Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Vanhempainilta, osa 24

Myrkkylelu? Kinder-yllätys järkyttää.
Suurenna näkymä
Vanhempainilta, osa 24
Arvonta! Feissarimokat palasi Facebookiin upouudella sivulla ja arvomme 40 €. Osallistu

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 62 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Aasiantuntija 20.2.2020 0:44
   Tulos: +558 (598 ääntä)
   Onneksi ei ollut Maaritilla kuittia tallessa. Mitä kauppa olisi voinut tehdä Maaritin tilanteessa, jos olisi mennyt korvat punaisena huutamaan ja haukkumaan kindermunan yllätystä kassalle/ ap:lle. Ei taida kaupalle kuulua vastuu noista yllätymunien sisällöstä

   Lainaa

  2. Tulos: +369 (473 ääntä)
   Riippuu mt-ongelmien laadusta, voiko olla hyvä vanhempi. Kausimasennusta potevat varmasti, mutta vakavempien ja pidempiaikaisten sairauksien potijat tuskin. Itse olen ties kuinka monennen sukupolven mt-potilas, ja tiedän hyvinkin, kuinka rankkaa elämästä sairaus tekee niin vanhemmalle kuin lapsellekin. Minun olisi mielestäni erittäin itsekästä tehdä lapsia ja jakaa tätä taakkaa. Jos tulevaisuudessa koen olevani valmis vanhemmaksi on onneksi muitakin vaihtoehtoja.

   Lainaa

  3. Tulos: +314 (380 ääntä)
   Meni keltasen Tiian juttu ohi. "Oon tehnyt 3 lasta." "ootko kysynyt lasten mielipiteen?" siitä, että teki nämä, vaikka on periityviä sairauksia? En usko, että siinä kohtaa paljoa lasten mielipiteellä on väliä, kun abortti on jo vuosia myöhässä.

   Lainaa

  4. äölkjhgfdsa 20.2.2020 1:45
   Tulos: +54 (120 ääntä)
   Kiila: Riippuu mt-ongelmien laadusta, voiko olla hyvä vanhempi. Kausimasennusta potevat varmasti, mutta vakavempien ja pidempiaikaisten sairauksien potijat tuskin. Itse olen ties kuinka monennen sukupolven mt-potilas, ja tiedän hyvinkin, kuinka rankkaa elämästä sairaus tekee niin vanhemmalle kuin lapsellekin. Minun olisi [...]
   Jos on mt-taustaa ei kelpaa esimerkiksi adoptiovanhemmaksi eikä sijaisvanhemmaksi...

   Lainaa

  5. Tulos: +5 (259 ääntä)
   En itse olisi kieltämässä sairaiden ja kehitysvammaisten lisääntymistä, mutta löisin kyllä siihen kahden lapsen rajan. Sitä kuulee vähän väliä miten joku ADHD-äiti elättää kuutta lasta kerrallaan suurimmaksi osaksi tuilla ja elatusmaksuilla, ja valittavat miten rahat on aina vähissä. Kasvaessa näillä lapsilla on sitten ongelmia perheessä ja koulussa huonojen geenien takia ja nämä sitten alkavat elää samoin tavoin kuin vanhempansa. Yleistin ehkä turhan paljon, mutta juuri tälläisethän juuri hyppäävät eniten silmään, vähempi ongelmaisia ja lapsellisia nyt ei edes huomaakaan.

   Lainaa

  6. Tulos: +69 (93 ääntä)
   Mitä: Meni keltasen Tiian juttu ohi. “Oon tehnyt 3 lasta.” “ootko kysynyt lasten mielipiteen?” siitä, että teki nämä, vaikka on periityviä sairauksia? En usko, että siinä kohtaa paljoa lasten mielipiteellä on väliä, kun abortti on jo vuosia myöhässä.
   Eipä ne varmaan mitään ongelmistaan ymmärtäiskään ennen teini-ikää ja silloin viimeistään on turha valittaa syntymästään.

   Lainaa

  7. Tulos: +99 (107 ääntä)
   Kiila: Riippuu mt-ongelmien laadusta, voiko olla hyvä vanhempi. Kausimasennusta potevat varmasti, mutta vakavempien ja pidempiaikaisten sairauksien potijat tuskin. Itse olen ties kuinka monennen sukupolven mt-potilas, ja tiedän hyvinkin, kuinka rankkaa elämästä sairaus tekee niin vanhemmalle kuin lapsellekin. Minun olisi [...]
   Meinaatko adoptiota? Oon kuvitellut sen olevan ihan hemmetin vaikea prosessi.

   Lainaa

  8. Tulos: +208 (210 ääntä)
   Ei Maarit sitten viitsinyt vähän tarkemmin lelua vilkaista ennen kauheaa päättelyä siitä kuinka on myrkkyä ja päläpälä.

   Lainaa

  9. Tulos: +335 (393 ääntä)
   Kiila: Riippuu mt-ongelmien laadusta, voiko olla hyvä vanhempi. Kausimasennusta potevat varmasti, mutta vakavempien ja pidempiaikaisten sairauksien potijat tuskin. Itse olen ties kuinka monennen sukupolven mt-potilas, ja tiedän hyvinkin, kuinka rankkaa elämästä sairaus tekee niin vanhemmalle kuin lapsellekin. Minun olisi [...]
   Lasten hankkiminen on aina itsekästä. Ei kukaan hanki lasta minkään yhteisen hyvän vuoksi, vaan "koska mä haluun".

   Lainaa

  10. Tulos: +166 (182 ääntä)
   Olisikohan maailma hauskempi paikka, jos turhasta kunnianloukkausheitosta tehtäisiin lain nojalla lievä kunnianloukkaus?

   Lainaa

  11. Tulos: -38 (86 ääntä)
   Aasiantuntija: Onneksi ei ollut Maaritilla kuittia tallessa. Mitä kauppa olisi voinut tehdä Maaritin tilanteessa, jos olisi mennyt korvat punaisena huutamaan ja haukkumaan kindermunan yllätystä kassalle/ ap:lle. Ei taida kaupalle kuulua vastuu noista yllätymunien sisällöstä
   No olisi varmaan ottanut toistaiseksi pois hyllystä ja ollut yhteydessä toimittajaan, että miten edetään.

   Lainaa

  12. Tulos: +75 (89 ääntä)
   Aasiantuntija: Onneksi ei ollut Maaritilla kuittia tallessa. Mitä kauppa olisi voinut tehdä Maaritin tilanteessa, jos olisi mennyt korvat punaisena huutamaan ja haukkumaan kindermunan yllätystä kassalle/ ap:lle. Ei taida kaupalle kuulua vastuu noista yllätymunien sisällöstä
   Tuotevastuulaki koskee koko tuotanto-, maahantuonti- ja jakeluverkostoa. Suomalainen jälleenmyyjä on vastuussa siinä missä kiinalainen valmistajakin.

