Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Käräjät kanipalstalla

Saako lemmikkikaneja syödä?
Suurenna näkymä
Käräjät kanipalstalla

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 105 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +924 (1006 ääntä)
   Entäs ennen vanhaan, kun joka toisella ihmisella oli oma possu, jos toinenkin, joka sitten kasvatettiin ruoaksi omaan pöytään? Onko tääkin jotenkin sairasta? Ja kyllähän sitä vielä tänäkin päivänä teurastetaan omat "lemmikit" ruoaksi. Monissa maissa ainoa ruoan lähde.

   Lainaa

  2. Hyi helekutti 9.6.2015 1:36
   Tulos: -722 (1186 ääntä)
   Hyi saakeli... Kyllä toi Laura sairas on. Mäki syön lihaa, mutta en mä omia koiria tai kaneja lihoiks laita.

   Lainaa

  3. Tulos: +680 (762 ääntä)
   Miks tehdashäkkikaneja saa syödä hyvällä omallatunnolla mut sitä omaa luppakorvaa ei? Kakkien kanien elämä on yhtä arvokas :)

   Lainaa

  4. Tulos: -280 (908 ääntä)
   Luulin aluksi, että kanien syöminen oli vitsi. Ei välttämättä sairasta, mutta TODELLA kummallista o_o

   Lainaa

  5. tulppanaama 9.6.2015 2:13
   Tulos: +936 (1026 ääntä)
   Itse näin kasvissyöjänä pidän kyllä ehdottomasti hyväksyttävämpänä popsia lemmikkikania kuin kaupan lihaa. Sama ero kui metsästä pyydetyllä peuralla ja tehotuotantonaudalla. Naurettavaa tollanen ajattelu on, ei se lemmikkinä oleminen siitä kanista tee parempaa/huonompaa ruokaa. (kasvissyöjäkommenttilisäys oli sen takia, että ei tuu mitään sairas kissantappaja -kommentteja. ja siis ei, en myöskään tapa kissoja (muitakaan) vaikken niitä söisikään)

   Lainaa

  6. Lihansyöjä 9.6.2015 2:21
   Tulos: +547 (623 ääntä)
   Epäilen vahvasti Lauran edelleen uskovan että liha vain ilmestyy sinne kauppaan, ilman että kukaan tekee sen lihan tuottamisen eteen yhtään mitään.

   Lainaa

  7. Lihansyöjä 9.6.2015 2:27
   Tulos: +309 (335 ääntä)
   Hyi helekutti: Hyi saakeli… Kyllä toi Laura sairas on. Mäki syön lihaa, mutta en mä omia koiria tai kaneja lihoiks laita.
   En mäkään toki sitä omaa koira söisi, mutta itelle jäi ton Lauran ekan viestin perusteella vaikutelma että hän nimenomaan olisi joku lihantuottaja ja kasvattaa kaneja nimenomaan syötäväksi. Ero niihin tehdaskaneihin nyt vaan on se, että nämä kanit elää niiden pikkuisten häkkien sijaan samanlaisissa oloissa kuin lemmikkikanit?

   Lainaa

  8. Pupupoika 9.6.2015 2:51
   Tulos: +244 (382 ääntä)
   Emmä kyllä vois omia pupuja tai lemmikeitä ikinä syödä, vaikka kuinka ajattelis, että samaa lihaahan se on. Liikaa tunteita läheisiä eläimiä kohtaan. :(

   Lainaa

  9. Tulos: +439 (509 ääntä)
   Ainoa asia johon kiinnitin huomiota koko tässä jutussa on se, että on olemassa ihminen nimeltä Aleksiina.

   Lainaa

  10. Tulos: +385 (435 ääntä)
   "Se on ihan eri asia jos sä ostat kaninlihaa kaupasta, mut se että itse kasvatat sen ruuaks on oksettavaa" Tuo kertokin lause kertokin jo kaiken olennaisen Lauran järjenjuoksusta. Seuraavaks varmaan väittää, että metsästys on sairas harrastus kun siinä tapetaan itse söpöjä metsän eläimiä, mutta lihan ostamisessa kaupasta ei oo mitään ongelmaa, koska pitäähän lihaa syödä. Huoh. Mun kaverilla oli oma hevonen, joka

   Lainaa

  11. Tulos: +269 (311 ääntä)
   muumi: “Se on ihan eri asia jos sä ostat kaninlihaa kaupasta, mut se että itse kasvatat sen ruuaks on oksettavaa” Tuo kertokin lause kertokin jo kaiken olennaisen Lauran järjenjuoksusta. Seuraavaks varmaan väittää, että metsästys on sairas harrastus kun siinä tapetaan itse söpöjä metsän eläimiä, mutta lihan ostamisessa kaupasta ei oo mitään ongelmaa, koska pitäähän lihaa syödä. Huoh. Mun kaverilla oli oma hevonen, joka
   *oli pakko lopettaa jalkavaivojen takia tms. Se oli kova isku, mutta kaveri laittoi heppansa lihoiksi ja myi niitä tutuille. Söi myös itse. Saipahan pollesta vielä ruokaa, ja teurastuslaskua vähän hyvitettyä.

   Lainaa

  12. Tulos: +108 (232 ääntä)
   Mullekki oli kyllä uutta että on okei syödä lemmikkikanit illalliseksi :D Luulin aluksi että toi oli vaan provosointia. Itekki oon vissiin laskenu ne enemmän lemmikkieläimiksi ku koti-/hyötyeläimiksi.

   Lainaa

  13. Tulos: +127 (153 ääntä)
   Pikatsu: Kakkien kanien elämä on yhtä arvokas
   Kakkimatta ei kelpaa?

   Lainaa

  14. Tulos: +246 (282 ääntä)
   Tää on tosiaan sitä harmaata aluetta. Jos lemmikkiin on sellainen syvä sidos syntynyt, en usko että sen syöminen tulisi ainakaan itselläni olemaan vaihtoehto. Mutta harrastan metsästystä, ja syön lihaa mitä olen metsästänyt, mutta tällöin eläimeen ei ole syntynyt mitään suurempaa tunnetta. Tästä samasta tunneside syystä esim. lääkärit ei mielellään saisi hoitaa omia sukulaisia, koska pelissä on liikaa tunnepohjaisia asioita. Samalla tavalla itse aatelen tästä kani asiasta (vaikka onkin aika kaukaa haettu).

   Lainaa

  15. Tulos: +296 (338 ääntä)
   Ne eivät ole lemmikkikaneja, vaan LIHAKANEJA, jotka elävät omissa tiloissaan. En minäkään kissaani tai koiraani söisi, se johtuu mm. vahvasta lemmikkistatuksesta, perheenjäsenyydestä ja siitä, että se ei ole Suomessa eettisesti hyväksyttävää (lisäksi vielä mahdolliset lääkeaineet ja loiset, jotka tekevät siitä todella epäterveellistä). Se ei siis ole tuotantoeläin, eikä sitä voi niihin mitenkään verrata. Lihakanin ja lemmikkikanin ero on se, että ensimmäinen (toivottavasti) elää erillään perheestä, sitä ei opeteta kiintymään ihmisiin, eikä sitä käsitellä enemmän kuin on pakko. Kaneja, kuten myös vaikkapa lehmiä, possuja ja marsuja, joita joku saattaa syödä, on syöty jo todella kauan ennen niiden siirtymistä lemmikeiksi. Joku järki käteen. Ei se eläin koe oloaan petetyksi, eikä koe kipua tai pelkoa, jos se lopetetaan nopeasti niin kuin kaikki eläimet kuuluukin. Eettisempää se liha on itse kasvatettuna. (Minä en itse syö mitään lihaa.)

   Lainaa

  16. Tulos: +109 (115 ääntä)
   Marsa: Entäs ennen vanhaan, kun joka toisella ihmisella oli oma possu, jos toinenkin, joka sitten kasvatettiin ruoaksi omaan pöytään? Onko tääkin jotenkin sairasta? Ja kyllähän sitä vielä tänäkin päivänä teurastetaan omat “lemmikit” ruoaksi. Monissa maissa ainoa ruoan lähde.
   kasvattihan gordon ramsaykin eläimiä kotona ja sitte vielä näytettiin ku ne vietiin teuraaksi

   Lainaa

  17. Tulos: +192 (232 ääntä)
   Olen siis perheeni kanssa sairas koska meillä on maatila. Pääasiassa kasvatamme kyllä lehmiä maidon takia, mutta vanhoina ne menevät lihoiksi. Lehmien ohella tosin kasvatamme myös sonneja, ihan vaan lihan takia. Lehmiin kyllä kiintyy, sillä ne ovat pisimmillään meillä yli 10 vuotta, mutta sonnit menevät jo nuorina teuraiksi. Tosin niihinkin saattaa kiintyä, jos on symppis eläin kyseessä : D

   Lainaa

  18. Tulos: +92 (96 ääntä)
   Lihansyöjä: En mäkään toki sitä omaa koira söisi, mutta itelle jäi ton Lauran ekan viestin perusteella vaikutelma että hän nimenomaan olisi joku lihantuottaja ja kasvattaa kaneja nimenomaan syötäväksi. Ero niihin tehdaskaneihin nyt vaan on se, että nämä kanit elää niiden pikkuisten häkkien sijaan samanlaisissa oloissa kuin lemmikkikanit?
   Joo, ryhmä ei ole pelkästään lemmikkikaneja varten, eli ryhmä kuuluu ihan lemmikkikanien että lihakanien omistajille että kasvattajille.

