Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Ylivoimaiset yhdyssanat, osa 4

Haluatko vapaan ajan vai vapaa-aikaa?
Ylivoimaiset yhdyssanat, osa 4

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 51 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. Tulos: +1080 (1092 ääntä)
      ihme ettei vitosen kohdalla lukenut "vainelämää" :D

      Lainaa

    2. Tulos: +359 (365 ääntä)
      On se niin vaikeaa. :D

      Lainaa

    3. Tulos: +466 (480 ääntä)
      Piti lukea muutamaan kertaan Soneran viesti ennen kuin ymmärsi mitä ne oikein haluaa.

      Lainaa

    4. Tulos: -395 (479 ääntä)
      Mieluummin yhdyssanat erikseen, kuin epäyhdyssanat yhteen

      Lainaa

    5. syomakoyha 4.6.2015 3:35
      Tulos: +143 (183 ääntä)
      Siis täh? Käyttääkö Sonerakin jotain Bing:iä käännöksissään suomenkielestä suomalaisille? Ja mikä ihme on liikkuva irtisanominen? Onko se (jonkin) irtisanominen, josta Sonera ei saa kiinni asiakastaan, ku eihän Soneralla nyt mitenkään voi olla tietoja oman asiakkaansa puhelinnumerosta.....eiku..... Heeetkinen. Minäkin haluan sellasen numeron Soneralta, jota Sonera ei tiedä ja näin ollen vaikka jätän laskut maksamatta, niin sopimus jatkuu, koska Sonera ei sitä numeroa tiedä ja vaikka laskut on maksamatta, ko. liittymä ei katkea, ennenkuin itse otan yhteyttä Soneraan. Mietin vaan, että mihinkä "numeroon" Sonera sitten on tuon viestin lähettänyt. Jos Sonera, yhdyssanavirheineen, tietää jonkun numeron, mihin ko viestin on lähettänyt, joka jotenkin koskee "tuntematonta numeroa", niin irtisanooko ne sen liittymän ja jääkö sitten avoin, ikinä laskuttomaksi jäävä liittymä avoimeksi ts. ilmaiseksi, josta Sonera ei siis enää tiedä sen olemassaoloakaan?

      Lainaa

    6. juupa juu 4.6.2015 5:39
      Tulos: +448 (466 ääntä)
      "2 vokaalia ei voi-ilman väliviivaa..." Missä muuten Kirsi olit kun opetettiin, että luvut yhdestä kymmeneen kirjoitetaan pääasiassa kirjaimin?

      Lainaa

    7. Kiklikukki 4.6.2015 5:51
      Tulos: +515 (525 ääntä)
      "2 vokaalia ei voi ilman väliviivaa olla peräkkäin milloinkaan. Missä olit kun tuo opetettiin?". Eli siis "2 voka-ali-a e-i vo-i ilman välivi-iva-a olla peräkkä-in millo-inka-an. Missä olit kun tu-o opetetti-in?" Rouva rikkoo nyt omaa sääntöään. :D

      Lainaa

    8. Ministeri Nieminen 4.6.2015 5:59
      Tulos: +120 (158 ääntä)
      ...lähiaikoina vapaata aikaa tarjota. Näin.

      Lainaa

    9. Tulos: +256 (260 ääntä)
      Pieleenhän tuo Soneran viesti meni, senhän olisi pitänyt olla allekirjoitukseltaan "Sonera Asiakas Palvelu".

      Lainaa

    10. Tulos: -48 (86 ääntä)
      En tiedä onko näin kun itsellä on Lumia, mutta ihmetellessäni yhdyssanavirheiden määrää facessa joku sanoi iPhonen korjaavan automaattisesti sanat erilleen melko usein.

      Lainaa

    11. Tulos: +125 (131 ääntä)
      Ihan turha väittää, että äikän tuntien kielioppiosuudet olisi turhaa tietoa. Aika hemsvetisti viihdettä siitäkin on seurannut.

