Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Nuoren ei kannata yrittää

Nuori hakee töitä. Vähintään lastensuojeluilmoitus on tehtävä välittömästi!
Taustatietoja: Keskustelu on käyty Espanjassa asuvien suomalaisten ryhmässä Nuoren ei kannata yrittää

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 57 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +629 (645 ääntä)
   Itse olen 10-vuotiaana vahtinut pikkuveljiä parin tunnin ajan, eikä se ollut kovin ihmeellistä.

   Lainaa

  2. Muumi (kopio) 16.1.2018 0:31
   Tulos: -102 (448 ääntä)
   Parre ja Airi menee vaan nyt järjestämään niitä alpakkatapahtumia.

   Lainaa

  3. Tulos: +511 (531 ääntä)
   Hoidin 15-vuotiaana usein viittä alle kouluikäistä lasta, joista yhdelle piti tehdä hoitotoimenpiteitä kolmen tunnin välein ja antaa melko tarkkuutta vaativat lääkkeet kolmesti päivässä. Hurjaltahan se kuulostaa näin sanottuna, mutta eipähän ollut mitään vaikeuksia enkä kokenut sitä millään tavalla raskaana tehtävänä. Ihan omasta halustani tein.

   Lainaa

  4. Tulos: +167 (229 ääntä)
   Juu ei kannata ottaa vastaan neuvoja sukupolvelta joka on kasvattanut nykyiset pullamössöt. Saa nähdä miten käy, kun generation z ottaa vallan. Voi jäädä boomerit tyhjän päälle ja yksin.

   Lainaa

  5. Tulos: -171 (293 ääntä)
   Sopuli: Itse olen 10-vuotiaana vahtinut pikkuveljiä parin tunnin ajan, eikä se ollut kovin ihmeellistä.
   Kamalaa kuulla että sen ikäinen on joutunut tuollaisen vastuun eteen! Onhan sosiaalitoimi puuttunut asiaan?

   Lainaa

  6. Tulos: +349 (359 ääntä)
   Itse muistan, että me kaverin kanssa ala-asteella hoidettiin viikonloppuisin yön yli kaverin parivuotiasta pikkusiskoa, kun vanhempansa oli viihteellä. Itse olin about 11-vuotias ja kaveri mua 3 vuotta nuorempi. Nyt aikuisena asiassa näen montakin kyseenalaistettavaa yksityiskohtaa, mutta silloin en nähnyt asiassa mitään ongelmaa: Sai olla kaverin luona yötä, valvoa myöhään ja pikkusiskokin meni jo hyvissä ajoin nukkumaan niin saatiin olla rauhassa. Ja selkeyden vuoksi, ennen kuin joku ehtii kauhistella, niin itse asuin samassa rapussa joten jos jotain ihmeempää olisi tullut vastaan, oltais voitu mennä meille tai hakea äitini sinne.

   Lainaa

  7. Tulos: -223 (361 ääntä)
   Toki oikeinkirjoituksella ei lapsia vahdita, mutta miettisin miten tuo koulunkäynti muuten kiinnostaa, jos ei osaa edes tavallisia yhdyssanoja. Ja sitä myöten sitten vastuuntunto, jne.

   Lainaa

  8. Tulos: -40 (128 ääntä)
   Oltiin pikkuveljen (5v & 3v) kanssa 9v tytön hoidossa usein yön yli 90-luvulla kun porukat oli baarissa ja hengissä selvittiin

   Lainaa

  9. King Arthur 16.1.2018 1:15
   Tulos: +472 (484 ääntä)
   Tää on tätä. Parren ja Airin lapset on varmaan lukittu kuplamuovissa komeroon 18-vuotiaaksi asti, ettei vaan tule sitä elämänkokemusta. Vastuuhan opetellaan vasta sitten kun potkitaan omilleen. Mun porukat oli tollasia. "Ethän sinä nyt mitään osaa, älä herrajumala mitään ruokaa ala laittaa, palaa kämppä. Ostetaan sulle roiskeläppiä jääkaappiin kun tulet koulusta." Sit opettelee perustaitoja kuten pyykkääminen kun melkein parikymppisenä naisena loppuu puhtaat alkkarit. Mut onneks muistettiin haukkua uusavuttomaks kökkösukupolven edustajaksi. :D

