Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Muistoja menneisyydestä

Aikamatka kolmelle eri vuosikymmenelle.
Muistoja menneisyydestä
Einar Kokkare, kolmas oikealta:
Muistoja menneisyydestä
Lähde

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 45 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Kaikkein paras konna 8.9.2022 0:07
   Tulos: +468 (488 ääntä)
   Ihana tarina tuoleosta

   Lainaa

  2. Parantava pelikaani 8.9.2022 0:29
   Tulos: +335 (353 ääntä)
   Halpa oli virkamiehen hinta 1920

   Lainaa

  3. Tulos: +466 (470 ääntä)
   Äitini lapsena leikki veljensä kanssa 'kirjastoa', (joo oli 60-luvulla tylsää) ja leikkiin kuului, että he kirjoittivat kynällä kirjojen selkään numeroita, niinkuin kirjastossakin on. Niitä semmosia, joiden mukaan ne kirjat laitetaan oikeeseen kohtaan oikeeta hyllyä. Ja sitten mummi ja vaari tuli kotiin ja saivat sätkyn, kun monta arvokasta kirjaa oli näin tuhrittu. No, pari vuotta sitten äiti pyöri antikvariaatissa, ja löysi kirjan jonka selkään oli joku lapsen käsialalla kirjoittanut numeroita. Ja siellähän oli ensimmäisellä sivulla mummin nimi, koska 50 vuotta myöhemmin yksi näistä samaisista kirjoista oli päätynyt juurikin sen antikvariaatin hyllylle, josta äiti etsi luettavaa.

   Lainaa

  4. Kahvaton raparperi 8.9.2022 0:47
   Tulos: -36 (70 ääntä)
   Kokkare, aaw

   Lainaa

  5. Honottava huuhkaja 8.9.2022 1:05
   Tulos: +454 (456 ääntä)
   Olipa erinomaisen mielenkiintoisia tapauksia, tällaisia lukee todella mielellään!

   Lainaa

  6. Tulos: +90 (104 ääntä)
   Parantava pelikaani: Halpa oli virkamiehen hinta 1920
   Fun fact; 
   Rahan arvon muuntimen mukaan 1650 mk vuodelta 1920 vastaa n. 725€ vuonna 2021 😅
   https://www.stat.fi/tup/laskurit/rahanarvonmuunnin.html

   Lainaa

  7. Tulos: -299 (317 ääntä)
   Asioita, joita ei koskaan tapahtunut: * Pirjon tarina

   Lainaa

  8. Tulos: +259 (261 ääntä)
   Sanajärjestys hauska lehtijutuissa vanhoissa on. :D

   Lainaa

  9. Luottokelvoton robotti 8.9.2022 5:34
   Tulos: +97 (109 ääntä)
   Kirjoitin teininä seteleihin aina nurkkaan sähköpostiosoitteeni. Meni viitisen vuotta, niin sain kirjekuoressa rahaa torikauppojen mosoitteen setelin kulmassa. Koskaan ei kukaan laittanut sähköpostia, että mulla ois sun seteli, mutta olihan se hauskaa saada "oma" seteli takaisin.

   Lainaa

  10. Kunniaton pulu 8.9.2022 6:59
   Tulos: +92 (94 ääntä)
   Toi www-luettelo lähtisi kyllä mukaan jos divarissa näkisin. Muistan tollasen joskus kaupassa nähneeni.
   Luottokelvoton robotti: Kirjoitin teininä seteleihin aina nurkkaan sähköpostiosoitteeni. Meni viitisen vuotta, niin sain kirjekuoressa rahaa torikauppojen mosoitteen setelin kulmassa. Koskaan ei kukaan laittanut sähköpostia, että mulla ois sun seteli, mutta olihan se hauskaa saada "oma" seteli takaisin.
   Jos haluat jatkaa harrastusta niin netistä löytyy EuroBillTracker sivusto.

   Lainaa

  11. Miksihän 8.9.2022 8:04
   Tulos: +6 (28 ääntä)
   Miksihän tuossa ensimmäisessä lehtijutussa on kahta erilaista pikku s-kirjainta?