   Lainaa

  19. Tulos: -18 (138 ääntä)
   Molemmilla kyllä pointtia. Onhan se nyt sairasta syödä lemmikkikaneja, mutta omasta mielestäni toki on ihan yhtä sairasta vetää sitä tuskallisen elämän ja väkivaltaisen kuoleman kohdannutta possuakaan. Lemmikkieläin kun ei eroa milläänlailla niistä, joille ihminen on paremman omantunnon saadakseen läimäissyt termin "tuotantoeläin". Ihmisillä on aika kummallinen käsitys eläimistä.

   Lainaa

  20. Aamulypsy 9.6.2015 7:57
   Tulos: +12 (48 ääntä)
   Lihansyöjä: Epäilen vahvasti Lauran edelleen uskovan että liha vain ilmestyy sinne kauppaan, ilman että kukaan tekee sen lihan tuottamisen eteen yhtään mitään.
   Tuskinpa on siitä kyse etteikö tietäis mistä se liha tulee. Harvoin ihmiset vaan myöntämää, että asioissa on ihan aidosti kaksi puolta. Tässäkin kysymyksessä oikeastaan aika mielenkiintonen dilemma, koska tosiaan loppupelissähän voisi kuvitella, että sama se on mistä se kani tulee, mutta silti monelle oman lemmikin kasvattaminen syömistarkoituksessa on ehdoton ei. Uskoisin, että oman lemmikin syöminen sinänsä ei olisi niinkään monelle ongelma, jos esim. lemmikki on kokenut luonnollisen kuoleman tai jotain vastaavaa. Oikeaa vastausta en osaa sanoa, mutta näitä asioita (ja paljon muitakin) kannattaa aina välillä miettiä.

   Lainaa

  21. Tulos: +15 (47 ääntä)
   teki ootte varmaan syöny mun rakkait vallui ku sonnit menee eka toisel kasvattajal ja sielt lihoiks. ootte sairait! :D

   Lainaa

  22. Tulos: +146 (154 ääntä)
   Se että eläin kiintyy ihmiseen ei liene ongelma, kani tuskin panee pahakseen hellyydenosoituksista elämänsä aikana ja sitten kun noutaja tulee niin se käy niin äkkiä että ei se elukka paljoa ehdi moraalisia ristiriitoja miettiä. Enemmän tunneongelmia aiheutuu varmaan ihmiselle joka voi jälkeenpäin kieriskellä omantunnonasioissa. Kyllä meilläkin lapsena faija kasvatti kaneja ja vaikka ei ollu tarkoitus niin kyllä me lapset sieltä omat lemmikkikanit valittiin. Faija kattoi sormien välitä niin kauan kuin jaksoi ja sitten kun kani rupesi tulemaan liian vanhaksi niin se maagisesti "hävisi". Kyllähän me aika äkkiä tajuttiin mikä on homman nimi, mutta ei se silti estäny valkkaamasta uutta lemmikkikania. Ei se niin pahalta tuntunu kun ei itse vielä ollu kirveenvarressa vaan homma hoidettiin siististi pois aikuisten toimesta. Vähän sama juttu näissä lemmikkikanikeskusteluissa. Asia on OK niin kauan kuin se on pois omista silmistä eikä kohdistu itseen. Eihän tässä tarvita muuta kuin kattoa peiliin, kasvaa aikuiseksi ja hyväksyä tosiasiat. Olen varma että on jokaiselle itselleen hyväksi avartaa maailmanäkemystään pieninä palasina matkalla aikuisuuteen.

   Lainaa

  23. Tulos: +90 (114 ääntä)
   Voi hyvää päivää. Laura vaikuttaa kyllä sellaiselta tekopyhältä pikkupissikseltä että huh huh. Kanien kasvattaminen lihaksi on aivan OK. Kun syöt omakasvattamaa lihaa, niin tiedät miten eläintä on kohdeltu ja mitä lääkkeitä ja ruokaa se on syönyt. Luomuliha kunniaan. Tosin Tuuli olisi voinut arvata että kaniryhmässä on tuollaisia lihansyöjäituhippejä jotka eivät ymmärrä mistä se liha sinne omaan Subin patonkiin tulee. (Joka muuten tulee paljon pahemmista oloista), eli sinänsä vähän tyhmää alkaa kertomaan omasta lihakasvatuksesta jossain pupuryhmässä.

   Lainaa

  24. Maailmankansalainen 9.6.2015 8:39
   Tulos: -64 (120 ääntä)
   Otto: Se että eläin kiintyy ihmiseen ei liene ongelma, kani tuskin panee pahakseen hellyydenosoituksista elämänsä aikana ja sitten kun noutaja tulee niin se käy niin äkkiä että ei se elukka paljoa ehdi moraalisia ristiriitoja miettiä. [...] Eihän tässä tarvita muuta kuin kattoa peiliin, kasvaa aikuiseksi ja hyväksyä tosiasiat. Olen varma että on jokaiselle itselleen hyväksi avartaa maailmanäkemystään pieninä palasina matkalla aikuisuuteen.
   Ekaan kohtaan: melko outo ajatus, että tuo ei ole eettinen ongelma siksi, ettei kani ehdi "miettiä moraalisia ristoja". Kai samoin ihmisen tappaminen jees jos sen tekee nopeasti? Toiseen kohtaan: oletko kuullut kasvissyönnistä, johon länsimaisella ihmisellä todellakin olisi varaa? Kasvissyönti niillä, joilla siihen on mahdollisuus, poistaisi nälänhätää maailmasta todella runsaasti.

   Lainaa

  25. Ruudun takaa 9.6.2015 9:00
   Tulos: +189 (193 ääntä)
   Jos Lauran kaltaiset ihmiset ovatkin naurettavan typeriä, niin ei tämä FB-mokien kommenttienkaan lukeminen luo uskoa ihmisiin. Siis jopa kanien kasvattamisen lihaksi hyväksyvät tyypit ovat sitä mieltä, että silloin ei saa pitää kania lemmikkimäisesti tai antaa kiintyä ihmiseen? :D Hemmetistäkö se kani tietää onko se lemmikki vai tuotantoeläin, saati että kuoleeko se eläinlääkärin pöydällä vai kotona kaasujousella lihaksi laitettuna? Ihan kuin ihmiset oikein toivoisivat tuotantoeläimiä kohdeltavan huonommin. Kaksoisstandardit. Kertokaapa yksikin eläimen itsensä kannalta järkiperäinen syy, miksi tuotantoeläintä ei saisi kohdella kuin lemmikkiä. Ihmiselle itselleen voi olla vaikeampi paikka laittaa lihoiksi eläintä johon on voimakkaasti kiintynyt, mutta ei se eläin sitä tiedä.

   Lainaa

  26. Tulos: +40 (70 ääntä)
   Garza: teki ootte varmaan syöny mun rakkait vallui ku sonnit menee eka toisel kasvattajal ja sielt lihoiks. ootte sairait!
   Mitä kieltä tämä on ?

   Lainaa

  27. Tulos: +53 (61 ääntä)
   Jorkku: Mitä kieltä tämä on ?
   garzaa

   Lainaa

  28. Tulos: -47 (93 ääntä)
   En oo kasvissyöjä, mut lihan syöminen on mun mielestä aina ollut vähän ällöä, just ja just pystyn peruslihoja syömään, jos niissä ei ole mitään ylimääräistä, esim. jänteitä jne. Mielelläni söisin luomulihaa ja "omakasvattamaa" lihaa huonoissa oloissa kasvaneiden eläimien sijasta, mutta en silti ikinä ikinä voisi syödä itseni kasvattamaa "omakasvatettua" eläintä. Ei. En pysty. Inhimillistän päässäni jopa esineitä, joten lemmikkikanin, tai edes lehmän, syöminen ei tulisi kuuloonkaan. Ehkä Laura tarkoitti samaa kuin minä. Että voisi syödä tuttunsa "omakasvattamaa" lihaa, kunhan ei itse tuntisi eläintä. You know?

   Lainaa

  29. Ruudun takaa 9.6.2015 9:18
   Tulos: +130 (142 ääntä)
   Laura: En oo kasvissyöjä, mut lihan syöminen on mun mielestä aina ollut vähän ällöä, just ja just pystyn peruslihoja syömään, jos niissä ei ole mitään ylimääräistä, esim. jänteitä jne. Mielelläni söisin luomulihaa ja “omakasvattamaa” lihaa huonoissa oloissa kasvaneiden eläimien sijasta, mutta en silti ikinä ikinä voisi syödä itseni kasvattamaa “omakasvatettua” eläintä. Ei. En pysty. Inhimillistän päässäni jopa esineitä, joten lemmikkikanin, tai edes lehmän, syöminen ei tulisi kuuloonkaan. Ehkä Laura tarkoitti samaa kuin minä. Että voisi syödä tuttunsa “omakasvattamaa” lihaa, kunhan ei itse tuntisi eläintä. You know?
   Pitää varmaan tulevaisuudessa itse muistaa potkaista pari kertaa päivässä kaneja ja jättää ne jonnekin nurkkaan ilman ihmiskontakteja, mikäli ikinä saan tilaisuuden kasvattaa oman lihani. Koska onhan se nyt niin väärin rapsutella ja kohdella hyvin eläintä, joka päätyy myöhemmin lihaksi. Toistan kysymykseni: miksi tuotantoeläintä ei saisi kohdella kuin lemmikkiä, millä tavoin tämä on mitenkään sairasta tai etenkään eläimen itsensä näkökulmasta väärin? Tiesittekö että se tehotuotannossa elävä possukin on älyltään ja sosiaalisuudeltaan koiran veroinen eläin? Jos kohtelisin koiraa samoin kuin tehotuotantosikaa, olisin äkkiä syytettynä eläinrääkkäyksestä. Inhoan yli kaiken tällaista tekopyhyyttä ja kaksoisstandardeja.

