Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Vedenkeittovinkki

Viikon resepti: Keitetty vesi.
Vedenkeittovinkki

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 36 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +394 (474 ääntä)
   Okei, myönnän tyhmyyteni, mutta kertokaa ny joku miks veteen pitäis lisätä suolaa, kun se keitetään? Eri asia tietenkin jos sitä meinaa käyttää johonki, mut jos mua vaan huvittaa keittää kattilallinen vettä, noin niinku huvin ja urheilun vuoksi, niin miksi suola?

   Lainaa

  2. Tulos: -88 (154 ääntä)
   Se maustaa veden?

   Lainaa

  3. Tulos: -113 (247 ääntä)
   Sitä paitsi ohje on huono. Jos suolan lisää heti alussa, niin vesi kiehuu nopeammin. Eikä tarvitse enää sekoitella.

   Lainaa

  4. Tulos: -34 (86 ääntä)
   Iso: Okei, myönnän tyhmyyteni, mutta kertokaa ny joku miks veteen pitäis lisätä suolaa, kun se keitetään? Eri asia tietenkin jos sitä meinaa käyttää johonki, mut jos mua vaan huvittaa keittää kattilallinen vettä, noin niinku huvin ja urheilun vuoksi, niin miksi suola?
   Suolainen vesi auttaa krapulaan. Tosin suolaa saisi olla vähän enemmän tuossa annoksessa. Huono ohje.

   Lainaa

  5. kiikiiconfused 9.2.2016 2:34
   Tulos: +368 (392 ääntä)
   Minen ainakaan miun teeveteen suolaa lykkää xD hyi saatana

   Lainaa

  6. PekkaKana 9.2.2016 3:06
   Tulos: +175 (287 ääntä)
   eikka: Sitä paitsi ohje on huono. Jos suolan lisää heti alussa, niin vesi kiehuu nopeammin. Eikä tarvitse enää sekoitella.
   Väärin. Vesi kiehuu hitaammin kun lisäät suolan.

   Lainaa

  7. Tulos: -19 (63 ääntä)
   Oliskohan ohje perunoiden tai riisin keittämiselle?

   Lainaa

  8. Tulos: +304 (328 ääntä)
   Ei jestas. Jos veden keittämiselle tarvitaan ohje, niin olisi nyt tekijä kirjoittanut myös kuinka eri liedet laitetaan päälle ja kuinka vesihana toimii :D 4/10 - vajaa ohje.

   Lainaa

  9. lunalovegood 9.2.2016 4:28
   Tulos: +148 (160 ääntä)
   Jos kananmunia keitessä lisäö veteen (vähän reilummin) suolaa, se valkuainen ei tursua kuoresta ulos jos keitessä sattuu kuori särkymään.

   Lainaa

  10. Tulos: +74 (90 ääntä)
   Joskus avuttomuutta on selitelty: En pysty kokkaamaan ruokaa koska kaupasta ei saa ostettua kiehuvaa vettä.

   Lainaa

  11. Tulos: +127 (135 ääntä)
   PekkaKana: Väärin. Vesi kiehuu hitaammin kun lisäät suolan.
   Luulinpas minäkin että suolan lisääminen nopeuttaisi kiehumista, vaan kyllä tosiaan siltä vaikuttaa että suolan lisääminen tosiaankin nostaa kiehumispistettä. Kiitos tästä tiedosta.

   Lainaa

  12. Tulos: +126 (136 ääntä)
   Mun vesi palaa aina pohjaan.

   Lainaa

  13. Tulos: +88 (96 ääntä)
   teppo42: Luulinpas minäkin että suolan lisääminen nopeuttaisi kiehumista, vaan kyllä tosiaan siltä vaikuttaa että suolan lisääminen tosiaankin nostaa kiehumispistettä. Kiitos tästä tiedosta.
   Ruoka kypsyy nopeammin kiehuvassa vedessä keitettäessä jos siinä on suolaa, koska veden lämpötila on korkeampi. Eli jos ohjeessa on käsketty laittaa suolaa etkä laita, niin keitä pastaa ohjeessa mainittua aikaa pidempään.

   Lainaa

  14. Tulos: +13 (35 ääntä)
   Kielo: Ruoka kypsyy nopeammin kiehuvassa vedessä keitettäessä jos siinä on suolaa, koska veden lämpötila on korkeampi. Eli jos ohjeessa on käsketty laittaa suolaa etkä laita, niin keitä pastaa ohjeessa mainittua aikaa pidempään.
   Tuskin on mistään tunneista kyse?

