Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Aikuisia lapsettaa

Lapset riitelevät hiekkalaatikolla, aikuiset netissä.
Tämä julkaisu on piilotettu asianomaisten pyynnöstä. Keskustelu oli pyynnön tehneiden henkilöiden mukaan vielä kesken ja antoi siksi väärän kuvan heidän mielipiteistään.

Kelpaako julkaisu etusivulle?

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 76 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +233 (249 ääntä)
   Joskus otsikko kertoo olennaisen niin osuvasti että osaa varautua....

   Lainaa

  2. Tulos: +343 (437 ääntä)
   Aika valikoivasti ottanut Nenne kasvatustieteistä onkeensa, jos fyysinen kurittaminen ei ole paha. Se, että henkinen väkivalta olisi pahempaa, ei pitäisi olla mikään oikeutus fyysiselle väkivallalle. Luulisi, että siellä kasvatustieteissä on opetettu jotain ihan muuta kuin väkivallan käyttöä lapsiin. Mut mikäs siinä jos tyypillä on enemmän tatskoja kuin aivosoluja päässä.

   Lainaa

  3. töttöröö 28.10.2014 1:48
   Tulos: +567 (579 ääntä)
   "Otan tuon suorana hyökkäyksenä ja kunnianloukkauksena." :D alan itekki käyttämään tota väittelyissä, jos toinen meinaa päästä niskan päälle :D

   Lainaa

  4. Tulos: -140 (428 ääntä)
   Omasta mielestäni fyysinen kuritus kasvatuskeinona ei nyt ole niin hirveä asia, kunhan pitää pari asiaa mielessä: 1) Fyysistä kuritusta on käytettävä vasta viimeisenä keinona lapsen kasvatuksessa 2)Kuritus ei saa olla sellajsta, että se vaarantaisi lapsen terveyden 3) Vanhenpien tulee perustella lapselle, miksi häntä rangaistaan 4) Kuritusta ei saa suorittaa suutuspäissään, vaan tilanteen on annettava rauhoittua ensin. Toki puhuminen on se ensisijainen vaihtoehto, mutta kaikissa tapauksissa siitä ei ole hyötyä...

   Lainaa

  5. Sillä lailla 28.10.2014 2:53
   Tulos: -67 (93 ääntä)
   Tää keskustelu pääty tänne aika hienosti "keskeneräsenä"...

   Lainaa

  6. Tulos: +254 (306 ääntä)
   Onko sitten fyysinen kuritus ok aikuisenkin kodalla, toinen ei käyttäydy kuten haluat? Tietenkin viimeisenä vaihtoehtona käytettynä ja rauhassa annettava rangaistuksena saa tukistaa tai läppästä korville vaikkapa tyttöystävää. Kestäähän aikuinen enemmän kuin lapsi... eli ok? Käyttäytymismallit periytyvät!
   Miarez_93: Omasta mielestäni fyysinen kuritus kasvatuskeinona ei nyt ole niin hirveä asia, kunhan pitää pari asiaa mielessä: 1) Fyysistä kuritusta on käytettävä vasta viimeisenä keinona lapsen kasvatuksessa 2)Kuritus ei saa olla sellajsta, että se vaarantaisi lapsen terveyden 3) Vanhenpien tulee perustella lapselle, miksi häntä rangaistaan 4) Kuritusta ei saa suorittaa suutuspäissään, vaan tilanteen on annettava rauhoittua ensin. Toki puhuminen on se ensisijainen vaihtoehto, mutta kaikissa tapauksissa siitä ei ole hyötyä…

   Lainaa

  7. Tulos: -142 (232 ääntä)
   "Itse aloitit kertomalla että fyysinen kuritus ei ole mielestäsi paha asia." Rouvalla tuntuu olevan ongelma hänen omasta mielipiteestään poikkeavien mielipiteiden kanssa. Säälittävää. Ps. Ei ole minunkaan mielestä fyysinen kuritus paha,kunhan ei mene liiallisuuksiin. Suomalaisia kakaroita on liian usein käsitelty silkkihansikkain.

   Lainaa

  8. Tulos: -23 (133 ääntä)
   Miarez_93: Omasta mielestäni fyysinen kuritus kasvatuskeinona ei nyt ole niin hirveä asia, kunhan pitää pari asiaa mielessä: 1) Fyysistä kuritusta on käytettävä vasta viimeisenä keinona lapsen kasvatuksessa 2)Kuritus ei saa olla sellajsta, että se vaarantaisi lapsen terveyden 3) Vanhenpien tulee perustella lapselle, miksi häntä rangaistaan 4) Kuritusta ei saa suorittaa suutuspäissään, vaan tilanteen on annettava rauhoittua ensin. Toki puhuminen on se ensisijainen vaihtoehto, mutta kaikissa tapauksissa siitä ei ole hyötyä…
   Erittäin samaa mieltä. Noin minua on lapsena kuritettu, eikä mitään traumoja ole jäänyt. Toisaalta, jos saisi vaikka viikkokaupalla arestia, olisi syy jo ehtinyt unohtua ennen kuin rangaistus päättyy, ja sitä kautta tuntuisi hyvin epäoikeudenmukaiselta.

   Lainaa

  9. jeejeejorma 28.10.2014 4:33
   Tulos: -105 (253 ääntä)
   Voin kokemuksen rintaäänellä sanoa, että fyysinen kuritus pitäisi olla edelleen sallittua. Minut on kasvatettu fyysisellä rangaistuksella, 7 vuotta nuorempi veljeni ei ole saanut kuin pääntaputtelua ja sanomista, "että ethän enää tee näin?" "Joo joo, en tietenkään, mitähän oikein ajattelin? " viikon päästä asiaa ei edes muisteta ja täytyy sanoa, että olen helvetin onnellinen, että oon saanu remmiä. Nimittäin velipojalla on asiat niin päin vittua kuin olla ja voi. Toisin sanoen kaikki menee päin vittua paitsi muna

   Lainaa

  10. Tulos: +131 (141 ääntä)
   "byhyy.suutuin potkin sut pois mun feisbook kavereista, lälälää!" ..vittu aikuset ihmiset....sanonpaha vaa....

   Lainaa

  11. Tulos: +189 (215 ääntä)
   Tuolla "fyysinen kuritus piti minut kaidalla tiellä"- argumentilla ei ole mitään painoarvoa sitten kun on näitä joita ei satutettu lapsena ollenkaan, ja joista kasvoi kunniallisia kansalaisia. Itse sisaruksineni kuulun tuohon porukkaan. Meillä tosin kävi vielä asiat toisessa ääripäässä, kun vanhemmat eivät välittäneet tai jaksaneet välittää, joten lähinnä kasvatettiin itse itsemme ja pidettiin toisistamme huolta. Hyvin suvaitsevaisia, ymmärtäväisiä ja kohteliaita meistä tuli ilman fyysistä tai psyykkistä väkivaltaa. Eikä uskota väkivallan voimaan.

