Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Kissaihmiset, osa 18

Huhujen mukaan Sofia on edelleen ulkona.
Kissaihmiset, osa 18

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 79 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. Tulos: +311 (329 ääntä)
      Ehkä se kissa ei ollutkaan pihassa.

      Lainaa

    2. Tulos: +393 (857 ääntä)
      mulle ainakin noi vapaana olevat kissat on aina ollut ihan normaalia. Lapsi varmaan härnännyt kissaa, ei ne huvikseen kimppuun hyökkää

      Lainaa

    3. Tulos: +291 (539 ääntä)
      Todella raukkamaista laskea kissoja irralleen. Iso respecti niille jotka pyytävät ne pois kuljeksimasta.

      Lainaa

    4. Tulos: +459 (557 ääntä)
      Hmm: mulle ainakin noi vapaana olevat kissat on aina ollut ihan normaalia. Lapsi varmaan härnännyt kissaa, ei ne huvikseen kimppuun hyökkää
      Ei se kauhean fiksulta hommalta tunnu, kun viet kasaan kuivuneen, itkevän kissan löytökotiin lopetettavaksi. Vaikka kissat omatoimisia ovatkin, ei musta niiden paikka ole vapaana vaarojen keskellä, kun voisivat olla kotona turvassa, ruokittuna ja rakastettuna. Kissaa voi ulkoiluttaa valjaissa, jos haluaa tarjota ulkoilumahdollisuuden. Ei koiriakaan pidetä vapaana ilman valvontaa sillä verukkeella, että ne tarttee liikuntaa.

      Lainaa

    5. King Arthur 25.9.2018 1:23
      Tulos: +360 (454 ääntä)
      Miksi se on niin vaikeaa, että jos ottaa kissan niin välittää siitä sitten edes sen verran ettei laske irralleen? Vaikka ei järjestyslaista välittäisikään. Tai ympäristön muista eläimistä. Tai jostain ihme muista ihmisistä, mitä nekin on?

      Lainaa

    6. Juntti savosta 25.9.2018 1:52
      Tulos: -255 (365 ääntä)
      Ooo: Ei se kauhean fiksulta hommalta tunnu, kun viet kasaan kuivuneen, itkevän kissan löytökotiin lopetettavaksi. Vaikka kissat omatoimisia ovatkin, ei musta niiden paikka ole vapaana vaarojen keskellä, kun voisivat olla kotona turvassa, ruokittuna ja rakastettuna. Kissaa voi ulkoiluttaa valjaissa, jos haluaa tarjota [...]
      Ai että min halluun nähä naapurin ilmeen kun alan noita kissoja tuolla pitkin peltoja narun jatkona taluttelemaan

      Lainaa

    7. Sami Kuupas 25.9.2018 1:52
      Tulos: -212 (286 ääntä)
      Kodin sisäänkäynnin "anatomia". --> Anatomia tarkoittaa elävien organismien muotoa ja rakennetta sekä kehon osien suhdetta toisiinsa.Se on erityisesti biologian ala, oppia eliöiden rakenteesta.

      Lainaa

    8. Perspillu ja hyvät vitut 25.9.2018 2:27
      Tulos: +265 (329 ääntä)
      Ei ihmiset anna muidenkaan kotieläimien juoksennella vapaana luonnossa. Miksi kissojen pitäisi olla poikkeus?

      Lainaa

    9. Tulos: +200 (256 ääntä)
      Kissat tappaa todella paljon suojeltujakin eläimiä, linnunpoikasia pesimäaikaan ym ym. Plus tietenkin kissat jotka lähtenyt liian pitkälle ja nääntyvät ulkona ja päätyvät eläinsuojaan, jäävät auton alle.. Montako syytä pitää antaa että jengi tajuu? Kaupungissa niiden irrallaan pito on typeryyden huippu. Se on todella tuskaista pelastaa noita kissoja ulkoa, näkee välillä tosi kurjia tapauksia, joissa ovat kuoleman partaalla.. Jos kissojaan irrallaan pitävät näkisivät semmoisen kissan tai jos kissa palaisi kotiin erittäin loukkaantuneena niin pysyisi ovi kiinni.

      Lainaa

    10. Tulos: +138 (190 ääntä)
      Rakastan kissoja, on niitä kämppiksinä kolme kappaletta, enkä voisi kuvitellakaan että jättäisin oman onnensa nojaan pihalle. En valehtele että välittäisin muiden mielipiteistä, tai siitä että kuuluuko kissa luontoon jne, mutta vain ihmiset jotka eivät välitä lemmikeistään antavat niiden olla vapaana, että voivat sitten jäädä auton alle, tulla tapetuksi eläinten tai ihmisten toimesta, jäätyä tai nääntyä kuoliaaksi...

      Lainaa

    11. Tulos: +100 (124 ääntä)
      "Arvion mukaan vapaasti ulkoilevat kissat tappavat Suomessa noin miljoona saaliseläintä kuukausittain, niistä yli 140 000 on lintuja." https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ympäristö/vapaana-kulkeva-kissa-saalistaa-maaseudulla-jyrsijöitä-mutta-tuhoaa-taajamissa-lintukantoja-1.196129

      Lainaa

    12. Tulos: +159 (191 ääntä)
      Sami Kuupas: Kodin sisäänkäynnin “anatomia”. –> Anatomia tarkoittaa elävien organismien muotoa ja rakennetta sekä kehon osien suhdetta toisiinsa.Se on erityisesti biologian ala, oppia eliöiden rakenteesta.
      Taidat olla suosittu kaveri juhlissa. :D

      Lainaa

    13. Sami Kuupas 25.9.2018 4:24
      Tulos: -12 (82 ääntä)
      jamppa: Taidat olla suosittu kaveri juhlissa.
      Juhlasuosioni on parahultaista.

      Lainaa

    14. Tulos: +133 (165 ääntä)
      Ainut kissa joka kuuluu Suomen luontoon kuljeksimaan on ilves. Kotikissa on haitallinen vieraslaji.