   Lainaa

  15. Jerry Cotton ja sininen lavuaari 9.2.2016 8:56
   Tulos: +98 (104 ääntä)
   Martha: Tuskin on mistään tunneista kyse?
   Muutamista minuuteista. Mutta esimerkiksi perunoita keittäessa suolaa lisätään, jotta perunan pinta ei tulisi vetiseksi. Jos keitinvesi on laimeampaa kuin perunan pintasolukon soluneste, niin perunan pinta vettyy osmoottisen paineen takia.

   Lainaa

  16. LihavaGay 9.2.2016 9:40
   Tulos: -25 (33 ääntä)
   Itse olen person makealle niin laita sokeria tai hunajaa. Muutenkin ihmiset syö liikaa suolaa. Jopa kymppi on paljon.

   Lainaa

  17. Joku ukko varmaan 9.2.2016 10:23
   Tulos: -77 (87 ääntä)
   Iso: Okei, myönnän tyhmyyteni, mutta kertokaa ny joku miks veteen pitäis lisätä suolaa, kun se keitetään? Eri asia tietenkin jos sitä meinaa käyttää johonki, mut jos mua vaan huvittaa keittää kattilallinen vettä, noin niinku huvin ja urheilun vuoksi, niin miksi suola?
   Suola madaltaa kiehumispistettä.

   Lainaa

  18. Tulos: +33 (39 ääntä)
   PekkaKana: Väärin. Vesi kiehuu hitaammin kun lisäät suolan.
   Täsmälleen näin, koska suolaisen veden kiehumapiste nousee (ja jäätymispiste mystisesti laskee alle nollan). Se ei kiehu sadassa asteessa. Toisaalta, jos veden laittaa tyhjiöön, se kiehuu vaikka kämmenellä, mutta silloin siinä olevat mikrobit eivät kuole.

   Lainaa

  19. Tulos: -77 (87 ääntä)
   Iso: Okei, myönnän tyhmyyteni, mutta kertokaa ny joku miks veteen pitäis lisätä suolaa, kun se keitetään? Eri asia tietenkin jos sitä meinaa käyttää johonki, mut jos mua vaan huvittaa keittää kattilallinen vettä, noin niinku huvin ja urheilun vuoksi, niin miksi suola?
   Vesi alkaa kiehumaan nopeemmin kun siinä on suolaa. Alentaa kiehumispistettä tarkalleen ottaen.

   Lainaa

  20. Tulos: +51 (61 ääntä)
   nanen: Vesi alkaa kiehumaan nopeemmin kun siinä on suolaa. Alentaa kiehumispistettä tarkalleen ottaen.
   Päinvastoin. Suolattu vesi alkaa kiehua hitaammin, joskaan ero ei ole kovin merkittävä. Tuo opetetaan jo peruskoulussa.

   Lainaa

  21. PatrikSelin 9.2.2016 12:04
   Tulos: +31 (31 ääntä)
   eikka: Sitä paitsi ohje on huono. Jos suolan lisää heti alussa, niin vesi kiehuu nopeammin. Eikä tarvitse enää sekoitella.
   Sinun pitäisi lisätä n. 230 g suolaa 1 litraa nostaaksesi kiehumispistettä 2 °C:lla.

   Lainaa

  22. Tulos: +62 (64 ääntä)
   "Kuumaa vesijohtovettä ei pidä käyttää ruokiin tai juomiin. Kielto perustuu talousveden laatua säätelevään asetukseen. Vaikka vesi itsessään on puhdasta, siihen voi liueta kiinteistön lämminvesijohdoista metalleja ja muita talousveteen kuulumattomia aineita. Myös mikrobihaittoja voi tulla, jos lämmin vesi seisoo putkistoissa."

