Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Luontoilta, osa 66

Marraskuu tiivistettynä yhteen kuvaan.
Luontoilta, osa 66

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 73 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Mukava maksamakkara 1.12.2022 0:16
   Tulos: -510 (606 ääntä)
   Niinno, onhan noi sudet aika perseestä.

   Lainaa

  2. Kyllästynyt pussieläin 1.12.2022 0:35
   Tulos: +223 (233 ääntä)
   Saako noita palapelejä jostain? Pitäisi hankkia joululahjat. Viimeisestä tuli mieleen, kun kerran olin jossain ihan keskellä metsää patikoimassa ja yhtäkkiä siellä vilahti jokin iso ja ruskea. Ensimmäinen ajatus oli, että jonkun hevonen on karannut, ja vasta toisena tunnistin hirven.

   Lainaa

  3. Tulos: +315 (337 ääntä)
   Istutetut sudet kasvihuoneessa vierekkäin kuin porkkanat, kuunvalossa kylpien. Riittävästi vettä, ravinteita ja rapsutuksia.

   Lainaa

  4. Mauton orava 1.12.2022 1:16
   Tulos: +551 (565 ääntä)
   En kestä tota Sarin logiikkaa. Hirviä ja peuroja on liikaa joten tapetaan kaikki pedot jotka niitä syö?

   Lainaa

  5. Tyyni tonttu 1.12.2022 1:16
   Tulos: +280 (330 ääntä)
   Mukava maksamakkara: Niinno, onhan noi sudet aika perseestä.
   Sudet aiheuttaa yhtä paljon huolta kuin ketut ja ilvekset.
   Korkeintaan vastuuttomille aikuisille, lähinnä lemmikkiensä kautta.

   Lainaa

  6. Tulos: +349 (395 ääntä)
   Mauton orava: En kestä tota Sarin logiikkaa. Hirviä ja peuroja on liikaa joten tapetaan kaikki pedot jotka niitä syö?
   Susivihaajien logiikka ja älykkyys on ihan yleisesti tuolla tasolla.

   Lainaa

  7. Keljuilematon keiju 1.12.2022 1:38
   Tulos: +210 (210 ääntä)
   Se on minun hirvi

   Lainaa

  8. Tottelematon kauris 1.12.2022 1:50
   Tulos: +96 (142 ääntä)
   Mauton orava: En kestä tota Sarin logiikkaa. Hirviä ja peuroja on liikaa joten tapetaan kaikki pedot jotka niitä syö?
   Et ole tainnut olla peurakolarissa. 
   Piste. 

   Lainaa

  9. Tornipöllö 1.12.2022 1:50
   Tulos: +347 (381 ääntä)
   Pikaopas Facebookin "susi söi koiran" -uutisten kommentointia varten: Jos joku huomauttaa, että ihminen ottaa aina tietoisen riskin, kun päästää koiran vapaaksi alueelle, jossa tiedetään olevan susia, hän on tunteeton sosiopaatti, joka syyttää tragediasta surevaa perhettä (perheen mahdollisten lasten järkytys kannattaa eritoten mainita). Lisäksi hän on vihervassari. Sama pätee myös, jos joku huomauttaa, ettei koiraa kannata jättää ilman valvontaa kotipihalle, jos alueella tiedetään liikkuvan susia. Jos joku vastaa "mutta entä lapset?!" -huoliin sanomalla, että Suomessa ei ole pariin vuosisataan susi hyökännyt ihmisen kimppuun ja kuinka historiallisissa tapauksissa saattoi olla kyse villiintyneistä koirista/koirasusista tai peräti siitä, että vanhemmat itse jättivät ei-toivotun lapsen metsään kuolemaan ja väittivät suden napanneen tämän, hän on typerys joka uskoo vihervassarien propagandaan ja mahdollisesti myös itse vihervassari. Jos joku huomauttaa, että peurat ja hirvet aiheuttavat paljon enemmän vahinkoa kuin sudet, hän on vihervassari ja hirvikolarit ovat hänen syytään, koska ilman vihervassareita metsästäjät saisivat ampua niin paljon hirviä ja peuroja kuin huvittää. Jos joku huomauttaa, että susien on pakko tulla ihmisasutuksen lähelle, koska ihmiset ovat vallanneet niiden asuinpaikat, hän on vihervassari ja kaiken lisäksi tekopyhä, koska hänkin kuitenkin asuu omassa lämmitetyssä asunnossaan viemässä tilaa kaiken maailman elukoilta eikä asu havumajassa keskellä metsää. Saatanan vihervassarit!

   Lainaa

  10. Sammutettu alligaattori 1.12.2022 1:55
   Tulos: +42 (44 ääntä)
   Kyllästynyt pussieläin: Saako noita palapelejä jostain? Pitäisi hankkia joululahjat. Viimeisestä tuli mieleen, kun kerran olin jossain ihan keskellä metsää patikoimassa ja yhtäkkiä siellä vilahti jokin iso ja ruskea. Ensimmäinen ajatus oli, että jonkun hevonen on karannut, ja vasta toisena tunnistin hirven.
   Jos ei saa niin suosittelen hankkimaan joululahjaksi noita palapelejä, joissa ei ole mitään kuvaa. Esim Ravensburger krypt olisi varmasti lähes yhtä hyvä vaihtoehto.

   Lainaa

  11. Ainut sotilas 1.12.2022 2:00
   Tulos: +170 (172 ääntä)
   Semmoisessa palapelissä ois kyllä haastetta missä Gandalf Harmaa juo lonkeroa lasituopista Kouvolassa marraskuussa.

   Lainaa

  12. Pekka Kana 1.12.2022 2:50
   Tulos: -160 (222 ääntä)
   Ei kai nyt kaikkia susia tarvitse tappaa, mutta harventaminen voisi tulla kyseeseen. Olisi tärkeää esimerkiksi poronhoitoalueilla.

   Lainaa

  13. Tarkkaanottaen liitu 1.12.2022 3:01
   Tulos: +96 (102 ääntä)
   Mauton orava: En kestä tota Sarin logiikkaa. Hirviä ja peuroja on liikaa joten tapetaan kaikki pedot jotka niitä syö?
   Sama logiikka idioottisiskollani aiheesta, ja sitten kun ihan logiikalla perustelee miksi hänen argumentit on täysin väärin, niin sitten alkaa se "no mut se ja sekin sanoo nii!" -inttäminen ja haukkuminen.

