Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Automaailma, osa 11

Yllättävä päätös selkkaukselle Jyväskylän keskustassa.
Suurenna näkymä
Automaailma, osa 11

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 64 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Nuutunut kivi 14.7.2022 0:07
   Tulos: -72 (108 ääntä)
   Piia loi kyselyn, mutta ei kysy mitään. Eikun kysyipäs. Siltikään en ole puuhöylä.

   Lainaa

  2. Nuutunut kivi 14.7.2022 0:08
   Tulos: -42 (54 ääntä)
   Em7liassa on ainesta vaikka mihin.

   Lainaa

  3. Monenlaenen sotilas 14.7.2022 0:21
   Tulos: -314 (404 ääntä)
   Kai Piia tietää, että suojatie ei anna pyöräilijälle minkään sortin etuajo-oikeutta? Ei vaikka sen eteen olisi auto pysäköity ja viereistä kaistaa tuleva noudattaisi liikennesääntöjä ja pysähtyisi.

   Lainaa

  4. Tulos: +577 (597 ääntä)
   Monenlaenen sotilas: Kai Piia tietää, että suojatie ei anna pyöräilijälle minkään sortin etuajo-oikeutta? Ei vaikka sen eteen olisi auto pysäköity ja viereistä kaistaa tuleva noudattaisi liikennesääntöjä ja pysähtyisi.
   Aivan sama vaikka suojatiellä olisi norsuja niin et saa ohittaa suojatien eteen pysähtynyttä autoa ilman että pysähdyt itse!!! Päivityksessä ei ollut tarkempia liikenne alueesta mutta aina pysähdyttävä!!!

   Lainaa

  5. Tulos: -12 (84 ääntä)
   Vilhon täytyisi kerrata liikennesäännöt ennen kuin ajaa jonkun yli.

   Lainaa

  6. Monenlaenen sotilas 14.7.2022 1:21
   Tulos: -188 (220 ääntä)
   jjjjjj: Aivan sama vaikka suojatiellä olisi norsuja niin et saa ohittaa suojatien eteen pysähtynyttä autoa ilman että pysähdyt itse!!! Päivityksessä ei ollut tarkempia liikenne alueesta mutta aina pysähdyttävä!!!
   Väitinkö jossain että saisi pysähtymättä ohittaa?

   Lainaa

  7. Rehvakas kalkkuna 14.7.2022 1:56
   Tulos: +131 (165 ääntä)
   Monenlaenen sotilas: Kai Piia tietää, että suojatie ei anna pyöräilijälle minkään sortin etuajo-oikeutta? Ei vaikka sen eteen olisi auto pysäköity ja viereistä kaistaa tuleva noudattaisi liikennesääntöjä ja pysähtyisi.
   Kypärä se yleensä pyöräilijällä pysyy päässä vaikka taluttaiski oikeaoppisesti pyörän suojatien yli.

   Lainaa

  8. Robusti alpakka 14.7.2022 2:16
   Tulos: +211 (301 ääntä)
   Jos käyttää termiä "tyty-yde", ansaitsisi useamman potkun.

   Lainaa

  9. Tulos: +26 (74 ääntä)
   Tärkeintä on ettei ole puuhöylä. Tietäjät tietää.

   Lainaa

  10. Mustanpuhuva lihapiirakka 14.7.2022 6:22
   Tulos: +87 (117 ääntä)
   Robusti alpakka: Jos käyttää termiä "tyty-yde", ansaitsisi useamman potkun.
   Se taisi olla sarkasmia viitaten Jodeliin. Tie vaikkapa räyhääjä ois iteki termiä siellä käyttänyt.

   Lainaa

  11. Kastunut hai 14.7.2022 7:03
   Tulos: +53 (89 ääntä)
   Nykylain mukaan suojatien yli saa ajaa, mutta edelleenkään suojatie ei anna etuoikeutta pyöräilijälle eikä skooteille - eikä kummallakaan saa ajaa jalkakäytävällä, paitsi pyörällä alle 12-vuotiaat. Mutta heilläkään ei ole suojatiellä etuajo-oikeutta, ellei liikennesäännöt tai -merkit toisin määrää, mutta se ei johdu suojatiestä vaan yleisistä liikennesäännöistä. Tai ei ainakaan pitäisi, jos lapsena oppii että heillä on oikeuksia mitä aikuisena ei ole, ei kukaan niistä opi pois. Yksi tässä kaupungisas asuva pyöräilijä suljetussa ryhmässä valitti, että auto meinasi ajaa päälle ja haukkui autoilijan kun hänelle kerrottiin, että kyseisessä risteyksessä on stop-merkki ja että hänellä olisi ollut väistämisvelvollisuus, hän alkoi vedota suojatiehen. Eihän se suojatien kautta koukkaaminen anna oikeutta ajaa stop-merkin takaa autojen eteen. Eikä suojatien eteen pysähtynyttä autoa saa ohittaa mainitaan erikseen, ettei kukaan nyt ala. Täällä näkee usein, varsinkin kun on paljon kaksikaistaisia. Jotkut parkkeeraa väärin siihen ihan suojatien eteen, se pysähtymisvelvollisuus on myös silloin.

