Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Laktoosi-intoleranssi

"Eihän mulle tuu laktoosi-intoleranssia?"
laktoosi-intoleranssi

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 51 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. Tulos: +722 (746 ääntä)
      Joskus elämä vaan on vaikeeta fjdlkfdslfsjklsöd ja silleen.

      Lainaa

    2. Tulos: +169 (201 ääntä)
      Antti :D tissithän ne on aina mielessä.

      Lainaa

    3. Tulos: +109 (177 ääntä)
      Laktoosi-intoleranssi ei muuten ole mikään allergia vaan tila, jossa laktoosi imeytyy huonosti. Eikä se ole edes oikea sairaus vaan ihan normaalia kehitystä. Suurin osa ihmisistä ei nimittäin kestä laktoosia enää aikuisiässä.

      Lainaa

    4. Tulos: +57 (103 ääntä)
      Ja J-P pätee. Tämä on kyllä kieltämättä aika fail, vielä jos kyseinen henkilö on meijerialalla.

      Lainaa

    5. Tulos: +92 (110 ääntä)
      no mut faktaha toi J-P komma on. Kelatkaas kui monta nisäkästä lipittää maitoo viel aikuisiässä?

      Lainaa

    6. Tulos: -6 (104 ääntä)
      Eikä muuten ees ollu niin tyhmä kysymys ku vois luulla. Laktoosittomien tuotteiden käyttö ilman laktoosi-intoleranssia voi nimittäin altistaa sille. Eikä niitä kannata käyttä, mikäli se ei ole välttämätöntä.

      Lainaa

    7. Tulos: +21 (69 ääntä)
      Mila: Ihan mielenkiinnosta, minkä takia laktoosittomat tuotteet sitten altistavat laktoosi-intoleranssille? Itse en moiseen nimittäin usko. Mitä maitoon tulee, sehän on oikeastaan pikkuisen vasikan ravinnoksi tarkoitettua, ei ihmisen.

      Lainaa

    8. Tulos: +16 (32 ääntä)
      aasadlaösdl :D Ei helvet, myötähäpeetä ei voi edes sanoin kuvailla :D jkjkjljlkjkl :D

      Lainaa

    9. Tulos: +56 (68 ääntä)
      Mila nyt faktoja pöytään: miten laktoosittomien tuotteiden nauttiminen altistaa laktoosi-intoleranssille? Entä vähälaktoosiset tuotteet? Jos syön gluteiinitonta leipää, tuleeko siitä keliakia? Tieteellisiä tutkimuksia pöytään, kiitos.

      Lainaa

    10. Tulos: +41 (53 ääntä)
      Millan kommentti on kyllä laktoositonta paskaa. Laktaasientsyymin tuotanto pysyy joko samana koko eliniän tai vähenee iän myötä. Ruokavaliolla ei ole asian kanssa mitään tekemistä. 75 % maailman väestöstä on laktoosi-intoleraatikoita lapsuusiän jälkeen. Suomalaiset (mutta eivät ainoastaan suomalaiset) ovat tästä poikkeus geenimutaation johdosta.

      Lainaa

    11. Tulos: -23 (77 ääntä)
      tuun ihan rehellisesti myöntämään, että minä tätä kysyin vaikka oonki meijerialanopiskelija :D en oo tarpeeks koulussa kuunnellu kyseisestä aiheesta ku ei oo paljoakaa kiinnostanu joten ei iha heti käyny mielessä että se ois synnynnäine tai jotai ? helvetti ku ei kukaa ymmärrä sitä, et jos syö vaikka kananmunaa joka päivä nii sille voi tulla allergiseks, sama pätee kaikkiin ruokiin. eikä oo olemassa tyhmiä kysymyksiä. eikä tyhmiä ihmisiä. että sori vaan blondiuteni :)

      Lainaa

    12. Tulos: +34 (44 ääntä)
      saralle vielä selvennökseksi: laktoosi-intoleranssi ei ole allergia ;)

      Lainaa

    13. Tulos: -10 (28 ääntä)
      kyllä mä sen tiedän -,- mutta empä ajatellu aikasemmi.

      Lainaa

    14. Tulos: -2 (6 ääntä)
      Tää olis koko keskustelu pitäny saada kyl

      Lainaa

    15. Tulos: +16 (22 ääntä)
      TEROLANTTI :D

      Lainaa

    16. Tulos: -4 (18 ääntä)
      ette te sitä haluu nähä ::D ihan fiksu oli se joka tän on tänne laittanu ja jättäny ton noin lyhyeks ettei oo tullu kaikkia kommentteja näkyviin. (:

