Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.
 • Uusimmat

 • Kategoriat

 • RSS Osaatko vastata? • Luontoilta, osa 14

  Osaatko kalastaa? Selviytyisitkö metsässä?
  Suurenna näkymä
  Luontoilta, osa 14

  Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 75 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Kalastustaidolla tee vitt...siäkään 5.11.2019 0:29
   Tulos: -169 (311 ääntä)
   Mikron, pesukoneen ja tiskikoneen käyttötaidot riittää kyllä nyky-Suomessa jo aika monelle. Sit jos ei osaa pyyjkikonetta käyttää, niin kääntää kalsarit aina housuun paskantamisen jälkeen ja sit taas heti kun on kuset housuissa.

   Lainaa

  2. Tulos: +631 (707 ääntä)
   En osaa päättää kenen puolella tässä oikein olisi.

   Lainaa

  3. Tulos: +709 (751 ääntä)
   Eee: En osaa päättää kenen puolella tässä oikein olisi.
   Puolin ja toisin aika ärsyttävää inttämistä. Vähän epäilen myös näitä erätaidoilla pätijöitä, että kuinkahan moni tosiasiassa pystyisi tuollaisessa eksymistilanteessa siitä järven rannan vesakosta ja omista hiuksistaan sen ongen väsäämään ja kalastamaan. Ja jos se kaupan virveli on eksyessä matkassa, niin sitä nyt osaa aikalailla kuka vaan siinä vaiheessa viskoa.

   Lainaa

  4. Tulos: +432 (454 ääntä)
   Oisko tuo kumminkin ruuanlaitto, pyykinpesu, astioiden pesu, perussivoaminen ja ATK ne perusasiat joita jokaisen pitäisi oppia nykyaikana. Ja enenkaikkea oppia lukemaan,kirjoittamaan. Ja laskemaan (edes sen tietokoneen avulla).

   Lainaa

  5. Tulos: +369 (389 ääntä)
   On siinä toki pointtinsa, että perusselviytymistaidot kannattaisi kaikkien osata. Hätätilanteeseen voi joutua kuka vaan. Nuo sotaskenaariot sun muut tosin menivät jo turhan lennokkaiksi. Tuskin kukaan joutuu itseään pidempiä aikoja kalastamalla elättämään.

   Lainaa

  6. Tulos: -35 (107 ääntä)
   Eipä sitä kummosta katastrofia tarvi kauan odotella, kun yleislakon uhka kolkuttelee jo ovella.

   Lainaa

  7. Tulos: +227 (233 ääntä)
   Eh: Puolin ja toisin aika ärsyttävää inttämistä. Vähän epäilen myös näitä erätaidoilla pätijöitä, että kuinkahan moni tosiasiassa pystyisi tuollaisessa eksymistilanteessa siitä järven rannan vesakosta ja omista hiuksistaan sen ongen väsäämään ja kalastamaan. Ja jos se kaupan virveli on eksyessä matkassa, niin sitä nyt osaa aikalailla kuka vaan siinä vaiheessa viskoa.
   On monia muitakin tapoja kalastaa kuin vain onkiminen. Katiska pyytää paremmin, mutta tuskin se paljon auttaa, jos onnistuu eksymään puistoon.

   Lainaa

  8. Tulos: -71 (221 ääntä)
   Eh: Puolin ja toisin aika ärsyttävää inttämistä. Vähän epäilen myös näitä erätaidoilla pätijöitä, että kuinkahan moni tosiasiassa pystyisi tuollaisessa eksymistilanteessa siitä järven rannan vesakosta ja omista hiuksistaan sen ongen väsäämään ja kalastamaan. Ja jos se kaupan virveli on eksyessä matkassa, niin sitä nyt osaa aikalailla kuka vaan siinä vaiheessa viskoa.
   Kuka niistä pätijöistä väitti, että itsekään osaavat noi tarvittavat taidot? Sari ainakin sano, että ne on sellasia mitkä olis hyvä osata, jos joskus jotain sattuu. Itsestään selvä asia, ihan typerää noilta muilta väittää vastaan. Pullamössösukupolvi taas loistaa älykkyydellään.

   Lainaa

  9. Tulos: +183 (205 ääntä)
   Petkele: On monia muitakin tapoja kalastaa kuin vain onkiminen. Katiska pyytää paremmin, mutta tuskin se paljon auttaa, jos onnistuu eksymään puistoon.
   Toki, mutta edelleen harva eksyy vahingossa katiskan kanssa, puistoon tai muualle. ;) Tai mistäpä minä tiedän, ehkä täällä on taitavia pajusta katiskan punojia maa pullollaan. :D

   Lainaa

  10. Tulos: +173 (177 ääntä)
   Eh: Toki, mutta edelleen harva eksyy vahingossa katiskan kanssa, puistoon tai muualle. Tai mistäpä minä tiedän, ehkä täällä on taitavia pajusta katiskan punojia maa pullollaan.
   Ehkä eksymistilanteessa riittää ne marjatkin tai muut kasviperäiset asiat mitä voi nälkäänsä jäytää. Enemmän kalastuksista ja metsästämisistä näkisin olevan hyötyä yhteiskunnallisessa kriisitilanteessa, jos ruokaa ei noin vain enää kaupasta ostettaisi. silloin toki olisi varmaan hyvä osata itse tehdä välineensä jos ei ole kotona valmiina

   Lainaa

  11. Tulos: +232 (258 ääntä)
   Koomista että leivinuunin lämmittämisen tärkeyttä ei kyseenalaisteta, mutta ruuan hankinnan tärkeys kylläkin. Epätodennäköisiä skenaarioita toki kumpikin, mutta kumpi on silti paljon todennäköisempää, se että ihminen joutuu jossain vaiheessa hankkimaan luonnosta ruokaa vai se että ihmisen on ihan pakko lämmittää leivinuuni?

   Lainaa

  12. Tulos: +90 (174 ääntä)
   Vai on takan sytyttämnenkin nykyään sellainen "taito" mistä pitää fbssä keulia tällaisella kyselyllä. Oliko tämä joku uusavuttomien rouvien ryhmä?

   Lainaa

  13. Tulos: +89 (117 ääntä)
   Joopajoo: Eipä sitä kummosta katastrofia tarvi kauan odotella, kun yleislakon uhka kolkuttelee jo ovella.
   Joo, yleislakkohan tarkoittaisi juuri sitä, että ihmiset joutuisi hankkimaan ravintonsa luonnosta esim. kalastamalla :D Varmaan valmistettaisiinkin nuotiolla? Herranjumala...

