Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Sekalaisia, osa 388

Mitä tehdä, jos hintaa ei sovittu, mutta laskun suuruus järkyttää?
Sekalaisia, osa 388

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 43 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +611 (679 ääntä)
   Ihana toi autonimurointi

   Lainaa

  2. Tulos: +451 (453 ääntä)
   Taksinkuljettajilla onkin kovempi koulu kuin luulin.

   Lainaa

  3. Kilokalori 16.7.2019 1:00
   Tulos: -273 (347 ääntä)
   Jallu: Ihana toi autonimurointi
   Ja niin vanha juttu ettei mitään rajaa. Varmaan 80-luvulla tälle jo naurettu.

   Lainaa

  4. Tulos: +115 (139 ääntä)
   Siellä tuleva bisnesmies. :D

   Lainaa

  5. Pekka Siitoin 16.7.2019 2:20
   Tulos: +43 (261 ääntä)
   https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001696005.html https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/09/13/ulkolinja-bisnesta-verella-onko-eettisyys-katoamassa-verenluovutuksesta Veripalvelumokassa mokaaja on joku muu kuin Laura. Valitettavasti hän on liiankin oikeassa.

   Lainaa

  6. Tulos: +165 (199 ääntä)
   Pekka Siitoin: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001696005.html [...]
   Hitto kuinka valtavaa pisnestä. Voittoprosentti noin 2%. Onhan se järkevää kerätä edes puskuria mahdollisten huonompien vuosien tai tappioden ja investointien varalle. Käsittämätöntä itkemistä, ilmeisesti Taloussanomatkin on liiketoiminnasta pihalla oleva skandaalilehti.

   Lainaa

  7. aamu-uninen 16.7.2019 8:47
   Tulos: +210 (230 ääntä)
   Pekka Siitoin: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001696005.html [...]
   Niin, että parempi kaikkien kuolla? Ettei vaan joku tee bisnestä. Onhan sillä ikävä kaiku, että sairaalat joutuvat ostamaan sen veren, mutta jotenkin se veri pitää myös seuloa, tarkastaa ja säilyttää eikä se ole ilmaista. Valitettavasti. Itse en ole saanut luovuttaa, vaikka olisin halunnut. Ajatus, että joku kuolee siksi, ettei saa tarvitsemaansa verta, koska halutaan aiheuttaa joillekin aivan muille haittaa, saa minut oksentamaan.

   Lainaa

  8. Paskamyrsky 16.7.2019 9:00
   Tulos: +127 (135 ääntä)
   Pekka Siitoin: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001696005.html [...]
   No suomessa sillä ei tehdä bisnestä vaan pelastetaan henkiä. Usein käy niin, ettei sopivaa verta löydy... Tiedät mitä silloin käy.

   Lainaa

  9. Haudankaivaja 16.7.2019 9:03
   Tulos: +142 (148 ääntä)
   Pekka Siitoin: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001696005.html [...]
   Tuo Jenkkien veribisnes on tosiaan sairasta, mutta Suomen Veripalvelu toimii ihan eri periaatteella. Voittoa toiminnasta toki tulee, mutta myös laitehankinnat ja muut kulut ovat isoja, eli en näkis että tuota tehdään epäeettisesti rahankiilto silmissä. Jenkeissä ja esim. Venäjällä, Kiinassa ym verenluovutuksesta maksetaan korvaus, mikä saa luovuttajiksi hakeutumaan köyhiä ja syrjäytyneitä ihmisiä rahan toivossa. Tämä lisää tautiriskiä ja on ylipäätään sairas asetelma, kun moni heikkokuntoinen luovuttaa verta liian usein saadakseen rahaa elämiseen. Lääkebisnes hyödyntää veriplasman, sairaalat maksaa siirtoverestä ja rahaa tehdään joka välissä niin perkeleesti.

