Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Vanhempainilta, osa 118

Mitä vuotta Oulussa eletään?
Vanhempainilta, osa 118

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 68 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Internetitön mato 25.7.2023 0:13
   Tulos: +343 (359 ääntä)
   Nimettömälle jäsenelle tiedoksi, niitä lääkkeitä ei noin vaan haeta, vaan lääkäri määrää parhaaksi katsomansa lääkkeen kulloisenkin tarpeen mukaan

   Lainaa

  2. Rujo hevonen 25.7.2023 1:32
   Tulos: +239 (265 ääntä)
   Selkeästi elämän kova koulu takana, jos kaikki määrättävät lääkkeet rinnastaa huumausaineisiin. Lääkärit tunnetusti on tosi kovia huumediilereitä, eihän ne selkeesti muuta osaakaan, ja sen takia tulot niillä onkin niin kovat

   Lainaa

  3. Laktoositon ahma 25.7.2023 1:36
   Tulos: +121 (125 ääntä)
   Ilona - iloinen ÄiTyLI. Äks dee.

   Lainaa

  4. Avautuva hirmulisko 25.7.2023 1:51
   Tulos: -282 (334 ääntä)
   Ei alakäselle lapselle konsuja pidä määrätä. Huono psykiatri, vaihtoon. Tuossa jossain kohti oli oiken buumi konsujen suhteen kun adhd diagnooseeja annettiin silmät kiinni sohien ja samalla määrättiin konsuja lapsille ja teineille turhaan hirveitä määriä. Ps concerta on puhdasta piriä joka tekee teinistä apaatisen zombin jos on adhd. Ei ihan hirveen hyvä lähtökohta murrosikäselle jonka aivot ja ensi askel omaan identiteettiin kehittymässä.

   Lainaa

  5. Tulos: +115 (119 ääntä)
   Äksdee ja läskit kissat.

   Lainaa

  6. Tulos: -14 (94 ääntä)
   Rujo hevonen: Selkeästi elämän kova koulu takana, jos kaikki määrättävät lääkkeet rinnastaa huumausaineisiin. Lääkärit tunnetusti on tosi kovia huumediilereitä, eihän ne selkeesti muuta osaakaan, ja sen takia tulot niillä onkin niin kovat
   Ehkä tälle sankarille ei kerrottu useastakaan syystä ja mulla tulee heti kaksi mieleen. Ensinnäkin juuri kuten sanoit ja sitten tää käy kitkuissaan vetää teininsä ryynit nassuun. Ja toisekseen se on hiukka hysteerinen ja kieltää kaiken eikä pysty järkevään keskusteluun toisen vanhemman saatikka teininsä kanssa.
   Avautuva hirmulisko meinasi ettei noin nuorelle adhd lääkkeitä, tai ainakaan concertaa, tästä en tiedä mutta lääkkeiden kanssa kandee kyllä olla varuillaan. Itse söin aikoinaan venlafaxiinia ja vieläkin välillä tulee ns sivuoireita vaikka aikaa tästä jo kymmenen vuotta kun lopetin. Varovainen kannattaa olla mutta esim minäkin kyllä niistä lääkkeistä aikoinaan hyödyin ja nyt vain maksan hintaa edelleen. Ei mitään pahaa mutta ärsyttäähän tuo. Ja jenkeissä opiaatteja lääkärit määrännyt vähän helposti ja nyt ne on kusessa koko maa. Täällä ei ihan niin helpolla saa mutta kyllä meiltäkin löytyy korvaushoitoon päätyneitä ihmisiä koska ovat reseptillä saaneet liian pitkään liian vahvoja opiaatteja. Joten vaikka se on reseptillä saattaa se olla samaa kamaa kuin katukaupassa. Elikkä kandee olla varovainen mutta syödä niitä jos tarvis on.

   Lainaa

  7. Elämätön albatrossi 25.7.2023 3:12
   Tulos: +232 (256 ääntä)
   Avautuva hirmulisko: Ei alakäselle lapselle konsuja pidä määrätä. Huono psykiatri, vaihtoon. Tuossa jossain kohti oli oiken buumi konsujen suhteen kun adhd diagnooseeja annettiin silmät kiinni sohien ja samalla määrättiin konsuja lapsille ja teineille turhaan hirveitä määriä. Ps concerta on puhdasta piriä joka [...]
   Ja tässäpä oiva esimerkki siitä kun puhutaan täydellisen tietämättömyyden tuomalla asiantuntijuudella...

   Lainaa

  8. Sievistelevä preeriasusi 25.7.2023 3:33
   Tulos: +85 (103 ääntä)
   Sami hieman persahti.

   Lainaa

  9. Patamusta undulaatti 25.7.2023 5:14
   Tulos: -66 (116 ääntä)
   Jokohan ne vuoden 2015 17-vuotiaat ovat täyttäneet 18 vuotta? Oli kyllä huvittavia tapauksia noissa, vanhoja ukkoja 17-vuotiaina. :)

   Lainaa

  10. Tunturipeuran kesäverkkokalvo 25.7.2023 5:45
   Tulos: +199 (211 ääntä)
   Mitähän tässä nyt itsekin ADHD-tyttönä sanoisi. Kommenttikentän kiihkoilijoille: ei, kaikille Concerta ei sovi, mutta sillä yleensä aloitetaan lääkekokeilut. Aloitus tehdään matalalla annostuksella mikä voi väsyttää ihan hirveästi, mutta annostuksen nostoilla ja sen jakamisella useampaan annokseen voidaan vastetta hakea oikeaksi pikkuhiljaa. Ihan niin kuin jollekulle sopii paremmin Burana ja toiselle parasetamoli, niin myös yhdelle ADHD:laiselle sopii Concerta ja toiselle Medikinet. Ei, lääkärit ei perustavanlaatuisesti tee "sohien" diagnooseja, vaan tosi usein koko diagnoosipolku voi kestää vuosia etenkin, jos tutkitaan vaikka hiukankaan vanhempaa lasta. Yleensä juuri kiltit, sisäänpäin kääntyneet tarkkaamattomat tytöt jäävät esimerkiksi koulussa täysin näkymättömiksi oireineen, mutta voivat väsyä hirveään sitkutteluun ja maskaamiseen. Siksi jokaisesta ajoissa diagnoosin saaneesta tulee iloita - itse olin 25, kun sain diagnoosit AD(H)D:sta ja autismista, ja ehdin kärsiä 15 vuotta jopa hengenvaarallisesta masennuksesta, ahdistuksesta, loppuunpalamisesta, pakko-oireista ja paniikkihäiriöstä. Ei, kyse ei ole mistään "ADHD-buumista" vaan esimerkiksi meidän enemmän tarkkaamattomien kuin hyperaktiivisten moninaista oirehdintaa on alettu paremmin tunnistamaan ja nimeämään ja tieto ja diagnostiikka on muutenkin edennyt valtavasti. Yleensä naiset oirehtivat hyvin eri tavoin kuin miehet tosi monessa asiassa (esimerkiksi ihan sydäninfarktin oireet ovat naisilla pahimmillaan todella erilaiset kuin miehillä, mikä vaikeuttaa tunnistamista!) - sekä autismin että ADHD:n että monien muiden neuropsykiatristen häiriöiden oirekuvaukset on aikanaan tehty hyvin selkeästi ja näkyvästi oireilevien/käyttäytyvien, eli yleensä poikien, tunnistamiseen, ja esimerkiksi natsi-Saksassa (--> mm. Hans Asperger ja hänen tutkimuksensa, siksi ei enää puhuta aspergerista vaan autismikirjosta), tuhoamiseen. Meiltä tytöiltä odotetaan ihan erilaista impulssikontrollia ja itsekuria, pojat saavat edelleen helposti sen "pojat on poikia"-mantran. Ja se uuvuttaa ja pahimmillaan tappaa meitä myöhemmin mielenterveysoireilevia tyttöjä. I repeat. Jokaisesta ajoissa diagnosoidusta tulee iloita. Toivon nuorelle onnea elämään ja jatkossa parempaa tukea läheisiltä kuin isä tässä mokassa osasi antaa!

