Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Uutiskatsaus, osa 40

Kaija ei usko evoluutioon, mutta jokin tässä ei täsmää.
Uutiskatsaus, osa 40

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 74 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +421 (427 ääntä)
   Höh. Mä en ole ikinä saanut mukana kermavaahtoa kun olen kaupasta ostanut kahvipaketin.

   Lainaa

  2. Söpö rotta 12.10.2023 0:10
   Tulos: +325 (337 ääntä)
   Biologian opettajana toisaalta itkettää edes onnesta, kun edes JOTAIN on jäänyt tässäkin tapauksessa muistiin, toisaalta itkettää... niin.

   Lainaa

  3. Kauhee vesimeloni 12.10.2023 0:15
   Tulos: +330 (338 ääntä)
   Voisitko, Kaija, lakata uskomasta myös painovoimateoriaan, ja leijua pois.

   Lainaa

  4. Oikukas järvisieni 12.10.2023 0:34
   Tulos: +296 (300 ääntä)
   Kaijan ei kannata mennä musiikkiopistoonkaan, siellähän käydään vuositolkulla musiikin teoriaa läpi 😆. "En usko nuotteihin", "sävellaji on vain oletus" jne.

   Lainaa

  5. Reseptivapaa Dinosaurus 12.10.2023 0:35
   Tulos: +334 (336 ääntä)
   Kaija ei usko evoluutioon, mutta on kuitenkin sisäistänyt evoluution ydinajatuksen faktana varsin hyvin. Parempihan se on näin päin, että asian ymmärtää, mutta termistö on hukassa!

   Lainaa

  6. Sekaisin persikka 12.10.2023 0:44
   Tulos: +167 (169 ääntä)
   Jos joku ihmettelee (kuten käytännössä aina käy kun on evoluutiosta puhe), miten voi olla, että kaksi erilajista yksilöä saa keskenään pennun, niin selvennettäköön, että lajin määritelmässä on kyse siitä, onko myös jälkeläinen lisääntymiskykyinen. Jos on, vanhemmat ovat samaa lajia. On monta tunnettua esimerkkiä lajeista, jotka voivat saada lisääntymiskyvyttömiä pentuja keskenään. Luultavasti yleisimmin tunnetut esimerkit tästä ovat muuli (hevosen ja aasin risteymä) ja liikeri (leijonan ja tiikerin risteymä, joka on veikeän näköinen otus). Sen sijaan esimerkiksi koira ja susi ovat teknisesti ottaen samaa lajia (koira on suden alalaji).

   Lainaa

  7. Autoton apina 12.10.2023 1:03
   Tulos: +69 (79 ääntä)
   Maria on hämmentävän hukassa, mutta puhuu kuitenkin enemmän asiaa inflaatiosta kuin Ilta-Sanomat.

   Lainaa

  8. Tulos: +146 (148 ääntä)
   Kelmiina: Höh. Mä en ole ikinä saanut mukana kermavaahtoa kun olen kaupasta ostanut kahvipaketin.
   Kassalla täytyy vilauttaa uusinta iPhonea.

   Lainaa

  9. Tulos: +35 (45 ääntä)
   Maailmankirjat ovat sekaisin: Vastoin vanhaa viisautta enää, eli taasen, on kuin onkin ketsuja!

   Lainaa

  10. Suojaton sateenvarjo 12.10.2023 1:28
   Tulos: +90 (92 ääntä)
   Haluaisin lukea, millaisia ajatusketjuja Maria muodosti vuonna 2009. Ovatko ne vastaavassa suhteessa heikentyneet kuin iPhonen kuvat ja kermaton kahvi.

   Lainaa

  11. Läpimätä ahma 12.10.2023 2:44
   Tulos: +76 (94 ääntä)
   Sähköautojen palot ovat äärimmäisen harvinaisia verrattuna polttomoottoriautoihin. Senhän kertoo myös tuo uutinen ja Facebookissa oleva esittelyteksti. Silti Tekniikka&Talous-lehti ei malttanut olla tekemättä otsikkoa, joka riittää vahvistamaan öyhöjen väärää tilannekuvaa.

   Lainaa

  12. Juomakelvoton kobra 12.10.2023 3:11
   Tulos: +118 (120 ääntä)
   Kaikki kehittyy. Se Norjalainen lohikin on kallistunut, koska se nykyään myös puhuu sujuvaa norjaa ja osaa fileroida itsensä.

   Lainaa

  13. Näkinkenkiä keräilevä mansikka 12.10.2023 3:19
   Tulos: +31 (39 ääntä)
   Sekaisin persikka: Jos joku ihmettelee (kuten käytännössä aina käy kun on evoluutiosta puhe), miten voi olla, että kaksi erilajista yksilöä saa keskenään pennun, niin selvennettäköön, että lajin määritelmässä on kyse siitä, onko myös jälkeläinen lisääntymiskykyinen. Jos on, vanhemmat ovat samaa lajia. On monta [...]
   Naaraspuoliset liikerit itseasiassa pystyy lisääntymään, urokset ei.

   Lainaa

  14. Kirkas etana 12.10.2023 5:15
   Tulos: +89 (97 ääntä)
   Nykyisillä halpis puhelimilla saa huomattavasti parempia kuvia kuin 09iphonella. ~5v viive lippulaivoista halpamalleihin. Hiukan käy sääliksi kun täytyy leijua sillä että on ollut hieno luuri 15v sitten.

   Lainaa

  15. Dekadentti lohikäärme 12.10.2023 5:24
   Tulos: +69 (89 ääntä)
   Läpimätä ahma: Sähköautojen palot ovat äärimmäisen harvinaisia verrattuna polttomoottoriautoihin. Senhän kertoo myös tuo uutinen ja Facebookissa oleva esittelyteksti. Silti Tekniikka&Talous-lehti ei malttanut olla tekemättä otsikkoa, joka riittää vahvistamaan öyhöjen väärää tilannekuvaa.
   Ko. "Tutkimuksessa" oli kyse pelkästään kolaripaloista jenkeissä. Lukuja ei ollut suhteutettu autojen koko määrään, eikä huomioitu että noita sähköautoja on syttyny itekseen esim.  parkkihalleissa. Toki polttomoottoriautojakin syttyy itekseen, mutta tätä tilastoa ei tuosta tarinasta löydy. 
   Täysin turha artikkeli joka ei lopulta kerro mitään olennaista.