      Lainaa

    12. Tulos: +57 (97 ääntä)
      ellu: En tiedä onko näin kun itsellä on Lumia, mutta ihmetellessäni yhdyssanavirheiden määrää facessa joku sanoi iPhonen korjaavan automaattisesti sanat erilleen melko usein.
      Njää, ei. Mua ei henk koht häiritse nuo kirjotus virheet MUUTEN, mutta virallisissa yhteyksissä kyllä. Asiakaspalvelu tai mikä tahansa julkinen osa mitä tahansa yritystä tai palvelua markkinoi itseään aika huonosti jos ei edes ole löytänyt riveihinsä kirjoitustaitoista.... no, kirjoittamaan.

      Lainaa

    13. Seppo Saviniemi 4.6.2015 8:15
      Tulos: +148 (150 ääntä)
      Kirsi taitaa olla niitä, joiden mielestä yläastekin kirjoitetaan ylä-aste.
      Banaani: Njää, ei. Mua ei henk koht häiritse nuo kirjotus virheet MUUTEN, mutta virallisissa yhteyksissä kyllä. Asiakaspalvelu tai mikä tahansa julkinen osa mitä tahansa yritystä tai palvelua markkinoi itseään aika huonosti jos ei edes ole löytänyt riveihinsä kirjoitustaitoista…. no, kirjoittamaan.
      Näinpä. Antaa oikeasti todella epäammattimaisen kuvan, jos teksti on täynnä kirjoitusvirheitä.

      Lainaa

    14. Tulos: +249 (261 ääntä)
      Mikään ei anna ihmisestä tyhmempää kuvaa kuin yhdyssanavirheet. Keskustelin aiheesta taannoin työpaikallani, jossa on valitettavan paljon näitä yhdyssanasokeita ja heistä pahimmat väittivät että koulussa ei niitä opetettu. Onko joku teistä päässyt peruskoulun läpi, kuulematta kertaakaan yhdyssanojen oikeasta kirjoitustavasta? Minun aivoihini on syöpynyt lähtemättömästi muistisääntö "kokeile adjektiivia väliin". Tosin on aika todennäköistä että nämä joille "ei ole opetettu" yhdyssanoja, eivät tiedä mikä on adjektiivi.

      Lainaa

    15. Tulos: +136 (140 ääntä)
      Mäkin tykkään ajella liikenneympyrässä kaiket päivät. Ihan parasta!

      Lainaa

    16. Tulos: +188 (188 ääntä)
      Yhdyssanavirheissä eniten ärsyttää yksinkertaisesti se, että niin älyttömän monet niitä tuntuu tekevän. Ihan kuin se olisi jotain hiton kvanttifysiikkaa. Ja jos joku tosissaan kehtaa väittää ettei koulussa opetettu, niin kyllä nyt järjenkin pitäis jo sanoa edes suurinpiirtein mitkä sanat tulee yhteen ja mitkä erikseen.
      ellu: En tiedä onko näin kun itsellä on Lumia, mutta ihmetellessäni yhdyssanavirheiden määrää facessa joku sanoi iPhonen korjaavan automaattisesti sanat erilleen melko usein.
      Ite kerran koitin puhelimella kirjoittaa "yhdyssana", ja puhelin ehdotti muotoa "yhdys sana". En meinannut uskoa silmiäni.

      Lainaa

    17. asiakas palvelun parasta-antia 4.6.2015 9:21
      Tulos: +13 (15 ääntä)
      syomakoyha: Siis täh? Käyttääkö Sonerakin jotain Bing:iä käännöksissään suomenkielestä suomalaisille? Ja mikä ihme on liikkuva irtisanominen? Onko se (jonkin) irtisanominen, josta Sonera ei saa kiinni asiakastaan, ku eihän Soneralla nyt mitenkään voi olla tietoja oman asiakkaansa puhelinnumerosta…..eiku….. Heeetkinen. Minäkin haluan sellasen numeron Soneralta, jota Sonera ei tiedä ja näin ollen vaikka jätän laskut maksamatta, niin sopimus jatkuu, koska Sonera ei sitä numeroa tiedä ja vaikka laskut on maksamatta, ko. liittymä ei katkea, ennenkuin itse otan yhteyttä Soneraan. Mietin vaan, että mihinkä “numeroon” Sonera sitten on tuon viestin lähettänyt. Jos Sonera, yhdyssanavirheineen, tietää jonkun numeron, mihin ko viestin on lähettänyt, joka jotenkin koskee “tuntematonta numeroa”, niin irtisanooko ne sen liittymän ja jääkö sitten avoin, ikinä laskuttomaksi jäävä liittymä avoimeksi ts. ilmaiseksi, josta Sonera ei siis enää tiedä sen olemassaoloakaan?
      Meilläpä on ollut semmonen liittymä Soneralta jo kohta kolme vuotta, ei oo tarvinnu yhtäkään laskua liittymästä maksaa koko aikana :D Joten eikun kyselemään, josko saisit sinäkin! ;)

