Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Suomalaiset perinneruoat

Oletko aina käyttänyt perunoista väärää nimeä?
Suurenna näkymä
Suomalaiset perinneruoat

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 40 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Ajattelija 26.7.2018 0:26
   Tulos: +502 (510 ääntä)
   Peruna kuin peruna, luulis vieraille maistuvan... :D

   Lainaa

  2. Tulos: +719 (733 ääntä)
   Alkoikohan Hannua potuttaa?

   Lainaa

  3. Tulos: +384 (404 ääntä)
   Onneksi en tunne Hannua.

   Lainaa

  4. Tulos: +215 (243 ääntä)
   Ainut joka vaikuttaa rappeutuneelta on Hannu itse.

   Lainaa

  5. totuuden_torvi 26.7.2018 0:51
   Tulos: +211 (225 ääntä)
   Pottumainen tilanne! Tarjoaisin laihialaista kesäkeittoa eli kuumaa vettä kukkalautaselta.

   Lainaa

  6. Tulos: +146 (158 ääntä)
   Potaato poteito

   Lainaa

  7. Tulos: +105 (125 ääntä)
   Hannu taisi vaan pottuilla?

   Lainaa

  8. Tulos: +60 (78 ääntä)
   Enään...

   Lainaa

  9. Turun murre 26.7.2018 2:02
   Tulos: +225 (233 ääntä)
   Ja tässähän päästään taas kerran tutkimaan lempilastani, Kielitoimiston sanakirjaa. Sen mukaan ovat "uudet perunat: uuden sadon perunat". Ja vastaavasti "vanhat perunat: edellisen vuoden sadon perunat". Jotenkin on vaikea kuvitella ettei "varhaisperuna: tavallista varhemmin kesällä valmistuva ja nostettava peruna" olisi uutta satoa.

   Lainaa

  10. Tulos: +134 (164 ääntä)
   Turun murre: Ja tässähän päästään taas kerran tutkimaan lempilastani, Kielitoimiston sanakirjaa. Sen mukaan ovat “uudet perunat: uuden sadon perunat”. Ja vastaavasti “vanhat perunat: edellisen vuoden sadon perunat”. Jotenkin on vaikea kuvitella ettei “varhaisperuna: tavallista varhemmin kesällä valmistuva ja nostettava peruna” olisi uutta satoa.
   Väärin, älä edesauta kommentoinnillasi kielemme rappeutumista. Opettele termien ero, kyse on kuitenkin perunasta. T. Hannu

   Lainaa

  11. Tulos: +6 (60 ääntä)
   Toisessa julkaisussa kielletään kaikki itseä vituttavat termit ja täällä sitten raivostutaan kun joku korjaa joidenkin (vääriä?) termejä:D

   Lainaa

  12. Tulos: -47 (61 ääntä)
   ”Pää lyö tyhjää” pitäisi myös kyllä kieltää (liittyy edelliseen)

   Lainaa

  13. Tulos: -10 (14 ääntä)
   Vrum vrum

   Lainaa

  14. Tulos: +116 (126 ääntä)
   Hannu on huolissaan kielen rappeutumisesta, mutta kirjoittaa itse "vastoinpäin'

   Lainaa

  15. Tulos: -29 (131 ääntä)
   En halua tukea persnyhveröintiä (eli sitä, mitä Hannu tekee), joten kommentoin sen sijaan alkuperäistä kysymystä. Suomessa on perinteisesti ollut tapana syödä monia herkullisia ruokia, kuten kalaa (muikkuja, silakkaa, lohta), karjalanpiirakoita, rieskoja ja ruisleipää, maksalaatikkoa, kaalikääryleitä, lihapataa, viiliä, puuroja, marjapiirakoita, lettuja, pullaa ja Fazerin suklaita. Paitsi sitten, jos joutuu epäonnekseen elämään lapsiperheessä, sillä ilmeisesti lapsiperheissä ei ole lupa syödä mitään muuta kuin jauhelihakastiketta, nakkikastiketta, makkarakastiketta, makaronilaatikkoa, eineslihapiirakoita, eineslihapullia ja einespizzaa. Ainoat sallitut ruoka-aineet ovat liha, peruna, jauhot ja maito, ja ainoa sallittu mauste on suola (jota on vankeusrangaistuksen uhalla käytettävä liikaa). Kaksi kertaa vuodessa rahat riittävät ulkona syömiseen, ja silloin on lupa syödä pizzaa tai nauravia nakkeja ja ranskanperunoita.

