Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.
 • Uusimmat

 • Kategoriat

 • RSS Osaatko vastata?


 • Uutiskatsaus, osa 2

  Suurenna näkymä

  51 kommenttia

  1. Laksatiivitaavi kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +424 (436 ääntä)

   Koirankakat on tärkeitä. Aseistettu poliisi -tärkeitä.

     Lainaa

  2. Dara kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +528 (740 ääntä)

   Ekan mokan uutinen aivan järkyttävä ja hirveä, mutta tokakommentoijalla on kyllä oikeastaan pointti. Yhtä monipuolisen ruokavaliosta saa vegaanisenakin ja usein (oikein toteutettuna) se on jopa terveellisempi kuin useimpien sekasyöjien (koska siihen on oikeesti laitettu ajatusta), eli se liha tai maito ei automaattisesti tee ruoasta terveellistä. Mutta jos et osaa tehdä ruokaa tai koostaa aterioita millä tahansa ravintorikkaan ravitsemuksen mahdollistavalla valiolla itsellesi saati pikkuiselle äidinmaitovaiheen ohittaneelle lapsellesi niin pyydä apua ja ÄKKIÄ!

   P.s. kyä capsit on huutamista!

     Lainaa

  3. Papu kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +430 (522 ääntä)

   Juu, en tiedä miksi toi eka uutinen on täällä. Selvä klikkiotsikko, ja lapsen nääntymiseen ei liittynyt vegaaniruokavalio mitenkään vaan vanhemmat oli täysiä sekopäitä

     Lainaa

  4. N kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +552 (600 ääntä)

   Juu, tuo ensimmäisen mokan uutinen oli tosiaan aikamoinen click bait. Siinä kävi ilmi, ettei yhteiskunta edes tiennyt ko. lapsen olemassaolosta, eli hänen kasvua tai kehitystä ei kukaan seurannut. Vanhemmat siis jotenkin vinksahtaneita. Vika ei suoraan ollut vegaaniudessa. Mutta saatiinpas taas hieman aihetta vinkua aiheesta…
   (t. sekasyöjä)

     Lainaa

  5. Väsynyt kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +188 (202 ääntä)

   “Pakkomielteiset aasinsillat maahanmuuttajiin”.

     Lainaa

  6. Dipoli kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -210 (340 ääntä)

   Dara:
   Ekan mokan uutinen aivan järkyttävä ja hirveä, mutta tokakommentoijalla on kyllä oikeastaan pointti. Yhtä monipuolisen ruokavaliosta saa vegaanisenakin ja usein (oikein toteutettuna) se on jopa terveellisempi kuin useimpien sekasyöjien (koska siihen on oikeesti laitettu ajatusta), eli se liha tai maito ei [...]

   Mutta toisaalta kasvava lapsi (taaperosta puhumattakaan) tarvitsee niin paljon ja monipuolisesti kaikkea, ettei siihen veganismia mahdu. Ruokavaliota voi myös painottaa ja totuttaa lasta vegaanisten ruokien makuun terveellisellä tavalla menemättä suoraan ääripäihin.

     Lainaa

  7. Älähdys kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +214 (268 ääntä)

   Dipoli: Mutta toisaalta kasvava lapsi (taaperosta puhumattakaan) tarvitsee niin paljon ja monipuolisesti kaikkea, ettei siihen veganismia mahdu. Ruokavaliota voi myös painottaa ja totuttaa lasta vegaanisten ruokien makuun terveellisellä tavalla menemättä suoraan ääripäihin.

   “Vegaanisten ruokien makuun” :D eihän se lapsi edes tiedä miltä liha maistuu jos on vegaani

     Lainaa

  8. Kukkuu kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +224 (286 ääntä)

   Dipoli: Mutta toisaalta kasvava lapsi (taaperosta puhumattakaan) tarvitsee niin paljon ja monipuolisesti kaikkea, ettei siihen veganismia mahdu. Ruokavaliota voi myös painottaa ja totuttaa lasta vegaanisten ruokien makuun terveellisellä tavalla menemättä suoraan ääripäihin.

   Miksi vegaani tekisi ruokaa, mikä sisältää eläintuotteoita? Meillä ainakin on lapset syönyt alusta asti samaa ruokaa kuin muukin perhe. Miksi tehdä useampi ruoka, kun yhdellä monipuolisella ruualla pärjää hyvin. Meillä ei syödä täysin vegaanisesti, mutta lihat ja maito puuttuu ruokavaliosta. Ja raskausaikana ravintoterapeutti tarkisti ruokavalion ja totesi sen hyväksi.

