Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Vegaaneista välkyin, osa 4

Tässä ryhmässä myös valokuvien tulee olla vegaanisia.
Suurenna näkymä
Vegaaneista välkyin, osa 4

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 58 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +816 (874 ääntä)
   Emäntäni on vegaani ja se on kertonut että vege ryhmissä on jatkuvasti tommosta menoa ja paljon pahempaa. Siitä, jos mistä alkaisi paskamyrsky, jos ne saisivat tietää että itse en todellakaan ole vegaani. Mut emäntä on hyvä. Ei tyrkytä muille, eikä vaadi edes minulta vegaaniutta, vaan on ottanut toisenlaisen lähtökohdan. Se on opettanut mua tekemään hyviä kasvissapuskoja ja ollaan opeteltu uusia yhdessä, enkä minäkään kiusaa häntä lihalla. Minäkin olen kokeilunhaluinen, mutta pakko myöntää että jotkut sen tykkäämät ruuat maistuu ihan siltä iteltään. Vegaania minusta ei saa tekemälläkään, mutta annan kyllä heille oman rauhan olla mitä ovat, kunhan tekevät sen minullekin.

   Lainaa

  2. Tulos: +404 (460 ääntä)
   Tofu ei todellakaan ole mikään uusi keksintö. Sitä on valmistettu parituhatta vuotta jo, vaikkei Euroopassa olekaan ollut niin tunnettua. Että tällainen "ihmejuttu" tiedoksi Arjalle.

   Lainaa

  3. Tulos: +248 (276 ääntä)
   Kyllä on taas jollakin liikaa valtaa hyppysissään. Ei turhempaa tekemistä voi ollakaan kuin typerien sääntöjen tekeminen ja niiden noudattamisen valvominen Face-ryhmässä.

   Lainaa

  4. Tulos: +322 (416 ääntä)
   Ehkä kiinnostavinta tuossa vegaaniudessa on se, miten se saa ihmiset jotenkin niin rennoiksi, avoimiksi ja nostaa ihmisen sisäisen harmonian täysin uudenlaiseen kukoistukseen.

   Lainaa

  5. Tulos: +124 (160 ääntä)
   Dea: Tofu ei todellakaan ole mikään uusi keksintö. Sitä on valmistettu parituhatta vuotta jo, vaikkei Euroopassa olekaan ollut niin tunnettua. Että tällainen “ihmejuttu” tiedoksi Arjalle.
   Se on hitsin hyvää kun siitä prässää liian nesteen pois, marinoi ja paistaa. Proteiinin vuoksi sitä yleensä syödään, vaikka protskua on kaikessa kasviperäisessä.

   Lainaa

  6. Tulos: -45 (483 ääntä)
   Syön lähinnä laiskuuttani itse myös liharuokia, mutta suosin kasvisruokia. En kuitenkaan tuputa niitä muille. Tuo "olkoon rauhassa kasvissyöjä, kunhan antaa munkin olla rauhassa lihansyöjä", kuitenkin aina särähtää korvaan. Sama kun sanoisi "antaa hänen rauhassa pyöräillä joka paikkaan, kunhan hän antaa minun kulkea yksityissuihkukoneellani joka paikkaan". Tai "saa hän rauhassa kerätä roskia kadulta, kunhan ei puutu minun roskaamiseen". Olkaa vaan lihansyöjiä, mutta myöntäkää edes, että se on ympäristölle haitallisempaa kuin kasvissyönti.

   Lainaa

  7. Tulos: +206 (268 ääntä)
   Tötterö: Syön lähinnä laiskuuttani itse myös liharuokia, mutta suosin kasvisruokia. En kuitenkaan tuputa niitä muille. Tuo “olkoon rauhassa kasvissyöjä, kunhan antaa munkin olla rauhassa lihansyöjä”, kuitenkin aina särähtää korvaan. Sama kun sanoisi “antaa hänen rauhassa pyöräillä joka paikkaan, kunhan hän antaa minun kulkea [...]
   Ei olla lihansyöjiä, vaan sekaravinnon syöjiä. Ihan tälläinen perusasia.

   Lainaa

  8. Tulos: +158 (222 ääntä)
   Harmittaa miten monet vegaanit vetää koko jutun ihan yli. Stereotypiat ja vegaanimeemit kukoistaa. Veikkaisin että useampi ihminen olisi kiinnostunut vegaanisesta ruuasta jos nämä tietyt vegaanit ei olisi sellaisia kuin ovat. Onneksi ovat pieni vähemmistö mutta äänekkäimpänä pilaavat ns. maineen muiltakin.

   Lainaa

  9. Tulos: +164 (258 ääntä)
   Tötterö: Olkaa vaan lihansyöjiä, mutta myöntäkää edes, että se on ympäristölle haitallisempaa kuin kasvissyönti.
   ...vaikka oikeasti ongelmat juontavat liikakansoituksesta, joten sitten saisi kanssa myöntää että lasten teko on haitallisempaa kuin niiden tekemättömyys.

