Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Kukin tulkitsee tavallaan, osa 4

"Vain koko elämänsä pääkaupunkiseudulla asuneet saavat vastata tähän."
Kukin tulkitsee tavallaan, osa 4

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 67 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +387 (465 ääntä)
   Ällö varmaan haluais maistaa vin dieseliä, että miten on?

   Lainaa

  2. Tulos: -108 (162 ääntä)
   Dieselin oikea nimi btw on Mark Sinclair. Ja se vaihtaa nimekseen Vin Diesel.

   Lainaa

  3. Tulos: -129 (223 ääntä)
   En ymmärtäny tota Tonin juttua :D T. Koko ikänsä pääkaupunkiseudulla asunut

   Lainaa

  4. Tulos: +120 (322 ääntä)
   Rotvalli = katukivetys/katukivetyksen reuna. Tamperelainen sana. Miksi siis kysyä että tietävätkö pääkaupungissa asuvat? o.O

   Lainaa

  5. Tulos: +263 (311 ääntä)
   Kiulu kuuluu saunaan, siinä on löylyvettä. Riittääkö lähes 19 vuotta Hesassa? Vai saanko automaattisesti a) täydet pisteet tai b) porttikiellon susirajan sisäpuolelle, kun käytän sanaa Hesa?

   Lainaa

  6. Tulos: +121 (139 ääntä)
   Ei ollut uusi tuo rotvalli, saatika kiulu, tosin naapusta koskaan kuullutkaan. t. koko ikänsä Lahdessa asunut Mutta rotvalli rotwailerin ja jonkun muun rodun risteytys... Eäh.

   Lainaa

  7. Tulos: +93 (167 ääntä)
   Eiks rotvalli nyt oo ihan yleisesti käytetty sana, eikä vaan tamperelainen? Kyl meil tääl länsrannikol sitä käytetään...

   Lainaa

  8. Ventriloquist 16.10.2012 2:47
   Tulos: +49 (71 ääntä)
   Rotvallista en ollut kuullutkaan, mutta naapun ja kiulun tiedän. Meillä naapusta tosin käytetään sanaa kuuppa.

   Lainaa

  9. Tulos: +66 (120 ääntä)
   hovin sepi:, tässä 5 sekunnin nettihaun ekat tulokset: Hakusana: Rotvalli "Tampereen lähistöllä käytetty nimi kanttikivestä." "Tampereella reunakiveystä kutsutaan rotvalliksi." "Rotvalli on jalkakäytävä tampereeksi." "Rotvalli tulee suomeen (tai siis tampereeseen) ruotsin kautta ranskan sanasta trottoir, jalkakäytävä." Eli taitaapi Tamperelainen alkuperä sillä olla.

   Lainaa

  10. Tulos: +70 (90 ääntä)
   hovin sepi: Eiks rotvalli nyt oo ihan yleisesti käytetty sana, eikä vaan tamperelainen? Kyl meil tääl länsrannikol sitä käytetään…
   Ei ainakaan kotokonnuilla Keski-Savossa ollut olemassakaan rotvalli-sanaa. Katukiveys se oli nimeltään. Nyt pääkaupunkiseudulla asuessani en ole kenenkään kuullut puhuvan rotvallista. Katukiveys se on edelleenkin.

   Lainaa

  11. Tulos: -21 (45 ääntä)
   Tamperelaisena sanoisin, että naappu ja kiulu tarkoittaa samaa, rotvalli on jo tuttu kaikille (kuten edeltä käy ilmi....). Avatkaa joku muu tuota naappua, jos tiatoa löytyy.

   Lainaa

  12. Tulos: +27 (39 ääntä)
   Ite asunu koko ikäni Keski-Suomessa ja tosta naapusta mulle tulee mieleen se kauha millä heitetää löylyä tai sit vaihtoehtoisesti sellane laaja kauha mikä ainaki useimmista soutuveneistä löytyy.

   Lainaa

  13. Tulos: +1 (41 ääntä)
   Kyllä täällä Kaakkois-Suomessakin åuhutaan rotvallin reunasta. Ja kiulu löytyy meiltäkin saunasta. Naappa oli aivan vieras sana, meilläkin puhutaan kuupasta. Mutta kertokaas länsi-suomalaiset tai pääkaupuntiseudun väki mikä on sontsa? On meinaan tällä päin ihan yleisesti käytössä oleva sana, muunnos venäjältä tulleesta lainasanasta.

