Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Vanhat hyvät ajat, osa 6

Paraskaan kuvasi ei vedä vertoja tälle 1800-luvun aarteelle.
Vanhat hyvät ajat, osa 6

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 52 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Läpimätä ahma 5.10.2023 0:11
   Tulos: +257 (261 ääntä)
   Radiumvesi kuulostaa kyllä äärimmäisen houkuttelevalta.

   Lainaa

  2. Ontto lintu 5.10.2023 0:11
   Tulos: +356 (362 ääntä)
   Alin on suoraan jostain kauhuleffasta

   Lainaa

  3. Maidoton kavioeläin 5.10.2023 0:20
   Tulos: +186 (194 ääntä)
   Ontto lintu: Alin on suoraan jostain kauhuleffasta
   Niin kuin olisi kuolleita kuvattu 😬

   Lainaa

  4. Nidottu ihminen 5.10.2023 0:21
   Tulos: +204 (210 ääntä)
   Lakkaa varmasti yleinen heikkous sekä minkään täytttäminen, jos on kuollut.

   Lainaa

  5. Kahko mango bango 5.10.2023 0:24
   Tulos: +125 (129 ääntä)
   Läpimätä ahma: Radiumvesi kuulostaa kyllä äärimmäisen houkuttelevalta.
   Taisi mennä tuolta firmalta bisnekset alta kun radiumin haittavaikutukset selvisivät 🙄

   Lainaa

  6. Tahdikas Pupu 5.10.2023 0:25
   Tulos: +130 (142 ääntä)
   Maidoton kavioeläin: Niin kuin olisi kuolleita kuvattu 😬
   Ja miksei olisi, perinteiseen tapaan!
   (ks esim. www.metropoli.net/uutiset/ennen-otettiin-kuvia-kuolleista-laheisista-varoitus-nama-kuvat-jaavat-piinaamaan-ei-herkille/ )
   😳

   Lainaa

  7. Turmeltu kivi 5.10.2023 0:49
   Tulos: +163 (193 ääntä)
   Tosiaan niinkun aikaisemmassa linkissäkin on aiheesta, joskus 1800-luvulla valokuvien alkuaikana oli vissiin aika yleinenkin tapa kuvata perhepotretteja kuolleiden perheenjäsenten kanssa, sillon kun ei kuvat ollut vielä niin yleistynyt niin niistä ihmisistä ei ollut välttämättä yhtään kuvaa silloin kun olivat vielä elossa. Tuossa alimmassa kuvassa todennäköisesti sekä mies että lapsi on kuolleita, koska näkyvät tarkkoina toisin kun nainen (valotusajat oli sillon vielä niin pitkiä että käytännössä siihen aina jää muuten vähän liikettä) Miehen ja lapsen asennot on myös just sen näköisiä, että ne on tuettu jollain pysymään pystyssä, vähän kun nuket. Aika makaaberi palanen historiaa.

   Lainaa

  8. Kastunut mato 5.10.2023 1:26
   Tulos: +75 (79 ääntä)
   radiumvedestä sellanen hauska juttu, et jenkeissä oli sellanen jätkä joka oikeen ton radiumveden juomisesta innostu ja sit sen leuka tipahti :D voitte googlata eben byers jos kiinnostaa irronneet leuat

   Lainaa

  9. Tulos: +49 (63 ääntä)
   toi viiminen on "post mortem" -kuva eli toi lapsi on kuollu. noina aikoina otettiin vielä perhepotretti muistoksi.

   Lainaa

  10. Tulos: +55 (57 ääntä)
   Terveellistä radiumvettä suoraan köydenpunojankadulta. Olisikohan paju ollut se mistä tuolla köyttä punottiin?

   Lainaa

  11. Tulos: +147 (151 ääntä)
   Tahdikas Pupu: Ja miksei olisi, perinteiseen tapaan! (ks esim. metropoli.net/uutiset/ennen-otettiin-kuvia-kuolleista-laheisista-varoitus-nama-kuvat-jaavat-piinaamaan-ei-herkille ) 😳
   Kiitoksia tästä. Aina oppii jotain uutta. Tämä kommenttiosio on opettanut minulle valtavan määrän turhaa nippelitietoa josta tykkään ja muutaman oikeastikin hyödyllisen asian. On mukava kun ihmiset jakavat mielipiteitään ja nippelitietojaan. Toki mielipiteistä voi aina olla montaa mieltä mutta on täällä ollut hyviäkin keskusteluja vaikeistakin aiheista.