   Lainaa

  23. suolaa suolaa.. 9.2.2016 13:17
   Tulos: +45 (55 ääntä)
   Piti tämäkin testata.. elikkäs päädyin tämmöiseen tulokseen. Tasan 500g vettä, induktioliesi.. (halppis versio, siksi hieman hitaampi kuin kunnolliset.. mutta asiaan) ... vesi ilman suolaa kiehui ajassa 2.06 min. Täsmälleen saman verran vettä ja samainen liesi jäähtyneenä tietenkin.. suolaa n. 4g (eli vajaa tl) kiehuminen alkoi ajassa 2.08min. Tästä siis päätellen, todellakin ilman suolaa oleva vesi kiehuu nopeammin ;) Mutta, tästähän ei siis ollut kyse tässä alkuperäisessa jutussa ja vielä pätemättä parasta, mutta kuitenkin.. lisätäkkö suolaa vai ei keitin veteen yleensäkään.. riippuu tietty veden käyttötarkoituksesta :D

   Lainaa

  24. pyllynalle 9.2.2016 16:08
   Tulos: -9 (15 ääntä)
   tää oli 3am:ssä

   Lainaa

  25. Tulos: +40 (42 ääntä)
   PatrikSelin: Sinun pitäisi lisätä n. 230 g suolaa 1 litraa nostaaksesi kiehumispistettä 2 °C:lla.
   Onneksi täällä on vielä yksi järkevä,joka tajuaa mistään mitään. Suolan lisääminen keitinveteen ei vaikuta yhtikäs mitään itse kiehumispisteeseen. Sitä pitäisi laittaa niin paljon, ettei siinä enää mitään ruokaa voisi valmistaa.

   Lainaa

  26. Rämä-Dan 9.2.2016 18:01
   Tulos: +32 (38 ääntä)
   suolaa suolaa..: Piti tämäkin testata.. elikkäs päädyin tämmöiseen tulokseen. Tasan 500g vettä, induktioliesi.. (halppis versio, siksi hieman hitaampi kuin kunnolliset.. mutta asiaan) … vesi ilman suolaa kiehui ajassa 2.06 min. Täsmälleen saman verran vettä ja samainen liesi jäähtyneenä tietenkin.. suolaa n. 4g (eli vajaa tl) kiehuminen alkoi ajassa 2.08min. Tästä siis päätellen, todellakin ilman suolaa oleva vesi kiehuu nopeammin Mutta, tästähän ei siis ollut kyse tässä alkuperäisessa jutussa ja vielä pätemättä parasta, mutta kuitenkin.. lisätäkkö suolaa vai ei keitin veteen yleensäkään.. riippuu tietty veden käyttötarkoituksesta
   Nyt on sen verran tieteelliseksi mennyt, että pakko jatkaa. Epäilen sinun testausmenetelmääsi sekä mittaustarkkuuttasi. Tuolla kiehumisaikojen erotuksella itse mittaustapa ja esim. se, millä hetkellä olet tulkinnut veden kiehuvan, on jo merkittävä. Jos olisit lisännyt suolaa reilusti enemmän ja saanut erotukseksi vaikka 15 sekuntia, olisin hyväksynyt tuloksen suuntaa antavana. Eli teepä vielä uusiksi :)

   Lainaa

  27. Tulos: +17 (17 ääntä)
   Jos on kiire niin vesi kiehuu nopeimmin tyhjiössä.

   Lainaa

  28. Tulos: +13 (15 ääntä)
   Iso: Okei, myönnän tyhmyyteni, mutta kertokaa ny joku miks veteen pitäis lisätä suolaa, kun se keitetään? Eri asia tietenkin jos sitä meinaa käyttää johonki, mut jos mua vaan huvittaa keittää kattilallinen vettä, noin niinku huvin ja urheilun vuoksi, niin miksi suola?
   Kun veteen lisää suolan, suola estää osmoosin syntymisen, jos keität vedessä vaikkapa perunoita. Maallisemmin sanottuna, perunat eivät ime itseensä vettä läpikotaisin. Tuo ohje taitanee olla ihan vaan siksi, et paljonko pitää sitä suolaa sitten lisätä tiettyyn määrään vettä keittämisvaihetta ennen.

   Lainaa

  29. Tulos: +3 (19 ääntä)
   Okei... Selittäiskö joku mulle, että jos suola vedessä kerran monen kommentoijan mukaan nostaa veden kiehumispistettä, niin miks mulle yleensä tapahtuu näin, että kun laitan kylmän veden liedelle ja ennen kiehumista lisään suolaa, niin alkaa heti kuplimaan? Elikkä laitan suolaa usein, kun huomaan, että vesi on kuumaa, enkä jaksa enää odotella. Sillon se alkaa kiehuu alle aikayksikössä. Vai rikonkohan mä tässä jotain fysiikan lakeja?

