Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Sekalaisia, osa 565

Stressi loppuu rauhoittumalla!
Sekalaisia, osa 565

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 59 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Vetelä kesyhanhi 14.4.2022 0:21
   Tulos: +370 (436 ääntä)
   *kiitos viimeisestä kommentista ❤️

   Lainaa

  2. Valittu mestari 14.4.2022 0:50
   Tulos: +577 (579 ääntä)
   Twerkkaan lapamatoja... Enemmän huulipunaa eikä ajattele asiaa tuntuu olevan monen elämäntapa.

   Lainaa

  3. Kykenemätön peura 14.4.2022 1:18
   Tulos: +425 (429 ääntä)
   Minäkään en ole instassa, enkä aio mennäkään, mutta olen silti mukana arvonnassa. Kyllä pitää olla oikeus asiakkaan osallistua vaikka feissarimokien kautta!

   Lainaa

  4. Tulos: +416 (422 ääntä)
   Nää on kyllä just näitä kun ei pysty yhtään samaistumaan jonkun muun tilanteeseen :') mulla on joskus ollut aika tonnin seteli ilme opiskeluaikoina kun mulle on tultu selittämään näitä "vuokralla asuminen on kun heittäis rahaa kaivoon" ja "kannattaa hei nostaa opintolaina ja sijoittaa se!" -tyylisiä juttuja vähän hyväosaisempien ihmisten toimesta :D oikeen mielellään sijotan hei! Jos vaikka jätän ruokaostokset väliin tässä kuussa?

   Lainaa

  5. Urbaani fretti 14.4.2022 1:29
   Tulos: +311 (319 ääntä)
   Valittu mestari: Twerkkaan lapamatoja... Enemmän huulipunaa eikä ajattele asiaa tuntuu olevan monen elämäntapa.
   Heiluttaa persettä niin kovalla vauhdilla että madot vaan lentelee ulos

   Lainaa

  6. Muikea Mastodontti 14.4.2022 1:32
   Tulos: -143 (301 ääntä)
   Sukat kudotaan, lapaset ja huivit ym. neulotaan. Ja se on ihan murre-ero. Pohjanmaalla esim. kaikki puikkojen kanssa neulominen on "kutomista"

   Lainaa

  7. Viljava hiiri 14.4.2022 6:41
   Tulos: +132 (136 ääntä)
   Mä oon instassa, mutta eihän oo pakko osallistua?

   Lainaa

  8. Kuolemanvakava päärynä 14.4.2022 6:41
   Tulos: +319 (341 ääntä)
   Muikea Mastodontti: Sukat kudotaan, lapaset ja huivit ym. neulotaan. Ja se on ihan murre-ero. Pohjanmaalla esim. kaikki puikkojen kanssa neulominen on "kutomista"
   Murre-ero ei erottele lopputulosta. Se menetelmä, jossa siis käytetään puikkoja ja lankaa, on ihan sama riippumatta siitä, tehdäänkö sukkia vai huiveja. Lännessä sitä sanotaan kutomiseksi, vaikka sielläkin kutomalla syntyvä lopullinen tuotos on neule, eikä esimerkiksi kude tai varsinkaan kudos. No huivin voi toki kutoa kangaspuillakin, eikö se silloin tietenkään ole neulehuivi. Käsissä voi idässäkin joskus olla kutimet, vaikka varsinainen tekeminen onkin neulomista. Hämäyksen vuoksi neuloilla ei tietenkään neulota. Molemmissa suunnissa ollaan ilmeisesti yhtä mieltä siitä, että kangaspuilla nimenomaan kudotaan. Silloin ei luonnollisestikaan synny neulosta, mutta näillä kaikilla metodeilla voi nimistä riippumatta saada aikaan jonkinlaiset kuteet, joihin pukeutua. Sitä sanaa ei tosin yleensä liitetä näihin käsitöihin tässä merkityksessä, vaan kangaspuissa käytettävät kuteet on ihan jotain muuta. 
   Kasvoin ensin länsirannikolla, sitten itärajalla, ja aivan eri suunnissa asuvien käsityöhullujen mummojeni sanasto aiheutti joskus päänvaivaa. Tiesin kyllä itse mistä milloinkin oli kyse, mutta mummot teeskentelivät täysin ymmärtämätöntä ja mielellään näpäyttivät, jos käytin väärää termiä väärässä päässä Suomea.

   Lainaa

  9. Talvehtiva viikinki 14.4.2022 6:46
   Tulos: +168 (172 ääntä)
   Minä neulon kaiken puikoilla, mutta kyllä lapasia voi virkata. Googleen virkatut lapaset, malleja löytyy.nbNe joiden murteessa kudotaan puikoilla, saavat sen tehdä. Miksi siit pitää kiistellä, kun kaikki, jotka vähänkin asiasta tietävät, ymmärtävät.

   Lainaa

  10. Kahen kilon kalori 14.4.2022 7:29
   Tulos: +90 (122 ääntä)
   Miksi sitä autocorrectia ei vaan oteta pois päältä, kun sitä ei selvästikään osata käyttää?

   Lainaa

  11. Tippaliisa 14.4.2022 7:54
   Tulos: -61 (127 ääntä)
   Mää en kyllä neulo yhtään mitään. Taas jotain kaupunkilaisten kotkotuksia erotella. Kyllä son kutomista.