     Lainaa

  9. Kouvola kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +72 (206 ääntä)

   Dipoli: Mutta toisaalta kasvava lapsi (taaperosta puhumattakaan) tarvitsee niin paljon ja monipuolisesti kaikkea, ettei siihen veganismia mahdu. Ruokavaliota voi myös painottaa ja totuttaa lasta vegaanisten ruokien makuun terveellisellä tavalla menemättä suoraan ääripäihin.

   Energiaa saa kasvisruokaan ihan niin paljon kuin tarvitaan, mutta liharuokaan saa vitamiineja vain purkista. Ja energiaa vähemmäksi vain pienentämällä annoskokoa, joten useimmille lihansyöjille riittäisi ruokalautaseksi kakkuvati.

   Tuo lihan välttämättömyys on jännä junttiluulo 1960-luvulta.

   Lihan suurkulutus on suurin tunnettu altistaja vatsa- ja suolistosyöville.

     Lainaa

  10. Kas kummaa kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +61 (181 ääntä)

   Älähdys: “Vegaanisten ruokien makuun” eihän se lapsi edes tiedä miltä liha maistuu jos on vegaani

   Ei liha maistu märkää pahvia paremmalta ilman paistopintaa ja -hups- kasvisperäisiä mausteita (pippuripensaan marja, laakeripensaan lehti jne.)

     Lainaa

  11. Jid kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +28 (30 ääntä)

   Tuon Jannan kommentin jälkeen meni joku lukko päälle ja luki kaikki loput omassa pikkumielessä, huudosta kuiskaukseen.

   SOKOKSELLA MENEE LIIAN HYVIN!!!

   kuinka niin…?

     Lainaa

  12. Dipoli kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +121 (139 ääntä)

   Kukkuu: Miksi vegaani tekisi ruokaa, mikä sisältää eläintuotteoita? Meillä ainakin on lapset syönyt alusta asti samaa ruokaa kuin muukin perhe. Miksi tehdä useampi ruoka, kun yhdellä monipuolisella ruualla pärjää hyvin. Meillä ei syödä täysin vegaanisesti, mutta lihat ja maito puuttuu ruokavaliosta. Ja raskausaikana ravintoterapeutti tarkisti ruokavalion ja totesi sen hyväksi.

   Asia tällä selvä ja mielipide mieltä pahoittamatta muutettu. Ehkä olen vain törmännyt vääränlaisiin vegaaneihin, jotka poistavat elementtejä ruokavaliostaan tuomatta soijan lisäksi mitään muuta ruokavalioon.

     Lainaa

  13. Moi kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +27 (29 ääntä)

   Väsynyt:
   “Pakkomielteiset aasinsillat maahanmuuttajiin”.

   Jarmo alapeukutti :D

     Lainaa

  14. hmm kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +69 (125 ääntä)

   Kouvola: Energiaa saa kasvisruokaan ihan niin paljon kuin tarvitaan, mutta liharuokaan saa vitamiineja vain purkista. Ja energiaa vähemmäksi vain pienentämällä annoskokoa, joten useimmille lihansyöjille riittäisi ruokalautaseksi kakkuvati.

   Tuo lihan välttämättömyys on jännä junttiluulo 1960-luvulta.

   Lihan suurkulutus on suurin tunnettu altistaja vatsa- ja suolistosyöville.

   Vaikka olenkin sitä mieltä, että on hyvä syödä kasvispainoitteisesti, pakko sanoa, että vegaanit saa tarvitsemansa vitamiinit (erityisesti B12) vain purkista (tai prosessoidusta ruoasta, johon on sitä erikseen lisätty), kun sekaruokavaliolla on edes mahdollista saada kaikki luonnollisesti ruoasta.

     Lainaa

  15. Toj Karin kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +47 (127 ääntä)

   Dara:usein se on jopa terveellisempi kuin useimpien sekasyöjien

   Tämä toimii myös toisinpäin: hyvin toteutettu sekaruokavalio on terveellisempi, kuin useimmilla vegaaneilla. Ihminen, joka laittaa ajatusta siihen mitä suuhunsa työntää, syö terveellisemmin kuin ihminen, joka syö mitä tahansa. Tällä ei ole lihan syönnin kanssa mitään tekemistä, joten turhaan demonisoit tuossa lihansyöjiä.

     Lainaa

  16. ihanmummovaan kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +115 (119 ääntä)

   Kouvola: Energiaa saa kasvisruokaan ihan niin paljon kuin tarvitaan, mutta liharuokaan saa vitamiineja vain purkista. Ja energiaa vähemmäksi vain pienentämällä annoskokoa, joten useimmille lihansyöjille riittäisi ruokalautaseksi kakkuvati.

   Tuo lihan välttämättömyys on jännä junttiluulo 1960-luvulta.

