Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Sudet ja rattijuopot

"Että pistää raivoksi nuo rattijuopot ---"
Sudet ja rattijuopot

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 170 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +456 (470 ääntä)
   Aina pitää valittaa jostain...

   Lainaa

  2. Tulos: +737 (757 ääntä)
   Löysin Wikipediasta vielä tämän: "Lähdekriittisesti todistettuja suden surmia ei ole yhtään. Kuolinsyyt merkitsi ylös paikallisen seurakunnan pappi – vanhempien antaman selityksen mukaan. Erityisesti sairaat tai vammaiset lapset vietiin metsään, mistä 'susi' heidät vei. Kun kuolinsyitä alettiin tutkia, suden tekemiä surmia ei havaittu yhtäkään, mikä antaa aiheen epäillä, onko niitä koskaan ollutkaan." Mutta hei, Janna on erittäin huolestunut tästä tilanteesta, joten tehdään tälle jotain. Äkkiä nyt lakialoite tai vähintään adressi!

   Lainaa

  3. Ventriloquist 18.5.2012 23:57
   Tulos: -392 (524 ääntä)
   Saatanan susihyysääjät. En ole niitä vastaan, mutta joku tolkku pitää olla.

   Lainaa

  4. Tulos: +298 (418 ääntä)
   Susi on mun lempieläin. Iso keskisormi Jannalle.

   Lainaa

  5. päläpälä 19.5.2012 0:05
   Tulos: -180 (346 ääntä)
   POLTTAKAA SUDET! Ja niiden sukulaiset, varsinkin ne vitun Chihuauat. Räksyttävät rotat. (Kyseinen kommentti ei kuvaa omaa mielipidettäni)

   Lainaa

  6. Tulos: +216 (230 ääntä)
   Tehdään jotain! Uudelleenasutetaan Janna Helsingin keskustaan.

   Lainaa

  7. Tulos: +77 (109 ääntä)
   Ootteko kukaan nähny elokuvaa Frozen? Ehkä Janna oli juuri kattonut sen.

   Lainaa

  8. Sitruunasaari 19.5.2012 0:31
   Tulos: +188 (204 ääntä)
   Sus siunakkoon...

   Lainaa

  9. Tulos: +80 (116 ääntä)
   *facepalm* Myötähäpeä Jannaa kohtaan on liian suuri.

   Lainaa

  10. kyllästynyt 19.5.2012 0:46
   Tulos: -211 (339 ääntä)
   Vaikka ei ihmisille oo välttämättä vaaraks niin eläimille ainakin. Rasittavaa kun susia puolustetaan vaikka nehän vie joillain seuduilla kotieläimet pihasta. Sitten on kiva omistajan löytää oma lemmikki pihasta silvottuna. Semmosilla seuduilla sais mun mielestä sitä susikantaa rajoittaa...

   Lainaa

  11. Tulos: +337 (405 ääntä)
   kyllästynyt: Vaikka ei ihmisille oo välttämättä vaaraks niin eläimille ainakin. Rasittavaa kun susia puolustetaan vaikka nehän vie joillain seuduilla kotieläimet pihasta. Sitten on kiva omistajan löytää oma lemmikki pihasta silvottuna. Semmosilla seuduilla sais mun mielestä sitä susikantaa rajoittaa…
   Tai sitten voi toki vaikka ottaa sen Tassu-koiran sisään eikä jättää pihan perälle naruun sidottuna, jolloin susi sen voisi viedä. :) Aivojen käyttö ja maalaisjärki on ihan sallittua noissa hommissa...

   Lainaa

  12. Tulos: +257 (277 ääntä)
   Siis eihän siinä mitään. Tapetaan sudet ja annetaan rattijuoppojen kulkea vapaana.

   Lainaa

  13. Tulos: +331 (391 ääntä)
   kyllästynyt: Vaikka ei ihmisille oo välttämättä vaaraks niin eläimille ainakin. Rasittavaa kun susia puolustetaan vaikka nehän vie joillain seuduilla kotieläimet pihasta. Sitten on kiva omistajan löytää oma lemmikki pihasta silvottuna. Semmosilla seuduilla sais mun mielestä sitä susikantaa rajoittaa…
   Eli jos sinä muutat seudulle missä on susikantaa ja jätät luonnosta vieraantuneen puolustuskyvyttöman lemmikkisi ulos ja sudet vaistojensa varassa sen nälkäänsä syövät niin pitää lähteä tappamaan sudet Suomesta? Parin ankean piskin takia lähtisimme joukkomurhaamaan upeaa luntokappaletta metsistämme? Niinkö se menee sitten oikein?

   Lainaa

  14. Tulos: -40 (94 ääntä)
   Ei ny kyllä jaksais täälläkin sitä loputonta susikeskustelua. Kun alkuperäinen feissarimokakaan ei edes ollut hyvä tai hauska.

   Lainaa

  15. Tulos: +212 (232 ääntä)
   sudet tappaa vaan vampyyreja. vampyyrit tappaa ihmisiä. olkaa ihmiset enemmän huolissanne metsissä vaanivista vampyyreista!!

   Lainaa

  16. Tulos: -52 (108 ääntä)
   Pieni korjaus. Eihän susi tosiaan ole ehtinyt ihmisen kimppuun lähiaikoina, mutta on kyllä yrittänyt. Uutisiin asti päässyt :) Karjalassa kylläkin, muistaakseni. Mutta yritys oli kova :) Muuten kyllä olen samaa mieltä, että kyllä ne rattijuopot tappaa useammin lapsen kuin susi.

   Lainaa

  17. Tulos: +219 (241 ääntä)
   Susi yms. peto tappaa kanan tai ihan vaikka vaan näyttää naamansa ihmisten ilmoilla: ammutaan Ihminen tappaa ihmisen: annetaan sakot ja kielletään tekemästä sitä toiste. Nii mikä oli sairasta?

   Lainaa

  18. Tulos: +182 (214 ääntä)
   kyllästynyt: Vaikka ei ihmisille oo välttämättä vaaraks niin eläimille ainakin. Rasittavaa kun susia puolustetaan vaikka nehän vie joillain seuduilla kotieläimet pihasta. Sitten on kiva omistajan löytää oma lemmikki pihasta silvottuna. Semmosilla seuduilla sais mun mielestä sitä susikantaa rajoittaa…
   No sitten ei varmaan tunge itseään asumaan jonnekkin metsän keskelle ja jätä sitä onnetonta Moppea sinne metsän reunaan narun päähän, jos kerta sudet pelottaa. Ja sehän on fakta että koirat ne tappaa/vahingoittaa enemmän ihmisiä kuin sudet että pitäiskö esim. lapsiperheiden lähellä koirakantaa rajoittaa, koirahan saattaa päästä irti ja tappaa jonkun toisen koiran, kiva sitten omistajan löytää oma lemmikki raadeltuna v__v

   Lainaa

  19. miinaharava 19.5.2012 4:30
   Tulos: +158 (182 ääntä)
   Suomessa n. 600 000 koiraa ja susia alle 150. Ei minkäänlaista epäsuhtaa luvuissa, right? Lahdataan vaan kaikki sudet, siinähän se luonnon monimuotoisuus kivasti taas ihmisen toimesta häiriintyy.

   Lainaa

  20. Ventriloquist 19.5.2012 5:20
   Tulos: -128 (156 ääntä)
   Tuo, että susi ei ole tappanut ihmistä sitten 1800-luvun, on paskapuhetta. Joko olette unohtaneet sen yhden likkaparan rapakon takaa, joka ihan jokunen vuosi takaperin lähti pururadalle - viimeistä kertaa. http://en.wikipedia.org/wiki/Wolf_attacks_on_humans#List_of_fatal_wolf_attacks

   Lainaa

  21. Ministeri Nieminen 19.5.2012 5:56
   Tulos: +166 (190 ääntä)
   Ventriloquist: Tuo, että susi ei ole tappanut ihmistä sitten 1800-luvun, on paskapuhetta. Joko olette unohtaneet sen yhden likkaparan rapakon takaa, joka ihan jokunen vuosi takaperin lähti pururadalle – viimeistä kertaa. http://en.wikipedia.org/wiki/Wolf_attacks_on_humans#List_of_fatal_wolf_attacks
   Kyse oli hei Suomesta.

   Lainaa

  22. muutin maalta kaupunkiin.. 19.5.2012 6:10
   Tulos: +43 (101 ääntä)
   Siellä, missä susikanta on suurempi (lue; maalla, ts. landella) on ongelmia susien "kesyyntyessä" liikaa, eli kynnys tulla ihmisen reviirille on pieni.Sekä, jos susikanta kasvaa pienellä alueella liian suureksi, ei riistaa riitä kaikille. Itse muistan, kun ala-asteella kouluun mennessäni näin suden, metsän reunassa, joka lähti juoksemaan kohti. Onneksi olin vielä melkein kotirappusilla, joten kerkesin sisälle turvaan. Myöhemmin kuulin, että alueella liikkunut susi oli tappanut neljä koiraa naapureista. Niille jotka mussuttavat, että "pitäisivät 'sen pikku muffen sisällä sitten' , että on olemassa myös metsästys/ulkokoiria, jotka eivät edes viihdy sisällä, vaikka ottaisikin. Susi on hieno eläin, ja elää laumassa, onneksi ja "onneksi" nämä yksilöt ovat yleensä häiriintyneitä, mutta näitähän riittää meillä ihmisissäkin..

   Lainaa

  23. muutin maalta kaupunkiin.. 19.5.2012 6:16
   Tulos: +128 (134 ääntä)
   Mu sit jos tehtäis kompromissi, ja laitettais ne rattijuopot susien evääks, ni kaikilla on hyvä mieli?? :D

   Lainaa

  24. Tulos: +58 (66 ääntä)
   as: sudet tappaa vaan vampyyreja. vampyyrit tappaa ihmisiä. olkaa ihmiset enemmän huolissanne metsissä vaanivista vampyyreista!!
   Onneksi niitä on helppo vältellä glitterpuuterin takia ;)

   Lainaa

  25. Tulos: -22 (142 ääntä)
   Kuis moni teistä asuu seudulla, jossa susia ihan oikeasti on? Vai huuteletteko kerrostalon 6. kerroksen parvekkeelta? Terveisin: 3 suden lauma asuu naapurissa, syö peuranraatoa 100 metrin päässä ja juoksee iltaisin tontin läpi. Herttaista kun ei pimeällä lasta voi ulos päästää.

   Lainaa

  26. Tulos: +142 (184 ääntä)
   Mie asun susialueella ja olen kyllä susien puolella... Typerää ajatella että metsässä ei saisi juosta petoeläimiä? Ei niitä lemmikkejä ja muksuja ole pakko ulos päästää pimeällä muutenkaan jos niin pelottaa.

   Lainaa

  27. Tulos: -25 (119 ääntä)
   susi: Mie asun susialueella ja olen kyllä susien puolella… Typerää ajatella että metsässä ei saisi juosta petoeläimiä? Ei niitä lemmikkejä ja muksuja ole pakko ulos päästää pimeällä muutenkaan jos niin pelottaa.
   Tottakai METSÄSSÄ saa juosta ihan mitä elukoita vaan siellä on. Kun sudet tulevat asutuksen lähelle ja kaavoitettuun taajamaan, seuraavat ekaluokkalaista tien toiselta puolelta tämän odottaessa koulukyytiä, aletaan olemaan vesillä joista ei lopputulosta voi tietää.

   Lainaa

  28. Tulos: +113 (133 ääntä)
   Viime vuonna rattijuoppojen aiheuttamat kuolemat 68 (loukkaantumiset 735). Lähde: Liikenneturva. Susien aiheuttamat kuolemat: yli sataan vuoteen 0 (loukkaantumisista en mene sanomaan). 'Nuff said!

   Lainaa

  29. damnwhatatool 19.5.2012 9:44
   Tulos: +128 (152 ääntä)
   Asiaan sen enempää kantaa ottamatta sanonpahan vaan et se on ihminen joka on asettunu suden maille, ei toisinpäin. Ihmisten pitäis vaan susialueella asuessaan ottaa huomioon tämä ja elää sen mukaan. Me asutaan alueella missä liikkuu susia,itseasiassa takapihalla jolkottelee tuon tuosta susia vaan kertaakaan niistä ei oo ollu haittaa saati vahinkoa. Ne ku karttaa meitä vaikka ovat ns. "tottuneetki" ihmisten läsnäoloon. Naapureilla on näitä rasittavia, jollain IHMEEN tavalla "koiraksi" tituleerattuja mini-rakkeja eikä niiltäkään oo lähteny henki vaikka päivästä iltaan juoksevat pihalla ja tuolla metikössä. Lisätään nyt vielä se et pieniä lapsiakin löytyy vaan kyllä se on vanhempien tehtävä katsoa mukuloidensa perään..ja kuka on niin idiootti et antaa lapsiensa ja elukoidensa olla yksinään pihalla johon voi eksyä metsien asukkeja? Jos se rakki pitää pitää ulkona niin se on ihmisen homma rakentaa sille katollinen häkki ja kans sellanen ettei siitä mikään tuu ulos eikä mee sisään...vaikka koirarakas ihminen olenki niin vituttaa lukea näitä " susi raateli perheen mustin"-otsikoita ja jokaisesta käy ilmi et koira jätetty oman onnensa nojaan kartanolle etc..Mut menipä taas. Jatkakaa! :D

   Lainaa

  30. Tulos: -51 (97 ääntä)
   susi: Mie asun susialueella ja olen kyllä susien puolella… Typerää ajatella että metsässä ei saisi juosta petoeläimiä? Ei niitä lemmikkejä ja muksuja ole pakko ulos päästää pimeällä muutenkaan jos niin pelottaa.
   Saa (ja pitääkin) juosta petoeläimiä metsässä, mutta ei niitä häiriintyneitä yksilöitä. Jos susi liikkuu yksin, eikä sen vuoksi saa saalistettua luonnosta vaan päätyykin herkuttelemaan niillä lemmikeillä ja muksuilla, se kuuluu lopettaa. Ps. Et ehkä ole kuullut metsästämisestä? Silloin nääs koirat on laitettava metsään susien armoille. Ja tämä ihan vain sinun pelastamiseksesi hirvikolarilta, et ehkä halua että hirvikanta riistäytyy liian suureksi?

   Lainaa

  31. Tulos: -67 (135 ääntä)
   Vaikka juttu oli tarkotettu hauskaksi, mitä se ei kyllä ollut. Kyllä huomaa ketkä kommentoijat asuu kehä kolmosen sisäpuolella eikä ole ikinä ulkopuolella käynyt. Otetaan esimerkiksi lapin lääni (siellä missä on poroja ja talvisin enemmän lunta ku ootte elämänne aikana yhteensä nähny, siis se mikä on ylhäällä suomessa toisinsanoen) Jos sen "mopen" vie yöksi sisälle, tiedättekö mitä sille "puolustuskyvyttömälle" karvapallolle tapahtuu? Se saa lämpöhalvauksen, mailla yleensäkin koirat on pihalla juuri sen takia, että turkki on niin paksu, että ne kärsii sisällä (tiiättekö siis ne huskyt ja mettästyskoirat?) Osaa ne puolustautua mutta kun laumallinen susia hyökkää ni mitä yksi koira voi tehdä? Eikä ne tosiaan ole "narun päässä", vaan tilavassa häkissä, missä ne on siis tyytyväisiä eikä kidutettavina sisälämmössä. Siitähän tulisi jos eläinsuojeluasiatyypit ihmettelemään että mitä niitä koiria kiusataan. Tuon lisäksi susia tulee kokoajan suomeen ja tietyst poistuukin venäjän rajojen kautta. Sudet raatelee myös poroja, siis no tietysti te ette taida edes tietää, että jokainen poro suomessa on ihmisen omistama. Pitäisikö nekin viedä sisälle kokoaikaisesti ja estää niiltä luontainen käyttäytyminen? Ja kun sudet hyökkää poron kimppuun tulee omistajalle taloudellista vahinkoa, kun poro ei ole kuin se puppe helsingissä minkä ostat 500 eurolla ja raahaat mukanas siinä kantokassissa. Se jonkun paljon mainostama maalaisjärjen käyttö, ni se ois sullekin ihan hyvästä välillä. Ja kyllä, tiedän että ihan parin vuoden sisään on yrittänyt hyökätä susilauma ihmisen kimppuun, onneksi oli ase mukana ja tämä henkilö tappois yhden susista ja muut lähti pakoon. Netistä myös löytyy noita tietoja kun viitsii vain hakea muullakin nimellä kuin "susi ja maagiset tarinat" tai "susi, kuin perheesi moppe konsanaan".

   Lainaa

  32. Tulos: +75 (113 ääntä)
   Mun mielestä hirvikolarit pitäisikin ratkaista ihan muutoin kuin hirviä murhaamalla. (lue: autoilua vähentämällä.) Ihmiskanta täällä on liian suureksi riistäytynyt jos miulta kysytään.

   Lainaa

  33. Tulos: +101 (115 ääntä)
   asun landella, meillä menee susitaksi aina ja vie 12-vuotiaan pikkusiskoni kouluun. välillä jälkiä näkyy, mutta hyvin ne sudet kyllä piilossa pysyvät muuten. meillä ei jätetä koiria tai muitakaan kotieläimiä pihalle öisin, ja hyvin pystytään elämään muiden metsän eläinten kanssa harmoniassa näin. annetaan niiden susien vaan pitää korvet itsellään, kaunis eläin ja osa suomen luontoa! aika itsekästä pistää oma ruttunaamanen pilallejalostettu koira kokonaisen toisen eläinlajin edelle.

   Lainaa

  34. ah ihanaa... 19.5.2012 11:28
   Tulos: +8 (22 ääntä)
   voi vitun janna @@@@ en kestä........................