   Lainaa

  10. King Arthur 16.1.2018 1:19
   Tulos: +340 (370 ääntä)
   Kaira: Toki oikeinkirjoituksella ei lapsia vahdita, mutta miettisin miten tuo koulunkäynti muuten kiinnostaa, jos ei osaa edes tavallisia yhdyssanoja. Ja sitä myöten sitten vastuuntunto, jne.
   Tjaa. Itse tiedän aikuisia ihmisiä jotka kirjoittaa kuin apina olisi hakannut näppistä mutta silti käyvät joka päivä töissä ja lapsiakin ovat itse tehneet ja kasvattaneet.

   Lainaa

  11. Tulos: +260 (266 ääntä)
   King Arthur: Tää on tätä. Parren ja Airin lapset on varmaan lukittu kuplamuovissa komeroon 18-vuotiaaksi asti, ettei vaan tule sitä elämänkokemusta. Vastuuhan opetellaan vasta sitten kun potkitaan omilleen. Mun porukat oli tollasia. “Ethän sinä nyt mitään osaa, älä herrajumala mitään ruokaa ala laittaa, palaa kämppä. Ostetaan sulle roiskeläppiä jääkaappiin kun tulet koulusta.” Sit opettelee perustaitoja kuten pyykkääminen kun melkein parikymppisenä naisena loppuu puhtaat alkkarit. Mut onneks muistettiin haukkua uusavuttomaks kökkösukupolven edustajaksi.
   Vähän samaa kokemusta täälläkin ylisuojelevista vanhemmista... Ehkä pahin yksittäinen asia oli se, että isä ei olisi halunnut miun menevän mihinkään hänen mielestään "paskaduuniin" kesätöihin nuorempana. "Ei sun kannata mennä mitään mainoksia jakamaan, ei se oo sen arvoista." "Älä mee lapsenvahdiksi, ne huijaa sua eikä maksa sulle mitään." "'Isä, mä sain kutsun työhaastatteluun!' 'Mahtavaa! Mistä?' 'Siivousfirmasta.' 'Voi paska...'" Se vain, että niiden paskaduunikokemusten puuttuminen sieltä lukioaikojen alkuvuosilta vaikeutti työnsaantia myöhemmin... Onneksi nyt on työllisyystilanne ollut tässä opiskelujeni ohessa ihan ok.

   Lainaa

  12. kommenttia 16.1.2018 2:09
   Tulos: +83 (89 ääntä)
   Kyllä itsekin muistan, että minäkin jäin lapsena useinkin 14v isosiskon vahdittavaksi ja ne meni aina todella hyvin. Kuitenkin lapsen jättäminen jonkun tutun vahdittavaksi, joka on vielä suhkot nuori, on ok, sillä eiköhän äiti tiedä, onko sisar tai vastaava tarpeeksi vastuullinen hommaan, mutta ventovieraalle nuorelle en ehkä ihan heti suosittelisi.

   Lainaa

  13. Kukkisäiti 16.1.2018 2:50
   Tulos: +49 (69 ääntä)
   Onneksi sain hoitaa niin omat pikkusisarukset kuin naapurin muksutkin jo ala-asteiässä. Eiväthän ne pitkiä rupeamia olleet, mutta kuitenkin. Ei ole missään vaiheessa mennyt sitten omienikaan kanssa sormi suuhun, vaan fiksu ja yritteliäs sukupolvi on hyvää vauhtia kasvamassa. Ihan pelkällä maalaisjärjellä ja ilman kasvatusoppaita.

   Lainaa

  14. joulupukki 16.1.2018 3:08
   Tulos: +171 (223 ääntä)
   Kaira: Toki oikeinkirjoituksella ei lapsia vahdita, mutta miettisin miten tuo koulunkäynti muuten kiinnostaa, jos ei osaa edes tavallisia yhdyssanoja. Ja sitä myöten sitten vastuuntunto, jne.
   Voi että mua suututtaa tää suomalaisten oikeinkirjoitusilkeily! Missä laatikossa kasvoit jos et tiedä että ihmisillä voi olla monia eri syitä siihen miksei kirjoitus luista, muukin kuin koulunkäynnin kiinnostaminen. Ja jos kyseessä on ulkosuomalaisten ryhmä niin siinäkin jo yksi syy miksi se saattaa takkuilla. Mitähän mielihyvää ja paremmuuden tunnetta nämä kommentoijat etsivät ja miksi?