   Lainaa

  11. Tulos: -184 (206 ääntä)
   Ensin rikotaan perhe, ja sitten ihmetellään kun lapsi joutuu syömään mieliala lääkkeitä

   Lainaa

  12. Tulos: +98 (114 ääntä)
   Voi pyhät kissat. Rasismia enemmän vituttaa (ja rasismikin kyllä vituttaa), vituttaa "synnytystalkoot". Kas kun jälkeläisiä ei tilaamalla tule. En tiedä mitä ympäristössämme on vialla (ehkä jotain?) kun alat yrittää parikymppisenä ja natsaa parikymmentä vuotta myöhemmin, hyvä että sitten edes. Nainen ei voi päättää koska synnyttää, tai edes jos voi.

   Lainaa

  13. Tulos: +70 (102 ääntä)
   Avautuva hirmulisko: Ei alakäselle lapselle konsuja pidä määrätä. Huono psykiatri, vaihtoon. Tuossa jossain kohti oli oiken buumi konsujen suhteen kun adhd diagnooseeja annettiin silmät kiinni sohien ja samalla määrättiin konsuja lapsille ja teineille turhaan hirveitä määriä. Ps concerta on puhdasta piriä joka [...]
   Haista paska. Toivottavasti et  ikinä saa lapsia.

   Lainaa

  14. Tulos: +191 (203 ääntä)
   Avautuva hirmulisko: Ei alakäselle lapselle konsuja pidä määrätä. Huono psykiatri, vaihtoon. Tuossa jossain kohti oli oiken buumi konsujen suhteen kun adhd diagnooseeja annettiin silmät kiinni sohien ja samalla määrättiin konsuja lapsille ja teineille turhaan hirveitä määriä. Ps concerta on puhdasta piriä joka [...]
   Sen sijaan hoitamaton ADHD, reisilleen mennyt peruskoulu ja opintojen lopettaminen siihen antavat aivan loistavat lähtökohdat kehittyä tasapainoiseksi aikuiseksi?

   Lainaa

  15. Saappaaton delfiini 25.7.2023 8:26
   Tulos: +147 (181 ääntä)
   Kyllä se syntyvyys lähtee vielä joskus nousuun tai ainakin laskee hitaammin, kunhan saadaan sukupuolten välinen tasa-arvo kuntoon. Nykyisessä tilanteessa, missä naisen pitää käydä kokopäivätöissä, hoitaa ja kasvattaa lapset (ja valitettavan usein myös mies), tehdä 90% kotitöistä ja maksaa talouden kulut vähintään 50/50, on lasten "tekeminen" aika paska diili.

   Lainaa

  16. Impotentti kurkku 25.7.2023 8:35
   Tulos: +97 (101 ääntä)
   Avautuva hirmulisko: Ei alakäselle lapselle konsuja pidä määrätä. Huono psykiatri, vaihtoon. Tuossa jossain kohti oli oiken buumi konsujen suhteen kun adhd diagnooseeja annettiin silmät kiinni sohien ja samalla määrättiin konsuja lapsille ja teineille turhaan hirveitä määriä. Ps concerta on puhdasta piriä joka [...]
   Concertan vaikuttava aine on metyylifenidaatti, joka ei ole amfetaaminia (alfametyylifenetyyliamiini), mutta sillä voidaan hoitaa amfetamiiniriippuvuutta. Metyylifenidaatti on luokiteltu huumausaineeksi YK:n psykotrooppisia aineita koskevassa yleissopimuksessa, mutta se oletettavasti ei johdu siitä, että se on stimulantti, vaan siitä, että sitä on mahdollista väärinkäyttää. Sitä käytetään usein ns. opiskelun dopingina, eli henkilöt joilla vaikutukset ovat päinvastaisia kuin tarkkaavaisuushäiriösillä, käyttävät sitä stimulanttina, kun taas tarkkaavaisuushäiriöstä kärsivällä metyylifenidaatilla on rauhoittava vaikutus. Tämän uskotaan johtuvan aivojen erilaisesta dopamiinituotannosta.
   Rauhallisuus ei tarkoita, että ihmisestä tulisi apaattinen, vaan ettei ole jatkuvasti kova meno pään sisällä. Itse tunnen henkilön, joka kokeili Concertan rinnakkaisvalmistetta ja seurauksena oli, että hän säikkyi asioita joita ei ollut aiemmin havainnut, esimerkiksi linja-auton painejousista kuuluva suhahdus. Maailmasta tuli hänelle kovaäänisempi ja toimeliaampi. Ei lainkaan "apaattinen", vaikka toivottu vaikutus olisi rauhoittaa.
   Lääkkeiden käytössä on hyvä muistaa se, että ihmiset ovat yksilöitä, eikä kaikille sovi kaikki valmisteet, eikä siitä näin ollen voi tehdä yleistyksiä.
   Jos kyseessä on oma lapsi, johon valmiste on vaikuttanut juuri toivotulla tavalla, voi tuntua erikoiselta ja jopa vieraalta, kun itselle läheisen ihmisen käytös muuttuu, niin kuin hän olisi vihdoin rauhassa kaikelta. Jos taas kyseessä on itse, täytyy ymmärtää, että lasten ja nuorten on vaikeampi tunnistaa ja sanoittaa tunteitaan yhtä hyvin kuin aikuisten. On hyvä keskustella nuoren kanssa siitä, että tuntuuko olo hyvälle vai huonolle. Aikuisen taas tulee muistaa, ettei hän voi aukottomasti sanoittaa jälkikasvunsa tunteita, kun ei itse niitä tunteita tunne.
   Kaikesta huolimatta: maailma ei ole mustavalkoinen, eikä mitään koskaan niin pidä tuomita.

   Lainaa

  17. Ryhmätön ilonpilaaja 25.7.2023 8:50
   Tulos: +106 (108 ääntä)
   Kaali: Ensin rikotaan perhe, ja sitten ihmetellään kun lapsi joutuu syömään mieliala lääkkeitä
   Concerta tosin ei ole mielialalääke.

   Lainaa

  18. Tulos: +74 (78 ääntä)
   Kaali: Ensin rikotaan perhe, ja sitten ihmetellään kun lapsi joutuu syömään mieliala lääkkeitä
   Concerta ei ole mielialalääke.

   Lainaa

  19. Yläosaton peto 25.7.2023 9:04
   Tulos: +131 (139 ääntä)
   Saappaaton delfiini: Kyllä se syntyvyys lähtee vielä joskus nousuun tai ainakin laskee hitaammin, kunhan saadaan sukupuolten välinen tasa-arvo kuntoon. Nykyisessä tilanteessa, missä naisen pitää käydä kokopäivätöissä, hoitaa ja kasvattaa lapset (ja valitettavan usein myös mies), tehdä 90% kotitöistä ja maksaa [...]
   Vähän off-topic, mutta mulla on yks ystävä, joka miehensä kanssa puhui jo seurustelun alkuajoista lähtien lapsien tekemisestä. Myös mies on todella lapsirakas ihminen ja halusi lapsia, vaikka hänellä jo yksi ennestään olikin. No, sehän ei tosiaan ihan vaan onnistunut niinkään niitä lapsia tehdä vaan monta vuotta yrittivät ennen kuin onnistui ja sattumalta niitä vielä tuli kerralla kaksi. Yllätyin oikeasti todella kovasti siitä, miten mies silti koki, että hänen ei tarvitse auttaa ollenkaan lasten kanssa, kun olin aina pitänyt häntä niin lapsirakkaana ihmisenä. Varsinkaan oma-aloitteisesti ei osallistu mihinkään lasten hoitamiseen, pyynnöstä saattaa osallistua, mutta hoitaa asiat todella puolivillaisesti. Jos edes hetkeksi pyysi miestä ottamaan edes toisen lapsen huolehdittavakseen, että äiti saa toisen rääkyvän lapsen hoidettua, niin mies vaan lähti tekemään kaikkia omia juttujaan ja jätti vauvan siihen. Kaupassakaan ei saa käytyä ilman vauvoja, jos mies on kotona, kun heti tulee 5min välein soittoa perään, että koska tulet kun nyt tämä itkee tai nyt tuo tekee jotain muuta. Ja kyseessä ei tosiaan ole edes mikään saamaton mies vaan ihan jämpti kaveri, mutta jotenkin aivan avuton ja haluton auttamaan lapsiin liittyvien velvollisuuksien kanssa. Kivat tekemiset tietenkin onnistuu, kun vaan lasten äiti on paikalla hoitamassa edelleen ne ruokkimiset, perään katsomiset ja jälkien siivoamiset. Ollut välillä aika tuskaa katsella vierestä, kun ystävä oli välillä aivan poikki. Hän oli aivan innoissaan kun pääsi töihin lasten kasvettua riittävästi, että sai vähän itsekin rauhaa lapsista. Siinä kyllä kävi mielessä, että ei ihme jos ei paljon huvita lasten tekeminen.