      Lainaa

    18. Tulos: +45 (47 ääntä)
      syomakoyha: Ja mikä ihme on liikkuva irtisanominen? Onko se (jonkin) irtisanominen, josta Sonera ei saa kiinni asiakastaan, ku eihän Soneralla nyt mitenkään voi olla tietoja oman asiakkaansa puhelinnumerosta…..eiku….. ... Mietin vaan, että mihinkä “numeroon” Sonera sitten on tuon viestin lähettänyt.
      "Liikkuvan irtisanominen" tarkoittanee ammattikielessä liikkuvan laajakaistaliittymän irtisanomista. Tämä liittymä taas voi hyvinkin olla asiakkaan ainut liittymä Soneralta, joten Sonera ei välttämättä tiedä asiakkaan puhelinnumeroa. Mokaan liittyvä viesti puolestaan näyttäisi kulkeneen sähköpostitse.

      Lainaa

    19. Chandelure 4.6.2015 9:49
      Tulos: +97 (101 ääntä)
      Jos saisin Soneralta tuommoisen sähköpostin, niin irtisanoisin tosiaan aika nopeasti kaikki palvelut kyseisen puljun kanssa. Sen verran on kielipoliisin vikaa, että johan tuollaisista saisi sydänkohtauksen.

      Lainaa

    20. Tulos: +111 (113 ääntä)
      "Missä olit kun tuo-opetettiin?". Ja näin.

      Lainaa

    21. Chandelure 4.6.2015 9:53
      Tulos: +41 (53 ääntä)
      Ite kerran koitin puhelimella kirjoittaa “yhdyssana”, ja puhelin ehdotti muotoa “yhdys sana”. En meinannut uskoa silmiäni.
      Eihän tuo ole totta, eihän? Mihin tämä maailma on menossa? Helppo muistisääntö kaikille, jotka eivät osaa yhdyssanoja: jos epäröit, niin kirjoita aina ennemmin yhteen kuin erikseen. Meidän kielessämme on huomattavasti enemmän yhdyssanoja kuin erikseen kirjoitettavia. Itselukisinmieluumminjopatällaistatekstiä kuin yhdyssanavirheitä.

      Lainaa

    22. Tulos: +37 (59 ääntä)
      Tuo adjektiivin kokeilu yhdyssanojen väliin on ihan onneton vinkki. Melko hankalia ovat ne yhdyssanat, joissa ensimmäinen osa on genetiivissä. Joskus ovat yhteen ja joskus erikseen. Joskus merkitys muuttuu erikseen kirjoitettaessa, joskus se on vain väärin. elämänkumppani auringonlasku (auringon lasku, esim. 5 euroa ja maksajana aurinko) pallon pinta auton ovi ja jokerina elämäNkerta, joka kirjoitetaan elämäkerta

      Lainaa

    23. Tulos: -17 (21 ääntä)
      syomakoyha: Siis täh? Käyttääkö Sonerakin jotain Bing:iä käännöksissään suomenkielestä suomalaisille?
      Todennäköisesti kyseessä on koodattu viesti. Eli viesti näyttää tyyliin jne. jne. Kaikki samat sanat Suomeksi kun ei ole yhdyssanoja muilla kielillä. Tuossahan ongelmana ei ole niinkään väärät sanat, vaan enemmänkin niiden sijainti, jonka takia uskon enemmänkin syyksi automaattisen vastuaksen. nimimerkki: toiminut erään tällä tavalla toimivan pelifirman käännösporuukassa.
      syomakoyha: Siis täh? Heeetkinen. Minäkin haluan sellasen numeron Soneralta, jota Sonera ei tiedä ja näin ollen vaikka jätän laskut maksamatta, niin sopimus jatkuu, koska Sonera ei sitä numeroa tiedä ja vaikka laskut on maksamatta, ko. liittymä ei katkea, ennenkuin itse otan yhteyttä Soneraan. Mietin vaan, että mihinkä “numeroon” Sonera sitten on tuon viestin lähettänyt.
      Lähettäjänä asiakaspalvelu@sonera.... Tiesithän varmaan että, "@" merkillä kuvataan sähköpostia. Mitä tulee siihen miksi, sonera ei tietäisi puhelinnumeroa. No, jos sitä ei ole kerrottu. Hankala soneran on tietää puhelin numeroita, jos ei kerrota kenen puhelinnumeroa kaivataa.

