Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Ylivoimaiset yhdyssanat, osa 2

"Taas on viikon loppu laskettu Sveitsissä."
Ylivoimaiset yhdyssanat, osa 2

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 87 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +1175 (1195 ääntä)
   Ihme tampioita...

   Lainaa

  2. Tulos: +842 (858 ääntä)
   Kyllähän sinne yhdys sinisen sanan osien väliin VOI laittaa sen "sinisen" tai minkä tahansa muun adjektiivin. Mokoma kauhian kamalan ammatti sininen taidoton opettaja jättänyt kertomatta, mitä tuloksesta pitäisi päätellä.

   Lainaa

  3. Tulos: +596 (636 ääntä)
   Ja Mikki mokasi vielä omassa nokkeluudessaankin, senhän olisi pitänyt olla "perä kaunis kärry" eikä "kaunis perä kärry"...

   Lainaa

  4. Tulos: +405 (439 ääntä)
   Mikkin äidinkielenopettaja on varmaan ylpee...

   Lainaa

  5. Tulos: +288 (312 ääntä)
   Ärsyttää ihmiset jotka yrittää tolkuttaa väärää argumenttiaan...

   Lainaa

  6. Viljamin veli 26.5.2012 1:09
   Tulos: +755 (769 ääntä)
   äly Mikki kääpiö

   Lainaa

  7. Tulos: +220 (234 ääntä)
   Mikki kuis se esimerkkisanan paikka vaihtui yhtäkkiä :D?

   Lainaa

  8. Tulos: +124 (140 ääntä)
   Mitkä äidinkielentunnit?!

   Lainaa

  9. Tulos: +284 (306 ääntä)
   Äidin siniset kieli kaunis tunnit.

   Lainaa

  10. Morphinevomit 26.5.2012 1:33
   Tulos: +77 (109 ääntä)
   * facedesk *

   Lainaa

  11. Tulos: +221 (261 ääntä)
   Pertti: Mikkin äidinkielenopettaja on varmaan ylpee…
   Mikin*

   Lainaa

  12. Tulos: +42 (56 ääntä)
   Eikä, ei tässä tiedä mitä muutakaan sanoa :D

   Lainaa

  13. Tulos: -67 (127 ääntä)
   Siruka: Ja Mikki mokasi vielä omassa nokkeluudessaankin, senhän olisi pitänyt olla “perä kaunis kärry” eikä “kaunis perä kärry”…
   Ettei vaan koko mokan idea olisi tässä...?

   Lainaa

  14. Tulos: +267 (277 ääntä)
   Viljamin veli: äly Mikki kääpiö
   huuto kovaa naurua :D

   Lainaa

  15. Tulos: +155 (161 ääntä)
   Tähän ei nyt minkään maa kaunis ilman määrä face sininen palmeja riitä. Haistan hillittömän summan lintsattuja perus tampio koulun äidin kielen tunteja.

   Lainaa

  16. Tulos: -116 (132 ääntä)
   no eii kaikes voi olla hyvä! : ))

   Lainaa

  17. Tulos: +212 (218 ääntä)
   Suski (: no eii kaikes voi olla hyvä! : ))
   No ei noin huonokaan voi olla.

   Lainaa

  18. Tulos: +202 (208 ääntä)
   Ei voi olla totta... Mikään kirjotusvirheistä ei ota päähän niin paljon kuin nuo iänikuisen yhdys___sanat! Itsekin muistan joskus koulussa kuulleeni tuosta sinisen väliin tunkemisesta, mutta en tajua sitä vieläkään. Miksei jotkut vaan älyä, että yhdyssanat on niin helppo tajuta kun kyseessä on vain YKSI ASIA! Tuossakaan ei siis puhuta erikseen perästä ja kärrystä, vaan peräkärrystä. Ei kaksi erillistä asiaa, vaan yksi helevatan peräkärry! >8CC Toivottavasti perän ja kärryn ostajan luki tämänkin viestin.

   Lainaa

  19. Lukija/ ällön fani 26.5.2012 4:18
   Tulos: +41 (51 ääntä)
   :DD ei ihmiset tosissaan ole näin tyhmiä?

   Lainaa

  20. Tulos: -40 (82 ääntä)
   Mun tekis mieli ampua tän kaltaset ihmiset, mutta varsinkin näistä kahesta mielummin Mikki, aikuinen ihminen kuitenkin...

