Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Mielensäpahoittajat, osa 79

Herneet nenään pilailutuotteesta. "Myydäänkö täällä laittomuuksia?"
Suurenna näkymä
Mielensäpahoittajat, osa 79

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 105 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: -94 (546 ääntä)
   Christinaa tekisi myös mieli iloisesti tervehtiä sukupuolisanalla, kuten "Haista sinä Tommi Läntinen vittu"

   Lainaa

  2. yövuorolainen 17.11.2020 0:47
   Tulos: +222 (234 ääntä)
   Ilmiannettu!

   Lainaa

  3. Pronssi ahven 17.11.2020 0:58
   Tulos: +193 (445 ääntä)
   Joo, toisaalta ymmärrän Christinaa, toisaalta en. On ihmisiä, jotka haluaisivat mielellään jättää sukupuolelliset ilmaukset käyttämättä, mutta ellei selvästi näytä tai ilmoita sukupuolestaan, niin turha vetää hernettä nenään "väärästä ilmaisusta". Näin itseni "vain persoonaksi tai ihmiseksi" itseni lukeva, joka ymmärtää aivan hyvin, jos neiditellään, rouvitellaan, herroitellaan ja mitä kaikkea. Mistäpä ne tuntemattomattomat tietää miksi itsensä ajattelee. Tutuista jo ymmärtäisin, mutta se on jo eri aihe.

   Lainaa

  4. Kumea joutsen 17.11.2020 1:06
   Tulos: -83 (495 ääntä)
   Onhan tuo nyt ihan turhaa käyttää sukupuolettavia termejä tervehtiessä asiakkaita. Pelkkä ”huomenta”, ”hei” ”iltaa” jne kuulostaa muutenkin paremmalta ilman sitä herra/rouva/neiti -jatketta. Muuten en näe siinä mitään pahaa, että puhutaan tytöistä ja pojista.

   Lainaa

  5. Tulos: +274 (288 ääntä)
   Kaikki tähän kommentoivat ilmiannettu.

   Lainaa

  6. Tulos: +246 (408 ääntä)
    
   Pronssi ahven: Joo, toisaalta ymmärrän Christinaa, toisaalta en. On ihmisiä, jotka haluaisivat mielellään jättää sukupuolelliset ilmaukset käyttämättä, mutta ellei selvästi näytä tai ilmoita sukupuolestaan, niin turha vetää hernettä nenään "väärästä ilmaisusta". Näin itseni "vain persoonaksi tai ihmiseksi" itseni [...]
   Yhtä paljon järkeä on suuttua tuollaisesta kuin jonkun introvertin avautua siitä että asiakaspalvelija yleensäkin puhuu sulle.
   Vaikka mä nyt sinänsä uskon että nämä sosiaaliset sukupuolet sun muut on oikeita asioita niin 99.XX% muista ihmisistä kuitenkin edustaa sitä ihan samaa sukupuolta mitä biologia on määrännyt ja on uskomattoman itsekeskeistä olettaa että kaikki muut muokkaisivat käyttäytymistään sen poikkeavan yksilön vuoksi. Ei tässä ketään mihinkään lobotomiaan olla viemässä. 
   Jos joku tuntematon ihminen puhuttelee sua väärin niin ongelmaan on esim sellainen ratkaisu että jatkaa elämäänsä ihan normaalisti kuten tähänkin asti. 

   Lainaa

  7. Puolikiero_savolainen 17.11.2020 1:40
   Tulos: +269 (381 ääntä)
   Ymmärrän kyllä Christinaa, mutta nyt joku roti jos bussikuski haluaa vaan olla ystävällinen. Se ei ole itsestäänselvyys ainakaan täällä kaupungeissa. Tuo sukupuoli-asia on ihan oikea juttu, johon kannattaa kiinnittää huomiota isossa kuvassa, mutta asia kääntyy itseään vastaan jos aletaan joka paikassa hiuksia halkomaan.

   Lainaa

  8. Tulos: +92 (98 ääntä)
   Ismo the Ilmiantaja - ilmiantaa sinutkin!

   Lainaa

  9. Römeä luumu 17.11.2020 3:14
   Tulos: -87 (161 ääntä)
   En ole kyllä ikinä kuullut mitään sukupuolitervehdyksiä missään edes käytettävän. Aina vaan huomenta, päivää, hei, moi jne. Onko jossain sitten tapana liittää tervehtimiseen sukupuolikin?

   Lainaa

  10. Tulos: +113 (125 ääntä)
   Puolikiero_savolainen: Ymmärrän kyllä Christinaa, mutta nyt joku roti jos bussikuski haluaa vaan olla ystävällinen. Se ei ole itsestäänselvyys ainakaan täällä kaupungeissa. Tuo sukupuoli-asia on ihan oikea juttu, johon kannattaa kiinnittää huomiota isossa kuvassa, mutta asia kääntyy itseään vastaan jos aletaan joka paikassa hiuksia halkomaan.
   Maalla niitä busseja ei oo nähtykään kasarin jälkeen. 

   Lainaa

  11. Säädytön lehmä 17.11.2020 3:52
   Tulos: +171 (369 ääntä)
   Ymmärrän Christinan tuskan... Juuri vähän aikaa sitten olin taksin kyydissä ja kuljettaja kehtasi neiditellä minua, vaikka olen rouva. Nyt en enää ollenkaan tiedä olenko minä naimisissa vaiko en. Kyllä minä taas mieleni niin pahoitin.

   Lainaa

  12. Tulos: +126 (210 ääntä)
   Parempi, ettei puhuta jatkossakaan kenellekään. Tällöin ei kukaan pahoita mieltään.

   Lainaa

  13. Syötävä kesyhanhi 17.11.2020 4:40
   Tulos: -61 (291 ääntä)
   Dildis: Parempi, ettei puhuta jatkossakaan kenellekään. Tällöin ei kukaan pahoita mieltään.
   Jos et osaa puhua ihmisille loukkaamatta heitä, niin lienee tosiaan paras vain olla hiljaa.

   Lainaa

  14. Tulos: +119 (147 ääntä)
   Dildis: Parempi, ettei puhuta jatkossakaan kenellekään. Tällöin ei kukaan pahoita mieltään.
   Parempi, ettei puhuta. Silti joku pahoittaa mielensä, mutta kukaan ei saa tietää, koska kukaan ei puhu ja yleinen tyytyväisyys nousee.

   Lainaa

  15. Globaali pingviini 17.11.2020 4:59
   Tulos: -144 (460 ääntä)
   Sukupuolia on kaksi: uros ja naaras. Fakta. Muut on mielenterveydellisiä ongelmia, lukuun ottamatta äärimmäisen harvinaisia biologisia poikkeamia, yleisin lienee hermafrodiitti.. Seksuaaliset suuntautumiset on luku erikseen..

   Lainaa

  16. Tosikko sitruuna 17.11.2020 5:13
   Tulos: +99 (209 ääntä)
   Globaali pingviini: Sukupuolia on kaksi: uros ja naaras. Fakta. Muut on mielenterveydellisiä ongelmia, lukuun ottamatta äärimmäisen harvinaisia biologisia poikkeamia, yleisin lienee hermafrodiitti.. Seksuaaliset suuntautumiset on luku erikseen..
   Here we go again...

   Lainaa

  17. Kämänen pussieläin 17.11.2020 5:18
   Tulos: +88 (188 ääntä)
   Syötävä kesyhanhi: Jos et osaa puhua ihmisille loukkaamatta heitä, niin lienee tosiaan paras vain olla hiljaa.
   Nykypäivänä on vaan se ongelma kun kaikesta loukkaannutaan. Esim hyväntuulinen tervehdys "huomenta rouva" on nyt saanut pahaa mieltä aikaiseksi.

   Lainaa

  18. Tulos: +89 (93 ääntä)
   Ismosta tulee mieleen Muumilaakson poliisimestarin veljenpoika Launo.

   Lainaa

  19. Himokas hämähäkki 17.11.2020 6:40
   Tulos: -18 (100 ääntä)
   Syötävä kesyhanhi: Jos et osaa puhua ihmisille loukkaamatta heitä, niin lienee tosiaan paras vain olla hiljaa.
   Ole sitten hiljaa ja kommentoimatta.

   Lainaa

  20. Boheemi näätä 17.11.2020 6:48
   Tulos: -129 (175 ääntä)
   Sanoisi vaikka "Huomenta, nainen" tai "Päivää, mies" mieluummin jos pakko jotain lisätä. Ei kai se herroja haittaa mutta turhaa ja vanhentunutta tuo neidittely ja rouvittelu.

   Lainaa

  21. Itselatautuva matelija 17.11.2020 7:04
   Tulos: +175 (337 ääntä)
   Jos joku sanoo "päivää rouva", niin tervejärkinen aikuinen vastaa: "anteeksi, mutta olen herra". Mutta nämä vähä-älyiset mieliheikot rupeavat tekemään kuolemaa heti, kun joku tuiki tuntematon ei satu tietämään, millä sanalla juuri he haluavat itseään puhuteltavan. Transsukupuoliset olisi varmaan jo myönnetty yhteiskunnan tasavertaisiksi jäseniksi, jos nämä raivohullut räyhääjät eivät jatkuvasti pilaisi koko ryhmän mainetta väittämällä raivoavansa kaikkien transsukupuolisten puolesta. Haistakaa paska. T: transsukupuolinen

   Lainaa

  22. Tulos: +70 (72 ääntä)
   Juomari: Kaikki tähän kommentoivat ilmiannettu.
   Ilmiannettu turhista ilmiannoista.

   Lainaa

  23. Myötätunnoton hilleri 17.11.2020 7:25
   Tulos: +70 (270 ääntä)
   Tosikko sitruuna: Here we go again...
   Noo totta se on. Biologisia sukupuolia on tasan kaksi. Sitä biologista faktaa ette voi muuttaa.
   En toki kutsu, muunsukupuolisuutta mielenhäriöksi. Mutta kyllä joillakin selitykset vähän ontuu. Ensin selitetään, kuinka on väärin luokitella tiukasti mieheksi ja naiseksi. Sitten perustellaan muunsukupuolisuutta näin: olen syntynyt tyttönä, mutta en pidä _naisellisista_ vaatteista joten en voi olla nainen. Mitä vaatteita on kielletty pitämästä jos on nainen? Tai mies? Eli perustellaan omaa niillä samoilla ahdasmielisillä lokeroinneilla, joista ensin on räyhätty että ne on perseestä.
   Toki tunnen niitä, jotka eivät selittele tämmösiä typeryyksiä vaan sanovat suoraan, että eivät vain tunne suoraan olevan kumpaakaan.
   Toinen, minkä oon nähnyt (ehkä liittyy enemmän termiin genderfluid, joka mulle esittäytyy keksittynä terminä kun halutaan olla vähän erilainen muunsukupuolinen)
   "Olen syntynyt tyttönä, mutta joskus teen poikamaisia juttuja joten olen välillä poika"
   Siis täh? Mitä on nää poikien tekemät jutut, joita nainen ei voi tehdä jos tuntee itsensä naiseksi? Ei tule mieleen kuin seisaaltaan pissaaminen.
   Minäkin katson mielelläni futista ja lätkää ja juon samassa bissee, mutta en ole vielä sukupuoltani epäillyt (nainen, hetero). Rakensin majaa naapurin poikien kanssa, ei sekään horjuttanut naisellisuuttani. Eikä kyllä sekään, että en pidä hameita tai korkkareita.

   Lainaa

  24. Vaativa susi 17.11.2020 7:45
   Tulos: +43 (151 ääntä)
   Olen cisnainen, ja tämä sukupuolittaminen tervehdyksissä yms. olisi ihan ok, jos se menisi oikein. Minä kuulen jatkuvasti "Hei poika!" -tyyppisiä ilmauksia ilmeisesti siitä syystä, että pidän sinisistä vaatteista. Niiden ei tarvitse olla edes mitään säkkimäisiä vaatteita vaan ihonmyötäiset urheiluvaatteetkin riittävät. Joten pliis, käyttäkää sukupuolittavia sanoja vain, kun olette ihan varmoja. En yleensä edes korjaa, jos minua luullaan pojaksi, mutta ei niissä tilanteissa itseään kovin kauniiksi tunne.

