Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Ilmansuunnat, huijausta!

Länsi onkin idässä, koska Ruotsikin on siellä ja maapallo pyörii.
Ilmansuunnat, huijausta!

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 75 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. Derpetting 12.5.2015 2:07
      Tulos: +921 (955 ääntä)
      Aika diippiä...

      Lainaa

    2. Tulos: +1474 (1492 ääntä)
      No mut siis eix ne oikee ja vasenki oo ihan harhaa, ku jos kääntyy ympäri ni sit ne onki ihan sekasin? Ja jos kattoo pohjoseen ja kääntyy ympäri, ni sit pohjonen onki takan eikä eessä? Ja sit ku hyppään ylös ja laskeudun maapallon toisella puolella alas, ni putoon samaan suuntaan, eli meenki koko ajan ylös?? Siis mä en vaan tajuuu...

      Lainaa

    3. Tulos: +1393 (1407 ääntä)
      Kaikkein ärsyttävintä on kuitenkin se, kun hyppää Turussa ilmaan, eikä laskeudukaan Jenkeissä vaan putoaa mereen! Just ostin uudet housut.

      Lainaa

    4. Tulos: +706 (758 ääntä)
      Etelä ja POHJOLA? Neitosen ikä olisi mukava tietää. Tai sitten ei, menisi vain enempi usko ihmiskuntaan.

      Lainaa

    5. Tulos: -158 (298 ääntä)
      kuolema tämmösille, salkkarit kyl tiietää, mut ei mitää mitää oikees elämäs tarvii tietää!

      Lainaa

    6. Tulos: +161 (233 ääntä)
      Ensimmäistä kertaa elämässä tuli se kuuluisa "mitä ihmettä mä oikein just luin?" -fiilis.

      Lainaa

    7. Tulos: +677 (687 ääntä)
      Akun ja Mikin ihmeellinen maapallo, huh! Sen kirjan tietoa ei kyllä kaikki pysty sisäistämään hetkessä. Einsteinin suhteellisuusteoriakin on kevyttä iltalukemista siihen verrattuna..

      Lainaa

    8. Tulos: -256 (422 ääntä)
      Nainen loistaa jälleen logiikallaan

      Lainaa

    9. Tulos: +307 (339 ääntä)
      Maapallo pyörii myötäpäivään, ja jos hyppäis Turussa ja jäis leijuun, niin laskeutuis Tukholmassa...? Kaikki niin päin honkia niin monella tasolla, että herättää jo kunnioitusta.

      Lainaa

    10. Tulos: +408 (416 ääntä)
      Hyppäsin juuri ilmaan ja nyt vaan odotellaan mihin satun laskeutumaan.

      Lainaa

    11. mörökölli minut vieköön 12.5.2015 4:09
      Tulos: +24 (220 ääntä)
      Panisin, mutta tuplavarmistaisin ehkäisyn.

      Lainaa

    12. polvipetteri 12.5.2015 5:26
      Tulos: +143 (153 ääntä)
      Esimerkiksi Afrikassa on heimoja, joissa ei ole käytössä oikeaa ja vasenta. Ne kun tarkoittavat eri asiaa kahdelle vastakkain seisovalle henkilölle.

      Lainaa

    13. Tulos: +147 (173 ääntä)
      Harvemmin sitä ihan oikeasti tulee facepalmia tehtyä, mutta tämä oli kyllä ehdottomasti yksi niistä harvoista kerroista. Täytyypä olla varovainen etten hyppää tasajalkaa kämpillä, voin lentää vaikka seinään..

      Lainaa

    14. Tulos: -37 (65 ääntä)
      Hehheh. Ensin tuli mieleen jotain sellaista, että feissarimokat = fb-ikäisten mokat = yli 13-vuotiaiden mokat = julkaisijat ovat syntyneet viimeistään 2002 = herranjestas kuinka pienet lapset joutuvat tänne. Mutta lukiessani mokaa... sori mutta "hihii oon tällanen söpö tyhmä blondi"? Vai olitko oikeesti tosissas?

      Lainaa

    15. Tulos: -41 (75 ääntä)
      Pakko mainita, että olen asunut Ruotsissa (Uppsalassa) vuodesta 2007 ja näen edelleen Suomesta puhuttaessa silmieni edessä maan tästä länteen. Tai Ruotsista puhuttaessa toisinpäin. Ainoa poikkeus on laivalla ollessani.