   Lainaa

  16. Tulos: +27 (63 ääntä)
   Kala: En halua tukea persnyhveröintiä (eli sitä, mitä Hannu tekee), joten kommentoin sen sijaan alkuperäistä kysymystä. Suomessa on perinteisesti ollut tapana syödä monia herkullisia ruokia, kuten kalaa (muikkuja, silakkaa, lohta), karjalanpiirakoita, rieskoja ja ruisleipää, maksalaatikkoa, kaalikääryleitä, lihapataa, viiliä, puuroja, marjapiirakoita, lettuja, pullaa ja Fazerin suklaita. Paitsi sitten, jos joutuu epäonnekseen elämään lapsiperheessä, sillä ilmeisesti lapsiperheissä ei ole lupa syödä mitään muuta kuin jauhelihakastiketta, nakkikastiketta, makkarakastiketta, makaronilaatikkoa, eineslihapiirakoita, eineslihapullia ja einespizzaa. Ainoat sallitut ruoka-aineet ovat liha, peruna, jauhot ja maito, ja ainoa sallittu mauste on suola (jota on vankeusrangaistuksen uhalla käytettävä liikaa). Kaksi kertaa vuodessa rahat riittävät ulkona syömiseen, ja silloin on lupa syödä pizzaa tai nauravia nakkeja ja ranskanperunoita.
   Pieleen meni

   Lainaa

  17. Tulos: -48 (90 ääntä)
   Lumi: Pieleen meni
   Olet oikeassa, eihän tuo ollut aivan kaikenkattava kuvaus nykysuomalaisista ruokaperinteistä. Kolmas merkittävä ruokasuuntaus Suomessa on Koskenkorva & pillu. Ikitrendikäs dieetti.

   Lainaa

  18. Tulos: +63 (65 ääntä)
   Hannu on varmasti kaveriporukan ilopilleri.

   Lainaa

  19. JokuRandomKayttaja 26.7.2018 9:09
   Tulos: +47 (55 ääntä)
   Tiesittekö, että muualla maailmassa ihmiset syövät vain perunaa, ei oo uutta perunaa kun siellä saa perunaa maasta koska vaa toisin kuin täällä meidän kotimaassamme :(

   Lainaa

  20. Tulos: +85 (85 ääntä)
   Hannu, laita välillä kone kiinni ja käy ulkona. Ja siis jossain muualla kuin perunafestareilla.

   Lainaa

  21. Perunapää 26.7.2018 11:02
   Tulos: +22 (32 ääntä)
   J77: Hannu on varmasti kaveriporukan ilopilleri.
   Veikkaan, että Hannulla ei ole kavereita.

   Lainaa

  22. Tulos: +63 (67 ääntä)
   Onko Hannu Heinähatun ja Vilttitossun isä?

   Lainaa

  23. Tulos: +20 (26 ääntä)
   Huutista Nauvon perunafestareille

   Lainaa

  24. Tulos: +40 (42 ääntä)
   No pottu kun pottu. Alkoi muuten tekemään mieli uusia perunoita ja voikastiketta.

   Lainaa

  25. Tulos: +35 (35 ääntä)
   JokuRandomKayttaja: Tiesittekö, että muualla maailmassa ihmiset syövät vain perunaa, ei oo uutta perunaa kun siellä saa perunaa maasta koska vaa toisin kuin täällä meidän kotimaassamme
   Ei pidä paikkaansa! Irlannissa mainostavat kovasti myös uusia perunoita. Ei sitä perunaa missään pölähdä maasta milloin tahansa. :) Olen samaa mieltä kuin useampi kommentoija tässä. Kyllä ne varhaisperunatkin on uusia perunoita... Hannu on jotenkin häiriintynyt tässä ajatusmallissansa.

   Lainaa

  26. Tulos: +36 (48 ääntä)
   Kala: En halua tukea persnyhveröintiä (eli sitä, mitä Hannu tekee), joten kommentoin sen sijaan alkuperäistä kysymystä. Suomessa on perinteisesti ollut tapana syödä monia herkullisia ruokia, kuten kalaa (muikkuja, silakkaa, lohta), karjalanpiirakoita, rieskoja ja ruisleipää, maksalaatikkoa, kaalikääryleitä, lihapataa, viiliä, puuroja, marjapiirakoita, lettuja, pullaa ja Fazerin suklaita.
   No jaa. Letut ja pullat ovat kaikkialla samantapaisia. Ja maksalaatikko ja kaalikääryleet eivät maistu edes useimmille suomalaisille. Jätit mainitsematta mämmin, mutta sitä nyt emme syö itsekään. Karjalanpiirakoita sen sijaan kannattaa tarjota. Oma amerikkalainen kaverini oli ihan innostunut niistä. Kehotin syömään niitä kuin voileipää. Siinä tulikin sitten kulttuurishokki, kun kaveri voiteli piirakan, laittoi viisi siivua kinkkua väliin, voiteli toisen piirakan ja länttäsi sen päälle. Suomessa on vähän eri voileipäkulttuuri, mutta pääasia että maistui.