   Lainaa

  25. Tauoton seppä 17.11.2020 7:55
   Tulos: -54 (180 ääntä)
   En ymmärrä tuollaisia lumihiutaleita, jotka pahoittaa toisen hyvästä käytöksestä mielensä. Ottaa päähän muutenkin tämä nykypäivän meininki, että et mitään saa sanoa, koska se on kuitenkin loukkaavaa jotakin kohtaan. Sanota vaikka, että "Olipas siinä mies paikallaan" niin joku äärifeministi tai joku muu peruuttaja tulee aukomaan päätään, koska kutsuin henkilöä sukupuolensa perusteella joksikin. AARRRGGGHHHH!!!!!

   Lainaa

  26. Tulos: +41 (117 ääntä)
   Tauoton seppä: En ymmärrä tuollaisia lumihiutaleita, jotka pahoittaa toisen hyvästä käytöksestä mielensä. Ottaa päähän muutenkin tämä nykypäivän meininki, että et mitään saa sanoa, koska se on kuitenkin loukkaavaa jotakin kohtaan. Sanota vaikka, että "Olipas siinä mies paikallaan" niin joku äärifeministi tai joku [...]
   Voimia. 

   Lainaa

  27. Tulos: -46 (172 ääntä)
   Christina on kyllä ihan oikeassa, väärinsukupuolittaminen (ja ylipäänsä turha sukupuolittaminen) sattuu ja on muutenkin vimosen päälle kuspäistä toimintaa.

   Lainaa

  28. Tulos: +63 (143 ääntä)
   Myötätunnoton hilleri: Noo totta se on. Biologisia sukupuolia on tasan kaksi. Sitä biologista faktaa ette voi muuttaa. En toki kutsu, muunsukupuolisuutta mielenhäriöksi. Mutta kyllä joillakin selitykset vähän ontuu. Ensin selitetään, kuinka on väärin luokitella tiukasti mieheksi ja naiseksi. Sitten perustellaan [...]
   Intersukupuolisia on vajaa prosentti väestöstä eli Suomessakin tuhansia. Ovatko he jotain satuolentoja? https://intersukupuolisuus.fi/faq/

   Lainaa

  29. Tulos: +21 (23 ääntä)
   Ilmianttetu vastoin lakia.

   Lainaa

  30. Tulos: +40 (50 ääntä)
   Olispa täälläkin päin, etelä Suomessa, noin kohteliata ja mukavia bussikuskeja. Täällä ne vaan tuijottaa eteen päin ja jos niiltä jotain kysyy, niin ne korkeitaan murahtaa.

   Lainaa

  31. Aivoton susi 17.11.2020 8:55
   Tulos: +54 (94 ääntä)
   Voisi nuo kyllä lopettaa. Todella hankalaa yrittää arvioida, onko kyseessä neiti vai rouva. Erityisesti sähköpostia kirjoittaessa, kun ei ole mitään käsitystä, minkälainen henkilö siellä vastaanottaa.

   Lainaa

  32. Räkäpää 17.11.2020 8:57
   Tulos: +19 (45 ääntä)
   Itselatautuva matelija: Jos joku sanoo "päivää rouva", niin tervejärkinen aikuinen vastaa: "anteeksi, mutta olen herra". Mutta nämä vähä-älyiset mieliheikot rupeavat tekemään kuolemaa heti, kun joku tuiki tuntematon ei satu tietämään, millä sanalla juuri he haluavat itseään puhuteltavan. Transsukupuoliset olisi varmaan jo [...]
   Transsukupuoliset on minulle sama asia kuin muutkin. Eli ihan ok. Tehkää mitä tahdotte, ei se minua niin paljoa kiinnosta, kuten ei rallimiesten autojututkaan, tai jääkiekkokansan tulosennusteet. Transaktivisteista valtaosa on täysin fine. Sitten ne muutama mölyävä...

   Lainaa

  33. Altis fretti 17.11.2020 8:57
   Tulos: +10 (18 ääntä)
   Juomari: Kaikki tähän kommentoivat ilmiannettu.
   Sut on ilmiannettu.

   Lainaa

  34. Särkymätön alpakka 17.11.2020 9:09
   Tulos: +71 (101 ääntä)
   Tässä on varmaan se yleinen ilmiö, että muutama äänekäs pilaa kaikkien muiden maineen. Toivon ainakin syvästi, että suurin osa heistä jotka eivät koe fyysistä sukupuoltaan omakseen, ovat tuossa tilanteessa joko hiljaa tai kauniisti korjaavat tervehtijän virheen. On kuitenkin täysin eri asia haukkua toista kuin erehtyä.

   Lainaa

  35. Tulos: +18 (20 ääntä)
   Kummikäki: Ismosta tulee mieleen Muumilaakson poliisimestarin veljenpoika Launo.
   Ismosta tulee mieleen fasistisen valtion naapurikyttääjä. Koskaan ei ole ennen päässyt valtaa tuntemaan, mutta nyt olis tilaisuus pelkän ilmiannon voimin saada jotain aikaan.

   Lainaa

  36. Sirpa Kylmissään 17.11.2020 9:15
   Tulos: -7 (63 ääntä)
   Itselatautuva matelija: Jos joku sanoo "päivää rouva", niin tervejärkinen aikuinen vastaa: "anteeksi, mutta olen herra". Mutta nämä vähä-älyiset mieliheikot rupeavat tekemään kuolemaa heti, kun joku tuiki tuntematon ei satu tietämään, millä sanalla juuri he haluavat itseään puhuteltavan. Transsukupuoliset olisi varmaan jo [...]
   Totta, pitää tervehtiä "Huomenta ruho" tai "Hyvää päivää olio", sitten ei tule paha mieli.

   Lainaa

  37. King Arthur 17.11.2020 9:23
   Tulos: -13 (65 ääntä)
   Eri: Intersukupuolisia on vajaa prosentti väestöstä eli Suomessakin tuhansia. Ovatko he jotain satuolentoja? intersukupuolisuus.fi/faq
   Tuohon muuhun puuttumatta, niin intersukupuolisella on kuitenkin sukupuoli. Alkaa kyrsiä väärän tiedon levittäminen juurikin tästä asiasta. Ei liity mitenkään kenenkään ei-intersukupuolisen kokemukseen omasta sukupuolestaan joten voisiko heidän mukaan repiminen tähän keskusteluun lakata?

   Lainaa

  38. Rappeuttava kavioeläin 17.11.2020 10:27
   Tulos: +71 (87 ääntä)
   Ihan sama, mutta mikä ihme tuon feikki-hampun idea on ja miksi?? Pakko oli käydä katsomassa tuolta sivulta että mikä se edes on kun sanotaan että näyttää hampulta, mutta ei sitä ole. Ilmeisesti se on jokin cleome, eli ihan eri kasvi, mukamas hampun näköinen. Jos haluaa kasvattaa hampun näköisen mutta laillisen kasvin, miksi ei kasvata vain tavallista kuituhamppua? Siis sellaista, joka ei sisällä THC:tä. Ihan laillista ja sitä viljellään ammattimaisestikin Suomessa - ja taatusti "enemmän näköinen" kuin joku ihan muu kasvi, ja lisäksi kymmenen kertaa halvempi. En tosin silti ymmärrä mikä koko homman pointti tai vitsi on. "Heh heh tässä kasvatetaan hamppua, heh heh eipä kasvatetakaan" ??? (PS. Tajusin kyllä että mokan pointti oli Ismo, kunhan ihmettelen tuota itse tuotetta)

   Lainaa

  39. Tulos: +51 (55 ääntä)
   Voitte kaikki poistua. Ismo ilmiantoi juuri internetin.

   Lainaa

  40. Tulos: +8 (12 ääntä)
   Ilmiannetaan kaikki.

   Lainaa

  41. Tulos: +45 (65 ääntä)
   Musta on aika mukavaa jos bussikuski on ilonen ja tervehtii asiakkaita. Sehän saattaa vaiks vahingossa piristää joitain ihmisii täs pimeydes. Näitä tylyjä asiakaspalvelijoita on ihan riittävästi ja vaikkei ne ketään loukkaa valitsemalla vääriä sanoja ni ei se ainakaa paremmalle mielelle tuo kun naama väärinpäin hoidetaan työ. On hiukan masentavaa jos loukkaannutaan siitä, että joku tekee työnsä hyvin, hymyilee ja tervehtii. Okei, aina ei osu oikeeseen, mutta onha se nyt hitosti parempi ku 0%. Mä muistan ku joskus liki pariket vuotta sitten ekan kerran joku nainen kaupassa viittas muhun tätinä lapselleen. Olin järkyttyny, olin vasta about 20 ja ilmeisesti jo täti. Nykyään jos neiditellään ni mietin että vittuileeko, ja rouva taas kuulostaa kovin vanhalta edellee. Kyllä mä silti tyytyväisenä otan ihan kumman vaa tervehdyksen mieluummi ku hiljasen huokailun :)

   Lainaa

  42. Kannattamaton ahma 17.11.2020 12:07
   Tulos: +6 (14 ääntä)
   Voisko joku ilmiantaa Ismon? Täytyy kyllä olla sokea jos näkee hämähäkkikukassa hampun.

   Lainaa

  43. Haudanvakava ananas 17.11.2020 12:46
   Tulos: +60 (120 ääntä)
   Siihen nähden miten paljon transsukupuoliset vaativat ymmärrystä muilta, heidän soisi itsekin vähän ymmärtävän muita. Eli esimerkiksi näin, että jos ulkoisesti näyttää ja kuulostaa kaikin tavoin naiselta (vaikka kokee olevansa mies),ja sitten viattomasti puhutellaan naisena, niin voisi ehkä ymmärtää sitä toistakin osapuolta eikä heti ottaa itseensä. Transihmisestä voi olla vaikea käsittää sitä, mutta kaikki ihmiset eivät jatkuvasti ajattele näitä sukupuoliasioita ja heidän koko maailmansa ei pyöri niiden ympärillä. Ei useimmilla käy edes mielessä, että "päivää, herra/rouva" voisi olla millään tavalla loukkaus.

   Lainaa

  44. Tulos: +44 (64 ääntä)
   Mä lupaan että meitä muunsukupuolisia on ihan fiksuja ja normaalejakin, oikeesti.

   Lainaa

  45. Professori Majava 17.11.2020 13:00
   Tulos: +17 (67 ääntä)
   Olisi mielenkiintoista tietää, miten tällaisesta herrottelusta ja rouvittelusta verisesti loukkaantuvat pystyisivät elämään esimerkiksi Saksassa, jossa tuntemattoman henkilön puhutteleminen Herr (sukunimi) ja Frau (sukunimi) on ihan täyttä arkipäivää. Juuri tänään kävin lääkärissä, ja kaikki hoitajat ja lääkärit puhuttelivat minua suoraan Frauksi ja minä käytin ilmaisuja Herr ja Frau riippuen siitä, näyttikö henkilö naisesta vai mieheltä. Puhumattakaan persoonapronomineista er (hän-mies) ja sie (hän-nainen). Sama käytäntö pelaa myös esimerkiksi Iso-Britanniassa ja Ranskassa. En ole koskaan 10 vuoden asumiseni aikana kuullut kenenkään sanovan, että Frau ja Herr etuliitteiden käyttö pitäisi lopettaa. En tiedä onko tämä joku suomalaisten ammattiloukkaantujien keksimä villitys taas. Minusta on hienoa, että on vielä ihmisiä, jotka sanovat rouva Virtanen, neiti Virtanen ja herra Virtanen. Se on mielestäni ainoastaan kohteliasta. Toki on varmaan ihmisiä, jotka identifioivat itsensä joksikin muuksi kuin naiseksi tai mieheksi, mutta heidän osuutensa väestöstä on niin äärettömän pieni, etten ymmärrä miksi he eivät voi vaan ystävällisesti korjata jos joku kutsuu heitä väärin.