   Lainaa

  15. Tulos: +43 (47 ääntä)
   ....Parre..?

   Lainaa

  16. Tulos: +165 (187 ääntä)
   Kaira: Toki oikeinkirjoituksella ei lapsia vahdita, mutta miettisin miten tuo koulunkäynti muuten kiinnostaa, jos ei osaa edes tavallisia yhdyssanoja. Ja sitä myöten sitten vastuuntunto, jne.
   Ei yhdyssanojen osaamisella ole mitään korrelaatiota vastuullisuuden kanssa. Oletko asunut ulkomailla ja ollut jatkuvasti toisen kielen ympäröimänä? Kielen vivahteet unohtuu todella nopeasti, vaikka asuisi suomalaisessa perheessä. (Ja puhun kokemuksella.)

   Lainaa

  17. Tulos: +29 (35 ääntä)
   Kyllä MLL lastenhoitajan tulee olla vähintään 16 vuotias.

   Lainaa

  18. Tulos: +27 (35 ääntä)
   Huoh: Kamalaa kuulla että sen ikäinen on joutunut tuollaisen vastuun eteen! Onhan sosiaalitoimi puuttunut asiaan?
   Mä pistän paremmaksi! Oon hoitanut pikkuveljeä jo 8-vuotiaana!

   Lainaa

  19. Tulos: +105 (123 ääntä)
   Kaira: Toki oikeinkirjoituksella ei lapsia vahdita, mutta miettisin miten tuo koulunkäynti muuten kiinnostaa, jos ei osaa edes tavallisia yhdyssanoja. Ja sitä myöten sitten vastuuntunto, jne.
   Kun kyse on Espanjassa asuvasta suomalaisesta, niin hänen suomen kielen taidollaan ei välttämättä ole kovin paljoa tekemistä koulunkäynnin kanssa. Mutta jos ruvetaan kieliopista nipottamaan, niin minusta tuo oli Airilta vähän hassusti sanottu, että pienet lapset ovat niin arvokkaita, että sellaisia ei antaisi 14-vuotiaan vahdittaviksi. Eli isommat lapset ovat sitten vähemmän arvokkaita ja heidän kanssaan ei haittaa, vaikka jotain kävisikin? Ymmärrän kyllä kontekstista, että Airi tarkoitti lapsen vahdittavuuden haastavuuden käänteistä verrannollisuutta lapsen ikään, mutta tekstissä kyllä lukee, että kyse olisi nimenomaan lapsen "arvosta".

   Lainaa

  20. Tulos: +161 (163 ääntä)
   Vittu tuo PArre on kyllä idiootin ja besserwisserin sekoitus jo tuon yhden viestin perusteella. Pitäisi perkele 14 v. lastenvahdilla olla vakuutukset ja verokortit mukana kun tulee pari tuntia lapsia vahtimaan. "kuka vastaa?"

   Lainaa

  21. Tulos: +82 (92 ääntä)
   "Nealle tuli muutama virhe yhdyssanoissa = hän ei sovellu lapsenvahdiksi" -Mika

   Lainaa

  22. Tulos: +9 (55 ääntä)
   Muumi (kopio): Parre ja Airi menee vaan nyt järjestämään niitä alpakkatapahtumia.
   Jaa, luulin että ovat aktiiveja pikemminkin rajat kiinni -joukoissa. Valkoinen roskaväkihän loisii mielellään etelän auringossa, vaikka se on ulkomailla, hui, eikä työntekokaan sitä häiritse, ellei nyt aktiivimalli.

   Lainaa

  23. Tulos: -27 (97 ääntä)
   joulupukki: Voi että mua suututtaa tää suomalaisten oikeinkirjoitusilkeily! Missä laatikossa kasvoit jos et tiedä että ihmisillä voi olla monia eri syitä siihen miksei kirjoitus luista, muukin kuin koulunkäynnin kiinnostaminen. Ja jos kyseessä on ulkosuomalaisten ryhmä niin siinäkin jo yksi syy miksi se saattaa takkuilla. Mitähän mielihyvää ja paremmuuden tunnetta nämä kommentoijat etsivät ja miksi?
   Lukihäiriö on harvinaisempaa kuin vähäjärkisyys ja laiskuus.

