Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Henkilötodistus

Kirpputorimyyjä joutuu ongelmiin todistamalla henkilöllisyytensä.
Henkilötodistus

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 75 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +605 (649 ääntä)
   Äly hoi älä jätä

   Lainaa

  2. Tulos: -225 (705 ääntä)
   Mikä siinä sotussa niin ihmeellistä siis on? Niin monessa paikassa sen joutuu kertomaan, ettei se minkäänlainen identiteettivarmennus ole vaan ihmisen yksilöinti. Vai sekö tässä nimenomaan on moka, että kauhistelu on turhaa?

   Lainaa

  3. Tulos: -126 (174 ääntä)
   Tästä tuli mieleen, että onkohan sotua turvallista näyttää edes vedonlyöntiyhtiöille? Ne kun tykkäävät pyytää kuvaa ajokortista ja tajusin juuri etten sitä silloin peittänyt...

   Lainaa

  4. Tulos: +440 (486 ääntä)
   Joni: Mikä siinä sotussa niin ihmeellistä siis on? Niin monessa paikassa sen joutuu kertomaan, ettei se minkäänlainen identiteettivarmennus ole vaan ihmisen yksilöinti. Vai sekö tässä nimenomaan on moka, että kauhistelu on turhaa?
   Sen avullahan juuri nuo identiteettivarkaat toimivat.

   Lainaa

  5. Tulos: -250 (318 ääntä)
   Niiiin ja siiiis tuotah, jos tilais jottain suurempaakin toisen henkilötiedoilla niin tarviihan se sit osotteenkin ja puhelinnumerot ja kaikki? Aina ku joku mokaa jotai tollast nii heti leimataan vitun aasiks... Mut onha se kyl sairaan ajattelematonta tollasia tietojaan mennä jakaa.

   Lainaa

  6. Kalehmainen 3.11.2016 1:44
   Tulos: -88 (374 ääntä)
   Kyllähän kaupan kassakin näkee sen sotun jos kysyy henkkareita. Kelan, terveyskeskuksen, kirjaston ja pankintäditkin sen näkee. Ei sillä pelkällä sotulla nykyään mitään saa ostettua tai tilattua, saati otettua lainaa

   Lainaa

  7. Tulos: +300 (322 ääntä)
   Anastasia, eksyksissä 2000-luvulla... Luottotietojen puuttuminen saattoi pelastaa lisäongelmilta. Eipä ole identiteettivarkalle kovin vaikeaa kaivaa osoitetta yms., kun henkilötiedoista se suojatuin on hyväuskoisesti luovutettu.

   Lainaa

  8. Tulos: +463 (491 ääntä)
   Kalehmainen: Kyllähän kaupan kassakin näkee sen sotun jos kysyy henkkareita. Kelan, terveyskeskuksen, kirjaston ja pankintäditkin sen näkee. Ei sillä pelkällä sotulla nykyään mitään saa ostettua tai tilattua, saati otettua lainaa
   Oletteko te ihmiset ihan hereillä? Anastasia antoi ensin tilitiedot, eli pankin sekä tilinumeronsa. Sen jälkeen hän lähetti täydellisen nimen ja hetun, joilla tiedoilla saa maistraatista kysymällä osoitteen. Puhelinnumeroksi tietenkin prepaid, ja vot. Eiköhän noilla kaikenlaista saa aikaiseksi.

   Lainaa

  9. Tulos: -171 (273 ääntä)
   Aikamoista liioittelua. Joutuuhan sen sotun ja nimen muutenkin kertomaan / näyttämään vähän väliä ties kenelle, kuka tahansa kaupan kassa voisi tsekata asiakkaan sotun. Enkä kyllä keksi missä riittäisi pelkästään nuo tiedot ilman esim. osoitetta ja muuta tietoa.

   Lainaa

  10. Lasinalunen 3.11.2016 2:03
   Tulos: +289 (305 ääntä)
   Kalehmainen: Kyllähän kaupan kassakin näkee sen sotun jos kysyy henkkareita. Kelan, terveyskeskuksen, kirjaston ja pankintäditkin sen näkee. Ei sillä pelkällä sotulla nykyään mitään saa ostettua tai tilattua, saati otettua lainaa
   Kyse ei ole pelkästään "sotusta" (joka on muuten hetu), vaan kopio koko ajokortista. Sillä saa jo tehtyä vaikka mitä. Tuskin se mies sitä huvikseen kyseli.

   Lainaa

  11. Tulos: +377 (385 ääntä)
   Omaa henkilötunnustaan ei kannata kailottaa tuntemattomille, mutta ongelman syy ei ole huolimattomissa ihmisissä vaan siinä, että hetua ylipäätään suostutaan käyttämään varmenteena. Se ei ole sitä vaan, kuten aiemmin jo todettu, henkilöä yksilöivä tunniste. Jos olet maailman ainoa Englebertius Kurjenkääpä, hetu ei tuo mitään lisäarvoa. Jos olet Anna Virtanen, hetu tarvitaan erottamaan sinut kaikista muista Anna Virtasista. Hetua jaetaan semijulkisesti hakemuksissa ja vaikkapa ääneen lausuen verenluovutuksessa. Mitään tällaista ei pitäisi käyttää varmenteena. Hetu ei ole henkkari.

   Lainaa

  12. Tulos: -32 (76 ääntä)
   Lasinalunen: Kyse ei ole pelkästään “sotusta” (joka on muuten hetu), vaan kopio koko ajokortista. Sillä saa jo tehtyä vaikka mitä. Tuskin se mies sitä huvikseen kyseli.
   Saa kenties, jos kyseessä on kansainvälisen tason rikollisryhmä, joka onnistuu valmistamaan skannauksen perusteella riittävän määrän turvatekijöitä täyttävän ajokorttiväärennöksen. Muussa tapauksessa huonolla kopiolla pääsee ehkä tyyliin baariin. Pankissa painetaan hälyytysnappulaa, jos epämääräisellä ajokorttikopiolla tullaan tyhjentämään tiliä.

