Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Ihan vaan nopsa heitteillejättö

Ai miten niin en voi jättää vauvaa yksin, kun vähän shoppailen?
Ihan vaan nopsa heitteillejättö

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 125 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. Tulos: +729 (825 ääntä)
      Ja vuoden äiti on...

      Lainaa

    2. Tulos: +353 (467 ääntä)
      Mistä näitä idiootteja sikiää?

      Lainaa

    3. Tulos: +1542 (1860 ääntä)
      Tällaiselle hullulle henkilölle vauvan saanti hoituu sormia napsauttamalla, mutta vaikkapa huolehtiville homovanhemmille se on laitonta?

      Lainaa

    4. Tulos: +48 (86 ääntä)
      No onpa taas.

      Lainaa

    5. Biölöögi 19.2.2015 1:48
      Tulos: +391 (477 ääntä)
      Helppohan se noiden idioottien on lisääntyä, kun eivät osaa käyttää ehkäisyä tai luulevat, että aktin jälkeen toosan pesu hävittää pahat siemenet pois... Voi terppaleiskis!

      Lainaa

    6. Tulos: +523 (571 ääntä)
      Tuon ois kannattanut kysyä Facebookissa ennen lapsen hankkimista mielipidettä ja lupaa kavereiltaan, et saisko hän tehdä lapsen. Ai niin, mutta kun lapsen saa tehdä vaik ois millainen idiootti.

      Lainaa

    7. Tulos: +359 (385 ääntä)
      Ku aloin lukemaa aattelin, että kyseessä ois joku 5-10 minsan kaupassa pyörähys, kauppa ois naapurissa tai lapsi ois autossa oottamassa.. mutta joo....

      Lainaa

    8. Tulos: +222 (284 ääntä)
      5-10 min olis imo vielä ihan ok jättää lapsi nukkumaan, jos tarttee pikasesti käydä vaik just joku maito ja pari muuta tuotetta hakemassa kaupasta, joka on muutaman metrin päässä, mutta en kyllä edes puoleks tuntia jättäis yksin...

      Lainaa

    9. Tulos: -58 (544 ääntä)
      Kertokaa uteliaalle mitä vauvalle voi tapahtua 40 minuutissa? Tukehtuuko se omaan räkäänsä tms? Lapsettomana en ole aiheeseen perehtynyt.

      Lainaa

    10. Tulos: +302 (380 ääntä)
      Nappi: Kertokaa uteliaalle mitä vauvalle voi tapahtua 40 minuutissa? Tukehtuuko se omaan räkäänsä tms? Lapsettomana en ole aiheeseen perehtynyt.
      Se, että lapsi herää jossain vaiheessa ja alkaa itkemään, ei ole mikään voivoi-juttu. Lapsen turvallisuudentunteen kannalta on tärkeää, että hänen itkuunsa reagoi tuttu aikuinen. Lisäksi onnettomuudet ovat mahdollisia, joskin harvinaisia.

      Lainaa

    11. Tulos: -170 (416 ääntä)
      kalinka: Tällaiselle hullulle henkilölle vauvan saanti hoituu sormia napsauttamalla, mutta vaikkapa huolehtiville homovanhemmille se on laitonta?
      Mitenkä niin laitonta? Homot pystyvät lisääntymään ihan samoin kun muutkin. Ei homous tee kenestäkään steriiliä.

      Lainaa

    12. Tulos: +158 (182 ääntä)
      Mites liikenneonnettomuus?

      Lainaa

    13. Tulos: -83 (347 ääntä)
      Siis onhan tuo vähän vastuutonta, mutta ei kyseessä nyt mikään HULLU ole. Järki käteen teillekin siellä vähän!

      Lainaa

    14. Tulos: +224 (262 ääntä)
      Itsestään selvyydet eivät ole sittenkään itsestäänselvyyksiä joillekkin. Miksi hommata lapsia jos ei "jaksa/viitsi raahata" niitä mukana?

      Lainaa

    15. Tulos: -120 (172 ääntä)
      mahdollisuus siihen että lapsi esim. napataan mukaan kun on yksin jätetty, on aika iso. Ja joku kukkahattutäti/setä vie lapsen pois siitä jonnekin missä siitä huolehditaan. Ei todellakaan lasta kannata jättää yksinään yli puoleksi tunniksi. Itselläni ei ole lapsia, mutta maalaisjärkeä saa käyttää ihan vapaasti itsekin miettiäkseen mikä on lapsen edun mukaista.

      Lainaa

    16. Tulos: -94 (342 ääntä)
      kalinka: Tällaiselle hullulle henkilölle vauvan saanti hoituu sormia napsauttamalla, mutta vaikkapa huolehtiville homovanhemmille se on laitonta?
      Homokortti pelattu.

      Lainaa

    17. Tulos: +289 (309 ääntä)
      Että semmosta.. Kaikilla on oikeus lapseen, mutta kukaan ei koskaan ajattele, että lapsellakin on oikeus täysjärkisiin vanhempiin ja turvalliseen ympäristöön.

      Lainaa

    18. Tulos: +264 (284 ääntä)
      Pieni vauva ei myöskään osaa kääntyä ja yleensä puklailevat, joten myös sen 10min aikana on mahdollisuus että vauva tukehtuu omaan pukluunsa. Ei sillä; on munkin lllut pakko viedä roskia/laittaa auto lämpöön/viedä pyykkiä vauvan nukkuessa,mut ei mieleenkään olis tullu jättää liki tunniks yksin kotiin.

      Lainaa

    19. S. aivartelija 19.2.2015 6:48
      Tulos: +237 (265 ääntä)
      Nappi: Kertokaa uteliaalle mitä vauvalle voi tapahtua 40 minuutissa? Tukehtuuko se omaan räkäänsä tms? Lapsettomana en ole aiheeseen perehtynyt.
      Sä voit itse jäädä auton alle tai saada sydärin siellä reissulla. Jos vauva on mukana, niin joku tietää huolehtia vauvasta, mutta jos se on kotona, kukaan ei tajua että se on siellä yksin. Toisaalta, jos vauva on yli 5 kk, tosin luultavasti tässä tapauksessa ei ole, se voi alkaa liikkua ihan yhtäkkiä yllättäen ja silloin voi sattua vaikka mitä. Tai, talo voi syttyä palamaan ja vauva ei osaa tulla sieltä itse ulos - tätä tulee aina ajateltua, kun itse tulin kerran jumpasta ja en päässyt vähään aikaan kotiin naapuritalon tulipalon takia. Ei siis palo edes omassa talossa, vaan naapurissa ja turvallisuussyistä ja paloautojen vuoksi ei päässyt kotiin. Kyseessä todettiin myöhemmin palon lähteneen sähköviasta. Mutta, vauva voi myös herätä ja hätääntyä ja kyllä se 35 minuutin aika huutamista on aika pitkä.

      Lainaa

    20. Tulos: +67 (109 ääntä)
      "mut en sit mee jos kiellätte" Paskapuhetta mutta uskon.

      Lainaa

    21. Tulos: +101 (133 ääntä)
      Kätkytkuolema on yleisin kuolemansyy imeväisikäisille Suomessa. Lisäksi vauva voi helposti kääntyä ja tukehtua.

      Lainaa

    22. Sos(iaali) 19.2.2015 7:27
      Tulos: -40 (122 ääntä)
      Jotenki hauskaa, että tällänen asia mikä ennen olis lähetetty sosiaaliviranomaisille huolestuneena, lähetetäänki nykyää veissarimokiin. Jos joku keskustelija tuolla ollut aidosti huolissaan lapsen turvallisuudesta (Mikäli kyseisellä Laura-kysyjällä useamminkin tapana ajatella KassunTurvoillaan), niin kai nyt lähettäny myös viranomaisille saman postauksen?

      Lainaa

    23. Tulos: +199 (221 ääntä)
      Kun esikoinen oli vauva, vein joskus roskat ulos rivitalomme roskakatokseen vauvan nukkuessa sisällä. Silloinkin minulla oli pelko siitä, että vaikka liukastun ja lyön pääni ja minut viedää sairaalaan tajuttomana eikä kukaan tiedä, että vauva on yksin kotona. Tämä äiti kyselee voiko lähteä kauppaan lähes tunniksi? Ystäväni sisko lähti kauppaan eikä päässyt autollaan elävänä risteyksen yli. Onneksi mummu oli lapsenlapsen kanssa kotona, kun suru-uutinen tuotiin.

      Lainaa

    24. Tulos: +144 (152 ääntä)
      Sos(iaali): Jotenki hauskaa, että tällänen asia mikä ennen olis lähetetty sosiaaliviranomaisille huolestuneena, lähetetäänki nykyää veissarimokiin.
      Mistäs sinä tiedät etteikö tietoa olisi lähetetty viranomaisille ennen Feissarimokiin lähettämistä? Nämähän eivät ole toisiaan poissulkevia tahoja?

      Lainaa

    25. Tulos: -242 (304 ääntä)
      No en kyllä nyt menisi ihan tuosta miksikään vuoden paskimmaksi äidiksi palkitsemaan, propsit sentään siitä että kysyi asiasta, eikä tehnyt mitään hätiköityä omin päin.
      Biölöögi: Helppohan se noiden idioottien on lisääntyä, kun eivät osaa käyttää ehkäisyä tai luulevat, että aktin jälkeen toosan pesu hävittää pahat siemenet pois…Voi terppaleiskis!
      Mjaa, enpä edes muista koska viimeksi olisin kortsua käyttänyt, kohta noin 9kk pitkästä suhteesta eronneena ja kohtuullisissa määrin ollut irtosuhteita ynnä muuta. Taudeitta ollaan säilytty, ja eipä ole kukaan raskaaksikaan tullut. Toivottavasti viime lauantaiselta baarireissultakaan ei..

      Lainaa

    26. Tulos: -81 (223 ääntä)
      Jaa a, ennen jätettiin piltit kehtoon ja lähdettiin navettaan töihin, eikä kellekkään tullut mieleen että jotain voisi sattua ja silti niistäkin lapsista kasvoi ihan hyviä ihmisiä.

      Lainaa

    27. Tulos: +8 (124 ääntä)
      rarraduu: Kun esikoinen oli vauva, vein joskus roskat ulos rivitalomme roskakatokseen vauvan nukkuessa sisällä. Silloinkin minulla oli pelko siitä, että vaikka liukastun ja lyön pääni ja minut viedää sairaalaan tajuttomana eikä kukaan tiedä, että vauva on yksin kotona. Tämä äiti kyselee voiko lähteä kauppaan lähes tunniksi? Ystäväni sisko lähti kauppaan eikä päässyt autollaan elävänä risteyksen yli. Onneksi mummu oli lapsenlapsen kanssa kotona, kun suru-uutinen tuotiin.
      Niin ja jos ottaa vauvan mukaan jäiselle pihalle ja kaatuu voi molemmat kuolla. Jos ajaa kolarin kauppamatkalla voi molemmat kuolla tai vain toinen

      Lainaa

    28. Sairaan Kaunis Maailma 19.2.2015 8:37
      Tulos: +112 (126 ääntä)
      Pöppis: Mistä näitä idiootteja sikiää?
      Ja miksi nämä idiootit sikiävät?

      Lainaa

    29. Tulos: +101 (127 ääntä)
      Jaajozzi: Jaa a, ennen jätettiin piltit kehtoon ja lähdettiin navettaan töihin, eikä kellekkään tullut mieleen että jotain voisi sattua ja silti niistäkin lapsista kasvoi ihan hyviä ihmisiä.
      Niin mutta silti jostain kumman syystä nämä lapset eivät jatkaneet tätä vanhempiensa kaunista kehtoon oman onnensa nojaan jättämisen kaunista perinnettä vaan heistä kasvoi meitä hössöttäviä nykyvanhempia...

      Lainaa

    30. Tulos: +155 (157 ääntä)
      Turhake: No en kyllä nyt menisi ihan tuosta miksikään vuoden paskimmaksi äidiksi palkitsemaan, propsit sentään siitä että kysyi asiasta, eikä tehnyt mitään hätiköityä omin päin. Mjaa, enpä edes muista koska viimeksi olisin kortsua käyttänyt, kohta noin 9kk pitkästä suhteesta eronneena ja kohtuullisissa määrin ollut irtosuhteita ynnä muuta. Taudeitta ollaan säilytty, ja eipä ole kukaan raskaaksikaan tullut. Toivottavasti viime lauantaiselta baarireissultakaan ei..
      Todistit pointin.