   Lainaa

  10. Tulos: +69 (71 ääntä)
   Pekka Siitoin: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001696005.html [...]
   Suomessa vähän eri meininki: https://yle.fi/uutiset/3-9526835

   Lainaa

  11. Tulos: +94 (96 ääntä)
   Pekka Siitoin: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001696005.html [...]
   Jenkkilän meininki ei estä verenluovutusta Suomessa. Meillä aivan eri systeemi.

   Lainaa

  12. Tulos: +43 (53 ääntä)
   Pekka Siitoin: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001696005.html [...]
   Ja en tiedä onko "eettisyys katoamassa" kun homoilla taitaa edelleenkin olla joku hämärä suoja-aika jonka jälkeen verta sopii luovuttaa.

   Lainaa

  13. Tulos: +62 (68 ääntä)
   Pekka Siitoin: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001696005.html [...]
   Ylen juttu ei liity mitenkään SPR:ään ja Iltasanomien juttu taas on niin ylimalkainen, että mahdoton sanoa onko kyse bisneksestä vai ei. On nimittäin ihan totta että luovutetun veren käsittelyyn tarvitaan monenlaisia laitteita, jotka eivät ole ilmaisia, eivätkä ikuisia. Henkilökuntakin tarvitsee palkkaa elääkseen, ja tilat maksavat. Jutussa ei mainita yhtään ainoaa verituotteen hintaa, ainoastaan kokonaissumma, joka käytetään vuositasolla. Ei myöskään näytetä minkäänlaista laskelmaa, jossa näkyisi, minkä verran voittoa verituotteista saadaan

   Lainaa

  14. Tulos: +80 (84 ääntä)
   Äitee: Ylen juttu ei liity mitenkään SPR:ään ja Iltasanomien juttu taas on niin ylimalkainen, että mahdoton sanoa onko kyse bisneksestä vai ei. On nimittäin ihan totta että luovutetun veren käsittelyyn tarvitaan monenlaisia laitteita, jotka eivät ole ilmaisia, eivätkä ikuisia. Henkilökuntakin tarvitsee palkkaa elääkseen, ja [...]
   Tämä karkasi. Eikä mainita, kuinka paljon vuositasolla investoidaan laitteisiin ja onko se linjassa SPR:n kertomaan. Kummassakaan uutisessa ei myöskään mainita, myykö SPR verituotteita noille Ylen jutussa mainituille tahoille ja kuinka paljon. Jos ei myy, se kertonee jotain siitä, onko kyse todellisesta bisneksestä (jolla on tarkoitus rikastua) vai nollasummapelistä. IS siis on uutisoinut laiskasti ja pelkkiä klikkauksia saadakseen. Jutussa ei ole villoja nimeksikään. Tämä tuskin kenellekään yllätys, mutta huonoa ja vastuutonta journalismia se on.

   Lainaa

  15. Tulos: -62 (92 ääntä)
   Ensiavussa työskentelevänä ihmettelen, että miten muuttuu veren hinta, kun sitä ilmaseksi luovutetaan ja sitten tuodaan sairaaloihin pusseissa. Ei ole halpaa tuo ilmaiseksi imetty veri. Bisnes on bisnestä

   Lainaa

  16. Esa Lindqvist 16.7.2019 10:22
   Tulos: +32 (38 ääntä)
   6€ on silti noin 100€ halvempi ku ammatti-imurointi.

   Lainaa

  17. Bioanalyytikko 16.7.2019 10:49
   Tulos: +144 (150 ääntä)
   jokkeri: Ensiavussa työskentelevänä ihmettelen, että miten muuttuu veren hinta, kun sitä ilmaseksi luovutetaan ja sitten tuodaan sairaaloihin pusseissa. Ei ole halpaa tuo ilmaiseksi imetty veri. Bisnes on bisnestä
   Terveydenhuoltoalan ammattilaisen odottais ymmärtävät, että se verenluovutuksessa kerätty veri käy aika moisen prosessin enne kuin se päätyy vaikkapa ensiapuun. Muutenhan te voisitte itse hoitaa senkin homman...