   Lainaa

  14. Tulos: +36 (50 ääntä)
   Pohjoisissa osissa Suomea ei käytetä juuri ollenkaan rotvalli-sanaa. Löytyyköhän enää edes Jyväskylän korkeudelta kuinka ahkerassa käytössä? Siitä ylöspäin ei ainakaan ole tuttu monillekaan

   Lainaa

  15. Tulos: +19 (31 ääntä)
   ei täällä west coastillakaan käytetä tota "rotvallia" vaik joskus sen kuullutkin. ja kiulun nyt viel ties, mut mikä hitto tuo naappu sit on?? ja mulla on muka ihme sanoja. :D

   Lainaa

  16. Tulos: -12 (56 ääntä)
   Cikru: Mutta kertokaas länsi-suomalaiset tai pääkaupuntiseudun väki mikä on sontsa?
   Sateenvarjo?
   Tege: Pohjoisissa osissa Suomea ei käytetä juuri ollenkaan rotvalli-sanaa. Löytyyköhän enää edes Jyväskylän korkeudelta kuinka ahkerassa käytössä? Siitä ylöspäin ei ainakaan ole tuttu monillekaan
   Jos siellä pohjoisessa ei ole jalkakäytäviä ja niiden reunuskiviä :D

   Lainaa

  17. Tulos: +16 (22 ääntä)
   Cikru: Kyllä täällä Kaakkois-Suomessakin åuhutaan rotvallin reunasta. Ja kiulu löytyy meiltäkin saunasta. Naappa oli aivan vieras sana, meilläkin puhutaan kuupasta. Mutta kertokaas länsi-suomalaiset tai pääkaupuntiseudun väki mikä on sontsa? On meinaan tällä päin ihan yleisesti käytössä oleva sana, muunnos venäjältä tulleesta lainasanasta.
   no sontikka eli sateenvarjo:)

   Lainaa

  18. Tulos: -47 (69 ääntä)
   Asun kyllä kolmen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja kyllä täällä käytetään kiulu-sanaa. Miks pitäs asua Helsingissa et tietää tai käyttää jotai sanoja?

   Lainaa

  19. Tulos: +26 (34 ääntä)
   Rotvalli ja kiulu tuttuja täällä etelässäkin, mutta naapusta ikänä kuullutkaan.

   Lainaa

  20. Tulos: +38 (42 ääntä)
   Ihmiset muuttaa. Ja jos tamperelainen on joskus muuttanut lappiin, niin tuskin heti muuttaa sanavarastoaan "paikalliseksi". Eli siis siinä selittyy luontevasti se, miksi sanoja on käytössä ympäri suomea, vaikka profiloituvatkin tietyn murteen sanoiksi.

   Lainaa

  21. Tulos: +25 (33 ääntä)
   "Pipa päässä rotvallin reunalla" on tampereen slangia käsittelevä kirja jos jotain kiinnostaa

   Lainaa

  22. Tulos: +90 (98 ääntä)
   Eiköhän siinä ollut pointtina juurikin se, että pääkaupunkiseudun asukkaat varmaan juuri eivät tietäisi näitä kyseisiä sanoja. Tällä kysymyksellä siis ei haettu niinkään oikeita vastauksia, vaan haluttiin nähdä, miten PK-seudun asukas vastaa. Ja kukaan muualla asuva ei saa tulla pilaamaan tätä juttua tietämällä oikeat vastaukset. Rotvalli on kyllä tuttu sana täällä Pohjois-Pohjanmaallakin. Ei tosin kovin yleisesti käytetty. Kiulu on ihan arkipäiväinen sana, sille en edes tiedä mitään synonyymiä, joten sitä on pakkokin käyttää joskus. Naapusta en tiiä.