   Lainaa

  30. Hohhoijaa 9.6.2015 9:19
   Tulos: +37 (91 ääntä)
   Tulipa tässä mieleen juttu kaupunkilaisvihreästä joka ei suostunut tulemaan mökille, koska siellä on ulkohuussi.

   Lainaa

  31. Tulos: +80 (92 ääntä)
   Lapsuudessa oli hanhet, kalkkunat ja lampaat pihassa. Joka aamu ja ilta niille annettiin ruokaa portailta. Syksyn tullen teurasauto haki ne ja talveks oli lihaa. Seuraavana keväänä taas sama uudestaan. Eettisesti täysin hyväksyttävää ja näin se vaan on aina mennyt suomessakin.

   Lainaa

  32. Tulos: +81 (89 ääntä)
   Kummallinen kommentti JH:lla. Miksei lihakanien kanssa saisi oleskella ja totuttaa niitä ihmisiin? Tottakai saa ja pitääkin. Täytyy niillekin tehdä tavalliset hoitotoimenpiteet ja nehän stressaa ihmistä, jolleivat ole tottuneet. Toisekseen pieni huomautus, lihakanit lopetetaan about 4-6kk ikäisinä, silloin liha on parhaimmillaan. Kani on kasvissyöjä ja sen tähden kaninliha ei ole millään tapaa verrattavissa koiraan tai kissaan. Vai onko monikin popsinut lihansyöjien lihaa? Ai ette, kummallista.

   Lainaa

  33. Hohhoijaa 9.6.2015 9:26
   Tulos: +20 (30 ääntä)
   "Ne eivät ole lemmikkikaneja, vaan LIHAKANEJA, jotka elävät omissa tiloissaan. En minäkään kissaani tai koiraani söisi, se johtuu mm. vahvasta lemmikkistatuksesta, perheenjäsenyydestä ja siitä, että se ei ole Suomessa eettisesti hyväksyttävää (lisäksi vielä mahdolliset lääkeaineet ja loiset, jotka tekevät siitä todella epäterveellistä). Se ei siis ole tuotantoeläin, eikä sitä voi niihin mitenkään verrata" Lihansyöjiä ei Suomessa onneksi kasvateta ihmisravinnoksi, eikä se olisi terveellistäkään.

   Lainaa

  34. Tulos: +64 (78 ääntä)
   Eli varmaan myös omasta kanalasta otetut kananmunat ja kanat on myös kiellettyjen listalla? Vähän nyt järkeä päähän..

   Lainaa

  35. Tulos: +70 (92 ääntä)
   Laura kuulostaa paitsi välinpitämättömän julmalta eläimiä kohtaan, myös sellaiselta ihmiseltä, joka ei tajua, miksi hänelle säännöllisesti lähetetään sähkölasku, kun sähköhän tulee sieltä seinästä, miten siihen muka joku voimala mitenkään liittyy... En nyt oikein tiedä, millainen hymiö tähän perään kuuluisi. PS. Hämmästyin, miten tasokkaita kommentteja täällä aiheesta onkaan, hyvä te! <3

   Lainaa

  36. Tulos: +33 (65 ääntä)
   Mitenköhän Laura suhtautuisi, jos hänelle tarjoaisi marjoja ja omenia, jotka on kerätty oman pihamaan pensaista ja puista? :P

   Lainaa

  37. Tulos: +102 (116 ääntä)
   Sain pikkulikkana selville mistä liha tulee ja miten, ja ryhdyin kasvissyöjäksi siltä istumalta. Mutta omaan aika hiton paljon enemmän kunnioitusta ihmisiä kohtaan joilla on pokkaa kohdata se mistä se syötävä liha tulee, kuin näitä "kaupasta! ^^ " valopäitä... Ei mikään ihme että epäeettinen lihantuotanto jatkuu kun jonkun pitää olla noin tonttu.

   Lainaa

  38. Käyttäjä 9.6.2015 10:31
   Tulos: +30 (48 ääntä)
   Laura: En oo kasvissyöjä, mut lihan syöminen on mun mielestä aina ollut vähän ällöä, just ja just pystyn peruslihoja syömään, jos niissä ei ole mitään ylimääräistä, esim. jänteitä jne. Mielelläni söisin luomulihaa ja “omakasvattamaa” lihaa huonoissa oloissa kasvaneiden eläimien sijasta, mutta en silti ikinä ikinä voisi syödä itseni kasvattamaa “omakasvatettua” eläintä. Ei. En pysty. Inhimillistän päässäni jopa esineitä, joten lemmikkikanin, tai edes lehmän, syöminen ei tulisi kuuloonkaan. Ehkä Laura tarkoitti samaa kuin minä. Että voisi syödä tuttunsa “omakasvattamaa” lihaa, kunhan ei itse tuntisi eläintä. You know?
   Ruudun takaa: Toistan kysymykseni: miksi tuotantoeläintä ei saisi kohdella kuin lemmikkiä, millä tavoin tämä on mitenkään sairasta tai etenkään eläimen itsensä näkökulmasta väärin?
   Olen vähän samanlainen kuin kommentoija-Laura (joka ei ollut mokan Laura). Jo kokonaisen pakastekanan ruuaksi laittaminen muistuttaa niin paljon siitä elävästä eläimestä, että ruuan valmistuttua ei ruokahalua oikein ole. Muuten olisi tosi hyvä juttu kasvattaa itse lihansa leppoisissa oloissa, mutta en edes kokeilisi, sillä en kuitenkaan voisi syödä omia eläimiäni. Mutta se ero on minulla ja mokan Lauralla, että tiedostan olevani ylitunteellinen eikä minun mielestäni ole sairasta jos kykenee toimimaan järkevämmin kuin minä:) Kanien kannaltahan ei tuossa ole ongelmaa! Laura varmaan tarkoittaa juuri sitä että jos ihminen on niin "tunteetn" että pystyy syömään omia eläimiä ja olemaan inhimillistämättä niitä ja kiintymättä liikaa niihin, se on sitä "sairasta".

   Lainaa

  39. Käyttäjä 9.6.2015 10:34
   Tulos: +4 (8 ääntä)
   *"tunteeton".

   Lainaa

  40. Käyttäjä 9.6.2015 11:10
   Tulos: +67 (73 ääntä)
   Ja vielä tuo, että "Suurimman osan mielestä tuo ei ole normaalia tai hyväksyttävää", mitkähän tilastot Lauralla on käytössä? Taitaa olla päin vastoin... Nekin tunteelliset, jotka eivät itse söisi omia eläimiä, sallivat varmasti sen muille jos he siihen pystyvät. Noin niin kuin yleisesti sanottuna, olisi hyödyllinen taito pystyä ymmärtämään muidenkin mielipiteitä ja näkökantoja vaikkei itse olisikaan samaa mieltä. Ja se, että oma mielipide ei ole aina niin paras, että se on kaikkien muidenkin mielestä ainoa oikea, tai muuten on täysi idiootti.

   Lainaa

  41. yli opisto hörho 9.6.2015 11:16
   Tulos: +45 (49 ääntä)
   Veikkaan että Laura ei oikein ymmärtänyt koko asiaa. Onhan se "hieman" eri asia kasvattaa kaneja ruoaksi, kuin pitää niitä lemmikkeinä. Erilainen tunneside. Tuskinpa toi Tuulikaan niitä käy lemmikkieläinkaupasta ostamassa suoraan pannulle. Tai mistäs minä tiedän, omasta mielestäni se vaan olisi jo aika kummallista. Mutta siis näin voisin kuvitella että syötäväksi tarkoitettuja otuksia kohtaan on erilainen tunneside kuin ihan vain lemmikkejä kohtaan. En itse ainakaan voisi ikinä tappaa ja syödä otusta joka on "perheenjäsen".

   Lainaa

  42. Tulos: +64 (68 ääntä)
   Laura ei varmaan ole ikinä kuullut minkälaista p***akohtelua nuo kaikki kaupan tiskeille päätyvät eläimet saavat.... Jos omat hermot kestäisi, niin kasvattaisin oman ruokani samalla tavalla kuin Tuuli tekee. Ei olisi poloilla niin kamala elämä takana, vaikka lautaselle nekin päätyisivät...

   Lainaa

  43. Tulos: +76 (86 ääntä)
   Lauran mukaan siis on epäeettistä syödä eläintä, joka on elänyt hyvän ja virikkeellisen elämän syöden mahdollisesti itsepoimittuja voikukanlehtiä sillointällöin. Kun taas ahtaissa, virikkeettömissä ja ankeissa oloissa elänyttä eläintä on täysin ok syödä ja näin sen kuuluukin mennä. Aika ajattelematon ihminen.