   Lainaa

  13. Tulos: -62 (186 ääntä)
   Mitä: Meni keltasen Tiian juttu ohi. “Oon tehnyt 3 lasta.” “ootko kysynyt lasten mielipiteen?” siitä, että teki nämä, vaikka on periityviä sairauksia? En usko, että siinä kohtaa paljoa lasten mielipiteellä on väliä, kun abortti on jo vuosia myöhässä.
   Et ole ihan terve sinäkään. Ongelmallista on olla persoonallisuushäiriöinen tai päihdeongelmainen vanhempi. Ensinmainittu ei ikinä parane ja känni taas ajaa lasten ohi tärkeysjärjestyksessä. Se, että on joskus saanut mt-diagnoosin ja hoitaa itseään, ei tee huonoksi vanhemmaksi. Huonoimpia ovat ne, jotka eivät edes tajua olevansa kipeitä, kuten sinä noine aborttipuheinesi.

   Lainaa

  14. Tulos: +143 (167 ääntä)
   Nasu: Et ole ihan terve sinäkään. Ongelmallista on olla persoonallisuushäiriöinen tai päihdeongelmainen vanhempi. Ensinmainittu ei ikinä parane ja känni taas ajaa lasten ohi tärkeysjärjestyksessä. Se, että on joskus saanut mt-diagnoosin ja hoitaa itseään, ei tee huonoksi vanhemmaksi. Huonoimpia ovat ne, jotka eivät edes tajua olevansa kipeitä, kuten sinä noine aborttipuheinesi.
   Olet oikealla asialla, mutta tuntuu ettet ihan ymmärtänyt sarkasmia siteeraamassasi kommentissa.

   Lainaa

  15. Tulos: +64 (68 ääntä)
   Aasiantuntija: Onneksi ei ollut Maaritilla kuittia tallessa. Mitä kauppa olisi voinut tehdä Maaritin tilanteessa, jos olisi mennyt korvat punaisena huutamaan ja haukkumaan kindermunan yllätystä kassalle/ ap:lle. Ei taida kaupalle kuulua vastuu noista yllätymunien sisällöstä
   Kuluttajasuojalain mukaan tuotevirheet kuuluu juurikin myyjälle. Tässähän ei tosin ollut virhettä. Yllätysmunissa se yllätys on osa tuotetta, joten yllätykseenkin kuuluvat virheet kuuluu hyvittää. Kauppa voi sitten vaatia rahojaan tuotteen valmistajalta.

   Lainaa

  16. Isä neljän, joka olet töissä 20.2.2020 6:56
   Tulos: +116 (186 ääntä)
   Näköjään nämä lapsijutut menee aina ihon alle. Rauha ihmiset nyt. Mitä MT-ongelmiin tulee, niin lisääntyminen on ihmisen perusoikeus, jos sopiva kumppani löytyy eli ei se ole koskaan "väärin". TOSIN jos taustalla on jotain sellaista, ettei kykene huolehtimaan itsestään niin ei se ole välttämättä hirveän järkevää hankkia holhottavia.

   Lainaa

  17. Tulos: +165 (189 ääntä)
   Lähes kaikilla on joku perinnöllinen sairaus. Jotkut niistä vain ilmenevät vasta vanhuusiässä ja monia ei ole tutkittu aiemmin, koska perinnöllisyystutkimuksia on tehty aktiivisesti kai vasta 20-30 vuotta. Puolisoni suvussa todettiin juuri tällainen, kun äidillään oli. Myös puolisoni todettiin kantajaksi. Emme tienneet ko. sairaudesta mitään kun lapsemme syntyivät.

   Lainaa

  18. Tulos: +80 (86 ääntä)
   äölkjhgfdsa: Jos on mt-taustaa ei kelpaa esimerkiksi adoptiovanhemmaksi eikä sijaisvanhemmaksi…
   Adoptio- ja sijaislapsilla on hyvin usein omasta takaa jo (traumoista johtuvia) ongelmia omasta takaa. Se ei varsinaisesti ole sama tilanne kuin että joku random mt-ongelmainen hankkii lapsia. Toki jotkut on perinnöllisiä, mutta puhkeamiseen vaikuttaa ympäristökin todella paljon. Jos tukiverkko on kunnossa ja sairaus hoidossa, en jaksaisi tuomita. Toki erittäin tapauskohtaista, jos ei itsestään jaksa yhtään huolehtia, ei pitäisi lapsiakaan hommata.

   Lainaa

  19. Kilo Kalori 20.2.2020 7:52
   Tulos: -34 (60 ääntä)
   Tiian mt-ongelmat on jo sen verran pahoja, että väittelee internetissä itsensä kanssa.

   Lainaa

  20. Tulos: -75 (83 ääntä)
   Kiila: Riippuu mt-ongelmien laadusta, voiko olla hyvä vanhempi. Kausimasennusta potevat varmasti, mutta vakavempien ja pidempiaikaisten sairauksien potijat tuskin. Itse olen ties kuinka monennen sukupolven mt-potilas, ja tiedän hyvinkin, kuinka rankkaa elämästä sairaus tekee niin vanhemmalle kuin lapsellekin. Minun olisi [...]
   Kuten jakkara ja köysi.. Tai sillalta perinteiset...