      Lainaa

    17. Tulos: +44 (52 ääntä)
      Niin, mäkin oon kyllä lukenut jostain hesarin uutisesta pari vuotta sitten, että maidon käytön lopettaminen (tai siis laktoosin käytön lopettaminen) voi "käynnistää" laktoosi-intoleranssin. Siis sillä tavalla, että kun elimistö toteaa, että laktaasientsyymiä ei näköjään enää tarvita (kun ei ole ollut laktoosia hajotettavana aikoihin), niin se lopettaa sen tuotannon vähitellen. Ei se toki hetkessä tapahdu, eikä kai kaikille, mutta on mahdollista.

      Lainaa

    18. Tulos: -12 (32 ääntä)
      No toi Kaisan mainitsema uutinen on ainakin ollut täysi ankka. Maidon käyttämisellä elinaikanaan ei ole mitään tekemistä laktaasientsyymin tuotantoon, koska se on geneettinen ominaisuus. Ja ainakin itse olen siitä hyvä esimerkki. En käytä oikeastaan lainkaan maitoa ruoan kanssa ja maitotuotteiden käytössä on muutenkin paljon taukoja. Silti, kun syö jäätelö tai juustoa tai mitä vain laktoosipitoista, niin siitä ei seuraa mitään ongelmia.

      Lainaa

    19. Tulos: -10 (38 ääntä)
      Sara, olet todiste ihmisen typeryydestä ja demonstroit meille tyhmän kysymyksen, joten kyllä, molempia - tyhmiä ihmisä ja tyhmiä kysymyksiä on olemassa.

      Lainaa

    20. Tulos: -9 (21 ääntä)
      kaisa ja mila ovat oikeassa. kiitos!

      Lainaa

    21. Tulos: +2 (30 ääntä)
      no mie ainki tunnen henkilön jolle tuli laktoosi-intoleranssi siitä ku se ei käyttäny maitotuotteita pitkään aikaan. ei se välttämättä kaikille tuu siitä mut on se mahollista ;o

      Lainaa

    22. Tulos: +16 (28 ääntä)
      plop, niin tai jos vaikka lukisit jo aiemmat kommentit ja käyttäisit järkeäsi. Tyyneä lainatakseni; "Laktaasientsyymin tuotanto pysyy joko samana koko eliniän tai vähenee iän myötä". Eli mitäpä jos plop tuo tuntemasi henkilö on sellainen jolla on IÄN MYÖTÄ VÄHENTYNYT laktaasientsyymin tuotanto ja olette vetäneet väärän johtopäätöksen, että se johtuisi vähäisistä maitotuotteiden käytöstä vaikka todellisuudessa sillä ei ollut mitään tekemistä asian kanssa.

      Lainaa

    23. Tulos: -2 (32 ääntä)
      Tässä ei oikeastaan ole muuta hauskaa kun että henkilö on meijeri alalla. Itse "sairastuin" nuorempana laktoosi-intoleranssiin koska tykkäsin enemmän makeasta hyla maidosta ja lopulta vatsa ei enään kestänyt laktoosia. Onneksi vetelin väkisin jäätelöä ja suklaata ja nyt kestää taas.

      Lainaa

    24. Tulos: +1 (31 ääntä)
      pakko pätee. kyl siit voi tulla siin mielessä, koska kun elimistö ei oo tottunu juomaan normimaitoo, siis käsittelemään laktoosia, niin sit ajan kuluessa se rupee haittaamaan. Tapahtui mutsille siitä saakka kun mul todettiin tää laktoosi-intoleranssi, vuoden pari oli ilman ja nyt saa kauheen mahakivun normimaidosta. SARA OLI SIIS OIKEESSA ni :(

      Lainaa

    25. Tulos: -10 (18 ääntä)
      Hei Sara - opettele edes kirjoittamaan "intoleranssi" oikein, jotta voit jatkossakin kysellä fiksuja.

