Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.
 • Uusimmat

 • Kategoriat

 • RSS Osaatko vastata? • Kielipoliisi

  "mitä sitä tänään tekis ehdotuksia"
  Suurenna näkymä
  kielipoliisi Lähettänyt: Punakynä

  Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 49 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: -494 (784 ääntä)
   Hohhoijaa, ei ole todellista. Noin "nokkela" ämmä lähtisi aika nopeasti kiitämään mun kaverilistalta. Toi miehen status ei ollut edes mistään pahimmasta päästä ja ihan ymmärrettävissä, vaikkei tossa nyt oltukaan välimerkkejä käytetty. Itse pyrin kirjoittamaan suurinpiirtein oikein netissä mutta en kuitenkaan tarkista tekstejä sen ihmeemmin. Jännittävää miten joillekin ihmisille se on maailmanloppu jos joku yhdyssana on kirjoitettu väärin tai vastaavaa ...

   Lainaa

  2. Tulos: -327 (533 ääntä)
   olipa ärsyttävä paskapää.. eri asia joku viiden sivun pitunen romaani ilman mitään välimerkkejä, mutta että toi..

   Lainaa

  3. Tulos: +332 (518 ääntä)
   Mielestäni on vain kohteliasta ojentaa jos joku on kirjoittanut väärin. Pahat kirjoitusvirheet, yhdyssanavirheet ja esimerkiksi juuri tällaiset puutteet tekstissä antavat kirjoittajasta sivistymättömän eli yksinkertaisesti tyhmän vaikutelman. Ei pienistä virheistä tietenkään kannata välittää, mutta monet virheistä ovat niin itsestäänselviä, että kirjoittajaa kohtaan nousee myötähäpeä ja ärsytys. Itselleni ainakin. Jos tuollaisia tekstejä joutuisi useinkin facebookissa lukemaan, niin kyllä sellaisten kirjoittaja ainakin minun listaltani lähtisi "kiitämään".

   Lainaa

  4. Tulos: +255 (327 ääntä)
   Ja sen jos vielä lisään, että mielestäni tuo ei edes vaikuta kovin tosissaan kirjoitetulta kommentilta, vaan enemmänkin vitsiltä. Onhan se toki surullista että vielä 23 -vuotiaallakin voi olla noin selkeitä virheitä kieliasussa, johtuivat ne sitten välinpitämättömyydestä tai eivät. No, jokaisen oma asia kuitenkin millaisen kuvan itsestään antaa :)

   Lainaa

  5. Tulos: -57 (179 ääntä)
   En itse kyllä jaksaisi ottaa sitä kohteliaisuutena, jos joku kokoajan korjailisi kirjoitusvirheitäni. Ei tuollaista pilkuttomuuttakaan ole kiva lukea, mutta itselläni menee monet rakenteet ihan p*lleen jo pelkän lukihäiriön puolesta.. Voi että, jos annan sitten häpeällisen ja sivistymättömän kuvan itsestäni. En vain osaa, vaikka olen 26 vuotias. (Mutta huomaatteko, kuinka panostin?)

   Lainaa

  6. Tulos: +266 (316 ääntä)
   No mutta tuo vastaushan oli selvää TV-SHOP-huumoria: "Voit laihtua jopa kuusi kiloa kahdessa viikossa! Aloita käyttäminen jo tänään!" Siis hulvattoman humoristinen vastaus kaverille. Kyllä nauratti.

   Lainaa

  7. Tulos: +157 (189 ääntä)
   Kyllä. Huumori vastaus... Älkää tosissanne ottako. Tuohan oli sitäpaitsi hauskin juttu tässä.

   Lainaa

  8. Tulos: +117 (135 ääntä)
   EIköhän toi jätkä oo jo pitkään kirjottanu päivityksiä ilman mitään merkkejä.. Uskoisin näin :D Kai sitä voi huumorilla vähän vihjata ;) Itse ainakin ärsyynnyn jos joku ei osaa EDES pistettä käyttää..