      Lainaa

    24. Tulos: -28 (32 ääntä)
      jahas tein koodi esimerkin edelliseen viestiini käyttämällä pienempi suurempi merkkejä, ja sivu luuli sen olevan koodia ja piilotti näkyvistä. no käytännössä siinä luki koodi esimerkki, että ensin se hakee kielen millä kirjoitti, asiakin on voitu saada suoraan löytymään asiakaspalvelun "valikosta". Ja sitten vaan ydhdistää oikeat sanat oikeassa järjestyksessä.

      Lainaa

    25. Tulos: +1 (67 ääntä)
      Vain elämää, siis se tekopyhä ohjelma jossa jokainen pillittää vuorostaan? Hyi yök!

      Lainaa

    26. Tulos: +56 (58 ääntä)
      Ei sentään kirjoittanut "vainelämää". Jostain syystä ne sanat, joita EI kirjoiteta yhteen, kirjoitetaan aina yhteen.

      Lainaa

    27. Tulos: +15 (55 ääntä)
      koittaa - jokin asia koittaa koettaa - yrittää Ei yhdyssana mutta mainittakoon tämä yleinen virhe...

      Lainaa

    28. kiikiiconfused 4.6.2015 12:04
      Tulos: +10 (18 ääntä)
      En pystyny lukee, liian yksinkertaisia virheitä...

      Lainaa

    29. Tulos: +59 (65 ääntä)
      Kerubi: Tuo adjektiivin kokeilu yhdyssanojen väliin on ihan onneton vinkki. Melko hankalia ovat ne yhdyssanat, joissa ensimmäinen osa on genetiivissä.
      Meitä opetettiin laittamaan "-kin" sanan perään. "Elämänkin kumppani" luulisi kuulostavan kaikista sen verran oudolta, että jokainen ymmärtäisi viimeistään tuota kikkaa kokeiltuaan elämänkumppanin olevan yhdyssana.

      Lainaa

    30. Tulos: +82 (90 ääntä)
      Banaani: Njää, ei. Mua ei henk koht häiritse nuo kirjotus virheet MUUTEN, mutta virallisissa yhteyksissä kyllä. Asiakaspalvelu tai mikä tahansa julkinen osa mitä tahansa yritystä tai palvelua markkinoi itseään aika huonosti jos ei edes ole löytänyt riveihinsä kirjoitustaitoista…. no, kirjoittamaan.
      Suomen kielen kirjoitusvirheet esimerkiksi työhakemuksessa johtaa kohdallani siihen, että kyseinen hakemus menee paperisilppuriin.

      Lainaa

    31. Tulos: +19 (33 ääntä)
      Kirsi on tosi-idiootti. Tyhmä-ämmä, suorastaan-niin.

      Lainaa

    32. Tulos: -20 (26 ääntä)
      Suomenkieli on vaikeaa.

      Lainaa

    33. Tulos: +52 (54 ääntä)
      pekka: Piti lukea muutamaan kertaan Soneran viesti ennen kuin ymmärsi mitä ne oikein haluaa.
      Niinpä! Tuo oli niin vaikeaselkoinen virheiden takia, että en ensin yhtään ymmärtänyt mitä siinä YRITETTIIN sanoa. Se näyttäytyi vaan siansaksana jossa on random sanoja toisensa perään, joten aattelin että kyseessä on pakko olla huijausviesti, joka ei oikeesti ole Soneran asiakaspalvelulta. Vaikka oonkin kielinatsi, niin ymmärrän esim. satunnaiset yhdyssanavirheet, koska ne ei oikeesti oo aina ja kaikille niin helppoja. Tässä tapauksessa virheet vaikeutti ymmärtämistä erittäin paljon, joten niitä ei voi enää hyväksyä ja painaa villasella "lol ihme kielinatsit, mitä välii". Ei Soneran aspojen tarvi olla mitään virheettömiä kielenkäyttäjiä, mutta YMMÄRRETTÄVÄ kielenkäyttö olis asiakaspalvelussa aika jees ja olennainen taito.