   Lainaa

  21. Tulos: +125 (137 ääntä)
   Lisääntymiskysymykset ovat mielenkiintoisia, mutta niin laajoja, ettei varmaan mikään yksittäinen esimerkki vastaa niihin kunnolla. Esimerkiksi itse en toivoisi että kukaan skitsofreenikko, voimakkaan persoonallisuushäiriön omaava, keskivaikean tai vaikean kaksisuuntaisen omaava tai pitkäaikaisesta päihdeongelmasta kärsivä tekisi lapsia, sillä lasten pitkäaikaiseen kärsimykseen on tuolloin olemassa tilastollisen todennäköisyyden mukaan vahvat edellytykset. Mutta en silti koe että voisin lapsia heiltä kieltääkään (vaikka minulla olisikin keinot), sillä ensin pitäisi vastata paljon yleisemmällä tasolla siihen, mikä on peruste tehdä lapsia? Pitäisikö kaikki vanhempien geeneihin, elinolosuhteisiin ja tulevaisuudennäkymiin liittyvät syyt sitten huomioida ja jakaa lapsentekolupa vain seulan läpäiseville? Itse en olisi valmis sellaiseen ratkaisuun jos olisin päättäjä, sillä ihmiselämässä ja sen synnyssä on niin paljon enemmänkin kuin hyvät ja huonot puolet. ”Lapsia tehdään itsekkäistä syistä”. Tämä pitää paikkaansa huolimatta sitä onko vanhempi kelpo vai ei. Lapset eivät valitse koskaan syntyä, eivätkä syntymättä jäämisen takia kärsi. Syntymättä jäänyt lapsi on vain teoreettinen mielikuva siitä, mitä voisi olla, vaikkei ole. Haen tällä takaa sitä, että vanhempi ei täytä velvollisuutta lastaan kohtaan tekemällä sen, eikä tee siinä täällä 7-8 miljardin ihmisen maapallolla myöskään minkäänlaista palvelusta maailmalle tai yhteiskunnalle. Toivoisin siis, että vanhemmat ottaisivat enemmän vastuuta perustellessaan itselleen lapsentekoaikeita, ja tekisivät sen nimenomaan ihan itse. Mutta koska ihminen on lisääntymisvietin osalta pitkälti biologinen eikä järjellinen olento, jää osa - jopa suuri osa - jälkeläisten tekemiseen liittyvistä ilmiöistä luonnon käsiin. Useimmiten me tällaisissa asioissa perustelemme järjellä lähinnä itsellemme lupaa tehdä sen mitä koemme haluavamme ja tarvitsevamme, sen sijaan että käyttäisimme järkeä riippumattomana päätöksentekotyökaluna, vaikka toisin haluaisimmekin uskoa. Tuli muuten tosta leimasimesta muistot mieleen, kuinka sitä aina pettyi, jos sellainen sieltä Kinder -munasta tuli! Vain palapelit oli pahempaa.

   Lainaa

  22. Tulos: +66 (82 ääntä)
   Napael: En itse olisi kieltämässä sairaiden ja kehitysvammaisten lisääntymistä, mutta löisin kyllä siihen kahden lapsen rajan. Sitä kuulee vähän väliä miten joku ADHD-äiti elättää kuutta lasta kerrallaan suurimmaksi osaksi tuilla ja elatusmaksuilla, ja valittavat miten rahat on aina vähissä. Kasvaessa näillä lapsilla on [...]
   Vai huonojen geenien. :D Eiköhän tuossa skenaariossa kasvatusympäristö paina lasten ongelmakehityksessä enemmän. Kaikki meistä saa vanhemmiltaan muutamia satunnaisia "huonoja geenejä" ja osa niiden tuomista ongelmista tulee esille elämän aikana. Se miten omien tai muiden ihmisten ominaisuuksien kanssa oppii pärjäämään muotoutuu kuitenkin kasvamisympäristössä.

   Lainaa

  23. Tulos: +34 (48 ääntä)
   Woodrow: Vai huonojen geenien. Eiköhän tuossa skenaariossa kasvatusympäristö paina lasten ongelmakehityksessä enemmän. Kaikki meistä saa vanhemmiltaan muutamia satunnaisia “huonoja geenejä” ja osa niiden tuomista ongelmista tulee esille elämän aikana. Se miten omien tai muiden ihmisten ominaisuuksien kanssa oppii pärjäämään muotoutuu kuitenkin kasvamisympäristössä.
   Geenit vaikuttavat nykyisen tiedon valossa enemmän kun ”aiemmin” (eli joskus kun psykodynaaminen näkökulma oli kuumaa hottii) luultiin. Esimerkiksi temperamentti; se on ainoastaan synnynnäinen. Ja se ei tarkoita vain alttiutta suuttua niinkuin sitä arkisesti käytetään, vaan esimerkiksi aloitealttiutta, aktiivisuutta ja psyykkistä staminaa, reaktiivisuutta niin negatiivisessa kuin positiivisessa. Tällaiset ominaisuudet ovat tärkeinä vaikuttajina elämäntapaheikkouksien ja -vahvuuksien kehittymisessä ja varsinkin lievät mt -ongelmat selittyvät usein ihan sillä. Hyväkään kasvuympäristö ei suojele vahingollisilta ongelmanratkaisutavoilta eikä hyväkään kasvatus vie lapselta pois vapautta tehdä tyhmiä valintoja, joiden pitkäaikaisseuraukset käyvät muun muassa mielenterveyden päälle. Sitten taas sellaiset sairaudet kuin kaksisuuntainen ja skitsofrenia ovat puhkeamisalttiudeltaan lähinnä yksinomaan geenien varassa. Huonokaan mutsi ei voi noita sairauksia lapselleen omaksumisen kautta siirtää, vaikka niiden myötä tulevia tunteiden- ja elämänhallinnan puutteita voikin. Eli kahdesta identtisestä perheestä ja kasvuympäristöstä ei yleensä kasva kahta samanlaista lasta, ja geenit ovat se syy joka tuollaisessa teoreettisessa skenaariossa vetävät yksilöitä eri suuntiin; niin sairauksien kuin normaalien taipumusten kertymävaikutustenkin kautta.

   Lainaa

  24. Kilokalori 20.2.2020 9:43
   Tulos: -29 (81 ääntä)
   Suomen ongelma on liian pieni syntyvyys. Sitten löytyy tämä porukka hyvätuloisia ja työssäkäyviä ihmisiä, joiden mielestä köyhät, sairaat, tummaihoiset, jne eivät saisi hankkia lapsia. He jopa sanovat vihansa omalla nimellään netissä. Ei voi kuin toivoa, että nämä sydämettömät ihmiset päättävät päivänsä vanhainkodissa, jossa Esperi on korvannut hoitajat kolmella CHX-3000 hoivarobotilla, joka hyräilee tuttuja sävelmiä 2010-luvulta. Hittilistaa mummolle, nukahda jo. Hyss hyss.

   Lainaa

  25. yli opisto hörhö 20.2.2020 10:00
   Tulos: +59 (71 ääntä)
   Jos tälle linjalle lähdetään niin mun mielestä sitten pitäisi kieltää lasten tekeminen kaikilta joilla on pienikin riski mihinkään perinnölliseen sairauteen. Ei siinä muuten ole mitään järkeä. Toki ihmisten tulisi miettiä sitä omaa tilannettaan hyvin tarkasti että mahtuuko lapset elämään just sillä hetkellä ja tiedostaa se että sitten kun niitä on niistä ollaan vastuussa loppuelämän ajan. Mutta MT-ongelmat ei ole mikään tae siitä että susta tulee huonompi vanhempi, riippuen tietysti sairaudesta. Täydessä psykoosissa ei ehkä oikein pysty huolehtimaan edes itsestään, mutta skitsofreniankin kanssa pystyy elämään oikein mainiosti jos hoito on kohdallaan ja syö lääkkeensä. Että jos tälle kieltolinjalle lähdetään niin tuskin kukaan voi väittää että kovin mielellään esimerkiksi Alzhaimeriinkaan sairastuisi, että eikö sitten niiltäkin suvuilta joissa sitä on havaittu aikojen saatossa tulisi tällä periaatteella kieltää lasten tekeminen? Oma sukuni sammuisi samantien vaikka sukuuni kuuluukin pitkälti yli toista sataa ihmistä joista vain alle kymmenellä on todettu alzhaimer.