   Lainaa

  44. Tulos: +33 (45 ääntä)
   Käyttäjä: Olen vähän samanlainen kuin kommentoija-Laura (joka ei ollut mokan Laura). Jo kokonaisen pakastekanan ruuaksi laittaminen muistuttaa niin paljon siitä elävästä eläimestä, että ruuan valmistuttua ei ruokahalua oikein ole. Muuten olisi tosi hyvä juttu kasvattaa itse lihansa leppoisissa oloissa, mutta en edes kokeilisi, sillä en kuitenkaan voisi syödä omia eläimiäni. Mutta se ero on minulla ja mokan Lauralla, että tiedostan olevani ylitunteellinen eikä minun mielestäni ole sairasta jos kykenee toimimaan järkevämmin kuin minä:) Kanien kannaltahan ei tuossa ole ongelmaa! Laura varmaan tarkoittaa juuri sitä että jos ihminen on niin “tunteetn” että pystyy syömään omia eläimiä ja olemaan inhimillistämättä niitä ja kiintymättä liikaa niihin, se on sitä “sairasta”.
   Ihan mielenkiinnosta: miksi syötte sitten lihaa? :D

   Lainaa

  45. Tulos: +75 (75 ääntä)
   Mä olen iloisesti yllättynyt siitä, että suurin osa kommenteista on myönteisiä itsekasvatetulle tai suurien lihatuottajien ulkopuoliselle lihalle. Syön lihaa kaupasta (mutta olen vähentänyt sitä aika paljon), mutta mielestäni on reilua muistaa aina että mistä se liha tulee ja ettei se ole eettisin vaihtoehto. Metsästetystä tai itsekasvatetusta lihasta ainakin tietää ettei se eläin ole ollut sullottuna ahtaalle muiden lajutoveriensa kanssa ja kitunut sen takia.

   Lainaa

  46. Tulos: +61 (63 ääntä)
   Eli ahtaassa häkissä kärsinyttä kania saa syödä, mutta suht. vapaana elänyttä kania ei? Olin ensin vähän kummastunut oman lemmikin syömisestä, mut onhan se selkeesti parempi idea kuin tehotuotetut eläimet

   Lainaa

  47. Tulos: -62 (82 ääntä)
   Soijanpurijat taas ulisee. Imekääpä parsaa.

   Lainaa

  48. Tulos: +46 (52 ääntä)
   Hyi helekutti: Hyi saakeli… Kyllä toi Laura sairas on. Mäki syön lihaa, mutta en mä omia koiria tai kaneja lihoiks laita.
   Kanafarmarinkinko pitää hakea kanansa kaupasta, vaikka kanalassa on niitä tuhansia?

   Lainaa

  49. Tulos: +11 (51 ääntä)
   Jos lihansyönti arveluttaa ja näkee ja kokee eläimet mielummin elävinä, voi kokeilla vaikkapa tällaista: http://www.vegaanihaaste.net/

   Lainaa

  50. Tulos: +25 (33 ääntä)
   On paljon eettisenpää lahdata se koko elämänsä pienessä häkissä nyhjöttänyt lihakääryle, kuin hyvää elämää elävä söpöliini. ;)

   Lainaa

  51. Tulos: +21 (23 ääntä)
   A: Ainoa asia johon kiinnitin huomiota koko tässä jutussa on se, että on olemassa ihminen nimeltä Aleksiina.
   Itse asiassa meitä on aika monta ;)

   Lainaa

  52. Tulos: +50 (56 ääntä)
   Marsa: Entäs ennen vanhaan, kun joka toisella ihmisella oli oma possu, jos toinenkin, joka sitten kasvatettiin ruoaksi omaan pöytään? Onko tääkin jotenkin sairasta? Ja kyllähän sitä vielä tänäkin päivänä teurastetaan omat “lemmikit” ruoaksi. Monissa maissa ainoa ruoan lähde.
   Lihansyönti on ok, kunhan elukat on kasvatettu huonossa hoidossa ja epäinhimillisesti kohdellen, niinhän tämän Lauran logiikka on suomeksi tulkittavissa. Itse pidän erinomaisena asiana, että myös teuraaksi tai turkikseksi kasvatettava eläin saa hyvän hoidon ja ruuan eikä virikkeistäkään haittaa ole ennen kivutonta kuolemaa.

   Lainaa

  53. Tulos: -73 (97 ääntä)
   Kuka on sanonut että se siitä parempaa/huonompaa ruokaa tekis lemmikkinä? On sairas/psykopaatti jos ensinnäkin hoitaa jotain ja ei siihen kiinny ollenkaan tai sitten kiintyy mutta kokee ok:ksi teurastaa ja syödä? Söisit sitten mieluummin vissiin oman isäsi entä naapurin Paavon jos olisi pakko jompaa kumpaa syödä? Sairas olet! Jotkut kommentoijat ilmeisesti kokevat ihan OK:ksi syödä omat lapsensakin sen jälkeen kun niitä hoivannut muutaman vuoden. Tiedätte tämän mutta ette epämoraaliuttanne halua ajatella, muuta kuin itseänne
   tulppanaama: Itse näin kasvissyöjänä pidän kyllä ehdottomasti hyväksyttävämpänä popsia lemmikkikania kuin kaupan lihaa. Sama ero kui metsästä pyydetyllä peuralla ja tehotuotantonaudalla. Naurettavaa tollanen ajattelu on, ei se lemmikkinä oleminen siitä kanista tee parempaa/huonompaa ruokaa. (kasvissyöjäkommenttilisäys oli sen takia, että ei tuu mitään sairas kissantappaja -kommentteja. ja siis ei, en myöskään tapa kissoja (muitakaan) vaikken niitä söisikään)

   Lainaa

  54. Tulos: -63 (73 ääntä)
   Totta. sentään yks järjen ääni. nämä samat taitaa kaikki muutkin omat kasvattinsa syödä riippumatta eläinlajista (vauvatkin eläimiä)
   Hyi helekutti: Hyi saakeli… Kyllä toi Laura sairas on. Mäki syön lihaa, mutta en mä omia koiria tai kaneja lihoiks laita.

   Lainaa

  55. Tulos: -61 (67 ääntä)
   ei tuo mikään lihankasvattaja yms ole niinkuin jotkut arvelee,joku sekopää joka ottaa lemmikkikaneja ja antaa niiden lisääntyä ja sitten niiitä syö,sisäsiittoisinakin, pitäisi ottaa eläinsuojeluun yhteyttä.Tuskinpa lihaa saa kasvattaa ja teurastaa yksityisihmminen.

   Lainaa

  56. Tulos: +39 (41 ääntä)
   Lemmikin syöminen on kummallista varmaan juuri siksi että siihen muodostuu niin vahva tunneside (pidetään esim. perheenjäsenenä); kuka sitä nyt rakastaan söisi? Sen takia ehkä jos pitäisit lemmikkiä (ihan niin kuin lemmikkiä seuraeläimenä pidetään) ja olisit erittäin kiintynyt siihen, sen syömistä voitaisiin pitää melko mielenvikaisena tekona. Ja onhan suhtautumisessa toki hienoinen ero lemmikkiin ja (lemmikin kaltaiseen) eläimeen, jonka tietää valmistavansa ruoaksi. Jälkimmäiseen ei kiinnytä varmaankaan samalla tavalla, vaikka eläimistä välittäisikin. Sinänsähän oman ruoan kasvattamisessa ei ole mitään vikaa, oikeastaan hyvä mikäli eläimet saavat parempaa kohtelua. En tiedä tajusiko tästä ajatuksenjuoksustani nyt kukaan mitään :D

   Lainaa

  57. Tulos: -31 (51 ääntä)
   Täh?: Eli varmaan myös omasta kanalasta otetut kananmunat ja kanat on myös kiellettyjen listalla? Vähän nyt järkeä päähän..
   kommentoijat nyt oikeesti paisuttelee tätä :o tää laura? (en jaksa tarkistaa nimiä) tarkotti sitä että ku se lemmikki on rakkaudella kasvatettu ja siihen on kiintyny, ni ois luonnotonta syödä sellanen. mutta tää nyt menee jo ihan överiks ettei kananmunia, maitoa, yms sais hyödyntää. mokassa tyhmä ei oo tää laura, vaan te tollot kommentoijat. itekki syön kyllä lihaa, mutta en omaa lemmikkiäni koskaan söis. mistään hinnasta. mieluumin kuolen ite nälkään.

   Lainaa

  58. Käyttäjä 9.6.2015 17:01
   Tulos: +53 (63 ääntä)
   100%agree: Totta. sentään yks järjen ääni.nämä samat taitaa kaikki muutkin omat kasvattinsa syödä riippumatta eläinlajista .(vauvatkin eläimiä)
   Sinullapa mahtavat perustelut:D Oletko sattunut joskus katselemaan ympärillesi ja huomaamaan, että ihmiset eivät nyt vaan syö vauvoja, vaikka tällainen mielestäsi "sairas" ajattelutapa omien eläinten syömisestä on näin vallalla. Niin että ehkä ne eivät juuri liity toisiinsa. Ja kyllä vaan saa lihaa kasvattaa ja teurastaa yksityisihminenkin, tietysti, miksei saisi? Hyvin moni tekeekin niin, kasvattaa possuja, lampaita, kaneja... Ja syö ne sitten, vaikka kyllä monelle käykin niin että kiintyy kasvattamaansa. Jotkut pääsevät sen yli ja syövät kuitenkin, jotkut taas eivät vaan henno ja esim. vaihtavat eläimensä toiseen. Ihmiset ovat vuosituhansien ajan kasvattaneet ihan itse omat syöntieläimensä, nyt vasta sitten joku tunteikas herää että se on jotain sairasta. En minäkään pystyisi itse kasvattamaan eläintä syömään, mutta ei se nyt sentään psykopatiaa vaadi että pystyisi. Normaalitunteinen ihminen, ei "sairas", huolehtii ettei eläin turhaan kärsi, ja jos alun alkaenkin eläimen lihaksi kasvattaa niin kyllähän siihen suhtautuu eri tavalla kuin lemmikkiin. Eihän tässä kukaan ole ollutkaan aikeissa syödä perhelemmikkejä. Oi voi, meninköhän trollin trooliin?

