Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Kohtaamisia kaupoilla, osa 50

Rasisti kassatäti saa palkkansa.
Kohtaamisia kaupoilla, osa 50

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 119 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. Tulos: +2465 (2671 ääntä)
      Rispektit Pasille!

      Lainaa

    2. masuanikannan 2.10.2014 1:11
      Tulos: -493 (975 ääntä)
      Ihana pasi! :) Näin kuuluisikin toimia, inhottavaa tuollainen rasismi vaikka toisaalta sen ymmärrän. Ois ees nyt huomaamattomasti ollu rasistinen ka talastanu muiden reput huvin vuoks.

      Lainaa

    3. Tulos: +259 (369 ääntä)
      haistan rasismin!

      Lainaa

    4. SeLeipuriTiedätkö,pullapoika 2.10.2014 1:46
      Tulos: -586 (1078 ääntä)
      Rasismia? Loogista profilointia.

      Lainaa

    5. Tulos: -344 (590 ääntä)
      Kyllä reput on tarkistetava! Varsinkin epäilyttävän näköisiltä henkilöiltä.

      Lainaa

    6. Tulos: +361 (487 ääntä)
      Tuostahan olisi voinut piruillakseen tehdä ilmoituksen, kun kerta mustalta kaverilta tarkastetaan mutta Pasilta ei.

      Lainaa

    7. Tulos: +427 (601 ääntä)
      Pasi on mahtava mies! Rasismi on pyllystä, vaikka kieltämättä joskus ottaakin aivoon kun ulkomaalaisilla ja eri uskon edustajilla on erilaiset arvot ja tavat, mitä ei itse siedä.

      Lainaa

    8. 12 points go to... Pasi! 2.10.2014 3:00
      Tulos: +335 (399 ääntä)
      Repesin mahtavasti Pasin ekalle lauseelle. :D :D :D Miulla on kaikesta päätellen aivan väärät ihmiset face kavereina kun en ikinä törmää tällasiin luolamies-helmiin. <3

      Lainaa

    9. Tulos: +511 (573 ääntä)
      Olen kyllä itsekin törmännyt tilanteeseen, jossa haisevalta spurgulta ei tarkasteta laukkua, mutta tummalta pojalta tarkastetaan. Mieluummin kaikilta kuin vain tietyn värisiltä.

      Lainaa

    10. Tulos: +233 (333 ääntä)
      masuanikannan: inhottavaa tuollainen rasismi vaikka toisaalta sen ymmärrän.
      Anteeks...? Jos "ymmärrät" kassatyöntekijää tässä tilanteessa niin olet ikäänkuin samalla kannalla hänen kanssaan ja tekisit toisin kuin hän vain jotta muut eivät huomaisi rasistista asennettasi. Ja kuitenkin se oli nyt inhottavaa sen toisen tekemänä? Aikamoista kaksinaamaisuutta, vaikka toisaalta mä sen ymmärrän...

      Lainaa

    11. Tulos: +115 (195 ääntä)
      Anteeks…? Jos “ymmärrät” kassatyöntekijää tässä tilanteessa niin olet ikäänkuin samalla kannalla hänen kanssaan ja tekisit toisin kuin hän vain jotta muut eivät huomaisi rasistista asennettasi. Ja kuitenkin se oli nyt inhottavaa sen toisen tekemänä? Aikamoista kaksinaamaisuutta, vaikka toisaalta mä sen ymmärrän…
      Maailmassa on aika monta inhottavaa asiaa, jotka toisaalta voi myos ymmartaa. Ei ole kaikki niin mustavalkoista. (paitsi ehka kaupan kassalla)