   Lainaa

  26. Tulos: 0 (14 ääntä)
   Nasu: Tuotevastuulaki koskee koko tuotanto-, maahantuonti- ja jakeluverkostoa. Suomalainen jälleenmyyjä on vastuussa siinä missä kiinalainen valmistajakin.
   Lukekaa nyt se laki ennen kuin siihen vetoatte. Vastuujärjestys on valmistaja - > maahantuoja. Myyjä vasta siinä kohtaa jollei jostakin syystä saada valmistajaa tai maahantuojaa selville.

   Lainaa

  27. Tulos: +51 (53 ääntä)
   yli opisto hörhö: Jos tälle linjalle lähdetään niin mun mielestä sitten pitäisi kieltää lasten tekeminen kaikilta joilla on pienikin riski mihinkään perinnölliseen sairauteen. Ei siinä muuten ole mitään järkeä. Toki ihmisten tulisi miettiä sitä omaa tilannettaan hyvin tarkasti että mahtuuko lapset elämään just sillä hetkellä ja [...]
   Hyvin tiivistetty, lähes jokaisella on suvussa periytyviä sairauksia. Missä se raja sitten menee, mielestäni ei sairauden periutymisessä vaan siinä, kuinka hyvin ne osaa hoitaa niin ettei lapsi tule kärsimään niiden oireista, ja kuinka hyvin lapselle pystytään antamaan henkiset resurssit hoitaa ja ennaltaehkäistä omia tulevaisuudessa mahdollisesti puhkeavia sairauksia.

   Lainaa

  28. Tulos: -45 (71 ääntä)
   Topitii: Olisikohan maailma hauskempi paikka, jos turhasta kunnianloukkausheitosta tehtäisiin lain nojalla lievä kunnianloukkaus?
   Kannatan tätä!! Ihmiset heittelevät nykyään heti kunnianloukkauskorttia, rasistikorttia, ja persukorttia jos toisen vastaus ei miellytä. Eli mennään vain oman navan mukaan niinkuin vassarit elää kuplassaan että, oma kanta on ainut oikea.

   Lainaa

  29. Tulos: +49 (57 ääntä)
   leblöö: Kannatan tätä!! Ihmiset heittelevät nykyään heti kunnianloukkauskorttia, rasistikorttia, ja persukorttia jos toisen vastaus ei miellytä. Eli mennään vain oman navan mukaan niinkuin vassarit elää kuplassaan että, oma kanta on ainut oikea.
   Kun kaksi ihmistä on samojen tietojen valossa eri mieltä, niin vaihtoehdoiksi jää joko kaikkivoipaisuusharha, jonka mukaan toisen mielipiteen edustajan on oltava kuplassa, tai sitten nöyrtyminen sen tosiasian edessä, että ymmärryksen tunne ei vielä takaa mitään. Ei vassarille eikä kommarille eikä fasistille eikä sinulle.

   Lainaa

  30. Tulos: +22 (30 ääntä)
   Kiila: Riippuu mt-ongelmien laadusta, voiko olla hyvä vanhempi. Kausimasennusta potevat varmasti, mutta vakavempien ja pidempiaikaisten sairauksien potijat tuskin. Itse olen ties kuinka monennen sukupolven mt-potilas, ja tiedän hyvinkin, kuinka rankkaa elämästä sairaus tekee niin vanhemmalle kuin lapsellekin. Minun olisi [...]
   Mutta silti synnyttäneet pitävät sinua itsekkäänä.

   Lainaa

  31. Tulos: -30 (56 ääntä)
   leblöö: Kannatan tätä!! Ihmiset heittelevät nykyään heti kunnianloukkauskorttia, rasistikorttia, ja persukorttia jos toisen vastaus ei miellytä. Eli mennään vain oman navan mukaan niinkuin vassarit elää kuplassaan että, oma kanta on ainut oikea.
   Totta, vaativat suvaitsevaisuutta, mutta eivät itse suvaitse muita.

   Lainaa

  32. Tulos: -2 (26 ääntä)
   Kilokalori: Suomen ongelma on liian pieni syntyvyys. Sitten löytyy tämä porukka hyvätuloisia ja työssäkäyviä ihmisiä, joiden mielestä köyhät, sairaat, tummaihoiset, jne eivät saisi hankkia lapsia. He jopa sanovat vihansa omalla nimellään netissä. Ei voi kuin toivoa, että nämä sydämettömät ihmiset päättävät päivänsä [...]
   Mistä revit tummaihoiset? Kyllä mielestäni kaikki ihonväriin katsomatta saavat lisääntyä kunhan pystyvät elättämään itsensä ja lapsensa.

   Lainaa

  33. Tulos: +23 (31 ääntä)
   yli opisto hörhö: Jos tälle linjalle lähdetään niin mun mielestä sitten pitäisi kieltää lasten tekeminen kaikilta joilla on pienikin riski mihinkään perinnölliseen sairauteen. Ei siinä muuten ole mitään järkeä. Toki ihmisten tulisi miettiä sitä omaa tilannettaan hyvin tarkasti että mahtuuko lapset elämään just sillä hetkellä ja [...]
   ..ja kaikilta joiden kumppanilla on pienikin riski perinnölliseen sairauteen. Useimmilla joilla on mt-ongelmia (masennus varsinkin on suoranainen kansantauti; yleisyydestä huolimatta en toivoisi sitä lapsille tai kenellekään) on myös elämää tukevia tekijöitä ja resilienssiä, joiden voimilla he voivat vaikuttaa ihan normaaleilta, ja sitä myöten myös normaali kumppani. Näitä kauhisteltuja kuuden lapsen päihteitä aktiivisesti käyttäviä sekoboltsimutseja joista näkee jo päälle että vanhemmuudesta tulee haastavaa, ei ole paljoa. Pitääkö jo Tinderiin lisätä "sain muuten 15 vuotta sitten masennusdiagnoosin; parantumisesta huolimatta saattaa uusia/ olla perinnöllinen, joten pyyhkäise vasemmalle jos olet kiinnostunut perustamaan perheen, tuidui <3". Saataisiin syntyvyys aika lähelle nollaa, jos se on ajatuksena.

