Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Ruokaa vaikeille ajoille

Purkkihernekeiton voi toki tehdä myös vaikeimman kautta.
Ruokaa vaikeille ajoille

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 57 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +853 (869 ääntä)
   Maalaisjärki tuntuu edelleen olevan suurella osalla hukassa.

   Lainaa

  2. Tulos: +996 (1000 ääntä)
   Juhalle voisi vinkata myös sen näppärän ohjeen keitetyn veden pakastamisesta. Saa sitten otettua helposti teevettä sopan kanssa tarjolle.

   Lainaa

  3. Tulos: +206 (380 ääntä)
   Mikä idea on edes pakastaa jauhelihaa jos sen aikoo sitten heittää pois kun se on sulanut?

   Lainaa

  4. Tulos: -115 (275 ääntä)
   Mikä Ilonan postauksessa on moka? Jos liha on ollut monta tuntia lämpimässä, niin kyllä se alkaa pilaantua jo sulaessaa pinnasta. Hyvin on mahdollista, että pakastin on lämmennyt nopeasti, jos se on juuri illalla laitettu täyteen lämmintä tavaraa eikä ole sitten ehtinyt jäätyä ennen vikaa. Eikä Ilona edes jauhelihasta kysele vaan muista tuotteista eli voiko esim leipää pakastaa uudelleen. Toki ylimääräinen hamstraaminen on pahasta, mutta kyllä muutaman päivän hätävara kannattaa kaikilla olla. Voihan Ilonalla olla isokin perhe ja pakkasessa nyt yhden flunssan kestolle ruokaa.

   Lainaa

  5. Piisamirotta 31.3.2020 4:09
   Tulos: +80 (88 ääntä)
   Uskomatonta.

   Lainaa

  6. Tulos: +325 (325 ääntä)
   Toivoin että hernekeitto-juttu oli vitsi, mutta ei se tainnut ollakaan.

   Lainaa

  7. Tulos: +206 (270 ääntä)
   Typerä kommentti Kimmolta. Ei ole hamstrausta että on kotona sen verran ruokaa että pärjää viikon käymättä kaupassa. Meillä on aina pakastin täynnä oli koronaa tai ei.

   Lainaa

  8. Kilokalori 31.3.2020 8:15
   Tulos: -74 (162 ääntä)
   Hm: Typerä kommentti Kimmolta. Ei ole hamstrausta että on kotona sen verran ruokaa että pärjää viikon käymättä kaupassa. Meillä on aina pakastin täynnä oli koronaa tai ei.
   Pakkaseen hamstraaminen on kyllä sikäli tyhmää, että ne ruuat on ensimmäisen sähkökatkon kohdalla päiväysruokaa, koska et ehdi sitä ~300 litraa jäistä ruokaa mitenkään prosessoida ja syödä. Sähkökatko kumminkin on se normaalein yhteiskunnan erikoistilanne ja syy, mikä estäisi kaupassa käymisen Suomessa useamman päivän ajan.

   Lainaa

  9. jukkapalmu 31.3.2020 8:22
   Tulos: -100 (146 ääntä)
   Tohon ekaan että jos on niin huolissaan tulevaisuudesta että hamstraa pakkaseen ruokaa ihan sen takia niin luulis olevan myös säästöjä millä käy ostamassa uuden pakastimen kun vanha hajoaa. No yleensä näillä vauhkoojilla ei ole oikeen mitään logiikkaa touhuissaan niinkun tuo hernekeittojuttukin osoitti.

   Lainaa

  10. aamu-uninen 31.3.2020 8:31
   Tulos: +115 (143 ääntä)
   Cuckoo: Mikä Ilonan postauksessa on moka? Jos liha on ollut monta tuntia lämpimässä, niin kyllä se alkaa pilaantua jo sulaessaa pinnasta. Hyvin on mahdollista, että pakastin on lämmennyt nopeasti, jos se on juuri illalla laitettu täyteen lämmintä tavaraa eikä ole sitten ehtinyt jäätyä ennen vikaa. Eikä Ilona edes [...]
   Tuolla perusteella mitään ei voisi pakastaa ja käyttää, jos alkaisi pilaantumaan heti pinnasta. :D Ison joulukinkun sulattamiseenkin lämpimässä pesuhuoneessa menee helposti vuorokausi.

   Lainaa

  11. Tulos: +113 (129 ääntä)
   Kilokalori: Pakkaseen hamstraaminen on kyllä sikäli tyhmää, että ne ruuat on ensimmäisen sähkökatkon kohdalla päiväysruokaa, koska et ehdi sitä ~300 litraa jäistä ruokaa mitenkään prosessoida ja syödä. Sähkökatko kumminkin on se normaalein yhteiskunnan erikoistilanne ja syy, mikä estäisi kaupassa käymisen Suomessa useamman päivän ajan.
   Sähkökatkos on kyllä aika harvinaiben ongelma tänä päivänä muualla kuin haja-asutusalueilla. Lähes kaikkialla kaupunkialueilka sähköjohdot ovat maan alla, jolloin niihin ei myrskyt vaikuta. En suoraan sanottuna muista milloin olisi ollut itsellä sähkökatko, on siitä sen verran monta vuotta.