   Lainaa

  24. Tulos: +31 (35 ääntä)
   Ittehän olen 10-vuotiaasta vahtinut kesäisin 5 vuotta nuorempaa pikkuveljeä sillä välin, kun vanhemmat oli töissä. Mummot ja papat kävi satunnaisesti tarkistamassa, että pysyttiin hengissä. Tiukkaa teki, mutta selvittiin. /s

   Lainaa

  25. Tulos: -13 (51 ääntä)
   Nää on näitä samoja jotka ulkomaille muuttaessaan ulisee että Suomi on niin paska maa ettei täällä voi asua eikä voi/saa tehdä mitään. Pysykää vaan mun puolesta siellä Espanjassa, ei tartte tulla takasin. :)

   Lainaa

  26. Tulos: +10 (60 ääntä)
   Yhdyssanavirheistä: Luulen, että nykyään monella osaavallakin nuorella yhdyssanat on usein kirjoitettu erikseen sen takia, että puhelimen oikoluku ei tunnista niitä kaikkia. On helpompaa ja nopeampaa kirjoittaa sanat erikseen ja antaa ennakoivan tekstinsyötön ja oikoluvun tehdä tehtävänsä kuin näpytellä pitkiä sanoja kirjain kerrallaan (tai kokeilla onneaan ja pyyhkiä). Suurin osa muista nuorista kuitenkin ymmärtää, mistä puhutaan.

   Lainaa

  27. totuuden_torvi 16.1.2018 9:19
   Tulos: -20 (40 ääntä)
   Huoh: Kamalaa kuulla että sen ikäinen on joutunut tuollaisen vastuun eteen! Onhan sosiaalitoimi puuttunut asiaan?
   Vetäydy sinä kilpikonna vain takaisin kuoreesi piiloon vaaralliselta maailmalta äläkä unohda pumpuli/folio-vuorausta.

   Lainaa

  28. Seppo Saviniemi 16.1.2018 9:21
   Tulos: +74 (76 ääntä)
   Suomalaisethan aina jaksavat jankata byrokratiasta ja kyttäämisestä ihan kuin ne olisivat itsestään järjestelmään syntyneet kiusaamaan pieniä kansalaisia, mutta oikeasti ne ovat ne pienet kansalaiset jotka sitä juurikin vaativat.

   Lainaa

  29. totuuden_torvi 16.1.2018 9:26
   Tulos: -16 (36 ääntä)
   duh: ….Parre..?
   Tulee lempinimestä "Parru"... jos ymmärrät, mitä tarkoitan.

   Lainaa

  30. Suolamestari 16.1.2018 9:27
   Tulos: +31 (37 ääntä)
   Suomessa 14-vuotiaat hoitaa lapsia, toimintaa järjestää MLL...
   Joo just. "Lastenhoitokursseja järjestetään vastuuntuntoisille ja lapsirakkaille henkilöille. MLL:n lastenhoitokurssille voivat osallistua 15 vuotta täyttäneet henkilöt. MLL:n hoitajana voi toimia 16-75-vuotiaat henkilöt Hoitajat valitaan tehtävään haastattelun kautta. Jokaiselta MLL:n hoitajaksi valitulta henkilöltä tarkistetaan rikostaustaote." https://varsinaissuomenpiiri.mll.fi/perheille/lastenhoito/haluatko-lastenhoitajaksi/

   Lainaa

  31. yli opisto hörhö 16.1.2018 11:09
   Tulos: +59 (67 ääntä)
   Kaira: Toki oikeinkirjoituksella ei lapsia vahdita, mutta miettisin miten tuo koulunkäynti muuten kiinnostaa, jos ei osaa edes tavallisia yhdyssanoja. Ja sitä myöten sitten vastuuntunto, jne.
   No onhan se nyt kamalaa jos 14-vuotias ei osaa yhdyssanoja! Ei varmasti osaa kantaa vastuuta! Voi hyvää päivää taas. Mokaan ja tähän kommenttiin liittyen en ymmärrä miksi ihmeessä aikuisten ihmisten on pakko päästä pätemään ja lyttäämään lapsia. Kyllä on aikamoisia itsetunto-ongelmia jos lasten kustannuksella pitää omaa egoa buustata.

