Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

14-v. rappiolla

"Mitäs tänään ryyppäisin?"
rappiolla

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 92 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +655 (671 ääntä)
   Nolo:D

   Lainaa

  2. Tulos: +869 (891 ääntä)
   14-v ja laittaa jotain päivityksiä viinasta yms, voi luoja....

   Lainaa

  3. Tulos: +571 (573 ääntä)
   Miten voi olla noin säälittävä...

   Lainaa

  4. Tulos: +633 (651 ääntä)
   Tahtoisin tavata tapauksen äidin..

   Lainaa

  5. Hirvittää 22.10.2011 4:08
   Tulos: +512 (566 ääntä)
   Ei herranjestas sentään! Te, jotka tapauksen tunnette: näyttäkää tämä (ja ehkä Nelliltä löytyy näitä lisää) jollekin sosiaalihuollolle ja pian!!! Tuo tyttö tarvii kunnon kasvatusta ja ohjausta, kun vielä ehtii - muuten yhteiskunnalla on kohta huollettavanaan taas yksi alkoholisti/nisti lisää, jolla raukalla ei ole elämässään mitään tulevaisuutta... Kunnes ehkä 20-30 vuotiaana vain kuolee pois! :(

   Lainaa

  6. Tulos: +142 (566 ääntä)
   Tuon ikäisenä ei pitäisi juoda vielä mitään muuta, kuin pillumehua. Nam nam.

   Lainaa

  7. Tulos: +264 (300 ääntä)
   14-vuotias tyttö ja käyttää nuuskaa? :D epätavallista...

   Lainaa

  8. Tulos: +217 (235 ääntä)
   Eikä tuon ikäisenä pitäisi mitään päihteitä käyttääkkään...

   Lainaa

  9. Tulos: +241 (321 ääntä)
   Hurjaltahan se kuulostaa että 14-vuotias polttaa/juo viinaa/yms. mutta kun itse miettii taakse päin niin useimmilla vastaava käytös alkoi juuri yläasteen kynnyksellä eli siinä 12-13-vuotiaana, näin ainakin meidän koulussa. Harmillista, mutta loppupeleissä ei mitenkään harvinaista vaan lähinnä juuri sitä mitä enemmistö nuorista tekee (tosin kaikki ei yhtä kovalla kaliiberilla). Täällä tullaan varmasti paasaamaan kuinka kaikki johtuu kasvatuksesta ja vanhemmista mutta voin sanoa että näin ei todellakaan aina ole. Eniten tuntuivat rilluttelivat juuri ne nätit blondit tytöt ja vierestä seuranneena voin sanoa että harva vanhempi tietää mitä lapsensa ovesta lähdettynä oikeasti tekee vaikka niin tahtoisi kuinka kuvitella. Mokankin äiti oli pelästynyt ja antoi viinat varmaan takaisin koska ei osannut ajatella miten toimia - ja sitten vie tytön shoppailemaan näyttääkseen että välittää tästä eikä tämän tarvitse sortua päihteisiin sen takia, mutta ei osaa oikein sanoa sitä joten yrittää vaan miellyttää tytärtään mistä mennään taas ojasta allikkoon. Tai sitten äiti on itsekkin alkkis, en voi sanoa kun en tunne. Odotan paljon miinusääniä vanhemmilta jotka eivät halua ajatella mainitsemiani asioita, "Ei meidän Homo-Petteri vaan..!"

   Lainaa

  10. Tulos: +234 (242 ääntä)
   Ällöttää nämä teinit, jotka kuvittelee olevansa cool (vai mitä sanaa nykyään kuuluu käyttää?) mainostamalla ryyppäämistä ja muita päihteitä. Terveelliset elämäntavat olisi paljon enemmän cool, mutta eihän nämä pellet sitä tajua ennen kuin terveys on mennyt. Missä vika?

   Lainaa

  11. Tulos: +79 (113 ääntä)
   Säälittävää... mutta ajat muuttuu... kun mä olin 14v niin oli vielä harvinaista että sen ikäset ryyppää ja riehuu tuolla. *wanhus* xD

   Lainaa

  12. KUUMASÄMPYLÄ 22.10.2011 9:22
   Tulos: +193 (197 ääntä)
   "mitäs tänää RYYPPÄISIN ?" ei oikeest kuka sanoo noin ::''DDDD no okei, Nelli 14weee.

   Lainaa

  13. Tulos: +157 (167 ääntä)
   Lastensuojeluilmoitus alulle. Kaikki nuoret juovat ja blaablaablaa, mutta kaikkien nuorten vanhemmat eivät päihteitä ja nikotiinituotteita löydettyään ANNA NIITÄ TAKAISIN kun lapsi pyytää sillä verukkeella että tulee niksat. Se on edelleenkin laitonta kaiken muun hyvän päälle. Vanhempien pitäisi suojella eikä tuudittautua siihen mentaliteettiin että "kyllä ne sitä kuitenkin jostain saavat, kyllä ne kuitenkin juovat / polttavat joka tapauksessa".

   Lainaa

  14. Tulos: -52 (104 ääntä)
   voi helvetti mitä paskaa xD jos kerran tai pari on maistanu viinaa niin ei pentua siitä tunneta vitun lapsellinen wannabekovis mee huoraamaan.

   Lainaa

  15. Tulos: +15 (91 ääntä)
   Kertokaa, mitä tarkottaa niksat? :O

   Lainaa

  16. Tulos: +59 (89 ääntä)
   mato: 14-vuotias tyttö ja käyttää nuuskaa? epätavallista…
   Nuuska on nykyään trendikästä teinien keskuudessa, koska Jare & VilleGalle

   Lainaa

  17. Tulos: +64 (78 ääntä)
   Jaa-a, joku täällä sanoo, että useimmilla alkoi päihteiden käyttö siinä 12-13 -vuotiaana. Meilläpäin silloin ei noita juttuja silloin harrastaneet kuin se murto-osa, jotka nyt parikymppisenä ovat yh-äitejä/sossupummeja/koulut kesken jättäneitä/nistejä. Eihän se nuorena päihteiden käyttö tiettykään järjestään tarkoita sitä, että on loppuelämä on piloilla, mutta huomattavasti vaikeampaa on nousta "normaalielämään", jos jo vähän toisella kymmenellä hankkiutuu vääriin porukoihin ja huonoihin elämäntapoihin. Ps. Niksat = nikotiinin vieroitusoireet. 8)

   Lainaa

  18. Tulos: +65 (69 ääntä)
   Myötähäpeä on suuri..

   Lainaa

  19. Tulos: +42 (46 ääntä)
   myötähäpeä...

   Lainaa

  20. Tulos: +69 (75 ääntä)
   On muuten tosi masentavaa jos oikeesti 14-vuotiaana tarvii vetää kovaa viinaa päästäkseen känniin...

   Lainaa

  21. Tulos: +66 (70 ääntä)
   _b: Nuuska on nykyään trendikästä teinien keskuudessa, koska Jare & VilleGalle
   Totta, 3v sitten kun olin 15v, kukaan tuttavapiiristäni ei käyttänyt nuuskaa, sen jälkeen 3-5 alkoi käyttämään nuuskaa, mutta olivat silloin "jo" 16-17v. Nyt JVG:n ja Kulta-Leijonien ansiosta viimeisen vuoden aikana tuttavapiirissä nuuskaajien määrä on varmaan viisinkertaistunut, ja lukioni (samassa rakennuksessa yläaste) seiskaluokkalaiset kulkevat jo käytävillä biitti huulessa. Ei näin.