   Lainaa

  12. Tulos: +104 (152 ääntä)
   Kilokalori: Pakkaseen hamstraaminen on kyllä sikäli tyhmää, että ne ruuat on ensimmäisen sähkökatkon kohdalla päiväysruokaa, koska et ehdi sitä ~300 litraa jäistä ruokaa mitenkään prosessoida ja syödä. Sähkökatko kumminkin on se normaalein yhteiskunnan erikoistilanne ja syy, mikä estäisi kaupassa käymisen Suomessa useamman päivän ajan.
   Öö... Miten sähkökatko estää kaupassakäynnin?

   Lainaa

  13. Tulos: -23 (99 ääntä)
   Ihimemies: Öö… Miten sähkökatko estää kaupassakäynnin?
   Ihan siten, että sähkökatkon aikana kauppa on kiinni. Sielläkin toimivat kylmälaitteet, kassajärjestelmä ja ovet sekä kamerat sähköllä.

   Lainaa

  14. Tulos: +79 (85 ääntä)
   Ihimemies: Öö… Miten sähkökatko estää kaupassakäynnin?
   Tässä on varmaan nyt oletettu, että sähkökatko ulottuisi koko kaupungin alueelle, eli myös kauppojen sähköt alhaalla.

   Lainaa

  15. Tulos: +146 (158 ääntä)
   Randd: Tässä on varmaan nyt oletettu, että sähkökatko ulottuisi koko kaupungin alueelle, eli myös kauppojen sähköt alhaalla.
   Tuli tästä vaan mieleen, että en ole vuosikymmeniin enää kokenut koko kylän - tai edes koko asuinalueen - kattavaa sähkökatkoa. Ehkä niillä törkyisen isoilla siirtomaksuilla on saatu jotain hyvääkin aikaan. Lapsuudesta muistelen kuinka joka saamarin ukkosella katkes sähköt koko pitäjästä.

   Lainaa

  16. Tulos: +37 (55 ääntä)
   Ihimemies: Öö… Miten sähkökatko estää kaupassakäynnin?
   Jos sinun kodistasi on sähköt katkennut, niin ei mitenkään. Silloin tosin et varmaan ole ruuankaan suhteen pulassa. Jos sähkökatko on laajempi ja pidempi, eivät kaupatkaan pysty myymään ruokaa ulos (kylmälaitteet alkavat sulaa, valoja ei ole, kassat eivät toimi jne.) vaan pistävät ovet säppiin.

   Lainaa

  17. Tulos: -95 (121 ääntä)
   Hhyyhyhhy: Jos sinun kodistasi on sähköt katkennut, niin ei mitenkään. Silloin tosin et varmaan ole ruuankaan suhteen pulassa. Jos sähkökatko on laajempi ja pidempi, eivät kaupatkaan pysty myymään ruokaa ulos (kylmälaitteet alkavat sulaa, valoja ei ole, kassat eivät toimi jne.) vaan pistävät ovet säppiin.
   Monessa paikkaa onnistuu käteisellä maksu.

   Lainaa

  18. Tulos: +84 (90 ääntä)
   Ihmetyttää suuresti miten Juha on onnistunut selviämään hengissä aikuisikään asti.

   Lainaa

  19. Tulos: +123 (139 ääntä)
   Joopajoo: Monessa paikkaa onnistuu käteisellä maksu.
   Pitäähän sen kassan silti toimia, vaikka maksaisi käteisellä. Viivakoodien luku ja loppusumman näyttäminen on hankalaa, jos kone on pimeänä.

   Lainaa

  20. Tulos: +70 (78 ääntä)
   Hhyyhyhhy: Jos sinun kodistasi on sähköt katkennut, niin ei mitenkään. Silloin tosin et varmaan ole ruuankaan suhteen pulassa. Jos sähkökatko on laajempi ja pidempi, eivät kaupatkaan pysty myymään ruokaa ulos (kylmälaitteet alkavat sulaa, valoja ei ole, kassat eivät toimi jne.) vaan pistävät ovet säppiin.
   Tämän nyt olisi jo pitänyt viimeistän tämän korona-kriisin myötä käydä kaikille selväksi, että se ruokahuolto on luokiteltu yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiseksi toiminnoksi. Käytännössä tarkoittaa sitä, että vaikka sinne kauppaan ei muuten saataisi sähköjä, siihen pihaan parkkeerataan vaikka oma generaattori, että ihmisille saadaan ruokaa.