   Lainaa

  12. Kaikkivoipa robotti 14.7.2022 7:31
   Tulos: +79 (127 ääntä)
   Kiellettyjen sanojen listalle tyty-yde

   Lainaa

  13. Tittelintuure 14.7.2022 7:45
   Tulos: +107 (121 ääntä)
   Kastunut hai: Nykylain mukaan suojatien yli saa ajaa, mutta edelleenkään suojatie ei anna etuoikeutta pyöräilijälle eikä skooteille - eikä kummallakaan saa ajaa jalkakäytävällä, paitsi pyörällä alle 12-vuotiaat. Mutta heilläkään ei ole suojatiellä etuajo-oikeutta, ellei liikennesäännöt tai -merkit toisin määrää, [...]
   Suojatie antaa tietyissä tilanteissa etuajo-oikeuden pyöräilijälle, JOS nyt kerran halutaan lähteä pätemään: "Kääntyvä autoilija väistää risteävää tietä ylittävää jalankulkijaa, pyöräilijää ja mopoilijaa." Tämä on lainaus aivan virallisista liikennesäännöistä ja pätee, oli tiellä suojatiemerkintä tai pyörätien jatkeen merkintä (itse asiassa pyörätien jatke nykysääntöjen mukaan merkitsee väistämisvelvollisuutta autolle, mutta hyväksyn, että se ei ole "suojatie").  Mutta niin tai näin, tämä on yksi lysti, koska Piia ei väittänyt, että jollakulla oli tässä etuajo-oikeus - Piia ei edes väittänyt, että kukaan oli pyöräilemässä suojatien yli. Kuten joku aiemmin sanoi, suojatien ylittäjä saattoi olla taluttamassa pyöräänsä ja silloin hän on jalankulkija ja hänellä on etuoikeus autoilijaan nähden. Olen itsekin usein tehnyt näin.  Ihmeellistä pätemistä, kun kukaan ei aluksi sanonut mitään etuajo-oikeudesta, mutta jengin piti päästä näpäyttämään.

   Lainaa

  14. Nurja päärynä 14.7.2022 8:28
   Tulos: +15 (35 ääntä)
   Kaikkivoipa robotti: Kiellettyjen sanojen listalle tyty-yde
   Ja samalla pojuyde.

   Lainaa

  15. Itseasiassa 14.7.2022 8:35
   Tulos: +61 (73 ääntä)
   Eikö Janita ole koskaan miettinyt tätä tankatessa autoa ja katsoessa kuinka litrat ja eurot vain kasvavat mittarissa? Vai onko jo kurkannut auton alle, jos sinne valuu (suurin) osa tankatusta löpöstä? Kannattaa vielä käydä kysymässä huoltamolla, ettei tankissa vain mikään falskaa.

   Lainaa

  16. Itseasiassa 14.7.2022 8:54
   Tulos: +205 (211 ääntä)
   On muuten oikeasti surullinen tuo Oulun poliisin päivitys. Sen lisäksi että ihan liian monella on alkoholinkäytössä ongelmia, meistä on ihan älytön osa ihmisiä tuolla teillä liikkumassa yksin tai läheisten kanssa. Ei kenelläkään ole oikeutta vaarantaa itseään, läheisiään (näillä voi olla omat tai muiden lapset, puoliso tai muita ystäviä kyydissä) tai sivullisia ihan vaan koska "oli vähän jano". Jos ei kestä omaa elämää ilman rattijuoppoutta, niin kannattaa tehdä asialle jotain. Voin hyvin moralisoida, vaikka ajokortti on ollut jo melkein 20 vuotta, niin kertaakaan en ole nähnyt tarpeelliseksi lähteä ajamaan minkäänlaisissa promilleissa. Olen myös lapsena ollut rattijuopon aiheuttamassa kolarissa, onneksi silloin selvittiin perheen kanssa vain pienillä vammoilla vaikka auto meni lunastukseen.

   Lainaa

  17. Vilkuton pupu 14.7.2022 9:50
   Tulos: +112 (118 ääntä)
   Oltiin Kalajoella juhannuksena ja silloin tuli huomattua, että moni seurue joi torstaista lauantai-aamuyöhön. Jos mökki pitää luovuttaa klo 12 ja vaunupaikka klo 15, ei sillon voi olla vielä ajokunnossa.

   Lainaa

  18. Sievä rätti 14.7.2022 10:42
   Tulos: +10 (30 ääntä)
   Monenlaenen sotilas: Väitinkö jossain että saisi pysähtymättä ohittaa?
   Energy is very traumcity

   Lainaa

  19. Tulos: -39 (53 ääntä)
   Mustanpuhuva lihapiirakka: Se taisi olla sarkasmia viitaten Jodeliin. Tie vaikkapa räyhääjä ois iteki termiä siellä käyttänyt.
   "Tyty-yde" on jotain tiettyyn ohjelmaan viittaavaa sarkasmia, vaikka tuota käytetään kaikkialla? Nyt on kyllä jotain next-level-shittiä.

   Lainaa

  20. Tulos: +58 (88 ääntä)
   Täällä oli alapeukutettu kommentti, jonka mukaan Vilhon pitäisi opetella liikennesäännöt. Ystävät, opetelkaa ne säännöt. Vilho kertoi kääntyneensä etuajo-oikeudella pyöräilijän eteen. Sellaista etuajo-oikeutta ei ole olemassakaan. Nimimerkki Tittelintuure oli jo hakenut lainauksen tähän: "Kääntyvä autoilija väistää risteävää tietä ylittävää jalankulkijaa, pyöräilijää ja mopoilijaa." Tämä pitää muuten paikkansa myös siinä tapauksessa, että kyseisessä paikassa on suojatie. Ei vaikuta asiaan. Kun käännyt jalankulkijoiden tai pyöräilijöiden eteen, sinä väistät. Jos tulet kolmion takaa, silloinkin väistät. Jos ei ole kolmiota ja ajat suoraan, ja on suojatie, silloin väistät jalankulkijaa mutta et pyöräilijää. Ja kyllä: pyörällä saa ajaa suojatien yli, aivan "oikeaoppisesti". Täytyy vain huomioida, että silloin pyöräilijä väistää. Mutta ainahan ei ketään tule. Tämän kaiken voi helposti tarkistaa esim. Liikenneturvan sivuilta. Katsokaa sieltä ennen kuin alapeukutatte. Autojen potkiminen huumeissa ei tietenkään ole suotavaa.

   Lainaa

  21. Tulos: +19 (27 ääntä)
   Kannattaa siis tehä tarkoin harkittu pidempi kierros autolla, ni se kerralla imastu 1.8 litraa bensaa riittää helposti sekä kauppareissuun, että työmatkan, kunhan ei sammuta autoa välissä, ettei ala uus 1.8 litraa kuluttava kierros.