   Lainaa

  10. Sekasyöjä 2.10.2018 8:14
   Tulos: +6 (84 ääntä)
   Tötterö: 10.2018 06:48 Tulos: -2 (4 ääntä) Syön lähinnä laiskuuttani itse myös liharuokia,
   Faktat on hyvä päivittää aika ajoin ennen noin kärkkäitä kärjistyksiä. Kohtuudella eläinkunnan tuotteita sisältävä ruokavalio on ympäristölle parempi kuin täysi vegaanius. https://qz.com/749443/being-vegan-isnt-as-environmentally-friendly-as-you-think/ https://www.elementascience.org/articles/10.12952/journal.elementa.000116/ Toki lihansyöntiä Suomessa tulisi vähentää, jotta tähän päästäisiin. Myös terveys kiittää!

   Lainaa

  11. Tulos: +142 (152 ääntä)
   Tappava: Se on hitsin hyvää kun siitä prässää liian nesteen pois, marinoi ja paistaa. Proteiinin vuoksi sitä yleensä syödään, vaikka protskua on kaikessa kasviperäisessä.
   Mikä EI ole hyvää, jos sen marinoi ja paistaa? Ehkä piimä?

   Lainaa

  12. Kissat vai koirat 2.10.2018 8:50
   Tulos: +4 (76 ääntä)
   pöljä: Ei olla lihansyöjiä, vaan sekaravinnon syöjiä. Ihan tälläinen perusasia.
   Aika moni "lihansyöjä" ei "kukkakaalipirtelöllä" pärjää. Ootko lukenu yhtään, mitä ihmiset kirjottaa? En tiedä, onko ne trolleja vai ei, mutta aika moni vannoo, ettei kasviksiin koske. Esimerkiksi sitä armeijajuttua oli joidenkin tosi vaikea ymmärtää. Alokkaista vain 0,5 prosenttia on kokonaan kasvissyöjiä. Tästäpä nämä lihansyöjät huusivat, että "ei mitään kasvisruokapäiviä, koska vaan 0,5 prosentti sitä syö!!" Nämä paasaajat eivät ymmärtäneet, että esimerkiski minä, joka syön vain kerran viikossa lihaa, en kuuluisi tuohon puoleen prosenttiin, vaikka haluaisinkin kasvisruokaa.

   Lainaa

  13. Tulos: +63 (105 ääntä)
   Kalle: …vaikka oikeasti ongelmat juontavat liikakansoituksesta, joten sitten saisi kanssa myöntää että lasten teko on haitallisempaa kuin niiden tekemättömyys.
   Niin, monen kasvisruokavalioisen motiivi on kuitenkin ensisijaisesti eettinen eikä ekologinen. Itsekin pääasiassa siitä syystä olen vähentänyt lihansyöntiä huomattavasti viimeisen 5 vuoden sisällä. Tekee pahaa tappaa syödäkseen kun ei olisi pakko.

   Lainaa

  14. Tulos: +93 (123 ääntä)
   Kalle: …vaikka oikeasti ongelmat juontavat liikakansoituksesta, joten sitten saisi kanssa myöntää että lasten teko on haitallisempaa kuin niiden tekemättömyys.
   Lisäisin vielä, miksi pitää erikseen myöntää, että jokin on haitallisempaa ympäristölle? Varmaan suurimmalla osalla kasvissyöjilläkin on tapoja, joille olisi ympäristöystävällisempi tai terveellisempi vaihtoehto, mutta ei niiden takia tarvitse sirotella tuhkaa päällensä. Vähän aikaa sitten laskeskelin hiilijalanjälkeäni, joka oli reippaasti pienempi kuin keskivertosuomalaisella sekaravinnosta huolimatta. Ei siksi kiinnosta alkaa märehtiä syyllisyydessä

   Lainaa

  15. Tulos: +132 (136 ääntä)
   Toj Karin: Emäntäni on vegaani ja se on kertonut että vege ryhmissä on jatkuvasti tommosta menoa ja paljon pahempaa. Siitä, jos mistä alkaisi paskamyrsky, jos ne saisivat tietää että itse en todellakaan ole vegaani. Mut emäntä on hyvä. Ei tyrkytä muille, eikä vaadi edes minulta vegaaniutta, vaan on ottanut toisenlaisen [...]
   Emäntäsi tarvitsee parempia vegaaniryhmiä. Omissani olen juurikin kyselläkseni että miten vegetaristi saisi sen ja tämän syömäkelpoiseksi vegaaniversiona ja hyviä vinkkejä jaellaan -esim. hiivahiutaleet eivät todellakaan korvaa juustoa leivällä ja violife on pahaa (mielestäni, monet tykkäävät), mutta ihan säädyllisen mac'n'cheesen voi tehdä hiivahiutaleilla, mausteilla ja rasvallakin. Auttavat ystävällisesti eivätkä valita vaikka lähestymiskulmani onkin "söisin mieluummin vegaanisena jos tulee hyvää, mutta jos ei..." 70-luvun keittokirjat ovat kuitenkin parhautta, löysin sellaisen vahempieni hyllystä ja hauskaa oli. "Pitsa on eräänlainen italialainen leipä". "Pakastevihannekset olisivat miellyttäviä talvella, mutta tietenkään perheenemännällä ei ole niihin varaa" (seuraa 13 reseptiä tölkkiherneisiin, suurin osa joista käsittelee tapoja keittää ne harmaaksi ja lisätä suolaa, ja jos todella seikkailullinen olo, pippuria).