      Lainaa

    15. Tulos: -63 (117 ääntä)
      King Arthur: Miksi se on niin vaikeaa, että jos ottaa kissan niin välittää siitä sitten edes sen verran ettei laske irralleen? Vaikka ei järjestyslaista välittäisikään. Tai ympäristön muista eläimistä. Tai jostain ihme muista ihmisistä, mitä nekin on?
      Järjestyslaki ei kiellä kissan vapaana oloa muuta kuin tietyillä alueilla esim. kuntopolku, leikkipaikka, uimaranta ja tori. Muut asiat oli ihan kohdallaan.

      Lainaa

    16. Gage Roundwell 25.9.2018 5:52
      Tulos: -30 (56 ääntä)
      Hmm: mulle ainakin noi vapaana olevat kissat on aina ollut ihan normaalia. Lapsi varmaan härnännyt kissaa, ei ne huvikseen kimppuun hyökkää
      3/5, melkein tartuin.

      Lainaa

    17. Tulos: +121 (155 ääntä)
      wtff: Järjestyslaki ei kiellä kissan vapaana oloa muuta kuin tietyillä alueilla esim. kuntopolku, leikkipaikka, uimaranta ja tori. Muut asiat oli ihan kohdallaan.
      Ja milläs omistaja varmistaa, ettei vapaana menevä kissa kuljeskele juuri näillä alueilla? Ei kissa siinä omalla pihalla pysy, vaikka omistajat niin yittääkin väittää.

      Lainaa

    18. Kissaihminen 25.9.2018 6:18
      Tulos: +103 (153 ääntä)
      Näinköhän on lapsikaan ihan täysin syytön

      Lainaa

    19. Paskapallero 25.9.2018 7:04
      Tulos: +36 (108 ääntä)
      Meillä maalla kissat tekevät töitä ulkona. Ei ole tuhoeläimiä sisällä.

      Lainaa

    20. Tulos: +48 (72 ääntä)
      PerspⅰIIu ja hyvät vⅰtut: Ei ihmiset anna muidenkaan kotieläimien juoksennella vapaana luonnossa. Miksi kissojen pitäisi olla poikkeus?
      Aika moni antaa valitettavasti myös koirien juoksennella vapaana luonnossa ja yleisillä lenkkipoluilla.

      Lainaa

    21. Tulos: +44 (56 ääntä)
      Tiuku: Aika moni antaa valitettavasti myös koirien juoksennella vapaana luonnossa ja yleisillä lenkkipoluilla.
      Tai keskustassa. Eräskin jätti toissapäivänä koiransa kaupan ulkopuolelle ilman hihnaa. Koira kyllä odotti siinä ja yritti päästä ihmisten mukana kauppaan sisälle.

      Lainaa

    22. Tulos: +40 (50 ääntä)
      Tiuku: Aika moni antaa valitettavasti myös koirien juoksennella vapaana luonnossa ja yleisillä lenkkipoluilla.
      Metsästysaikana koira toki saakin olla irti. Mutta ei lenkkipoluilla tai muuten liuan lähellä yleisiä ulkoilualueita. Se tuntuu olevan tosi vaikeaa ymmärtää, ja aina jonku karvavauva sitten tulee häsläämään. Kun olen kunnolla korvessa, ynmärrän että jahtikoira voi tulla vastaa irti. Ehkä jopa karhu.

      Lainaa

    23. Tulos: +21 (123 ääntä)
      Onko ihmiset oikeesti sitä mieltä ettei kissat saisi kulkea vapaana edes maaseudulla?

      Lainaa

    24. Tulos: +37 (49 ääntä)
      wtff: Järjestyslaki ei kiellä kissan vapaana oloa muuta kuin tietyillä alueilla esim. kuntopolku, leikkipaikka, uimaranta ja tori. Muut asiat oli ihan kohdallaan.
      Ja tarpeeksi tiheään asutulla alueella eli taajamalla. Ei kissan pääsyä rajoiteta vain virkistysalueisiin.

      Lainaa

    25. niimpä niin 25.9.2018 8:01
      Tulos: -36 (68 ääntä)
      Tuo Sofian tarina kuullostaa jotenkin päättömältä? Miten muka tuollainen ohutta rautalankaa oleva kori voi a) olla niin lähellä ovea, että "väliovi ei aukea". Pakkohan tuossa korihässäkässä on olla seinät? Tai jos ei ole, niin miten se muka vo olla niin tukevasti kiinni, että ei liiku mihinkään? Edes tuuppimalla tuota ovea? Kyllä itselle tulisi mieleen antaa sille väliovelle kroppaa kunnolla. Joko kori tai hylly antaisi periksi, jos mikään muu ei muka auta. ps. Kyllä meillä maalla kissat kulkee ihan vapaana ulkona. Ne yleensä jopa sattuvat tykkäämään siitä. Kaupungisssa sitten eri asia.

      Lainaa

    26. King Arthur 25.9.2018 8:06
      Tulos: +42 (58 ääntä)
      wtff: Järjestyslaki ei kiellä kissan vapaana oloa muuta kuin tietyillä alueilla esim. kuntopolku, leikkipaikka, uimaranta ja tori. Muut asiat oli ihan kohdallaan.
      Katsoisitkos uudestaan sitä lakia?

      Lainaa

    27. King Arthur 25.9.2018 8:10
      Tulos: +23 (53 ääntä)
      asd: Onko ihmiset oikeesti sitä mieltä ettei kissat saisi kulkea vapaana edes maaseudulla?
      Ei kun taajamassa.

      Lainaa

    28. Tulos: +23 (71 ääntä)
      Aina vapaana olevista kissoista valitetaan, vaan vapaana olevat koirat ovat paljon vaarallisempia. Ainakin kymmenen kertaa vuodessa pyörii meidän pihalla naapureiden koiria ja kasvimaalla näkee niiden tassunjälkiä. Aikasen maaseudulla siis asutaan. Yksi varsin vihainen ja iso koira, joka aina murisee ja joutuu itse sisälle perääntymään. Nyt ovat omat kissat olleet vuoden verran sisällä ja vain häkissä ulkoilemassa. Sieltäkin kauhuissaan sisälle tulevat kun koira liikkuu pihalla. Naapureille sanottu, mutta ei mitään vaikutusta, kun ilmeisesti heidän koirat osaa kyllä pysyä omalla pihallaan ja me vain kuvitellaan asia.