   Lainaa

  14. Tulos: +111 (157 ääntä)
   Valuvika: Koomista että leivinuunin lämmittämisen tärkeyttä ei kyseenalaisteta, mutta ruuan hankinnan tärkeys kylläkin. Epätodennäköisiä skenaarioita toki kumpikin, mutta kumpi on silti paljon todennäköisempää, se että ihminen joutuu jossain vaiheessa hankkimaan luonnosta ruokaa vai se että ihmisen on ihan pakko lämmittää leivinuuni?
   No näitä monen päivän sähkökatkoksia on ollut siellä täällä. Jos asut omakotitalossa, jonka lämmittämiseen tarvitaan sähköä, niin talvipakkasilla sähkökatkon koittaessa on aika äkkiä tartuttava tulitikkuihin ja sytytettävä se leivinuuni tai takka, jos sellainen talosta löytyy. Ei ole todellakaan kaukaa haettu skenaario muuta kuin kerrostaloasukeille.

   Lainaa

  15. Isä neljän, joka olet töissä 5.11.2019 6:54
   Tulos: +69 (83 ääntä)
   Eh: Puolin ja toisin aika ärsyttävää inttämistä. Vähän epäilen myös näitä erätaidoilla pätijöitä, että kuinkahan moni tosiasiassa pystyisi tuollaisessa eksymistilanteessa siitä järven rannan vesakosta ja omista hiuksistaan sen ongen väsäämään ja kalastamaan. Ja jos se kaupan virveli on eksyessä matkassa, niin sitä nyt osaa aikalailla kuka vaan siinä vaiheessa viskoa.
   Todennäköisesti tehtäisiin riukukatiskoja ja muita epäaktiivisia pyydyksiä, mikäli ei valmiita löytyisi, koska silloin jää aikaa muuhunkin. Totuus on, että eipä kukaan meistä enemmänkin metsässä kulkeneista osaa kaikkea tarpeellista hakea ja tehdä sieltä. Paluu 1800-luvun mallin elämiseen ei tulisi onnistumaan, koska taidot ovat jo kadonneet. JOS tulisi sellainen kriisi(ei tule) että tuohon asti pitäisi mennä, olisi kirjastot nopeasti tyhjinä kun ihmiset hakisivat tiedot sieltä.

   Lainaa

  16. Tulos: +122 (138 ääntä)
   No se: No näitä monen päivän sähkökatkoksia on ollut siellä täällä. Jos asut omakotitalossa, jonka lämmittämiseen tarvitaan sähköä, niin talvipakkasilla sähkökatkon koittaessa on aika äkkiä tartuttava tulitikkuihin ja sytytettävä se leivinuuni tai takka, jos sellainen talosta löytyy. Ei ole todellakaan kaukaa haettu skenaario muuta kuin kerrostaloasukeille.
   Jos asut omakotitalossa jossa puulämmitys on vaihtoehto niin todennäköisesti osaat lämmittää puilla. Aivan kuten kalastajakin todennäköisesti osaa kalastaa ja erämies eräillä. Siitä ei ollutkaan kyse vaan siitä, miten JOKAISEN tulisi osata lämmittää leivinuuni, mutta luonnossa selviytymisen tärkeys kyseenalaistetaan heti.

   Lainaa

  17. Tulos: +41 (49 ääntä)
   Zzzz: Vai on takan sytyttämnenkin nykyään sellainen “taito” mistä pitää fbssä keulia tällaisella kyselyllä. Oliko tämä joku uusavuttomien rouvien ryhmä?
   Itseasiassa ihan vaan tulentekotaito.

   Lainaa

  18. DannieDorko 5.11.2019 7:23
   Tulos: +80 (118 ääntä)
   riesa: Pullamössösukupolvi taas loistaa älykkyydellään.
   Ok boomer.

   Lainaa

  19. Tulos: +17 (69 ääntä)
   Kalevi: Joo, yleislakkohan tarkoittaisi juuri sitä, että ihmiset joutuisi hankkimaan ravintonsa luonnosta esim. kalastamalla Varmaan valmistettaisiinkin nuotiolla? Herranjumala…
   Jos ei yleislakon johdosta esimerkiksi mikään kulje mihinkään, ruoka kauppojen hyllylle, eikä kukaan sitä ole siellä myymässä, niin mistä sä sitä ruokaa ajattelit hankkia...? Ihan yhtälailla se ruoan saaminen ravintoloistakin vaikeutuu. Siihen päälle yks myrskyinen syysilta, joka katkaisee tuhansista talouksista sähköt, on nuotiolla ruoan valmistus aika lähellä totuutta.

   Lainaa

  20. Tulos: +28 (54 ääntä)
   Eh: Puolin ja toisin aika ärsyttävää inttämistä. Vähän epäilen myös näitä erätaidoilla pätijöitä, että kuinkahan moni tosiasiassa pystyisi tuollaisessa eksymistilanteessa siitä järven rannan vesakosta ja omista hiuksistaan sen ongen väsäämään ja kalastamaan. Ja jos se kaupan virveli on eksyessä matkassa, niin sitä nyt osaa aikalailla kuka vaan siinä vaiheessa viskoa.
   Ei sitä hiuksistaan sentään kukaan erätaitoinen ala siimaa tekemään. Siihen tarkoitukseen puretaan jostakin vaatekappaleesta lankaa. Koukun nyt väsää taas lähes mistä vain minkä pystyy työstämään teräväksi. Normaalisti nämä onkimisen perustarpeet kyllä kulkee erätaitoisen mukana kaikkialla, eikä tarvita muuta kuin varsi puusta.

   Lainaa

  21. Tulos: +7 (63 ääntä)
   Olette kaikki idiootteja.

   Lainaa

  22. Tulos: +107 (127 ääntä)
   Semmosen pienen huomion vielä heittäisin, että ei se pelkkä kalastustaito vielä nälkää vie. Pitäisi osata vielä perkaa ja laittaa ruoaksi se kala. Tämä taito puuttuu melko monelta sellaiselta, joiden kanssa olen kalassakin käynyt. Ei ole ollut harmainta aavistusta, miten se liha saadaan siitä fisusta pannulle ja hyvänmakuiseksi. Anyway, en kyllä silti laskisi näitä nykysuomessa selviytymisen kannalta tarpeellisiksi taidoiksi. En edes kriisitilanteessa.

   Lainaa

  23. Tulos: +132 (142 ääntä)
   Ja vielä sen verta, että eihän kaikkien tarvitse osata kaikkia taitoja. Ei ikinä ole tarvinnut, eikä tarvitse jatkossakaan. Jokainen osaa jotain ja voi hyödyttää sitä yhteiskunnan hyvinvointiin. Karkea esimerkki: "Tee minulle saviastia, niin tuon kalaa järveltä sinulle kun käyn kalastamassa".