   Lainaa

  59. Miksi syömme lihaa? 9.6.2015 18:06
   Tulos: -8 (30 ääntä)
   Koska liha on hyvää.

   Lainaa

  60. Tulos: -32 (48 ääntä)
   Minusta on ok syödä jänistä ja villiä sellaista vaikka itse pyydettynä mutta lemmikkikani on mielestäni eri asia. Lemmikkikanin syöminen on vähän sama asia kun söis jotain hamsteria tai koiraa/kissaa.

   Lainaa

  61. Tulos: -8 (28 ääntä)
   Meillä oli aina kesäkanit ollessani pieni. Juurikin näitä broiler-kaneja läheiseltä kasvattajalta, siellä myös käytiin usein serkkujen kanssa hellimässä kaneja, meillä oli omat nimikot joiden kanssa istuttiin jossain traktorinlavalla. Ei ehkä ihan lapsina tiedetty miksei edelliskesäisiä nimikko- tai kesäkaneja enää seuraavana kesänä näkynyt, mutta valittiin vaan uudet. Siinä olen samoilla linjoilla, että lemmikin syöminen kuulostaa hirveältä. Tuotantoeläimiin ei ole tarkoitus kiintyä samalla tavalla, en usko että pystyisin kasvattamaan jotain joulukinkkua. Tai syömään enää sikaa, jos minulla olisi minipossu. Onneksi en koskaan hankkinut rapua lemmikiksi, kaloja en harkinnutkaan, kotiloiden syömisestä voin kieltäytyä menettämättä paljoakaan! Pupu kyllä maistuu, vaikka ikinä en tappaisi sellaista itse, tai ylipäätään mitään nisäkästä. En ihmettele, että lemmikkikanien harrastajat kauhistuvat ryhmään tulevia kanipaistijuttuja.

   Lainaa

  62. Tulos: +29 (45 ääntä)
   Itse en näe ongelmaa lemmikin hyödyntämisessä kuoleman jälkeen - esim. oman koirani voisin hyvinkin pistää lapasiksi kun siitä on aika jättänyt. (Tai syödä, mikäli koiran liha kelpaisi paremmin ravinnoksi.) Vaikka se nyt elävänä onkin rakas perheenjäsen, en minä sen maallisiin jäännöksiin - suomeksi sanottuna raatoon - sentään kiinny :D Mun mielestä se olis oikeastaan sairasta.

   Lainaa

  63. Tulos: +30 (36 ääntä)
   seepra: kommentoijat nyt oikeesti paisuttelee tätä tää laura? (en jaksa tarkistaa nimiä) tarkotti sitä että ku se lemmikki on rakkaudella kasvatettu ja siihen on kiintyny, ni ois luonnotonta syödä sellanen. mutta tää nyt menee jo ihan överiks ettei kananmunia, maitoa, yms sais hyödyntää. mokassa tyhmä ei oo tää laura, vaan te tollot kommentoijat. itekki syön kyllä lihaa, mutta en omaa lemmikkiäni koskaan söis. mistään hinnasta. mieluumin kuolen ite nälkään.
   Mutta kaikki eivät koe asiaa samoin kuin sinä? Myös lemmikkieläimiä voi kasvattaa ja pitää erittäin hyvin kiintymättä niihin sen enempää ja tuntematta niitä kohtaan mitään omaan lapseen verrattavaa rakkautta. Eipä tavallinen jalostuskasvattaja kyynelehdi jokaisen luovutetun poikasen perään kuin olisi oman lapsensa antanut pois? Enemmän se on bisnestoimintaa kuin mitään muuta. Ihan samalla tavalla eläin voi olla yhtä aikaa lemmikki (ei siis tuotantoeläin) ja hyödyke yhtä aikaa myös ravintona, ei se ole sen sairaampaa. Juu, se olisi henkiseltä kantilta vähän huolestuttavaa, jos ihmisellä olisi vaikkapa yksi tai kaksi kania, joita pitäisi lemmikkeinä kuten kuka tahansa pari lemmikkiä omistava ihminen. Rakastaisi ja kiintyisi niihin niin, että pitäisi niitä ihmislapsiin verrattavina...ja sitten söisi ne. Mutta siitähän ei tässä tapauksessa ollut kyse, vaan eläimiä on enemmänkin ja populaatio uusiutuu kohtalaisen nopsaan tahtiin. Ne ovat lemmikkistatuksella, mutta eivät vauvankorvikkeita. Ja ei, en minäkään söisi koiraani joka on ollut kumppaninani kohta puolitoista vuosikymmentä. Ihan siksi, että se on liian rakas. Kuitenkaan jos ottaisin kaneja tai vaikka kanoja sillä ajatuksella, että söisin ne aikanaan, en näe siinä mitään ongelmaa.

   Lainaa

  64. Tulos: +28 (34 ääntä)
   lobo: Ja ei, en minäkään söisi koiraani joka on ollut kumppaninani kohta puolitoista vuosikymmentä. Ihan siksi, että se on liian rakas.
   Tai siis sanotaanko, etten lahtaisi koiraani siitä syystä, että siitä tekisin pihvin. Noin muuten en näe ongelmaa koiran lihan syömisessä, vaikkei se näin suomalaisen silmin vaikutakaan kovin herkulliselta.

   Lainaa

  65. matemaatikko 9.6.2015 19:57
   Tulos: +26 (54 ääntä)
   Tässä on erinomainen case-esimerkki siitä, miksi kaikille kaupunkilaisille ja erityisesti Kehä III:n sisäpuolella asuville pitäisi pakollinen 2-3 viikon jakso koulussa, jolloin mennään maatilalle ja tehdään maatilan töitä; lypsetään lehmät, ruokitaan ne, tehdään pelkohommia, luodaan lantaa jne. Se olisi näille prinsessoille erittäin kasvattava kokemus.

   Lainaa

  66. Tulos: +43 (53 ääntä)
   Häh? Kyllä me penskana pidettiin kanoja ja sikoja ihan lemmikkien veroisina, vaikka ne sitten pistettiinkin lihoiksi jossain välissä. Eikö tämän pitäis olla aivan normaalia?

   Lainaa

  67. Tulos: +66 (70 ääntä)
   Jokaisen, joka on sitä mieltä että on sairasta syödä itse kasvattamansa eläin, tulisi lopettaa se lihansyönti kokonaan. Jokaisen eläimen on kasvattanut joku, joko hyvissä oloissa tai sitten huonoissa. Ne tehotuotantona kasvatetut saisivat mielestäni jäädä kasvattamatta eettisistä syistä, pienillä tiloilla yksilöllisesti hoidetut eläimet ovat aina se parempi vaihtoehto. Ja kun niitä yksilöllisesti kasvattaa ja hoitaa, niin kyllä niihin eläimiin aina kiintyy, oli se sitten teidän kaupunkilaisten mielestä lemmikki(=sama kuin lapsi, EI SITÄ SAA TAPPAA!!!1) tai tuotantoeläin (=ihan sama, sieltä kaupastahan mä sen lihan ostan). Eläin ei itse sitä tiedä, minkälaiseen lokeroon ihmiset sen lajittelee, ja voin kertoa että lehmällä ja koiralla on ihan yhtä lailla sielunelämää ja oma luonteensa. Semmoista on elämä ja luonnon kiertokulku, toiset syö ja toiset tulee syödyksi. Jonkun kasvattamaa eläintä se sun koira tai kissakin syö. On mennyt niin luonnosta vieraantuuneeksi tämä touhu nykyisin. Ei sillä, jos kaikki kauhistelijat lakkaisi syömästä lihaa, ei sekään huono vaihtoehto olisi.

   Lainaa

  68. Tulos: -3 (9 ääntä)
   Olihan tuo Tuulin kommentti aika... ööh, yllättävä. En kuitenkaan keksi mitään argumenttia tätä käytösmallia vastaan. Kukin tavallaan, luulisin.