   Lainaa

  20. Säädytön lehmä 25.7.2023 9:23
   Tulos: +77 (85 ääntä)
   Avautuva hirmulisko: Ei alakäselle lapselle konsuja pidä määrätä. Huono psykiatri, vaihtoon. Tuossa jossain kohti oli oiken buumi konsujen suhteen kun adhd diagnooseeja annettiin silmät kiinni sohien ja samalla määrättiin konsuja lapsille ja teineille turhaan hirveitä määriä. Ps concerta on puhdasta piriä joka [...]
   No ei todellakaan ole.
   Lapsena aloitettu ADHD-lääkitys voi vaikuttaa ”aivojen kehitykseen” niinkin yllättävällä tavalla, ettei samainen lapsi tarvitse enää täysi-ikäisenä ADHD-lääkkeitä. Ei ole siis mitään järkevää syytä pantata ADHD-lapselta lääkitystä, vain koska on alaikäinen. 

   Lainaa

  21. Tulos: +64 (68 ääntä)
   Avautuva hirmulisko: Ei alakäselle lapselle konsuja pidä määrätä. Huono psykiatri, vaihtoon. Tuossa jossain kohti oli oiken buumi konsujen suhteen kun adhd diagnooseeja annettiin silmät kiinni sohien ja samalla määrättiin konsuja lapsille ja teineille turhaan hirveitä määriä. Ps concerta on puhdasta piriä joka [...]
   Sinähän et tiedä, millaisiin oireisiin ja millaiselle ihmiselle niitä tässä tapauksessa on määrätty.

   Lainaa

  22. Tulos: +31 (39 ääntä)
   Kaali: Ensin rikotaan perhe, ja sitten ihmetellään kun lapsi joutuu syömään mieliala lääkkeitä
   Kaikki ei aina mene kuten elokuvissa. Ei kannatais tuomita, kun ei taustat ole tiedossa.

   Lainaa

  23. Pysyvästi persoona 25.7.2023 10:22
   Tulos: -99 (117 ääntä)
   Suomen lähes kaikki ongelmat johtuvat alhaisesta syntyvyydestä. Miesten oikeuksia pitäisi vahvistaa, niin heitäkin saattaisi taas kiinnostaa lisääntyä. Seksin harrastaminen ei tarkoita, että haluaa tulla vanhemmaksi. Isyyshuijauksen pitäisi olla törkeä petos. Kela-rahat pitäisi jakaa sen mukaan, miten lapsi asuu. Toisen vanhemman vieraannuttaminen tulisi olla rikos. Miehellä tulee olla sama oikeus lapsensa tapaamiseen kuin naisella. Jne jne.

   Lainaa

  24. Vallitseva kettu 25.7.2023 10:23
   Tulos: +64 (70 ääntä)
   Säädytön lehmä: No ei todellakaan ole. Lapsena aloitettu ADHD-lääkitys voi vaikuttaa ”aivojen kehitykseen” niinkin yllättävällä tavalla, ettei samainen lapsi tarvitse enää täysi-ikäisenä ADHD-lääkkeitä. Ei ole siis mitään järkevää syytä pantata ADHD-lapselta lääkitystä, vain koska on alaikäinen. 
   Täh? Tuo oli uutta ja nyt ärsyttää vielä enemmän, ettei vanhempia kiinnostanut laiskaksi haukkumisen lisäksi tehdä asialle mitään. Vasta yli 25v sain diagnoosin ja lääkkeet, jonka jälkeen alkoi elämä ja opiskelu sujumaan. En tee samaa virhettä oman lapsen kohdalla ainakaan.

   Lainaa

  25. Naurettava marsu 25.7.2023 10:39
   Tulos: +32 (42 ääntä)
   Avautuva hirmulisko: Ei alakäselle lapselle konsuja pidä määrätä. Huono psykiatri, vaihtoon. Tuossa jossain kohti oli oiken buumi konsujen suhteen kun adhd diagnooseeja annettiin silmät kiinni sohien ja samalla määrättiin konsuja lapsille ja teineille turhaan hirveitä määriä. Ps concerta on puhdasta piriä joka [...]
   Voisin tähän mutuilla samalla tavalla että käsittääkseni adhd-potilaille ei anneta amfetamiinia lääkkeeksi, mutta toisaalta on kyllä sellaista tuubaa tuo ulosanti että ihan sama mitä tähän sanoo niin vastaus on tyyliin "äksdee äksdee" kuten tuolla yhdellä mokan sankarittarella.

   Lainaa

  26. Halpa ampiainen 25.7.2023 10:44
   Tulos: +69 (73 ääntä)
   Saappaaton delfiini: Kyllä se syntyvyys lähtee vielä joskus nousuun tai ainakin laskee hitaammin, kunhan saadaan sukupuolten välinen tasa-arvo kuntoon. Nykyisessä tilanteessa, missä naisen pitää käydä kokopäivätöissä, hoitaa ja kasvattaa lapset (ja valitettavan usein myös mies), tehdä 90% kotitöistä ja maksaa [...]
   Tästä nyt taas tuli mieleen se että irtisanomisen perusteita halutaan höllätä. Tekeekö se sitten helpommaksi odottavien äitien irtisanomisen, kun ei enää tarvitse välttämättä olla niin perusteltua syytä. Onhan se ollut aika helppoa tähänkin asti joissain firmoissa, mutta siitä on voinut tulla noottia myöhemmin oikeusteitse.

   Lainaa

  27. Tornipöllö 25.7.2023 10:50
   Tulos: +82 (86 ääntä)
   Onko nimetön jäsen niinkin perillä rakkaan tyttönsä asioista, ettei tiennyt tämän ADHD-diagnoosista? Vai tuliko se vaan yllätyksenä, että jos lapsella on potentiaalisesti hyvinkin paljon loppuelämää haittaava ongelma, niin sitä saatetaan hoitaa lääkkeillä?

   Lainaa

  28. Kelmeä karhu 25.7.2023 10:56
   Tulos: -23 (35 ääntä)
   Rujo hevonen: Selkeästi elämän kova koulu takana, jos kaikki määrättävät lääkkeet rinnastaa huumausaineisiin. Lääkärit tunnetusti on tosi kovia huumediilereitä, eihän ne selkeesti muuta osaakaan, ja sen takia tulot niillä onkin niin kovat
   Vähän surullista mutta voi ollakkin "diileri".
   Oma lapsi sai ADHD diagnoosin ja reseptin yksityiseltä lääkäriltä toisen vanhemman esitietolapun perusteella ilman mitään tutkimuksia. Jos toinen huoltaja ei ole saanut mitää tietoa ennen reseptin ilmestymistä on todellakin menty pahasti metsään

   Lainaa

  29. Reseptivapaa Dinosaurus 25.7.2023 10:58
   Tulos: +50 (52 ääntä)
   Nimetön jäsen saattaisi itse hyötyä lääkärin pakeilla käynnistä ja saman lääkkeen kokeilusta, ADHD on nimittäin perinnöllinen ominaisuus ja sen verran lujaa näkyy hänelläkin kiihtyvän nollasta sataan. Ei se lääkitys ole mikään myrkky ja mörkö, vaan joskus jopa koko elämän pelastava apukeino! T. ADHD-perheen aikuinen, joka tunnistaa entistä itseään tuossa. Tsemppiä nimetön, jos luet kommentteja!

   Lainaa

  30. Saappaaton delfiini 25.7.2023 11:01
   Tulos: +78 (94 ääntä)
   Pysyvästi persoona: Suomen lähes kaikki ongelmat johtuvat alhaisesta syntyvyydestä. Miesten oikeuksia pitäisi vahvistaa, niin heitäkin saattaisi taas kiinnostaa lisääntyä. Seksin harrastaminen ei tarkoita, että haluaa tulla vanhemmaksi. Isyyshuijauksen pitäisi olla törkeä petos. Kela-rahat pitäisi jakaa sen [...]
   Miten jonkun voi huijata vanhemmaksi? Käytä ehkäisyä, jos et halua lasta.