      Lainaa

    31. Tulos: +43 (53 ääntä)
      Pöppis: Mistä näitä idiootteja sikiää?
      Miks nää idiootit sikiää?

      Lainaa

    32. Tulos: +136 (144 ääntä)
      102g: Niin ja jos ottaa vauvan mukaan jäiselle pihalle ja kaatuu voi molemmat kuolla. Jos ajaa kolarin kauppamatkalla voi molemmat kuolla tai vain toinen
      Joo, mutta olisi se vähän perseestä jos vauva kuolisi ihan vain sen takia, että kukaan ei tiedä sitä mennä sieltä sisältä pelastamaan.

      Lainaa

    33. Tulos: +80 (84 ääntä)
      102g: Niin ja jos ottaa vauvan mukaan jäiselle pihalle ja kaatuu voi molemmat kuolla. Jos ajaa kolarin kauppamatkalla voi molemmat kuolla tai vain toinen
      Jos kauppaan menee, pyytää tuttua tai naapuria vahtimaan. Sillähän siitä selviää.

      Lainaa

    34. Tulos: +174 (184 ääntä)
      Jaajozzi: Jaa a, ennen jätettiin piltit kehtoon ja lähdettiin navettaan töihin, eikä kellekkään tullut mieleen että jotain voisi sattua ja silti niistäkin lapsista kasvoi ihan hyviä ihmisiä.
      Ennen lapsia tehtiin astetta enemmän koska lapset saattoivat kuolla nuorena.

      Lainaa

    35. zombiehero 19.2.2015 9:42
      Tulos: +174 (178 ääntä)
      Jaajozzi: Jaa a, ennen jätettiin piltit kehtoon ja lähdettiin navettaan töihin, eikä kellekkään tullut mieleen että jotain voisi sattua ja silti niistäkin lapsista kasvoi ihan hyviä ihmisiä.
      Vaan eipä kasvanut kaikista. Jos et ole huomannut niin imeväiskuolleisuus oli silloin "vanhoina hyvinä aikoina" huomattavasti suurempi kuin nykyään. http://www.stat.fi/til/ksyyt/2010/ksyyt_2010_2011-12-16_kat_007_fi_001.gif

      Lainaa

    36. Tulos: +34 (68 ääntä)
      kalinka: Tällaiselle hullulle henkilölle vauvan saanti hoituu sormia napsauttamalla, mutta vaikkapa huolehtiville homovanhemmille se on laitonta?
      Noh, eipä se adoptointi hetero pariskunnallekkaan helppoa Suomessa ole!

      Lainaa

    37. Komohortti 19.2.2015 9:46
      Tulos: +64 (92 ääntä)
      kalinka: Tällaiselle hullulle henkilölle vauvan saanti hoituu sormia napsauttamalla, mutta vaikkapa huolehtiville homovanhemmille se on laitonta?
      Voi viddu… ei tälläiset heterovanhemmatkaan saa adoptiosta lapsia. Ainoa syy miksi tuollainen äiti saa lapsen on, koska se on biologisesti mahdollista. Miehet eivät voi synnyttää. Adoptiosta lapsen saaminen ei ole kenellekkään helppoa.

      Lainaa

    38. Tulos: -73 (253 ääntä)
      Tässä keskustelussa on 90% on suurempia kusipäitä kuin mitä mokan äiti. Te ihan tämän keskustelun pohjalta päätitte, että kyseessä on narkkari-alkoholisti äiti, joka hiljentää lapsensa kannabispiikillä ja menee hakemaan maitoa (kaljaa) kaupasta Hannikaisen kautta. Ei ole tyhmiä kysymyksiä, on vaan kusipää tuomitsijoita. On myös hyvä lähettää sosiaaliviranomaiset paikalle, kun joku äiti kysyy jotain tyhmää. Sitten kukaan ei enää uskalla kysyä enää mitään arvelluttavaa ja näitä laiminlyöntejä tehdään, kun kukaan ei ole neuvomassa. Ja se lapsihan saa ihan superonnellisen elämän alkuaskeleen, kun sossutäti veisi lapsen pois, koska äiti kyseli tyhmiä. Häpeän teidän puolesta.

      Lainaa

    39. Tulos: +43 (111 ääntä)
      S. aivartelija: Saada sydärin siellä reissulla. Tai, talo voi syttyä palamaan ja vauva ei osaa tulla sieltä itse ulos
      en ymmärrä argumenttiä "voit saada sydärin" eikö sen sydärin voi saada yhtälailla kotona? onko ne lääkärisedät/tädit sitten sillee "onneksi äiti kuoli kotona eikä esim kaupassa" minun mielestä on todella hölmöä että laura leimataan "täydeksi idiootiksi" näin vähällä tiedolla. varsinki kun feissarimokien kommenteissä tuppaa olemaan todella tyhmää porukkaa ( anteeksi)

      Lainaa

    40. Tulos: +55 (107 ääntä)
      Järkyttävää, että joku tämän ketjun kommentoijistakin pohtii, että mitä kauheaa vauvalle voi sitten sattua, jos sen jättää yksin kotiin. Melkein toivon, että tuollaisten kommenttien takana olisi vain jotkut keskenkasvuiset nettitrollit. Jotkut idiootit toki "kouluttaakin" pieniä vauvojakin muka karaistumaan sillä, että antavat niiden huutaa vaan itsensä väsyksiin ilman, että noteeraavat vauvan itkua. Mitä olen aiheesta lukenut, niin se, jotka on jätetty jo vauvana itkemään yksin, voivat oireilla tuon johdosta myöhemminkin elämässään lapsena ja jotkut pahimmassa tapauksessa vielä aikuisenakin.

      Lainaa

    41. Tulos: +84 (96 ääntä)
      Itellä on aina vilissyt ihan hullut kauhuskenaariot oman lapsen suhteen. Sillon kun tyttö oli ihan pieni, en lähtenyt viemään roskiakaan ennen kuin mies tuli kotiin. Ajattelin, että jos avaimet jäisikin kotiin ja uuni jäisi päälle ja juuri sillä hetkellä tyttö oppisi seisomaan ja putoaisi sängystä ja lakana kiertyisi tytön ympäri niin että tämä tukehtuisi...olen kyllä ehdottomasti "pelokas äiti", mutta on kyllä työn alla, etten muutu hulluksi neurootikoksi... :(

      Lainaa

    42. Tulos: +47 (57 ääntä)
      Voi jestas... 5min (korkeintaan 10min) pikaisen kaupassa käynti menis jos kauppa oikeasti nurkan takana. Itsellä ei olisi käynyt mielessäkään mennä ovesta ollenkaan ulos jos vauva yksin kotona. Hyvä että ihan alussa "uskalsin" suihkussakaan käydä vauvan nukkuessa...

      Lainaa

    43. Tulos: +70 (140 ääntä)
      Minä en ole ikinä ymmärtänyt, että miksi vauvaa ei saa jättää yksin edes 10 minuutiksi, jos käy vaikka ulkona hetken. Kuoleeko se, jos sitä ei koko ajan joku kyttää vieressä? Joo, en ymmärrä vauvojen hoidosta mitään, mutta älkää huoliko; en aio sellaisia hankkia. Eikö se vauva voi kuolla silloinkin, jos olet 10 minuuttia viereisessä huoneessa? Mitä eroa sillä on, oletko 10 minuuttia ulkona vai 10 minuuttia vaikkapa vessassa? Selittäkää joku, jolla on tai on ollut, vauvoja, että mikä se maksimiaika on, jonka vauva saa olla yksin. Minuutti, 5 minuuttia, 10 minuuttia, puoli tuntia? Mitä sille oikein tapahtuu, kun sen jättää yksin hetkeksi nukkumaan pinnasänkyyn eikä olekaan vahtimassa vieressä? En voi käsittää miksen voisi lähteä käymään viereisessä kaupassa ja palata 10 minuutin päästä. Mitä ihmettä sille nukkuvalle lapselle voi muka tapahtua sillä välin? En vain käsitä. Olen yrittänyt kysyä tätä kavereiltani, ja he eivät ole osanneet perustella asiaa mitenkään. Ovat vain mantran lailla hokeneet "ei sitä vauvaa vain voi jättää yksin edes hetkeksi". Miksei?

      Lainaa

    44. Tulos: +104 (120 ääntä)
      TurhakeMjaa, enpä edes muista koska viimeksi olisin kortsua käyttänyt, kohta noin 9kk pitkästä suhteesta eronneena ja kohtuullisissa määrin ollut irtosuhteita ynnä muuta. Taudeitta ollaan säilytty, ja eipä ole kukaan raskaaksikaan tullut. Toivottavasti viime lauantaiselta baarireissultakaan ei.
      En itsekään ole mikään siveyden sipuli ja en usko, että järvi soutamalla kuluu. MUTTA HYI NYT HELVETTI. Just tollasten ihmisten takia en itse ole koskaan harrastanut irtosuhteita. Anteeksi tuomitseva ja tökerö suorasanaisuuteni, mutta tulee vaan mieleeni, että montahan hyppykuppaa suhunkin on tuikattu. Aika moni sukupuolitauti ei oireile näkyvästi välttämättä mitenkään. Mutta voivat hoitamattomana jättää esim. steriiliksi (siinähän sitten ihmettelet viiden vuoden päästä kuinka hyvä "tsägä" on käynyt, kun vatsa ei ole vieläkään pystyssä, vaikka lettua on levitetty ympäri pitäjän)

      Lainaa

    45. Tulos: +93 (101 ääntä)
      Sprinkles: En itsekään ole mikään siveyden sipuli ja en usko, että järvi soutamalla kuluu. MUTTA HYI NYT HELVETTI. Just tollasten ihmisten takia en itse ole koskaan harrastanut irtosuhteita. Anteeksi tuomitseva ja tökerö suorasanaisuuteni, mutta tulee vaan mieleeni, että montahan hyppykuppaa suhunkin on tuikattu. Aika moni sukupuolitauti ei oireile näkyvästi välttämättä mitenkään. Mutta voivat hoitamattomana jättää esim. steriiliksi (siinähän sitten ihmettelet viiden vuoden päästä kuinka hyvä “tsägä” on käynyt, kun vatsa ei ole vieläkään pystyssä, vaikka lettua on levitetty ympäri pitäjän)
      Ja anteeksi, että oletin sun olevan nainen. Yhtä ällöttävää suojaamaton kusivehkeiden huljuttelu tuntemattomien kanssa on huolimatta siitä, harrastiko sitä mies tai nainen.

      Lainaa

    46. Tulos: +51 (67 ääntä)
      En kyllä vauvaa jättäisi vajaaksi tunniksi yksin mutta 10 min menee, ei se siihen yhtäkkiä vaan kuole. Ja kukan sen vauvan kotoa varastaa sisältä jos ovetkin on lukossa? Osa vauvoista nukkuu sen pari tuntia päikkäreitä sikeästi ja silloin riittää että kuulee jos herää eikä tarvi 5 min välein kurkistella että onko kaikki kunnossa. Kyllä on musta sitten vikaa jos jatkuvasti on varma että itse kuolee tai vauva kuolee roskien kannon tai 10min kaupassa juoksun aikaan... Musta varmaan tuliski hirveen huono äiti koska veisin surutta roskat ulos vauvan nukkuessa tai kävisin suihkussa yms...

      Lainaa

    47. Tulos: +23 (69 ääntä)
      En jättäisi edes 5 min ja syy on selvä, joskin vähän neuroottinen: jos esim asunnossa syttyy tulipalo ehtii paikalla oleva aikuinen kantamaan lapsen turvaan, mutta 5 min aikana on tuli levinnyt jo mahd koko asuntoon savusta puhumattakaan. Toki naapurit savun haistaessaan jotain asialle tekevät, mutta ei se vauva kunnossa enää ole siinä vaiheessa, kun sinne oven läpi tullaan. Näitä kauhuskenaarioita on vanhemmaan vaan ajateltava, vaikkeivät ne "tilastollisesti" olisi kovin todennäköisiä.