   Lainaa

  69. Tulos: +17 (21 ääntä)
   Jänis ok: Minusta on ok syödä jänistä ja villiä sellaista vaikka itse pyydettynä mutta lemmikkikani on mielestäni eri asia. Lemmikkikanin syöminen on vähän sama asia kun söis jotain hamsteria tai koiraa/kissaa.
   Hamstereita, kissoja tai koiria ei kasvateta ainakaan Suomessa ruuaksi. Mielestäni kanin syöminen kuuluu samaan kastiin possun, naudan, hanhen yms tavallisen ruokalihan kanssa, ei suinkaan lemmikkimarujen. Täytyy myös muistaa että on lihakaneja ja lemmikkikaneja. :D

   Lainaa

  70. Tulos: +15 (19 ääntä)
   Kyllähän joskus kaninkasvattajien lehdessäkin oli kaninpaisti-ohje :D

   Lainaa

  71. Tulos: +9 (13 ääntä)
   muumi: *oli pakko lopettaa jalkavaivojen takia tms. Se oli kova isku, mutta kaveri laittoi heppansa lihoiksi ja myi niitä tutuille. Söi myös itse. Saipahan pollesta vielä ruokaa, ja teurastuslaskua vähän hyvitettyä.
   Kai hän muisti pistää lihasta saadut tulot veroilmoitukseen? T. Byrokratia-Suomi

   Lainaa

  72. Tulos: +30 (34 ääntä)
   On siis moraalisesti hyväksyttävämpää syödä eläin joka on saanut viettää elämänsä jossain häkissä kuin se, että söisi eläimen josta on pidetty huolta ja jonka elämän laatu on varmastikin ollut parempi? Okei.

   Lainaa

  73. Rappion Apostoli 10.6.2015 9:01
   Tulos: +23 (23 ääntä)
   Mielenkiintoista, kuinka näissä kaikissa eläinaiheisissa mokissa on aina kaikkein eniten keskustelua ja kommentteja.

   Lainaa

  74. Tulos: -7 (23 ääntä)
   Voi nyt helvetti sentään, ihan kuin Laura tai muutkin lemmikkiensä syöntiä vastustavat eivät sitä nyt tajua, että eläimiä on vuosituhansia kasvatettu ihmisen ruoaksi? Kyllä nyt jokainen sen tajuaa, vaikka tässä keskustelu ketjussa sitä jotkut haluavat kädestä pitäen opettaa. Ja itseasiassa toi logiikka ei ihan loppuunasti päde, on sivilisaatioita ja vanhoja kulttuureja, mis lihansyöntiä pidetään vääränä, esim. Buddhalaisuudessa, et ehkä me ihmiset itse päätetään, mikä viime kädessä on oikein ja "luonnollista". Ja vaikka laura on pöyristynyt siitä, että joku syö rakkaudella kasvattamansa kanit, ei hän tietenkään tarkoita sitä, että kanien kaltoin kohtelu tekisi niiden syömisestä enemmän hyväksytympää. Hän ei ehkä vain alkuun tiennyt alkujaan, et on kyse lihakaneista ja ajatus kanien kasvattamisesta lihoiks tuntui pöyristyttävältä, koska hänellä itsellä on kaneja lemmikkeinä. Ja se on ihan luonnollista pöyristyä lemmikkien syömisestä, ei ne elukatkaan, lihansyöjätkään, omia kamujaan syö. Mun mummilassa yks kesä teurastettiin pässi ja se pässi ja mummin koira olivat olleet parhaat kaverukset ja siitä päivästä eteenpäin se koira meni aina ihan sekaisin, kun hais käristyny lampaan liha. Musta olis ihan pöyristyttävä ajatus, jos söisin tai omat kissani nyt, kun ne ovat terveitä ja no kyllä aika moni mun tuttava pitäisi mua sen jälkeen ihan hulluna, eikä moni varmaan haluaisi antaa lemmikkejään Mulle hoitoon. Mutsi ja läheiset ihmiset varmaan koittaisi passittaa mut Johkin instituutioon, Vaik kuinka silmät sinisinä koittaisin heille selittää, että "ettekö ymmärrä, lihaa on kasvatettu aikojen alusta ihmisen ruoaksi, mitä sairasta tässä nyt oli?"... No ja tähä loppuun sanon oman henkilökohtaisen mielipiteeni ja en mitenkää väitä, et tää mielipide olis kauheen rationaaline ja oikee, pikemminki tunneperäinen. Eli vaik teorias ymmärtäisin tuulian pienimuotoista jäniksenliharinkiä, ni käytännössä, en oikeestaan. En vaan pysty käsittää, kuka vapaaehtoisesti pystyy ja haluu tehdä tuollaista, vaikka siinä monta eettistä puolta onkin. Mun silmis teurastaminen on aina vähän sairasta. Mutta itse olen sellainen, et esim kokonaiset grillatut eläimet oksettaa, turkikset ällöttää ku kelaa et ne on olleet elävän eläimen turkista, en pystyisi ikinä metsästää, joku kalan perkaaminenkin pani huippaamaan ja joskus telkkarist kokkiohjelmaa katsottaessa teki todella ilkeetä, kun kokki koitti ite kömpelösti teloittaa krokotiilin ruoaksi. Olin 7 v. Tosiaan kasvissyöjä, koska ajatus eläinten tappamisesta ruoaksi oli mun mielestä ylipäätään vaan niin väärin. Mut no nyt vanhetessa on seurusteltaessa on luonto antanut periksi ja syön kaikenlaisia ruokia, ehkäpä tekopyhää, mut...

   Lainaa

  75. Tulos: +14 (16 ääntä)
   TL;DR: Jos lihansyönti arveluttaa ja näkee ja kokee eläimet mielummin elävinä, voi kokeilla vaikkapa tällaista: http://www.vegaanihaaste.net/
   Nyt pitää myöskin tiedostaa kasvis-syöjän ja vegaanin ero. Ensimmäinen ei syö lihaa ja jälkimmäinen kieltää elämässään kaiken eläimistä peräisin olevan tuotteen jne. omassa elämässään.

   Lainaa

  76. Kissatyyppi 10.6.2015 13:24
   Tulos: +18 (28 ääntä)
   Jos itse sattuisin kuolemaan asuntooni, ja omistaisin lihaa syövän lemmikin, mitähän se tekis mulle? Ei varmaan ainakaan ravitsisi itseään koska on liikaa tunteita omistajaa kohtaan? :3

   Lainaa

  77. Tulos: -2 (8 ääntä)
   Aleksiina .____.

   Lainaa

  78. Tulos: +11 (25 ääntä)
   A: Ainoa asia johon kiinnitin huomiota koko tässä jutussa on se, että on olemassa ihminen nimeltä Aleksiina.
   On myös nimi Akuliina! Kategoriassamme "Toivoimme poikaa!"

   Lainaa

  79. Tulos: +26 (28 ääntä)
   Koko "ongelmahan" on aika pitkälle henkistä lajia ja se on nimenomaan sen ruokailijan päässä. Ihmisen on vaikea tappaa ja syödä mitään mihin sillä on tiukka tunneside. Ja tunneside on loppujen lopuksi ihmisen päässä. Tästä on hyötyä jotta ihmiset eivät söisi esimerkiksi niitä (omia) vauvoja. Kuvitellaan tilanne että on kaksi identtistä "tilaa". Sovitaan vaikka että maalaistalo ja laidun tien vieressä, jolla yksi lammas. Molempien tilojen lampaat kasvatetaan identtisesti, mutta sinä satut asumaan toisella tilalla. Tiedät siis toisen tilan lampaan nimen olevan Maija. Maija ja se toinen lammas teurastetaan ja valmistetaan ruuaksi. Satut päivälliselle jolla tarjoillaan molemmat lampaat. Kysyt päivällisisännältä mitä ruokasi on. Luultavasti suhtaudut eritavoin jos saat vastaukseksi "lammasta" tai "Maija-lammasta". On myös täysin mahdollista kasvattaa eläimiä hyvin ja jopa rakastavasti, mutta olla luomatta tälläistä tunnesidettä, mikäli eläimen tietää päätyvän ruuaksi. Itse kyllä toisinaan syön tuntemiani (tuotanto)eläimiä, mutten pysty osallistumaan itse tappamiseen. Teurastamisessa olen toisinaan mukana. Ja vielä tunnesiteistä: Kiinassa Suuren Harppauksen (aikalailla reisilleen mennyt, koko maan maanviljelystä koskenut uudistusyritys 1958-1960) aiheuttaman nälänhädän aikana syötiin lapsia, ei kuitenkaan laajamittaisesti. Lapsia vaihdettiin perheestä toiseen "hoitoon". Kaikki tiesivät että molemmat vaihdokit tulevat syödyiksi, mutta naapurin lapsi oli silti helpompi syödä kuin oma. Ääriesimerkki, mutta kuitenkin. Eikä minulla ole mitään kiinalaisia vastaan, kommunisteja lähinnä.

   Lainaa

  80. Tulos: +18 (18 ääntä)
   Henkilökohtaisesti en pystyisi tappamaan mitään eläintä omin käsin, mutta en näe tuossa mitään väärää. Kuten en näe metsästyksessäkään. Ihan hyvin voisin pistää farmin pystyyn ja nauttia sitten lähiruoasta, kunhan joku muu hoitaisi sen kurjan puolen. Onhan tuo nyt hyvinkin paljon eettisempää kuin se kaupasta ostettava liha.

   Lainaa

  81. Tulos: -1 (13 ääntä)
   Olenko ainoa jonka mielestä nykyään kuunnellaan oikeastaan ihan liikaa tunteitaan? Siinä tahtoo se vanhanajan maalaisjärki unohtua.