      Lainaa

    34. Tulos: +2 (24 ääntä)
      juupa juu: “2 vokaalia ei voi-ilman väliviivaa…” Missä muuten Kirsi olit kun opetettiin, että luvut yhdestä kymmeneen kirjoitetaan pääasiassa kirjaimin?
      2 vokaalia on jopa sanassa "vokaali" ilman väliviivaa, koska se ei ole yhdyssana. Väliviiva tulee vain yhdyssanan eri osien väliin, jos määriteosa päättyy samaan vokaaliin, jolla perusosa alkaa tai jos sanan osa on erisnimi (Pekka-setä).

      Lainaa

    35. Lausutaan niin kuin kirjoitetaan 4.6.2015 20:51
      Tulos: 0 (18 ääntä)
      Kerubi: ja jokerina elämäNkerta, joka kirjoitetaan elämäkerta
      Elämäkerta myös lausutaan elämäkerta. Elämänkerta on sanan toinen versio, jota kouluopetuksen mukaan vain ei kuulemma pitäisi käyttää, en tiedä miksi. Vähän niin kuin enää ja enään. Ne ovat eri sanoja, molemmat lausutaan juuri niin kuin kirjoitetaan. Saman virheen muuten teki myös yksi tyyppi, joka kuvitteli asvaltin ja asfaltin olevan sama sana, joista muka toinen olisi vain kirjoitettu ja toinen vain lausuttu, tuomiten aina yhteydestä riippuen toisen virheelliseksi. (Kumpikin on oikein ja lausutaan niin kuin kirjoitetaan.)

      Lainaa

    36. Potku persaukseen 5.6.2015 2:19
      Tulos: +32 (32 ääntä)
      Mitä helvettiä tuo Soneran sähköposti? Voiko olla todellista? Aivan luokattoman huonoa suomea.

      Lainaa

    37. Tulos: +4 (8 ääntä)
      Päätä särkee, jälleen kerran -.-

      Lainaa

    38. Seppo Saviniemi 5.6.2015 14:52
      Tulos: +35 (41 ääntä)
      Hah, joskus tosissaan näkee myös sitä, että sana joka ei edes ole yhdyssana kirjoitetaan erikseen, esimerkkinä "jonkin lainen". Mikä ihmeen lainen, mikä edes on tuon sanan perusmuoto? Lai?

      Lainaa

    39. Tulos: +32 (32 ääntä)
      Kirsi-ihmetteli nyt kyllä-älyttömän tärkeää-äidinkielen asiaa-ahkerasti.

      Lainaa

    40. Googlettelija 6.6.2015 20:03
      Tulos: +13 (33 ääntä)
      Seppo Saviniemi: Hah, joskus tosissaan näkee myös sitä, että sana joka ei edes ole yhdyssana kirjoitetaan erikseen, esimerkkinä “jonkin lainen”. Mikä ihmeen lainen, mikä edes on tuon sanan perusmuoto? Lai?
      "Lainen" on myös oma sanansa, joka kirjoitetaan joskus erikseen, merkityksessä "kaltainen". Esim. "Niinistön lainen presidentti" tai "edellä mainitun lainen" (kun taas pelkkä "mainitunlainen" tulee tietysti yhteen). Perusmuoto sanasta on varmaan ihan vain "lainen". :D

      Lainaa

    41. Tulos: +5 (17 ääntä)
      Mitähän sellainen "hyvä seura" on, joka viitsii kahvitella kolmekymppisen debiilin kanssa?