   Lainaa

  22. Tulos: -32 (56 ääntä)
   _b: Nuuska on nykyään trendikästä teinien keskuudessa, koska Jare & VilleGalle
   no hyi eikä oo

   Lainaa

  23. Tulos: +40 (48 ääntä)
   Täälläpäin nuoret polttaa ja juo lasten leikkipuistossa, sekä potkii mummoja...

   Lainaa

  24. Yli öpistö hörhö 22.10.2011 14:56
   Tulos: -33 (79 ääntä)
   Hirveästi kauhistellaan täällä, mut monestako vetoa että itsekin olette vetäneet ekoja kännejä tuossa iässä? Tai maistellut tupakkaa. Perseestähän se on, mut minkäs mahtaa. Itselläni oli nuorempana (n. 7 vuotta sitten) kavereita jotka aloittivat kuudennella luokalla kaljan juonnin ja nelosella tupakan polton. Hyvä homma... Ei siinä iässä vielä paljon ajattele että onkohan tämä nyt ihan terveellistä ja hyväksi minulle. Se on vaan coolia

   Lainaa

  25. Tulos: -54 (108 ääntä)
   mitä te oikeesti mesootte et äidin vika ja et toi tyttö pitää saada sossulle? ite alotin sen parin sidukan ryyppäämisen seiskalla ja mulla on maailman ihanin äiti ja nykyään oon yli 20 ja opiskelen ja muutenkin kaikki tosi hyvin. ei aina voi syyttää äitiä tai ajatella et tyttö on ihan hukassa. perus teini.

   Lainaa

  26. Tulos: -36 (58 ääntä)
   lisäten vielä että tottakai tein kaiken aina salaa. joten äitiä ei todellakaan voi syyttää.

   Lainaa

  27. Tulos: +7 (73 ääntä)
   Hirvittää: Ei herranjestas sentään! Te, jotka tapauksen tunnette: näyttäkää tämä (ja ehkä Nelliltä löytyy näitä lisää) jollekin sosiaalihuollolle ja pian!!! Tuo tyttö tarvii kunnon kasvatusta ja ohjausta, kun vielä ehtii – muuten yhteiskunnalla on kohta huollettavanaan taas yksi alkoholisti/nisti lisää, jolla raukalla ei ole elämässään mitään tulevaisuutta… Kunnes ehkä 20-30 vuotiaana vain kuolee pois!
   Jaa, täällä löytyy taas vähintään yks ammattiloukkaantuja... Taidat olla juuri niitä jotka kirjoittelee sanomalehtien yleisöpalstalle nimimerkeillä ''huolestunut kansalainen'', ''yksi kaikkien puolesta'' tai ''verot maksava perheenisä''

   Lainaa

  28. Tulos: +73 (77 ääntä)
   minä: mitä te oikeesti mesootte et äidin vika ja et toi tyttö pitää saada sossulle? ite alotin sen parin sidukan ryyppäämisen seiskalla ja mulla on maailman ihanin äiti ja nykyään oon yli 20 ja opiskelen ja muutenkin kaikki tosi hyvin. ei aina voi syyttää äitiä tai ajatella et tyttö on ihan hukassa. perus teini.
   Sanoinkin että lastensuojeluilmoitus pitää tehdä siinä vaiheessa kun vanhemmat tietävät tästä toiminnasta ja viis veisaavat. Lisäksi itse sanot ryypänneesi pari sidukkaa, ja mokan teini puhuu viinapulloista, on siinäkin vähän eroa. Mieluummin lastensuojeluilmoitus tehdään ns. liian herkästi, asioiden tila tarkistetaan ja jos kaikki on kunnossa perhe jatkaa elämäänsä kuten ennenkin. Lastensuojelun tarkoitus on nimenomaan suojella lasta, ei syyllistää vanhempia. Lapsen elämä voi lähteä lapasesta ihan ilman vanhempien myötävaikutustakin, eli vaikka olisi kuinka ihana äiti niin silti alkaa syöksykierre. Onneksi sinulla siis on ollut ja on asiat hyvin.

   Lainaa

  29. Tulos: +63 (63 ääntä)
   "Niinku oon joskus sanonu et mua ei pahemmi tunneta kyl mistää siidereistä vaa suomiviinapullost" Jessus... "Mua ei sidukat kiinnosta. Koska oon kova, juon viinaa".

   Lainaa

  30. Tulos: +35 (43 ääntä)
   Kyllaha tuo kuullostaa kauhealta, ku 14-v uhoo vetanvansa kannit jne., mut kun itse olin tuon ikainen 11-vuotta sitten niin samalla tavalla kanssatoverit veti viinaa ja kertoili "kun olin niiiiiiiiiin kannissa" juttuja. Aloitin muihin verrattuna todella myohaan alkoholin nauttimisen, n. 18-vuotiaana, mutta harvemmin sita on humalaan saakka tullut juotua vaan ruaan kanssa ja baarissa muutamat. Pikkuveljillani on sama juttu ja nuorin veljeni ei juo kun joskus saunakaljat. Veikkaan, etta tama johtuu meidan vanhempien nerokkaasta kasvatuksesta: alokoholi ei koskaan ole ollut kielletty hedelma meidan perheessa eli vanhemmat ovat juonneet pari lasia viina ruuan kanssa ja ottaneet saunakaljan, ollaan saatu maistaa teelusikallinen kaljaa/viinia, jos ollaan haluttu ja taten meille ei ole ikina tullut semmoista uhoa, et vedan viinaa, ku se on niiiiiiin aikuista ja cool, mita muille kavereilla on ollut, kun ovat saaneet arestia, jos ovat alaikaisina kaljan juonneet/maistaneet.

   Lainaa

  31. Tulos: +44 (58 ääntä)
   mä oon 16 ja tyttö enkä oo ikinä polttanu tupakkaa, maistanu kyl, nuuskaakaa oo ees kokeillu ja tuntuman alkoholiin otin 8lk päättäreis ja siihe se jäiki enkä oo ikinä vetäny perseitä :)

   Lainaa

  32. Tulos: +11 (43 ääntä)
   Vittu oikeesti noita Ällön ''hauskoja'' pedari kommentteja. ''Älä nyt negis sehän on ihan vitun hauska!!'' On joo.

   Lainaa

  33. Tulos: +27 (33 ääntä)
   Ei nolous. Ja mikä idiootti mutsi vielä kaiken päälle.

   Lainaa

  34. Tulos: -17 (21 ääntä)
   Hei tyypit voisko joku linkittää mulle sen feissarimokan mis jollai oli face merirosvoenglannilla? Ja kommenteis kaikki ihmetteli sitä. En kuollaksenikaan muista sitä itse mokaa... JOKU LINKITTÄKÄÄ =d

   Lainaa

  35. Tulos: -17 (23 ääntä)
   Hupss... se oliki tossa etusivulla... :D

   Lainaa

  36. Tulos: +16 (22 ääntä)
   Mulle tulee tästä mieleen pikkusiskoni face-kaverit. Kaikilla noita "Tänää juomaa"-tilapäivityksiä. Itse vain kattelen sivusta, mutta pikkusisko ilmiantelee, en sitten tiedä, pitäisikö noitakin ilmiantaa?