   Lainaa

  21. Tulos: -78 (104 ääntä)
   Esa Mokki: Pitäähän sen kassan silti toimia, vaikka maksaisi käteisellä. Viivakoodien luku ja loppusumman näyttäminen on hankalaa, jos kone on pimeänä.
   Jos ei päässä laskeminen tai allekkain suju, löytyy useimmista puhelimista laskin, sekä moni laskin toimii pattereilla. Ihan ehkä Prismassa ei mikään paras ratkaisu, mutta monessa pienemmässä paikkaa/pikkuostoksilla tukkimiehen kirjanpito on mainio!

   Lainaa

  22. Tulos: -13 (65 ääntä)
   Sargee: Tämän nyt olisi jo pitänyt viimeistän tämän korona-kriisin myötä käydä kaikille selväksi, että se ruokahuolto on luokiteltu yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiseksi toiminnoksi. Käytännössä tarkoittaa sitä, että vaikka sinne kauppaan ei muuten saataisi sähköjä, siihen pihaan parkkeerataan vaikka oma generaattori, että ihmisille saadaan ruokaa.
   Ok, no minäpä kerron ensi kerralla kauppiaalle että kyllä feissarimokissa nimimerkki Sargee sanoi että ruokaa on saatava, vaikka sulla mätänee liha- ja maitokaapit siellä eikä hyllyihin näe kun on niin pimeetä :D Olen itse ollut kaupassa töissä ja voin kertoa, että kyllä se hieman pasmat sotkee jos sähköt katkeaa pidemmäksi aikaa...

   Lainaa

  23. Tulos: +100 (120 ääntä)
   Joopajoo: Jos ei päässä laskeminen tai allekkain suju, löytyy useimmista puhelimista laskin, sekä moni laskin toimii pattereilla. Ihan ehkä Prismassa ei mikään paras ratkaisu, mutta monessa pienemmässä paikkaa/pikkuostoksilla tukkimiehen kirjanpito on mainio!
   Ja ostajako ottaa itse tuotteiden hinnat ylös? Vai käykö kassa sitten tarkistamassa? Vai muistaako peräti ulkoa?

   Lainaa

  24. Jotakin mieltä 31.3.2020 11:32
   Tulos: -19 (39 ääntä)
   Oikeastaan olisi ihan hyvä, jos luonnonvalinta alkaisi toimimaan vielä ihmisenkin kohdalla...

   Lainaa

  25. Rehellisyys kunniaan 31.3.2020 11:33
   Tulos: +102 (102 ääntä)
   Juunas: Ihmetyttää suuresti miten Juha on onnistunut selviämään hengissä aikuisikään asti.
   Hernekeitolla.

   Lainaa

  26. Tulos: +27 (75 ääntä)
   aamu-uninen: Tuolla perusteella mitään ei voisi pakastaa ja käyttää, jos alkaisi pilaantumaan heti pinnasta. Ison joulukinkun sulattamiseenkin lämpimässä pesuhuoneessa menee helposti vuorokausi.
   Liha sulatetaan jääkaapissa.

   Lainaa

  27. Tulos: -21 (31 ääntä)
   Aleskeli: Tuli tästä vaan mieleen, että en ole vuosikymmeniin enää kokenut koko kylän – tai edes koko asuinalueen – kattavaa sähkökatkoa. Ehkä niillä törkyisen isoilla siirtomaksuilla on saatu jotain hyvääkin aikaan. Lapsuudesta muistelen kuinka joka saamarin ukkosella katkes sähköt koko pitäjästä.
   Ei tarvita edes vahingossa tapahtuvaa sähkökatkoa. Sähkönkulutus on pahimmillaan talvisin ollut niin lähellä sähköntuoton huippua että sähköntuottajat ovat varautuneet jakelun säännöstelyyn ja säännöstely tehdään katkaisemalla sähköt vuorotellen asuinalueilta tunniksi. Eihän tuo vielä pakastinta sulata mutta voi vaikkapa polttaa sulakkeen jos sen takana päällä olleet laitteet tömähtävät yhtäaikaa päälle.

   Lainaa

  28. Tulos: -21 (29 ääntä)
   Memerento: Maalaisjärki tuntuu edelleen olevan suurella osalla hukassa.
   Eihän ole.

   Lainaa

  29. yli opisto hörhö 31.3.2020 12:34
   Tulos: +23 (27 ääntä)
   Nasu: Ihan siten, että sähkökatkon aikana kauppa on kiinni. Sielläkin toimivat kylmälaitteet, kassajärjestelmä ja ovet sekä kamerat sähköllä.
   Taannoin oli isompi sähkökatkos mikä pisti asuinalueeni pimeäksi pariksi tunniksi, mutta alueen kaupat toimivat täysin normaalisti. Liukuovet aukesi, valot oli päällä ja kassa oli käytössä. Itsekin jännitin että saako nyt hoidettua ostoksia mutta ei siellä huomannut mitään eroa normaaliin. En oikein ymmärrä miten niillä sitten riitti sitä virtaa kun ei ole hirveän harvinaista että kauppoja joudutaan pistämään kiinni kesken päivän kun joku muuntaja poksahtaa lähistöllä.

