Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Kaunis kielemme

Suomen kielen historian lyhyt oppimäärä
Kaunis kielemme

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 55 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +449 (461 ääntä)
   No nyt. xD

   Lainaa

  2. Tulos: +698 (712 ääntä)
   Viisastuin valtavasti.

   Lainaa

  3. Tulos: +278 (330 ääntä)
   Uskomatonta, että elämä on ollut aikoinaan erilaista.

   Lainaa

  4. Tulos: +197 (215 ääntä)
   Tää oli hyvä :D

   Lainaa

  5. Tulos: +272 (280 ääntä)
   Aina sitä oppii uutta

   Lainaa

  6. pikku-mikko 10.10.2017 1:13
   Tulos: +122 (124 ääntä)
   Siinä yhessä elokuvassa ne pyyhki perseen simpukan kuorilla

   Lainaa

  7. Tulos: +92 (94 ääntä)
   pikku-mikko: Siinä yhessä elokuvassa ne pyyhki perseen simpukan kuorilla
   Demolition man? Tai joku vastaava

   Lainaa

  8. Tulos: +44 (46 ääntä)
   pikku-mikko: Siinä yhessä elokuvassa ne pyyhki perseen simpukan kuorilla
   Demolition man

   Lainaa

  9. Tulos: +213 (223 ääntä)
   Tulipa siinä paljon kiehtovaa faktaa! Hyvästi turhakkeet wc-paperi ja laudeliinat.

   Lainaa

  10. Tulos: +103 (109 ääntä)
   Latinan kirjassa oli aikanaan kuva roomalaisesta julkisesta vessasta, jossa oli pönttöjen ympäröimässnä ämpärissä puutikkuihin kiinnitettyjä pesusieniä. Luokkakaveri kysyi opettajalta, miksi ne söi vessassa omenoita tikuista...

   Lainaa

  11. Mustalaisnaamio 10.10.2017 4:52
   Tulos: -135 (211 ääntä)
   Eiköhän me vielä noihin harjoihin palata, kun T. Aalto & Co. haluaa pelastaa maailman ja kieltää vessapaperin suomalaisilta.

   Lainaa

  12. Tulos: -67 (107 ääntä)
   Uskoin näin aamutuimaan persikkopuu-kohtaan asti

   Lainaa

  13. Tulos: +241 (251 ääntä)
   Esteri ei ole ollut palokunnan pumppu, vaan siipiratasalus. Se roiskii vettä taakse päin, kun rattaat pyörivät.

   Lainaa

  14. Tulos: +300 (308 ääntä)
   On mukava saada vastauksia kysymyksiin, joita en edes tiennyt haluavani kysyä. Uteliaisuus ei silti riitä faktojen tarkistamiseen, joten toistaiseksi hyväksyn annetut selitykset ilman lähdekritiikkiä.

   Lainaa

  15. Tulos: +144 (148 ääntä)
   Tiiviste: On mukava saada vastauksia kysymyksiin, joita en edes tiennyt haluavani kysyä. Uteliaisuus ei silti riitä faktojen tarkistamiseen, joten toistaiseksi hyväksyn annetut selitykset ilman lähdekritiikkiä.
   Noh, ainakaan sauna nyt ei ole ikinä ollut mitenkään puhtaudeltaan puutteellinen tila, kun käytännössä kaikki pinnat aktiivihiilen peitossa ja lämmitysvaiheessa lämpötila yli 90 astetta melko pitkän aikaa. Kyllä siinä ympäristössä kolibakteerit kuolee... Juuri tuon puhtauden takia saunassa synnytettiinkin yms. Niin... Ja savustettiin lihaa... noms.

   Lainaa

  16. Tulos: -15 (39 ääntä)
   Paskanmarjat on terttuseljan marjat. Puuaines haisee paskalle

   Lainaa

  17. Tulos: -41 (73 ääntä)
   "Tulee kuin Esterin perseestä" viitannee kylläkin sateen jumalaan, jonka nimi oli Ester (tai Esther).