   Lainaa

  12. Tulos: +248 (284 ääntä)
   Miarez_93: Omasta mielestäni fyysinen kuritus kasvatuskeinona ei nyt ole niin hirveä asia, kunhan pitää pari asiaa mielessä: 1) Fyysistä kuritusta on käytettävä vasta viimeisenä keinona lapsen kasvatuksessa 2)Kuritus ei saa olla sellajsta, että se vaarantaisi lapsen terveyden 3) Vanhenpien tulee perustella lapselle, miksi häntä rangaistaan 4) Kuritusta ei saa suorittaa suutuspäissään, vaan tilanteen on annettava rauhoittua ensin. Toki puhuminen on se ensisijainen vaihtoehto, mutta kaikissa tapauksissa siitä ei ole hyötyä…
   Eli siis omaa lasta on ihan okei satuttaa, jos sen tekee perustellusti? Voisinko vetää myös puolisoani turpaan näillä samoilla säännöillä? Että jos puhe ei auta, niin saan lämäistä päin näköä kunhan selitän hänelle että miksi nyt tulee pataan? Ei kuulosta kovin hyvältä, eihän? Mutta omaa lasta, sitä ihmistä jolle minä olen turvallisin ihminen tässä maailmassa, häntä minä mielestäsi saisin satuttaa? Ihan oikeasti, mietipä sinäkin taas hetki. Miksi lasta saa lyödä, mutta aikuista ei?

   Lainaa

  13. Tulos: +150 (174 ääntä)
   Nenne ja Riku, toivottavasti ette saa lapsia...

   Lainaa

  14. Tulos: +122 (132 ääntä)
   Meillä oli Koivuniemen herra oikein perhetuttu, milloin mistäkin sai tukistuksen, nipistyksen tai korvapuustin, välillä myös remmiä. Vaan enpä siitä enää äitiä syytä, varmaan oli aikanaan todella uupunut, mahtoiko tietääkään muunlaisista rangaistuksista kun kotona ollut ihan samanlaista (ja vielä "kuitenkin oot jotain tehnyt niin saat varmuuden vuoksi selkääsi"). Kohtuullisen normaaleja kansalaisia meistä silti tuli. Toivon vaan silti, että itselläni on pidempi pinna, kuin omalla äidillä oli, enkä ikinä kajoa lapsiini. Onneksi niitä ei ole, jos tuleekaan, onpa aikaa meditoida etukäteen. Täytyy kyllä ihmetellä, että oikein "kasvatustieteitä" lukenut, ja on tuota mieltä. Olisko oppilaitos se kuuluisa "elämänkoulu"?

   Lainaa

  15. Hörhöjä kaikkialla 28.10.2014 9:01
   Tulos: -64 (90 ääntä)
   Huonosti käyttäytyville kakaroille tuleekin olla v*ttumoinen. Vapaakasvatuksen tulosta moiset.

   Lainaa

  16. Tulos: -51 (123 ääntä)
   Eli siis omaa lasta on ihan okei satuttaa, jos sen tekee perustellusti? Voisinko vetää myös puolisoani turpaan näillä samoilla säännöillä? Että jos puhe ei auta, niin saan lämäistä päin näköä kunhan selitän hänelle että miksi nyt tulee pataan? Ei kuulosta kovin hyvältä, eihän? Mutta omaa lasta, sitä ihmistä jolle minä olen turvallisin ihminen tässä maailmassa, häntä minä mielestäsi saisin satuttaa? Ihan oikeasti, mietipä sinäkin taas hetki. Miksi lasta saa lyödä, mutta aikuista ei?
   Tuskin tässä nyt sentään on kyse lapsen turpaan vetämisestä. Vai mitä mieltä olet?

   Lainaa

  17. Tulos: -37 (73 ääntä)
   Nikke: Onko sitten fyysinen kuritus ok aikuisenkin kodalla, toinen ei käyttäydy kuten haluat? Tietenkin viimeisenä vaihtoehtona käytettynä ja rauhassa annettava rangaistuksena saa tukistaa tai läppästä korville vaikkapa tyttöystävää. Kestäähän aikuinen enemmän kuin lapsi… eli ok? Käyttäytymismallit periytyvät!
   Ja jos se tyttöystävä onkin lujempaa tekoa, niin sehän on sitten ihan ok käyttää nyrkkiä tai vaikka potkaista? Koska onhan se verrattavissa siihen, että läpsäiset avoskalla lasta poskelle = lyöt aikuista nyrkillä.

   Lainaa

  18. Tulos: +60 (64 ääntä)
   Slobo: Aika valikoivasti ottanut Nenne kasvatustieteistä onkeensa, jos fyysinen kurittaminen ei ole paha. Se, että henkinen väkivalta olisi pahempaa, ei pitäisi olla mikään oikeutus fyysiselle väkivallalle. Luulisi, että siellä kasvatustieteissä on opetettu jotain ihan muuta kuin väkivallan käyttöä lapsiin. Mut mikäs siinä jos tyypillä on enemmän tatskoja kuin aivosoluja päässä.
   Nenne ei onneksi väittänyt VALMISTUNEENSA kasvatustieteellisestä. Ihme, että hän on päässyt koulutukseen sisälle noilla eväillä; liekö alalle pyrkijöiden taso romahtanut palkan, työn arvostuksen ja työturvallisuuden myötä.

   Lainaa

  19. Tulos: +88 (88 ääntä)
   Aina välillä näissä mokissa tosiaan tulee esiin näitä superneroja, jotka käyttää tota sanaa "kunnianloukkaus" eikä edes TIEDÄ mitä se tarkoittaa. Joskus aiemmin taisi olla mm. sellanen keskustelu, että ensin joku julkistaa todella huonot arvosanansa facebookissa, sitten joku muu laittaa viestin "lol aika huonot arvosanat" ja tää eka hurjistuu, että toi oli kunnianloukkaus!!!111 Siis kyllähän näille repeilee, mutta välillä miettii kyllä, että voiks ihmiset oikeesti olla noin tyhmiä...

   Lainaa

  20. Haiskahtaa... 28.10.2014 10:01
   Tulos: +71 (79 ääntä)
   Nenne tainnut vaihtaa kasvatustieteen opinnot elämänkouluun...

   Lainaa

  21. Tulos: +100 (100 ääntä)
   Kasvatustieteitä tarjotaan aika lailla myös avoimen puolella, jossa saa opiskella kuka tahansa jolta vain löytyy viitisen kymppiä (en yritä sanoa että avoimenkin puolella ei olisi pääasiassa fiksua väkeä jotka täydentävät osaamistaan tai jatkavat seuraavana vuonna tutkintoa kohti -mutta se että "on opiskellut jossain jotain" ei vielä takaa että on päässyt yhdestäkään tentistä läpi). Enkä todellakaan voi käsittää miksi lasten kimppuun pitäisi saada käydä kun kerran aikuistenkaan ei saa. Onhan olemassa suhteellisen monta kasvatuskeinoa, ei vain "koivuniemen herra" ja "vapaa kasvatus, kaikesta pelkät päänsilitykset".