   Lainaa

  12. Ihku järvisieni 14.4.2022 8:05
   Tulos: +66 (80 ääntä)
   Urbaani fretti: Heiluttaa persettä niin kovalla vauhdilla että madot vaan lentelee ulos
   😂😂😂
   Kiitokset aamun naurukohtauksesta, vaikka aamupalaleipä meinasikin lentää yhtä vauhdikkaasti kuin mainitsemasi lapamadot.

   Lainaa

  13. Jytky hauki 14.4.2022 8:22
   Tulos: +151 (177 ääntä)
   Minunkin sukuni on kotoisin sieltä päin Suomea, missä lapaset kudotaan viidellä puikolla. Mutta koulussa, kun yritin kutoa lapasta, opettaja rupesi äänekkäästi nauramaan, että kangaspuillakos meinasin lapasen väkertää. Hän korjasi kaikkitietävästi, että "puikoilla neulotaan, kangaspuilla kudotaan" ja naureskeli vittumaisesti päälle. Ja joka kerta, kun puhuin kutomisesta, opettaja korjasi minua: "ei, vaan neulominen". Joten kun Suomen valtio on tämän työntekijänsä välityksellä esittänyt kantansa, että Suomessa ei saa kutsua viidellä puikolla kankaan punomista kutomiseksi, vaan sitä on sijainnista ja perheen murretaustasta riippumatta kutsuttava neulomiseksi, niin totta vie huomautan kaikille toisillekin siitä, jos puhuvat väärin. Kun minä en saa, niin muutkaan eivät saa. Näköjään huomautteluni on tuottanut tulosta, kun FMteamkin osaa siihen jo varautua. Sille opettajalle terveisiä: haista paska, olet huono opettaja monilla tavoilla, huomauttelu oppilaan murteesta oli vain paskakirsikka sinun paskan ammattitaitosi päällä.

   Lainaa

  14. Rampa meduusa 14.4.2022 8:25
   Tulos: +73 (75 ääntä)
   Kykenemätön peura: Minäkään en ole instassa, enkä aio mennäkään, mutta olen silti mukana arvonnassa. Kyllä pitää olla oikeus asiakkaan osallistua vaikka feissarimokien kautta!
   Mukana

   Lainaa

  15. Ujosteleva rotta 14.4.2022 8:28
   Tulos: +35 (55 ääntä)
   Kuolemanvakava päärynä: Murre-ero ei erottele lopputulosta. Se menetelmä, jossa siis käytetään puikkoja ja lankaa, on ihan sama riippumatta siitä, tehdäänkö sukkia vai huiveja. Lännessä sitä sanotaan kutomiseksi, vaikka sielläkin kutomalla syntyvä lopullinen tuotos on neule, eikä esimerkiksi kude tai varsinkaan kudos. No [...]
   Jossain päin (tais olla kainuussa), jossa puhutaan aina kutomisesta, ei myöskään puhuta valmiista tuotoksista neuleina (sen paremmin kuin tietenkään myöskään kutimina) vaan ihan vaan lopputuotoksina, siis villapaitoina, -sukkina kaulahuiveina jne, mutta ei neuleina.

   Lainaa

  16. Korkeahko persoona 14.4.2022 8:39
   Tulos: +70 (80 ääntä)
   Ujosteleva rotta: Jossain päin (tais olla kainuussa), jossa puhutaan aina kutomisesta, ei myöskään puhuta valmiista tuotoksista neuleina (sen paremmin kuin tietenkään myöskään kutimina) vaan ihan vaan lopputuotoksina, siis villapaitoina, -sukkina kaulahuiveina jne, mutta ei neuleina.
   Sama täällä kaakossa. Lapasia kudotaan, ja lopputulos on lapanen.
   Entisen puolisoni äiti (Hämeestä) tarkoitti neulomisella ompelua, halvatun ärsyttävää. "Neulonko noi verhot sulle?" 

   Lainaa

  17. Tullivapaa puhveli 14.4.2022 8:51
   Tulos: +130 (136 ääntä)
   Varsinkin vanhemman sukupolven väellä on taipumusta kuvitella, että masennus tarkoittaa samaa kuin "tänään olen vähän alakuloinen". Luultavasti johtuu siitä, ettei ennen ollut tapana puhua masennuksesta. Toki myös nuoremmassa polvessakin toisinaan tavattavissa samaa. Toisaalta ymmärrän, että masentunutta on ei-masentuneen hankala ymmärtää. En edes itse ymmärrä enää niin hyvin omaa ajatusmaailmaani takavuosilta, vaikka olen ollut useita vuosia erinäisten traumojen vuoksi masentunut ja vaikka se silloin masentuneena tuntui jotenkin loogiselta ajatusmaailmalta. Silloin sain kuulla toisinaan "no nyt vaan kuule ryhdistäydyt" tyylisiä kommentteja. Paras oli kuitenkin erään kaverini logiikka yritää painostaa masennuksen pois: "Jos et nyt lopeta tuota masennusta, niin mä en ole sun kaveri enää". Lopulta se vaati noin 3v terapiaa ja kun olin päässyt sen avulla viimein siihen pisteeseen, etten halunnut kuolla ihan joka päivä ja pystyin jo itse alkaa viimein työstämään omaa itsetuntoani kuntoon, niin vielä noin pari vuotta aika systemaattista ja itsepintaista "harjoittelua".