   Lihan suurkulutus on suurin tunnettu altistaja vatsa- ja suolistosyöville.

   Tarkoitatko kakkulautasta? Kakkuvati kuulostaa minusta siltä isolta vadilta jolla se koko kakku on? Vai onks tää murrejuttu?

     Lainaa

  17. EsaVeskinen kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +78 (82 ääntä)

   MINÄKÄÄN EN TÄSSÄ HUUDA MITÄÄN, ETTÄS TIEDÄTTE!

     Lainaa

  18. PäteePieremällä kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -80 (92 ääntä)

   N:
   Juu, tuo ensimmäisen mokan uutinen oli tosiaan aikamoinen click bait. Siinä kävi ilmi, ettei yhteiskunta edes tiennyt ko. lapsen olemassaolosta, eli hänen kasvua tai kehitystä ei kukaan seurannut. Vanhemmat siis jotenkin vinksahtaneita. Vika ei suoraan ollut vegaaniudessa. Mutta saatiinpas taas hieman aihetta vinkua aiheesta…
   (t. sekasyöjä)

   Saitpa sitten iskettyä oman ruokavaliosi kommenttiisi, koska se oli niin relevantti (t. en syö mitään)

     Lainaa

  19. Juunas kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +57 (63 ääntä)

   Jostain syystä Jarmolla unohtui syyttää (myös) hallitusta.

   Ehkä Jarmo hämääntyi kun nyt on juuri hallitus vaihtumassa, ja hän ei tiennyt että pitäisikö syyttää vanhaa vai tulevaa hallitusta.

   ProTip: Näissä vastaavissa tilanteissa voi kyllä täysin huoletta varmuuden vuoksi syyttää kumpaakin.

     Lainaa

  20. fef kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -110 (158 ääntä)

   Vegaanius ei sovi pikkulapsille se nyt vaan on fakta huusi tuo yksi kuinka kovaa tahansa. Ranskassa otetaan lapsi huostaan jos syötetään vegaaniruokaa, sama pitäisi tehdä täälläkin. Ei sillä, että se olisi fiksua aikuisellekaan, soija on täyttä myrkkyä monen elimistölle esim. kilpirauhassairaille.

     Lainaa

  21. fef kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -62 (88 ääntä)

   Dara:
   Ekan mokan uutinen aivan järkyttävä ja hirveä, mutta tokakommentoijalla on kyllä oikeastaan pointti. Yhtä monipuolisen ruokavaliosta saa vegaanisenakin ja usein (oikein toteutettuna) se on jopa terveellisempi kuin useimpien sekasyöjien (koska siihen on oikeesti laitettu ajatusta), eli se liha tai maito ei [...]

   Täyttä puppua.

     Lainaa

  22. fef kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -77 (119 ääntä)

   Toj Karin: Tämä toimii myös toisinpäin: hyvin toteutettu sekaruokavalio on terveellisempi, kuin useimmilla vegaaneilla. Ihminen, joka laittaa ajatusta siihen mitä suuhunsa työntää, syö terveellisemmin kuin ihminen, joka syö mitä tahansa. Tällä ei ole lihan syönnin kanssa mitään tekemistä, joten turhaan demonisoit tuossa lihansyöjiä.

   Niin, siitähän ei saa mainita, että B-12 vitamiini ei imeydy samalla tavoin tableteista/pavuista kuin eläintuotteista. Ihmekään kun ovat vegaanit usein niin sairaan näköisiä.

     Lainaa

  23. fef kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -36 (78 ääntä)

   Kas kummaa: Ei liha maistu märkää pahvia paremmalta ilman paistopintaa ja -hups- kasvisperäisiä mausteita (pippuripensaan marja, laakeripensaan lehti jne.)

   Punainen liha muuten maistuu paremmalta, ei tarvitse välttämättä edes suolaa. Valkoinen liha on taas liian mautonta.

     Lainaa

  24. fef kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -54 (80 ääntä)

   hmm: Vaikka olenkin sitä mieltä, että on hyvä syödä kasvispainoitteisesti, pakko sanoa, että vegaanit saa tarvitsemansa vitamiinit (erityisesti B12) vain purkista (tai prosessoidusta ruoasta, johon on sitä erikseen lisätty), kun sekaruokavaliolla on edes mahdollista saada kaikki luonnollisesti ruoasta.

   Kukkuu: Miksi vegaani tekisi ruokaa, mikä sisältää eläintuotteoita? Meillä ainakin on lapset syönyt alusta asti samaa ruokaa kuin muukin perhe. Miksi tehdä useampi ruoka, kun yhdellä monipuolisella ruualla pärjää hyvin. Meillä ei syödä täysin vegaanisesti, mutta lihat ja maito puuttuu ruokavaliosta. Ja raskausaikana ravintoterapeutti tarkisti ruokavalion ja totesi sen hyväksi.