      Lainaa

    42. Tulos: +31 (31 ääntä)
      ehwjiu: Ei sentään kirjoittanut “vainelämää”. Jostain syystä ne sanat, joita EI kirjoiteta yhteen, kirjoitetaan aina yhteen.
      Kuten "paraskaveri" tai jostain syystä nykyään usein näkyvä "pahamieli"...

      Lainaa

    43. Tulos: +32 (32 ääntä)
      Dgsa: Kuten “paraskaveri” tai jostain syystä nykyään usein näkyvä “pahamieli”…
      Huono-olo.

      Lainaa

    44. Tulos: +16 (20 ääntä)
      krc: Meitä opetettiin laittamaan “-kin” sanan perään. “Elämänkin kumppani” luulisi kuulostavan kaikista sen verran oudolta, että jokainen ymmärtäisi viimeistään tuota kikkaa kokeiltuaan elämänkumppanin olevan yhdyssana.
      Tai sijapääte. Elämällä kumppanilla? Kaapissa kellossa?

      Lainaa

    45. Tulos: +25 (25 ääntä)
      Ai kamala kun sieluun koski tuon ensimmäisen kohdalla :D En väitä, että itse olisin äidinkielessä parhain, mutta kyllä nyt ees jotain perusasioita pitäs olla ihmisillä hallussa? Facebookin päivityksiä lukiessa tulee usein vastaan välimerkittömiä päivityksiä tai "kävimpä kaupassa linjaautolla"-tyylisiä joista nyt typeränkin pitäs tajuta ettei se noin mene? Vai pitäskö?

      Lainaa

    46. Tulos: +2 (18 ääntä)
      Hassuja nuo tuommoset jotka tulee pilkkua viilaamaan mutta ovat kuitenkin väärässä.

      Lainaa

    47. Tulos: +5 (7 ääntä)
      "2 vokaalia- ei voi- ilman väliviivaa- olla peräkkäin milloinkaan. Missä- olit kun tuo -opetettiin?"

      Lainaa

    48. Juustokekkuli 26.7.2018 9:48
      Tulos: +6 (6 ääntä)
      Kirsillä on varmaankin musta-auto, vakava-angiina ja vaikea-aviomies, kun kerran adjektiivi ja substantiivi pitää aina kirjoittaa viivalla yhteen, jos on sama vokaali.

      Lainaa

    49. Tulos: -1 (1 ääni)
      hmmm: Lähettäjänä asiakaspalvelu@sonera…. Tiesithän varmaan että, “@” merkillä kuvataan sähköpostia. Mitä tulee siihen miksi, sonera ei tietäisi puhelinnumeroa. No, jos sitä ei ole kerrottu. Hankala soneran on tietää puhelin numeroita, jos ei kerrota kenen puhelinnumeroa kaivataa.
      @-merkkiä ei keksitty sähköpostia varten, vaan se on ollut olemassa jo aiemmin. Se on alun perin tarkoittanut "kappaleelta", esimerkiksi "2 laitetta @ 5 €". Sähköposteihin se tuli käytännöstä ilmaista käyttäjä jdoe koneella example muodossa "jdoe@example". Lue lisää täältä: https://en.wikipedia.org/wiki/At_sign

      Lainaa

    50. Kiistelty raadonsyöjä 13.10.2022 13:03
      Tulos: 0 (0 ääntä)
      Ei sentään ollut irti sanominen

      Lainaa

    51. Tulos: -1 (1 ääni)
      Moomin: Mikään ei anna ihmisestä tyhmempää kuvaa kuin yhdyssanavirheet. Keskustelin aiheesta taannoin työpaikallani, jossa on valitettavan paljon näitä yhdyssanasokeita ja heistä pahimmat väittivät että koulussa ei niitä opetettu. Onko joku teistä päässyt peruskoulun läpi, kuulematta kertaakaan [...]
      Nykyään yhdyssanavirheet eivät välttämättä kerro ihmisestä mitään. Tekstinkäsittelyt ja sähköpostiohjelmathan erottelee yhdyssanat tietokoneellakin, puhumatta kaan känny köiden ennus tavasta tekstin syötöstä . Ei aina jaksa kaikkea tarkistaa.

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: oikeinkirjoitus, yhdyssanat, Sonera, asiakaspalvelu, vapaa-aika