   Lainaa

  37. Tulos: +39 (47 ääntä)
   Mietityttää kyllä tuo äidin suhtautuminen: epäilee mitä ilmeisemmin tytärtään, kun penkoo hänen kaappejaan, mutta kun kaapista sitten löytyy viinaa, tupakkaa ja nuuskaa, ei siitä rangaista, ei näitä edes takavarikoida, ja sen jälkeen tyttö vielä palkitaan kalliilla hiustenpidennyksillä ja viedään shoppailemaan?! Järjetöntä. Epäilen koko jutun todenperäisyyttä, olisiko vain 14-vuotiaan lesoilua: "Vittu jäin röökistäkin vittu kiini vitun mutsi saatanan kyylä seki!" Tällä voi sitten ylpeillä kavereiden keskuudessa, on kova ämmä, kun äiti ei uskalla viedä edes viinoja pois? Tai no, mistä sitä toisaalta tietää, on meitä niin moneen junaan.

   Lainaa

  38. Tulos: +19 (33 ääntä)
   hyi hele! nuuskan käyttö muutenki kuvottavaa mutta että muijienki pitää vetää sitä (kai tää on sit tätä sukupuoli tasa-arvoo)... nuuska ja naikkoset ei vaa kuulu yhteen! imho

   Lainaa

  39. Absolutisti 23.10.2011 2:26
   Tulos: +41 (45 ääntä)
   En ole koskaan ymmärtänyt nuuskan käyttöä (varsinkaan terveydellisistä syistä). Sitä käyttää kuitenkin monet, joka haluaa "näyttää hyvältä". Jokainen jolla on nuuskaa ylähuulessa näyttää vähintäänkin apinalta.

   Lainaa

  40. Tulos: -31 (35 ääntä)
   JL: Oletko koskaan kuullut kirjaimista Ä ja Ö? Todella tunnettuja täällä Suonmenmaalla.

   Lainaa

  41. Tulos: +37 (37 ääntä)
   Maya: Ei kaikki asu Suomessa vaikka suomalaisia ovatkin. Kyllä jos ite asuisin ulkomailla niin haluaisin pyöriä suomalaisilla sivuilla. Ja saattaa kirjoittaja olla vaihto-opiskelijana ulkomailla, koska se on erittäin yleistä.

   Lainaa

  42. Tulos: +19 (21 ääntä)
   Riksu: Totta, 3v sitten kun olin 15v, kukaan tuttavapiiristäni ei käyttänyt nuuskaa, sen jälkeen 3-5 alkoi käyttämään nuuskaa, mutta olivat silloin “jo” 16-17v. Nyt JVG:n ja Kulta-Leijonien ansiosta viimeisen vuoden aikana tuttavapiirissä nuuskaajien määrä on varmaan viisinkertaistunut, ja lukioni (samassa rakennuksessa yläaste) seiskaluokkalaiset kulkevat jo käytävillä biitti huulessa. Ei näin.
   ~10 vuotta sitten oli nuuskankäyttö koulussamme enemmän sääntö kuin poikkeus ainakin poikien kohdalla, tytöt käyttivät harvemmin jos ollenkaan. Ja tottakai ne piti aina räkiä kattoon kiinni, oli kaunista. Muodit tulee ja menee, päihteissäkin.

   Lainaa

  43. Tulos: -14 (36 ääntä)
   Tästä mitään lastensuojeluilmotusta tarvii tehdä, samaa menoo ois puolet teineistä huostassa:D

   Lainaa

  44. Tulos: +1 (21 ääntä)
   Meillä päin asiat on niin huonosti että ala-aste ikäset polttaa kylillä tupakkaa (suurin osa kääri itse sätkää) ja luultavasti myös juo viikonloppuisin... :/ ite oon 16 v , juon ja poltan vakituisesti (minä hyvä paheksumaan) mutta tuntuu ihan kamalalta kun jotku 11-12 v pilaa elämänsä ku ei tajua mitä tekee !

   Lainaa

  45. Tulos: +18 (20 ääntä)
   Toivon aika rutosti että nuo muuttuu ennenko hankkii lapsia (jos hankkii) on meinaan elämä painajaista kun vanhemmat juo, eikä se vanhempien polttaminenkaan mitään heraa seurattavaa ole. Eihän siinä toki mitään jos aikuinen ihminen ottaa joskus, mutta kun se on tapa ja sossu onnellisesti hönkii niskassa, niin näin lapsen silmin se on aika suoraa helvettiä.

   Lainaa

  46. Tulos: +24 (34 ääntä)
   Äitihän on tehnyt rikoksen antaessaan juomat alaikäiselle takaisin. Joten turha mussuttaa mistään "kaikki teinit ryyppää!" Rikos mikä rikos.

   Lainaa

  47. Tulos: +25 (27 ääntä)
   kuka suostuu hakemaan viinaa noin nuorelle?

   Lainaa

  48. Tulos: +31 (33 ääntä)
   Nää on taas näitä 14 vuotiaita jotka hakee vielä roolia... Tämä yksilö hakee selvästi "vitun idiootin" roolia.

   Lainaa

  49. Tulos: +12 (16 ääntä)
   Ai kamala, kun pää taas räjähti. Todellakin onneks on se kasvatus kunnossa... Ps. Hajosin Ohikulkijan loppukaneetille ihan kunnolla. :D

   Lainaa

  50. Tulos: +11 (15 ääntä)
   Anteeks, huomasin äsken, että Ohikulkijalla on täällä enemmänkin kommentteja. Siis hajosin tälle:
   Odotan paljon miinusääniä vanhemmilta jotka eivät halua ajatella mainitsemiani asioita, “Ei meidän Homo-Petteri vaan..!”

   Lainaa

  51. Tulos: +7 (23 ääntä)
   Kävikö kellään mielessä, että tyttö valehtelee? Ton ikäisillä on monesti tapana liioitella sekä vääristellä asiaoita. En usko, että äidin löydettyä päihteet ne on annettu takaisin, jos on, on perheessä ongelmia.

   Lainaa

  52. Tulos: +11 (13 ääntä)
   kkyh: Kävikö kellään mielessä, että tyttö valehtelee? Ton ikäisillä on monesti tapana liioitella sekä vääristellä asiaoita. En usko, että äidin löydettyä päihteet ne on annettu takaisin, jos on, on perheessä ongelmia.
   Saattaa olla että vähän liioittelee, mutta jotain perää noissa sen jutuissa on, ja vaikka oiski sepittäny koko jutun, nii aika säälittävää on kyllä tommosia kirjottaa feissiin. Yrittää kai olla joku "kulmien kovin"...

   Lainaa

  53. mahdollisesti minä 24.10.2011 2:18
   Tulos: +9 (11 ääntä)
   Oman kouluni (ylä+lukio) 7. luokka tuntuu olevan erittäin kiinnostunut kaikesta mitä ei saa koulussa vetää. Tupakkaa matkalla, nuuskaa pihalla ja energiajuomia teknisen työn varastossa. Ei sinänsä henkilökohtaisesti haittaa mutta kun koko luokka kärsii niin kyllä se vähän päähän ottaa. (Nää ei sentään vielä viinaa vedä, tai edes sidukkaa.)

   Lainaa

  54. Tulos: -8 (14 ääntä)
   nyt tähän väliin , tuo tyttö on myös voinut esittää että sen äiti oisi 'antanut' ne juomat&tupakkatuotteet takaisin (--: sillä minullakin oli välissä tämmöinen vaihe että on kovaa kun porukat antaa muka tupakkaa ja jne . (--: eli normi teinejä !