   Lainaa

  13. Kiklikukki 3.11.2016 4:08
   Tulos: +182 (210 ääntä)
   Ootteko ihmiset noin juntteja? Toisen sotun kun saa selville, muiden tietojen hakeminen on lasten leikkiä. Sotulla voi avata liittymiä ja tilata elektroniikka tuhansien eurojen arvosta jotka joku pikkunilkki käy hakemassa postista väärennetyllä valtakirjalla. Nimim. Kokemusta on.

   Lainaa

  14. Haudankaivaja 3.11.2016 6:21
   Tulos: -82 (190 ääntä)
   Mä olisin tehnyt ihan saman yhtään enempiä ajattelematta. Ei olis käyny mielessäkään että ajokortin tiedoissa on jotain niin arkaluontosta että jos sitä näyttää ni galaxit räjähtää ja Keinonen laskeutuu. Sen nyt ymmärtää että tunnusluvut ja salasanat yms pitää visusti tallessa eikä niitä levittele.

   Lainaa

  15. Tulos: +163 (167 ääntä)
   Kitsy: Aikamoista liioittelua. Joutuuhan sen sotun ja nimen muutenkin kertomaan / näyttämään vähän väliä ties kenelle, kuka tahansa kaupan kassa voisi tsekata asiakkaan sotun. Enkä kyllä keksi missä riittäisi pelkästään nuo tiedot ilman esim. osoitetta ja muuta tietoa.
   Vaikka missä, terveisin identiteettivarkauden uhri. Osoitetietoja ei välttämättä edes tarvita. Monikaan taho ei tarkista niiden oikeellisuutta mitenkään, saati sitten vertaa asuuko henkilö oikeasti väittämässään osoitteessa. Lain mukaan nykyään isompia tilatessa (vaikka lunastaisi Postista) laskulla/osarilla täytyy kai pyytää näyttämään henkkarit noudettaessa, mutta eipä taida kaikki sitäkään vieläkään tehdä.

   Lainaa

  16. TapioRautaWaara 3.11.2016 6:34
   Tulos: +7 (25 ääntä)
   Voi hyvänen aika meitä ihmisiä :/

   Lainaa

  17. Tulos: +56 (58 ääntä)
   Asiakastietoon oma maksukielto.

   Lainaa

  18. Tulos: +70 (84 ääntä)
   Te, jotka ette näe hetun kertomisessa mitään ongelmaa, miettikääpä vaikka, mitä kysytään, kun tilaat lehtiä netistä. Kyllä niistäkin jo jonkinmoisen laskun saa toiselle aikaiseksi. Ja tämä ei sitten ole mikään vinkki, en totta vieköön kehota ketään näin tekemään.

   Lainaa

  19. Tulos: +81 (111 ääntä)
   Myyjät ja kirjastotäti onkin ihan täysin sama asia kuin joku tuntematon henkilö? Ne ei tee mitään sun hetulla. Oon ollu myyjä ja henkkareita tarkistaessa oon kattonu pelkkää pärstäkerrointa, tai siihen aikaan, ku kuittiin piti hetun loppuosa laittaa, oon sen kirjannu ja täts it. Ei oo sen enempää kiinnostanu enkä oo muistanu sitä edes jälkeenpäin. Ongelma lienee kuva ajokortista, joka väärissä käsissä voi aiheuttaa ongelmia. Ajokorttihan ei ole virallinen henkkari, mut aika monessa paikassa se silti käy henkkarina.

   Lainaa

  20. Tulos: +135 (135 ääntä)
   Alko ihan kiinnostaa, mitä tästä seuraus. Pikaisella googletuksella tää oli valaisevin. Suomen Kuvalehti 11.7.2011: "Henkilötunnus on julkista tietoa”, sanoo keskusrikospoliisin ylitarkastaja Sari Kajantie. Se on tarkoitettu henkilöiden yksilöimiseen, ei tunnistamiseen. Ongelmana on, että vastoin ohjeita monet organisaatiot käyttävät henkilötunnusta edelleen ihmisten tunnistamiseen puhelinpalveluissa. ”Henkilötunnusta ja osoitetietoa on käytetty tilauspetoksissa”, Kajantie sanoo. Aiemmin oli mahdollista tehdä esimerkiksi osoitteenmuutos toisen henkilön nimissä, koska soittajan henkilöllisyys varmistettiin vain henkilötunnuksen perusteella. Tilanne on muuttunut parempaan suuntaan. Esimerkiksi osoitteenmuutospalvelussa soittajan henkilöllisyys varmistetaan henkilötunnuksen lisäksi turvakysymyksillä, jotka koskevat esimerkiksi soittajan syntymäkuntaa tai aiempia osoitteita."

   Lainaa

  21. Tulos: +64 (68 ääntä)
   Ja kuten Nipo tuolla totesi, mimmi antoi myös tilitiedot, mikä ei tilannetta helpota mokan neidon kannalta.

   Lainaa

  22. Tulos: -38 (72 ääntä)
   Aika vähän saa enää laskulla ostettua mitään (puhelinmyyjältä lehden joo, mutta aika kaukaa haettua...). Ja jos saakin, henkkarit kysytään, netistä ei ekaa tilausta saa juuri missään laskulle. Plus että eiköhän siinä käräytä itsensä jos itelleen tilaa ja maksajaksi laittaa jonkun muun. Vai mikä järki jonkun ois tilailla mitään mun nimellä mulle??

   Lainaa

  23. Tulos: +27 (39 ääntä)
   Joni: Mikä siinä sotussa niin ihmeellistä siis on? Niin monessa paikassa sen joutuu kertomaan, ettei se minkäänlainen identiteettivarmennus ole vaan ihmisen yksilöinti. Vai sekö tässä nimenomaan on moka, että kauhistelu on turhaa?
   Ihan totta. Sotu on julkista tietoa ja tietenkään sitä ei pidä lähteä huutelemaan mutta enemmän haittaa saa pankkitiedoilla.