   Lainaa

  18. Tulos: -70 (110 ääntä)
   NEULOTAAN!! Prkl, kun ihmiset ei osaa puhua saatika kirjoittaa oikein. Kutominen suoritetaan kudinpuilla ja neulominen puikoilla.

   Lainaa

  19. Napakka paprika 14.4.2022 9:31
   Tulos: -56 (104 ääntä)
   Tämä kutoa, neuloa ja ommella -asia on käsitelty jo vuonna 1889! "Asiaan otti selvän kannan komitea, jonka senaatti määräsi 23.10.1889 laatimaan ohjelman naisten käsityönopetuksen järjestämisestä kansakouluissa." Puikoilla neulotaan. Se, että puhut jotain murretta, ei tarkoita sitä, että kaikki mongerruksesi voi oikeuttaa sillä.

   Lainaa

  20. Hieno konna 14.4.2022 10:15
   Tulos: -38 (94 ääntä)
   Muikea Mastodontti: Sukat kudotaan, lapaset ja huivit ym. neulotaan. Ja se on ihan murre-ero. Pohjanmaalla esim. kaikki puikkojen kanssa neulominen on "kutomista"
   Kangaspuilla kudotaan. Kaikki mikä tapahtuu puikkojen kanssa on neulomista. Terkuin tekstiili artesaani

   Lainaa

  21. Koherentti ankka 14.4.2022 10:20
   Tulos: +40 (46 ääntä)
   Itse mieluummin virkkaan lapaset kuin neulon, koska a) niistä tulee lämpimämmät (tiiviimpi pinta), b) kuvioita tehdessä toinen lanka jää silmukan sisään piiloon eikä niitä tarvi myöskään erikseen päätellä, saati että kiristäisivät, ja c) silmukat ei putoile puikoilta. Osaan toki neuloakin, mutta sen jälkeen kun tajusin virkkauksen mahdollisuudet, ei neulepuikot oo kauheasti houkutelleet.

   Lainaa

  22. Hieno konna 14.4.2022 10:22
   Tulos: +7 (27 ääntä)
   Jytky hauki: Minunkin sukuni on kotoisin sieltä päin Suomea, missä lapaset kudotaan viidellä puikolla. Mutta koulussa, kun yritin kutoa lapasta, opettaja rupesi äänekkäästi nauramaan, että kangaspuillakos meinasin lapasen väkertää. Hän korjasi kaikkitietävästi, että "puikoilla neulotaan, kangaspuilla kudotaan" ja [...]
   No siis kangaspuilla kudotaan yleisesti. Mutta itse kaupungista missä kaikki murteet kohtaa, tottunut siihen et kumpaakin kutominen/neulominen käytetään. Mutta itse kudon kangaspuilla ja neulon puikoilla. Tekstiili artesaani kun olen ekalta ammatilta nii tuo  ammattisanasto jäänyt päähän liiankin hyvin, kiitos opettajan...

   Lainaa

  23. Jytky hauki 14.4.2022 10:43
   Tulos: +109 (113 ääntä)
   Tullivapaa puhveli: Varsinkin vanhemman sukupolven väellä on taipumusta kuvitella, että masennus tarkoittaa samaa kuin "tänään olen vähän alakuloinen". Luultavasti johtuu siitä, ettei ennen ollut tapana puhua masennuksesta. Toki myös nuoremmassa polvessakin toisinaan tavattavissa samaa. Toisaalta ymmärrän, että [...]
   Aika yleinen harhaluulo on se, että masennus olisi joku tunnetila, joka seuraa siitä, että elämässä on asiat huonosti.
   Kun olin nuorempi, niin eräs tuttavani oli masentunut, ja kaverini kommentoi asiaa näin: "Vähänkö törkeetä siltä olla masentunu, kun eihän sil oo mitään syytä masennukseen, sil on rikkaat vanhemmat ja oma asunto ja kaikki".
   Tämän vuoksi jotkut sitten kai luulevat, että masennuksen voi lopettaa omaksumalla positiivisemman asenteen. Että kun "ratkaisee" ongelmansa suhtautumalla niihin iloisin mielin, niin sitten ne eivät enää aiheuttaisi negatiivisia tunteita, eli "masennusta".
   Ja tämähän on sama asia, kuin sanoisi dementian johtuvan siitä, että ihminen ei ole opetellut asioita ulkoa, ja sen vuoksi unohtelee niitä. Että kyllä minunkin on välillä vaikea muistaa kaverin puhelinnumeroa tai palaverin ajankohtaa, mutta kun ne vaan keskittyy painamaan mieleensä, niin kyllä se siitä. 

   Lainaa

  24. Paidaton hyeena 14.4.2022 10:46
   Tulos: +95 (99 ääntä)
   Oi joi joi joi, elämä on julmaa. Mun on pakko virkkaa, että saisin fyrkkaa.