   Lainaa

  55. Tulos: +8 (16 ääntä)
   Ei kyllä tuon ikäisenä pitäisi ryypätä viinaa, tai mitään muutakaan alkoholia. Itse aloitin alkoholin käytön vasta 18-vuotiaana enkä tunne kovin monta muutakaan jotka jo yläasteiässä olisivat alkaneet ryypätä.

   Lainaa

  56. turnipsitonttu 24.10.2011 23:34
   Tulos: -10 (12 ääntä)
   Meidän kaveripiiri aloitti alkoholin 11v ja siihen sitten tupakki päälle. En tiedä mikä näiden nykyteinien kokemustaso on, mutta muistuu muutama kerta mieleen kun kaveri sanoi pöntön ääressä kun pidin hiuksista kiinni, että oksettaa, oksettaa....niin en keksinyt muuta kuin tunkea omia sormia neidin suuhun. (ajattelin, että jos saadaan mahdollisimman paljon ulos niin pystyn vielä varmistamaan, että pääsee kotiinkin). Itse kävin koulua ns. "huonolla alueella" jossa kuuli paljon vanhempien väkivaltaisesta käyttäytymisestä etc...

   Lainaa

  57. Tulos: +1 (17 ääntä)
   Kyllähän Suomessa ollaan ainakin reilut sata vuotta tupattu aloittamaan dokailu 13-14 ikävuoden hollilla. Kiltimmät on sitten erikseen mutta vähän raggarimmat on ollut aina tuommoisia. Nykyään tosin puukotellaan vähemmän väärältä kylältä olijoilta, se kuului ennen ihan yleisiin tapoihin teinikännäyksen yhteydessä.

   Lainaa

  58. Tulos: +6 (6 ääntä)
   Tunnetaan siitä suomiviinapullosta mistä saa varmasti pummittua omistanjan kolmannen hörpyn jälkeen... =DD

   Lainaa

  59. Tulos: -1 (15 ääntä)
   mato: 14-vuotias tyttö ja käyttää nuuskaa? epätavallista…
   iha tavallist lohjal ? :D

   Lainaa

  60. Kristoffer Nuutinen 27.10.2011 18:21
   Tulos: +6 (12 ääntä)
   Hei toi on ihan siistii laittaa tollasii päivityksii! Tai sit ei HHAHAHAHAHAHH asuu samal paikkakunnal toi ämmä HAHAH ! ::: `D

   Lainaa

  61. hävettäää 27.10.2011 20:32
   Tulos: -26 (40 ääntä)
   menee hermot näihin aikuisiin täällä jotka leikkii niin tekopyhiä. 1) varmastikkin olette ryypänneet jo nuoruudessani, oma isänikin aloitteli jo ennenkö täytti 16. Tai no ellette ole, ihmettelen. 2) ja tiedätte varmasti aivan hyvin senkin, että nykyään alkoholin saaminen on lastenleikkiä, ja samoin tupakan 3) ja ne aikuiset jotka luulevat lastensa viettävän leffailtaa kavereidensa kanssa perjantai iltana, olette oikeasti sinisilmäsiä. Ne on juomassa. ellei sitten satu olemaan kysymys todella nuoresta lapsesta, tai nuoresta joka ei kuulu ns."piireihin" millään tavalla 4) ja jos kiellätte lapsianne juomasta, he tekevät sen silti. antakaa heidän mielummin juoda, ei ole yhtä kiinnostavaa juoda salaa, ja voitte ihan avoimesti kysellä lapseltanne illan aikana että onhan hän kunnossa 5) ... ja ennemminkin se että nuoret rikkoo tätä lakia että alle 18-vuotiaat ei sais juoda on sääntö ku poikkeus...

   Lainaa

  62. Tulos: +19 (19 ääntä)
   Tiedän, että suomessa moni nuori on yläaste iässäm jo maistanut alkoholia ja tupakkaa (paino sanalla maistanut, harvempi niitä oikeesti juo siinä iässä), tosin minä en. Itseäni viime tai toissa vuonna (olen lukiolainen) kummastutti kun kuulin linjaautossa takapenkillä istuvien 7/8 luokkalaisten puhuvan ja nauravan viikonlopun bileistä missä olivat kai sitten juoneet, ja muutama oli juonut paljonkin ja oksentanutkin (eli jaksanut juoda toisenkin siiderin). Säälittää tollaset pellet (suuri osa niistä tyttöjä, muuten). Ehkä se ei pelkästään tunnu siltä, että ylä-asteelaiset ovat vuosi vuodelta typerämpiä. LoL

   Lainaa

  63. Tulos: +23 (27 ääntä)
   Yli öpistö hörhö: Hirveästi kauhistellaan täällä, mut monestako vetoa että itsekin olette vetäneet ekoja kännejä tuossa iässä? Tai maistellut tupakkaa. Perseestähän se on, mut minkäs mahtaa.
   Hyvin mahtaa jos täälläkin yksi pian täysi-ikäinen eikä ole ikinä juonut mitään saati sitten vetänyt kännejä.. Ai niin, konfirmaatiossa join vähän viiniä. O-ou. Tupakkaankaan en ole koskenut, usko tai älä.

   Lainaa

  64. Tulos: +22 (26 ääntä)
   tylsä: Hyvin mahtaa jos täälläkin yksi pian täysi-ikäinen eikä ole ikinä juonut mitään saati sitten vetänyt kännejä.. Ai niin, konfirmaatiossa join vähän viiniä. O-ou. Tupakkaankaan en ole koskenut, usko tai älä.
   O-ou! Kommentin perusteella olet MINÄ! Mukavaa, että mullakin on identtinen kaksonen :D Ja tosissaan en pysty menee lähellekkään tupakoitsijaa / humalaista. Haisevat niin järkyttäviltä et taju meinaa lähtee (astma, migreeni ja hajusteallergia samassa paketissa)

   Lainaa

  65. Tulos: -7 (17 ääntä)
   En nyt sen enempää kantaa tähän ota, mutta ei se niin harvinaista ole. Itellä ja monilla muilla kokeilut yleensä alkaa 12-13v, 14-15v se voi sitten olla jo säännöllistä. Kemuja on about joka toinen viikonloppu ja reilusti yli puolet käyttää nuuskaa tai tupakoi ainakin satunnaisesti.

   Lainaa

  66. Tulos: -8 (10 ääntä)
   Ja muuten niistä määristä, ainakin yläasteen loppupuolella se on yleensä joko puoli pulloa viinaa tai 6pakki kaljaa/siideriä minimi. Joillain sitten voikin mennä vaikka tuplana jos oikeen halutaan hauskaa pitää.. Onhan toki niitä jotka eivät vedä tippaakaan.

   Lainaa

  67. Tulos: +3 (9 ääntä)
   Voivoivoi, tunnen tapauksen :DD On aika tunnettukkin Lohjalla ku ryyppää ja pelehtii kaikkien kanssa ketkä kävelee vastaan (:

   Lainaa

  68. Tulos: -8 (20 ääntä)
   Täällä sitä ihmetellään, ette varmaan ite koskaan ollut nuoria ja TYHMIÄ? Toi tyttö vaan ilmottaa tosta facessa, ei kaikki ilmota. Mutta niiiiin moni n.14v juo & polttaa, minäkin sen ikäsenä.