   Lainaa

  18. Tulos: +122 (122 ääntä)
   jokkeri: Ensiavussa työskentelevänä ihmettelen, että miten muuttuu veren hinta, kun sitä ilmaseksi luovutetaan ja sitten tuodaan sairaaloihin pusseissa. Ei ole halpaa tuo ilmaiseksi imetty veri. Bisnes on bisnestä
   Oiskohan niillä veripalvelunkin työntekijöillä mm. työsoppari, jossa on sovittu palkasta?

   Lainaa

  19. Tulos: +16 (28 ääntä)
   Bioanalyytikko: Terveydenhuoltoalan ammattilaisen odottais ymmärtävät, että se verenluovutuksessa kerätty veri käy aika moisen prosessin enne kuin se päätyy vaikkapa ensiapuun. Muutenhan te voisitte itse hoitaa senkin homman…
   Pienellä googlettamisella löytyi aika nopeasti, että 2017 liikevaihto oli n.60,5milj.€ ja tulos n.5,5milj.€ veripalvelulla. Lisäksi heillä on arvopapereita yli 30milj.€:lla. Minkä takia viimevuonna tulos on pienentynyt n.3,8milj.€:lla (arvonmuutos, eli toisin sanoen sijoitusten arvot tippuneet). 2018 tulos n.2,3milj€. Ihan OK tulos voittotavottelemattomalle yhdistykselle

   Lainaa

  20. Tulos: -25 (43 ääntä)
   Vai olisiko Laura sittenkin tarkoittanut pakolaisbisnestä? SPR perusti aika monta keskusta silloin pakolaiskriisin aikoihin ja teki niillä varmaankin ihan hyvin rahaa. Silloinhan moni sanoi, että lopettaa verenluovutuksen tämän takia. Mieluummin olisi siis pitänyt antaa ulkolaisten toimijoiden hoitaa se bisnes ja antaa niiden rahojen valua ulkomaille.

   Lainaa

  21. Tulos: -47 (55 ääntä)
   Miekään en luovuta verta, koska myyvät sitä eteenpäin rahasta. Heidän pitäisi antaa se vanhaksi menevä ilmaiseksi.

   Lainaa

  22. Tulos: +63 (71 ääntä)
   Juha: Vai olisiko Laura sittenkin tarkoittanut pakolaisbisnestä? SPR perusti aika monta keskusta silloin pakolaiskriisin aikoihin ja teki niillä varmaankin ihan hyvin rahaa. Silloinhan moni sanoi, että lopettaa verenluovutuksen tämän takia. Mieluummin olisi siis pitänyt antaa ulkolaisten toimijoiden hoitaa se bisnes ja antaa niiden rahojen valua ulkomaille.
   Siis että mitä? SPR tunnetusti ei saa päättää otetaanko turvapaikanhakijoita, ja jos otetaan niin montako ja mistä. Joten turvapaikanhakijoiden paikalla olosta heitä ei voi syyttää eikä kiittää, kumpaa sitten haluaakaan. Eli siis suomalaisten vaikkapa sydänleikkaus -tai leukemiapotilaiden pitää jo kuolla koska itseä humanitäärinen toiminta niin ahdistaa? Alan ymmärtää miksi "maahanmuuttokriittisiä" kuvaillaan vajakeiksi. "Joo, pellavapäinen pikkutyttäresi kuoli lapsuusajan leukemiaan, mutta minulla on nyt hyvä mieli kun sain näyttää SPR'lle, mokomalle mamujen hyysääjälle". Huh. (Tietysti verta pitää luovuttaa; jos ketjussa on epäselvyyksiä tai tulosta syntyy liikaa niin toiminnan järjestämiseen pitää puuttua. Verta tarvitaan ihmishenkien pelastamiseen yhtä kaikki).