   Lainaa

  18. Tulos: +142 (158 ääntä)
   Fun fact! Tuo perseensuti-juttu on hikipediasta. Eli täyttä naalinpaskaa. Ei kannata uskoa kaikkea mitä netissä -- varsinkaan feissarimokissa -- sanotaan! Asian voi itsekin selvittää googlaamalla jos ei usko tätäkään.

   Lainaa

  19. Palopalomees 10.10.2017 10:11
   Tulos: +61 (69 ääntä)
   S: Esteri ei ole ollut palokunnan pumppu, vaan siipiratasalus. Se roiskii vettä taakse päin, kun rattaat pyörivät.
   http://www.trvesitykit.fi/tuoteryhma/palopumput/ Esteri-palopumppuja on nykyäänkin käytössä ja ainakin meillä tuon sanonnan "tiedetään" lähteneen juurikin tästä palopumpusta. Ja ainakin vanhoissa Estereissä - kuten eräässä nimeltämainitsemattomassa palokunnassa on käytössä nykyäänkin - tuo pumppu vuotaa perusominaisuutena ihan älyttömästi. Jos sitä ei tiedä, niin siinä kastuu kyllä litimäräksi.

   Lainaa

  20. yli opisto hörhö 10.10.2017 11:27
   Tulos: +53 (57 ääntä)
   Ukkini tapasi kirota "Voihan perseensuti, eli pyllypensseli". Käsittääkseni kyseisiä apuvälineitä käytettiin kyllä vielä sotienkin aikaan maaseudulla, ainakin Karjalassa.

   Lainaa

  21. Tulos: +46 (54 ääntä)
   S: Esteri ei ole ollut palokunnan pumppu, vaan siipiratasalus. Se roiskii vettä taakse päin, kun rattaat pyörivät.
   Kyllä on ollut, ja on edelleen, palokunnan pumppu tuo Esteri. Sanonta tosin on ilmeisesti ollut ennen kuin Esteri-pumppuja alettiin valmistamaan mutta palokuntaihmisten keskuudessa ko sanonta on siitä asti ko pumppuun yhdistetty kun niitä alettiin valmistamaan. Oikeastihan tuon sanonnan alkuperää ei ole pystytty vahvistamaan. Eli tuo siipiratasaluskaan ei ole yhtään sen enempää paikkaansa pitävä teoria kuin paloauton pumppukaan. Sanonnalle löytyy monta muutakin teoriaa noiden lisäksi.

   Lainaa

  22. Tulos: 0 (18 ääntä)
   Esterin perseestä tulee oikeasti vanhasta siipiratasaluksesta, jonka nimi oli Ester. Siipirattaat oli takana ja vesi lensi koneiden käydessä.

   Lainaa

  23. Pineintheass 10.10.2017 12:36
   Tulos: +41 (53 ääntä)
   Tiiviste: On mukava saada vastauksia kysymyksiin, joita en edes tiennyt haluavani kysyä. Uteliaisuus ei silti riitä faktojen tarkistamiseen, joten toistaiseksi hyväksyn annetut selitykset ilman lähdekritiikkiä.
   Ne olivat pötyä. Sen verran oli totuutta, että antiikin Roomassa orjat putsasivat "perseen sudilla" eli puukeppiin kiinnitetyllä sienellä rikkaiden ahterit yleisessä käymälässä. Orjien työpaikka oli käymäläistuimen alla, heitä ei siis tarvinnut katsella. Vähän kuin japanilainen pesevä ja kuivaava, iloista rallia soitteleva käymäläistuin.

   Lainaa

  24. Pineintheass 10.10.2017 12:47
   Tulos: +8 (88 ääntä)
   Mustalaisnaamio: Eiköhän me vielä noihin harjoihin palata, kun T. Aalto & Co. haluaa pelastaa maailman ja kieltää vessapaperin suomalaisilta.
   Vihreät ovat fiksuja ja koulutettuja toisin kuin sinä.