   Lainaa

  69. Tulos: -6 (12 ääntä)
   hävettäää: menee hermot näihin aikuisiin täällä jotka leikkii niin tekopyhiä. 1) varmastikkin olette ryypänneet jo nuoruudessani, oma isänikin aloitteli jo ennenkö täytti 16. Tai no ellette ole, ihmettelen. 2) ja tiedätte varmasti aivan hyvin senkin, että nykyään alkoholin saaminen on lastenleikkiä, ja samoin tupakan 3) ja ne aikuiset jotka luulevat lastensa viettävän leffailtaa kavereidensa kanssa perjantai iltana, olette oikeasti sinisilmäsiä. Ne on juomassa. ellei sitten satu olemaan kysymys todella nuoresta lapsesta, tai nuoresta joka ei kuulu ns.”piireihin” millään tavalla 4) ja jos kiellätte lapsianne juomasta, he tekevät sen silti. antakaa heidän mielummin juoda, ei ole yhtä kiinnostavaa juoda salaa, ja voitte ihan avoimesti kysellä lapseltanne illan aikana että onhan hän kunnossa 5)… ja ennemminkin se että nuoret rikkoo tätä lakia että alle 18-vuotiaat ei sais juoda on sääntö ku poikkeus…
   Toi kolmas, niin totta. Monet munkin kavereiden (jotka juo) vanhemmat kuvittelee et ne on jossain kaverilla yötä, vaik ollaan yö ulkona ja juodaan. Just viikko sitten yksi mun hyvä kaveri lähti ambulanssilla vatsahuuhteluun & alkoholimyrkytyshän se oli. & 14 olen..

   Lainaa

  70. Tulos: +4 (12 ääntä)
   kyllä tuo aika perus meiningiltä täällä päin vaikuttaa. Minunkin _yläasteella_ vedettiin alkoholia ja huumeita _keskellä koulupäivää_ (itse en ollu näin idiootti), jotain rajaa? Päihteitä keskellä koulupäivää, todella kannattavaa ja viisasta. Nää oli kyllä pääasiassa näitä pikku huoria jotka pani jokaista vastaan tulevaa jätkää.

   Lainaa

  71. Tulos: +12 (12 ääntä)
   tidii: kuka suostuu hakemaan viinaa noin nuorelle?
   mäkin tätä mietin. kun täytin 18, mun sisko(tuolloin 16v)alkoi heti pyydellä mua ostaan ittelleen aina sitä juomista ja aika vastahankaisesti tuon ikäisellekkään ostin,enkä läheskään joka kerta kun pyysi/pyytää. itsekkin olin kyllä 16-vuotiaana juonu jo joitakin kertoi mut en niin useesti kun siskoni. veljeni taas on juuri 14 ja enkä todellakaan suostuis sille vielä mitään ostaan vaikka pyytäis. oon muutaman kerran huomannu kun esim olin kotoo poissa aika pitkän aikaa ja sit oli juomia hävinny aika iso määrä niin kyllä sit aika paljon raivosin veljelleni kun tiedän että se ne juonu oli... osaks siks et ei se mun mielestä sellasia ees tarvis vielä ja osaks siks kun ei ne juomat mitään ihan halpojakaan oo :P sit vielä kun aattelen et en itekkään pystyis vielä mitään suomiviinojakaan Alkosta ostaa(oon 19v) niin et joku yli 20-kymppinen menee sellasii ostaan 14-vuotiaalle?tai jopa nuoremmalle? vastuutonta. olkoot vaan normaalia muka nykyään et aletaan tosi nuorena juomaan mut kyllä sekin ois vaan vaikeempaa jos ihmiset lakkais ostelemasta niille nuorille juomista.

   Lainaa

  72. Dr Tötterstran 22.2.2012 16:28
   Tulos: +7 (9 ääntä)
   Mieluummin nyrkki perseessä, kun asua Lohjalla !

   Lainaa

  73. Tulos: +12 (12 ääntä)
   14v................... herranjumala :(

   Lainaa

  74. Tulos: -24 (38 ääntä)
   ei näin :D tunnen tän tytön eikä oo mitää liiotteluu! sanotaanko, että normaalia, että ton ikäset juo ja polttaa, käyttää nuuskaa yms. 14vuotias saa helposti hakurin, täällä lohjalla jotkut tulevat jopa itse kysymään "tarviiko hakurii?" olen samanikäinen, juon ja poltan, ja vanhemmat eivät tietenkään pidä siitä, mutta hei, jokaisen oma elämä! ja mitää sossu juttuja on turha alkaa inistä täällä, nykyään niitä tehdään turhan vähin syin, esim. koulussamme jos et istu jälkkiä, voit saada sossumerkin. ja samaa oli esim. isäni nuoruudessa, hän poltti (alotti n.12vee samoin mutsi) ja silloin he joivat esim. pontikkaa tai kiljua ja perus bissee ja suomiviinaa. suoraan sanottuna turha alkaa jeesustelemaan että oli järkytys, että ton ikäne juo ja polttaa, oletteko oikeesti elänyt niin pää puskassa. mutta yli menee, kun ala-asteelaiset juo ja polttaa, eräs tapaus nauratti ylipaljon kun kuulin, että neljä 1999 syntynyttä joivat siiderin neljään pekkaan ja olivat NIIN "kännissä" ja se että sen ikäiset polttaa koska se on niin "vitun siistiä" mutta vetävät poskareita :D

   Lainaa

  75. Tulos: +1 (5 ääntä)
   mato: 14-vuotias tyttö ja käyttää nuuskaa? epätavallista…
   Meidän ylä asteella ei varmaan olekkaa ketään joka ei polttaisi, ja hyvin monet käyttää nuuskaa + juovat... Myös ala asteella kutosilla on jo samaa käytöstä... Varsinkin pojilla, jos joku tyttö, johon on ihastunut polttaa, niin eikun vaan yrittämään tehdä vaikutusta tyttöön polttamalla itsekkin... Ja kavereiden isiltä/äiteiltä on varastettu tupakkaa jos ei ole äitiä/isää joka polttaa, ja jolta voisi varastaa. Vanhempia kavereitä värvätään hakemaan tupakkaa tai töissä olevat nuoret varastavat töistä toisilleen. Koulun taka pihalla ihan harrastetaan polttamista, joka välitunti, ja valitettavasti opettajat ei tälle mitään voi tehdä kun eivät tiedä+ ei ole todisteita, mutta kaikilla oppilailla tämä on tiedossa. Surullista mutta totta...

   Lainaa

  76. vanhanaikainen 15.6.2012 23:21
   Tulos: +2 (12 ääntä)
   Eihän toi oo mistää kotosin että noin nuoret juo ja polttaa ! Tyttö mieti ny vähä .. toi on todella noloa ja säälittävää .. ei tosiaan kannata laittaa tollasii juttui tänne ... ketään ei kiinosta että 14 vuotias tyttö on taas menossa ryyppäämää ja äiti pöllii päihteet ku penkoo vähän kaappii ja antaa ne takasi ku tytöllä on nikotiini puute .... korjaan ''nikotiinipuute''

   Lainaa

  77. Tulos: +2 (4 ääntä)
   olisi nellisworld-nelli :--D

   Lainaa

  78. Tulos: +4 (6 ääntä)
   Hirvittää: Kunnes ehkä 20-30 vuotiaana vain kuolee pois!
   Kyllähän kultaakin rikastetaan poistamalla siitä epäpuhtaudet.