      Lainaa

    12. Tulos: +263 (307 ääntä)
      Hatunnosto Pasille! Herrasmiesmäistä arkipäivän taistelua rasismia vastaan.

      Lainaa

    13. Tulos: +59 (95 ääntä)
      cunttu: Maailmassa on aika monta inhottavaa asiaa, jotka toisaalta voi myos ymmartaa. Ei ole kaikki niin mustavalkoista. (paitsi ehka kaupan kassalla)
      Totta, näin on, mutta "ymmärtäminen" voi tarkoittaa kahta asiaa. Voidaan ymmärtää ilmiötä ilman että halutaan sitä (niinkuin sinä tässä tarkoitat?) mutta puhuttaessa ihmisten asenteesta "ymmärtäminen" yleensä käsitetään samanmielisyytenä. Jos ymmärretään negatiivista asennetta tummia ihmisiä kohtaan, nähdään negatiivinen asenne aiheellisena. Jos ei nähtäisi aiheellisena niin miten muka voitaisiin ymmärtää? Mennöö aika tätimäiseks jankutukseks minun osalta mutta tiivistettynä se että katsoin todennäköisemmäksi että ymmärtäminen oli samanmielisyyttä, vaikka toinenkin tulkinta olisi voinut olla oikea. :)

      Lainaa

    14. Tulos: -282 (460 ääntä)
      Pasi on taas näitä ritareita jotka kuvittelee tekevänsä jotain hyödyllistä. On aivan perusteltua pääkaupunkiseudulla kysellä tummemilta kavereilta reppujen sisältöä, he tekevät enemmän rikoksia ja se nyt vaan on niin.

      Lainaa

    15. Tulos: -79 (307 ääntä)
      Mutta oliko ihonväri välttämättä ainoa syy että juuri kyseinen henkilö joutui repputarkastukseen? Mitä jos kassahenkilöllä oli myös muita syitä tarkastamiseen, syitä joista Pasi ja me muut emme tiedä? Jos vaikka ko. henkilö on aiemmin jäänyt näpistyksestä kiinni tai muuta vastaavaa? Taas aivan turhaan tehdään kärpäsestä härkänen ja kassatyöntekijän normaalista työtehtävästä rasistinen vaikkei teillä ole mitään riittäviä taustatietoja asiasta.

      Lainaa

    16. Tulos: -127 (167 ääntä)
      fb on muutenkin ihan kuollut, mutta joku jaksaa kirjoittaa statuspäivitystä sinkkukoriesta ja sämpylöistä. Oikeesti mitä?

      Lainaa

    17. Tulos: +110 (170 ääntä)
      Hyvä Pasi! Toivottavasti myyjä otti tästä opikseen.

      Lainaa

    18. Tulos: -46 (76 ääntä)
      White trash master race

      Lainaa

    19. Tulos: +118 (166 ääntä)
      Jos tuo Pasin juttu on totta, niin iso peukku hänelle! Ja jos ei ole, niin hyvin keksitty ja sopivassa tilanteessa ehdottomasti toteuttamisen väärti idea!

      Lainaa

    20. Tulos: +13 (27 ääntä)
      Onko Nikon tapauksessa kyseessä todellakin vain pienikokoinen ostoskori vaiko varsinaisesti sinkkuuden ilmaisemiseen sopiva, erivärinen sinkkukori? http://www.hs.fi/kotimaa/a1363313905201

      Lainaa

    21. Liipalaapalaa 2.10.2014 8:09
      Tulos: +127 (169 ääntä)
      Heinrich: Kyllä reput on tarkistetava! Varsinkin epäilyttävän näköisiltä henkilöiltä.
      Jä ihonvärikö tekee ihmisestä epäilyttävän? Jutusta päätellen tyyppi oli kuitenkin suomalainen...

      Lainaa

    22. Tulos: +10 (42 ääntä)
      Pasi, sinä olet ihmisoikeusaktivisti. Amandla!

      Lainaa

    23. Tulos: +166 (200 ääntä)
      Ainut ammatti jonka edustajaa ei ole todistetusti jäänyt kiinni myymälänäpistyksestä Suomessa on tasavallan presidentti. Että ihan yhtä isolla prosentilla se mummo tai Pasi olisi jotakin voinut ottaa mukaan, kuin tämä lähempänä aurinkoa kasvanut henkilö.