      Lainaa

    29. Kilokalori 25.9.2018 8:23
      Tulos: +30 (58 ääntä)
      wtff: Järjestyslaki ei kiellä kissan vapaana oloa muuta kuin tietyillä alueilla esim. kuntopolku, leikkipaikka, uimaranta ja tori. Muut asiat oli ihan kohdallaan.
      Ei se kissa saa myöskään muiden pihaan tulla. Jos talossa on lapsia, niin talon piha on niiden lasten leikkipaikaksi varattu alue järjestyslain mukaan, ja kissat pysyy tietysti järjestyslain nojalla pois koska ne osaa lukea lakia, eikö? Metsästyslaki muuten sanoo, että villiintyneeseen kissaan sovelletaan samaa mitä rauhoittamattomaan eläimeen. Eli villiintyneen kissan saa omilta mailta lopettaa, kuten vaikka rotan tai kotihiiren. Kissa, joka vetää naapurin lintulaudalta kaikki rauhoitetut linnut, on helppo arvioida villiintyneeksi. Moni ei tuota muista, kun melskaavat Oman Kissansa Oikeuksista. T: niin kissarakas, että omat pysyy visusti sisällä.

      Lainaa

    30. Tulos: -36 (94 ääntä)
      Kukahan on aikanaan keksiny, että kissan voi pitää 24/7 sisällä... eiköhän sekin kaipaa ulos ja luontoon ihan samanlailla kun kaikki muutkin eläimet. Itse en kissaa ottaisi, jos asuisin niin, että sen pitäisi olla kokoajan sisällä.

      Lainaa

    31. Tulos: -8 (44 ääntä)
      King Arthur: Katsoisitkos uudestaan sitä lakia?
      Tässähän tämä.
      14 § Koirakuri Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden säilymiseksi koiran omistajan tai haltijan on: 1) pidettävä koira taajamassa kytkettynä; 2) pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua; (19.12.2003/1195) 3) pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa. Mitä 1 momentin 1 ja 2 kohdassa säädetään, ei koske virantoimituksessa käytettävää valtion omistamaa koiraa, vartiointitehtävässä olevaa vartijan koiraa, palvelutehtävässä olevaa koulutettua pelastuskoiraa, liikuntavammaisen avustajakoiraa eikä näkövammaisen opaskoiraa. Mitä 1 momentin 1 kohdassa säädetään, ei koske suljettua pihaa, koirien harjoituspaikkaa eikä erityisesti osoitettua aidattua jaloittelualuetta. Koiran tulee kuitenkin näissäkin paikoissa olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa. Mitä 1 momentin 2 kohdassa säädetään, koskee myös kissaa. Mitä 1 momentin 1 ja 2 kohdassa säädetään, koskee myös hevosta sekä soveltuvin osin muuta koti- tai lemmikkieläintä.
      Eli kissaa ei tarvitse pitää kytkettynä edes taajama-alueella.

      Lainaa

    32. Juntti Turust 25.9.2018 9:06
      Tulos: -39 (79 ääntä)
      Juntti savosta: Ai että min halluun nähä naapurin ilmeen kun alan noita kissoja tuolla pitkin peltoja narun jatkona taluttelemaan
      Meillä on kolme (3) kissaa myös maatilalla juoksentelemassa ulkona 24/7. Ne eivät saa tulla sisälle. Niiden paikka on ulkona tekemässä hommia. On rakastettuja, saavat ruokaa ja rapsutuksia joka kerta, kun tulevat niitä hakemaan. Ei tulisi mieleenkään pistää niitä narun päähän ja lähteä kytikselle kuivurin vierelle :DD

      Lainaa

    33. Tulos: +5 (41 ääntä)
      King Arthur: Katsoisitkos uudestaan sitä lakia?
      "...Koska kissaa ei koske koirien tapaan kytkettynä pitämisvelvoite taajama-alueella, voi kissa liikkua vapaasti." -Minilex Järjestyslaki ja kissa

      Lainaa

    34. HajotkaaLumput 25.9.2018 9:37
      Tulos: -36 (72 ääntä)
      Onneksi koirien rekisteröinti tuli pakolliseksi. Toivottavasti kissojen seuraa perässä pian. Täytyy saada tämä naisvaltainen, vastuuton ja piittaamaton elukanomistajaryhmä kuriin (tästä sukupuolittamisesta on turha suuttua; kissanomistajista on suurin osa naisia ja homomiehiä ym. feminisoituneita). Mikään ei oikeasti ole oksettavampaa kuin kissaansa ja sen oikeuksia inhimillistävä naishenkilö, joka puolustellen raivoaa kissansa oikeudesta paskantaa ja kusta pitkin pihoja, lasten leikkipaikkoja puhumattakaan lintujen tappo-oikeudesta. NEWSFLASH: Sinä tai pikku mirrisi, ette ole niin tärkeitä yhteiskunnan tai maapallon kannalta, että olisitte millään muotoa etuoikeutettuja. Pakolliset sirutukset, jotta kissojen jäädessä kiinni pahanteosta, omistaja voitaisiin jäljittää ja siten laittaa tuntuvat sakot. Kolmesta sakosta eläintenpitokielto. Kissojen sterilisointi/kastrointi myös pakolliseksi kaikilta, jotka eivät ole rekisteröityjä kasvattajia. Luvattomien pentueiden teettämisestä sakkoja. Vain ryhtymällä koviin toimenpiteisiin voidaan asioita parantaa, koska liiallisiin vapauksiin tottuneet ja velvollisuuksista piittaamattomat ihmiset eivät muuta tapojaan ilman pakkotoimenpiteitä. Tämä ei koske pelkästään kissoja vaan tätä sairasta nykyajanmenoa, missä ihmisiä pyritään suojelemaan kaikelta mielensäpahoittamiselta ja terveet arvot väännetään pienten pienien vähemmistöjen takia sairaiksi ja kestämättömiksi. Ylitse menevä liberaali ja vihervasemmistolainen politiikka tuhoaa yhteiskunnan ja luo tarpeen äärioikeiston nousuun mikä johtaa tulevaisuudessa ilkeisiin lakipykäliin ja väkivaltaisuuksiin. Siinäpähän itkette sitten kun vapaudet viedään ja otetaan reilu askel taaksepäin.