   Lainaa

  12. Tulos: +100 (102 ääntä)
   Miksihän: Miksihän tuossa ensimmäisessä lehtijutussa on kahta erilaista pikku s-kirjainta?
   En oo varma miksi, mutta ainakin siihen on ihan sääntö. Kirjain on erilainen ennen ja jälkeen vokaalin!

   Lainaa

  13. Peitettävä albatrossi 8.9.2022 8:37
   Tulos: +140 (140 ääntä)
   hauska kun Hesarin ja Aamulehden fontit poikkeavat noin paljon toisistaan, vaikka siis ovat samalta ajalta. Aamulehden fonttia huomattavasti helpompi lukea.

   Lainaa

  14. Tulos: +40 (50 ääntä)
   Miksihän: Miksihän tuossa ensimmäisessä lehtijutussa on kahta erilaista pikku s-kirjainta?
   Ei kannata miettiä tuota. Sääntö on yhtä päätön kuin suurin osa 100 vuotta sitten elämää ohjanneista säännöistä. Ei kai edes ole mitään yksiselitteistä sääntöä vaan useita erilaisia joista kirjoittaja sai valita haluamansa tai keksiä ihan omansa. https://jkorpela.fi/kirjaimet/2.8.html

   Lainaa

  15. Itseasiassa 8.9.2022 8:44
   Tulos: +72 (76 ääntä)
   Kunniaton pulu: Toi www-luettelo lähtisi kyllä mukaan jos divarissa näkisin. Muistan tollasen joskus kaupassa nähneeni. 
   Entisajan Google. Sitä ennen huudeltiin kysymyksiä ikkunasta naapurustoon, jos joku vaikka vastaisi oikein.

   Lainaa

  16. Tulos: +20 (24 ääntä)
   Kahvaton raparperi: Kokkare, aaw
   Viitannee (hiili)kokkareisiin eli hiilikoksiin.

   Lainaa

  17. Koskematon flamingo 8.9.2022 9:04
   Tulos: +43 (45 ääntä)
   Tylsimys: Ei kannata miettiä tuota. Sääntö on yhtä päätön kuin suurin osa 100 vuotta sitten elämää ohjanneista säännöistä. Ei kai edes ole mitään yksiselitteistä sääntöä vaan useita erilaisia joista kirjoittaja sai valita haluamansa tai keksiä ihan omansa. jkorpela.fi/kirjaimet/2.8.html
   Kiitos tuosta linkistä, todella mielenkiintoista luettavaa!

   Lainaa

  18. Ylisuuri laama 8.9.2022 9:09
   Tulos: +75 (77 ääntä)
   Kansallisarkisto on kyllä mahtava. Siitä vain selailemaan vanhoja juttuja jne www.finna.fi, ei tarvi olla edes historiantutkija.

   Lainaa

  19. Maanalainen kuormaeläin 8.9.2022 11:14
   Tulos: +56 (62 ääntä)
   Kuusi vuotta kuritushuonetta murhasta kuulostaa aika lievältä rangaistukselta, mutta toisaalta taisi nuo kuritushuoneet olla hieman erilaisia kuin nykyajan vankilat. Virkamiehen tappamisesta on saattanut Einar saada pamppua sellissään muutaman kerran..

   Lainaa

  20. Tulos: +63 (63 ääntä)
   "- -Kokkareelta ammuttiin toisen keuhkon läpi, ja on hän nyt Tornion sairaalassa. Juho Mikkonen on myöhemmin laskettu vapaalle jalalle. " Jotenkin tosi suloista toi vanhahtava suomi. 🤭 Olipa kiinnostava kurkistus historiaan!

   Lainaa

  21. Tulos: -25 (55 ääntä)
   Jepajee: Viitannee (hiili)kokkareisiin eli hiilikoksiin.
   Entisaikasesta en osaa sanoa, mutta nykypäivänä kokkare tässä Oulun seudulla meinaa ihan vaan jotain paakkua/kökköä jossain asiassa, esim. jugurtissa on hedelmänpaloja = kokkareita, tai taikinassa on jauhokokkareita. Hiilloksessa sitten taas on kekäleitä.

   Lainaa

  22. Symppis hämähäkki 8.9.2022 13:03
   Tulos: +38 (40 ääntä)
   Kiitos, menen tästä liittymään tuohon historiaryhmään. Tämä oli oikeasti mielenkiintoinen!