   Lainaa

  23. Tulos: +13 (17 ääntä)
   Kiitos Alex

   Lainaa

  24. Tulos: +55 (59 ääntä)
   Helmi: Miekään en luovuta verta, koska myyvät sitä eteenpäin rahasta. Heidän pitäisi antaa se vanhaksi menevä ilmaiseksi.
   Pitäisikö verenluovuttajan maksaa siitä, että käy luovuttamassa verta? Jonkunhan tuo toiminta on rahoitettava. Nyt sen maksavat veronmaksajat, kun sairaalat ostavat verta ja muuta verestä saatavia tuotteita. Ei tuo mikään tuottoisa bisnes loppujen lopuksi ole. Rahaa on kuitenkin pyydettävä vähän enemmän kuin itse käyttää, että voi varautua tuleviin laitehankintoihin yms.

   Lainaa

  25. Tulos: +39 (43 ääntä)
   Joo: Siis että mitä? SPR tunnetusti ei saa päättää otetaanko turvapaikanhakijoita, ja jos otetaan niin montako ja mistä. Joten turvapaikanhakijoiden paikalla olosta heitä ei voi syyttää eikä kiittää, kumpaa sitten haluaakaan. Eli siis suomalaisten vaikkapa sydänleikkaus -tai leukemiapotilaiden pitää jo kuolla koska itseä [...]
   Kyllä vain, tuo oli silloin 2015 suht usein kuultu kommentti ja kuulin sitä silloisessa työssäni päivittäin. En tosin tiedä kuinka moni niistä kommentoijista oli oikeasti ikinä käynyt luovuttamassa verta. PS. Ja vielä selvyydeksi. En kuulunut niihin, jotka lopettivat verenluovutuksen silloin. Jouduin tosin lopettamaan luovutuksen 2017 sairauden takia, mutta se ei kuulu tähän. Mielestäni SPR tekee verenluovutuksessa (ja muutenkin) erinomaista työtä.

   Lainaa

  26. Tulos: +43 (51 ääntä)
   Niin siis tottahan on että SPR antaa verta muihin maihin, jossa punainen risti toimii ja verelle on kova tarve. Se mikä näillä haukkujilla jää aina vaan muistamatta, niin kyllä Suomeenkin tuodaan verta muista maista jos jostain tyypistä on pulaa.

   Lainaa

  27. Tulos: +69 (73 ääntä)
   jokkeri: Ensiavussa työskentelevänä ihmettelen, että miten muuttuu veren hinta, kun sitä ilmaseksi luovutetaan ja sitten tuodaan sairaaloihin pusseissa. Ei ole halpaa tuo ilmaiseksi imetty veri. Bisnes on bisnestä
   Taidat työskennellä siivoojana siellä. Hoitoalalle koulutettu tietäisi, että veri testataan, tyypitetään, erotellaan punasolut, verihiutaleet ja plasma.

   Lainaa

  28. Tulos: +29 (29 ääntä)
   Mister: Taksinkuljettajilla onkin kovempi koulu kuin luulin.
   Tuloksia jo nähty Turun satamassa ja Helsingin Rautatieasemalla. Ennen asiakkaat hakkasivat toisiaan, nyt sen tekevät taksikuskit.

   Lainaa

  29. Tulos: -10 (16 ääntä)
   Kilokalori: Ja niin vanha juttu ettei mitään rajaa. Varmaan 80-luvulla tälle jo naurettu.
   80-luvulla maksettiin vielä ruplilla.

   Lainaa

  30. Tulos: -21 (47 ääntä)
   Juha: Ei tuo mikään tuottoisa bisnes loppujen lopuksi ole. Rahaa on kuitenkin pyydettävä vähän enemmän kuin itse käyttää, että voi varautua tuleviin laitehankintoihin yms.
   Meinaatko todella että ne voitot laitetaan säästöön laitehankintoja varten? Eiköhän ne kepuloida pomojen perheenjäsenille ja kavereille jotain kautta. Sen lisäksi tietenkin niiden pomojen palkka tuosta "yleishyödyllisestä" auttamistyöstä lienee satoja tuhansia euroja kuukaudessa. Ihan mulkkuja kaikki.