   Lainaa

  21. Tulos: -4 (60 ääntä)
   Mikki vitun ääliö -.-

   Lainaa

  22. Kikkaykkönen 26.5.2012 8:24
   Tulos: +181 (187 ääntä)
   Tunnen erään, joka kirjoittaa jopa Valinta_talon erikseen, vaikka asuu semmosen vieressä... ja puolustautuu "Hei ei mun tarvii mitään täydellistä suomen kieltä kirjottaa ku en oo äikän tunneilla!" Silmäni vuotavat verta joka kerta.

   Lainaa

  23. Tulos: +136 (156 ääntä)
   Sinisen, tai minkä tahansa adjektiivin, tunkeminen sanojen väliin on usein käytetty, mutta tosi huono apusääntö, kuten esimerki äidin sininen kieli osoittaa.

   Lainaa

  24. Tulos: +59 (65 ääntä)
   Mitä vittua helmi? :D Ja ope tais unohtaa kertoo mikille että siinä pitää olla järkeä jos työntää sen esim "sininen" sanan sinne väliin. :D

   Lainaa

  25. Tulos: -160 (172 ääntä)
   Inhoan noita jotka valittaa kun ei ole oikein kirjoitettu.

   Lainaa

  26. Tulos: +22 (42 ääntä)
   Sveitsissä on laskettu koska viikko loppuu! :-) Niin se tiede kehittyy! :-)

   Lainaa

  27. Tulos: +57 (73 ääntä)
   Mikki 25 v ei voi olla? Ei helevetti mikä tampio.

   Lainaa

  28. Jukkapalmu 26.5.2012 9:46
   Tulos: +29 (79 ääntä)
   Kusi päitä.

   Lainaa

  29. Tulos: +89 (101 ääntä)
   Jos haluaa huomiota ja kommentteja tekstilleen, kannattaa kirjoittaa muutamat yhdys sanat väärin laittaa, pilkku väärään paikkaan unohtaa sanoja välistä. Takuulla saat enemmän kommentteja ja huomioita kuin näyttämällä söpöjä kuvia kissanpennuista tai paljaista rinnoista. Kokeiltu on, toimii. Eimullamuuta.

   Lainaa

  30. Tulos: -24 (82 ääntä)
   Milly: Mun tekis mieli ampua tän kaltaset ihmiset, mutta varsinkin näistä kahesta mielummin Mikki, aikuinen ihminen kuitenkin…
   Et kai vaan Milly ollut Hyvinkäällä lauantaiönä?

   Lainaa

  31. Tulos: +49 (55 ääntä)
   Suski (: no eii kaikes voi olla hyvä! : ))
   Kyllä se perusäikkä varmaan 25-vuotiaana pitäis osata :D varsinkin yhdys_sanat ;)

   Lainaa

  32. Tulos: -18 (18 ääntä)
   voi luoja miki :DDDDDDD

   Lainaa

  33. Tulos: +99 (123 ääntä)
   Ammatti_koulu ei ole yhdyssana, sillä väliin voi tunkea adjektiivin korkea. Ammatti korkea koulu.

   Lainaa

  34. Tulos: +94 (102 ääntä)
   Perä sininen kärry ilmeisesti kuulostaa Mikin mielestä loogiselta ja järkevältä... Mitähän Mikki tuumaisi sanoista, jotka voidaan kirjoittaa joko yhteen tai erikseen, mutta eri tavoin kirjoitettuna tarkoittavat eri asioita. Esimerkiksi äidinkieli ja äidin kieli, joista ensimmäinen tarkoittaa ihmisen ensimmäisenä oppimaansa kotikieltä, toinen konkreettisesti jonkun äidin kieltä. Tuohon voi sen sinisenkin tunkea huoletta, äidin sininen kieli voi olla mahdollinen. Eihän siinä mitään pahaa ole, jos ei jotakin tiedä, mutta oikealle tiedolle tuhahtelu on omituista. Minä ainakin olen tyytyväinen, jos joku korjaa tekemäni virheen. Oppia ikä kaikki!

   Lainaa

  35. Tulos: +94 (98 ääntä)
   Joskus tulee miettineeksi, että onko tämä kyvyttömyys tunnistaa yhdyssanoja jokin neurologinen vaiva tai jotain -.- . Sellaiset yhdyssanat ovat toki hankalia, joissa määrittelyosa on genetiivissä (esim. vaaleanvihreä tai musiikinteorianopettaja), mutta luulisi edes tuollaisten tavanomaisten sanojen kirjoitusasun pinttyneen mieleen...