      Lainaa

    48. Tulos: +75 (95 ääntä)
      Chandelure: Minä en ole ikinä ymmärtänyt, että miksi vauvaa ei saa jättää yksin edes 10 minuutiksi, jos käy vaikka ulkona hetken. Kuoleeko se, jos sitä ei koko ajan joku kyttää vieressä? Joo, en ymmärrä vauvojen hoidosta mitään, mutta älkää huoliko; en aio sellaisia hankkia. Eikö se vauva voi kuolla silloinkin, jos olet 10 minuuttia viereisessä huoneessa? Mitä eroa sillä on, oletko 10 minuuttia ulkona vai 10 minuuttia vaikkapa vessassa? Selittäkää joku, jolla on tai on ollut, vauvoja, että mikä se maksimiaika on, jonka vauva saa olla yksin. Minuutti, 5 minuuttia, 10 minuuttia, puoli tuntia? Mitä sille oikein tapahtuu, kun sen jättää yksin hetkeksi nukkumaan pinnasänkyyn eikä olekaan vahtimassa vieressä? En voi käsittää miksen voisi lähteä käymään viereisessä kaupassa ja palata 10 minuutin päästä. Mitä ihmettä sille nukkuvalle lapselle voi muka tapahtua sillä välin? En vain käsitä. Olen yrittänyt kysyä tätä kavereiltani, ja he eivät ole osanneet perustella asiaa mitenkään. Ovat vain mantran lailla hokeneet “ei sitä vauvaa vain voi jättää yksin edes hetkeksi”. Miksei?
      Jos sä olet kotona, ja vauva herää itkemään, niin silloin sä pääset lohduttamaan/rauhoittelemaan vauvaa. Mutta jos lähdet kauppaan, ja samalla hetkellä kun laitat oven kiinni, niin vauva herääkin. Sillon se joutuu yksin siellä huutamaan sen 10 minuuttia. Ja pahimmassa tapauksessa kauppareissu voi venähtää sulla.. Ja joo, vauvaa ei tarvi kotona vahtia kokoajan. MUTTA. Jos vauvalle tapahtuu jotain silloin kun olet kaupassa(siis ihan pahin mahdollinen eli kuolema), niin onko kiva jos saat lapsen menetyksen lisäksi vielä jonku syytteen kuolemantuottamuksesta/heitteille jätöstä tms. (Joo en tiedä saako siitä oikeesti mitään, ajattelin vain..) Ja otetaan vaikka semmonen esimerkki, että vauva nukkuu selällään ja puklauttaa maitoa ulos. Sillon sä kotona ollessas kuulet sen että vauva alkaa kakomaan, ja voit mennä auttamaan. (kaverille kävi näin, vauva veti henkeensä puklua.) Niin mietippä sitä, että et olekaan sisällä talossa, ja et voi auttaa vauvaa.

      Lainaa

    49. Tulos: +60 (66 ääntä)
      Ja joo, sen vauvan vieressä ei tosiaan tarvi olla kokoajan. Tälläkin hetkellä vauva nukkuu ulkona rattaissa, ja mä kuuntelen sitä itkuhälyttimestä. Mutta emmä nyt sentään sitä(tai vanhempaa lastakaan) jätä yksin kotia!

      Lainaa

    50. Rappion Apostoli 19.2.2015 14:08
      Tulos: -30 (58 ääntä)
      Kai joku mielensä pahoittanut kukkahattutäti teki jo lastensuojeluilmoituksen?

      Lainaa

    51. Tulos: +93 (107 ääntä)
      Meillä on pari lasta, kaks- ja neljä-veet. Eivät ole kumpikaan olleet muutamaa minuuttia kauemmin yksin/keskenään koskaan. Pisin aika on varmaan niinä kertoina kun oon ollu yksin lasten kanssa kotona ja koira pitää käyttää nopeasti pissalla. Silloinkin sanoin, että kohta isi ja koira menee tosta ikkunan ohi, vilkutetaan. Kesto n. 3 min. Tottakai kaikki vaihtoehdot tulipaloista murtovarkaisiin asti käy aina mielessä kun asiaa ajattelee. Itse pidän kuitenkin todennäköisimpänä sitä, että vauva herää sillä hetkellä kun ulko-ovi naksahtaa kiinni. Alkaa itkemään ja muutaman minuutin päästä tajuaa olevansa yksin ja menee hysteerin puolelle. Meilläkin on pari kertaa lapset onnistuneet kietomaan itsensä peittoihin puoliumpisolmuun vaikka turvalliset petivaatteet onkin. Entäpä jos vauva itkee ja pyörii liki tunnin hysteerisenä pinnasängyssään, varmaan aika hyvät mahikset saada tukahdettua itsensä siinä samalla. Kyseessähän on kuitenkin pelkkä todennäköisyyslaskenta. Erittäin todennäköistä on, että mitään ei tapahdu. Kaikki hyvin kun palaat. Mutta jos jotain sattuukin, sen merkitys on jotain hyvin suurta. Siinähän sitten jossittelet elämäsi viimeiset 70 vuotta joka ikinen päivä, että tulipa tehtyä. Eli ei nyt vaan varmaan kannata luottaa siihen, että ei tässä kuitenkaan mitään satu...

      Lainaa

    52. Tulos: +54 (58 ääntä)
      Näköjään ollaan angstin kanssa melko samoilla linjoilla. Tosiaan tuo puklautus on kanssa aika paha jos ei ole kukaan kuulemassa ja nopeasti auttamassa. Jo on tosiaan täysin eri asia esim. nukuttaa pihalla vaunuissa kuin jättää kokonaan valvomatta.

      Lainaa

    53. Tulos: +20 (46 ääntä)
      Nappi: Kertokaa uteliaalle mitä vauvalle voi tapahtua 40 minuutissa? Tukehtuuko se omaan räkäänsä tms? Lapsettomana en ole aiheeseen perehtynyt.
      No esimerkiksi aikanaan äitini tutulle kävi niin, että jätti kaksi lasta yksin kotiin siksi aikaa kun "käy nopeasti kaupassa" Kyseessä oli ollut vauva ja reilu vuoden ikäinen. Ajaessaan kauppaan äiti joutui onnettomuuteen ja kuoli. Koska kyseessä oli Yh-äiti ja neuvostoliitto, niin eipä kukaan lapsia muistanu ja he kuolivat asuntoon.

      Lainaa

    54. Tulos: +65 (73 ääntä)
      Chandelure: Mitä eroa sillä on, oletko 10 minuuttia ulkona vai 10 minuuttia vaikkapa vessassa?
      Sitä eroa, että vessassa ollessasi olet koko ajan vauvan/itkuhälyttimen etäisyydellä, ja kuulet heti tapahtuuko jotain normaalista poikkeavaa. Lisäksi olet koko ajan niin lähellä, että näin tapahtuessa ehdit reagoimaan nopeasti. Jos vauva alkaa vaikka oksentamaan, et voi kaupassa tietää sitä.

      Lainaa

    55. Tulos: +58 (68 ääntä)
      Olen aina kuvitellut että keskivertoihmisellä on sisäänrakennettuna järki tuollaisten perusasioiden suhteen. Kun se nyytti sitten on siinä, hyvin monet asiat tuntuvat itsestäänselviltä. Nähtävästi olen ollut väärässä.

      Lainaa

    56. Tulos: -41 (55 ääntä)
      jaa oma äiti jätti kyllä monesti tunniksi pariksi, eihän siitä kehdosta mihinkään pääse.

      Lainaa

    57. Tulos: -43 (57 ääntä)
      Kaikilla ei ole edes varaa itkuhälyttimeen, entä silloin un niitä ei oltu vielä keksitty? Järki hei käteen
      batman: Sitä eroa, että vessassa ollessasi olet koko ajan vauvan/itkuhälyttimen etäisyydellä, ja kuulet heti tapahtuuko jotain normaalista poikkeavaa. Lisäksi olet koko ajan niin lähellä, että näin tapahtuessa ehdit reagoimaan nopeasti. Jos vauva alkaa vaikka oksentamaan, et voi kaupassa tietää sitä.

      Lainaa

    58. Tulos: +25 (49 ääntä)
      Oletko lukenut liikaa rikosromaaneja? Aika vähän noita lapsen kidnappauksia tapahtuu, kotoa
      jerp: mahdollisuus siihen että lapsi esim. napataan mukaan kun on yksin jätetty, on aika iso. Ja joku kukkahattutäti/setä vie lapsen pois siitä jonnekin missä siitä huolehditaan. Ei todellakaan lasta kannata jättää yksinään yli puoleksi tunniksi. Itselläni ei ole lapsia, mutta maalaisjärkeä saa käyttää ihan vapaasti itsekin miettiäkseen mikä on lapsen edun mukaista.

      Lainaa

    59. Tulos: +21 (39 ääntä)
      batman: Se, että lapsi herää jossain vaiheessa ja alkaa itkemään, ei ole mikään voivoi-juttu. Lapsen turvallisuudentunteen kannalta on tärkeää, että hänen itkuunsa reagoi tuttu aikuinen. Lisäksi onnettomuudet ovat mahdollisia, joskin harvinaisia.
      Itkeminen on pientä esim. tulipalon rinnalla; palo saavuttaa ns. täyden palamisen vaiheen kuudessa minuutissa, joten kolmen vartin poissaolon aikana voi piltti pieni kuolla palokaasuihin ja asunto olla entinen. Siitä vaan, evoluutio toimii.

      Lainaa

    60. Tulos: +67 (73 ääntä)
      Minusta tuntuu epämiellyttävältä jättää vauvaa yksin. Olen kuitenkin hakenut pyykit ja vienyt koiraa ulos. Maks 10min ollut poissa. Olen kuitenkin laittanut taskuuni lapun jossa lukee: 'vauva yksin kotona, kellonaika ja osoite' JOS vaikka verisuoni aivoissa menis poks tai salama osuisi ;)

      Lainaa

    61. Tulos: -23 (29 ääntä)
      Tonzo: Homokortti pelattu.
      Hyvä veto :DD

      Lainaa

    62. Tulos: -96 (114 ääntä)
      kalinka: Tällaiselle hullulle henkilölle vauvan saanti hoituu sormia napsauttamalla, mutta vaikkapa huolehtiville homovanhemmille se on laitonta?
      homous on sairaus ja pervessio, kuten pedofilia

      Lainaa

    63. Tulos: -78 (94 ääntä)
      No ihan hyvin voi vauvan jättää nukkumaan toksi aikaa. Mitä sitten jos herää eikä äiti ole kotona. Ei siellä pinnasängyssä mitään hätää ole, sen kuin köllöttelee ja odottelee hetken! äItYlit taas vauhdissa... huoh.

      Lainaa

    64. Tulos: -7 (53 ääntä)
      jerp: mahdollisuus siihen että lapsi esim. napataan mukaan kun on yksin jätetty, on aika iso. Ja joku kukkahattutäti/setä vie lapsen pois siitä jonnekin missä siitä huolehditaan. Ei todellakaan lasta kannata jättää yksinään yli puoleksi tunniksi. Itselläni ei ole lapsia, mutta maalaisjärkeä saa käyttää ihan vapaasti itsekin miettiäkseen mikä on lapsen edun mukaista.
      Wau! Ai että ihan kotoa tultaisiin se lapsi nappaamaan mukaan juuri silloin kun äiti ei ole kotona. Huh huh... nyt niitä sieniä hiukan vähemmälle.

      Lainaa

    65. Tulos: -7 (49 ääntä)
      Aissu: Kätkytkuolema on yleisin kuolemansyy imeväisikäisille Suomessa. Lisäksi vauva voi helposti kääntyä ja tukehtua.
      Kätkytkuolemaa ei voi kukaan estää, ei edes se äiti vaikka olisi kotona. Mistä tiedät että mokan aloittajan lapsi osaa/ei osaa kääntyä?

      Lainaa

    66. Tulos: +17 (41 ääntä)
      Aissu: Kätkytkuolema on yleisin kuolemansyy imeväisikäisille Suomessa. Lisäksi vauva voi helposti kääntyä ja tukehtua.
      Mitä auttaa, jos äiti on kätkytkuoleman aikana himassa?