   Lainaa

  16. Tulos: -66 (110 ääntä)
   Tötterö: Olkaa vaan lihansyöjiä, mutta myöntäkää edes, että se on ympäristölle haitallisempaa kuin kasvissyönti
   Sen verran mitä minä olen jutellut maanviljelijöiden ja sen sellasta kanssa. (eli henkilöiden joiden oikeasti voisi olettaa tietävänsä mistä puhuu) Niin varsinaisesti ottaen ei ole. Toki nykyään lihatuotanto kuluttaa enemmän mitä kasvistuotanto, mutta lihatuotanto on pitkälti koneellistettua tehotuotantoa jossa oikeastaan tuotetaan enemmän kuin tarvittaisiin, siinä missä kasvistuotanto on melkeen alituotettua. Ja siittä päästään aloituslauseeni perusteluun, jos tuotannot laitettaisiin vierekkäin samalla tuotantovolymillä niin ei se lihatuotanto kuluta sitä luontoa yhtään sen enempää mitä kasvistuotanto kuluttaisi. Ja edelleenkin jos jatketaan näiden maanviljelijöiden lauseiden toistamista, Suomen maaperä nykyisissä pelloissa soveltuu paremmin rehun mitä kasviksien kasvattamiseen. (ei tarkoita sitä, etteikö Suomessa olisi kasviksille sopivaa maaperää pelloissa, vaan enemmänkin sitä, että että peltojen muuttaminen enemmän kasvista kuin rehua tuottamiseen ei toimi)

   Lainaa

  17. Tulos: +92 (104 ääntä)
   Siis jos haluaa oppia vegaanistamaan jonkin ruoan, kyseisen ruoan pitää olla valmiiksi vegaaninen? Mitä hyötyä tuosta sitten on? Enna taitaa haluta välttyä kuulemasta että liharuokia on ylipäätään olemassa jottei hän järkyttyisi ja hänelle tulisi paha mieli.

   Lainaa

  18. Tulos: -95 (135 ääntä)
   No, nyt oli kyllä jätetty tosta ekasta järkevät perustelut pois. Tiiättekö, kun eläintuotteita mainostetaan ihan joka paikassa muutenkin, niin olis kiva että jos on Facebookissa liittynyt ryhmään Vegaaniset kasvisruuat, niin sielläkin ei tarvis katella niitä. En mä niiden näkemisestä itkeä ala, mutta pistää kyllä ärsyttämään. Siksi olisi kiva, että siellä olisi vaan nimensä mukaista sisältöä. Ja eihän esim. maitolasi samanlaisia tunnereaktioita aiheuta kuin vaikka raaka lihakimpale, mutta mihin se raja sitten pitäisi vetää, jos ei kaikkiin eläinperäisiin asioihin? Selvittikö tää nyt vähän?

   Lainaa

  19. Tulos: -39 (83 ääntä)
   Ja sitäpaitsi, minä olen vegaani!! Kuuliko nyt varmasti KAIKKI!!??

   Lainaa

  20. Tulos: +44 (78 ääntä)
   hmm: Sen verran mitä minä olen jutellut maanviljelijöiden ja sen sellasta kanssa. (eli henkilöiden joiden oikeasti voisi olettaa tietävänsä mistä puhuu) Niin varsinaisesti ottaen ei ole. Toki nykyään lihatuotanto kuluttaa enemmän mitä kasvistuotanto, mutta lihatuotanto on pitkälti koneellistettua tehotuotantoa jossa [...]
   Tässä on pointti. Siis JOS syö vain suomalaista lihaa ja JOS sitä suomalaista eläintä ei ole syötetty missään vaiheessa tuotisoijalla. Aika harva perussekaani kuitenkaan syö vain suomalaista lihaa ja varmistaa vielä, että sitä ei ole syötetty edes osittain soijalla. Kaupassa voi sekaan vielä valita sen suomalaisen vaihtoehdon (mutta ei pysty varmistamaan, mitä sille on syötetty), mutta laitoskeittiöissä, pikaruokapaikoissa ja ravintoloissa syödään surutta mistä tahansa tullutta ja miten tahansa syötettyä eläintä. Ellei ole todella tiedostava sekasyöjä, on parempi ympäristön kannalta olla kasvissyöjä. Itse syön pieniä määriä eettisen pientilan ympärivuotisesti laiduntavan karjan lihaa, joka on hiilineutraalia, jopa hiilinegatiivista. Muuten en syö lihaa, kun sen alkuperä ja tuotanto ei ole tiedossa, ei ole eettistä tai ympäristöystävällistä.

   Lainaa

  21. Tulos: -4 (88 ääntä)
   En kyllä suosittele tofua saati muitakaan soijatuotteita kenellekään. Suomesta löytyy paljon terveellisempiäkin korvikkeita! Sdemetsiä hakataan soijapapujenkin takia, tämä ei tunnu näitä ecovegaaneja kiinnostavan pätkääkään.