      Lainaa

    16. Tulos: +100 (110 ääntä)
      Aurora ei nyt ole ihan kartalla.

      Lainaa

    17. Tulos: +280 (370 ääntä)
      Ihan fiksua pohdintaa (joo, olen oikeasti sitä mieltä). Miten te nyt juututte vain tuohon "hyppää muka tuolla ja laskeutuu muka tuolla"? Perusidea Auroran pohdinnassa on se, että itä ja länsi eivät olekaan absoluuttisia suuntia (kuten hän on aikaisemmin olettanut), vaan pisteestä saattaa päätyä läntisempään pisteeseen silloinkin, kun kulkee vain ja ainoastaan itään päin. Kun hän sanoo, että hyppäisi Turussa ja laskeutuisi Tukholmassa, niin siinä välissä lukee: "ja jään leijuun". Se on havainnollistus vain siitä, että maapallo pyörii, eikä mikään naurettava aivopieru. Kyllähän professorikin voisi selittää maapallon pyörimistä samalla tavalla. "Jos irroittautuisin maapallon pinnasta ja jäisin leijumaan yhteen staattiseen pisteeseen maapallon keskipisteeseen nähden, niin maa allani jatkaisi oman akselinsa kiertoa enkä laskeutuessani päätyisikään lähtöpisteeseeni." Kyllä minuakin silloin aikoinaan ihmetytti, kun ensi kertaa tajusin tuon saman asian, että itä ja länsi ovatkin vain vasemman ja oikean kaltaisia, omasta sijainnista riippuvia suuntia. Kävin aika lailla samanlaisen ajatusprosessin läpi silloin. Olin kyllä aika nuori, mutta eihän jutussa Aurorankaan ikää mainita... Minusta on hyvä vain, että hän osaa itse pohtia asioita :) Outoa on sen sijaan se, että monet usein valittavat siitä, miten nykynuoret eivät käytä ollenkaan aivojaan ja jotkut jopa esittävät tyhmää näyttääkseen söpöiltä, mutta sitten kun yksi henkilö (joka voi ihan hyvin olla vaikka 13-vuotias) alkaa pohtia maantiedettä ja fysiikkaa, niin hänelle nauretaan päin näyttöä. Mitä sitten, jos hänen pohtimansa ongelmat ovat teidän mielestänne itsestäänselvyyksiä? Opettelihan Da Vincikin joskus käyttämään aterimia...

      Lainaa

    18. Tulos: -26 (74 ääntä)
      Että mitä? Onko neiti koskaan käyttänyt kompassia? Epäilen vahvasti ettet. Kuunteletko sinä ollenkaan peruskoulussa mitään, vai räpläätkö sinä vain sitä puhelintasi siellä?

      Lainaa

    19. Tulos: +57 (77 ääntä)
      Silleen kiva kyllä että tämä suuri ajattelijakin on löytänyt omaan tasoonsa sopivan oppikirjan. Jokaiselle jotakin!

      Lainaa

    20. Chandelure 12.5.2015 8:47
      Tulos: -14 (52 ääntä)
      Tuolla logiikalla myöskään etelässä tai pohjoisessa ei olisi järkeä.

      Lainaa

    21. Tulos: +42 (48 ääntä)
      Hattu: Kaikkein ärsyttävintä on kuitenkin se, kun hyppää Turussa ilmaan, eikä laskeudukaan Jenkeissä vaan putoaa mereen! Just ostin uudet housut.
      Hahaha ei hitto tää kommentti sai mut nauramaan ääneen :D

      Lainaa

    22. Tulos: +76 (104 ääntä)
      Niinno, ilmansuunnat ovat absoluuttisia koordinaatteja ja vasen ja oikea (ja eteen/taakse) ovat suhteellisia. Ts. ilmansuunnille koordinaatisto on kiinnitetty eikä riipu havaitsijan asemasta ja vasen/oikea koordinaateilla koordinaatisto kulkee havaitsijan mukana. Maanpinnan voi yksinkertaistaa pallon pinnaksi. Hämäävää asiassa saattaa olla se, että koordinaatin nimi riippuu siitä väheneekö koordinaatti vaiko kasvaa. Länteen kulkeminen on kulkemista suuntaan miinus itä. Lisää hämäystä saattaa aiheuttaa se, että pallon pinta on suljettu ja se mahdollistaa samaan pisteeseen paluun kulkemalla samaan suuntaan. Ei tosin pitäisi hämmästyttää sen enempää kuin vaikkapa se, että juostessa korttelia ympäri tulee se kierretyksi. Positiivista mokassa on tietysti aivojen käyttämisen yritys. Lisäksi mokassa pohdinta jää kesken ja on mahdollista, että henkilö jatkaa vielä aivojensa kanssa työskentelyä. Arvelisin pohdiskelijan olevan kahdeksan-vuotias. Arvelua tukee pohdinnoissa käytetty lähdekirjallisuus.

      Lainaa

    23. Tulos: +43 (53 ääntä)
      Miau: Pakko mainita, että olen asunut Ruotsissa (Uppsalassa) vuodesta 2007 ja näen edelleen Suomesta puhuttaessa silmieni edessä maan tästä länteen. Tai Ruotsista puhuttaessa toisinpäin. Ainoa poikkeus on laivalla ollessani.
      Häh, kun katsot Suomea Uppsalasta käsin niin se on mielestäsi länteen? Ja miten laiva on mitenkään poikkeus tähän?

      Lainaa

    24. Tulos: +48 (48 ääntä)
      Demon: No mut siis eix ne oikee ja vasenki oo ihan harhaa, ku jos kääntyy ympäri ni sit ne onki ihan sekasin? Ja jos kattoo pohjoseen ja kääntyy ympäri, ni sit pohjonen onki takan eikä eessä? Ja sit ku hyppään ylös ja laskeudun maapallon toisella puolella alas, ni putoon samaan suuntaan, eli meenki koko ajan ylös?? Siis mä en vaan tajuuu…
      *pohjolaan

      Lainaa

    25. Tulos: +108 (132 ääntä)
      Tämä on erittäin hyvää pohdintaa nuorelta tytöltä. Pohjoinen ja etelä ovat erilaisia käsitteitä kuin länsi ja itä, tätä ei moni aikuisempikaan ymmärrä ja litteällä kartalla sitä ei tosiaan huomaa, jos ei ole tämän "mokan" kaltainen pohdiskeleva tyyppi. Maapallolla voi kulkea vaikka kuinka kauan länteen, mutta pohjoiseen vain rajatusti koska pohjoisin piste on olemassa, läntisin ei. Ja jos hyppää Turussa ilmaan ja jää leijumaan sopivaksi aikaa, niin päätyy tosiaan suurinpiirtein Tukholmaan, koska maapallo pyörii myötäpäivään. Ei siinä ollut mitään väärin. Täällä monen kommentoijan kannattaisi kerrata Akun ja Mikin ihmeellinen maailma...