   Lainaa

  12. Tosikko sitruuna 5.10.2023 5:31
   Tulos: +80 (82 ääntä)
   Pluri: Terveellistä radiumvettä suoraan köydenpunojankadulta. Olisikohan paju ollut se mistä tuolla köyttä punottiin?
   Radiumia pidettiin jonkin aikaa ihmelääkkeenä, joka paransi kaiken kupasta syöpään. Oli radiumvettä, -hammastahnaa, -koruja ja ties mitä vielä, onneksi tosin suurin osa huijauksia joissa ei ollut radiumia kuin tuotteen nimessä.

   Lainaa

  13. Viritetty patsas 5.10.2023 5:47
   Tulos: +32 (40 ääntä)
   Tahdikas Pupu: Ja miksei olisi, perinteiseen tapaan! (ks esim. metropoli.net/uutiset/ennen-otettiin-kuvia-kuolleista-laheisista-varoitus-nama-kuvat-jaavat-piinaamaan-ei-herkille ) 😳
   Luulin jo kaiken nähneeni, mutta ehei, piti sitten vielä tällaiseen törmätä.

   Lainaa

  14. Sujuva ilonpilaaja 5.10.2023 5:50
   Tulos: +37 (49 ääntä)
   Maidoton kavioeläin: Niin kuin olisi kuolleita kuvattu 😬
   Niinhän se varmaan onkin..

   Lainaa

  15. Kilokalori 5.10.2023 6:02
   Tulos: +66 (82 ääntä)
   Kahko mango bango: Taisi mennä tuolta firmalta bisnekset alta kun radiumin haittavaikutukset selvisivät 🙄
   Luultavasti vänkäsivät ainakin 10 vuotta että on väärä tutkimus, terveellistä on, ja yrittäjiä ajavat vasemmistosta päin konkurssiin tutkimuksilla.

   Lainaa

  16. Hölmö dinosaurus 5.10.2023 6:54
   Tulos: +67 (69 ääntä)
   Turmeltu kivi: Tosiaan niinkun aikaisemmassa linkissäkin on aiheesta, joskus 1800-luvulla valokuvien alkuaikana oli vissiin aika yleinenkin tapa kuvata perhepotretteja kuolleiden perheenjäsenten kanssa, sillon kun ei kuvat ollut vielä niin yleistynyt niin niistä ihmisistä ei ollut välttämättä yhtään kuvaa [...]
   Lapsen toinen käsi on kyllä kuvaa otettaessa liikahtanut. Sen verran monta sormea siinä on.

   Lainaa

  17. Uraton mehiläinen 5.10.2023 7:06
   Tulos: +66 (70 ääntä)
   Hölmö dinosaurus: Lapsen toinen käsi on kyllä kuvaa otettaessa liikahtanut. Sen verran monta sormea siinä on.
   Tai sitten on herkutellut radiumvedellä?

   Lainaa

  18. Tulos: -17 (29 ääntä)
   Tahdikas Pupu: Ja miksei olisi, perinteiseen tapaan! (ks esim. metropoli.net/uutiset/ennen-otettiin-kuvia-kuolleista-laheisista-varoitus-nama-kuvat-jaavat-piinaamaan-ei-herkille ) 😳
   Hyi helvetti

   Lainaa

  19. Rapee fretti 5.10.2023 7:48
   Tulos: -85 (115 ääntä)
   Turmeltu kivi: Tosiaan niinkun aikaisemmassa linkissäkin on aiheesta, joskus 1800-luvulla valokuvien alkuaikana oli vissiin aika yleinenkin tapa kuvata perhepotretteja kuolleiden perheenjäsenten kanssa, sillon kun ei kuvat ollut vielä niin yleistynyt niin niistä ihmisistä ei ollut välttämättä yhtään kuvaa [...]
   Kuolleita on kuvattu joo, mutta tietääkseni arkussa tms. eikä pystyyn nostettuina. Outo vaikutelma luultavasti tulee tässä siitä, että henkilöt ovat yrittäneet pysytellä paikoillaan pitkän valotuksen ajan. Käytössä on voinut olla jonkinlainen niskatuki pään paikallaan pitämiseksi.