   Lainaa

  22. Tulos: +20 (46 ääntä)
   Ronwe: Tässä on pointti. Siis JOS syö vain suomalaista lihaa ja JOS sitä suomalaista eläintä ei ole syötetty missään vaiheessa tuotisoijalla. Aika harva perussekaani kuitenkaan syö vain suomalaista lihaa ja varmistaa vielä, että sitä ei ole syötetty edes osittain soijalla. Kaupassa voi sekaan vielä valita sen suomalaisen [...]
   Kaikki ihmiset eivät syö ravintoloissa ja tuottajilta saa kyllä tiedot miten eläintä on ruokittu! Kun vähän näkee vaivaa niin ei ole kummempaa. Pientuottajilta voi myös ostaa lihaa pakastimeen.

   Lainaa

  23. Tulos: -40 (62 ääntä)
   Peeke: Niin, monen kasvisruokavalioisen motiivi on kuitenkin ensisijaisesti eettinen eikä ekologinen. Itsekin pääasiassa siitä syystä olen vähentänyt lihansyöntiä huomattavasti viimeisen 5 vuoden sisällä. Tekee pahaa tappaa syödäkseen kun ei olisi pakko.
   Tapat siis syödäksesi? Käyt metsällä?

   Lainaa

  24. Tulos: +27 (65 ääntä)
   Kalle: …vaikka oikeasti ongelmat juontavat liikakansoituksesta, joten sitten saisi kanssa myöntää että lasten teko on haitallisempaa kuin niiden tekemättömyys.
   Juurikin näin. Minä olen sekäsyöjä enkä kuuntele kitinää heiltä jotka ovat lisääntyneet. Paras ympäristöteko on jättää lapset tekemättä.

   Lainaa

  25. Tulos: +77 (85 ääntä)
   hyt: En kyllä suosittele tofua saati muitakaan soijatuotteita kenellekään. Suomesta löytyy paljon terveellisempiäkin korvikkeita! Sdemetsiä hakataan soijapapujenkin takia, tämä ei tunnu näitä ecovegaaneja kiinnostavan pätkääkään.
   Kannattaa kyllä suosia kotimaista, mut sen verran vaan huomautan, että soija, mitä ihmiset suoraan syö, tulee yleensä Euroopasta. Ihmiset syö tosi vähän soijaa verrattuna karjaan, ja ne suuret määrät, minkä tieltä sademetsää kaadetaan, menee karjalle. Suomeenkin tuodusta soijasta joku 85-95 % menee rehuksi.

   Lainaa

  26. kurkkupuuroo satasel 2.10.2018 13:03
   Tulos: -46 (102 ääntä)
   Vegaanit on vähä ku Jehovan todistajat. Vituttaa niitte puheet ja naama, mut ei kehtaa lyödä. Vielä

   Lainaa

  27. Tulos: +3 (55 ääntä)
   Tappava: Se on hitsin hyvää kun siitä prässää liian nesteen pois, marinoi ja paistaa. Proteiinin vuoksi sitä yleensä syödään, vaikka protskua on kaikessa kasviperäisessä.
   Proteiinia ei todellakaan ole kaikessa kasviperäsessä. Mistähän lie oot tollasen käsityksen saanut :D

   Lainaa

  28. Tulos: -3 (13 ääntä)
   hyt: Kaikki ihmiset eivät syö ravintoloissa ja tuottajilta saa kyllä tiedot miten eläintä on ruokittu! Kun vähän näkee vaivaa niin ei ole kummempaa. Pientuottajilta voi myös ostaa lihaa pakastimeen.
   Ja muikut ja silakat menee tunkiolle. Kyllä minä voisin syödä.

   Lainaa

  29. yli opisto hörhö 2.10.2018 14:52
   Tulos: +41 (63 ääntä)
   Kaikesta aatteellisuudesta menee vähän hohto jos siihen aletaan vain siksi että päästään pätemään miten paljon parempi ihminen nyt on kun näin teki. "Hommaan kolme lasta mutta nyt kun aloin vegaaniksi niin voin tuomita kaikki lapsettomat sekasyöjät koska minun valintani ovat parempia maailmalle!". Tai sitten ei. Ole vegaani jos haluat. Itse lopetin netflixin tilauksen muutama vuosi sitten että pystyin alkamaan WWF:n kuukausilahjoittajaksi, se on minun pieni panokseni maailmalle. En silti ole huudellut "vieraisiin pöytiin" miten surkeita ihmisiä olette kun ette ole tehneet samoin, jostakin syystä joillakin vegaaneilla tuntuu olevan tällainen tapa. Äänekäs vähemmistö..

   Lainaa

  30. Tulos: +47 (65 ääntä)
   hyt: Tapat siis syödäksesi? Käyt metsällä?
   Käsittääkseni on aika yhdentekevää lopputuleman kannalta kuka tappaa. Taidat olla niitä joiden mielestä sähköä tulee pistorasiasta ja rahaa seinästä.