   Lainaa

  31. Hajoamaton aprikoosi 25.7.2023 11:11
   Tulos: +61 (75 ääntä)
   Pysyvästi persoona: Suomen lähes kaikki ongelmat johtuvat alhaisesta syntyvyydestä. Miesten oikeuksia pitäisi vahvistaa, niin heitäkin saattaisi taas kiinnostaa lisääntyä. Seksin harrastaminen ei tarkoita, että haluaa tulla vanhemmaksi. Isyyshuijauksen pitäisi olla törkeä petos. Kela-rahat pitäisi jakaa sen [...]
   Suomen lähes kaikki ongelmat? Siis voisitko antaa edes yhden esimerkin?
   Pitääkö lapsi pakottaa näkemään faijaansa, joka 10 vuoden jälkeen ymmärsi, että mukelo onkin hieno juttu, hävitessään ensin paikalta ennen sen syntymää? Voe video miten itsekkäitä miehet ovatkaan.

   Lainaa

  32. Paineistettu paprika 25.7.2023 12:04
   Tulos: -55 (67 ääntä)
   Minä ihan itte, oon aevan kajahtanu kyseisestä lääkkeestä, joka määräiltiin just, "kelle sattuu", eli mulle 25vuotiaana. Täs viimoses neljäs vuodessa oon nyt erittäin tehokkaasti sotkenu kaikki asiani.. juuri sen huumaavan vaikutuksen takia, joka on todella vahva. Siinä vaan kesti aikansa hoksata se.. Enkä sitli pysty kuvitellakaan lopettavani. Miksi.....köhän? Vaikka ala-asteella jo lääkärit ehdotti jotain, vissiinki vastaavaa troppia mulle, huhhuh, onneks vanhemmat ei suostunu. Sainpahan 25v. elää "oikeaa" elämää. Ja tällasta ku joka toiselle nappulalle nyt laitetaan, iha "koska hyvinhän se näyttää tol toisellaki toimivan", nii aivan mahtavaa ! Diagnosointi tehään USEIN ihan miten sattuu, vaikka mitä iltalehessä väitettäisi. MINUN mielestäni tällasii vtun myrkkyjä ei pitäs määrätä täysin naurettavan heppoisin perustein lapsille, eikä kellekään muullekaan. Saatan toki olla väärässäkin, eli jos tiedät aiheesta paremmin, nii kerropa kuule ihmeessä

   Lainaa

  33. Paineistettu paprika 25.7.2023 12:16
   Tulos: -55 (65 ääntä)
   Nii ja olen kokeillut kaikki maholliset eri adhd lääkkeet, kivoja oloja aiheuttaa juu. Ongelma on siinä, ettei mulla, ja väitän, suurimmalla osalla muistakaan ihmisistä joille tätä nykyään määrätään, ole mitään ADHD:ta. Noi nkynuoret onneks tuntuvat olevan sen verran fiksuja, että myyvät pillerinsä pois, jotta saavat vaikka kaljaa ja.. no huumekoukusta tilalle. Vai ei

   Lainaa

  34. Paineistettu paprika 25.7.2023 12:18
   Tulos: -55 (57 ääntä)
   Ja no, pilveä. Huumekoukussahan he ovat olleet jo kauan, että hyvä ees jos "vain" pössyttelyssä pitäytyvät.

   Lainaa

  35. Kampura kirjohylje 25.7.2023 12:42
   Tulos: +60 (64 ääntä)
   Tunturipeuran kesäverkkokalvo: Mitähän tässä nyt itsekin ADHD-tyttönä sanoisi. Kommenttikentän kiihkoilijoille: ei, kaikille Concerta ei sovi, mutta sillä yleensä aloitetaan lääkekokeilut. Aloitus tehdään matalalla annostuksella mikä voi väsyttää ihan hirveästi, mutta annostuksen nostoilla ja sen jakamisella useampaan annokseen voidaan vastetta [...]
   Kiitos kun sivistät <3 
   Mä sain diagnoosin 27-vuotiaana, kun olin kärsiny uupumuskierteestä ym pask*sta jo useita vuosia. Koulussa pärjäsin hienosti, olin huippuhyvä maskaamaan ja herkkyyteni ansiosta opin tosi hyväks miellyttäjäksi, sosiaaliseks kameleontiks. Muistan jo ala-asteella, kuinka ajattelin eläväni kaksoiselämää. Toinen rooli oli se kiltti tyttö ja toinen oma itseni, joka sai moitteita näkyessään liikaa. Pojat oli poikia ja heidän menoa katsottiin mun kokemuksen mukaan epäreilusti sormien läpi, kun mun käytösnumero laski saman tien jos olin yhtään muita tyttöjä äänekkäämpi. 
   Mun veljet onneks sai diagnoosinsa nuorempina. Mutta voi kuinka eri tavalla asiat olis voinu mennä omallakin kohdalla, jos olis tämä asia tajuttu aiemmin. 

   Lainaa

  36. Ontto koala 25.7.2023 12:45
   Tulos: -17 (33 ääntä)
   "Eikä niitä turhaan määräillä." Heh heh...

   Lainaa

  37. Itsereflektio 25.7.2023 14:45
   Tulos: -37 (49 ääntä)
   Saappaaton delfiini: Kyllä se syntyvyys lähtee vielä joskus nousuun tai ainakin laskee hitaammin, kunhan saadaan sukupuolten välinen tasa-arvo kuntoon. Nykyisessä tilanteessa, missä naisen pitää käydä kokopäivätöissä, hoitaa ja kasvattaa lapset (ja valitettavan usein myös mies), tehdä 90% kotitöistä ja maksaa [...]
   Ikävä kyllä saat syyttää (myös) itseäsi, mikäli tuo on sinun nykyinen tilanteesi  : (

   Lainaa

  38. Saappaaton delfiini 25.7.2023 15:28
   Tulos: +55 (59 ääntä)
   Itsereflektio: Ikävä kyllä saat syyttää (myös) itseäsi, mikäli tuo on sinun nykyinen tilanteesi  : (
   Ei ole nykyinen tilanteeni. En ole uskaltanut hankkia lapsia mainitsemistani syistä johtuen, vaikka niitä kyllä haluaisin, kuten moni muukin kolmekymppinen nainen. Ja vaikka olisinkin tuossa tilanteessa, olen melko varma että en vapaaehtoisesti tai suunnitellusti, joten voit laittaa sen syyttävän sormen osoittamaan johonkin muualle.

   Lainaa

  39. Itsereflektio 25.7.2023 15:53
   Tulos: -32 (46 ääntä)
   Saappaaton delfiini: Ei ole nykyinen tilanteeni. En ole uskaltanut hankkia lapsia mainitsemistani syistä johtuen, vaikka niitä kyllä haluaisin, kuten moni muukin kolmekymppinen nainen. Ja vaikka olisinkin tuossa tilanteessa, olen melko varma että en vapaaehtoisesti tai suunnitellusti, joten voit laittaa sen syyttävän sormen osoittamaan johonkin muualle.
   Okei, no hyvä kuulla, ettet ole kuvatunlaisessa tilanteessa. Mutta jos joku on, niin onhan hän itse kumppaninsa perheen perustamiseen valinnut..
   Mutta toivon, että löydät vielä kumppanin, joka haluaa perheen kanssasi perustaa ja joka ei ole pelkkä rukkanen  : )

   Lainaa

  40. Höpö ankka 25.7.2023 16:02
   Tulos: +74 (80 ääntä)
   Ehkä nykyään nuoret naiset uskaltavat myös jättää lapset tekemättä, jos perheenlisäys ei kiinnosta, eikä lapsia enää hankita sen takia että "pitää". Tällä metodilla sitä paitsi niillä syntyvillä lapsilla on todennäköisemmin huolehtivat ja omistautuneet vanhemmat, eikä mitään Nimettömiä jäseniä jotka ei tiedä edes lapsensa diagnooseja.