   Lainaa

  20. Rapee fretti 5.10.2023 7:55
   Tulos: +72 (78 ääntä)
   Korjaan itseäni, on sitten kuvattu pystyyn nostettuinakin. Mutta myös pitkä valotus elävistä ihmisistä tuottaa outoja vaikutelmia ja ilmeet ovat väistämättä vakavat, kun täytyy yrittää olla liikahtamatta yhtään.

   Lainaa

  21. Kaareva minkki 5.10.2023 9:37
   Tulos: +45 (47 ääntä)
   Radiumhan oli niinkin terveellistä, että sitä runsaasti nauttineilta tipahti leuka! Kuuntelin aiheesta tosi mielenkiintoisen kuunnelman/podcastin. Ilmeisesti aine käyttääytyy elimistössä kalsiumin tapaan, ja "tarttuu" luuhun. Jos googlettelee Radiumtytöt, niin aika makaabereja kuvia tulee vastaan. :/ Mitähän nykyajan terveystuotetta kauhistelevat sadan vuoden päästä?

   Lainaa

  22. Itseasiassa 5.10.2023 9:52
   Tulos: +50 (52 ääntä)
   Turmeltu kivi: Tosiaan niinkun aikaisemmassa linkissäkin on aiheesta, joskus 1800-luvulla valokuvien alkuaikana oli vissiin aika yleinenkin tapa kuvata perhepotretteja kuolleiden perheenjäsenten kanssa, sillon kun ei kuvat ollut vielä niin yleistynyt niin niistä ihmisistä ei ollut välttämättä yhtään kuvaa [...]
   Jos vainajasta oli jo kuva, niin hänet saatettiin lisätä myöhemmin potretteihin. Siksi joissain kuvissa saattaa olla mukana vähän sellainen väärän kokoinen leijuva pää jossain ryhmäkuvassa. 
   Tahdikas Pupu: Ja miksei olisi, perinteiseen tapaan! (ks esim. metropoli.net/uutiset/ennen-otettiin-kuvia-kuolleista-laheisista-varoitus-nama-kuvat-jaavat-piinaamaan-ei-herkille ) 😳
   Alkoi enemmän itkettää kuin ahdistaa nuo kuvat. Itse kun olen menettänyt sisaruksen nuorella iällä, niin en voi olla ajattelematta kuinka traumaattista tuo kuvaaminen on ollut. Tietysti ennen kuolema oli isompi osa arkea, vainajia säilytettiinkin usein jossain kotona ennen hautaamista esim. talvella kun oli routa. Mutta se ei tarkoita, ettei se aihe olisi ollut raskas, kuitenkin vain eri tavalla kun suurelle osalle meistä nykyään.

   Lainaa

  23. Tulos: +42 (46 ääntä)
   Tosikko sitruuna: Radiumia pidettiin jonkin aikaa ihmelääkkeenä, joka paransi kaiken kupasta syöpään. Oli radiumvettä, -hammastahnaa, -koruja ja ties mitä vielä, onneksi tosin suurin osa huijauksia joissa ei ollut radiumia kuin tuotteen nimessä.
   Se ironia kun kusetus-lääkkeet auttaa paremmin kuin oikeat placebo-efektin ja radiumin puutteen  takia.

   Lainaa

  24. Tulos: +56 (58 ääntä)
   Tahdikas Pupu: Ja miksei olisi, perinteiseen tapaan! (ks esim. metropoli.net/uutiset/ennen-otettiin-kuvia-kuolleista-laheisista-varoitus-nama-kuvat-jaavat-piinaamaan-ei-herkille ) 😳
   Minussa on varmaan jotain vikaa, kun suurin osa noista näytti ihan normaaleilta, siis että ei ne kuolleet näyttäneet sen kuolleemmilta kuin muutkaan kuvissa. Paitsi tietty ne, jotka oli olleet pidempään kuolleena.

   Lainaa

  25. Loistava metsämarja 5.10.2023 10:39
   Tulos: +38 (40 ääntä)
   Meidän perheessä on ollut tapana ottaa kuva vainajasta arkussaan, ihan viime vuosinakin. Ei ole tietenkään sama asia kuin nuo kuvat, joissa kuollut on nostettu istumaan/seisomaan.