   Lainaa

  35. kyllästynyt 19.5.2012 11:48
   Tulos: -37 (71 ääntä)
   Apina: Tai sitten voi toki vaikka ottaa sen Tassu-koiran sisään eikä jättää pihan perälle naruun sidottuna, jolloin susi sen voisi viedä. Aivojen käyttö ja maalaisjärki on ihan sallittua noissa hommissa…
   Samaa mieltä että kannattais mieluummin sisällä ne lemmikit pitää,niin pidetään meilläkin. Mutta eiköhän niitä kumminkin oo uloskin joskus päästettävä ? Ei niitä sisällä voi ikuisesti pitää. Kissa varsinkin viihtyy paremmin ulkona, Entä mites meinasit,lampaatko ja muut ulkoeläimetkö otat sisälle susilta piiloon ? Mites metsästyskoirat jotka on rajoittamassa omistajiensa kanssa hirvikantaa ettet sinäkään sillä autollas siihen törmää? Kommenteista päätellen on ymmärretty väärin mun kommentti. Sanoinko että kaikki pitäs tappaa ? Susikantaa pitäis RAJOITTAA/VÄHENTÄÄ alueilla joilla on LIIKAA ja ne sudet tulee kotipihaan asti! Eihän helvetti karhunkaa anneta rauhassa tallustella asuitusalueille miksi sitten susien pitäis antaa? Jos se kaunis mutta vaarallinen luontokappale tallustaisi takapihalleni ( ja ei,en asu metsänkeskellä niiden elinalueella enkä siellä keskustassa) ja uhkaisi sitä tepsu-koiraa joka nauttii hetkellisesti ulkoilmasta minun tontillani niin voin kertoa että JOS omistaisin metsästysaseen niin tulis sudelle äkkilähtö.Hyvä sieltä Helsingin kerrostaloista ja susivapailta alueilta huudella.

   Lainaa

  36. Välikommentti 19.5.2012 12:01
   Tulos: +83 (101 ääntä)
   Hanna: Kuis moni teistä asuu seudulla, jossa susia ihan oikeasti on? Vai huuteletteko kerrostalon 6. kerroksen parvekkeelta? Terveisin: 3 suden lauma asuu naapurissa, syö peuranraatoa 100 metrin päässä ja juoksee iltaisin tontin läpi. Herttaista kun ei pimeällä lasta voi ulos päästää.
   Enpä täällä kaupungissakaan lasta ulos päästäisi pimeällä, sikäli mikäli sellaisen omistaisin. Ihan tosissaan, kuka teistä antaisi lapsensa kulkea tai itse mielummin kulkisi perjantaina keskellä yötä ison kaupungin keskustassa tai ns huonommilla asuinalueilla kuin metsässä? Itse tuntisin oloni paljon turvallisemmaksi metsässä, susista sun muista huolimatta. Suomen vaarallisin peto ihmisen jälkeen on punkki, sitä kannattaa oikeasti pelätä paljon enemmän kuin niitä reilua sataa sutta.

   Lainaa

  37. Tulos: +60 (74 ääntä)
   ja suden luontaista käyttäytymistä ei sitten hyväksytä jos se omasta näkökulmasta saaliseläimen tappaa? Ei se toki ole kivaa, jos se saaliseläin sattuu oma koira, poro, kissa tms olemaan. Eläimet kun nyt kuitenkin ovat eläimiä ja syövät sen minkä löytävät ja kiinni saavat (niillä kun ei tota kätevää kauppaa vieressä ole). Miksei kukaan sitten itke siitä että maalaiskissat syövät monia hiiriä, myyriä ja pikkulintuja? Se nyt vaan on niiden luonnollista vaistojen sanelemaa käyttäytymistä. Ja miksihän sudet ihmisasutukselle tulevat? Monilla paikoilla (en yleistä että kaikissa) niiden luonnolliset saaliseläimet ovat ihmistoimien takia päässeet vähentymään, joten niidenkin täytyy muuttaa uusille metsästysmaille. Paremman puutteessa ihmisten taajamille. Jos multa kysytään miten susi''ongelma'' tulis ratkaista niin sanoisin että vähennettäis niiden susien saaliseläinten metsästystä. Hirvikolareita vähentämään voisi rakentaa niitä eläinten yli- tai alikulkusiltoja, sen sijaan että laitetaan verorahat ties mihin ihmeellisyyksiin.

   Lainaa

  38. Ventriloquist 19.5.2012 12:07
   Tulos: -95 (133 ääntä)
   Voi jumalauta, hipit. "Mitään ei saa tappaa, kaikkea elämää pitää kunnioittaa!" Mites suu pannaan siinä kohtaa, kun susikanta Suomessa lähtee lapasesta ja ne alkavat liikkua yhä lähempänä taajamia (tiedättekö edes, kuinka suuren reviirin yksi lauma tarvitsee? Jossain kohtaa loppuvat metsät kesken)? Jokainen kuollut lehmä, lammas, vuohi, poro on JOLTAKIN POIS. Mut eihän niist niinku tarvii välittää ku ne on nii tyhmii eikä yhtää söpixii niiku sudet!!!!!11<3<3<3<3

   Lainaa

  39. Tulos: +58 (74 ääntä)
   no miksei voi pystyttää susiaitaa kotieläinten suojelemiseksi? -__-

   Lainaa

  40. Tulos: +11 (65 ääntä)
   EI SAATANA NÄITÄ ITÄ-SUOMEN IHMEITÄ! PELÄTÄÄN VITTU JOTAIN ELÄIMIÄ! MINÄ TEILLE NAURAN! KOKO KYLÄ PANIIKISSA: PIKKU-MALLU ON NÄHNYT SUDEN, SE MEIDÄN LAPSET VIELÄ SYÖ!

   Lainaa

  41. Tulos: -25 (57 ääntä)
   lörskä: Viime vuonna rattijuoppojen aiheuttamat kuolemat 68 (loukkaantumiset 735). Lähde: Liikenneturva. Susien aiheuttamat kuolemat: yli sataan vuoteen 0 (loukkaantumisista en mene sanomaan). ‘Nuff said!
   Susien ja rattijuoppojen vertailussa ei ole kyllä mitään logiikkaa. Varsinkin kun juuri mainitttiin, että susia on Suomessa se noin 150. Rattijuoppoja on tilastojen (huom. tilastojen) mukaan n. 50 000. Odotellaanko susikantojen kasvamista siihen 50 000:een ja katsotaan sitten kummat listii enemmän?

   Lainaa

  42. Yli öpistö hörhö 19.5.2012 12:56
   Tulos: +63 (85 ääntä)
   Tämä naisihminen kuvaa täydellisesti niitä joiden mielestä sudet pitäisi tappaa kokonaan suomesta. Jännää on se että koirat tappavat enemmän lapsia vuodessa, kuin sudet ovat ikinä tappaneet, mutta silti kukaan ei vaadi että kaikki suomen koirat lopetetaan ihmisille vaarallisina... Melkein loogista. Toisinaan mietin että kuinka monta mielenterveyspalvelujen asiakasta suomessa mahdollisesti onkaan.

   Lainaa

  43. Yli öpistö hörhö 19.5.2012 13:01
   Tulos: +40 (64 ääntä)
   Jonathan: Susien ja rattijuoppojen vertailussa ei ole kyllä mitään logiikkaa. Varsinkin kun juuri mainitttiin, että susia on Suomessa se noin 150. Rattijuoppoja on tilastojen (huom. tilastojen) mukaan n. 50 000. Odotellaanko susikantojen kasvamista siihen 50 000:een ja katsotaan sitten kummat listii enemmän?
   Sinunkaan kommentissasi ei ole mitään loogista. Terve maalaisjärkikin jo sanoo että susikanta ei voi nousta suomessa viiteenkymmeneentuhanteen. Ota toki huomioon, että kuten kaikilla pedoilla, myös susilla on reviirit. Eikä yhdelle reviirille mahdu kuin yksi susilauma jossa on vaihtelevasti jäseniä, kuten muidenkin eläinlajien kohdalla. Reviirit ovat tietyn kokoisia alueita (käsittääkseni susilla ne ovat hyvin isoja) joilta nämä laumat (kahdesta kymmeneen sutta) metsästävät. Tuolla sinun periaatteellahan jossain Afrikassakin kuuluisi olla miljoonia leijonia ja ellen ihan väärin muista niin näin ei ole asia. Järjen käyttö on toki sallittua, vaikka netissä ollaankin.

   Lainaa

  44. Tulos: +41 (61 ääntä)
   "Mut ei saa vähätellä sitäkään mitä sudet on saanu aikaseks" MUT KUN NE EI OO SAANU MITÄÄN AIKASEKS!! ainakaan jos kyse on ihmisten vahingoittamisesta...

   Lainaa

  45. Tulos: -23 (43 ääntä)
   höhö: No sitten ei varmaan tunge itseään asumaan jonnekkin metsän keskelle ja jätä sitä onnetonta Moppea sinne metsän reunaan narun päähän, jos kerta sudet pelottaa. Ja sehän on fakta että koirat ne tappaa/vahingoittaa enemmän ihmisiä kuin sudet että pitäiskö esim. lapsiperheiden lähellä koirakantaa rajoittaa, koirahan saattaa päästä irti ja tappaa jonkun toisen koiran, kiva sitten omistajan löytää oma lemmikki raadeltuna v__v
   johtuisko vaik siitä että koiria on enemmän ko susia? :O ja koiran kanssa sen käytös on kasvattajasta kiinni.

   Lainaa

  46. Tulos: +43 (51 ääntä)
   Tehdään jotain; Annetaan susille autot ja juoppojen bisset, päästään raatelevista susista eroon, saadaan susijuoppoja.

   Lainaa

  47. miinaharava 19.5.2012 15:28
   Tulos: +67 (81 ääntä)
   Ventriloquist: Voi jumalauta, hipit. “Mitään ei saa tappaa, kaikkea elämää pitää kunnioittaa!” Mites suu pannaan siinä kohtaa, kun susikanta Suomessa lähtee lapasesta ja ne alkavat liikkua yhä lähempänä taajamia (tiedättekö edes, kuinka suuren reviirin yksi lauma tarvitsee? Jossain kohtaa loppuvat metsät kesken)? Jokainen kuollut lehmä, lammas, vuohi, poro on JOLTAKIN POIS. Mut eihän niist niinku tarvii välittää ku ne on nii tyhmii eikä yhtää söpixii niiku sudet!!!!!11<3<3<3<3
   Onkohan se niiden vaatima reviiri kumminkaan niin suuri verrattuna siihen reviiriin, mitä ihminen pitää omanaan - eli koko maapalloa? Mikähän siinä on, että ihmisellä on niin suuri tarve omistaa ja hallita aaaaivan kaikkea? "Tämä on mun, tämä on mun, nyt kaikki muut vittuun täältä!" Eikä tässä nyt ole kyse siitä, että joku vuohi olis rumempi kuin susi. Mutta kun toista lajia on se 7000 ja toista päälle sata täällä Suomessa, niin kumpaahan siinä pitäisi suojella? Ja jos se vuohi kirmailisi vapaana omistuksesta tuolla niityllä, niin ihmistä ei kiinnostaisi vittuakaan, jos susi sen tappaisi. Yhyy enkä oo edes hippi.

   Lainaa

  48. Tulos: +12 (22 ääntä)
   päläpälä: POLTTAKAA SUDET!Ja niiden sukulaiset, varsinkin ne vitun Chihuauat. Räksyttävät rotat. (Kyseinen kommentti ei kuvaa omaa mielipidettäni)
   Oi miksi nämä kommentit ovat usein paljon hauskempia kuin itse moka. :0

   Lainaa

  49. Tulos: +34 (42 ääntä)
   Ihminen on ihmiselle susi. Rattijuoppo on ihmiselle pahempi kuin susi.

   Lainaa

  50. Tulos: +52 (58 ääntä)
   Täälä liikkuu susia ihan tossa takapihan tykönä, mutta meitiltä ei ole lähtenyt kissaa, koiraa tai perheenjäsentä eikä noista susista ole ollut mitään ongelmaa, talvisin vaan tassunjälkiä metikössä. Että joo, syökööt mut jos liikuttaa, ithän mä täälä asun.

   Lainaa

  51. Tulos: +38 (48 ääntä)
   Jonathan: Susien ja rattijuoppojen vertailussa ei ole kyllä mitään logiikkaa. Varsinkin kun juuri mainitttiin, että susia on Suomessa se noin 150. Rattijuoppoja on tilastojen (huom. tilastojen) mukaan n. 50 000. Odotellaanko susikantojen kasvamista siihen 50 000:een ja katsotaan sitten kummat listii enemmän?
   Vertailin vain siksi näitä kahta, koska ne olivat mokan aiheena (luitko edes koko mokaa?). Sitä paitsi, otin huomioon sata vuotta susien kohdalla, mutta silti lukema on 0! Montakohan rattijuopon aiheuttamaa kuolemaa on ollut 100 vuoden sisällä, vaikka auto yleistyikin Suomessa vasta joskus sotien jälkeen? Joku järki tuohon kommentointiinkin!

   Lainaa

  52. Tulos: +48 (60 ääntä)
   Niin siis Jannan logiikalla susille pitäs tehä jotain ennen ku ne tekee mitää ihmisille? Samalla periaatteella pitää myös äkkiä tehä jotain kaikille maailman petoeläimille, lemmikeille ja oikeestaan useimmille ihmisillekki, ku mistä sitä tietää, voiha ne olla vaaraks. Iha vaa et varaudutaa.

   Lainaa

  53. Tulos: +44 (54 ääntä)
   Suomessa on ihmisiä 5,5 miljoonaa. Susia noin 150. Ihmispopulaatiota sais karsia noin 3,5 miljoonaa, eikä silti pulaa tulis. Aika pian tämä ihmisten suojelu loppuu siihen, että ihminen itsensä suojeluinnossaan tappaa itsensä ja koko maapallon kaikkineen siinä samalla.

   Lainaa

  54. Tulos: +56 (66 ääntä)
   Homma menee nyt niin, että tämä susikanta on todella hyvin hallussa (HALOO, kattokaa tilastoja – susi on uhanalainen laji ja niitä on vähemmän joka vuosi), joten ei tässä mitään lisäresursseja tarvitse alkaa tuhlata. Jos nyt susikanta yhtäkkiä moninkertaistuisi, niin eiköhän asialle sitten tehtäisi jotain. Ja tosiaan metsän keskellä asuvat eivät kyllä voi olettaa, että se metsä ympäriltäsi steriloitaisiin ja kaikki elävä tapettaisiin, jotta SINÄ voisit asua siellä. (Asun itse metsässä ja ymmärrän tämän!) Ja vielä te, jotka alatte vetämään jotain USA:n ja Intian tilastoja tähän: Pliis. Huolestukaa nyt vielä Helsingin hurrikaani- ja tsunamitilanteesta. PS. Wääk, haluaisin kuulla mielipiteesi tähän asiaan.

   Lainaa

  55. Tulos: -65 (83 ääntä)
   Mihin susia tarvitaan? ei mihinkään, kuten niitä tarvittiin 1800 luvulla pitämään hirvi ja peura kannat sopivana. 1900- luvulla ne hävitettiin suomesta, kunnes jälleen 2000 luvun lähestyessä niitä rupesi tänne venäjältä tulemaan, jonka jälkeen on kaikki viherpiipertäjät heränneet kaupungeissa ja ovat ryhtyneet niitä suojelemaan. ja kaikkein suurimmat susien puolustajat ovat sellaisia ihmisiä, ketkä eivät ole koskaan olleet tekemisissä kyseisten eläinten kanssa.

   Lainaa

  56. Tulos: -33 (57 ääntä)
   Ja miksiköhän sudet ovat vuosia karttaneet ihmistä? Koska ennen ihmiset ampuivat liian lähelle tulevat sudet ja pitivät näin sudet kaukana asutuksesta ja kannat pieninä. Entäs sitten kun susikannat kasvavat ja niille ei riitä reviiriä. Silloin susikannat levittäytytvät asutulle alueelle ja kontaktit ihmisen kanssa lisääntyvät. Susi ei ole mikään pieni petoeläin, että ei varmaan olisi näistä betoniviidakon kasvateistakaan kiva kohdata täysikasvuista sutta kotiovella.. Ja edellen. En halua hävittää susia kokonaan pois suomesta, mutta susikantoja pitää rajoittaa, jotta sudet saadaan taas kunnoittamaan ihmistä. Ja ylläpidolle. Vaikka aloituksen henkilö hiukan ylimaalasi juttua, niin ei minusta kuulunut feissarimokiin, jotkut joutuvat oikeasti elämään susilaumojen keskellä..

   Lainaa

  57. Tervejärki 19.5.2012 18:35
   Tulos: +40 (46 ääntä)
   Voi vitun kaupunkilais urpo!!! Sinä et nää sutta vaikka kuinka yrittäisit! Ainut realistinen tapa millä voi nykyään nähdä suden luonnossa on olla piilokojussa. Rattijupot tappavat vuosittain useita kymmeniä ihmisiä (http://www.liikenneturva.fi/www/fi/tilastot/liitetiedostot/Rattijuopumus_web.pdf) Vuonna 2011 kuolleita on 68 ja luokkaantuneita 735. Vuonna 1900-2012 suden tappamia ihmisiä 0 ja haavoittamia 0. ``Tohtori John Linnellin raportin (2002) mukaan susi on todistettavasti surmannut viimeisen 50 vuoden aikana Euroopassa, Venäjällä ja Pohjois-Amerikassa yhteensä 17 ihmistä. Suurin osa tapauksista on johtunut rabieksesta eli vesikauhusta: rabieksen vähentyessä ovat susihyökkäyksetkin vähentyneet selvästi. Linnellin mukaan vertailu muiden petojen vastaaviin lukuihin osoittaa, että susi kuuluu vaarattomimpiin eläimiin kokoluokassaan (HUOM!)´´ -Wikipedia Katsokaapa kartasta miten iso alue on Eurooppa, Venäjä ja P-Amerikka. Eli käytännössä koko pohjoinen pallonpuolisko ja koko tältä alueelta 50 (!!!) vuoden aikana VARMISTETTUJA susien tappamia ihmisiä 17. Repikee siitä. Mutta kun taas verrataan koiriin, niin koirat hyökkäävät ihmisten kimppuun hyvin usein ja usein myös vakavin seurauksin, Miettikääpä kuinka monta uutista olette lukeneet viimeisen parin vuoden aikana siitä miten joku koira on hyökännyt ihmisen kimppuun? http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2012050115518551_ul.shtml?fb_ref=flb_y&fb_source=home_oneline (okei, tää ei oo Suomesta) Joten pitäiskö meidän tappaa kaikki koirat? Ja rattijuopot? Hei nyt oikeesti perhanan kaupunkilaistuneet pellet menette metsään ja hommaatte terveenmaalais jären! Ja jos pelkäätte että susi vie kotieläimet pihasta, niin ottakee ne sisälle tai rakentakaa aita ympärille! Meilläkin on koirat kivasti pihalla aitauksessa ja monta kertaa on ollut susia pihassa. Mukavat turpakäräjät ne pitää, mutta vaikee on suden syödä meidän koiria, kun välissä on teräsaita.