   Suomessa ravintoterapeutit suosittelevat diabeetikoille leipää, perunaa ja viljoja, mutta rasva on suuri hyihyi. Siis suosittelevat hiilihydraatteja jotka nostavat verensokeria. Ei kannata niiden höpinöitä tosissaan siis kuunnella.

     Lainaa

  25. Einari kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +30 (32 ääntä)

   Laksatiivitaavi:
   Koirankakat on tärkeitä. Aseistettu poliisi -tärkeitä.

   Ei suomessa muita poliiseja olekaan. Kaikki ovat aseistettuja.

     Lainaa

  26. Just kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +52 (72 ääntä)

   fef: Täyttä puppua.

   Vitsi miten laadukasta argumentointia.

     Lainaa

  27. Valuvika kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +7 (107 ääntä)

   Kouvola: Energiaa saa kasvisruokaan ihan niin paljon kuin tarvitaan, mutta liharuokaan saa vitamiineja vain purkista. Ja energiaa vähemmäksi vain pienentämällä annoskokoa, joten useimmille lihansyöjille riittäisi ruokalautaseksi kakkuvati.

   Tuo lihan välttämättömyys on jännä junttiluulo 1960-luvulta.

   Lihan suurkulutus on suurin tunnettu altistaja vatsa- ja suolistosyöville.

   Vegaanin junttiluulo 2000-luvulta taas on se että sekasyöjä tarkoittaa sitä että lautasella on vain ja ainoastaan lihaa.
   Sekasyöjänä saan liharuokiini vitamiineja ihan samoista ruoka-aineista mistä vegaanikin.

   Eikä se lihan suurkulutus ole mikään suurin tunnettu altistaja syöville. Todellisuudessa ei edes tunnettu altistaja lainkaan, vaan yksi monista epäillyistä altistajista.

   Mutta eipä nuo faktat ole paljon vegaaneita haitanneet aiemminkaan :D Kun usko on kova niin faktat voi tunkea roskikseen.

     Lainaa

  28. Toj Karin kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +70 (76 ääntä)

   fef:
   Suomessa ravintoterapeutit suosittelevat diabeetikoille leipää, perunaa ja viljoja, mutta rasva on suuri hyihyi. Siis suosittelevat hiilihydraatteja jotka nostavat verensokeria. Ei kannata niiden höpinöitä tosissaan siis kuunnella.

   Ilmän hiilihydraatteja diabeetikko kuolee. Siitä voi laskea 1+1 ja miettiä kommenttisi järkevyyttä.

   Lähdetään siitä liikkeelle, että yksikään avintoterapeutti ei suosittele kenellekään pelkkää hiilaria, eikä myöskään rasvan täydellistä poistamista ruokavaliosta. Kommenttisi vahvat ääripäät lähinnä tuovat mieleen ajatuksen, että et tiedä mitään aiheesta josta puhut. Kohtuus kaikessa on se perus idea, jonka päälle terveellisen ruokavalion voi rakentaa. Täydellinen optimi on tietenkin yksilökohtaista, mutta vaikka tyytisi seuraamaan ravintoterapeuttien suosittelemia keskiarvoja, ei ruokavaliosta tule olemaan mitään haittaa.

     Lainaa

  29. mandi kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +50 (50 ääntä)

   Kouvola: Energiaa saa kasvisruokaan ihan niin paljon kuin tarvitaan, mutta liharuokaan saa vitamiineja vain purkista. Ja energiaa vähemmäksi vain pienentämällä annoskokoa, joten useimmille lihansyöjille riittäisi ruokalautaseksi kakkuvati.

   Tuo lihan välttämättömyys on jännä junttiluulo 1960-luvulta.

   Lihan suurkulutus on suurin tunnettu altistaja vatsa- ja suolistosyöville.

   Kakkuvati… :D Ei taitais annoskoko ainakaan pienentyä jos kakkuvatiin vaihtais, päinvastoin.

     Lainaa

  30. Sekasyöjä kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -13 (65 ääntä)

   Ekassa pitää tietää, että kasvisruokavalio on se, mikä on kenen tahansa eläintenpelastajan helppo rakentaa lapsellekkin terveelliseksi. Vegaaniruokavalio taas on todella vaikea sekäsyöjägeeniselle ja vaatii paljon keinotekoisia lisiä, alkaen B:stä ja kalsiumista. Vegaanivaliossa ongelmana on joskus myös liiallinen kuitumäärä, joka haittaa ruoansulatuksen toimintaa merkittävästi.