      Lainaa

    67. Tulos: +101 (111 ääntä)
      Kerrataan ja kootaan nyt vielä syyt, miksi vauvaa ei voi jättää yksin, kun se ei monista selityksistä näemmä ole kaikille vielä selvää. 1. Jotain voi sattua vauvalle vanhemman poissa ollessa. (Alakerran elämämkoululainen sytyttää kämppänsä tuleen ja savu leviää vauvaperheen asuntoon, tai vauva puklaa selällään ollessaan ja tukehtuu, koska kukaan ei ole auttamassa, tms.) 2. Vanhemmalle voi sattua jotain hänen ollessaan poissa, jolloin voi kestää hyvinkin kauan ennen kuin kukaan tajuaa, että onnettomuuteen joutuneella on vauva yksin kotona. 3. Vauva voi ihan vain herätä itkemään ja mennä paniikkiin, kun kukaan ei tule auttamaan. Tämä on kaikista todennäköisin ja myös sinänsä täysin riittävä syy, ilman sen kummempia kauhuskenaarioita, olla jättämättä vauvaa yksin. Ai miksi? Siksi, että ensimmäisten elinvuosien ja kuukausien aikana ihmiselle muodostuu (tai sitten ei) perusturvallisuus. Tämän psykologisen ilmiön varaan rakentuu ihmisen koko tulevaisuus, sillä siitä riippuu, mm. se, uskaltaako luottaa muihin ihmisiin, kokeeko itsensä arvokkaaksi, hyväksi ja riittäväksi, uskooko pärjäävänsä elämässä. Mitä paremmin vanhemmat pystyvät vastaamaan vauvan tarpeisiin, sitä paremmat eväät vauva saa elämäänsä. Ja se ei nyt tarkoita, että jos kerran joutuu huutamaan 10 minuuttia, koko elämä on pilalla. Mutta se tarkoittaa kyllä sitä, että vanhempien kannattaisi tehdä parhaansa eikä jättää vauvaa yksin, koska ei "viitsi raahata mukaan."

      Lainaa

    68. Tulos: -15 (27 ääntä)
      kalinka: Tällaiselle hullulle henkilölle vauvan saanti hoituu sormia napsauttamalla, mutta vaikkapa huolehtiville homovanhemmille se on laitonta? Ei se mistään laista johdu, etteivät kaksi samaa sukupuolta olevaa hekilöä kykyne lisääntymään keskenään. Biologinen seikka, johon ei lailla pystytä vaikuttamaan. Mikäli homopari saa kuitenkin siitettyä lapsen keskenään, he saavat pitää lapsen. Jos puhut adoptiolaista, tuskin tuon naisen lapsi on adoptoitu, koska adoptiovanhemmat joutuvat käymään läpi todella tarkat tutkimukset ja testit, ennenkuin saavat adoptoitua lapsen. Lisäksi adoptiolakia kierretään kyllä, ja monilla homopareilla on virallisesti yhteisiä lapsia (perheen sisäinen adoptiohan on sallittua myös samaa sukupuolta oleville pareille).

      Lainaa

    69. Tulos: +25 (29 ääntä)
      Nappi: Kertokaa uteliaalle mitä vauvalle voi tapahtua 40 minuutissa? Tukehtuuko se omaan räkäänsä tms? Lapsettomana en ole aiheeseen perehtynyt.
      Tämä "vastuullinen" äiti, voi joutua kolariin ja tajuttomana viedään sairaalaan. Tai jää auton alle. Tai jääkokkare putoaa katolta päähän. On paljon vaihtoehtoja. Eikö sinne kauppaan voi mennä sitten kun vauva herää?

      Lainaa

    70. Tulos: +33 (57 ääntä)
      juupas: Kaikilla ei ole edes varaa itkuhälyttimeen, entä silloin un niitä ei oltu vielä keksitty? Järki hei käteen
      Jos ei ole varaa itkuhälyttimeen? Täh? Mutta lapsentekoon on varaa? Ai niin ne sossutuet...

      Lainaa

    71. Älyn jättiläinen vai? 19.2.2015 20:01
      Tulos: +6 (28 ääntä)
      Bluz: Järkyttävää, että joku tämän ketjun kommentoijistakin pohtii, että mitä kauheaa vauvalle voi sitten sattua, jos sen jättää yksin kotiin. Melkein toivon, että tuollaisten kommenttien takana olisi vain jotkut keskenkasvuiset nettitrollit. Jotkut idiootit toki “kouluttaakin” pieniä vauvojakin muka karaistumaan sillä, että antavat niiden huutaa vaan itsensä väsyksiin ilman, että noteeraavat vauvan itkua. Mitä olen aiheesta lukenut, niin se, jotka on jätetty jo vauvana itkemään yksin, voivat oireilla tuon johdosta myöhemminkin elämässään lapsena ja jotkut pahimmassa tapauksessa vielä aikuisenakin.
      En voi edes ymmärtää miten joku voi ajatellakaa jättävänsä pienen vauvan melkein tunniksi yksin. Se oli ihmisten pointti joten älä sinä ruikuta siinä. Mutta hyvä että sentään kysy muilta eikä vaan jättänyt vauvaa yksin, joten en nyt menis sossuille huutamaa että vauva pois...

      Lainaa

    72. Tulos: -12 (24 ääntä)
      Bluz: Järkyttävää, että joku tämän ketjun kommentoijistakin pohtii, että mitä kauheaa vauvalle voi sitten sattua, jos sen jättää yksin kotiin. Melkein toivon, että tuollaisten kommenttien takana olisi vain jotkut keskenkasvuiset nettitrollit. Jotkut idiootit toki “kouluttaakin” pieniä vauvojakin muka karaistumaan sillä, että antavat niiden huutaa vaan itsensä väsyksiin ilman, että noteeraavat vauvan itkua. Mitä olen aiheesta lukenut, niin se, jotka on jätetty jo vauvana itkemään yksin, voivat oireilla tuon johdosta myöhemminkin elämässään lapsena ja jotkut pahimmassa tapauksessa vielä aikuisenakin.
      mita ne oireet aikuisilla oli sen tutkimuksen mukaan?

      Lainaa

    73. Tulos: -3 (45 ääntä)
      kiki: 2. Vanhemmalle voi sattua jotain hänen ollessaan poissa, jolloin voi kestää hyvinkin kauan ennen kuin kukaan tajuaa, että onnettomuuteen joutuneella on vauva yksin kotona.
      Ma en edelleen tajua mita eroa silla on kuoleeko se vanhempi kaupassa vai kotona, jos se vauveli jaa yksin kummassakin tapauksessa.

      Lainaa

    74. Tulos: -9 (17 ääntä)
      Taisi olla mokan äiti itse puolustamassa itteään

      Lainaa

    75. Tulos: +36 (40 ääntä)
      Voi hyvää päivää näit juttui. Eniten silti ehkä hämmästyttää et jokku puolustaa/hyväksyy. Mul on 2 ja 4 vuotiaat lapset ja enpä oo viel heit yksi jättäny ees "kipastakseni" kaupas (roskie vienti ny menee). Ja tosiaa toi et onha sillee ennenki tehty ei oo mikää selitys. Imeväisyyskuolleisuus oli viel 1930-luvul valtavaa. Syntyneist lapsist lähes joka 10 kuoli! Ollaaa sentää menos pikkase parempaa suuntaa. Mut kiitoa tän tyyppiste vanhempien saattaa tul vähä takapakkiiki.

      Lainaa

    76. Tulos: +20 (50 ääntä)
      Lapsirakas: Mitä auttaa, jos äiti on kätkytkuoleman aikana himassa?
      Se vauva tuskin *naps* tuosta vain kuolee, vaan se esim. tukehtuu-> kakomisääntä, saa sairaskohtauksen -> itkua/huutoa/äkinää/ääntä, tipahtaa -> kolahdus, jne jne. Toiseen huoneeseen nämä äänet kuuluvat, mutta kauppaan asti tuskin eivät. Kotona äiti myös voi soittaa heti ambulanssin ja antaa elvytystä. Kaupasta käsin tämä on hieman vaikeaa.

      Lainaa

    77. Tulos: +22 (28 ääntä)
      blondi: Ma en edelleen tajua mita eroa silla on kuoleeko se vanhempi kaupassa vai kotona, jos se vauveli jaa yksin kummassakin tapauksessa.
      Eiköhä siin oo pointtina se et sielt kotoo sitä lasta ei välttämättä löydetä ajoissa ja se kuolla. Kun taas jos se on mukana ni jokuhan sen hoitaa ettei ainakaa kuole.

      Lainaa

    78. Tulos: +36 (42 ääntä)
      kiki: Kerrataan ja kootaan nyt vielä syyt, miksi vauvaa ei voi jättää yksin, kun se ei monista selityksistä näemmä ole kaikille vielä selvää. 1. Jotain voi sattua vauvalle vanhemman poissa ollessa. (Alakerran elämämkoululainen sytyttää kämppänsä tuleen ja savu leviää vauvaperheen asuntoon, tai vauva puklaa selällään ollessaan ja tukehtuu, koska kukaan ei ole auttamassa, tms.) 2. Vanhemmalle voi sattua jotain hänen ollessaan poissa, jolloin voi kestää hyvinkin kauan ennen kuin kukaan tajuaa, että onnettomuuteen joutuneella on vauva yksin kotona. 3. Vauva voi ihan vain herätä itkemään ja mennä paniikkiin, kun kukaan ei tule auttamaan. Tämä on kaikista todennäköisin ja myös sinänsä täysin riittävä syy, ilman sen kummempia kauhuskenaarioita, olla jättämättä vauvaa yksin. Ai miksi? Siksi, että ensimmäisten elinvuosien ja kuukausien aikana ihmiselle muodostuu (tai sitten ei) perusturvallisuus. Tämän psykologisen ilmiön varaan rakentuu ihmisen koko tulevaisuus, sillä siitä riippuu, mm. se, uskaltaako luottaa muihin ihmisiin, kokeeko itsensä arvokkaaksi, hyväksi ja riittäväksi, uskooko pärjäävänsä elämässä. Mitä paremmin vanhemmat pystyvät vastaamaan vauvan tarpeisiin, sitä paremmat eväät vauva saa elämäänsä. Ja se ei nyt tarkoita, että jos kerran joutuu huutamaan 10 minuuttia, koko elämä on pilalla. Mutta se tarkoittaa kyllä sitä, että vanhempien kannattaisi tehdä parhaansa eikä jättää vauvaa yksin, koska ei “viitsi raahata mukaan.”
      Kiitos sinulle! Ja jos jokainen nyt voisi lukea tämän ennenkuin kommentoi taas uudestaan samoja typeriä asioita!

      Lainaa

    79. Itseasiassa 19.2.2015 23:16
      Tulos: +47 (49 ääntä)
      isotooppi: Se vauva tuskin *naps* tuosta vain kuolee, vaan se esim. tukehtuu-> kakomisääntä, saa sairaskohtauksen -> itkua/huutoa/äkinää/ääntä, tipahtaa -> kolahdus, jne jne. Toiseen huoneeseen nämä äänet kuuluvat, mutta kauppaan asti tuskin eivät. Kotona äiti myös voi soittaa heti ambulanssin ja antaa elvytystä. Kaupasta käsin tämä on hieman vaikeaa.
      Kätkytkuolema ei ole tukehtumiskuolema tai tavanomainen sairaskohtaus, eikä siihen yleensä liity mitään erikoisempia ääniä. Kätkytkuolema on nimenomaan selittämätön imeväisikäisen äkkikuolema, vauvan tukehtumiskuolema tai johonkin nimettyyn sairauskohtauksen kuoleminen ei ole yhtäkuin kätkytkuolema. Kerrottakoon, että vauvoilla on muutenkin hengitys usein, etenkin unen aikana tahdiltaan melko epätasaista. Vauvan hengityksessä unen aikana saattaa olla jopa 10-20 sekunnin taukoja, jonka jälkeen normaalisti vauva joko herää taikka hengityksensäätelyjärjestelmä kytkeytyy päälle ja vauva hengittää taas. Kätkytkuoleman on epäilty johtuvan siitä, että vauvan hengityksen säätelyjärjestelmä ei jostakin syystä toimi vielä kunnolla, ja sen vuoksi järjestelmä ei kytkeydykään päälle ja vauva ei myöskään herää jostakin syystä hengityskatkokseen kuten vauvat yleensä. Jokatapauksessa, kätkytkuolema on yleensä käytännössä äänetön, eli sitä ei huomaa ellei ole ihan vauvan lähellä ja satu huomaamaan, että tämä ei ole hetkeen hengittänyt. On keinoja ja tapoja joiden ajatellaan ehkäisevän kätkytkuolemia, mutta niistä on aikalailla ristiriitaista tietoa eikä ole olemassa täysin varmaa keinoa ehkäistä sitä. Toki esimerkiksi vauvan nukuttamista vatsallaan pidetään yleisesti riskialttiina. Kätkytkuoleman kokenen vauvan elvyttämistä pidetään käytännössä katsoen mahdottomana, vaikka toki aina yritetään silti elvyttää etenkin kun kuolinsyytä ei heti tiedetä. Tietenkään vauvoja ei silti saa jättää yksin, koska on monia pahoja asioita (tukehtuminen, tulipalo, sairauskohtaus...) joita voi sattua kun vauva on yksin, ja jotka voivat johtaa jopa vauvan kuolemaan mikäli ketään aikuista ei ole paikalla. Ja muutenkin, jos vauva herää itkemään yöllä, ei ole hyväksi lapsen kehitykselle että ketään ei tulekaan paikalle. Mutta edeltävässä viestissä puhuttiin kätkytkuolemasta (johon kuolee Suomessa vuosittain 10-20 lasta), ja nimenomaan kätkytkuolemassa ei periaatteessa ole väliä onko vanhempi samassa talossa vai ei, ellei samassa talossa oleminen tarkoita sitä että on aivan vauvan vieressä ja tarkkailee tämän hengitystä koska sitä ei tosiaan mitenkään kuule kauemmas, eikä elvytyksestä ole yleensä hyötyä enää jos lapsi on jo kokenut kätkytkuoleman. Toki muissa tapauksissa vanhemman läsnäolo voi useinkin pelastaa lapsen hengen.