   Lainaa

  23. Tulos: +96 (102 ääntä)
   Temmi: Asioita, joita ei koskaan tapahtunut: * Pirjon tarina
   Onkohan mitään samantyyppistä postausta mihin ei ole kommentoitu ettei ole oikeasti tapahtunut tai väitetty keksityksi? Ihmisille vaan sattuu mitä kummallisempia asioita ja mun käy sääliksi teitä joiden elämä on niin tylsää ja kuivaa ettette voi uskoa mitään jännää tapahtuvan. Joo onhan noita satuilijoita mutta totuus on tarua ihmeellisempää usein. Mun elämä on monesti ihan berberistä mutta ainakaan se ei ole ollut tylsä kun on koheltanut menee jos jonkinlaista. Avaa ovi ja lähde seikkailemaan, saatat saada muistoja ja tarinoita kerrottavaksi mihin sitten muut saa sanoa ettei tapahtunut.

   Lainaa

  24. Pöhkö stalkkeri 8.9.2022 14:01
   Tulos: +50 (50 ääntä)
   Höpö: Onkohan mitään samantyyppistä postausta mihin ei ole kommentoitu ettei ole oikeasti tapahtunut tai väitetty keksityksi? Ihmisille vaan sattuu mitä kummallisempia asioita ja mun käy sääliksi teitä joiden elämä on niin tylsää ja kuivaa ettette voi uskoa mitään jännää tapahtuvan. Joo onhan noita [...]
   Koska ihmisiä on maailmassa niin paljon ja koko ajan tapahtuu jotain – mutta kiinnitämme huomioita vain erikoisiin tapahtumiin – on itse asiassa todennäköisempää, että tapahtuu jotain epätodennäköistä, kuin että mitään epätodennäköistä ei tapahtuisi. 
   Vsauce on tehnyt aiheesta hyvän videon:

   Lainaa

  25. Tulos: +48 (54 ääntä)
   Noista tuoleista kanssa vielä. Evakkojunalla tulleiden tuolien kysyntä ei varmaan ole erityisen korkealla, saati sitten että evakoidussa paikassa olisi ihan järkyttävän paljon ihmisiä asunut alunperin. Joten Eeva oli jo itsekin vaikuttamassa asiaan innostuessaan vanhoista tavaroista jotka muistuttaisivat sukulaisista. Onnea oli kyllä matkassa sattuman kanssa. Itselle tuli ainakin todella hyvä mieli Eevan tarinasta, ja vaikka siinä olisikin vähän värikynää mukana, on vaikea uskoa että joku olisi noinkin yksityiskohtaisen tarinan keksinyt päästään. (Ainakin olettaisin että olisi suhteellisen helppo tarkistaa onko Suojärveltä mitään evakkojunia edes tullut.) Ja selvisipä itsellenikin että miksi isovanhempani puhuvat tuolla "viime yönä ampuivat" -lauserakeenteella. Olen nimittäin aiemminkin kiinnittänyt huomiota heidän verbitaivutuksiinsa, kun passiivin oloinen lause ei ole passiivissa. Jotenkin tosi sympaattista että pystyy lukemaan tuon aamulehden artikkelin isoisäni äänellä.

   Lainaa

  26. Pehmeä jänis 8.9.2022 15:05
   Tulos: -19 (21 ääntä)
   Asiaa kikkareesta

   Lainaa

  27. Tulos: -72 (76 ääntä)
   Honottava huuhkaja: Olipa erinomaisen mielenkiintoisia tapauksia, tällaisia lukee todella mielellään!
   Jep. Sitä en ymmärrä, miksi ovat mokissa. Vai menikö multa jotain ohi?

   Lainaa

  28. Tulos: +114 (116 ääntä)
   Leeppo: Jep. Sitä en ymmärrä, miksi ovat mokissa. Vai menikö multa jotain ohi?
   ... ja muut sosiaalisen median helmet.
   Miten tää ihmetyttää ihmisiä vielä yli vuosikymmenenkin jälkeen?

   Lainaa

  29. Outo logiikka 8.9.2022 16:20
   Tulos: +26 (26 ääntä)
   Koskematon flamingo: Kiitos tuosta linkistä, todella mielenkiintoista luettavaa!
   Korpelan juttuja kannattaa muutenkin lueskella. Hän on kirjoittanut kansantajuisesti aika monesta aihepiiristä.