      Lainaa

    26. Tulos: +5 (21 ääntä)
      Pöö: Etelä ja POHJOLA? Neitosen ikä olisi mukava tietää. Tai sitten ei, menisi vain enempi usko ihmiskuntaan.
      Kirjoitustyylikin on aika kamala!

      Lainaa

    27. Tulos: +17 (25 ääntä)
      Pohjola

      Lainaa

    28. Kääväkäs 12.5.2015 10:34
      Tulos: -29 (61 ääntä)
      Kala: Ihan fiksua pohdintaa (joo, olen oikeasti sitä mieltä). Miten te nyt juututte vain tuohon “hyppää muka tuolla ja laskeutuu muka tuolla”? Perusidea Auroran pohdinnassa on se, että itä ja länsi eivät olekaan absoluuttisia suuntia (kuten hän on aikaisemmin olettanut), vaan pisteestä saattaa päätyä läntisempään pisteeseen silloinkin, kun kulkee vain ja ainoastaan itään päin. Kun hän sanoo, että hyppäisi Turussa ja laskeutuisi Tukholmassa, niin siinä välissä lukee: “ja jään leijuun”. Se on havainnollistus vain siitä, että maapallo pyörii, eikä mikään naurettava aivopieru. Kyllähän professorikin voisi selittää maapallon pyörimistä samalla tavalla. “Jos irroittautuisin maapallon pinnasta ja jäisin leijumaan yhteen staattiseen pisteeseen maapallon keskipisteeseen nähden, niin maa allani jatkaisi oman akselinsa kiertoa enkä laskeutuessani päätyisikään lähtöpisteeseeni.” Kyllä minuakin silloin aikoinaan ihmetytti, kun ensi kertaa tajusin tuon saman asian, että itä ja länsi ovatkin vain vasemman ja oikean kaltaisia, omasta sijainnista riippuvia suuntia. Kävin aika lailla samanlaisen ajatusprosessin läpi silloin. Olin kyllä aika nuori, mutta eihän jutussa Aurorankaan ikää mainita… Minusta on hyvä vain, että hän osaa itse pohtia asioita Outoa on sen sijaan se, että monet usein valittavat siitä, miten nykynuoret eivät käytä ollenkaan aivojaan ja jotkut jopa esittävät tyhmää näyttääkseen söpöiltä, mutta sitten kun yksi henkilö (joka voi ihan hyvin olla vaikka 13-vuotias) alkaa pohtia maantiedettä ja fysiikkaa, niin hänelle nauretaan päin näyttöä. Mitä sitten, jos hänen pohtimansa ongelmat ovat teidän mielestänne itsestäänselvyyksiä? Opettelihan Da Vincikin joskus käyttämään aterimia…
      Itä ja länsi, kuten etelä ja pohjoinenkaan ei ole missään nimessä suhteellisia ilmansuuntia jotka vaihtuu kuljettaessa tiettyä pistettä kohti tarpeeksi kauan. On olemassa pituus- ja leveyspiirit jotka määrittelee tarkasti milloin ollaan idässä, milloin lännessä ja niin edespäin. Ihan riippumatta siitä omasta sijainnista ja sen muutoksista.

      Lainaa

    29. Tulos: +104 (118 ääntä)
      Auroorahan on ihan oikeilla jäljillä. On etelänapaa ja pohjoisnapaa, mutta idällä ja lännellä ei oo samanlaista kiinnekohtaa, vaan ne on vaan suhteellisia siihen mistä asiaa kattoo ja aina voi mennä vielä pikkuisen pidemmälle. Maapallo on toki jaettuna itä- ja länsipuoliskoon, mutta mitään absoluuttista napaa niillä ei ole. Jos aurinko kerran nousee idästä, niin silloinhan maapallo pyörii (pohjoisnavalta katsottuna) vastapäivään. Jos Auroora kohoaisi ilmaan ja olisi yhtäkkiä itse vapaa maapallon pyörinnästä ja tuulista yms. ja muu maailma jatkaisi pyörimistään, niin noin tunnin päästä hänen alapuolellaan olisi tosiaan Ruotsi. Onhan ne tunnin jäljessä muutenkin. Ei tässä mitään naisten logiikkaa tarvita, Auroralla vaan tuli ahaa-elämys. Ärsyttää miten nää jotkut kommentoijat ei yhtään kestä spekulointia tai "mitä jos"-ajatuksia. Tukehtukaa rajoittuneeseen mieleenne :P

      Lainaa

    30. mörökölli minut vieköön 12.5.2015 10:43
      Tulos: +22 (24 ääntä)
      Jos jään Turussa leijumaan paikalleni, niin päädyn Ruotsissa jonnekin Uppsalan ja Gävlen puoliväliin, ellen sitten valu 'alaspäin' kohti etelää. Jos odottelen sopivan pitkään paikallani niin voin palata alas vaikka Grönlannin eteläkärkeen, tai Alaskaan. Se on aika jännä.