   Lainaa

  14. Tulos: +145 (175 ääntä)
   Mukava maksamakkara: Niinno, onhan noi sudet aika perseestä.
   Huomattavasti enemmän Sinä olet perseestä kuin sudet, jotka ovat sentään vain viattomia luontokappaleita.

   Lainaa

  15. Tulos: +98 (112 ääntä)
   Mauton orava: En kestä tota Sarin logiikkaa. Hirviä ja peuroja on liikaa joten tapetaan kaikki pedot jotka niitä syö?
   Huomattavasti loogisempaa, etenkin jos on eläinkolareista huolissaan, olisi lakata itse vasiten ruokkimasta niitä hirviä ja peuroja, jotta niitä olisi enemmän metsästettäväksi. Eli siis olla tietoisesti ja keinotekoisesti lisäämättä niiden kantaa. Ai niin mutta kun sudet...

   Lainaa

  16. Säkkipimeä siili 1.12.2022 3:54
   Tulos: +70 (72 ääntä)
   Ainut sotilas: Semmoisessa palapelissä ois kyllä haastetta missä Gandalf Harmaa juo lonkeroa lasituopista Kouvolassa marraskuussa.
   Tää olis hieno!

   Lainaa

  17. Punerva puuma 1.12.2022 5:00
   Tulos: +87 (101 ääntä)
   Susikeskusteluun voisi lisämausteeksi tuoda metsäpolitiikan. Nykyinen avohakkuutapa tuottaa taimikoita, joissa hirvieläimet voivat onnellisina mässäillä ja lisääntyä näin hyvin ravittuina. On sitten susillekin syötävää reilusti. Mitäs siihen sanot, Keskusta?

   Lainaa

  18. Kilokalori 1.12.2022 6:18
   Tulos: +167 (187 ääntä)
   Jos sudet olisivat ihmiselle vaarallisia, niin ensimmäisenä varmasti alkaisi kadota suunnistajia. Lajia harrastaa sadat tuhannet lapset ja aikuiset, juoksevat iltarasteilla umpimetsässä joka viikko. Ainakin ne pari ekaa radalla juoksevaa juoksevat ihan koskemattomaan tyhjään metsään ja jokainen vähän omalla reittivalinnalla, rastit on viety jo päiviä aiemmin. Iltarasteja järjestetään ympäri maata sadoissa metsissä viikottain. Silti suunnistajat ei kohtaa susia ikinä.

   Lainaa

  19. Peseytymätön kantojuhta 1.12.2022 6:40
   Tulos: -34 (56 ääntä)
   En minä ykninäistä sutta pelkäisi, mutta susilaumaa pelkäisin. Susi kun on laumaeläin, yksinäinen susi on yleensä laumasta erotettu yksilö, joka syö sitä mitä kiinni saa. Sutta en ole elävänä nähnyt livenä, mutta suden jälkiä kyllä.

   Lainaa

  20. Suonensisäinen lokki 1.12.2022 7:28
   Tulos: -130 (174 ääntä)
   Kilokalori: Jos sudet olisivat ihmiselle vaarallisia, niin ensimmäisenä varmasti alkaisi kadota suunnistajia. Lajia harrastaa sadat tuhannet lapset ja aikuiset, juoksevat iltarasteilla umpimetsässä joka viikko. Ainakin ne pari ekaa radalla juoksevaa juoksevat ihan koskemattomaan tyhjään metsään ja [...]
   Tuosta "ei sudet hyökkää ihmisten päälle" typerään argumentntointiin:
   Se pälvä tulee vielä. Joo, ei ole sudet tappaneet Suomessa sataan vuoteen - ei varmaan kun ei niitä juurikaan ollut. Nyt on. Ja lisääntyy. Ja yhä enemmän tulee myös niitä, jotka ihmistä ei pelkää. Ja sellainen kun tulee vastaan, se voi ihan hyvin käydä kiinni. Miksi ei voisi, jos kerrran ihmisen kesyttämä kotikoirakin käy?
   Ei se suomalainen susi oli sen vaarattomampi kuin venäläinen (jossa sudet tappa ihmisiä joka vuosi)
   Kannanhoidollista metsäsystä susien kannalla voitaisiin ihan hyvin tehdä ja pitää määrä asiallisena.

   Lainaa

  21. Kirpeä Ahven 1.12.2022 7:45
   Tulos: -28 (98 ääntä)
   Suonensisäinen lokki: Tuosta "ei sudet hyökkää ihmisten päälle" typerään argumentntointiin: Se pälvä tulee vielä. Joo, ei ole sudet tappaneet Suomessa sataan vuoteen - ei varmaan kun ei niitä juurikaan ollut. Nyt on. Ja lisääntyy. Ja yhä enemmän tulee myös niitä, jotka ihmistä ei pelkää. Ja sellainen kun tulee [...]
   Kyllä. Tuohon kannanhoidollisen metsästykseen pitää lisätä sellainen huomio, joka monelta menee täysin ohi, että susien kokonaismäärä ei ole niin merkityksellinen, vaikka siihen aina takerrutaan. Ongelmia syntyy alueilla, joissa susia on paljon suhteessa riistaan ja alueen asukastiheyteen. Monessa paikassa kipuraja on ylitetty, mutta sitä ei haluta ymmärtää, koska ei haluta ymmärtää koknaisuutta, vaan väitellään numeroista taululla. Ei susien kokonaismäärää tarvitse välttämättä saada laskuun, jos metsästyksellä pystytään pitämään alueellinen kanta kurissa, säilyttämään petojen ihmisarkuus ja poistamaan vahinkoa aiheuttavat yksilöt. Tuo kaikki onnistuu hyvinkin helposti kannanhoidollisen metsästyksen puitteissa, jos vain tahtoa on. Se toimii Virossa ja Ruotsissa, Suomessa asiasta vain riidellään eikä saada mitään aikaan.