   Lainaa

  25. Tulos: +122 (128 ääntä)
   Menee vähän samaan kategoriaan, kun itsellä on Sjögrenin syndrooma ja silloin tällöin nivelet niin kipeänä, että kortisonista ja särkylääkkeestä huolimatta vedet pukkaa silmiin. Yleisin kommentti niin tutuilta kuin tuntemattomilta:" no mutta onneksi ei ole tuon pahempaa, mieti, joillakin on asiat vielä huonommin"". Joo, ei auta yhtään. Kun mä herään keskellä yötä siihen, että oon liikauttanut kättäni vähän liikaa ja vihlaisee kuin se yritettäisiin repiä irti, en mä istu hymy huulilla sängyssä että voi vitsi, onneksi ei ole tämän pahempaa. Ymmärrän kyllä, että maailmassa on pirusti huono-osaisempia ihmisiä, mutta se kun ei helpota mun omia vaikeuksia :D

   Lainaa

  26. Jytky hauki 14.4.2022 12:16
   Tulos: +48 (54 ääntä)
   Jossu: Menee vähän samaan kategoriaan, kun itsellä on Sjögrenin syndrooma ja silloin tällöin nivelet niin kipeänä, että kortisonista ja särkylääkkeestä huolimatta vedet pukkaa silmiin. Yleisin kommentti niin tutuilta kuin tuntemattomilta:" no mutta onneksi ei ole tuon pahempaa, mieti, joillakin on asiat [...]
   "Kohta sinulla on asiat huonommin, jos et lakkaa päästelemästä paskaa suustasi".
   Niin noille tekisi mieli vastata. Ihmiset eivät halua joutua käsittelemään vaikeita asioita, ja siksi he yrittävät luikerrella vaikeat asiat kuulostamaan helpommilta. Mikä tekee tosi kipeää heille, joiden on PAKKO käsitellä niitä vaikeita asioita, eivätkä voi vain teeskennellä, ettei se mukamas olisi niin pahaa, kuin se on.
   Ongelmien vähättely on emotionaalinen defenssi niihin tilanteisiin, kun ei haluta joutua olemaan läsnä ihmiselle, josta ei piitata. Jos tuo ongelmien vähättely olisi rationaalista, niin sama pätisi myös toisin päin: vähättelisivät myös ilon aiheita siksi, koska jollakulla on jossain asiat paljon paremmin. Mutta enpä ole kovin usein kuullut kenenkään sanovan niin. 
   Jos siis joku vähättelee ongelmiasi, niin hän ei piittaa sinusta, ja sellainen ihminen kannattaa leikata elämästä kokonaan pois. Asiat nimittäin voivat olla aina paremmin: voisit nimittäin elää elämääsi ilman, että joudut aina kuulemaan jonkun vähättelyä! 

   Lainaa

  27. Tulos: +12 (14 ääntä)
   Ehkäpä mama tarkoittikin virkkausta eikä neulomista. Itsekin olen parempi virkkaamaan kuin neulomaan, jotenkin virkkuukoukku on paljon helpompi käytettävä.

   Lainaa

  28. Tulos: -16 (24 ääntä)
   Viljava hiiri: Mä oon instassa, mutta eihän oo pakko osallistua?
   Hieno konna: Kangaspuilla kudotaan. Kaikki mikä tapahtuu puikkojen kanssa on neulomista. Terkuin tekstiili artesaani
   Wau, on se kova. Mitä muuta sä tiiät?

   Lainaa

  29. Tulos: +53 (59 ääntä)
   Kahen kilon kalori: Miksi sitä autocorrectia ei vaan oteta pois päältä, kun sitä ei selvästikään osata käyttää?
   Koska jos sitä ei osaa käyttää, on äärimmäisen epätodennäköistä että sitä osaa ottaa pois päältä saati että edes tietää sen olevan mahdollista.

   Lainaa

  30. Häjy lihapiirakka 14.4.2022 18:18
   Tulos: -2 (16 ääntä)
   Korkeahko persoona: Sama täällä kaakossa. Lapasia kudotaan, ja lopputulos on lapanen. Entisen puolisoni äiti (Hämeestä) tarkoitti neulomisella ompelua, halvatun ärsyttävää. "Neulonko noi verhot sulle?" 
   Ai hitto, nyt vasta tajusin että äitinikin neuloo verhot! Alan oppilaitosta käynyt Mansessa 60 -luvun lopussa eli virallista ammattislangia kai sitten..?

   Lainaa

  31. Ruostumaton piimä 14.4.2022 20:02
   Tulos: +87 (87 ääntä)
   Asuin joskus taloyhtiössä, jossa pyykinpesukone toimi kolikoilla. Siihen aikaan paikallisen yökerhon narikassa kävi vain käteinen. Mulla oli silloin erittäin heikko rahatilanne, elin kädestä suuhun eikä ollut moneen viikkoon varaa pestä pyykkiä. Kun kaverit houkutteli baariin sanoin ettei ole rahaa eikä "baarivaatteita" puhtaana, kun ei ole ollut rahaa pyykinpesuun. Kaverit kommentoi, että siinä baarin vieressä on pankkiautomaatti, nosta rahaa ja maksa sillä narikka niin saat samalla kätevästi rikottua rahaa pyykinpesukoneeseen! Piti vääntää ratakiskosta, ettei mulla ole rahaa mitä nostaa. He eivät voineet käsittää, vaan kuvittelivat että en pese pyykkiä koska en laiskuuttani jaksa nostaa ja rikkoa rahaa! Yksi kaveri totesi vielä, että ota tämän kerran säästötililtä? Ja antoi mulle saman vinkin myös joskus kun suunnitteli yhteistä ulkomaanmatkaa ja kerroin ettei mulla ole varaa lähteä. Hän ilmeisesti oletti, että kaikilla on omilleen muuttaessa säästötili jossa on tonnikaupalla rahaa...