   Lainaa

  31. Tulos: +29 (61 ääntä)
   Miten muuten elämäntapavegaanit suhtautuvat polttomoottoreihin? Voivatko he käyttää eläinperäisiä energianlähteitä kuluttavia ajoneuvoja? Entä sitten, jos maanviljelijä ajaa esim. traktorilla ja puimurilla? Tuotantoketjuun kuuluu silloin myös eläinperäisiä materiaaleja. Kuten usein lannoitteissakin on. En nyt yritä kettuilla, mutta funtsin että vievätkö nämä pahimmat nipottajat asian kunnolla loppuun saakka, vai jäävätkö puolitiehen. Olen itsekin asunut vegaanin kanssa 7 vuotta. Hän oli ihan asiallinen ja alkoi luennoida asioista vain, jos joku erikseen kysyi.

   Lainaa

  32. Tulos: -15 (39 ääntä)
   Olenko jotenkin yksinkertainen kun mielestäni on ihan itsestään selvää, että vegaaniryhmässä ruoat ovat vegaanisia? :O Miksi siihen tarvitaan edes erillistä sääntöä?

   Lainaa

  33. Tulos: +26 (42 ääntä)
   uwourlajw: No, nyt oli kyllä jätetty tosta ekasta järkevät perustelut pois. Tiiättekö, kun eläintuotteita mainostetaan ihan joka paikassa muutenkin, niin olis kiva että jos on Facebookissa liittynyt ryhmään Vegaaniset kasvisruuat, niin sielläkin ei tarvis katella niitä. En mä niiden näkemisestä itkeä ala, mutta pistää kyllä [...]
   Ennako se siellä?

   Lainaa

  34. Tulos: -50 (88 ääntä)
   Maailma ei pelastu, js ihmiset jättäisivät muovipussin ostamatta. Maailma pelastuu jos kaikki veget ostaisivat muovipussin ja vetäisivät sen päähänsä.

   Lainaa

  35. Tulos: +20 (26 ääntä)
   Kalle: …vaikka oikeasti ongelmat juontavat liikakansoituksesta, joten sitten saisi kanssa myöntää että lasten teko on haitallisempaa kuin niiden tekemättömyys.
   Riippuu siitä, millaisiin elintapoihin väkiluvun suhteuttaa. Kyllähän sitä voitaisiin elää ekologisesti kuin Ellun kanat, jos ihmisiä olisi vaikka alle miljardi. Täysin vihreällä elämäntyylillä resurssit ja ympäristö voitanen kuitenkin saada kestämään n. 9 miljardille. Kumpaa on helpompi alkaa muuttaa? Vaan on se paljosta muustakin kiinni kuin vain siitä, mitä lautaselleen laittaa. Ruoantuotannolla on huomattava osuus kokonaiskuvassa, mutta turha huudella vaikkapa ylimitoitetusta omakotitalostaan tai upouuden Teslansa kyydistä sekaaneille, kuinka he rasittavat luontoa.

   Lainaa

  36. Tulos: +69 (77 ääntä)
   (mustattu kuva) Haluaisin tietää, miten tästä ruoasta saisi vegaanisen version. Millä voisi korvata ****** ja *****? Voiko ******** jättää vain kokonaan pois?

   Lainaa

  37. Tulos: +7 (19 ääntä)
   Kiinnostaa, että tietääkö joku, että Suomessa syötettäisiin (liha)karjalle soijaa? Jonkin verran olen maatalouspiireissä pyörinyt ja soijasta ei ole ollut rehuna puhetta.

   Lainaa

  38. Tulos: +18 (34 ääntä)
   hyt: En kyllä suosittele tofua saati muitakaan soijatuotteita kenellekään. Suomesta löytyy paljon terveellisempiäkin korvikkeita! Sdemetsiä hakataan soijapapujenkin takia, tämä ei tunnu näitä ecovegaaneja kiinnostavan pätkääkään.
   Parempi ympäristön kannalta syödä se soija kuitenkin itse kuin että söisi sitä arkista naudanlihaa, joka on tuotettu enimmäkseen sen samaisen soijan voimin naudan suomalaisuudesta huolimatta. On monta kertaa ekologisempaa syödä soijaa kuin soijalla vuosia kasvatetun karjan lihaa, jota kaupat ovat pullollaan. Mutta kyllä ekovegaaneja juuri tämä kiinnostaa, ja heille nimenomaan lähiruoka on ns. kuuminta hottia.

   Lainaa

  39. Tulos: -7 (53 ääntä)
   Eniten ihmettelen ihmisiä jotka esittävät vegaaneja, mutta heillä onkin lemmikkieläimiä kotonaan. Sama kuin puhuisi ihmisoikeuksien puolesta, mutta kellarista löytyykin muutama kidnapattu orja.

   Lainaa

  40. Tulos: -1 (33 ääntä)
   HihiTäysin vihreällä elämäntyylillä resurssit ja ympäristö voitanen kuitenkin saada kestämään n. 9 miljardille. Kumpaa on helpompi alkaa muuttaa?
   Mikä ei riitä, kun populaatio ennusteet 2050 pyörii 11-14 Miljardissa, jos nyt ei satu 3. maailmansota tai joku muu pikku rähinä väliin. Eli jatkan lihan syöntiä kunnes jengi osaa olla pukkaamatta sinappikoneita joka nurkalla lisää.

   Lainaa

  41. Tulos: -1 (25 ääntä)
   Ennaa vaan vituttaa, kun sekasyöjien lihapitoiset ruuat näyttää paremmalta, kuin sen vegaaniruoka xD Eivaiskaan.. on osa kasvisruuista hyvännäköisiä.