   Lainaa

  22. Tulos: +37 (49 ääntä)
   Tuosta autoilijan ja pyöräilijän välisestä väistämisvelvollisuudesta liikkuu muuten niin paljon väärää tietoa, että ehdotan: Feissarimokat, laittakaa selitysosioon selvennys, miten asia on oikeasti. Kyllähän se vähän vähentää vitsiä, kun olisi tarkoitus tyhmälle nistille nauraa, mutta valistusmielessä suositeltavaa.

   Lainaa

  23. Tulos: +37 (55 ääntä)
   Näin autoista mitään tietämättömänä, voisko joku selittää miksi Emilian selitys oli "päin vittua"? 😅

   Lainaa

  24. Tosikko kiivi 14.7.2022 12:24
   Tulos: +13 (23 ääntä)
   Itseasiassa: On muuten oikeasti surullinen tuo Oulun poliisin päivitys. Sen lisäksi että ihan liian monella on alkoholinkäytössä ongelmia, meistä on ihan älytön osa ihmisiä tuolla teillä liikkumassa yksin tai läheisten kanssa. Ei kenelläkään ole oikeutta vaarantaa itseään, läheisiään (näillä voi olla omat tai [...]
   Mulla päinvastainen reaktio. Hienoa että jossain päin Suomea vielä puhallutetaan kuskeja. Täälläpäin kun on ajat sitten vaihdettu poliisit kameratolppiin, en ole 20 vuoteen edes nähnyt puhallusratsiaa.

   Lainaa

  25. Vararenkaaton sarvikuono 14.7.2022 12:32
   Tulos: +10 (24 ääntä)
   Kyöpeli: Täällä oli alapeukutettu kommentti, jonka mukaan Vilhon pitäisi opetella liikennesäännöt. Ystävät, opetelkaa ne säännöt. Vilho kertoi kääntyneensä etuajo-oikeudella pyöräilijän eteen. Sellaista etuajo-oikeutta ei ole olemassakaan. Nimimerkki Tittelintuure oli jo hakenut lainauksen tähän: "Kääntyvä [...]
   Etuajo-oikeudella käännytään silloin kun etuajo-oikeutettu suunta on osoitettu liikennemerkillä kääntyväksi. http://uploads.tapatalk-cdn.com/20121103/erahygy7.jpg Tästä todennäköisesti ei ollut kyse nyt, mutta on mahdollista, että Vilho ajoi etuajo-oikeudella, kuten sanoi.

   Lainaa

  26. Harmaa kivi 14.7.2022 12:34
   Tulos: +39 (47 ääntä)
   Itseasiassa: On muuten oikeasti surullinen tuo Oulun poliisin päivitys. Sen lisäksi että ihan liian monella on alkoholinkäytössä ongelmia, meistä on ihan älytön osa ihmisiä tuolla teillä liikkumassa yksin tai läheisten kanssa. Ei kenelläkään ole oikeutta vaarantaa itseään, läheisiään (näillä voi olla omat tai [...]
    Ihmettelen, miksi ihmeessä Oulun poliisin piti mennä sanomaan, että nyt eivät ehdi puhalluttamaan. Olisi hyvä, jos potentiaalisilla rattijuopoilla olisi edes pelote, mitä se auttaa, jos nyt ne tietävät että rauhassa saa törmäillä? (Tietysti järkevä ihminen tajuaa, että jos kännipäissään törmää johonkin, vakuutus ei sitten maksa, eikä vakuutus voi ihmisiä korvatakaan, mutta järkevä ihminen ei aja kännissä muutenkaan).
     Ainut, miten voin tajuta rattijuoppouden, on jos kokematon yksinkertaisesti ei tiedä. Itse nuorena kerran lähdin, railakkaamman viikonlopun jälkeen, maanantai-aamuna luennolle, ja ihmettelin vähän, kun ei ollut ollenkaan paha olo, ja luentokin vaikutti tosi mielenkiintoiselta ja keskustelu osallistavalta. Sitten lounasaikaan alkoi tulla huono olo, ja tajusin, että hetkinen, en varmaan ollut aamulla selvä vielä. En ollut ennen tiennyt, että niin voi käydä, olin juonut elämässäni sen verran vähän siihen asti, että luulin että yöunet ja sillä selvä, sananmukaisesti. (Menin sinne luennolle metrolla, en edes omistanut autoa, joten mitään vahinkoa ei tapahtunut). 
     Nyt tiedän, ja omistan alkometrin, jolla mittailen omaa ja muiden ajokuntoa jos joku on edes nähnyt tuopin viimeisen 24 tunnin aikana, koska ilmeisesti se, että on nukkunut koko yön ja luulee voivansa ihan hyvin, ei edes väsytä, voi olla virhe. Mutta epäilen, että aika monet eivät tiedä.

   Lainaa

  27. Siveä norsu 14.7.2022 13:02
   Tulos: +19 (33 ääntä)
   Harmaa kivi:  Ihmettelen, miksi ihmeessä Oulun poliisin piti mennä sanomaan, että nyt eivät ehdi puhalluttamaan. Olisi hyvä, jos potentiaalisilla rattijuopoilla olisi edes pelote, mitä se auttaa, jos nyt ne tietävät että rauhassa saa törmäillä? (Tietysti järkevä ihminen tajuaa, että jos kännipäissään törmää [...]
   Kauheen vaikea kuvitella että joku potentiaalinen rattijuoppo katsoisi Oulun poliisin tiedotteita ennen rattiin hyppäämistä.