   Lainaa

  30. Tulos: +37 (63 ääntä)
   aamu-uninen: Tuolla perusteella mitään ei voisi pakastaa ja käyttää, jos alkaisi pilaantumaan heti pinnasta. Ison joulukinkun sulattamiseenkin lämpimässä pesuhuoneessa menee helposti vuorokausi.
   Siksi sitä ei missään nimessä sulatellakaan missään lämpimässä pesuhuoneessa. Tai huoneenlämmössä muutenkaan.

   Lainaa

  31. Tulos: +56 (60 ääntä)
   Juhan touhut on ku männävuosien Aromipesä-mainoksesta: "Aromipesällä säästät aikaa ja vaivaa. Aromipesällä hernekeittokin valmistuu näppärästi kuudessa tunnissa hauduttamalla."

   Lainaa

  32. Tulos: +24 (38 ääntä)
   aamu-uninen: Tuolla perusteella mitään ei voisi pakastaa ja käyttää, jos alkaisi pilaantumaan heti pinnasta. Ison joulukinkun sulattamiseenkin lämpimässä pesuhuoneessa menee helposti vuorokausi.
   Siksihän pakasteet sulatetaankin jääkaapissa.

   Lainaa

  33. Tulos: +33 (43 ääntä)
   Kilokalori: Pakkaseen hamstraaminen on kyllä sikäli tyhmää, että ne ruuat on ensimmäisen sähkökatkon kohdalla päiväysruokaa, koska et ehdi sitä ~300 litraa jäistä ruokaa mitenkään prosessoida ja syödä. Sähkökatko kumminkin on se normaalein yhteiskunnan erikoistilanne ja syy, mikä estäisi kaupassa käymisen Suomessa useamman päivän ajan.
   Onko jossain päin Suomea ihan oikeasti ollut joskus lähivuosikymmeninä tilanne, että sähkökatkon (tai jonkin muun syyn) takia jonkin alueen mihinkään kauppaan ei olisi useampaan päivään päässyt? En muista koskaan kuulleeni enkä ainakaan ole koskaan kokenut. Jos nyt jossain kuitenkin olisi viikon sähköt poissa 100 km säteeltä, niin eiköhän jotain keksittäisi, että saataisiin tavaraa ihmisille kaupoista myytyä.

   Lainaa

  34. Arkkienkeli 31.3.2020 13:41
   Tulos: -18 (34 ääntä)
   Cuckoo: Mikä Ilonan postauksessa on moka? Jos liha on ollut monta tuntia lämpimässä, niin kyllä se alkaa pilaantua jo sulaessaa pinnasta. Hyvin on mahdollista, että pakastin on lämmennyt nopeasti, jos se on juuri illalla laitettu täyteen lämmintä tavaraa eikä ole sitten ehtinyt jäätyä ennen vikaa. Eikä Ilona edes [...]
   Jännää että sait miinuksia uusavuttomilta. Pakastimien ohjekirjassa kerrotaan paljonko uutta tavaraa sinne voi laittaa millä aikavälillä. Itselläni normi jääkaapin kokoinen pakastin ja sinne voi laittaa max. 3 kg 12 tunnin välein ettei lämpötila laske. Eikä tarvitse vikaa. Itse pistin sulle plussan.

   Lainaa

  35. Arkkienkeli 31.3.2020 13:47
   Tulos: +55 (57 ääntä)
   Kilokalori: Pakkaseen hamstraaminen on kyllä sikäli tyhmää, että ne ruuat on ensimmäisen sähkökatkon kohdalla päiväysruokaa, koska et ehdi sitä ~300 litraa jäistä ruokaa mitenkään prosessoida ja syödä. Sähkökatko kumminkin on se normaalein yhteiskunnan erikoistilanne ja syy, mikä estäisi kaupassa käymisen Suomessa useamman päivän ajan.
   Melko halpis pakastin, jos siinä olevat safkat sulavat edes 2-3 tunnin sähkökatkon aikana. Jokaisen eskarilaisenkin järki sanoo ettei sitä avata virtojen hävittyä. Nimimerkillä 7 sähkökatkosta viikon aikana.