   Lainaa

  24. Tulos: +26 (32 ääntä)
   renkeli: Äly hoi älä jätä
   Jätti jo. Ja ilmeisesti aikaa sitten.

   Lainaa

  25. Tulos: +59 (63 ääntä)
   Huh, onneks on maksuhäiriömerkintä..

   Lainaa

  26. Tulos: -17 (41 ääntä)
   Ajokortissa oisin huolissani hetia enemmän siitä viivakoodista, joka skannataan vaikka lääkärissä ja apteekissa jotta päästään henkilön tietoihin käsiksi.

   Lainaa

  27. Tulos: +96 (110 ääntä)
   Oon kyllä tosi häkeltynyt siitä, miten harva näkee tässä mitään ongelmaa. Jos mun pitää tilata verkosta jotain, niin ei siihen ihan kamalasti tartteta muita tietoja kuin nimi, osoite ja puhelinnumero, ja jos mulla on vielä kuva ajokortista, niin pystyn kehitteleen jonkun itkusilmätarinan mutta tässä olis kuva mun ajokortista, eli olen oikea henkilö, eiks nyt tän kerran passais tälleen tilata ilman kummempia tarkisteluja, jooooohan?? Ei maailmankaikkeudessa tartte foliohattu päässä juosta, mutta jonkulainen pienen pieni vainoharhaisuus omien tietojen jakamisessa olis kyllä paikallaan. Etenkin kun lehdissä oli vielä vuosi pari sitten aika usein tarinoita noista identiteettivarkauksista, ja kommentoitiin just tuota, että hetua käytetään jonkinlaisena varmistimena kaikesta varoittelusta huolimatta. Tää on niinkö lankeais nigerialaiskirjeeseen.

   Lainaa

  28. Tulos: +10 (36 ääntä)
   Henkilöturvatunnus ei ole salainen, vaan oon pelkkä tunniste, jolla ihmiset tunnistetaan toisitaan, eli ns. ID (identifier). Eli aivan samalla tavalla kuin puhelinnumero, sähköpostiosoite ovat yksilöllisiä.

   Lainaa

  29. Tulos: +104 (108 ääntä)
   RouvaP: Aika vähän saa enää laskulla ostettua mitään (puhelinmyyjältä lehden joo, mutta aika kaukaa haettua…). Ja jos saakin, henkkarit kysytään, netistä ei ekaa tilausta saa juuri missään laskulle. Plus että eiköhän siinä käräytä itsensä jos itelleen tilaa ja maksajaksi laittaa jonkun muun. Vai mikä järki jonkun ois tilailla mitään mun nimellä mulle??
   Eihän siihen laitetakaan omaa nimeä tai osoitetta. Laitetaan sen nimi jonka tietoja käytetään, ja tilataan pakettiautomaattiin niin ei tarvii todistaa henkilöllisyyttä kun sen hakee. Puhelinnumeroksi joku prepaid ja toimitusosoitteeksi ihan mikä tahansa, paketti kun tulee sinne automaattiin ja ilmoitus tekstarilla. Saadakseen tilattua laskulle tai osarille joka jää sen toisen maksettavaksi, tarvitaan sen nimi, hetu ja osoite ja kyllä sen (ekankin) tilauksen kuule saa laskulle ihan joka paikasta jos luottotiedot on kunnossa. Ja kun sulla on jo tiedossa henkilön nimi ja hetu, on helppo hankkia se vaadittava osoitekin (se tarvitaan laskutustietoihin, toimitusosoite voi olla eri). Sähköpostin saa tehtyä uuden ihan tätä kaikkea varten ja sillä sen hlön oikealla puhnrolla ei tee mitään. Saati jollain tilinumerolla. Koko homman kun tekee laitteella, jonka ip:tä ei voi yhdistää suhun esim operaattorisi kautta (esim varastetulla tai käteisellä ostetulla ja prepaid-netillä) niin jäljellesi ei poliisit pääse. Toimituskin voi vaikka olla eri kaupunkiin kuin missä asut. Te jotka ette noita askelia kyenneet itse päättelemään, joudutte näiden varkauksien uhreiksi, kun ette osaa varoa ettekä tajua kuinka helppoa se on.

   Lainaa

  30. Tulos: -19 (27 ääntä)
   Utelias: Alko ihan kiinnostaa, mitä tästä seuraus. Pikaisella googletuksella tää oli valaisevin. Suomen Kuvalehti 11.7.2011: “Henkilötunnus on julkista tietoa”, sanoo keskusrikospoliisin ylitarkastaja Sari Kajantie. Se on tarkoitettu henkilöiden yksilöimiseen, ei tunnistamiseen. Ongelmana on, että vastoin ohjeita monet organisaatiot käyttävät henkilötunnusta edelleen ihmisten tunnistamiseen puhelinpalveluissa. ”Henkilötunnusta ja osoitetietoa on käytetty tilauspetoksissa”, Kajantie sanoo. Aiemmin oli mahdollista tehdä esimerkiksi osoitteenmuutos toisen henkilön nimissä, koska soittajan henkilöllisyys varmistettiin vain henkilötunnuksen perusteella. Tilanne on muuttunut parempaan suuntaan. Esimerkiksi osoitteenmuutospalvelussa soittajan henkilöllisyys varmistetaan henkilötunnuksen lisäksi turvakysymyksillä, jotka koskevat esimerkiksi soittajan syntymäkuntaa tai aiempia osoitteita.”
   Miksi joku haluaisi tehdä toiselle osoitteenmuutoksen ilman lupaa? :D Ilmeisesti joku on tehnyt, mutta minkä takia? En ymmärrä :D Itseäni ihmetytti PayPalin tietojenkalastelu. Turvallinen firmahan sen pitäisi olla ja olenkin hyvillä mielin uskaltanut sille antaa pankkitietoni pitkän ja hartaan googlettelun jälkeen. Kun menin naimisiin ja halusin vaihtaa tietoihini uuden sukunimeni, ei se onnistunutkaan ihan helposti. He halusivat kuvan ajokortistani ja lähetin, koska luotin yritykseen. Ihmettelin toki, miksei nimenmuutos vaan riitä. Sitten he halusivat vielä kopion vihkitodistuksestakin?! Sen jälkeen en enää jaksanut välittää vanhasta sukunimestä tiedoissani vaan annoin olla. Silti vähän jännittää, tekevätkö ajokorttini kuvalla jotain kun en peittänyt henkilötunnustakaan.