   Lainaa

  79. Tulos: +2 (14 ääntä)
   Rose: Toivon aika rutosti että nuo muuttuu ennenko hankkii lapsia (jos hankkii) on meinaan elämä painajaista kun vanhemmat juo, eikä se vanhempien polttaminenkaan mitään heraa seurattavaa ole. Eihän siinä toki mitään jos aikuinen ihminen ottaa joskus, mutta kun se on tapa ja sossu onnellisesti hönkii niskassa, niin näin lapsen silmin se on aika suoraa helvettiä.
   Hän on 14!! Kyllä ihminen nyt kasvaa varmasti ennenkuin saa vauvan. Pitää olla aika tyhmä sanotakseen tuollaisia!!

   Lainaa

  80. Tulos: 0 (2 ääntä)
   Ettei vaan: olisi nellisworld-nelli :–D
   toivottavasti ei ole sama...

   Lainaa

  81. Tulos: +4 (6 ääntä)
   Mielestäni kuvan koomisuus ei ole sinä, että tyttö juo noin nuorena, monet nuoret jouvat tuossa iässä. Mutta huvittavaa on kuinka tyttö kysyy en sin ffacebooki mitä "ryyppäisi" ja sitten KEHUU kuinka hänet tunnetaan suomiviinasta. Meilläpäin ei ole ollut koskaan siistia leuhkia juomisellaan, vaikka monet joivatkin.

   Lainaa

  82. hyvin menee 19.10.2012 13:53
   Tulos: -15 (23 ääntä)
   Turhaa yleistämistä täällä kommenteissa. Kyl suurin piirtein melkeen kaikki nuoret juo. Sitten sossutädit pistää sen ryhmääpaineen piikkiin. Ei se mee niin edes lähellekkään. Itsekin vedin ekoja kännejä 12-vuotiaana. Viinaa join ekaa kertaa 13-vuotiaana. Ikinä en oo polttanu vakituissesti, mutta alotin satunnaisesti polttamaan seiskaluokalla. Kasiluokalla meinattiin sairaalaan lähettää, koska olin tainnut juoda liikaa. Tässä vaiheessa kaikki tädit sanovat, että minustakin tulee sossupummi tulevaisuudessa ja minut pitäisi ilmottaa sossuille. Nykyään, en ole muuttanut tapojani yhtään. Poltan edelleen satunnaisesti, lähden viettää kavereiden kanssa iltaa alkoholin kera. SILTI esim. pidän terveydestäni huolta, harrastan liikuntaa 3 kertaa viikossa, käyn lenkkeilemässä, käyn seurakunnan isoskoulutuksessa JA keskiarvoni lukion ensimmäisen jakson jälkeen oli 8.7, ysiluokan päättötodistuksen lukuaineiden ka oli 8.6. Tähtäykset tulevaisuuden varalle on erittäin korkealla, ja aion kirjoittaa fysiikan ja pitkän matikan. Nyt ei voi tädit enää väittää, että tulevaisuus menee penkin alle, vaikka tämä nuori juo ja polttaa. My work is done here. Pistäkää vaa sitä miinusta.

   Lainaa

  83. Ratiritiralla 15.11.2012 19:37
   Tulos: +1 (3 ääntä)
   Surullista.

   Lainaa

  84. Tulos: -6 (6 ääntä)
   Ei ole mun juttu yrittää puuttua muiden tekemisiin mutta kokemusta on noista 14v lissuista. Suoraan sanoen ei kiinnosta juoko vai eikö (parempi jos ei) mutta huomionhaun sillä voisi jättää sikseen.

   Lainaa

  85. Tulos: -14 (18 ääntä)
   foo: Ei kyllä tuon ikäisenä pitäisi ryypätä viinaa, tai mitään muutakaan alkoholia. Itse aloitin alkoholin käytön vasta 18-vuotiaana enkä tunne kovin monta muutakaan jotka jo yläasteiässä olisivat alkaneet ryypätä.
   Nyt on pakko kysyä että missäs laatikossa sä oot asunu?

   Lainaa

  86. Tulos: +20 (22 ääntä)
   Yleistetään taas, perkele. Ei kaikki teinit juo, itse join ensimmäisen kerran 17-vuotiaana ihka oikean humalan, sitä ennen äiti oli antanut minun maistaa joskus vappuna alkoholia, ihan sen takai, ettei tartte salaa käydä ryypimässä. Ja tähän huomio, että muutin 15-vuotiaana opiskelemaan toiselle paikkakunnalle 200 km päähän kotoa, jossa ei ollut ketään aikuista vahtimassa, periaatteessa olisin voinut ördätä miten vain, ei vaan tehnyt mieli. Ammattikoulussa luokkahenki oli tiivis ja kaikki kavereita keskenään, osa porukasta joi ja osa ei. Porukka oli kuitenkin fiksua, eikä sosiaalinen status ollut viinasta kiinni. Itse oli onnellinen tästä, koskaan peruskoulussakaan kaveripiirin puolelta ei tullut mitään painostusta juomiseen, eikä sitä pidetty mitenkään erikoisen hienona. Toki oli nekin piirit, missä pärjätäkseen piti juoda, mutten menettänyt mitään, vaikken niihin kuulunutkaan. Ihan oikeasti 12-14 kesäisillä on jo omat toimivat aivot, niitäkin saa käyttää!

   Lainaa

  87. Tulos: +6 (8 ääntä)
   Tota noin.... jos kyseisen tytön ikä pitää paikkansa, niin onhan siitä tehty ilmoitus lastensuojeluun, onhan???!

   Lainaa

  88. Tulos: +2 (4 ääntä)
   Joo ainakin itse myös muistan kun alkoholia tuli nautittua ekaa kertaa yläasteella. Aika moni meidän kuolussa joi kyllä.. varsinkin pojat. Kuitenkin jos tosta tilapäivityksestä käsitin oikein niin toi likkahan vääntää aika useinkin alkoholia? Itse varmaan join muutaman kerran vuodessa... synttärit, uusivuosi, juhannus ja vappu.

   Lainaa

  89. Tulos: +3 (9 ääntä)
   Mitä yleistystä täällä! Ite oon jo parikymppinen (edelleen raitis) mut kyl muistelen et se dokaus ja röökin vetäminen alko luokkakavereilla siinä 7-8 luokan paikkeilla. Jotkut niistä pääty katuojaan, jotkut helsingin yliopistoon. Eli kaipa se on ihan itsestä kiinni, ei niinkään jostain teineilystä

   Lainaa

  90. Tulos: -1 (3 ääntä)
   kuka vittu tollasta uskoo edes? - Sanoin et tulee niksat niin anto takas... :D - kaato puolet pois? :D