   Lainaa

  24. Tulos: -45 (105 ääntä)
   Täällä taas teinit olettaa että kaikki asuu pääkaupunkiseudulla,eihän täällä mitään erämiestaitoja tarvita,kunhan kävelee lähimpään kauppaan tai soittaa kännyllä pitsan.

   Lainaa

  25. Tulos: +24 (60 ääntä)
   Petkele: On monia muitakin tapoja kalastaa kuin vain onkiminen. Katiska pyytää paremmin, mutta tuskin se paljon auttaa, jos onnistuu eksymään puistoon.
   Espoon keskuspuistohan on siis 880 hehtaarin kokonen metsä, eikä mikää vihreä piknik alue.

   Lainaa

  26. Tulos: +29 (43 ääntä)
   Kalastustaito ja selviytyminen kalaa syöden on kala-allergiselle aika hyödytön. Tosin pidän onkimisesta vaikka en saalista voikaan koskaan syödä.

   Lainaa

  27. Tulos: +50 (68 ääntä)
   Leivinuunin ja takan lämmittäminen kuuluu kaikkien osata? No, Sinin luo voi varmaan mennä harjoittelemaan jos ei itse omista näistä kumpaakaan...

   Lainaa

  28. Tulos: +55 (61 ääntä)
   Espoo: Espoon keskuspuistohan on siis 880 hehtaarin kokonen metsä, eikä mikää vihreä piknik alue.
   Ja jos katsoo kartasta miten se on levittäytynyt ja kuinka paljon siellä on teitä niin se eksyminen on melko hankalaa. Toki jos tarkoittaa ettei tiedä tarkkaa sijaintiansa ja/tai ilmansuuntia niin silloin on eksynyt. Jos taas eksymiseksi laskee sen, että ei löydä pois niin silloin omaa jo "erityis" taitoja.

   Lainaa

  29. Tulos: +65 (75 ääntä)
   Onko siis Suomessa yleinen kuolinsyy leivinuunin lämmittämistaidon puute?

   Lainaa

  30. Tulos: +119 (141 ääntä)
   siis eihän ihmiset oikeasti kuvittele, että jonkun yleislakon tai edes sodan seurauksena kaikki yleiset palvelut ja ruokahuolto lakkaa kokonaan? Ja että pääkaupunkiseudulla asuvienkin selviytyminen edellyttää, että kaikki yli miljoona ihmistä vaan siirtyy jonnekin ”lähimaastoon” kyhäämään onkia oksista ja kalastelemaan henkensä pitimiksi? Suomessa on oikeasti todella hyvät kriisi- ja huoltovarmuudet, joten kyllä sitä ruokaa tuotetaan ja kuljetetaan kaupunkiin myös sodan sattuessa. Samoin kuin sitä tuotetaan ja kuljetetaan niille sotilaillekin. Ei nekään käytä sodan aikana aikaansa marjoja keräten ja ahvenia kalastellen. Puhumattakaan siitä, että nykyiset sodat on muutenkin niin erilaisia kuin ne, mitä me suomalaiset vielä muistellaan. Ja osaako kukaan nimetä edes yhtä syytä, jonka takia koko maa menisi niin täydelliseen yleislakkoon, että mikään ei enää toimisi? Siis että kaikki ihmiset vaan päättää näännyttää toisensa kuoliaaksi? Yhteiskunnan selviytyminen pitkästä kriisitilanteessa on riippuvainen yhteistyöstä, työnjaosta, varautumisesta sekä ihan siitä perinteisestä ruokatuotannosta ja -tuonnista. Johan siinä eläinkannatkin romahtaisi nopeasti, jos kaikki siirtyisi johonkin metsästäjä-keräilijä elämäntyyliin tosta vaan. Sitä on kiva mökillä tai leivinuunin äärellä puuhastellessa miettiä, että hyvinhän täällä selviää ilman muuta yhteiskuntaa. (Kun on ensin kuljettanut itsensä, ruokansa, lääkkeensä ja tarvikkeet paikalle jollain polttoainetta vaativalla menopelillä). mutta on aika mielipuolista kuvitella, että tilanne totaalisen yhteiskunnan romahtamisen seurauksena olisi läheskään sama. Kalastus ja joku eläinten tunnistaminen on ihan hyviä taitoja, jos asuu syrjässä tai viettää paljon aikaa erämaissa. Ja muutenkin mukavia taitoja, joista tulee sellainen pärjäävä tunne ja läheinen olo luonnon kanssa. Mutta ei ole mitään syytä, miksi kaikkien ihmisten tulisi niitäkään osata.

   Lainaa

  31. EsaVeskinen 5.11.2019 9:47
   Tulos: +49 (57 ääntä)
   Feissarimokien kommentointitaito ryyditettynä ylä / alapeukuttamisella riittää nykysuomalaiselle.

   Lainaa

  32. Tulos: -15 (27 ääntä)
   Eh: Puolin ja toisin aika ärsyttävää inttämistä. Vähän epäilen myös näitä erätaidoilla pätijöitä, että kuinkahan moni tosiasiassa pystyisi tuollaisessa eksymistilanteessa siitä järven rannan vesakosta ja omista hiuksistaan sen ongen väsäämään ja kalastamaan. Ja jos se kaupan virveli on eksyessä matkassa, niin sitä nyt osaa aikalailla kuka vaan siinä vaiheessa viskoa.
   katiska on helppo tehdä pajusta. syötiksi voi laittaa vaikka sammaleen alta löytyviä ötököitä tahnaksi murskattuna

   Lainaa

  33. Tulos: -14 (42 ääntä)
   Pepelaku: siis eihän ihmiset oikeasti kuvittele, että jonkun yleislakon tai edes sodan seurauksena kaikki yleiset palvelut ja ruokahuolto lakkaa kokonaan?
   uskon että ulkomaisen ruoan tuki voi lakata kokonaan. Meillä on todella vähän kotimaista tuotantoa vaikka pakkolailla haltuunotettaisiin kaikki tilat ja tehtaat

   Lainaa

  34. Tulos: +45 (49 ääntä)
   Eee: En osaa päättää kenen puolella tässä oikein olisi.
   Puit juuri tunteeni sanoiksi :F Pohjalla oleva pointti erätaitojen(tms.) tärkeydestä on hyvä, tosin kukaa ei osaa perustella omaa kantaansa järkevästi, vaan asioiden esittäminen on 2.luokkalaisten tasolla.