   Lainaa

  36. Tulos: -25 (45 ääntä)
   Pako sininen kaasu imekeuhkoonsyvälleMikki.

   Lainaa

  37. Tulos: +3 (49 ääntä)
   Lisään vielä ihan nalkutukseksi, ettei tuo adjektiivisääntö ole vedenpitävä. Runebergintorttu on yhteen vaikka "Runebergin herkullinen torttu."

   Lainaa

  38. Tulos: -17 (71 ääntä)
   Neppiina: Lisään vielä ihan nalkutukseksi, ettei tuo adjektiivisääntö ole vedenpitävä. Runebergintorttu on yhteen vaikka “Runebergin herkullinen torttu.”
   Ehh, mulla tulee tosta kyl mieleen joku Runebergin paskapökäle. =D Eiköhän se oo ihan vaan "herkullinen Runebergin torttu".

   Lainaa

  39. Tulos: +70 (74 ääntä)
   mulle opetettii ala-asteel et jos siihen välii ei sovi "kin" -sana niin se on yhdyssana :D "peräkinkärry"

   Lainaa

  40. Tulos: +32 (40 ääntä)
   noilla on vissiin jotku huopa_tossut aivojen tilalla.

   Lainaa

  41. Tulos: +17 (23 ääntä)
   Odotin Joonan takertuvan vielä tuohon päivä_lippuun.

   Lainaa

  42. Tulos: +70 (76 ääntä)
   "Kyllähän sen perä kärry -sanan väliin voi laittaa sanan kaunis: kaunis perä kärry." Eikö tuo tyyppi tiedä edes, mitä "väliin" tarkoittaa?

   Lainaa

  43. Tulos: +90 (94 ääntä)
   Naamani valuu... Paras näkemäni yhdys_sana_virhe (tyyppi kirjoittaa aina kaikki yhdyssanat erikseen) oli kun kaveri kirjoitti aina_kin erikseen (joka ei siis ole varsinaisesti yhdyssanavirhe, mutta uskalsin sen kuitenkin tulkita niin, että tyyppi kuvittelee päätteen"kin" olevan sana). Silloinkin naamani valui. =D

   Lainaa

  44. Tulos: -8 (60 ääntä)
   dr sheet: Mikin*
   Itseasiassa voi kirjoittaa myös Mikkin. Sama kuin Satu nimi voi taipuessaan olla joko Satun tai Sadun, molemmat ovat oikein.

   Lainaa

  45. Tulos: +30 (52 ääntä)
   tantta: Itseasiassa voi kirjoittaa myös Mikkin. Sama kuin Satu nimi voi taipuessaan olla joko Satun tai Sadun, molemmat ovat oikein.
   Po. Satu-nimi, ei Satu nimi. Ja ei ole sama asia, Mikki - Mikin on ainoa oikea taivutus.

   Lainaa

  46. Tulos: -24 (36 ääntä)
   Saisikohan tästä jotain vahvempaakin näyttöä kuin sinun sanasi.

   Lainaa

  47. Tulos: +3 (11 ääntä)
   Hölmöt!

   Lainaa

  48. Tulos: -4 (30 ääntä)
   Mikin on pakko olla amis tai sitten jättänyt koulun jo peruskouluun... Miten kukaan voi olla noin tampio?

   Lainaa

  49. どどーん! 26.5.2012 19:31
   Tulos: -9 (35 ääntä)
   ://: mulle opetettii ala-asteel et jos siihen välii ei sovi “kin” -sana niin se on yhdyssana “peräkinkärry”
   Mutta kun äidinkin kieli.

   Lainaa

  50. Tulos: +40 (40 ääntä)
   Itseasiassa Helmin kirjoitus "viikon loppu" ei ole väärin kirjoitettu, se vain tarkoittaa eri asiaa, kuin sana "viikonloppu". Viikon loppu tarkoittaa viikon loppupuolta.. Tuo "päivä lippu" on pahempi moka, kuin se, mistä kommentoijat kitisevät..