   Lainaa

  26. Valittu mestari 5.10.2023 10:58
   Tulos: +20 (32 ääntä)
   Maidoton kavioeläin: Niin kuin olisi kuolleita kuvattu 😬
   Itse asiassa näyttää amerikkalaiselta kuvalta, joita oli tapana ottaa kun joku kuoli. Ikäänkuin yhteiskuva jossa oli koko perhe vielä koossa, vaikka yksi oli jo kuollut. Lapsi näyttää vainajalta. Ei ihme ettei ketään hymyilytä.

   Lainaa

  27. Punnittu leopardi 5.10.2023 11:07
   Tulos: +32 (34 ääntä)
   Pluri: Terveellistä radiumvettä suoraan köydenpunojankadulta. Olisikohan paju ollut se mistä tuolla köyttä punottiin?
   Nerokasta 😁
   Kaikenlaisia käärmeöljykauppiaita on aina ollut. Monesti vaikutus ollut placeboa mutta on niissä ollut vaikka mitä myrkkyjäkin. Ei tietty mitään nopeasti tappavaa koska se tekisi huonoa kaupalle. Syystä ne on DDT, asbesti, lyijyllinen bensiini jne. kielletty.

   Lainaa

  28. Kiiltävä kauris 5.10.2023 11:13
   Tulos: +61 (65 ääntä)
   Valittu mestari: Itse asiassa näyttää amerikkalaiselta kuvalta, joita oli tapana ottaa kun joku kuoli. Ikäänkuin yhteiskuva jossa oli koko perhe vielä koossa, vaikka yksi oli jo kuollut. Lapsi näyttää vainajalta. Ei ihme ettei ketään hymyilytä.
   Myös elävien kuvissa oltiin haudanvakavina mm. siksi, että pitkän valotusajan takia piti pysyä mahdollisimman paikoillaan.

   Lainaa

  29. Tulos: +46 (50 ääntä)
   Mimmi: Minussa on varmaan jotain vikaa, kun suurin osa noista näytti ihan normaaleilta, siis että ei ne kuolleet näyttäneet sen kuolleemmilta kuin muutkaan kuvissa. Paitsi tietty ne, jotka oli olleet pidempään kuolleena.
   Käsitääkseni ruumiiden pukeminen ja ehostus elävämmän näköiseksi oli ihan oma ammattinsa tuolloin. Että oli ne tietyt valokuvaajat ja heidän assistenttinsa joilta parhaat post mortem -kuvat tilattiin. Kaiken maailman kehikkoihin ruumiit sitten sidottiin jotta pysyivät pystyasennossa, tai tuettiin istumaan sohvan nurkkaan tyynyillä yms. Erityisen yleistä oli ottaa lapsista näitä kuvia, koska lapsikuolleisuus oli niin yleistä 🙁

   Lainaa

  30. Pimeä marsu 5.10.2023 12:11
   Tulos: +29 (31 ääntä)
   Läpimätä ahma: Radiumvesi kuulostaa kyllä äärimmäisen houkuttelevalta.
   Esimerkiksi Heinolan kylpylä oli hyvin tunnettu ja suosittu radium-vetensä ansiosta. Monet sen ajan merkkihenkilöt kävivät sitä Heinolassa nauttimassa.

   Lainaa

  31. Soinnikas dinosaurus 5.10.2023 12:50
   Tulos: +22 (24 ääntä)
   Kannattaa katsoa leffa Radium Girls. Tositapahtumiin perustuva, suhteellisen uusi elokuva. Saattaa avata silmiä muillekin asioille, näille jotka tapahtuivat meidän ajassamme, paljon samaa...