   Lainaa

  46. Ovaali seepra 17.11.2020 14:03
   Tulos: +10 (64 ääntä)
   Eri: Christina on kyllä ihan oikeassa, väärinsukupuolittaminen (ja ylipäänsä turha sukupuolittaminen) sattuu ja on muutenkin vimosen päälle kuspäistä toimintaa.
   "Sattuu"? Ehkä kannattaisi vähän vahvistaa itseään jos menee päivä/viikko/elämä pilalle siitä että joku sattuu luulemaan sinua eri sukupuolen edustajaksi..
   Kuten muutkin ovat sanoneet, ihmisiä jotka mieltävät itsensä eri sukupuoliseksi mitä biologisessa mielessä ovat, on kuitenkin arviolta promille koko väestöstä. On täysin eri asia jos sanot että "öh, joo, itseasiassa olen mies/nainen" ja silti sama henkilö kutsuu sinua väärin, kuin se että random vastaantulija ei nyt jostain syystä osaakaan lukea ajatuksiasi ja erehtyy sanomaan sinulle väärin.

   Lainaa

  47. Sairastava gorilla 17.11.2020 14:10
   Tulos: -26 (28 ääntä)
   Natja? Mikä ihmeen nimi sekin on?!

   Lainaa

  48. Tulos: +26 (34 ääntä)
   Pluri: Maalla niitä busseja ei oo nähtykään kasarin jälkeen. 
   Paskapuhetta! Muistan kirkkaasti, kun eräänä talviaamuna ihan 90-luvun alussa nousin ennen aamukuutta Vehmerillä bussiin ja jatkoin siitä Joensuuhun. Sen jälkeen tosin piti hommata oma auto, mutta kuitenkin.

   Lainaa

  49. Sairas maailma 17.11.2020 14:15
   Tulos: -42 (84 ääntä)
   Mitäpä muutakaan voi odottaa ihmiseltä joka on niin sekaisin että kuvittelee sukupuolen olevan kokemuksesta kiinni... Riehuvat juuri siksi koska hatara illuusio särkyy niin helposti. Kun vain ymmärtäisivätkin antaa sen särkyä ja kuunnella järkeä. Moni sotkee nykyään tuon hulluuden takia elämänsä ja aiheuttaa itselleen jopa peruuttamatonta vahinkoa. Ja näiden kustannuksella ajetaan politiikkaa jonka ainut todellinen tarkoitus on edistää bisnestä. Nykyinen sekoilu sukupuolen vaihdosta ei ole mikään pieni bisnes.

   Lainaa

  50. Mäntylahti-Piiras 17.11.2020 14:23
   Tulos: +6 (44 ääntä)
   "ei-negatiivista vuorokaudenaikaa, määrittelemättömän ikäinen, määrittelemättömän sukupuolen edustaja jonka siviilisääty on minulle tuntematon!"

   Lainaa

  51. Tulos: +10 (68 ääntä)
   Tällä kertaa oon kyllä enemmän Christinan ku fm-kommentoijien kaa samaa mieltä. Ihan siksi, että väärinsukupuolittaminen voi oikeesti olla tosi raskasta sillon, kun sitä kohtaa päivittäin. Sitä, miten iso juttu se voi olla, on tosi vaikea käsittää sillon, ku sitä ei joudu ite kohtaamaan. Mä oon ite korjannu sukupuoleni jo monta vuotta sitten, enkä enää itekään osaa kuvitella, miksi väärinsukupuolitus tuntemattomilta olis niin maata kaatavaa (eikä se haittaakaan mua enää yhtään, vaikka välillä mun sukupuolesta edelleen erehdytään). Mut vaikken enää osaakaan samaistua tunteeseen, niin muistan kuitenkin myös sen, että ennen korjaushoitoja se todellakin oli sitä. Näissä esiin nousevissa tilanteissa vaan vaikuttaa helposti siltä, niin kuin tässä nyt nillitettäisiin jostain aivan pienestä yksittäisestä jutusta. Mutta yleensä kyse on siitä, että nää yksittäistapaukset vaan sattuu nousemaan esimerkeiksi sellasesta, jota tapahtuukin kokoajan. Sitä vaan ei yleensä huomaa, jos asia ei satu itselle olemaan ongelma. Joku toinen täällä kommentoi, että näissa sukupuolijituissa pitää kiinnittää huomio isossa kuvassa. Se "iso kuvakin" kuitenkin koostuu tuhansista yksittäistapauksista, joten siihen on vaikea vaikuttaa vaikuttamatta juuri niihin yksittäisiin tilanteisiin. Esimerkkien kautta on paljon helpompi hahmottaa omastakin käytöksestä, et millon sukupuolittaa turhaan, kuin pelkistä yleisistä "älä sukupuolita turhaan" -tyyppisistä kehotuksista. Asia olis varmaan vähän eri, jos tässä oltais jotain ihmeitä vaatimassa. Mut verraten miten pieni vaiva just esim. rutiinitervehdyksien muokkaaminen on suhteessa siihen, miten valtava helpotus se yksikin ei-sukupuolitettu hetki voi transsukupuoliselle olla, niin en pidä tätä toivetta mitenkään kohtuuttomana. Juuri tässä mokan esimerkissä tervehdykset voi kuitenkin pitää myös ihan yhtä ilahduttavina ilman herrattelua/neidittelyäkin, esim. jo vaikka joku "arvon matkustaja" tms. toimii vallan hyvin.

   Lainaa

  52. Mäntylahti-Piiras 17.11.2020 14:29
   Tulos: -25 (91 ääntä)
   Vaativa susi: Olen cisnainen, ja tämä sukupuolittaminen tervehdyksissä yms. olisi ihan ok, jos se menisi oikein. Minä kuulen jatkuvasti "Hei poika!" -tyyppisiä ilmauksia ilmeisesti siitä syystä, että pidän sinisistä vaatteista. Niiden ei tarvitse olla edes mitään säkkimäisiä vaatteita vaan ihonmyötäiset [...]
   tiedän tunteen, itse olen Leopard 2A6 taistelupanssarivaunu ja jatkuvasti ihmiset puhuttelevat "herraksi" kun oikea termi olisi "vaunu"

   Lainaa

  53. Haudanvakava ananas 17.11.2020 14:46
   Tulos: +4 (28 ääntä)
   Professori Majava: Olisi mielenkiintoista tietää, miten tällaisesta herrottelusta ja rouvittelusta verisesti loukkaantuvat pystyisivät elämään esimerkiksi Saksassa, jossa tuntemattoman henkilön puhutteleminen Herr (sukunimi) ja Frau (sukunimi) on ihan täyttä arkipäivää. Juuri tänään kävin lääkärissä, ja kaikki hoitajat [...]
   Venäläisillä on tapana, että miehet tervehtiessään kättelevät toisiaan, mutta eivät naisia, ja naiset eivät kättele ollenkaan (toisiaankaan). Poislukien ehkäpä jotkut viralliset tilaisuudet mutta siis arkielämässä. Siinäpä sitä riittää loukkaantumisen aiheita ja miettimistä, ketä kätellä!

   Lainaa

  54. Perverssi simpanssi 17.11.2020 14:56
   Tulos: +8 (28 ääntä)
   Syötävä kesyhanhi: Jos et osaa puhua ihmisille loukkaamatta heitä, niin lienee tosiaan paras vain olla hiljaa.
   Sulla meni nyt pointti muutamalla kilometrillä ohi.

   Lainaa

  55. Tulos: +7 (71 ääntä)
   Christiinan kanssa samaa mieltä, että pitäisi ainakin tähdätä sellaiseen kulttuurimuutoksiin, jossa tuntemattoman sukupuolta ei oleteta. Ei luulisi olevan iso vaiva tervehtiä ilman että jättää sukupuolittavat pois. Ja tasa-arvon kannalta aika epäreilua huudella täällä että pitäisi mennä vain enemmistön mukaan, jotka on tottunut siihen että heitä sukupuolitetaan oikein, eikä välittää että kaikilla olis oikeus samaan.

   Lainaa

  56. Mäntylahti-Piiras 17.11.2020 15:49
   Tulos: -11 (51 ääntä)
   Mina: Christiinan kanssa samaa mieltä, että pitäisi ainakin tähdätä sellaiseen kulttuurimuutoksiin, jossa tuntemattoman sukupuolta ei oleteta. Ei luulisi olevan iso vaiva tervehtiä ilman että jättää sukupuolittavat pois. Ja tasa-arvon kannalta aika epäreilua huudella täällä että pitäisi mennä vain [...]
   tässä on semmoinen juttu että vanhemmissa sukupolvissa on totuttu herroitteluun/rouvitteluun/neidittelyyn, nytkö sitten pitäisi tietoisesti pahoittaa ikäihmisten mielet ihan vain sen takia että heikon itsetunnon omaavien nuorten mieliä ei vahingossa pahoitettaisi?

   Lainaa

  57. Tulos: +25 (61 ääntä)
   Täytyy sanoa että itsestä tuntuu jostain syystä kiusalliselta kun neiditellään (tai vielä jos sanottaisiin neidoksi, hui kauhistus), vaikka olen ihan cis-nainen. :D En olisi tullut ajatelleeksi että joitakuita tällainen kieli erityisesti ilahduttaa. Tämän nyt tietäen, voin ehkä jotenkin ymmärtää sen näkökulman, että katsottaisiin olevan enemmistöltä jotain mukavaa pois, jos tällainen lopetettaisiin muutamien loukkaantumisten varomiseksi. Aiemmin olen kyllä ihmetellyt, miksi tällaisten sanojen käyttö on edes tarpeellista... koska kuten sanottu, itseä se hieman karmaisee muutenkin, ja tiedän että joidenkin ihmisten mieltä voi madaltaa kovastikin. Voidaanhan sitä täällä puhua, että ei pidä olla niin herkkis että loukkaantuu tuntemattomien puheista... Mutta kun joillekin se vain osuu juuri niin arkaan paikkaan, kun tulee bussissakin muistutetuksi asioista, joiden kanssa joutuu kamppailemaan jatkuvasti muutenkin, ja siinä voi sitten käydä niin, että angstaa aiheesta sitten senkin päivän. Siinä ei ole kyse siitä, että ajateltaisiin nimenomaisen bussikuskin tahtoneen jotain pahaa, ja kirottaisiin tämä mielessä tai somessa alimpaan maanrakoon... Se nyt vain voi sattua ilman että sille tunteelle voi mitään, ja kun tervehtijän halu on kuitenkin ilahduttaa toista ihmistä, voi olla hyvä että levitetään tietoisuutta, että inklusiivisemmalla kielenkäytöllä voi vielä useammin osua maaliin. Ihmetyttää kuinka näissäkin kommenteissa tuntuu, että Christinan kommentti on otettu tarpeettoman negatiivisesti. Totesihan hän, että mukava että tervehditään iloisesti, mutta huomautti miksi voisi olla vielä mukavampi, että sukupuolisanat eivät aivan välttämättä olisi osa tätä käytäntöä. Ja joo, totesi perään että itseä suututtaisi tuollainen kohtaaminen, mutta siinä kohti hän kuvaili vain rehellisesti omaa tunnetilaansa, joka tuosta seuraisi, ei sanonut mitään pahaa kuskin tarkoitusperistä.

   Lainaa

  58. Tulos: +21 (21 ääntä)
   Toj Karin: Paskapuhetta! Muistan kirkkaasti, kun eräänä talviaamuna ihan 90-luvun alussa nousin ennen aamukuutta Vehmerillä bussiin ja jatkoin siitä Joensuuhun. Sen jälkeen tosin piti hommata oma auto, mutta kuitenkin.
   Kuskin on täytynyt olla eksyksissä. Eikä perillekään löytänyt jos Kuopioon joutui jäämään. 