   Lainaa

  30. Siivoton kalkkuna 8.9.2022 17:13
   Tulos: -64 (72 ääntä)
   Höpö: Onkohan mitään samantyyppistä postausta mihin ei ole kommentoitu ettei ole oikeasti tapahtunut tai väitetty keksityksi? Ihmisille vaan sattuu mitä kummallisempia asioita ja mun käy sääliksi teitä joiden elämä on niin tylsää ja kuivaa ettette voi uskoa mitään jännää tapahtuvan. Joo onhan noita [...]
   Ei sinun kannata ketään sääliä. Kun naapureiden keskustelu talosta toiseen on sinusta jännä ja kummallinen tapahtuma niin kannattaa olla ihan hiljaa tylsästä ja kuivasta elämästä. Pirjon tarina on satavarmasti keksitty, vaikka se sinusta olisikin jännä tapahtuma.

   Lainaa

  31. Persunatsimisogynistihuoh 8.9.2022 21:01
   Tulos: -65 (85 ääntä)
   Tulevaisuudessa kun tuollaisia kirjoituksia löytyy vankilassa kootuista huonekaluista, ei niitä ole kirjoitettu suomeksi. Kaikki on allekirjoittanut joko Abdul, Mohammad tai Motambu

   Lainaa

  32. Tulos: +26 (32 ääntä)
   Sannan postaus sai mut tajuamaan kuinka vanha mä olen ja nyt iski akuutti ikäkriisi päälle.
   Persunatsimisogynistihuoh: Tulevaisuudessa kun tuollaisia kirjoituksia löytyy vankilassa kootuista huonekaluista, ei niitä ole kirjoitettu suomeksi. Kaikki on allekirjoittanut joko Abdul, Mohammad tai Motambu
   Mä jo ihmettelin edellistä moka rimpsua kun niiden kommenteissa ei ollut mitään maahanmuuttoon liittyvää. No nyt ei kovin pitkään tarttenut odottaa. Ei siinä muuten mutta miten tuota saakin yhdistettyä jokaiseen mokaan?

   Lainaa

  33. Kärkäs seppä 9.9.2022 16:15
   Tulos: +26 (26 ääntä)
   Unis: Entisaikasesta en osaa sanoa, mutta nykypäivänä kokkare tässä Oulun seudulla meinaa ihan vaan jotain paakkua/kökköä jossain asiassa, esim. jugurtissa on hedelmänpaloja = kokkareita, tai taikinassa on jauhokokkareita. Hiilloksessa sitten taas on kekäleitä.
   Ei kai tuo mikään Oulun oma juttu ole. Kokkareita on ainakin täällä Satakunnassakin.

   Lainaa

  34. Irstas majava 9.9.2022 23:11
   Tulos: +25 (31 ääntä)
   "Kolmas oikealta", eli keskellä

   Lainaa

  35. Hauska kivi 10.9.2022 0:02
   Tulos: +49 (49 ääntä)
   Temmi: Asioita, joita ei koskaan tapahtunut: * Pirjon tarina
   Kyl sitä ihmisille sattuu jos mitä kummallisuuksia.
   Kun mummoni asui viimeiset hetket kotonaan, hänellä oli jo Alzheimer. Jutut olivat todella lennokkaita.
   Yksi lennokkaimpia juttuja, oli tarina autovarkaasta, joka oli karannut vanginkuljeuksesta, vetänyt päänsä täyteen ja varastanut sitten auton, jolla hän eksyi mummoni pihaan. Hän oli pyytänyt mummolta, että auton saisi piilottaa ja mummoni, oli avannut tallin oven, jonne mies peruutti auton. Hetken perästä mummo pyysi miehen kahville ja kuuli miehen pakomatkasta.
   Kahvin jälkeen mies meni autoon nukkumaan ja mummo soitti poliisit.
   Illalla mummo meni enon luokse kertomaan tämän tarinan ja eno naureskeli mummon jutulle. Mummo sanoi: "Mutta siltä autovarkaalta jäi takkikin." Eno totesi: "Sitä ihmettä mun on tultava kattomaan." Kuinka ollakaan, siellä oli vieras nahkarotsi ja enoni vei sen poliisiasemalle ja poliisit vahvistivat mummon tarina  ihan todeksi.
   Mummo meillekin soitti ja äiti erikseen soitti enolle ja kertoi jutusta ja koko perhe oli todella hämmästynyt siitä, että se kaikista hulluin tarina, jonka mummo meille koskaan kertoi, olikin oikeasti totta.
   Että kyllä se totuus on usein tarua ihmeellisempää ja se hulluin juttu voikin olla ihan totta. Onneksi mummo oli sen verran skarppi, että hoksasi soittaa poliisit paikalle.