   Lainaa

  16. Tosikko sitruuna 12.10.2023 5:35
   Tulos: +89 (91 ääntä)
   Aina yhtä hienoa havaita, ettei joidenkin ymmärrys riitä alkuunkaan siihen mitä tieteessä tarkoitetaan teorialla...

   Lainaa

  17. Tornipöllö 12.10.2023 5:53
   Tulos: +138 (140 ääntä)
   Jos jotain jäi kiinnostamaan alimman jutun artikkelin otus, niin kyseessä on siis ilmeisesti koiran ja pampaketun risteytys. Pampakettu ei nimestään huolimatta kuulu oikeisiin kettuihin vaan on lähempää sukua susille ja kumppaneille, joten perusrepolainen ja koira eivät edelleenkään voi saada keskenään jälkeläisiä, oli samat kantavanhemmat tai ei. On kuitenkin ensimmäinen tunnettu kyseisen sortin hybridi, joten aika erikoinen veijari on silti kyseessä.

   Lainaa

  18. Levätön lintu 12.10.2023 6:46
   Tulos: +30 (34 ääntä)
   Tornipöllö: Jos jotain jäi kiinnostamaan alimman jutun artikkelin otus, niin kyseessä on siis ilmeisesti koiran ja pampaketun risteytys. Pampakettu ei nimestään huolimatta kuulu oikeisiin kettuihin vaan on lähempää sukua susille ja kumppaneille, joten perusrepolainen ja koira eivät edelleenkään voi saada [...]
   Itse kuvittelin sen olevan lepakkoira, hyvä kun selvensin.

   Lainaa

  19. Äksy roska 12.10.2023 6:54
   Tulos: +51 (57 ääntä)
   Hullu jyrsijä: Ihme inseleitä taas.
   Takas ylilaudalle.

   Lainaa

  20. Tulos: +36 (36 ääntä)
   Läpimätä ahma: Sähköautojen palot ovat äärimmäisen harvinaisia verrattuna polttomoottoriautoihin. Senhän kertoo myös tuo uutinen ja Facebookissa oleva esittelyteksti. Silti Tekniikka&Talous-lehti ei malttanut olla tekemättä otsikkoa, joka riittää vahvistamaan öyhöjen väärää tilannekuvaa.
   Nykyään tuohon syyllistyy Yleä myöten joka ikinen uutisten ja artikkelien tuottaja. Liittyy ilmeisesti siihen kun Ihmiset eivät ole enää vuosiin lukeneet juttuja ajatuksella, mutta silti täytyy kommentoida asiantuntijan varmuudella, joten lehtitalot on luovuttaneet klikkien kalastelussa ja siirtyneet some-reaktioiden kalasteluun. Lisäksi monien ilmaisten nettisivustojen muuttuminen maksullisiksi tukee myös tätä päätelmää, kun mainoksilla ei enää voi rahoittaa joten viimeisiltä oikeilta lukijoilta on nyhdettävä enemmän. Yllä oleva on pelkkää mutu-arviota, mutta en ole vielä nähnyt mitään poikkeavaa. Haluaisin olla väärässä tässä asiassa.

   Lainaa

  21. Ansioton tomaatti 12.10.2023 7:25
   Tulos: +79 (79 ääntä)
   Oikukas järvisieni: Kaijan ei kannata mennä musiikkiopistoonkaan, siellähän käydään vuositolkulla musiikin teoriaa läpi 😆. "En usko nuotteihin", "sävellaji on vain oletus" jne.
   Itsehän olen noudattanut laulaessani noita kahta periaatetta koko ikäni.

   Lainaa

  22. Tulos: +70 (74 ääntä)
   Äksy roska: Takas ylilaudalle.
   Se maksaa nykyään niin nää aivopierut valuu kaikkialle muualle.

   Lainaa

  23. Itseasiassa 12.10.2023 7:56
   Tulos: +48 (48 ääntä)
   Reseptivapaa Dinosaurus: Kaija ei usko evoluutioon, mutta on kuitenkin sisäistänyt evoluution ydinajatuksen faktana varsin hyvin. Parempihan se on näin päin, että asian ymmärtää, mutta termistö on hukassa!
   Pitääkö Kaijan mieliksi alkaa puhua vaikka evoluutiokäytännöstä? Todennäköisesti saisimme vain aikaan uusia ja mitä ihmeellisempiä selvennyksiä, miksei Kaija usko käytäntöön.

   Lainaa

  24. Tulos: +55 (55 ääntä)
   Jos lause alkaa "en usko evoluutioon...", niin voi olla aika varma, että jatkossa ei ole mitään järkeä. Sinänsä, vaikka on tunnettua, että porukalla menee "teoria" ja "hypoteesi" iloisesti sekaisin, niin olisi sekin älytöntä sanoa että "en usko hypoteesiin x, koska en pidä siitä/ uskonnolliset syyt/ se on maailmankuvani vastainen/ jne". Joku syy sille hypoteesin esittämiselle on ollut, joten jos ei ole järkevää dataa sitä vastaan, niin ei siihen voi "kieltäytyä uskomasta" (ei sitä toki tarvitse "uskoakaan", meillä on vain hypoteesi joten lisätutkimusta tarvitaan. Hypoteesia voi toki pitää vahvana tai heikkona). Mutta data ylipäänsä ei ole asioita joihon uskotaan tai ei uskota. Sen voi melkein tajuta, ettei joku ymmärrä, että "teoria" on eri asia tieteenteossa kuin arkikielessä, eihän sitä arkijärki sano, se pitää tietää. Mutta arkijärjen pitäisi sanoa, ettei todellisuutta voi uskoa mieleisekseen, ja on aika kammottavaa, että nykyisin useinkin ei sano.