   Lainaa

  9. Tulos: +95 (125 ääntä)
   HEI PLIIIIIS miks pitää olla noin tosikkoa :D:D Tää oli aivan ilmiselvää huumoria, ei tollasesta voi palaa päreet.

   Lainaa

  10. Tulos: -118 (144 ääntä)
   miks helvetissä ihmisiä kiinnostaa miten toiset kirjottaa? saa pitää huoli myös omistaan asioistaa. -.-" plaah.

   Lainaa

  11. Tulos: -103 (123 ääntä)
   Paloiko jollain sitten päreet tosta kommentista? Mutta siis, aika huonoa huumoria. Pari nörttiä nauraa. Onneksi itselläni on hauskempi elämä!

   Lainaa

  12. Tulos: -34 (60 ääntä)
   Itekin käyttää sulkumerkkejä väärin :(

   Lainaa

  13. Tulos: +58 (70 ääntä)
   Mä ainakin nauroin :D Jokaisen oma asiahan se on minkälaisen kuvan haluaa itsestään antaa.

   Lainaa

  14. Tulos: +66 (88 ääntä)
   Täähän oli hauska:D En ymmärrä, miten tommosen voi nyt ottaa tosissaan;D Te, joita toi kommentoija alkaa vituttamaan, niin taitaa teilläkin sitten olla vähän hakusessa välimerkit? Luoja...;DDD

   Lainaa

  15. Tulos: -56 (94 ääntä)
   Mielestäni kirjoitusvirheistä on asiallista huomauttaa, jos ne vaikeuttavat oleellisesti asian ymmärtämistä. Kuitenkin tämän päivityksen ymmärsi aivan selkeästi, joten tuo oli vain vittumaista näsäviisastelua.

   Lainaa

  16. Tulos: +58 (92 ääntä)
   No 22-vuotias nainen ei nyt välttämättä "vittumaisesti näsäviisastele" 22-vuotiaalle miehelle. Nainen vaikuttaa selvästi oppineelta, kenties jopa lukion käyneeltä(?) ja huumorinkukka se on kaunein kukka. Kommentoijista selvästi erottaa aikuiset ja vasta peruskoulua käyvät, joille kihahti niin teinikalloon, että huh huh! Teinin osa on niin ankeeta. Voi voi kun se maailma potkii päähän. Kyllä se siitä. ..ajan kanssa. ;-)

   Lainaa

  17. Tulos: +27 (43 ääntä)
   Haluan tuon 22 v. kaverikseni FB:hen. Voitaisiin kilvan ripittää "ystäviä".

   Lainaa

  18. Tulos: +35 (51 ääntä)
   Jälleen kerran kommentit hauskempia (tai no, mokia ainakin... hauskasta en tiedä) kuin itse kuva... en voi käsittää, miten nämä kommentoijat eivät tajua vastauksen olevan huumoria. Pieni vinkki: yleensä hymiö tarkoittaa ettei tekstiä kannata ottaa tosissaan ;)

   Lainaa

  19. Tulos: -12 (26 ääntä)
   Mistä päättelitte kirjoittajien sukupuolet? Ja juu, huumoria kauniisti puettuna. :)

   Lainaa

  20. Tulos: +12 (16 ääntä)
   Hauskaa:// FMteam on sanonut käyttävänsä esim. punaista, liilaa ymv merkkinä NAISESTA ja sinistä, vihreää ymv MIEHESTÄ ;)

   Lainaa

  21. Tulos: +24 (24 ääntä)
   Siis täähän on ilmiselvä läppä :D

   Lainaa

  22. Tulos: +29 (33 ääntä)
   Huomaa, ettei monet täällä kommentteja kirjoittelevat ole yhtään sen välkympiä kuin kommentoinnin kohteetkaan. Huumorintaju on suositeltavaa.

   Lainaa

  23. Tulos: -35 (45 ääntä)
   Huumoriviestistä taitaa olla kysymys, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että kommentoija käytti sulkuja väärin ja teki itse kirjoituksessaan kaksi pilkkuvirhettä. Miksi valittaa muille, kun ei itsekään mistään mitään tiedä.