   Lainaa

  31. Tulos: -4 (28 ääntä)
   Just: Oiskohan niillä veripalvelunkin työntekijöillä mm. työsoppari, jossa on sovittu palkasta?
   Pelkästään SPR:n keskushallinnossa on 800 työtekijää ja johtajien palkat sata tonnia. Saa siinä pussittaa verta että pöhötynyt organisaatio pyörii.

   Lainaa

  32. Tulos: -2 (26 ääntä)
   SPR:stä puheenollen. Meidän vapaaehtoistoiminnassa tarvitaan ensiapukortti ja porukassa on SPR:n ensiapukouluttaja, mutta hän ei saa pitää omalle harrasteporukalle kurssia halvemmalla.Ihan mulkvistimonopolitoimintaa.

   Lainaa

  33. Tulos: +6 (8 ääntä)
   Ttppii: Hitto kuinka valtavaa pisnestä. Voittoprosentti noin 2%. Onhan se järkevää kerätä edes puskuria mahdollisten huonompien vuosien tai tappioden ja investointien varalle. Käsittämätöntä itkemistä, ilmeisesti Taloussanomatkin on liiketoiminnasta pihalla oleva skandaalilehti.
   Missä on lähteet tolle 2%?

   Lainaa

  34. Hööpölööpö 17.7.2019 12:43
   Tulos: -1 (11 ääntä)
   Mister: Taksinkuljettajilla onkin kovempi koulu kuin luulin.
   Autokouluahan heidän ei tunnetusti tarvitse käydä.

   Lainaa

  35. Tulos: +6 (22 ääntä)
   Traumcity: Ja en tiedä onko “eettisyys katoamassa” kun homoilla taitaa edelleenkin olla joku hämärä suoja-aika jonka jälkeen verta sopii luovuttaa.
   Talastollisiin faktoihin perustuvia ei voi kumota etiikalla. Syyt on lähtöisin homojen suhteettoman suuresta HIV-riskistä. Sitä mukaa, kun ihmiset oppivat suojaamaan itsensä taudeilta, myös rajoitusten pitäisi vähitellen höllätä. En tiedä mikä on tilanne nykyään, mutta alkuperäiset syyt rajoituksille kestävät hyvin myös eettisen tarkastelun.

   Lainaa

  36. Tulos: +23 (29 ääntä)
   Toj Karin: Talastollisiin faktoihin perustuvia ei voi kumota etiikalla. Syyt on lähtöisin homojen suhteettoman suuresta HIV-riskistä. Sitä mukaa, kun ihmiset oppivat suojaamaan itsensä taudeilta, myös rajoitusten pitäisi vähitellen höllätä. En tiedä mikä on tilanne nykyään, mutta alkuperäiset syyt rajoituksille kestävät hyvin myös eettisen tarkastelun.
   Ovat ne säännöt mielestäni hiukan oudot -miesten välisestä seksistä rapsahtaa aina vuosi luovutuskieltoa, kuten myös seksin myymisestä. En menisi rinnastamaan parikymmentä vuotta uskollisesti yhdessä ollutta paria -homopariakaan -riskialttiudeltaan prostituoituun. Taustalla piilenee varsin vanhakantainen ajatus että homomiehet harrastavat seksiä vapaammin kuin muut ryhmät. En tiedä onko nykyisin niin mutta samapa tuo -asia selviää helposti kysymällä onko viimeisen vuoden aikana ollut uutta partneria, ei onko ollut partneria lainkaan. (Tietysti on mahdollista että parin toinen osapuoli luulee että on oltu uskollisia ja erehtyy, mutta sattuu sitäkin että aviomies käy hiukan "hierontasalongeissa" eikä vaimolle tule mainittua).