   Lainaa

  23. Hammaspeikko 16.10.2012 10:55
   Tulos: +49 (59 ääntä)
   CC: Eiköhän siinä ollut pointtina juurikin se, että pääkaupunkiseudun asukkaat varmaan juuri eivät tietäisi näitä kyseisiä sanoja. Tällä kysymyksellä siis ei haettu niinkään oikeita vastauksia, vaan haluttiin nähdä, miten PK-seudun asukas vastaa. Ja kukaan muualla asuva ei saa tulla pilaamaan tätä juttua tietämällä oikeat vastaukset. Rotvalli on kyllä tuttu sana täällä Pohjois-Pohjanmaallakin. Ei tosin kovin yleisesti käytetty. Kiulu on ihan arkipäiväinen sana, sille en edes tiedä mitään synonyymiä, joten sitä on pakkokin käyttää joskus. Naapusta en tiiä.
   Kiulu = löylyvati eli löytyypi sana sillekin. Kun jotkut täällä on sanoneet, että naappu on kuuppa, niin itselle kuuppa kyllä tarkoittaa päätä eikä kauhaa. Niin ja sille, joka mainitsi veneessä olevan kauhan, sen nimi on äyskäri

   Lainaa

  24. Yli öpistö hörhö 16.10.2012 11:36
   Tulos: -9 (25 ääntä)
   Sara: Rotvalli = katukivetys/katukivetyksen reuna. Tamperelainen sana. Miksi siis kysyä että tietävätkö pääkaupungissa asuvat? o.O
   Ei se kyllä ihan puhdas Tamperelainen sana ole

   Lainaa

  25. pikku hitleri 16.10.2012 12:01
   Tulos: +27 (31 ääntä)
   Googlasin ton naapun, se on "saamelainen lypsyrainta poroja varten". Älkää kysykö mikä on lypsyrainta, mutta kuvien perusteella arvelisin, että sillä poro jotenkin pysyy paikoillaan lypsämisen ajan.

   Lainaa

  26. Tulos: -5 (19 ääntä)
   Kuupalle (kuuppa on ainakin meidän perheessä kyllä tarkoittanut puuhellan yläpuolella olevaa sellaista.. Hökötystä.) löytyy ainakin yksi synonyymi jota kukaan ei ole vielä maininnut, Kousa. T. Rauma

   Lainaa

  27. Tulos: +50 (52 ääntä)
   Kiulu = löylyvati eli löytyypi sana sillekin.
   Ei kiulu minun mielestä ole pelkästään löylyvati, vaikkakin nykyään sellaista käytetään enimmäkseen vain saunassa. Ja vati ei oikeastaan ole kiulu. Kiulussa on sellainen jännä kahva, mitä ei vadissa ole.

   Lainaa

  28. Tulos: -1 (17 ääntä)
   Tege: Pohjoisissa osissa Suomea ei käytetä juuri ollenkaan rotvalli-sanaa. Löytyyköhän enää edes Jyväskylän korkeudelta kuinka ahkerassa käytössä? Siitä ylöspäin ei ainakaan ole tuttu monillekaan
   Oon kotoisin Jyväskylän läheisyydessä ja kyllä rotvallia käytetään ihan yleisesti. Ainakin suurimmalle osalle ihan tuttu sana. Kiulun tiedän, naapusta ei mitään tietoa.

   Lainaa

  29. Tulos: +3 (15 ääntä)
   Sontsa eli sontikka eli sateenvarjo. Aiheesta on myös tehty kaunis kappale: http://www.youtube.com/watch?v=AvOzS-shy3I
   Cikru: Kyllä täällä Kaakkois-Suomessakin åuhutaan rotvallin reunasta. Ja kiulu löytyy meiltäkin saunasta. Naappa oli aivan vieras sana, meilläkin puhutaan kuupasta. Mutta kertokaas länsi-suomalaiset tai pääkaupuntiseudun väki mikä on sontsa? On meinaan tällä päin ihan yleisesti käytössä oleva sana, muunnos venäjältä tulleesta lainasanasta.

   Lainaa

  30. Tulos: +15 (17 ääntä)
   bL: Kuupalle (kuuppa on ainakin meidän perheessä kyllä tarkoittanut puuhellan yläpuolella olevaa sellaista.. Hökötystä.) löytyy ainakin yksi synonyymi jota kukaan ei ole vielä maininnut, Kousa. T. Rauma
   Eikös se hökötys hellan päällä ole huuva eikä kuuppa. Kuuppa on pää.