   Lainaa

  42. Tulos: +15 (29 ääntä)
   Kissat vai koirat: Aika moni “lihansyöjä” ei “kukkakaalipirtelöllä” pärjää. Ootko lukenu yhtään, mitä ihmiset kirjottaa? En tiedä, onko ne trolleja vai ei, mutta aika moni vannoo, ettei kasviksiin koske. Esimerkiksi sitä armeijajuttua oli joidenkin tosi vaikea ymmärtää. Alokkaista vain 0,5 prosenttia on kokonaan kasvissyöjiä. Tästäpä [...]
   Koskaan ymmärtänyt miksi pitää olla "kasvisruokapäiviä". Sehän aiheuttaa vastareaktioita ja narinaa siinä missä joku lanseeraisi liharuokapäivän. Heti kun jostain asiasta tehdään ehdoton niin osa väestöstä siirtyy ihan periaatteestakin enemmän siihen toiseen leiriin. Kyllä aikanaan koulussa oli välillä pinaattikeittopäiviä (ja joo muitakin kasvisruokia pääruokana) ilman että siitä piti mitään teemapäivää tehdä. Kaikki söi ihan tyytyväisenä enkä usko, että ihmiset kauheasti miettivät että tämä on nyt sitten sitä kasvisruokaa.

   Lainaa

  43. Arthur Brown 3.10.2018 10:11
   Tulos: +22 (38 ääntä)
   Kalle: …vaikka oikeasti ongelmat juontavat liikakansoituksesta, joten sitten saisi kanssa myöntää että lasten teko on haitallisempaa kuin niiden tekemättömyys.
   Liikakansoitus ei ole mikään ongelma. Ongelmat ovat jossain ihan muualla. Kaikki maailman ihmiset mahtuisivat New Yorkin asukastiheydellä Lapin kokoiselle alueelle. Toisaalta, ne maat joissa kuvitellaan olevan liikakansoitusta – yleensä Afrikan maat – ovat usein harvemmin asuttuja kuin Suomi (esim. Somalia, Sudan...). Huvittavana yksityiskohtana, ne jotka vinkuvat liikakansoituksesta yleensä – EI aina! – valittavat kuinka päästöjen vähentäminen Suomessa on merkityksetöntä. Tosiasiassa, suomalainen kuluttaa noin 100 kertaiseisti resursseja kuin keskiverto afrikkalainen Afrikassa. Esimerkiksi hiilidioksidipäästöissä Suomen päästöt ovat noin nelinkertaiset 102 miljoonan asukkaan Etiopiaan verrattuna (lähde: Maailmanpankki). Varsinainen ongelma on kapitalismissa, jolle ympäristöystävällisyys ja resurssien tasaisempi jako on kirosana. Eikä tätä auta ns. vihreys, jonka premissinä on oikeastaan vain elämänlaadun heikentäminen köyhiltä, esim. energiaverot, sekä ruuan tuotannon kehittämisen (GMO, lannoitus) ja ydinvoiman vastaisuudet. Haaste on tuottaa 10-20 kertaisesti energiaa ja ruokaa pienemillä päästöillä kuin nykyään. Tähän ei päästä nykytalousmallilla, eikä nykyvihreys auta.

   Lainaa

  44. Tulos: -7 (13 ääntä)
   asdf: Mikä ei riitä, kun populaatio ennusteet 2050 pyörii 11-14 Miljardissa, jos nyt ei satu 3. maailmansota tai joku muu pikku rähinä väliin. Eli jatkan lihan syöntiä kunnes jengi osaa olla pukkaamatta sinappikoneita joka nurkalla lisää.
   *9–10 miljardia vuoteen 2050 mennessä. Yhdeksää miljardia näkee heitettävän paljon. En ole kuullutkaan isommista ennusteista. Ja populaatio ei ole tällä hetkellä kahdeksaakaan. Eli tekosyitä, tekosyitä. :)

   Lainaa

  45. Tulos: -1 (15 ääntä)
   Arthur Brown: Liikakansoitus ei ole mikään ongelma. Ongelmat ovat jossain ihan muualla. Kaikki maailman ihmiset mahtuisivat New Yorkin asukastiheydellä Lapin kokoiselle alueelle. Toisaalta, ne maat joissa kuvitellaan olevan liikakansoitusta – yleensä Afrikan maat – ovat usein harvemmin asuttuja kuin Suomi (esim. Somalia, [...]
   Kyllä liikakansoitus on se pahin ongelma. Yksikään suomalainen ei ole valmis pudottamaan elintasoaan sadasosaan, tai edes kymmenesosaan. Joku veganismi tai sähköautot on täysin epäoleellista liikakansoitukseen verrattuna. Vaikeaa on pakottaa kehitysmaiden elintasoa nykytasolle, kyllä se (toivottavasti) nousee m.m. parempina terveyspalveluina.