      Lainaa

    35. Tulos: +50 (84 ääntä)
      Mitenköhän kissa raapii moneen paikkaan? Kissa raapasee puolustuksekseen ja vain yhden kerran jos lähestyjä tajuaa väistää ekan kerran jälkeen. Kissat eivät hyökkää huvikseen päälle ja raavi mneen paikkaan tolleen. Kissa raapii koko tassullaan eikä yhdellä kynnellä. En usko tosta juuri mitään.

      Lainaa

    36. Tulos: +32 (46 ääntä)
      roskis: Tässähän tämä. Eli kissaa ei tarvitse pitää kytkettynä edes taajama-alueella.
      Ei tarvitse ei jos ihan kirjaimellisesti ottaa, mutta käytännössä on pakko, koska mikäli se ulkoilee ilman valvontaa (kuten kytkemättömät kissat taajamassa tekevät) se kyllä menee kaikille niille alueille, joihin ei saa eläimiä viedä ja aiheuttaa tuhoa ympäristölle ja eläimille, joka on taas erillinen rikos.

      Lainaa

    37. Tulos: +39 (53 ääntä)
      Aleskeli: “…Koska kissaa ei koske koirien tapaan kytkettynä pitämisvelvoite taajama-alueella, voi kissa liikkua vapaasti.” -Minilex Järjestyslaki ja kissa
      Olisit voinut laittaa sen muunkin tekstin sieltä, se kun käytännössä kumoaa sen mitä juuri sanoit; Kissan omistajan tai haltijan on pidettävä huolta siitä, ettei kissa pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole nimenomaisesti erikseen sallittua. Tällaisella paikalla kytkemättömänä oleva kissa voisi aiheuttaa terveydellistä tai muuta vaaraa taikka pelkoa. Koska kissaa ei koske koirien tapaan kytkettynä pitämisvelvoite taajama-alueella, voi kissa liikkua vapaasti. Tällöin kissa saattaa omistajansa tietämättä liikkua alueilla, joissa sitä olisi pidettävä kytkettynä tai alueilla, jonne kissaa ei saa päästää ollenkaan. Omistajan on käytännössä mahdoton valvoa kissansa liikkumista, mikäli sallii kissan liikkua vapaana. Omistaja vastaa kuitenkin kissansa aiheuttamista vahingoista. https://www.minilex.fi/a/j%C3%A4rjestyslaki-ja-kissa Toinen juttu on eläinsuojelulaki jonka mukaan yksin oman tontin ulkopuolella haahuileva lemmikki katsotaan heitteille jätetyksi. Taajamassa vapaana liikkuva kissa on siis käytännössä aina eläinsuojelurikos, ellei sitä ulkoiluta hihnassa tai se ei ole välittömästi kytkettävissä eli siis omistajan näkö- ja tarttumaetäisyydellä.

      Lainaa

    38. Tulos: +27 (33 ääntä)
      gooby: Toinen juttu on eläinsuojelulaki jonka mukaan yksin oman tontin ulkopuolella haahuileva lemmikki katsotaan heitteille jätetyksi. Taajamassa vapaana liikkuva kissa on siis käytännössä aina eläinsuojelurikos, ellei sitä ulkoiluta hihnassa tai se ei ole välittömästi kytkettävissä eli siis omistajan näkö- ja tarttumaetäisyydellä.
      Ei ollutkaan eläinsuojelulain alla, mutta laissa kuitenkin, olkaa hyvä; 5. Heitteillä oleva eläin tarkoittaa joko koditonta lemmikkieläintä tai sellaista lemmikkieläintä, joka on omistajansa tai haltijansa kotipiirin rajojen ulkopuolella, eikä kenenkään muun omistajan tai haltijan hallinnassa tai suorassa valvonnassa. http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1992/19920049#idp445816720

      Lainaa

    39. yli opisto hörhö 25.9.2018 10:54
      Tulos: +45 (53 ääntä)
      roskis: Tässähän tämä. Eli kissaa ei tarvitse pitää kytkettynä edes taajama-alueella.
      Tästä päästään taas tähän ikuisuuskysymykseen mihin yksikään itsekäs kissanomistaja ei ole koskaan vastannut: Miten pidät huolen asuessasi taajamassa ja kaupunkialueella ettei kissasi käy paskalla/kusella lasten leikkipaikoilla, uimarannoilla, lenkkipoluilla, toreilla, yms. Teitä idiootteja ei koske kuin yksi helvetin pykälä mutta ette silti pysty sitä noudattamaan vain koska "ei ole pakko pitää kissaa hihnassa ja näinollen en pysty kontrolloimaan mihin kissani haluaa paskan turauttaa eli voivoi".

      Lainaa

    40. Tulos: +28 (38 ääntä)
      roskis: Tässähän tämä. Eli kissaa ei tarvitse pitää kytkettynä edes taajama-alueella.
      Metsästyslain mukaan koira ja kissa pitää pitää kytkettynä maaliskuuna alusta kesäkuuun loppuun eli lintujen pesimäaikana. Se koskee kaikkia koira ja kissoja, ei pelkästään metsästyskoiria, vaikka metsästyslaissa siitä sanotaan.