   Lainaa

  32. Memento mori 5.10.2023 14:10
   Tulos: +69 (99 ääntä)
   https://www.atlasobscura.com/articles/victorian-post-mortem-photographs Kuolleita ei tuettu pystyyn. Telineitä käytettiin elävien mallien vakaana pitämiseen, jotta kuvat eivät tärähtäisi. Suurin osa netissä liikkuvista post mortem kuvista on feikkejä. Epäaidon kuvan tunnistaa hyvin esimerkiksi siitä, että kohteen silmät ovat auki (kuvaan päälle maalatut silmät tunnistaa helposti), pää on pystyssä (edellyttää niskan lihasten aktiivisuutta), hartiat ja selkä suorassa (edellyttää lihasten jännitystä), suu kiinni ilman että sen ympärillä näkyy sidoksia ja kasvoilla on jokin ilme. Rigor mortis, joka aiheuttaa ruumiin jäykkyyttä, alkaa keskimäärin muutama tunti kuoleman jälkeen ja kestää pari tuntia. Sen aikana ruumis on täysin jäykkä eikä muokattavissa mihinkään kuvauksellisiin asentoihin. Väkisin painaminen murtaa jännityksen ja painetun alueen lihakset veltostuvat. Ennen rigor mortista ja sen jälkeen keho on löysä niinkuin nukkuvalla. Tällaisen tukeminen edes istuma-asentoon siten että hartiat ja pää olisivat edes etäisesti luonnollisessa asennossa vaatisi raskaita, näkyviä laitteita ja silloinkin suu roikkuisi auki ja kasvot olisivat veltot, eikä vaikutelma olisi elävä. Aidot viktoriaaniset kuoleman jälkeen otetut kuvat näyttävät kohteensa makuuasennossa, usein kukkien ympäröiminä ja nukkuvan näköisinä. Muutamia kuvia väkisin pystyssä pidetyistä lapsista löytyy ja niissä auki roikkuva suu, outoon asentoon nousseet hartiat ja kädet, jne. paljastaa miltä elottoman ruumiin kannattelu näyttää. Jokainen voi kuvitella miltä tuntuisi nukkuvan tukeminen seisaalleen tai istualleen. Ruumis (heti kuoleman jälkeen ja rigor mortiksen jälkeen) on vielä löysempi, se ei reagoi kipuun tai lihasten epämiellyttävään venymiseen eikä sillä toimi automaattisesti asentoa korjaavat refleksit. Ja rigor mortiksen aikaan ruumis taas on niin jäykkä ja kummallisessa asennossa, että sitäkään ei saa elävän näköiseksi. Ruumiin kaikki lihakset jäykistyy siihen asentoon missä ne on, mukaan lukien sisäelinten lihakset ja kasvojen pienet lihakset. Aina jotain alustaa vasten, koska kuollessa lihakset veltostuvat ja ihminen ei pysty mitenkään enää tukemaan itseään. Eli siis minkäänlaisessa ryhdikkäässä asennossa, seisoen tai istuen, silmät auki, niska ja hartiat suorassa = kuvattava oli kuvan aikaan elossa. Terv. obduktiopreparaattori ja historia nörtti.

   Lainaa

  33. Odottamaton minkki 5.10.2023 15:29
   Tulos: +10 (16 ääntä)
   Turmeltu kivi: Tosiaan niinkun aikaisemmassa linkissäkin on aiheesta, joskus 1800-luvulla valokuvien alkuaikana oli vissiin aika yleinenkin tapa kuvata perhepotretteja kuolleiden perheenjäsenten kanssa, sillon kun ei kuvat ollut vielä niin yleistynyt niin niistä ihmisistä ei ollut välttämättä yhtään kuvaa [...]
   Katsoppa pojan oikeaa kättä. On liikuttanut sitä koska sormia on enemmän kuin viisi.

   Lainaa

  34. Sisukseton mestari 5.10.2023 15:43
   Tulos: +8 (12 ääntä)
   Pimeä marsu: Esimerkiksi Heinolan kylpylä oli hyvin tunnettu ja suosittu radium-vetensä ansiosta. Monet sen ajan merkkihenkilöt kävivät sitä Heinolassa nauttimassa.
   Ai siksikö Hönölä on semmoinen paikka? 😲

   Lainaa

  35. Savolainen siili 5.10.2023 15:55
   Tulos: +13 (15 ääntä)
   Eben Byers on hyvä esimerkki radiumveden toimivuudesta. Suosittelen lukemaan kaverista

   Lainaa

  36. Rajoittunut hamsteri 5.10.2023 17:20
   Tulos: -20 (24 ääntä)
   Odottamaton minkki: Katsoppa pojan oikeaa kättä. On liikuttanut sitä koska sormia on enemmän kuin viisi.
   Miks pojittelet?