   Lainaa

  58. Tervejärki 19.5.2012 18:56
   Tulos: +53 (67 ääntä)
   jj: Mihin susia tarvitaan? Oletko koskaan kuullut luonnon monimuotoisuudesta? Tai luonnon tasapainosta? Jos olet tuota mieltä että nykyisin ei tarvita susia, koska ihminen pitää metsäsätyksellä peura ja hirvi kannat sopivina. Niin samalla logiikalla me voitaisiin kaataa kaikki kuuset, koska onhan meillä vielä paljon koivuja ja mäntyjä! Tai voidaanhan me hävittää kaikki muurahaiset, onhan siellä metsäsässä nyt muitakin ötököitä! EI VOIDA! Ne kuuluu luontoon ja luonnon kuuluu olla monimuotoinen! Menkä nyt oikeesti hyvät ihmiset takasin biologian tunnille ja hankkikaa terve maalaisjärki!

   Lainaa

  59. Tulos: +41 (43 ääntä)
   oivoi: Vaikka juttu oli tarkotettu hauskaksi, mitä se ei kyllä ollut. Kyllä huomaa ketkä kommentoijat asuu kehä kolmosen sisäpuolella eikä ole ikinä ulkopuolella käynyt. Otetaan esimerkiksi lapin lääni (siellä missä on poroja ja talvisin enemmän lunta ku ootte elämänne aikana yhteensä nähny, siis se mikä on ylhäällä suomessa toisinsanoen) Jos sen “mopen” vie yöksi sisälle, tiedättekö mitä sille “puolustuskyvyttömälle” karvapallolle tapahtuu? Se saa lämpöhalvauksen, mailla yleensäkin koirat on pihalla juuri sen takia, että turkki on niin paksu, että ne kärsii sisällä (tiiättekö siis ne huskyt ja mettästyskoirat?) Osaa ne puolustautua mutta kun laumallinen susia hyökkää ni mitä yksi koira voi tehdä? Eikä ne tosiaan ole “narun päässä”, vaan tilavassa häkissä, missä ne on siis tyytyväisiä eikä kidutettavina sisälämmössä. Siitähän tulisi jos eläinsuojeluasiatyypit ihmettelemään että mitä niitä koiria kiusataan. Tuon lisäksi susia tulee kokoajan suomeen ja tietyst poistuukin venäjän rajojen kautta. Sudet raatelee myös poroja, siis no tietysti te ette taida edes tietää, että jokainen poro suomessa on ihmisen omistama. Pitäisikö nekin viedä sisälle kokoaikaisesti ja estää niiltä luontainen käyttäytyminen? Ja kun sudet hyökkää poron kimppuun tulee omistajalle taloudellista vahinkoa, kun poro ei ole kuin se puppe helsingissä minkä ostat 500 eurolla ja raahaat mukanas siinä kantokassissa. Se jonkun paljon mainostama maalaisjärjen käyttö, ni se ois sullekin ihan hyvästä välillä. Ja kyllä, tiedän että ihan parin vuoden sisään on yrittänyt hyökätä susilauma ihmisen kimppuun, onneksi oli ase mukana ja tämä henkilö tappois yhden susista ja muut lähti pakoon. Netistä myös löytyy noita tietoja kun viitsii vain hakea muullakin nimellä kuin “susi ja maagiset tarinat” tai “susi, kuin perheesi moppe konsanaan”.
   Anteeksi mitä :D Oletko itse Lapista? Et varmaan, aika harva koira siellä lämpöhalvauksen sisällä saa, vaikka kuinka paksu turkki olisi. Tiedän, itse olen lapista, ja meillä on ollut ties minkälaisia koiria, eivätkä ole sisällä läkähtyneet tai saaneet lämpöhalvausta. AIka vähän susia kuitenkin Lapissa jolkuttaa, en koskaan törmännyt yhteenkään siellä asuessani, ja harvoin kuulinkaan niistä. Eikä näin pikagoogletuksellakaan näyttäisi siltä, että sudet olisivat sinne levinneet. Esimerkkisi siis ikävä kyllä feilaa ja pahasti. Ja niistä poroista: jos poromies menee vararikkoon siitä, kun sudet syövät silloin tällöin poron, se on voi voi. Niitä poroja jää autojen allekin, ja sairaus vie.Kamalaa. Ja eipä siinä mitään, valtio tietääkseni maksaa näistä petojen viemistä poroista ja auton alle jääneistä poroista.

   Lainaa

  60. Tulos: +33 (43 ääntä)
   Heidi: Ja edellen. En halua hävittää susia kokonaan pois suomesta, mutta susikantoja pitää rajoittaa, jotta sudet saadaan taas kunnoittamaan ihmistä.
   Vielä ei ole pitkään aikaan mitään rajoitettavaa ja eläimen ei tarvitse kunnioittaa sinua jos sinä menet alueelle joka on ollut sen reviiriä vuosia ennen sinua, silloin kaivat verta nenästäsi, mutta sinun pihaasi sen ei tarvitse reviiriä tehdä jos se ei ole sitä jo ennen omannut.

   Lainaa

  61. Tulos: +42 (46 ääntä)
   Tehdään diili: pidätte poissa vastenmieliset kakaranne, joiden hyvinvoinnin puolesta vauhkoatte ja minä otan mielelläni lähiympäristööni susia asumaan. Pitäkää poissa myös juopot, huumeidenkäyttäjät, romanikerjäläiset ja muut iljetykset, kiitos.

   Lainaa

  62. Tulos: +47 (51 ääntä)
   "En halua hävittää susia kokonaan pois suomesta, mutta susikantoja pitää rajoittaa, jotta sudet saadaan taas kunnoittamaan ihmistä." Näin puheenaiheeseen liittyvän alan opiskelijana (ja Feissarimokien ystävänä) koen olevani pakotettu sanomaan, etten ymmärrä susivihaa. Piste. Mainittakoon, että kotiseudullani liikkuu susia ja ne ovat usein vieneet koiria. Se on surullista, ja miksei olisi? Olen itsekin koiranomistaja ja todellakin surisin, jos tilanne sattuisi omalle kohdalle. En kuitenkaan vihaisi susia. Tunnen monia tapauksia, joissa koiria on joutunut suden suuhun, mutteivät omistajat susia silti vihaa. Kellään ei ole oikeutta sanoa, että susi olisi jotenkin paha eläin. Se on yksinkertaisesti väärä tieto, eikä muuksi muutu. Susi vain toteuttaa lajilleen tyypillistä käyttäytymistä. Olenkin täysin vakuuttunut, ettei kukaan pysty tieteellisesti todistamaan tätä väitettä vääräksi. Ihmiseltä on toisekseen melkoisen narsistista sanoa, että eläinten tulisi kunnioittaa meitä. Emmehän mekään ihmiskuntana näytä kunnioittavan niitä, kun katsotaan esim. salametsästystä, turkistarhausta tai lihan tehotuotantoa. Muun muassa näistä syistä en yksinkertaisesti voi ottaa susivihaajien kommentteja vakavasti, eivätkä heidän perustelunsa toisaalta ole tähän mennessä kovin heppoisilta vaikuttaneetkaan.

   Lainaa

  63. Tulos: +28 (34 ääntä)
   Een nyt jaksa kaikkia kommentteja lukea, mutta siis... Tottakai koirille (ja kissoillekkin joista joku mainitsi - tai no minulla ei ole kokemusta niistä puoliksi asuvista kissoista, omani ovat pääosin sisällä asuvia ja ulkoilevat vain aidatussa pihassamme) voi rakentaa sen jonkun suden kestävän häkin, susiaita mitään? Itse asun kylläkin kaupunkialueella ja koskaan en ole villiä sutta nähnytkään. Asun omakotitalossa ja omat varsin paksukarvaiset lappalaiskoirani nukkuvat pääosin talon viileissä osissa (kellarissa, verannalla...) eikä niillä ole mitään himoa mennä täten yöllä ulos. Mökillä taas öisin on yleensä mökissä turhan kuuma joten olemme viritelleet sinne koirille aitauksen. Tosin sielläkään ei ole susihavaintoja ole ollut, satunnaisia ilveshavantoja pelkästään. En jaksa tajuta kun jotkut pitävät sitä koiraa siellä pihan perällä narussa. Takuulla jos susi on sen verran kesy, että kynnys tulla ihmisasutuksen lähelle ja nälkäisenä huomaa yöllä sen pikku ajokoiran ja huskyn narun päässä niin varmasti menee ja vie. Sehän on kuin lautaselle asetettuna siinä. Toki se on surullista kuulla noita juttuja, että susi on koiran pihasta vienyt - itse en ikinä kestäisi jos susi, vaikka niistä kuinka pidänkin, veisi rakkaan lemmikkini. Aivot käteen ihmiset, jos ihmiset on asuttuneet susien alueelle niin ois parempi vaan oppia elämään susien kanssa eikä tappaa kaikkea mikä vähän uhkaa...

   Lainaa

  64. Tulos: +35 (37 ääntä)
   oivoi: Jos sen “mopen” vie yöksi sisälle, tiedättekö mitä sille “puolustuskyvyttömälle” karvapallolle tapahtuu? Se saa lämpöhalvauksen, mailla yleensäkin koirat on pihalla juuri sen takia, että turkki on niin paksu, että ne kärsii sisällä (tiiättekö siis ne huskyt ja mettästyskoirat?) Osaa ne puolustautua mutta kun laumallinen susia hyökkää ni mitä yksi koira voi tehdä? Eikä ne tosiaan ole “narun päässä”, vaan tilavassa häkissä, missä ne on siis tyytyväisiä eikä kidutettavina sisälämmössä. Siitähän tulisi jos eläinsuojeluasiatyypit ihmettelemään että mitä niitä koiria kiusataan. Tuon lisäksi susia tulee kokoajan suomeen ja tietyst poistuukin venäjän rajojen kautta. Sudet raatelee myös poroja, siis no tietysti te ette taida edes tietää, että jokainen poro suomessa on ihmisen omistama. Pitäisikö nekin viedä sisälle kokoaikaisesti ja estää niiltä luontainen käyttäytyminen? Ja kun sudet hyökkää poron kimppuun tulee omistajalle taloudellista vahinkoa, kun poro ei ole kuin se puppe helsingissä minkä ostat 500 eurolla ja raahaat mukanas siinä kantokassissa. Se jonkun paljon mainostama maalaisjärjen käyttö, ni se ois sullekin ihan hyvästä välillä. Ja kyllä, tiedän että ihan parin vuoden sisään on yrittänyt hyökätä susilauma ihmisen kimppuun, onneksi oli ase mukana ja tämä henkilö tappois yhden susista ja muut lähti pakoon. Netistä myös löytyy noita tietoja kun viitsii vain hakea muullakin nimellä kuin “susi ja maagiset tarinat” tai “susi, kuin perheesi moppe konsanaan”.
   Olen siinä samaa mieltä, että koiran pitää saada nauttia ulkoilmasta. Ei koira kuitenkaan sisätiloissa lämpöhalvaukseen kuole vaikka olisi millainen kaukasianpaimenkoira. Vai asutko saunassa? Toisekseen, en usko että on olemassa yhtäkään lemmikkikoiraa joka pärjäisi edes yhtä sutta vastaan. Sudet ovat villieläimiä ja evoluutio on kehittänyt lajin selviämään luonnossa. Sudet elävät laumoissa ja yksilönä susi taistelee elämästään ja omaa jo luonnostaan paremmat ominaisuudet taisteluun kuin mikään jalostettu koira. Väitän, että edes koiran koolla ei ole merkitystä mikäli sen täytyisi oikeasti taistella luonnossa kasvanutta sutta vastaan. Oletko sitä mieltä, että koska on ihmisiä jotka omistavat poroja, pitäisi koko susikanta hävittää? Melko kaoottinen ajattelutapa. Susilauma hyökkää ihmisen kimppuun siinä missä kaiken muun minkä se kokee uhkana reviirillään. Susi ei tunne inhimillisyyttä, se on luontokappale. Älä ui kun ukkostaa, älä koita ottaa kyytä käteen, älä lenkkeile susien kanssa.

   Lainaa

  65. Tulos: +30 (32 ääntä)
   Lisättäköön vielä, että sudelle koira on susi. Miten susi/sudet reagoivat kun ne kohtaavat saman lajin edustajan eri laumasta? Entäpä kun koira (siis sudelle susi) juoksentelee metsässä, mahdollisesti susilauman reviirillä? Siinä on sitten Iltalehdellä kerrottavaa kuinka verenhimoiset tappajat ovat vieneet viattoman pikkulemmikin ja ihan vain omaksi huvikseen pistäneet palasiksi. Omistan koiran, enkä ole mikään susien puolustelija tai fani. Haluan vain sanoa että järkeä saa käyttää.

   Lainaa

  66. Tulos: +28 (34 ääntä)
   Metsästäähän ihmisetki muita eläimiä, nii miksei muut eläimet metsästäis ihmisiä?

   Lainaa

  67. Tulos: +36 (40 ääntä)
   Täällä on esitetty hyviä pointteja susien puolesta ja aika vähän vastaan (valitettavasti). Itse entisenä Kainuulaisena ja muutenkin Itä-Suomessa vuosikaudet asuneena (myös susialueella ja omistin silloin koiria ja omistan edelleenkin) ihmettelen tuota susikammoa. Edes isovanhempani, jotka ovat aikanaan muuttaneet korpeen keskelle parasta susialuetta eivät ole meitä lapsenlapsia susilla pelotelleet - neuvoneet kunnioittamaan ja pitämään mekkalaa metsässä jos sattuu jälkiä näkemään (toimii myös karhulle). Tuntuu siltä, että jopa luonnon läheisyyteen hakeutuneet ihmiset ovat vieraantuneet luonnosta, kun kaikki se, mikä heidän rauhaansa häiritsee pitää tappaa pois. Esim. juuri sudet, joita on n. 150 ja kauhea hysteria. Samalla logiikalla pitäisi varmaan hävittää karhut, ilvekset ja ahmat - kaikkihan ovat petoja, joille maistuu kissa, koira, poro tai vaikka lemmikkikani. Ja tottakait hirvet ja peurat pitää hävittää, koska hyppivät autojen eteen murhaten viattomia ihmisiä. Entä sitten pelottavat punkit, ampiaiset ja kyykäärmeet. Nämäkin saalistavat sekä ihmisiä, että lemmikkejä mitään empimättä. Olisihan se kiva, jos suomen metsissä olisi vain söpöjä kaniineja (miljoonittain), hellyttäviä bambeja ja kauniita perhosia kun kaikki muu olisi lahdattu ihmisen mukavuuden tieltä. Ja näköjään taas "koiraihmisiä" asialla ;) Ainakin mun lapinkoira viihtyy ihan hyvin sisälläkin, samoin aiempi koira (laika) tykkäsi toimia eteisen oventukkona makoilemalla (tukehtumatta) välillä päivät pitkät tarkkaillen perheen menoa. Samoin tykkäsivät talvella mennä hankeen nukkumaan - eli sopeutuvaisia ovat... Ja jos haluaa susi/karhu resistantin koiran, niin hommaa sitten noita laumanvartikakoiria (http://fi.wikipedia.org/wiki/Laumanvartija) jotka on risteytetty siten, etttä tarjoavat hyvän vastuksen petoeläimille. Ei niistä mitään sylikoiraa saa :) Joopajoo - mitäs jos mentäs vapauttaan parit lehmät luontoon toteuttamaan syvintä olemustaan...

   Lainaa

  68. Tulos: -42 (56 ääntä)
   Ei ne ihmisiä syö mutta ei oo kiva pelätä kun on vaikka illalla lenkillä tuolla metässä. Kaupunkilaiset ei vaan tajua tätä asiaa (niin hyvin) koska eivät ole suoraan tekemisissä sen kanssa. Niistä susista on ihan oikeesti haittaa maalla ja ei ne kuole sukupuuttoon jos niitä nyt vaikka sen muutaman kymmenen ampuis.

   Lainaa

  69. Tulos: +31 (45 ääntä)
   hei: Ei ne ihmisiä syö mutta ei oo kiva pelätä kun on vaikka illalla lenkillä tuolla metässä. Kaupunkilaiset ei vaan tajua tätä asiaa (niin hyvin) koska eivät ole suoraan tekemisissä sen kanssa. Niistä susista on ihan oikeesti haittaa maalla ja ei ne kuole sukupuuttoon jos niitä nyt vaikka sen muutaman kymmenen ampuis.
   Susia on jäljellä 150 ja laumassa on yleensä noin 10 sutta, joten muutaman kymmenen suden ampuminen kyllä johtaisi suden katoamiseen Suomesta, sillä usko tai älä: susia kuolee muuhunkin kuin ihmisten tekemiin tappoihin. Ja en asu Kehä kolmosella. Haluan vain alaa opiskelleena korjata muutamia vääriä käsityksiä.

   Lainaa

  70. Tulos: +23 (35 ääntä)
   Justaansa... Ehkä yhtä typeriä tuon mokan kanssa on nää luonnosta vieraantuneiden eläinpelkoisten kaupunkilaiskakaroiden kommentit. Jos ainoa kosketus luontoon on se hamppupuska, mikä kasvaa siinä ikkunalaudalla, niin kannattais pitää näppiksensä kurissa ja olla päästelemättä typeryyksiä ilmoille. Maaseudulla koko elämäni eläneenä voin sanoa, että täällä ei susia pelkää muut, kun ne kaupungista ihanaan maaseudun rauhaan muuttaneet kaupunkilaiset, joiden olis selvästikin pitänyt pysyä siellä lähiöissään turvassa susilta ja multa Suomen luontoon kuuluvilta eläimiltä.

   Lainaa

  71. Tulos: +34 (36 ääntä)
   Tapetaan samantien koko ihmiskunta, koska koskaan ei voi tietää kenen pöpin päähän seuraavaksi pälkähtää ampua/paloitella/hakata/kuristaa joku hengiltä.