      Lainaa

    80. Tulos: -7 (13 ääntä)
      Nukkuvan vauvan voi jättää hetkeksi yksin, mutta äitiä ei.

      Lainaa

    81. Tulos: +40 (44 ääntä)
      Jaajozzi: Jaa a, ennen jätettiin piltit kehtoon ja lähdettiin navettaan töihin, eikä kellekkään tullut mieleen että jotain voisi sattua ja silti niistäkin lapsista kasvoi ihan hyviä ihmisiä.
      Jaa-a, ennen oli myöds lapsikuolleisuus yli tuhatkertainen nykypäivään verrattuna. Että ehkä ihan hyvä jos nykyään jollekulle tulee mieleen että jotain voi sattua.

      Lainaa

    82. Tulos: +32 (54 ääntä)
      Miten ois että kysyvälle vastataan asiallisesti, kun sentään tajuaa kysyä? Hölmöä joo noin pitkä aika, mutta tuli vielä mieleen että capslookin ja huutomerkkien sijaan alkuperäiseen päivitykseen kommentoijat ois sen sijaan voineet tarjota apuaan kaupassa käyntiin, jos arkinenkin asia vaatii mahdollisesti väsyneelle äidille paljon järjestelyitä, ehkä se oli samalla myös pieni avunpyyntö.

      Lainaa

    83. Insinörtti 20.2.2015 13:37
      Tulos: -52 (72 ääntä)
      Jo on kukkahattu-ulinaa kommenttiosio täynnä. 40min poissa, mitä sitten? Mitään ei tuossa ajassa tapahdu vaikka yliherkät äidinvaistot käskee väsyneitä yh-äippiä tekemään p*skalla käymisenkin kolmessa osassa. Jos lisääntyminen olis luvanvaraista, ei tän kommenttiosion perusteella kovin montaa lupaa irtois. Järjetöntä menoa ei voi muuta sanoo.

      Lainaa

    84. Tulos: +30 (46 ääntä)
      Turhake: No en kyllä nyt menisi ihan tuosta miksikään vuoden paskimmaksi äidiksi palkitsemaan, propsit sentään siitä että kysyi asiasta, eikä tehnyt mitään hätiköityä omin päin. Mjaa, enpä edes muista koska viimeksi olisin kortsua käyttänyt, kohta noin 9kk pitkästä suhteesta eronneena ja kohtuullisissa määrin ollut irtosuhteita ynnä muuta. Taudeitta ollaan säilytty, ja eipä ole kukaan raskaaksikaan tullut. Toivottavasti viime lauantaiselta baarireissultakaan ei..
      Toivottavasti vehkeesi putoaa pois.

      Lainaa

    85. Tulos: -3 (7 ääntä)
      kalinka: Tällaiselle hullulle henkilölle vauvan saanti hoituu sormia napsauttamalla, mutta vaikkapa huolehtiville homovanhemmille se on laitonta?
      Eikös se nyt muutu kun tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan 2017? Vai eikö se sitten kuulu siihen lakiin?

      Lainaa

    86. Tulos: -4 (26 ääntä)
      Voi hyvä luoja miten pahaa teki lukea. Miten noin vastuuttomia äitejä onkin jotka edes harkitsevat tuollaista. Itsellä alle vuotinen ja kyllä ihan sydämestä ottaa tuollaista lukea.

      Lainaa

    87. Tulos: +6 (24 ääntä)
      blondi: Ma en edelleen tajua mita eroa silla on kuoleeko se vanhempi kaupassa vai kotona, jos se vauveli jaa yksin kummassakin tapauksessa.
      Jos sitä ihmistä aletaan haeskella sieltä kotoa kun sitä ei näy, se lapsi löytyy samalla sieltä. Jos se vanhempi delaa jossain kaupassa, sitä lasta ei välttämättä sillon aatella vaan voidaan aatella että nyt se on vaikka mummolla hoidossa tai tädin vahdittavana.

      Lainaa

    88. Tulos: +29 (35 ääntä)
      Pege: Jos sitä ihmistä aletaan haeskella sieltä kotoa kun sitä ei näy, se lapsi löytyy samalla sieltä. Jos se vanhempi delaa jossain kaupassa, sitä lasta ei välttämättä sillon aatella vaan voidaan aatella että nyt se on vaikka mummolla hoidossa tai tädin vahdittavana.
      Erikoinen ajattelutapa. Luuletko tosissasi, että henkilön kuollessa tämän alaikäisiä lapsia ei kukaan ajattele? Heti kun vainajan henkilöllisyys on selvillä, omaisia informoidaan asiasta, ja jos selviää että vainajalla on pieni lapsi, aivan varmasti hänet etsitään. Mikäli vainajalla ei ole esim. puolisoa jonka kanssa vauva olisi, varmasti soitellaan tiedossa olevat lähiomaiset läpi, ja mennään asuntoonkin etsimään niin että lapsi löytyy kyllä alle vuorokauden sisään. Ei Suomessa vanhemman kuollessa vaan unohdeta, että hänellä on lapsi (tai ajatella automaattisesti, että lapsi on varmaan hoidossa eikä hänellä ole hätää) se kyllä huomataan tiedoista ja lapsi etsitään aivan varmasti mahdollisimman pikaisesti ihan siksikin, että sijoituspaikkaa (ellei lapselle ole toista vanhempaa tiedossa tms) saadaan järjesteltyä. Lisäksi jos vanhempi kuolee asuntoon lapsensa luo, eihän häntä sieltäkään välttämättä kukaan löydä ennenkuin ruumis (etenkin jos vanhempi on yksinäinen ja "erakoitunut") alkaa haisemaan, ja siihen voi mennä sen parikin viikkoa jotenka kyllä se lapsi siinä ajassa kuolee ilman hoitoa, vaikka vanhemman ruumis onkin paikalla. Eli pieno lapsi voi saada apua jopa nopeammin kuin saisi vanhemman kuollessa asuntoon, jos vanhempi kuolee kadulle, koska kadulta vanhempi ainakin löytyy heti. Tämä ei tokikaan oikeuta jättämään lasta yksin, ja tietysti lapsi joutuisi tunteja olemaan yksin ennen kuin häntä löydettäisiin, etenkin jos kuolleen vanhemman henkilöllisyys ei heti selviä tai häntä ei heti kuoltuaan löydetä. Ja vanhemman kuolema ei ole todennäköisin riski, vaan on olemassa paljon suurempia riskejä liittyen vauvan yksin jättämiseen.

      Lainaa

    89. Tulos: +38 (48 ääntä)
      Jaksaa aina naurattaa nää "kyllä vanhoina hyvinä aikoinakin pärjättiin" kommentit. Toki pärjättiin, mut nykyään pärjätään aika paljon paremmin kun asioista tiedetään enemmän ja osataan minimoida riskejä.
      blondi: mita ne oireet aikuisilla oli sen tutkimuksen mukaan?
      Kai kaikki nyt kiintymyssuhteista on kuullut? Ei ihan mikään pelkkä pikku tutkimus kyseessä.

      Lainaa

    90. Tulos: -23 (41 ääntä)
      iip: Jaksaa aina naurattaa nää “kyllä vanhoina hyvinä aikoinakin pärjättiin” kommentit. Toki pärjättiin, mut nykyään pärjätään aika paljon paremmin kun asioista tiedetään enemmän ja osataan minimoida riskejä. Kai kaikki nyt kiintymyssuhteista on kuullut? Ei ihan mikään pelkkä pikku tutkimus kyseessä.
      Mielenkiintoinen vastaus sinulla kysymykseen, jota lainasit viestissäsi. Siis ovatko aikuisiällä esiintyvät oireet sitä, että henkilö muodostaa kiintymyssuhteita? Vaiko sitä, että hän kuulee/ei kuule niistä? Vai etkö sinä vain osaa vastata esitettyyn kysymykseen, mutta haluat esittää fiksua kertomalla että kaikkien pitäisi tietää vastaus edellä mainittun kysymykseen kysymättäkin ja tutkimus joka aiheesta tehtiin oli otannaltaan ja kestoltaan suuri? :-) Olisi4 voinut edes kertoa kenen tekemästä tutkimuksesta on kyse. Naurettavaa antaa tuollainen vastaus. Yhtä fiksun oloista kuin vastata vaikka kysymykseenn "pidätkö kaurapuurosta, ja jos pidät niin minkä merkin kaurapuuro on parasta?" vaikka että "kai kaikki nyt ovat ravintokuiduista kuulleet, ja ei ole mikään ihan pieni tehdas kyseessä"... Jotain tasoa edes...

      Lainaa

    91. Tulos: +14 (18 ääntä)
      Omien lasten kohdalla piti ihan käydä 10 minuutin välein melkein tarkistamssa kun nukkuivat että hengittävät vielä, sen verran stressas että ne siellä tukehduttaa ittensä tai muuta vastaavaa :D Mitää ei kuitenkaa koskaa käyny, koska aina satuin olemaan lähettyvillä. Muutamia kertoja tuli isot puklut nukkuessa kun oli kääntynyt selälleen ja tukehtunut varmaan olisi ellen olisi sitä kuullut kun pienet vaa alkaa sätkiä selällänsä ja yrittää sylkeä suusta tatinaa ulos muttei onnistu. On sitä aikusiaki kuollu oksennukseensa, tollaset pienet vie helpommin.

      Lainaa

    92. Tulos: +26 (28 ääntä)
      Sos(iaali): Jotenki hauskaa, että tällänen asia mikä ennen olis lähetetty sosiaaliviranomaisille huolestuneena, lähetetäänki nykyää veissarimokiin. Jos joku keskustelija tuolla ollut aidosti huolissaan lapsen turvallisuudesta (Mikäli kyseisellä Laura-kysyjällä useamminkin tapana ajatella KassunTurvoillaan), niin kai nyt lähettäny myös viranomaisille saman postauksen?
      Jotenkin hauskaa, että joku pitää tuollaisen kysymyksen (jonka Laura esitti) kysymistä julkisesti, syynä tehdä lastensuojeluilmoitus. Vaikka kysymys oli jokseenkin hölmö, se oli vain kysymys, ja vastauksen saatuan kysyjä toimi niinkuin häntä ohjeistettiin. Erii asia tietenkin jos kysymys olisi ollut jotenkin oikeasti hyvin sairas tms. tyyliin "saako vauvan raiskata, kun se nukkuu?" tai "saako vauvaa roikottaa korvasta ulkona kerrostalon ikkunasta?", niin silloin toki ilmoitus olisi jo paikallaan. Tai jos äiti olisi ilmoittanut jättävänsä vauvan neuvoista huolimatta yksin kotiin 40 minuutiksi. Tuollainen kysymys, vaikka onkin vähän tyhmä, ei kerro äidin olevan kyvytön huolehtimaan vauvastaan. Hyvä, että kysyi eikämvain jättänyt vauvaa yksin. Huolestuttavaa, että jotkut oikeasti kuormittavat sosiaalityöntekijöitä noinkin turhista jutuista tehdyillä ilmoituksilla. Vai kuvitteleeko joku oikeasti, että tuollaisen vuoksi lapsi huostaanotetaan tai ko. perhe otetaan eritisen valvonnan ja tukitoimien kohteeksi sen vuoksi, että äiti esitti tuollaisen kysymyksen?