   Lainaa

  36. Käsitys kinkuista 31.3.2020 13:55
   Tulos: +44 (54 ääntä)
   aamu-uninen: Tuolla perusteella mitään ei voisi pakastaa ja käyttää, jos alkaisi pilaantumaan heti pinnasta. Ison joulukinkun sulattamiseenkin lämpimässä pesuhuoneessa menee helposti vuorokausi.
   Pöpöt: Siinä sulattelun aikana kun pinta on lämmin, siinä alkaa jo bakteeritoiminta ja ehtii jylläämään useita tunteja ennen kuin koko kinkku on sula. Maku: Vaikkei edes välittäisi bakteereista, niin normaali suolattu pakastekinkku on tarkoitettu sulatettavaksi hitaasti, jotta siihen pumpattu suolavesi ehtii suolata kinkun tasaisesti. Nopeammalla sulatuksella se ei välttämättä ehdi levittäytyä ja kinkkuun voi jäädä hemmetin suolaisia ja varsin vähäsuolaisia kohtia. Raha: Sitten vielä sellainen taloudellinen näkökulma... Kun nostat pakastekinkun jääkaappiin sulamaan, jääkaappi kuluttaa sähköä hyvin vähän sen muutaman vuorokauden ajan kun kinkku on sulamassa, koska kinkun kylmyys auttaa jääkaappia pysymään tavoitelämpötilassa.

   Lainaa

  37. Tulos: +47 (55 ääntä)
   Ai helvetti hirvittää tää ruoka- ja energiahukka. Jotain valoja päähän ihmiset, ostakaa sitä purkkiruokaa jos välttämättä on pakko hamstrata. Sen voi myös sitten pitää siellä purkissa ennen käyttöä, toisin kuin Juha.

   Lainaa

  38. Tulos: +3 (33 ääntä)
   Martat ja monet muutkin tahot suosittelevat nopeaa sulatusta, koska mikrobit alkavat kasvaa ja niillä on enemmän aikaa kasvaa hitaassa sulatuksessa.

   Lainaa

  39. Tulos: +24 (30 ääntä)
   Kyllä on ihmisen muisti lyhyt. Vuonna 2018 ainakin Kainuussa omtiin viikkotolkulla ilman sähköä, että kyllä suurempia katkoja on ollut ihan lähimenneisyydessä.

   Lainaa

  40. Tulos: +13 (19 ääntä)
   Minäminä: Onko jossain päin Suomea ihan oikeasti ollut joskus lähivuosikymmeninä tilanne, että sähkökatkon (tai jonkin muun syyn) takia jonkin alueen mihinkään kauppaan ei olisi useampaan päivään päässyt? En muista koskaan kuulleeni enkä ainakaan ole koskaan kokenut. Jos nyt jossain kuitenkin olisi viikon sähköt poissa 100 km [...]
   Kyllähän tuossa lainauksessasi sanottiin että "normaalein yhteiskunnan erikoistilanne ja syy...". Eli ei normaali, ei usein tapahtuva, tokkopa laaja-alainenkaan mutta helposti ajateltavissa oleva poikkeustilanne, jonka johdosta ne kaupat joissa varavirtaa ei ole ovat kiinni. Ne puodit joista itse toimintaohjeet tunnen sulkevat ovet jos katkos kestää yli viisi minuuttia, ja avaavat kun sähköt saadaan takaisin. Yli vuorokauden sulkuja on onneksi haja-asutusalueillakin vain harvoin, yleensä selviää muutamassa tunnissa. Silti niitä pitkiäkin sähkökatkoja on useammin kuin koko myymälätiimin ja vuokratyöläiset kerralla petiin kaatavia epidemioita, myynnin estäviä tulvia, sotia tai vihamielisiä ufoja.

   Lainaa

  41. Syntax Error 1.4.2020 9:01
   Tulos: +28 (36 ääntä)
   Joopajoo: Jos ei päässä laskeminen tai allekkain suju, löytyy useimmista puhelimista laskin, sekä moni laskin toimii pattereilla. Ihan ehkä Prismassa ei mikään paras ratkaisu, mutta monessa pienemmässä paikkaa/pikkuostoksilla tukkimiehen kirjanpito on mainio!
   Ei hyvää päivää... Kassanko pitää muistaa ulkoa jokaisen tuotteen hinta? Vai hihastako ne vetäistään kassalla. Koska kassakonetta ei saa auki, aloitetaan ilman vaihtokassaa, vain tasaraha käy. Kun käteismaksuja alkaa tulla, saadaan vaihtokassa, joka velloo jossain siinä näkyvillä, kun sähkökassa ei aukea. Myynnit merkitään tukkimiehen kirjanpidolla johonkin ruutupaperivihkoon ja ihan hemmetin kivaa sitten yrittää niistä merkinnöistä saada selvää jonain päivänä, kun pääsee syöttämään ne järjestelmään, jos jokainen myyjä on kirjoittanut siihen omalla käsialallaan. Koska yhdellä tuotteella voi olla monta valmistajaa ja samalla valmistajallakin erilaisia makuja ja kokoja, kaikki nämä tiedot pitää aina kirjata ylös, että tiedetään oikeasti, mitä on myyty. Siinä voi pari hetkeä vierähtää kassalla, kun joka tuotteen kohdalla myyjä ensin selaa koko ruutupaperivihkon läpi, että onko joku muu jo myynyt saman tuotteen, että voi laittaa tukkimiehen kirjanpitoon vain viivan -- ja kun ei ole, niin sitten kirjoitellaan sille oma rivinsä, johon aletaan keräämään viivoja. Hauskoja kauppahetkiä sulle!