   Lainaa

  37. Tulos: +3 (15 ääntä)
   Joo: Ovat ne säännöt mielestäni hiukan oudot -miesten välisestä seksistä rapsahtaa aina vuosi luovutuskieltoa, kuten myös seksin myymisestä. En menisi rinnastamaan parikymmentä vuotta uskollisesti yhdessä ollutta paria -homopariakaan -riskialttiudeltaan prostituoituun. Taustalla piilenee varsin vanhakantainen ajatus että [...]
   Vai olisiko taustalla kuitenkin anaaliseksissä olevat suuremmat riskit verikontaktille, ja sitä myöten veriteitse tarttuvien tautien leviämiseen puuttuminen.

   Lainaa

  38. Tulos: +7 (11 ääntä)
   Kilokalori: Ja niin vanha juttu ettei mitään rajaa. Varmaan 80-luvulla tälle jo naurettu.
   Niin käytetty kommentti! Oon nähnyt vastaavan ainakin monta kertaa.

   Lainaa

  39. Tulos: -10 (16 ääntä)
   Mikä ihmeen foliohattubisnes? ollaan olevinaan niin hauskoja vaikka ei asiasta tiedetä mitään. olen monta kertaa käynyt luovuttamassa verta ja niissä papereissa lukee suoraan että suuri osa siitä verestä myydään ulkomaille että saadaan jatkossakin käydä luovuttamassa ilmasiks verta(ja että saadaan toimitusjohtana 10k palkka kustannettua :DD). ei se ole mikään foliohattusalaisuus. itsekin pohtinut luovuttamisen lopettamista sen takia.

   Lainaa

  40. Tulos: +2 (2 ääntä)
   Kilokalori: Ja niin vanha juttu ettei mitään rajaa. Varmaan 80-luvulla tälle jo naurettu.
   Mutta 80- lukuhan oli markka-aikaa. Jarno puhui euroista.

   Lainaa

  41. Tulos: +5 (9 ääntä)
   SPR myy verta, ei ole foliohattuilua. Jopa yle esitti sen ranskalaisen dokumentin!

   Lainaa

  42. Tulos: +5 (9 ääntä)
   Jei: Tuloksia jo nähty Turun satamassa ja Helsingin Rautatieasemalla. Ennen asiakkaat hakkasivat toisiaan, nyt sen tekevät taksikuskit.
   Ja yllättäen, ei koske suomalaisia kuskeja.

   Lainaa

  43. Tulos: +15 (15 ääntä)
   Teivo: Vai olisiko taustalla kuitenkin anaaIⅰseksissä olevat suuremmat riskit verikontaktille, ja sitä myöten veriteitse tarttuvien tautien leviämiseen puuttuminen.
   Tuo kuulostaisi oikein hyvältä ja järkeenkäyvältä selitykseltä mutta miksi anaaliseksiä ei voisi kieltää kummaltakin sukupuolelta eikä vain miehiltä?
   Teivo: Vai olisiko taustalla kuitenkin anaaIⅰseksissä olevat suuremmat riskit verikontaktille, ja sitä myöten veriteitse tarttuvien tautien leviämiseen puuttuminen.
   Tuo kuulostaisi todella järkeenkäyvältä selitykseltä mutta miksi Veripalvelu ei voisi vain sanoa "anaaliseksin jälkeen 12kk luovutuskaranteeni" tms. Silloin se olisi kaikille reilua. Nykyinen miestenvälisestä seksistä 12kk luovutusesto on vähän outo perustella tuolla "anaaliseksissä suuremmat riskit", jos naiset saavat sitä harrastaa vaikka ihan tuntemattoman miehen kanssa ilman luovutusestoa.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: kuva, putkenavaaja, mies, verenluovutus, veri, foliohattu, taksit, taksikuski, palkka, imuroida, auto, palvelu, maksaa