      Lainaa

    93. Tulos: +30 (32 ääntä)
      Jaajozzi: Jaa a, ennen jätettiin piltit kehtoon ja lähdettiin navettaan töihin, eikä kellekkään tullut mieleen että jotain voisi sattua ja silti niistäkin lapsista kasvoi ihan hyviä ihmisiä.
      Väitän, ettei vauvan yksin jättämistä entisaikaankaan ole pidetty turvallisena tai hyvänä vaihtoehtona, vaikka niin jotkut ehkä saattoivatkin tehdä. Tosin, entisaikaan etenkin maatiloilla elettin usein suurperheissä, joihin kuului ydinperheen lisäksi myös ainakin "talon vanha isäntä ja vanha emäntä", eli yleensä miehen vanhemmat ja näinollen siis lasten isovanhemmat. Lisäksi tilalla saattoi elää myös perheen muita sukulaisia, keirtolaisia sekä piikoja ja renkejä. Koska siis talossa oli esimerkiksi juurikin isovanhemmat, jotka eivät enää ehkä raskaisiin talon töihin pystyneet, he auttoivat lastenhoidossa ja muissa kevyemmissä töissä, lapset usein jätettiin heidän hoiviinsa jos vanhemmat joutuivat lähtemään molemmat töihin ulos tms. Myös isommat lapset, ottolapset tai pienet kiertolaislapset saattoivat auttaa lastenhoidossa. Entisajan tiloilla asui ja eli paljon väkeä, ja sen vuoksi kiireestä ja puuttuvasta päuvähoitojärjestelmästä huolimatta lapsia ei tuolloinkaan tarvinnut jättää yksin. Jopa pienissä yhen huoneen torpissa asui usein ainakin kaksi sukupolvea, eli köyhemmänkään väen ei yleensä ollut pakko jättää lapsia yksin. Tosin esimerkiksi yksinhuoltajaäitien ja perheiden, joilla ei ollut sukua taikka varaa ottaa itselleen työntekijöitä, saattoi olla pakko jättää lapset yksin pitkiksikin ajoiksi hakkiakseen perheelleen elantoa. Tuohon aikaan lapsikuolleisuus olikin nykyiseen verrattuna todella yleistä, etupäässä tosin köyhyyden ja kehittymättömän lääketieteen ja terveydenhuollon vuoksi eikä niinkään lasten yksin jättämisen vuoksi. Eli ei se silloin ollut yhtään sen turvallisempaa vauvaa jättää yksin, ja varmasti köyhyyden vuoksi kun niin jouduttiin tekemäön, saattoi jopa kuolemaa johtavia onnettomuuksi tapahtua. Ja kuolleista ei tullut mitään, heitä ei vaan kukaan enää muista. Ja kyllä niitä tunne-elämän ongelmia ja traumoja tuonkin ajan lapsilla on ja oli, vaikka ne olivatkin tuolloin vielä vähemmän puhuttu asia. "Hullut" suljettiin hullujenhuoneille, kotona ryypättiin ja ryypätään vieläkin murheita unholaan. Töitä tehdään, kunnes kuolema tuo vapautuksen suorittamisesta. Ehkä ovat kunnollisia, mutta ovatko onnellisia? Vanhalle kansalle opetettiin vielä enemmän kuin nykyään, että töitä pitää tehdä ja itsestä huolehtia vaikka mikä olisi, ja siksi he tekevätkin sen niin kauan kuin vain pystyvät suinkin. Toki on hyvä olla "kunnollinen", mutta yksistään se että henkilö on ulkoisesti kunnollinen, ei tarkoita sitä ettei hänellä voisi olla ongelmia mielenterveydessä ja juurikin esim tunne-elämässä. Aina on tapauksia, joissa oikein ns. perinteinen normaali kunnon kansalainen on tehnyt täysin yllättäen itsemurhan tai jotain vielä karmeampaa, ja silloin on usein kyse juurikin niistä ihnisistä, jotka ovat yrittäneet väkisin olla "kunnon ihmisiä", kunne ei vaan enää voimat ole riittäneet. Surullista, että Suomessa elää vielä tänäkin päivänä vahvana ajatus, että mielen ongelmat ja sairaudet ovat heikkojen ja huonojen ihmisten juttu, joita ei kunnon ihmisillä ole. Usein vedotaan juuri siihen, että "ennenvanhaankaan ei oltu masentuneita ja lapsistakin hakattiin luulot pois, että oppivat eikä kukaan siitä masentunut", mutta se ei ole totta. Turha elätellä niitä ruusuisia kuvia entisajan kaikenkestävistä ihmisolennoista. Ennenvanhaan tapahtui yhtälailla pahoja asioita kuin nykyäänkin, tapahtui murhia, itsemurhia, hyväksikäyttöjä, perhesurmia... Niitä ei vaan viitsitä muistella, ja siksi nykyään ajatellaan ettei niitä ollut. Itseasiassa esimerkiksi perhesurmat olivat ennenvanhaan paljon yleisempia kuin nykyään. Joten mitä, jos yritettäisiin oppia niistä edellisten sukupolvien virheistä, eikä vain kuviteltaisi entisajan ihmisiä täydelliseksi ja toistettaisi heidän virheitään hokien sitä valhetta, ettei silloin ollut pahuutta, tuskaa, masennusta ja kuolemaa.

      Lainaa

    94. Tulos: -12 (34 ääntä)
      Alkaapahan taas mietityttää se kuinka tuhottoman avuttomia ihmisvauvat ovat kun ei hetkeksikään voi yksin jättää..eläinmaailmassa poikaset joutuvat selviytymään heti syntymästään saakka sekä opettelevat kävelemään jo parin ensimmäisen tuntinsa aikana siinä missä karvattomilla kuolaajillamme sama kestää monen monituista vuotta..

      Lainaa

    95. Tulos: +24 (30 ääntä)
      lol: Mielenkiintoinen vastaus sinulla kysymykseen, jota lainasit viestissäsi. Siis ovatko aikuisiällä esiintyvät oireet sitä, että henkilö muodostaa kiintymyssuhteita? Vaiko sitä, että hän kuulee/ei kuule niistä? Vai etkö sinä vain osaa vastata esitettyyn kysymykseen, mutta haluat esittää fiksua kertomalla että kaikkien pitäisi tietää vastaus edellä mainittun kysymykseen kysymättäkin ja tutkimus joka aiheesta tehtiin oli otannaltaan ja kestoltaan suuri? Olisi4 voinut edes kertoa kenen tekemästä tutkimuksesta on kyse. Naurettavaa antaa tuollainen vastaus. Yhtä fiksun oloista kuin vastata vaikka kysymykseenn “pidätkö kaurapuurosta, ja jos pidät niin minkä merkin kaurapuuro on parasta?” vaikka että “kai kaikki nyt ovat ravintokuiduista kuulleet, ja ei ole mikään ihan pieni tehdas kyseessä”… Jotain tasoa edes…
      Höh, voi sitä googleakin käyttää! Ajattelin, että kiintymyssuhteet (lapsuudessa tärkeä tunnesuhde, turvaton kiintymyssuhde vaikuttaa kehitykseen ja jopa aikuisiällä siihen miten luottaa toisiin) ovat yleistietoa, jolloin porukka muistaisi kyseisen teorian ja jos joku ei tiedä/muista hän voipi googlata jos jää vaivaamaan.

      Lainaa

    96. Tulos: -11 (19 ääntä)
      Laura on todennäköisesti niitä äitejä, jotka työntää vauvanvaunuja koko ajan yhdellä kädellä, koska toisessa kädessä on puhelin.

      Lainaa

    97. Tulos: +4 (12 ääntä)
      Pege: Jos sitä ihmistä aletaan haeskella sieltä kotoa kun sitä ei näy, se lapsi löytyy samalla sieltä. Jos se vanhempi delaa jossain kaupassa, sitä lasta ei välttämättä sillon aatella vaan voidaan aatella että nyt se on vaikka mummolla hoidossa tai tädin vahdittavana.
      No jos kyseessä on yh, niin se äiti ehtii mädäntyä ja naapurit havahtuu vasta huoneesta tulevaan hajuun ennenkuin nykysuomessa kukaan ketään kaipaa. Jokainen voi itse päissänsä laskea, kuinka kauan se vauva on ollut sitten omillaan.

      Lainaa

    98. Tulos: -2 (12 ääntä)
      Nappi: Kertokaa uteliaalle mitä vauvalle voi tapahtua 40 minuutissa? Tukehtuuko se omaan räkäänsä tms? Lapsettomana en ole aiheeseen perehtynyt.
      No sellasta jännää voi tapahtua, että naapurin Paavo vetää röökiä asunnossaan ja nukahtaa kännissä ja tulipalo lähtee leviämään taloyhtiössä. Tai sitten se inhimillinen virhe sattuu ja vaikka kissa hyppää tiskipöydälle ja törmää kahvinkeittimeen ja mainosposti jäi juuri siihen viereen ja syttyy tulipalo. Tämä välkky varmaan jättää jokatapauksessa pesukoneet sun muut päälle kun poistuu kotoa, nekin vielä. Tai sitten tälläselle urpolle voi sattua onnettomuus matkalla ja esimerkiksi kuollessa ei ehkä lanssisedät keksi ekana että tällä on varmaan muksu kotona. Ehkä on yh, niin ei iskäkään ei mee työpäivän jälkeen kotia sitten.. Ihan mitä tahansa voi sattua, meillä sattui leivänpaahtimeen jokin vika ja ihan vaan olin toisessa huoneessa kun palohälytin alkoi piipittää ja kämppä oli jo aika savussa. Kun pikkulapset ja lemmikit oli pihalla sain homman hoideltua ilman isompaa vahinkoa, jos olisin ollut vaikka vain liiterissä hakemassa puita (pilkkonut samalla) tai meillä ei ois ollu palohälytintä vahinko ois voinut olla enempi kun haiseva kämppä. Ois aika kohdillaan ton muijan läheisten vähän vinkata neuvolaan, jos vaikka perhevalmennusta tai sitten ihan sosiaalipuolen asiakkaaksi pääsisi kun tuo vanhemmuus on noin heikoilla. Tollasen tosissaan futsaaminen on aika kammottavaa, sinääsnä jos se on vaan heitto kun ei jaksaisi sitä pukemista ja huutoa ja vauva-arkea vaan ois vaan pakko tehä ja toimia, niin sit ei mitään. Mutta luin tätä nyt että tyyppi oli niin idiootti et ois jättäny vauvan/lapsen yksin noin pitkäksi aikaan. Meillä eskarilainen on harkitusti harjotellu yksinolemista tollasissa pätkissä, kun itse on halunnut.

      Lainaa

    99. Tulos: -22 (24 ääntä)
      On täysin mahdotonta että kirkuvalle kakkauspakkaukselle kävisi jotain lyhyessä ajassa.

      Lainaa

    100. Tulos: -9 (39 ääntä)
      Näemmä nainen sekoaa täysin saadessaan lapsen. "Entä jos sä liukastut ja kuolet kun lähet sinne kauppaan ja sitten kukaan ei ole hoitamassa sitä vauvaa", "entä jos se vauva tukehtuu just sillon kun sä lähet jonnekin muualle", "entä jos sattuu tulipalo", entä jos entä jos... Huh huh. Kuinka usein te oikein kaadutte ja kuolette tai kuinka monta tulipaloa olette kokeneet? Eihän tuossa ole mitään järkeä :D Niin epätodennäköisiä skenaarioita eikä muutenkaan pitäisi ikinä alkaa jossittelemaan tuolla tavalla. Mutta sanotaan nyt, että jos se äiti lähtee kymään jossain ja hupsista keikkaa sattuukin kuolemaan niin sehän voisi kantaa lompakossa/laukussa jotakin lappusta, että hei minulla on kotona pieni lapsi, jos minulle käy jotain, huolehdittehan lapsesta ja siihen voisi kirjoittaa kotiosoitteen ja vaikka lähiomaisen puhelinnumeron tms. Jos oikeasti olette niin sekopäitä, että pelkäätte kuolevanne matkalla siwaan niin ehkä kannattaisi tuollaista lappusta kantaa mukana. Tämän jutun kommentit ovat vahvistaneet jo ennestään päätöstäni pysyä lapsettomana. Lapsen saaminen on alkanut kuulostamaan vapaudenriistolta kun on näitä kommentteja lukenut. Rispektit vaan kaikille teille äideille, itsestäni ei moiseen hommaan ole.