   Lainaa

  31. Tulos: +9 (13 ääntä)
   Naappu on se millä heitetään saunassa vettä kiukaalle :) Se on kiulun kaveri <3

   Lainaa

  32. Tulos: +7 (13 ääntä)
   kaisa: sontsa = sontikka = sateenvarjo. Kuupasta olen käyttänyt itse nimitystä nappo. Sellainen iso kauha, ei löylykauha vaan lyhytvartinen ja isopesäinen, jolla voidaan esim. saunassa ottaa saavista vettä pesuvatiin. (Toki sillä on mahdollista löylyäkin heittää.)
   Napoksi sanotaan meilläkin. Naapusta en ole ikinä kuullutkaan, kuuppaa käytetään ainakin Etelä-Pohjanmaalla. Kiulun olen kuvitellut yleiskieliseksi sanaksi...

   Lainaa

  33. Tulos: +15 (15 ääntä)
   Ansku: Eikös se hökötys hellan päällä ole huuva eikä kuuppa. Kuuppa on pää.
   Itsellenkin huuva on tutumpi sana noille hellan yläpuolella oleville suodattimille. Mutta ilmeisesti niistäkin voi puhua kuuppana, vaikka itsekin miellän tuon enemmin pääksi. Olen koko ikäni käyttänyt/tuntenut sanan "rotvalli" ja olenkin usein ihmetellyt sitä, kun kaikille se ei olekaan tuttu sana. Kuvittelin, että se olisi ihan maanlaajuinen. Sama tuossa kiulussa. Luulin, että se olisi ns. yleiskielen sanoja. Itse miellän kiulun juurikin siksi puiseksi "ämpäriksi", jossa on se kahva ylöspäin. (no tässäpä suoraan kuva: http://www.kauhapaja.com/shop/index.php?target=product&action=show&id=18&show=all) Sontsakin kuuluu omaan sanavarastooni, enkä ole ajatellut, että sitä ei voisi ymmärtää. Käytän itse jonkin verran sanoja, joista kysellään, että mitä ihmettä. Mm. fillari ja dösäri ovat sellaisia. terv. stadilainen

   Lainaa

  34. Leijonamieli 16.10.2012 18:27
   Tulos: 0 (8 ääntä)
   Naappoa on meillä ainakin aina sanottu napuksi. Nappu on siis juurikin jo aiemmin kerrottu muovinen (vesi)kauha, eli tällainen... http://www.kodin1.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?productId=466005&storeId=3444&catalogId=3444&shopId=3080000&compartmentId=3080800&categoryId=3080802 Kiulu on astia, jossa löylyvettä pidetään. Rotvallista en ole koskaan edes kuullut.

   Lainaa

  35. Tulos: +2 (6 ääntä)
   kuuppaa meillä käytetään ainakin isosta lampunvarjostimesta ja raumalaisen mainitsemasta lieden päällä olevasta "katosta". ajaa saman asian kuin liesituuletin. myös pää-merkitys on tuttu. Naapusta ei tietoa. Kiulu on, jos en aivan väärin muistele, se astia mihin löylyvettä laitetaan ja kousa se millä heitetään. Olen Laitilasta.

   Lainaa

  36. Tulos: +8 (14 ääntä)
   Chase: Oon kotoisin Jyväskylän läheisyydessä ja kyllä rotvallia käytetään ihan yleisesti. Ainakin suurimmalle osalle ihan tuttu sana. Kiulun tiedän, naapusta ei mitään tietoa.
   Mä taas oon ihan Jyväskylässä koko ikäni asunu enkä oo koskaan kuullu kenenkään nimittävän katukivitystä rotvalliksi... En ennen tätä ennen tienny ees mitä se tarkottaa että ei se kyllä missään yleisessä käytössä ainakaan ihan Jyväskylässä oo, tiiä sitten lähellä olevista pikkukylistä

   Lainaa

  37. Tulos: +22 (26 ääntä)
   Manse: “Pipa päässä rotvallin reunalla” on tampereen slangia käsittelevä kirja jos jotain kiinnostaa
   Häpäiset nimimerkkisi! Soon Tampereen kiäli eikä mikään lanki!

   Lainaa

  38. Tulos: +10 (14 ääntä)
   Ihmesanastoa Oululaisen korvaan, kiulun vaan tietää :/ Kompiainen-sanaa ei varmaan hirveesti käytellä etelässä?