   Lainaa

  42. abort mission 1.4.2020 11:09
   Tulos: +13 (23 ääntä)
   Jotakin mieltä: Oikeastaan olisi ihan hyvä, jos luonnonvalinta alkaisi toimimaan vielä ihmisenkin kohdalla…
   Niinhän se toimiikin. Parinvalinta on luonnonvalintaa. Ja luonnonvalinta ei tarkoita sitä, että jos kysyt tyhmän kysymyksen Facebookissa, niin susilauma hyökkää ikkunasta ja raatelee sut kappaleiksi. Hieman kärjistettynä se on sitä, että onnistut pitämään jälkikasvusi hengissä lisääntymisikään asti. Joskus siinä voi jopa auttaa se, että kysyy joltain muulta, jos ei itse tiedä.

   Lainaa

  43. Tulos: +35 (35 ääntä)
   Eebi: Juhalle voisi vinkata myös sen näppärän ohjeen keitetyn veden pakastamisesta. Saa sitten otettua helposti teevettä sopan kanssa tarjolle.
   Veden voi keittää illalla valmiiksi, niin aamulla se tarvii vain lämmittää.

   Lainaa

  44. Tulos: +10 (20 ääntä)
   Minäminä: Onko jossain päin Suomea ihan oikeasti ollut joskus lähivuosikymmeninä tilanne, että sähkökatkon (tai jonkin muun syyn) takia jonkin alueen mihinkään kauppaan ei olisi useampaan päivään päässyt? En muista koskaan kuulleeni enkä ainakaan ole koskaan kokenut. Jos nyt jossain kuitenkin olisi viikon sähköt poissa 100 km [...]
   Onko "jossain päin Suomea" ollut (ennen vuotta 2020) tilanne, että koko maa laitetaan säppiin pariksi kuukaudeksi riehuvan kulkutaudin takia? Ja jossei ole ollut niin onko siihen kuitenkin ollut järkevä varautua, näin jälkiviisaasti ajatellen ainakin. Aika herkästi ne sähkötkin tippuu jos vaikkapa ydinvoimaloiden henkilökunta makaa hengityskoneissa. Ja ei, Suomessa ei kuolla nälkään. Kyllä sitä näkkileipää sitten jaetaan pitkässä jonossa. Mutta haluaako sitä sitten kriisin tokana päivänä mennä paniikissa kylille huutamaan leipää ja paskomaan metsään vai odotteleeko rauhassa kotona säilykepurkin ja vessapaperirullan kanssa niin siinä kai se ero.

   Lainaa

  45. Minäminä 1.4.2020 17:53
   Tulos: +6 (18 ääntä)
   ztr: Onko “jossain päin Suomea” ollut (ennen vuotta 2020) tilanne, että koko maa laitetaan säppiin pariksi kuukaudeksi riehuvan kulkutaudin takia? Ja jossei ole ollut niin onko siihen kuitenkin ollut järkevä varautua, näin jälkiviisaasti ajatellen ainakin. Aika herkästi ne sähkötkin tippuu jos vaikkapa ydinvoimaloiden [...]
   Juurihan meillä oli espanjantauti reilu sata vuotta sitten. Sota oli sen jälkeen. Sikainfluenssa oli vakavana riskinä olla samanlainen kuin nyt korona, mutta siihen ehdittiin saada rokote ja noin 70 prosenttia väestöstä rokotettiin ajoissa, joten tilanne ei mennyt näin pahaksi. Sähkökatkoja on toki vähän väliä, Tapani-myrsky lienee pahin lähivuosilta, meilläkin oli silloin viikon sähköt poikki ja pakastimet suli. Kaikki kaupat kuitenkin täällä päin oli toiminnassa ja jos joku kauppa Suomessa ei ollut, niin oletettavasti ne naapurikaupat sitten oli. Itse pidän, ihan tilastoihin vedoten, epidemiaa suurinpana riskinä, sotaa toiseksi suurinpana. Sähkökatko on toki todennäköisin noista, mutta että se sulkisi ison alueen Suomea pitkäksi aikaa kuulostaa minusta varsin kaukaa haetulta. Tarkoitukseni ei ollut arvostella varautumista. Itse olen jatkuvasti pitänyt huolta siitä, että perheemme pärjää noin viikon niillä kaurahiutaleilla ja näkkileivillä ym. mitä varmuusvarastossamme on. Lisäksi kunnostimme pihamme kaivon siten, että siitä saa juomakelpoista vettä, vaikka hanasta tulee kunnan vesi. Tämäkin ihan vain siksi, että jos jotain odottamatonta tapahtuu. Mutta koskaan ei ole tullut mieleen, että sähkökatkos voisi olla syynä siihen, että ruokaa ei saisi. Eli en todellakaan osaa pitää sähkökatkoa katastrofina, puhumattakaan että todennäköisimpänä sellaisena. Mutta joo, sama se on, mikä syynä, pääasia että on varautunut.