   Lainaa

  31. Vapaamaalari 3.11.2016 9:30
   Tulos: +53 (59 ääntä)
   Jepaje: Ajokortissa oisin huolissani hetia enemmän siitä viivakoodista, joka skannataan vaikka lääkärissä ja apteekissa jotta päästään henkilön tietoihin käsiksi.
   Ja mitähän piilotettua tietoa luulet siitä viivakoodista sitten löytyvän?

   Lainaa

  32. Tulos: -65 (71 ääntä)
   Ja mou meinaa että siitä ei narahda? Jos mä tilaan sun nimissä jotain MUN osotteeseen? Vai hyödynkö mä jotenkin jos tilaan sun nimissä sulle? Eri asia jos menis ostamaan jostain kivijalkakaupasta velaksi... Mutta ei se ajokortin kopsulla onnistu. Tilaamisissa jää aina kiinni jos omaan osotteeseensa tilaa.

   Lainaa

  33. Tulos: -14 (42 ääntä)
   Vapaamaalari: Ja mitähän piilotettua tietoa luulet siitä viivakoodista sitten löytyvän?
   En tiedä! Mutta jos A) olisin henkilö, joka systemaattisesti kalastelee identiteettitietoja ja B) saisin käsiini sen palan, joka yksinään riittää identiteetin varmistukseen näppärällä ranneliikkeellä ja joka vaaditaan nykyaikaisiin henkilöpapereihin, olisin siitä viivakoodista ihan onnellinen. Ainakin siitä varmaan sais jossain verkon pimeillä nurkilla paljon enemmän rahaa kuin pelkästä sotusta? Kuvittelisin? Tuli siis vaan sellanen fiilis, eu perustu kokemukseen tai tietoon.

   Lainaa

  34. Tulos: +71 (71 ääntä)
   Jepaje: Ajokortissa oisin huolissani hetia enemmän siitä viivakoodista, joka skannataan vaikka lääkärissä ja apteekissa jotta päästään henkilön tietoihin käsiksi.
   Se viivakoodi on vain henkilötunnus esitettynä eri muodossa.

   Lainaa

  35. Identiteettivarkauksista 3.11.2016 9:49
   Tulos: +72 (74 ääntä)
   Joni: Mikä siinä sotussa niin ihmeellistä siis on? Niin monessa paikassa sen joutuu kertomaan, ettei se minkäänlainen identiteettivarmennus ole vaan ihmisen yksilöinti. Vai sekö tässä nimenomaan on moka, että kauhistelu on turhaa?
   Sotu yksinään ei ole mikään vaaran paikka. Se on ainoastaan samana päivänä syntyneet yksilöivä numerosarja. Kuitenkin, jos lähetät vieraalle henkilölle sekä pankkitilisi numeron, valokuvasi ja henkilötunnuksen ja kuvan allekirjoituksestasi (näkyy ajokortissa), annat tälle käteen kaikki tiedot mitä identiteettivarkauteen tarvitaan. Tili voidaan tyhjentää tekaistulla valtakirjalla, johon on väärennetty allekirjoitus ajokortissa näkyvän mallin mukaan. Ei pidä ihmetellä, kun alkaa tulla perintäkirjeitä pikavippifirmoilta ja postimyyntiyrityksiltä. Suurin turvariski ihmiselle on oma tyhmyys.

   Lainaa

  36. Tulos: +16 (40 ääntä)
   Ilmankos Anastasian nimikin alkaa "anasta". =)

   Lainaa

  37. Tulos: +96 (98 ääntä)
   Joni: Mikä siinä sotussa niin ihmeellistä siis on? Niin monessa paikassa sen joutuu kertomaan, ettei se minkäänlainen identiteettivarmennus ole vaan ihmisen yksilöinti. Vai sekö tässä nimenomaan on moka, että kauhistelu on turhaa?
   Niinhän sitä luulisi, mutta kyllä ainakin viime vuonna vielä esimerkiksi Zalandolta sai tilata laskulle ihan mitä lystäsi millä tahansa nimellä ja osoitteella, kunhan oli vain *joku* olemassa oleva hetu mukana tilauksessa. Tämä kävi minulle harvinaisen selväksi kun minulle alkoi tipahdella perintätoimistolta kirjeitä, alkuperäisiä laskuja en ollut tietenkään saanut ja tekijää ei poliisi koskaan löytänyt, koska Zalando ei millään lailla tarkistanut sitä hetua ja käytettyä nimeä ja osoitetta, kunhan heittivät sitten sillä perintään kuukausia myöhemmin. Ja perintätoimisto sitten käänsi perinnän minun nimelleni pelkän hetun pohjalta (mitä ei käsittääkseni myöskään saisi tehdä). Tekijällä ei siis ollut mitään muuta kuin näemmä random hetu joka sattui olemaan minun, ei nimeä saati osoitetta. Vieläkin kiukuttaa, ja tein toki rikosilmoituksen hetun käytöstä sekä kantelun Zalandon ja perintätoimiston lepsusta toiminnasta. Maksamaan en sentään joutunut, mutta muuta iloa ei näistä ollut. Zalando ikuisessa boikotissa minulla vastedes.