      Lainaa

    101. Tulos: +14 (20 ääntä)
      Kyllä huomaa että osa kommentoijista on lapsettomia. Lasta tai oikeastaan vauvaa ei missään olosuhteissa jätetä yksin piste. Chandelure: Ei, en ole ollut yhdessäkään tulipalossa, en ole vähään aikaan loukkaantunut jne, mutta kerta se on ensimmäinenkin ja se voi tapahtua juuri silloin kun olen "vähäksi aikaa vain" jättänyt lapseni vahtimatta. Lasten kanssa saa olla tarkkana, kokoajan vahtia. Kiitä äitiäsi ja isääsi että ovat niin tehneet sinun kanssasi.

      Lainaa

    102. Tulos: 0 (6 ääntä)
      kalinka: Tällaiselle hullulle henkilölle vauvan saanti hoituu sormia napsauttamalla, mutta vaikkapa huolehtiville homovanhemmille se on laitonta?
      Kerro tästä laittomuudesta lisää

      Lainaa

    103. Tulos: 0 (4 ääntä)
      Ei näin

      Lainaa

    104. Tulos: +15 (23 ääntä)
      Chandelure: Näemmä nainen sekoaa täysin saadessaan lapsen. “Entä jos sä liukastut ja kuolet kun lähet sinne kauppaan ja sitten kukaan ei ole hoitamassa sitä vauvaa”, “entä jos se vauva tukehtuu just sillon kun sä lähet jonnekin muualle”, “entä jos sattuu tulipalo”, entä jos entä jos… Huh huh. Kuinka usein te oikein kaadutte ja kuolette tai kuinka monta tulipaloa olette kokeneet? Eihän tuossa ole mitään järkeä Niin epätodennäköisiä skenaarioita eikä muutenkaan pitäisi ikinä alkaa jossittelemaan tuolla tavalla. Mutta sanotaan nyt, että jos se äiti lähtee kymään jossain ja hupsista keikkaa sattuukin kuolemaan niin sehän voisi kantaa lompakossa/laukussa jotakin lappusta, että hei minulla on kotona pieni lapsi, jos minulle käy jotain, huolehdittehan lapsesta ja siihen voisi kirjoittaa kotiosoitteen ja vaikka lähiomaisen puhelinnumeron tms. Jos oikeasti olette niin sekopäitä, että pelkäätte kuolevanne matkalla siwaan niin ehkä kannattaisi tuollaista lappusta kantaa mukana. Tämän jutun kommentit ovat vahvistaneet jo ennestään päätöstäni pysyä lapsettomana. Lapsen saaminen on alkanut kuulostamaan vapaudenriistolta kun on näitä kommentteja lukenut. Rispektit vaan kaikille teille äideille, itsestäni ei moiseen hommaan ole.
      Kuinka monta kertaa olet ajanut vakavan autokolarin? Entä kaatunut pahasti polkupyörällä? Tai kokenut tulipalon, mitä itsekin kysyit? Niinpä, et varmaan useaa kertaa jos yhtäkään. Hyvin epätodennäköistä. Tarkoittaako se sitten, että pitäisi poistaa turvavyöt, pyöräilykypärät ja palohälyttimet, koska on niin epätodennäköistä, että niitä tarvitsisi? Täsmälleen sama logiikka. Ehkä kuolema matkalla Siwaan on epätodennäköistä, mutta se on silti mahdollista, joten siihen pitää "varautua".

      Lainaa

    105. Tulos: +6 (14 ääntä)
      näköjään kaikilla lapsilla on se yksi ja ainut vanhempi. Kaikki jotain yh-äitejä täällä

      Lainaa

    106. Tulos: 0 (12 ääntä)
      rarraduu: Kun esikoinen oli vauva, vein joskus roskat ulos rivitalomme roskakatokseen vauvan nukkuessa sisällä. Silloinkin minulla oli pelko siitä, että vaikka liukastun ja lyön pääni ja minut viedää sairaalaan tajuttomana eikä kukaan tiedä, että vauva on yksin kotona. Tämä äiti kyselee voiko lähteä kauppaan lähes tunniksi? Ystäväni sisko lähti kauppaan eikä päässyt autollaan elävänä risteyksen yli. Onneksi mummu oli lapsenlapsen kanssa kotona, kun suru-uutinen tuotiin.
      Ystäväsi siskon olisi siis kannattanut ottaa lapsi mukaan ennemmin kuin jättää (hypoteettisesti) yksin kotiin? Kylläpäs sua pelottaa arkiset asiat.

      Lainaa

    107. Tulos: +14 (14 ääntä)
      Turhake: Taudeitta ollaan säilytty, ja eipä ole kukaan raskaaksikaan tullut. Toivottavasti viime lauantaiselta baarireissultakaan ei..
      Niinpä, toivolla pärjää pitkälle vaan turha sitten itkeä kun paska on jo housussa :D Sieltä kun se aids tai muksu tulee nii etpä voi syyttää ketään muuta kuin itseäs

      Lainaa

    108. Tulos: +5 (9 ääntä)
      Chandelure: Minä en ole ikinä ymmärtänyt, että miksi vauvaa ei saa jättää yksin edes 10 minuutiksi, jos käy vaikka ulkona hetken. Kuoleeko se, jos sitä ei koko ajan joku kyttää vieressä? Joo, en ymmärrä vauvojen hoidosta mitään, mutta älkää huoliko; en aio sellaisia hankkia. Eikö se vauva voi kuolla silloinkin, jos olet 10 minuuttia viereisessä huoneessa? Mitä eroa sillä on, oletko 10 minuuttia ulkona vai 10 minuuttia vaikkapa vessassa? Selittäkää joku, jolla on tai on ollut, vauvoja, että mikä se maksimiaika on, jonka vauva saa olla yksin. Minuutti, 5 minuuttia, 10 minuuttia, puoli tuntia? Mitä sille oikein tapahtuu, kun sen jättää yksin hetkeksi nukkumaan pinnasänkyyn eikä olekaan vahtimassa vieressä? En voi käsittää miksen voisi lähteä käymään viereisessä kaupassa ja palata 10 minuutin päästä. Mitä ihmettä sille nukkuvalle lapselle voi muka tapahtua sillä välin? En vain käsitä. Olen yrittänyt kysyä tätä kavereiltani, ja he eivät ole osanneet perustella asiaa mitenkään. Ovat vain mantran lailla hokeneet “ei sitä vauvaa vain voi jättää yksin edes hetkeksi”. Miksei?
      http://www.vau.fi/Meilla-on-lapsi/Terveys/Uni/Lohduton-itku-jattaa-pitkat-jaljet/

      Lainaa

    109. Tulos: +12 (12 ääntä)
      Kyllä mä olen jättänyt vauvan max 10min yksin kotiin, silloin kun on ollut pakko. Ja nimenomaan tarkoitan pakolla sitä, että mies rekkakuskina on ollut jopa 5 päivää pois kotoa ja minä yksin vauvan ja koirien kanssa kotona. Päivällä pitkä lenkki meni koirien ja vaunujen kanssa ja illalla koirat käytin pikaisesti pihalla tarpeilla, vauva nukkumassa parvekkeella, itkuhälytin ja lappu "vauva yksin kotona" taskussa. Ja silti pelotti ihan kamalasti mennä, mutta ei voinut koiriakaan jättää käyttämättä.

      Lainaa

    110. Tulos: -2 (6 ääntä)
      Einomies: Olen aina kuvitellut että keskivertoihmisellä on sisäänrakennettuna järki tuollaisten perusasioiden suhteen. Kun se nyytti sitten on siinä, hyvin monet asiat tuntuvat itsestäänselviltä. Nähtävästi olen ollut väärässä.
      Se on se nykypäivän itsekkyys ja laiskuus yhdistettynä välinpitämättömään tyhmyyteen.

      Lainaa

    111. onneksi jo teinien äiti 27.4.2016 12:53
      Tulos: 0 (16 ääntä)
      batman: Se, että lapsi herää jossain vaiheessa ja alkaa itkemään, ei ole mikään voivoi-juttu. Lapsen turvallisuudentunteen kannalta on tärkeää, että hänen itkuunsa reagoi tuttu aikuinen. Lisäksi onnettomuudet ovat mahdollisia, joskin harvinaisia.
      Ylihuolehtivaisuus, kyttäys, liioittelu, asioidenvaikeaksitekeminen, paheksunta, pahimmanpelkääminen, toisten ihmisten vahtiminen, arvostelu, ylilyönnit, turvallisuuden maksimointi järjettömyyteen ja vahingomlisuuteen asti = nykypäivää. Vauva ei vahingoitu, jos äiti käy yli puolen tunnin verran asioilla. Vauvan tuntee parhaiten sen oma äiti, joka osaa arvioida, miten pitkään tämä nukkuu, milloin on nälkäinen, milloin on vaipainvaihtoaika ym. Olin kotona lapseni kanssa 7 vuotta, kyllä siinä oppii lapsen elinrytmin ja osaa olla ja elää lapsentahtisesti. Itse jouduin olemaan 100%:sti yksin vastuussa lapsesta, koska sen isällä omi tärkeämpää tekemistä ja paljon ylitöitä, isovanhemmat "olivat jo hoitaneet omansa", eivätkä katsoneet lapsenlastaan edes viittä minuuttia, eli he ovat lapsivihamielisiä. Inhottava kyttäys mukamas hyväätarkoittavilta sivullisilta tuntuu vieläkin niskassa, enkä olisi uskaltanut käydä edes roskia viemässä ilman vauvaa, Tämä "huolestuminen lapsen turvallisuudesta" kun ei näy minään konkreettisena tekona lapsen hyväksi/ äidin auttamiseksi, vaan värittyneenä ilmiantopuheluna lastensuojelupiiriin.

      Lainaa

    112. ihme teeskentelijöitä täälläkin 27.4.2016 12:57
      Tulos: -9 (13 ääntä)
      Jaajozzi: Jaa a, ennen jätettiin piltit kehtoon ja lähdettiin navettaan töihin, eikä kellekkään tullut mieleen että jotain voisi sattua ja silti niistäkin lapsista kasvoi ihan hyviä ihmisiä.
      Naulan kantaan! Tämä tekopyhä kiljunta mukamas vauvan turvallisuudesta on pelkkää hurskastelua. Todellisuus vauvan kanssa yksin kotona on elämää, jota ei kukaan pumpulissakasvanut nenäänsänyrpistävä vajakki jaksaisi päivääkään.

      Lainaa

    113. Nykyajan kuri ja tarkkuus 27.4.2016 13:04
      Tulos: +2 (10 ääntä)
      Ems: Se on se nykypäivän itsekkyys ja laiskuus yhdistettynä välinpitämättömään tyhmyyteen.
      Haistapa sinä Ems paska nykypäivän itsekkyytesi kanssa. Nykyajan vanhemmat ovat parempia kuin koskaan. Itse olin monet yöt yksin pinnasängyssä vauvana vanhempien juostessa tansseissa, heidän vanhempansa taas jättivät heidät sisaruksille tai ihan vaan heinäladon nurkkaan 12 tunniksi ollessaan matkatöissä. Luonnollisestikin minun lapseni ovat nauttineet keskeytymättömästä hoidosta - ensimmäisinä meidän sukupolviketjussa.

      Lainaa

    114. Tulos: +5 (7 ääntä)
      Itse olen lapsen jättänyt korkeintaan 5 minuutiksi yksin nukkumaan kun pitää koirien kanssa käydä nopeasti ulkona ja aina kun olen edes 500 m päässä olevaan kauppaan mennyt olen pyytänyt naapuaria katsomaan että kaikki on hyvin

      Lainaa

    115. nettierakko 9.8.2016 14:37
      Tulos: -1 (9 ääntä)
      Turhake: No en kyllä nyt menisi ihan tuosta miksikään vuoden paskimmaksi äidiksi palkitsemaan, propsit sentään siitä että kysyi asiasta, eikä tehnyt mitään hätiköityä omin päin.
      Ongelma ei olekaan siinä, ettei tehnyt TÄLLÄ KERTAA mitään hätiköityä. Vaan siinä, että noin ilmeisen kypsymätön ja tämän johdosta edelleen itsekeskeinen ihminen ylipäätään on vanhempi. Jos asenne on "en nyt jaksa raahata sitä mukana" (vauvan ensimmäinen elinvuosi ilmeisesti kuitenkin vasta kyseessä!), niin en todellakaan halua tietää, mitä tulevaisuus on tuolle pikkuiselle tarjonnut.