   Lainaa

  91. Tulos: +7 (9 ääntä)
   hyvin menee: Turhaa yleistämistä täällä kommenteissa. Kyl suurin piirtein melkeen kaikki nuoret juo. Sitten sossutädit pistää sen ryhmääpaineen piikkiin. Ei se mee niin edes lähellekkään. Itsekin vedin ekoja kännejä 12-vuotiaana. Viinaa join ekaa kertaa 13-vuotiaana. Ikinä en oo polttanu vakituissesti, mutta alotin satunnaisesti polttamaan seiskaluokalla. Kasiluokalla meinattiin sairaalaan lähettää, koska olin tainnut juoda liikaa. Tässä vaiheessa kaikki tädit sanovat, että minustakin tulee sossupummi tulevaisuudessa ja minut pitäisi ilmottaa sossuille. Nykyään, en ole muuttanut tapojani yhtään. Poltan edelleen satunnaisesti, lähden viettää kavereiden kanssa iltaa alkoholin kera. SILTI esim. pidän terveydestäni huolta, harrastan liikuntaa 3 kertaa viikossa, käyn lenkkeilemässä, käyn seurakunnan isoskoulutuksessa JA keskiarvoni lukion ensimmäisen jakson jälkeen oli 8.7, ysiluokan päättötodistuksen lukuaineiden ka oli 8.6. Tähtäykset tulevaisuuden varalle on erittäin korkealla, ja aion kirjoittaa fysiikan ja pitkän matikan. Nyt ei voi tädit enää väittää, että tulevaisuus menee penkin alle, vaikka tämä nuori juo ja polttaa. My work is done here. Pistäkää vaa sitä miinusta.
   Tiedän, hyvin vanha kommentti, mutta vastaanpa nyt kuitenkin. Puhut kommentissasi turhasta yleistämisestä ja heti perään toteat suurin piirtein kaikkien nuorien juovan. Niin kuka yleisti? Tottahan se on, että liian moni nuori juo, mutta eivät todellakaan kaikki. Olen 17-vuotias ja koskaan en ole juonut enkä polttanut. Läheisimmät kaverini ovat samaa ikää eivätkä myöskään ole koskaan juoneet tai polttaneet. Harmittavaa tuollainen, että osan nuorista toimiessa tyhmästi yleistetään kaikkien muidenkin nuorien toimivan samoin. Vielä harmittavampaa on se, että joidenkin on pakko alkaa sitä alkoholia tai tupakkaa käyttämään niin nuorena. Onko se niin vaikeaa odottaa, että ikää on tarpeeksi?