   Lainaa

  38. Tulos: +36 (40 ääntä)
   Jepaje: En tiedä! Mutta jos A) olisin henkilö, joka systemaattisesti kalastelee identiteettitietoja ja B) saisin käsiini sen palan, joka yksinään riittää identiteetin varmistukseen näppärällä ranneliikkeellä ja joka vaaditaan nykyaikaisiin henkilöpapereihin, olisin siitä viivakoodista ihan onnellinen. Ainakin siitä varmaan sais jossain verkon pimeillä nurkilla paljon enemmän rahaa kuin pelkästä sotusta? Kuvittelisin? Tuli siis vaan sellanen fiilis, eu perustu kokemukseen tai tietoon.
   Siinä viivakoodissa ei lue yhtään mitään muuta kuin hetu. Sillä ei siis tee yhtään enempää tai vähempää kuin hetulla numerosarjana.

   Lainaa

  39. Tulos: +51 (55 ääntä)
   Omppumehu: Tekijällä ei siis ollut mitään muuta kuin näemmä random hetu joka sattui olemaan minun, ei nimeä saati osoitetta. Vieläkin kiukuttaa, ja tein toki rikosilmoituksen hetun käytöstä sekä kantelun Zalandon ja perintätoimiston lepsusta toiminnasta. Maksamaan en sentään joutunut, mutta muuta iloa ei näistä ollut. Zalando ikuisessa boikotissa minulla vastedes.
   Anastasian olisi kannattanut ajatella kahteen kertaan, mutta eikö näissä ole tosiaankin yrityksilläkin joku vastuu? Joudun lapsenkasvoisena levittelemään ajokorttiani jatkuvasti -viimeksi että sain ostaa pikaliimaa, koska sekin on kuulemma lapsilta kiellettyä -ja vaikka en uskokaan että K-raudan työntekijät haluaisivat varastaa identiteettiäni, no, en usko. Mutta en tiedä varmasti. Hetu on ihan liian laajassa tiedossa että sitä voisi pitää pätevänä tunnistautumisena, sitä vartenhan on pankkikoodit jotka jokainen puuteriaivokin ymmärtää pitää salassa. (Terveyskeskus huoli tunnistautumiseksi nimen ja syntymäajan, jotka löytyisivät vaikka LinkedInistä. Vähän huolestuttaa).

   Lainaa

  40. Tulos: +23 (27 ääntä)
   Viivakoodit ovat epäilemättä vaarallisia. Niillä kalastellaan identiteettiä Suuren Suunnitelman toteuttamista silmälläpitäen. Voi kun olisi edelleen vapaalla jalalla (avohoidossa) niitä ihmisiä jotka ensimmäisten viivakoodien tullessa käyttöön kulkivat tussi kourassa kaupoissa ja sotkivat sen pirun leiman piiloon makaroonipussista. Tässä tapauksessa vaaran kuitenkin muodostaa tlinumeron ja ajokorttikopion yhdistelmä. Näppärä sergei (nimi muutettu) onnistuu näiden avulla hankkimaan verkkopankkitunnukset ja tilaamaan tilinomistajan nimiin sinne pikavippiä jonka voi siirtää samantien toisen henkilön tilille. Kuten joku totesi, Anastasian maksuhäiriömerkintä pelastaa tällä kertaa.

   Lainaa

  41. Tulos: +48 (64 ääntä)
   Onko täällä tosissaan näin urpoa jengiä, ettei ymmärrä mitä kaikkee ulkopuolinen voi tehä,kun tietää sen henkilötunnuksen loppuosan? Minkä ikäsiä ootte, 15? Koska kyl jokasen aikusen luulis tietävän, et sitä loppuosaa ei kailotella muille huvikseen, koska (ihan ilman mitään osotetietojakin) sillä voi tehä identiteettivarkauden. Ja kyllä, voit tilata eri osotteeseen. Kaverilleni tehtiin identiteettivarkaus ja oli onnistunut touhuamaan vaikka mitä kaverini nimissä pitkän aikaa ennen kun paljastui.

   Lainaa

  42. Tulos: +59 (61 ääntä)
   En tiedä kumpi on typerämpi, tämä nainen, joka lähetti ajokorttinsa tiedot tuntemattomalle ihmiselle vai nämä neuvojat: "Ilmotat heti, että sun korttis on väärissä käsissä" "Ainoa mitä voit periaatteessa tehdä on kuolettaa korttia ja hakea uus"

   Lainaa

  43. Seppo Saviniemi 3.11.2016 11:59
   Tulos: +33 (49 ääntä)
   Yritetään nyt ensin lopettaa tämä höpötys sotusta. Ei ole olemassakaan mitään sotua eli sosiaaliturvatunnusta. Toisekseen, se on firmojen vika, joiden mielestä hetu riittää henkilön tunnistamiseen. Ei riitä, sillä hetuhan ei periaatteessa ole salaista tietoa. Kaikkien lafkojen pitäisi panostaa varmentamiseen kunnolla. Tilanne on yhtä paha kuin pelkstään oma nimi riittäisi tunnistautumiseen, koska kuten hetukin, se ei ole salaista tietoa.

   Lainaa

  44. Tulos: +48 (50 ääntä)
   miue: Miksi joku haluaisi tehdä toiselle osoitteenmuutoksen ilman lupaa? Ilmeisesti joku on tehnyt, mutta minkä takia? En ymmärrä Itseäni ihmetytti PayPalin tietojenkalastelu. Turvallinen firmahan sen pitäisi olla ja olenkin hyvillä mielin uskaltanut sille antaa pankkitietoni pitkän ja hartaan googlettelun jälkeen. Kun menin naimisiin ja halusin vaihtaa tietoihini uuden sukunimeni, ei se onnistunutkaan ihan helposti. He halusivat kuvan ajokortistani ja lähetin, koska luotin yritykseen. Ihmettelin toki, miksei nimenmuutos vaan riitä. Sitten he halusivat vielä kopion vihkitodistuksestakin?! Sen jälkeen en enää jaksanut välittää vanhasta sukunimestä tiedoissani vaan annoin olla. Silti vähän jännittää, tekevätkö ajokorttini kuvalla jotain kun en peittänyt henkilötunnustakaan.
   Kyllähän porukka teki mennävuosina kirkosta eroamisilmoituksiakin naapureilleen. Kaikkea voi keksiä toisten puolesta heidän iloksi ja riemuksi. :D