      Lainaa

    116. nettierakko 9.8.2016 14:43
      Tulos: +10 (10 ääntä)
      Just: Noh, eipä se adoptointi hetero pariskunnallekkaan helppoa Suomessa ole!
      Nimenomaan! Eli miksi tilanteessa, jossa toinen homoparista on lapsen biologinen vanhempi, ja toinenkin hänen sosiaalinen vanhempi (koska asuvat saman katon alla aka ovat samaa perhettä), niin tämän toisen vanhemman on käytävä läpi pitkä ja turhauttava adoptioprosessi ihan vain, että voi laittaa nimen lapsensa kokeeseen ym. olla hänen täysvaltainen huoltajansa?

      Lainaa

    117. nettierakko 9.8.2016 15:18
      Tulos: +7 (11 ääntä)
      onneksi jo teinien äiti: Ylihuolehtivaisuus, kyttäys, liioittelu, asioidenvaikeaksitekeminen, paheksunta, pahimmanpelkääminen, toisten ihmisten vahtiminen, arvostelu, ylilyönnit, turvallisuuden maksimointi järjettömyyteen ja vahingomlisuuteen asti = nykypäivää. Vauva ei vahingoitu, jos äiti käy yli puolen tunnin verran asioilla. Vauvan tuntee parhaiten sen oma äiti, joka osaa arvioida, miten pitkään tämä nukkuu, milloin on nälkäinen, milloin on vaipainvaihtoaika ym. Olin kotona lapseni kanssa 7 vuotta, kyllä siinä oppii lapsen elinrytmin ja osaa olla ja elää lapsentahtisesti. Itse jouduin olemaan 100%:sti yksin vastuussa lapsesta, koska sen isällä omi tärkeämpää tekemistä ja paljon ylitöitä, isovanhemmat “olivat jo hoitaneet omansa”, eivätkä katsoneet lapsenlastaan edes viittä minuuttia, eli he ovat lapsivihamielisiä. Inhottava kyttäys mukamas hyväätarkoittavilta sivullisilta tuntuu vieläkin niskassa, enkä olisi uskaltanut käydä edes roskia viemässä ilman vauvaa, Tämä “huolestuminen lapsen turvallisuudesta” kun ei näy minään konkreettisena tekona lapsen hyväksi/ äidin auttamiseksi, vaan värittyneenä ilmiantopuheluna lastensuojelupiiriin.
      [Vauva ei vahingoitu, jos äiti käy yli puolen tunnin verran asioilla. Vauvan tuntee parhaiten sen oma äiti --- Olin kotona lapseni kanssa 7 vuotta, kyllä siinä oppii lapsen elinrytmin ja osaa olla ja elää lapsentahtisesti.] No huhhuh. Ensinnäkin, ei ole toisen kyttäämistä jos kommentoi face-julkaisuun, jonka ks. äiti on ITSE julkaissut. Toisekseen, mistä tiedät, ettei vauvalle käy ikinä mitään? Et mistään, et vain murehdi asiaa. Kolmanneksi, jos puhutaan vauvasta, ei äiti ole ollut sen kanssa 7 vuotta... järki käteen nyt. Onnettomuuksien ennakointi on ihan realistista, eihän yhdelläkään äidillä ole mitään yliluonnollisia ennaltanäkemisen taitoja. [Olin kotona lapseni kanssa 7 vuotta, kyllä siinä oppii lapsen elinrytmin ja osaa olla ja elää lapsentahtisesti. Itse jouduin olemaan 100%:sti yksin vastuussa lapsesta, koska sen isällä omi tärkeämpää tekemistä ja paljon ylitöitä, isovanhemmat “olivat jo hoitaneet omansa”, eivätkä katsoneet lapsenlastaan edes viittä minuuttia, eli he ovat lapsivihamielisiä. Inhottava kyttäys mukamas hyväätarkoittavilta sivullisilta tuntuu vieläkin niskassa,] No ehkä noissa läheisten laiminlöynneissä sinua kohtaan onkin syy siihen, miksi itse näet muiden ihmisten antamat neuvot vihamielisenä kyttäämisenä. Ei sillä että olisit ansainnut noin paljon vastoinkäymisiä, mutta se ei myöskään ole kaneetti sen puolesta, että voit lapsia laiminlyödä ja vähätellä heidän hoidontarvetta. Jokainen tekee sen mitä tilanteessaan pystyy. Sinä ehkä jouduit tilanteesi takia ottamaan riskejäkin, mutta ei se sitä tarkoita, että se olisi vaaratonta tai että kaikkien kannattaisi ottaa riskejä. [Tämä “huolestuminen lapsen turvallisuudesta” kun ei näy minään konkreettisena tekona lapsen hyväksi/ äidin auttamiseksi, vaan värittyneenä ilmiantopuheluna lastensuojelupiiriin.] Eikö lastensuojeluun ilmoittaminen ole mitä konkreettisin tapa auttaa ks. perhettä? Ulkopuolisen voi olla hyvin vaikea henkilökohtaisesti tarjota apua, varsinkin jos vastapuoli on kovasti puolustuskannalla ja näkee ihmisten kyselyt uhkana. Eivätkä ne lastensuojelussa ensimmäisenä yritä lasta pois ottaa, vaan ensin tehdään kaikki voitava perheen tukemiseksi, jotta saataisiin asiat kuntoon. Vasta siinä vaiheessa, kun lapsen turvallisuus on jaktuvasti vaarassa, eikä asiaan saada muulla tavoin muutosta, otetaan lapsi huostaan. Ja se on aivan oikein. Hyvää jatkoa, toivottavasti perheenne voi nyt hyvin.

      Lainaa

    118. nettierakko 9.8.2016 15:27
      Tulos: +8 (10 ääntä)
      lol: Mielenkiintoinen vastaus sinulla kysymykseen, jota lainasit viestissäsi. Siis ovatko aikuisiällä esiintyvät oireet sitä, että henkilö muodostaa kiintymyssuhteita? Vaiko sitä, että hän kuulee/ei kuule niistä? Vai etkö sinä vain osaa vastata esitettyyn kysymykseen, mutta haluat esittää fiksua kertomalla että kaikkien pitäisi tietää vastaus edellä mainittun kysymykseen kysymättäkin ja tutkimus joka aiheesta tehtiin oli otannaltaan ja kestoltaan suuri? Olisi4 voinut edes kertoa kenen tekemästä tutkimuksesta on kyse. Naurettavaa antaa tuollainen vastaus. Yhtä fiksun oloista kuin vastata vaikka kysymykseenn “pidätkö kaurapuurosta, ja jos pidät niin minkä merkin kaurapuuro on parasta?” vaikka että “kai kaikki nyt ovat ravintokuiduista kuulleet, ja ei ole mikään ihan pieni tehdas kyseessä”… Jotain tasoa edes…
      Kiintymyssuhde = tunnesuhde, joka solmitaan lapsuudessa ja joka heijastuu aikuisuudessa ihmisen tapaan solmia ihmissuhteita. Siis jokaisella on jonkinlainen tapa solmia ihmissuhteita, ja se tapa on riippuvainen siitä, mitä itse on kokenut lapsena (eli kokeeko, että voi luottaa ihmisiin ympärillään). https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiintymyssuhde

      Lainaa

    119. Tulos: -5 (9 ääntä)
      S. aivartelija: Sä voit itse jäädä auton alle tai saada sydärin siellä reissulla. Jos vauva on mukana, niin joku tietää huolehtia vauvasta, mutta jos se on kotona, kukaan ei tajua että se on siellä yksin. Toisaalta, jos vauva on yli 5 kk, tosin luultavasti tässä tapauksessa ei ole, se voi alkaa liikkua ihan yhtäkkiä yllättäen ja silloin voi sattua vaikka mitä. Tai, talo voi syttyä palamaan ja vauva ei osaa tulla sieltä itse ulos – tätä tulee aina ajateltua, kun itse tulin kerran jumpasta ja en päässyt vähään aikaan kotiin naapuritalon tulipalon takia. Ei siis palo edes omassa talossa, vaan naapurissa ja turvallisuussyistä ja paloautojen vuoksi ei päässyt kotiin. Kyseessä todettiin myöhemmin palon lähteneen sähköviasta. Mutta, vauva voi myös herätä ja hätääntyä ja kyllä se 35 minuutin aika huutamista on aika pitkä.
      Meteoriitti voi tippua päähän tai vaikka maailmanloppu tulla sen 40min aikana. Miten helvetissä ihmiskunta on vielä olemassa...

      Lainaa

    120. Tulos: -1 (1 ääni)
      Pöppis: Mistä näitä idiootteja sikiää?
      Julmaa. Tee ite kaikki aina oikein.

      Lainaa

    121. Tulos: -2 (4 ääntä)
      Sp: Niin mutta silti jostain kumman syystä nämä lapset eivät jatkaneet tätä vanhempiensa kaunista kehtoon oman onnensa nojaan jättämisen kaunista perinnettä vaan heistä kasvoi meitä hössöttäviä nykyvanhempia…
      Ja tulokset on kätevästi luettavissa lasten ja nuorten mielenterveystilastoista. Pitäskö pikkusen löysätä pipoa?

      Lainaa

    122. Istun vessassa 2.1.2021 14:51
      Tulos: -1 (1 ääni)
      Lauralta lapset pois!

      Lainaa

    123. Harmittava lehmä 17.1.2021 14:22
      Tulos: -2 (2 ääntä)
      Aissu: Kätkytkuolema on yleisin kuolemansyy imeväisikäisille Suomessa. Lisäksi vauva voi helposti kääntyä ja tukehtua.
      Kätkytkuolemalta ei läsnäolo pelasta eikä imeväisikäinen vauva käänny helposti, saati tukehdu.

      Lainaa

    124. Pelkäämätön soturi 2.3.2021 16:57
      Tulos: +2 (2 ääntä)
      Harmittava lehmä: Kätkytkuolemalta ei läsnäolo pelasta eikä imeväisikäinen vauva käänny helposti, saati tukehdu.
        Ihmettelin itsekin ennen, että miksi pitää olla koko ajan paikalla -onhan äidin sallittua nukkuakin, ja silloin ainakin on 8 tuntia taju kankaalla. Äitinä, käy ilmi että a/ vauvat ensimmäisinä kuukausina joskus lopettavat hengittämisen ihan muuten vaan, koska he eivät vielä oikein osaa (hengitys alkaa hetken kuluttua uudelleen, olisi kiva jos olisivat neuvolassa kertoneet että on tällainen ilmiö, koska pelästyin melkein hengiltä) ja b/ tuore äiti, vaikka miten sikeässä unessa, kuulee sen hengityksen pysähtymisen heti. En tiedä millä ninjakorvilla meidät synnytyslaitoksella varustetaan, mutta nainen joka nukkuisi vaikka Napalm Deathin konsertin läpi, herää jotta naps, jos vauva ei hengitä. Samaan tapaan sitä isomman vauvan äitinä askareiden keskelläkin kuulee heti, jos on vähän turhan hiljaista (yleensä ollaan kylpemässä kissan vesikupissa tms). Jätän toki melkein vuoden ikäisen konttaamaan ympäriinsä jos teen jotain -ruokaa, etätöitä tms, näitä vastauksia kirjoittelen yhdellä kädellä kun imetän -mutta en koskaan niin, etten kuule häntä. Ei ninjakorvillakaan kuule asunnon ulkopuolelle ja varmaan evoluutio varusti meidät niillä ihan aiheesta.

      Lainaa

    125. Tulos: +2 (2 ääntä)
      Pelkäämätön soturi:   Ihmettelin itsekin ennen, että miksi pitää olla koko ajan paikalla -onhan äidin sallittua nukkuakin, ja silloin ainakin on 8 tuntia taju kankaalla. Äitinä, käy ilmi että a/ vauvat ensimmäisinä kuukausina joskus lopettavat hengittämisen ihan muuten vaan, koska he eivät vielä oikein osaa (hengitys [...]
      Itsellä ei ole lapsia, mutta olen miettinyt että heräisinköhän niiden itkuun kun olen ehkä maailman sikeäunisin henkilö - juhlinnat, hälytykset, konsertit, huutamiset ja kaikki eri herätyskellot nukun kevyesti läpi ; ( Kiva kuulla että ninjakorvat kehittyy vanhemmuuden myötä.

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: äiti, lapsi, vauva, kaupassa, heitteillejättö, yksin, nukkua