   Lainaa

  25. When in Rome 10.10.2017 14:07
   Tulos: +11 (25 ääntä)
   Antiikin Roomassa julkisissa käymälöissä käytettiin pyyhkimiseen kepin päässä olevaa sientä. Se oli kaikille yhteinen, enkä tiedä kuinka usein vaihdettiin :/ . Siellä myös oli monta reikää niin voitiin käydä mukavaa keskustelua yhdessä. Akvedukti kuljetti jäteveden pois. Olen kuullut, että Esteri olisi muinaissuomalainen jumalatar tai että Esterin päivänä tuppaa usein satamaan. Ei taida olla täyttä varmuutta sanonnan alkuperään, kun googlailin.

   Lainaa

  26. Tulos: +57 (57 ääntä)
   Tässä tutkivaa journalismia Esteristä: https://www.aamulehti.fi/kotimaa/vetta-tulee-kuin-esterin-pseesta-mutta-mista-tulee-vanha-sanonta-selvitimme-asian-perinpohjin-200299948/ Ja klikin säästäjä: asia ei ratkea artikkelissa, mutta ainakin sanonta oli ennen palopumppua

   Lainaa

  27. Tulos: -52 (64 ääntä)
   Neuvostoliitossa ei ollut vielä 80-luvullakaan vessapaperia, vaan perse pyyhittiin tilaisuuden tullen juutalaisella. Tämän vuoksi esim. Rotenbergeillä on edelleen hymy herkässä ja pilkettä silmäkulmassa. Karkeaa ja imukyvytöntä heikkolaatusta vessapaperia kutsutaankin nykyään venäjällä osuvasti rotenbergiksi.

   Lainaa

  28. Tulos: -8 (18 ääntä)
   Tämähän oli hyvä! Aina oppii uutta. Perseensuti ja vettä kun esterin perseestä oli tuttuja, mutta vitukkeet aivan uusi asia.

   Lainaa

  29. Tulos: +22 (26 ääntä)
   Suomen 100-vuotisjuhlavuoden arvoista feissarimokaamista.

   Lainaa

  30. Tulos: -32 (42 ääntä)
   Missä tynnyreissä ihmiset asuu jos ei näitä tiennyt

   Lainaa

  31. Tulos: +2 (8 ääntä)
   Ite pidin eniten tästä teoriasta: ""Sataa kuin Esterin perseestä." Esteri on niin vanha sateen vertaus, että sitä voisi pitää jopa ihan oikeana muinaisena sateen jumalattarena tai jotenkin sateeseen liittyvänä (henki)olentona. Veden tuleminen epäloogisesti Esterin perseestä on varmaankin nuorempaa perua ja se vaan sattuu kuulostamaan hyvältä." Niin kuin muinaissuomalaisella Jumaluudella on nimi Esteri o3o kyl te varmaan ootte kuullut Ukko ylijumalasta, Tapio metsän jumalasta, Ahti veden jmalasta, jne? Sitä en tiiä pitääkö paikkansa sanonnan alkuperän kanssa, mutta ainakin nää muinaissuomen uskohommat on todella vanhoja ò.o

   Lainaa

  32. Tulos: +25 (37 ääntä)
   Buzzkill: Fun fact! Tuo perseensuti-juttu on hikipediasta. Eli täyttä naalinpaskaa. Ei kannata uskoa kaikkea mitä netissä — varsinkaan feissarimokissa — sanotaan! Asian voi itsekin selvittää googlaamalla jos ei usko tätäkään.
   Löytyy sieltä tuo pillun päre -juttukin, mutta eipä taida sekään totta olla.

   Lainaa

  33. Tulos: +36 (38 ääntä)
   Perskarvoihin kuivuneiden kakkakikkareiden nimi on Viroksi "persehernes", joten paskanmarjat saattaisi ehkä jopa pitää paikkansa.