   Lainaa

  46. Tulos: +15 (17 ääntä)
   Hihi: Riippuu siitä, millaisiin elintapoihin väkiluvun suhteuttaa. Kyllähän sitä voitaisiin elää ekologisesti kuin Ellun kanat, jos ihmisiä olisi vaikka alle miljardi. Täysin vihreällä elämäntyylillä resurssit ja ympäristö voitanen kuitenkin saada kestämään n. 9 miljardille. Kumpaa on helpompi alkaa muuttaa? [...]
   Sanoisin, että on helpompaa hävittää 8 mrd. ihmistä maapallolta kuin saada kaikki ymmärtämään kulutusjuhlan seuraukset ja muuttamaan tapojaan. CBRN-aseet you know...

   Lainaa

  47. Arthur Brown 3.10.2018 20:01
   Tulos: +7 (19 ääntä)
   Väsynyt: Kyllä liikakansoitus on se pahin ongelma. Yksikään suomalainen ei ole valmis pudottamaan elintasoaan sadasosaan, tai edes kymmenesosaan. Joku veganismi tai sähköautot on täysin epäoleellista liikakansoitukseen verrattuna. Vaikeaa on pakottaa kehitysmaiden elintasoa nykytasolle, kyllä se (toivottavasti) nousee m.m. parempina terveyspalveluina.
   Tavallaan olet oikeassa. Liikakansoitus LÄNSIMAISSA on se ongelma: 6 miljoonan suomalaisen lahtaaminen vähentäisi luonnon kuormitusta enemmän kuin 100 miljoonan etiopialaisen. Tätä kuitenkin harva tarkoittaa...ja epäilen, ettet itsekkään aivan tuota tarkoittanut? Jos luit viestini loppuun, ehdotin energiantuotannon monikymmenkertaistamista päästöttömästi (ts. kaikki fossiilinen korvataan aurinko-, vesi- ja ydinvoimalla) ja ruuantuotannon pinta-alan vähentämistä (geenimuunetelu, kehittyneet viljelymenetelmät, synteettinen liha, jne..). Lopuksi, vihreät mielestäni edustavat juuri sitä turhaa ekohippeilyä mitä tarkoitat, eli elintason kurjistamista – etenkin länsimaisilta köyhiltä, samalla kun itse ilmastokokoustetaan ja moralisoidaan jossain Marrakechissä.

   Lainaa

  48. Tulos: -8 (10 ääntä)
   Dea: Tofu ei todellakaan ole mikään uusi keksintö. Sitä on valmistettu parituhatta vuotta jo, vaikkei Euroopassa olekaan ollut niin tunnettua. Että tällainen “ihmejuttu” tiedoksi Arjalle.
   Voi voi, kun taisi kuitenkin olla kyse siitä että kaikki reseptit mitä tyrkytetään sisältää näitä suomalaisille semi uusia aineksia joita ei ehkä silloin vielä 2000-luvun aikaisempina vuosina tunnettu niin hyvin.

   Lainaa

  49. Kummallista 4.10.2018 12:51
   Tulos: -5 (17 ääntä)
   Tofu maistuu kyllä huonosti tehtynä paripäivää hikitreeneissä 24/7 käytetylle villasukalle. Eettisyys ja henk.koht. terveys taitavat olla ne, miksi kasvisruokavalio valitaan. Ihmisen suolisto on asiasta poiketen liian lyhyt, jotta kasviksista saisi "hyvän hyötysuhteen irti" ja elimistö ei muutenkaan kykene sulattamaan kuitua. Toisin sanoen, jos haluat kaikki ravinteet talteen, syö kuin gorillat kun ruokaa ei ole. Mutta siksihän se on terveellistä, kun ei saa ravinteita ainakaan liikaa. Finelistä kun vertaili rypsiporsaan ja cashewpähkinän ravintoarvoja 100g kohti, niin ei ole vaikea päättää kummalla täydennän proteiinin tarpeen.

   Lainaa

  50. Tulos: +2 (18 ääntä)
   sekaani: Eniten ihmettelen ihmisiä jotka esittävät vegaaneja, mutta heillä onkin lemmikkieläimiä kotonaan. Sama kuin puhuisi ihmisoikeuksien puolesta, mutta kellarista löytyykin muutama kidnapattu orja.
   Voisitko selventää mitä oikein tarkoitat? Kyllä ihmisiäkin jotka kerta kaikkiaan eivät pärjää pidetään erilaisissa suljetuissa tiloissa, oman turvallisuutensa vuoksi. Kivempi olisi jos pärjäisivät, mutta kaikki ei aina voi olla kivaa. Lemmikkieläiminä pidetyt eläimet on jalostettu jo vuosituhansia sitten ihmisistä riippuvaisiksi -ehkä se olisi pitänyt jättää tekemättä, mutta nyt on vähän myöhäistä. Mitä jo olemassaoleville kissoille, koirille, kesyrotille yms sums sitten pitäisi tehdä? Lopettaa? Tuupata ulos hitaasti nääntymään? Pakkohan niistä on huolehtia kun oma lajimme on siitä vastuussa että tämä sotku syntyi. Eri asia on sitten pentutehtailu ja muu, mutta maailmassa on tällä hetkellä paljon enemmän eläimiä jotka epätoivoisesti tarvitsevat kodin koska omillaan eivät selviydy, kuin koteja.

   Lainaa

  51. Tulos: -4 (12 ääntä)
   Kyllä ihimisen pitää niin paljo ymmärtää jotta lihaa pitää syörä kun kerran se liha on siihen tarkoitettu.