   Lainaa

  46. Tulos: -22 (38 ääntä)
   Hhyyhyhhy: Ok, no minäpä kerron ensi kerralla kauppiaalle että kyllä feissarimokissa nimimerkki Sargee sanoi että ruokaa on saatava, vaikka sulla mätänee liha- ja maitokaapit siellä eikä hyllyihin näe kun on niin pimeetä Olen itse ollut kaupassa töissä ja voin kertoa, että kyllä se hieman pasmat sotkee jos sähköt katkeaa pidemmäksi aikaa…
   Perus naiskommentoja, kun on heti pätemässä vaikka ei selvästikkään ymmärrä mikä on generaattori ja mitä se tekee. Toki voi olla myös joku kaupunkilais nykymieskin

   Lainaa

  47. yksi vaan 2.4.2020 6:58
   Tulos: +3 (11 ääntä)
   Ihimemies: Öö… Miten sähkökatko estää kaupassakäynnin?
   Jos kaupassa ei ole sähköjä niin ei se auki ole. Pääsääntöisesti vain Lidleissä on ikkunat joista tulee valoa. Eli siellä on todella pimeää Kassakoneet toimii sähköllä. Usein ulko-ovet toimivat myös sähköllä, tämä on toki vain hidaste. Talvella saattaa estää koko kaupan avaamisen. K-kauppias voisi tehdä nopeita ratkaisuja ja avata kauppansa poikkeavalla tavalla. S-ryhmällä ja Lidlillä menisi useampi päivä kun pitäisi kokoustaa.

   Lainaa

  48. Tulos: -10 (24 ääntä)
   Syntax Error: Ei hyvää päivää… Kassanko pitää muistaa ulkoa jokaisen tuotteen hinta? Vai hihastako ne vetäistään kassalla. Koska kassakonetta ei saa auki, aloitetaan ilman vaihtokassaa, vain tasaraha käy. Kun käteismaksuja alkaa tulla, saadaan vaihtokassa, joka velloo jossain siinä näkyvillä, kun sähkökassa ei aukea. Myynnit [...]
   Kuvaava nimimerkki, jos et kykene ymmärtämään, miten kauppa voisi toimia ilman nykyajan elektroniikkaa. Kaupan toiminnalle täysin ilman sähköjä asettaa rajoituksia käytännössä valaistuksen puute ja kylmälaitteiden toimimattomuus. Ovet saa auki kyllä ilman sähköäkin, eikä tarvitse edes rikkoa mitään. Jokaiseen tuotteeseen lätkäistään hintalappu. Työlästä, mutta ei mitenkään mahdotonta. Kassa laskee asiakkaan tuotteiden hintalapuista summan ja rahastaa, sekä kirjoittaa kuitin. Tässä on näppärä esim. paristokäyttöinen nauhalaskin. Jos paristot loppuu, voi hoitaa ihan käsinkin. Varasto pitää kirjaa inventaariosta, ei kassa, eli kassan ei tarvitse erikseen tietää tai kirjoittaa tuotteista ylös mitään muuta kuin yhteenlaskettu hinta. Kassaksi kelpaa kyllä ihan tavallinen kassalipas, aukeaa mekaanisella avaimella, tuttu esim. asuntojen ovista, polkupyörien lukoista, auton ovista jne. jne.

   Lainaa

  49. Syntax Error 2.4.2020 10:24
   Tulos: +20 (26 ääntä)
   Sargee: Kuvaava nimimerkki, jos et kykene ymmärtämään, miten kauppa voisi toimia ilman nykyajan elektroniikkaa. Kaupan toiminnalle täysin ilman sähköjä asettaa rajoituksia käytännössä valaistuksen puute ja kylmälaitteiden toimimattomuus. Ovet saa auki kyllä ilman sähköäkin, eikä tarvitse edes rikkoa mitään. Jokaiseen [...]
   En nyt edelleenkään näe, että johonkin kolossi-Prismaan käytäisiin yhden yön aikana lätkimässä joka ikiseen tuotteeseen lappu, johon käsin kirjoitettaisiin hinta. Tämä se "best case scanario", että sähkökatkos alkaa juuri sillä sekunnilla, kun kauppa on edellisenä iltana suljettu, joten hintalaputtamiseen ja kassalippaiden yms hankkimiseen olisi optimaalisesti pisin aika, joten kyllä se kauppa olisi kiinni, kunnes nämä järjestelyt on tehty. Siitähän tässä oli kyse, ei siitä, etteikö kauppaa voisi jossain vaiheessa pyörittää ilman sähköä, mikäli katkos venyy riittävän kauan.