   Lainaa

  24. Tulos: -24 (30 ääntä)
   No olipas niiin hauska olevinaan tää juttu!!!

   Lainaa

  25. Tulos: +31 (31 ääntä)
   toihan on just hyvä läppä. Se kysy, mitä tekis, että onko ehdotuksia. Sitte joku antoi hyvän idean.

   Lainaa

  26. Tulos: +7 (9 ääntä)
   Miks noi sulkumerkit on väärin? En sillä, etteikö se olisi mahdollista, mutta ite en vaan sitä virhettä löydä. Koska voisin kuvitella jotain vastaavaa. Esim. "Mulla on kolme (3) kaljaa"

   Lainaa

  27. Tulos: +11 (13 ääntä)
   ihan oikein noita sulkuja on käytetty.

   Lainaa

  28. Tulos: +33 (35 ääntä)
   Huumoriahan tuo kommentti tosiaan oli. Itsekin voisin aivan hyvin kirjoittaa noin tarkoittamatta sillä mitään pahaa. Ja jos nyt aletaan kunnolla viilata pilkkua, niin hänen kommentissaan oli tosiaan muutama virhe. Sulkujen yhteydessä ei tarvita ylimääräisiä välilyöntejä, ja ennen "ja se" -alkavaa lausetta puuttuu pilkku. Opiskelen yliopistossa suomen kieltä, ja minusta tulee äidinkielen, kirjallisuuden ja venäjän opettaja. Tuleville oppilailleni aion korostaa, että kielitaito on ennen kaikkea variaation taitoa. On ymmärrettävä, millaista kieltää kuuluu missäkin paikassa käyttää. Normien mukaisesti kirjoitettu yleiskieli ei välttämättä sovi kaikkialle, kuten ei myöskään ns. kirjoitettu puhekieli. Kummallekin on olemassa oma aikansa ja paikkansa. Yleiskieltä käytetään muun muassa esseissä, tutkielmissa, työhakemuksissa ja artikkeleissa, kun taas kavereille sopii aivan hyvin kirjoittaa Facebookissa millaista kieltä hyvänsä. Itsekin kirjoitan Facebook-päivitykseni tahallaan puhekielisesti, jotteivät ihmiset saisi minusta turhan nipottavaa kuvaa.

   Lainaa

  29. Tulos: +5 (7 ääntä)
   Aika nokkelahan toi vastaus oli, eikä sitä tarvii ottaa tosissaan. Musta on ihan ok kirjottaa vähän vapaammin tollasessa tilanteessa, kunhan ei ihan perseelleen mene. Vaikka mä osaan kielioppisäännöt just niin kuin ne on, esimerkiks chateissa jätän tahallaan pilkkuja pois, kun ne on tietyissä tilanteissa liian asiallisen ja tylsän kuulosia. Mut tietenkin tohon kuvan päivityksen vois vähän paremminkin kirjottaa. PS. S:n kertomien virheiden lisäks tossa vastauksessa on ylimääräinen pilkku kohdassa "viestisi, eivätkä".

   Lainaa

  30. Tulos: +13 (17 ääntä)
   mun mielest toi oli just hyvin kommentoitu :D oletan siis, että toi 23v heppu toistuvasti jättää välimerkit pois ja kirjottaa aina sekavasti. 22v ilmeisesti vähän närkästynyt häneen..