   Lainaa

  59. Itävä oppilas 17.11.2020 16:46
   Tulos: +34 (64 ääntä)
   Haudanvakava ananas: Siihen nähden miten paljon transsukupuoliset vaativat ymmärrystä muilta, heidän soisi itsekin vähän ymmärtävän muita. Eli esimerkiksi näin, että jos ulkoisesti näyttää ja kuulostaa kaikin tavoin naiselta (vaikka kokee olevansa mies),ja sitten viattomasti puhutellaan naisena, niin voisi ehkä ymmärtää [...]
   Itse ainakin pyrin jatkuvasti ymmärtämään muita, enkä nosta väärin sukupuolittamisesta äläkkää. Mutta kyllä se silti tuntuu semi paskalta, kun parhaansa tekee näyttääkseen mahdollisimman maskuliiniselta, mutta silti tulee jatkuvasti sukupuolitetuksi naiseksi (johtuuko sitten ruumiinrakenteesta, äänenkorkeudesta vai mistä. Hoitoja odotellessa.)
   Ja kyllä kaikki transihmiset ymmärtää ja tietää että cis-ihmiset ei kokoajan ajattele sukupuolta; siinähän se jutun juju onkin. Cis-ihmisten ei tarvitse ajatella sukupuolta, toisin kuin transihmisten. Ei sitä sukupuolta siksi vatvota että se olisi jotenkin kivaa, vaan siksi että dysforia ei jätä ihmistä oikein rauhaan, ja satunnaisissa tilanteissa väärin sukupuolitetuksi tuleminen nostaa asian taas pinnalle, vaikka sillä hetkellä olisikin ollut enempi keskittynyt miettimään vaikka että mitä sitä tänään söisi. 
   Terv. Muunsukupuolinen

   Lainaa

  60. Tulos: +25 (55 ääntä)
   Juu, ehkä viides vuosi menossa tämän saman ihmetykseni kanssa täällä mutta... Jos asiakaspalvelija (tai kuka tahansa) näkee sinut ”neitinä” tai ylipäänsä naisena, etkä itse koe haluavasi olla siinä lokerossa, niin miten sinun ja vaikka sen asiakaspalvelijan välinen näkemysero loukkaa sinua? Mikä on se loukkaava osuus? Seuraako siitä jokin negatiivinen asia? Miksei ole ok, että toisella ihmisellä on jokin subjektiivinen näkemys siitä, mitä edessään näkee? Eihän se tarkoita, että sinun elämässäsi tai henkilökohtaisessa näkemyksessäsi tarvitsisi minkään muuttua? Sitä paitsi, luulevatko ihmiset ylipäänsä, että muut näkevät heidät samoin kuin he itse itsensä? Miksei erilaiset subjektiiviset näkemykset mahdu olemaan samassa maailmassa? Olen mielestäni mies, mutta en sukupuoli-identiteetiltäni kovin vahvasti mies. Jos minua herroitellaan, se ei varsinaisesti saa minua tuntemaan, että herroittelulla tarkoitetaan ”oikeaa minua”. Mutta silti ymmärrän, että se, mitä vaikka bussikuski näkisi, olisi hänen näköjavaintonsa ja siihen yhdistetyn hänen maailmankäsityksensä valossa ”herra”, enkä näe mitään syytä, miksi minun pitäisi viedä bussikuskilta tuo näkemys pois. Hänellä olisi siihen mielestäni selkeät perustelut. Emme me ihmiset ole ulkoisten määritelmien perusteella aina juuri samaa, kuin mitä sisällä koemme. Se koskee varmaankin jokaisen kohdalla hyvin monia asioita. Minäkäsitys tungetaan alas ihmisen kurkusta heti synnyttyä, eikä meistä kukaan ole koskaan saanut päättää, millaisia meidän pitää saada muiden silmissä olla. Ihminen on toisen silmissä objekti ja omissa silmissä subjekti, eikä ole mitään mahdollisuutta sille, että nuo näkemykset olisivat ikinä yhteneväiset. Kumpaa se sukupuoli nyt siis olikaan; objektiivista vai subjektiivista? -minulle sopii kumpi vain. Mutta jos se on subjektiivista, niin se ei ole silloin vain ihmisen itsensä subjektiivinen päätös mitä on. Silloin sivullisen tarkkailijan subjektiivisella näkemyksellä omasta näkökulmastaan on yhtä vahvat perustelut. Jos sukupuoli taas on objektiivinen, se on määritelty jotenkin. Silloin henkilön oma kokemus ei sitä muuta miksikään. Kummassakaan vaihtoehdossa siis ei ole loogista väittää, että ihminen saisi itse päättää, millaisena muiden pitäisi hänet nähdä.

   Lainaa

  61. Takkuinen hilleri 17.11.2020 17:12
   Tulos: +9 (11 ääntä)
   Kummikäki: Ismosta tulee mieleen Muumilaakson poliisimestarin veljenpoika Launo.
   Launo mainittu, putkassa tavataan. 

   Lainaa

  62. Pohjaanpalanut papaija 17.11.2020 17:22
   Tulos: +23 (55 ääntä)
   Muhveli: Täytyy sanoa että itsestä tuntuu jostain syystä kiusalliselta kun neiditellään (tai vielä jos sanottaisiin neidoksi, hui kauhistus), vaikka olen ihan cis-nainen. 😁 En olisi tullut ajatelleeksi että joitakuita tällainen kieli erityisesti ilahduttaa. Tämän nyt tietäen, voin ehkä jotenkin ymmärtää sen [...]
   Komppaan Muhvelia ja lisään että musta on ihan älytöntä että täällä henkeen ja vereen puolustetaan sukupuolittavia ilmaisuja vaikka niitä käytetään suomen kielessä tosi harvoin. Kuinka monta kertaa teitä on tämän vuoden tai jopa vuosikymmenen puolella rouviteltu tai herroiteltu? (Paitsi ko. bussikuskin kyytiläiset.) Mua se ei cisnaisena varsinaisesti loukkaa, mutta jonkun kerran oikein alleviivaava neidittely on tuntunut lähinnä kiusalliselta ja vanhanaikaiselta.
   Ja sille joka ihmetteli, miksi monet feministit vastustavat sukupuolittamista ja ahtaita sukupuolirooleja ja kuitenkin transihmiset kuvailee omaa sukupuoli-identiteettiä noiden jyrkkien roolien kautta, niin siksi juuri kun meidän yhteiskunta on niin jyrkästi sukupuolittunut. Suomessa varmaan vähemmän kuin esim USAssa mutta silti se vaikuttaa siihen kieleen millä kokemuksia kuvaillaan. On helpompaa käyttää niitä olemassa olevia rooleja, kuin yrittää kuvailla jotain sisäistä tunnetta, josta kuulijalla ei ole minkäänlaista omaa kokemusta. Minusta ei ole yhtään yllättävää, että roolien höllentyessä myös muunsukupuolisuudesta on tullut aiempaa huomattavasti näkyvämpi vaihtoehto. Kyse ei ole siitä, etteikö ilmiö olisi ollut jo olemassa, vaan siitä että sille on nyt meidän kielessä sanat. 

   Lainaa

  63. Itävä oppilas 17.11.2020 18:15
   Tulos: +14 (44 ääntä)
   Banaani: Juu, ehkä viides vuosi menossa tämän saman ihmetykseni kanssa täällä mutta... Jos asiakaspalvelija (tai kuka tahansa) näkee sinut ”neitinä” tai ylipäänsä naisena, etkä itse koe haluavasi olla siinä lokerossa, niin miten sinun ja vaikka sen asiakaspalvelijan välinen näkemysero loukkaa sinua? Mikä on [...]
   Vastaanpa nyt kun kysyit, vaikka kysymykset lieneekin enempi retorisia. 
   Väärin sukupuolittaminen jonkun random asiakaspalvelijan taholta ei, ainakaan minusta, ole loukkaus minua kohtaan. Tunnistan kyllä hyväntahtoisuuden kun siihen törmään, jolloin kyseessä ei tietenkään voi olla loukkaus per se. Siksi en myöskään nosta sitä äläkkää, ala väittelemään tai välttämättä edes vaivaudu korjaamaan, eihän randomin ihmisen näkemyksellä ole väliä. Tämä ei kuitenkaan poista sitä faktaa, etteikö se tuntuisi ikävältä; asiat voi tuntua pahalta vaikkei niitä olisi pahantahtoisiksi tarkoitettu. Sanoin, ettei random ihmisen näkemyksellä ole väliä, mutta ihmettelen, miksi se näkemys on sanottava ääneen. Oli varma toisen sukupuolesta tai ei, miksi se oletus on tehtävä? Mitä se herroittelu tai neidittely tuo siihen kohteliaisuuteen lisää? Randomin näkemyksellä ei ole väliä, kun hän pitää sen omana tietonaan – ja miksi hänen tarvitsisi sitä ääneen sanoakaan?
   Se negatiivinen asia mikä seuraa, on epävarmuuspiikki ja hämmennys, dysforian nousu mieleen ja todennäköisesti asian kelaaminen vähintään loppupäivän: vaikka kuinka yritän näyttää maskuliiniselta, miksi tuokin niin selkeästi näkee minut naisena? Mitä pitäisi tehdä ettei näin olisi? Tuleeko muu maailma koskaan näkemään minua kuten olen? Ja että olisipa kiva jos voisi kelailla jotain muuta kun tätä asiaa. Suoraan sanottuna omalla kohdallani tästä nousee aina sellainen epämääräinen vaikea olo, josta on vaikea päästä eroon. 
   Tietenkin muut ihmiset näkevät itsen eri tavoin kuin itse itsensä näkee, ja tämä koskee kaikkia. Suurimman osan ihmisistä vain ei ehkä tarvitse jatkuvasti kuulla muilta, kuinka eri tavalla muut hänet näkevät, sitä neuvottelua ei tarvitse muun maailman kanssa koko ajan käydä, koska yleensä nämä näkemysristiriidat eivät nouse tauotta esiin. En tiedä onko muita sosiaalikategorioita tai identiteetin osia, joita kaupan kassa sinusta olettaa ja vieläpä sanoo tämän oletuksen ääneen. 
   Erilaiset subjektiiviset näkemykset mahtuvat kyllä maailmaan, mutta oletko todella varma, että itse haluisit jatkuvasti kuulla vierailta ihmisiltä kuinka he sinut näkevät?
   Todellako olet sitä mieltä, että jos sukupuoli on subjektiivinen, niin silloin sinun näkemyksesi minun sukupuolestani on yhtä validi kuin oma näkemykseni?

   Lainaa

  64. Tulos: -5 (41 ääntä)
   Naispuolinen kaverini näyttää vahvasti mieheltä. Esimerkiksi naistenvessassa hänelle saatetaan huomauttaa, että tämä ei ole miestenvessa. Siihen kaverini toteaa (heleällä naisenäänellään) että "kiitos, tiedän". Ja se on sillä kuitattu. Vähän ehkä noloa ja kiusallista, mutta jälkikäteen lähinnä naurattaa ja traumoja ei koidu. Eli koettakaa muutkin kestää. Ihmiset erehtyvät, sellaista se on. Ei se ole henkilökohtaista.

   Lainaa

  65. Hämärä maahinen 17.11.2020 19:26
   Tulos: +10 (16 ääntä)
   Dipoli: Parempi, ettei puhuta. Silti joku pahoittaa mielensä, mutta kukaan ei saa tietää, koska kukaan ei puhu ja yleinen tyytyväisyys nousee.
   Tämän takia Suomi onkin maailman onnellisin maa. Muualla puhutaan enemmän tuntemattomille, voi tuntua ystävälliseltä, mutta kyllä joku mielensä pahoittaa kuitenkin.