      Lainaa

    41. Tulos: +25 (55 ääntä)
      asd: Onko ihmiset oikeesti sitä mieltä ettei kissat saisi kulkea vapaana edes maaseudulla?
      Minä olen. Ne aiheuttaa ihan valtavaa vahinkoa linnuille ja varsinkin uhanalaisille linnuille, kun menevät tuhoamaan pesät. Sen vuoksi se on kielletty, niin maaseudulla kuin taajamassa, ks. edellinen viestini.

      Lainaa

    42. Kissat vai koirat 25.9.2018 11:12
      Tulos: +11 (25 ääntä)
      Jokupoika: Metsästyslain mukaan koira ja kissa pitää pitää kytkettynä maaliskuuna alusta kesäkuuun loppuun eli lintujen pesimäaikana. Se koskee kaikkia koira ja kissoja, ei pelkästään metsästyskoiria, vaikka metsästyslaissa siitä sanotaan.
      Itseasiassa metsästyslain mukaan kissa on jätetty heitteille, jos se ei pysy puutarhassa tai pihamaassa. Tuo pesimäaikajuttu koskee vain koiria, vaikka on moraalisesti täysin väärin pitää kissoja vapaana, koska tekevät ihan yhtö isoa tai jopa pahempaa tuhoa linnuille kuin koirat. Kissan vapaana pidosta saa sakot myös metsälain mukaan, mikäli se poistuu omalta pihalta. Tosin, enpä olisi kuullut, että asiaa valvottaisiin poliisin toimesta.

      Lainaa

    43. Tulos: -21 (53 ääntä)
      Meillä kissa ulkoilee taajama-alueella. Tuo oven taakse ylpeänä osan hiirisaaliistaan. Tavallisia kotihiiriä metsästää. Lintuja ei metsästä, kun täällä vanhassa taajamassa tuholaisjyrsijöitä riittää. Oma piha on jo siivottu, mutta naapureiden talot ja tallit vilisee riistaa. Talo pysyy paremmassa kunnossa, kun hiiret ei tuhoa eristeitä tai jyrsi sähköjä. Joskus tuo rusakon poikasen puolikkaan näytille, kun niitäkin täällä riittää tuhoamassa hedelmäpuita.

      Lainaa

    44. Tulos: +30 (50 ääntä)
      Hmm: mulle ainakin noi vapaana olevat kissat on aina ollut ihan normaalia. Lapsi varmaan härnännyt kissaa, ei ne huvikseen kimppuun hyökkää
      Eivät todellakaan, lapset tuppaa repimään hännästä mikä on kissalle erittäin tuskallista. Kannattaa kasvattaa ne kakarat kunnolla ja kunnioittamaan eläimiä niin ongelmia ei tule.

      Lainaa

    45. Tulos: -2 (6 ääntä)
      Auts :(

      Lainaa

    46. Tulos: -29 (49 ääntä)
      King Arthur: Miksi se on niin vaikeaa, että jos ottaa kissan niin välittää siitä sitten edes sen verran ettei laske irralleen? Vaikka ei järjestyslaista välittäisikään. Tai ympäristön muista eläimistä. Tai jostain ihme muista ihmisistä, mitä nekin on?
      Sinä nyt valitat täällä kissoista aina, oli syy mikä tahansa.

      Lainaa

    47. Tulos: +20 (28 ääntä)
      Mitä: Metsästysaikana koira toki saakin olla irti. Mutta ei lenkkipoluilla tai muuten liuan lähellä yleisiä ulkoilualueita. Se tuntuu olevan tosi vaikeaa ymmärtää, ja aina jonku karvavauva sitten tulee häsläämään. Kun olen kunnolla korvessa, ynmärrän että jahtikoira voi tulla vastaa irti. Ehkä jopa karhu.
      Eihän tästä ole kauankaan kun metsästyskoira tappoi valjaissa olevan kissan omalle pihalleen. Mitä tekivät koiran omistajat? Väittivät, että ei ole heidän asiansa!

      Lainaa

    48. Tulos: -24 (42 ääntä)
      Rölli: Kissat tappaa todella paljon suojeltujakin eläimiä, linnunpoikasia pesimäaikaan ym ym. Plus tietenkin kissat jotka lähtenyt liian pitkälle ja nääntyvät ulkona ja päätyvät eläinsuojaan, jäävät auton alle.. Montako syytä pitää antaa että jengi tajuu? Kaupungissa niiden irrallaan pito on typeryyden huippu. Se on todella [...]
      Juu, tappavat pieniä lintuja. Hiiret, myyrät ja muut tuholaiset ovat kuitenkin niille se tärkein ravinto. Jos olet huolissasi Suomessa pesivistä pikkulinnuista niin mulla on sulle vähän asiaa. Niitä pyydystetään syksyisin verkolla, päätyvät tuhansien eurooppalaisten ruokapöytään. Tämä ei tietenkään ole se pahempi ongelma, eihän? En nyt todellakaan puhu pelkistä haarapääskyistä!

      Lainaa

    49. King Arthur 25.9.2018 12:01
      Tulos: +21 (31 ääntä)
      roskis: Tässähän tämä. Eli kissaa ei tarvitse pitää kytkettynä edes taajama-alueella.
      Niin? Siinä on siis pidettävä huolta ettei se kissa hortoile siellä kytkemättä. Miten varmistat että kissa joka hiihtää vapaana ei ole noilla alueilla kytkemättä taajamassa?

      Lainaa

    50. King Arthur 25.9.2018 12:06
      Tulos: +36 (46 ääntä)
      ferre: Sinä nyt valitat täällä kissoista aina, oli syy mikä tahansa.
      Öh? Meillä on kissa. Kissan omistajista valitan kyllä useinkin.