   Lainaa

  22. Kilokalori 1.12.2022 7:46
   Tulos: +141 (169 ääntä)
   Suonensisäinen lokki: Tuosta "ei sudet hyökkää ihmisten päälle" typerään argumentntointiin: Se pälvä tulee vielä. Joo, ei ole sudet tappaneet Suomessa sataan vuoteen - ei varmaan kun ei niitä juurikaan ollut. Nyt on. Ja lisääntyy. Ja yhä enemmän tulee myös niitä, jotka ihmistä ei pelkää. Ja sellainen kun tulee [...]
   Meinasin alkaa ampumaan noita idioottimaisuuksia alas, mutta en taida jaksaa. Tuollainen asennevamma ei faktoilla parane.
   Naurattaa vaan, kun AINA ensin nämä vänkääjät argumentoi miten "siellä kehäkolmosen sisällä ette ole ikinä metsää nähneet", ja käykin selville että toinen asuu Keski-Suomessa ja harrastaa suunnistusta eli rytyää ties missä soilla ja saloilla joka viikko, niin argumentit loppuu siihen. Sitten vängätään enää jotain tuollaista "koiratkin puree ihmisiä nönnönnöö".
   PS. Toinen ihmisryhmä jotka ei susia näe, on luontokuvaajat. Vaikka miten yrittävät istua metsässä hiljaa ja odottaa viikkokaupalla haaskoillakin. Kaveri harrastanut luontokuvausta aktiivisesti 20 vuotta, sillä on kaksi (2) kuvaa suden karkuun juoksevasta pyllystä takaapäin 150m päästä.

   Lainaa

  23. Vuoreton vaatekappale 1.12.2022 7:50
   Tulos: +147 (151 ääntä)
   Minä olen ajanut kolarin pyöräilijän kanssa, joka oli väistämisvelvollinen. Pitäisikö nyt sitten kaikki pyöräilijät ampua?

   Lainaa

  24. Tulos: -35 (35 ääntä)
   Juomari: Huomattavasti enemmän Sinä olet perseestä kuin sudet, jotka ovat sentään vain viattomia luontokappaleita.
   Juu, ihan varmasti se on kusen ja paskan välistä syntynyt.

   Lainaa

  25. Tulos: +108 (144 ääntä)
   Kirpeä Ahven: Kyllä. Tuohon kannanhoidollisen metsästykseen pitää lisätä sellainen huomio, joka monelta menee täysin ohi, että susien kokonaismäärä ei ole niin merkityksellinen, vaikka siihen aina takerrutaan. Ongelmia syntyy alueilla, joissa susia on paljon suhteessa riistaan ja alueen asukastiheyteen. [...]
   Ja se kipuraja sinulle on tasan pyöreä nolla.  Aina jostain löytyy se geenipoolin matalimmasta päästä naarattu maajussi, joka päättää perustaa lammastilan jonnekin aivan keskelle umpimetsää, ei jaksa rakentaa edes kunnon aitaa lammashaan ympärille ja järkyttyy sitten, kun joku metsäneläin käyttäytyy siellä aitauksessa kuin kyseinen maajussi ABC:n lounasbuffetissa.  Sitten räyhätäänkin siitä, kuinka sudet pitää lahdata, vaikka huomattavasti tehokkaampi ratkaisu olisi serkusten välisen lisääntymisen kieltäminen.

   Lainaa

  26. It's a deal 1.12.2022 11:16
   Tulos: +51 (55 ääntä)
   Kilokalori: Jos sudet olisivat ihmiselle vaarallisia, niin ensimmäisenä varmasti alkaisi kadota suunnistajia. Lajia harrastaa sadat tuhannet lapset ja aikuiset, juoksevat iltarasteilla umpimetsässä joka viikko.
   Jos se noin oli aiemmin, nyt harrastajamääräksi ilmoitetaan 60000. Valtamedia ei asiasta tietenkään uutisoi.
   Tilanne karkasi käsistä luultavasti 2018, kun susille hankittiin verovaroilla crossimopot.

   Lainaa

  27. It's a deal 1.12.2022 11:18
   Tulos: +77 (79 ääntä)
   Vuoreton vaatekappale: Minä olen ajanut kolarin pyöräilijän kanssa, joka oli väistämisvelvollinen. Pitäisikö nyt sitten kaikki pyöräilijät ampua?
   Ei kaikkia, mutta kantaa voisi harkitusti vähentää taajamissa ja siellä, missä pyöräilijät aiheuttavat harmia eläintenkasvatukselle.

   Lainaa

  28. Tulos: +34 (46 ääntä)
   Peseytymätön kantojuhta: En minä ykninäistä sutta pelkäisi, mutta susilaumaa pelkäisin. Susi kun on laumaeläin, yksinäinen susi on yleensä laumasta erotettu yksilö, joka syö sitä mitä kiinni saa. Sutta en ole elävänä nähnyt livenä, mutta suden jälkiä kyllä.
   Juuri sen takia kannattaakin pelätä sitä yksinäistä sutta nimenomaan. Näillä laumasta erotetuilla yksilöillä esiintyy myös kaikenlaisia käytöshäiriöitä ja mielenterveysongelmia sen verran isosti, että myös se on riskitekijä. Yksinäinen susi on ihmiselle vaarallisin.

   Lainaa

  29. Tuuhea karjalanpiirakka 1.12.2022 12:09
   Tulos: +15 (27 ääntä)
   Tottelematon kauris: Et ole tainnut olla peurakolarissa.  Piste. 
   Minäpä olen. Kolmesti. Miten se tähän liittyy? Mun kolareissa peura on kuollut joka kerta ja auton vahingot ovat olleet toinen ajovalo, konepelti ja sivupeili. Ei siis mitenkään matkaa keskeyttävä tai henkeä uhkaava tilanne, eikä edes rahallisesti merkittävä.

   Lainaa

  30. Tulos: +35 (75 ääntä)
   Tornipöllö: Pikaopas Facebookin "susi söi koiran" -uutisten kommentointia varten: Jos joku huomauttaa, että ihminen ottaa aina tietoisen riskin, kun päästää koiran vapaaksi alueelle, jossa tiedetään olevan susia, hän on tunteeton sosiopaatti, joka syyttää tragediasta surevaa perhettä (perheen [...]
   Huvittavan absurdia oli myös keskustelu uutisen kohdalla jossa susi oli taajamassa alkanut seuraamaan miestä ja koiraa. Joku kommentoi, että pitääkö alkaa kantaa puukkoa mukanaan ja minä vastasin hänelle, että on se susi kuitenkin sen verran vaarallinen villieläin, että en haluaisi olla sen kanssa ihan lähikontaktissa jolloin puukkoa voisi edes käyttää, vaan ennemminkin heittelisin sitä kivillä että ei edes tulisi lähelle puremaan. Ja kas, näin minusta leivottiin susienhalaaja ituhippi. Ihmisestä, joka nimenomaan toi esille sen että se ei ole mikään halinalle ja oli valmis karkottamaan eläimen ettei hakeutuisi lähelle. Sudenvihaajat on kyllä niin autisteja.