   Lainaa

  22. Tulos: +57 (63 ääntä)
   Mauno: Nenne ja Riku, toivottavasti ette saa lapsia…
   Valitettavasti niillä on jo kaks. Jostain kumman syystä poistin nämä omalta kaverilistaltani jo kauan sitte.

   Lainaa

  23. Tulos: -52 (102 ääntä)
   Fyysinen kuritus ei välttämättä tarkoita hakkaamista. Omasta mielestäni hiuksista vetäminen ja luunappi otsaan ovat parempia kasvatuskeinoja kuin "ethän kiltti tee enää näin". Kunnollinen kansalainen minustakin kasvoi, toisin kuin muutamasta tutusta, joiden vanhemmat eivät saaneet kontrolloitua heitä. Tietenkin on näitä rauhallisempiakin lapsia, joille riittää puhuminen. En sano, etteikö sekin olisi mahdollista. Itse ainakin olin villi lapsi, enkä syytä vanhempiani mistään..

   Lainaa

  24. Tulos: +51 (51 ääntä)
   "Aikuiset ja lapset vuorovaikuttivat" :D

   Lainaa

  25. yli opisto hörho 28.10.2014 12:11
   Tulos: +78 (78 ääntä)
   "Otan tuon suorana hyökkäyksenä ja kunnianloukkauksena" Niin minkä? Sen että toinen sanoo hänellä olevan laki puolellaan kyseisessä asiassa? Siinähän ne melkein täyttyykin ne kunnianloukkauksen kriteerit... Mistä näitä piripäitä sikiää?

   Lainaa

  26. Tulos: +87 (89 ääntä)
   Käsittämätöntä kuinka aina vapaa kasvatus ja fyysinen väkivalta asetetaan vastakkain. Mites jos ihan vaan aikuiset pitäytyisivät olemaan esimerkillisiä aikuisia ja kasvattaisivat lapsistaan hyväkäytöksisiä ja kunniallisia kansalaisia tunteella ja käytännön järjellä. Itsellä kaksi ainakin kodin ulkopuolella hyvin käyttäytyvää poikaa, joilla on aina ollut oikeus näyttää tunteensa kotona. Meillä koti on se paikka, jossa niitä tunteita opitaan yhdessä käsittelemään ja hallitsemaan. Tämä todellakin onnistuu ihan ilman fyysistä väkivaltaakin ihan vain välittämällä, kuuntelemalla ja keskustelemalla lasten kanssa.

   Lainaa

  27. Tulos: -44 (78 ääntä)
   Pienenä sain tukkapöllyjä ja suolaa suuhun jos puhuin tai tein rumia. En mitenkään useasti, mutta sen verran, että tiesin mitä seurausta tietyt asiat tuo. Sanoisin et suorempaan kasvoin, kuin silloin olisin, jos oltais alle 10-vuotiaalle puhuttu aikuisten malliin miks ei oo järkevää haukkua tai tehä kepposia. Cmon nyt mielensäpahoittajat pehmomaailmoissanne, väkivalta ja kuritus on kaks totaalisen eri asiaa.

   Lainaa

  28. Tulos: +77 (87 ääntä)
   Lasten "kuritus" on mielestäni täysin hyväksyttävää niin kauan kuin se kunnioittaa toisen ihmisen fyysistä koskemattomuutta. 7-vuotiaalle on todellakin riittävä kuritus elektronisten laitteiden käyttökielto tai viikkorahan pienennys. Silloin kun lapset on opetettu pienestä pitäen kunnoittamaan vanhempiaan ja samalla kaikkia muitakin ihmisiä (ihan ilman väkivaltaa) lapset tietävät oman paikkansa perheessä ihan niin kuin koirakin ja tottelevat kyllä kunnoittamaansa ihmistä. Kaikkein tärkeintä tässä on toimia itse esimerkkinä ja käyttäytyä aina asiallisesti ja hyvin lasten läsnäollessa. Tässä tavassa kasvattaa oppii itsekin käyttäytymään hyvin ja toisia kunnioittaen. Kuitenkin siten ettei aikuisetkaan ole aina oikeassa ja virheitä sattuu. Meillä lapsi saakin aina 20 s rahaa kun kuulee aikuisen sanovan kirosanan. (tienannutkin parin vuodenaikana jo noin euron). En todellakaan lue itseäni pehmovanhemmaksi vaan ennemminkin kurivanhemmaksi, mutta en voisi kuvitellakaan tukistavani, lyöväni tai edes läpsäiseväni lapsia. Uskon, että siinä vaiheessa, jos näin käy, vanhempi on menettänyt kaiken arvovaltansa ja uskottavuutensa lapsen silmissä ja kurinpito on entistä vaikeampaa. Olkaa siis aikuiset aikuisia ja käyttäytykää itse hyvin.

   Lainaa

  29. Tulos: -51 (67 ääntä)
   Ja missähän se moka nyt sitten oli? Näköjään mielipiteen omaaminen riittää mokaksi.

   Lainaa

  30. Tulos: +47 (73 ääntä)
   Jos: Pienenä sain tukkapöllyjä ja suolaa suuhun jos puhuin tai tein rumia. En mitenkään useasti, mutta sen verran, että tiesin mitä seurausta tietyt asiat tuo. Sanoisin et suorempaan kasvoin, kuin silloin olisin, jos oltais alle 10-vuotiaalle puhuttu aikuisten malliin miks ei oo järkevää haukkua tai tehä kepposia. Cmon nyt mielensäpahoittajat pehmomaailmoissanne, väkivalta ja kuritus on kaks totaalisen eri asiaa.
   Mutta voitko varmaksi sanoa, minkälainen sinusta olisi kasvanut ilman mitään väkivaltaa. Ja jos tosissaan puoltaa "pientä tukistusta ja luunappia" hyvänä kasvatusohjeena, niin kannattaa pitää ehkäisy käytössä, varuiksi vielä tuplaehkäisy.