   Lainaa

  66. Harmaa soturi 17.11.2020 19:52
   Tulos: -1 (5 ääntä)
   yövuorolainen: Ilmiannettu!
   ILMIANNOIN SUT!!

   Lainaa

  67. Itselatautuva matelija 17.11.2020 20:16
   Tulos: +12 (48 ääntä)
   Itävä oppilas: Se negatiivinen asia mikä seuraa, on epävarmuuspiikki ja hämmennys, dysforian nousu mieleen ja todennäköisesti asian kelaaminen vähintään loppupäivän: vaikka kuinka yritän näyttää maskuliiniselta, miksi tuokin niin selkeästi näkee minut naisena? Mitä pitäisi tehdä ettei näin olisi? Tuleeko muu maailma koskaan näkemään minua kuten olen?
   Ymmärsinkö nyt oikein, että olet naisen vartaloon syntynyt mies, joka yrittää näyttää maskuliiniselta ja ihmettelee, miksi tulee nähdyksi naisena?
   Jos olet syntynyt naisen vartaloon, niin sitten sinut nähdään naisena, kunnes itse korjaat tuon näkemyksen.
   Jotkut naiset nyt vain näyttävät maskuliinisilta, mutta aika monia loukkaisi tulla sen vuoksi nähdyiksi miehinä. Ulkopuoliset eivät voi tietää, keille maskuliinisuus on itseilmaisua ja keille ei.
   Valtaväestön maailma nyt vain pyörii sukupuolen ja jatkuvan sukupuolituksen ympärillä. En minäkään sitä tajua, enkä siitä tykkää, mutta haluan elää normaalia elämää ilman, että väännän jokaisesta päivästäni hirveää taistelua, ja siksi minun on hyväksyttävä tämä maailma ympärilleni sellaisena kuin se on.
   Minu nähdään aina sellaisena, miltä näytän. Jos en tykkää siitä, pitää yrittää näyttää erilaiselta. Se tulee ehkä onnistumaan, tai sitten ehkä ei, aika näyttää. Minun dysforiani on kuitenkin ihan minun oma ongelmani, eikä kenenkään muun. Jos se meinaa ruveta minulle murheeksi, niin minä voin joko olla heikko ja kiukutella maailmalle huono-osaisuudestani, tai sitten voin olla normaali ja jatkaa elämääni.
   PS. Me transsukupuoliset emme ole mikään erityisen arvioinnin kohteena oleva ryhmä. Vaikka väitätkin, että kukaan muu ei joudu jatkuvasti kuulemaan toisten näkemyksiä itsestä, niin kyllä joutuu, sinä olet vain ollut todella onnekas joutuessasi kuulemaan ulkopuolisten näkemyksiä ainoastaan sukupuolestasi. Pää pois perseestä.

   Lainaa

  68. Kielevä kettu 17.11.2020 20:20
   Tulos: -2 (18 ääntä)
   Säädytön lehmä: Ymmärrän Christinan tuskan... Juuri vähän aikaa sitten olin taksin kyydissä ja kuljettaja kehtasi neiditellä minua, vaikka olen rouva. Nyt en enää ollenkaan tiedä olenko minä naimisissa vaiko en. Kyllä minä taas mieleni niin pahoitin.
   Nimimerkkis sopii sun kommenttiin kuin nakutettu 🤣

   Lainaa

  69. Tulos: +16 (28 ääntä)
   Itävä oppilas, kiitos kommentista. Jos ymmärsin lukemani oikein, niin koet sukupuoli-identiteettisi suhteen epävarmuutta, koska sisäinen kokemuksesi on ristiriidassa ulkonäkösi (ja uskallanko sanoa ... biologisen sukupuolesi?) kanssa? En väheksy lainkaan kokemustasi, jos näin on. Uskon, että se aiheuttaa haittaa ja jonkin asteista kärsimystä elämässäsi. Itse tiedät parhaiten. Mutta mitä kokemuksesi tulisi tarkoittaa ulkomaailman ja muiden ihmisten kannalta, on mielestäni kinkkistä. Siinä on kyse niin ihmiselämän ja sen kokemisen perusasioista, että painostamalla kaikki ihmiset (kärjistetysti ilmaisten) käsittämään sukupuoli tavalla, joka ei suurimmalle osalle tunnu luonnolliselta, ratkaistaan ehkä joidenkin sukupuolen tai sen kokemisen ristiriitoja kärsivien ongelma, mutta aiheutetaan samalla nippu uusia ongelmia. Ihminen on hyvin ”sukupuolinen” olento, niin kuin omalla tavallaan useimmat eläimet. Kyse ei ole pelkästään siitä, miten sukupuolisuutta ajatellaan, vaan myös valmiiksi kirjoitetuista tunteista, toimintamalleista jne. Jos siis vastustetaan esimerkkitarkkailijahenkilön tapaa kokea sukupuolet ja sukupuolisuus ja miehisyys ja naiseus jne. siksi, että se loukkaa jotakuta TOISTA, vastustetaan silloin samalla tuon tarkkailijan sukupuolisuuteen liittyvää kokemusmaailmaa ylipäänsäkin. Jos näkisin sinut, en pohjaisi mielipidettäni sinusta siihen, mitä minun on tai ei ole oikeus sinusta ajatella, tai miten minun ”kuuluu” sinut määritellä, vaan siihen, mitä itse muutenkin koen sukupuolisuuden olevan ja mitä tunnen siihen liittyen. Tarkoitan, että se, miten näkisin sinut jos sinut kohtaisin, liittyy mielestäni enemmän minuun itseeni ja kokemusmaailmaani, kuin siihen mitä sinä itsellesi olet, ja minkä sille muka mahtaa? Ongelmaa ei voi ratkaista niinkään, että sukupuolisuuskäsitykset eivät saisi tulla esille ihmisen puheissa, koska puhe on ihmisen sosiaalisuuden yksi merkittävimpiä ilmenemismuotoja, ja ihmisen sosiaalisuuteen kuuluu oman kokemusmaailman perusasioiden ilmaiseminen. En sano, että ratkaisu tähän olisi se, että kaikki saavat piitata aina vain omasta navastaan ja vähemmistöjen pitää olla hiljaa, mutta en näe ratkaisuna sitäkään, että sukupuolensa ehkä jollain tapaa ristiriitaisesti kokevat saisivat määrittää sukupuolisuuden peruskysymyksiä muille. Ja en todellakaan tarkoita tätä pahalla. Kysymyksesi minun subjektiivisen näkemykseni validiudesta koskien sinun sukupuolikokemustasi on mielenkiintoinen. On pakko vastata: kyllä, minusta minun subjektiivinen näkemykseni sinun sukupuolestasi on yhtä validi, kuin sinun omasi, mutta toki vain saatavillani olevien tietojen tarkkuudella eikä sen enempää. Subjektiivisuus kun ei juuri tämän sukupuolikysymyksen kohdalla muutu luonteeltaan miksikään, eikä oikeaa vastausta voi jättää minusta hyväksymättä sillä perusteella, miltä se joistain tuntuu. Subjektiivisuus ei vain toimi siten, että toisen subjektiivinen näkemys olisi enemmän oikea, se olisi paradoksaalista. Tiedätkö sen vertauksen, jossa kaikki koskevat eläintä silmät sidottuna eri kohdasta ja siten kokevat eläimen eri tavoilla eri ”näkökulman” takia, mutta ovat omalla tavallaan kaikki silti oikeassa? Mielestäni tämä on sama asia; sinä näet peilissä paljon muutakin kuin ulkonäkösi. Näet kaiken minäkäsitykseesi integroimasi seksuaalisuuden ja omaksumasi sukupuolikäsitykset yhdessä peilikuvasi kanssa. Minä taas näen sinua katsoessani omat käsitykseni ja peilaan sinua ”luokitellessani” tapaani luokitella itsenikin. Eli katsomme ”sinua” molemmat, mutta kuitenkin samalla katsomme myös molemmat melko eri asiaa. Sinä näet ennen kaikkea identiteettisi, minä ennen kaikkea biologiset ominaisuutesi (siis sen osan, mikä niistä ulospäin näkyy). Eli, subjektiiviset näkemyksemme eivät tavallaan riitele toistensa kanssa siten, kuin välillä vaikuttaa, vaan ne myös koskevat osin eri asioita. Mielestäni validia HYVINVOINNIN kannalta on se, mitä itse ajattelet itsestäsi. Sillä pitäisi olla sinulle SUBJEKTIIVISTA merkitystä kaikkein eniten. Joten sinun elämäsi kannalta minun näkemykseni sinun sukupuolestasi ei todellakaan tarvitse olla kovin validi. :) Valitan, ettei tällainen keskustelualusta anna mahdollisuutta avata näitä asioita kunnolla. Pitää vetää mutkia vähän suoraksi, kun muuten tulisi sivukaupalla tavaraa.

   Lainaa

  70. Kunnioitetaan toisiamme 17.11.2020 21:57
   Tulos: +1 (27 ääntä)
   Christina on oikeassa siitä, että jokaista pitäisi kunnioittaa ja kuski voisi olla sukupuolittamatta matkustajia huudahduksissaan. Mielenkiintoista, että Feissarimokat lähtee tuoman sukupuolitus-keskustelua alustalleen. Aika mautonta jopa.

   Lainaa

  71. Säädytön lehmä 17.11.2020 23:01
   Tulos: +10 (12 ääntä)
   Kielevä kettu: Nimimerkkis sopii sun kommenttiin kuin nakutettu 🤣
   Meinasin sanoa että vielä paremmin ajatusmaailmaan, mutta nyt vasta tajusin tuon mainitsemas yhteyden... :D 

   Lainaa

  72. Pesemätön kobra 18.11.2020 0:25
   Tulos: -8 (40 ääntä)
   Samoilla perusteilla voisi pahastua myös bussikuskin toivotuksesta "hyvää huomenta". Jos matkustaja sattuu vaikka olemaan masentunut, ja kokee kyseisen päivän kaikkea muuta kuin hyväksi, niin tuollainen olettaminen voi satuttaa. Anteeksi, oletitko juuri mielialani?

   Lainaa

  73. Itävä oppilas 18.11.2020 0:26
   Tulos: +17 (25 ääntä)
   Itselatautuva matelija: Ymmärsinkö nyt oikein, että olet naisen vartaloon syntynyt mies, joka yrittää näyttää maskuliiniselta ja ihmettelee, miksi tulee nähdyksi naisena? Jos olet syntynyt naisen vartaloon, niin sitten sinut nähdään naisena, kunnes itse korjaat tuon näkemyksen. Jotkut naiset nyt vain näyttävät [...]
   Ohhoh. 
   Ymmärsit tai luit kyllä kommenttini väärin: en lainkaan missään kohtaa väittänyt, etteikö ”kukaan muu joutuisi kuuntelemaan muiden mielipiteitä itsestä.” Tietenkin joutuvat, varmasti kaikki joskus. Yleensä vaan tuntuu että muissa yhteyksissä oman mielipiteensä kertomista vieraasta ihmisestä pidetään huonona käytöksenä – mitä se mielestäni onkin – paitsi sukupuolen yhteydessä. Pointtini oli vähän niinkuin kyseenalaistaa tämä asia. 
   Tosi hieno juttu jos maailman hyväksyminen sellaisena kuin se on toimii sinun kohdallasi. 
   Näkisin kuitenkin, että jos kaikki ajattelisivat samoin kuin sinä, ei mitään muutoksia tämän tai minkään muunkaan asian kohdalla  koskaan tapahtuisi, tai olisi koskaan tapahtunutkaan – miten muutosta voisikaan tapahtua, jos kaikki hyväksyisivät maailman sellaisenaan. Eli sikäli ihan hyvä homma minusta, että ihmiset ovat tässäkin suhteessa erilaisia. 