   Lainaa

  39. Tulos: -2 (8 ääntä)
   Sara: Rotvalli = katukivetys/katukivetyksen reuna. Tamperelainen sana. Miksi siis kysyä että tietävätkö pääkaupungissa asuvat? o.O
   apua mietin et kuulostaa tutulta mut vas kun luin ton kommentin tajusin ja hajosin et ttä ihminen voi olla tyhmä asun nääs lähellä tamperetta

   Lainaa

  40. Tulos: -3 (7 ääntä)
   Ps. en tainu ihan ajatella tai jotain

   Lainaa

  41. Tulos: +3 (5 ääntä)
   Ihmesanastoa Oululaisen korvaan, kiulun vaan tietää :/ Kompiainen-sanaa ei varmaan hirveesti käytellä etelässä
   Kompiainenhan on karamelli.. :) Ja mulle ainakin kuuppa tarkoittaa löylykauhaa.. Uudellamaalla asun..

   Lainaa

  42. Jypinkylä! 16.10.2012 21:54
   Tulos: -7 (11 ääntä)
   JKL: Mä taas oon ihan Jyväskylässä koko ikäni asunu enkä oo koskaan kuullu kenenkään nimittävän katukivitystä rotvalliksi… En ennen tätä ennen tienny ees mitä se tarkottaa että ei se kyllä missään yleisessä käytössä ainakaan ihan Jyväskylässä oo, tiiä sitten lähellä olevista pikkukylistä
   Voi, on se.

   Lainaa

  43. Tulos: +4 (10 ääntä)
   Kuuppa on täällä Tampereen alapuolella kyl aina löylykauha, "vetää kuuppaan" ja muut päähän viittaavat on uudempia ilmaisuja tai joltain muulta alueelta. :D Kiulu ja rotvalli on tuttuja jo lapsuudesta.

   Lainaa

  44. Tulos: +5 (5 ääntä)
   http://www.youtube.com/watch?v=erxTOF7DnOc

   Lainaa

  45. Tulos: +10 (12 ääntä)
   Cikru: Kyllä täällä Kaakkois-Suomessakin åuhutaan rotvallin reunasta. Ja kiulu löytyy meiltäkin saunasta. Naappa oli aivan vieras sana, meilläkin puhutaan kuupasta. Mutta kertokaas länsi-suomalaiset tai pääkaupuntiseudun väki mikä on sontsa? On meinaan tällä päin ihan yleisesti käytössä oleva sana, muunnos venäjältä tulleesta lainasanasta.
   eiköhän se sontsa tunneta Suomessa ihan yleisesti? T.länsirannikkolainen

   Lainaa

  46. Tulos: +7 (11 ääntä)
   Jos maamyyrä on nykyään kontiainen, "kompiainen" on tietenkin sitten tähtikuonomaamyyrä :-D (vitsi) Meilläpäin Etelä- ja Keski-Pohjanmaan rajoilla "kuuppa" on sellainen perinteinen ylösalaisin olevan kulhon näköinen lampunvarjostin, ei mikään puuhellan savukupu. Naappu, eli löylykauha on tuttu. Täälläpäin sen nimi on joko nappu tai nappo. Tiedän mikä on rottvalli mutta tietääkseni se on jotain eteläsuomen murretta, täkäläisissä murteissa ei ole omaa sanaa katukiveykselle. Kiulu on käsittääkseni yleiskieltä. Mennäänpäs hieman maaseudun sanastoon, kuka tietää mitä tarkoittavat "rieviä" (verbi), "olla ummessa" ja "pruukata" (verbi)? :)

   Lainaa

  47. Tulos: +1 (7 ääntä)
   jippii: Kuuppa on täällä Tampereen alapuolella kyl aina löylykauha, “vetää kuuppaan” ja muut päähän viittaavat on uudempia ilmaisuja tai joltain muulta alueelta. Kiulu ja rotvalli on tuttuja jo lapsuudesta.
   Mä taas Tampereen alapuolelle muuttaessani törmäsin ekan kerran kuuppa sanaan.. Meillä löylykauha oli löylykauha, sellainen isompi, muovinen kauha oli kauha, ja ja se mistä sitä löylyvettä heitetään niin kiulu. Ja rotvalli sanan olin kuullut kyllä sen ymmärtäen, vaikka Lapissa asuinkin.

   Lainaa

  48. Tulos: +2 (10 ääntä)
   Kiulu on munkin mielestä nimen omaan semmoinen missä on vain yksi ylöspäin sojottava kahva. Rotvalli on tuttu sana, monestikin olet rotvallin reunalta pyörällä tippunu ja kaatunut. Jos se on Ruostista lainattu sana niin varmasti on käytössä täällä rannikolla.