   Lainaa

  31. Tulos: +87 (87 ääntä)
   Tuota...minut on kasvattanut taysin sadistinen hullu, narsitisesta persoonallisuushairiosta "karsiva" niin kutsuttu mutsi seka ns. "isosisko" jolla myos sama narsistinen persoonallisuushairio. Toki tuo narsistisuus on ihan ma luku sinansa, mutta he kayttivat hyvinkin paljon seka henkista etta fyysista vakivaltaa. Mita opin? Pelkaamaan. Minusta yritettiin kasvattaa samanlaistakyynista ihmisvihaajaa ja sadistista minamina hullua. Itse jouduin itseni kasvattamaan henkisesti, pienesta asti uskoin vain siihen etta hyvyys voittaa ja etta he ovat vaarassa. Etta tahdon olla taysin erilainen kuin mita he ovat. MUtta henkine seka fyysinen vakivalta jatti pelokkuuden. Minusta tuli jo teinina tosi arka ja pelokas. Omaa lasta en koskaan, ikina halua. Silla vaikka uskonkin kaikkeen hyvaan ja pidan lapsista niin silti en usko saaneeni kovinkaan hyvaa esimerkkia. Todennakoisesti vaan varoisin ihan liikaa enka osaisi sitten komentaa senkan vertaa mita ehka pitaisi. Mutta silti ihmetyttaa nuo kommentit siita etta fyysinen vakivalta ois ok. Hah, aikuisen osaamattomuutta jos ei osaa edes itse olla aikuinen ja kasitella tilnateita ja asioita oikeassa mittakaavassa. Ja tajuta etta kyseessa on lapsi. Jotkut aikuiset todella olettaa 5 vuotiaalta aikuisen kaytosta. o.o

   Lainaa

  32. Tulos: -13 (17 ääntä)
   No sehän väittely eskaloitui nopsaan....

   Lainaa

  33. Tulos: -51 (71 ääntä)
   Nikke: Onko sitten fyysinen kuritus ok aikuisenkin kodalla, toinen ei käyttäydy kuten haluat?
   Onko sinun ymmärryksesi samalla tasolla kuin lapsen? Jos terve nelikymppinen käyttäytyy kuin 5-vuotias eikä ymmärrä puhetta niin ehkä olisi syytäkin antaa pieni tukkapölly.

   Lainaa

  34. Tulos: +96 (100 ääntä)
   Joopa joo. Ihminen, joka sanoo "kyllä mä sain selkään jos en käyttäytynyt ja ihan hyvä musta kasvoi". Eli susta kasvoi ihminen, jonka mielestä lapsen satuttaminen on oikea tapa opettaa ja kasvattaa. Meillä äiti oli heti hiuksissa kiinni jos vähän ärsyyntyi, tukkapöllyä tuli jos kiukutteli, ja silloin kun äiti oli väärässä, tuli tukkapöllyä, jos osoitti äitin olevan väärässä. Opin pelkäämään virheiden tekemistä, eli jos vaikka vahingossa kaatui maitolasi pöydälle niin sai pelätä että ottaa kipeää. Mutta hei, kunhan lapsi pysyy hiljaa ja paikallaan, koska eihän lapsista ääntä tai elämää saa kuulua? Se oli helvetin nöyryyttävää ja inhottavaa, eikä opettanut mulle kunnioitusta, vaan lähinnä sitten vanhempana muutuin uhmakkaammaksi, kun tiesin, että ei voi enää käydä käsiksi. Tai voi, totta kai, ja kyllä isäpuoli oli joskus nyrkki pystyssä, kun en suostunut iltapalaa syömään. Äitin kommentti? "Ei nyrkillä". Mut hyvähän musta kasvoi, vai hä? En mä ole katkera enkä vihainen äitille, ja meillä on todella hyvät välit, mutta voin kertoa, että väärät kasvatuskonstit sillä kyllä oli.

   Lainaa

  35. Tulos: +60 (64 ääntä)
   Komppaan täydellisesti nimimerkkiä "Ellu". Itseäni "kuritettiin" pienenä selittämällä seurauksia -"jos vedät kissaa hännästä kissaan sattuu. Kissa tulee surulliseksi. Kissaa pelottaa eikä se uskalla leikkiä". Yleensä olin aivan kyynelissä tällaisten puhuttelujen jälkeen ajatellessani kissaparkaa. Aikuisena toimii aika lailla paremmin metodi "voisitko ystävällisesti lopettaa tuon. En pidä siitä ollenkaan syystä x, ja jos jatkat poistun paikalta/ panen suhteen poikki/ ilmoitan HR'lle" kuin metodi "lopeta tai tukistan koska olen isompi". Tietysti pienissä lapsissa tulee vähän vaihtelevia tuloksia, mutta lapsenahan opetellaan olemaan ihmisiä, ei se vielä voikaan sujua täydellisesti. Aikuisena täytyy osata ajatella "miltä tämä muille näyttää/ miltä muista tuntuu/ mitä seuraa" eikä "lyökö joku?". Lyöminen kuritukseksi soveltui maailmaan jossa kaikkia kuritettiin fyysisesti ja siihen oli oppiminen.

   Lainaa

  36. Tulos: -58 (76 ääntä)
   Fyysinen kurittaminen eli kasvattaminen kiellettiin muistaakseni 30 vuotta sitten, sen kiellon vaikutukset näkee 80-luvulla ja sen jälkeen syntyneissä. Voi lukea päivittäin lehdistä.

   Lainaa

  37. Tulos: +2 (36 ääntä)
   Ellu: Lasten “kuritus” on mielestäni täysin hyväksyttävää niin kauan kuin se kunnioittaa toisen ihmisen fyysistä koskemattomuutta. 7-vuotiaalle on todellakin riittävä kuritus elektronisten laitteiden käyttökielto tai viikkorahan pienennys.
   Mihin 7-vuotias tarvitsee viikkorahaa? Enkä ymmärrä miksi kukaan maksaisi lapsilleen kotitöistä (ei välttämättä liity asiaan,mutte kuitenkin) ? Kotityöt kuuluvat jokaiselle perheenjäsenelle, ei siitä äidille ja isällekään makseta niin miksi lapset saisivat siitä rahaa? Moni ystäväni oli sellainen lapsena, ettei töitä kotona tehnyt, jos ei siitä saanut rahaa. Itselleni sen sijaan tehtiin jo pienestä pitäen selväksi, ettei koti ole mikään täyshoitola missä kaikki tulee ilmaiseksi ja missä ainoastaan aikuiset tekevät kodin eteen töitä, vaan kotityöt kuuluivat pienestä pitäen arkirutiineihin ilman minkään sortin rahaa. Ymmärrän sen täysin, äitini joutuikin yksinhuoltajaksi ollessamme pieniä ja elättämään meitä, joten kyllä äidin auttaminen kotitöissä edes vähän kodin ylläpidon helpottamiseksi kuului asiaan. Meille ei tullut mieleenkään kiukutella ja olla tekemättä kotitöitä, jos ei maksettu, toisin kuin monille lapsuudenkavereilleni, se oli kätevä kiristyskeino. "Sain viisi markkaa, kun suostuin imuroimaan oman huoneeni", anteeksi mitä?

   Lainaa

  38. Tulos: +68 (72 ääntä)
   Lapselta puuttuu ymmärrystä, minkä vuoksi hän tekee usein väärin. Virheiden kohdalla tulisi olla oppimisen, ei pelkäämisen paikka. On siinä vissi ero, että jättääkö jotain tekemättä, koska viimeksikin lyötiin, vain jättääkö tekemättä, koska tietää nyt paremmin. Onhan se toki paljon helpompaa lyödä kuin kasvattaa lastaan.