      Lainaa

    31. Tulos: +72 (84 ääntä)
      Kerubi: Niinno, ilmansuunnat ovat absoluuttisia koordinaatteja ja vasen ja oikea (ja eteen/taakse) ovat suhteellisia. Ts. ilmansuunnille koordinaatisto on kiinnitetty eikä riipu havaitsijan asemasta ja vasen/oikea koordinaateilla koordinaatisto kulkee havaitsijan mukana.
      Ilmansuunnat ja koordinaatit ovat kaksi eri asiaa. Koordinaatit ovat absoluuttisia, ilmansuunnat eivät. Siinä missä oikea ja vasen riippuvat siitä, mistä suunnasta asioita tarkastellaan, riippuvat itä ja länsi siitä, mistä sijainnista asioita tarkastellaan. Jos ilmansuunnat olisivat absoluuttisia, niin voisi aina sanoa, että esim. Australia on idässä. Mutta mitäs tapahtuu, kun mennään Uuteen-Seelantiin? Sitten Australia onkin hups vaan lännessä. Itä ja länsi ovat absoluuttisia suuntia ainoastaan silloin, kun maapalloa ei tarkastele mistään tietystä pisteestä. Silloin ilmansuunnat määräytyvät sovittujen rajojen mukaan, ja se mahdollistaa riippumattomien koordinaattien käytön. Siitä ei pääse mihinkään, että Sydneyn sijainti on 33°52′02″E, 151°12′26″I. Jos kuitenkin täytyy opastaa joku Sydneyyn, niin silloin ei aina voi kehottaa menemään kaakkoiseen ilmansuuntaan. Silloin on joko annettava riippumattomat koordinaatit, tai sitten kertoa, missä ilmansuunnassa Sydney sijaitsee kysyjän senhetkiseen sijaintiin nähden.

      Lainaa

    32. Tulos: -16 (36 ääntä)
      Sea: Silleen kiva kyllä että tämä suuri ajattelijakin on löytänyt omaan tasoonsa sopivan oppikirjan. Jokaiselle jotakin!
      Vaan oliko sittenkään Auroran tasoinen kirja, kun ei se siitäkään mitään tainnut ymmärtää?

      Lainaa

    33. mörökölli minut vieköön 12.5.2015 10:53
      Tulos: +66 (68 ääntä)
      Jos aikoo jäädä Turun kohdalta paikalleen leijuskelemaan, niin kannattaa muuten hypätä riitävän korkealle, koska muutaman tunnin päästä alle liukuu Norjan vuoret. Maapallon pinta liikkuu maapalloon nähden aika kovaa, päiväntasaajalla 1670 km/h (helppo laskea: maapallon ympärysmitta/24 tuntia), napapiirillä 663/kmh. Jos on liian matalalla niin joku vuorenhuippu rysäyttää päin ja vaikken olekaan kokeillut, niin väittäisin että sattuu. Ihan vaan varoituksena.

      Lainaa

    34. Tulos: +53 (61 ääntä)
      Kääväkäs: Itä ja länsi, kuten etelä ja pohjoinenkaan ei ole missään nimessä suhteellisia ilmansuuntia jotka vaihtuu kuljettaessa tiettyä pistettä kohti tarpeeksi kauan. On olemassa pituus- ja leveyspiirit jotka määrittelee tarkasti milloin ollaan idässä, milloin lännessä ja niin edespäin. Ihan riippumatta siitä omasta sijainnista ja sen muutoksista.
      Meinaatko että jos lähden kalifornian rannikkolta soutamaan länttä kohti niin yhtäkkiä, täysin suuntaa vaihtamatta, soudankin yhtäkkiä itään päin? Enkä souda. Soudan itäistä pallonpuoliskoa kohti mutta lännen suuntaan. Vai vaihtaako kompassi suuntaa kesken matkan mielestäsi kun ylitetään raja?

      Lainaa

    35. Tulos: -20 (36 ääntä)
      Jos hyppää Turussa ilmaan ja maapallo pyörii myötäpäivään, eli samaan suuntaan kuin kellon viisarit pyörii taulussa, niin ei sitä todellakaan ruotsiin päädy vaan itärajan toiselle puolelle, riippuen tietenkin ajasta ja jos ei oteta maapallon vetovoimaa huomioon tai ilmanvastuksia. Todellisuudessa sitä tipahtaa aina samaan kohtaan mistä on hypännyt suoraan ylöspäin. Ei ne lentokoneetkaan voi jäädä taivaalle roikkumaan paikoilleen kuten P-Korean joku korkeaarvoinen herra väitti :) Mitä on tapahtunut 20 vuodessa opetuksen tasolle?

      Lainaa

    36. Tulos: +32 (54 ääntä)
      Hattu: Kaikkein ärsyttävintä on kuitenkin se, kun hyppää Turussa ilmaan, eikä laskeudukaan Jenkeissä vaan putoaa mereen! Just ostin uudet housut.
      Ei, kyllä se ärsyttävämpi vaihtoehto olis jos hyppäis mistä tahansa muualta ja päätyisi sinne Turkuun.

      Lainaa

    37. Tulos: +20 (28 ääntä)
      Jos täältä Tampereelta tuijotan kohti Oulua, on itä oikealla, jos käännyn toisin päin, on itä vasemmalla puolella. Ohoho!

      Lainaa

    38. Tulos: -11 (23 ääntä)
      Mitä ihmettä tuo kaveri on poltellut? :D

      Lainaa

    39. Tulos: +38 (52 ääntä)
      tege: Nainen loistaa jälleen logiikallaan
      Mistä sä tiedät, että kyseessä on nainen? Voi olla ihan tenava tyttö, jota sä katsot sitten parhaaksi täällä nimitellä ynnä misogynian työkaluna käyttää. Tule pois luolasta, on laajemmat maisemat.

      Lainaa

    40. skädäbäm 12.5.2015 13:05
      Tulos: +9 (25 ääntä)
      Mihin sitä kompassin neulaakaan oikeastaan tarvitaan, olisi vaan pleksilevy jossa nuolet ylös-alas-vasen-oikea. Ja Pohjola. Sitä sitten kääntelisi sen mukaan mihin on menossa.