   Lainaa

  51. Tulos: +36 (40 ääntä)
   tantta: Itseasiassa voi kirjoittaa myös Mikkin. Sama kuin Satu nimi voi taipuessaan olla joko Satun tai Sadun, molemmat ovat oikein.
   Mikki on suomalainen nimi kuten Mikkokin. Suomenkielessä erisnimet, joissa on kaksoiskonsonantti, ovat aina astevaihtelussa. "Mikkin" kuulostaa jo maallikonkin korvaan täysin väärältä. Linkki Tampereen teknillisen yliopiston sivuilta. Klikatkaa kohtaa "suomenkielisten etunimien taivutus." http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/kielenopas/8.4.html

   Lainaa

  52. Tulos: +6 (14 ääntä)
   sinnen vitun vajaa mielinen

   Lainaa

  53. Tulos: +40 (52 ääntä)
   Kyllä musta yhdyssanan tunnistaminen käy helposti muistisäännöllä, että sopiiko sanojen väliin adjektiivi tai -kin/-kaan/-kään, jne. -päätteet. Itse opettelin tunnistamaan yhdyssanoja noin. Ja taisipa ammoinen liikunnanopettaja vihjaista, "when in doubt - compound", joka on myös hyvä hätäsääntö. Täällä on näköjään useampi nillittänyt, että "sininen" tai "kin" ei sovi yhdyssanojen väliin. Ja heti perään annetaan genetiiviyhdyssanaesimerkki. Ja kun ette edes tiedä, mistä puhutte, niin genetiiviyhdyssana on esim. "äidinkieli" tai "koirankuppi". Genetiiviyhdyssanassa yhdyssanan alkuosa on siis muodostettu omistusmuodossa olevasta substantiivista. On totta, että kielellisesti kuulostaa ihan luontevalta sanoa "äidin sininen kieli", mutta kai tekin nyt tajuatte, että merkitys muuttuu, jos puhutaan jonkun ihmisen syntyperäisestä kielestä. Jolloin argumentti ei päde, että sininen sopisi sinne; ainakaan muuttamatta alkuperäistä merkitystä. Genetiiviyhdyssanat on kyllä yks ihan oma tieteenalansa ja olen itsekin välillä niiden kanssa ulapalla.

   Lainaa

  54. Tulos: +38 (40 ääntä)
   Kikkaykkönen: Tunnen erään, joka kirjoittaa jopa Valinta_talon erikseen, vaikka asuu semmosen vieressä… ja puolustautuu “Hei ei mun tarvii mitään täydellistä suomen kieltä kirjottaa ku en oo äikän tunneilla!” Silmäni vuotavat verta joka kerta.
   Toi on niin tuttu tunne. Ei sitä tarvi täydellistä äidinkieltä kirjottaa, mutta jos nyt ees perus yhdyssanat menis oikein...

   Lainaa

  55. Tulos: +39 (39 ääntä)
   *myötä häpeä*

   Lainaa

  56. Tulos: +19 (21 ääntä)
   Sprinkles: Täällä on näköjään useampi nillittänyt, että “sininen” tai “kin” ei sovi yhdyssanojen väliin. Ja heti perään annetaan genetiiviyhdyssanaesimerkki. Ja kun ette edes tiedä, mistä puhutte, niin genetiiviyhdyssana on esim. “äidinkieli” tai “koirankuppi”. Genetiiviyhdyssanassa yhdyssanan alkuosa on siis muodostettu omistusmuodossa olevasta substantiivista. On totta, että kielellisesti kuulostaa ihan luontevalta sanoa “äidin sininen kieli”, mutta kai tekin nyt tajuatte, että merkitys muuttuu, jos puhutaan jonkun ihmisen syntyperäisestä kielestä. Jolloin argumentti ei päde, että sininen sopisi sinne; ainakaan muuttamatta alkuperäistä merkitystä.
   "Nillittäjä" - muun muassa minä - tarkoittivatkin varmasti juuri sitä, ettei esimerkiksi adjektiivin sopiminen tai sopimattomuus sanojen väliin ole riittävä tae siitä, onko sana yhdyssana vaiko ei. Äidinkieli ja äidin kieli tarkoittavat totta kai eri asioita, mutta koska "äidin sininen kieli" on täysin mahdollinen, saattaisi kieleen perehtymätön myöhemmin muistaa vain sen, että hei - tähän väliin sopii tuo sininen, tämä ei olekaan yhdyssana! Yhdyssanahan on kahden tai useamman itsenäisen sanan muodostama sana, jonka merkitys on vakiintunut. Nominatiivialkuiset ovat helpompia kuin genetiivi- tai adjektiivialkuiset, sillä jälkimmäiset voidaan kirjoittaa myös erikseen. Toki niiden merkitys muuttuu, eikä sitä kai kukaan ole kiistänytkään. Totesin jo aiemmin, että äidinkieli on lapsen ensimmäisenä oppima kotikieli, mutta äidin kieli on äidin suussa oleva elin. Jos yksinkertaiselta kuulostava ja vakiintunut peräkärry-käsite aiheuttaa Mikissä noin kiivaan puolustusreaktion, voisi ajatella, että äidinkieli ja äidin kieli tai märkä puku ja märkäpuku sytyttäisivät täysimittaisen sodan.