   Lainaa

  35. Tulos: +35 (47 ääntä)
   Minkä ihmeen takia leivinuunin/takakn sytyttäminen olis yhtään sen tarpeellisempi taito kuin vaikkapa se kalastaminen? Kumpaakaan ei tarvita nykyisissä kaupunkiympäristöissä. Omasta mielestani sinänsä 'peruserätaidot' tai ainakin niiden peruslogiikan ymmärtäminen on ihan hyviä tietoja ja taitoja. Vaikkei niitä normaalissa arkielämässä tarvitsisikaan.

   Lainaa

  36. Tulos: -5 (41 ääntä)
   Tuo puistoon eksyminen selittääkin varsin tyhjentävästi Annan kyvyt suoriutua. xD

   Lainaa

  37. Herranjestas 5.11.2019 11:44
   Tulos: -36 (90 ääntä)
   Ja tämänkaltaiset saavat äänestää pientenkaupunkejen ja maaseudun asioista... Suomi pitäisi jakaa "osavaltioihin" jolloin Etelän uusavuttomat eivät pääsisi sotkemaan normaaleiden ihmisten elämää.

   Lainaa

  38. Tulos: +56 (64 ääntä)
   Miten kukaan ei ole ottanut huomioon väistämätöntä zombi-apokalypsiä? Kyllä tulentekotaito on kuitenkin sellainen, jonka jokainen fiksu hankkii.

   Lainaa

  39. Tulos: +4 (50 ääntä)
   No tuota. Kuinka moni teistä muistaa ns. Carringtonin eventin (kirjoitettua historiaa) tai on kuullut vastaavista tapahtumista, joiden jäljet näkyvät esimerkiksi Grönlannin tai napa-aluiden jäätiköissä? Tarkoitan siis massiivisia aurinkomyrskyjä, joita väistämättä tapahtuu. Entisaikaan (ennen 1800-luvun puoltaväliä) massiivislla aurinkomyrksyillä ei ollut väliä. Mutta jo Carringtonin eventissä havaittiin, että pitkät lennätinlinja kärsivät vahinkoja. Nykyiaikainen yhteiskunta, joka on täysin riippuvainen reaaliaikaisesta tiedonsiirrosta ja sähkönjakelusta joutuisi pahasti tuuliajolle edes Carringtonin eventin kaltaisesta myrskystä, saati sitten sellaisista myrskyistä joita on muutamia kertoja tapahtunut viime vuosituhansien aikoina. Satelliitit rikkoontuisivat, sähkönjakelu lakkaisi globaalisti muuntoasemien rikkouduttua. Vedenjakelu katkeaisi, kun pumput eivät enää pyörisi. Bensaa et saisi enää huoltoasemilla ja kauppojen pakastealtaat sulaisivat. Tuollaisessa tilanteessa erätaidot on pop.

   Lainaa

  40. Tulos: +63 (67 ääntä)
   Jos metsään eksymisen kannalta miettii, niin tärkeintä on etsinnän helpottaminen ei metsässä selviäminen. Kuolet todennäköisemmin, jos ei tajua pysyä paikoillaan vaan lähdet haahuilemaan ympäriinsä, ihan sama osaako kalastaa vai ei. Toinen yksi tärkeimmistä asioista eräilyssä, mitä harvemmin listataan, on veden etsintä. Kuolet nopeammin nestehukkaan kuin nälkään, eli perustietämys puhtaan veden esiintymispaikoista ihan jees.

   Lainaa

  41. Tulos: +35 (43 ääntä)
   Espoo: Espoon keskuspuistohan on siis 880 hehtaarin kokonen metsä, eikä mikää vihreä piknik alue.
   Siitä huolimatta siellä eksymisen ei ole missään määrin vaarallista. Missä tahansa kohdassa tuota puistoa voit valita minkä tahansa suunnan, lähteä kävelemään ja olet muutamassa tunnissa ulkona metsästä. Minkäänlaisia selviytymistaitoja tuo ei vaadi. Ihan vähintään ihmisen kannattaisi osata sen verran selviytymistaitoja, että pystyy tarvittaessa rakentamaan itselleen sateensuojan yöpymistä varten, löytää juomakelpoista vettä ja tunnistaa riittävästi luonnonvaraisia syötäviä kasveja, että pystyy pitämään itsensä toimintakykyisenä, ja osaa selvittää missä suunnassa on pohjoinen, jotta on edes jonkinlainen mahdollisuus tehdä valistunut arvaus siitä, mihin suuntaan pitäisi lähteä kävelemään. Ei aivan yhtä välttämätöntä, mutta tilanteesta riippuen hyvinkin hyödyllistä olisi myös osata - sytyttää tuli ilman tulitikkuja tai sytkäriä (jos tikut tai sytkäri on käytettävissä niin uusavuttomampikin kyllä saa jonkinlaisen tulen aikaan pidemmän päälle) ja tietysti pitää nuotio hallinnassa. Talvella käytännössä välttämätöntä jos seikkailussa menee yli vuorokausi. - rakentaa katista jos on luultavaa, että luonnossa joutuu pärjäämään pidempään kuin muutaman päivän ja lähistöllä on vesistöjä. - lukea karttaa, jos käytettävissä on kartta. Jos ei ole, niin olisi syytä oppia, ettei lähde maastoon ilman karttaa edes yleislakon sattuessa. - hoitaa naarmut, haavat ja rakot ennen kuin niistä tulee ongelmia.

   Lainaa

  42. Tulos: +3 (13 ääntä)
   Suosittelen lukemaan Lars Wilderängin dystopian Tähtikirkas tai Risto Isomaan Kurganin varjot. Saattaa tulla mieleen monia juttuja, joita kannattaisi opetella tai hankkia.

   Lainaa

  43. Tulos: +22 (34 ääntä)
   Herranjestas: Ja tämänkaltaiset saavat äänestää pientenkaupunkejen ja maaseudun asioista… Suomi pitäisi jakaa “osavaltioihin” jolloin Etelän uusavuttomat eivät pääsisi sotkemaan normaaleiden ihmisten elämää.
   Normaalit ihmiset osaavat kyllä kirjoittaa paremmin kuin sinä.

   Lainaa

  44. Tulos: +16 (24 ääntä)
   Mr Foo: No tuota. Kuinka moni teistä muistaa ns. Carringtonin eventin (kirjoitettua historiaa) tai on kuullut vastaavista tapahtumista, joiden jäljet näkyvät esimerkiksi Grönlannin tai napa-aluiden jäätiköissä? Tarkoitan siis massiivisia aurinkomyrskyjä, joita väistämättä tapahtuu. Entisaikaan (ennen 1800-luvun [...]
   Nykyisin aurinkomyrskystä saadaan varoitus hyvissä ajoin ja ennuste millä aikavälillä se osuu, jolloin voimalat vain ajetaan alas.