   Lainaa

  28. Lemuava flamingo 14.7.2022 13:32
   Tulos: +62 (68 ääntä)
   Laura: Näin autoista mitään tietämättömänä, voisko joku selittää miksi Emilian selitys oli "päin vittua"? 😅
   Oikein meni se, että bensatankin ja moottorin koko ovat kaksi eri asiaa. Tankatessa ei tankata moottoria täyteen, vaan tankki täyteen. Väärin meni kaikki muu. Moottoritilavuuden litroista puhuttaessa ei viitata bensalitroihin, vaan yksikertaistettuna moottorin kokoon. Esim. 1,8 litrainen moottori tarkoittaa sitä, että moottorin sylintereiden yhteenlaskettu koko on 1,8 litraa. Auton moottorissa on yleensä neljä sylinteriä, eli yksittäinen sylinteri on silloin 0,45 litraa. Suuremmat sylinterit = tehokkaampi ja kalliimpi moottori. Bensan kulutus riippuu monesta asiasta, joten suurempi moottori ei välttämättä kuluta aina enemmän polttoainetta. Se, että 1,8 litran moottori jotenkin imaisisi 1,8 litraa bensaa per kierros (?) on Emilian omaa sepustusta.

   Lainaa

  29. Likomärkä tuhatjalkainen 14.7.2022 13:43
   Tulos: +21 (35 ääntä)
   Toj Karin: "Tyty-yde" on jotain tiettyyn ohjelmaan viittaavaa sarkasmia, vaikka tuota käytetään kaikkialla? Nyt on kyllä jotain next-level-shittiä.
   Next-level-shitti myös kiellettyjen sanojen listalle!

   Lainaa

  30. Tulos: +25 (35 ääntä)
   Kyöpeli: Täällä oli alapeukutettu kommentti, jonka mukaan Vilhon pitäisi opetella liikennesäännöt. Ystävät, opetelkaa ne säännöt. Vilho kertoi kääntyneensä etuajo-oikeudella pyöräilijän eteen. Sellaista etuajo-oikeutta ei ole olemassakaan. Nimimerkki Tittelintuure oli jo hakenut lainauksen tähän: "Kääntyvä [...]
   Mistä päättelit pyöräilijän ajaneen suojatietä? Saatto tulla esim. ihan autotietä kolmion takaa

   Lainaa

  31. Mäntylahti-Piiras 14.7.2022 13:53
   Tulos: +10 (14 ääntä)
   Kyöpeli: Täällä oli alapeukutettu kommentti, jonka mukaan Vilhon pitäisi opetella liikennesäännöt. Ystävät, opetelkaa ne säännöt. Vilho kertoi kääntyneensä etuajo-oikeudella pyöräilijän eteen. Sellaista etuajo-oikeutta ei ole olemassakaan. Nimimerkki Tittelintuure oli jo hakenut lainauksen tähän: "Kääntyvä [...]
   yhtenä marraskuun iltana noin yhdeksän aikoihin töistä kotiin polkiessani olin ylittämässä suojatietä kiertoliittymässä, heijastimia oli useita ja kirkas LED valo kans, mummo poistui kiertoliittymästä melkoisella vauhdilla ja ilman vilkkua juuri kun olin siirtymässä keskikorokkeelta suojatielle, mummon sivuprofiili valaistui lamppuni valokeilassa sen verran kirkkaasti että mummo on väkisinkin huomannut minut viimeistään tässä vaiheessa, mummo kuitenkinn jatkoi matkaa, harkitsin ehkä noin sekunnin että lähtisin polkemaan perään, mutta tuumasin että olen liian väsynyt moisesta syntyvään paskamyrskyyn joten jatkoinkin kotiin.

   Lainaa

  32. Ahdistava kissa 14.7.2022 14:13
   Tulos: +12 (18 ääntä)
   Tietyllä tapaa Piia on oikeessa. Suojatien eteen pitää ymmrätääkseni pysähtyä jos a) janankulkija on jo ylittämässä tietä b) viereiselle kaistalle on auto jo pysähtynyt. Nyt mä vaan mielessäni etsin Hyvinkään Kuappalankadulta sitä kohtaa missä on kaksi kaistaa samaan suuntaan ilman liikennevaloja... Oletan siis et autoilija ei oo sujahtanut toiseen suuntaan pysähtymättä jos sillä suojatiellä oli jo joku. Tosin Hyvinkäällä on omat liikennesääntönsä tyystin. Pieneksi kaupungiksi ylltätävän paljon täällä liikenteessä onnistutaan töpeksimään. Musta myös Janitan kysymys on hellyyttävä. Jos ei tiedä tai tajua, niin ei tiedä tai tajua. Sentään myönsi sen. Oon törmännyt ihmiseen, joka paukuttelee autotuntemuksellaan henkseleitä ja silti esitti kahvipöydässä kysymyksen, et tietääkö joku onko Teslassa vakiona 2-litrainen kone...

   Lainaa

  33. Tulos: +7 (13 ääntä)
   Likomärkä tuhatjalkainen: Next-level-shitti myös kiellettyjen sanojen listalle!
   Kannatetaan! En vaan keksinyt tähän hätään mitään parempaa.

   Lainaa

  34. Tulos: +44 (48 ääntä)
   Lemuava flamingo: Oikein meni se, että bensatankin ja moottorin koko ovat kaksi eri asiaa. Tankatessa ei tankata moottoria täyteen, vaan tankki täyteen. Väärin meni kaikki muu. Moottoritilavuuden litroista puhuttaessa ei viitata bensalitroihin, vaan yksikertaistettuna moottorin kokoon. Esim. 1,8 litrainen moottori [...]
   Oho, kiitos selityksestä, pelkäsin että tulee vaan vittuilua kun en tiedä 😅 Opinpahan jotain uutta tänään. (vaikka en oikein tiedäkään mikä sylinteri on mutta)

   Lainaa

  35. Olemassa oleva bataatti 14.7.2022 17:18
   Tulos: +6 (10 ääntä)
   Ihku mango: Kannattaa siis tehä tarkoin harkittu pidempi kierros autolla, ni se kerralla imastu 1.8 litraa bensaa riittää helposti sekä kauppareissuun, että työmatkan, kunhan ei sammuta autoa välissä, ettei ala uus 1.8 litraa kuluttava kierros.
   Mahtoikohan tarkoittaa moottorin vauhtipyörän kierrosta. 1.8l moottorin sylinterien yhteenlaskettu tilavuushan on 1.8 litraa. Toki eipä sinne mäntien päälle lykätä pelkkää polttoainetta piripintaan. Jotain on opittu mutta kuitenkaan ei ihan täysin ymmärretty, tai sitten ei ole jutun kertova henkilökään ihan täysin tiennyt miten polttomoottori toimii.