   Lainaa

  34. When in Rome 10.10.2017 23:00
   Tulos: +6 (6 ääntä)
   Pineintheass: Ne olivat pötyä. Sen verran oli totuutta, että antiikin Roomassa orjat putsasivat “perseen sudilla” eli puukeppiin kiinnitetyllä sienellä rikkaiden ahterit yleisessä käymälässä. Orjien työpaikka oli käymäläistuimen alla, heitä ei siis tarvinnut katsella. Vähän kuin japanilainen pesevä ja kuivaava, iloista rallia soitteleva käymäläistuin. en tarkoituksellisesti levittele pötyä, luulin asian olevan noin, lukenut paristakin paikasta ja äkkiä googlaamalla löysin tätä käsitystä tukevia artikkeleita, mutta ehkä vanhentunutta tietoa?
   https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002757124.html http://historianet.fi/yhteiskunta/kaymalan-historiaa-yleisista-kaymaloista-yksityisiin https://www.theatlantic.com/health/archive/2016/01/ancient-roman-toilets-gross/423072/

   Lainaa

  35. Tulos: +19 (27 ääntä)
   Oliskohan vain niin, että Esterin pumput ovat saaneet nimensä siitä sateen jumalattaresta?

   Lainaa

  36. Tulos: +44 (50 ääntä)
   Tuohon pillunpäreen määritelmään en usko kyllä sekuntiakaan. Muka sauna olis epähygieninen paikka. Olen kuullut, että pillunpäre liittyy kuukautisiin. Olen ymmärtänyt, että niitä käytettiin kuten siteitä nykyään, mutta siihenkään en luottaisi. Sen sijaan voisin uskoa, että ehkä pillunpäre on laitettu pillun alle saunassa, mutta ei siksi että laude olisi likainen, vaan siksi, kun naisella on kuukautiset, etteivät lauteet likaannu..

   Lainaa

  37. Tulos: +11 (19 ääntä)
   Muistan jostain lukeneeni, että tuo pillunpäre-juttu olisi alunperin sellaisessa luottomediassa kuin Pahkasiassa julkaistu. Älkää nyt hyvät ihmiset kaikkea uskoko.

   Lainaa

  38. Tulos: +16 (40 ääntä)
   tuo pillunpäre tarina on kyllä täysin totta! miks me tänäpäivänä käyttäisimme laudeliinoja, jos niitä ei olisi jonkin sorttisia ollut jo muinoin käytössä? se pitää paikkansa, että sauna oli ennen se hygienisin paikka, missä jopa synnytettiin. mutta ennen ja jälkeen synnytyksen sauna silti pestiin huolellisesti ja steriloitiin lämmittämällä niin kuumaksi kuin mahdollista. mutta naiset silti käyttivät vitukkeita saunoessan, koska naisen sukupuolielimet ovat huomattavasti herkempiä, ja alttiimpia tulehduksille, kuin miehen. joten miesten lauteille kantamat paskanmarjat ja muutkin epäpuhtaudet olisivat todellakin voineet aiheuttaa naisten herkissä synnytyselimissä hyvin inhottavia ja kivuliaita tulehdustiloja. sauna ei automaattisesti ollut se hygienisin paikka, mutta se oli helpoin paikka käsitellä sellaiseksi.

   Lainaa

  39. Tulos: +40 (42 ääntä)
   Ihanaa miten meillä ei oo ollu mitää hienosti kaukaa kiertäviä sanoja kuten "käymäläharja" tai "istuinalusta" vaan ei ku perkele PERSEENSUTI ja PILLUNPÄREET. :''D

   Lainaa

  40. Tulos: -7 (9 ääntä)
   Muistelisin, ettei sana "pillu" liity tässä yhteydessä mitenkään emättimeen. Joten epäilen saunateoriaa.