   Lainaa

  34. ihanmummovaan 20.2.2020 11:44
   Tulos: +52 (56 ääntä)
   Täytyy sanoa etten myöskään ymmärrä mitä Tiian toisen Tiian mukaan olisi pitänyt lapsiltaan kysyä? "Mitä mieltä ootte lapset, oisko teidän pitäny syntyä ollenkaan?"

   Lainaa

  35. Tulos: -18 (24 ääntä)
   Tiian kommenttien perusteella diagnoosi on kaksisuuntainen mielialahäiriö.

   Lainaa

  36. Tylsä sukka 20.2.2020 12:47
   Tulos: +27 (41 ääntä)
   Voi voi: Mutta silti synnyttäneet pitävät sinua itsekkäänä.
   Hohhoijaa (ei sinun kommentillesi, vaan tälle itsekkyys-väittelylle yleisesti). Kaikki ihmiset ovat itsekkäitä. Lapsia hankitaan itsekkäistä syistä, mutta lasten kanssa saattaa oppia joissain asioissa epäitsekkäämmäksi. Ilman lapsia saattaa keskittyä enemmän itseensä, tai sitten on enemmän aikaa keskittyä enemmän muihin kuin vain itseensä ja kaikista lähimpiin. Se ihminen, jolla ei ensin ole lapsia ja myöhemmin on, on edelleen sama tyyppi. Ei lasten hankinnassa tapahdu jotain mystistä evoluutiota kehittyneemmäksi ihmislajiksi. Ja ihminen voi toimia asioissa itsekkäästi ja epäitsekkäästi yhtä aikaa.

   Lainaa

  37. Tulos: -3 (41 ääntä)
   Tylsä sukka: Hohhoijaa (ei sinun kommentillesi, vaan tälle itsekkyys-väittelylle yleisesti). Kaikki ihmiset ovat itsekkäitä. Lapsia hankitaan itsekkäistä syistä, mutta lasten kanssa saattaa oppia joissain asioissa epäitsekkäämmäksi. Ilman lapsia saattaa keskittyä enemmän itseensä, tai sitten on enemmän aikaa keskittyä enemmän [...]
   Niin meinaatko että jos ei tee lapsia, ei koskaan kehity ja muutu ihmisenä? Eikö ajan kulumisella ole lapsettoman elämässä mitään merkitystä, elämänkokemuksia ei kerry, ei opi virheistä, ei mitään? Mutta sikiäminen on toki varma takuu kehityksestä?

   Lainaa

  38. Tulos: +35 (37 ääntä)
   Just: Adoptio- ja sijaislapsilla on hyvin usein omasta takaa jo (traumoista johtuvia) ongelmia omasta takaa. Se ei varsinaisesti ole sama tilanne kuin että joku random mt-ongelmainen hankkii lapsia. Toki jotkut on perinnöllisiä, mutta puhkeamiseen vaikuttaa ympäristökin todella paljon. Jos tukiverkko on kunnossa ja sairaus [...]
   Siis tässä ei ole tuomitsemisesta kyse, vaan adoptiota ei yksinkertasesti saa jos on mielenterveyshäiriöitä

   Lainaa

  39. Tulos: +15 (19 ääntä)
   Hmm, kun puhutaan perinnöllisyydestä niin puhutaan todennäköisyyksien eroista jotka pääosin ovat todella pieni, minkä lisäksi monet mt-sairaudet liittyvät huomattavasti olosuhteisiin ja elämänkokemuksiin, ei pelkkään geeniperimään (mikä tosin usein altistaa sairastumiselle). Jos päällä on sairaus niin ei tietenkään kannata lisääntyä, mutta noin muuten en todellakaan menisi kieltämään perhe-elämää. Se että on sairastunut ja selviytynyt on enemmänkin positiivinen juttu.

   Lainaa

  40. Avaruuskatti 20.2.2020 18:58
   Tulos: -41 (45 ääntä)
   Irvikisu: Lasten hankkiminen on aina itsekästä. Ei kukaan hanki lasta minkään yhteisen hyvän vuoksi, vaan “koska mä haluun”.
   Kannattaa googlettaa "taloudellinen huoltosuhde" ja "väestöllinen huoltosuhde", niin voi miettiä, ovatko vapaaehtoisesti lapsettomat kuitenkin niitä itsekkäimpiä ihmisiä.

   Lainaa

  41. Tulos: -36 (46 ääntä)
   Irvikisu: Lasten hankkiminen on aina itsekästä. Ei kukaan hanki lasta minkään yhteisen hyvän vuoksi, vaan “koska mä haluun”.
   Asia ei ole noin mustavalkoinen. Tiesitkö että jos kaikki lopettaa nyt lasten tekemisen, reilu sadan vuoden päästä viimeistään ihmiskunta on kuollut? Nyt meidän tilanne vain sattuu olemaan että yksittäisellä ihmisellä on varaa valita tekeekö lapsia, mutta kansakuntia tarkastellessa tätä valintaa ei enää ole edes rikkaissa länsimaissa. On yhteistä hyvää pitää ihmiskunta elossa.

   Lainaa

  42. Tulos: -4 (20 ääntä)
   Napael: En itse olisi kieltämässä sairaiden ja kehitysvammaisten lisääntymistä, mutta löisin kyllä siihen kahden lapsen rajan. Sitä kuulee vähän väliä miten joku ADHD-äiti elättää kuutta lasta kerrallaan suurimmaksi osaksi tuilla ja elatusmaksuilla, ja valittavat miten rahat on aina vähissä. Kasvaessa näillä lapsilla on [...]
   Karmeaa, että näköjään moni on peukuttanut tätä ylöspäin.