   Lainaa

  31. Tulos: +93 (101 ääntä)
   Yleisin tapa metsästyskoiralle on kuolla pikitielle. Kymmeniä koiria jää joka syksy auton alle, kun riistaeläin juoksee tien yli ja koira perässä. Naapurin Eskoa ei kuitenkaan tästä ole vielä kukaan vaatinut tikun nokkaan, vaikka se kännissä ajoikin, kun muuten on kunnon isäntä ja tekee lumityötkin mökkitiellä. Mutta sudet, ne on paha jos yhden metsästyskoiran 10 vuodessa tappaa.

   Lainaa

  32. Kotoisa jänis 1.12.2022 13:55
   Tulos: +31 (41 ääntä)
   lemmikit pitäis kieltää luonnosta vieraantuneilta ihmisiltä.

   Lainaa

  33. Harmaa kivi 1.12.2022 14:03
   Tulos: +44 (60 ääntä)
   Kilokalori: Yleisin tapa metsästyskoiralle on kuolla pikitielle. Kymmeniä koiria jää joka syksy auton alle, kun riistaeläin juoksee tien yli ja koira perässä. Naapurin Eskoa ei kuitenkaan tästä ole vielä kukaan vaatinut tikun nokkaan, vaikka se kännissä ajoikin, kun muuten on kunnon isäntä ja tekee [...]
     Niin, kaupungissa asuvana harvemmin on huolta susista. Pidän silti eläimeni tiukasti hallinnassa, koska ne jäisivät auton alle alta aikayksikön, ellen pitäisi. Samasta syystä lasta ei voi vielä vuosikausiin jättää ulos leikkimään ilman, että joku on tarttumaetäisyydellä -liian lähellä on tie, jonne voisi mukavasti heittää pallon ja pinkaista itse perään.
     Suostun siihen, että harvennetaan susia (oikeasti, jos niitä harvennetaan vielä lisää niitä ei ole laumoiksi asti, ja niiden pitää olla laumassa, ettei niistä tule häiriintyneitä), jos saan metsästysluvan harventaa autoilijoita parvekkeeltani. Toinen mahdollisuus tietysti on, että oltaisiin, kuin aikuiset, tietoisia siitä, missä lemmikkimme ja lapsemme ovat.

   Lainaa

  34. Tulos: +64 (68 ääntä)
   Kilokalori: Jos sudet olisivat ihmiselle vaarallisia, niin ensimmäisenä varmasti alkaisi kadota suunnistajia. Lajia harrastaa sadat tuhannet lapset ja aikuiset, juoksevat iltarasteilla umpimetsässä joka viikko. Ainakin ne pari ekaa radalla juoksevaa juoksevat ihan koskemattomaan tyhjään metsään ja [...]
   Totta! Samoin marjastajat ja sienestäjät, olis aika helppoa salista susilaumalle jos haluaisivat hyökätä.

   Lainaa

  35. Tulos: +56 (74 ääntä)
   Pöljä: Huvittavan absurdia oli myös keskustelu uutisen kohdalla jossa susi oli taajamassa alkanut seuraamaan miestä ja koiraa. Joku kommentoi, että pitääkö alkaa kantaa puukkoa mukanaan ja minä vastasin hänelle, että on se susi kuitenkin sen verran vaarallinen villieläin, että en haluaisi olla sen [...]
   Muuten kyllä asiaa, mutta ei tarvitse autistiksi haukkua ketään.

   Lainaa

  36. Lumisateessa kastunut kyyhky 1.12.2022 14:45
   Tulos: +71 (85 ääntä)
   Pöljä: Huvittavan absurdia oli myös keskustelu uutisen kohdalla jossa susi oli taajamassa alkanut seuraamaan miestä ja koiraa. Joku kommentoi, että pitääkö alkaa kantaa puukkoa mukanaan ja minä vastasin hänelle, että on se susi kuitenkin sen verran vaarallinen villieläin, että en haluaisi olla sen [...]
   Olisin tykännyt kommentistasi, mutta tuo autistien mollaaminen on asiatonta.

   Lainaa

  37. Viraali albatrossi 1.12.2022 15:23
   Tulos: +50 (62 ääntä)
   Mauton orava: En kestä tota Sarin logiikkaa. Hirviä ja peuroja on liikaa joten tapetaan kaikki pedot jotka niitä syö?
   No, tämähän nimenomaan on se "perusmetsästäjän" logiikka. Siis ei jokaikisen metsästäjän, vaan sen perustyypin. Pitää metsästää varsinkin susia koska muuten ei jää tarpeeksi ammuttavaa ihmisille. Ja koska susia on "liikaa" ihminen ei voi metsästää tarpeeksi niitä hirviä ja peuroja että kannat pysyisi kurissa joten petokantoja on pakko saada harventaa urakalla, ja jos ei saa niin sitten harvennetaan ilman lupaa. 
   Minkään näköistä logiikkaa on turha edes yrittää etsiä näiden tyyppien ajatusmaailmasta, kun koko käsite on täysin vieras heille alunperinkin. Ei siellä Kuusamon kuusimetsien perukoilla ole ollut aikaa perehtyä hienoihin sanoihin tai niiden merkityksiin.

   Lainaa

  38. Kirpeä Ahven 1.12.2022 15:56
   Tulos: -38 (58 ääntä)
   -x-x-: Ja se kipuraja sinulle on tasan pyöreä nolla.  Aina jostain löytyy se geenipoolin matalimmasta päästä naarattu maajussi, joka päättää perustaa lammastilan jonnekin aivan keskelle umpimetsää, ei jaksa rakentaa edes kunnon aitaa lammashaan ympärille ja järkyttyy sitten, kun joku metsäneläin [...]
   No onpa viisas kommentti, tuolla asenteellako luulet, että voidaan saada mitään kehitystä aikaan? Maaseudulla kyllä osataan niitä susia poistaa ilman lupiakin, jos se siitä on kiinni. Mutta olisi takuulla kaikkien osapuolien edun mukaista, että susikantaa pyrittäisiin järkevästi hoitamaan.