   Lainaa

  41. Lokinpoikanen 12.10.2017 3:11
   Tulos: +3 (17 ääntä)
   Mustalaisnaamio: Eiköhän me vielä noihin harjoihin palata, kun T. Aalto & Co. haluaa pelastaa maailman ja kieltää vessapaperin suomalaisilta.
   No nyt on kyllä faktat kunnossa ja älykäs ihminen sanojen takana. Kyllä on Vihreillä ihan tärkeimpiä tavoitteita juurikin tämä vessapaperikielto. Ja nimenomaisesti vain suomalaisilta halutaan kieltää kaikki, ja vielä maailman pelastamiseksi, helkkari että voikin ärsyttää. Tässä kuitenkin pieni hauska ajatusleikki sulle, ihan siltä varalta jos ne perkeleet vaikka onnistuvat julmissa suunnitelmissaan: Iloisena tallustelet ihan perus suomalaisia katuja, ilman että yksikään raivostuttava, viherpiipertävä norpansuojelija pyörii mielessä päivää pilaamassa. Kunnes - voi ei! - yhtäkkiä ilkeämieliset lokit Ville ja Touko lentävät ylitsesi ja tiputtavat aiemmin nautitut hyönteisproteiiniateriansa suoraan kädellesi! Olet juuri ohittamassa huoltoasemaa, jossa on vessa, vesihana, saippuaa ja pyyhe. Toisaalta taskustasi löytyy myös mukavan kokoinen pala paperia. Mitä teet?

   Lainaa

  42. Tulos: +8 (8 ääntä)
   http://rykkeri.fi/tuotteet/perinnetuotteet/ Siinä lyhyttä selitystä vitukkeesta ja paskatikusta.

   Lainaa

  43. Tulos: -3 (17 ääntä)
   Esteri on muinainen sateenjumala. Jättäkää tärkeät miinustelunne väliin, jos on tässä kohdin jäänyt opinnot opiskelematta.(viittaan toisen henkilön aiempaan, tehokkaasti miinustettuun kommenttiin)

   Lainaa

  44. Tulos: +5 (9 ääntä)
   Fräbä: Paskanmarjat on terttuseljan marjat. Puuaines haisee paskalle
   Merkitys voi olla tuttu niille, jotka elävät kyseisen marjan kasvualueella. Paskanmarjat on samantapainen sana, kuin monessa skandinaavisessa kielessä Dangelbär/vast - perskarvoissa roikkuva pyöreä "marja".

   Lainaa

  45. Tulos: -7 (15 ääntä)
   Thunder: tuo pillunpäre tarina on kyllä täysin totta! miks me tänäpäivänä käyttäisimme laudeliinoja, jos niitä ei olisi jonkin sorttisia ollut jo muinoin käytössä? se pitää paikkansa, että sauna oli ennen se hygienisin paikka, missä jopa synnytettiin. mutta ennen ja jälkeen synnytyksen sauna silti pestiin huolellisesti ja steriloitiin lämmittämällä niin kuumaksi kuin mahdollista. mutta naiset silti käyttivät vitukkeita saunoessan, koska naisen sukupuolielimet ovat huomattavasti herkempiä, ja alttiimpia tulehduksille, kuin miehen. joten miesten lauteille kantamat paskanmarjat ja muutkin epäpuhtaudet olisivat todellakin voineet aiheuttaa naisten herkissä synnytyselimissä hyvin inhottavia ja kivuliaita tulehdustiloja. sauna ei automaattisesti ollut se hygienisin paikka, mutta se oli helpoin paikka käsitellä sellaiseksi.
   Jos laudeliina olisi mitenkään pakollinen kapine, pitäisi suomalaisten perseiden näyttää tosi rujolta jatkuvien tulehdusten vuoksi.