   Lainaa

  49. Tulos: -2 (4 ääntä)
   meillä ainaki kuuppa on aina tarkottanu seinä/kattolampun päällä olevaa lasista juttua

   Lainaa

  50. Tulos: -1 (5 ääntä)
   Rotvalli on ihan tuttu, kiulu kans, mut se yks niistä on ihan outo. Kyllä meillä on aina ollu löylykauha.
   hieman maaseudun sanastoon, kuka tietää mitä tarkoittavat “rieviä” (verbi), “olla ummessa” ja “pruukata” (verbi)?
   Olla ummessa=lehmä (vai onko se teilläpäin itikka?) menee ummelle ennen poikimista. Pruukata/ruukata=olla tapana. Ruukaakko lukia? Laitanpa omani: nestuuki, hantuuki, sinkua, viruttaa, onnikka.

   Lainaa

  51. Tulos: -2 (6 ääntä)
   Enpä tienny itekään kuin kiulun, Oulun lähettyviltä olen. Parit sanat mitä muutama etelästä tullut tuttu ei tiennyt: lakuaa, viruttaa ja se perus potnapekka.

   Lainaa

  52. pistepilkku 18.10.2012 10:29
   Tulos: -2 (2 ääntä)
   Laitanpa omani: nestuuki, hantuuki, sinkua, viruttaa, onnikka.
   Nestuuki on nenäliina, hantuuki lapanen/hanska, viruttaa on huuhtoa/huuhtaista ja onnikka on linja-auto. Sinkua ei kuulosta tutulta. Eikös rieviä ole sellaista tietynlaista vaaleaa leipää? Itse olen kotoisin Länsi-Suomesta Tampereen lähettyviltä ja kyllä on rotvalli tuttu sana, kiulu on juurikin se saunassa oleva vati, jossa on kahva ylöspäin, kuuppa on sellainen löylykauha/kauha. Näin täällä päin.

   Lainaa

  53. Tulos: +1 (3 ääntä)
   Kuupasta olen käyttänyt itse nimitystä nappo. Sellainen iso kauha, ei löylykauha vaan lyhytvartinen ja isopesäinen, jolla voidaan esim. saunassa ottaa saavista vettä pesuvatiin. (Toki sillä on mahdollista löylyäkin heittää.)
   Meillä sitä kutsutaan koussikaksi, koussikka. Tiedä sitten mistäpäin sellanen sana on lähtöisin.

   Lainaa

  54. Tulos: +8 (10 ääntä)
   pistepilkku: Eikös rieviä ole sellaista tietynlaista vaaleaa leipää?
   Se vaalea leipä on rievä, joka on myöskin kotoisin Tamereen seudulta :)

   Lainaa

  55. Tulos: +5 (7 ääntä)
   Noista kolmesta kiulusta olin edes joskus kuullut. Niiden 25 vuoden aikana mitä Jyväskylässä asuin, kukaan ei tod. puhunut mistään rotvalleista tai naapoista/kuupista.

   Lainaa

  56. Tulos: +2 (6 ääntä)
   Luulin että kiulu ja rotvalli on ihan yleiskieltä, en tosin käytä itse sanaa rotvalli vaan kätukivetys. Käytän sanaa löylykuuppa, koska pelkkä kuuppa on mulle pää. T: Helsinkiläinen

   Lainaa

  57. Tulos: -2 (14 ääntä)
   Oulusta oon, rotvalli on tuttu ja kuuppa on pää, löylykuuppaa ei ole olemassa, ellei sitten lyölypää ole joku järkevä sana? Joku kysy tuolla mitä tarkottaa 'olla ummessa', kahta asiaa jos vähän väännetään: jos joku on ummessa se on kiinni, sulettu, mennyt umpeen, mutta jos joku ihminen taas sanoo olevansa ummella, se tarkottaa että on maha kovana, eli on ummetusta. Typerintä ikimaailmassa on minun mielestä se, että yks etelänvetelä kaveri sanoo että 'saa kipeää'. Kuulostaa aivan järkyttävältä! Käy kipijää, eikä saa! Korkeintaan tekee kipeää, mutta ei kyllä ikinä saa. Sannois vaikka sattuu mielummin, ihime pölijä.