   Lainaa

  41. Saappaaton delfiini 25.7.2023 16:12
   Tulos: +72 (76 ääntä)
   Itsereflektio: Okei, no hyvä kuulla, ettet ole kuvatunlaisessa tilanteessa. Mutta jos joku on, niin onhan hän itse kumppaninsa perheen perustamiseen valinnut.. Mutta toivon, että löydät vielä kumppanin, joka haluaa perheen kanssasi perustaa ja joka ei ole pelkkä rukkanen  : )
   Valitettavasti siitä kumppanista harvoin tietää etukäteen, millainen vanhempi hän todellisuudessa on. Saatika tilanteessa jossa tulee ero, ja omat lapset ei mahdollisesti sitten enää kiinnostakaan. Itse perinteisellä miesten alalla työskentelevänä naisena olen nähnyt harmillisen usein, miten lasten tultua paetaan joka ilta omiin harrastuksiin ja naureskellaan kahvihuoneissa, että pitääpä jäädä ylitöihin, ettei tarvitse perheen luokse mennä.

   Lainaa

  42. Itsereflektio 25.7.2023 16:56
   Tulos: -18 (36 ääntä)
   Saappaaton delfiini: Valitettavasti siitä kumppanista harvoin tietää etukäteen, millainen vanhempi hän todellisuudessa on. Saatika tilanteessa jossa tulee ero, ja omat lapset ei mahdollisesti sitten enää kiinnostakaan. Itse perinteisellä miesten alalla työskentelevänä naisena olen nähnyt harmillisen usein, miten lasten tultua paetaan [...]
   Aijaa, höh. Ikävältä kuulostaa : (  Meistä jokainen tietysti arvioi asioita omien subjektiivisten kokemusten ja havaintojen pohjalta, mutta mun käsitys -tyypillisistä- isistä/miehistä ja perheistä on ihan erinlainen. Toki tiedän ja ymmärrän, että kuvaamasi kaltaisia tapauksiakin on, mutta en itse pidä niitä ns. yleisenä normina tai enemmistönä.
   Tuosta kumppanista etukäteen tietämisestä joudutaan varmaan vaan "agree to disagree", koska mielestäni, jos joitain vuosia on toisen kanssa seurustellut (mitä yleensäkin mielestäni kannattaisi olla, ennen perheen perustamista), niin luulisi yleensä olevan ihan ok käsitys siitä millainen toinen tulisi olemaan vanhempana ja muutenkin miten hoitaa yhteisiä asioita ja "puhaltaa yhteen hiileen" jne. Ainakin tuo aiemmin mainitsemasi, että pitää hoitaa ja kasvattaa myös mies, niin pitäisi kyllä olla jo tiedossa, heh : p
   Mutta eipä nää asiat Feissarimokien kommenttipalstalla ratkea tai parane anyway, heh. Toivotan lykkyä toimivaan ja onnelliseen perhe-elämään tulevaisuudessa ja että sopivainen kumppani projektiin löytyy  : )

   Lainaa

  43. Itseasiassa 25.7.2023 17:22
   Tulos: +50 (54 ääntä)
   Saappaaton delfiini: Kyllä se syntyvyys lähtee vielä joskus nousuun tai ainakin laskee hitaammin, kunhan saadaan sukupuolten välinen tasa-arvo kuntoon. Nykyisessä tilanteessa, missä naisen pitää käydä kokopäivätöissä, hoitaa ja kasvattaa lapset (ja valitettavan usein myös mies), tehdä 90% kotitöistä ja maksaa [...]
   Vanhempainvapaauudistus oli todella hyvä juttu, saavat isätkin opetella hoitamaan lastaan, jotta tietävät mitä perhe-elämä on. Paitsi liian usein ne keskustelut menevät siihen, että eihän mies voi mitenkään olla pois töistä. Kumma juttu, että se naiselta onnistuu, naisten työt vain ovat niin turhia ettei niitä kannata edes huomioida. Paria nuorta lapsiperhettä seurattuani on näköjään ihan ok hakea isyysvapaan alkaessa uusi pelikone ja lapsen sairastuessa se tietysti on äiti, joka jättää menemättä töihin. 
   Saappaaton delfiini: Valitettavasti siitä kumppanista harvoin tietää etukäteen, millainen vanhempi hän todellisuudessa on. Saatika tilanteessa jossa tulee ero, ja omat lapset ei mahdollisesti sitten enää kiinnostakaan. Itse perinteisellä miesten alalla työskentelevänä naisena olen nähnyt harmillisen usein, miten lasten tultua paetaan [...]
   Moni isä tosiaan venyttää työpäivään yhtäkkiä lapsen synnyttyä. Itse ihmettelen, miten omalla alallanikin miesten urapolut ovat jotenkin vähemmän kivisiä, ei ainakaan voi liiasta vastuunkannosta syyttää. Tai sitten se johtuu juuri siitä, että ne äidit on pakotettu hoitamaan lapset ja isät istuvat töissä jalat pöydällä heittämässä läppää muiden isien kanssa. Ei onneksi kaikki, omassa työyhteisössä on selkeästi hyviä isiä.

   Lainaa

  44. Hajoamaton aprikoosi 25.7.2023 18:01
   Tulos: +21 (29 ääntä)
   Itsereflektio: Aijaa, höh. Ikävältä kuulostaa : (  Meistä jokainen tietysti arvioi asioita omien subjektiivisten kokemusten ja havaintojen pohjalta, mutta mun käsitys -tyypillisistä- isistä/miehistä ja perheistä on ihan erinlainen. Toki tiedän ja ymmärrän, että kuvaamasi kaltaisia tapauksiakin on, mutta en itse pidä niitä ns. [...]
   Ihminenkö ei koskaan muutu? Eikä ihminen todellakaan voi tietää edes itsestään, millainen hän tulee olemaan tietynlaisen ison tai pienen elämänmuutoksen jälkeen.

   Lainaa

  45. Itsereflektio 25.7.2023 18:32
   Tulos: -21 (31 ääntä)
   Hajoamaton aprikoosi: Ihminenkö ei koskaan muutu? Eikä ihminen todellakaan voi tietää edes itsestään, millainen hän tulee olemaan tietynlaisen ison tai pienen elämänmuutoksen jälkeen.
   Harvemmin niin radikaalisti.
   Noh, mikä nyt sitten lasketaan "tietämiseksi". Eihän meistä kukaan voi täydellä varmuudella tietää onko huomenna elossakaan. Mutta käytännön tasolla minä ainakin tiedän, etten itse hylkäisi lapsiani, tai jättäisi yksin kumppanin hoidettavaksi lapsia taikka taloutta. Ja tunnen myös useita ihmisiä, jotka suurella varmuudella eivät myöskään noin tekisi, tai tee tai ole tehneet.

   Lainaa

  46. Kammottava siili 25.7.2023 19:36
   Tulos: +28 (32 ääntä)
   Kelmeä karhu: Vähän surullista mutta voi ollakkin "diileri". Oma lapsi sai ADHD diagnoosin ja reseptin yksityiseltä lääkäriltä toisen vanhemman esitietolapun perusteella ilman mitään tutkimuksia. Jos toinen huoltaja ei ole saanut mitää tietoa ennen reseptin ilmestymistä on todellakin menty pahasti metsään
   Höpöhöpö. Diagnoosia ei anneta esitietolomakkeen perusteella ja yleensä on useampi tutkimuspäivä ja haastattelu.
   Yhtenä syynä ADHD lisääntymiseen on tupakointi raskauden aikana,
   Useimpien tutkimusten mukaan äidin raskaudenaikainen tupakointi näyttää lisäävän lapsen ADHD:n ja käytöshäiriöiden riskiä.
   Kotimaa AJ, Moilanen I, Taanila A ym. Maternal smoking and hyperactivity in 8-year-old children