   Lainaa

  37. Harva orava 5.10.2023 18:18
   Tulos: +33 (37 ääntä)
   Kaareva minkki: Radiumhan oli niinkin terveellistä, että sitä runsaasti nauttineilta tipahti leuka! Kuuntelin aiheesta tosi mielenkiintoisen kuunnelman/podcastin. Ilmeisesti aine käyttääytyy elimistössä kalsiumin tapaan, ja "tarttuu" luuhun. Jos googlettelee Radiumtytöt, niin aika makaabereja kuvia tulee vastaan. 😡 Mitähän nykyajan terveystuotetta kauhistelevat sadan vuoden päästä?
   esimerkiksi hopeavesi, joka parantaa kaiken. ei olla tuosta ajasta juurikaan viisastuttu

   Lainaa

  38. Pitkänhuiskea bataatti 5.10.2023 19:08
   Tulos: -3 (5 ääntä)
   Tuo kuva tuli A.I.-kuvaryhmässä vastaan.

   Lainaa

  39. Astmasta kärsivä marja 6.10.2023 6:53
   Tulos: +17 (19 ääntä)
   Turmeltu kivi: Miehen ja lapsen asennot on myös just sen näköisiä, että ne on tuettu jollain pysymään pystyssä, vähän kun nuket.
   Juu ei ole. Ihmisruumis ei käyttäydy kuten muovinen nukke vaan vaatisi takuulla jotain näkyviä tukia jotta tuollaisiin asentoihin saisi.

   Lainaa

  40. Vino unikeko 6.10.2023 8:12
   Tulos: +13 (19 ääntä)
   Sen lisäksi, että valokuvauksen alkuaikoina oli tavallista kuvata kuolleita (joko yksinään tai elävien seassa) - niin kuvia myös retusoitiin monin tavoin. YouTubesta löytyy ihan kiinnostavia videoita erilaisista käytetyistä tekniikoista. Tämän julkaisun kuvassa, ovat mittasuhteet siinä määrin pielessä, että itse veikkaisin, että on yritetty luoda ”eläväisempää” perhepotrettia yhdistämällä kuolleesta otettu kasvokuva elävän, täysin eri henkilön kokovartalokuvaan. Kuvan naisesta en osaa sanoa varmuudella, mutta miehellä ja lapsella mittasuhteet ovat niin ilmiselvästi pielessä, ja kasvoissa näkyy selvästi, miten silmät ovat painuneet sisäänpäin. Lapsen kohdalla selkeä merkki on myös, että käsissä tosiaan näkyy selvästi liikkeen aiheuttamaa epätarkkuutta, mutta kasvot ovat siihen suhteutettuna hyvinkin terävät, hiuskiehkuroiden yksityiskohtia myöten, eli ei ole kyllä oikein mitenkään mahdollista, että noin pieni lapsi pysyisi niin hyvin paikoillaan, että kasvoista saataisiin noilla valotusajoilla noin tarkkaa kuvaa.

   Lainaa

  41. Tulos: +14 (18 ääntä)
   Toj Karin: Se ironia kun kusetus-lääkkeet auttaa paremmin kuin oikeat placebo-efektin ja radiumin puutteen  takia.
   Samasta syystä homeopatiankin suosio kasvoi alkuvaiheessa niin nopeasti. Sen ajan suosittujen lääkkeiden haittavaikutukset olivat usein pahempia kuin hoidettava tauti, jolloin lääkkeen laimentaminen olemattomiin tuotti oikeasti paremman lopputuloksen.

   Lainaa

  42. Kenkku ampiainen 6.10.2023 13:49
   Tulos: -1 (7 ääntä)
   Turmeltu kivi: Tosiaan niinkun aikaisemmassa linkissäkin on aiheesta, joskus 1800-luvulla valokuvien alkuaikana oli vissiin aika yleinenkin tapa kuvata perhepotretteja kuolleiden perheenjäsenten kanssa, sillon kun ei kuvat ollut vielä niin yleistynyt niin niistä ihmisistä ei ollut välttämättä yhtään kuvaa [...]
   Totta tosiaan. Ihmettelinkin kuinka noi silmät on tuollaiset.