   Lainaa

  39. Odottamaton sankari 1.12.2022 15:58
   Tulos: +59 (61 ääntä)
   Suonensisäinen lokki: Tuosta "ei sudet hyökkää ihmisten päälle" typerään argumentntointiin: Se pälvä tulee vielä. Joo, ei ole sudet tappaneet Suomessa sataan vuoteen - ei varmaan kun ei niitä juurikaan ollut. Nyt on. Ja lisääntyy. Ja yhä enemmän tulee myös niitä, jotka ihmistä ei pelkää. Ja sellainen kun tulee [...]
   Suurin ero suden ja koiran välillä on se, että susi on villieläin ja koira lemmikki. Susi luonnostaan pelkää ihmistä, koiralla ei ole sellaisia rajoitteita. Venäjällä suurin osa niistä "susien" hyökkäyksistä tapahtuu koirasusien toimesta. Ne kun ovat yleisiä lemmikkejä siellä, minkä lisäksi villiintyneet koirat satunnaisesti lisääntyvät susien kanssa. Suomessa ei sellaisia ongelmia oikein pääse syntymään koska meillä ei ole villiintyneitä koiria ja koirasudet lemmikkeinä ovat lailla kiellettyjä.
   Parempi esimerkki suden ja ihmisen rinnakkaiselosta löytyy esimerkiksi Yhdysvalloista, jossa toki konflikteja susien kanssa syntyy ja satunnaisesti ihmisiä jopa kuolee suden hyökkäyksessä, mutta niitäkään tapauksia ei ole kuin pari muutamassa vuodessa. Ei edes joka vuosi vaikka ihmisiä siellä on melkein tuplasti enemmän kuin Venäjällä, jossa väitetysti useita ihmisiä kuolee vuosittain susien hyökkäyksissä. Veikkaan että ihan yhtä todennäköistä on Suomessa kuolla karhun kuin suden hyökkäykseen.

   Lainaa

  40. Tulos: +16 (20 ääntä)
   traumcity: Juuri sen takia kannattaakin pelätä sitä yksinäistä sutta nimenomaan. Näillä laumasta erotetuilla yksilöillä esiintyy myös kaikenlaisia käytöshäiriöitä ja mielenterveysongelmia sen verran isosti, että myös se on riskitekijä. Yksinäinen susi on ihmiselle vaarallisin.
   Tuo kävi itselläkin mielessä.

   Lainaa

  41. Harteeton tomaatti 1.12.2022 17:24
   Tulos: +36 (40 ääntä)
   Suden kannanhoidollista metsästystä ei voi noin vain alottaa, vaan se pitäisi suunnitella tarkkaan ja huolella. Sitä on kokeiltu viimeksi vuosina 2015-2016, jonka jälkeen asutusten lähellä pyörivien susien määrä lisääntyi, koska laumoja hajoitettiin ampumalla paljon alfasusia. Sisäsiittoisuus lisää käytöshäiriöitä, joten myös susien tarvittava kokonaismäärä tulisi ensin selvittää tarkasti tieteeseen perustuen. Itse ihan ensimmäisenä kieltäisin haaskojen käytön kaikissa tilanteissa.

   Lainaa

  42. Tulos: +33 (49 ääntä)
   Olen susien puolella. Nyt ja aina.

   Lainaa

  43. Pehmeä jänis 1.12.2022 18:04
   Tulos: -4 (10 ääntä)
   Mukava maksamakkara: Niinno, onhan noi sudet aika perseestä.
   Ai kuis? Ootko paljonkin tekemisissä kun niin perseestä ovat?

   Lainaa

  44. Talokas tonttu 1.12.2022 18:08
   Tulos: +19 (21 ääntä)
   Mukava maksamakkara: Niinno, onhan noi sudet aika perseestä.
   Sanoo maksamakkara. Uskon kyllä. Itsehän en pelkää enkä kammoa sutta ollenkaan. Olen asunut niiden seassa keskellä metsää 12 vuotta. Erittäin paljon mieluummin susien kuin bambien keskellä, ne nimittäin syövät kaiken mikä ei liiku. Susi syö bambit.

   Lainaa

  45. Aikaisempi hevonen 1.12.2022 18:24
   Tulos: +44 (54 ääntä)
   Pöljä: Huvittavan absurdia oli myös keskustelu uutisen kohdalla jossa susi oli taajamassa alkanut seuraamaan miestä ja koiraa. Joku kommentoi, että pitääkö alkaa kantaa puukkoa mukanaan ja minä vastasin hänelle, että on se susi kuitenkin sen verran vaarallinen villieläin, että en haluaisi olla sen [...]
   Mua aina ihmetyttää, kun joku puhuu pitkän pätkän viisaasti ja sit yhtäkkiä laukookin jotain typerää, kuten käyttää autistia haukkumasanana. Miten voi olla samanaikaisesti fiksu ja tyhmä ihminen?

   Lainaa

  46. Maineeton persoona 1.12.2022 18:26
   Tulos: +37 (41 ääntä)
   Kilokalori: Meinasin alkaa ampumaan noita idioottimaisuuksia alas, mutta en taida jaksaa. Tuollainen asennevamma ei faktoilla parane. Naurattaa vaan, kun AINA ensin nämä vänkääjät argumentoi miten "siellä kehäkolmosen sisällä ette ole ikinä metsää nähneet", ja käykin selville että toinen asuu [...]
   "Karkuun juokseva pylly" räjäytti potin, kiitos

   Lainaa

  47. Nuutunut kivi 1.12.2022 18:52
   Tulos: +23 (27 ääntä)
   Reetta on hyvin onnistunut tiivistämään yhteen kuvaan Marraskuun.

   Lainaa

  48. Nuutunut kivi 1.12.2022 18:53
   Tulos: +4 (12 ääntä)
   Hyvä kun Sari laittoi pisteen tuolle keskustelulle.

   Lainaa

  49. Nuutunut kivi 1.12.2022 18:54
   Tulos: -1 (7 ääntä)
   Hiukkavaaran juoksumarssi?

   Lainaa

  50. Lannistava salaatti 1.12.2022 19:47
   Tulos: +11 (13 ääntä)
   Nuutunut kivi: Hiukkavaaran juoksumarssi?
   Asuinalue ja tien nimi. Vanha kasarmialue.