   Lainaa

  45. Tulos: +43 (45 ääntä)
   RouvaP: Ja mou meinaa että siitä ei narahda? Jos mä tilaan sun nimissä jotain MUN osotteeseen? Vai hyödynkö mä jotenkin jos tilaan sun nimissä sulle? Eri asia jos menis ostamaan jostain kivijalkakaupasta velaksi… Mutta ei se ajokortin kopsulla onnistu. Tilaamisissa jää aina kiinni jos omaan osotteeseensa tilaa.
   No ihan oikeasti, ei tähän tartte olla mikään kriminaalinero, että tajuaa, että paketin voi tilata vaikka naapurille tai toiseen cityyn. Jo tässä threadissä voi lukea, mitä identiteettivaras voi tehdä.

   Lainaa

  46. Tulos: +21 (31 ääntä)
   Henkilötunnusta käytetään henkilön tunnistamisessa... Ei ole mitään henkilökohtaista PIN-koodia jolla "oikea" tunnistautuminen tehdään eri instansseissa, paitsi netissä voi onneksi joissain paikoissa käyttää nettipankkitunnuksia. Joku googletti että hetun lisäksi pitäisi käyttää turvakysymyksiä, kuten syntymäkuntaa ja vanhoja osoitteita, ihan niinkuin niitä ei saisi selville jos on hallussa toisen hetu. Esim. terveysasemalle voi marssia, ilmoittaa nimen ja henkilötunnuksen ja jos henkilö näyttää oikean ikäiseltä ja sukupuoliselta, kävellä ulos koko potilastietohistorian kanssa.

   Lainaa

  47. Tulos: +20 (30 ääntä)
   Jepaje: Ajokortissa oisin huolissani hetia enemmän siitä viivakoodista, joka skannataan vaikka lääkärissä ja apteekissa jotta päästään henkilön tietoihin käsiksi.
   Vau, olemme hyvin huolissamme viivakoodista joka kertoo nimen osoitteen ja sotun, hetkonen nehän näkyy siinä jo valmiiksi ;)

   Lainaa

  48. Tulos: +44 (46 ääntä)
   Joni: Mikä siinä sotussa niin ihmeellistä siis on? Niin monessa paikassa sen joutuu kertomaan, ettei se minkäänlainen identiteettivarmennus ole vaan ihmisen yksilöinti. Vai sekö tässä nimenomaan on moka, että kauhistelu on turhaa?
   Sotu + nimi riittää pikavippeihin/lainoihin ja tavaran ostamiseen/tilaamiseen. Eli sanoisin että aika iso juttu kuitenkin, vaikka parhaasi yrität vähätellä.

   Lainaa

  49. Tulos: +15 (47 ääntä)
   ------------------- ⚠️ SOTUA EI OLE OLEMASSA. SE ON HETU ELI HENKILÖTUNNUS. ⚠️ ------------------- Sosiaaliturvatunnuksesta luovuttiin lopullisesti vuoden 1971 alussa. Menikö jo perille, vai pitääkö odottaa toiset 45 vuotta?

   Lainaa

  50. Tulos: +38 (38 ääntä)
   Annetuilla tiedoilla voi periaatteessa tilata postimyynnistä tavaraa toisen nimiin. Toimitusosoitteeksi vaikka postilokero. Lisäksi saa tiedusteltua puhelimessa lisätietoja, tehtyä osoitteenmuutoksia, tilattua pre-paid liittymiä jne.. Kaikkea kiusaa + rahallista vahinkoa, jota on hirvittävän vaikea kiistää koska identiteettivaras on esiintynyt sinuna. Näissä tapauksissa ilmoitus poliisille ja pankkiin on se mistä lähdetään liikkelle. JOs ilmoituksia ei ole tehnyt ja tehdään kupru, niin paha on todistella jälkikäteen että tunnarit oli varastettu.

   Lainaa

  51. Tulos: +32 (32 ääntä)
   Oihvoih: Niiiin ja siiiis tuotah, jos tilais jottain suurempaakin toisen henkilötiedoilla niin tarviihan se sit osotteenkin ja puhelinnumerot ja kaikki? Aina ku joku mokaa jotai tollast nii heti leimataan vitun aasiks… Mut onha se kyl sairaan ajattelematonta tollasia tietojaan mennä jakaa.
   Pelkällä henkkarilla voi tilata netistä vaikka mitä, ja vaikka suurin osa tapauksista yleensä selviää, ei siitä välttämättä ole uhrille kauheasti iloa: laskuja tulee, asioita joutuu selvittämään eikä menettyä omaisuutta yleensä saa takaisin edes ulosotosta. Huoh.

   Lainaa

  52. Tämä nimi Suomen kalenteriin 3.11.2016 16:14
   Tulos: +63 (63 ääntä)
   Erppa: Englebertius Kurjenkääpä
   Nimistä kaunein

   Lainaa

  53. Tulos: +32 (34 ääntä)
   Luottotiedot mennyt jo aiemmin, eipä yllättänyt.

   Lainaa

  54. Tulos: +25 (25 ääntä)
   Kalehmainen: Kyllähän kaupan kassakin näkee sen sotun jos kysyy henkkareita. Kelan, terveyskeskuksen, kirjaston ja pankintäditkin sen näkee. Ei sillä pelkällä sotulla nykyään mitään saa ostettua tai tilattua, saati otettua lainaa
   Kyllä sillä saa. Keväällä tutulle kävi juurikin niin :(

   Lainaa

  55. Tulos: +38 (38 ääntä)
   En usko että kukaan vielä on kertonut että noilla tiedoilla voi ostaa toisen nimissä tavaraa ja ottaa vaikka pikavippejä.