      Lainaa

    51. Tulos: -14 (28 ääntä)
      Olisi pitänyt tuokin kakara abortoida, ettei olisi kissoja kiduttamassa!! Ihan oikein kävi pikku sadistille

      Lainaa

    52. Tulos: +27 (33 ääntä)
      ?: Kukahan on aikanaan keksiny, että kissan voi pitää 24/7 sisällä… eiköhän sekin kaipaa ulos ja luontoon ihan samanlailla kun kaikki muutkin eläimet. Itse en kissaa ottaisi, jos asuisin niin, että sen pitäisi olla kokoajan sisällä.
      Kyllä nykyajan kotikissa on usein ihan sisäkissa. Tämä tiettyy riippuu paljon siitä, mihin kissa on tottunut, mutta ei niitä mikään pakko ole ulos viedä eikä ne kaikki ulkona viihdy. Kissatkin on yksilöitä, ja mistä toinen tykkää, toinen ei. Oma kissa oli löytökissa, ja Hesyn mukaan joutunut olemaan pitkään, kuukausia, ulkona ennen kuin tuotiin sinne löytöeläintaloon. Se oli selvinnyt, mutta ei nauttinut silti ulkona olosta. Välillä vein vähän valjaissa pihalle, jos oli lämmin päivä. Valjaissa käveli kuin koira, rohkeasti ja määrätietoisesti, mutta mielellään palasi aina kotiin heti kun mahd. Ja kesäisin sai olla vapaana mökilläkin, mutta lähinnä se istui pihalla tuolissa tai halusi mökkiin ikkunalle istumaan. Vanhemmiten ei halunnut ulos enää ollenkaan, vaan viihtyi sisällä. Kyllä sitä ihan kissan mukaan mentiin, ilman olettamuksia et tietäisin paremmin kuin kissa itse, mitä se haluaa. Kissa oli oikein onnellinen, ja osoitti sen monin tavoin.

      Lainaa

    53. Tulos: +16 (32 ääntä)
      Hmm: mulle ainakin noi vapaana olevat kissat on aina ollut ihan normaalia. Lapsi varmaan härnännyt kissaa, ei ne huvikseen kimppuun hyökkää
      Sama tuli mieleen. Kyllä sitä kissaa on tarkoituksella kiusattu, että on noin tehnyt.

      Lainaa

    54. Tulos: +6 (36 ääntä)
      Kilokalori: Ei se kissa saa myöskään muiden pihaan tulla. Jos talossa on lapsia, niin talon piha on niiden lasten leikkipaikaksi varattu alue järjestyslain mukaan, ja kissat pysyy tietysti järjestyslain nojalla pois koska ne osaa lukea lakia, eikö? Metsästyslaki muuten sanoo, että villiintyneeseen kissaan sovelletaan samaa mitä [...]
      Mikäli kissalla on panta, se ei ole villiintynyt vaikka kuinka vikisisit. Vaikka sillä ei olisi, sinun näkemys ei riitä. Kotikissan tappaminen on muuten metsästysrikos, siitä lähtee pyssyt sinne minne ne kuuluu - helposti.

      Lainaa

    55. nipsnapsnips 25.9.2018 14:56
      Tulos: +24 (34 ääntä)
      Juntti savosta: Ai että min halluun nähä naapurin ilmeen kun alan noita kissoja tuolla pitkin peltoja narun jatkona taluttelemaan
      "Juntti Savosta".. siinäpä nimensä vertainen tyyppi. Pittää olla pien pelto siul jos nuapuri näkkee siut taluttelevan kissaa pitkin peltoj

      Lainaa

    56. kiittäkää itseänne 25.9.2018 15:12
      Tulos: +12 (34 ääntä)
      Kommenttiosio täynnä pikkuvanhoja pätijöitä. Lähden sen kunniaksi paskalle lasten hiekkalaatikkoon ja tappamaan pikkulintuja.

      Lainaa

    57. Tulos: +7 (31 ääntä)
      Karma näytti kyntensä :D. Kyllä niistä irrallisista kissoista vaan on haittaa, kun ne ei suomen luontoon kuulu. Niistä on sekä haittaa ihmisille, että eläimille. Levittävät mm. toksoplasmoosia paskoessaan lasten hiekkalaatikoihin ja ihmisten kukkapenkkeihin.

      Lainaa

    58. Tulos: +23 (27 ääntä)
      Hmm... Sofia on huomioinut Lenny-kissan kiipeilevän elfa-koreissa ja tämän aiheuttavan niiden auki liukumisen, muttei koskaan tullut mieleenkään siirtää koreja siten, etteivät ne kissan kiipeillessä liukuisi siihen välioven tukkeeksi?

      Lainaa

    59. Tulos: +27 (33 ääntä)
      yli opisto hörhö: Tästä päästään taas tähän ikuisuuskysymykseen mihin yksikään itsekäs kissanomistaja ei ole koskaan vastannut: Miten pidät huolen asuessasi taajamassa ja kaupunkialueella ettei kissasi käy paskalla/kusella lasten leikkipaikoilla, uimarannoilla, lenkkipoluilla, toreilla, yms. Teitä idiootteja ei koske kuin yksi helvetin [...]
      Leikkipaikka mitään, heräsin kerran aamulla, istahdin unenpöpperössä kahvia juomaan, ja hirmuisen huudon kuullessani tajusin istuneeni kissan päälle. Ei muuten, mutta meillä ei siihen aikaan ollut kissaa. Miten se oli ninjaillut itsensä sisään en tiedä, ikkunasta kai. No, palautin kissin naapuriin minne se kuului. Mutta sillä oli aikamoinen tuuri että sähläsi itsensä henkilön kotiin joka pitää kissoista, eikä jonkun psykon kissanvihaajan.

      Lainaa

    60. enemmän koiraihminen 25.9.2018 23:02
      Tulos: +20 (26 ääntä)
      Hmm: mulle ainakin noi vapaana olevat kissat on aina ollut ihan normaalia. Lapsi varmaan härnännyt kissaa, ei ne huvikseen kimppuun hyökkää
      Onhan nuo ihan normaaleja täällä "maalla", mutta mieli tekisi vääntää niskat tolta naapurin mulkkukissalta kun on naarmuttanu kahden auton konepellit. Suurinta hupia hyppiä autotallin katolta auton päälle. Naapurille asiasta sanottu ja todennut vaan että "noh kissat on semmosia" ja ei suostu korvaamaan. Pitänee virittää riistakamera pihaan ja hipsiä miliisille ilmottamaan. Normaalisti ei kyllä vapaana olevat kissat haittaa, se on vaan tämä yksi harmaa mulkku joka vituttaa.