   Lainaa

  51. Järkky lehmä 1.12.2022 20:03
   Tulos: +8 (14 ääntä)
   It's a deal: Ei kaikkia, mutta kantaa voisi harkitusti vähentää taajamissa ja siellä, missä pyöräilijät aiheuttavat harmia eläintenkasvatukselle.
   Tähän voisi yhdistää nuo sudet eli kaikki pyöräilijät vaan maastopyöräilijöiksi, niin siellä ne sudet syö suunnistajien, sienestäjien ja marjastajien ohella myös lycraan pukeutuvia ohjuksia.

   Lainaa

  52. Tulos: +18 (22 ääntä)
   Aikaisempi hevonen: Mua aina ihmetyttää, kun joku puhuu pitkän pätkän viisaasti ja sit yhtäkkiä laukookin jotain typerää, kuten käyttää autistia haukkumasanana. Miten voi olla samanaikaisesti fiksu ja tyhmä ihminen?
   Koska jokainen ihminen on tyhmä jonkin asian suhteen ja omaa myös silti jonkinlaista viisautta jonkin muun asian suhteen (vaikka en aina kaikkien kohdalla olekaan ihan täysin vakuuttunut teoriastani...). Eivät viisaus ja tyhmyys ole mitään binäärisiä asioita ja tyhmäkin voi viisastua tai aiemmin viisas tyhmyä. Lisäksi sinä arvioit asiaa omasta, subjektiivisesta näkökulmastasi, eikä kukaan toinen ihminen varmaan ole jokaisesta asiasta joko täysin samaa tai eri mieltä kuin sinä, jolloin pitäisit kaikkia hänen mielipiteitään joko viisaina tai tyhminä.

   Lainaa

  53. Apea mandariini 1.12.2022 22:55
   Tulos: +25 (27 ääntä)
   Toivottavasti joku kertoi Tahvolle, että "pieni valkoinen pupu" voi ihan hyvin olla hylätty tai karannut lemmikki (toisin kuin hirvi), eikä ikävä kyllä olisi edes harvinainen tapaus. Toki aina löytyy niitä joiden mielestä jopa rusakko näyttää lemmikkikanilta, puhumattakaan metsäjäniksestä talviturkissa, mutta tosiasia on se että kanit ovat kissojen jälkeen toiseksi hylätyimpiä eläimiä ja ne eivät Oulun talvesta selviä. Jopa etelässä kannattaa katsella citykaneja sillä silmällä, että liian kesy tuskin on villinä syntynyt ja kannattaisi yrittää onkia talteen. On yksinkertaisesti julmaa heivata hoitoon tottunut eläin oman onnensa nojaan. Korona-aikana näitä "helppoja lasten lemmikkejä" haalittiin oikein urakalla ja nyt niitä dumpataan sitten luontoon kun eivät löydä uusia koteja edes ilmaiseksi...

   Lainaa

  54. Itseasiassa 1.12.2022 23:29
   Tulos: +25 (25 ääntä)
   Vuoreton vaatekappale: Minä olen ajanut kolarin pyöräilijän kanssa, joka oli väistämisvelvollinen. Pitäisikö nyt sitten kaikki pyöräilijät ampua?
   Mä oon ollut rattijuopon aiheuttamassa kolarissa, joten....

   Lainaa

  55. Syyntakeeton mustikkamehukeitto 2.12.2022 0:45
   Tulos: +37 (43 ääntä)
   Minua aina ihmetyttää miten Suomen kokoiseen maahan ei mahdu muutamaa sataa sutta. Karhuja siedetään vähän paremmin, 2500 semmoista pystyy suht rauhassa tallustamaan metsissä, mitä nyt jokunen järjenjättiläinen etsii niiden talvipesiä, herättää karhun ja "joutuu ampumaan itsepuolustukseksi". Söpöjä ilveksiä on reilut pari tuhatta, mutta silti joillekin luomakunnan kruunuille on luonnollista jahdata niitä moottorikelkoilla kuoliaaksi. Joo, joskus tulee konflikteja villieläinpopulaation kanssa, mutta se vähän niin kuin on hinta että me voimme elää elämisen arvoisessa maailmassa. Kaikkia riskejä ei voida eliminoida, joku kuolee liikenneonnettomuudessa, toinen saa puukosta, kolmas saa harvinaisen syövän ja silti se kaikista harvinaisin tapaus, villin nisäkkään kohtaaminen, on se uhkaavin kollektiivisesti koko kansalle.

   Lainaa

  56. Tuollaisekseen näyttelijä 2.12.2022 2:24
   Tulos: -18 (22 ääntä)
   Kilokalori: Yleisin tapa metsästyskoiralle on kuolla pikitielle. Kymmeniä koiria jää joka syksy auton alle, kun riistaeläin juoksee tien yli ja koira perässä. Naapurin Eskoa ei kuitenkaan tästä ole vielä kukaan vaatinut tikun nokkaan, vaikka se kännissä ajoikin, kun muuten on kunnon isäntä ja tekee [...]
   Tästä haluan kyllä jonkinlaisen tilaston, kuinka monta metsästyskoiraa rattijuopot tappavat vuosittain? Ei ketään vaadita tikun nokkaan jos nopealiikkeisiä eläimiä lasketaan tieliikenteen sekaan. Eikä yleisin kuolintapa millekään tai kenellekään tee muista tavoista merkityksettömiä.
   Eipä silti, metsästyskoira ei kaikille ole perheenjäsen vaan tarhassa haukkuva väline, jonka voi riskeerata ilman tunnontuskia pikitielle, onhan pelissä kuitenkin perheen ruoanhankinta ja tieliikenteen turvalliseksi saattaminen.
   Laki sanoo, että koiraa ei pidä autolla väistää sakon uhalla.
   Täällä on aina niin mallikasta puolustaa eläinten oikeuksia, mutta koira taisi nyt jäädä orpolapsen asemaan kun sen tappavat autoilijat, eivätkä sudet tai irtipäästänyt ihminen. 

   Lainaa

  57. Timmi makkara 2.12.2022 2:32
   Tulos: +17 (17 ääntä)
   Vuoreton vaatekappale: Minä olen ajanut kolarin pyöräilijän kanssa, joka oli väistämisvelvollinen. Pitäisikö nyt sitten kaikki pyöräilijät ampua?
   No ainakin pitää ne häirikköfillaristit ja sitten ne kannanhoidollisfillaristit lahdata. Säilyy se jalankulkija- ja autoilija-arkuus.