   Lainaa

  72. Tulos: +20 (26 ääntä)
   Ne teistä ketkä sanovat että sudet tulevat meidän asuinalueelle, onko teillä mitään käsitystä maapallon ja lajien historiasta :D ihan kuin kaikki alueet mille olemme rakentaneet olisivat meille tarkoitettuja. suuressa osassa suomeakin on ollut metsää missä nyt on taloja ja sudet ovat ennen vapaasti saaneet kävellä siellä. mitä tulee susien rattijuoppojen vertailuun, täysin absurdia ja kaukaa haettua. Suoraan sanottuna, mitä vittua te idiootit hössötätte jostain susista?? Sudet aiheuttavat 0,000000000000000001 kuolemaa vuodessa kun taas rattijuopot tappavat noin 60-70 ihmistä vuodessa ja loukkaannuttavat n.700-800 ihmistä. Ruvetkaa siinä sitten poraamaan jostain susista kun itse suomipelin jälkeen ajatte ihmisen kumoon kännissä. Saatte siitä ehkä kovat sakot. No, katsellaan suden kannasta. Susi ei edes ajattele että tappaisi ihmisen ja karttaa ihmisen kaukaa. No se näkyy vahingossa jostain tieltä tai tiellä --> lupa tappaa. Se on niille kuolemantuomio. Vaikka kaikki lajit tässä samassa maassa elämme samoilla oikeuksilla. pointtini on siis että, kyllä täytyy tyhmä olla että susista valittaa.

   Lainaa

  73. Tulos: -15 (23 ääntä)
   Yli öpistö hörhö: Sinunkaan kommentissasi ei ole mitään loogista. Terve maalaisjärkikin jo sanoo että susikanta ei voi nousta suomessa viiteenkymmeneentuhanteen. Ota toki huomioon, että kuten kaikilla pedoilla, myös susilla on reviirit. Eikä yhdelle reviirille mahdu kuin yksi susilauma jossa on vaihtelevasti jäseniä, kuten muidenkin eläinlajien kohdalla. Reviirit ovat tietyn kokoisia alueita (käsittääkseni susilla ne ovat hyvin isoja) joilta nämä laumat (kahdesta kymmeneen sutta) metsästävät. Tuolla sinun periaatteellahan jossain Afrikassakin kuuluisi olla miljoonia leijonia ja ellen ihan väärin muista niin näin ei ole asia. Järjen käyttö on toki sallittua, vaikka netissä ollaankin.
   No ei tietenkään voi nousta, se oli vain pelkkä karrikoitu heitto eikä mikään "periaatteeni". Kommenttini tarkoitus oli lähinnä tuoda esiin miten epäsuhtainen ja irrationaalinen tuo susi-rattijuoppo -vertailu on. Älä aliarvioi muita ihmisiä, vaikka netissä ollaankin.

   Lainaa

  74. Tulos: -33 (51 ääntä)
   Ite en susia pelkää ja eikä susi ihmiselle vaaraksi ole, mutta kymmeniä metsäsyskoiria ja tuhansia poroja sudet tappavat joka vuosi! Tuo suomen susikanta 150kpl on vaa joku hatusta vedetty luku:( Eli kuulaa vaa ottaa susille, ku on iha liikaa!

   Lainaa

  75. Tulos: +30 (38 ääntä)
   Liikaa? Viismiljoonaa ihmistä ja kaksataa sutta! Ihmisiä täällä on liikaa eikä ketään muita.

   Lainaa

  76. Tulos: +22 (30 ääntä)
   hei: Ei ne ihmisiä syö mutta ei oo kiva pelätä kun on vaikka illalla lenkillä tuolla metässä. Kaupunkilaiset ei vaan tajua tätä asiaa (niin hyvin) koska eivät ole suoraan tekemisissä sen kanssa. Niistä susista on ihan oikeesti haittaa maalla ja ei ne kuole sukupuuttoon jos niitä nyt vaikka sen muutaman kymmenen ampuis.
   Buahahahaha! Joku asuu väärässä paikkaa ;D Ite asun maalla, ihan metikön keskellä, susia menee takapihalla eikä minulta ole lähtenyt yhden yhtäkään lemmikkiä, ilveskin on lemmikeille vaarallisempi kuin susi minun katsomalta toisekseen jos olet elänyt aina maalla, äitisi/isäsi opit ei kai mennyt kalloon kun kerrottiin ettei elukka käy päälle jos et uhkaa sitä jotenkin, seisoin joskus pienenä kasvotusten yhden pedon kanssa, ja voi sanoa että kyllä se läksii.

   Lainaa

  77. Tulos: -18 (28 ääntä)
   "ennenku mitää tehdää". Totta. Asia tosiaankin on niin, että vaikka jossain ihmisten lähellä liikkuisi susia, niille ei saa tehdä mitään ennenkuin ovat hyökänneet jonkun kimppuun.

   Lainaa

  78. Tulos: -26 (42 ääntä)
   kyl ne on viherpiiperöt vallottanu koko keskustelun :D

   Lainaa

  79. Tulos: +20 (34 ääntä)
   Sudet on uhanalaisia eläimiä, eikä niitä saa tappaa ilman todella painavaa syytä ja sellaista ei tällä hetkellä ole. Ja ihmiset saavat kyllä elää hyvin turvassa, eläimet elää jatkuvassa petojen ja ihmisen pelossa.

   Lainaa

  80. lizzySixxie 20.5.2012 22:59
   Tulos: +25 (31 ääntä)
   Voi tätä myötähäpeää ihmiskuntaa kohtaan.. melkein hävettää myöntää olevani ihminen. Mikä sudesta tekee niin paljon hirveämmän kuin esim: ilves tai karhu?! Tai muu lihaasyövä peto joka elää luonnossa. Karhuhan ei ole käynyt ihmisen koirien ja varsinkaan porojen ja hirvien kimppuun? Niillä eläimillä ei ole sitä kasvisvahto ehtoa niin kuin meillä ihmisillä jotka eletään kultalusikka hanurissa ja valitetaan joka pienestä vääryydestä mistä voi valittaa! Aamen.

   Lainaa

  81. Tulos: -22 (32 ääntä)
   Jos susia on laumassa n.10 yksilöä, niin kuvitteletteko tosissanne suomesta löytyvän vain 15-20 laumaa? Susien määrää pyöristetään reilusti alaspäin. Lajina susi ei ole vaarassa kuolla sukupuuttoon- siperiassa susia on tuhansittain. En vihaa susia, mutta valheelliset argumentit suututtavat. Täällä sudettomalla maaseudulla niistä ei haittaa ole.

   Lainaa

  82. Tulos: +24 (24 ääntä)
   Ja Jannan alkuperäisellä otsikolla "rattijuopot tappavat enemmän vuodessa kuin sudet", jos sen nyt oli suoraan lainannut jostain, tahdottiin ehkä korostaa rattijuoppuojen yleisyyttä ja vaarallisuutta verrattuna esim. susiin. Eikä hyysätä tai puolustella susia. Ennemmin rattijuopot kuin sudet sukupuuttoon sanon minä.

   Lainaa

  83. Tulos: +32 (38 ääntä)
   Hanna: Kuis moni teistä asuu seudulla, jossa susia ihan oikeasti on? Vai huuteletteko kerrostalon 6. kerroksen parvekkeelta? Terveisin: 3 suden lauma asuu naapurissa, syö peuranraatoa 100 metrin päässä ja juoksee iltaisin tontin läpi. Herttaista kun ei pimeällä lasta voi ulos päästää.
   No onhan se tosi "herttaista" joo mutta kaupungissa on sitten taas ihan omat juttunsa, en varmasti kaupungissakaan päästäis lasta yksin pimeällä ulos. Olemassa on tosiaan rattijuopot, raiskaajat, lapsenryöstäjät jne. Niin se taitaa valitettavasti olla että ihminen on ihmiselle vaarallisempi kuin yksikään eläin. Antaa susien olla rauhassa, ihminen on sorkkinut luonnon ekosysteemiä jo ihan liikaa. Jos ne sudet hengailee siinä naapurissa niin muuttakaa kauemmas, tämä on nimenomaan sitä ihmisen tyypillistä toimintaa; "Sudet on on ollut olemassa iät ja ajat, sitten ihmiset ovat tappaneet ne melkein sukupuuttoon, mutta kun me nyt päätettiin perheen kanssa muuttaa just tähän niin kyllä ne sudet pitäis tappaa pois tieltä."

   Lainaa

  84. Tulos: -21 (29 ääntä)
   Apina: Tai sitten voi toki vaikka ottaa sen Tassu-koiran sisään eikä jättää pihan perälle naruun sidottuna, jolloin susi sen voisi viedä. Aivojen käyttö ja maalaisjärki on ihan sallittua noissa hommissa…
   Oletko kuullut metsästyskoirista ? Entä ulkokoirista, jotka viihtyvät suurimman osan ajastaan ulkona ? Ovatko lampaat, hevoset, porot ja lehmät sinulle tuttuja ? Meleko vammasta alakaa kommentoimaan mitään, jos ei ymmärrä, ettei asiat ole niin mustavalkoisia. Sudet ovat ongelma etenkin pohjois- ja itä-Suomessa. Tavantallaajasta tuntuu, että susikantoja harvennetaan ainoastaan silloin, kun jotain ikävää on ehtinyt jo tapahtua; koti- ja tuotantoeläimiä raadellaan, susi tunkeutuu ihmisten pihoille ym, pahimmassa tapauksessa hyökkää ihmisen kimppuun !

   Lainaa

  85. Tulos: -28 (36 ääntä)
   tipi: No onhan se tosi “herttaista” joo mutta kaupungissa on sitten taas ihan omat juttunsa, en varmasti kaupungissakaan päästäis lasta yksin pimeällä ulos. Olemassa on tosiaan rattijuopot, raiskaajat, lapsenryöstäjät jne. Niin se taitaa valitettavasti olla että ihminen on ihmiselle vaarallisempi kuin yksikään eläin. Antaa susien olla rauhassa, ihminen on sorkkinut luonnon ekosysteemiä jo ihan liikaa. Jos ne sudet hengailee siinä naapurissa niin muuttakaa kauemmas, tämä on nimenomaan sitä ihmisen tyypillistä toimintaa; “Sudet on on ollut olemassa iät ja ajat, sitten ihmiset ovat tappaneet ne melkein sukupuuttoon, mutta kun me nyt päätettiin perheen kanssa muuttaa just tähän niin kyllä ne sudet pitäis tappaa pois tieltä.”
   "Antaa susien olla rauhassa" Niin mitä vittua? Annetaanhan niitten lisääntyä joo ja olla rauhassa niin saat sinäkin joku kaunis päivä sinne Kehä kolmosen sisäpuolelle 'kivoja' ystäviä :D

   Lainaa

  86. jaaakkojne 21.5.2012 0:20
   Tulos: -30 (42 ääntä)
   Suomessa on jäänyt satoja/tuhansia ihmisiä kateisiin viimeisen kymmenenkin vuoden aikana. Silloin tällöin metsästä löytyy joku luuranko josta ei kyetä selvittämään kuolinsyytä. Se ettei iltalehtien lööpeissä ole lukenut mitään susien tappamista henkilöistä, ei tarkoita etteikö sellaista olisi voinut tapahtua.

   Lainaa

  87. Tulos: +9 (19 ääntä)
   Jos alueella liikkuu susia niin sehän on ihan selvä, ettei lapsia tai lemmikkejä silloin jätetä/päästetä yöksi pihalle. Järki käteen. Keskustelu on tässä kohtaa ajautunut aika järjettömille poluille, koska eihän moista toimintaa voi puolustella. Lapissa poroja on aika paha ruveta hoitoalueilta mihinkään sisätiloihin sullomaan joka ilta pimeän laskeutuessa. Kyllä susikantaa pitää pystyä rajoittamaan niillä alueilla, joilla siitä on ongelmaa. Susiryhmä väittää metsästäjien tarkoituksella suurentelevan kantoja, jotta he pääsisivät lahtaamaan susia. Metsästäjien mukaan heidän intressinsä ei ole ampua kaikkia eläimiä luonnosta, koska heille ei silloin jäisi mitään ammuttavaa. Kumpaa tässä pitäisi uskoa? Hmm... miksi minusta tuntuu, että kaikesta sovittelevuudesta huolimatta tulen saamaan vahvasti alapeukkua?

   Lainaa

  88. Tulos: +38 (44 ääntä)
   jaaakkojne: Suomessa on jäänyt satoja/tuhansia ihmisiä kateisiin viimeisen kymmenenkin vuoden aikana. Silloin tällöin metsästä löytyy joku luuranko josta ei kyetä selvittämään kuolinsyytä. Se ettei iltalehtien lööpeissä ole lukenut mitään susien tappamista henkilöistä, ei tarkoita etteikö sellaista olisi voinut tapahtua.
   Se, ettei Iltalehtien lööpeissä ole lukenut mitään muurahaisten tappamista henkilöistä, ei tarkoita etteikö sellaista olisi voinut tapahtua. Itsehän ihan hyvällä asialla tuhoan muurahaispesiä juuri tästä syystä. Samoin kalojen kanssa; löytyyhän vesistöistä hukkuneita, tiedä vaikka olisivat ahvenat vieneet uimareita pinnan alle!

   Lainaa

  89. Tulos: -21 (33 ääntä)
   Ainoa syy miksi suomessa ei ole aikoihin tullut ihmisiä susien syömiksi on se, että isännät ampuvat ja polkevat suohon kaikki sudet, joilta on kadonnut luontainen ihmisenpelko ja jotka uskaltautuvat ihmisten nurkkiin. Aivan naurettavia "mitäs muutit susialueelle" -kommentteja, häirikkösudet ovat lähivuosina levittäytyneet asutusalueille kautta Suomen ja ei tarvitse asua missään Kainuun erämaissa saadakseen "nauttia" susien hyökkäyksistä. Asun itse alle 100 kilometriä sekä nykyisestä että edellisestä pääkaupungista ja jo täälläkin juoksee susia 5 metrin päästä makuuhuoneen ikkunastani ja hyökkäilee tarpeillaan käyvän naapurin schäferin kimppuun. Onneksi ei olleet lapset pihalla tällä kertaa. Antaa vaan villien susien jolkotella metsissä mutta ihmistä pelkäämättömät yksilöt tulee päästää kyllä päiviltä välittömästi. Häirikkösusien suojelu ei liity luonnonsuojeluun tai luonnon monimuotoisuuteen tasan mitenkään ja susia on Venäjän taigat pullollaan vaikka Suomesta listittäisiin ne kaikki.

   Lainaa

  90. Tulos: +17 (23 ääntä)
   kyllästynyt: Vaikka ei ihmisille oo välttämättä vaaraks niin eläimille ainakin. Rasittavaa kun susia puolustetaan vaikka nehän vie joillain seuduilla kotieläimet pihasta. Sitten on kiva omistajan löytää oma lemmikki pihasta silvottuna. Semmosilla seuduilla sais mun mielestä sitä susikantaa rajoittaa…
   mieti hetki kuinka vähän susia on suomessa ja sitten mieti paljonko niitä kotieläimiä on. miks ihmiset jättää koiransa pihalle naruun jos asuu jossain sysimetässä?

   Lainaa

  91. Tulos: -12 (22 ääntä)
   Kyllähän sen näkee, jos joku kettua isompi eksyy lähellekään Helsinkiä, niin lahdataan saman tein... Entäs se Hangon karhu, muistaako anyone? Itse asun kaupungissa, alle 150km Helsingistä, isohkolla asuinalueella. Karhuja ja ilveksiä on, eikä niistä suurempaa harmia ole ollut, mutta jos susi mennä jolkottaa 500m päästä alakoulusta ( yli 100 oppilasta ) niin huolestuttaahan se. Ei tästä asuinalueesta aukea mikään erämaa, eikä tämä ole mitään vanhaa susireviiriä ( alueen alkuperäiset sudet lahdattiin jotakuinkin 200v sitten, muuttosusia nämä ). Ei täällä laumoja näe, vain yksittäisiä, epäluonteenmukaisesti Käyttäytyviä. Vihaa, en. Pelkää, en. Huolestunut, kyllä. Ja sitten ihan oikeasti, ajatellaan sitten toisinpäin, kuinka monta ihmistä koirat tappaisivat jos niitä olisi vain sen 150 eikä mitä, miljoonaa? Kuinka monta ihmistä rattijuopot tappaisivat jos ihmisiä olisi 150? Vähän suhteellisuudentajua molemminpuolin, kiitos.

   Lainaa

  92. Tulos: +31 (37 ääntä)
   Hanna: Tottakai METSÄSSÄ saa juosta ihan mitä elukoita vaan siellä on. Kun sudet tulevat asutuksen lähelle ja kaavoitettuun taajamaan ---
   Sudet tulevat asutuksen lähelle vai ihmiset tunkeutuvat susien alueille? Muistetaan nyt kuitenkin että me ihmiset emme suinkaan ole ainoita maapallon asukkeja. Ei se niin käy, että mennään ja otetaan villieläinten alueet itsellemme ja sitten syytämme niitä siitä kun ne yrittävät tulla toimeen ja selvitä hengissä. Järki käteen, jooko?

   Lainaa

  93. Tulos: +19 (21 ääntä)
   Ja vielä jatkoa, asun pienessä kaupungissa Oulun lähiseudulla ja tästäkin on kulkenut susi asutusalueella talojen ohitse, aikaisemmin oli mennyt karhukin, kummatkin alle sadan metrin päästä. Hieman kauempana susia ja ilveksiä on tavattu ilmeisesti useamminkin. Juu, se on elämää.

   Lainaa

  94. Tulos: -27 (29 ääntä)
   Tonttu: Se, ettei Iltalehtien lööpeissä ole lukenut mitään muurahaisten tappamista henkilöistä, ei tarkoita etteikö sellaista olisi voinut tapahtua. Itsehän ihan hyvällä asialla tuhoan muurahaispesiä juuri tästä syystä. Samoin kalojen kanssa; löytyyhän vesistöistä hukkuneita, tiedä vaikka olisivat ahvenat vieneet uimareita pinnan alle!
   Oletkos sä nyt ihan tolvana? Yritit varmasti vääntää jotain coolia tekstiä muttet onnistunut. Tuommoinen vitinä on täysin lapsellista. Kohtaa itse susi ja tule märisemään vasta sitten. Se on hemmetin iso ja vahva eläin joka kykenee helposti tappamaan ihmisen.

   Lainaa

  95. Rainbow Crash 21.5.2012 13:53
   Tulos: +3 (17 ääntä)
   RATKAISU: Tapetaan KAIKKI eläimet!

   Lainaa

  96. Muurahainen 21.5.2012 14:41
   Tulos: -12 (14 ääntä)
   Siis kumpi oli nyt paha? Sudet vai rattijuopot?

   Lainaa

  97. Tulos: +24 (26 ääntä)
   anaattori: Jos susia on laumassa n.10 yksilöä, niin kuvitteletteko tosissanne suomesta löytyvän vain 15-20 laumaa? Susien määrää pyöristetään reilusti alaspäin. Lajina susi ei ole vaarassa kuolla sukupuuttoon- siperiassa susia on tuhansittain. En vihaa susia, mutta valheelliset argumentit suututtavat. Täällä sudettomalla maaseudulla niistä ei haittaa ole.
   Voi tätä kaunista idiotismia. On pienempiäkin susilaumoja, ja jos vaikka perehtyisit susilauman keskimääräiseen alueen kokoon, niin voisit ymmärtää, miten mahdollista voikaan olla se, että suomessa oikeasti on muutamia kymmeniä laumoja ainoastaan.