   Lainaa

  25. Itseasiassa 12.10.2023 8:09
   Tulos: +47 (51 ääntä)
   Läpimätä ahma: Sähköautojen palot ovat äärimmäisen harvinaisia verrattuna polttomoottoriautoihin. Senhän kertoo myös tuo uutinen ja Facebookissa oleva esittelyteksti. Silti Tekniikka&Talous-lehti ei malttanut olla tekemättä otsikkoa, joka riittää vahvistamaan öyhöjen väärää tilannekuvaa.
   Se on näille öyhöille aika sama mitä tuossa otsikossa lukee. Riittää kun siinä lukee sähköauto ja sen jälkeen koko kommenttiosioissa on ties millaista pelon sekaista kommenttia maailman loppumisesta sähköautohin ja vihreän ruskeasta mädätyksestä. Oli siellä ihan järkeviäkin kommentteja ja hyviä linkkejä, opin taas paljon lisää aiheesta niiden kautta.

   Lainaa

  26. Tulos: -36 (40 ääntä)
   Ei kai tuo haittaa jos Kaija ei usko teorioihin vaan ainoastaan käytäntöön. Teoriadenialismi on ihan ok, tunnen paljon ihan järjissään olevia ihmisiä jotka suhtautuvat kriittisesti ihan kaikkeen riippumatta siitä perustuuko näkökulma tieteeseen vai koraaniin. Tosin Kaijalla taitaa olla vain mutu-tuntuma tai naisen vaisto tms.

   Lainaa

  27. Työkyvytön karjalanpiirakka 12.10.2023 8:23
   Tulos: +44 (52 ääntä)
   Itseasiassa: Se on näille öyhöille aika sama mitä tuossa otsikossa lukee. Riittää kun siinä lukee sähköauto ja sen jälkeen koko kommenttiosioissa on ties millaista pelon sekaista kommenttia maailman loppumisesta sähköautohin ja vihreän ruskeasta mädätyksestä. Oli siellä ihan järkeviäkin kommentteja ja hyviä linkkejä, opin taas paljon lisää aiheesta niiden kautta.
   Tämä. Ketään ei kiinnosta liikenteen päästöistä johtuvasta huonosta ilmanlaadusta. Miljoonia ihmisiä sairastuu vuosittain pakokaasuista johtuviin sairauksiin kuten keuhkosyöpään. Mutta tärkeintä on ettei naapurilla ole sähköautoa.

   Lainaa

  28. totuuden_torvi 12.10.2023 8:54
   Tulos: +57 (59 ääntä)
   Kelmiina: Höh. Mä en ole ikinä saanut mukana kermavaahtoa kun olen kaupasta ostanut kahvipaketin.
   Sinua on huijattu nyt pahemman kerran. Kermaa alettiin yleisesti (ainakin minulle) jakaa kahvipakettien mukana jo vuonna 2013. Todennäköisesti ostat sitä kahvimerkkiä, jossa kerma on sekoitettu kahvinpurujen sekaan - se lienee evoluution ansiota. Mut toisaalta teoria on vain teoria.

   Lainaa

  29. Eläinrakas maksamakkara 12.10.2023 8:57
   Tulos: +75 (75 ääntä)
   Lenkkarit on nykyään myös kalliimpia kuin 10v sitten koska niillähän pääsee nykyään lujempaa. Ainakin itse juoksen nykyään nopeammin kuin mitä tein 10 vuotta sitten.

   Lainaa

  30. Vähennetty marsu 12.10.2023 9:08
   Tulos: +67 (69 ääntä)
   Olenko ainut joka ensimmäisenä mietti kun näkyi 20 vuotta vanhoja mainoksia että ne ovat siis about 95- vuoden mainoksia? God im old.

   Lainaa

  31. Tulos: +51 (53 ääntä)
   Mä en usko matematiikkaan. 2+2 nyt vaan on 4.

   Lainaa

  32. Vakiintunut varis 12.10.2023 10:13
   Tulos: -14 (34 ääntä)
   Kirkas etana: Nykyisillä halpis puhelimilla saa huomattavasti parempia kuvia kuin 09iphonella. ~5v viive lippulaivoista halpamalleihin. Hiukan käy sääliksi kun täytyy leijua sillä että on ollut hieno luuri 15v sitten.
   Täytyy sanoa, että itselläni on 6 vuotta vanha lippulaiva (iPhone X) ja lapsillani uudet halpispuhelimet. Niillä ei todellakaan, todellakaan saa edes lähelle saman laatuisia kuvia tai videoita.
   Ja en nyt tiedä megapikseleistä yms. vaan siitä ihan silmin nähtävästä kuvan laadusta, sekä etu- että takakameralla. 

   Lainaa

  33. Tulos: +55 (55 ääntä)
   Kaija siis käytännössä pitää oikeana tietona juuri sitä mitä evoluutio on mutta jostain syystä vastustaa sanaa "evoluutio".

   Lainaa

  34. Mahtaileva pöllö 12.10.2023 10:21
   Tulos: +55 (55 ääntä)
   Kelmiina: Höh. Mä en ole ikinä saanut mukana kermavaahtoa kun olen kaupasta ostanut kahvipaketin.
   Nykyisillä hinnoilla kyllä toivoisi saavansa kermavaahtoa ja vielä kultalusikan kahvikuppiin.

   Lainaa

  35. Nopsa harakka 12.10.2023 10:29
   Tulos: +40 (46 ääntä)
   Pidän Applen tuotteista, mutta en suuresta joukosta niitä ihmisiä, jotka käyttävät näitä tuotteita. Se on kuin jokin lahko. Täytyy tunnustaa uskoaan, ylistää itseään ja tuotetta, sylkeä toisten päälle, kirota heitä. Moni Applen käyttäjä tuntee olevansa etuoikeutetun ryhmän jäsen, parempia ihmisiä, joilla on oikeus. Ihan puistattaa moinen.