   Lainaa

  27. Kerttukalervo 27.7.2018 10:38
   Tulos: +17 (25 ääntä)
   Jos vielä ehdit, niin tarjoa savustettua lohta, perunoita, salaattia, kylmä kastike lohelle (kermaviili+sinappikurkkusalaattia+tilliä), itsetehtyjä (Valion reseptillä) isoäidin lihapullia, pitkään haudutettu ruskea hirvenlihakastike/-pata, (älä tarjoa karjalanpaistia, eli vettä ja lihapaloja = yök), saaristolaisleipää ja voita, hölskytyskurkkuja, punajurisalaattia, lettuja, mansikkahilloa, voisilmäpullia, korvapuusteja, mansikkatäytekakku, mustikkapiirakka, metsämustikoita, erisorttisia pakettijäätelöitä, lakkahilloa ja leipäjuustoa Perunamuusi on jenkeissä superluksusta ja varmasti pisteesi nousevat, jos luonasi saa tätä superhienoa hääruokaa ihan arkena. Jos/kun tarjoat karjalanpiirakoita, opeta/näytä, miten niitä syödään munavoin kanssa. Säästyt kulttuurishokilta itse.

   Lainaa

  28. Kerttukalervo 27.7.2018 10:40
   Tulos: +26 (28 ääntä)
   Mursu: No jaa. Letut ja pullat ovat kaikkialla samantapaisia. Ja maksalaatikko ja kaalikääryleet eivät maistu edes useimmille suomalaisille. Jätit mainitsematta mämmin, mutta sitä nyt emme syö itsekään. Karjalanpiirakoita sen sijaan kannattaa tarjota. Oma amerikkalainen kaverini oli ihan innostunut niistä. Kehotin syömään niitä kuin voileipää. Siinä tulikin sitten kulttuurishokki, kun kaveri voiteli piirakan, laittoi viisi siivua kinkkua väliin, voiteli toisen piirakan ja länttäsi sen päälle. Suomessa on vähän eri voileipäkulttuuri, mutta pääasia että maistui.
   Ei. Pullat eivät ole samanlaisia. Voit katsoa youtubesta, kuinka amerikkalaiset saavat Suomessa tuoretta voisilmäpullaa ekaa kertaa elämässään.

   Lainaa

  29. Tulos: -9 (11 ääntä)
   Tekis mieli tunkee perunaa Hannun koloihin.

   Lainaa

  30. Tulos: +33 (33 ääntä)
   Kerttukalervo: (älä tarjoa karjalanpaistia, eli vettä ja lihapaloja = yök),
   WTF?!? Karjalanpaisti ei ole "vettä ja lihanpaloja". Tai sitten syömäni karjalanpaistit onkin oulunpaisteja?

   Lainaa

  31. King Arthur 28.7.2018 0:08
   Tulos: +31 (31 ääntä)
   Ei juma menikö Nauvon perunafestarit jo?

   Lainaa

  32. Tulos: +39 (39 ääntä)
   Haluan Nauvon perunafestareille! Ehkä Hannu odottaa siellä PowerPoint esityksen kanssa. Tai perunateatterin.

   Lainaa

  33. Tulos: +3 (21 ääntä)
   "kielen rappeutuminen" alias kielen normaali kehitys se sitten jaksaa joitkuita aina kummeksuttaa.

   Lainaa

  34. Tulos: +10 (10 ääntä)
   Eikös varhaisperunat ole niitä jotka on kasvatettu harson alla tai peräti kasvihuoneessa? Vai lasketaanko varhaisperunoiksi kaikki ne perunat jotka riistetään maasta ennen täysikokoisuutta?

   Lainaa

  35. Tulos: +33 (33 ääntä)
   Eli perunan elinkaari olisi siis: varhaisperuna - peruna - uusi peruna? Tuleeko sen jälkeen taas pelkkä peruna? Kuulostaa epäilyttävältä.

   Lainaa

  36. Tulos: +9 (19 ääntä)
   Kerttukalervo: hölskytyskurkkuja
   Mitä ihmeitä on hölskytyskurkut?

   Lainaa

  37. Tulos: +18 (26 ääntä)
   Peruna on pyöreä, peruna on soikea, peruna on ruoka ihan oikea.

   Lainaa

  38. Viiden lapsen iskä 9.8.2018 23:14
   Tulos: 0 (8 ääntä)
   Lumi: Pieleen meni
   Tuosta jäi uupumaan nakit ja ranskalaiset. Einespihvi ja ranskalaiset.

   Lainaa

  39. Päistärikkö valas 16.7.2021 13:15
   Tulos: +1 (1 ääni)
   Sattuukohan Hannun tyhmyys häneen omaan päähänsä yhtä kovaa kuin häntä lähellä olevien?

   Lainaa

  40. Macho taikuri 10.4.2022 13:33
   Tulos: -1 (1 ääni)
   nää vitun hipsterit keksii kaikenlaisia uusia nimityksiä... uusiaperunoita on ne mitä nostetaan suoraan maasta ruuan laittoon,perunakellarista haetut on vanhojaperunoita...

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: ruoka, perunat, varhaisperunat, uudet perunat