   Lainaa

  32. Liisteröity tonttu 14.4.2022 21:28
   Tulos: -5 (23 ääntä)
   Valittu mestari: Twerkkaan lapamatoja... Enemmän huulipunaa eikä ajattele asiaa tuntuu olevan monen elämäntapa.
   Enemmän lihiksiä ja kaljaa ja syrjäytymistä ja naisvihaa on vielä useamman elämäntapa.

   Lainaa

  33. Tosikko kiivi 14.4.2022 22:34
   Tulos: +37 (39 ääntä)
   Jossu: Menee vähän samaan kategoriaan, kun itsellä on Sjögrenin syndrooma ja silloin tällöin nivelet niin kipeänä, että kortisonista ja särkylääkkeestä huolimatta vedet pukkaa silmiin. Yleisin kommentti niin tutuilta kuin tuntemattomilta:" no mutta onneksi ei ole tuon pahempaa, mieti, joillakin on asiat [...]
   Joskus ihmettelen että onko tuon sanonnan käyttäjät jotenkin yleisesti vahingoniloisia ihmisiä, vai miksi he kuvittelevat että muiden kärsimyksen pitäisi omaa oloa helpottaa? Toisaalta voihan kyseessä olla ihan vain pinttynyt klisee joka sanotaan kun ei muutakaan keksitä.

   Lainaa

  34. Tulos: +60 (62 ääntä)
   fff: Nää on kyllä just näitä kun ei pysty yhtään samaistumaan jonkun muun tilanteeseen :') mulla on joskus ollut aika tonnin seteli ilme opiskeluaikoina kun mulle on tultu selittämään näitä "vuokralla asuminen on kun heittäis rahaa kaivoon" ja "kannattaa hei nostaa opintolaina ja sijoittaa se!" -tyylisiä [...]
   Itse kun olin aloittamassa opiskelut, niin en saanut opintotukea koska ulkomaalainen opiskelija. Niin kyselin vähän kaikkialta, että olisko vinkkejä osa-aikatyöstä, niin yksi tuuttoreista totesi, että 'opiskelun alussa on monta uutta asiaa ja on jännittävää, niin kannattaa mieluummin keskittyä opiskeluun eikä töihin.' *tähän dead inside -hymiö*

   Lainaa

  35. Alice Wonderland 15.4.2022 0:54
   Tulos: +19 (35 ääntä)
   Karoliina: Itse kun olin aloittamassa opiskelut, niin en saanut opintotukea koska ulkomaalainen opiskelija. Niin kyselin vähän kaikkialta, että olisko vinkkejä osa-aikatyöstä, niin yksi tuuttoreista totesi, että 'opiskelun alussa on monta uutta asiaa ja on jännittävää, niin kannattaa mieluummin keskittyä opiskeluun eikä töihin.' *tähän dead inside -hymiö*
   Siskon ex-poikaystävä ja hänen ystävänsä oli varakkaammista piireistä eikä olleet juuri kukaan tehneet 28v elämänsä aikana töitä. Sisko oli vähän ihmetellyt sitä, että eletään vielä aikuisina vanhempien rahoilla, kun meillä on tehty töitä vähintään kesälomilla ja myöhemmin koulun ohella. Poikakaveri oli sitä mieltä, että kateelliset huutelee. Kaikilla ei ilmeisesti ole hinkua itsenäistyä koskaan?

   Lainaa

  36. Tulos: +4 (10 ääntä)
   Elämä on julmaa, mun on pakko virkkaa, jotta saisin fyrkkaa.

   Lainaa

  37. Myötätunnoton hilleri 15.4.2022 7:29
   Tulos: +30 (30 ääntä)
   Korkeahko persoona: Sama täällä kaakossa. Lapasia kudotaan, ja lopputulos on lapanen. Entisen puolisoni äiti (Hämeestä) tarkoitti neulomisella ompelua, halvatun ärsyttävää. "Neulonko noi verhot sulle?" 
   Pohojalaiset kans kutoo kaiken.
   Ei kai siinä, kun muistaa sitten tarpeen tullen mitä ne "oikeasti" on. Kyllähän tässä elämässä on monasti tullu etehen että joku käyttämä sana ei olekaan muualla tunnettu.
   Ruotsintunnit oli välillä haastavia, ei kelevannu sana räknätä suomennoksi sanalle räkna.