   Lainaa

  57. Tulos: +23 (25 ääntä)
   Kiinnostais tietää että taivuttaisko Mikki ihan tyynesti esimerkiksi "perällä kärryllä" jos peräkärryllä aikoo jotain roudata?

   Lainaa

  58. Tulos: +17 (29 ääntä)
   jr: Po. Satu-nimi, ei Satu nimi. Ja ei ole sama asia, Mikki – Mikin on ainoa oikea taivutus.
   Itseasiassa nimen "omistaja" voi itse päättää kumpaa taivutusta käytetään. Esim. Helmi saa itse valita onko Helmin vai Helmen. Näin meille ainakin lukiossa opetettiin. Kun taas subst. helmi taipuu automaattisesti helmen. Mutta voipi olla, että kaksi peräkkäistä konsonanttia muuttaa säännön. Ja mäkin kiinnitin huomiota enemmän tuohon päivä_lippuun, kuin viikon loppuun. Ajattelin sen tarkoittavan loppuviikkoa. Mutta yleisesti henkilön kirjoitus_taidon huomioon ottaen ajattelin toden sininen näköisesti väärin.

   Lainaa

  59. Tulos: -1 (3 ääntä)
   Repesin ääneen xd

   Lainaa

  60. Tulos: 0 (4 ääntä)
   Viimeiselle kyllä repesin.

   Lainaa

  61. Tulos: +15 (27 ääntä)
   ansi: Äidin siniset kieli kaunis tunnit.
   Äidinkielitunnit? No on jääny vissiin sultakin välistä.

   Lainaa

  62. Tulos: +11 (13 ääntä)
   Mutta ehkä Mikin perä _on_ kärry. /huono

   Lainaa

  63. Tulos: +15 (21 ääntä)
   Yli opisto ei ole yhdys sana, koska sen väliin voi laittaa sanan sininen. Yli sininen opisto, niinku tosi, tosi sininen opisto.

   Lainaa

  64. Tulos: +14 (18 ääntä)
   tiputsii: Itseasiassa nimen “omistaja” voi itse päättää kumpaa taivutusta käytetään. Esim. Helmi saa itse valita onko Helmin vai Helmen. Näin meille ainakin lukiossa opetettiin. Kun taas subst. helmi taipuu automaattisesti helmen. Mutta voipi olla, että kaksi peräkkäistä konsonanttia muuttaa säännön.
   Tämä käsitys on melko yleinen, mutta ei pidä paikkaansa. Osa etunimistä on kyllä mahdollista taivuttaa kahdella tavalla, ja silloin nimen kantaja tietenkin taivuttaa nimeään haluamallaan tavalla. (Helmi ei näihin kuulu.) Mutta mistä ihmeestä kaikki muut tietäisivät, mikä kenenkin tahto on? Luotettavaa tietoa nimien taivutuksesta: http://www.kotus.fi/index.phtml?s=4409

   Lainaa

  65. Tulos: +25 (25 ääntä)
   tiputsii: Itseasiassa nimen “omistaja” voi itse päättää kumpaa taivutusta käytetään. Esim. Helmi saa itse valita onko Helmin vai Helmen. Näin meille ainakin lukiossa opetettiin. Kun taas subst. helmi taipuu automaattisesti helmen. Mutta voipi olla, että kaksi peräkkäistä konsonanttia muuttaa säännön.
   Kaksi konsonattia muuttaa todellakin "itsemäärämisoikeuden". Esim. Ostin kissan Mattilta. Jukkan auto on myynnissä. Miltä se sinusta kuulostaa? Voiko oikeasti päättää itse? Itse sanoisin Matilta ja Jukan.

   Lainaa

  66. sir. vincent 28.5.2012 10:35
   Tulos: +4 (4 ääntä)
   Pitäisikö näille itkeä vai nauraa?