   Lainaa

  45. Gaius Blatar 5.11.2019 15:38
   Tulos: +48 (56 ääntä)
   Luku- ja kirjoitustaito, kohteliaisuus, empatia, ymmärrys taloudesta (rahasta), englanninkielen ja matkapuhelimen käyttö, ensiaputaidot. Siinä lienee asiat joilla selviää aika pitkälle.

   Lainaa

  46. yli opisto hörhö 5.11.2019 16:06
   Tulos: +45 (51 ääntä)
   Englanninkielinen termi "common sense" olisi aika tärkeä taito. Yllättävän usealta tämä puuttuu nykypäivänä syystä tai toisesta. Yhtenä (aika lievänä tosin) esimerkkinä käy itse moka, toisena vaikkapa viime aikoina viranomaisissa huolta herättänyt käyttäytyminen eli onnettomuustilanteissa ihmiset ensimmäisenä kaivaa kameran esille. Jos vaaran uhatessa sinua tai lähellä olevia, tai näet vakavasti loukkaantuneen tai kuolleen ihmisen ja sulla ensimmäinen ajatus on "tästä saisi hyvän kuvan/videon" niin ei siinä nyt kovin suurta älykkyyttä ole mukana. Tällä taidolla pääsee jo aika pitkälle tässä maailmassa.

   Lainaa

  47. Tulos: +30 (36 ääntä)
   Sellaisen sodan aiheuttaman tilanteen, jossa ei viikkokausiin ole muuta ruokaa saatavilla kuin järvien kalat, sattuessa onkimaan oppii kuka vain aika nopeasti. Sen sijaan, jos ei ihan paras vuodenaika satu kohdalle, itsensä lämpimänä pitäminen voisi olla suurempi haaste. Kukaan meistä ei vaikka tänä iltana pitäisi suurimpana mielessään vaivaavana kysymyksenä sitä että ai hitto mitenkähän ongitaan, jos sivilisaatiota ei käytännössä olisi enää yhtäkkiä. Tilanteessa, jossa kalat on enää jäljellä, on kiire pois maasta, eikä ongelle. Toki jos nyt ihan maailmansodasta puhuttaisiin ja oletetaan että missään ei ole vaikkapa kaupunkia johon mennä eikä ruosteisia busseja joihin hypätä kuin elokuvissa, tulevat toki kalastustaidotkin oleelliseksi kysymykseksi. Mutta helpoksi rastiksi. Sen sijaan monta muuta erätaitoa sekä vaadittava fyysinen ja henkinen sitkeys kaiken kaikkiaan lakaisisivat suurimman osan jäljelle jääneistä vuoden sisällä. Ainiin. Harvoilla ja epätoivoisilla muilla selviytyneillä saattaisi olla vastaan tullessa intresseissä päästää sinut päiviltä ja kerätä kaiken omistamasi mukaansa. Joten ihmisten säälimätön tappaminenkin liki paljain käsin saattaisi tulla tarvittavien erätaitojen listalle myös. Ps. Ongesta ei saa sitten näkyä se koukun pää.

   Lainaa

  48. Tulos: +29 (35 ääntä)
   Lukutaito on ehdoton. Elvytys ois sellane mikä olis varmaa hyvä kaikkien osata varmuuden vuoks. Itse hallitsen vaan toisen.

   Lainaa

  49. Neljän tuulen 5.11.2019 16:59
   Tulos: +34 (46 ääntä)
   yli opisto hörhö: Englanninkielinen termi “common sense” olisi aika tärkeä taito.
   Omalla maalaisjärjelläni taas ajattelen, että myös suomen kieli olisi hyvä pitää muistissa.

   Lainaa

  50. Tulos: -3 (15 ääntä)
   Petkele: Nykyisin aurinkomyrskystä saadaan varoitus hyvissä ajoin ja ennuste millä aikavälillä se osuu, jolloin voimalat vain ajetaan alas.
   Joo, kyllähän esimerkiksi SOHO nappaa nättejä kuvia pilkuista, mutta edes ennakkovaroitus ei välttämättä riitä kauhean pitkälle. 1989 Kanadassa pahimillaan 6 miljoonaa ihmistä oli ilman sähköjä kun sähkönsiirtoverkkoihin indusoitunut jännite ylikuormitti muuntoasemia siten että muuntajat paukkuivat.

   Lainaa

  51. Arkkienkeli 5.11.2019 17:14
   Tulos: +18 (18 ääntä)
   Kalastustaidolla tee vitt…siäkään: Mikron, pesukoneen ja tiskikoneen käyttötaidot riittää kyllä nyky-Suomessa jo aika monelle. Sit jos ei osaa pyyjkikonetta käyttää, niin kääntää kalsarit aina housuun paskantamisen jälkeen ja sit taas heti kun on kuset housuissa.
   Kirjoitustaidoilla sen sijaan taas on suurikin merkitys.

   Lainaa

  52. Tulos: +5 (23 ääntä)
   Petkele: Nykyisin aurinkomyrskystä saadaan varoitus hyvissä ajoin ja ennuste millä aikavälillä se osuu, jolloin voimalat vain ajetaan alas.
   Jos kyseinen myrsky ei satu osumaan aurinkoa kiertäviin satelliitteihin, varoitus saadaan noin pari päivää ennen kuin myrsky osuu Maahan. Jos taas satelliitit käristyvät ensin, saadaan pari päivää arvailla onko tulossa aurinkomyrsky, kuinka paha sellainen ja osuuko se Maahan. Ja poliitikot tuskin saavat parissa päivässä päätettyä pitäisikö uhka ottaa vakavasti ja varautua, vaiko ei. Parissa päivässä ehdittäisiin kyllä ajaa suurin osa voimaloista alas, mutta siitä ei ole juurikaan iloa kun myrsky iskee. Aurinkomyrskyt vahingoittavat pahimmin pitkiä sähköjohtoja (esimerkiksi voimalinjoja ja nettikaapeleita). Jos tietokoneesi on irti voimalinjoista, aurinkomyrsky ei todennäköisesti aiheuta sille mitään vahinkoa. Parissa päivässä ei todellakaan ehditä purkaa kaikkia voimalinjoja, puhelinlinjoja ja nettikaapeleita, ja vaikka ehdittäisiin, lopputulos olisi joka tapauksessa sama: Sähköt ja yhteydet ovat poikki kunnes infrastruktuuri saadaan rakennettua uudelleen. Ennakkovaroituksesta on siis vain se hyöty, että kaikki tietokoneet ja voimalaitokset eivät hajoa aurinkomyrskyssä. Sille, että tietokoneet ja voimalaitokset ovat hyödyttömiä kunnes uudet linjat on saatu rakennettua, ei voida mitään.