   Lainaa

  39. Tulos: -49 (61 ääntä)
   Fyysinen kuritus on aivan sallittavaa jos se ei mene perheväkivallan puolelle. Ymmärrätte kyllä. Itse kasvoin lapsena Marokossa ja kun teki pahaa niin faija antoi vyöstä takapuoleen ja opin kyllä käyttäytymään paremmin kuin suomalaiset vapaan kasvatuksen helmet. Nyrkillä naamaan ei sen sijaan ole kasvattavaa kuritusta vaan perheväkivaltaa.

   Lainaa

  40. Tulos: +41 (47 ääntä)
   Viikorahaa meillä saa ihan sen vuoksi, että oppii käsittämään ja käsittelemään rahaa. Säästi vuoden saadakseen haluamansa ja nyt on kohta säästänyt toiseen haluamaansa vuoden. Kaupassa kertoo kyllä mitä haluaisi, mutta laskee tarkkaan ostaako. Eikä siis osta vaan on ehdottomasti parempi säästämään ja harkitsemaan rahankäyttöään kuin vanhempansa :)

   Lainaa

  41. Tulos: +56 (58 ääntä)
   Hmm, kuinka moni ihminen on fyysisen kurittamisen puolestapuhuja, jota ei ole lapsena kuritettu? Haiskahtaa hivenen katkeruudelle, että täällä moititaan sellaisia vanhempia, jotka eivät fyysisesti kajoa lapseen. Minuahan kuritettiin lapsena ja tuntuu näin jälkeenpäin surulliselta, että koin pelkoa omaa äitiäni kohtaan. Vaikka hän muuten oli oikein hyvä äiti! Eli mistään jatkuvasta väkivallasta ei ollut kyse tosiaankaan, vaan rangaistuksista: tukistamisesta ja "koivuniemen herrasta", jos jotain teki väärin. Olisi aika kamalaa, jos oma lapseni pelkäisi minua.

   Lainaa

  42. Tulos: +7 (11 ääntä)
   Jos erimielisyys olisi kunnianloukkaus niin kansanedustajat olisivat jatkuvasti rosiksessa. Itse nuorena saanut vain fyysistä kuritusta, remmiä mm. mutta eipä itselle siitä ole mitään traumoja jäänyt kun aina aiheesta tuli ja lämpimät välit vanhempiin ollut aina. Eivät kuitenkaan niin kovasti kurittaneet että olisi mitään jälkiä jäänyt tai muita vammoja tai mitään verta lentänyt sentään. Pointtini siis, että fyysinen kuritus voi toimia, jos se tehdään oikein. Omia lapsia en ole kuitenkaan tällä tavoin koskaan kurittanut, mutta vanhempana joutuu nykyään puntaroimaan paljon sitä, mikä on sopiva rangaistus tehtyyn tekoon nähden, ja onko nykypäivän suosittu "henkinen" rankaiseminen loppujen lopuksi yhtään parempi ellei jopa pahempi? On tässä ihan lähiaikoina tullut kuitenkin tutkimuksia siitä että rangaistustuolit yms. olisivat pahoja ja haittaisivat ehkä jopa enemmän psyykettä kuin pieni tukkapöllö, joka kuitenkin on nopea ja hetkellinen rankaisu, kun taas rangaistustuoli on pitkäkestoinen. Myös toisessa tutkimuksessa tutkittiin lapsen aivotoimintaa ja todettiin että henkinen rankaiseminen käynnisti samat aivolohkot kuin fyysisessäkin kurituksessa, ja joissain tapauksissa nekin olivat jopa isommat. Tekniikka kehittyy ja tunnemma itsestämme jatkuvasti enemmän ja yritämme aina kasvattaa uuden sukupolven vanhaa paremmaksi. Jokainen haluaa varmasti tehdä oikein, mutta en usko ihmisen olevan niin yksinkertainen olento että tämäkään asia selviää lopullisesti edes seuraavan sukupolven aikana. Asiat tulevat jälleen muuttumaan johonkin suuntaan kun uusia tutkimuksia tehdään. Pääasia on kuitenkin antaa lapsille rakkautta ja läheisyyttä. Luulen, että se vaikuttaa enemmän kuin luullaankaan.

   Lainaa

  43. Tulos: -30 (44 ääntä)
   QY: Eli siis omaa lasta on ihan okei satuttaa, jos sen tekee perustellusti? Voisinko vetää myös puolisoani turpaan näillä samoilla säännöillä? Että jos puhe ei auta, niin saan lämäistä päin näköä kunhan selitän hänelle että miksi nyt tulee pataan? Ei kuulosta kovin hyvältä, eihän? Mutta omaa lasta, sitä ihmistä jolle minä olen turvallisin ihminen tässä maailmassa, häntä minä mielestäsi saisin satuttaa? Ihan oikeasti, mietipä sinäkin taas hetki.Miksi lasta saa lyödä, mutta aikuista ei?
   Aikuisille on yleensä jo kehittynyt sen verran kognitiivisia kykyjä, että heidän kanssaan tehoa puhuminen. Lapsilla taas puhuminen ei ole kovinkaan tehokasta, vaan voit kieltää asiaa vaikka sata kertaa ja siltikään kieltoa ei totella... Ja tässä en nyt mistään rajuista fyysisistä kurittamisista puhunut, vaan esimerkiksi pienestä tukistamisesta! Hyvin huomaa nykylainsäädännön vaikutukset, kun lasta ei saa nykyään pidellä edes kiinni, niin nämä "hirviölapset" yleistyvät...

   Lainaa

  44. Tulos: +37 (37 ääntä)
   Kummallista, ettei muita vaihtoehtoja ole, kuin "vapaa kasvatus" ja fyysinen kuritus? Ovatko kaikki selkäänsä saaneet sitä mieltä, että se on ihan ok tapa kasvattaa lapsia, onko tässä joku katkeruus takana? En minä ainakaan halua omia lapsiani löylyttää "edes vähän", vaikka itse olen selkääni saanut milloin mistäkin. Toivon vain, että jostain opin paremman rangaistusmallin, kuin omilla vanhemmilla oli antaa. Vaan tuntuvat vaihtoehdotkin vähenevän, kun lapset traumatisoituvat jo jäähyistäkin, koska "se on eristämistä". Ei kai siitä ketään eristetä, vaan nimenomaan jäähdytellään tunteita?? Kai siinäkin on vissi ero, että meneekö lapsi jäähylle nurkkaan tai jäähytuolille tms. kuin jos lapsi tungetaan vaatehuoneeseen pimeään "rauhoittumaan" (tämä on eristämistä). Missä on kasvatuksen kultainen keskitie??

   Lainaa

  45. Tulos: +22 (26 ääntä)
   Hohhoijaa: Valitettavasti niillä on jo kaks. Jostain kumman syystä poistin nämä omalta kaverilistaltani jo kauan sitte.
   ...käy sääliksi lapsia. Oikeasti.