   Lainaa

  43. Neurokirjolohi 6.10.2023 14:28
   Tulos: +24 (32 ääntä)
   Memento mori: atlasobscura.com/articles/victorian-post-mortem-photographs Kuolleita ei tuettu pystyyn. Telineitä käytettiin elävien mallien vakaana pitämiseen, jotta kuvat eivät tärähtäisi. Suurin osa netissä liikkuvista post mortem kuvista on feikkejä. Epäaidon kuvan tunnistaa hyvin esimerkiksi siitä, että kohteen silmät ovat [...]
   Olen hämmentynyt siitä, että tämä kommentti on saanut paljon miinusta. Itse pidin todella mielenkiintoisena tätä tietoa siitä, että viktoriaanisia potretteja usein erheellisesti luullaan kuolleista otetuiksi, ja artikkeli kertoi asian taustoista paljon.
   Miinustavatko ihmiset, koska eivät pidä tätä näkökulmaa totena?
   Miinustavatko ihmiset, koska pitävät kommenttia pätemisenä?
   Minulla on vaikeuksia ymmärtää (oletettavasti) neurotyypillisen ihmisjoukon motiiveja.

   Lainaa

  44. Pelkäämätön pupu 6.10.2023 19:03
   Tulos: +17 (19 ääntä)
   Tahdikas Pupu: Ja miksei olisi, perinteiseen tapaan! (ks esim. metropoli.net/uutiset/ennen-otettiin-kuvia-kuolleista-laheisista-varoitus-nama-kuvat-jaavat-piinaamaan-ei-herkille ) 😳
   "kuvat ovat aivan kammottavia" "aivan hirvittävän näköisiä" "Kuvat ovat todellakin niin hurjia, että ne voivat jäädä piinaamaan kenen tahansa mieltä koko loppuelämäksi" Ei jumalauta mua ärsyttää tällänen sensaatiohakuisuus. Ei tosiaankaan ollut tippaakaan kammottavia kuvia, ainoastaan mielenkiintoisia. Palaneen naisen kasvot hieman ällötti, mutta muuten lähinnä ihailin, miten elävän näköisiä kuolleista on saatu.

   Lainaa

  45. Huoltovapaa persoona 6.10.2023 19:48
   Tulos: +6 (6 ääntä)
   Joskus 20-40 -luvulla on myös ollut myynnissä radioaktiivista hammastahnaa, jota on mainostettu näyttävästi, että tämä ei sisällä terveydelle haitallista klooria. :) https://www.reddit.com/r/Suomi/comments/1jqn40/thoriumhammastahnamainos_ca_19201945/

   Lainaa

  46. Äänetön banaani 6.10.2023 21:37
   Tulos: +4 (6 ääntä)
   Vino unikeko: Sen lisäksi, että valokuvauksen alkuaikoina oli tavallista kuvata kuolleita (joko yksinään tai elävien seassa) - niin kuvia myös retusoitiin monin tavoin. YouTubesta löytyy ihan kiinnostavia videoita erilaisista käytetyistä tekniikoista. Tämän julkaisun kuvassa, ovat mittasuhteet siinä [...]
   Itse asiassa kun lapsen päätä katsoo tarkkaan, näyttää kuin kasvot olisi "leikattu ja liimattu" ja otsassa olisi häilyväinen raja. Ikään kuin leikatut kasvot olisi asetettu kuvassa alemmas jotta hiukset taas olisivat selkeät koska ovat alkuperäisestä kuvasta.

   Lainaa

  47. Esiintyvä käärme 7.10.2023 17:54
   Tulos: -7 (11 ääntä)
   Tässä sen taas näkee, miten eri todellisuudessa lapsikuolemaperheet elävät. Ei hätkäyttänyt yksikään noista kuolleiden kuvista. Sen verran paljon on vertaispiireissä tullut nähtyä eri ikäisinä kuolleiden ihmisten kuvia, erityisesti vauvoista, joista ei muuten kuvia vielä ole saatu. Miksi sen pitäisi olla jotenkin ällöttävää silloin, kun kuolema on tullut edes jotensakin "siististi", ts. vainaja on suunnilleen ehjä.

   Lainaa

  48. Kyselevä näätä 8.10.2023 10:15
   Tulos: -1 (7 ääntä)
   Esiintyvä käärme: Tässä sen taas näkee, miten eri todellisuudessa lapsikuolemaperheet elävät. Ei hätkäyttänyt yksikään noista kuolleiden kuvista. Sen verran paljon on vertaispiireissä tullut nähtyä eri ikäisinä kuolleiden ihmisten kuvia, erityisesti vauvoista, joista ei muuten kuvia vielä ole saatu. Miksi sen [...]
   Hienosti yleistetty. "Lapsikuolemaperheet" Koska itse kuulun tuohon yleistykseesi, niin tekisin mieli sanoa suht rumasti, mutta jääköön nyt. Typerä olet kuitenkin.