   Lainaa

  36. Rahoitettu valas 12.10.2023 11:07
   Tulos: +24 (32 ääntä)
   Näkinkenkiä keräilevä mansikka: Naaraspuoliset liikerit itseasiassa pystyy lisääntymään, urokset ei.
   Tiikonilla, mikä on tosi harvinainen, voi uroksetkin lisääntyä mutta todennäköisimmin se on naaras. Ja jos joku ei usko että tommoisia liikereitä ja tiikoneja on olemassa niin netistä löytyy kuviakin. Tiikonit on valtavia, liikerit pieniä.
   "Useista muista eläinlajien risteytyksistä poiketen tiikonit, etenkin naaraat, ovat usein lisääntymiskykyisiä. Tämän vuoksi tiikonit voivat paritella puhtaiden tiikerien tai leijonien kanssa, ja näin voi syntyä myös eläimiä, jotka ovat neljäsosan tiikereitä ja kolme neljäsosaa leijonia tai päin vastoin. Tämä tarkoittaa sitä, että luonnontieteellisen käsityksen mukaan tiikeri ja leijona eivät olisi erillisiä lajeja, vaan pikemminkin saman lajin alalajeja."

   Lainaa

  37. Rahoitettu valas 12.10.2023 11:13
   Tulos: +25 (25 ääntä)
   jeps: Mä en usko matematiikkaan. 2+2 nyt vaan on 4.
   Faktat nyt vaan on totta, uskoi niihin tai ei. Taruolentoihin uskotaan tai sitten ei, niissä on se henk. koht. tulkinnanvara. Mutta se usko taas ei tee asioista totta, niin kuin täällä aiemmin on mainittu joulupukki.

   Lainaa

  38. Naimaton viikinki 12.10.2023 11:20
   Tulos: +37 (41 ääntä)
   Dekadentti lohikäärme: Ko. "Tutkimuksessa" oli kyse pelkästään kolaripaloista jenkeissä. Lukuja ei ollut suhteutettu autojen koko määrään, eikä huomioitu että noita sähköautoja on syttyny itekseen esim.  parkkihalleissa. Toki polttomoottoriautojakin syttyy itekseen, mutta tätä tilastoa ei tuosta tarinasta löydy. Täysin turha artikkeli joka ei lopulta kerro mitään olennaista.
   Siis et ole vaivautunut lukemaan kyseistä tutkimusraporttia, etkä edes artikkelia, jossa siitä kerrottiin, mutta tulet tänne levittämään omia "musta tuntuu" -näkemyksiäsi faktoina? Hienoa. Oikein hienoa.
   Korjataanpa silti vähän näitä sinun "faktojasi":
   "Ko. "Tutkimuksessa" oli kyse pelkästään kolaripaloista jenkeissä."
   Artikkelissa ei mainittu jenkkejä missään, tutkimusraportissa Pohjois-Amerikka on (luonnollisesti) yksi tarkasteltava alue muiden joukossa. Sähköautopalojen osalta tiedot on saatu australialaiselta EV FireSafe -yritykseltä, joka kerää tietoja globaalisti.
   Lisäksi artikkelissa oli viitattu vastaavaan tutkimukseen, joka kohdistui nimenomaan Ruotsissa tapahtuneisiin autopaloihin. Tuossa tutkimuksessa polttomoottoriautojen todettiin syttyvän noin 20 kertaa niin todennäköisesti kuin sähköautojen. Globaalissa datassa ero oli 20-80 kertainen, riippuen laskentatavasta (esim. lasketaanko hybridiautot sähkö- vai polttomoottoriautoiksi, ja lasketaanko se autopaloksi, jos auto ei ollut palon syttymissyy).
   "Lukuja ei ollut suhteutettu autojen koko määrään, eikä huomioitu että noita sähköautoja on syttyny itekseen esim.  parkkihalleissa."
   Luvut on (tietenkin) suhteutettu autojen määrään. Vaikka kuinka haluaisit syyttää tutkijoita epärehellisyydestä, idiootteja he tuskin ovat. Ketään ei kiinosta vertailla absoluuttisten määrien eroja, kun populaatiot ovat täysin eri mittaluokissa. Se, että sähkö- ja polttomoottoriautojen syttymissyiden välillä on eroja, oli mainittu tutkimuksessa. Molempien tapauksissa ylivoimaisesti suurin osa paloista sattuu silti ajon aikana tai välittömästi sen jälkeen.
   "Toki polttomoottoriautojakin syttyy itekseen, mutta tätä tilastoa ei tuosta tarinasta löydy."
   Artikkelista ei, koska siinä ei ole mitään mainitsemisen arvoista. Tutkimuksessa tämäkin on (tietysti) huomioitu.
   "Täysin turha artikkeli joka ei lopulta kerro mitään olennaista."
   Artikkelin kirjoittamisessa on aina parannettavaa, ja erityisesti otsikon valintaan olisi voinut käyttää pari minuuttia enemmän, mutta asiasisällöltään artikkeli oli hyvä, ja kertoi tutkimuksista kaiken olennaisen. On varsin olennaista tietää, että vaikka sähköautopalot saavat paljon palstatilaa uutisissa, tilastojen valossa niitä palaa silti huomattavasti vähemmän kuin polttomoottoriautoja.

   Lainaa

  39. It's a deal 12.10.2023 11:30
   Tulos: +29 (29 ääntä)
   Kivi: Sen voi melkein tajuta, ettei joku ymmärrä, että "teoria" on eri asia tieteenteossa kuin arkikielessä, eihän sitä arkijärki sano, se pitää tietää. 
   Tuon takia tieteelliset teoriat kokevat inflaation, kun joka paikassa sanotaan, että ainoastaan vähäjärkiset ja mielenvikaiset uskovat salaliittoteorioihin. "Teoria kuin teoria, niitähän on joka paikassa."

   Lainaa

  40. Ponne Jarkka 12.10.2023 12:04
   Tulos: +10 (36 ääntä)
   Naimaton viikinki: Lisäksi artikkelissa oli viitattu vastaavaan tutkimukseen, joka kohdistui nimenomaan Ruotsissa tapahtuneisiin autopaloihin. Tuossa tutkimuksessa polttomoottoriautojen todettiin syttyvän noin 20 kertaa niin todennäköisesti kuin sähköautojen.
   Ruotsissa nyt tuntuu palavan autot muutenkin vähän herkästi.