   Lainaa

  47. Hajoamaton aprikoosi 25.7.2023 20:38
   Tulos: +39 (43 ääntä)
   Itsereflektio: Harvemmin niin radikaalisti. Noh, mikä nyt sitten lasketaan "tietämiseksi". Eihän meistä kukaan voi täydellä varmuudella tietää onko huomenna elossakaan. Mutta käytännön tasolla minä ainakin tiedän, etten itse hylkäisi lapsiani, tai jättäisi yksin kumppanin hoidettavaksi lapsia taikka taloutta. Ja tunnen myös useita [...]
   Lapsen saaminen on radikaali muutos. Ihan näin lapsettomana voin sen sanoa. En minäkään montaa perhettään hylännyttä miestä tiedä, mutta omin silmin nähnyt sen uskomattoman uusavuttomuuden. "En osaa vaihtaa vaippaa", mutta ei ymmärrystä siitä, että se vaippa on vaihdettava. Nainen sitten tekee sen, kerta toisensa jälkeen, mies jää voivottelemaan. Nainen voi päsmäröidä, kyllä heissäkin on ongelmia, mutta useimmiten asiat vaan menevät niin, että nainen on ainoa, joka asian tekee. Koska se on tehtävä. 
   Pitkälti tähänkin on syynä sukupuoliroolit, jotka nuo ovat omaksuneet jo itse lapsena. Sellainen ajatus alitajunnassa voi estää yrittämästäkään, vaikka muuten ihminen olisi hyvä ottamaan haasteita vastaan ja kehittäisi itseään, haluaisi oppia, olisi motivoitunut opettelemaan asioita. Sisäinen puhe siitä, että ei miehenä voi ymmärtää, onko kumisaapassää vai ei.
   Tällaista ei välttämättä tiedä etukäteen mitenkään, koska ei ole joutunut kohtaamaan asiaa. Pikkusisarukset tai serkun vauvalle lelun heiluttelu ei kerro mitään. Peilaaminen omaan lapsuuteenkaan ja sen miettiminen, millainen itse olisi, ei kerro mitään, koska kuukausien univajeessa yrittää vain selviytyä arjesta ja hakeutuu riman alittamiseen. Miehellä tämä on sitä, että ei yritä. Vaikka mammalla oliskin enemmän univajetta.
   Jos näkisimme tulevaisuuteen paremmin, ei varmasti kukaan tekisi lapsia.

   Lainaa

  48. Itsereflektio 25.7.2023 21:47
   Tulos: +3 (19 ääntä)
   Hajoamaton aprikoosi: Lapsen saaminen on radikaali muutos. Ihan näin lapsettomana voin sen sanoa. En minäkään montaa perhettään hylännyttä miestä tiedä, mutta omin silmin nähnyt sen uskomattoman uusavuttomuuden. "En osaa vaihtaa vaippaa", mutta ei ymmärrystä siitä, että se vaippa on vaihdettava. Nainen sitten tekee sen, kerta toisensa [...]
   Mielestäni keskustelu ajautuu jo hieman uusille urille, kuten interwebsissä usein tapahtuu. Ei mulla tuohon oikeen oo mitään vastaansanomista, eikä selittämäsi asiat mielestäni myöskään varsinaisesti vastakkainasetu minkään sanomani kanssa. Paitsi että mä oon varmaan sitten ollut "onnekas" ja nähnyt enimmäkseen hyviä isiä (itse aikuisena), ne osaa - ja tekee. Uskoisin noiden sukupuoliroolienkin koko ajan pikkuhiljaa vähenevän, ainakin tässä asiassa, mutta ei mulla mitään faktatietoa siitä tietty ole. Ja kyllähän noista mainitsemistasi asioistakin selvitään ja kehitytään, jos isällä on tahtotilaa asiat hoitaa, ja oppia, eli omaa siis hyvän vanhemman ominaisuuksia, joita toivoisi jokaisen vanhemmaksi ryhtyvän omaavan ja joita pystyy kyllä jonkin verran etukäteen arvioimaan, toisista ja itsestään.
   Myönnän että ensimmäinen kommenttini Delfiinille oli karkea, mutta se oli sitä tarkoituksellakin (ja sisältää silti mielestäni totuuden siemenen), koska en pitänyt tuosta yleistyksestä, että ei täällä kukaan nainen halua tehdä lapsia, koska miehet eivät kuitenkaan osallistu mihinkään ja kaiken saa aina tehdä itse ja yksin. Mun käsitys ja subjektiiviset kokemukset eivät tuota narratiivia tue.
   Tietysti on mahdollista ja on tapauksiakin, joissa kaikki merkit hyvästä kumppanista perheen perustamiseen on olemassa, mutta silti hommat kusee, kun lapsi lopulta syntyy. Ja on myös mahdollista ja on tapauksia, joissa kumppani on muuttunut odottamattomasti lapsen syntymisen jälkeen tai jossain kohtaa suhdetta. Mutta taas kerran oman subjektiivisten kokemusten perusteella, kun kehnoksi vanhemmaksi osoittautuneen puoliso ehkä asiasta yllättyy, niin monesti lähipiiri ei olekaan niin yllättyneitä. Eli virhearvio kumppanin vanhemmaksi soveltuvuudesta on tapahtunut. Se on toki täysin imhimmillistä ja ymmärrettävää ja voi sattua kelle vaan, kun jos on vaikka niin rakastunut ja/tai on vahva unelma lapsien saamisesta.
   Interwebs-keskusteluissa usein mennään helposti absoluutteihin, kuten tässä "voiko tietää" -asiassakin. Pointtini oli lähinnä, että kyllä mielestäni pitäisi voida pystyä tekemään riittävällä varmuudella arvion toisesta ihmisestä vanhempana ja kumppanina (ajan kanssa) uskaltaakseen perustaa perheen tämän kanssa, kun molemmat sitä haluavat. On mielestäni surullista, jos on haave saada lapsia ja omaa kumppanin, joka kaikkien merkkien ja oman arvion perusteella olisi kelpo isä, mutta ei uskalla tehdä lapsia, koska on iskostunut ajatus, että se on mies ja kuitenkin hylkää meidät, eikä laita tikkua ristiin ja on perseestä heti, kun lapsia syntyy jne. jne.

   Lainaa

  49. Korni apina 25.7.2023 23:36
   Tulos: -62 (68 ääntä)
   Saappaaton delfiini: Miten jonkun voi huijata vanhemmaksi? Käytä ehkäisyä, jos et halua lasta.
   Suomessa on valtava määrä miehiä, jotka on huijattu vanhemmiksi. Seksin harrastaminen ei tarkoita halua tulla isäksi. Miksi se on niin vaikeaa ymmärtää?

   Lainaa

  50. Korni apina 25.7.2023 23:40
   Tulos: -42 (46 ääntä)
   Hajoamaton aprikoosi: Suomen lähes kaikki ongelmat? Siis voisitko antaa edes yhden esimerkin? Pitääkö lapsi pakottaa näkemään faijaansa, joka 10 vuoden jälkeen ymmärsi, että mukelo onkin hieno juttu, hävitessään ensin paikalta ennen sen syntymää? Voe video miten itsekkäitä miehet ovatkaan.
   Esimerkiksi työvoimapula, huoltosuhde ja talouskriisi. Jos lapsia olisi syntynyt tarpeeksi, meillä ei olisi näitä ongelmia. Kuulostaa siltä, että mieheltä ei kysytty, haluaako hän tulla isäksi. Ja kyllä, lapsella on oikeus isäänsä ja isällä täytyy olla oikeus tavata lastaan. Vieraannuttamisen tulee olla rikos. Turha kutsua miehiä itsekkäiksi tuosta syystä. Miehilläkin on tunteet ja ne tulee ottaa huomioon jo etukäteen.

   Lainaa

  51. Tulos: +31 (31 ääntä)
   Avautuva hirmulisko: Ei alakäselle lapselle konsuja pidä määrätä. Huono psykiatri, vaihtoon. Tuossa jossain kohti oli oiken buumi konsujen suhteen kun adhd diagnooseeja annettiin silmät kiinni sohien ja samalla määrättiin konsuja lapsille ja teineille turhaan hirveitä määriä. Ps concerta on puhdasta piriä joka [...]
   Tästä tuoksuu elämäm kowa kolu kovin läpi. Sekä se, ettei ole mitään hajua mistään. 
   1. Metyylifenidaatti ei ole piriä.
   2. Aivoihin vaikuttavalla lääkkeellä saattaa olla juu epätoivottuja sivuvaikutuksia, mutta silloin konsultoidaan hoitavaa lääkäriä ja vaihdetaan annosta/ lääkettä. 
   Tekisi mieleni toivoa jokaiselle ADHD-lääkkeistä jeesustelevalle muutaman vuoden kokemusta siitä mitä se elämä on diagnosoimattoman ja lääkkeettömän ADHD-lapsen kanssa. Sitten vielä kokeilu oikein lääkityn lapsen kanssa siihen perään niin johan loppuu mussutus huumeista.
   Yst.terv. ADHD-lapsen ADHD-vanhempi.