   Lainaa

  49. Kopioitu Metsätonttu 14.2.2024 23:18
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Turmeltu kivi: Tosiaan niinkun aikaisemmassa linkissäkin on aiheesta, joskus 1800-luvulla valokuvien alkuaikana oli vissiin aika yleinenkin tapa kuvata perhepotretteja kuolleiden perheenjäsenten kanssa, sillon kun ei kuvat ollut vielä niin yleistynyt niin niistä ihmisistä ei ollut välttämättä yhtään kuvaa [...]
   Kyllä sen myös näin samalla lailla, kuin kerroit. Ensin kiinnitin huomiota, että lapsi on tod.näk. kuollut ja sitten myös mies näytti kuolleelta. Suu ilmeisesti ommeltu kiinni ja silmiin laitettu jotkut suojat, johon piirretty silmät tai jotain. Nainenkaan ei hirveän elävältä vaikuta, mutta saattaa olla vain surun murtama. Abraham Lincolnistakin oli joskus netissä kuva, jossa "seisoi" selvästi kuolleena ja oli tuettu telineellä. Tuli mieleen, koska kuvan hepussa vähän samaa näköä.

   Lainaa

  50. Kopioitu Metsätonttu 14.2.2024 23:26
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Punnittu leopardi: Nerokasta 😁 Kaikenlaisia käärmeöljykauppiaita on aina ollut. Monesti vaikutus ollut placeboa mutta on niissä ollut vaikka mitä myrkkyjäkin. Ei tietty mitään nopeasti tappavaa koska se tekisi huonoa kaupalle. Syystä ne on DDT, asbesti, lyijyllinen bensiini jne. kielletty.
   Rockefellereitten imperiumi on alkanut maaöljyn myymisellä ihmelääkkeenä.

   Lainaa

  51. Kopioitu Metsätonttu 14.2.2024 23:37
   Tulos: +2 (2 ääntä)
   Memento mori: atlasobscura.com/articles/victorian-post-mortem-photographs Kuolleita ei tuettu pystyyn. Telineitä käytettiin elävien mallien vakaana pitämiseen, jotta kuvat eivät tärähtäisi. Suurin osa netissä liikkuvista post mortem kuvista on feikkejä. Epäaidon kuvan tunnistaa hyvin esimerkiksi siitä, että kohteen silmät ovat [...]
   Kiitos hyvin kirjoitetusta ja ajatuksia herättävästä kommentista. Juuri,  kun luulee tietävänsä jotain jostain, niin saa huomata, ettei tiedäkään juuri mitään mistään. Käy hyvin järkeen tuo mainitsemasi näkyvien tukien puuttuminen kuvista. Se aiemmassa kuvassa mainitsemani kuva "kuolleesta" Abraham Lincolnista oli varmaan sittenkin kuva, jossa elävää Abrahamia oli tuettu telineellä, jotta seisoisi paikoillaan. Mihin enää voi uskoa ellei nettiin?

   Lainaa

  52. Kopioitu Metsätonttu 14.2.2024 23:44
   Tulos: +1 (1 ääni)
   Neurokirjolohi: Olen hämmentynyt siitä, että tämä kommentti on saanut paljon miinusta. Itse pidin todella mielenkiintoisena tätä tietoa siitä, että viktoriaanisia potretteja usein erheellisesti luullaan kuolleista otetuiksi, ja artikkeli kertoi asian taustoista paljon. Miinustavatko ihmiset, koska eivät pidä tätä näkökulmaa [...]
   Se on vain vaikeaa hyväksyä, että juuri kun on luullut oppineensa jotain uutta ja mielenkiintoista saakin huomata sen olleen puuta heinää. Ihmistä on helppo huijata mutta vaikeata saada uskomaan ja myöntämään tulleensa huijatuksi. Ei sen kummempaa. Avoin suhtautuminen lukemiinsa asioihin auttaa hieman ongelman suhteen. If ei auta lainkaan.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: 1800-luku, 1900-luku, kuollut, kuva, mainos, menneisyys, perhe, radium, valokuvaus, vanha, vanhat mainokset