   Myös aikuiset tarvitsee niitä lisiä terveellisessä vegaanivaliossa, koska kasveista niitä saa auttamatta liian vähän, (ellei mahalaukku vedä sellaista päiväsatsia mitä gorilla vetää). Lapsi sitten tarvii moninkertaiset lisät, koska kasvava elämänmuoto ja kolmanneksen pienempi mahalaukku. Itse antaisin luonnonmukaista eläinproteiinia ennen pillereitä, esim. maitotuotteet ja muna.

   Jos on päättänyt tehdä lapsen, pitää silloin laittaa ihminen eläinten edelle, vaikkei kuitenkaan keinoilla millä hyvänsä. Siksi kasvisruokavalio, jossa syödään eläintuotteita eläimiä tappamatta.

   Tosin vegaanius on kuulemma nykyään ehdoton eläintensuojeluliike, ei pelkkä ruokavalio, että kiukkusia kommentteja odotellessa.

     Lainaa

  31. CC kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +89 (95 ääntä)

   Tuossa uutisen tapauksessa iso osa lapsen ravinnosta koostui vanhempien sanoman mukaan auringonvalosta ja halauksista. Ongelma ei siis tosiaan ollut veganismissa vaan jossain täysin pimeässä uskomushörhöilyssä. Mutta saatiinpa klikkejä ja vegaaneja mustamaalattua kun vegaanien vihaaminen on niin muodikasta.

     Lainaa

  32. Thunder kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -12 (34 ääntä)

   Huhhuh. Näihin vegaani-keskusteluihin ei voi enää muuta sanoa kuin huhhuh…

     Lainaa

  33. Kummallista kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -20 (44 ääntä)

   Tein empiiristä tutkimusta tässä ihan lähiaikoina siirtymällä sekasyöjästä suoraan pelkkiin kasviksiin. Halusin nähdä, miten käytännössä pärjää pelkillä kasviksilla ja painonpudotus.
   Ennen kokeilua BMI 27,4.

   Noh, viikko meni ihan hyvin, paino laski heti 1kg/vk ja verenpaine laski n. 5 pykälää, mutta sitten alkoi päätä jomottaan. Päättelin, että varmaan nestehukkaa, mutta ei, burana/panadol helpotti pikkaisen. Päädyin siihen, että rauta-arvot olivat laskeneet ja otin tablettia nassuun, samalla ostin B12 vitamiinin(sisältää myös muita b-vitamiineja).
   Salilla käynti tai lenkillä käynti oli aikalailla pois suljettu, koska virtaa ei riittänyt niin paljon kuin ennen.
   Paino laski edelleen, mutta verenpaine nousi samoihin lukemiin kuin ennen aloitusta, tämä jäi hieman auki miksi..

   Proteiinin saanti huoletti joka päivä, tavoite oli saada vähintään 100g/pv, noin 10-20g per ateria. Joutui oikeasti perehtymään herneisiin, linsseihin, pähkinöihin, soijaan yms.
   Toisin sanoen tuli syötyä paljon ja kohta oli taas nälkä.

   Summarum: -4kg=BMI 26, verenpaineet ok, lihaskunto hyvin lievästi heikentynyt.
   Positiivisin asia on palattuani takaisin “normaali”ruokavalioon, että muistui mieleen, miten vähällä kalorimäärällä pärjää, eli annoskoot pienentyneet. Itsellä kalorimäärä pysyi kokeilun aikana aikalailla 1500-1800kcal tienoilla, nyt todenäköisesti hieman enemmän.
   Suosittelen kuitenkin jokaiselle, kokeilun arvoista.

     Lainaa

  34. Kilokalori kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +44 (54 ääntä)

   Dipoli: Mutta toisaalta kasvava lapsi (taaperosta puhumattakaan) tarvitsee niin paljon ja monipuolisesti kaikkea, ettei siihen veganismia mahdu. Ruokavaliota voi myös painottaa ja totuttaa lasta vegaanisten ruokien makuun terveellisellä tavalla menemättä suoraan ääripäihin.

   Tiiäkkö Suomen THL, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, on tässä sun kanssa eri mieltä. He ovat julkaisseet opaskirjan “Syödään Yhdessä”, jossa käsitellään erilaisia erikoisruokavalioita lapsiperheille. Siellä on yksi osio vegaaniperheille, eli miten kasvavan lapsen voi ruokkia vegaanisesti. Opas löytyy THL nettisivuilta ja guuklella.

   Jos THL:n mielestä lapsi voi elää vegaanina, niin kyllä mä heihin enemmän luotan kuin netin huutelijoihin.