   Lainaa

  36. Kirpeä Ahven 14.7.2022 17:27
   Tulos: -16 (38 ääntä)
   Vilkuton pupu: Oltiin Kalajoella juhannuksena ja silloin tuli huomattua, että moni seurue joi torstaista lauantai-aamuyöhön. Jos mökki pitää luovuttaa klo 12 ja vaunupaikka klo 15, ei sillon voi olla vielä ajokunnossa.
   No juu. Itsehän rylläsin festareilla pari viikkoa sitten kolme päivää. Viimeisenäkin iltana klo 5 aamulla, MUTTA niin hitaasti koko sen päivän juoden, että vaikka kaljaa tuli siihen asti otettua, ei mikään ongelma ollut puolenpäivän aikaan ajella pois. Ei se aamuyöhön juhliminen tarkoita ettei olisi ajokunnossa. Toisaalta, olen sitä mieltä että tuo klo 12 rajattu leiripaikka festareilla on yksinkertaista typeryyttä järjestäjien puolelta.

   Lainaa

  37. Eheä mango 14.7.2022 20:26
   Tulos: +8 (10 ääntä)
   Lemuava flamingo: Oikein meni se, että bensatankin ja moottorin koko ovat kaksi eri asiaa. Tankatessa ei tankata moottoria täyteen, vaan tankki täyteen. Väärin meni kaikki muu. Moottoritilavuuden litroista puhuttaessa ei viitata bensalitroihin, vaan yksikertaistettuna moottorin kokoon. Esim. 1,8 litrainen moottori [...]
   "Suuremmat sylinterit = tehokkaampi ja kalliimpi moottori" Tämä väite nyt ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Iskutilavuudella ei ole suoraa lineaarista yhteyttä siihen, että moottori olisi tehokkaampi, tai kalliimpi valmistaa. Esimerkki: Vanha jenkki V8: Iskutilavuus 5,7 litraa (0,7L/sylinteri), teho 200hv, halvalla valmistettava moottori Nykyaikainen 4-sylinterinen turbomoottori: Iskutilavuus 2 litraa (0,5L/sylinteri), teho 300hv, kallis valmistettava.

   Lainaa

  38. Eheä mango 14.7.2022 20:30
   Tulos: +25 (37 ääntä)
   Oulun poliisilaitoksen julkaisun yhteyteen olisi pitänyt laittaa lisäksi #bimmerparty Kyseessähän siis oli puhallutus Bemaristien kokoontumisen jälkeen. Tuskin lienee yllättävää, että kyseisen automerkin kuljettajat eivät ymmärrä lähteä liikenteeseen vasta sitten, kun ovat selvänä. Kyseessä siis tämä tapahtuma https://www.btcf.fi/?page=bimmerparty

   Lainaa

  39. Viimeisin majava 14.7.2022 22:54
   Tulos: -31 (35 ääntä)
   Tytöiltä kortti pois ja takas autokouluun

   Lainaa

  40. Läikikäs lihapiirakka 14.7.2022 23:09
   Tulos: +1 (13 ääntä)
   Tittelintuure: Suojatie antaa tietyissä tilanteissa etuajo-oikeuden pyöräilijälle, JOS nyt kerran halutaan lähteä pätemään: "Kääntyvä autoilija väistää risteävää tietä ylittävää jalankulkijaa, pyöräilijää ja mopoilijaa." Tämä on lainaus aivan virallisista liikennesäännöistä ja pätee, oli tiellä suojatiemerkintä [...]
   Ei edellenkään suojatie pyöräilijälle noissa tapauksissa anna suojaa, vaan muut liikennesäännöt.

   Lainaa

  41. Luvattu puhveli 14.7.2022 23:13
   Tulos: -6 (24 ääntä)
   Siis - kai porukka täällä tietää, mistä tuo ”ei ole puuhöylä” on peräisin? :——D repesin tuolle, ihan loistava. Alkoi epäilyttää, kun kukaan ei oo viel naureskellut aiheelle kommenteissa. Siis sehän on legendaarinen youtubestakin löytyvä pätkä: tv-pelijuontajaheebo, joka arvuutti katsojia, mikä kuva ruutujen takaa paljastuu, kun kuvaa peittäviä ruutuja poistetaan yksi kerrallaan. Numeroon soittamalla pääsi langalle suoraan lähetykseen antamaan oman arvauksensa. Joku soittaja arvasi ”puuhöylä”, johon lopen kyllästynyt juontaja totesi ”ei ole puuhöylä”, mihin soittaja: ”no haista sitte v****! Höhöhö” ja juontajan ilme oli priceless. Ettikää tää pätkä, on loistavaa viihdettä :-D

   Lainaa

  42. Ehta kotieläin 15.7.2022 2:30
   Tulos: -39 (41 ääntä)
   Öööööö jos ei ole pyörätien jatketta niin kyllä autoilijalla on kääntyessä etuajo-oikeus. Ei sieltä voi vaan syöksyä pyörällä eteen ja sitten alkaa riehumaan. Jalankulkijoita pitää väistää aina.