   Lainaa

  32. Tulos: +45 (49 ääntä)
   Hienosti. Itsehän alotin jo 8- vuotiaana lyhyet lastenhoitokeikat ja pärjäsin paremmin kun heikkohermoinen n. 30v kodin- ja lastenhoitaja minkä vanhemmat aikanaan palkkas. Mitään ei sattunut ja hyvin pärjättiin. Kyllä 14-vuotias pärjää jo hyvin lasten kanssa, jos kokemusta yhtään on. Ihmekkös nykynuoria pidetään vähän tyhmänpuoleisina, jos niille ei anneta mitään mahdollisuuksia näyttää kykyjään.

   Lainaa

  33. Tulos: +10 (12 ääntä)
   itsehä kanssa vahdin naapurin lapsia 14-15 vuotiaana

   Lainaa

  34. Tulos: +52 (60 ääntä)
   Asuvat ihan ESPANJASSA.

   Lainaa

  35. Tulos: +35 (43 ääntä)
   Kaira: Toki oikeinkirjoituksella ei lapsia vahdita, mutta miettisin miten tuo koulunkäynti muuten kiinnostaa, jos ei osaa edes tavallisia yhdyssanoja. Ja sitä myöten sitten vastuuntunto, jne.
   Espanjassa asuvista kyse, ehkä suomi ei ole neidin äidinkieli? Jos kyseessä on 14-vuotias ja vierasta kieltä kirjoittava, mielestäni täysin anteeksiannettavaa.

   Lainaa

  36. Tulos: -6 (10 ääntä)
   "Zeesus" Urpo...

   Lainaa

  37. Tulos: +62 (64 ääntä)
   Mulla oli äidinkieli aikoinaan kiitettävää tasoa ja osasin yhdyssanat kirjottaa oikein. Luin paljon ja tiesin paljon. Sen sijaan lastenvahtimisesta en ollut kiinnostunut enkä oikein osannutkaan, eikä nuorimpia sisaruksia mun vastuulle jätettykään vaan pari vuotta mua nuoremman pikkusiskoni jolla oli homma handussa.

   Lainaa

  38. Tulos: +41 (47 ääntä)
   Jaha, taas kaikki osaaminen 'tiedetään' kirjoitustyylin perusteella... Joku kommenteissa taisi vielä väittää, että lukihäiriö olisi harvinaisempaa kuin vähä-älyisyys? En ole tutkinut sen tarkemmin tilastoja asiasta, mutta huomauttaisin, ettei lukihäiriö ole suinkaan ainoa asia, joka heikentää kirjoitustaitoa. Itselläni todettiin jo lapsena poikkeuksellisen korkea älykkyysosamäärä, mutta koulumenestys oli erittäin kehno, keskittymisvaikeuksien takia. Ihmettelin nuorena, minkä takia en pärjää koulussa, vaikka tiesin kokeiden vastauksia ihan hyvin. Nykyään en ihmettele lainkaan, sillä en oikein itsekkään osaa lukea edes ylä-asteajan kokeiden vastauksiani, miten opettaja muka olisi osannut siinä tapauksessa? Käytännön hommissa (kuten vaikka lastenhoito) pärjäsin erinomaisesti, häiriöni näkyi ainoastaan akateemisella puolella. Näiden lisäksi on paljon muitakin oireyhtymiä ja häiriöitä, jotka voivat vaikuttaa kielellisiin taitoihin, mutta eivät muuten näy arjen askarrissa, mm. nuoruusajan monikielisyys, joka tässä tapauksessa voi olla myös taustalla.