      Lainaa

    41. Voi morjens... 12.5.2015 13:35
      Tulos: -13 (35 ääntä)
      Eli kun seuraavan kerran halutaan perheen kanssa reissuun ulkomaille, niin hypitään vaan paikoillamme tarpeeksi kauan, niin päästään sinne ilmaiseksi :D

      Lainaa

    42. Tulos: -9 (17 ääntä)
      Auroran kannattaa siirtyä navigaattoriin, siellä on "vasen" ja "oikea".

      Lainaa

    43. yli opisto hörho 12.5.2015 13:51
      Tulos: -36 (48 ääntä)
      Voi voi, ehkä se ajatteleminen kannattaisi jättää vähemmälle. Ja jos Akun ja Mikin Ihmeellinen maapallo herättää näin paljon ihmetystä, kannattaisi ehkä vaihtaa se iltalukeminen Nalle Puh-lehtiin.

      Lainaa

    44. Kuusmetrinenkaulahuivi 12.5.2015 14:41
      Tulos: +13 (15 ääntä)
      Demon: No mut siis eix ne oikee ja vasenki oo ihan harhaa, ku jos kääntyy ympäri ni sit ne onki ihan sekasin? Ja jos kattoo pohjoseen ja kääntyy ympäri, ni sit pohjonen onki takan eikä eessä? Ja sit ku hyppään ylös ja laskeudun maapallon toisella puolella alas, ni putoon samaan suuntaan, eli meenki koko ajan ylös?? Siis mä en vaan tajuuu…
      Muistan ku päiväkodin täti selitti oikeen ja vasemman justiin jotenki tollee ja olin niin hämmentynyt että kesti pitkälle ala-asteen ekoille luokille ennenku tajusin kumpi on oikee ja kumpi vasen. :D

      Lainaa

    45. Tulos: -17 (29 ääntä)
      Kala: Ilmansuunnat ja koordinaatit ovat kaksi eri asiaa.
      Mjoo, olinpa huolimaton. Ilmansuunnan voisi ajatella diskreetiksi yksikkövektoriksi kahden absoluuttisen koordinaattipisteen välille. Yksikkövektori siksi, että sen pituudella ei ole merkitystä ja diskreetti siksi, että se voi saada vain 8 erilaista arvoa (ilmansuunnat). Mitään havaitsijan mukana kulkevaa koordinaatistoa ei ilmansuuntia määritellessä tarvita. Eikä ne havaitsijan mukana kulkevat koordinaatit (vasen/oikea jne) aivan eri asiaa ole. Absoluuttisista koordinaateista voidaan tehdä yksikäsitteinen muunnos havaitsijan mukana kulkevaan paikalliseen koordinaatistoon. Lähdekirjallisuutta tuntematta arvelen, että Mikin ja Minnin ihmeellisessä pallokirjassa ohitetaan koordinaatistomuunnokset vähäsanaisesti.

      Lainaa

    46. Tulos: +18 (18 ääntä)
      Jos maapallo pyörii myötäpäivään niin silloinhan sen pyörimissuunta vaihtuu aina kun mä käännyn katsomaan johonkin toiseen suuntaan. Sitä paitsi maa pyörii vastapäivään, jos katsotaan pohjoiseen.

      Lainaa

    47. Tulos: -10 (30 ääntä)
      Kylläpä on ilkeitä kommentteja täällä. Vajaamielisyydestään huolimatta Aurora sentään pyrkii kuluttamaan korkeakirjallisuutta. Kuinka monesta teistä voi sanoa samaa?

      Lainaa

    48. Tulos: +27 (31 ääntä)
      Kerubi: Mjoo, olinpa huolimaton. Ilmansuunnan voisi ajatella diskreetiksi yksikkövektoriksi kahden absoluuttisen koordinaattipisteen välille. Yksikkövektori siksi, että sen pituudella ei ole merkitystä ja diskreetti siksi, että se voi saada vain 8 erilaista arvoa (ilmansuunnat). Mitään havaitsijan mukana kulkevaa koordinaatistoa ei ilmansuuntia määritellessä tarvita. Eikä ne havaitsijan mukana kulkevat koordinaatit (vasen/oikea jne) aivan eri asiaa ole. Absoluuttisista koordinaateista voidaan tehdä yksikäsitteinen muunnos havaitsijan mukana kulkevaan paikalliseen koordinaatistoon. Lähdekirjallisuutta tuntematta arvelen, että Mikin ja Minnin ihmeellisessä pallokirjassa ohitetaan koordinaatistomuunnokset vähäsanaisesti.
      Joo joo, osaat vektorit. En minä ole väittänyt, että oikea ja vasen olisivat aivan eri aihepiiri kuin itä ja länsi, enkä ainakaan sitä että koordinaatiston keskipistettä tarvitsisi ruveta muuntelemaan havaitsijan mukaan. Korjasit tuossa aika monta sellaista väittämää, joita kukaan ei vielä tässä yhteydessä ollut tuonut esille. Ei tarvitse pitää luentoja älykkyytesi tai sivistyneisyytesi todistamiseksi, minä en ainakaan vedä ihmisten tuollaisista ominaisuuksista johtopäätöksiä yhden viestin perusteella ;)

      Lainaa

    49. Tulos: -6 (12 ääntä)
      Mitähän Aurorasta tulee isona.

      Lainaa

    50. Rapatessa roiskuu 12.5.2015 16:53
      Tulos: +21 (27 ääntä)
      Hyppäsin ilmaan ja löin pääni kattoon.

      Lainaa

    51. Tulos: +7 (19 ääntä)
      tää kirjottaja on kyllä niin etelästä... "ei tarvii olla itää, länttä tai "pohjolaa", etelä riittää" t: itäsuomalainen

      Lainaa

    52. Tulos: +14 (14 ääntä)
      Hattu: Kaikkein ärsyttävintä on kuitenkin se, kun hyppää Turussa ilmaan, eikä laskeudukaan Jenkeissä vaan putoaa mereen! Just ostin uudet housut.
      toivottavasti vedenkestävät!