   Lainaa

  46. Tulos: -21 (35 ääntä)
   hei ajatelkaas jos ei olis tätä vapaa kasvatus sukupolpea joka on jo parikympisiä, niin ei täällä feissari mokissakaan olis näin paljon näitä juttuja. Johtuen ihan sitä että nämä elämän onnistuja olisivat jopa voineet opiskellakin jo ala-asteella ja jopa kuunnellee mitä ylä-asteella yritetiin kertoa, eikä vaan vittuilleet opettajalle ja räplänneet kännyykkää. ps oon 20 ja seurannut kuinka tää sukupolvi on vajoamassa pohjamutaan.

   Lainaa

  47. Tulos: -31 (37 ääntä)
   Olen julkkis, kiitos! :D

   Lainaa

  48. Tulos: +13 (57 ääntä)
   No niin rakkaat ihmiset. Nyt oikeasti. Fyysinen kurittaminen ei tarkoita välttämättä lyömistä tai väkivaltaa muutenkaan. Fyysinen kurittaminen voi olla myös aresti, lapsen siivoamaan laittaminen (omat sotkunsa jne). Missään nimessä emme ole minkäänlaisen väkivalan kannalla, mutta on tapauksia, jossa tämä fyysinen koskemattomuus on mennyt täysin överiksi. Mm. Eräs isä sai sakkoja kun kiskaisi lapsensa autotieltä. Pointtina myös se, että ilman fyysisyyttä et voi aina rauhoittaa riehuvaa lasta. Aina se väittely itkupotkuraivarin saaneen nelivuotiaan kanssa ei onnistu. Kaikki jolla on useampia lapsia tietävät tämän. Mielestäni on todella hyvä asia, että tänne tulee näin paljon kommentteja, se tarkoittaa että aihe on tärkeä ja koskettaa. Aiheesta pitää nimenomaan puhua lisää. Varsinkin siitä mihin tuo fyysisen kurittamisen ja väkivallan raja piirretään. Me uskomme väkivallattomaan elämäntapaan ja rakkauteen, mutta myös rajojen asettamiseen ja turvalliseen lapsuuteen. Kiitos kun kommentoitte, ymmärrän kyllä miltä tuo pätkä näyttää irrotettuna. Kommentteja on viestiketjussa aika tavalla enemmän. Hyvää päivänjatkoa ja jatkakaa nettiraivoa lasten oikeuksien puolesta, se on tärkeää! Riku

   Lainaa

  49. Tulos: +24 (44 ääntä)
   HUOM HUOM! Niin ja jos puhutaan lapsen fyysisestä satuttamisesta, se on ehdottoman tuomittua. Ei satuttamista, ei väkivaltaa. Nyt puhutaan KURISTA, ei väkivallasta. Aresti, riehuvan lapsen kontrollointi tai kantaminen potkivana autoon jne. -Riku

   Lainaa

  50. Katkera aikuinen 29.10.2014 10:32
   Tulos: +43 (45 ääntä)
   Isäni tykkäsi toisinaan kurittaa meitä lapsiansa fyysisesti. Itse ei saanut omaa näkemystään kurittamiseen johtaneesta tilanteesta antaa saati nyt niin, että isä olisi selittänyt miksi kuritetaan tai kertonut miten meidän tulisi toimia tulevaisuudessa toisin, jottei seuraisi kuritusta. Itse olen nyt aikuisena sitä mieltä, että isäni on säälittävä luuseri, joka ei älyllisesti eikä verbaalisesti pärjännyt alle kouluikäisille lapsille. Jos oma olemassaoloni ei riippuisi hänen kyvyttömyydestään käyttää ehkäisyä, sanoisin ettei tuollaisen keskenkasvuisen idiootin olisi koskaan kannattanut lisääntyä. Ei varmaankaan tarvitse sanoa, etten tosiaan arvosta häntä pahemmin ihmisenä saati nyt sitten vanhempana.

   Lainaa

  51. Tulos: +23 (31 ääntä)
   Lapsen kanssa pitää aina olla johdonmukainen ja syyn ja seursuksen pitää olla loogisia. Jos teet rikoksen, meet vankilaan, jos käyt käsiksi sisareen, menet aikalisälle. Pahinta on sallia lapsen tehdä mitä huvittaa ja kun sitten joutuu yhteiskunnan armoille ollaankin ongelmissa.

   Lainaa

  52. Tulos: -29 (37 ääntä)
   Keskustelu on vääristelty tynkä. Täysin keskeneräinen josta on kadonnut pointti. Tällä feissari "mokalla" ei ole mitään arvoa. Kehoittaisin lukemaan keskustelun täydessä mitassaan tai jätä kommentoimatta.
   Slobo: Aika valikoivasti ottanut Nenne kasvatustieteistä onkeensa, jos fyysinen kurittaminen ei ole paha. Se, että henkinen väkivalta olisi pahempaa, ei pitäisi olla mikään oikeutus fyysiselle väkivallalle. Luulisi, että siellä kasvatustieteissä on opetettu jotain ihan muuta kuin väkivallan käyttöä lapsiin. Mut mikäs siinä jos tyypillä on enemmän tatskoja kuin aivosoluja päässä.

   Lainaa

  53. Tulos: +23 (25 ääntä)
   Joku on erimieltä niin käsketään tätä aviomiestä poistamaan kavereista...?

   Lainaa

  54. Tulos: -40 (44 ääntä)
   Joku käyttäytyy uhkaavasti ja latelee vihjailevia kommentteja siitä, että Rikomme lakia. Ja se miten me rakennamme lähipiirimme, ei ole välttämättä ainoa oikea tapa - mutta ainakin se toimii meile, Lue keskustelu kokonaisuudessaan tai jätä kommentoimatta,
   Riina: Joku on erimieltä niin käsketään tätä aviomiestä poistamaan kavereista…?

   Lainaa

  55. Tulos: +11 (21 ääntä)
   Kumpikin on sekasin, kyllä mua vähän huolestuttaa jos kasvatustieteen maisteri pitää fyysistä kuristusta ok:na.

   Lainaa

  56. Tulos: -24 (34 ääntä)
   Kuka on puhunut maisterista mitään? Opiskelusta oli kyse, ei valmistumisesta. Opetelkaa ihmiset lukemaan ja lukekaa alkuperäiskeskustelu, älkää kontekstistaan irroitettua tynkää, joka vääristää koko keskustelun ja henkilöiden mielipiteet.
   epo: Kumpikin on sekasin, kyllä mua vähän huolestuttaa jos kasvatustieteen maisteri pitää fyysistä kuristusta ok:na.