   Lainaa

  67. Tulos: +24 (24 ääntä)
   tiputsii: Itseasiassa nimen “omistaja” voi itse päättää kumpaa taivutusta käytetään. Esim. Helmi saa itse valita onko Helmin vai Helmen. Näin meille ainakin lukiossa opetettiin. Kun taas subst. helmi taipuu automaattisesti helmen. Mutta voipi olla, että kaksi peräkkäistä konsonanttia muuttaa säännön.
   Koskeeko tuo myös sukunimiä? Voiko esimerkiksi Tarja Halonen päättää että häntä on tästä lähtien kutsuttava Tarja Haloneniksi?

   Lainaa

  68. Tulos: -1 (5 ääntä)
   En ymmärtänyt päivä lippu juttua ennenkun täällä oli kommentoitu että hajosivat päivälipulle :D mietin vaan et mitähän se sönkkää, piti vielä useempaan kertaan lukea että jos olisin tajunnut. Oli sillon päivälippukommentin jälkeen pakko lukea uusiks että mikä tää juttu olikaan :D

   Lainaa

  69. Emmet Valssikone 28.5.2012 17:48
   Tulos: +6 (12 ääntä)
   どどーん!: Mutta kun äidinkin kieli.
   Voi ei :DDD, vedät esimerkin joka voi olla yhdyssana tai erikseen. Äidin kieli, tai äidinkieli, hehe. Mulle ope käski laittaa väliin -ko/-kö, eli näkkikö leipä vai näkkileipäkö, housuko puku vai housupukuko, peräkö kärry vai peräkärrykö, meniks jakeluun, häh :D

   Lainaa

  70. Tulos: -3 (3 ääntä)
   Hahaha Mikki senkin sympaattinen hömelö!

   Lainaa

  71. Tulos: +11 (11 ääntä)
   Koskeeko tuo myös sukunimiä? Voiko esimerkiksi Tarja Halonen päättää että häntä on tästä lähtien kutsuttava Tarja Haloneniksi?
   Periaatteessa kyllä, mutta ei noin räikeästi kielenvastaisesti kuin mitä tuo esimerkki on ja henkilön pitää sitten olla todella tunnettu/arvostettu. Paras esimerkki asiasta on Suomen ex-presidentti Risto Ryti, jonka sukunimen genetiivimuoto kieliopin sääntöjen mukaan olisi ollut Rydin, mutta hänen toivomuksestaan yleisesti kuitenkin päädyttiin käyttämään muotoa Rytin. Myös valtakunnansovittelija Esa Lonka esitti/toivoi/vaati(?), että hänen sukunimensä taivutetaan Lonkan - ei Longan - ja niin pitkään mediassa tehtiinkin. Sitten kuitenkin Kotimaisten kielten tutkimuskeskus (Kotus) puuttui asiaan ja totesi, että tässä tapauksessa ei ole syytä poiketa kielioppisäännöistä ja hän saa tyytyä siihen, että niin hänen kuin kaikkien sukunimikaimojensakin taivutusmuoto on jatkossa Longan. Pisteet siitä Kotukselle. http://www.hs.fi/kotimaa/Kielentutkijat+Sukunimi+Lonka+taipuu+nyt+Longan/a1305546811864

   Lainaa

  72. Tulos: +10 (14 ääntä)
   Entäs jos mun sukunimi on Murto? Koska on myös sellainen sukunimi kuin Murro. Molemmat taipuvat "Murron perhe, Murrot tulevat kylään" yms. Kuinka vaikka lukija tietää että Murroista puhuttaessa se on Murto eikä Murro? Eihän se kuulosta hyvältä sanoa Murtot tulee!

   Lainaa

  73. Tulos: +30 (30 ääntä)
   murto: Entäs jos mun sukunimi on Murto? Koska on myös sellainen sukunimi kuin Murro. Molemmat taipuvat “Murron perhe, Murrot tulevat kylään” yms. Kuinka vaikka lukija tietää että Murroista puhuttaessa se on Murto eikä Murro? Eihän se kuulosta hyvältä sanoa Murtot tulee!
   Jotkut sanat vain taipuvat samaan muotoon, esim. "kullat" ja "kulli". "Tein ruokaa mun kullille." Deal with it.