   Lainaa

  43. Tulos: +20 (24 ääntä)
   Iso Hoo: Lukekaa nyt se laki ennen kuin siihen vetoatte. Vastuujärjestys on valmistaja – > maahantuoja. Myyjä vasta siinä kohtaa jollei jostakin syystä saada valmistajaa tai maahantuojaa selville.
   Entinen aspa tässä hei. Kyllä koko tuotantoketju vastaa viallisen tuotteen vastaanottamisesta ja sen hyvittämisestä. Riippuu keneen (myyjään/maahantuojaan/valmistajaan) kuluttaja on ensin yhteydessä. Loppukädessä myyjä tai maahantuoja reklamoi tuotteen kuitenkin aina valmistajalle. Vinkkivitosena sanoisin, että mikäli mahdollista, hajonnutta kumisaapasta ei kannata reklamoida Cittariin, josta se on ostettu, koska kauppa ei korvaa kuluttajalle muuta kuin tuotteen ostoarvon/vaihtaa uuteen samanlaiseen tai vastaavaan tuotteeseen. Maahantuoja tai valmistaja saattaa sen sijaan antaa kylkiäisiksi pahoittelulahjoja/lahjakortin/yms, koska heillä on kauppaa korkeampi intressi antaa brändistään ja tuotelaadustaan parempi kuva. Jälleenmyyjä ei ikinä anna mitään muuta kuin lain velvoittaman minimikorvauksen. Vinkkikutosena muistutus siitä, että viallisen tuotteen voi ja SAA reklamoida myös ilman kuittia. Kauppa ei voi velvoittaa asiakasta todistamaan, että tuote on ostettu heiltä, jos tuote kuuluu heidän valikoimaansa. However. Koska tuotteiden hinnat elävät, asiakas ei voi ilman ostotodistusta vaatia rahaa ostoksestaan takaisin - ainoastaan saada korvaavan tuotteen tilalle. (Tähänkin on toki poikkeuksia kuten tuotteen kestoikä, yms.)

   Lainaa

  44. Tulos: +20 (24 ääntä)
   Jos oot valmistautunu siihen mitä sieltä tulee ja oot valmis olemaan lapsen tukena ja huolehtimaan ja rakastamaan sitä niin sit kaikki on ok. Terveisin mielenterveysongelmainen, joista osa periytynyttä. Itsetuhoinen en oo koskaan ollu, enkä tunne mitään kaunaa siitä että oon syntyny, vaikka vaikeeta se välillä onkin. Nyt on kuitenki tällä vuosituhannella hyvät, ja kokoajan paranevat ammattiavut kaikennäkösille ongelmille, että apuakin saa monesti jos uskaltaa hakea. Kaikkien pitäs olla oikeutettuja perustamaan sellanen perhe ku haluaa, tai ei sitten perhettä ollenkaan, jos niin haluaa. Sillä ehdolla vaan, että siitä pystyy sitte huolehtimaan. (ohoh, vahinkoruno)

   Lainaa

  45. Tulos: +9 (17 ääntä)
   Sillä ei ole mitään väliä onko MT ongelmia vai ei jos vaan lapsensa hoitaa kunnolla eikä laiminlyö. Toki joillakin MT ongelmaisella voi olla vaikea huolehtia lapsestaan jos ei pysty huolehtimaan kunnolla edes itsestään, mutta kaikki täysin tapauskohtaista.

   Lainaa

  46. Tulos: +15 (21 ääntä)
   gse: Hyvin tiivistetty, lähes jokaisella on suvussa periytyviä sairauksia. Missä se raja sitten menee, mielestäni ei sairauden periutymisessä vaan siinä, kuinka hyvin ne osaa hoitaa niin ettei lapsi tule kärsimään niiden oireista, ja kuinka hyvin lapselle pystytään antamaan henkiset resurssit hoitaa ja ennaltaehkäistä omia tulevaisuudessa mahdollisesti puhkeavia sairauksia.
   Itse vetäisin rajan siihen, kun se perinnöllinen sairaus aiheuttaa kohtuutonta vaivaa ja kärsimystä, eläminen monella eri osa-alueella rajallista tai toisesta henkilöstä riippuvaista. Tällä rajauksella olisin myös itse jäänyt syntymättä, ja sisaruksistani 3/4. Ihan täysin perinnöllisyyslääketieteen piikkiin ei voi kaikkea laittaa, sillä vaikka sisaruksien kanssa ollaan jo varmalla tiedolla neljännessä sukupolvessa onnistuttu perimään nämä mahtavat geenit, pidetään meitäkin vielä lähes täysin luulosairaina. Hoidon laatu on sen mukaista, vaikka erinäiset oireet on todettavissa ja todettu useilla lääketieteellisillä tutkimuksilla.

   Lainaa

  47. Tulos: +29 (29 ääntä)
   Oujee: Tiian kommenttien perusteella diagnoosi on kaksisuuntainen mielialahäiriö.
   Media antanut sulle niin väärän kuvan. Kun sä tapaat hoidetussa tilassa olevan kaksisuuntaista sairastavan ihmisen - et edes välttämättä heti tajua tämän olevan kaksisuuntainen. Apropoo... Kyökkidiagnooseja...

   Lainaa

  48. Karmeaa touhua 21.2.2020 9:00
   Tulos: +26 (40 ääntä)
   Mitäs lisääntymispoliiseja täällä on. Kieltäkää nyt ihmeessä muunkin "heikon aineksen" kuten kuurojen, epileptikkojen ja avioliiton ulkopuolella synnyttäneiden lisääntyminen - vastahan 1970-luvulla pakkosteriloinneistakin päästiin Suomessa.

   Lainaa

  49. Sukupuolivarianssi 21.2.2020 9:58
   Tulos: +28 (36 ääntä)
   Irvikisu: Lasten hankkiminen on aina itsekästä. Ei kukaan hanki lasta minkään yhteisen hyvän vuoksi, vaan “koska mä haluun”.
   Tämä. On hämmentävää kuulla kuinka minä joka en halua lapsia, olen jollain logiikalla se itsekäs. Onko itsekkyyttä jos mulle riittää sukulaisten ja ystävien lasten kasvun seuraaminen ja hoitoavun tarjoaminen tarvittaessa? Parhaassa tapauksessa syytöksiä seuraa valitus siitä, kuinka sillä omalla lapsella on oma tahto eikä se ollutkaan vanhemman haaveiden jatkaja.

   Lainaa

  50. Tulos: -40 (44 ääntä)
   Irvikisu: Lasten hankkiminen on aina itsekästä. Ei kukaan hanki lasta minkään yhteisen hyvän vuoksi, vaan “koska mä haluun”.
   Lasten saaminen on kaukana itsekkäästä. Lasten kasvatus on kunniatehtävä ja lisääntyminen ihmisen ja kaikkien elollisten tehtävä. Nämä mutkumähaluun on niitä jotka hankkivat sijaissynnyttäjien avulla tyhjiin parisuhteisiinsa täytettä toivoen että saisi enemmän arvostusta muiden silmissä

   Lainaa

  51. Tulos: +33 (37 ääntä)
   Luffi: Lasten saaminen on kaukana itsekkäästä. Lasten kasvatus on kunniatehtävä ja lisääntyminen ihmisen ja kaikkien elollisten tehtävä. Nämä mutkumähaluun on niitä jotka hankkivat sijaissynnyttäjien avulla tyhjiin parisuhteisiinsa täytettä toivoen että saisi enemmän arvostusta muiden silmissä
   Toivon, että lapsia hankitaan vain itsekkäistä syistä; koska niitä halutaan. Se olisi hyvin suotavaa. Jos lapsi hankitaan puolivillaisista syistä, se voi alkaa todennäköisemmin myöhemmin kaduttamaan...