      Lainaa

    53. Tulos: +31 (41 ääntä)
      Etelä ja pohjola? Kas kun ei pohjoinen ja eteinen...

      Lainaa

    54. Tulos: +9 (11 ääntä)
      yksvaa: Etelä ja pohjola? Kas kun ei pohjoinen ja eteinen…
      Eihän eteisessä mitään vikaa ole...
      Eeppa: Auroran kannattaa siirtyä navigaattoriin, siellä on “vasen” ja “oikea”.
      Jaa-a, onko... Mun oma kehottaa vaan tekemään uu-käännöstä.

      Lainaa

    55. Tulos: +3 (11 ääntä)
      Tk: Tämä on erittäin hyvää pohdintaa nuorelta tytöltä. Pohjoinen ja etelä ovat erilaisia käsitteitä kuin länsi ja itä, tätä ei moni aikuisempikaan ymmärrä ja litteällä kartalla sitä ei tosiaan huomaa, jos ei ole tämän “mokan” kaltainen pohdiskeleva tyyppi. Maapallolla voi kulkea vaikka kuinka kauan länteen, mutta pohjoiseen vain rajatusti koska pohjoisin piste on olemassa, läntisin ei. Ja jos hyppää Turussa ilmaan ja jää leijumaan sopivaksi aikaa, niin päätyy tosiaan suurinpiirtein Tukholmaan, koska maapallo pyörii myötäpäivään. Ei siinä ollut mitään väärin. Täällä monen kommentoijan kannattaisi kerrata Akun ja Mikin ihmeellinen maailma…
      Lentokoneisiin voisi asentaa suihkumoottorit alle, jolloin se pystyy leijumaan ja odottaa, että oikea maa pyörähtää alle. Säästyisi polttoainetta.

      Lainaa

    56. Tulos: -15 (19 ääntä)
      vitun turkulaiset

      Lainaa

    57. aivoon sattuu 14.5.2015 9:00
      Tulos: -14 (20 ääntä)
      Tämän tason typeryys on jo kivuliasta luettavaa

      Lainaa

    58. Tulos: 0 (4 ääntä)
      https://www.youtube.com/watch?v=2lR7s1Y6Zig Suosittelen katsottavaksi.

      Lainaa

    59. Tulos: -4 (16 ääntä)
      Muuten hyvä mut maapallo pyörii vastapäivään :D

      Lainaa

    60. Tulos: -27 (29 ääntä)
      Jos Aurora on nimesi, Ei voi liikaa vaatia aivoiltasi. Jo vanhempasi sinun hyppäävän tiesivät. Ja mikäli hintaa, apuun riensivät! AURORA! Korttis on surkeet.. Käythän pari 3luokan mantiedontuntia lisää ♡

      Lainaa

    61. Tulos: +1 (13 ääntä)
      Hyppäsin ilmaan Turussa, leijailen yhä taivaalla sillä en pääse Alaskaan. :(

      Lainaa

    62. Tulos: -5 (7 ääntä)
      Menen Amerikkaan. Lännestä tuli itä. ???? Profit. Hetkinen, mitä?

      Lainaa

    63. Tulos: +16 (16 ääntä)
      Joo kyllä itsekin annan pikemminkin propsit ajattelusta. Toki toi hyppäämisen fysiikka, ilmanvastus ja systeemin eristäminen on vähän hukassa, mutta ilmansuunnissa ihan mielekästä pohdintaa. Toki idällä ja lännellä funktio on. Pohjoisesta pohjoiseen lienee klassinen filosofinen ajatus, josta pääsee helposti vaikka pohtimaan mitä oli ennen maailmankaikkeuden alkua. Vastaava dilemma.

      Lainaa

    64. Tulos: -15 (15 ääntä)
      vain turkulainen pystyy moiseen logiikkaan...

      Lainaa

    65. matemaatikko 21.5.2015 8:32
      Tulos: -12 (14 ääntä)
      Mitenhän käy, kun joku kerto tytölle 180 pituuspiiristä eli kansainvälisestä päivämäärärajasta? Varmaan sekoittaa hänet aivan tyystin.