   Lainaa

  46. Neiti Näpsä 12.10.2017 20:40
   Tulos: +37 (47 ääntä)
   M: Jos laudeliina olisi mitenkään pakollinen kapine, pitäisi suomalaisten perseiden näyttää tosi rujolta jatkuvien tulehdusten vuoksi.
   Saanko arvata sukupuolesi, olisitko kenties mies..? Näin naisena voin kertoa että se laudeliinan käyttö on kyllä useimmille naisille yleisissä saunoissa, mitä muutkin kuin vaan siis sinä itse käyvät. Miehet ne voi niin helposti laskea ne kassinsa ja jormansa mihin pinnalle vaan, ja harvemmin sinne mitään tulehdusta hiipii. Mutta meillä naisilla kun on vitsauksena kaikenmaailman hiivatulehdukset, bakteerivaginoosit ja lyhyemmästä virtsanjohtimesta johtuvat virtsatietulehdukset tai jopa munuaistulehdukset. Niin se ihan oikeasti se alapään suojaaminen nakuna istuessa on pitemmän päälle mukavaa. Ja yleisenä kommenttina: Se vituke eli pillunpäre on kyllä aivan oikeasti historiasta löytyvä kapine. aiheesta löytyy useasta lähteestä tietoa, ei siis pelkästään hikipedian keksimää paskanjauhantaa. Saunat tosiaan voivat lämmitessään kuumentua 100 asteeseen ja siinähän niiden bakteerien luulisi kuolevan. Mutta monesti siellä lauteen korkeudella lämpö on siinä 60-70 asteen tienoilla saunottaessa, ja ennen vanhaan kun kaikki saunoivat joko yhdessä tai sitten peräjälkeen, niin kyllä sieltä märästä saunanlauteesta jolla joku on juuri hikisten palliensa tai kakkaisen anuksensa kanssa istunut voi tarttua vaikka mitä vähemmän mukavaa matkaan.

   Lainaa

  47. Tulos: -2 (8 ääntä)
   Suoraan hikipediasta kopioitu

   Lainaa

  48. Tulos: +5 (23 ääntä)
   mandi: Löytyy sieltä tuo pillun päre -juttukin, mutta eipä taida sekään totta olla.
   Ei olekaan. Te ette ehkä välttämättä tätä usko, mutta se olin minä, jonka keksimä selitys pillunpäreistä on pysynyt hengissä vuosituhannen alusta asti. Originaalin version tein edesmenneen Jippiin keskustelupalstalle, jossa selvitettiin erilaisten sanontojen ja sanojen taustoja. Selvitys on revittu täysin hatusta. Erityisen ylpeä olen "vitukkeista", sanasta, jota ei esiintynyt suomen kielessä ennen kieli poskessa tehtyä "kielitieteellistä" ruumiinavausta. Ja erityisen tyytyväinen olin siitä, että pillunpäre -selitys on edennyt pariin kolmeen lehtijuttuun ja muotoutunut lopulta kaupalliseksi tuotteeksi. Itse olen seurannut kehitystä vain sivusta. Muutamalle ystävälle olen kyllä maininnut taustoista, koska törmäsin heidän postauksissaan omaan tekstiini. Surullisen totta on, että en voi todistaa isyyttäni selitykseen mitenkään, koska Jippii on kuollut ja kuopattu aikoja sitten. Vain omat kirjoitukselliset maneerini voisivat yhteyden todistaa, jos selitystä verrattaisiin 2000-luvun alussa tuottamiini teksteihin. Nyt pillunpäreet tai vitukkeet elävät ehkä niin pitkään, että ne juurtuvat tulevaisuuden kansantieteen historiaan. Ja sekös vasta huvittavaa olisikin...

   Lainaa

  49. arvuuttelija 13.10.2017 9:31
   Tulos: +4 (10 ääntä)
   Minä olen aina halunnut uskoa kemiaan tuon esterin perseen kanssa, ja että kyse olisi esteröitymisestä. Kun karboksyylihappoa ja etanolia sekoitetaan, muodostuu esteriä ja vettä. Vettä tulee siis tavallaan esterin perseestä. Ehkä tämä ei kuitenkaan alkuperäinen tarina ole. Loistavaa miesten dissausta muuten tuossa, kun mainitaan erikseen, etteivät MIEHET käyneet esipesulla.