   Lainaa

  74. Tulos: +6 (6 ääntä)
   Melkein taas tipuin tuolilta kun luin näitä kommentteja :'D PS: Äidinkieli-sanaan ei sovi nuo säännöt, koska normaalisti tietysti omistusmuoto + seuraava sana kirjoitetaan erikseen - äidinkieli nyt vaan sattuu olemaan vakiintunut sana silloin kun tarkoitetaan sitä puhuttua kieltä. Äidin suussa oleva kieli on sitten asia erikseen. Äidin sininen kieli :)

   Lainaa

  75. Tulos: +17 (17 ääntä)
   Annoin Miroille ruokaa. Miralle ja Mirolle.

   Lainaa

  76. Tulos: +7 (9 ääntä)
   skörä: Kiinnostais tietää että taivuttaisko Mikki ihan tyynesti esimerkiksi “perällä kärryllä” jos peräkärryllä aikoo jotain roudata?
   Luultavasti ei, vaan perä kärryllä. Perä sinisellä kärryllä. Sininen perä kärryllä. Hölmö sininen Mikki kaunis perä kärryllä. Ehe.

   Lainaa

  77. kielipoliisi 6.6.2012 20:28
   Tulos: +26 (26 ääntä)
   Itelläni on muutama facekaveri, jotka myöskin kirjoittavat jokaisen yhdyssanan poikkeuksetta erikseen. Joskus on onnistuttu vastaavasti kirjoittamaan erikseen kuuluvat sanat yhteen. Ja toinen näistä älyn jättiläisistä on vielä töissä päivä_kodissa. Aaargh, aina joutuu hengittämään syvään, ettei ala kirjoittelemaan näissä mokissa esiintyneiden tapaisia kommentteja. Olen myös miettinyt, mikä osa ihiseltä puuttuu aivoista, jos hän ei ihan oikeasti ymmärrä, että peräkärry tai päiväkoti ovat yhdyssanoja. Voiko kyseessä oikeasti olla joku neurologinen sairaus, kuten joku täällä esitti? Ja tosiaan vasta-argumentti on aina, että "ei mun tarvi täydellisesti kirjottaa niinQ daa". Yhdyssanojen kirjoittaminen erikseen kun nyt usein vaan muuttaa sanan merkitystä ja vaikeuttaa viestin ymmärtämistä.

   Lainaa

  78. Tulos: -2 (4 ääntä)
   Huutonaurua kun luin näitä kommentteja :D:D:D:D

   Lainaa

  79. Ratiritiralla 14.11.2012 22:15
   Tulos: -1 (7 ääntä)
   Mustaches: Huutonaurua kun luin näitä kommentteja :D:D:D
   Sama. :D Jos ei itse jutulle naura niin kommentit saa aina hymyilyttämään. <3

   Lainaa

  80. Tulos: +4 (4 ääntä)
   Capi: Ärsyttää ihmiset jotka yrittää tolkuttaa väärää argumenttiaan…
   Parempi sekin kuin että tolkutetaan jotain perustelematta ja argumentoimatta.

   Lainaa

  81. Kirohvimobiili 31.12.2012 9:44
   Tulos: +1 (3 ääntä)
   Seems Legit.

   Lainaa

  82. Tulos: +12 (12 ääntä)
   Viljamin veli: äly Mikki kääpiö
   Apua, en saa nauraa kun mulla on kurkussa imu sininen solmuke kaunis tulehdus.

   Lainaa

  83. Tulos: +9 (9 ääntä)
   Ai hitto kun rintalihas kipeänä tulee näitä lukemaan... Itkettää (mokan takia) tai naurattaa (kiitos hyvien kommenttien), niin lopputulos on sama. Eli sietämätön kipu lihaksessa.

   Lainaa

  84. Tulos: 0 (2 ääntä)
   Veikkaan et Mikin sukunimi on Hiiri

   Lainaa

  85. Gabriel DJ 4.4.2022 9:14
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Lukija/ ällön fani: :DD ei ihmiset tosissaan ole näin tyhmiä?
   Ovat

   Lainaa

  86. Gabriel DJ 4.4.2022 9:17
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   poliisi: Ammatti_koulu ei ole yhdyssana, sillä väliin voi tunkea adjektiivin korkea. Ammatti korkea koulu.
   Huuto kaunis naurua

   Lainaa

  87. Tulos: 0 (0 ääntä)
   Kolmivaihekilowattituntimittarimoduuli

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: viikonloppu, yhdyssana, peräkärry, sininen, kaunis