      Lainaa

    66. Pohjoinen ajattelija 21.5.2015 12:51
      Tulos: +18 (18 ääntä)
      Kala: Ihan fiksua pohdintaa (joo, olen oikeasti sitä mieltä). Miten te nyt juututte vain tuohon “hyppää muka tuolla ja laskeutuu muka tuolla”? Perusidea Auroran pohdinnassa on se, että itä ja länsi eivät olekaan absoluuttisia suuntia (kuten hän on aikaisemmin olettanut), vaan pisteestä saattaa päätyä läntisempään pisteeseen silloinkin, kun kulkee vain ja ainoastaan itään päin. Kun hän sanoo, että hyppäisi Turussa ja laskeutuisi Tukholmassa, niin siinä välissä lukee: “ja jään leijuun”. Se on havainnollistus vain siitä, että maapallo pyörii, eikä mikään naurettava aivopieru. Kyllähän professorikin voisi selittää maapallon pyörimistä samalla tavalla. “Jos irroittautuisin maapallon pinnasta ja jäisin leijumaan yhteen staattiseen pisteeseen maapallon keskipisteeseen nähden, niin maa allani jatkaisi oman akselinsa kiertoa enkä laskeutuessani päätyisikään lähtöpisteeseeni.” Kyllä minuakin silloin aikoinaan ihmetytti, kun ensi kertaa tajusin tuon saman asian, että itä ja länsi ovatkin vain vasemman ja oikean kaltaisia, omasta sijainnista riippuvia suuntia. Kävin aika lailla samanlaisen ajatusprosessin läpi silloin. Olin kyllä aika nuori, mutta eihän jutussa Aurorankaan ikää mainita… Minusta on hyvä vain, että hän osaa itse pohtia asioita Outoa on sen sijaan se, että monet usein valittavat siitä, miten nykynuoret eivät käytä ollenkaan aivojaan ja jotkut jopa esittävät tyhmää näyttääkseen söpöiltä, mutta sitten kun yksi henkilö (joka voi ihan hyvin olla vaikka 13-vuotias) alkaa pohtia maantiedettä ja fysiikkaa, niin hänelle nauretaan päin näyttöä. Mitä sitten, jos hänen pohtimansa ongelmat ovat teidän mielestänne itsestäänselvyyksiä? Opettelihan Da Vincikin joskus käyttämään aterimia…
      Aivan, samaa itsettelin itsekin. Monilla on kiire pätemään kun oppi on taottu päähän, vaikka nuori neiti tässä harvinaista kyllä käyttää ihan omia aivojaan hahmottaessaan käsitteitä ja jopa kyseenalaistaa niitä.

      Lainaa

    67. Quo vadis? 5.6.2015 11:22
      Tulos: +13 (13 ääntä)
      Kala: Ihan fiksua pohdintaa (joo, olen oikeasti sitä mieltä). Miten te nyt juututte vain tuohon “hyppää muka tuolla ja laskeutuu muka tuolla”? Perusidea Auroran pohdinnassa on se, että itä ja länsi eivät olekaan absoluuttisia suuntia (kuten hän on aikaisemmin olettanut), vaan pisteestä saattaa päätyä läntisempään pisteeseen silloinkin, kun kulkee vain ja ainoastaan itään päin. Kun hän sanoo, että hyppäisi Turussa ja laskeutuisi Tukholmassa, niin siinä välissä lukee: “ja jään leijuun”. Se on havainnollistus vain siitä, että maapallo pyörii, eikä mikään naurettava aivopieru. Kyllähän professorikin voisi selittää maapallon pyörimistä samalla tavalla. “Jos irroittautuisin maapallon pinnasta ja jäisin leijumaan yhteen staattiseen pisteeseen maapallon keskipisteeseen nähden, niin maa allani jatkaisi oman akselinsa kiertoa enkä laskeutuessani päätyisikään lähtöpisteeseeni.” Kyllä minuakin silloin aikoinaan ihmetytti, kun ensi kertaa tajusin tuon saman asian, että itä ja länsi ovatkin vain vasemman ja oikean kaltaisia, omasta sijainnista riippuvia suuntia. Kävin aika lailla samanlaisen ajatusprosessin läpi silloin. Olin kyllä aika nuori, mutta eihän jutussa Aurorankaan ikää mainita… Minusta on hyvä vain, että hän osaa itse pohtia asioita Outoa on sen sijaan se, että monet usein valittavat siitä, miten nykynuoret eivät käytä ollenkaan aivojaan ja jotkut jopa esittävät tyhmää näyttääkseen söpöiltä, mutta sitten kun yksi henkilö (joka voi ihan hyvin olla vaikka 13-vuotias) alkaa pohtia maantiedettä ja fysiikkaa, niin hänelle nauretaan päin näyttöä. Mitä sitten, jos hänen pohtimansa ongelmat ovat teidän mielestänne itsestäänselvyyksiä? Opettelihan Da Vincikin joskus käyttämään aterimia…
      Word. Puit ajatukseni hienosti sanoiksi, kiitos siitä.

      Lainaa

    68. Kartat niin ja näin 5.6.2015 16:03
      Tulos: +9 (9 ääntä)
      Hieman off t: olinpa kerran todella hämmentynyt ja hahmotuskyky lähellä nollaa kun pähkäilin australialaista karttaa. Se oli siis "väärinpäin". Kaikki näytti ihan nurinkuriselta. En yhtään ihmettele että suomalainen muualla asuessaan voi hahmottaa ilmansuunnat kotimaansa mukaan vielä pitkään. Itselle on ainakin aina tärkeää tietää miten on "suuntautunut" ilmansuuntien suhteen ja ilman tätä tieto olo on hieman hämmentynyt. Kummallinen olo tuli siitäkin kun Thaimaassa vesi pyöri lavuaarissa toiseen suuntaan kun meillä ja kuusta puuttui yläosa. Tuli sitten selitys miksi Turkin (?) lipussa se kellottaa niin hassusti. Eikä tuommosia koulumaantiedon mun mielestä kerrottu, en ainakaan muista, tai sitten en vaan ole tajunnut

      Lainaa

    69. Tulos: +4 (4 ääntä)
      Olis oikeesti mielenkiintoista jutella tällaisten ihmisten kanssa.

      Lainaa

    70. mielensäpahoittaja ja oikeen huolella 6.5.2016 21:48
      Tulos: -10 (16 ääntä)
      voi vittu nyt ihan oikeesti, saatanan tyhmä paska ku tollasta miettii mikä vittu oikeen on vittu POHJOLA vittu mulla saatana menee vittu hermo tollaseen syöpäiläis persreikää