   Lainaa

  74. Tulos: -11 (33 ääntä)
   Kumea joutsen: Onhan tuo nyt ihan turhaa käyttää sukupuolettavia termejä tervehtiessä asiakkaita. Pelkkä ”huomenta”, ”hei” ”iltaa” jne kuulostaa muutenkin paremmalta ilman sitä herra/rouva/neiti -jatketta. Muuten en näe siinä mitään pahaa, että puhutaan tytöistä ja pojista.
   Ei muuten kuulosta. Päivää Herra ja päivää Rouva, kuulostaa paljon paljon asiallisemmalta kuin pelkkä hei. Neidittelyssä ja herrottelussa kuuluu paljon enemmän kohteliaisuus ja toisen huomaaminen. Jos joskus menee väärin, ni mitä sitten? 

   Lainaa

  75. Tuota pikaa katkarapu 18.11.2020 1:48
   Tulos: -7 (17 ääntä)
   Kämänen pussieläin: Nykypäivänä on vaan se ongelma kun kaikesta loukkaannutaan. Esim hyväntuulinen tervehdys "huomenta rouva" on nyt saanut pahaa mieltä aikaiseksi.
   Töissä jokin aika sitten vanhempi miespuoleinen työkaveri sanoi jotain ojentaessaan, että "rouva on hyvä...". Hymähdin ja sanoin leikisti kauhistuneena, vitsailevasti, että "minä olen vielä neiti!". 
   Olen alle 30-vuotias ja kihloissa, en ole vielä rouva, mutta en näe asiassa mitään loukkaantumisen aihetta 😁 Sitten kun mieheni tekee minusta rouvashenkilön, ja muutenkin tässä ikäännyn, otan neitittelyt ja tytöttelyt kyllä mieluusti kohteliaisuutena!

   Lainaa

  76. Harvennettu mandariini 18.11.2020 2:09
   Tulos: +22 (34 ääntä)
   Oikeasti nuo herrat, rouvat, neidot mitkä lie on kyllä turhia tollasissa tervehdyksissä. Eikä vain Christinan mainitseman syyn takia. Vaan ihan muuten vain. Ja miten se kuski arpoo ketä naisista sanoo rouvaksi ja ketä neidoksi tai neidiksi?

   Lainaa

  77. Itävä oppilas 18.11.2020 2:58
   Tulos: +11 (17 ääntä)
   Banaani: Itävä oppilas, kiitos kommentista. Jos ymmärsin lukemani oikein, niin koet sukupuoli-identiteettisi suhteen epävarmuutta, koska sisäinen kokemuksesi on ristiriidassa ulkonäkösi (ja uskallanko sanoa ... biologisen sukupuolesi?) kanssa? En väheksy lainkaan kokemustasi, jos näin on. Uskon, että se [...]

   Kiitos vain itsellesi kun jaksoit vastata! Hyvä keskusteluhan on ihan parhaita juttuja, joskin lienet oikeassa siinä että tämä alusta on ehkä hieman hankala siihen.

   Jos jotenkin annoin ymmärtää olevani painostamisen kannalla, niin pahoittelen! Tietenkään ei ketään pidä painostaa mihinkään, ja eikös mm sen takia tässä nytkin keskustella että painostamisen sijaan jaetaan näkemyksiä. 

   Olen ihan samaa mieltä kanssasi siitä, että sukupuoli(suus) tarkoittaa eri ihmisille jossain määrin eri asioita ja kunkin oma kokemusmaailma näitä näkemyksiä vahvasti värittää, ja kuten jo aiemmin sanoin, toki kaikki saavat ajatella miten ajattelevat. En kuitenkaan edelleenkään ymmärrä, miksi kaikki ajatuksensa toisista ihmisistä tulisi voida sanoa ääneen? Sukupuolioletus tai mikä tahansa muukaan asia – miksi tuntemattomasta täytyy mitään oletuksia sanoittaa? Oletukset ja ajatukset saavat olla, ne muuttuvat jos muuttuvat ja pysyvät jos pysyvät, mutta miksi ne ensimmäiset oletukset pitäisi sanoa ääneen? En usko että se juurikaan haittaisi ihmistä sosiaalisena olentona, jos oletukset tuntemattomista pitää omana tietonaan. Kai omaa kokemusmaailmaansa voi ilmaista muutenkin kuin tekemällä oletuksia muista ihmisistä? Eikö voisi ennemmin vaikka kertoa itsestään ja kuunnella kun muut kertovat. Ja niiden kassatyöntekijöiden ja muiden vastaavien kohtaamisten kohdalla ehkä yksinkertaiset ”päivää”, ”kiitos” ja ”ole hyvä” riittävät. 

   Tuossa subjektiivisuusasiassa sinulla oli tosi paljon hyviä pointteja! Mutta olen vahvasti eri mieltä kanssasi siitä, että olisi jotenkin subjektiivisuuden luonteen vastaista sanoa, että joku näkemys on toista parempi, tarkempi tai validimpi; kuten sanoit, subjektiiviset näkemykset eroavat muun muassa paljolti siinä, kenellä on enemmän hyviä perusteita näkemykseensä. Jotakin lähtökohtaisesti niin omakohtaista asiaa, kuin oma sukupuoleni, koskien minulla on valtavasti enemmän perusteltuja syitä omaan näkemykseeni, kuin kellään muulla. Näin ollen näkemykseni on relevantein. Samoin tietysti jokaisen ihmisen kohdalla omaa sukupuoltaan koskien. 

   Ja tosiaan, mahd suoraviivaisestihan täällä on yritettävä kirjoittaa, eihän siitä pääse mihinkään. Uskon kyllä saaneeni olennaisen irti kommentistasi, toivottavasti ainakin! Kuten jo aiemmin totesin, sinulla oli paljon hyviä pointteja joista saa paljon miettimisen aihetta – ja juuri siitä syystä keskusteleminen onkin parhaita juttuja!

   Lainaa

  78. Tulos: +8 (10 ääntä)
   Minua luultiin kerran narikassa Jethroksi. Neidiksi kutsuminen olisi tuntunut paremmalta...

   Lainaa

  79. Tulos: +2 (16 ääntä)
   Vanha isäni on likinäköinen ja tuli joskus kehaisseeksi torilla vaalityötä tehneen hehkeän neitosen ryntäitä. Kyseinen hehkeä neitonen oli Timo Soini.

   Lainaa

  80. Itselatautuva matelija 18.11.2020 10:42
   Tulos: -11 (19 ääntä)
   Itävä oppilas: Ohhoh. Ymmärsit tai luit kyllä kommenttini väärin: en lainkaan missään kohtaa väittänyt, etteikö ”kukaan muu joutuisi kuuntelemaan muiden mielipiteitä itsestä.” Tietenkin joutuvat, varmasti kaikki joskus. Yleensä vaan tuntuu että muissa yhteyksissä oman mielipiteensä kertomista vieraasta ihmisestä pidetään huonona käytöksenä – mitä se mielestäni onkin – paitsi sukupuolen yhteydessä.
   Sinä sanoit: "Suurimman osan ihmisistä vain ei ehkä tarvitse jatkuvasti kuulla muilta, kuinka eri tavalla muut hänet näkevät, sitä neuvottelua ei tarvitse muun maailman kanssa koko ajan käydä, koska yleensä nämä näkemysristiriidat eivät nouse tauotta esiin. En tiedä onko muita sosiaalikategorioita tai identiteetin osia, joita kaupan kassa sinusta olettaa ja vieläpä sanoo tämän oletuksen ääneen. 
   Erilaiset subjektiiviset näkemykset mahtuvat kyllä maailmaan, mutta oletko todella varma, että itse haluisit jatkuvasti kuulla vierailta ihmisiltä kuinka he sinut näkevät?"
   Vastauksena kysymyksiisi: kaikki ovat jatkuvan ulkoisen arvostelun kohteena koko ajan. On monia muita sosiaalikategorioita ja identiteetin osia, joita myös kaupan kassa olettaa ja vieläpä sanoo ääneen. Esimerkiksi ihonväri, kulttuuri, kieli, terveys/sairaus, ja ihan vain kasvojen miellyttävyys. Jos naamasi sattuu näyttämään toisten mielestä epärehelliseltä, tai jos sairauden vuoksi vaikutat päihtyneeltä, niin sinua voidaan kieltäytyä kokonaan palvelemasta, ja siinä tilanteessa sinun ajatellaan olevan pahis, siinä missä palvelusta kieltäytyvän asiakaspalvelijan ajatellaan vain tekevän työtään.
   Ja sinä itse luet minun kommenttini eri tavalla kuin ne tarkoitan. Olenko missään sanonut, etten puuttuisi ongelmiin ja yrittäisi korjata korjattavissa olevia asioita paremmiksi?
   Mutta jos kaupan kassalla tervehtimisestä tulee paha mieli, niin silloin ihmisellä on tasan kaksi vaihtoehtoa. Joko pahoitat mielesi, tai päätät pärjätä sen kanssa. Ei ole olemassa sellaista kolmatta vaihtoehtoa, että poljet vähän jalkaasi, valistat toisia oikealla mielipiteelläsi, ja napsautat sormiasi, jolloin maailma muuttuu kertaheilahduksella sateenkaarilla rilluttelevaksi utopiaksi, jossa kaikkien tarpeisiin vastataan tasavertaisesti. 
   Jos päättää pahoittaa mielensä, niin ongelma on mielenpahoittajan mielenterveydessä. Tervehtimisestä loukkaantuva ihminen on heikko surkimus, joka tahallaan kehittelee itselleen leikkiongelmia, koska on liian heikko käsitelläkseen oikean elämän oikeita ongelmia.
   Jos taas päättää pärjätä asian kanssa, niin energiaa säästyy oikeiden ongelmien ratkaisemiseen. Minä olen valinnut näin.

   Lainaa

  81. Itävä oppilas 18.11.2020 12:37
   Tulos: +10 (16 ääntä)
   Itselatautuva matelija: Sinä sanoit: "Suurimman osan ihmisistä vain ei ehkä tarvitse jatkuvasti kuulla muilta, kuinka eri tavalla muut hänet näkevät, sitä neuvottelua ei tarvitse muun maailman kanssa koko ajan käydä, koska yleensä nämä näkemysristiriidat eivät nouse tauotta esiin. En tiedä onko muita sosiaalikategorioita [...]
   Sanon nyt vielä kerran, että tietysti kaikki tekevät arvioita ja oletuksia muista koko ajan. Pointti oli se, sanotaanko näitä ääneen. Se, ettei päihtyneen oloiselle myydä vaikka alkoholia (vai mitä tarkoitit tuolla ”kieltäytyy palvelemasta”?), on mielestäni vähän eri asia. Sen sijaan jos asiakaspalvelija todella kommentoi asiakkaan uskontoa, kulttuuria, ihonväriä tai jotakin muuta, on se ehdottoman väärin, ja toivon todella ettei sellaista tapahtuisi. 
   Sitten vielä totean että oikeastaan kyllä, on kolmas vaihtoehto. Voi siinä tilanteessa antaa olla, koska on totta, ettei se randomin väärin sukupuolittaminen maailmaa kaada, vaikken edelleenkään ymmärrä miksi sukupuolittamisia pitää ylipäätään ääneen sanoa. Joka tapauksessa se, ettei tilanteesta nosta äläkkää, ei tarkoita sitä, etteikö toisessa tilanteessa asiasta voisi ihmisten kanssa keskustella – kuten täällä, missä on tavallaan aiheeseen liittyvä aloitus ja sen alla keskustelua. En ymmärrä miksi pitäisi päättää, että joko asiaa ei kommentoi koskaan missään, tai sitten koko ajan kaikkialla. Eihän se nyt niin voi mennä. 
   Ja sitten tuohon, missä ensin totesit ihmiset, jotka harmistuvat väärin sukupuolitetuksi tulemisesta, mielenterveysongelmaisiksi, ja sen jälkeen heidät ”heikoiksi surkimuksiksi”, en rehellisesti tiedä mitä pitäisi sanoa. Aika karu näkemys jos minulta kysytään, ja ihan hirvittävän mustavalkoinen tapa tarkastella asioita.  