      Lainaa

    26. Tulos: +32 (32 ääntä)
      Juuri oli meillä ihmisen fysiologian ja anatomian kurssilla, että laktoosi-intoleranssi voi kehittyä aikuisiällä, jos maitoa ei juurikaan nautita nuoruudessa. Sikäli siis "feissarimokaaja" oli kavereitaan fiksumpi. Normaalitila maailmallahan on se, että valtaosa väestöstä on laktoosi-intolerantikkoja ja me suomalaiset ja muut laktoosia aikuisiällä sietävät väestöt ovat "mutantteja". Jos laktoosi ei juuri nautita nuoruudessa, laktaasientsyymin tuotanto lakkaa ja näin ollen kehittyy laktoosi-intoleranssi. Eli jos henkilö nuorella iällä vaihtaa tavalliset maitotuotteet laktoosittomiksi, voi laktoosi-intoleranssi kehittyä.

      Lainaa

    27. Tulos: +7 (7 ääntä)
      Tuo tyynen kommentti on selkeä totuus. Suomessa ja etenkin pohjois-euroopassa on tapahtunut geenimutaatio joka on mahdollistanut laktoosin pilkkoutumisen elimistössä tavalla jolla se täällä "normaalisti" tapahtuu.

      Lainaa

    28. Jukka Palmu 20.2.2011 10:13
      Tulos: +9 (19 ääntä)
      mitä vittya tuo sadsadsafsda tarkottaa?

      Lainaa

    29. Tulos: +11 (13 ääntä)
      ^ Luultavasti se on epäselvempi muoto "asd"ista tai "asdf"ista. tarkottaen siis sitä että ei keksi mitään sanottavaa

      Lainaa

    30. Tulos: +23 (33 ääntä)
      Vaikkei facebookkiin ole pakko työntää ihan kaikkia mieltä askarruttavia pikku kysymyksiä, niin eihän tää nyt mikään maailman tyhmin kysymys ollut. Mikä ihme pakko tämmösiä on toisten lähettää johonkin "mokasivulle". Ja sitten ihmetellään a) mistä koulukiusaaminen oikein tulee ja b) miksei ihmiset op peruskoulun jälkeen kysymään ja kyseenalaitamaan asioita

      Lainaa

    31. koo niin kuin kalle 2.3.2011 18:45
      Tulos: -11 (17 ääntä)
      Eli siis laktoosittomasta maidosta tulee laktoosi-intoleranssi, koska siinä ei ole laktaasia ? Näinhän käy siinä tapauksessa myös vettä juodessa ja lihaa syödessä ?

      Lainaa

    32. Tulos: +14 (16 ääntä)
      laktoosi intoleranssi ilmeentyy jos vatsa ei saa laktoosia. elimistö tavallaan "unohtaa" miten laktoosia pilkotaan, ja se tarkoittaa sitä, että kyllä, jos käyttää laktoosittomia tuotteita, laktoosi intoleranssi voi tulla

      Lainaa

    33. Tulos: +15 (17 ääntä)
      Saralle vain tiedoksi, ei ollut yhtään typerä kysymys :)

      Lainaa

    34. Tulos: +15 (15 ääntä)
      Milla ja muut on oikeassa, toki on myös tapauksia jotka ei ikinä saa laktoosi-intoleranssia vaikka eivät ikinä käyttäisi maitotuotteita. Mieheni tekee juuri infovideota allergiakokeista ja on jutellut lääkärien kanssa juuri tästä ja muista siedätyshoidoista. Hänellä on lievä laktoosi-intoleranssi mutta juo paljon (punaista) maitoa ja kysyi lääkäriltä mitä kävisi jos hän nyt lopettaisi tai vaihtaisi hyla-tuotteisiin ja lääkäri vastasi että luultavasti hänen elimistö lakkaisi todella pian käsittelemästä maitoa kokonaan. Toki voi sanoa että näin käy myös lihaa syödessä ja vettä juodessa. Näin käy myös päällä seisoessa ja yhdellä jalalla hyppiessä JOS ei siinä samalla juo maitoa.

      Lainaa

    35. Tulos: +4 (10 ääntä)
      ^ Siitä en tiedä mitään, mitä tapahtuu jos ei käytä ollenkaan laktoosipitoisia tuotteita, mutta ei se laktoositon maito sitä intoleranssia aiheuta...