   Lainaa

  38. Itseasiassa 15.4.2022 9:09
   Tulos: +15 (19 ääntä)
   Kuolemanvakava päärynä: Kasvoin ensin länsirannikolla, sitten itärajalla, ja aivan eri suunnissa asuvien käsityöhullujen mummojeni sanasto aiheutti joskus päänvaivaa. Tiesin kyllä itse mistä milloinkin oli kyse, mutta mummot teeskentelivät täysin ymmärtämätöntä ja mielellään näpäyttivät, jos käytin väärää termiä väärässä päässä Suomea.
   Erikseen alapeukku ilkeille pätijämummoille.

   Lainaa

  39. Kykenemätön peura 15.4.2022 9:26
   Tulos: +23 (29 ääntä)
   Alice Wonderland: Siskon ex-poikaystävä ja hänen ystävänsä oli varakkaammista piireistä eikä olleet juuri kukaan tehneet 28v elämänsä aikana töitä. Sisko oli vähän ihmetellyt sitä, että eletään vielä aikuisina vanhempien rahoilla, kun meillä on tehty töitä vähintään kesälomilla ja myöhemmin koulun ohella. Poikakaveri [...]
   Miten tällainen helmi on ex? 😱

   Lainaa

  40. Itseasiassa 15.4.2022 9:37
   Tulos: +42 (42 ääntä)
   Jytky hauki: Minunkin sukuni on kotoisin sieltä päin Suomea, missä lapaset kudotaan viidellä puikolla. Mutta koulussa, kun yritin kutoa lapasta, opettaja rupesi äänekkäästi nauramaan, että kangaspuillakos meinasin lapasen väkertää. Hän korjasi kaikkitietävästi, että "puikoilla neulotaan, kangaspuilla kudotaan" ja [...]
   Mä oon myös nähnyt tällaisen kiusaajakässänopettajan. Puuttui ihme asioihin, jotka olivat enemmän mieltymys- kuin väärintekokysymyksiä, kuten lankojen värivalintoja. Mulla oli virkatessa käsi vähän väärässä asennossa ja opettaja tuli aina korjaamaan sen. En ikinä osannut virkata oikealla tyylillä ja edelleen aikuisena virkkaan "väärin". Työnjälki on kyllä itseäni tyydyttävä ja kädenasento ei rasita kättä, joten mitä väliä.

   Lainaa

  41. Varpaaton aprikoosi 15.4.2022 9:43
   Tulos: +27 (33 ääntä)
   Hieno konna: Kangaspuilla kudotaan. Kaikki mikä tapahtuu puikkojen kanssa on neulomista. Terkuin tekstiili artesaani
   Minä olen kutonut mattoja kangaspuilla, kutonut lapasia puikoilla ja mun paidoissa on kaula-aukko, vaikka olenkin tekstiiliartesaani.

   Lainaa

  42. Vanhurskas sotilas 15.4.2022 11:54
   Tulos: +10 (24 ääntä)
   Korkeahko persoona: Sama täällä kaakossa. Lapasia kudotaan, ja lopputulos on lapanen. Entisen puolisoni äiti (Hämeestä) tarkoitti neulomisella ompelua, halvatun ärsyttävää. "Neulonko noi verhot sulle?" 
   Itse olen satakunnasta, ja mulle neulominen on nimenomaan neulalla ja langalla tehtävää "ompelua". Puikoilla kudotaan. 😅

   Lainaa

  43. Tulos: +6 (6 ääntä)
   Muikea Mastodontti: Sukat kudotaan, lapaset ja huivit ym. neulotaan. Ja se on ihan murre-ero. Pohjanmaalla esim. kaikki puikkojen kanssa neulominen on "kutomista"
   Lapaset voi myös virkata virkkuukoukun kanssa.

   Lainaa

  44. Rutikuiva vesinokkaeläin 15.4.2022 12:56
   Tulos: +32 (32 ääntä)
   Itseasiassa: Mä oon myös nähnyt tällaisen kiusaajakässänopettajan. Puuttui ihme asioihin, jotka olivat enemmän mieltymys- kuin väärintekokysymyksiä, kuten lankojen värivalintoja. Mulla oli virkatessa käsi vähän väärässä asennossa ja opettaja tuli aina korjaamaan sen. En ikinä osannut virkata oikealla tyylillä ja [...]
   Kun tekee opettajan mielestä "väärin", niin se on tehokkain keino saada oppilas/lapsi vihaamaan kyseistä harrastusta loppuiäkseen.

   Lainaa

  45. Tulos: -13 (19 ääntä)
   Lapaset neulotaan, matot kudotaan.

   Lainaa

  46. Nuutunut kivi 15.4.2022 15:36
   Tulos: +6 (16 ääntä)
   Neoneo: NEULOTAAN!! Prkl, kun ihmiset ei osaa puhua saatika kirjoittaa oikein. Kutominen suoritetaan kudinpuilla ja neulominen puikoilla.
   Mitä on kudinpuut?