   Lainaa

  92. Tulos: +2 (2 ääntä)
   Täytyy sanoa et kyl hieman itellä pelottaakin hankkia lapsia, kun ei koskaan tiedä kuinka hyvinvoivaa seuraa ne sattuu missäkin elämänvaiheessaan ympärilleen saamaan, ja etenkin kun tuntuu että huumeetkin jo nykysin aivan liian yleisiä ja nuorten (ja nuorten aikuistenkin) asenteet turhan vapaita. Lapset/nuoret kuitenki kavereiden kanssa ollessaan ei ehkä oikeasti ymmärrä että kyse on silloin oikeasti vain samanikäisistä lapsista/nuorista joilta he ottavat "viisauksia" ja elämänasenteitaan ja vaikutteitaan eikä ajattelekaan, että niitä kannattais ehkä kuitenkin ennemmin ottaa ihmisiltä, joilla jo enemmän taivallettuja vuosia tän maapallon päällä, kokemuksia/keinoja katsoo asioita vähän useammasta näkökulmasta. (Nuoria kuitenkin vähättelemättä, koska osa toki on ainakin osaa vanhemmasta polvesta viisastuneempia). Mutta jotkut kavereiden kommentit, esimerkit ja mielipiteet sais herkemmin heittää merenpohjaan. Vaik kyllä se toivottavast onneks sit kuitenkin enemmän painaa esim. onko ollu välinpitävä kasvatus lapsesta asti, mut etenkin esimerkki, - kuten oma isä vaan kerran pellolla juonut siemauksen olutta janojuomana ja kaato loput pois kun oli niin pahaa, niin vaikka nuorena omat kaverit bileissä joi enempi, ite en koskaan halunnu känniin/sammua/menettää muistia/mennä pöydän alle, ja pidin huolen että join vaan vähän, saati halunnu maistaakaan tupakkaa koska tiesin stressaavana ihmisenä, että jäisin jo yhestä koukkuun josta en irti pääsis ja tuhoisin keuhkojani lopun elämän tai yrittäisin epätoivosesti päästä lopun elämää siitä tupakasta irti. Ja musta oli joka kerta oikeasti siistiä kieltäytyä. - Pitäis vaan tehdä uus cool - ehkä se ei olekaan se että meet housut kintuissa ja kuolaat ja oksennat vuoron perään ja haiset tupakalta kun sua joku haluais pussata, vaan se et sä osaat arvostaa itseäs elämääs kehoas ja terveyttäs ja uskallat sanoa ei vaikka kukaan muu kaveriporukasta ei uskaltanutkaan. Äitini antoi kerran seiskalla sen kaks siideriä, mutta siinä oli hyvä ja huono puolensa: ei tullut vastustusta omia vanhempia kohtaan tollon, mutta toisaalta se vaikutti myös omaan ajatusmaailmaan viel myöhemminkin et tä on ihan ok ja "kuuluu" elämään. Mutta kyseenalastaisin, ja kehottaisin niitä nuoriakin (/+aikuisia(?)) jotka tääl dissaa ei-juovia, kyseenalaistamaan kuuluuko sittenkään vai olenko itse vaan oppinut niin, esim, koska vanhemmat tai koska siinä porukassa jossa satuin olemaan - eli esim. 13-vuotiaiden(?), joiden mielestä juomistarinat on "siistejä" tai hauskoja - mielestä se kuului elämään? Muttei kauaa tarvi kasvaa kun jo huomaa että ei, niissä ei olekaan mitään siistiä - se olikin vain se ikä! Ja viimeistään ku pelkää kaverinsa hengen puolesta alkoholimyrkytyksen takia ennemmin tai paljonkin myöhemmin se lakkaa olemasta myöskään hauskaa vaikka sillekin nuoret ymmärtämättömyydessään nauravat. Ja se taas, jos se jää vielä aikuisuudessakin päälle että ne kännijutut on siistejä ja hauskimpia niin I rest my case; sillon se 13v-ikänen jolle se on ollut sallittua jatkaa koko elämänsä samaa 13v ikää jonka olis ihan suotavaa jo jossain vaiheessa päättyäkin, vaan "koska se kuuluu elämään." Itellä lähinnä huolestuttaa, että 13-14v nyt ei ehkä tule ajatelleeksi ihan kaikkea, ja pahinta jos ei niiden vanhemmatkaan ajattele. Alkoholi nyt vaan on myrkky, joka myrkyttää ihmiskehon (tai mistä luulit horjumisen, oksentelun, muistin menetyksen ja krapulan ym. johtuvan?) joka tekee salakavalasti riippuvuutta ja lopulta myös pilaa monta lapsuutta ja just niiden ihmisten perheet joiden elämän se riippuvaisuus on jo ensin pilannut, ja joka vaan on satuttu ihmis"viisaudella" katsomaan sallituksi toisissa maissa, mutta voi kuitenkin aiheuttaa pahimmassa tapauksessa jopa kuoleman, etenkin lapsella/nuorella, koska lasten maksat eivät sitä ole vielä kehittyneet kestämään, tai koska lapsi ja nuori ei ehkä huomaakaan ajatella että pakkasessa on oikeasti kylmä eikä sinne saa jäädä makoilemaan vaikka alkoholi saisikin tuntumaan lämpimämmältä ja elämä päättyy hypotermiaan, tai tulipaloon koska ei tultu kännissä ajatelleeksi että se kynttilä olis pitänyt sammuttaa tms, ja niinpä sen k-18 olis tarkoitus suojella lapsia ja nuoria, vaikkei he sitä itse näekään. Ja mitä pidempään maksaa tällaisilla aineilla elämässään rasittaa sitä suurempi todennäkösyys on ettei se jonain päivänä enää kestä, eikä enää poista niitä muitakaan myrkkyjä mitä sen on tarkoitus elimistöstä poistaa. Se on vaan sääli että liian moni nuori haluaa itse kokea kaiken, (mukaanlukien alkoholimyrkytyksen, maksakirroosin, keuhkosyövän, huumeriippuvaisuuden ja -vieroituksen, ja ne epäonnekkaimmat nuoruusiällä huumeisiin kuoleman), vaikka kokemusasiantuntijoitakin tässä maailmassa on jo jokainen liikaa. Kyllä sen toki ymmärtää että yläasteella tuntuu että kaverit on kaikki kaikessa, mutta oikeasti totuus on että se oma elämä on kaikki kaikessa -ja muiden. Nuoret ei myöskään ehkä tuu ajatelleeksi et tupakan oikeasti tekee joku firma rahanahneine ihmisineen, jotka haluaa rahaa häikäilemättömästi ihmisten terveydestä välittämättä ja siispä todennäköisesti haluaakin tupakan mahdollisimman koukuttavaksi (sama esim. Roskaruuan kanssa; rasvakin aiheuttaa aivoihin "tarvitsen lisää/himoan lisää"-reaktion ja tätä hyödynnetään, että saatais mahd paljon rahaa) Leikitään ihmisten elämällä ja terveydellä aina vaan vaikka jatkuvasti sairastuneita ja kuolonuhrejakin tulee, vaan saadakseen oman peban alle mahd suuri rahakasa, eikä nuori "asiakas" tule ajatelleeksi sitä et joskus sitten 50v päästä keuhkot pettää, oma lapsi menettää äitinsä tai isänsä, - ja lapsista ja nuorista tuntuu että se 50v on niin kaukana, mutta samoilla keuhkoilla sitä joutuu silloinkin hengittämään, eikä se lopulta kovin kaukana ole. Kyllä lapsikin sen ymmärtää, jos vaan vanhempi näyttää siihen esimerkkiä, ettei mitään järkeä tuhota omaa sisäelintään jolla hengittää. Esim. jos nyt haluaa nähdä omien lasten kasvamisen ja että lapsillaan on vanhempi murrosiässä kun sitä eniten tarvitsee.. Mut näistä(kin) tarvii keskustella, että jäis miettiin. Ja eniten vanhempia ja aikuisia pelottaa esim. se karuin totuus lasten puolesta, koska niin on aina käynyt osalla, että osa kuitenkin jatkaa vahvempiin aineisiin samaa rataa "kun kaveritkin" ja haluaa näyttää yhä "coolimmalta" mikä ei edes oikeasti pidä paikkaansa, ja aikuiset haluais suojella lapset edes siltä, koska jokainen joka lopulta oikeasti kuoli nuorena aineisiin, on liikaa. Olis se hienoa kun se ymmärrys mikä myöhemmällä iällä tulee voitais siirtää seuraaville sukupolville! Tai voitaishan se, kun ne vaan oikeesti ottais vastaan. Jos nuoret taas kääntäisivät tän ajattelun niin, et jos mä saisin joskus lapsen, niin ajattele sitä ihmettä et kahdesta ihmisest syntyy elämä, niin mäkin tekisin kaikkeni että sillä lapsella olis hyvä elämä ja hyvä olla, koska rakastaisin sitä enemmän ku mitään muuta tässä maailmassa, ja niin, mä olen jonkun lapsi ja se joku haluaa pitää musta huolta.. niin ehkä vanhemmat ei oliskaan enää "vastustajia" ja vihollisia vaan samalla puolella yrittäen opettaa tästä elämästä riittävästi lapselleen ennen kuin oma aika tulee siirtyä ikuisuuteen, jotta lapsi vois sitten kasvattaa mahdollista omaa lastaan.. Vanhemmat toivoo lapsel vaan parasta ja näkevät vaan vastuunsa siitä kun heidän kuitenkin pitäis lapsensa jotenkin tähän elämään kasvattaa itsenäisiksi ja viisaammiksi ja ohjata oikeaan suuntaan. Ja tottakai onhan se kivaa nähdä kavereita ja juhliakin, mutta ajatus että "alkoholi kuuluu elämään" ja noinkin nuoreen ikään jopa osan aikuistenkin mielestä, - niin ehei, ei kuulu. Itsellä esim. vanhempi sanoi että vihanpuuskat "kuuluu" murrosikään, mutta ei niidenkään tarvis kuulua, jos murrosikäistä kohdattais oikeasti enemmän, mihin taas murrosikäset vois yrittää auttaa olemalla vähän vähemmän vanhempiaan luotaantyöntäviä. Psykologisista kirjoista tieto et se vihaisuus johtuu kaikesta epäoikeudenmukisuudesta minkä lapsuudesta asti on joutunut kestämään vanhempien tai kenen tahansa taholta, eli ensinnäkin aikuisten tulis aina kohdella lapsia hyvin. Mut monesti sillon on oikeasti paha olla mistä johtuu myös moni käytös, ja sillon tekis hyvää jos joku vain siitä kysyisi, koska jotta murrosikänen avais oikeasti sydäntään, siihen tarvittais useimmiten aikuisen alote. Toki sekin voi mennä rasittavuudeksi asti jos koko ajan kyselemässä, mutta edes sen kerran. Ja älkää nuoret heti ottako pahana sitä jos teiltä kysytään teidän vointia, se vaan meinaa että teistä ollaan kiinnostuneita ja teistä välitetään ja ikävämpää olisi se jos ei kysytä. Mut ikävä kyllä huonoimpana esimerkkinä lapsille ja nuorille alkoholismi kuuluu edelleen liian monen suomalaisperheen elämään, liekö syynä juurikin se asenne että "alkoholi kuuluu elämään" ja sitä juomista niin teininä ihannoitiin ja siksi vielä aikuisenakin, ja se aikuisten puolesta sallittiin, jos ei muulla niin esimerkillä. Ja koska murheista ei puhuttu niin ne lakaistiin viinan alle, mutta ne tulee aina yhtä tuskallisina tunteina uudelleen esiin kun viina loppuu ellei käsittele. Onneksi kaikista ei tule alkoholisteja kun nuorena juo, mutta hyväksyen juomisen nuorille hyväksytään myös et osa heistä, noista lapsista elämä päätyy alkoholismiin -koska se nyt vaan on fakta että osa päätyy jos alkoholia juo, on taustalla elämänkriisit tai geenit tai se ettei osaa laittaa itselleen rajoja tai mikä tahansa. Ja kukaan ei toivois sitä kellekään, etenkään omalle lapselleen. Ja en tiedä onko se yhtään sen parempi, jos esim. vielä aikuisenakin täytyy päästä joka kuukausi baariin bilettämään, jopa vaikka olis vauva kotona, "Koska se oli niin siistii sillon niin se on vieläki ja kun se kuuluu elämään" tai 50v tai 80v.. Toki ymmärrän että sillon tällön aikuisena harvoin nautittuna joissain tilanteissa juomisestakin voi olla iloksi tai sitten murhejuomaksi, mut etenkin aikuisena usein siitä on vain riidankylväjäksi. Mut kyllä mä vaan liputan että siinä alkoholin k-18 yritettäis asenteissa ja teoissa oikeasti pysyä, ettei siitä tulis tavaksi asti koko elämään, ja luulis liputtavan nuortenkin, jos maksansa ja kroppansa ja elämänsä on tärkeä, ja luulis liputtavan aikuistenkin, jos lapsensa maksa ja terveys ja elämä on heille tärkeä. Että sellanen paasaus. Joskus vaan on kivaa yrittää herätellä katsomaan asioita vähän laajemmin. Kiitos hei.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: juoda, alkoholi, ryypätä, siideri, polttaa, nuuska, tupakka, viina, teini