   Lainaa

  41. Sairas vesimeloni 12.10.2023 12:05
   Tulos: +29 (29 ääntä)
   Tornipöllö: Jos jotain jäi kiinnostamaan alimman jutun artikkelin otus, niin kyseessä on siis ilmeisesti koiran ja pampaketun risteytys. Pampakettu ei nimestään huolimatta kuulu oikeisiin kettuihin vaan on lähempää sukua susille ja kumppaneille, joten perusrepolainen ja koira eivät edelleenkään voi saada [...]
   Kiitos tästä 👍

   Lainaa

  42. Laakeriton viinirypäle 12.10.2023 12:32
   Tulos: -9 (17 ääntä)
   Rahoitettu valas: Tiikonilla, mikä on tosi harvinainen, voi uroksetkin lisääntyä mutta todennäköisimmin se on naaras. Ja jos joku ei usko että tommoisia liikereitä ja tiikoneja on olemassa niin netistä löytyy kuviakin. Tiikonit on valtavia, liikerit pieniä. "Useista muista eläinlajien risteytyksistä poiketen tiikonit, etenkin naaraat, [...]
   Ei tarkoita, koska risteymät eivät voi lisääntyä keskenään.

   Lainaa

  43. Hankaloittava sirkka 12.10.2023 13:58
   Tulos: +29 (31 ääntä)
   Tosikko sitruuna: Aina yhtä hienoa havaita, ettei joidenkin ymmärrys riitä alkuunkaan siihen mitä tieteessä tarkoitetaan teorialla...
   Siis ei ole mitään käsitystä siitä mitä itse sana tarkoittaa. Esimerkiksi autokoulussa on teoriatunnit, mutta ei se tarkoita sitä että sieltä opitut liikennesäännöt olisi vain jotain ns. "suuntaa-antavia" juttuja.. Ihan samalla tavalla kuin missä tahansa koulussa on ns. "teoriaopinnot" eikä nekään ole mitään uskomuksiin pohjautuvia juttuja.
   En vaan ymmärrä miten kellään aikuisella ihmisellä voi olla vaikeuksia ymmärtää kyseisen sanan merkitystä.
   Ja täytyy kyllä Marialle kertoa tämä ikävä tosiasia, eli että puhelimesta toki riippuu mutta kyllä niissä perus-halpamalleissa oli parempi kamera kuin vuoden 2009 iPhonessa jo lähes kymmenen vuotta sitten. Kyllähän niissä käytetään laadukkaita komponentteja mutta suurin osa laitteiden hinnasta tulee nimenomaan tuotemerkistä, ei siitä että ne komponentit olisivat niin ihmeellisiä että kestäisi parikymmentä vuotta että halpamerkit pääsee samalle tasolle..

   Lainaa

  44. Rasittava eläin 12.10.2023 14:08
   Tulos: +28 (34 ääntä)
   Huomaa että Marialla iskä maksaa vuokran ja ruuat, kun itsellä on kokemusta vain iPhonen uusimmista malleista ja Starbucksin kahveista, jotka sisältää kermavaahtoa.

   Lainaa

  45. Hupaisa raataja 12.10.2023 14:33
   Tulos: -20 (42 ääntä)
   Biologian kieltäminen on netissä muotia nykyään. Öyhöt saa niskaansa vaikka toteamalla että "sukupuolia on kaksi" tai "lihavuus on epäterveellistä."

   Lainaa

  46. Tulos: +19 (19 ääntä)
   Rahoitettu valas: Tiikonilla, mikä on tosi harvinainen, voi uroksetkin lisääntyä mutta todennäköisimmin se on naaras. Ja jos joku ei usko että tommoisia liikereitä ja tiikoneja on olemassa niin netistä löytyy kuviakin. Tiikonit on valtavia, liikerit pieniä. "Useista muista eläinlajien risteytyksistä poiketen tiikonit, etenkin naaraat, [...]
   Toisin päin, liikeri on se isompi.

   Lainaa

  47. Naseva banaani 12.10.2023 17:17
   Tulos: +17 (17 ääntä)
   Ansioton tomaatti: Itsehän olen noudattanut laulaessani noita kahta periaatetta koko ikäni.
   Näinpä, tuntematta teoriaa voi silti olla laulaja ja/tai muusikko. Teoriasta on toki apua mutta etenkin taidehommissa fiilikselläkin pärjää.
   Kuten pärjää elämässäkin ihan hyvin vaikkei tajua moniakaan asioita yksityiskohtaisesti, kun ne perusasiat on  hallussa. Mutta onhan elämä mielenkiintoisempaa jos tietää paljon ja on syventynyt asioihin.

   Lainaa

  48. Tulos: +19 (19 ääntä)
   Oikukas järvisieni: Kaijan ei kannata mennä musiikkiopistoonkaan, siellähän käydään vuositolkulla musiikin teoriaa läpi 😆. "En usko nuotteihin", "sävellaji on vain oletus" jne.
   "Älä usko lauluihin..." T: T Wirtanen

   Lainaa

  49. Tulos: +26 (26 ääntä)
   Söpö rotta: Biologian opettajana toisaalta itkettää edes onnesta, kun edes JOTAIN on jäänyt tässäkin tapauksessa muistiin, toisaalta itkettää... niin.
   Suomessa tuntuu nykyisin olevan yhä enemmän ihmisiä, joilla ei ole minkään valtakunnan käsitystä yhtään mistään, mutta jotka ovat vakuuttuneita siitä, että omilla aivoilla pystyy rakentamaan selityksen maailmankaikkeuteen ja kaikkeen.

   Lainaa

  50. Karski käärme 12.10.2023 19:44
   Tulos: +15 (19 ääntä)
   just: Toisin päin, liikeri on se isompi.
   Näin on. Melkoinen eläin: "Painoa liikerille voi kertyä yli 500 kilogrammaa, pituutta 3-4 metriä, ja se voi juosta jopa 80 kilometriä tunnissa." Ei ois hääviä kohdata 😯. https://fi.wikipedia.org/wiki/Liikeri Ja tiikonit on harvinaisia koska "Urostiikeri ei kuitenkaan helposti parittele leijonan kanssa." Toisinpäin ei vissiin ole niin ranttua 😃. "Tiikonit ovat yleensä kooltaan varsin pieniä, ja huomattavasti liikereitä pienempiä, koska niiden kasvua rajoittava geeni ilmentyy kummaltakin vanhemmalta." https://fi.wikipedia.org/wiki/Tiikoni Kaikenlaista sitä luonnossa esiintyy.