     Lainaa

  35. Banaani kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +26 (42 ääntä)

   Dara:
   Ekan mokan uutinen aivan järkyttävä ja hirveä, mutta tokakommentoijalla on kyllä oikeastaan pointti. Yhtä monipuolisen ruokavaliosta saa vegaanisenakin ja usein (oikein toteutettuna) se on jopa terveellisempi kuin useimpien sekasyöjien (koska siihen on oikeesti laitettu ajatusta), eli se liha tai maito ei [...]

   Maitoa ei tarvita ikinä monipuoliseen ja kaiken kattavaan ruokavalioon. Lihaakin vain, jos ei halua käyttää vaivaa kasvisvalintoihin riittävästi.

   Lapsi tarvitsee suhteellisesti varsin vähän proteiinia, ja sen puute vegaaniudesta johtuen hyvin epätodennäköisesti on varsinkaan kuolemaa aiheuttanut. Ja se vika uutisoinnissa ainakin otsikkotasolla on tuossa. Eiköhän siitä ruokavaliosta ole puuttunut tärkeämpiäkin asioita kuin liha itsessään. Ps. En tod ole vegaani.

     Lainaa

  36. Topitii kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +23 (33 ääntä)

   hmm: Vaikka olenkin sitä mieltä, että on hyvä syödä kasvispainoitteisesti, pakko sanoa, että vegaanit saa tarvitsemansa vitamiinit (erityisesti B12) vain purkista (tai prosessoidusta ruoasta, johon on sitä erikseen lisätty), kun sekaruokavaliolla on edes mahdollista saada kaikki luonnollisesti ruoasta.

   B12 pitää ottaa purkista, koska nykyruoka on niin hygieenistä, ettei maaperästä ja sen bakteereista jää mitään ruokaan, mistä tulisi B12:a. Eli ennen muinoin B12:a sai vegaaniruokavaliollakin ihan luonnollisesti, ennen kuin ruokaa alettiin pestä kunnolla ja kun vihanneksiin vielä jäi multajäämiä.

   Suomalainen maaperä on jodiköyhää, joten karjan ruokaan lisätään jodia. Se jodi siirtyy sitten maitoon ja muniin, mitä kautta sekaani saa jodinsa. Suomalainen vegaani voi joutua ottamaan jodiakin sitten purkista, jos ei syö ruokia, joihin sitä on lisätty. Kummankaan ruokavalion jodin lähde ei kuitenkaan ole luonnollinen. Myös D-vitamiini on kummallekin lähes välttämätön lisä talvisin.

   Muut vitamiinit ja hivenaineet ovat saatavissa monipuolisesta vegaaniruokavaliosta, myös pahamaineiset rauta ja kalsium. Omega-3-rasvahapot voivat luoda haastetta, jos ei valitse rasvojaan kunnolla. Toki useimmat vegaanit taitavat tehdä saman valinnan ruokavaliossaan kuin sekaanit eli syödä enemmän tai vähemmän joustavasti ja täydentää ruokavaliotaan monivitamiineilla.

     Lainaa

  37. Topitii kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +43 (49 ääntä)

   Banaani: Lapsi tarvitsee suhteellisesti varsin vähän proteiinia, ja sen puute vegaaniudesta johtuen hyvin epätodennäköisesti on varsinkaan kuolemaa aiheuttanut. Ja se vika uutisoinnissa ainakin otsikkotasolla on tuossa. Eiköhän siitä ruokavaliosta ole puuttunut tärkeämpiäkin asioita kuin liha itsessään. Ps. En tod ole vegaani.

   Niin, uutisjutun hippivanhemmat siis uskoivat, ettei ihminen tarvitse välttämättä ruokaa ensinkään. Äiti oli ylpeillyt somessa eläneensä viikon ilman ruokaa ja vettä. (Ei tainnut laskea limukoita mukaan, tai tiedä miten muuten on mukamas selvinnyt nesteytyksettä seitsemättä päivää.) Vauvaa oli sentään rintaruokittu, mutta muuten ruokinta oli kaiketi ollut pitkälti riisi-pottulinjalla. Kun lääkäri oli kysynyt isältä, että miten vauvan ruokavaliota täydennetään, jos ei vitamiinilisillä tjsp., isän vakava vastaus oli ollut, että “auringonvalolla ja halauksilla”.

   Eli uutisjutun ydin ei tosiaankaan ollut veganismissa vaan vanhempien kulttimaisessa, “universumi pitää meistä huolen” -tyyppisessä ajatusmaailmassa.

     Lainaa

  38. Elämänohje kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -33 (45 ääntä)

   Kyllä tämä maailma sillä pelastuu ku puolet porukasta on kohta homoja, eli lisääntymiskyvyttömiä jos tämä oikein menee, ja toinen puoli on syöny ittesä nii sairaaksi että tukehtuu niile kuormalavoile tehyssä sängysä ommaan leukaansa.