   Lainaa

  53. Tulos: -7 (15 ääntä)
   Valuvika: Jos asut omakotitalossa jossa puulämmitys on vaihtoehto niin todennäköisesti osaat lämmittää puilla. Aivan kuten kalastajakin todennäköisesti osaa kalastaa ja erämies eräillä. Siitä ei olIutkaan kyse vaan siitä, miten JOKAISEN tulisi osata lämmittää leivinuuni, mutta luonnossa selviytymisen tärkeys kyseenalaistetaan heti.
   Ensisijaista varmaan onkin välttää tilanteita, joissa pitää yksin selviytyä kairassa. En tiedä kuka edes haluaisi, jos perhe olisi hengiltä. Psykopaattimurhaajasurvivalisti?

   Lainaa

  54. Tulos: +33 (37 ääntä)
   Ei se leivinuunin sytyttäminen taitoa vaadi, mutta kyllä takalla ja leivinuunilla pystyy tappamaan koko perheen häkämyrkytykseen ymmärtämättömyyttään. On niitäkin tapauksia tapahtunut mökeillä ja kodeissa.

   Lainaa

  55. Tulos: +26 (34 ääntä)
   Banaani: Sellaisen sodan aiheuttaman tilanteen, jossa ei viikkokausiin ole muuta ruokaa saatavilla kuin järvien kalat, sattuessa onkimaan oppii kuka vain aika nopeasti. Sen sijaan, jos ei ihan paras vuodenaika satu kohdalle, itsensä lämpimänä pitäminen voisi olla suurempi haaste. Kukaan meistä ei vaikka tänä iltana pitäisi [...]
   Olisi ollut mielenkiintoinen keskustelu myös... -Kertokaas taitoja mitä olis hyvä jokaisen osata -Tappaa ihminen paljain käsin...

   Lainaa

  56. Tulos: -13 (23 ääntä)
   Neljän tuulen: Omalla maalaisjärjelläni taas ajattelen, että myös suomen kieli olisi hyvä pitää muistissa.
   Kyllä. Esim. ulkomailla lomaillessa muuta en noista tarvinnutkaan. Huusin vaan että tuokaa kaljaa SAATANA.

   Lainaa

  57. Näintäämenee 5.11.2019 19:52
   Tulos: +10 (26 ääntä)
   Mitä uusavuttomuutta! Mulla on aina metsään mennessä (vaikkei järviä, lampia tai jokia olisi lähelläkään) sodan varalta mukana katiska, onki, matopurkki, marjasanko ja ainakin keihäs metsästystä varten - kai sodan tullen saa metsästää, vaikkei olisi lupia eikä metsästysaika? Sitten tietty on mukana kirves, että voi tehdä polttopuita ja matkalaukullinen vaatteita, jos sattuu tulemaan kylmä. Kyllä sitä pitää varautua siihen, että sota tulee vaikkapa kesken valokuvauskeikan luonnossa, nih!

   Lainaa

  58. Tulos: -23 (31 ääntä)
   Neljän tuulen: Omalla maalaisjärjelläni taas ajattelen, että myös suomen kieli olisi hyvä pitää muistissa.
   Englannilla pärjää kyllä maailmalla aika paljon paremmin. Samoin nuo Suomen yleisimmät elukat on aika hyödytöntä inffoa siinä vaiheessa kun Amatsonilla joku anakonda sua alkaa halailemaan.

   Lainaa

  59. Tulos: +2 (16 ääntä)
   Eh: Puolin ja toisin aika ärsyttävää inttämistä. Vähän epäilen myös näitä erätaidoilla pätijöitä, että kuinkahan moni tosiasiassa pystyisi tuollaisessa eksymistilanteessa siitä järven rannan vesakosta ja omista hiuksistaan sen ongen väsäämään ja kalastamaan. Ja jos se kaupan virveli on eksyessä matkassa, niin sitä nyt osaa aikalailla kuka vaan siinä vaiheessa viskoa.
   Minä osaan! Paitsi en tekisi sitä siimaa hiuksista, kesäisin ehkä toimisi nokkoskuidusta tehty versio. Ja eräänlaisen koukun saa muotoiltua puusta ja vapahan tehdään myös puusta. Männyn kuoren alta löytyy toukkia, jos ei viitsi matoja ryhtyä etsimään.

   Lainaa

  60. Tulos: -23 (31 ääntä)
   Valuvika: Koomista että leivinuunin lämmittämisen tärkeyttä ei kyseenalaisteta, mutta ruuan hankinnan tärkeys kylläkin. Epätodennäköisiä skenaarioita toki kumpikin, mutta kumpi on silti paljon todennäköisempää, se että ihminen joutuu jossain vaiheessa hankkimaan luonnosta ruokaa vai se että ihmisen on ihan pakko lämmittää leivinuuni?
   Että sellainen aivopieru sinulta täälä kertaa. Leivinuuni on joissain taloissa ainoa lämmitysmuoto. Monessa pääasiallinen varalämmitysmuoto ja käytössä kun tulee sähkökatkos (erittäin yleinen), kaukolämmön katkos tai lämmönvaihtimen vika (melko yleinen), tai kun öljylämmitys vikaantuu tai jakelu estyy.

   Lainaa

  61. Kummallista 6.11.2019 0:14
   Tulos: -2 (6 ääntä)
   Peskihaara: Minä osaan! Paitsi en tekisi sitä siimaa hiuksista, kesäisin ehkä toimisi nokkoskuidusta tehty versio. Ja eräänlaisen koukun saa muotoiltua puusta ja vapahan tehdään myös puusta. Männyn kuoren alta löytyy toukkia, jos ei viitsi matoja ryhtyä etsimään.
   Pah. Jos et alasti metsässä hillu, niin sinulla on vaatteet, joista saat lankaa. Voit kyhätä vaikka sen katiskan risuista samoilla naruilla jos on pakko kalastaa. Sitä sotaa ei tarvitse tulla, lapissa on paikkoja, joissa ei puhelin löydä kenttää, saati että unohtaa ladata puhelimen ennen vaellusta tai puhelin menee rikki. Vettä pitää osata suodattaa esim. Intiaani kaivon tyyliin tai vaatekappaleen(sukka esim) + hiilien läpi ja varmuuden vuoksi keittää se, eli tulentekotaito, monta eri tapaa. Suojan rakentaminen, mielellään irti maasta, käyttää vaikka kuusenoksia yms. Sitten näkyvä merkintä etsijöille ja pysy suht lähellä leiriä. Noin niin kuin aluksi tarpeellisiksi osata.