   Lainaa

  52. Tulos: +25 (29 ääntä)
   Napael: En itse olisi kieltämässä sairaiden ja kehitysvammaisten lisääntymistä, mutta löisin kyllä siihen kahden lapsen rajan. Sitä kuulee vähän väliä miten joku ADHD-äiti elättää kuutta lasta kerrallaan suurimmaksi osaksi tuilla ja elatusmaksuilla, ja valittavat miten rahat on aina vähissä. Kasvaessa näillä lapsilla on [...]
   Eli vedät ADHD:n rajattujen listalle vaikkei se usein edes vaikuta elämään erityisen paljon. Sinun mielestäsi saisit päättää etten voisi hankkia kolmea lasta ADHD:n takia. Menestyvä inssi jolla kaikki kunnossa diagnoosista huolimatta, mutta joku ulkopuolinen saisi päättää lisääntymiskyvystäni? Pakko sterilointi kahden lapsen jälkeen kaikille jotka ylittävät jonkin ideaalin rajan? Millaista yhteiskuntaa täällä taas toivotaan?

   Lainaa

  53. Tylsä sukka 21.2.2020 20:34
   Tulos: +16 (16 ääntä)
   A-meeba: Niin meinaatko että jos ei tee lapsia, ei koskaan kehity ja muutu ihmisenä? Eikö ajan kulumisella ole lapsettoman elämässä mitään merkitystä, elämänkokemuksia ei kerry, ei opi virheistä, ei mitään? Mutta sikiäminen on toki varma takuu kehityksestä?
   Tarkoitin juuri päinvastaista. Minusta ihminen oppii ja kehittyy kokemusten myötä (tai joskus ei opi eikä kehity), ja lasten saanti on yksi kokemus muiden joukossa. Pahoittelen, jos olin epäselvä. Minua turhauttaa lyhytnäköisyys siinä, miten ihmiset ryhmittyvät "meihin" ja "niihin" ja koittavat sitten keksiä, millä tavoin "me" ollaan parempia kuin "ne". Onhan sekin hyvin inhimillinen ominaisuus, mutta meillä on kuitenkin kyky nähdä muutakin kuin vain mustaa ja valkoista.

   Lainaa

  54. Tulos: -13 (21 ääntä)
   Karmeaa touhua: Mitäs lisääntymispoliiseja täällä on. Kieltäkää nyt ihmeessä muunkin “heikon aineksen” kuten kuurojen, epileptikkojen ja avioliiton ulkopuolella synnyttäneiden lisääntyminen – vastahan 1970-luvulla pakkosteriloinneistakin päästiin Suomessa.
   Mielenkiintoista, ensimmäinen kerta kun kuulen lisääntymisen avioliiton ulkopuolella olevan perinnöllinen sairaus... Epilepsiakin on hyvin harvoissa tapauksissa periytyvä, saatikka sille altistavat syyt. Olisit nyt ottanut edes ns. pakkosteriloinnista ja sterilointilaista selvää.

   Lainaa

  55. Karmeaa touhua 23.2.2020 14:58
   Tulos: +26 (26 ääntä)
   Joopajoo: Mielenkiintoista, ensimmäinen kerta kun kuulen lisääntymisen avioliiton ulkopuolella olevan perinnöllinen sairaus… Epilepsiakin on hyvin harvoissa tapauksissa periytyvä, saatikka sille altistavat syyt. Olisit nyt ottanut edes ns. pakkosteriloinnista ja sterilointilaista selvää.
   Historian opiskelijana tiedän, että suomalaisten aavemaisin menneisyys (jos saamelaisten kokonaisvaltaista kohtelua ei lasketa) on aikas vähän puhuttua, ymmärrän kyllä hämmennyksen sen puolesta. Mikäli olette oikeasti lukuintoinen ja tiedonhaluinen: laeissa ei suinkaan perusteltu pakkosterilointeja pelkästään perinnöllisyydellä. Yksi steriloimislaissa 83/1950 mainituista ehdoista oli, että äidin terveyden- tai mielentila aiheuttaa sen, että lapsi jää todennäköisesti vaille huoltoa. Steriloimisasetus taas määritteli tällaiseksi seikaksi "parantumattomaksi tai perinnölliseksi todettu krooninen tai ajoittainen mielisairaus”, mutta kansanedustajat tulkitsivat pykälän myös siten, että työväenluokkaan kuuluvan perheen lapsi jää vaille huoltoa ja hoivaa. Tämän mentaaliakrobatian "ansiosta" pakkosterilointeja tehtiin tilastollisesti enemmän alemmille sosiaaliryhmille, esimerkiksi romanivähemmistölle. Alkoholin tai päihteiden käyttö, irtolaisuus ja köyhyys olivat perusteita sille, miksi lapsi saattaisi jäädä ns. omilleen tai yhteiskunnan elätettäväksi. 1960-luvulla taas puhuttiin terveydellisistä syistä, joita olivat taipumus puhe- tai aistivikoihin, liikuntahäiriöihin, kouristuksiin jne. Lääkärit taas olivat sitä mieltä, että voimakas sukuvietti saattoi aiheuttaa avioliiton ulkopuolisia suhteita ja ei-toivottuja jälkeläisiä. Esimerkiksi liftaaminen, irtolaisuus tai raiskauksen uhriksi joutuminen tulkittiin niin, että potilaan sukuvietti on liian voimakas. ”Seksuaalisen holtittomuuden” takia ei voitu määrätä pakkosteriloitavaksi, mutta yhdessä muiden seikkojen kanssa vahvisti Lääkintähallituksen päätöstä. 1960-luvulla oli aika tavallista myös se, että raskaudenkeskeytys myönnettiin vain, jos hakijalle tehdään samalla myös sterilointi. Pikku hiljaa ehkäisyneuvonta vähensi pakkosterilointien tarvetta. 283/1970 steriloimislakiin jätettiin perusteiksi "sairaus, ruumiinvika tai heikkous uuden raskauden sattuessa vakavasti vaarantaisi naisen henkeä tai terveyttä" josta ns. pakko oli poistettu (eli siirretty potilaalle tai tämän holhoojalle). Kehitysvammaiset siis steriloitiin edelleen ilman heidän omaa tahtoaan tai ymmärrystään. Kun kehitysvammaisilta sitten lopetettiin kuukautiset mm. keltarauhashormoneilla niin tarve pakkosteriloinneille hiipui. Voitte lukea romanien pakkosteriloinneista teoksessa Vieraat kulkijat –tutut talot: Näkökulmia etnisyyden ja köyhyyden historiaan Suomessa. Eugeniikan historiasta esim. artikkelista “Eugeniikan ja rotuhygenian tausta ja seuraukset” julkaisussa Tieteessä tapahtuu 27. Väestöliitollakin on ihan kiinnostava Sinappikylvystä ehkäisypilleriin : Suomalaisen perhesuunnittelun historiaa.