   Lainaa

  82. Tulos: +2 (6 ääntä)
   muumi: *oli pakko lopettaa jalkavaivojen takia tms. Se oli kova isku, mutta kaveri laittoi heppansa lihoiksi ja myi niitä tutuille. Söi myös itse. Saipahan pollesta vielä ruokaa, ja teurastuslaskua vähän hyvitettyä.
   meh: Kai hän muisti pistää lihasta saadut tulot veroilmoitukseen? T. Byrokratia-Suomi Eiköhän siitä hevosesta ole ollut sen verran kuluja ennen teurastusta, ettei varmaan verotettavaa lihojen myynnistä ole jäänyt...

   Lainaa

  83. Tulos: +8 (14 ääntä)
   Marsa: Entäs ennen vanhaan, kun joka toisella ihmisella oli oma possu, jos toinenkin, joka sitten kasvatettiin ruoaksi omaan pöytään? Onko tääkin jotenkin sairasta? Ja kyllähän sitä vielä tänäkin päivänä teurastetaan omat “lemmikit” ruoaksi. Monissa maissa ainoa ruoan lähde.
   On sairasta koska lihan pitää tulla valmiina viipalaina HK:N paketista ja maidon purkista.

   Lainaa

  84. Tulos: -2 (6 ääntä)
   Kuka muu luki, että "karajat kännipalstalla"?

   Lainaa

  85. Tulos: -3 (21 ääntä)
   Pupupoika: Emmä kyllä vois omia pupuja tai lemmikeitä ikinä syödä, vaikka kuinka ajattelis, että samaa lihaahan se on. Liikaa tunteita läheisiä eläimiä kohtaan.
   Tämä. Ajatuskin siitä, että oma kissa pitäisi tappaa ruuaksi, on mitviteisaatan-

   Lainaa

  86. Tulos: +12 (12 ääntä)
   Mä itkin varmaan kuukauden putkeen kun mun Mimi kuoli viime marraskuussa ( oli 7 v) ja kaivoin kaverin kanssa sille niin syvän haudan yöllä routaiseen maahan kun pystyin :P Tästä päästään siihen että mä ymmärrän ihan hyvin ton pointin molemmilta puolilta, mut voisin lisätä että lihankasvatuksessa ei niihin eläimiin kyllä ikinä kiinnytä ku lemmikkeihin vaikka niitä siis kohdeltais hyvin. Harvemmin lihankasvatuksessa ne kanit oppii sisäsiisteiks, tulemaan luo ku niitä kutsuu ja nukkuu luottavaisesti sun päällä :P eli siis kyllä mä ymmärrän ton Lauran pointin ihan hyvin, kyllä se mustaki ois sairasta jos joku pistäis oikeen lemmikkikaninsa lihoiksi koska lemmikkejä tulee aina inhimillistettyä sen verran. Kanikadvatuksessa ei tosin oo mtn vikaa ja on vaan hyvä että niitä kohdellaan hyvin

   Lainaa

  87. Tulos: +21 (21 ääntä)
   Pikatsu: Miks tehdashäkkikaneja saa syödä hyvällä omallatunnolla mut sitä omaa luppakorvaa ei? Kakkien kanien elämä on yhtä arvokas
   Mun mielestä tehdashäkkikani viittasi nimenomaan niihin luppakorviin, jotka elää lemmikkinä pienessä häkissä ja pääsee ehkä joskus jaloittelemaan. Useimmat kaninomistajat tosin toivottavasti päästävät jaloittelemaan mahdollisimman usein. Itse juuri teurastin omia kanoja ja söin hyvällä omallatunnolla, kun olen niiden kasvua tipusta asti seurannut ja olen tiedän miten ne elivät ja kuolivat. Voisin itsekin kasvattaa kaneja ruoaksi itselleni ja lähipiirilleni. Olen ihan vakavasti tätä harkinnut. Ja voin myös rapsutella niitä samalla kun hoidan niitä muuten. Rapsuttelen myös meidän lehmiä, vaikka ne lopulta teuraaksi ja lihoiksi (myös meille) menevät.

   Lainaa

  88. Tulos: +7 (15 ääntä)
   Tuossa kasvatan itse lihani-periaatteessa ei ole mitään väärää, mutta kyllä tuo minustakin on kuvottavaa, että tällaista tuodaan ilmi lemmikkiryhmissä. Eräs käärmekasvattaja tuli jyrsijäryhmään kertomaan, kuinka kasvattaa itse hiiriä, tappaa ja syöttää ne käärmeilleen. Kyllä varmasti kaikki aikuiset hiiriharrastajatkin tuon tietää, mutta ei sitä mielellään muistutuksena ota, kun omat lemmikit ovat rakkaita ihan elävänä perheenjäsenenä.

   Lainaa

  89. Tulos: +8 (10 ääntä)
   Hyi helekutti: Hyi saakeli… Kyllä toi Laura sairas on. Mäki syön lihaa, mutta en mä omia koiria tai kaneja lihoiks laita.
   Ei kukaan täällä koirista ole puhunutkaan? Ihan oikeesti vikassa kommentissa iso pointti, jostain se liha sinne kauppaan tulee ja aika monissa maissa lihaksi meneviä eläimiä ei kunnioiteta vaan tyyliin nyljetään elävänä. Suomessa touhu on inhimillisempää ja jos olet syöt lihaa nää vaan on asioita jotka elämässä on kestettävä.

   Lainaa

  90. Tulos: -6 (8 ääntä)
   Hyväksyn lihan syönnin ja kasvatuksen syötäväksi. Suosisin lähiruokaa jos olisin porvari :( Itse olen miettinyt kesäkanojen yms hankkimista josta sais munia ja lihaa. Oma ongelmani asiassa on se etten usko pystyväni teurastamaan niitä :/ Pystyn katsomaan teurastusta ja olemaan apuna. Olen muutaman kerran törmännyt esim linnunpoikaseen joka on pudonnut pesästä ja muurahaiset on jo kimpussa. En ole pystynyt sitä pelastamaan tuskilta vaan olen kävellyt pois. Olisi paljon inhimillisempää pystyä päästämään se päiviltä kun että se tulisi murkkujen murhaamaksi -_-

   Lainaa

  91. Tulos: -10 (16 ääntä)
   Siis mitä? Syödäänkö etelässä oikeasti kania? Kuulostaa aika sairaalta... Tiiän ihmisiä jotka syö jänistä mutta KANIA? Syöttekö te omat hamsterit ja kissatki?

   Lainaa

  92. Lappilainen 11.6.2015 12:06
   Tulos: +6 (10 ääntä)
   Herne: Henkilökohtaisesti en pystyisi tappamaan mitään eläintä omin käsin, mutta en näe tuossa mitään väärää. Kuten en näe metsästyksessäkään. Ihan hyvin voisin pistää farmin pystyyn ja nauttia sitten lähiruoasta, kunhan joku muu hoitaisi sen kurjan puolen. Onhan tuo nyt hyvinkin paljon eettisempää kuin se kaupasta ostettava liha.
   En ymmärrä, miksi joku näkis metsästyksessä jotain pahaa? Se hirvi elää koko elämänsä vapaana ja onnellisena, kunnes se ammutaan ja se kuolee heti. Porsas elää koko elämänsä pienessä ahtaassa tilassa ja jossain päin Eurooppaa siihen pumpataan jopa hormoneita. Sen porsaan koko elämä on vaan ihmistä varten. Hirvi saa elää vapaana kunnes ammutaan. Metsästyskö on väärin?

   Lainaa

  93. Tulos: +12 (14 ääntä)
   JH: Ne eivät ole lemmikkikaneja, vaan LIHAKANEJA, jotka elävät omissa tiloissaan. En minäkään kissaani tai koiraani söisi, se johtuu mm. vahvasta lemmikkistatuksesta, perheenjäsenyydestä ja siitä, että se ei ole Suomessa eettisesti hyväksyttävää (lisäksi vielä mahdolliset lääkeaineet ja loiset, jotka tekevät siitä todella epäterveellistä). Se ei siis ole tuotantoeläin, eikä sitä voi niihin mitenkään verrata. Lihakanin ja lemmikkikanin ero on se, että ensimmäinen (toivottavasti) elää erillään perheestä, sitä ei opeteta kiintymään ihmisiin, eikä sitä käsitellä enemmän kuin on pakko. Kaneja, kuten myös vaikkapa lehmiä, possuja ja marsuja, joita joku saattaa syödä, on syöty jo todella kauan ennen niiden siirtymistä lemmikeiksi. Joku järki käteen. Ei se eläin koe oloaan petetyksi, eikä koe kipua tai pelkoa, jos se lopetetaan nopeasti niin kuin kaikki eläimet kuuluukin. Eettisempää se liha on itse kasvatettuna. (Minä en itse syö mitään lihaa.)
   Miksi lihakani toivottavasti erää erillään perheestä? Itselläni on kasvanut lihakaneja ihan samoissa tiloissa lemmikkikanien kanssa ja periaatteessa vastaavalla hoidolla. Kyllä meillä niitä lihakanejakin rapsutellaan ja käsitellään ihan yhtälailla, ei se meillä ole tuottanut ongelmia kun takaraivossa kuitenkin tiedostetaan, että lihaksi ovat menossa. Niiden kohalla siis toimitaan ihan samaan tapaan, eivät ole mitenkään minimihoidolla. Ylipäänsä näin kun syö kaneja, on tottunut noihin negatiivisiin ja kauhisteleviin kommentteihin. En sano, että kenenkään tulisi syödä sitä lemmikkiä, tai ylipäänsä sano että kenenkään pitäisi kania syödä. Mutta miten se antaa näille ihmisille luvan arvostella niitä, jotka oikeasti yrittää huomattavasti eettisemmin tuotettua lihaa tuottaa ja syödä. Mutta kaikkein eniten se kertoo ihmisestä, kun sanotaan että lihatiskin lihoja voi syödä kun se on kasvotonta, muttei suostuis ikinä syömään mitään eläintä minkä on nähnyt. Omahyväistä, typerää ja niin sinisilmäistä. Itselläni on haaveena, että vielä joskus meillä saataisiin kaikki liha itse kasvatettua ja metsästettyä, munat olisi omien kanojen munia jne.