   Lainaa

  98. Tulos: -24 (34 ääntä)
   Taitaa olla paljon etelän veteliä täälläkin kommentoimassa. Ei se Janna niin väärässä ole, jos vähän avaa silmiä..

   Lainaa

  99. Tulos: +19 (19 ääntä)
   eekoo: Anteeksi mitä Oletko itse Lapista? Et varmaan, aika harva koira siellä lämpöhalvauksen sisällä saa, vaikka kuinka paksu turkki olisi. Tiedän, itse olen lapista, ja meillä on ollut ties minkälaisia koiria, eivätkä ole sisällä läkähtyneet tai saaneet lämpöhalvausta. AIka vähän susia kuitenkin Lapissa jolkuttaa, en koskaan törmännyt yhteenkään siellä asuessani, ja harvoin kuulinkaan niistä. Eikä näin pikagoogletuksellakaan näyttäisi siltä, että sudet olisivat sinne levinneet. Esimerkkisi siis ikävä kyllä feilaa ja pahasti. Ja niistä poroista: jos poromies menee vararikkoon siitä, kun sudet syövät silloin tällöin poron, se on voi voi. Niitä poroja jää autojen allekin, ja sairaus vie.Kamalaa. Ja eipä siinä mitään, valtio tietääkseni maksaa näistä petojen viemistä poroistaja auton alle jääneistä poroista.
   Kyllä lapissakin susia on:) Enemmän poroja silti syö ahmat ja karhutkin. Valtio maksaa jonkun hassun euron petojen/autojen tappamista poroista JOS poromies sattuu löytämään kyseisen poron ruumiin ja todistamaan mikä elukka sen on tappanut.. Tiedän tämän sillä enoni on poromies, ei hänkään kuitenkaan susia vihaa enkä minäkään! Ei tosiaan tarvi päästää niitä puppeja ja muksuja pihalle iltaisin ilman valvontaa jos niin pelottaa..

   Lainaa

  100. Tulos: +17 (23 ääntä)
   Ventriloquist: Voi jumalauta, hipit. “Mitään ei saa tappaa, kaikkea elämää pitää kunnioittaa!” Mites suu pannaan siinä kohtaa, kun susikanta Suomessa lähtee lapasesta ja ne alkavat liikkua yhä lähempänä taajamia (tiedättekö edes, kuinka suuren reviirin yksi lauma tarvitsee? Jossain kohtaa loppuvat metsät kesken)? Jokainen kuollut lehmä, lammas, vuohi, poro on JOLTAKIN POIS. Mut eihän niist niinku tarvii välittää ku ne on nii tyhmii eikä yhtää söpixii niiku sudet!!!!!11<3<3<3<3
   Suomi: 2012. Koiria: 600 000. Susia: 135. Sinä: do the math.

   Lainaa

  101. Tulos: +11 (15 ääntä)
   Susi on paha eläin kun se söi punahilkankin siinä sadussa!

   Lainaa

  102. Tulos: +18 (22 ääntä)
   kyllästynyt: Samaa mieltä että kannattais mieluummin sisällä ne lemmikit pitää,niin pidetään meilläkin. Mutta eiköhän niitä kumminkin oo uloskin joskus päästettävä ? Ei niitä sisällä voi ikuisesti pitää. Kissa varsinkin viihtyy paremmin ulkona, Entä mites meinasit,lampaatko ja muut ulkoeläimetkö otat sisälle susilta piiloon ? Mites metsästyskoirat jotka on rajoittamassa omistajiensa kanssa hirvikantaa ettet sinäkään sillä autollas siihen törmää? Kommenteista päätellen on ymmärretty väärin mun kommentti. Sanoinko että kaikki pitäs tappaa ? Susikantaa pitäis RAJOITTAA/VÄHENTÄÄ alueilla joilla on LIIKAA ja ne sudet tulee kotipihaan asti! Eihän helvetti karhunkaa anneta rauhassa tallustella asuitusalueille miksi sitten susien pitäis antaa?Jos se kaunis mutta vaarallinen luontokappale tallustaisi takapihalleni ( ja ei,en asu metsänkeskellä niiden elinalueella enkä siellä keskustassa)ja uhkaisi sitä tepsu-koiraa joka nauttii hetkellisesti ulkoilmasta minuntontillani niin voin kertoa että JOS omistaisin metsästysaseen niin tulis sudelle äkkilähtö.Hyvä sieltä Helsingin kerrostaloista ja susivapailta alueiltahuudella.
   Ihan kun jengi hyvää hyvyyttään ammuskelis hirviä, ettei etelän pellet törmäile niihin. Puhdas itsekkyys ja kiva tappomieli siihen ajaa. Kelpaa naapurille sitten taas pikkaisen rehvastella. Vuoden meriitit hankittu, kun sosiaalinen kyvyttömyys ajaa pisteeseen, jossa omaa statusta kohotetaan lahtaamalla huomattavasti heikommin varustautuneita dudeja.

   Lainaa

  103. Tulos: +18 (22 ääntä)
   susi: Oletkos sä nyt ihan tolvana? Yritit varmasti vääntää jotain coolia tekstiä muttet onnistunut. Tuommoinen vitinä on täysin lapsellista. Kohtaa itse susi ja tule märisemään vasta sitten. Se on hemmetin iso ja vahva eläin joka kykenee helposti tappamaan ihmisen.
   Kyllä mä mielestäni aika hyvin tein pointtini selväksi ironiaa käyttäen. Kohdannut olen ja niin onkin vahva eläin ja niin kykeneekin tappamaan, mutta eipä kovin usein tapa. Kyllä niistä mainitsemistasi "metsästä löytyneistä luista" saadaan siitä kuolinsyystä sen verran selvää, että voidaan todeta onko susilla tai millään petoeläimellä ollut mitään tekemistä sen kanssa. Eikä niitä edes niin paljon löydy, että se todistaisi suden jotenkin vaarallisemmaksi ihmiselle kuin mitä se on nyt, vaikka absurdisti oletettaisiinkin kaikkien löytyneiden ihmisen luiden olleen susien tappamien ihmisen luita. Tuntuu typerältä edes selittää noin kaukaa haettua asiaa.

   Lainaa

  104. Tulos: -8 (12 ääntä)
   Ah, Wikipedia. Aina hyvä lähde kaikkeen...

   Lainaa

  105. Tulos: +6 (18 ääntä)
   piis: Ihan kun jengi hyvää hyvyyttään ammuskelis hirviä, ettei etelän pellet törmäile niihin.Puhdas itsekkyys ja kiva tappomieli siihen ajaa. Kelpaa naapurille sitten taas pikkaisen rehvastella. Vuoden meriitit hankittu, kun sosiaalinen kyvyttömyys ajaa pisteeseen, jossa omaa statusta kohotetaan lahtaamalla huomattavasti heikommin varustautuneita dudeja.
   Ja nyt puhuu täysi vegaani? Metsästetty liha on sentään eettistä, metsästystä kauhistelevat lihansyöjät ovat pahimpia kaksinaismoralisteja.

   Lainaa

  106. Tulos: -20 (32 ääntä)
   täällä on taas todellisuudesta vieraantuneet cityvihreät asialla. Tämän päivän Suomessa ei tarvitse maalata uhkakuvia siitä mitä sudet voisivat tehdä, riittää että katsoo mitä ne tekevät jo JATKUVASTI. Sudet aiheuttavat helkkarinmoisia tappioita lampaankasvattajille, poromiehille ja tappavat yhtenään myös koiria. Mikäli asian eteen ei jotain tehdä, on vain ajan kysymys koska joku ihminen loukkaantuu tai kuolee. Suomessa näin ei ole käynyt yli 100 vuoteen, johtuen vain ja ainoastaan siitä että susien määrä on metsästyksellä painettu alas. Nyt on tilanne erittäin huolestuttavasti muuttumassa pahempaan suuntaan.

   Lainaa

  107. Tulos: -9 (21 ääntä)
   Apina: Tai sitten voi toki vaikka ottaa sen Tassu-koiran sisään eikä jättää pihan perälle naruun sidottuna, jolloin susi sen voisi viedä. Aivojen käyttö ja maalaisjärki on ihan sallittua noissa hommissa…
   Voi hyvää päivää taas kehäkolmoselta. Metsästyskoirat kyllä pidetään ulkona eikä sisällä. Useimmissa tapauksissa koira on aidatussa häkissä mutta sekään ei susia estä, kaivavat aidan ali tunnelin tai kiipeävät häkkiin. Yleisin tapaus on kuitenkin että metsästysreissulla sudet hyökkää koiran kimppuun. Maalaisjärki on ainaki tosta sun kommentista iha helkkarin kaukana, aivojakaan ei oo pahemmin näkyny.

   Lainaa

  108. Tulos: 0 (22 ääntä)
   Muuttaisitte vaan pois sieltä korvesta kaupunkiin, kuten sivistyneet Eurooppalaiset ymmärsivät tehdä jo satoja vuosia sitten. Tulee meille eteläsuomalaisille niin pirun kalliksi kun täytyy hyysätä tukiaisilla jotain Kainuun nälkämaan asukkeja.

   Lainaa

  109. Tulos: +22 (36 ääntä)
   Mikko: Voi hyvää päivää taas kehäkolmoselta. Metsästyskoirat kyllä pidetään ulkona eikä sisällä. Useimmissa tapauksissa koira on aidatussa häkissä mutta sekään ei susia estä, kaivavat aidan ali tunnelin tai kiipeävät häkkiin.
   Ei sitten ole tullut mieleen, että sitä aitaa voisi kaivaa maan alle.

   Lainaa

  110. Tulos: -15 (25 ääntä)
   Pistää vihaksi tuommoset etelänpellet, jotka ei tunnu ymmärtävän, ettei se ihmisen kuolema ole ainoa mahdollinen suden aiheuttama vahinko. Susien tappamat koirat ovat jatkuva ja lisääntyvä riesa pohjoisessa ja idässä. Einanranta: Lapin ja Kainuun tyhjentäminen ei ole missään tapauksessa taloudellisesti kannattavaa. Luulisi sinunkin reippaana 10-vuotiaana sen tajuavan. Lisättäköön, että sudet voivat käydä metsästyskoiran kimppuun myös metsästystilanteissa.

   Lainaa

  111. Tulos: +10 (22 ääntä)
   Toki sudet tappaa eläimiä mut ne tappaa siks et ne sais ruokaa. Kyllähän ihminenki tappaa saadakseen ruokaa, mutta ihmiset myös tappaa huviksensa. Jotkut ihmiset kiduttavat eläimiä, kissoja, koiria ja kaikenlaisia. Sisko kerran kerto et joskus kun hän oli 8 niin hän meni äitinsä kanssa erään naisen luokse kylään. Naiselle ja miehelle tuli riitaa (mies oli humalassa) naisella oli kaksi koiraa ja mies ampui niistä toista. Koira jäi kitumaan hetkeksi ja mies ampui toisen kerran. On ne juopot aika vaarallisia, siskolle tuli kivat traumat tosta vaikkei sitä koiraa nähnytkään, mutta vinkumista kuuli. Mä en ees käsitä miten jotkut voivat selvänä varsinkaan tappaa koiria tai kissoja, ne nyt ainakin on ihmisten kavereita. Silti jotkut heittelevät kissoja seiniä päin. Onhan niitä kidutusjuttuja ollu monia. En kyllä ihmettele vaikka joskus maailmassa olis vaan ihmisiä, eiku ainiin ihmisethän pilaa luonnon ennen eläimiä. Ei tä luontokaan näitä kaikkia rasituksia kestä. Ite en ikinä pystyis tappamaan mitään eläimiä koska en kehtais enään kattoo itteeni jos tappaisin jonkun. Sudet on upeita ja kauniita eläimiä, ne elää upeella tavalla jonka ihminen on menny pilaamaan. Jos oisin susi niin tulisin ja tappaisin kaikki ihmiset. No joo joskus vaan ärsyttää se kuinka itsekkäitä ihmiset voi olla "Me ollaan viisaimpia joten voidaan tappaa kaikki eläimet maan päältä" Sen mä ymmärrän että tapetaan eläimiä ruuaksi koska eläimetkin tappavat muita eläimiä ruuakseen. Ite en kyllä vois tappaa lehmiä, sikoja tai kanoja enkä muitakaan.

   Lainaa

  112. Tulos: -4 (26 ääntä)
   Miikka: Pistää vihaksi tuommoset etelänpellet, jotka ei tunnu ymmärtävän, ettei se ihmisen kuolema ole ainoa mahdollinen suden aiheuttama vahinko. Susien tappamat koirat ovat jatkuva ja lisääntyvä riesa pohjoisessa ja idässä. Einanranta: Lapin ja Kainuun tyhjentäminen ei ole missään tapauksessa taloudellisesti kannattavaa. Luulisi sinunkin reippaana 10-vuotiaana sen tajuavan. Lisättäköön, että sudet voivat käydä metsästyskoiran kimppuun myös metsästystilanteissa.
   Ota kuule vakuutus sille piskillesi. Tämä on juuri tätä tynnyrissä kasvaneiden logiikkaa, vingutaan jostain muutamasta hassusta tapauksesta. Tule nyt muutenkin pois sieltä korvesta, niin saatat saada jopa naista, niin avartuu vähän tuo maailmankuvasi. Ei siellä perämetsissä asu kuin juoppoja ja itsemurhaajia.

   Lainaa

  113. Tulos: -9 (19 ääntä)
   EIRANRANTA : Oisko susta hauskaa, jos ainoa elinkeino on vaarassa susien ja etelän rattijuoppojen takia, esim. Pohjois-Suomessa poroelinkeino. Susien hyökkäyksiä kotieläimiä kohden tapahtuu paljon, mutta niitä ei uutisoida. Ja tule sinä etelänpelle sieltä kehä kolmosen keskeltä "sivistyneestä Suomesta" ihan oikeaan perämettään kasvamaan muutamaksi vuodeksi niin saatat ymmärtää, miten lähelle sudet tulevat. Pirkanmaallakin on paljon susia, jotka tulevat todella lähelle asutusta. http://www.aamulehti.fi/cs/Satellite?c=AMArticle_C&childpagename=KAL_newssite%2FAMLayout&cid=1194730485831&p=1194626958999&pagename=KALWrapper Avaa silmäs.

   Lainaa

  114. Tulos: -8 (14 ääntä)
   Eiranranta: Ota kuule vakuutus sille piskillesi. Tämä on juuri tätä tynnyrissä kasvaneiden logiikkaa, vingutaan jostain muutamasta hassusta tapauksesta. Tule nyt muutenkin pois sieltä korvesta, niin saatat saada jopa naista, niin avartuu vähän tuo maailmankuvasi. Ei siellä perämetsissä asu kuin juoppoja ja itsemurhaajia.
   muutama hassu? Viime vuonna 19. Sitä edellisenä 26. Ja älä vakuutuksista murehdi, valtio maksaa suden tappamasta koirasta korvauksen, mitä enemmän koiralla meriittejä, sen suuremmat korvaukset, parhaassa tapauksessa reilusti yli 5000€. Ja se menee kansalaisten veroista, sinunkin.

   Lainaa

  115. Tervejärki 22.5.2012 20:47
   Tulos: +9 (27 ääntä)
   diddidii: Luuletko sinä oikeesti että poromiehen elanto on vaarassa sen takia että sudet syö muutaman kymmentä poroa vuodessa ja rattijuopot toiset kymmenen? Poroisännillä on satoja ellei jopa tuhansia poroja. Ei se pari kymmentä kuollutta poroa vie poroisänniltä leipää pöydästä ja oletko kuullut että valtio korvaa petojen syömät ja ihmisten yliajamat porot? Ja kyllä asun metsän keskellä, kyllä meidän pihalla on jolkutellu montakin kertaa susia, mutta ei ne ketään häiritse paitsi ahdasmielisiä idiootteja, jotka eivät tajua elämän realiteetteja. Jos pelottaa että sudet syövät pihasta koirat ja lehmät/lampaat/you name it pihasta niin rakentakaa aitauksia ja laittakaapa vaikka liiketunnistemalla varustettu pihavalo vielä kaupan päälle ei ne sudet pitkään pihassa ole. Kuten jo aiemmin totesin niin meidänkin koirat on pihalla aitauiksessa ja joskus yöllä kuuluu hemmetin moinen meteli pihalta ja kun kurkistaa ikkunasta niin siellähän ne sudet ja koirat pitää turpakäräjiä aidan eripuolilla.

   Lainaa

  116. Tulos: +7 (23 ääntä)
   mii: muutamahassu? Viime vuonna 19. Sitä edellisenä 26. Ja älä vakuutuksista murehdi, valtio maksaa suden tappamasta koirasta korvauksen, mitä enemmän koiralla meriittejä, sen suuremmat korvaukset, parhaassa tapauksessa reilusti yli 5000€. Ja se menee kansalaisten veroista, sinunkin.
   Siis parikymmentä koiraa, juuri tuota tarkoitan näiden urpojen suhteellisuudentajulla. Tuon verran piskejä nyt jo pelkästään yksi kiinalainen popsii suuhunsa vuoden aikana. Ja mitä täällä sitten oikein vingutaan, jos valtio kerran korvaa maalaistollojen syödyt kirppusäkit.

   Lainaa

  117. Tulos: +1 (13 ääntä)
   Tervejärki: Ok, kiitti mun tietojen päivityksestä. :) Ja olen ahdasmielinen idiootti, joka pelkää. En pelkää koiran puolesta, vaan hiehojen. (=nuori lehmä, joka ei ole vielä poikinut.) Hiehot on pihalla EU:n lakien säätämällä tavalla, ja jokamiehenoikeuksiin vedoten en saa rakentaa pellon ja metsän rajaan barrikadia.