   Lainaa

  56. Tulos: +2 (26 ääntä)
   kaká: Anastasia, eksyksissä 2000-luvulla…
   *2010-luvulla

   Lainaa

  57. Tulos: +43 (47 ääntä)
   Kiitos kaikille, saatte tämän kuulostamaan niin vaivattomalta. Nämä neuvot auttavat minut varmasti alkuun identiteettivarkaan urallani!

   Lainaa

  58. Tulos: +20 (40 ääntä)
   No ei se hetu nyt mikään valtionsalaisuus ole, turhaan täällä vauhkotaan. Ullkomailla kun menet hotelliin, niin ekaksi joudut antamaan passisi valokopioitavaksi, ja siinähän ne kaikki ovat siististi samalla sivulla: nimesi, kuvasi, hetusi ja vielä nimikirjoitusnäytteesikin. Jos vaikkapa joku virolainen kriminaali haluaa, niin pientä käteiskorvausta vastaan hän saa pienipalkkaiselta hotelliduunarilta vinon pinon suomalaisia passikopioita identiteettivarkauksia varten.

   Lainaa

  59. Tulos: -3 (15 ääntä)
   Elävä todiste siitä, että vain idiooteilla tuntuu olevan näitä maksuhäiriömerkintöjä.

   Lainaa

  60. Tulos: -15 (29 ääntä)
   Vitsi porukk flippaa täällä ihan hulluna jostain hetusta. Ei varmaan koskaan käy baarissa tai kaupassakaan nää tyypit kun pelkäävät identiteettivarkaita. Kyllä mä ymmärrän sitä puhelimen ostajaakin, joka sitten jostain syystä lopulta muuttikin mielensä.

   Lainaa

  61. Annelipannelikinnelikanneli 4.11.2016 16:22
   Tulos: +14 (18 ääntä)
   Aivan naurettava ketju. Trollaatteko te, jotka luulette ettei sillä ajokortilla voi saada mitään aikaan, vai oikeastiko olette noin tietämättömiä? Huh huh, aikamoista.

   Lainaa

  62. Tulos: +24 (24 ääntä)
   Pus: Vitsi porukk flippaa täällä ihan hulluna jostain hetusta. Ei varmaan koskaan käy baarissa tai kaupassakaan nää tyypit kun pelkäävät identiteettivarkaita. Kyllä mä ymmärrän sitä puhelimen ostajaakin, joka sitten jostain syystä lopulta muuttikin mielensä.
   hei pus, annappa sun nimi ja hetu, niin katsotaan mitä saadaan niillä aikaiseksi? On totta, että baarin tai kaupan työntekijät voisivat tallentaa asiakkaidensa tietoja, mutta kiinni jäämisen riski kasvaa, mitä enemmän sitä tekee -> uhreilla linkki samaan baariin/kauppaan, sekä enemmän menetettävää, koska työpaikka ja tuloja löytyy jo.

   Lainaa

  63. Operaattorilla töissä 4.11.2016 22:44
   Tulos: +20 (20 ääntä)
   Oihvoih: Niiiin ja siiiis tuotah, jos tilais jottain suurempaakin toisen henkilötiedoilla niin tarviihan se sit osotteenkin ja puhelinnumerot ja kaikki? Aina ku joku mokaa jotai tollast nii heti leimataan vitun aasiks… Mut onha se kyl sairaan ajattelematonta tollasia tietojaan mennä jakaa.
   Sä voit siihen tilaukseen laittaa minkä tahansa s-postiosoitteen, puhelinnumeron ja osoitteen.

   Lainaa

  64. Chrysostomus 5.11.2016 12:08
   Tulos: -4 (10 ääntä)
   Hei jätkät: Anustasia ei tiäny. Se ei jumalauta TIÄNY!

   Lainaa

  65. Tulos: +20 (22 ääntä)
   Jepaje: Ajokortissa oisin huolissani hetia enemmän siitä viivakoodista, joka skannataan vaikka lääkärissä ja apteekissa jotta päästään henkilön tietoihin käsiksi.
   Koita arvata, mitä se viivakoodi sisältää? Aivan, juuri sen hetun. Ei mitään muuta.

   Lainaa

  66. Tulos: +35 (35 ääntä)
   RouvaP: Ja mou meinaa että siitä ei narahda? Jos mä tilaan sun nimissä jotain MUN osotteeseen? Vai hyödynkö mä jotenkin jos tilaan sun nimissä sulle? Eri asia jos menis ostamaan jostain kivijalkakaupasta velaksi… Mutta ei se ajokortin kopsulla onnistu. Tilaamisissa jää aina kiinni jos omaan osotteeseensa tilaa.
   Kiinnihän siitä tosiaan jää ennenpitkää,mutta tarkoitus onkin vain nopea etu ja hetken huuma. Minun sotuni joutui perunkirjoituksissa epärehellisen uskotunmiehen haltuun, joka kävi kalliissa hammaslääkärioperaatiossa minun nimelläni. Sain postissa laskun lääkäriasemalta, jossa en ole koskaan käynyt. Menin paikalle ja pyysin nähdäkseni kirjautumistietoni: identiteettivaras oli kirjoittanut minun nimeni ja syntymäaikani + hetuni, osoite oli väärä ja työpaikkani oli tekaistu. Juttu eteni nopeasti petosasiana, syylliseltä sukulaisnaiselta karhuttiin sakot ja lääkärikulut. Jutun ratkaisussa kaikki sujui luonnikkaasti, paitsi sakot olivat mitättömät ja minua moitittiin poliisiasemalla siitä, että syytän naisparkaa rikoksesta - hänellä on luottamusvirka ja tuollainen syyttely vahingoittaa hänen uraansa. Identiteettivarkaudesta saa mitättömän tuomion.

   Lainaa

  67. Tulos: +8 (10 ääntä)
   pluri: En usko että kukaan vielä on kertonut että noilla tiedoilla voi ostaa toisen nimissä tavaraa ja ottaa vaikka pikavippejä.
   Pikavippien ja muiden kertalainojen ottamiseen tarvii verkkopankkitunnukset. Mitään pikavippiä ei onneksi saa ilman niitä.