   Lainaa

  52. Puuton alpakka 26.7.2023 4:02
   Tulos: +35 (35 ääntä)
   Itsereflektio: Mielestäni keskustelu ajautuu jo hieman uusille urille, kuten interwebsissä usein tapahtuu. Ei mulla tuohon oikeen oo mitään vastaansanomista, eikä selittämäsi asiat mielestäni myöskään varsinaisesti vastakkainasetu minkään sanomani kanssa. Paitsi että mä oon varmaan sitten ollut "onnekas" ja nähnyt enimmäkseen hyviä [...]
   Ensin sanot, että on mahdollista ja tapauksia, joissa kaikki hyvän isän merkit löytyy, mutta silti homma kusee. Sitten sanot, että on inhimillistä ja ymmärrettävää tehdä virhearvio. Sitten olet sitä mieltä, että kyllä pitää osata arvioida toisen isyystaidot etukäteen. Eikö tuo mene vähän ristiin?
   Suurin osa iseistä on hyviä isejä ja toisaalta huonoja äitejäkin löytyy. On kuitenkin olemassa riski, että lapsen isä (tai äiti), ei lopulta ollutkaan niin hyvä kuin puoliso tai hän itse kuvitteli. On ihan tutkittu fakta, että yleensä äiti hoitaa isomman osan kotitöistä, yövalvomisista ja muista velvoitteista, kun isä hoitaa lähinnä niitä kivoja asioita. Kuormitus on erilainen.
   Usein edes perheenjäsenet eivät näe toisen puolison väsymystä ja tarpeita. Molemmat vanhemmat ovat väsyneitä vauva-arjessa, mutta kumpikin kuvittelee, että itse on väsyneempi. Jonkun on kuitenkin rankimmillakin hetkillä hoidettava lapset. Usein lopullinen vastuu jää äidille. Hyvän isän kriteerit täyttyvät paljon vähemmästä kuin hyvän äidin kriteerit, mutta äidit väsyvät samalla tavalla kuin isät.
   Toki on niitäkin, jotka kuvittelevat, että vastuuttomasta luuserista tulee vastuullinen isä heti lapsen synnyttyä. Se on aika epätodennäköistä.
   Sinä olet varmasti hyvä vanhempi, kukaan ei arvostele sinua.

   Lainaa

  53. Itsereflektio 26.7.2023 8:13
   Tulos: -14 (22 ääntä)
   Puuton alpakka: Ensin sanot, että on mahdollista ja tapauksia, joissa kaikki hyvän isän merkit löytyy, mutta silti homma kusee. Sitten sanot, että on inhimillistä ja ymmärrettävää tehdä virhearvio. Sitten olet sitä mieltä, että kyllä pitää osata arvioida toisen isyystaidot etukäteen. Eikö tuo mene vähän ristiin? Suurin osa iseistä [...]
   Niin, halusin tuoda esille, että ymmärrän kyllä, että noinkin VOI käydä (ja varmasti joskus käykin). Inhimillisyyden virhearviosta mainitsin, etten vaikuttaisi siltä, että soimaan virhearvion tehneitä (vaikka ensimmäinen kommenttini Delfiinille olikin tarkoituksella karkea). Isyystaitojen etukäteen arvioimisesta sanoin, että "mielestäni pitäisi voida pystyä tekemään RIITTÄVÄLLÄ VARMUUDELLA arvion toisesta ihmisestä vanhempana ja kumppanina (ajan kanssa) USKALTAAKSEEN perustaa perheen tämän kanssa", mikäli haave omista lapsista on. Eli ei ristiriitaa.
   Löyhänä analogiana, vaikka ei tietysti yhtä haastavana asiana; Uskalletaan sitä mennä naimisiinkin ja ostaa yhteistä, arvokastakin omaisuutta oman arvion kumppanista ja suhteesta perusteella.
   Tää nyt lähti vähän laukalle tuosta mun ekasta kommentista kommenttiin, jota en yleisenä normaalina tilanteena itse allekirjoita. Ei mulla sunkaan kirjoituksiin ole juuri vastaansanomista, kuin tuon ristiriidan osalta. Sanoittamasi asiat ovst huomattavasti maltillisempia, kuin:
   "Nykyisessä tilanteessa, missä naisen pitää käydä kokopäivätöissä, hoitaa ja kasvattaa lapset (ja valitettavan usein myös mies), tehdä 90% kotitöistä ja maksaa talouden kulut vähintään 50/50".
   Toivon ainakin, ettei tuo ole mikään yleinen perustilanne. Tai sitten otan posin kautta ja minä ja useimmat ystäväni ollaankin ihan huipputyyppejä! : p

   Lainaa

  54. Saappaaton delfiini 26.7.2023 8:57
   Tulos: +58 (64 ääntä)
   Korni apina: Suomessa on valtava määrä miehiä, jotka on huijattu vanhemmiksi. Seksin harrastaminen ei tarkoita halua tulla isäksi. Miksi se on niin vaikeaa ymmärtää?
   Eli jos istutat multaan tomaatinsiemenen ja siitä kasvaa tomaatti, sinut on huijattu puutarhuriksi? Älä laita spermaasi paikkoihin, joissa siitä voi tulla lapsi. Melko yksinkertaista. On olemassa myös riski tulla raskaaksi ehkäisystä huolimatta, eikä silloin auta itkeä, että minä kun halusin vain pillua mutta en ollenkaan vastuuta.

   Lainaa

  55. Saatanan vajaaälyinen lehmä 26.7.2023 13:28
   Tulos: -1 (1 ääni)
   Kiitos, Ilona, ja kiitos, Sami.

   Lainaa

  56. Tallentumaton kivi 26.7.2023 16:32
   Tulos: -12 (18 ääntä)
   Rujo hevonen: Selkeästi elämän kova koulu takana, jos kaikki määrättävät lääkkeet rinnastaa huumausaineisiin. Lääkärit tunnetusti on tosi kovia huumediilereitä, eihän ne selkeesti muuta osaakaan, ja sen takia tulot niillä onkin niin kovat
   Varsinkin ADHD-lääkkeet on tunnetusti helppoja saada, okein tuputtavat reseptiä heti sisääntullessa.

   Lainaa

  57. Se joku aprikoosi 26.7.2023 21:41
   Tulos: +19 (19 ääntä)
   Itsereflektio: Niin, halusin tuoda esille, että ymmärrän kyllä, että noinkin VOI käydä (ja varmasti joskus käykin). Inhimillisyyden virhearviosta mainitsin, etten vaikuttaisi siltä, että soimaan virhearvion tehneitä (vaikka ensimmäinen kommenttini Delfiinille olikin tarkoituksella karkea). Isyystaitojen etukäteen arvioimisesta [...]
   Mm, tosiaan mäkin aloin puhua sulle juuri sen takia, kun sanoit, että pitää puolisosta tietää. Sopivasti myönsit, että se on vaikeaa. ;) Se siitä.
   Mitä tulee sukupuolirooleihin, niin edelleen enemmistö kasvattaa lapsensa niihin. Ja vaikkei kasvata, vertaiset opettavat heti ensimmäisessä laitoksessa.
   Ja kyllä, enemmistö parisuhteista kuvittelee tuntevansa toisen. Kyseessä on vain peilattu kuva, johon ihminen on rakastunut. Puhumattakaan siitä, mitä rakastunut ihminen puhelee vailla mitään oikeaa tarkoitusta, esimerkiksi "haluan lapsen".
   Nimimerkki Korni apina voisi laittaa housut jalkaan ja kolme kortsua päälle varmuuden vuoksi.

   Lainaa

  58. Pöljä hirvi 26.7.2023 23:46
   Tulos: +25 (25 ääntä)
   Kivi: Voi pyhät kissat. Rasismia enemmän vituttaa (ja rasismikin kyllä vituttaa), vituttaa "synnytystalkoot". Kas kun jälkeläisiä ei tilaamalla tule. En tiedä mitä ympäristössämme on vialla (ehkä jotain?) kun alat yrittää parikymppisenä ja natsaa parikymmentä vuotta myöhemmin, hyvä että sitten [...]
   Juu ja nykytutkimusten mukaan miesten spermanlaatu on heikentynyt, joten en yhtään ihmettele ettei niitä lapsia enää tule niin vaan, kun ottaa huomioon ensisynnyttäjän korkeamman iän ja sperman laadun huonontumisen. Toisaalta ajattelen sen olevan myös hyvä asia luonnon kannalta. Eiköhän täällä ole jo ihan tarpeeksi ihmisiä.