      Lainaa

    71. Tulos: -8 (12 ääntä)
      Kala: Ihan fiksua pohdintaa (joo, olen oikeasti sitä mieltä). Miten te nyt juututte vain tuohon “hyppää muka tuolla ja laskeutuu muka tuolla”? Perusidea Auroran pohdinnassa on se, että itä ja länsi eivät olekaan absoluuttisia suuntia (kuten hän on aikaisemmin olettanut), vaan pisteestä saattaa päätyä läntisempään pisteeseen silloinkin, kun kulkee vain ja ainoastaan itään päin. Kun hän sanoo, että hyppäisi Turussa ja laskeutuisi Tukholmassa, niin siinä välissä lukee: “ja jään leijuun”. Se on havainnollistus vain siitä, että maapallo pyörii, eikä mikään naurettava aivopieru. Kyllähän professorikin voisi selittää maapallon pyörimistä samalla tavalla. “Jos irroittautuisin maapallon pinnasta ja jäisin leijumaan yhteen staattiseen pisteeseen maapallon keskipisteeseen nähden, niin maa allani jatkaisi oman akselinsa kiertoa enkä laskeutuessani päätyisikään lähtöpisteeseeni.” Kyllä minuakin silloin aikoinaan ihmetytti, kun ensi kertaa tajusin tuon saman asian, että itä ja länsi ovatkin vain vasemman ja oikean kaltaisia, omasta sijainnista riippuvia suuntia. Kävin aika lailla samanlaisen ajatusprosessin läpi silloin. Olin kyllä aika nuori, mutta eihän jutussa Aurorankaan ikää mainita… Minusta on hyvä vain, että hän osaa itse pohtia asioita Outoa on sen sijaan se, että monet usein valittavat siitä, miten nykynuoret eivät käytä ollenkaan aivojaan ja jotkut jopa esittävät tyhmää näyttääkseen söpöiltä, mutta sitten kun yksi henkilö (joka voi ihan hyvin olla vaikka 13-vuotias) alkaa pohtia maantiedettä ja fysiikkaa, niin hänelle nauretaan päin näyttöä. Mitä sitten, jos hänen pohtimansa ongelmat ovat teidän mielestänne itsestäänselvyyksiä? Opettelihan Da Vincikin joskus käyttämään aterimia…
      Itseasiassa tiede väittää että myös ilmakehä pyörii maapallon mukana. Siinä on vain yksi epäloogisuus: miksi lentoaika on sama lennät sitten maapallon pyörimisen mukana myötäpäivään tai vastapäivään? Vastaus: maapallo ei pyöri 1000 kilometriä tunnissa kuten väitetään. Maapallonon litteä ja aurinko kiertää maapalloa. Itseasiassa hyvää pohdintaa kirjoittajalla....kannattaa jatkaa.

      Lainaa

    72. Tulos: -1 (7 ääntä)
      Auroralta jäi nyt huomaamatta että maapalloa ympäröivä ilma pyörii maapallon mukana. Eli jos hyppää Turussa ilmaan ja jää leijumaan, putoaa takaisin Turkuun. Jos maapallo pyörisi mutta ilmakehä pysyisi paikallaan (tai toisin päin) pitäisi joka paikassa käydä jatkuvasti aika hirveän kova tuuli.

      Lainaa

    73. jukkapalmu 6.7.2020 16:10
      Tulos: -2 (6 ääntä)
      Tossa ei ollu mitään oikein. turku ja tukholmakin meni väärinpäin :D

      Lainaa

    74. Ruuviton maahinen 10.9.2020 2:48
      Tulos: +2 (2 ääntä)
      Juippi: Itseasiassa tiede väittää että myös ilmakehä pyörii maapallon mukana. Siinä on vain yksi epäloogisuus: miksi lentoaika on sama lennät sitten maapallon pyörimisen mukana myötäpäivään tai vastapäivään? Vastaus: maapallo ei pyöri 1000 kilometriä tunnissa kuten väitetään. Maapallonon litteä ja [...]
      Jos ilmakehä ei pyörisi maapallon mukana, olisi koko ajan kamala tuuli. Kappaleet, jotka ovat maan pinnalla tai tarpeeksi paljon sen muodostaman systeemin sisällä, liikkuvat maan pyörimisen mukana koko ajan samaan suuntaan, ja vastaisesti hyppiminen vain hidastaa omaa liikettä otetun vauhdin verran. Ilmiötä voi testata junassa, tai heittämällä pallon aluksi autossa ja sitten auton ikkunasta ulos. Kappale pyrkii liikkumaan auton nopeuden ja heittonopeuden mukaisesti, mutta koska sen nopeus on auton liikenopeuden verran ilmakehän liikettä vastaan, se kohtaa nopeutensa suuruisen ilmanvastuksen, jolloin se hyvin nopeasti hidastuu, koska siihen ei auton ulkopuolella enää kohdistu samalla lailla eteenpäinvievää voimaa, kuin auton sisällä.

      Lainaa

    75. jukkapalmu 5.7.2021 10:47
      Tulos: -4 (4 ääntä)
      Ja jos Ruotsin puolelle meinaa laskeutua niin paikkana on Griggebo joka on n. 150km Tukholmasta pohjoiseen.

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: pohjoinen, etelä, itä, länsi, ilmansuunnat, kompassi, ruotsi, vasen, oikea, kartta