      Lainaa

    24. Tulos: +135 (143 ääntä)
      Tuosta repun tarkastamisesta vielä sen verran, että toisinaan tulee esimieheltä ihan käsky näihin toimiin. Kun vielä jouduin kassalla istumaan tuli esimieheltä aina välillä soitto kassan vieressä oleviin puhelimiin ja ilmoitus, että tietyltä asiakkaalta pitää reppu tarkistaa. Toisinaan syynä oli epäilyttävä ulkonäkö (omassa työpaikassani tarkoitti tummiin pukeutuneita, mahdollisesti lävistettyjä ihmisiä eli olisin yhtä epäilyttävältä näyttänyt itse normivaatteissani) tai sitten sellaisilta, joiden tiedettiin toisinaan jotain näpistävän. Sain ymmärtää, että olisin ilman soittoakin voinut näin tehdä, mutta eipä paljoa kiinnostanut. Nolotti jo esimiehen käskystä alkaa laukkua pyytelemään "ihan vain kun näyttää siltä, että on varastanut jotain".

      Lainaa

    25. Puolikiero_savolainen 2.10.2014 8:40
      Tulos: +52 (116 ääntä)
      jebukebu: Mutta oliko ihonväri välttämättä ainoa syy että juuri kyseinen henkilö joutui repputarkastukseen? Mitä jos kassahenkilöllä oli myös muita syitä tarkastamiseen, syitä joista Pasi ja me muut emme tiedä? Jos vaikka ko. henkilö on aiemmin jäänyt näpistyksestä kiinni tai muuta vastaavaa? Taas aivan turhaan tehdään kärpäsestä härkänen ja kassatyöntekijän normaalista työtehtävästä rasistinen vaikkei teillä ole mitään riittäviä taustatietoja asiasta.
      Näillä tiedon jyväsillä kyllä, täti oli rasistinen. Myymälävaras saa porttikiellon paikkoihin, joista varastelee. Ja lain mukaanhan kassit on näytettävä kassalle pyydettäessä (heh, dont get me wrong), joten miksi mustalta koulupojalta vaaditaan tämä? Koska kassatäti ei päässyt elämässään pitkälle ehkä juurikin ennakkoluulojensa ja rasisminsa takia.

      Lainaa

    26. Tulos: +54 (100 ääntä)
      Hyvä Pasi. Pienin askelin rasismia vastaan.

      Lainaa

    27. Tulos: +90 (106 ääntä)
      Deebol: Pasi on taas näitä ritareita jotka kuvittelee tekevänsä jotain hyödyllistä. On aivan perusteltua pääkaupunkiseudulla kysellä tummemilta kavereilta reppujen sisältöä, he tekevät enemmän rikoksia ja se nyt vaan on niin.
      Ainut vaan, että kyseinen tapaus ei sattunut pääkaupunki seudulla. Mokassahan lukee, että päivitys on tehty lähellä paikkaa Nokia

      Lainaa

    28. Tulos: -82 (180 ääntä)
      Taas rasistikortti. Huh huh. Tummaihoinen ei saa näyttää kenenkään mielestä epäilyttävältä? Ja vaikka näyttäisiki, siihen tulee suhtautua kuten vilpittömän näköiseen valkoihoiseen, niinkö?