      Lainaa

    61. Tulos: +2 (22 ääntä)
      ?: Kukahan on aikanaan keksiny, että kissan voi pitää 24/7 sisällä… eiköhän sekin kaipaa ulos ja luontoon ihan samanlailla kun kaikki muutkin eläimet. Itse en kissaa ottaisi, jos asuisin niin, että sen pitäisi olla kokoajan sisällä.
      Opettele ensin kirjoittamaan ennen kuin alat trollata ja provota. Koko ajan ei ole ikinä ollut yhdyssana eikä ole tänä päivänäkään. Kokoaja=ihminen joka kokoaa.

      Lainaa

    62. Tulos: +19 (29 ääntä)
      Mua vituttaa vapaat kissat naapurustossa. Täällä on lintuja ja muita pieneläimiä kuten siilejä, joiden kannat ovat paikallisella tasolla heikenneet. Ärsyttää ihmiset, jotka kuvittelee että maailma kuuluu niiden kissoille.

      Lainaa

    63. TämäOnNimi 26.9.2018 10:33
      Tulos: +10 (16 ääntä)
      wtff: Järjestyslaki ei kiellä kissan vapaana oloa muuta kuin tietyillä alueilla esim. kuntopolku, leikkipaikka, uimaranta ja tori. Muut asiat oli ihan kohdallaan.
      Tottahan se on, että järjestyslaki ei kiellä; siitä sitten vapaana kissojaan pitävät seuraamaan ettei kissa mene vapaana ympäri mantuja juoksennellessaan noille kielletyille alueille...

      Lainaa

    64. Tulos: +3 (11 ääntä)
      enemmän koiraihminen: Onhan nuo ihan normaaleja täällä “maalla”, mutta mieli tekisi vääntää niskat tolta naapurin mulkkukissalta kun on naarmuttanu kahden auton konepellit. Suurinta hupia hyppiä autotallin katolta auton päälle. Naapurille asiasta sanottu ja todennut vaan että “noh kissat on semmosia” ja ei suostu korvaamaan. Pitänee [...]
      Tunnetko ketään metsästäjää? Yleensä ongelmakissat hoidetaan hyvin mielellään. Loukulla voidaan pyytää jopa rivarin pihalla. Samalla pääsee eroon viilliintyneistä ja muista pannattomista, joten luonto kiittää.

      Lainaa

    65. Tulos: +3 (9 ääntä)
      ferre: Eihän tästä ole kauankaan kun metsästyskoira tappoi valjaissa olevan kissan omalle pihalleen. Mitä tekivät koiran omistajat? Väittivät, että ei ole heidän asiansa!
      Liittyy asiaan miten?

      Lainaa

    66. Tulos: +4 (8 ääntä)
      King Arthur: Miksi se on niin vaikeaa, että jos ottaa kissan niin välittää siitä sitten edes sen verran ettei laske irralleen? Vaikka ei järjestyslaista välittäisikään. Tai ympäristön muista eläimistä. Tai jostain ihme muista ihmisistä, mitä nekin on?
      King Arthur: Miksi se on niin vaikeaa, että jos ottaa kissan niin välittää siitä sitten edes sen verran ettei laske irralleen? Vaikka ei järjestyslaista välittäisikään. Tai ympäristön muista eläimistä. Tai jostain ihme muista ihmisistä, mitä nekin on?
      Uskoisin syyksi sen, että kissan ottaminen on nimenomaan ottamista. Idioottikin osaa ja saa sen tehdä. Ottaminen on murto-osa kissan huolehtimisen vaativuudesta.

      Lainaa

    67. Tulos: +9 (13 ääntä)
      Aina on myös mahdollista että pihalla liikkuva kissa on omistajaltaan karannut.

      Lainaa

    68. Paskan mäivät 26.9.2018 23:53
      Tulos: +7 (11 ääntä)
      Zippo: Ainut kissa joka kuuluu Suomen luontoon kuljeksimaan on ilves. Kotikissa on haitallinen vieraslaji.
      Niin on ihminenkin!

      Lainaa

    69. Tulos: +1 (13 ääntä)
      Ooo:Kissaa voi ulkoiluttaa valjaissa, jos haluaa tarjota [...]
      Ja sitten tulee valitusta koiranulkoiluttajilta, kun koira villiintyy vastaantulevan kissan vuoksi

      Lainaa

    70. Tulos: -10 (14 ääntä)
      Kilokalori: Ei se kissa saa myöskään muiden pihaan tulla. Jos talossa on lapsia, niin talon piha on niiden lasten leikkipaikaksi varattu alue järjestyslain mukaan, ja kissat pysyy tietysti järjestyslain nojalla pois koska ne osaa lukea lakia, eikö? Metsästyslaki muuten sanoo, että villiintyneeseen kissaan sovelletaan samaa mitä [...]
      Tästä eteenpäin siis napsautan niskat/luukutan jokaisen pihaan tulevan kissan. Ehkä saa lintulauta vihdoin rauhaa

      Lainaa

    71. No nyt osui kohdilleen 27.9.2018 13:32
      Tulos: -7 (7 ääntä)
      This is... KARMA!!!!!

      Lainaa

    72. Tulos: -6 (10 ääntä)
      Just: Ja milläs omistaja varmistaa, ettei vapaana menevä kissa kuljeskele juuri näillä alueilla? Ei kissa siinä omalla pihalla pysy, vaikka omistajat niin yittääkin väittää.
      Ei mitenkään, mutta nythän puhuttiin kuitenkin järjestyslaista ja siittä mitä siellä lukee kissan pitämiseen liittyen ulkona olemiseen vapaana. Ja se ei silti sitä kiellä.
      gooby:Toinen juttu on eläinsuojelulaki jonka mukaan yksin oman tontin ulkopuolella haahuileva lemmikki katsotaan heitteille jätetyksi. Taajamassa vapaana liikkuva kissa on siis käytännössä aina eläinsuojelurikos, ellei sitä ulkoiluta hihnassa tai se ei ole välittömästi kytkettävissä eli siis omistajan näkö- ja tarttumaetäisyydellä.
      Kyllä ja ei. Jos kissa haahuilee tontin ulkopuolella MUTTA esim. käy kotonaan syömässä ja nukkumassa niin ei lasketa. Jos kissa selvästi näyttää asuvan tonttinsa ulkopuolella niin sitten kyllä. Sama aiemmin mainitussa "villiintyneessä" kissassa.