      Lainaa

    36. Tiedoksi vaan 3.4.2011 2:46
      Tulos: +9 (11 ääntä)
      Että laktoosi-intoleranssin voi saada millä iällä tahansa, jos jatkuvasti ja tarpeeksi pitkään käyttää joko vähälaktoosisia tai laktoosittomia tuotteita. Tämähän perustuu siihen, että kun laktaasientsyymiä ei tarvita, keho lopettaa sen tuotannon(tai vähentää sitä).

      Lainaa

    37. Tulos: +5 (7 ääntä)
      Niin ja siis näsäviisaille tiedoksi että jo mainitun tuloksen voi saada myös aikaan jos ei käytä maitotuotteita lainkaan.

      Lainaa

    38. Tulos: -5 (13 ääntä)
      Moni on aika hyvin kärryillä tässä jutussa, mutta nimimerkillä "tallu" taisi jopa osua asian ytimeen mitä näin vierestä lukien itsekin osaa ymmärtää. Tietenkään kyseessä ei tarvitse olla juuri laktoositon maito korvikkeena pelkästään vaan, vaikkapa maidosta veteen siirtyminen tai vaikkapa viini maidon korvikkeena. Sama juttu leivän kanssa. Miulle eräs lääkäri alustavasti kertoi, että voi olla mahdollista, että itsellä olisi keliakia, mutta en viitsinyt mennä mihinkään kokeisiin. Päätin vain, että oli se miulla tai ei niin mie en leipää poista miun ruokavaliosta. Eipä ole haitannu sen jälkeen enää. Nykyään voin kyllä kuvitella, että useasti leipä, sekä vesi ovat niitä joihin useammalla opiskelijalla voi olla enää varaa ja mikäli jokin allergia, tauti tai mikä hyvänsä tulee tielle niin ei sitä kannata niin vaan luovuttaa, vaikka se helpompaa olisikin. Totta kai kaikki lisäaineet sun muut pahentavat asioita, koska jotkut leivät eivät välttämättä ole edes leipää nähneet puhumattakaan edes maidosta, kinkusta, lihapullista ja niin pois päin. Jokaisessa teollisuudessa on huonoja puolia, mutta kaiken pahan alku onkin ahneus joten pidetään hiukan yhtä eiks je? Saman voi huomata siitä, että antaako maitoa vai vettä kissalle tai koiralle, kun ne ovat vielä vastasyntyneet. Jokainen olemus (entity) on erilainen, vaikka jokaisella rodulla onkin varsin erilaisia ominaisuuksia. Jokaisella rodulla tosin on yksi yhteinen ominaisuus ja se on kehitys (evolution). Tämä on yksi niistä "ikuisuus" kysymyksistä, joita vain ei voi määritellä millään tietyllä tavalla. Siun on vain seurattava kehitystä ja pysyttävä mukana. "Kysy ja opi - mene ja tiedä." Tyhmiä kysymyksiä ei ole, mutta loukkaavia vastauksia kyllä. Jokainen totta kai voi päättää sen, että ottaako minkälaisen asenteen toista ihmistä kohtaan vuorovaikutustilanteessa. Positiivinen vai negatiivinen... sen sie päätät itse. <(^_^=)

      Lainaa

    39. Tulos: 0 (6 ääntä)
      Mitä näitä kommentteja lueskelin niin näyttää siltä, että laktoositon maito ALTISTAA laktoosi-intoleranssille, mutta ei aiheuta sitä. Idan miehelle, jolla on jo alttius/geeni sairastua kunnolla laktoosi-intoleranssiin, laktoositon maito aiheuttaisi laktoosi-intoleranssin, mutta se ei sitä aiheuta sellaiselle jolla on geenimutaatio joka pitää laktaasientsyymin tuotannon käynnissä koko eliniän. Ja Koo niin kuin kalle: maidossa ei ole laktaasia, oli se sitten laktoositonta tai ei, sitä muodostuu ihmisen ruoansulatuskanavassa.