   Lainaa

  59. Miehittämätön haisunäätä 27.7.2023 12:55
   Tulos: +35 (35 ääntä)
   Korni apina: Suomessa on valtava määrä miehiä, jotka on huijattu vanhemmiksi. Seksin harrastaminen ei tarkoita halua tulla isäksi. Miksi se on niin vaikeaa ymmärtää?
   Kun puhutaan (joidenkin) miesten vastuunpakoilusta isyydessä, ei ainakaan paranna miehistä näkökulmaa tulla kertomaan, että oikeasti se vastuunpakoilu alkaa jo ennen yhdyntää.

   Lainaa

  60. Tulos: +50 (50 ääntä)
   Saappaaton delfiini: Eli jos istutat multaan tomaatinsiemenen ja siitä kasvaa tomaatti, sinut on huijattu puutarhuriksi? Älä laita spermaasi paikkoihin, joissa siitä voi tulla lapsi. Melko yksinkertaista. On olemassa myös riski tulla raskaaksi ehkäisystä huolimatta, eikä silloin auta itkeä, että minä kun halusin vain pillua mutta en ollenkaan vastuuta.
   Vasektomia + kondomi jos tietää ettei lapsia halua. Raivostuttaa sellaiset miehet jotka väittää ettei halua lapsia, mutta sitten yritää jättää ehkäisyn yksin naisen vastuulle 🤦‍♀️

   Lainaa

  61. Harteeton tomaatti 28.7.2023 7:09
   Tulos: +37 (37 ääntä)
   Korni apina: Suomessa on valtava määrä miehiä, jotka on huijattu vanhemmiksi. Seksin harrastaminen ei tarkoita halua tulla isäksi. Miksi se on niin vaikeaa ymmärtää?
   Miehillä on keino kyllä estää huijatuksi tuleminen, jos niin haluaa. 
   Jos pelkäät, että sinut huijataan isäksi, niin käytä omia kondomeja, joihin muut ei pääse käsiksi. Silloin sinua ei voi huijata isäksi. Toki kondomi voi pettää, mutta siinä tapauksessa se ei ole huijaus. 

   Lainaa

  62. Naistenhuone 28.7.2023 20:26
   Tulos: +2 (2 ääntä)
   Ilona vauhdissa jälleen. Tuo muija ei kyl osaa tehdä mitään muuta ku soittaa suutansa ja käyttäytyä huonosti eri facebook-ryhmissä. Vastenmielisen oloinen ihminen.

   Lainaa

  63. Pulska kameli 30.7.2023 12:14
   Tulos: +13 (15 ääntä)
   Kelmeä karhu: Vähän surullista mutta voi ollakkin "diileri". Oma lapsi sai ADHD diagnoosin ja reseptin yksityiseltä lääkäriltä toisen vanhemman esitietolapun perusteella ilman mitään tutkimuksia. Jos toinen huoltaja ei ole saanut mitää tietoa ennen reseptin ilmestymistä on todellakin menty pahasti metsään
   Miten nää voi olla totta? Vai onko urbaanilegendaa. Minulle selitti vasta psykiatri, kun kysyin asiasta, että koska Concerta yhä merkitään huumelääkkeeksi, reseptien kirjoittamista seurataan todella tarkasti. Tämän takia hän esimerkiksi joutuu lähes vuosittain selvittämään, että oikeat testit on tehty ja diagnoosit "vedenpitäviä". Sanoi, että tämä on ihan normi ja siksi monet lääkärit eivät halua määrätä ADHD-lääkkeitä. Työterveyslääkäri tai muu yleislääkäri saa kirjoittaa reseptille jatkoa vain erikoislääkärin luvalla.
   Niin mistä nämä tarinat tulee, että pillerit käteen vajailla tutkimuksilla? Minulle sanoi tuo psykiatri, on siis hoitanut jo lähes 40 vuotta ADHD potilaita ja tehnyt diagnooseja, että se on niin tarkkaa, ettei moni rupea tekemään kunnollakaan tutkimuksia, koska se on vaivalloisempaa kuin hoitaa muita potilaita. Lisäksi Concerta on ollut alunperin lasten lääke, joten on joutunut selvittämään miksi määrää sitä aikuisille, vaikka se on ollut jo pitkään aikuisille käytössä. 
   Alan epäillä jokaista tarinaa, jossa adhd lääkkeet vaan isketään käteen...

   Lainaa

  64. Traumacity 1.8.2023 14:34
   Tulos: -17 (21 ääntä)
   Saappaaton delfiini: Kyllä se syntyvyys lähtee vielä joskus nousuun tai ainakin laskee hitaammin, kunhan saadaan sukupuolten välinen tasa-arvo kuntoon. Nykyisessä tilanteessa, missä naisen pitää käydä kokopäivätöissä, hoitaa ja kasvattaa lapset (ja valitettavan usein myös mies), tehdä 90% kotitöistä ja maksaa [...]
   No minkä takia siellä kokopäivätöissä sitten pitää käydä jos se kerta on niin "epätasa-arvoista"? Eikös olisi vain helpompaa jäädä kotiäidiksi ja hoitaa lapset? Siinähän se todellinen tasa-arvo kumppanien välillä piilee.

   Lainaa

  65. Säädytön lehmä 1.8.2023 15:18
   Tulos: +4 (4 ääntä)
   Vallitseva kettu: Täh? Tuo oli uutta ja nyt ärsyttää vielä enemmän, ettei vanhempia kiinnostanut laiskaksi haukkumisen lisäksi tehdä asialle mitään. Vasta yli 25v sain diagnoosin ja lääkkeet, jonka jälkeen alkoi elämä ja opiskelu sujumaan. En tee samaa virhettä oman lapsen kohdalla ainakaan.
   Joo siis alle vuos sit on tehty tutkimus, et jos on kaks täysin identtistä lasta, samat oireet ongelmat jne. Toinen aloittaa lapsena lääkityksen, toinen ei. Ni tän joka on lapsena alottanu lääkityksen, aivot on lääkityksen avulla kehittynyt ”normaalimpaan suuntaan”, kuin lääkitsemättömän. Ja sen myötä lääkitty voi pärjätä ilman lääkitystä aikuisena, kun lääkitsemätön ei.

   Lainaa

  66. Kajoava pohatta 2.8.2023 12:40
   Tulos: -4 (8 ääntä)
   Rujo hevonen: Selkeästi elämän kova koulu takana, jos kaikki määrättävät lääkkeet rinnastaa huumausaineisiin. Lääkärit tunnetusti on tosi kovia huumediilereitä, eihän ne selkeesti muuta osaakaan, ja sen takia tulot niillä onkin niin kovat
   Concerta on luokiteltu huumausaineeksi Suomessa. Ehkä siksi aloittaja oli niin huolissaan.

   Lainaa

  67. Tuntematon ilves 3.8.2023 10:48
   Tulos: -2 (2 ääntä)
   Säädytön lehmä: Joo siis alle vuos sit on tehty tutkimus, et jos on kaks täysin identtistä lasta, samat oireet ongelmat jne. Toinen aloittaa lapsena lääkityksen, toinen ei. Ni tän joka on lapsena alottanu lääkityksen, aivot on lääkityksen avulla kehittynyt ”normaalimpaan suuntaan”, kuin lääkitsemättömän. Ja sen myötä lääkitty voi pärjätä ilman lääkitystä aikuisena, kun lääkitsemätön ei.
   Höpö höpö. Laitas lähde tälle "tutkimukselle" niin katsotaan vähän sitä mitä siinä on tutkittu ja mitä oikeasti todettu.

   Lainaa

  68. Keveä tonttu 6.8.2023 10:47
   Tulos: -8 (8 ääntä)
   Sievistelevä preeriasusi: Sami hieman persahti.
   Mutta kyllä Saminkin kanssa pitäisi jonkun naisen nyt lisääntyä. Halusi tai ei, koska synnytystalkoot! Ehkä sen jälkeen tulee sitten lastenhoitotalkoot.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: adhd, concerta, handmaid's tale, hatkat, lääkkeet, maahanmuuttajat, mamut, oulu, sipilä, sossu, vanhemmat

 • Uusimmat

 • Kategoriat