   Lainaa

  43. Autuas hauki 15.7.2022 12:33
   Tulos: +26 (26 ääntä)
   Ehta kotieläin: Öööööö jos ei ole pyörätien jatketta niin kyllä autoilijalla on kääntyessä etuajo-oikeus. Ei sieltä voi vaan syöksyä pyörällä eteen ja sitten alkaa riehumaan. Jalankulkijoita pitää väistää aina.
   Reaalimaailmasta morjens:
   Autoilijan on väistettävä pyöräilijää, kun
   • autoilija kääntyy, jolloin autoilijan tulee väistää risteävää tietä ylittäviä,
   • autoilija ajaa pihakadulta, kävelykadulta, pihasta, pysäköintipaikalta tai muulta vastaavalta alueelta,
   • autoilija tulee väistämisvelvoitteesta kertovan liikennemerkin takaa. Näitä merkkejä ovat kärkikolmio ja stop-merkki – sekä uuden tieliikennelain myötä myös uusi ”väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa” -merkki.
   • pyöräilijä ylittää tietä autoilijan tullessa kärkikolmion takaa liikenneympyrään tai poistuessa liikenneympyrästä.

   Lainaa

  44. Listaamaton etana 15.7.2022 16:33
   Tulos: +2 (8 ääntä)
   Ehta kotieläin: Öööööö jos ei ole pyörätien jatketta niin kyllä autoilijalla on kääntyessä etuajo-oikeus. Ei sieltä voi vaan syöksyä pyörällä eteen ja sitten alkaa riehumaan. Jalankulkijoita pitää väistää aina.
   Tämä pyörätienjatkesääntö muuttui, kun tieliikennelaki viimeksi muuttui. Oliko vuonna 2020? Noooo joka tapauksessa, ennen oli noin, ei ole enää.

   Lainaa

  45. Erotettu gaselli 15.7.2022 20:52
   Tulos: +37 (37 ääntä)
   Pysähtykää ihan oikeasti suojatien eteen, jos viereinen auto on pysähtynyt. Olen valitettavasti todistanut kolaria, jossa tällaisessa tilanteessa toinen auto ei pysähtynyt vaan törmäsi kovaa kahteen kävellen liikkeellä olleeseen lapseen. Se, että menettää pari sekuntia turhasta jarrutuksesta on pieni hinta verrattuna vammoihin tai jopa kuolemiin.

   Lainaa

  46. Tulos: +13 (13 ääntä)
   Laura: Oho, kiitos selityksestä, pelkäsin että tulee vaan vittuilua kun en tiedä 😅 Opinpahan jotain uutta tänään. (vaikka en oikein tiedäkään mikä sylinteri on mutta)
   Sylinteri on semmonen putki jossa mäntä liikkuu edestakaisin. Kun mäntä on sylinterin yläosassa, sylinteriin ruiskutettu polttoaine räjähtää ja puskee männän takaisin sylinterin alaosaan. Tämä on äärimmäisen karkeasti yksinkertaistaen selostettuna se mekanismi, jolla polttoaineen sisältämä kemiallinen energia muuttuu auton moottorissa liike-energiaksi.

   Lainaa

  47. Kirpeä Ahven 16.7.2022 0:13
   Tulos: +6 (6 ääntä)
   Olemassa oleva bataatti: Mahtoikohan tarkoittaa moottorin vauhtipyörän kierrosta. 1.8l moottorin sylinterien yhteenlaskettu tilavuushan on 1.8 litraa. Toki eipä sinne mäntien päälle lykätä pelkkää polttoainetta piripintaan. Jotain on opittu mutta kuitenkaan ei ihan täysin ymmärretty, tai sitten ei ole jutun kertova henkilökään ihan täysin tiennyt miten polttomoottori toimii.
   Tarkennetaan vielä tähän, että eihän se polttoaine sylinteriin nestemäisenä mene, vaan sumuna, jossa suurin osa on ilmaa. Tuo sylinteriin "kaasutetun", tai nykyautoissa ruiskutetun/suihkutetun ilman ja polttoaineen seossuhde on tarkoin määritettty suhteessa puristussuhteeseen ja polttoaineeseen, jolla moottori toimii. Lisäksi ajoitus, milloin ja miten nopeasti tuo venttiili avautuu, ja sulkeutuu, määrittää sen miten moottori toimii ajossa, kuinka kovalla paineella seos puristuu, vaikuttaa moottorin kokonaistehoon, ja kestävyyteen, ja lisäksi vielä bensiinikoneissa ajoitus, jolloin sytytystulppa räjäyttää tuon seoksen, vaikuttaa moottorin tuntumaan, tehoon ja vääntöön. (Diesel-moottorissa männän alas painava räjähdys tapahtuu itsekseen kun puristuspaine sylinterissä on riittävä).

   Lainaa

  48. Kirpeä Ahven 16.7.2022 0:24
   Tulos: +3 (3 ääntä)
   Eheä mango: "Suuremmat sylinterit = tehokkaampi ja kalliimpi moottori" Tämä väite nyt ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Iskutilavuudella ei ole suoraa lineaarista yhteyttä siihen, että moottori olisi tehokkaampi, tai kalliimpi valmistaa. Esimerkki: Vanha jenkki V8: Iskutilavuus 5,7 litraa (0,7L/sylinteri), teho [...]
   Ja edellä mainittuihin syihin perustuu myös tämä. Halpuus ei suinkaan ole se määrittävä tekijä, vaan käytetty tekniikka, osien kestävyys, ja teknologian kehitys. Matala, ison iskutilavuuden moottori kuluttaa enemmän polttoainetta, ja antaa vähemmän tehoa, mutta myös kuluu vähemmän. Samoin pieni moottori, varsinkin turboahdettuna, ja pakokaasun takaisinkierräyksellä (joka tuo epäpuhtauksia moottoriin) kuluu homattavasti helpomkin ja nopeammin. Samoin, mitä kovemmat puristussuhteet, tiukemmat toleranssit, ja tiukemmin viritetty moottori on, sitä enemmän siitä saa tehoa samalla polttoaineen kulutuksella, mutta se on myös paljon kovemmilla teknisesti, joka vaikuttaa suoraan osien kulumiseen, ja mahdollisiin vikoihin, sekä tarpeeseen yhä paremmille öljyille, ja tiukempaan puhtauteen ilman/polttoaineen kanssa. Siksi vanhoilla, isomoottorisilla autoilla voidaan ajaa niin valtavia kilometrimääriä. Toisaalta kehittyneempien materiaalien kestävyys osaltaan helpottaa. Silti tässäkään asiassa ei ns. "ilmaisia lounaita ole", vaan nuo em. asiat täytyy joka autossa tasapainottaa halutuksi.