   Lainaa

  47. Tulos: +17 (23 ääntä)
   Siis haluaako ihmiset nähdä Petri Nygårdin Nesteen väreissä vai ymmärsinkö jotain väärin?

   Lainaa

  48. Itseasiassa 16.4.2022 8:42
   Tulos: +13 (17 ääntä)
   Tullivapaa puhveli: Varsinkin vanhemman sukupolven väellä on taipumusta kuvitella, että masennus tarkoittaa samaa kuin "tänään olen vähän alakuloinen". Luultavasti johtuu siitä, ettei ennen ollut tapana puhua masennuksesta. Toki myös nuoremmassa polvessakin toisinaan tavattavissa samaa. Toisaalta ymmärrän, että [...]
   Onnea terapian onnnistimista, se ei ole helppo tie!
   Meillä on pidetty tunteiden näyttämistä heikkoutena ja mielenterveysongelmst ovat olleet stigmaatisia ja lopullisia tuomioita, onhan Suomessakin ihmisiä steriloitu niiden vuoksi. Siks on ollut helpompaa leimata joku vain hankalaksi ihmiseksi, kuin ajatella että kyseessä on joku isompi aivokemiallinen tapahtuma, johon liittyy joku kokemuksellinen tausta. Lisäksi tunteiden käsittelyä tai empatiaa ei ole juuri ollut, lapsia kasvatettiin kurilla ja perheessä kosketus löi lähinnä väkivaltaista. Itse kun en ole nähnyt esim. isoäitini ja äitini koskaan halaavan. 
   Ensimmäiset kokemukseni ovat 00-luvun alusta nuorisoasemalta, jossa en tiedä oliko se vastaanottava henkilö edes terapeutti. Törmäsin itsekin "nyt vain ryhdistäydyt" - asenteeseen ja joku kerta tämä terapeutti husi mulle, kun olin todella väsynyt ja en ottanut niskasta itseäni kiinni. Sen kerran jälkeen mittasin kotona itseltäni reippaasti kuumetta, joten ei ihme kun oli vähä  väsy. Ja kun kerroin tästä seuraavalla kerralla, niin ei viitsitty edes kauhistella, saati pyytää anteeksi sitä huutoshowta, jatkettiin vain suunniteltua ohjelmaa. Muutenkin siellä hoito oli rasia, että annettiin paperi ja siihen piti kirjoittaa ongelma ja sen ratkaisu ja sitten kaiken piti olla hyvin. Kun taas kerroin läheisen vakavasta kasvaimesta, kysyttiin kuinka opinnot sujuvat. Tällä hoidon tasolla ei yhtään kannata ihmetellä, miksi meillä mielenterveysongelmat kukoistavat. 
   Äitini taas kuittasi masennukseni kuparin puutteella. En tiedä miksi, mutta tuskin uskoi siihen itsekään, koska ei se ainakaan kuparia mulle ostanut. Vasta vuosien päästä pääsin tuolta nuorten osastolta oikeaan terapiaan ja viiden vuoden jälkeen olin osaltani käsitellyt traumojani tarpeeksi. Psykiatri vielä kommentoi sen olevan todella lyhyt aika, joten ollaan iloisia jokaisesta onnellisesta ja/tai normaalista päivästä. 

   Lainaa

  49. Itseasiassa 16.4.2022 8:49
   Tulos: +10 (12 ääntä)
   Jytky hauki: Jos siis joku vähättelee ongelmiasi, niin hän ei piittaa sinusta, ja sellainen ihminen kannattaa leikata elämästä kokonaan pois. Asiat nimittäin voivat olla aina paremmin: voisit nimittäin elää elämääsi ilman, että joudut aina kuulemaan jonkun vähättelyä! 
   Amen! Yleensä tällaiset ihmiset eivät puheella ymmärrä, että vähättely ei ole ok. Voivat mun puolesta itsekseen kieriä niissä defensseissä ja hylkäämisen aiheuttamaa kiukkua mä en ainakaan ole tarvinnut. Elämä on liian lyhyt turhiin ihmissuhteiin.

   Lainaa

  50. Tulos: +15 (15 ääntä)
   Jossu: Menee vähän samaan kategoriaan, kun itsellä on Sjögrenin syndrooma ja silloin tällöin nivelet niin kipeänä, että kortisonista ja särkylääkkeestä huolimatta vedet pukkaa silmiin. Yleisin kommentti niin tutuilta kuin tuntemattomilta:" no mutta onneksi ei ole tuon pahempaa, mieti, joillakin on asiat [...]
   Ehkä sulle moisia kommentteja viljelevät toimivat kuin neuvovat. Voin kuvitella kun vaikkapa jää auton alle ja murtaa lonkkansa ja muutaman bonus luun niin makaa vaan virne naamalla asfaltilla ja mehustelee sitä kuinka jossain on joku raukka joka on vielä suuremmissa kivuissa. Omituinen tapa mutta pitää kokeilla kun seuraavan kerran jotain skeidaa osuu omalle kohdalle, tuskin lämmittää mieltä mutta testataan. Muutenkin ihmetyttää miksi pitää tuputtaa jotain ihan täyttä mutu kuraa neuvona kun ei ole mitään hajua asioista. Jos jotain niin kannattaa ehkä kysyä miten toinen voi ja kuunnella eikä lässyttää tyhjänpäiväisyyksiä.

   Lainaa

  51. Loputon jyrsijä 16.4.2022 22:48
   Tulos: -6 (14 ääntä)
   Muikea Mastodontti: Sukat kudotaan, lapaset ja huivit ym. neulotaan. Ja se on ihan murre-ero. Pohjanmaalla esim. kaikki puikkojen kanssa neulominen on "kutomista"
   Matot kudotaan kangaspuilla, pukoilla neulotaan, koukulla virkataan. Tosin on tullu murre eroja, mutta oikeaoppisesti menee noin.