   Lainaa

  57. Tulos: -37 (49 ääntä)
   Fyysinen kuritus voi olla myös arestia, jäähyä tai esimerkkinä tämä ennakkotapaus eräästä uutisesta jonka muinoin luin, jos joku löytää linkittäköön; "isä tempaisi lapsensa pois autotieltä ja sai 400 € sakot lapsen pahoinpitelystä". Ja tämähän ei liittynyt alkuperäiseen aiheeseen millään tavalla, vaan Laura veti koko keskustelun sivuraiteille. Tässä vielä viranomaistahon ylilyöntejä, mielestäni tämä on ylilyönti - jonkun herkemmän mielestä tämä on katastrofi: "25.2.2010 17:53, STT Kuopio. Yläsavolainen mies sai sakot haukuttuaan kovin sanoin pikkupoikaansa. Lapsi oli tapahtumien aikaan 4–6-vuotias. Tuomio tuli kunnianloukkauksesta. Itä-Suomen hovioikeus piti torstaina ennallaan Iisalmen käräjäoikeuden viime syksyisen tuomion. 33-vuotias mies joutuu maksamaan 25 päiväsakkoa eli 925 euroa ja korvaamaan lapselle kärsimyksestä 500 euroa. Lapsi eli isänsä ja tämän uuden vaimon perheessä, jossa oli muitakin lapsia. Isä kutsui poikaansa muun muassa idiootiksi ja kusipääksi. Syytetyn miehen oma äiti todisti oikeudessa poikansa käytöksestä. " Teen parhaani, että tämä tynkä poistetaan täältä, etteivät ihmiset vedä hätiköityjä johtopäätöksiä tämän irralliset keskustelun pätkän perusteella. Tämä julkaisu on aiheuttanut sen verran kärsimystä ja vaivaa meidänkin perheelle, että mielelläni otan korvauksia henkisestä kärsimyksestä, jos suinkin saan. Ps. "Mahtava" tällainen palvelu jossa voidaan mustamaalata yksityisiä henkilöitä anonyymistä miten sattuu, eikä kukaan ota vastuuta. Katsotaan tuleeko tähän muutos. Nykyään on niin trendikästä trollailla ja haukkua julkisesti.
   epo: Kumpikin on sekasin, kyllä mua vähän huolestuttaa jos kasvatustieteen maisteri pitää fyysistä kuristusta ok:na.

   Lainaa

  58. Tulos: -49 (59 ääntä)
   Otin poliisiin yhteyttä ja keskustelin heidän kanssaan mitä minun tulisi tehdä tämän julkaisun suhteen. Heidän mielestään tämä kyseinen julkaisu ylittää rikosilmoituksen kynnyksen. Minua on täällä halveerattu riittävästi, kiitos tämän hienon palvelun ja suurin osa väittää vielä tuntevansa meidät. Se, että tietävätkö he meistä mitään tai tuntevatko he meitä lainkaan, on asia erikseen. Ylläpitoa ei tunnu kiinnostavan poistaa tätä. Rikosilmoitus tehty.

   Lainaa

  59. Tulos: -48 (54 ääntä)
   Lapsosilta terveisiä, että voivat hyvin ja ovat terveitä. Olen saanut jopa erityismainintaa päiväkodin puolesta, että on ihana kun jaksan olla lasten asioissa aktiivisesti mukana ja panostan arkeen. Ja näin sivuhuomautuksena, että meidän lapsiahan tässä keskustelussa ei sivuttu millään tavalla, tai sitä miten minä ja puolisoni kasvatamme lapsi, on hyvin alhaista tuoda heitä edes kommentointiin mukaan ulkopuolisten ihmisten toimesta. Lapsi raukat. Veikkaan, että anonyymi hohhoijaa on joku katkera ex-puoliso tai muka-ystävä joka on potkittu meidän listoilta, kuin että toisin päin. :) Kyllä meillä sama facebook kommuuni on pysynyt vuosia. Olisin kyllä huomannut jos joku fiksu ja tärkeä ihminen olisi lähtenyt. Mutta voi että, kylläpäs meistä tulikin nyt julkkiksia. Nyt tiedän miltä Seiskan ja Iltalehden sankareista tuntuu.
   Mauno: …käy sääliksi lapsia. Oikeasti.

   Lainaa

  60. Tulos: +25 (31 ääntä)
   Voisin lyödä aika paljosta vetoa, ettei tuo tyyppi ole koskaan päässyt läpi edes kasvatustieteellisen pääsykokeista. Avoimessa kurssi tai pari ja kuvitellaan, että olisi jotain syytä elvistellä opinnoillaan. Noloa.

   Lainaa

  61. Tulos: +34 (40 ääntä)
   No et kai nyt sentään poliisin aikaa menny tuhlaamaan? Heh.. Ota rennosti :)

   Lainaa

  62. Tulos: +35 (41 ääntä)
   Rikosilmoitus?! Eiköhän poliiseilla olisi tärkeämpääkin tekemistä... Ja vielä korvauksia henkisestä kärsimyksestä. :D Feissarimokissa näkyny vaikka mitä maan ja taivaan väliltä, nyt sitten ollaan ihan rikosilmotusta tekemässä...

   Lainaa

  63. Tulos: -30 (42 ääntä)
   Lue kaikki kommentit läpi ennen kuin heität herjaa oikeasta ihmisestä. Jos ei ole hyvää sanottavaa, parempi jättää sanomatta.
   kiira: Voisin lyödä aika paljosta vetoa, ettei tuo tyyppi ole koskaan päässyt läpi edes kasvatustieteellisen pääsykokeista. Avoimessa kurssi tai pari ja kuvitellaan, että olisi jotain syytä elvistellä opinnoillaan. Noloa.

   Lainaa

  64. Tulos: -44 (56 ääntä)
   Mikä teitä sokeita ihmisiä vaivaa? Missään vaiheessa EN OLE väittänyt, että fyysinen kuritus on hyväksyttävää. Kysyin kirvoittaakseni keskustelua, että onko se niin paha asia? Tietyt asiat ovat ilmeisesti sellaisia tässäkin vapaassa maassa, että niitä ei passaa mainita edes sivulauseessa. Henkinen jalkapuuhan tämä jo on, joten tässä roviota odotellessa. Konsultoin poliisia ja poliisissa olivat itse sitä mieltä, että ehdottomasti kannattaa tehdä rikosilmoitus, suosittelivat. Tuskin se näillä puheilla on poliisin ajan tuhlaamista. Sen sijaan, jos tämä tredi ei ala pikkusta hiljaa poistumaan fm:n omalta saitilta, niin saitti itsessään tuhlaa poliisin kallisarvoisia resursseja.

   Lainaa

  65. Tulos: +40 (44 ääntä)
   Nenne: tervetuloa internettiin!!! Eniten mua itseäni tässä mokassa hämmentää ja inhottaa toi kumppanin komentelu. Jotenkin todella... Noloa.

   Lainaa

  66. Tulos: -36 (40 ääntä)
   Komentelu on molemmin puolista ja tasavertaista. Jokainen taplaa tyylillään. Varmasti sinunkin elämästäsi löytyy asioita, joita minun tekisi mieli arvostella - tosin emme tule koskaan sitä tietämään. Kirjoittelet täällä anonyymisti trolleja. Suuri kiitos ylläpidolle poistosta. Arvostaisin vielä, että nämä kommentit poistettaisiin. Näistä ei ole kenellekään hyötyä, eikä huvia.
   joopajoooo: Nenne: tervetuloa internettiin!!! Eniten mua itseäni tässä mokassa hämmentää ja inhottaa toi kumppanin komentelu. Jotenkin todella… Noloa.