   Lainaa

  49. Muikea Mastodontti 16.7.2022 0:47
   Tulos: -10 (10 ääntä)
   Jannica kysy Jessicalta että mix autoon menee 100€ bensaa eix sinne kuuluis mennä vaa 5€ edestä ja sit Jessica puhu ihan puuta höylää lopux Jossucca tuli sanoon chikseille että ootte ihan noloi

   Lainaa

  50. Tulos: +32 (32 ääntä)
   Viimeisin majava: Tytöiltä kortti pois ja takas autokouluun
   Niinku kortti pois henkilöltä, joka ei tiedä miten polttomoottori toimii, tiedostaa ettei tiedä ja kysyy. Mutta ei henkilöltä, jonka mielestä pyöräilijän pitää aina taluttaa suojatien yli tai jonka mielestä kääntyvän auton ei pitäisi väistää jalankulkijaa.
   Jälkimmäiset kuitenkin rikkovat liikennesääntöjä tavalla, jolla voi tappaa ihmisiä. 
   Saako sähköjä käyttää ymmärtämättä miten sähkö syntyy, miten se kulkee johdoissa ja kuinka kukin sähkölaite toimii?

   Lainaa

  51. Tulos: -2 (6 ääntä)
   Jalankulkijaa sanan kohdalla piti olla sana kevyttä liikennettä (tai pyöräilijää).

   Lainaa

  52. Tulos: +9 (9 ääntä)
   Keepo: Sylinteri on semmonen putki jossa mäntä liikkuu edestakaisin. Kun mäntä on sylinterin yläosassa, sylinteriin ruiskutettu polttoaine räjähtää ja puskee männän takaisin sylinterin alaosaan. Tämä on äärimmäisen karkeasti yksinkertaistaen selostettuna se mekanismi, jolla polttoaineen sisältämä kemiallinen energia muuttuu auton moottorissa liike-energiaksi.
   Ahaa! 🤯 Vau, eli miniräjähdysten voimalla tuolla kuljetaan. Kaikkee sitä ihminen keksii!

   Lainaa

  53. Rekisteröity fretti 18.7.2022 14:39
   Tulos: +17 (17 ääntä)
   Kirpeä Ahven: Toisaalta, olen sitä mieltä että tuo klo 12 rajattu leiripaikka festareilla on yksinkertaista typeryyttä järjestäjien puolelta.
   Se, että joku kuskiksi tarkoitettu puhaltelis krapulaansa pois pidempään koska ei osaa hillitä itseään, maksais järjestäjälle aika tavalla. Alue on mitä todennäköisimmin vuokrattu, siellä on henkilökuntaa, se täytyy saada siivottua, sinne on potentiaalisesti tulossa seuraava porukka sisään. Ei näitä ole kovin vaikea ymmärtää jos pikkusen sitä punertavaa nokkaansa pidemmälle ajattelisi.

   Lainaa

  54. Laahaava robotti 18.7.2022 19:16
   Tulos: -1 (1 ääni)
   Monenlaenen sotilas: Väitinkö jossain että saisi pysähtymättä ohittaa?
   Kirvesvartta

   Lainaa

  55. Laahaava robotti 18.7.2022 19:20
   Tulos: +5 (7 ääntä)
   Listaamaton etana: Tämä pyörätienjatkesääntö muuttui, kun tieliikennelaki viimeksi muuttui. Oliko vuonna 2020? Noooo joka tapauksessa, ennen oli noin, ei ole enää.
   Ei uudessa tieliikennelaissa muuttunut pyöräilijän väistämissäännöissä oikeastaan mikään. Suurin uudistus oli pyöräilijän "suojatie".

   Lainaa

  56. Laahaava robotti 18.7.2022 19:27
   Tulos: +12 (14 ääntä)
   Ehta kotieläin: Öööööö jos ei ole pyörätien jatketta niin kyllä autoilijalla on kääntyessä etuajo-oikeus. Ei sieltä voi vaan syöksyä pyörällä eteen ja sitten alkaa riehumaan. Jalankulkijoita pitää väistää aina.
   Opettele säännöt, kääntyvä väistää risteävää tietä ylittävää oli sitten suojatie, pyörätien jatke tai ei.
   TLL 24 pykälä

   Ajoneuvolla käännyttäessä on väistettävä:

   1) risteävää tietä ylittävää jalankulkijaa, polkupyöräilijää ja mopoilijaa;

   Lainaa

  57. Pidikkeetön jyrsijä 19.7.2022 8:24
   Tulos: +2 (4 ääntä)
   Jos joku kirjoittaa "haluutsä turpaas?", niin se on pakko lukea Ismo Laitelan äänellä päässä.

   Lainaa

  58. Kirpeä Ahven 19.7.2022 13:37
   Tulos: -3 (5 ääntä)
   Rekisteröity fretti: Se, että joku kuskiksi tarkoitettu puhaltelis krapulaansa pois pidempään koska ei osaa hillitä itseään, maksais järjestäjälle aika tavalla. Alue on mitä todennäköisimmin vuokrattu, siellä on henkilökuntaa, se täytyy saada siivottua, sinne on potentiaalisesti tulossa seuraava porukka sisään. Ei näitä [...]
   Ja siis meinaatko että sunnuntaina alkaa uuden tapahtuman kasaaminen samalle alueelle klo 14:00? Nuo leirintäalueet on vähän eri juttu kuin joku olympiastadionin vuokraus :D Ei tietysti iltakahdeksaan tarvitse saada leiriytyä, mutta jotain järkeä voi käyttää.