   Lainaa

  31. Kielimiliisi 23.2.2011 23:01
   Tulos: +7 (13 ääntä)
   Kyllähän itseänikin alkaa ketuttaa kavereiden kirjoitusvirheet Facebookissa, mutta en jaksa alkaa valittaa niistä, sillä tämän kaverin muut kaverit saavat sitten minusta erittäin nipottavan kuvan. Kirjoittakoon kukin miten tahtoo, mutta se on kyllä aivan totta, että kirjoitusasu ja kieliopin hallinta kertoo kirjoittajasta todella paljon, oli niiden puutteet sitten tahallisia tai eivät. Ja nyt kun ollaan aiheen äärellä, niin ihan tällaisia pikavinkkejä teille muillekin. Alkaa-verbin jälkeen verbistä tulee perusmuoto, esim. Alkaa tehdä (ei alkaa tekemään). Se on enää, ei enääN. N-kirjaimen oikein käyttö, esim. niinpä, tulinpa, teinpä (ei niimpä, tulimpa, teimpä). Viimeisenä muttei vähäisempänä välimerkkien käyttö tilapäivityksissä ja muutenkin. En ole itsekään mikään kieliopin mestari, mutta uskallan väittää, että perusasiat ovat kunnossa, toisin kuin lukuisilla muilla internetin kanssakäyttäjillä. Noh, mikä minä olen tuomitsemaan.

   Lainaa

  32. Tulos: +7 (13 ääntä)
   Mun mielestä on aina yhtä huvittavaa kun kirjoitustaidottomat juntit vetoavat siihen että "eiköhän kaikki kuitenki ymmärtäny mitä tossa sanotaan" :D

   Lainaa

  33. Tulos: +9 (11 ääntä)
   Viime aikoina mua on ihmetyttänyt suuresti monien pakkomielle aloittaa lyhennettä seuraava sana isolla alkukirjaimella (esim. Näin). joko pöljät ovat käsittäneet väärin ohjeen "pisteen jälkeen aina iso kirjain" tai sitten saaneet vaikutteita kännykän ennakoivasta tekstinsyötöstä.

   Lainaa

  34. Check Yourself 21.5.2011 23:22
   Tulos: +1 (1 ääni)
   Niin... Eipä tosiaan täällä kommentoivat ihmiset ole mistään fiksuimmasta päästä

   Lainaa

  35. Tulos: 0 (4 ääntä)
   Kielimiliisi: "...mikä minä olen tuomitsemaan" on kysymyslause, joka suomessa merkitään kysymysmerkillä. Internet taas on nk. erisnimi, joka erotetaan isolla alkukirjaimella.

   Lainaa

  36. Tulos: +12 (12 ääntä)
   Kyllä mä suosittelisin tuolle kaverille ihan tosissaan opettelua. En tietenkään taustoja tiedä, eikä nyt Facebookin tilapäivityksissä välimerkkien käyttö niin tarkkaa ole, mutta myöhemmin elämässä tulee kärsimään puutteellisesta kielitaidosta. Esimerkiksi työpaikkaa hakiessa saattaa karsiutua ehdokkaiten joukosta, kun ei osaa kirjottaa. Mutta kuten sanoin, voi olla että hän todellisuudessa oikeinkirjoituksen taitaa. Itse olen tässä netistä käytettyjä autoja katsellut, ja voin sanoa että paremman vaikutelman saa, kun teksti on sujuvaa. Esimerkiksi eräs ilmoitus meni kutakuinkin näin: tässä hyvä kuntoinen auto vasta katsastettu mukaan myös talvi renkaat :D Enkä ota tästä mitään kukkahattutädin leimaa, eikä tämä mikään palopuhe ole. Kunhan vain sanoin mielipiteeni siitä, kuinka asiat ovat.

   Lainaa

  37. Tulos: +8 (10 ääntä)
   hei kaikki! relatkaa! toi oli aivan ilmiselvästi huumorilla kirjoitettu :) kyllä sen näki siitä. Tässä oli selvästi mies jonka kaveri oli huumorintajulla vetäissyt reippaan pitkän kommentin tuohon. vitsihän se oli! :) Älkää olko tosikkoja näin kesän kunniaksi! ps...lol vittu hajos toi munki kommentti on sit olevinaa joku saatana hauska vitsi xd

   Lainaa

  38. Tulos: +3 (3 ääntä)
   Tämähän on ihan mahtava !! :D Relatkaa !

   Lainaa

  39. Tulos: +4 (4 ääntä)
   Selkeä mainospuhe. (;

   Lainaa

  40. Tulos: +5 (5 ääntä)
   @Helou: Ei ollut, vaan toteamus tyyliin: "Mikäpä minä olen muita tuomitsemaan". Amirite?

   Lainaa

  41. ratiritiralla 19.11.2012 11:50
   Tulos: +1 (5 ääntä)
   Ihme hiekkapilluja ootte jos tästä kilahditte. : DDDD Ihan hauska juttu sinänsä, en nähnyt tuossa mitään vittuilevaa.