   Lainaa

  118. Tulos: -10 (16 ääntä)
   diddidii: EIRANRANTA : Oisko susta hauskaa, jos ainoa elinkeino on vaarassa susien ja etelän rattijuoppojen takia, esim. Pohjois-Suomessa poroelinkeino. Susien hyökkäyksiä kotieläimiä kohden tapahtuu paljon, mutta niitä ei uutisoida. Ja tule sinä etelänpelle sieltä kehä kolmosen keskeltä “sivistyneestä Suomesta” ihan oikeaan perämettään kasvamaan muutamaksi vuodeksi niin saatat ymmärtää, miten lähelle sudet tulevat. Pirkanmaallakin on paljon susia, jotka tulevat todella lähelle asutusta. Avaa silmäs.
   Itse asiassa valtiolle tulisi paljon halvemmaksi jos kaikenlaiset lapin heinäkengät saataisiin oikeasti tuottavaan työhön tukiaisten kuppaamisen sijaan. Taitaa vaan porukka siellä olla sen verran sisäsiittoista, etteivät kyvyt oikein taida riittää. Minä ei susia pelkää, kuten ei kukaan muukaan vähäisintäkään suhteellisuudentajua omaava suomalainen. Mökki sijatseen susialueella ja loman vietto onnistuu lastenkin kanssa ilman ongelmia. Taitaa vaan nykyisin maalaistollukka olla sen verran vieraantunut luonnosta, että heti ollaan hysteerisiä kuin akat, jos vilahduskin näkyy petoeläimistä.

   Lainaa

  119. Tulos: +3 (13 ääntä)
   Eiranranta: Itse asiassa valtiolle tulisipaljon halvemmaksi jos kaikenlaiset lapin heinäkengät saataisiin oikeasti tuottavaan työhön tukiaisten kuppaamisen sijaan. Taitaa vaan porukka siellä olla sen verran sisäsiittoista, etteivät kyvyt oikein taida riittää. Minä ei susia pelkää, kuten ei kukaan muukaanvähäisintäkään suhteellisuudentajua omaava suomalainen. Mökki sijatseen susialueella ja loman vietto onnistuu lastenkin kanssa ilman ongelmia. Taitaa vaan nykyisin maalaistollukka olla sen verran vieraantunut luonnosta, että heti ollaan hysteerisiä kuin akat, jos vilahduskin näkyy petoeläimistä.
   Täällä keskustelussa ei ole varmana yksikään oikeasti lappalainen sanonut yhtään mitään vaan sinun kaltaiset etelän idiootit yrittävät taas viherpiiperoida lapinihmisten kustannuksella! Mistähän sinunki pöytään käristykset saataisiin jos kaikki poromiehet ym. muuttaisivat etelään?? Lisäksi Suomen turismi laskisi aika roimasti. Ja nämä lapin "heinäkengät" eivät pahemmin mitään tukiaisia saa eivätkä haluakkaan.

   Lainaa

  120. Tulos: +2 (10 ääntä)
   "piis: Ihan kun jengi hyvää hyvyyttään ammuskelis hirviä, ettei etelän pellet törmäile niihin.Puhdas itsekkyys ja kiva tappomieli siihen ajaa. Kelpaa naapurille sitten taas pikkaisen rehvastella. Vuoden meriitit hankittu, kun sosiaalinen kyvyttömyys ajaa pisteeseen, jossa omaa statusta kohotetaan lahtaamalla huomattavasti heikommin varustautuneita dudeja."
   mii: Ja nyt puhuu täysi vegaani? Metsästetty lihaon sentään eettistä, metsästystä kauhistelevat lihansyöjät ovat pahimpia kaksinaismoralisteja.
   Mitä urpoilet ja millä logiikalla? Ei liittynyt millään muotoa kommenttisi vastaukseeni. Kyseisellä keskustelullahan ei ollut mitään tekemista lihan syönnin etiikan kanssa, vaan vaikuttimet olivat jossain aivan muualla.

   Lainaa

  121. Tulos: -14 (16 ääntä)
   Tästä on feissarimoka aika kaukana. Ylläpidon propagandaa.

   Lainaa

  122. Tulos: +16 (26 ääntä)
   Kimli: täällä on taas todellisuudesta vieraantuneet cityvihreät asialla. Tämän päivän Suomessa ei tarvitse maalata uhkakuvia siitä mitä sudet voisivat tehdä, riittää että katsoo mitä ne tekevät jo JATKUVASTI. Sudet aiheuttavat helkkarinmoisia tappioita lampaankasvattajille, poromiehille ja tappavat yhtenään myös koiria. Mikäli asian eteen ei jotain tehdä, on vain ajan kysymys koska joku ihminen loukkaantuu tai kuolee. Suomessa näin ei ole käynyt yli 100 vuoteen, johtuen vain ja ainoastaan siitä että susien määrä on metsästyksellä painettu alas. Nyt on tilanne erittäin huolestuttavasti muuttumassa pahempaan suuntaan.
   Onhan tämä trolli? Ei voi olla totta. Juttu on niin, että susia ja muita villieläimiä ajetaan jatkuvasti ahtaammalle sitä mukaa kuin asutus kasvaa. Ne eivät kuitenkaan voi ahtautua kerrostaloihin tai muuta mukavaa - ne tarvitsevat tilaa, ja kun sitä ei enää muualta löydy niin sitä haetaan sitten pakon edessä ihmisasutuksen alueelta. Eihän terve villieläin lähesty ihmistä muuten kuin vahingossa tai kun ei muuta voi. Sitten niitä asutuksen lähelle tulevia tapetaan, kun "jos tekisivät fiksusti niin pysyisivät poissa MEIDÄN alueilta, kyllähän ne nyt tietää missä rajat menee ja nehän voi vaikka 0,001% todennäköisyydellä raapaista jotakuta..." Liioiteltuahan tuo on, mutta perusajatus ihan paikkansa pitävä, etenkin jos susien hyökkäyksiä ei todistetusti ole juuri tapahtunut ja jos onkin niin niistä on aikaa. Ja voiko joku oikeasti kauhistella sitä kun susi vie lampaan tai koiran? Niillä sentään on puolellaan ihminen (joka ei tunnu kuitenkaan tarpeeksi niitä suojelevan), susilla taas ei ketään, ja pakkohan niidenkin on jotain syödä ja pyrkiä hengissä selviämään. Minä en toivo kenenkään kuolevan/loukkaantuvan tai keneltäkään vietävän lampaita, koiria tai mitään muutakaan, mutta toivoisin todellakin että ajateltaisiin realistisemmin. Susilla on vähintäänkin yhtä suuri oikeus elää täällä kuin meillä, eivätkä ne ole pyytäneet päästä nykyisenlaiseen tilanteeseen. Näyttäisi melkein siltä että ihmiset ovat kaivaneet sen kuuluisan kuopan johon sitten itse tipuimme...

   Lainaa

  123. Tulos: +6 (12 ääntä)
   piis: “piis: Ihan kun jengi hyvää hyvyyttään ammuskelis hirviä, ettei etelän pellet törmäile niihin.Puhdas itsekkyys ja kiva tappomieli siihen ajaa. Kelpaa naapurille sitten taas pikkaisen rehvastella. Vuoden meriitit hankittu, kun sosiaalinen kyvyttömyys ajaa pisteeseen, jossa omaa statusta kohotetaan lahtaamalla huomattavasti heikommin varustautuneita dudeja.” Mitä urpoilet ja millä logiikalla? Ei liittynyt millään muotoa kommenttisi vastaukseeni.Kyseisellä keskustelullahan ei ollut mitään tekemista lihan syönnin etiikan kanssa, vaan vaikuttimet olivat jossain aivan muualla.
   kuinka niin ei liittynyt? Metsästyksen vaikuttimena on saada lihaa, ei niitä hirviä ilokseen tapeta van ne hyödynnetään kyllä ihan ravinnoksi. ei meillä päin pröystäillä sillä kuka on päässyt tappamaan hirven, hienoa kun kotiin saadaan lihaa eikä sitä tarvitse ostaa kaupasta. Urpoilua toikin yhdistää metsästys ja sosiaalinen kyvyttömyys, miten nekään liittyvät keskusteluun? Vaikuttimista ei kannata puhua kun ei niistä oikeasti tiedä mitään. Ja ennenkuin joku alkaa lässyttään supien ja minkkien metsästyksestä, juu, niitä ei syödä, mutta niiden karsimisella halutaan suojella pesiviä lintuja - aivan kaikkia ei pelkästään riista-lintuja Eiranranta: ei se olekaan se rahallinen menetys mikä koiran menetyksessä tiepiiri, vaan katsos jollekin se kirppusäkki on tärkeä, vaikka sinusta se onkin vaikea ymmärtää

   Lainaa

  124. Tulos: +18 (32 ääntä)
   Olen asunut Rovaniemen yläpuolella, nykyään hiukan alempana. Tunnen henkilökohtaisesti porojen kasvatuksella elävän perheen, tosi mukava perhe, mutta kun poroista on kyse niin revin perseeni ko. perheen ajatusmaailman takia. Kun yksikään poro kuolee suden toimesta on tyypit hakemassa kaatolupaa (jota ei onneksi myönnetä usein). Ymmärtäisin jos sudet hakisi poroja suurinpiirtein kotiovelta, mutta hemmetti niitä ko. perheen elukoita on kymmenien kilometrien säteellä (talviaikaan). Kesällä porot päästetään irti, jotta omistajien ei tarvitse huolehtia niistä ja hankkia ruokaa. Porot, näiden ihmisten omistuksessa olevat elukat, juoksevat luonnossa syöden luonnon antimia, minusta on pelkästään reilua, että sudet syö niistä muutaman. (Nämäkin kuolevat on yleensä vanhoja tai sairaita. Lisäksi usein syytetään sutta poron tappamisesta, vaikka todellisuudessa poro on voinut kuolla johonkin muuhun ja sudet vain ovat käyneet vetämässä haaskan kitusiinsa) Sitten lampaat. Lampaita syö susien lisäksi ilves ja kettu. Tämä menee jo ehkä vähän henkilökohtaisemmaksi, lampaat kun eivät syö luonnon antimia (joo syövät heinää, mutta lampaiden omistajan tontilta, ei suoraan luonnosta kuten porot) ja ovat usein niin lähellä omistajan asuntoa. Tähän mielestäni ainoa ratkaisu on ennaltaehkäisy, jos sitä ei ole hoidettu niin sitten on voi voi kun lampaat viedään pihasta. Ennaltaehkäisynä voisi mm. tehdä kunnon aidan laitumen ympärille, tiivis puinen aita jossa menisi sähkölanka ylä- ja alareunassa. Aidan ulkopuolella voisi olla syvä oja, joka hiukan vaikeuttaisi aidalle pääsyä, sekä sen yli hyppäämistä. Lampaita puolustamaan koulutettu paimenkoira, jolle jopa voisi tehdä kopin laitumelle, jossa koira viettäisi yönsä, jolloin se on heti valmiina puolustamaan lampaita. Ja loppusilauksena muutama kuohittu pässi puolustamaan laumaa. Pelkkä lammaslaumahan vain säntäilee sekopäisenä, jolloin niitä on helppo saalistaa. Luonnossa pässit kokoavat lampaat keskelleen, heikoimmat sisälle ja pässit ulkopuolelle sarvet tanassa. Ja jos Fifin turvallisuus huolestuttaa, niin sitten on jättämättä sitä Fifiä yksin ulos. Jos taas ulko-koiran turvallisuus huolestuttaa, niin tekee sitten sille koiralle semmosen aitauksen, että se susi ei tule siitä läpi. Porukoiden koiran aitauksesta ei saletisti tulisi susi läpi, karhullakin menisi kunnon tovi.

   Lainaa

  125. ent.poromies 23.5.2012 22:56
   Tulos: -11 (27 ääntä)
   Tervejärki: diddidii: Luuletko sinä oikeesti että poromiehen elanto on vaarassa sen takia että sudet syö muutaman kymmentä poroa vuodessa ja rattijuopot toiset kymmenen? Poroisännillä on satoja ellei jopa tuhansia poroja. Ei se pari kymmentä kuollutta poroa vie poroisänniltä leipää pöydästä ja oletko kuullut että valtio korvaa petojen syömät ja ihmisten yliajamat porot?Ja kyllä asun metsän keskellä, kyllä meidän pihalla on jolkutellu montakin kertaa susia, mutta ei ne ketään häiritse paitsi ahdasmielisiä idiootteja, jotka eivät tajua elämän realiteetteja. Jos pelottaa että sudet syövät pihasta koirat ja lehmät/lampaat/you name it pihasta niin rakentakaa aitauksia ja laittakaapa vaikka liiketunnistemalla varustettu pihavalo vielä kaupan päälle ei ne sudet pitkään pihassa ole. Kuten jo aiemmin totesin niin meidänkin koirat on pihalla aitauiksessa ja joskus yöllä kuuluu hemmetin moinen meteli pihalta ja kun kurkistaa ikkunasta niin siellähän ne sudet ja koirat pitää turpakäräjiä aidan eripuolilla.
   Sinuna (ja kaikille muut te etelän pellet) ottaisin asiasta selvää ennenku täällä mitää selität. Ensinnäkin susi ei tapa pelkästää muutamia kymmeniä, vaan se tappaa satoja pienelläkin alueella ja susi tappaa poroja vain omaksi huvikseen ei nälkään. Heti tapettuaan yhen poron siirtyy seuraavaan jne. Toisin kuin karhu tappaa vain yhden ja syö sitä viikko tolkulla: Korvaahan ne kyllä, mut vain löydetyistä poroista ja suurin osa jää löytämättä. Ottakaa vielä sekin huomioon, että hyvässä lihassa oleva poro, jonka susi on tappanu, kestää jopa neljä vuotta uuden kasvatus, et ois samoissa lihoissa Nykyäänhä on myös semmosia koiria joita käytetään metsästyksessä irti ja sillon ne sudet yleensä tappavat. Tiesitkö sitä?

   Lainaa

  126. Tulos: +25 (27 ääntä)
   Tästä on feissarimoka aika kaukana. Ylläpidon propagandaa.
   Kyllä tämä feissarimoka osui ihan nappiin sillä maalaisena saa nauraa :D Sillä susifanaatikoilla ei ole parempaa tietoa tarjota kuin olettamuksia. Ensimmäistä ihmisuhria on manailtu jo Teperin kirjoista asti, vaan pirulauta kun nuo sudet eivät tajua olla vaarallisia ihmisille! Mikä lie vikana? Kukaan paljasjalkainen maalainen, joka on petojen keskellä työnsä tehnyt niin poro- kuin kotieläinpuolella, ei kyllä pelkää metsänelukoita kun tietää kokemuksesta, että olisi se susi tai karhu rouhaissut jo penskana napaansa jos olisivat ihmiselle vaarallisia. Tai jos pelkää, niin parempi olisi vaihtaa alaa ja muuttaa kaupunkeihin rattijuoppojen jalkoihin pyörimään. Enemmän huolta aiheuttaa eläinten oikeaoppinen suojaus, mikä nykymaailmassa on kyllä mahdollista, jos viitseliäisyyttä löytyy. Huomaa tästäkin ketjusta, ketkä on kaupungista muuttaneita uusiomaalaisia kun ovat niin kovin peloissaan, kun metsästä saattaa löytyä - HUI! - metsäneläimiä! "Siis enhän minä vihjaa, että kaikki uhanalaisista eläimistä pitäisi ampua, mutta melkein." ;) Terveisiä kainuusta!

   Lainaa

  127. Zetterberg 24.5.2012 0:20
   Tulos: -11 (27 ääntä)
   Eieieieieii minen kestä nuitten eteläläisten kommentteja en vain kestä! Kommentoikaa semmosia asioita joista tiiättä oikiasti jotaki, mutta poronhoidosta ja susien määrästä esim täällä lapissa on turha tulla inisemään koska niistä te tuskin tiiättä yhtään mittään! Ja RKTL:n luvut ei piä kyllä paikkansa ku niitä hukkia tullee koko ajan lissää itänaapurin puolelta ja niittenhän kulkua ei mitenkään rajoteta. Ja vaikka oisit asunu saakeli kuiten keskellä erämaata/ei mittään ja niin lapissa ku olla ja voi ja rovaniemen yläpuolella ja plaaplaaplaa niin ei se sitä tarkota että sie tietäsit asioista siltikhän yhtään enempää. Net tietää, jotka niitten susien kans joutuu elämään ja kärsii niitten tekemästä vahingosta. Ääääääh tulkaa sieltä ahdasmielisten kehäkolomoselta tänne ja eläkää niitten ihmisten elämää, joilla suet, ahmat ja karhut tappaa karjaa missä niien elanto on kiini, Se ei ole mittään halpaa hommaa kasvattaa niitä poroja ja vaikka kuinka sais korvauksia ja tosiaan siinä ku hyvä poro mennee niin ei se pelkkä valtiolta saatu korvaus riitä korvaamaan sitä aikaa ja vaivaa mitä sen elukan kans on tehty. Semmonen homma vielä, että suet on tappanu viimeksi 1800-luvulla siksi, että ku ne tappo ihmisiä niin tottakai ne metsästettiin melkein sukupuuttoon ja sitten laji lopulta rauhotettiin ja ne on saanu rauhassa lisääntyä ties kuinka kauan. Ei ne täältä Suomesta ihan heti lopu vaikka saataiski vähän enemmän kaatolupia esim poromiehille ja koiranomistajille.

   Lainaa

  128. Tulos: +1 (3 ääntä)
   Mussun mussun.

   Lainaa

  129. Tulos: +18 (28 ääntä)
   Dafuq? Missähän lapissa meikä on asunut, kun ei ole YHTÄÄN SUTTA jolkuttanut vastaan, ja kuulin kerran että "täällä on mahdollisesti liikkunut yksi susi", koska lumihangella oli epätavallisen suuria tassunjälkiä. Sekin "susi" paljastui lopulta meidän koiraksi... Tarkoitan noita nimimerkkejä zetterberg ja ent.poromies. Taatusti Lapissa on susia, mutta haloo, ei ole niin paljon, että yhdeltä poromieheltä veisivät tuolla tahdilla poroja. Ehkä satoja poroja katoaa koko työuran aikana...jos silloinkaan. :P Niin, niille kadonneille poroille voi löytyä miljoona muuta selitystä, esim se, että joku toinen poromies on niitä vienyt. Sitten liikenne, sairaudet, muut pedot, tms... Ja luuletteko ihan oikeasti te sitten tietävänne, kuinka monta sutta Suomessa on, jos "muiden lukuihin ei ole luottamista?" Ja siitä, että sudet tappavat metsästyksen aikana koiria, arvatkaas mitä? Voi hirvikin tappaa metsästyksen aikana koiran! Meiltä meni yksi koira siten, että se juoksi liian lähelle hirveä ja hirvi potkaisi oikein kunnolla. Entinen oli koira sen jälkeen. Riskejä sisältyy metsästykseen. Deal with it.