   Lainaa

  36. Tulos: +22 (26 ääntä)
   Irstas majava: "Kolmas oikealta", eli keskellä
   Jos tarkkaan katsoo, kuvassa on kuusi ihmistä, joista yhden pää on rajautunut pois. Jos hänet laskee mukaan, on keskellä kaksi ihmistä. Siksi kolmas oikealta. 

   Lainaa

  37. Itseasiassa 11.9.2022 9:26
   Tulos: +16 (16 ääntä)
   Leeppo: Jep. Sitä en ymmärrä, miksi ovat mokissa. Vai menikö multa jotain ohi?
   Lähetin tuon siksi tänne, että se oli mielestäni erikoisen mielenkiintoinen keskustelu.

   Lainaa

  38. Koeajettu noita 12.9.2022 12:49
   Tulos: +13 (15 ääntä)
   No nyt on kyllä randomia, kun törmää tarinaan omasta sukulaisestaan Feissarimokissa (Isometsä). Pitääpä äidille välittää kans juttu luettavaksi.

   Lainaa

  39. Tulos: -12 (18 ääntä)
   FMteam: Jos tarkkaan katsoo, kuvassa on kuusi ihmistä, joista yhden pää on rajautunut pois. Jos hänet laskee mukaan, on keskellä kaksi ihmistä. Siksi kolmas oikealta. 
   Mielestäni sitä rajattua ihmistä on turha laskea mukaan koska se tärkein, eli pää, ei hänestä näy. Täten tuo "kolmas oikealta" on väärin ja harhaanjohtavasti sanottu tässä kohtaa.

   Lainaa

  40. Valkaiseva hylje 14.9.2022 16:58
   Tulos: -1 (5 ääntä)
   bleb: ... ja muut sosiaalisen median helmet. Miten tää ihmetyttää ihmisiä vielä yli vuosikymmenenkin jälkeen?
   Kun ei jaksa lukea kuin osan otsikosta. Valitettava ilmiö tuo älyllinen laiskuus.

   Lainaa

  41. Maukas sankari 14.9.2022 19:14
   Tulos: +4 (8 ääntä)
   seppo: Mielestäni sitä rajattua ihmistä on turha laskea mukaan koska se tärkein, eli pää, ei hänestä näy. Täten tuo "kolmas oikealta" on väärin ja harhaanjohtavasti sanottu tässä kohtaa.
   Sinun mielipiteesi ei määritä sitä onko se oikein vai väärin. Kuvassa on kuusi ihmistä, eikä se edes ole mielipideasia.

   Lainaa

  42. Tulos: -1 (7 ääntä)
   Maukas sankari: Sinun mielipiteesi ei määritä sitä onko se oikein vai väärin. Kuvassa on kuusi ihmistä, eikä se edes ole mielipideasia.
   Mutta mikä järki sitä ensimmäistä on laskea kun häntä ei kuitenkaan voida tunnistaa koska naamansa ei ole näkyvillä? Mielestäni on siis aivan perusteltua jopa sanoa että kuvassa EI ole kuutta ihmistä vaan viisi ja yhdestä lähinnä raajoja. Toki myös viides on rajattu puoliksi mutta näkyy sen verran että tunnistaa, joten loogista laskea hänet mukaan (koska raajoilla tuskin on merkitystä tunnistamisen suhteen, mistä kertonee myös sana "mugshot") Ihminen muutenkin kiinnittää huomion kasvoihin ja nyt kun vielä on kyse ihmisen tunnistamisesta, niin mikä järki on laskea mukaan tyyppejä joista se tärkein ei näy? Mitä jos Einar(i) olisi ollut ensimmäisenä? Olisi varmaan silloinkin mielestäsi ihan ok, vai? Käsittämätöntä että ihmiset laskee kuvassa oleviin ihmisiin kaikki irtoraajatkin :D Päät on täysin loogista laskea kokonaisiksi ihmisiksi koska lähinnä niillä on merkitystä kun muusta ruumista nyt yleensä muutenkaan näy kuin se mitä paita/takki/housut/kengät ei peitä.