   Lainaa

  52. Tulos: +5 (9 ääntä)
   Juuh eli: Kyllä on taas jollakin liikaa valtaa hyppysissään. Ei turhempaa tekemistä voi ollakaan kuin typerien sääntöjen tekeminen ja niiden noudattamisen valvominen Face-ryhmässä.
   Mä olen ollut tuossa ryhmässä melko alusta alkaen. Se luotiin aikoinaan tarpeeseen, eli ryhmäksi, jossa jaetaan vegaanisia reseptejä, mutta ei keskustella eettisistä tms. aiheista. Se on myös haluttu pitää tarkasti vegaanisena, koska rajan vetäminen on hemmetin hankalaa, jos siitä lähdetään joustamaan. Osalle ihmisistä se on niitä harvoja ryhmiä, joissa ei tarvitse selitellä syömisiään, eikä myöskään törmätä eläinperäisiin tuotteisiin. Ihmiset ovat erilaisia, mua ei häiritse edes raa'an lihan käsittely, toiselle pihvin näkeminen muistuttaa siitä, mikä se on ollut. Tuossa ryhmässä mennään herkempien ihmisten ehdoilla, mitä soisi yhteiskunnassa harrastettavan enemmänkin. PS. Mun ei käy kateeksi yhdenkään moden homma, paskaa saa niskaan, tekee sitten niin tai näin ja vielä päätyy pilkattavaksi tänne.

   Lainaa

  53. Tulos: +3 (9 ääntä)
   Maija: Olenko jotenkin yksinkertainen kun mielestäni on ihan itsestään selvää, että vegaaniryhmässä ruoat ovat vegaanisia? Miksi siihen tarvitaan edes erillistä sääntöä?
   Ei se valitettavasti ole. Tuollakin modet saavat viikoittain muistutella asiasta.

   Lainaa

  54. fakta homma 8.10.2018 11:52
   Tulos: -4 (10 ääntä)
   Aseesa: Kyllä ihimisen pitää niin paljo ymmärtää jotta lihaa pitää syörä kun kerran se liha on siihen tarkoitettu.
   Se liha ei ole tarkoitettu syötäväksi. Ihminen on virkein ja tervein monipuolisella ja taiten jalostetulla kasvisruoalla, siitähän saa kaikki kaurakermat ja papupihvit, kun osaa tehdä. Lihateollisuus tuhoaa maapallon, kuten ilonpilaajat täällä aina välillä jaksavat muistuttaa. Itse en ole vielä jaksanut enkä osannut siirtyä kokonaan kasvisperäiseen ruokaan, arki vie liikaa energiaa ja sitä lihaa tuputetaan joka puolella. Mutta kuules Ase-Esa, myy ne metsästyskiväärit ja jätä kaappiin vain tarkkuuspistoolit, joita voit käyttää ampumaradoilla. Peace vaan.

   Lainaa

  55. Tulos: +7 (21 ääntä)
   Raino: Maailma ei pelastu, js ihmiset jättäisivät muovipussin ostamatta. Maailma pelastuu jos kaikki veget ostaisivat muovipussin ja vetäisivät sen päähänsä.
   Miten tommonen kommentti saa olla täällä? Eiks jonkun ryhmän kuoleman toivominen ole asiatonta? Ja kommentista on vielä tykätty. Valoja päälle nyt!

   Lainaa

  56. Kyttääjä 19.10.2018 11:34
   Tulos: +2 (4 ääntä)
   uwourlajw: Kannattaa kyllä suosia kotimaista, mut sen verran vaan huomautan, että soija, mitä ihmiset suoraan syö, tulee yleensä Euroopasta. Ihmiset syö tosi vähän soijaa verrattuna karjaan, ja ne suuret määrät, minkä tieltä sademetsää kaadetaan, menee karjalle. Suomeenkin tuodusta soijasta joku 85-95 % menee rehuksi.
   Riippuu varmaan missä päin, mutta ainakin Afrikan sademetsiä on hakattu ihan vaan viljelysmaiden tieltä. Ja huomestuttavan paljon! Esim. Madagaskar, yli 90-prosenttisesti endeeminen valtio, on menettänyt jo niin ison siivun sademetsää että on menettänyt jo monta eläin/kasvilajia mitä ei mistään muualta löydy. Ja siellä ne viidakot on hakattu ainoastaan viljelymaiksi.

   Lainaa

  57. Tulos: -2 (4 ääntä)
   fakta homma: Se liha ei ole tarkoitettu syötäväksi.
   Jos liha ei ole tarkoitettu syötäväksi, miten selität eläimet jotka syövät toisten eläinten lihaa?

   Lainaa

  58. Velaton norppa 2.8.2020 16:01
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Sky: Miten tommonen kommentti saa olla täällä? Eiks jonkun ryhmän kuoleman toivominen ole asiatonta? Ja kommentista on vielä tykätty. Valoja päälle nyt!
   Faktat faktoina.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  Avainsanat: vegaanit, kasvisruoka, kuva, kirja, 70-luku, tofu, nyhtökaura, reseptit, ruoka, ruokavalio