   Lainaa

  130. Zetterberg 24.5.2012 1:25
   Tulos: -3 (13 ääntä)
   ja lässyn lässyn!

   Lainaa

  131. ent.poromies 24.5.2012 19:47
   Tulos: 0 (14 ääntä)
   Zetterberg puhuu asiaa! http://yle.fi/uutiset/paliskunnat_petojen_suihin_jo_4000_poroa/6098936

   Lainaa

  132. Tervejärki 24.5.2012 22:36
   Tulos: +19 (31 ääntä)
   Hei entinen poromies ja zettenberg! Luitko ton artikkelin kokonaan? Siinä ei missään vaiheessa sanottu että sudet ois tappanut noin paljon! Suomen suurpedot ovat: karhu, ilves, susi ja ahma. Joten turha ampua kaikki susia sen vuoksi että joku noista neljästä on käynyt syömässä poroja Ja tiedoksi vaan susi ei yleensä tapa huvikseen! Se on ahma tai ilves joka huvin vuoks tappaa. Ilves sen takia että se ei voi talvella syödä jäätynyttä lihaa sen tylpän pään rakenteen vuoksi, koska ei saa riittävästi purenta voimaa. Joten kun ilvekselle tulee nälkä niin se tappaa uuden poron, syö mahansa täyteen ja tappaa uuden poron (tai jonkun muun eläimen, minkä se nyt saakaan ensiksi kiinni), kun seuraavan kerran tulee nälkä. (Poroja on vain niin paljon, että yleensä se ensimmäinen helpoin saalis on poro). Jos jotakuta petoa haluat syyttää että on yhden yön aikana tappanut useita poroja niin syytä ahmaa, koska se tappaa huvikseen. http://www.suurpedot.fi/www/fi/lajit/ahma/ravinto/index.php ``Otollisissa lumiolosuhteissa ahma saalistaa poroja ja metsäpeuroja, mutta se ei pysty kaatamaan aikuista hirveä. Ahmaa pidetään julmana petona, koska se ei aina tapa poroa kerralla, vaan esimerkiksi halvaannuttaa sen puremalla niskarankaan.Talvella ahma saattaa tappaa kerralla useampia poroja tai metsäpeuroja. Tämä on tyypillistä käyttäytymistä näätäeläimille, ne tappavat niin sanotusti varastoon.´´ Tiedätkö miten sudet saalistaa? Jos kyllä, niin tiedät itsekkin ettei sudet sillä saalistus taktiikalla tapa kymmeniä poroja yössä. http://www.suurpedot.fi/www/fi/lajit/susi/ravinto/index.php ``Susi on koiraeläinten tavoin kehittynyt kestäväksi ja sitkeäksi takaa-ajajaksi, joka saalistaa laumassa itseään huomattavasti kookkaampia saaliseläimiä. ´´ Eli susu ajaa takaa saalistaa (poroa, hirveä, peuraa ym.) kunnes se väsyy eikä jaksa enää puolustaa itseään, jolloin susien on helppo kaataa se. Ja poro jaksaa juosta ihan saatanasti tarpeen vaatiessa ja poro laumakin ei juokse yhtenä massana pakoon kuten esim. afrikassa gnuut. Vaan nekin hajaantuvat pienemmiksi laumoiksi joten ei yksittäinen susilauma voi tappaa kymmeniä poroja kerralla. Ja sinä et ala mulle lässyttäämän ettenkö tietäisi aiheesta. Itse opiskelen biologiaa. Ja en asu kehä kolmosen sisällä, enkä missään muussa kaupungissa. Vaan Pohjois-Savossa keskellä korpee.

   Lainaa

  133. Tulos: +3 (13 ääntä)
   Mikko: Yleisin tapaus on kuitenkin että metsästysreissulla sudet hyökkää koiran kimppuun.
   siis metikköön mennään elukoita tappamaan. takaisin tullaan kuolleen elukan kanssa. RESULT.

   Lainaa

  134. Tulos: +23 (25 ääntä)
   "Jos sen “mopen” vie yöksi sisälle, tiedättekö mitä sille “puolustuskyvyttömälle” karvapallolle tapahtuu? Se saa lämpöhalvauksen, mailla yleensäkin koirat on pihalla juuri sen takia, että turkki on niin paksu, että ne kärsii sisällä (tiiättekö siis ne huskyt ja mettästyskoirat?) Osaa ne puolustautua mutta kun laumallinen susia hyökkää ni mitä yksi koira voi tehdä? Eikä ne tosiaan ole “narun päässä”, vaan tilavassa häkissä, missä ne on siis tyytyväisiä eikä kidutettavina sisälämmössä. Siitähän tulisi jos eläinsuojeluasiatyypit ihmettelemään että mitä niitä koiria kiusataan. "
   Älä nyt herranjumala jauha paskaa! Itelläni on aina ollut newfoundlandinkoiria, kaukasianpaimenkoiria, pyreneittenmastiffeja jne (tiedätkö siis niitä OIKEASTI karvaisia hurttia, suurikokoisia vuoristomolosseja), ja kuule yksikään ei ole sanut lämpöhalvausta sisätiloissa. En sitten tiedä minkälaiset hellelukemat talouksissa siellä Lapissa on, mutta täällä Etelässä ainakin huushollin lämpötilat ovat normaalit - sellaiset että ihmiset ja eläimet kyllä pärjäävät. Tälläkin hetkellä löytyy newfoundlandinkoira ja sekarotuinen laumanvartija, ja tuossa ne sisällä nukkuvat. Nauttivat ulkona olemisesta kesäisin ja talvisin, mutta viettävät myös sisällä aikaa ja nukkuvatkin aina sisätiloissa. Kyllä ne ulos pääsisivät jos haluaisivat, mutta ei niitä ulkona kiinnosta nukkua. Ainoastaan todella kuumat kesäpäivät ovat poikkeuksia jos sisälämpötila kohoaa liikaa - silloin ne yöllä saattavat mennä hetkeksi ulos vilvoittelemaan. Harvemmin kuitenkin. Ainiin, ja mistään kiduttamisesta ei ole kyse. Meillä asuu vain tyytyväisiä ja onnellisia eläimiä! .. Ja edelleen, kuten jo aikaisemminkin joku mainitsi, niin ihmiset ovat tulleet susien reviirille. Mikä oikeus ihmisillä on vallata kaikki paikat? Tuhotaan eläinten elinympäristöt ja sitten vauhkotaan kuinka villieläimiä näkyy asutusalueilla - ja sitten toisessa käänteessä ollaankin jo tuhoamassa itse eläimiä. Ei jumalauta. Ja kyllä se nyt vain niin on, että ihmisen tulee huolehtia niistä fifeistään, mirreistään ja sun muista elikoista että ne on turvassa. Jos ei takaa eläimelle turvallisia elinoloja, ei voi myöskään olettaa että se on turvassa.

   Lainaa

  135. Tulos: -4 (6 ääntä)
   oivoi: Otetaan esimerkiksi lapin lääni (siellä missä on poroja ja talvisin enemmän lunta ku
   Ei ole mitään Lapin lääniä enää.

   Lainaa

  136. Kaksoispisteviivadeedee 25.5.2012 20:43
   Tulos: +15 (25 ääntä)
   Ensinnäkin jumalauta ihmiset nyt oikeesti! ELÄIMILLÄ EI OLE MORAALIA. SUSI EI TIEDÄ TEKEVÄNSÄ VÄÄRIN KUN TAPPAA JONKUN PIKKU PISKIN. Se toimii tasantarkkaan vaistojensa mukaisesti. Jos samaa logiikkaa käytetään kuin Janna (lyhyesti = tapetaan sudet ennenkuin ne tappaa ihmiset), niin sittenhän meidän pitäis pelastaa maailma ennenkuin se tuhoutuu ja menee niinsanotusti pilalle. ;O Tämä kyllä pitää osittain paikkaansa, mutta esimerkiksi minä olen yhtä hyvä vaihtoehto pelastamaan maailman kuin Janna hävittämään sudet Suomesta. Hei pliis oikeesti. Järkee SAA KÄYTTÄÄ. Ihmisrodulla on noussut kusi hattuun ja varsinkin se, että harmillisen moni ihmisrodun edustaja luulee ylempänä luontokappaleita, koska ne ei oo yhtä älykkäitä ja tappaa kotieläimiä. IHMISETKIN TAPPAVAT TOISIAAN JA MITÄ SILLE ASIALLE TEHDÄÄN? No heitetään naurettavan lyhyeksi ajaksi linnaan ja heristetään etusormea (itse ainakin keskisormea) ja sanotaan: Soo soo, ei noin saa tehdä. Vittu vois muuttaa mettää ja ruveta erakoks. End of rant.

   Lainaa

  137. susialueella 26.5.2012 21:27
   Tulos: -3 (19 ääntä)
   Tämän jutun tänne laittanut tuntuu olevan sitä mieltä etteivät sudet ole ongelma? Etenkin maaseudulla muun muassa omalla kotiseudullani susia liikkuu runsaasti ja ne alkavat tuottaa ongelmia kannan kasvaessa ja ravinnon vähetessä. Tällöin sudet alkavat tulla ihmisten pihapiireihin ja saattavat hyökätä lemmikkien ja kotieläinten kimppuun. En ihmetele yhtään, jos susi joskus vielä hyökkäisi pienen lapsen kimppuun. Se ei kuitenkaan ole myöskään totta etteikö asialle olisi tehty jotain. Susien liikkuessa paljon pihapiireissä, tai tappaessa kotieläimiä, voidaan sudesta antaa kaatolupa (tämä toki tuntuu olevan liian myöhään sillä susi on tällöin jo tehnyt vahinkoa). Lapsille on myös järjestetty ainakin täällä päin susikuljetuksia (taksi kyyti kouluun ja kotiin lapsille, jotka asuvat susialueella). Ja kaikki maaseutuasukkaat tietävät, että susi kantaa pidetään myös kurissa salakaadolla, jonka ainakin itse hyväksyn, jos lupia ei anneta tarvittaessa. Kunhan salakaadossa ei liioitella.

   Lainaa

  138. Tulos: +1 (11 ääntä)
   kolme: Wääk
   Toiveesi on toteutunut. Puutunko vähän turhan kärkkäästi näihin eläinaiheisiin vai miksi oletit, että mulla on tähän pätevä mielipide? : D

   Lainaa

  139. ent.poromies 28.5.2012 0:26
   Tulos: -7 (23 ääntä)
   Tervejärki: Selitäppä sitte se kerta oot "muka" asiantuntija, miks täällä meillä päin susi tappaa pari sataa poroo vuodessa ja yhtäkäää ei ole edes syöty. Kyseessä ei sitte ole mikään ahma tai ilves. Sulla ei itellä taida olla yhtää käytännön kokemusta ja taitaa see opiskeluki olla pelkkää "mustaa valkosella" ja kirjasta luettua paskaa:D

   Lainaa

  140. spurdosetä 28.5.2012 1:08
   Tulos: -6 (10 ääntä)
   Toi wikipediasta lainattu quote, jossa sanotaan, että 1880-luvun jälkeen Suomessa susi ei ole surmannut ihmisiä, on sikäli harhaanjohtava, että tuon jälkeen sudet hävitettiin Suomesta käytännössä sukupuuttoon. Toisin sanoen tilastollinen otanta Suomesta tuon jälkeen ei kerro mitään suden vaarallisuudesta tai vaarattomuudesta. Vielä 1970-luvullakin susia arvioitiin olevan Suomessa vain noin kymmenen.

   Lainaa

  141. Tulos: +1 (3 ääntä)
   Wääk: Puutunko vähän turhan kärkkäästi näihin eläinaiheisiin vai miksi oletit, että mulla on tähän pätevä mielipide? : D
   Oikein arvasit.

   Lainaa

  142. Tulos: +9 (19 ääntä)
   ^ Jännä, miten ihmisillä on niin tarkka kuva minusta, pelkkien kommentointien perusteella. Osuit kyllä ihan oikeaan, luonto ja eläimet on lähellä sydäntä. Ottaa päähän kun ihmiset ei osaa arvostaa näitä asioita. Viime viikolla olin onneni kukkuloilla, kun isä näytti heidän pihassa pesivän tuulihaukan pesän ja vähän kauempana pesivän lehtokurpan! Lehtokurppa oli puolentoistametrin päässä, enkä siltikään huomannut sitä ennen kuin isä osoitti missä se on. Jännä otus, hyvin oli maastoutunut. Samalla reissulla nähtiin puun latvassa kukkuva käki, ensimmäistä kertaa elämässä todistin senkin otuksen olemassa olon. Tähän luontoelämykseen meni 15 minuuttia ja varmaan jaksan olla tuosta vielä pitkään iloinen. Ihana ja mielenkiintoinen Suomen luonto<3

   Lainaa

  143. Tervejärki 28.5.2012 23:11
   Tulos: +9 (23 ääntä)
   ent.poromies: Mitenpäs todistat että se on juuri susi joka ne porot on sulta tappanut? Ja kyllähän ne tappoluvut kummasti pienenee kun asioista ottaa selvää. Ensin se oli pari kymmentä yössä, josta tulisi yli 700 vuodessa, mutta nyt edellisen kommettini jälkeen tappoluku putosi pariin sataan vuodessa :DDDDDDD Sinuna en huutelisi minun opiskeluistani yhtään mitään, koska näiden muutaman kommenttini perusteella et voi tietää niistä yhtään mitään. Minulla on kyllä käytännön kokemusta, usko tai älä. Ja mikä vika painetussa tiedossa on?

   Lainaa

  144. Tulos: +1 (15 ääntä)
   "ent.poromies: Mitenpäs todistat että se on juuri susi joka ne porot on sulta tappanut? " ^no eiköhä esim jotku suden jäljet paljasta mikä elikko on ollu kyseessä?? (ja suden jälkihän on melko helposti tunnistettavissa suden jäljeksi)

   Lainaa

  145. ent.poromies 31.5.2012 18:14
   Tulos: +2 (14 ääntä)
   Tervejärki: Mitenpäs todistat että se on juuri susi joka ne porot on sulta tappanut? Ja kyllähän ne tappoluvut kummasti pienenee kun asioista ottaa selvää. Ensin se oli pari kymmentä yössä, josta tulisi yli 700 vuodessa, mutta nyt edellisen kommettini jälkeen tappoluku putosi pariin sataan vuodessa :D DDDDDD Sinuna en huutelisi minun opiskeluistani yhtään mitään, koska näiden muutaman kommenttini perusteella et voi tietää niistä yhtään mitään. Minulla on kyllä käytännön kokemusta, usko tai älä. Ja mikä vika painetussa tiedossa on?
   No en minä nyt usko et ne karhu, ilves ja ahma tekis niitä susien jälkiä:DD. Sun mielestä se varmaa on mahollista?:D Ehkä selitin epätarkaksi, mutta siis sudet (4 sutta) tappovat viime syksynä yli 200 poroo 10-15km säteellä, et kyl siinä alkaa tulemaan jo useampi tappo päivässä. No ole hyvä ja kerro ne käytännön kokemukset?:D esim. susikanta suomessa on vain niitte painetuissa tiedoissa 150kpl, joka ei pidä yhtään paikkaansa paikkaansa.

   Lainaa

  146. Tulos: +10 (24 ääntä)
   ent.poromies: No en minä nyt usko et ne karhu, ilves ja ahma tekis niitä susien jälkiä:DD. Sun mielestä se varmaa on mahollista?:D Ehkä selitinepätarkaksi, mutta siis sudet(4 sutta) tappovat viime syksynä yli 200 poroo 10-15km säteellä, et kyl siinä alkaa tulemaan jo useampi tappo päivässä. No ole hyvä ja kerro ne käytännön kokemukset?:Desim. susikanta suomessa on vain niitte painetuissa tiedoissa 150kpl, joka ei pidäyhtään paikkaansa paikkaansa.
   Oot varmaan lähettänyt ruumiit eviralle tai muulle taholle joka on todistanut juuri suden tappaneen porot? Kuten aiemminkin sanoin, monesti syytetään susia vaikka kuolinsyy olisi ihan toinen. Sinun porot on aivan hyvin voineet kuolla tauteihin tai vanhuuteen ja sudet ovat vain käyneet korjaamassa raadon pois. Varmasti muutaman, ehkä jopa puolet on susi oikeasti tappanut, näissäkin tapauksissa sudet yleensä valitsee sen heikoimman yksilön. Mikä taas on oikeasti porolaumallesi hyväksi, siis että heikoimmat karsitaan pois. Edelleen minusta on aivan oikein, että sudet verottavat porokantoja, koska ne porot syövät luonnon antimia. Jos ruokkisit porosi itse, omasta kukkarostasi, silloin saisit mielestäni valittaa kuolleista poroista. Koska näin ei ole, pidä pääsi kiinni.

   Lainaa

  147. Tulos: -10 (12 ääntä)
   Ministeri Nieminen: Kyse oli hei Suomesta.
   Onneksi suomalaiset sudet on sivistyneempiä kuin ulkomaalaiset!!!

   Lainaa

  148. Tulos: +13 (17 ääntä)
   Ventriloquist: Tuo, että susi ei ole tappanut ihmistä sitten 1800-luvun, on paskapuhetta. Joko olette unohtaneet sen yhden likkaparan rapakon takaa, joka ihan jokunen vuosi takaperin lähti pururadalle – viimeistä kertaa. http://en.wikipedia.org/wiki/Wolf_attacks_on_humans#List_of_fatal_wolf_attacks
   Jos sudet ovat koko mailmalla tappaneet 13 ihmistä kymmenessä vuodessa niin en sitä vielä kutsuisi kovin vakavaksi uhaksi. (Ja Suomessa viimeksi liki 150 vuotta takaperin...) Koirat tappavat pelkästään Jenkeissä 30-35 ihmistä vuodessa ja kun muun maailman luvut lisätään niin puhutaan luultavasti sadoista tai jopa tuhansista kuolemista vuodessa... eli mikä olikaan se suurempi uhka. Erämaan villieläin vai naapurin Mopsi?