      Lainaa

    73. Tulos: +2 (12 ääntä)
      wtff: Järjestyslaki ei kiellä kissan vapaana oloa muuta kuin tietyillä alueilla esim. kuntopolku, leikkipaikka, uimaranta ja tori. Muut asiat oli ihan kohdallaan.
      Järjestyslaki, metsästyslaki ja eläisuojelulaki yhdessä käytännössä kieltävät kissojen irtipidon, mutta minkäs sille voi kun suurin osa kissan omistajista oat osoittaneet olevansa liian typeriä kyetäkseen tulkitsemaan lakia jossa ei lue isoin tikkukirjaimin: KISSOJEN VAPAANAPITO ON KIELLETTY!

      Lainaa

    74. fakta homma 27.9.2018 22:46
      Tulos: -5 (15 ääntä)
      Jokeri: Järjestyslaki, metsästyslaki ja eläisuojelulaki yhdessä käytännössä kieltävät kissojen irtipidon, mutta minkäs sille voi kun suurin osa kissan omistajista oat osoittaneet olevansa liian typeriä kyetäkseen tulkitsemaan lakia jossa ei lue isoin tikkukirjaimin: KISSOJEN VAPAANAPITO ON SALLITTU!
      Kissojen vapaanapito on sallittu, aivan oikein. Lakeja ei tulkita yhdessä sekoitellen asetuksia sieltä täältä, mikä itselle sattuu milloinkin sopimaan, vaan ihan suoraan järjestyslaista - siitä kohdasta, mikä koskee kissojen vapaata ulkonapitoa. Ja Suomen laki sallii sen.

      Lainaa

    75. Tulos: +8 (14 ääntä)
      fakta homma: Kissojen vapaanapito on sallittu, aivan oikein. Lakeja ei tulkita yhdessä sekoitellen asetuksia sieltä täältä, mikä itselle sattuu milloinkin sopimaan, vaan ihan suoraan järjestyslaista – siitä kohdasta, mikä koskee kissojen vapaata ulkonapitoa. Ja Suomen laki sallii sen.
      Okei, kirjoitin tekstin vähän väsyneenä joten tuli todella epäselvästi ilmaistua asia. Suomen laki ei salli kissojen vapaanapitoa, sitä vain ei mainita erikseen ettei niin saisi tehdä. Kissaa ei vaadita olemaan kytkettynä, niinkuin koira, mutta ei sitä saa myöskään irti pitää yksinään. Sen kieltää eläinsuojelulain, metsästyslain ja järjestyslain erilliset pykälät. Ei laissa myöskään lue suoraan ettei kissaa saisi laittaa mikroon, se pitää pystyä itse tulkitsemaan laista jossa kielletään tarpeettoman kärsimyksen tuottaminen eläimelle. Kissan vapaanapitoa taas vastustaa eläinsuojelulaki, jossa omistajan vaaditaan kykenemään tarjoamaan lemmikilleen turvallinen ympäristö. Järjestyslaki puolestaan kieltää kissaasi poistumasta pihaltasi ja metsästyslaki vaatii muiden eläinten pesimärauhan takaamisen.

      Lainaa

    76. Tulos: +2 (8 ääntä)
      Sanoisin, että on tainnut Niina lapsi härnätä tai yrittää ottaa väkisin syliin kissaa, koska ei ne tuolla tavalla ihmisen kimppuun noin vain hyökkää. Ei kotikissat sentään mitään leijonia ole.

      Lainaa

    77. Tulos: 0 (4 ääntä)
      Kilokalori: Ei se kissa saa myöskään muiden pihaan tulla. Jos talossa on lapsia, niin talon piha on niiden lasten leikkipaikaksi varattu alue järjestyslain mukaan, ja kissat pysyy tietysti järjestyslain nojalla pois koska ne osaa lukea lakia, eikö? Metsästyslaki muuten sanoo, että villiintyneeseen kissaan sovelletaan samaa mitä [...]
      Muistathan, että taajamassa ei saa ampua ja kissa pitäisi lopettaa niin, ettei sille aiheuta tarpeetonta kärsimystä eli käytännössä voit ottaa kissan kiinni ja viedä sen eläinlääkäriin lopetettavaksi.

      Lainaa

    78. Tulos: -1 (1 ääni)
      Salla: Hmm… Sofia on huomioinut Lenny-kissan kiipeilevän elfa-koreissa ja tämän aiheuttavan niiden auki liukumisen, muttei koskaan tullut mieleenkään siirtää koreja siten, etteivät ne kissan kiipeillessä liukuisi siihen välioven tukkeeksi?
      Varmaan ruuvattu seinään, että ei pääse kaatumaan. Ainut olis, jos olis auki oven avonaiselta laidalta ja sais sen verran rakoa, että vois jollain kepillä pukkia sen korin takas kiinni.

      Lainaa

    79. Tulos: +4 (4 ääntä)
      Ladylike: Varmaan ruuvattu seinään, että ei pääse kaatumaan. Ainut olis, jos olis auki oven avonaiselta laidalta ja sais sen verran rakoa, että vois jollain kepillä pukkia sen korin takas kiinni.
      Tiia, ei kannata laittaa omaa kuvaansa anonyymille nettisivulle.

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: kuva, kissat, vapaana, hyökkäys, antibiootit, antibioottikuuri, ulkona, ovi, lukittu, karannut