      Lainaa

    29. Tulos: +7 (113 ääntä)
      Puolikiero_savolainen: Näillä tiedon jyväsillä kyllä, täti oli rasistinen. Myymälävaras saa porttikiellon paikkoihin, joista varastelee. Ja lain mukaanhan kassit on näytettävä kassalle pyydettäessä (heh, dont get me wrong), joten miksi mustalta koulupojalta vaaditaan tämä?
      Teikäläisen kaltaiset tuomitsijat ovat juuri se mikä nyky-yhteiskunnassa on pahiten vialla. Henkilö on rasisti kunnes toisin todistetaan. Ja vaikka muuta väitettäisi, niin huutaa vaan riittävän kovaa ja tarpeeksi monta kertaa "RASISTI" niin saa kyllä tahtonsa läpi sekä riittävän monta kanssakävijää puolelleen.
      Puolikiero_savolainen: Koska kassatäti ei päässyt elämässään pitkälle ehkä juurikin ennakkoluulojensa ja rasisminsa takia.
      Hetkinen, et kai ole määrittelemässä kassa-henkilöä tietynlaiseksi ja elämässään epäonnistuneeksi ihmiseksi vain sen vuoksi että hän on kassalla töissä? Ja samaan aikaan syytät muita ihmisiä heppoisten "tiedon jyvästen" perusteella rasistiksi? OH THE IRONY.

      Lainaa

    30. Tulos: -58 (84 ääntä)
      Yhdysvalloissahan yksi valkoinen poliisi ampui mustan miehen kuoliaaksi, koska hän oli ostamassa ilma-asetta kaupasta. Toinen valkoinen poliisi ampui mustan miehen kuoliaaksi koska hän oli kävelemässä jalkakäytävällä. Mutta toisaalta entä jos siellä kaupassa olisi tarkistettu kassit kaikilta _paitsi_ siltä mustalta mieheltä? Olisiko silloin kaikki ollut kaikkien mielestä OK?

      Lainaa

    31. Tulos: +151 (157 ääntä)
      Kaupoissahan on sinkkukassoja! Monesti kauppareissulla sieltä huudellaan, että "täällä on vapaa kassa".

      Lainaa

    32. Tulos: +36 (50 ääntä)
      Banaani: Totta, näin on, mutta “ymmärtäminen” voi tarkoittaa kahta asiaa. Voidaan ymmärtää ilmiötä ilman että halutaan sitä (niinkuin sinä tässä tarkoitat?) mutta puhuttaessa ihmisten asenteesta “ymmärtäminen” yleensä käsitetään samanmielisyytenä.
      Banaani taitaa nyt sekoittaa ymmärtämisen ja hyväksymisen. Ymmärrän, että näin voi käydä jos ei ole näiden termien läheisyydestä ja eroista, mutta en hyväksy sitä että kaksi täysin eri asiaa niputetaan saman sanan taakse.

      Lainaa

    33. Tulos: +4 (14 ääntä)
      Slobo: Banaani taitaa nyt sekoittaa ymmärtämisen ja hyväksymisen. Ymmärrän, että näin voi käydä jos ei ole
      + kuullut
      näiden termien läheisyydestä ja eroista, mutta en hyväksy sitä että kaksi täysin eri asiaa niputetaan saman sanan taakse.

      Lainaa

    34. matemaatikko 2.10.2014 9:43
      Tulos: -8 (82 ääntä)
      SeLeipuriTiedätkö,pullapoika: Rasismia? Loogista profilointia.
      Olen täysin sama mieltä, että ihmisiä pitäisi pystyä profiloimaan tällaisissa asioissa heidän TILASTOLLISEN RISKIN perusteella ilman pelkoa rasismista. Tähän profilointiin pitäisi saada käyttää asioita, joita näkee helposti ulospäin. Ihonväri on yksi tällainen. Otetaan kuveltu esimerkki: ajatellaan, että meillä on tilastoitua tietoa siitä, että 90 %:a henkiöistä, jotka ovat kaljuja, juovat liikaa. Tällöin mielestäni on sallittua, että näitä ihmisiä valvotaan baarissa normaalia tarkemmin, koska riski on suurempi. Minusta tämä on ok myös silloin, kun itse kuulun ko. ryhmään.