   Lainaa

  67. Tulos: -22 (38 ääntä)
   Jospa jokainen hoitaa ne lapsensa niinkuin parhaaksi näkee: Kaikenmaailman höösääminen ja puuttuminen toisten asioihin internetin välityksellä on melkosen mustavalkosta meininkiä. Väittäisin, että Riku ja Nenne ovat hyviä vanhempia. Ja tämä sellaisella irl-tiedolla.

   Lainaa

  68. Tulos: +6 (10 ääntä)
   Katkera aikuinen: Isäni tykkäsi toisinaan kurittaa meitä lapsiansa fyysisesti. Itse ei saanut omaa näkemystään kurittamiseen johtaneesta tilanteesta antaa saati nyt niin, että isä olisi selittänyt miksi kuritetaan tai kertonut miten meidän tulisi toimia tulevaisuudessa toisin, jottei seuraisi kuritusta. Itse olen nyt aikuisena sitä mieltä, että isäni on säälittävä luuseri, joka ei älyllisesti eikä verbaalisesti pärjännyt alle kouluikäisille lapsille. Jos oma olemassaoloni ei riippuisi hänen kyvyttömyydestään käyttää ehkäisyä, sanoisin ettei tuollaisen keskenkasvuisen idiootin olisi koskaan kannattanut lisääntyä. Ei varmaankaan tarvitse sanoa, etten tosiaan arvosta häntä pahemmin ihmisenä saati nyt sitten vanhempana.
   Kannattaa tehdä tuo asia selväksi myös hänelle, jos et ole jo tehnyt sitä.

   Lainaa

  69. Tulos: +18 (18 ääntä)
   Tätä mokaa ei ole poistettu, ainoastaan piilotettu ja se avautuu tuosta linkistä.

   Lainaa

  70. Tulos: +23 (25 ääntä)
   Mua häiritsee aina näissä kasvatus-aiheisissa mokissa tuon tyyppiset kommentit siitä, että joko kuritetaan fyysisesti tai muuten varsin väkevin ottein tai sitten on "vapaan kasvatuksen hedelmä", joka taas tarkoittaa tietysti täysin päätöntä menoa ja aivottomia aikuisia. En ole itse koskaan ollut fyysisen kurituksen kohteena kasvatusmielessä ja kummasti olen selviytynyt kunnialliseksi aikuiseksi. Olen koulutettu, käyn töissä, olen kohtelias tutuille ja tuntemattomille, autan hädässä olevia omien resurssien mukaan, yleisesti ottaen olen hyvätapainen, eikä minulla ole ongelmia sosiaalisissa tilanteissa, kunnioitan vanhempiani sekä muita ihmisiä ylipäänsä ja pyrin myös kasvattamaan omat lapseni kunnioituksella. Välillä menee hermo, kun ei tiedä millä saisi asian menemään perille ja lapsen kanssa joutuu yhä uudelleen vääntämään samoista asioista päivästä toiseen, mutta toistaiseksi väkivaltakaan ei ole ollut vastaus. Kuten ei aikuistenkaan kanssa. Lapsi ansaitsee kunnioituksen ja oikeuden koskemattomuuteen. Vanhemmuus ei ole ylivaltiaallista toimintaa. Aikuisen tehtävä on ohjata neuvomalla, keskustelemalla, rajoja asettamalla, johdonmukaisilla säännöillä (jotka myös lapsi tietää) ja ennen kaikkea esimerkillä. Epäkohtelias, epäkunnioittava ja vahingoittava käytös ei väkivallattomassakaan kasvatuksessa ole hyväksyttävää ja se katkaistaan heti. Mutta on muitakin keinoja kuin fyysisen koskemattomuuden rajan ylittäminen tai lapsen turvallisuuden hetkellinenkin järkyttäminen luotettavan aikuisen toimesta. Pahoittelen, jos joku nyt taas provosoituu, tämä vain on häirinnyt jo pidempään ylipäänsä kasvatus-keskustelussa, niin äitinä kuin kasvatusalan ammattilaisenakin.

   Lainaa

  71. Tulos: +13 (17 ääntä)
   Hirvee akka :D

   Lainaa

  72. Tulos: +8 (16 ääntä)
   hyi vittu mikä nainen tuo Nenne

   Lainaa

  73. Vielä kesken? 16.3.2015 1:05
   Tulos: +18 (18 ääntä)
   Olisiko jo aika julkaista tämä (jälleen)? Juttu tuskin on enää pahasti kesken ja jos ovat 5 kuukautta tahkonneet tätä aihetta niin kyllä niistä keskustelijoista jo ihan riittävän "oikean" kuvan saa. Pelkkää vedätystä sanon minä... Häpeissään keksivät ettei juttu ole vielä valmis ja toivovat asian hautautuvan itsekseen. Topikki kehiin ja lisää sirkushuveja kansalle!

   Lainaa

  74. Tulos: -26 (28 ääntä)
   Minua kuritettiin fyysisesti pienenä. Aina kun tein jotain mitä ei olisi saanut tehdä. Elämä on yhtä helvettiä, mutta en sano että se johtuu suoraan siitä että sain selkääni pienenä nahkavyöllä. Se on vain osasyy. Silti olen sitä mieltä, että fyysinen kuritus pitäisi sallia. Ja jos itse joskus erehtyisin saamaan lapsia, niin kyllä kurittaisin fyysisesti. Ei pelkkä soo-soo auta yhtään.

   Lainaa

  75. Tulos: +13 (13 ääntä)
   Mie olen tähän asti (32 vuotta) pärjännyt erinomaisen hyvin kaikkien kanssa, sekä aikuisten että lasten, ilman että on pitänyt käsiksi käydä. Totta kai muksuun pitää tarttua kiinni jos se on putoamassa tai menossa auton alle mut saman tekisin aikuisellekin. Mutta jos joku tekee minun mielestäni väärin, ei se anna mulle silti oikeutta tukistaa, nipistää, antaa luunappia tms. Ei aikuiselle eikä lapselle.

   Lainaa

  76. Tulos: +6 (6 ääntä)
   Nenne: Komentelu on molemmin puolista ja tasavertaista. Jokainen taplaa tyylillään. Varmasti sinunkin elämästäsi löytyy asioita, joita minun tekisi mieli arvostella – tosin emme tule koskaan sitä tietämään. Kirjoittelet täällä anonyymisti trolleja. Suuri kiitos ylläpidolle poistosta. Arvostaisin vielä, että nämä kommentit poistettaisiin. Näistä ei ole kenellekään hyötyä, eikä huvia.
   Toivottavasti ei kommentit poistu. Huviahan tää on lukea.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: kasvatus, lapset, kuri, suomalaiset, Riku Rantala