   Lainaa

  42. Tulos: +4 (4 ääntä)
   http://data.whicdn.com/images/41767263/auto-joke-punctuation-grandpa-216060_large.jpeg

   Lainaa

  43. Tulos: -5 (5 ääntä)
   Eikös piste, pilkku ja huutomerkki ole lopetusmerkkejä eikä välimerkkejä...?

   Lainaa

  44. Tulos: -1 (3 ääntä)
   Siis piste, kysymysmerkki ja huutomerkki -.- Pilkku on välimerkki

   Lainaa

  45. Tulos: -1 (9 ääntä)
   H: Mielestäni on vain kohteliasta ojentaa jos joku on kirjoittanut väärin. Pahat kirjoitusvirheet, yhdyssanavirheet ja esimerkiksi juuri tällaiset puutteet tekstissä antavat kirjoittajasta sivistymättömän eli yksinkertaisesti tyhmän vaikutelman. Ei pienistä virheistä tietenkään kannata välittää, mutta monet virheistä ovat niin itsestäänselviä, että kirjoittajaa kohtaan nousee myötähäpeä ja ärsytys. Itselleni ainakin. Jos tuollaisia tekstejä joutuisi useinkin facebookissa lukemaan, niin kyllä sellaisten kirjoittaja ainakin minun listaltani lähtisi “kiitämään”.
   "Itselleni ainakin." Lause ilman verbiä... Ei siis oikeestaan lause ollenkaan, korkeintaan lauseke. Todella sivistymätöntä. Kirjoittaja taitaa olla idiootti, tai ainakin todella tyhmä. No onneksi olen ystävällinen ihminen, niin ilmoitan hänelle hänen tekemästään virheestä. Joten arvon H olkaa hyvä!

   Lainaa

  46. Suomen kielien opiskelija 12.12.2013 2:47
   Tulos: +4 (6 ääntä)
   Pölö: PS. S:n kertomien virheiden lisäks tossa vastauksessa on ylimääräinen pilkku kohdassa “viestisi, eivätkä”.
   Pilkku erottaa tässä lisäyksen varsinaiseen lauseeseen, joten ei ole virhe.

   Lainaa

  47. Tulos: +3 (3 ääntä)
   Suomen kielien opiskelija: Pilkku erottaa tässä lisäyksen varsinaiseen lauseeseen, joten ei ole virhe.
   Lisäyksiä saakin erottaa pilkulla, mutta tässä on kyseessä kokonainen päälause eikä vähäpätöinen lisämaininta. Koska virkkeen loppuosalla "eivätkä tiettävästi maksa mitään" on yhteinen lauseenjäsen edellisen lauseen kanssa (sana ne), pilkkua ei sovi käyttää.

   Lainaa

  48. Tulos: -2 (2 ääntä)
   ( . Y . )

   Lainaa

  49. Tulos: +3 (3 ääntä)
   Suomenkielen opiskelija: Muinoin, kun minä kävin ala-asteen, opetettiin nimenomaan, ettei ja -sanan edelle tule pilkkua (ja ettei ja -sanalla aloiteta koskaan lausetta, mutta itse harrastan sitä silti tosi paljon). Joku ihmetteli miksi piste olisi välimerkki. Noh, näitä tekstin lukemista helpottavia merkkejä kutsutaan välimerkeiksi. Pistekin on usein tekstin seassa siellä välissä.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  Avainsanat: välimerkki, välimerkit, oikeinkirjoitus, viesti, pilkku, piste