   Lainaa

  82. Itselatautuva matelija 18.11.2020 13:03
   Tulos: -5 (17 ääntä)
   Itävä oppilas: Sanon nyt vielä kerran, että tietysti kaikki tekevät arvioita ja oletuksia muista koko ajan. Pointti oli se, sanotaanko näitä ääneen. Se, ettei päihtyneen oloiselle myydä vaikka alkoholia (vai mitä tarkoitit tuolla ”kieltäytyy palvelemasta”?), on mielestäni vähän eri asia. Sen sijaan jos [...]
   Mietipä hetki, miltä tuntuu sairastaa jotain tautia, joka vääristää koordinaatiotasi ja elekieltäsi sellaiseksi, että näytät jatkuvasti päihtyneeltä, ja että ulkomaailma näkee sinut aina jonain päihteidenkäyttäjänä, vaikka itse tietäisit, ettet olekaan? Miten tämä eroaa siitä, että ulkomaailma näkee sinut aina naisena, vaikka itse tiedät olevasi jotain muuta? No, eroaahan se siinä, että netin keskustelupalstoilla sinä saat myötätunnot puolellesi, kun taas sairaille sanotaan, että "eivät toiset voi tietää oletko päihtynyt vai sairas". Mikä on täysin totta. 
   Päihtyneen oloisena sinua voidaan kieltäytyä palvelemasta monissa ajanviettopaikoissa (uimahalleissa, elokuvateattereissa, baareissa), siis sen lisäksi, että sinulle ei myydä alkoholia.
   Ja esimerkiksi romaniväestö on ollut paljonkin otsikoissa kohtaamansa syrjinnän vuoksi. Me transsukupuoliset emme ole ainoita, joiden kohtelua säätelee ulkopuolisten arviot ulkoisesta olemuksestamme.
   Maailma ei pyöri palvellakseen yksilön tarpeita. Siihen joko sopeutuu tai sitten ei. Jos ei sopeudu, on heikko. Se, että asioista keskustelee, ei vielä tee ihmisestä yhteiskuntakelvotonta, heikkoa surkimusta, mutta se tekee, jos joku saa paniikkikohtauksen ja kuolee siihen kun bussikuski sanoo "hyvää päivää rouva".

   Lainaa

  83. Kielevä kettu 18.11.2020 14:21
   Tulos: +7 (7 ääntä)
   Säädytön lehmä: Meinasin sanoa että vielä paremmin ajatusmaailmaan, mutta nyt vasta tajusin tuon mainitsemas yhteyden... :D 
   Kaikki ei vissiin ymmärtänyt, vissiin oma vitsi paras vitsi :D

   Lainaa

  84. Tulos: -13 (23 ääntä)
   Itävä oppilas: Itse ainakin pyrin jatkuvasti ymmärtämään muita, enkä nosta väärin sukupuolittamisesta äläkkää. Mutta kyllä se silti tuntuu semi paskalta, kun parhaansa tekee näyttääkseen mahdollisimman maskuliiniselta, mutta silti tulee jatkuvasti sukupuolitetuksi naiseksi (johtuuko sitten ruumiinrakenteesta, [...]
   Eli siis kyseessä on nimenomaan häiriö, joka aiheuttaa ongelman, dysforia. Ei se ongelma ole oikeasti siinä sukupuolessa, kun ei se ole mitenkään rikki, eikä sitä voi hoidoilla korjata (korjausleikkauksetkin ovat vain kosmeettisia, emme me osaa rakentaa biologiselle miehelle naisen sukupuolielimiä ja toimivaa kohtua tai toisinpäin), ainoa mitä yritetään hoitaa on sen ihmisen mieli ja oma käsitys asiasta. Eikä ratkaisu silloin ole ympäristön muutoksessa, vaan henkilön pitäisi itse päästä sinut itsensä kanssa ja hyväksyä itsensä sellaisena kuin on.
   Ymmärrän sukupuolen korjaushoidot samanlaisena asiana kuin kauneusleikkaukset. En itse kannata niitä ollenkaan vaan ajattelen, ettei omaa kehoaan kannata epäterveellä tavalla (tähän lasketaan leikkaukset ja hormonihoidot, molemmissa kuitenkin aiheutetaan keholle häiriötä) lähteä muokkaamaan mistään muusta kuin terveydellisesti välttämättömästä syystä. Mutta jos jollekin on ylitsepääsemättömän tärkeää muokata omaa fyysistä ulkomuotoaan, niin hän saa sen aikuisena ihmisenä tehdä. Siitä huolimatta se sukupuoli ei tule sinua jättämään rauhaan sillä, että tukahdutat kaiken siitä muistuttavan. Se on kuitenkin olemassa aina, ja ainoa keino päästä sen aiheuttamasta ahdistuksesta eroon on hyväksyä asia ja itsensä. 

   Lainaa

  85. Tulos: +4 (12 ääntä)
   Itävä oppilas: Kiitos vain itsellesi kun jaksoit vastata! Hyvä keskusteluhan on ihan parhaita juttuja, joskin lienet oikeassa siinä että tämä alusta on ehkä hieman hankala siihen.Jos jotenkin annoin ymmärtää olevani painostamisen kannalla, niin pahoittelen! Tietenkään ei ketään pidä painostaa mihinkään, ja eikös [...]
   Toisaalta, jonkun subjektiivinen käsitys sukupuolesta voi erota sinun käsityksestäsi niin paljon, että hän käsittää sukupuolen vain sellaisina asioina, joita voi ulkoisesti arvioida. Hänen maailmankuvassaan hänellä on paremmat ja totuudenmukaisemmat perustelut kuin sinulla, jonka perustelut pohjautuvat asioihin, joihin hän ei usko. Joten siinä mielessä kenenkään subjektiivinen käsitys ei voi olla toista parempi, koska paremmuuden käsitys itsessään on subjektiivinen.
   Kun taas aletaan puhumaan asioista, joihin on vain yksi oikea vastaus, eli "kuinka monta kolikkoa tässä kupissa on", ei asia ole enää subjektiivinen, vaan objektiivinen, vastaus ei voi muuttua kenenkään tulkinnasta huolimatta, eikä kenenkään perustelut tai niiden paremmuus vaikuta siihen.

   Lainaa

  86. Peräjälkeen appelsiini 18.11.2020 17:38
   Tulos: 0 (6 ääntä)
   Ranskassa naiset tykkäävät kun sanoo Bonjour Mademoiselle. Naisen iästä riippumatta. On vanhemmalle naiselle kehu.

   Lainaa

  87. Tulos: -10 (20 ääntä)
   Mäntylahti-Piiras: tiedän tunteen, itse olen Leopard 2A6 taistelupanssarivaunu ja jatkuvasti ihmiset puhuttelevat "herraksi" kun oikea termi olisi "vaunu"
   Sama täällä! Pitäiskös meidän Leopard-vaunujen perustaa oma alaryhmä ja puolue etuamme ajamaan?!
   Ärsyttää, kun kaikki vaan kuvittelee mitä lie, eikö yhtään tiedä!

   Lainaa

  88. Itävä oppilas 18.11.2020 17:57
   Tulos: +6 (8 ääntä)
   Nimi: Toisaalta, jonkun subjektiivinen käsitys sukupuolesta voi erota sinun käsityksestäsi niin paljon, että hän käsittää sukupuolen vain sellaisina asioina, joita voi ulkoisesti arvioida. Hänen maailmankuvassaan hänellä on paremmat ja totuudenmukaisemmat perustelut kuin sinulla, jonka perustelut [...]
   Subjektiivinen näkemys, mielipide, voi kyllä perustua objektiivisesti arvioitaviin asiantiloihin. Näkemyksistä väittelyhän on paljolti juuri sitä, että käydään läpi eri osapuolien perusteluja, ja arvioidaan, kenen perustelut toimivat ja näin parhaiten tukevat näkemystä, jota perustellaan. Myös tieteentekeminen perustuu pitkälti nimenomaan tähän. 

   Lainaa

  89. Tulos: +8 (8 ääntä)
   Itselatautuva matelija: Mietipä hetki, miltä tuntuu sairastaa jotain tautia, joka vääristää koordinaatiotasi ja elekieltäsi sellaiseksi, että näytät jatkuvasti päihtyneeltä, ja että ulkomaailma näkee sinut aina jonain päihteidenkäyttäjänä, vaikka itse tietäisit, ettet olekaan? Miten tämä eroaa siitä, että ulkomaailma näkee [...]
   Tarkoitatko, että mistään ongelmasta ja sen mahdollisista ratkaisuista ei saa keskustella, ennen kuin muut samankaltaiset ongelmat on ratkaistu? Jos et, pyydän sinua selventämään, mitä ajat takaa, koska en ymmärrä pointtiasi.
   <blockquote>Se, että asioista keskustelee, ei vielä tee ihmisestä yhteiskuntakelvotonta, heikkoa surkimusta, mutta se tekee, jos joku saa paniikkikohtauksen ja kuolee siihen kun bussikuski sanoo "hyvää päivää rouva".</blockquote>
   Entä se, että joutuu paniikkiin ja vääristelee toisen sanomisia, ettei tarvitsisi harkita, olisiko kahden ääripään välissä jokin kumpaakin parempi vaihtoehto?

   Lainaa

  90. Itävä oppilas 18.11.2020 18:07
   Tulos: +11 (15 ääntä)
   Nimi: Eli siis kyseessä on nimenomaan häiriö, joka aiheuttaa ongelman, dysforia. Ei se ongelma ole oikeasti siinä sukupuolessa, kun ei se ole mitenkään rikki, eikä sitä voi hoidoilla korjata (korjausleikkauksetkin ovat vain kosmeettisia, emme me osaa rakentaa biologiselle miehelle naisen sukupuolielimiä [...]
   En tiedä mikä lähde sinulla näiden väitteiden tukena on. 
   Joka tapauksessa sukupuoliristiriita on lääketieteellisesti todettu ja tutkittu ilmiö, johon hormonihoitojen ja kirurgisten hoitojen on todettu auttavan. 
   Kaikki eivät hoitoja tarvitse, lisäksi hoidontarve on muutenkin yksilöllistä. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö hoidoista olisi apua niille, jotka niitä ylipäätään tarvitsevat. 

   Lainaa

  91. Keittiötön kotieläin 18.11.2020 18:10
   Tulos: +9 (17 ääntä)
   Globaali pingviini: Sukupuolia on kaksi: uros ja naaras. Fakta. Muut on mielenterveydellisiä ongelmia, lukuun ottamatta äärimmäisen harvinaisia biologisia poikkeamia, yleisin lienee hermafrodiitti.. Seksuaaliset suuntautumiset on luku erikseen..
   Itseasiassa nykypäivänä tunnetaan faktana se, että ihmisen sukupuoli kehittyy kahdessa vaiheessa. Sikiöaikana muodostuu ensin fyysinen sukupuoli jonka syntymekanismi on monelle tuttu. Tämän jälkeen muodostuu sikiön mentaalinen sukupuoli. Luonnon tavoitteena toki on muodostaa ne samanlaisiksi geenien määräämänä, mutta jos tässä välissä tapahtuu jokin kehitykseen vaikuttava häiriö, niin mentaalinen sukupuoli voi muodostua eriksi kuin fyysinen. Eli kyseessä ei ole niinkään mieleinhäiriö, vaan ennemminkin synnynnäinen ominaisuus

   Lainaa

  92. Itselatautuva matelija 18.11.2020 19:22
   Tulos: 0 (12 ääntä)
   Tane: Tarkoitatko, että mistään ongelmasta ja sen mahdollisista ratkaisuista ei saa keskustella, ennen kuin muut samankaltaiset ongelmat on ratkaistu? Jos et, pyydän sinua selventämään, mitä ajat takaa, koska en ymmärrä pointtiasi.
   En tietenkään tarkoita. Ei kaikkia maailman ongelmia voi ratkaista, niitä voi vain pikkuhiljaa yrittää muuttaa parempaan suuntaan. Minusta on vain aika epäreilua valittaa siitä, miten "me transsukupuoliset olemme ainoa ryhmä, jotka joudumme ääneen kuuntelemaan toisten arviointia ulkomuodostamme", vaikka monet muut kokevat ihan samaa, ja vieläpä paljon tuhoisammin kuin jotkut meistä transsukupuolisista.
   Kaikesta, myös sukupuolikäsityksistä saa minun puolestani keskustella, niin minä itsekin mielelläni keskustelen.
   Mutta se, jos menet nettiin sanomaan, että "toiset ei saa puhua sukupuolittavasti koska siitä tulee mulle paha mieli" ei ole keskustelua. Se on vänkäämistä, kiukuttelua ja jalanpolkemista, jolla ei saavuteta muuta kuin itsensä naurunalaiseksi.
   Keskustelu olisi sitä, että pyritään selvittämään, mistä sukupuolittava puhe on saanut alkunsa, mitä tarvetta se ihmisissä palvelee, missä sen käyttö on nykyään tarkoituksenmukaista ja missä ei, ja millä tavalla yhteiskuntaa olisi realistisesti mahdollista muuttaa palvelemaan useampia ihmisiä yhtä aikaa. Joten ole hyvä ja ryhdy keskustelemaan heti kun haluat.