      Lainaa

    40. Tulos: 0 (2 ääntä)
      antin kommentti :D

      Lainaa

    41. Tulos: -5 (7 ääntä)
      Siellä oli sana, jonka voi ajatella KAKSIMIELISESTI. Jotain näistä kommenteista puuttuu.

      Lainaa

    42. Tulos: -1 (7 ääntä)
      Hah, viimeisen kommentin "interolantti" :D Hän on siis meijerialalla, eikä osaa edes sanoa/kirjoittaa tuota oikein? :O

      Lainaa

    43. Tulos: 0 (6 ääntä)
      laktoosi interolantit.........

      Lainaa

    44. Tulos: +2 (8 ääntä)
      J-P: Laktoosi-intoleranssi ei muuten ole mikään allergia vaan tila, jossa laktoosi imeytyy huonosti. Eikä se ole edes oikea sairaus vaan ihan normaalia kehitystä. Suurin osa ihmisistä ei nimittäin kestä laktoosia enää aikuisiässä.
      Öh... toi... laktoosi-intoleranssi ei muuten ole "tila, jossa laktoosi imeytyy huonosti", vaan se johtuu laktoosia (eli maitosokeria) pilkkovan entsyymin puutteesta elimistössä, mikä aiheuttaa ruoansulatusvaivoja. Siinä olet kyllä oikeassa, ettei se ole mikään sairaus, vaan aivan "normaali" asia. Nimittäin ennen (joskus kivikaudella) tuota entsyymiä ei löytynyt keneltään, vaan se vasta myöhemmin kehittyi ihmisille laktoosin käytön lisääntyessä.

      Lainaa

    45. Tulos: 0 (8 ääntä)
      Itseasiassa toi on ihan totta,et jos käyttää laktoosittomia tuotteita tarpeeks kauan, ni se altistaa tolle laktoosi-intoleranssille. Mut se on sitten ihan oma valinta. Esim. jos lapsi pierasee kerran tavallista maitoa juodessaan, ni vanhemmat saattaa päättää et "jaaha, meitin lapselle ei sovi toi tavallinen maito, laktoositonta sen olla pitää." Sitte ne alkaa juottaa ja syöttää sille laktoositonta. Eihän se lapsen elimistö sillon tietenkään totu siihen laktoosiin, kun ei sitä kerta saa, ni varmasti heittää mahan sekasi ku menet "vääränlaista" tuotetta maistelemaan. Toki Laktoosi-intoleranssi on oikeasti myös synnynnäinen tila. Eli siis Maitosokerin imeytymishäiriö.

      Lainaa

    46. Tulos: +7 (9 ääntä)
      tonii-chan, vittu että sä olet idiootti. Eihän sitä sairautta kannata toki hoitaa. No, omapa on terveytesi, pilaa se ihmeessä jos haluat :D

      Lainaa

    47. Tulos: -5 (5 ääntä)
      jopsu: Itseasiassa toi on ihan totta,et jos käyttää laktoosittomia tuotteita tarpeeks kauan, ni se altistaa tolle laktoosi-intoleranssille. Mut se on sitten ihan oma valinta. Toki Laktoosi-intoleranssi on oikeasti myös synnynnäinen tila. Eli siis Maitosokerin imeytymishäiriö.
      Ensimmäinen väitteesi on paskaa. Jälkimmäinen on totta. Laktaasi-entsyymin puutos on geneettinen ja siten synnynnäinen ominaisuus, ei hankittu.

      Lainaa

    48. Tulos: +6 (6 ääntä)
      Minä: Hah, viimeisen kommentin “interolantti” Hän on siis meijerialalla, eikä osaa edes sanoa/kirjoittaa tuota oikein? :O
      On niitä kuninkaitakin, joilla on lukihäiriö. Naapurivaltakunnassa esimerkiksi.

      Lainaa

    49. inteloranssi 17.7.2013 14:39
      Tulos: +3 (7 ääntä)
      ONPA KERRASSAAN HAUSKAA... itelläni kyllä näin kävi: säästösyistä join laktoositonta maitoa, koska perheessä oli laktoosi-intolerantikkoja, itelläni ei ollu, ja nytpä onkin, ja pahentunut vaan... et kyllä tässä ihan perää on :p

      Lainaa

    50. Tulos: 0 (2 ääntä)
      No gnhzljfzb vaan sinnekin!

      Lainaa

    51. Tulos: +1 (1 ääni)
      "interolantti" on vaan niin söpösti sanottu että pakahdun :3

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: laktoosi, maito, laktoositon, intoleranssi, meijeri

  • Uusimmat

  • Kategoriat