   Lainaa

  51. Tulos: +17 (21 ääntä)
   Sekaisin persikka: Jos joku ihmettelee (kuten käytännössä aina käy kun on evoluutiosta puhe), miten voi olla, että kaksi erilajista yksilöä saa keskenään pennun, niin selvennettäköön, että lajin määritelmässä on kyse siitä, onko myös jälkeläinen lisääntymiskykyinen. Jos on, vanhemmat ovat samaa lajia. On monta [...]
   Oon saanut järjettömän määrän nippelinappelitietoa lukemalla feissarimokien kommentteja ja tässä tuli taas yksi. Kiitos tästä, en tiennyt ettei muulit pysty lisääntymään. 😀

   Lainaa

  52. Tulos: +8 (14 ääntä)
   Söpö rotta: Biologian opettajana toisaalta itkettää edes onnesta, kun edes JOTAIN on jäänyt tässäkin tapauksessa muistiin, toisaalta itkettää... niin.
   Ei sille oo mitään jääny muistiin evoluutiosta biologian tunneilta, vaan kreationisteilla on omat huuhaa"teoriansa", jossa lajiutumista voi tapahtua mutta vain tiettyjen rajojen sisällä.

   Lainaa

  53. Rakastettu henkilö 12.10.2023 21:38
   Tulos: +15 (17 ääntä)
   Ensimmäistä kertaa feissarimokien kommentteja lukiessa tuli ilahduttavasti sivistyttyä! En ollut ikinä ennen kuullutkaan liikereistä ja tiikoneista, ja nämä olivat vielä ihan oikeita asioita! Vau! Ja pampaketuista. Tuo pampaketun ja koiran risteymä on kyllä erisöpö kaveri. ❤️

   Lainaa

  54. Odottamaton orava 12.10.2023 22:37
   Tulos: -12 (18 ääntä)
   Sekaisin persikka: Jos joku ihmettelee (kuten käytännössä aina käy kun on evoluutiosta puhe), miten voi olla, että kaksi erilajista yksilöä saa keskenään pennun, niin selvennettäköön, että lajin määritelmässä on kyse siitä, onko myös jälkeläinen lisääntymiskykyinen. Jos on, vanhemmat ovat samaa lajia. On monta [...]
   Nyt ei ihan menny oikein. Myös monet eri lajit voi hyvinkin saada lisääntymiskykysiä jälkeläisiä. Kyse on enemmänki siitä, että on olemassa jokin mekanismi, miksi ne ei normaalisti lisäänny keskenään. Yksinkertasimmillaan elävät eri alueilla.

   Lainaa

  55. Tulos: +18 (20 ääntä)
   Jälleen kerran tämä hämmennyksen määrä hämmentää jopa itseänikin. Tyyppi paasaa evoluutiosta ja samalla käskee olemaan uskomatta siihen. Hänkö ei halua että kukaan uskoo hänen puheitaan vai mitä? Häh?

   Lainaa

  56. Kirpeä ahven 13.10.2023 7:07
   Tulos: 0 (18 ääntä)
   Työkyvytön karjalanpiirakka: Tämä. Ketään ei kiinnosta liikenteen päästöistä johtuvasta huonosta ilmanlaadusta. Miljoonia ihmisiä sairastuu vuosittain pakokaasuista johtuviin sairauksiin kuten keuhkosyöpään. Mutta tärkeintä on ettei naapurilla ole sähköautoa.
   Itselleni sähköautoissa on kaksi ylitsepääsemätöntä ongelmaa: 1) Se että ne on tungettu täyteen digitaalitekniikkaa. Jos se sähköauto olisi rakennettu fiksusti, ihan oikeaksi autoksi eikä miksikään viihdekeskukseksi, asia olisi ihan eri. Autossa ei tarvita kosketusnäyttöjä, internet-yhteyttä, kaistavahteja, navigaattoreita ja ties mitä muuta. Jos siinä sähköautossa olisi pelkkä sähkömoottori, ja tarvittava kiinteä ohjauselektroniikka, ja muutoin normaalit esim. vm. 95 Volvosta löytyvät peruslaitteet eikä mitään muuta tilpehööriä niin sellaisen hankkiminen voisi ihan oikeasti kiinnostaakin. 2) Niihin pakottaminen. Minä en halua enkä pysty luopumaan polttomoottoriautoista kokonaan. Eikä toisaalta tarvitsekaan, sillä niiden muuttaminen toimimaan biolpolttoaineilla on helppoa. Ainoa ongelma siinä on, ettei tuota kehitystä haluta millään tavoin tukea. Niin kauan kuin etanoli ja biodiesel on fossiilista kalliimpaa, niin kysyntä ei riitä siihen, että kumpikaan olisi varteen otettava vaihtoehto. Täällä on 100 km säteellä tietääkseni 2-3 paikkaa jossa voisi em. polttoaineita tankata. Se olisi kuitenkin tehokkain tapa vähentää nykyisen autokannan päästöjä. Se että tämä helpoin ja tehokkain vaihtoehto on kokonaan unohdettu, ja sähköautoa markkinoidaan ainoana vaihtoehtona on typerää. Ja todella ahdistavaa, jos iso osa elämästäsi on aina pyörinyt polttomoottoreiden ympärillä.