   Lainaa

  62. Tulos: +20 (24 ääntä)
   Tärkein erätaito itselleni lienee se, että pitää auton tankin aina puolillaan (kuten isä on opettanut) ja jos kakka osuu tuulettimeen, niin kauppakassi tulille ja suunta Kouvolasta Kärkölään isän luo. On viimeisen päälle eräjormarampesteri, joka kalastaa, metsästää, sienestää, parsii omat vaatteensa ja nylkee vaikka kamelista nahkavaatemalliston ja vääntää jäljelle jäävistä jänteistä vaikka pyykkipoikia. Isä on opettanut aika paljon erätaitoja, mutta jos oikeasti tulisi tilanne, että joutuisin luonnossa selviämään vailla mitään kehittyneen sivilisaation apuja, antaisin itselleni elinaikaa 1,5 kk. Jos puhutaan Suomen talvesta, niin maks. 2 viikkoa. (Protip, kasvien juurissa on paljon energiaa ja kieppi suojaa kylmältä, mutta ilman mitään botanistista tuntumaa, puhumattakaan kyvyttömyydestä metsästää tai tehdä kunnollista suojaa tai avotulta, aika pian halla korjaa.)

   Lainaa

  63. King Arthur 6.11.2019 2:44
   Tulos: +8 (16 ääntä)
   Tuli mieleen vanha sketsi jossa todetaan että eihän sitä ytinvoimaa mihinkään tarvita kun sähkö tulee pistorasiasta.

   Lainaa

  64. Tulos: +16 (22 ääntä)
   Bleb: Että sellainen aivopieru sinulta täälä kertaa. Leivinuuni on joissain taloissa ainoa lämmitysmuoto. Monessa pääasiallinen varalämmitysmuoto ja käytössä kun tulee sähkökatkos (erittäin yleinen), kaukolämmön katkos tai lämmönvaihtimen vika (melko yleinen), tai kun öljylämmitys vikaantuu tai jakelu estyy.
   Joissain taloissa joo. Mutta mitä ihmettä tekisin leivinuunin lämmitystaidolla kun en omaa leivinuunia enkä tunne ketään jolla sellainen olisi? Vanhempien mökillä on varaava takka sähkökatkon varalta, sitä osaan käyttää. Voi olla että jonkin ihme odottamattoman maailmanlopun sattuessa erätaidoista olisi hyötyä -jos eläisi sellaisella alueella jossa niistä on hyötyä. Kaikkien helsinkiläisten lähdöstä Töölänlahdelle kalastamaan ei kuitenkaan olisi mitään iloa, ja katastrofin sattuessa tuskin saisin äkisti käyttööni autoa jolla voisin suunnata maalle (menisi ehkä ihan lievästi vainoharhaisuuden puolelle pitää autoa jota en tarvitse siltä varalta että kolmas maailmansota syttyy varoittamatta, ja siitä selviytyy juuri vetäytymällä maalle). Jos löytyisin yht'äkkiä selityksettä metsän keskeltä, ei kalastamisesta ehtisi tulla ongelmaa ennen kuin paleltuisin kuoliaaksi, paraskaan erämies tuskin osaa tehdä sammalesta talvivaatteita. Tähän voi varautua sillä ettei lähde maastoon tänttäröimään ilman sopivia varusteita, ei kukaan erätaitoja omaavakaan niin tekisi (varsinkaan ei hän). Kansalaistaitoihin kuuluu asunnon, ruokahuollon, ja raha-asioiden hoito, ainakin auttava tietotekniikan ymmärrys, ja joku taito millä voi ansaita leipänsä. Jos haluaa varautua zombiehyökkäykseen, kannattaa lisäksi olla pariksi viikoksi varamuonaa, taskulamppuja, sytkäreitä ja kynttilöitä, tarvittavat lääkkeet ja ensiapupakkaus(ja ensiapukurssi), paristoja ja paristokäyttöinen radio, isompia astioita joissa voi säilyttää vettä jos jakelu lakkaa, ja tieto siitä missä on lähin generaattoreilla lämmitetty suoja jos talvella keskuslämmitys hajoaa kokonaan. Näistä on sekin hyöty että taskulamppua ja vettä tarvitaan isommassa sähkökatkoksessa, ja muonavarasto on ihan vain kätevä jos saa vaikka influenssan eikä halua mennä kauppaan, ensiapukurssiakin tiedetään tarvittavan oikeasti mahdollisissakin tilanteissa.

   Lainaa

  65. Tulos: -5 (9 ääntä)
   Petkele: Nykyisin aurinkomyrskystä saadaan varoitus hyvissä ajoin ja ennuste millä aikavälillä se osuu, jolloin voimalat vain ajetaan alas.
   Samassa ajassa puretaan varmaan myös kaikki ilmajohdot?

   Lainaa

  66. Tulos: +5 (9 ääntä)
   Korjaaja: . Aurinkomyrskyt vahingoittavat pahimmin pitkiä sähköjohtoja (esimerkiksi voimalinjoja -- Parissa päivässä ei todellakaan ehditä purkaa kaikkia voimalinjoja
   GTO: Samassa ajassa puretaan varmaan myös kaikki ilmajohdot?
   Meinaatteko oikeasti, että voimajohdot pitää purkaa vaurioitumisen estämiseksi? Esim. irtikytkentä ei auta? Toki silloinkin sähkökatko tulee, mutta on pikkusen lyhyempi kuin sähköverkon purkamisen ja uudelleenrakennuksen tapauksessa. "Satojen kilometrien pituisissa johtimissa tämä voi kuitenkin johtaa satojen volttien suuruisiin jännite-eroihin johtimien päiden välillä, jolloin GI-virrat voivat nousta jopa satojen ampeerien suuruisiksi." Lähde: Geomagneettisten myrskyjen vaikutukset sähköverkkoon, Rahkonen 2019 Noin suuret voimajohdot kestävät kyllä tuon suuruusluokan virran ainakin jos lisäksi ei kulje normaalia kuormitusvirtaa. Sitä paitsi heikoin kohta on muuntajat - ei johdot.