   Lainaa

  50. Tulos: +1 (11 ääntä)
   Syntax Error: En nyt edelleenkään näe, että johonkin kolossi-Prismaan käytäisiin yhden yön aikana lätkimässä joka ikiseen tuotteeseen lappu, johon käsin kirjoitettaisiin hinta. Tämä se “best case scanario”, että sähkökatkos alkaa juuri sillä sekunnilla, kun kauppa on edellisenä iltana suljettu, joten hintalaputtamiseen ja [...]
   Käsin...

   Lainaa

  51. Markku Virtanen 2.4.2020 11:48
   Tulos: +13 (19 ääntä)
   Joopajoo: Jos ei päässä laskeminen tai allekkain suju, löytyy useimmista puhelimista laskin, sekä moni laskin toimii pattereilla. Ihan ehkä Prismassa ei mikään paras ratkaisu, mutta monessa pienemmässä paikkaa/pikkuostoksilla tukkimiehen kirjanpito on mainio!
   Ja varastokirjanpitoko hoituu ruutuvihkolla, samoin tilausjärjestelmä? Ette paljoa tiedä siitä, miten pienetkin kaupat on automatisoitu.

   Lainaa

  52. Tulos: +11 (11 ääntä)
   Dildis: Juhan touhut on ku männävuosien Aromipesä-mainoksesta: “Aromipesällä säästät aikaa ja vaivaa. Aromipesällä hernekeittokin valmistuu näppärästi kuudessa tunnissa hauduttamalla.”
   Säästyy siinä kokin aika ja vaiva muuhun. Ei tarvitse kaiken aikaa sekoitella pohjaanpalamisen estämiseksi. Voi vaikka nukkua. Aikaahan ei sinänsä voi säästää, se kuluu koko ajan, teit hernekeittoa tai et.

   Lainaa

  53. Tulos: +21 (25 ääntä)
   Haluaisin vain muistuttaa, että tämänkään epidemian aikana ei ruoka saati vessapaperi olisi loppunut kesken kaupoista, elleivät jotkut olisi saaneet päähänsä, että 50 rullaa vessapaperia ja kolme kiloa jauhelihaa joka toinen päivä kotiin kannettuna tulee pelastamaan koronakuolemalta.

   Lainaa

  54. Tulos: +13 (13 ääntä)
   Eebi: Juhalle voisi vinkata myös sen näppärän ohjeen keitetyn veden pakastamisesta. Saa sitten otettua helposti teevettä sopan kanssa tarjolle.
   Miten ois pakastekuivattu vesi? Lisätään vain vesi...

   Lainaa

  55. Tulos: -5 (17 ääntä)
   Jeppe: Martat ja monet muutkin tahot suosittelevat nopeaa sulatusta, koska mikrobit alkavat kasvaa ja niillä on enemmän aikaa kasvaa hitaassa sulatuksessa.
   Mikrossa sulatus on nopeaa. Huoneenlämmössä hidasta, jolloin pinnalla käynnistyy pilasntuminen, ennenkuin sisäosat ovat sulaneet. Pakasteet kannattaa sulattaa jääkaapissa, mutta se edellyttää suunnitelmallista ennakointia, kiska bakteerivapaa sulatus on hidasta

   Lainaa

  56. Tulos: +11 (19 ääntä)
   No joo: Mikrossa sulatus on nopeaa. Huoneenlämmössä hidasta, jolloin pinnalla käynnistyy pilasntuminen, ennenkuin sisäosat ovat sulaneet. Pakasteet kannattaa sulattaa jääkaapissa, mutta se edellyttää suunnitelmallista ennakointia, kiska bakteerivapaa sulatus on hidasta
   Ei. Runsaasti nestettä sisältävissä pakasteissa, kuten keitoissa, koko sulavan massan lämpötila pysyy nolla asteen tuntumassa niin kauan kunnes jää on sisältäkin sulaa. Neste tasoittaa lämpötilaa, joten ei ole fysikaalisesti mahdollista että pinta alkaisi lämpeämään. Liha pysyy myös kylmänä koko sulamisen ajan,vakuumiin pakattuna jopa jauheliha. Ohje jääkaapissa sulattamiseen tulee siitä, ettei ihmiset unohda sulanutta tavaraa lämpimään. Esimerkiksi pakastettu liha pilaantuu todella nopeasti.

   Lainaa

  57. Kummikäki 7.4.2020 8:45
   Tulos: -3 (7 ääntä)
   Ostos-tv ja Aromipesä, oi ja voi niitä aikoja! Kyllä riitti naistentansseissa vientiä kun joka toinen peräkammarin isäntämies halusi lämmittää nakkinsa minun Aromipesässäni. Käsilaukussa piti olla piiroopulikka jotta sai hätisteltyä pahimmat pois kimpusta ja kinkusta.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: kuva, hernekeitto, pakastaa, keitto, ruoka, pakastin, sulaa, sulattaa, hamstraus, hamstrata, varautua