     Lainaa

  39. Diudiu kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -18 (26 ääntä)

   Tulispa sota, niin lopouis tämä saatarin ruualla leikkiminen.

     Lainaa

  40. Hightower71 kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +9 (9 ääntä)

   Miksei Aunella ole “mummokuvaa” nimensä vieressä?

     Lainaa

  41. Kilokalori kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -30 (40 ääntä)

   Vegaanit on kuin natseja. Oma mielipide heille voidaan sallia, mutta muihib vaikuttamisella tulee vain sivullisia uhreja.

     Lainaa

  42. NipaMan kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +21 (25 ääntä)

   Dara:
   Ekan mokan uutinen aivan järkyttävä ja hirveä, mutta tokakommentoijalla on kyllä oikeastaan pointti. Yhtä monipuolisen ruokavaliosta saa vegaanisenakin ja usein (oikein toteutettuna) se on jopa terveellisempi kuin useimpien sekasyöjien (koska siihen on oikeesti laitettu ajatusta), eli se liha tai maito ei [...]

   Ei kai se sekaruokavaliokin on terveellinen, jos siihen oikeasti laittaa ajatusta. Ja myös vegetouhut on ilman ajatusta epäterveellisiä kuten ajattelematon sekaruokavalio.

     Lainaa

  43. Mikko kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -15 (31 ääntä)

   Kummallista:
   Tein empiiristä tutkimusta tässä ihan lähiaikoina siirtymällä sekasyöjästä suoraan pelkkiin kasviksiin. Halusin nähdä, miten käytännössä pärjää pelkillä kasviksilla ja painonpudotus.
   Ennen kokeilua BMI 27,4.

   Noh, viikko meni ihan hyvin, paino laski heti 1kg/vk ja verenpaine laski n. 5 pykälää, mutta sitten alkoi [...]

   Ketkä sekopäät löytävät tästä jotain kommentista jotain alapeukutettavaa? Kommentoija kertoo omasta kokemuksestaan ja rohkaisee kokeilemaan. Onko kokemus jotenkin väärä vai eikö asiaa saisi itse kokoa? väärin reagoitu kropalta?

     Lainaa

  44. vege kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +5 (15 ääntä)

   hmm: Vaikka olenkin sitä mieltä, että on hyvä syödä kasvispainoitteisesti, pakko sanoa, että vegaanit saa tarvitsemansa vitamiinit (erityisesti B12) vain purkista (tai prosessoidusta ruoasta, johon on sitä erikseen lisätty), kun sekaruokavaliolla on edes mahdollista saada kaikki luonnollisesti ruoasta.

   Ihan kiinnostaa mitäs luonnollisia vitamiineja lihassa ja muissa eläinperäisissä tuotteissa on, joita ei kasveista saisi? B12 on ainoa lisä D-vitamiinin lisäksi (jota suositellaan myös sekasyöjille) jota vegaanin tulisi syödä ravintolisänä. Kaikkia muita tarpeellisia vitamiineja esiintyy kasvituotteissa luonnostaan.

     Lainaa

  45. Oho kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -11 (13 ääntä)

   En ymmärrä vouhotusta. Eihän otsikossa moitita vegaaniruokavaliota, vaan _vajavaista_ ravintoa.

     Lainaa

  46. Kummallista kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -2 (16 ääntä)

   Mikko: Ketkä sekopäät löytävät tästä jotain kommentista jotain alapeukutettavaa? Kommentoija kertoo omasta kokemuksestaan ja rohkaisee kokeilemaan. Onko kokemus jotenkin väärä vai eikö asiaa saisi itse kokoa? väärin reagoitu kropalta?

   Monesti tätä on tullut mietittyä, kiitän positiivisesta tuestasi. Syitä voi olla:
   - Annettujen tietojen vähyys kuten RR+p, Verensokeri, pituus, paino, ikä, äidin nimi, isän nimi, asuinkunta, käytetyt ruuat ja kauppa mistä ostettu (se on ihan ok kertoa suppeasti henkilökohtaisia tietoja itsestään netissä)
   - Kuvaus kokemuksesta ei heijasta “alapeukuttajan” kokemusta tai heidän mielestään söin väärin 4 viikkoa (ihme, että henki pihisee vielä)
   - Kirjoitustyyli ja virheet (se tunne kun, pilkku väärässä paikassa tekee tekstin lukemisen mahdottomaksi)
   - Liian pitkä, ei jaksa lukea (keskittymishäiriöön viittaavaa?)

   Yhtäkaikki, en ota itseeni vaikka peukku menisikin alas, se on heidän juttunsa. Jos joku on miettinyt kokeilua ja saa vinkkejä tekstistä niin hyvä juttu.