   Lainaa

  57. Maksettu harakka 13.10.2023 10:15
   Tulos: -2 (8 ääntä)
   Ehkä Kaija meinaa sitä, että Darwinin evoluutioteoria väittää, että evoluutio tarkoittaa 'vahvimpien' yksilöiden selviytymistä. Kuitenkin geenit, mutaatiot ja muut kiistämättömät konkreettiset tosiasiat voi olettaa olemassaolevaksi vaikkei tähän asiaan uskoisikaan. Sukupolvien yli säilyvät mutaatiot ovat parhaita ominaisuuksia ajassa x_0 selviämisen kannalta ja edistää lajin selviytymistä ajassa x_0. Samainen mutaatio voi kuitenkin olla haitallinen ajassa x_1. Vahvimmasta tuleekin tällöin heikoin. Teoria toimii siis mikrotasolla vain yhdessä ajassa kerrallaan. Makrotasola, lajin selviytymistä tarkasteltaessa ei kuitenkaan ole väliä mitkä yksilöt milloinkin ovat selvinneet - olennaisa on vain koko lajin selviytyminen. Darwinin teorian mikrotason ilmeneminen tulkitaan joissain piireissä jonkin inhimillisen öyhötyksen läpi (esim Darwin palkintojen jakajat), mikä empatiakykyisissä ihmisissä saattaapi herättää vastustusta koko evoluutioteoriaa vastaan. Jokainen biologisesti terveen yksilön ennenaikainen kuolema voitaisiin makrotasolla kai myös tulkita lajin potentiaaliseksi heikkeneimiseksi perinteisen "heikot yksilöt karsiutuvat ja laji vahvistuu" tulkinnan mukaan. Jos rehellisesti tarkastelet ympärilläsi olevia vanhoja ihmisiä, korostuuko heistä perinteinen vahvuus, pelokkuus, satunnainen hyvä tuuri, yhteiskunnallinen kuuliaisuus vai kenties jokin muu selviytymistä selittävä tekijä? Sanan 'vahvuus' tulkinta voipi tarkoittaa evoluution kannalta melko moninaisia asioita stereotyyppisen vahvan yksilön sijasta. Teoriaa, jolla selitetään sitä ja tätä, ilman että tulkinnan varaisia seikkoja pysähdytään määrittelemään tarkemmin, on ehkä ihan aiheellista kyseenalaistaa - tai ainakin sen käyttöä.

   Lainaa

  58. Esteetön maito 13.10.2023 10:20
   Tulos: +10 (12 ääntä)
   Käsittääkseni sähköautopalojen varsinainen ongelma ei ole se määrä vaan että niitä on vaikea sammuttaa.

   Lainaa

  59. Nuutunut kivi 13.10.2023 16:52
   Tulos: +14 (14 ääntä)
   Kirpeä ahven: Itselleni sähköautoissa on kaksi ylitsepääsemätöntä ongelmaa: 1) Se että ne on tungettu täyteen digitaalitekniikkaa. Jos se sähköauto olisi rakennettu fiksusti, ihan oikeaksi autoksi eikä miksikään viihdekeskukseksi, asia olisi ihan eri. Autossa ei tarvita kosketusnäyttöjä, internet-yhteyttä, kaistavahteja, [...]
   Lisäisin tähän vielä akkuihin käytettävän järjettömän määrä harvinaisia maametalleja.

   Lainaa

  60. Nuutunut kivi 13.10.2023 16:53
   Tulos: +2 (6 ääntä)
   Kivi: Jos lause alkaa "en usko evoluutioon...", niin voi olla aika varma, että jatkossa ei ole mitään järkeä. Sinänsä, vaikka on tunnettua, että porukalla menee "teoria" ja "hypoteesi" iloisesti sekaisin, niin olisi sekin älytöntä sanoa että "en usko hypoteesiin x, koska en pidä siitä/ [...]
   Maalaisjärki on katoava luonnonvara.

   Lainaa

  61. Nuutunut kivi 13.10.2023 16:54
   Tulos: +7 (9 ääntä)
   blå: Oon saanut järjettömän määrän nippelinappelitietoa lukemalla feissarimokien kommentteja ja tässä tuli taas yksi. Kiitos tästä, en tiennyt ettei muulit pysty lisääntymään. 😀
   Nippelitieton parasta!

   Lainaa

  62. Muikea Mastodontti 13.10.2023 18:14
   Tulos: +3 (9 ääntä)
   Sekaisin persikka: Jos joku ihmettelee (kuten käytännössä aina käy kun on evoluutiosta puhe), miten voi olla, että kaksi erilajista yksilöä saa keskenään pennun, niin selvennettäköön, että lajin määritelmässä on kyse siitä, onko myös jälkeläinen lisääntymiskykyinen. Jos on, vanhemmat ovat samaa lajia. On monta [...]
   Muulien kohdalla se menee kai vähän "noppaa heittämällä" onko yksilö hedelmällinen vai ei, koska hevonen ja aasi ovat geneettisesti niin lähellä toisiaan. 
   Muistan jossain Amerikan uudisraivausajasta kertovassa romaanissa (ehkä Olive Fredricksonin "Hiljainen Pohjola"?) miten perhe joutuu pysähtymään kesken vaelluksen koska muulitamma on viimeisillään tiineenä ja synnyttää pian varsan. Jälkikasvun isä oli muistaakseni villiintynyt ori joka oli käynyt leirissä yön pimeydessä astumassa tamman. 
   Jos en ihan väärin muista, "leikerillä" ja "tiijonalla" hedelmällisyys riippuu usein siitä onko isä leijona vai tiikeri.

   Lainaa

  63. Muikea Mastodontti 13.10.2023 18:15
   Tulos: +5 (9 ääntä)
   Saakatti: Maailmankirjat ovat sekaisin: Vastoin vanhaa viisautta enää, eli taasen, on kuin onkin ketsuja!
   ketsu = pe*se 
   (japania)

   Lainaa

  64. Selkeä kiivi 14.10.2023 0:12
   Tulos: -12 (20 ääntä)
   No mutta onhan tuo totta että jopa vanhoilla iPhoneilla saa parempia kuvia kuin nykyajan halpis-lagroid puhelimilla. Toki jokainen valitsee puhelimensa tarpeidensa mukaisesti, enkä itsekään leiju sillä että käytössä on 7 vuotta vanha iPhone, vaikka se toimii vielä nykyäänkin paremmin kuin joku 200€:n lagroid.