   Lainaa

  68. Tulos: +5 (7 ääntä)
   Jepaje: Ajokortissa oisin huolissani hetia enemmän siitä viivakoodista, joka skannataan vaikka lääkärissä ja apteekissa jotta päästään henkilön tietoihin käsiksi.
   Viivakoodissa on se hetu, jolla tietoihin päästään käsiksi. Eli ihan sama tieto.

   Lainaa

  69. Tulos: -9 (11 ääntä)
   no ehkä se mies ei sillä ajokortilla mitään tee, tuskin ne niin samalta näyttää. tai emmä tiiä, saattaahan se olla sen naisen identtinen kaksonen.

   Lainaa

  70. Tulos: +5 (17 ääntä)
   argh: ——————- ⚠️ SOTUA EI OLE OLEMASSA. SE ON HETU ELI HENKILÖTUNNUS. ⚠️ ——————- Sosiaaliturvatunnuksesta luovuttiin lopullisesti vuoden 1971 alussa. Menikö jo perille, vai pitääkö odottaa toiset 45 vuotta?
   tunteisiin, sisimpääni matkustan...

   Lainaa

  71. Tulos: +6 (10 ääntä)
   hani: Kiitos kaikille, saatte tämän kuulostamaan niin vaivattomalta. Nämä neuvot auttavat minut varmasti alkuun identiteettivarkaan urallani!
   ei ole kuin lukea feissarimokia, niin koulutus on valmis!

   Lainaa

  72. Tulos: -7 (7 ääntä)
   No ei se nyt noin kamalan kauhea moka ollu että pitää joukolla motkottaa. Ei vaan ollu. Luultavasti perui kaupat muista syistä.

   Lainaa

  73. Tulos: +4 (4 ääntä)
   Omppumehu: Niinhän sitä luulisi, mutta kyllä ainakin viime vuonna vielä esimerkiksi Zalandolta sai tilata laskulle ihan mitä lystäsi millä tahansa nimellä ja osoitteella, kunhan oli vain *joku* olemassa oleva hetu mukana tilauksessa. Tämä kävi minulle harvinaisen selväksi kun minulle alkoi tipahdella perintätoimistolta kirjeitä, alkuperäisiä laskuja en ollut tietenkään saanut ja tekijää ei poliisi koskaan löytänyt, koska Zalando ei millään lailla tarkistanut sitä hetua ja käytettyä nimeä ja osoitetta, kunhan heittivät sitten sillä perintään kuukausia myöhemmin. Ja perintätoimisto sitten käänsi perinnän minun nimelleni pelkän hetun pohjalta (mitä ei käsittääkseni myöskään saisi tehdä). Tekijällä ei siis ollut mitään muuta kuin näemmä random hetu joka sattui olemaan minun, ei nimeä saati osoitetta. Vieläkin kiukuttaa, ja tein toki rikosilmoituksen hetun käytöstä sekä kantelun Zalandon ja perintätoimiston lepsusta toiminnasta. Maksamaan en sentään joutunut, mutta muuta iloa ei näistä ollut. Zalando ikuisessa boikotissa minulla vastedes.
   Eivät nettikaupat ala jokaisen ostajan luottotietoja tarkastamaan, varsinkaan pienten ostosten kohdalla. En kyllä tiedä, saako luottotietopalveluistakaan edes henkilön nimi- ja osoitetietoja vai tapahtuuko tarkistus pelkän hetun perusteella. Perintätoimistolle siirto taas tapahtunee automaattisesti, perintätoimiston taas on luovuttava perinnästä siinä vaiheessa kun kiistät velan olemassaolon. Eli ei mitään uutta auringon alla. Itse en saanut enää tilattua Zalandosta laskulle, vaikka aiemmin olinkin niin tehnyt. Edelliset laskut olin maksanut ajallaan, eikä minulla ole maksuhäiriöitä. Ehkäpä kuvaamasi kaltaisia tapauksia on ollut enemmänkin...

   Lainaa

  74. Tulos: +1 (5 ääntä)
   Identiteettivarkauksista: Sotu yksinään ei ole mikään vaaran paikka. Se on ainoastaan samana päivänä syntyneet yksilöivä numerosarja. Kuitenkin, jos lähetät vieraalle henkilölle sekä pankkitilisi numeron, valokuvasi ja henkilötunnuksen ja kuvan allekirjoituksestasi (näkyy ajokortissa), annat tälle käteen kaikki tiedot mitä identiteettivarkauteen tarvitaan. Tili voidaan tyhjentää tekaistulla valtakirjalla, johon on väärennetty allekirjoitus ajokortissa näkyvän mallin mukaan. Ei pidä ihmetellä, kun alkaa tulla perintäkirjeitä pikavippifirmoilta ja postimyyntiyrityksiltä. Suurin turvariski ihmiselle on oma tyhmyys.
   Pankit vaativat nykyään paikan päällä tehdyn valtakirjan, joten tilitiedoilla ei tee yhtään mitään.

   Lainaa

  75. Tulos: +18 (22 ääntä)
   Ihmettelen miksi niin monet täällä syyttelevät sotun antamisesta. Onhan se tyhmää antaa se, mutta se on todellisuudessa systeemin vika, eikä niinkään muutaman ajattelemattoman ihmisen. Sotuhan lopulta on vain tapa tietää kuka sinä olet. Se ei ole salasana, vaikka sitä siihen käytetäänkin. Tuntuu ihan käsittämättömältä, että kaikenlaisiin turhanpäiväisiin foorumeihin pitää salasanaa valitessa laittaa isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä, kun samaan aikaan typerät firmat ja jopa valtion virastot käyttävät naurettavan helppoa "salasanaa" tilauksiin, ostoksiin ja muihin asioihin, joista voi tulla pahoja taloudellisia ongelmia sille, jonka sotua väärinkäytetään.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: ajokortti, kuva, luottotiedot, henkilötunnus, henkkarit, henkilötodistus