   Lainaa

  58. Tulos: -12 (24 ääntä)
   Wääk: Oulusta oon, rotvalli on tuttu ja kuuppa on pää, löylykuuppaa ei ole olemassa, ellei sitten lyölypää ole joku järkevä sana? Joku kysy tuolla mitä tarkottaa ‘olla ummessa’, kahta asiaa jos vähän väännetään: jos joku on ummessa se on kiinni, sulettu, mennyt umpeen, mutta jos joku ihminen taas sanoo olevansa ummella, se tarkottaa että on maha kovana, eli on ummetusta. Typerintä ikimaailmassa on minun mielestä se, että yks etelänvetelä kaveri sanoo että ‘saa kipeää’. Kuulostaa aivan järkyttävältä! Käy kipijää, eikä saa! Korkeintaan tekee kipeää, mutta ei kyllä ikinä saa. Sannois vaikka sattuu mielummin, ihime pölijä.
   Sulettu? Kipijää? Sannois? Pölijä? Sinuna miettisin mikä kuulostaa järkyttävältä.

   Lainaa

  59. Tulos: +3 (5 ääntä)
   Sara: Rotvalli = katukivetys/katukivetyksen reuna. Tamperelainen sana. Miksi siis kysyä että tietävätkö pääkaupungissa asuvat? o.O
   hmm. äitini on hämeestä, mutta nimenomaan tältä tamperelaiselta en sitä oppinut, vaan rotvallin oon oppinu satkunnasta kotoisin olevalta isältäni

   Lainaa

  60. Tulos: +9 (9 ääntä)
   Ite käytän katukivetyksestä (reunakivetys) nimitystä kanttari ja oon siis koko ikäni asunut helsingissä...

   Lainaa

  61. Tulos: -3 (3 ääntä)
   Olen kotoisin Jämsästä (Tampereen ja Jyväskylän välis) ja asun nykyäään Tampereel. Koko ikäni olen kuullut puhuttavan rotvallista, kiulusta ja naposta. Ja nappo on samanmoinen ko äyskäri. Entä mitä on pyykkärinkastike ja lutta? :)

   Lainaa

  62. Tulos: +2 (8 ääntä)
   Nuorempana luulin kans, että rotvallia käytetään ihan virallisena nimityksenä jalkakäytävän reunasta. Onhan se nyt hölmöä, jos sille ei ole mitään erisnimeä vaan pelkkä kuvaileva "Jalkakäytävän reunus" tai "reunuskivetys". Plääh! Satakuntaan muuttaessa tuli valtavasti mysteerisanoja, esimerkiksi pyörän takaritilä aka ritsi olikin (taka)häksä.

   Lainaa

  63. Tulos: +6 (8 ääntä)
   Kiinnostais kyllä maistaa Vin Dieseliä.

   Lainaa

  64. Tulos: -1 (1 ääni)
   Sara: Rotvalli = katukivetys/katukivetyksen reuna. Tamperelainen sana. Miksi siis kysyä että tietävätkö pääkaupungissa asuvat? o.O
   Käytetään myös Vaasassa ja sen ympäristössä :)

   Lainaa

  65. Tulos: +7 (7 ääntä)
   Mistäköhän h**vetistä Emma sai heti päähänsä, että Vin Diesel on jotain suuhunpantavaa?

   Lainaa

  66. Tulos: -1 (1 ääni)
   Ventriloquist: kuuppa
   Ventriloquist: Rotvallista en ollut kuullutkaan, mutta naapun ja kiulun tiedän. Meillä naapusta tosin käytetään sanaa kuuppa.
   täälläpäin käytetään kuuppa sanaa kippi kontista ^^

   Lainaa

  67. Tulos: +1 (5 ääntä)
   Cikru: Kyllä täällä Kaakkois-Suomessakin åuhutaan rotvallin reunasta. Ja kiulu löytyy meiltäkin saunasta. Naappa oli aivan vieras sana, meilläkin puhutaan kuupasta. Mutta kertokaas länsi-suomalaiset tai pääkaupuntiseudun väki mikä on sontsa? On meinaan tällä päin ihan yleisesti käytössä oleva sana, muunnos venäjältä tulleesta lainasanasta.
   Mulle sontsa on sontikka eli sateenvarjo :)

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: naappu, rotvalli, kiulu, mummo, Vin Diesel