   Lainaa

  52. Loputon jyrsijä 16.4.2022 22:51
   Tulos: +2 (6 ääntä)
   Nuutunut kivi: Mitä on kudinpuut?
   Tarkottaa kangaspuita. Kudinpuut kenties murretta.

   Lainaa

  53. Painoton mäyrä 17.4.2022 11:27
   Tulos: -24 (34 ääntä)
   Tullivapaa puhveli: Varsinkin vanhemman sukupolven väellä on taipumusta kuvitella, että masennus tarkoittaa samaa kuin "tänään olen vähän alakuloinen". Luultavasti johtuu siitä, ettei ennen ollut tapana puhua masennuksesta. Toki myös nuoremmassa polvessakin toisinaan tavattavissa samaa. Toisaalta ymmärrän, että [...]
   Se johtuu siitä että suurin osa "masennuksista" on nimenomaan niitä kun ollaan vähän alakuloisia ja sitä toitotetaan masennuksena niin kauan että lopulta alkaa itsekin uskoa siihen.

   Lainaa

  54. Tulos: +16 (18 ääntä)
   Painoton mäyrä: Se johtuu siitä että suurin osa "masennuksista" on nimenomaan niitä kun ollaan vähän alakuloisia ja sitä toitotetaan masennuksena niin kauan että lopulta alkaa itsekin uskoa siihen.
   Joo on toki niitäkin joille ”masentaminen” on sellainen hetkellinen alakuloinen tunne. Mutta pitkäaikainen alakulo on masennuksen ydinoireistoa, ja puolestaan sitä, tunteeko joku sitä ”vähän”, kuten sanot, tai enemmän, ei ole sinun tai muiden ulkopuolisten arvioitavissa. Harva jaksaa itselleen psyykata masennusta huvikseen, joten tuskinpa ”suurin osa” masennuksista on jotain itselle hokemista.

   Lainaa

  55. Kaikuva orava 18.4.2022 12:52
   Tulos: -22 (30 ääntä)
   Banaani: Joo on toki niitäkin joille ”masentaminen” on sellainen hetkellinen alakuloinen tunne. Mutta pitkäaikainen alakulo on masennuksen ydinoireistoa, ja puolestaan sitä, tunteeko joku sitä ”vähän”, kuten sanot, tai enemmän, ei ole sinun tai muiden ulkopuolisten arvioitavissa. Harva jaksaa itselleen [...]
   Olet yksinkertaisesti täysin väärässä. Varsinkin nuoret, mutta myös aikuiset, etsivät ja keksivät syitä miksi voisivat olla masentuneita. Ja kyllä, masennus ja sen oireet ON muiden arvioitavissa. Se, että sinä et välttämättä pysty siihen, ei tarkoita että muutkaan ei pysty. Avautumisesti on tyypillistä nuoren "kukaan ei ymmärrä" -angstia, joka kyllä muuttuu enemmistöllä, kunhan ikää ja elämänkokemusta kertyy ja huomaa että kyllä ne aikuiset, alan ammattilaiset, sittenkin ymmärsivät. Monesti paremmin kuin "masentunut" itse.

   Lainaa

  56. Tulos: +21 (23 ääntä)
   Eli turhaan oon tuhlannut rahaa kalliisiin masennus- ja ahdistuslääkkeisiin kun olisin huomattavasti halvemmalla päässyt ostamalla huulipunaa

   Lainaa

  57. Rytmikäs vihannes 20.4.2022 9:23
   Tulos: +10 (10 ääntä)
   Neulomisen ja kutomisen soppaan voi vielä sekoittaa sen, että neulominen on luultavasti alunperin tarkoittanut neulakinnasta, joka on tekniikkana melko harvinainen nykyään. Kun puikoilla neulomiselle ei periaatteessa edes ole ikiomaa sanaa, on varmaan ihan sama miksi sitä kutsuu jos kuulija kontekstista ymmärtää mistä on kyse.

   Lainaa

  58. Tulos: -5 (5 ääntä)
   Kuolemanvakava päärynä: Murre-ero ei erottele lopputulosta. Se menetelmä, jossa siis käytetään puikkoja ja lankaa, on ihan sama riippumatta siitä, tehdäänkö sukkia vai huiveja. Lännessä sitä sanotaan kutomiseksi, vaikka sielläkin kutomalla syntyvä lopullinen tuotos on neule, eikä esimerkiksi kude tai varsinkaan kudos. No [...]
   Minkä ihmeen takia sinulla on plussaa?

   Lainaa

  59. Kuolematon kuormaeläin 22.4.2022 7:20
   Tulos: +6 (6 ääntä)
   Mitä antaa lahjaksi ihmiselle, jolla in jo kaikkea? - Virkattu twerkkauslapamato

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: aivokasvain, arvonta, bensis, epilepsia, instagram, kirjoitusvirhe, kutoa, laiva, masennus, messenger, mukana, neste, neuloa, pankki, plussakortti, s-pankki, stressi, twerkkaus, vertaistuki, virkkaus, äiti