   Lainaa

  43. Tulos: +7 (11 ääntä)
   seppo: Mutta mikä järki sitä ensimmäistä on laskea kun häntä ei kuitenkaan voida tunnistaa koska naamansa ei ole näkyvillä? Mielestäni on siis aivan perusteltua jopa sanoa että kuvassa EI ole kuutta ihmistä vaan viisi ja yhdestä lähinnä raajoja. Toki myös viides on rajattu puoliksi mutta näkyy sen verran [...]
   Lähteessä päätön mies on kuitenkin nimetty, niin laskimme sen mukaan. Mikä tässä nyt on harhaanjohtavaa? Kolmas oikealta on kolmas oikealta, sitä nyt ei ainakaan voi laskea väärin.

   Lainaa

  44. Tulos: -6 (10 ääntä)
   FMteam: Lähteessä päätön mies on kuitenkin nimetty, niin laskimme sen mukaan. Mikä tässä nyt on harhaanjohtavaa? Kolmas oikealta on kolmas oikealta, sitä nyt ei ainakaan voi laskea väärin.
   Mikäli tuo ei jonkun mielestä ole harhaanjohtavaa niin ei sitten. Minusta se on, sillä kun ihminen kuvassa nimetään, niin olettaisi että tämän naama on näkyvillä. Jos ei ole, niin tätä naamatonta raajaläjää ei mielestäni ole järkevää siihen lisätä. Lähteessä nimi on, kyllä, mutta kyseenalaistan todellakin myös siinä kohtaa mikä sen järki on kun tyyppiä ei mitenkään voi siitä nähdä. Näillä perustein siis sekä lähteessä että täällä on täysin turhaa ja jopa harhaanjohtavaa laskea se "näkymätön" ihminen mukaan. Enempää en tätä pysty perustelemaan ja totta kai tästä voi ja saa olla eri mieltä. Lisätäkseni ns. "olen ammattilainen"-perusteen (:D), niin en kuvaajana nimeäisi kuviini kuin henkilöt, joiden naama näkyy. En näe mitään syytä merkitä käsiä, jalkoja tai torsoja nimeltä - ellei siihen ole jotain loogista syytä: Lähteessä se nimeäminen lienee sen vuoksi että kuuluu osaksi jotain tarinaa/artikkelia mutta jos kuvasta on tarkoitus tunnistaa yksi henkilö (kuten nyt mokissa), en näe edelleenkään järkeväksi laskea naamatonta tyyppiä mukaan. Täten lähteessä olisi jopa jossain määrin perusteltua laskea naamaton tyyppi mukaan mutta täällä ei, koska täällä ei tule selväksi "jengin" lukumäärä (vai tuliko muka?) ja keskitytään vain yhden henkilön tunnistamiseen/näyttämiseen. Toisaalta mikä merkitys jonkun aikaa sitten eläneen tyypin naamalla edes lopulta on tässä mokassa? Mitä sillä tiedolla tekee? Kyseenalaistan kohta kaiken kun päästään tässä eteenpäin :D

   Lainaa

  45. Mäntylahti-Piiras 22.9.2022 16:28
   Tulos: +1 (1 ääni)
   Itseasiassa: Entisajan Google. Sitä ennen huudeltiin kysymyksiä ikkunasta naapurustoon, jos joku vaikka vastaisi oikein.
   1996 oli jo olemassa Altavista, käytin sitä ala-asteella kai kahdesti juuri samoihin aikoihin kun ihmiset alkoi puhua uudesta ja ihmeellisestä jutusta nimeltä Google, joten pakkohan se oli kokeillaa Googlea ja siihen loppui Altavistan käyttö.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: asunto, einar kokkare, hakemisto, huonekalu, huutaa, internet, kaappi, kirjoitus, kuritushuone, kuva, murha, mustaparta, salakuljetus, säästää, tulli, tuolit, vaasa, vankila