   Lainaa

  39. Tulos: +68 (68 ääntä)
   King Arthur: Tää on tätä. Parren ja Airin lapset on varmaan lukittu kuplamuovissa komeroon 18-vuotiaaksi asti, ettei vaan tule sitä elämänkokemusta. Vastuuhan opetellaan vasta sitten kun potkitaan omilleen. Mun porukat oli tollasia. “Ethän sinä nyt mitään osaa, älä herrajumala mitään ruokaa ala laittaa, palaa kämppä. Ostetaan sulle roiskeläppiä jääkaappiin kun tulet koulusta.” Sit opettelee perustaitoja kuten pyykkääminen kun melkein parikymppisenä naisena loppuu puhtaat alkkarit. Mut onneks muistettiin haukkua uusavuttomaks kökkösukupolven edustajaksi.
   Sama täällä. Kysyin isältäni joskus lukioikäisenä, että miksikäs ei opettanut minua ikinä huoltamaan polkupyörääni. Vastaukseksi sain että hän oli kuulemma lähestynyt minua ollessani ala-asteen alkutaipaleilla, ehkä 8-vuotias, ja kysynyt että kiinnostaisiko minun oppia. Kun olin vastannut ei, oli se vastaus kelvannut hänelle kirjaimellisesti vuosikymmeniksi eteenpäin ja minun olisi pitänyt muistaa vastanneeni lapsena "ei" satunnaiseen kysymykseen satunnaisessa tilanteessa. (Ei edelleenkään mitään muistikuvaa moisesta.) Kokatessani sacherkakkua teini-ikäisenä tein kuulemma hommaa aivan liian hitaasti (vilkuilin reseptiä koko ajan, ettei mikään menisi pieleen koska jostain kumman syystä en luottanut itseeni yhtään). Isä nakkasi taikinan irtopohjavuokaan paasaten ja lähti antamatta minulle suunvuoroa. Kun taikina sitten levisi uunissa, oli voitelematon vuokakin minun vikani. Jumalan kiitos Googlesta. En olisi ikinä selvinnyt ilman. :D

   Lainaa

  40. Tulos: +57 (57 ääntä)
   Lain puolesta ikärajaa ei taida olla nimenomaan lasten hoitamiseen. Neljätoistavuotias saa kyllä tehdä kevyttä työtä ihan lain mukaisesti, mihin parin tunnin lastenvahtikeikat lukeutuvat. Pidempiaikainen työ onkin sitten eri juttu. Olisi elämä kyllä pientä painajaista, jos esim. sisarukset ja naapurit eivät voisi huolehtia toisistaan.

   Lainaa

  41. Psycotictac 16.1.2018 16:21
   Tulos: +32 (38 ääntä)
   Kaira: Toki oikeinkirjoituksella ei lapsia vahdita, mutta miettisin miten tuo koulunkäynti muuten kiinnostaa, jos ei osaa edes tavallisia yhdyssanoja. Ja sitä myöten sitten vastuuntunto, jne.
   Toki voi olla mahdollista, että kyseinen tyttö käy koulunsa Espanjan kielellä?

   Lainaa

  42. Tulos: +20 (20 ääntä)
   Hoidin 11-vuotiaana 6-vuotiaasta ylivilkasta poikaa päivät kesätöinä muutaman viikon, äiti kävi ruokatunnilla kotona kun oli töissä parin sadan metrin päässä. Selvisin, mutta ei se helppoa ollut. Mutta tavallisen ja normaalisti kasvatetun lapsen kanssa kunnollinen 14-vuotias pärjää pari tuntia ihan hyvin. Pari tuntia on kuitenkin eri asia kuin koko päivä ja 14-vuotias on isompi kuin 11-vuotias. Täytin 12 loppukesällä.

   Lainaa

  43. Muumi (kopio) 16.1.2018 21:12
   Tulos: +22 (24 ääntä)
   Tikru: Asuvat ihan ESPANJASSA.
   Asuuko ne todella ESPANJASSA?

   Lainaa

  44. Tulos: -13 (25 ääntä)
   Olin vauva vielä kun äiti jätti mut 6-vuotiaan veljeni hoitoon kun lähti itse kauppaan. Hyvin pärjättiin.

   Lainaa

  45. Pumpulipupu 17.1.2018 7:59
   Tulos: +21 (21 ääntä)
   Jopas nousi taas häly tyhjästä. Ei se nyt niin ihmeellistä ole, että alaikäinen vahtii toista alaikäistä. Monen muun tapaan olin itsekin lapsena muutamia tunteja kahdestaan pienemmän siskoni kanssa, eikä mitään ongelmia ollut. Samoin kävin vahtimassa silloin tällöin muutaman vuoden nuorempaa erityislasta, eikä hänenkään kanssaan ollut ongelmia... Toki järki päässä sen suhteen, mitä minkäkin ikäiseltä lastenvahdilta voi edellyttää ja vaatia, mutta kyllä pari tuntia tavallisen lapsen kanssa sujuu varmasti melko vaivattomasti keneltä vain.