   Lainaa

  67. Tulos: -4 (14 ääntä)
   Entäs jos on allerginen kalalle? Mitäs sillä kalastustaidolla sitten tekis? Pitäis vissiin opetella tappamaan hirviä ritsalla? Entä jos joutuu merihätään pienelle saaarelle tai luodolle? Entäs jos eksyy vuoristoon tai tunturille? Onko pakko eksynään lähteä? Entä jos tulee katstrofi mikä pilaa vedet ja kaikki kalat kuolee? Mitä sillä kalastustaidolla sitten tekee? Mitä hyötyä erätaisoista on kaupungissa? Jos suursota syttyy? Tai maailmantalous kaatuu? Tai ilmakehä saastuu jonkin suurkatastrofin takia? Mitä hyötyä erätaidoista on keskellä kaupunkia mikäa on omanlaisensa viidakko, mikä vaatii aivan toisenlaiset selviytymistaito tarpeet?

   Lainaa

  68. Tulos: -2 (16 ääntä)
   Bleb: Että sellainen aivopieru sinulta täälä kertaa. Leivinuuni on joissain taloissa ainoa lämmitysmuoto. Monessa pääasiallinen varalämmitysmuoto ja käytössä kun tulee sähkökatkos (erittäin yleinen), kaukolämmön katkos tai lämmönvaihtimen vika (melko yleinen), tai kun öljylämmitys vikaantuu tai jakelu estyy.
   Niin? Ei taida luetun ymmärtäminen olla vahvimpia puoliasi. Tärkeintä kaltaisillesi on mölyäminen. Ääntä ja tekstiä vaan maailmaan itkupotkuraivareiden saattelemana vaikka idioottikin näkee ettet ole ymmärtänyt edes ihan ensimmäistä virkettä mikä mokassa on.

   Lainaa

  69. Tulos: +7 (11 ääntä)
   Bleb: Että sellainen aivopieru sinulta täälä kertaa. Leivinuuni on joissain taloissa ainoa lämmitysmuoto. Monessa pääasiallinen varalämmitysmuoto ja käytössä kun tulee sähkökatkos (erittäin yleinen), kaukolämmön katkos tai lämmönvaihtimen vika (melko yleinen), tai kun öljylämmitys vikaantuu tai jakelu estyy.
   Jos sanot itse että joissain taloissa, niin todistat jo sen että se ei ole kaikille tarpeellinen taito.

   Lainaa

  70. Tulos: +10 (18 ääntä)
   Mun on kyllä vähän vaikeaa ymmärtää tuota Kristan ajattelumallia. Kun mun järkeni sanoo juuri päinvastoin, että Annan kaltaisten takia toivon ettei mitään sellaista katastrofia tule. No en tietenkään muutenkaan, eikä Kristakaan sitä nyt oikeasti toivo, mutta miksi se ajatus on "tulispa katastrofi kun toi ei selviytyis", eikä "toivottavasti ei tule, kun toi ei selviytyis"?

   Lainaa

  71. Tulos: +3 (5 ääntä)
   Eee: En osaa päättää kenen puolella tässä oikein olisi.
   Sama. Terveisin Välimallin jätkä '83.

   Lainaa

  72. Tulos: +3 (9 ääntä)
   Joo: Joissain taloissa joo. Mutta mitä ihmettä tekisin leivinuunin lämmitystaidolla kun en omaa leivinuunia enkä tunne ketään jolla sellainen olisi? Vanhempien mökillä on varaava takka sähkökatkon varalta, sitä osaan käyttää. Voi olla että jonkin ihme odottamattoman maailmanlopun sattuessa erätaidoista olisi hyötyä [...]
   Entäs sitten kun sinullakin on varaa omakotitaloon tai takalliseen kerrostaloasuntoon? Tai kun työpaikan virkistysretki käy ulkoilemassa, ja lopuksi paistetaan makkaraa tai tikkupullia. Kyllä tulentekotaito on yksi yleishyödyllinen taito, kielitaidon lisänä.

   Lainaa

  73. Tulos: +4 (8 ääntä)
   "olen eksynyt Espoon keskuspuistossa" Touche.

   Lainaa

  74. Tulos: +5 (5 ääntä)
   Eh: Puolin ja toisin aika ärsyttävää inttämistä. Vähän epäilen myös näitä erätaidoilla pätijöitä, että kuinkahan moni tosiasiassa pystyisi tuollaisessa eksymistilanteessa siitä järven rannan vesakosta ja omista hiuksistaan sen ongen väsäämään ja kalastamaan. Ja jos se kaupan virveli on eksyessä matkassa, niin sitä nyt osaa aikalailla kuka vaan siinä vaiheessa viskoa.
   Tilanteen tullessa en lähtisi vapaa väkertää. Ennemmin seisovia pyydyksiä kuten verkkoja tai katiskoja/rysiä. Saaliin tulo ei ole koskaan varmaa, koska kalat eivät aina ole liikkeellä tai syönnillä. Jos ruoka pitää itse hankkia luonnosta, on seisovat pyydykset varmempi ja energiataloudellisempi tapa. Lisäksi saalista pyydettäessä on tunnettava saaliin elintavat, ettei yritä väärästä paikasta tai käytä väärää metodia. Seisovat pyydykset vapauttavat myös aikaa kasvipainotteisen ravinnon keräilyyn, majapaikan rakentamiseen/korjaamiseen, tulen tekoon, sekä muuhun hyödylliseen, mikä kaikki pitäisi tehdä valoisaan aikaan. Suomen vuodenajan vaihtelun takia tämä voi tarkoittaa välillä aika lyhyttä aikaa tai vaihtoehtoisesti erittäin pitkää. Todellisuudessa se pyydyksen rakentaminen on ehkä se kaikkein helpoin osuus luonnon armoilla elämisessä. Tulen teko todennäköisesti aiheuttaa suurimmat haasteet, sekä terveyden ylläpito. Meillä on kuitenkin tämä kylmä ja kostea vuodenaika, jolloin itsensä lämpimänä pitäminen on kaikkein tärkeimmässä roolissa.

   Lainaa

  75. Tulos: -1 (9 ääntä)
   Zzzz: Vai on takan sytyttämnenkin nykyään sellainen “taito” mistä pitää fbssä keulia tällaisella kyselyllä. Oliko tämä joku uusavuttomien rouvien ryhmä?
   Kuule, eivät kaikki osaa sitäkään nykyään. Hemmetin surullista, nuoret vihreät ovat mökeillä usein ihan pihalla.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  Avainsanat: kalastaa, metsästää, kalastus, metsästys, erätaidot, selviytyminen, luonto, metsä, eksyä, ruoka, kauppa, sota, selvitymistaidot