   Lainaa

  56. Tulos: +12 (16 ääntä)
   Karmeaa touhua: Historian opiskelijana tiedän, että suomalaisten aavemaisin menneisyys (jos saamelaisten kokonaisvaltaista kohtelua ei lasketa) on aikas vähän puhuttua, ymmärrän kyllä hämmennyksen sen puolesta. Mikäli olette oikeasti lukuintoinen ja tiedonhaluinen: laeissa ei suinkaan perusteltu pakkosterilointeja pelkästään [...]
   Wau! Valehtelematta paras argumentointi mitä olen ”itse saanut”. Kiitos! Vaikka em. ajoista ei todellisuudessa kauaa ole, tuon ajan pakkosteriloinnin kokeneitakin ihmisiä runsaasti vielä elossa, tuntuu se omalla kohdalla vuosikausia sitten tapahtuneelta kun reilusti myöhemmin on itse syntynyt. Viitaten edelliseen kommenttiini, jolla lähinnä tarkoitin nykyaikaa ja -tietoa. :) Asiaan liittyen löytyy monelta kantilta mielenkiintoa, mm. henkilökohtaiset taistelut ja väännöt steriloinnin saamisesta ja ns. inhimillisen eugeniikan (apua voiko näin edes sanoa) ”kannatus”. Geenimanipulointi tulisi sallia siltä osin, kuin jo aiemmin mainitsemiani, kohtuutonta kärsimystä ja rajoitteita aiheuttavat perinnölliset sairaudet saataisiin rajattua perimästä pois. Sitä ennen tulisi mahdollistaa vapaaehtoiseksi oman perimän taustojen selvitys sairauksien ja poikkeamien osalta, mikäli on halua lisääntyä mutta myös minimoida vahingot. Kiitos vielä mainitsemistasi aineistoista, täytyy ehdottomasti näihin tutustua! Ehkä sitä rohkenisi myös isovanhemmilta asiasta udella.

   Lainaa

  57. Tulos: +1 (3 ääntä)
   Aasiantuntija: Onneksi ei ollut Maaritilla kuittia tallessa. Mitä kauppa olisi voinut tehdä Maaritin tilanteessa, jos olisi mennyt korvat punaisena huutamaan ja haukkumaan kindermunan yllätystä kassalle/ ap:lle. Ei taida kaupalle kuulua vastuu noista yllätymunien sisällöstä
   Miks tästä kommentista on tykätty näin paljon? Tottakai jälleenmyyjä on vastuussa, ja ottaa erän pois myynnistä! Aatelkaa, jos elintarvikkeistakin ajateltaisiin näin. Jostain erästä löytyy lasinsiruja, mut whatevö, onneks vaan valmistaja on vastuussa, jätetään hyllyyn =D

   Lainaa

  58. Tulos: +6 (6 ääntä)
   Napael: En itse olisi kieltämässä sairaiden ja kehitysvammaisten lisääntymistä, mutta löisin kyllä siihen kahden lapsen rajan. Sitä kuulee vähän väliä miten joku ADHD-äiti elättää kuutta lasta kerrallaan suurimmaksi osaksi tuilla ja elatusmaksuilla, ja valittavat miten rahat on aina vähissä. Kasvaessa näillä lapsilla on [...]
   Kai meidän pitäisi yhteiskuntana ennemminkin keskittyä siihen, että perheen sosioekonominen asema ei periydy. Huomaan kyllä, että vaikka ei ole mitään sairauksia vanhemmilla, mutta varallisuuden parantaminen ei todellakaan ole helppoa, kun on vähävaraisesta perheestä lähtöisin. Muutto ja asuminen yliopistokaupungissa oli kallista aikaa, vaikka kaikki lomat tekikin töitä. Nyt taas vastaavasti oman elämän käynnistäminen on kallista pk-seudulla, missä kaikki työt on, mutta ei verkostoja, joiden kautta piilotyöpaikat jaetaan.

   Lainaa

  59. Tulos: -1 (1 ääni)
   Melissalle tiedoksi: Ei väliä onko mielenterveys-ongelmia vai ei, sillä kun on tehnyt niitä lapsia niin ne aiheuttaa mielenterveys-ongelmia.

   Lainaa

  60. Tulos: 0 (2 ääntä)
   Joopajoo: Tällä
   No kerro nyt edes mikä sulla ja sisaruksillas sitten on :D

   Lainaa

  61. Tulos: -5 (5 ääntä)
   Banaani: Lisääntymiskysymykset ovat mielenkiintoisia, mutta niin laajoja, ettei varmaan mikään yksittäinen esimerkki vastaa niihin kunnolla. Esimerkiksi itse en toivoisi että kukaan skitsofreenikko, voimakkaan persoonallisuushäiriön omaava, keskivaikean tai vaikean kaksisuuntaisen omaava tai pitkäaikaisesta päihdeongelmasta [...]
   Psykoosit lähti tulille

   Lainaa

  62. Tulos: +1 (1 ääni)
   Jeppe: Lähes kaikilla on joku perinnöllinen sairaus. Jotkut niistä vain ilmenevät vasta vanhuusiässä ja monia ei ole tutkittu aiemmin, koska perinnöllisyystutkimuksia on tehty aktiivisesti kai vasta 20-30 vuotta. Puolisoni suvussa todettiin juuri tällainen, kun äidillään oli. Myös puolisoni todettiin [...]
   Meidän suvussa on myös perinnöllinen sairaus. Eipä siitä tienneet isovanhemmat 40-luvulla tai heidän lapsensa 70-80 -luvuilla. Saatiin tietää vasta vajaa 10 vuotta sitten. Melkein kaikki serkukset ovat kantajia ja tässä on nyt vuoskymmenet levitelty viallista perimäämme pitkin Suomenniemeä.
   Taitaa mennä tämäkin niin että tieto lisää tuskaa.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: leimasin, väri, Kinder, lelu, yllätys, kinder-yllätys, kinder-lelu, lapset, mielenterveysongelmat, diagnoosi, periytyvä