   Lainaa

  30. Tulos: +42 (42 ääntä)
   wtf: Okei… Selittäiskö joku mulle, että jos suola vedessä kerran monen kommentoijan mukaan nostaa veden kiehumispistettä, niin miks mulle yleensä tapahtuu näin, että kun laitan kylmän veden liedelle ja ennen kiehumista lisään suolaa, niin alkaa heti kuplimaan? Elikkä laitan suolaa usein, kun huomaan, että vesi on kuumaa, enkä jaksa enää odotella. Sillon se alkaa kiehuu alle aikayksikössä. Vai rikonkohan mä tässä jotain fysiikan lakeja?
   Kyse on siitä että kun lisäät veteen suolaa, se tuottaa tehokkaammin kuplia koska suolakiteet toimivat ns. nukleaatiopisteinä, joiden ympärille kuplia muodostuu. Eli vesi ei kiehu nopeammin, vaan kuplii voimallisemmin jolloin näyttää siltä kuin se kiehuisi enemmän. Samaa voi kokeilla muillakin materiaaleilla kuin suolalla.

   Lainaa

  31. Tulos: +35 (35 ääntä)
   Täsähän aivan viisastuu

   Lainaa

  32. Tulos: +21 (21 ääntä)
   Osaisiko joku matikkanero kertoa, kuinka paljon laitan suolaa, jos haluankin keittää vettä 2 litraa? Vai täytyykö se toinen litra keittää erikseen? Haittaako, jos käyttää samaa kattilaa huuhtelematta sitä välillä?

   Lainaa

  33. Satunnainen randomi 15.2.2016 21:53
   Tulos: +2 (4 ääntä)
   Kiehumispisteen merkittäväksi nostamiseksi suolaa täytyy tosiaan lisätä aika paljon. Vähemmässäkin määrin lisätty suola vaikuttaa liuoksen lämpökapasiteettiin, joka on suurin syy siihen että kiehuvan veden poreilu vähenee hetkeksi kun suolaa lisätään. Lämpötila alenee hetkellisesti koska suolan liukeneminen sitoo lämpöä ja myös suola on kuumennettava 100-asteiseksi ennen kuin vesi alkaa taas kiehua. Toinen vastaava ilmiö tapahtuu kun esim olut- tai viinipulloa jäähdytetään jäissä. Suolan lisääminen jäihin alentaa lämpötilaa ja tuottaa alle 0-asteista liuosta, joka saa pulloon paremman kontaktin kuin jääpalat. Tyhmempi luulisi että tämän pohjalta merivesi jäähdyttääisi olutta tehokkaammin kuin järvivesi. Se pätee vain jos käytetty merivesi on yhtä kylmää tai kylmempää kuin järvivesi, ja joka tapauksessa veden on oltava itse pulloa kylmempää. Liukenemisen aiheuttamaa jäähtymistä voi kokeilla seisottamalla vettä ja suolaa huoneenlämmössä kunnes ne ovat samanlämpöisiä. Kun aineet sekoitetaan, tarpeeksi tarkalla mittarilla huomataan lämpötilan lasku.

   Lainaa

  34. näsäviisas 16.2.2016 18:52
   Tulos: +7 (7 ääntä)
   PekkaKana: Väärin. Vesi kiehuu hitaammin kun lisäät suolan.
   Suolavesi kiehuu korkeammassa lämpötilassa, joka saattaa nopeuttaa joidenkin ruokien valmistumista. T. Yläasteen fysiikka

   Lainaa

  35. Tulos: +13 (13 ääntä)
   Eräässä kuivamuonapaketissa oli ohjeessa: "Odota, kunnes vesi kiehuu (siitä nousee kuplia)"

   Lainaa

  36. Tulos: +6 (10 ääntä)
   Juukeli: Eräässä kuivamuonapaketissa oli ohjeessa: “Odota, kunnes vesi kiehuu (siitä nousee kuplia)”
   Tämäkin on virheellinen ilmaisu. Vesi kuplii, siitä ei nouse kuplia. Jos vedestä nousee kuplia, ne lähtevät siis vedestä irti nousten sen yläpuolelle, kuten bubble witch saga-pelin noitien kattiloista. Kiehuvassa vedessä kuplat pysyvät vedessä ja hajoavat noustessaan pintaan.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: vesi, suola, keitetty vesi, keittää, resepti, ohje

 • Uusimmat

 • Kategoriat