   Lainaa

  94. Tulos: +2 (8 ääntä)
   Kissatyyppi: Jos itse sattuisin kuolemaan asuntooni, ja omistaisin lihaa syövän lemmikin, mitähän se tekis mulle? Ei varmaan ainakaan ravitsisi itseään koska on liikaa tunteita omistajaa kohtaan? :3
   Aika epäreilu asetelma, jos lemmikeilläsi olisi vaihtoehto niin ne todennäköisesti söisivät jotain muuta. Eläimelle yksin asuntoon ruumiin kanssa jääminen on kuin ihmisten turvautuminen kannibalismiin autiolla saarella tai Andien vuoristossa.

   Lainaa

  95. Tulos: -8 (10 ääntä)
   Onko edes laillista syödä lemmikkikaneja? En itse söisi kissaa tai koiraa niin miksi kaniakaan? Eri asia esim jotkut kanat (en vois itse niitäkään) kun niihin ei yleensä tule tunnesidettä... Kotiteurastus on kai laitointa?

   Lainaa

  96. Tulos: +8 (12 ääntä)
   On aivan sama onko lautasella se koira, kani, kissa vai sika tai nauta. Jos sinua kauhistuttaa lemmikkieläinten tappaminen tai rääkkääminen, mutta et näe mitään ongelmaa turkistarhauksessa tai lihatuotannossa, olet tekopyhä. Asia on yksinkertainan.

   Lainaa

  97. Tulos: +12 (12 ääntä)
   hyi: Onko edes laillista syödä lemmikkikaneja? En itse söisi kissaa tai koiraa niin miksi kaniakaan? Eri asia esim jotkut kanat (en vois itse niitäkään) kun niihin ei yleensä tule tunnesidettä… Kotiteurastus on kai laitointa?
   Kyllä, kanin syöminen on laillista. Ei, kotiteurastus ei ole laitointa.

   Lainaa

  98. Tulos: +4 (6 ääntä)
   Keski-amerikassa oli kyläilemässä syrjäseudulla ja pentu toi kanan mulle ja sanoi et eiks oo kiva kana sen kaa voi leikkiä ja kaikkee. Noh olihan toi kiva kana, sit se muksu otti kanan ja sano et pitää viedä mutsille tää et se o meidän lounas ku on vieraita

   Lainaa

  99. Tulos: +1 (5 ääntä)
   Asuin pienenä Ranskassa ja meidän brittiläisillä naapureilla oli muutama kani pihalla ja Jouluna he kutsuivat meidät kylään syömään kania. Hyvää oli. :) Mutta siellä sai melkein kaikkia eläimiä elävinä torilta. Kanitkin nostettiin vain korvista pussiin.

   Lainaa

  100. Tulos: +6 (8 ääntä)
   Yebs: Luulin aluksi, että kanien syöminen oli vitsi. Ei välttämättä sairasta, mutta TODELLA kummallista o_o
   Ei ehkä kovin suosittua Suomessa, mutta Euroopassa hyvinkin yleistä. Tunnen erään tsekkiläisperheen, jolla on oma kanitarha. Muutaman kerran olen päässyt kania maistamaankin. Ja kyllä. Syövät itse kasvattamiaan kaneja!! Syövät myös omien kanojensa munia! Hyi *****, miten sairasta!!

   Lainaa

  101. Kasvissyöntiä kohti 23.6.2015 17:35
   Tulos: +7 (7 ääntä)
   Näin se vaan kuule on poijjaat että mualima muuttuu. Itekin olen sikaa ollut syömättä jo 15vuotta, on se niin kamalan makusta. 5vuotta on menty pidentäen naudanlihansyönnin välejä. Tällä hetkellä syön nautaa n. 3kk:n välein yhtenä päivänä. Viimeisimpänä lähtee kalkkuna ja kana. Niille olen kuulkaa löytänyt oivan vaihtoehdon kuivatuista soijapaloista. Maistuuvat ja tekstuuri tuntuu suussa ihan samalta kuin kana, kun sen maustaa samoin. Tonnikala poistuu listalta itsekseen kun kuolee sukupuuttoon. Ei nykyihminen tartte lihaa lautaselleen edes kerran viikossa. Lääkäri sanoi rauta-arvojen olevan niin korkeat ettei lihaa tarvi syyä pariin vuoteen. Sitä se pinaatti kuulkaatten teettää. Lähenkin tästä vässäämään oikein kunnon kasviswokkihässäkät. Kookoskermalla! Omnomnomnom (en ou vielä keksinnä mihtee lurauttaisin kahvikuppiin mutta eiköhän sekin selekiä.)

   Lainaa

  102. rottanpää 9.7.2015 16:49
   Tulos: +6 (6 ääntä)
   Kyllä kaupasta ostetun lihan syöminen on mennen tullen sairaampaa kuin itse kasvatetun syöminen. Kukaan tuskin enää nykypäivänä kuvittelee että niillä tuotantoeläimillä olisi kovin loistokkaat olot. (ainakin toivon näin) Itse kasvattaessaan voi kuitenkin itse vaikuttaa siihen miten ne eläimet voivat. Lisäksi, jos jokin on sairasta niin se että syö lihaa, vaikka ei edes itse pystyisi tappamaan.

   Lainaa

  103. Tulos: +1 (3 ääntä)
   Voisin mennä syömään mun kissan.

   Lainaa

  104. kummastuttaa 23.8.2016 23:51
   Tulos: +4 (6 ääntä)
   JH: Ne eivät ole lemmikkikaneja, vaan LIHAKANEJA, jotka elävät omissa tiloissaan. En minäkään kissaani tai koiraani söisi, se johtuu mm. vahvasta lemmikkistatuksesta, perheenjäsenyydestä ja siitä, että se ei ole Suomessa eettisesti hyväksyttävää (lisäksi vielä mahdolliset lääkeaineet ja loiset, jotka tekevät siitä todella epäterveellistä). Se ei siis ole tuotantoeläin, eikä sitä voi niihin mitenkään verrata. Lihakanin ja lemmikkikanin ero on se, että ensimmäinen (toivottavasti) elää erillään perheestä, sitä ei opeteta kiintymään ihmisiin, eikä sitä käsitellä enemmän kuin on pakko. Kaneja, kuten myös vaikkapa lehmiä, possuja ja marsuja, joita joku saattaa syödä, on syöty jo todella kauan ennen niiden siirtymistä lemmikeiksi. Joku järki käteen. Ei se eläin koe oloaan petetyksi, eikä koe kipua tai pelkoa, jos se lopetetaan nopeasti niin kuin kaikki eläimet kuuluukin. Eettisempää se liha on itse kasvatettuna. (Minä en itse syö mitään lihaa.)
   En vain tajua, miksi lihakania ei saisi kasvattaa samoissa tiloissa ihmisen kanssa, jos se tulee omaan käyttöön. Madotukset ym. lääkintä nyt tietysti ovat tarkkoja asioita, jos ihminen eläimen lihaa pistää suuhunsa. Mutta miksi ihmeessä eläintä ei saisi pitää samassa tilassa ihmisen kanssa? Eihän sille ole mitään loogista estettä. Luultavammin kani elää vieläkin hygieenisemmissä ja paremmissa oloissa sisällä kuin ulkohäkissä > plussaa lihan laadun kannalta. Ja jos se tottuu käsittelyyn kuten lemmikkikani, ei kai se lihan laatua muuta? Jos eläintä ei saisi totuttaa ihmisten kanssa elelyyn siksi, että se kokee tulleensa petetyksi lopussa, ei voisi kyllä pitää yhtäkään eläintä lemmikkinäkään. Koska suuri osa lemmikkieläimistä lopetetaan jonkin parantumattoman sairauden takia. Osa jopa vain siksi, ettei löydy uutta omistajaa. Ja miksi lihaksi kasvatettuun eläimeen ei saisi kiintyä? Kyllä ennenvanhaan lapset kiintyivät esim. porsaisiin, vietiinpä joulusika saunaankin kun sitä arvostettiin. Sama myös lehmien ja muiden eläinten kanssa, niihin kiinnyttiin kun niiden kanssa päivästä toiseen elettiin. Siitä huolimatta tapettiin ruuaksi, kun ruuaksi oli kasvatettu.

   Lainaa

  105. Voi ei se on taas se 17.6.2020 10:14
   Tulos: +2 (2 ääntä)
   Hyi helekutti: Hyi saakeli... Kyllä toi Laura sairas on. Mäki syön lihaa, mutta en mä omia koiria tai kaneja lihoiks laita.
   Perussa syövät marsuja jotka elossa ollessaan pyörivät jaloissa kuin kissat tms ja kun on ruoka aika ni marsu pataan.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: kanit, puput, ruoka, liha, kasvissyöjä, vegaani, lihatuotanto, tehotuotanto, jänis, jänikset