   Lainaa

  59. Tulos: +2 (4 ääntä)
   Pentti: Mistä päättelit pyöräilijän ajaneen suojatietä? Saatto tulla esim. ihan autotietä kolmion takaa
   Suojatie ei liity tähän mitenkään. (Mainitsin sen, koska siitä puhuttiin toisen mokan kommenteissa.)
   Autoilija sanoi kämmenen
   kääntyneensä pyöräilijän eteen. Se tarkoittaa, että sitä ennen hän ajoi joko pyöräilijän rinnalla tai tuli häntä vastaan. Jos pyöräilijällä oli kolmio, autoilijalla oli kolmio myös. Edelleen: kääntyvä autoilija väistää pyöräilijöitä.

   Lainaa

  60. Tulos: +2 (2 ääntä)
   Vararenkaaton sarvikuono: Etuajo-oikeudella käännytään silloin kun etuajo-oikeutettu suunta on osoitettu liikennemerkillä kääntyväksi. http://uploads.tapatalk-cdn.com/20121103/erahygy7.jpg Tästä todennäköisesti ei ollut kyse nyt, mutta on mahdollista, että Vilho ajoi etuajo-oikeudella, kuten sanoi.
   Totta! Miten en hoksannut tätä, vaikka koetin miettiä poikkeuksia, kun kommentoin. Ja jostain käsittämättömästä syystä tätäkin on alapeukutettu, vaikka puhut täyttä asiaa.
   Tuo merkki ei taida olla niin yleinen: en muista, että olisin koskaan osunut kohdalle, paitsi autokoulussa. Mutta tokihan, jos kääntyvälle on erikseen osoitettu etuajo-oikeus, silloin hänen sellainen on.

   Lainaa

  61. Tulos: +1 (1 ääni)
   Itseasiassa: On muuten oikeasti surullinen tuo Oulun poliisin päivitys. Sen lisäksi että ihan liian monella on alkoholinkäytössä ongelmia, meistä on ihan älytön osa ihmisiä tuolla teillä liikkumassa yksin tai läheisten kanssa. Ei kenelläkään ole oikeutta vaarantaa itseään, läheisiään (näillä voi olla omat tai [...]
   Mun mielestä liikkuvanpoliisin lopetus, vai liikennepoliisi?, oli virhe. Joo kyllähän nuo valvoo liikennettä ja järkkää ratsioita mutta vähemmän ainakin omalle kohdalle osunut. Kyse tuskin on ajotavasta tai että ajaisin hienommalla autolla kun näissä ei pahemmin ole muutosta 25v aikana tapahtunut. Täällä itähelsingissä ei ole näkynyt puhallutus ratsiaa tai rengasratsiaa aikoihin. Ymmärrän ettei niillä riitä resursseja pojilla enää mutta tästä johtuen ei mua pahemmin kuumottaisi lähteä ajaa pienessä hiprakassa toisin kuin ennen, en lähde en ennenku joku päättää suuttua. Lyhyestä virsi kaunis eli kunnollinen liikkuvapoliisi takasin ja muutenkin lisää possusikoja töihin niin pysyy urpot, minä mukaanlukien, aisoissa.

   Lainaa

  62. Mainio tiikeri 21.7.2022 0:08
   Tulos: +1 (3 ääntä)
   Autuas hauki: Reaalimaailmasta morjens: Autoilijan on väistettävä pyöräilijää, kunautoilija kääntyy, jolloin autoilijan tulee väistää risteävää tietä ylittäviä,autoilija ajaa pihakadulta, kävelykadulta, pihasta, pysäköintipaikalta tai muulta vastaavalta alueelta,autoilija tulee väistämisvelvoitteesta kertovan [...]
   Aikalailla samat säännöt koskee pyöräilijää, kun käännät tulosuunnat toisinpäin. Autokoulussa on käsitelty väistämisvelvollisuuksia, vaikka monelta ne näyttävät unohtuneenkin. Jos pyöräilijällä ei ole ajokorttia, hän toimii usein vain oman luulonsa varassa, kun ei ole autokoulusta saanut tietoa. Varsinkin autotiellä pyöräilijän kuuluu väistää ihan samalla tavalla, koska rinnastetaan autoon. Pyöräillessä pitää olla muutenkin "hereillä", koska jos autoilija ei ole, niin aina jää kakkoseksi. Pyöräillessä itsekin usein ajan suojatien yli. Jo ennen lakimuutosta.

   Lainaa

  63. Herrasmies 26.7.2022 2:25
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Vilkuton pupu: Oltiin Kalajoella juhannuksena ja silloin tuli huomattua, että moni seurue joi torstaista lauantai-aamuyöhön. Jos mökki pitää luovuttaa klo 12 ja vaunupaikka klo 15, ei sillon voi olla vielä ajokunnossa.
   No jotkut juo sivistyneesti että missään vaiheessa ei ylity raja, edes yöllä. Jos on kolmelta aamulla promille, on puolelta päivin luultavasti varsin hyvässä ajokunnossa. Toki riippuu metaboliasta.
   Tämä ei tarkota sitä että kannattaisi vetää yöhön asti missään tapauksessa jos aamulla meinaa ajaa.

   Lainaa

  64. Nolo maahinen 27.7.2022 14:35
   Tulos: -1 (3 ääntä)
   Herrasmies:   Jos on kolmelta aamulla promille, on puolelta päivin luultavasti varsin hyvässä ajokunnossa.
   No ei ole. Ellei se promille ole laskuhumalassa olevalta, nukkuvalta ihmiseltä mitattu. Toki mittari voi näyttää nollaa, mutta sepä ei vielä hyvästä ajokunnosta kerro mitään.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: autot, bensa, bensan hinta, haluatko turpaasi, kysely, litra, moottoritilavuus, poliisi keskeytti puhallusratsian, poliisit, tankata, tankki, äänestys