     Lainaa

  47. Väsynyt kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -8 (20 ääntä)

   Kouvola: Energiaa saa kasvisruokaan ihan niin paljon kuin tarvitaan, mutta liharuokaan saa vitamiineja vain purkista. Ja energiaa vähemmäksi vain pienentämällä annoskokoa, joten useimmille lihansyöjille riittäisi ruokalautaseksi kakkuvati.

   Tuo lihan välttämättömyys on jännä junttiluulo 1960-luvulta.

   Lihan suurkulutus on suurin tunnettu altistaja vatsa- ja suolistosyöville.

   Ai että suurkulutus …
   Ensinnäkin, ei ole. Prosessoitujen lihatuotteiden “suurkulutus” on.
   Vegaanituotteiden suurkulutus näyttää olevan altistaja idiotismiin. En ihmettelisi jos suurin osa veganisteista olisi flättäreitä (flat earth).
   Minulle lääkäri ohjeisti lihan syöntiä. Jätän arvattavaksi taudin, ja en todellakaan juo soijakastiketta ja syö kalanmaksaöljyjä ja vitamiineja (paitsi kalsium + D). Kun pillerit eivät vaan ole sama, ei vaikka maa olisi littana.

     Lainaa

  48. Väsynyt kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -13 (21 ääntä)

   Nämä ääriruokahihhulit voi, pienellä liioittelulla, yksinkertaistaa.
   Lihansyöjät (lue: “muu on pupunruokaa”), heistä 99% on tyrkyttämässä ruokavaliotaan muille. Ehkä saa perunaa syödä, jos siinä on yli 50% voita, ehkä ei.
   Vegaanit, heistä 99.99% on sitä mieltä, että jos hormonitasapainosi on päin helvettiä soijan takia ja palkokasvit tunkevat nenästä ulos, on vain hyvä asia. Tärkeintä on, ettet liivatetta käytä.
   Sekasyöjistä omaa ruokatasapainoa, jos THLää ei lasketa, tyrkyttää vain 0.1%.
   Totuus kuitenkin on, että m.m. kaikki monivitamiinilisäkkeet on osoitettu täysin hyödyttömiksi. Ja on tietenkin aivan selvää, ettei 5kg rautapillereitä syömällä saa mitään verrattuna mitä yhdellä pihvillä saa. Kuten on vitamiinien kanssa, luontaiset vitamiinit ovat radikaalisti eettisempi kuin kemian teollisuuden tuotteet. Ja moraalisempia, ja *parempia* sun elimistölle.

     Lainaa

  49. Väsynyt kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -2 (12 ääntä)

   Ja nyt kun avauduin, niin on yksi ruoka mikä *pitäisi* sopia kaikille: kotimaiset särkikalat. Minäkään en syö niitä juurikaan, vaikka ne olisivat aivan varmasti parasta niin ruokana (rasvahapot ym), eettisesti (niitä on muutenkin pakko kalastaa järvistä), maulta (purkkiruokana erinomaisia), jne.
   Ainoa ongelma on, että jotkut juntit pitää niitä pahoina (ruodot tai ‘ei-oo-vegaanii’ ym asenteet).
   Miksi minä en syö? Ei niitä saa (järkihintaan) mistään. Syy on kun kukaan ei halua. Suuri harmi.

     Lainaa

  50. Zam kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +5 (5 ääntä)

   Väsynyt:
   Ja nyt kun avauduin, niin on yksi ruoka mikä *pitäisi* sopia kaikille: kotimaiset särkikalat. Minäkään en syö niitä juurikaan, vaikka ne olisivat aivan varmasti parasta niin ruokana (rasvahapot ym), eettisesti (niitä on muutenkin pakko kalastaa järvistä), maulta (purkkiruokana erinomaisia), jne.
   Ainoa ongelma on, että [...]

   Suomi on tuhansien järvien maa. Osta onki.

     Lainaa

  51. Rastas kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +2 (2 ääntä)

   Väsynyt:
   Ja nyt kun avauduin, niin on yksi ruoka mikä *pitäisi* sopia kaikille: kotimaiset särkikalat. Minäkään en syö niitä juurikaan, vaikka ne olisivat aivan varmasti parasta niin ruokana (rasvahapot ym), eettisesti (niitä on muutenkin pakko kalastaa järvistä), maulta (purkkiruokana erinomaisia), jne.
   Ainoa ongelma on, että [...]

   Kalaan vaan. Voit saada pari ahventakin samalla.

     Lainaa

  52. Mainos Mainoskissa kirjoitti:

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  *

  Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Avainsanat: , , , , , , , , , , , ,