   Lainaa

  149. Tulos: +5 (13 ääntä)
   Hanna: Tottakai METSÄSSÄ saa juosta ihan mitä elukoita vaan siellä on. Kun sudet tulevat asutuksen lähelle ja kaavoitettuun taajamaan, seuraavat ekaluokkalaista tien toiselta puolelta tämän odottaessa koulukyytiä, aletaan olemaan vesillä joista ei lopputulosta voi tietää.
   voi vitun pelle :D onko pakko ollut muuttaa jonnekkin jumalan hylkäämään metsikköön. totta perkeleessä siellä metsissä on niitä susia ja muita karvapalloja jotka vaistojensa varassa nälkäänsä syövät. miettisivät perkele kaupunginisät ja emännät mihin helvettiin niitä asuinalueitaan kaavoitaa.

   Lainaa

  150. Luonnosta vieraantuneet 12.7.2012 23:25
   Tulos: +5 (15 ääntä)
   Ootteko siellä maalla kuullu sellasesta että "luonto antaa, luonto ottaa"? Ihminen ei voi hallita luontoa, ei vaikka kuinka yrittäisi.

   Lainaa

  151. Tulos: +10 (12 ääntä)
   Panukka: Susi on mun lempieläin. Iso keskisormi Jannalle.
   Minun myös. Yhtä suuri oikeus elää niillä on kuin ihmisilläkin. Ihmiset vaan ovat niin itsekeskeisiä. Eivätkä sudet mitään huippuvaarallisia ole. Kuinka usein kuulee niiden syöneen ihmisiä? Ihminen se on ihmiselle susi. Sitäpaitsi länsimaissa susi on yhdistetty liiankin usein pahaksi, kaikkien " iso paha susi "- tarinoiden ansiosta. Joissakin maissa, paikoissa, sutta pidetään hyvänä olentona. Mietitään hetki kuinka usein kuulet rattijuopon aiheuttaneen vahinkoa? Entä suden? Niin. Järki käteen ihmiset. Tyttö 13.

   Lainaa

  152. Tulos: +7 (9 ääntä)
   Kake: Jos sudet ovat koko mailmalla tappaneet 13 ihmistä kymmenessä vuodessa niin en sitä vielä kutsuisi kovin vakavaksi uhaksi. (Ja Suomessa viimeksi liki 150 vuotta takaperin…) Koirat tappavat pelkästään Jenkeissä 30-35 ihmistä vuodessa ja kun muun maailman luvut lisätään niin puhutaan luultavasti sadoista tai jopa tuhansista kuolemista vuodessa… eli mikä olikaan se suurempi uhka. Erämaan villieläin vai naapurin Mopsi?
   Juuri sitä minäkin.

   Lainaa

  153. Tulos: +3 (9 ääntä)
   Tunnen Jannan ja haluaisin sanoa sille narsistille pari valittua sanaa. Ps. Pistin tän vissii tänne joskus aka mua saatte kiittää +-200 kommentista.

   Lainaa

  154. Tulos: +7 (9 ääntä)
   Susi on eriitäin uhanalainen Suomessa ja hieno eläin sitä ei saa ees metsästää ilman lupaa. http://wwf.fi/maapallomme/uhanalaiset/kotimaiset/suurpedot/

   Lainaa

  155. Tulos: -3 (7 ääntä)
   Jos asuu ihan böndellä missä esiintyy susipupulaatioita on vaarana, että ne syö sun lemmikin. Muuta etelään niin ei sudet syö koiraasi, jäät vaan piskis kans rekan alle.

   Lainaa

  156. varikkosonni 2.12.2012 23:19
   Tulos: +6 (8 ääntä)
   Jonathan: Susien ja rattijuoppojen vertailussa ei ole kyllä mitään logiikkaa. Varsinkin kun juuri mainitttiin, että susia on Suomessa se noin 150. Rattijuoppoja on tilastojen (huom. tilastojen) mukaan n. 50 000. Odotellaanko susikantojen kasvamista siihen 50 000:een ja katsotaan sitten kummat listii enemmän?
   Tai sitten odotetaan rattijuoppokannan laskemista 150:een ja katsotaan sitten kuinka rattijuopot aiheuttavat yhä enemmän kuolemia.

   Lainaa

  157. varikkosonni 2.12.2012 23:23
   Tulos: +9 (13 ääntä)
   Ja joku valitti siitä, että metsät loppuvat kesken > susien on muutettava asuinalueille. Kenenköhän takia metsät loppuvat? IHMISTEN. Joten jos asutte siellä susien lähellä mutta haluatte edelleen päästää sen Mustin ulos niin laittakaa se saatanan susiaita. Ei ole niin vaikeaa. Se, että sudet ovat tappaneet tai loukanneet ihmisiä tai lemmikkieläimiä, on aina ihmisen vika. Mitäs menee alueelle, jossa susia on, tai mitäs päästää sen Mustinsa sinne metsään. Kyllähän se on harmillista, mutta niinkuin sudet, myös koirat ja karhut ja muut petoeläimet tappavat, no can do.

   Lainaa

  158. Tulos: +7 (9 ääntä)
   Myös koirat tappavat enemmän kuin sudet...

   Lainaa

  159. Tulos: -2 (10 ääntä)
   Nojoo, en oo mikään susien puolustaja mut tuli tossa vaan mieleen ku luin näitä teijän kommentteja ja sitä kuinka sudet ei oo tappanu ketään sataan vuoteen, ja rattijuopot taas tappaa koko ajan.. eikai ne sudet ketään tapakkaan ku ne ehditään ampua ennenku pääsee ees lähelle! mut mitä jos tehtäis rattijuopoille samanlailla et ku näkee sellasen ajavan tuolla liikenteessä ni ammuttais ne? saattais noi onnettomuudet vähentyä?

   Lainaa

  160. Tulos: +4 (6 ääntä)
   Kullertava: Juuri sitä minäkin.
   Samma här. Ja jos nyt vielä nuo rattijuopot otetaan tähän kuten otsikossa oli, niin ne nyt eniten kuitenkin tappaa. Antakaa susien olla ja elää, ja antakaa naapurin puudelien olla, todennäköisyys että tappaa mukulan on hyyyyyyyyyyvin olemattoman naurettavan vähäinen.

   Lainaa

  161. En mie vaan ymmärrä 22.12.2013 7:09
   Tulos: -8 (12 ääntä)
   kunkku: ja suden luontaista käyttäytymistä ei sitten hyväksytä jos se omasta näkökulmasta saaliseläimen tappaa? Ei se toki ole kivaa, jos se saaliseläin sattuu oma koira, poro, kissa tms olemaan. Eläimet kun nyt kuitenkin ovat eläimiä ja syövät sen minkä löytävät ja kiinni saavat (niillä kun ei tota kätevää kauppaa vieressä ole). Miksei kukaan sitten itke siitä että maalaiskissat syövät monia hiiriä, myyriä ja pikkulintuja? Se nyt vaan on niiden luonnollista vaistojen sanelemaa käyttäytymistä. Ja miksihän sudet ihmisasutukselle tulevat? Monilla paikoilla (en yleistä että kaikissa) niiden luonnolliset saaliseläimet ovat ihmistoimien takia päässeet vähentymään, joten niidenkin täytyy muuttaa uusille metsästysmaille. Paremman puutteessa ihmisten taajamille. Jos multa kysytään miten susi”ongelma” tulis ratkaista niin sanoisin että vähennettäis niiden susien saaliseläinten metsästystä. Hirvikolareita vähentämään voisi rakentaa niitä eläinten yli- tai alikulkusiltoja, sen sijaan että laitetaan verorahat ties mihin ihmeellisyyksiin.
   Ihan vilpittömästi kysyn, kun tällainenkin kommentti oli saanut niin paljon plussaa, että voiko noin kylmästi vaan sanoa, että "voi voi, älä laske sitä koiraa tai lasta ulos tai sitten muuta asumaan etelämmäs, koska sudelle se on vaan luontaista metsästää"? Jos ihan tosissaan tietää yhenki lapsen, joka on säikähtäny sitä sutta siinä tienpientareella kotimatkalla, niin kylmät väreet menee ajatuksestakin, että ootettais vaan kun ekan kerran susiauma oikeesti hyökkää lapsen kimppuun. Vielä kerran, onko ihmiset oikeesti näin kylmiä? :(

   Lainaa

  162. En mie vaan ymmärrä 22.12.2013 7:15
   Tulos: -5 (9 ääntä)
   Välikommentti: Enpä täällä kaupungissakaan lasta ulos päästäisi pimeällä, sikäli mikäli sellaisen omistaisin. Ihan tosissaan, kuka teistä antaisi lapsensa kulkea tai itse mielummin kulkisi perjantaina keskellä yötä ison kaupungin keskustassa tai ns huonommilla asuinalueilla kuin metsässä? Itse tuntisin oloni paljon turvallisemmaksi metsässä, susista sun muista huolimatta. Suomen vaarallisin peto ihmisen jälkeen on punkki, sitä kannattaa oikeasti pelätä paljon enemmän kuin niitä reilua sataa sutta.
   Taitaa unohtua, että pohjoisessa, missä tämä susi-ongelmakin on, tulee pimeä talvella jo aikaisin iltapäivällä. Lapsia ei siis laiteta yömyöhällä ulos. Toiseksi taitaa mennä sekaisin susi-ongelma, ja maaseutu-kaupunki vastakkainasettelut. Kukaan ei väitä, etteikö kaupungissa olisi varmasti ihan yhtä vaarallista ja pelottavaa kuin maaseudulla. Mutta susi-alueilla on susipelkoa, oli sitten kaupungissa yöllä minkälaisia mörriäisiä tahansa, se on oma ongelmansa. :)

   Lainaa

  163. Tulos: +2 (4 ääntä)
   koiratkin obvaarallisempia ku sudet

   Lainaa

  164. Tulos: +5 (7 ääntä)
   Nau: Saa (ja pitääkin) juosta petoeläimiä metsässä, mutta ei niitä häiriintyneitä yksilöitä. Jos susi liikkuu yksin, eikä sen vuoksi saa saalistettua luonnosta vaan päätyykin herkuttelemaan niillä lemmikeillä ja muksuilla, se kuuluu lopettaa. Ps. Et ehkä ole kuullut metsästämisestä? Silloin nääs koirat on laitettava metsään susien armoille. Ja tämä ihan vain sinun pelastamiseksesi hirvikolarilta, et ehkä halua että hirvikanta riistäytyy liian suureksi?
   Silloin, kun hukka vie koiran pihasta, niin manataan susi alimpaan helvettiin ja itketään, mutta sitten koirat kuitenkin "on laitettava metsään susien armoille". Luulisi, että se on ihan se ja sama syökö se susi sen koiran siinä pihassa vai metsässä. Niin jos oletetaan, että siitä koirasta ollenkaan välittää. Tietenkin se on ihan hyvä tekosyy jättää se koira pihalle, jotta hyvällä tuurilla se popsittaisiin poskeen ja pääsisi taas vähän lisää avautumaan kuinka susi on itse Saatana elukan muodossa.

   Lainaa

  165. Tulos: +12 (14 ääntä)
   En mie vaan ymmärrä: Ihan vilpittömästi kysyn, kun tällainenkin kommentti oli saanut niin paljon plussaa, että voiko noin kylmästi vaan sanoa, että “voi voi, älä laske sitä koiraa tai lasta ulos tai sitten muuta asumaan etelämmäs, koska sudelle se on vaan luontaista metsästää”? Jos ihan tosissaan tietää yhenki lapsen, joka on säikähtäny sitä sutta siinä tienpientareella kotimatkalla, niin kylmät väreet menee ajatuksestakin, että ootettais vaan kun ekan kerran susiauma oikeesti hyökkää lapsen kimppuun. Vielä kerran, onko ihmiset oikeesti näin kylmiä?
   Orava kerran lähes hyökkäsi kissani ja minun päälle, tuihotti ja sähisi. En tiedä onko orava koskaan ketään ihmistä tappanut, mutta onhan se mahdollista. Aikamoiset kynnet niiltä kyllä löytyy. Eli oravat, sudet, koirat, hirvet, mäyrät, ilvekset, kalkkunat ja karhut vois ainakin lahdata sukupuuttoon. Parempi jos otettaisiin varman päälle, ja pistettäisiin hamsteritkit ja hiiretkin vituilleen samantien. Jos ne sudet ei ketään vahingoita, niin minkä vitun takia jollain harhaisilla ihmisillä on ongelmia asian suhteen? "Pitääkö odottaa, että jotain tapahtuu" - ei ole tapahtunut tähänkään mennessä, niin miksi tapahtuisi jatkossakaan? Aina on mahdollisuus, että susi popsii lapsosen suihin, mutta mikäpä tällä pallolla ei olisi mahdollista tai mahdollisesti vaarallista?

   Lainaa

  166. Tulos: 0 (2 ääntä)
   Voi Janna, taitaa olla itse täys susi koko akka.

   Lainaa

  167. En mie vaan ymmärrä 25.4.2014 4:13
   Tulos: -5 (9 ääntä)
   Masa: Orava kerran lähes hyökkäsi kissani ja minun päälle, tuihotti ja sähisi. En tiedä onko orava koskaan ketään ihmistä tappanut, mutta onhan se mahdollista. Aikamoiset kynnet niiltä kyllä löytyy. Eli oravat, sudet, koirat, hirvet, mäyrät, ilvekset, kalkkunat ja karhut vois ainakin lahdata sukupuuttoon. Parempi jos otettaisiin varman päälle, ja pistettäisiin hamsteritkit ja hiiretkin vituilleen samantien. Jos ne sudet ei ketään vahingoita, niin minkä vitun takia jollain harhaisilla ihmisillä on ongelmia asian suhteen? “Pitääkö odottaa, että jotain tapahtuu” – ei ole tapahtunut tähänkään mennessä, niin miksi tapahtuisi jatkossakaan? Aina on mahdollisuus, että susi popsii lapsosen suihin, mutta mikäpä tällä pallolla ei olisi mahdollista tai mahdollisesti vaarallista?
   Tekis mieli toistaa miun aikasempi kommentti, mutta menis vaan taas kuuroille korville. Tosi osuva vertaus, oravat ja sudet. En mie ole mikään monsteri, joka haluaa hävittää koko lajin, mutta ihmisasutuksen ympärillä tavan kanssa pörrääminen kammottaa. Kyllä mie luulen, että moni ymmärtäis tätä pelkoo paremmin, jos ihan oikeesti yksinkertasesti asuisivat tällasella alueella (miun tapauksessa siis puhutaan Pohjois-Karjalan perukoista). Miusta on ihan turha liittää tähän nyt mitään yleisluontoista luonnon pelkoa, ihan tosissaanko väitätte, että maalla asuvat ihmiset ei rakastais tätä kaunista luontoa, mukaanlukien sen, että arvostavat susia, mutta johonkin se raja vedetään. Minä vedän sen siihen, että haluan turvallisuutta. p.s. Kyllä, olen niin no-life että nauran läpi uudestaan feissarimokia, paitsi tätä, jonka kohalla taas meinaa pistää vihaksi. ;)

   Lainaa

  168. Tulos: +6 (12 ääntä)
   Olen Itä-Suomesta ja en ymmärrä tätä susikammoa. Toki ne syövät poroja, koiria ja muita eläimiä välillä. Mutta niin me ihmisetkin syömme lihaa, tapamme eläimiä ja toisiamme. Ja sudet olivat täällä muutenkin ennen meitä ihmisiä. Jos jonkun eläimen kantaa pitäisi vähentää, niin se olisi ihminen.

   Lainaa

  169. Tulos: +8 (10 ääntä)
   On se nyt saatana meidän ihmisten kanssa. "MINUN koira MINUN karja MINUN porot tapetaan sudet minäminäminä olen tärkein luontokappale koko maailmassa tapetaan kaikki muut!!!11!!" Uskon että on kurjaa kun porolaumasta menee suden suihin muutama kymmenen (lue: heikot, vanhat ja sairaat), tai susi vie fifin siitä narun päästä, mutta ihan itse olet tunkenut ihraperäsi niiden asuinalueille. Luonto kun ei ole ihmisen omaisuutta, ja susi nyt sattuu toimimaan vain vaistojensa mukaan. Opettele elämään sen asian kanssa tai muuta pois.

   Lainaa

  170. Tulos: +2 (2 ääntä)
   oivoi: Jos sen “mopen” vie yöksi sisälle, tiedättekö mitä sille “puolustuskyvyttömälle” karvapallolle tapahtuu? Se saa lämpöhalvauksen, mailla yleensäkin koirat on pihalla juuri sen takia, että turkki on niin paksu, että ne kärsii sisällä (tiiättekö siis ne huskyt ja mettästyskoirat?) Osaa ne puolustautua mutta kun laumallinen susia hyökkää ni mitä yksi koira voi tehdä? Eikä ne tosiaan ole “narun päässä”, vaan tilavassa häkissä, missä ne on siis tyytyväisiä eikä kidutettavina sisälämmössä. Siitähän tulisi jos eläinsuojeluasiatyypit ihmettelemään että mitä niitä koiria kiusataan. Tuon lisäksi susia tulee kokoajan suomeen ja tietyst poistuukin venäjän rajojen kautta. Sudet raatelee myös poroja, siis no tietysti te ette taida edes tietää, että jokainen poro suomessa on ihmisen omistama. Pitäisikö nekin viedä sisälle kokoaikaisesti ja estää niiltä luontainen käyttäytyminen? Ja kun sudet hyökkää poron kimppuun tulee
   Hah saa muka lämpöhalvauksen? Omalla perheelläni on ollut metsästyskoiria koko ikäni, (ihan pitkäkarvaisia jämtlanninpystykorvia, aikalailla niinku husky) ja osa niistä onkin ulkona häkissä viihtynyt, mutta paremmin ne viihtyy sisällä nukkumassa. Oma koirani joka on myös siis metsästyskäyttöinen jämpti ei talvella viihdy ulkona persettään jäädyttämässä, mutta sitten kun saa liikettä lihaksiin ei aristele yhtään ja juoksee tunteja hirvien perässä metsästysaikaan. Koirani ei myöskään ole muuten "pilattu lellimisellä" sillä sille on ammuttu koko metsästysseuran toisiksi eniten hirviä elämänsä aikana, parempi oli vain sen isä joka myös asui öisin sisällä. Mietitkö miten ne huskyt sitten siellä Amerikoissa pärjää? Ei niitä pelkästään Alaskassa ja Siperiassa ole. Tottakai sudet tappaa niitä poroja, mutta ei kyllä niin suuria summia että se oikeasti finansiaalisesti vaikuttaisi kenenkään elämään. Lapissa ei edes arvion mukaan ole niin paljon susia kuin Itä-Suomessa sen takia kun poromiehet ne ampuu.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: rattijuoppo, susi, sudet, koira, lapset