   Lainaa

  93. Rappeuttava hauki 18.11.2020 20:13
   Tulos: -2 (2 ääntä)
   Ismo trololoo

   Lainaa

  94. Tulos: -5 (5 ääntä)
   -x-x-: Minua luultiin kerran narikassa Jethroksi. Neidiksi kutsuminen olisi tuntunut paremmalta...
   Minua on luultu usein Jethro Tullin Ian Andersoniksi. Syynä voi olla kookas huilu, jonka mieluusti jätän heilumaan kaiken kansan nähtäville.

   Lainaa

  95. Tulos: -2 (6 ääntä)
   Itävä oppilas: En tiedä mikä lähde sinulla näiden väitteiden tukena on. Joka tapauksessa sukupuoliristiriita on lääketieteellisesti todettu ja tutkittu ilmiö, johon hormonihoitojen ja kirurgisten hoitojen on todettu auttavan. Kaikki eivät hoitoja tarvitse, lisäksi hoidontarve on muutenkin yksilöllistä. Tämä ei [...]
   Logiikka, tiedät itsekin ettei esimerkiksi kirurgialla korjata tässä tapauksessa viallista ruumiinosaa. Vaikka korjausleikkaus auttaisi henkilön oloa, niin siinä silti nimenomaan hoidetaan mieltä, eikä kehoa.
   Koitan vain sanoa, että mieli on ainoa asia, jota "sukupuoliristiriidan" tapauksessa voi yrittää hoitaa, koska mitkään hoidot eivät tee biologisesta miehestä biologista naista tai toisinpäin, eikä sukupuoliristiriita ole siis niin ratkaistavissa. Jos joku kuitenkin kokee saavansa apua tai parempaa oloa tällaisesta kehonmuokkauksesta, niin olkoon hänellä vapaus toteuttaa se. 

   Lainaa

  96. Tulos: 0 (4 ääntä)
   Keittiötön kotieläin: Itseasiassa nykypäivänä tunnetaan faktana se, että ihmisen sukupuoli kehittyy kahdessa vaiheessa. Sikiöaikana muodostuu ensin fyysinen sukupuoli jonka syntymekanismi on monelle tuttu. Tämän jälkeen muodostuu sikiön mentaalinen sukupuoli. Luonnon tavoitteena toki on muodostaa ne samanlaisiksi geenien [...]
   Miten tämä mentaalinen sukupuoli määritellään ja miten se ilmenee? Siis muuten kuin, että "henkilö tuntee olevansa uros/naaras".

   Lainaa

  97. Tulos: +1 (3 ääntä)
   Keittiötön kotieläin: Itseasiassa nykypäivänä tunnetaan faktana se, että ihmisen sukupuoli kehittyy kahdessa vaiheessa. Sikiöaikana muodostuu ensin fyysinen sukupuoli jonka syntymekanismi on monelle tuttu. Tämän jälkeen muodostuu sikiön mentaalinen sukupuoli. Luonnon tavoitteena toki on muodostaa ne samanlaisiksi geenien [...]
   Tätä nimittäin kun Googlaa, niin löytää vain sellaisia lähteitä jotka eivät erityisen faktapohjaisilta vaikuta. Ehkä en tiedä oikeita hakusanoja päästäkseni asian jäljille.  Sukupuoli-identiteetti on lähin tuntemani fakta, jonka voin aiheeseen liittää, mutta se ei ole sama asia kuin kuvailemasi kaltainen "mentaalinen sukupuoli", sillä sukupuoli-identiteetti muovautuu myös elämän aikana eikä ole pelkästään mikään sisään rakennettu synnynnäinen ominaisuus.

   Lainaa

  98. Tulos: +4 (4 ääntä)
   Myötätunnoton hilleri: joka mulle esittäytyy keksittynä terminä
   Kaikki termit ovat keksittyjä.

   Lainaa

  99. Tulos: +1 (5 ääntä)
   Kämänen pussieläin: Nykypäivänä on vaan se ongelma kun kaikesta loukkaannutaan. Esim hyväntuulinen tervehdys "huomenta rouva" on nyt saanut pahaa mieltä aikaiseksi.
   No toisaalta onko sinne huomeneen pakko sitä sukupuolta ja siviilisäätyä lähtee arvailemaan? En kyllä jonkun hyväntuulisesta rouvittelusta tai myöskään neidittelystä tervehdyksen yhteydessä ota nokkiini, mutta ei niistä kumpikaan ihan oikeinkaan ole. Sitten kun joku keksii heittää veikkauksella, jotta "hyvää huomenta jonkun avovaimo!" voisin heittää virtuaaliset yläfemmat.

   Lainaa

  100. Itselatautuva matelija 21.11.2020 14:37
   Tulos: +2 (8 ääntä)
   Jämä: No toisaalta onko sinne huomeneen pakko sitä sukupuolta ja siviilisäätyä lähtee arvailemaan? En kyllä jonkun hyväntuulisesta rouvittelusta tai myöskään neidittelystä tervehdyksen yhteydessä ota nokkiini, mutta ei niistä kumpikaan ihan oikeinkaan ole.
   Koska se on muodostunut tavaksi. "Herra", "rouva" ja "neiti" ovat kohteliaisuussanoja, joilla on tarkoitus viitata toiseen henkilöön arvostuksella, ikään kuin arkipäivän kunniatitteleitä.
   On myös ollut tapana sanoa kohteliaasti "hyvää huomenta". Otetaan tämän ketjun aikaisemmasta viestistä esimerkiksi masentuneet ihmiset, joille huomen ei välttämättä olekaan hyvä. Ajatellaan, että ryhmä masentuneita ihmisiä pistäisi pystyyn nettisivun, jolla he vetoavat ihmisiä lopettamaan hyvän huomenen toivottamisen, koska se lannistaa heitä entisestään heidän masennuksessaan. He pyytäisivät, että kannattaisi mieluummin sanoa: "tänään on eri päivä kuin eilen", koska se on neutraali toteamus ilman mitään tunnelatauksia.
   Masennus on ihan oikea ongelma, jota ei tulisi vähätellä. Ja sekin on totta, että jos joku tapa häiritsee jotain ihmisryhmää, niin tätä ihmisryhmää tulisi kuunnella siinä ja tapoja tulisi pyrkiä muuttamaan paremmiksi.
   Mutta miten tällainen muutos saataisiin REALISTISESTI aikaan? Miten voit mahdollisesti saada kokonaisen yhteiskunnan lakkaamaan sanomasta jotain, mitä useimmat ovat tottuneet pitämään hyvää mieltä tuottavana toivotuksena? Miten nopeasti lakkaisit itse toivottamasta hyvää huomenta? Varsinkaan silloin, jos vain osa masentuneista haluaa muuttaa nuo toivotukset, ja osa ei!
   Kieli kehittyy itsekseen, sitä ei voi käskeä muuttumaan. Kun sukupuolen kirjavuus aletaan nähdä normaalimpana ilmiönä, niin kieli kyllä seuraa asenteiden perässä. Ensin vain pitäisi onnistua näyttämään, että sukupuolivähemmistöt ovat ihan normaaleita ihmisiä, eivätkä kaikesta loukkaantuvia itkupillejä.

   Lainaa

  101. Myötätunnoton hilleri 24.11.2020 7:57
   Tulos: -1 (5 ääntä)
   Eri: Intersukupuolisia on vajaa prosentti väestöstä eli Suomessakin tuhansia. Ovatko he jotain satuolentoja? intersukupuolisuus.fi/faq
   Intersukupuoliset ovat tietenkin olemassa, he jäivät huomiotta tekstissäni.
   Mutta heissäkin löytyy vain kahta sukupuoleen liitettäviä merkkejä, naaraspuolisia sekä uropuolisia(eli niitä kahta), ei mitään kolmatta.
   Intersukupuoliset ovatkin se asia, miksi tarvimme termin "muunsukupuoleinen", osa toki päätyy kokemaan itsensä naisena/mieheä pelkästään, mutta osa ei varmaankaan idenitifoidu kumpaakaan.  En tiedä, en ole nähnyt aiheesta tutkimusta
   Mutta "muunsukupuolinen" termistä on tullut vähän selllainen trendilauseke osalle naisista ja miehistä (enempi naisista), kun halutaan erottautua massasta juurikin typerillä syillä kuten "en pidä meikeistä niin en voi olla pelkkä nainen"
   Miksi ei voi? Ai niin kun omassa päässäsi olet tehnyt tiukan luokittelun siitä, mikä on naiselle sallittua tai pakollista ja mikä on ehdoton ei. Eiköhän nämä trendikkäät vähen kun "NB" ei olekaan enää niin erikoisuus ja jäljelle jää ne todelliset itsensä muunsukupuoliseksi tuntevat.

   Lainaa

  102. biologiakin kertoo 25.11.2020 10:39
   Tulos: +1 (3 ääntä)
   Globaali pingviini: Sukupuolia on kaksi: uros ja naaras. Fakta. Muut on mielenterveydellisiä ongelmia, lukuun ottamatta äärimmäisen harvinaisia biologisia poikkeamia, yleisin lienee hermafrodiitti.. Seksuaaliset suuntautumiset on luku erikseen..
   "äärimmäisen harvinaisia" niin, mitä nyt enemmän kun punatukkasia.

   Lainaa

  103. Unter den Linden 4.12.2020 11:01
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Ismo on vitun urpo. Typerys.

   Lainaa

  104. Tulos: 0 (0 ääntä)
   Sirpa Kylmissään: Totta, pitää tervehtiä "Huomenta ruho" tai "Hyvää päivää olio", sitten ei tule paha mieli.
   Mites olis ihan vaan "Huomenta" tai "Hyvää päivää"?

   Lainaa

  105. Rajaamaton maksamakkara 9.3.2021 19:25
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Muunsukupuoliset ovat sen verran marginaaliryhmä, että jos käy niin että "Sukupuolitetaan väärin", niin pitäisi vain korjata toisen virhe. Minua kerran lapsi kutsui ukoksi, korjasin tälle, että olen ihan kundi tai jätkä ja ikä ei vielä riitä "Ukotteluun" Jos käyttäisin Christianin logiikkaa, niin olisin ollut lapselle hiljaa ja myöhemmin netissä alkanu avautumaan hirveästä vääryydestä.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: bussi, bussikuski, herra, ilmiantaa, kasvi, kuski, mulletoi.com, neiti, rouva, sukupuolet, sukupuoli, tervehdys, tervehtiä