   Lainaa

  50. Tulos: +17 (23 ääntä)
   M: Jos laudeliina olisi mitenkään pakollinen kapine, pitäisi suomalaisten perseiden näyttää tosi rujolta jatkuvien tulehdusten vuoksi.
   Niin, kyse ei ollutkaan perseistä, ei naistenkaan perseeseen mitään tule saunan lauteilta, mutta pillu on herkkä elin. Olen tänäpäivänäkin törmännyt siihen, ettei miehet useimmiten edes käytä laudeliinoja, ja ymmärrän hyvin minkä takia ei tarvitse. Naiset tosin harvoin suostuvat saunan lauteille ilman perseenalusta, juuri näiden epäpuhtauksien ja tulehdusriskin vuoksi. itse saatan kotisaunassa saunoa ilman alusta, mutten ikinä, missään nimessä missään muualla, ainakaan julkisilla.

   Lainaa

  51. Tulos: +7 (13 ääntä)
   Perseensuti hilipediasta, kuten joku jo toresikin. Mutta pillunpäre, juttu on tietääkseni kyllä ihan totta. Kuullut jo isovanhempien kertoneen siitä.

   Lainaa

  52. Tulos: +6 (6 ääntä)
   Sargee: Noh, ainakaan sauna nyt ei ole ikinä ollut mitenkään puhtaudeltaan puutteellinen tila, kun käytännössä kaikki pinnat aktiivihiilen peitossa ja lämmitysvaiheessa lämpötila yli 90 astetta melko pitkän aikaa. Kyllä siinä ympäristössä kolibakteerit kuolee… Juuri tuon puhtauden takia saunassa synnytettiinkin yms. Niin… Ja savustettiin lihaa… noms.
   ja kaikki talon asukkaat kylpi samassa kylpyvedessä

   Lainaa

  53. Tulos: 0 (4 ääntä)
   Tää pillunpäre juttu tais olla lähes kokonaan lainattu aamulehden uutisesta/jutusta. Oli kyl hyvä juttu. En nyt jaksa tarkistaa oliko sanatarkkaan, mutta läheltä käy ainakin. Ois kai sitä voinut sen sanoa, jos noin paljon lainaa. Otsikko uutises oli jotain pyllyttämiseen liittyvää.

   Lainaa

  54. Tornipöllö 12.7.2019 16:12
   Tulos: +1 (1 ääni)
   Tuo pillunpärejuttu on sinällään mielenkiintoinen, että lähes kaikissa lähteissä faktat ovat tismalleen samoja kuin Hikipedian "pillunpäre"-artikkelissa ja joissan teksti näyttää suoraan sieltä copypastetetulta (esim. Annen teksti on noin 90% kopioitu suoraan joko Hikipediasta tai joltain joka on suoraan kopioinut Hikipediasta). Oikeaa luotettavaa lähdettä pillunpäreen historialle ei tunnu kuitenkaan löytyvän mistään, eli on mahdollista että koko sana ja sen historia on kokonaan Hikipedian käyttäjien keksintöä (tai sitten Pahkasiasta tai Jippiistä, kuten joissain aiemmissa kommenteissa on väitetty). Hauskaksihan asian tekee se, että pillunpäre on nykyään esim. ihan oikea tuote jonka markinnoinnissa käytetään sen "historiallista" taustaa ja Hikipedian pillunpäreen määritelmää on viljelty monilla eri foorumeilla faktana. Mahtaakohan olla historian onnistunein Hikipedia-rölläys kyseessä?

   Lainaa

  55. Pahviton kauris 22.11.2023 5:08
   Tulos: 0 (2 ääntä)
   30-luvulla syntynyt isäni on kertonut hänen lapsuudessaan pillunpäreitä käytetyn, nimenomaisesti istuinalustana lauteilla. Hän tokikaan ei kertonut, mikä oli syy näiden istuinalustojen käytölle, mutta hänen sanaansa uskon ja luotan sanonnan tulevan juuri tästä. Jos joku on Jippiissä kertonut tämän tarinan ja väittää sen keksineensä niin luultavasti on alitajunta napannut sen muualta ja sitten myöhemmin on kuvitellut keksineensä koko jutun itse. Näin ihmisen muisti toimii.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: kieli, sanonta, sanonnat, alkuperä, suomi, historia

 • Uusimmat

 • Kategoriat