   Lainaa

  46. Tulos: +6 (16 ääntä)
   Kyllä me ollaan jätetty meidän tytöt (13 ja 8) kahdestaan kotiin kun ollaan lähdetty käymään kaupoilla tai jopa baarissa. Hyvin pärjäsivät aina. Meillä oli kyllä diili naapureiden kanssa että sieltä voi tarvittaessa pyytää apua ja sama toisinpäin heidän muksujen ollessa keskenään. Itse vahdin 13-vuotiaana aikoinaan naapuriperheen mukeloita (4 kpl), jotka olivat iältään 1,5 - 9v. Vanhempani asuivat viereisessä, joten apu olisi ollut lähellä jos jotain olisi sattunut ☺️

   Lainaa

  47. Tulos: +11 (15 ääntä)
   Eiks ne amerikoissa palkkaa kaikenaikaa noita varhaisteinejä/teinejä vahtimaan pienempiä lapsia? Vaan Suomessa voi toiki olla noin ihmeellinen asia.

   Lainaa

  48. Tulos: +34 (34 ääntä)
   Hoidin sisaruksiani heti kun olin kouluikäinen. Ennen yläastetta hoidin jo yönkin yli. Kolmivuorotyöt porukoilla oli hankalat. Varsinkin kun iski sama vuoro. Otin homman vakavasti ja mitään ei ikinä päässyt tapahtumaan. Vain kerran pikkuveli tippui parvisängyn laidan yli kun lähti vauhdilla, kun kutsuin syömään. Minua syytettiin siitä. Sitten kun se tippuu vanhempien aikana, niin se oli veljen oma syy kun hosui. -.- hoidin sitten naapurustossa muidenkin mukuloita ja toimin leikkipuistovahtina. Samoin hoidin koiria. Ennen kotoa muuttoa kersoja oli jo kuusi. Sen verran alkoi homma tökkimään että omia mukuloita ei ikinä tule.

   Lainaa

  49. Tulos: +21 (21 ääntä)
   Onhan tuossa puolensa ja puolensa. On paljon nykyteinejä joille en lastani antaisi hoitoon, kun ovat täysiä lapsia vielä itsekin ilman minkäänlaista vastuuntuntoa tai ylipäätään elämän perustaitoja. Uskon että ennen vastuuntunto ja perustaidot opittiin aiemmassa vaiheessa, koska oli pakko ja hyvinkin nuori saattoi olla käypänen lapsenvahti. Ei tämä silti tarkoita että kaikki nykyteinit olisivat kuplamuovissa kasvatettuja pullamössölällyjä. Saatika että ennen olisi kaikki ollut paremmin ja kaikki olisivat olleet jämptejä.

   Lainaa

  50. Tulos: +4 (24 ääntä)
   King Arthur: Tjaa. Itse tiedän aikuisia ihmisiä jotka kirjoittaa kuin apina olisi hakannut näppistä mutta silti käyvät joka päivä töissä ja lapsiakin ovat itse tehneet ja kasvattaneet.
   Toivottavasti ei ole markkinointifirmassa töissä. Mä tarkoitin sitä mielikuvaa, mikä tekstistä tulee. Se on sellainen, että ei kiitos, soitan ennemmin lapsenhoitofirmalle ja pyydän sieltä vahdin. Jos tämä neiti tulisi sieltä, niin olettaisin preferenssit olevan siltä osin kunnossa ja senkus vahtisi. Mutta en ottaisi tuon ilmoituksen perusteella. Sorry, not sorry.