   Lainaa

  65. Oranssi mestari 14.10.2023 9:33
   Tulos: +13 (15 ääntä)
   Maksettu harakka: Ehkä Kaija meinaa sitä, että Darwinin evoluutioteoria väittää, että evoluutio tarkoittaa 'vahvimpien' yksilöiden selviytymistä. Kuitenkin geenit, mutaatiot ja muut kiistämättömät konkreettiset tosiasiat voi olettaa olemassaolevaksi vaikkei tähän asiaan uskoisikaan. Sukupolvien yli säilyvät [...]
   Darwinin teoria "survival of the fittest" tarkoittaa sopeutuvimpien selviytymistä. Vahvuudella ei ole asian kanssa mitään tekemistä.

   Lainaa

  66. Rauhaton kurki 14.10.2023 11:49
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Tornipöllö: Jos jotain jäi kiinnostamaan alimman jutun artikkelin otus, niin kyseessä on siis ilmeisesti koiran ja pampaketun risteytys. Pampakettu ei nimestään huolimatta kuulu oikeisiin kettuihin vaan on lähempää sukua susille ja kumppaneille, joten perusrepolainen ja koira eivät edelleenkään voi saada [...]
   No veijari tässä on tuon otuksen isä!

   Lainaa

  67. Tulos: -2 (8 ääntä)
   Läpimätä ahma: Sähköautojen palot ovat äärimmäisen harvinaisia verrattuna polttomoottoriautoihin. Senhän kertoo myös tuo uutinen ja Facebookissa oleva esittelyteksti. Silti Tekniikka&Talous-lehti ei malttanut olla tekemättä otsikkoa, joka riittää vahvistamaan öyhöjen väärää tilannekuvaa.
   sähköautoja taitaa myös maailmassa olla himpun verran vähemmän kuin polttomoottoriautoja

   Lainaa

  68. Käsitetty vadelma 14.10.2023 15:48
   Tulos: +7 (11 ääntä)
   Selkeä kiivi: No mutta onhan tuo totta että jopa vanhoilla iPhoneilla saa parempia kuvia kuin nykyajan halpis-lagroid puhelimilla. Toki jokainen valitsee puhelimensa tarpeidensa mukaisesti, enkä itsekään leiju sillä että käytössä on 7 vuotta vanha iPhone, vaikka se toimii vielä nykyäänkin paremmin kuin joku 200€:n lagroid.
   Mikä tämä "Iagroid" on?

   Lainaa

  69. Maalattu paprika 15.10.2023 2:14
   Tulos: +2 (8 ääntä)
   huoh rakas: sähköautoja taitaa myös maailmassa olla himpun verran vähemmän kuin polttomoottoriautoja
   On tyhmää esittää tyhmää.
   Sähköautojen palot ovat huomattavasti harvinaisempia kuin polttomoottoriautojen palot kun molemmat suhteutetaan kyseisten ajoneuvojen määriin.

   Lainaa

  70. Peruuttamaton riikinkukko 15.10.2023 10:53
   Tulos: +7 (9 ääntä)
   Karski käärme: Näin on. Melkoinen eläin: "Painoa liikerille voi kertyä yli 500 kilogrammaa, pituutta 3-4 metriä, ja se voi juosta jopa 80 kilometriä tunnissa." Ei ois hääviä kohdata 😯. fi.wikipedia.org/wiki/Liikeri Ja tiikonit on harvinaisia koska "Urostiikeri ei kuitenkaan helposti parittele leijonan kanssa." Toisinpäin ei [...]
   Liikerit ja tiikonit on yleisimpiä eläintarhoissa. Luonnossa tiikerit ja leijonat risteytyy käytännössä äärimmäisen harvoin, vaikka Aasiassa molempia elääkin. Enimmäkseen silti leijonat ja tiikerit elää ihan eri alueilla.

   Lainaa

  71. Kuriton raadonsyöjä 17.10.2023 10:40
   Tulos: -1 (1 ääni)
   Läpimätä ahma: Sähköautojen palot ovat äärimmäisen harvinaisia verrattuna polttomoottoriautoihin. Senhän kertoo myös tuo uutinen ja Facebookissa oleva esittelyteksti. Silti Tekniikka&Talous-lehti ei malttanut olla tekemättä otsikkoa, joka riittää vahvistamaan öyhöjen väärää tilannekuvaa.
   Mä jotenkin ajattelin, että otsikolla on päinvastainen idea: tuo otsikko saisi ehkä öyhöt lukemaan jutun, koska salaa uskovat että otsikon perusteella se tukisi heidän kuvitelmiaan? Jos totuus kerrottaisiin jo otsikossa, öyhöt jättäisivät jutun lukematta, koska olis heidän miestestä jo sen perusteella höpöhöpöä.

   Lainaa

  72. Höyli sirkka 18.10.2023 14:54
   Tulos: -1 (1 ääni)
   Reseptivapaa Dinosaurus: Kaija ei usko evoluutioon, mutta on kuitenkin sisäistänyt evoluution ydinajatuksen faktana varsin hyvin. Parempihan se on näin päin, että asian ymmärtää, mutta termistö on hukassa!
   En tiedä onko se hyvä, ettei tajua äidinkielensä sanoja.

   Lainaa

  73. Taitamaton valas 18.10.2023 15:13
   Tulos: 0 (2 ääntä)
   Työkyvytön karjalanpiirakka: Tämä. Ketään ei kiinnosta liikenteen päästöistä johtuvasta huonosta ilmanlaadusta. Miljoonia ihmisiä sairastuu vuosittain pakokaasuista johtuviin sairauksiin kuten keuhkosyöpään. Mutta tärkeintä on ettei naapurilla ole sähköautoa.
   Itselläni ei ole varaa sähköautoon eikä se toimi täällä syrjäseudulla,mutta tiedän sen olevan vielä tulevaisuutta, joten toivoisin että saan siirtyä siihen sitten kun mulla on varaa ja sen ylläpito on mahdollista täällä vähän kauempana kasvukeskuksista....

   Lainaa

  74. Piikkaamaton jääkarhu 15.11.2023 21:26
   Tulos: +1 (1 ääni)
   Kaija voi olla uskomatta painovoimaan, painovoima pitää silti huolen että tämäkään järjen jättiläinen ei karkaa vahingossa ulkoavaruuteen

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: evoluutio, hintojen nousu, inflaatio, kuva, palo, rahan arvo, risteytys, ruoan hinta, sähköautot, talous, tulipalo, uutiset