   Lainaa

  58. Tulos: -14 (14 ääntä)
   Ainut sotilas: Semmoisessa palapelissä ois kyllä haastetta missä Gandalf Harmaa juo lonkeroa lasituopista Kouvolassa marraskuussa.
   Mainoksista huolimatta lonkero ei oikeasti ole harmaata.

   Lainaa

  59. Lemuava pupu 2.12.2022 14:29
   Tulos: +8 (10 ääntä)
   Nimi: Koska jokainen ihminen on tyhmä jonkin asian suhteen ja omaa myös silti jonkinlaista viisautta jonkin muun asian suhteen (vaikka en aina kaikkien kohdalla olekaan ihan täysin vakuuttunut teoriastani...). Eivät viisaus ja tyhmyys ole mitään binäärisiä asioita ja tyhmäkin voi viisastua tai [...]
   Viisaskin ihminen voi käyttäytyä tyhmästi joissain tilanteissa. Ja sanoa tyhmiä asioita, joita ehkä sekunnin päästä katuu.

   Lainaa

  60. Kirpeä Ahven 2.12.2022 14:53
   Tulos: -21 (33 ääntä)
   Syyntakeeton mustikkamehukeitto: Minua aina ihmetyttää miten Suomen kokoiseen maahan ei mahdu muutamaa sataa sutta. Karhuja siedetään vähän paremmin, 2500 semmoista pystyy suht rauhassa tallustamaan metsissä, mitä nyt jokunen järjenjättiläinen etsii niiden talvipesiä, herättää karhun ja "joutuu ampumaan itsepuolustukseksi". [...]
   Nin. En käsitä miksi suden metsästys aiheuttaa niin valtavasti porua. Suomessa metsästetään vuosittain 300-400 ilvestä ja karhua. Lisäksi ihmisistäkin, jotka eivät hyväksy lihantuotantoa, yllättävän moni pitää riistanmetsästystä eettisempänä ja luonnonmukaisena tapana hankkia lihaa. Kukaan vakavasti otettava ei ole valtakunnanpolitiikassa ehdottanut susien hävittämistä Suomesta. Siitä ei missään vaiheessa ole ollut kysymys, vaan kannan hoitamisesta metsästämällä kymmeniä yksilöitä vuositasolla. Sitten sitä verrataan ihmisen ampumiseen? Ei voi käsittää tuota logiikkaa. Suomi on pieni maa, jossa asuu 6 miljoonaa ihmistä. Ei täällä ole sellaista erämaata, jossa pedot ja riista voisivat elää luonnollisen kierron mukaan ilman ihmisten toiminnan vaikutusta, vaikka metsästys kiellettäisiin kokonaan.

   Lainaa

  61. Tulos: -18 (30 ääntä)
   Ihmeeksi muuten muuttuu mieli susien kannahoidolliseen metsästykseen kun häirikkösusi tepastelee ikkunan alla pihalla ja hyökkää koiran kimppuun. Saati sitten tänä talvena kun lapsi kävelee koulumatkat ja kyseisellä tiellä jatkuvasti susihavaintoja. Ennen muinoin pysyivät susikannat kurissa kun ihmistä pelkäämättömät häirikkösudet lahdattiin maaseudun isäntien toimesta siihen paikkaan ja poljettiin vähin äänin suohon. Nykyään nousee sen päiväinen älämölö jokaisen häiriintyneen pedon kuolemasta että harva enää uskaltaa päästää hukkaa päiviltä ja eipä ihme että laumat sen kun lisääntyvät ja käyvät koko ajan röyhkeämmiksi. Ja ei, en asu missään perähikiän metsässä vaan ihan asutulla seudulla ruuhka-suomessa niin turha nillittää että tämä on suden koti. Kyllä Siperiassa riittää susia ja niille tundraa jolkotella vaikka hävitettäisiin joka ainut susi suomesta.

   Lainaa

  62. Tyydyttynyt poro 3.12.2022 17:33
   Tulos: +14 (22 ääntä)
   Kirpeä Ahven: Nin. En käsitä miksi suden metsästys aiheuttaa niin valtavasti porua. Suomessa metsästetään vuosittain 300-400 ilvestä ja karhua. Lisäksi ihmisistäkin, jotka eivät hyväksy lihantuotantoa, yllättävän moni pitää riistanmetsästystä eettisempänä ja luonnonmukaisena tapana hankkia lihaa. Kukaan [...]
   Otapa asioista selvää. Suomi on pinta-alaltaan melko suuri ja harvaan asuttu maa. Eikö vaan kannattaisi olla hiljaa kun tiedät itsekin olevasi hakoteillä.

   Lainaa

  63. Söpö riesa 3.12.2022 19:25
   Tulos: -11 (13 ääntä)
   Niin. Voi ampua jos minä saan sitten ampua tuon toisen. Joo kyllä se tämä on väärässä paikassa ja tuo oikeassa. On se tyhmä tuo maajussi kun se asuu syrjässä. Eiköhän se oo kohta sama kun aletaan ampua toisiamme, kun tätä rakkautta riittää kummallakin puolella tietä.

   Lainaa

  64. Tulos: +6 (6 ääntä)
   Toj Karin: Mainoksista huolimatta lonkero ei oikeasti ole harmaata.
   minkä väristä se original on?

   Lainaa

  65. Nuutunut kivi 4.12.2022 15:33
   Tulos: +1 (1 ääni)
   Lannistava salaatti: Asuinalue ja tien nimi. Vanha kasarmialue.
   Kiitos selvennyksestä.

   Lainaa

  66. Tulos: +9 (9 ääntä)
   Vuoreton vaatekappale: Minä olen ajanut kolarin pyöräilijän kanssa, joka oli väistämisvelvollinen. Pitäisikö nyt sitten kaikki pyöräilijät ampua?
   Ongelmia syntyy alueilla, joissa pyöräilijöitä on paljon suhteessa autoilijoihin ja alueen asukastiheyteen. Monessa paikassa kipuraja on ylitetty, mutta sitä ei haluta ymmärtää, koska ei haluta ymmärtää koknaisuutta, vaan väitellään numeroista taululla. Ei pyöräilijöiden kokonaismäärää tarvitse välttämättä saada laskuun, jos metsästyksellä pystytään pitämään alueellinen kanta kurissa, säilyttämään petojen ihmisarkuus ja poistamaan vahinkoa aiheuttavat yksilöt. Tuo kaikki onnistuu hyvinkin helposti kannanhoidollisen metsästyksen puitteissa, jos vain tahtoa on. Se toimii Virossa ja Ruotsissa, Suomessa asiasta vain riidellään eikä saada mitään aikaan.