   Lainaa

  51. Tulos: +7 (23 ääntä)
   joulupukki: Voi että mua suututtaa tää suomalaisten oikeinkirjoitusilkeily! Missä laatikossa kasvoit jos et tiedä että ihmisillä voi olla monia eri syitä siihen miksei kirjoitus luista, muukin kuin koulunkäynnin kiinnostaminen. Ja jos kyseessä on ulkosuomalaisten ryhmä niin siinäkin jo yksi syy miksi se saattaa takkuilla. Mitähän mielihyvää ja paremmuuden tunnetta nämä kommentoijat etsivät ja miksi?
   En ilkeile, kerroin ensimmäiseksi tulleen mielikuvani. Se on "seuraava". En osta mitään muutakaan palvelua/tuotetta, jos ensivaikutelma ei ole hyvä. Eri asia, jos tuohon aloitukseen olisi tullut paljon kehuja edellisiltä palvelun ostajilta. Sitten oikeinkirjoitus olisi ollut toissijainen palautteeseen verrattuna.

   Lainaa

  52. Tulos: -4 (18 ääntä)
   Psycotictac: Toki voi olla mahdollista, että kyseinen tyttö käy koulunsa Espanjan kielellä?
   Hyvin paljon mahdollista. Siltikin ohittaisin tarjouksen. Kyse on mielikuvasta, ei todellisesta osaamisesta.

   Lainaa

  53. Tulos: +7 (19 ääntä)
   Miten ihmeessä yhdyssanojen osaaminen tai osaamattomuus liittyy lasten vahtimiseen? Älytöntä aukoa tuollaisesta päätä. Ja joillekin ne yhdyssanat vaan ovat vaikeita, ihan niin kuin toisille perusmatikka.

   Lainaa

  54. Tulos: +10 (14 ääntä)
   Onneksi nykyisin ei ole kuten ennen. Suomessa lasten tapaturmaiset kuolemat ovat puolittuneet 40 vuodean aikana.

   Lainaa

  55. Tulos: +20 (24 ääntä)
   Itse juttuun ottamatta kantaa, mulla kesti luvattoman kauan tajuta tuo ensimmäinen virke oikein. Luin koko ajan vaan "olen 14-vuotias lapsi, rakas tyttö" ja oletin lopun tekstin käsittelevän jotain aivan muuta. Luulin pilkkuvirheeksi. Siinä mielessä ne yhdyssanat ja muutkin säännöt olisi hyvä osata.

   Lainaa

  56. Tulos: 0 (2 ääntä)
   Liian nuori lapsen vahdiksi.LApsen vahti pitää olla 120vuotias 100 sadan vuoden kokemuksella!

   Lainaa

  57. Pelkäämätön soturi 16.3.2021 15:31
   Tulos: +1 (1 ääni)
   Kaira: Hyvin paljon mahdollista. Siltikin ohittaisin tarjouksen. Kyse on mielikuvasta, ei todellisesta osaamisesta.
     Lapsenvahti ehkä kannattaisi kuitenkin valita todellisen osaamisen perusteella. En tiedä paljonko Espanjasta (Espanjasta!) löytyy suomenkielisiä lastenvahteja, mutta jos ei montaa, niin en jäisi yhdyssanoihin jumiin vaan pyytäisin suosituksia. Esim. entisen esimieheni kirjallinen ulosanti oli välillä hiuksia nostattavaa, mutta apulaisprofessori oli silti. Hänellä oli toki järkeä aina oikoluettaa tekstinsä, mutta 14-vuotiaalla on harvemmin alaisia hyppyytettävänä oikolukijoiksi. 
     Omassa lapsuudessani punkkari teinityttö piti meistä hyvää huolta (äiti palkkasi hänet koska tunsi vanhemmat; isä oli kauhuissaan). Hän ei ollut vain pätevä, vaan suorastaan lahjakas lapsenvahti. Toisaalta joku perhepäivähoitaja jolla olin iltapäiviä jätti hoitolapset ja omat lapset riitelemään keskenään, sillä aikaa kun itse luki Harlekiineja -mekin saimme lukea pehmopornoa. Oli 7-vuotiaalle aika hämmentävää. Lisäksi hänen lapsensa olivat väkivaltaisia riiviöitä; paremmassa turvassa olisin ollut iltapäivät yksin kotona. Tunarit ovat tunareita, ei siinä ikä tai yhdyssanojen osaaminen auta.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: espanja, lastensuojelu, lasu, Mannerheimin lastensuojeluliitto, lastenvahti, lapset, nuoret, lapsenvahti, työ