   Lainaa

  67. Kirpeä Ahven 6.12.2022 8:25
   Tulos: -13 (13 ääntä)
   Tyydyttynyt poro: Otapa asioista selvää. Suomi on pinta-alaltaan melko suuri ja harvaan asuttu maa. Eikö vaan kannattaisi olla hiljaa kun tiedät itsekin olevasi hakoteillä.
   Varmaan Helsingistä käsin näyttää mikä tahansa paikka pelkältä metsältä, missä ei ole katuvaloja ja asvalttia? Minä asun täällä "erämaassa": 5 km säteellä asuu kymmeniä ihmisiä. Metsällä kun käy viikonloppuna, niin aina tulee joku vastaan. Tilastollisesti, jos 1000:lla neliökilmetrillä asuu 10000 ihmistä niin asukastiheys on tilastoissa ihan sama, asuivatpa he yhden neliökilometrin alueella tahi tasaisesti koko sillä alueella.

   Lainaa

  68. Viritetty patsas 6.12.2022 10:58
   Tulos: +8 (12 ääntä)
   Kirpeä Ahven: Varmaan Helsingistä käsin näyttää mikä tahansa paikka pelkältä metsältä, missä ei ole katuvaloja ja asvalttia? Minä asun täällä "erämaassa": 5 km säteellä asuu kymmeniä ihmisiä. Metsällä kun käy viikonloppuna, niin aina tulee joku vastaan. Tilastollisesti, jos 1000:lla neliökilmetrillä [...]
   Suomi on EU:n harvimmin asuttu maa, eikä sitä lanttulassen vänkääminen miksikään muuta.

   Lainaa

  69. Kirpeä Ahven 6.12.2022 11:48
   Tulos: -10 (16 ääntä)
   Viritetty patsas: Suomi on EU:n harvimmin asuttu maa, eikä sitä lanttulassen vänkääminen miksikään muuta.
   Keskustelu on mahdotonta, jos periaattesta ei  halua ymmärtää mitään. Eikä edes esitä perusteita omille väitteilleen Tässäkin näkyy, miten metsästystä ajava porukka ei ole se, jolle kompromissien hakeminen on mahdotonta. Sopivasta suojelutasosta voi aina neuvotella. Kysymys on siitä että vuosikymmenten suojelutyö on onnistunut erinomaisesti, eikä monien lajien kategoriselle täyssuojelulle Suomessa ole enää perusteita. Näitä ovat mm. Susi, valkoposkihanhi, joutsen, merimetso ja liito-orava. Kantojen kasvaessa pitää enenevissä määrin ottaa huomioon myös ekologinen ja sosiaalinen kestävyys. Ja sama tietysti toisinpäin.

   Lainaa

  70. Ulkoneva kesyaasi 11.12.2022 1:46
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   traumcity: Istutetut sudet kasvihuoneessa vierekkäin kuin porkkanat, kuunvalossa kylpien. Riittävästi vettä, ravinteita ja rapsutuksia.
   Aroooo!! 🐺

   Lainaa

  71. Ei ne kaikki 22.12.2022 13:50
   Tulos: +4 (4 ääntä)
   Suomessa kuolee koiria vuosittain iso määrä myrkytyksiin, niin iso ettei yksittäistapauksista tehdä enää uutisia. Näin meni oma koiranikin, oli ilmeisesti haukannut jyrsijälle tarkoitetun ansapalasen ulkona. Koira kitui yön ja kuoli aamuvarhaisella, lähin päivystävä eläinlääkäri 150 km päässä, puhelimessa neuvottiin ettei kannata kuljettaa. Suden hyökkäys sen sijaan on harvinainen ja pääsee siksi aina otsikoihin. Se olisi ollut myrkkyä armollisempi. Mielestäni suomalaiset ovat vieraantuneet luonnosta, suhteellisuudentaju on hämärtynyt näissä susiasioissa.

   Lainaa

  72. Tilattava tuhatjalkainen 30.12.2022 23:50
   Tulos: -1 (5 ääntä)
   Syyntakeeton mustikkamehukeitto: Minua aina ihmetyttää miten Suomen kokoiseen maahan ei mahdu muutamaa sataa sutta. Karhuja siedetään vähän paremmin, 2500 semmoista pystyy suht rauhassa tallustamaan metsissä, mitä nyt jokunen järjenjättiläinen etsii niiden talvipesiä, herättää karhun ja "joutuu ampumaan itsepuolustukseksi". [...]
   Puhut varmasti ihan asiaa, mutta silti epäilen, että asut kaupungissa, eikä juuri sinulle sudet ole ongelma. Meillä päin lapset pelkää mennä kouluun, ja tulla sieltä pois, kun sudet liikkuu asutusten vieressä. Kolme sutta on nähty kaupan pihassa. Lapset eivät uskalla liikkua pimeällä, joka tähän aikaan vuodesta on aika pakollista. On pimeää kun lapset menee kouluun ja on pimeää kun lapset tulee sieltä pois. Ihmisiltä on lähtenyt lampaita ja muita lemmikkejä aidatulta pihalta. Eikä auta vaikka kuinka aitaisi pihan.

   Lainaa

  73. Pikkutarkka maahinen 7.1.2023 11:07
   Tulos: +1 (5 ääntä)
   Tilattava tuhatjalkainen: Puhut varmasti ihan asiaa, mutta silti epäilen, että asut kaupungissa, eikä juuri sinulle sudet ole ongelma. Meillä päin lapset pelkää mennä kouluun, ja tulla sieltä pois, kun sudet liikkuu asutusten vieressä. Kolme sutta on nähty kaupan pihassa. Lapset eivät uskalla liikkua pimeällä, joka [...]
   Kyllä maalaisetkin voivat lapsensa kasvattaa niin että opettaa ettei susia tarvitse pelätä. Siitähän on kyse. Opetetusta pelosta.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: harmaa, hirvi, jänikset, koirat, kouvola, lemmikit, luonto, marraskuu, metsästys, puput, sudet, sumu, susi, syksy