      Lainaa

    35. Tulos: +75 (117 ääntä)
      Pasi katselee asiaa suhteellisen tietämättömänä. Kertaalleen olin näpistyksestä kiinniotettuna (olin 14v ja piti olla kova, olen sittemmin parantanut tapani, älkää hermoilko) ja odottelin isääni myymälävartijoiden huoneessa isossa tavaratalossa melkein tunnin ajan. Vartijat seuraili kameroillaan tavaratalon tapahtumia. Jos ne suoraan näki jonkun laittavan kamaa taskuihinsa niin lähtivät nappaamaan voron. Jos taas joku käyttäytyi epämääräisesti, mutta eivät nähneet suoraa varastamista niin soittivat kassoille ja pyysivät tarkastamaan repun. Ihan hyvin tää tarinan musta kaveri on voinut joutua tällaiseen seulaan ihan vain koska on seisoskellut hassusti tai availlut reppuaan kaupan sisällä.

      Lainaa

    36. Orjakauppias 2.10.2014 9:51
      Tulos: +19 (51 ääntä)
      Tuo Pasin tekstin tyylinen teksti on mieluista luettavaa! Ei sisällä tekohauskoja sanamuotoja ynnä muuta muka-mukavaa :) uuh jea

      Lainaa

    37. Pasin inhoaja 2.10.2014 9:53
      Tulos: -61 (147 ääntä)
      Paska jätkä Pasi. Tuttavat töissä kaupassa ja 90 % varkaista afrikan sarvesta kotoisin, loput romskuja ja kotimaisia narkoja/alkoja. Pasi on tainnu liikaa kuunnella Dan Paskalaakson vasemmisto agitaatiota.

      Lainaa

    38. Tulos: +51 (63 ääntä)
      masuanikannan: Ihana pasi! Näin kuuluisikin toimia, inhottavaa tuollainen rasismi vaikka toisaalta sen ymmärrän. Ois ees nyt huomaamattomasti ollu rasistinen ka talastanu muiden reput huvin vuoks.
      Ymmärrät rasismia jos se tehdään huomaamattomasti?

      Lainaa

    39. Tulos: +11 (67 ääntä)
      jebukebu: Mutta oliko ihonväri välttämättä ainoa syy että juuri kyseinen henkilö joutui repputarkastukseen? Mitä jos kassahenkilöllä oli myös muita syitä tarkastamiseen, syitä joista Pasi ja me muut emme tiedä? Jos vaikka ko. henkilö on aiemmin jäänyt näpistyksestä kiinni tai muuta vastaavaa? Taas aivan turhaan tehdään kärpäsestä härkänen ja kassatyöntekijän normaalista työtehtävästä rasistinen vaikkei teillä ole mitään riittäviä taustatietoja asiasta.
      Veit sanat suustani. Suomalaiset netti-ääliöt tuomitsee vain yhden näkökulman perusteella. Hirveitä rasisteja suomalaiset kun heti tuomitsevat tämän kassatyöntekijän.

      Lainaa

    40. Tulos: +67 (87 ääntä)
      foo: Yhdysvalloissahan yksi valkoinen poliisi ampui mustan miehen kuoliaaksi, koska hän oli ostamassa ilma-asetta kaupasta. Toinen valkoinen poliisi ampui mustan miehen kuoliaaksi koska hän oli kävelemässä jalkakäytävällä. Mutta toisaalta entä jos siellä kaupassa olisi tarkistettu kassit kaikilta _paitsi_ siltä mustalta mieheltä? Olisiko silloin kaikki ollut kaikkien mielestä OK?
      Ei. Jos pyydetään jotakuta näyttämään laukkunsa sisältö, niin silloin olisi minusta asiallista pyytää samaa muiltakin asiakkailta. Olkoonkin sitten että kyseessä olisi epäily, että kyseinen henkilö olisi jotain pöllinyt, niin se olisi silti vasta epäily. Ja ilmeisesti tämä tyyppi ei ollut mitään vienyt. Ei menis kauaa kurkata jokaisen laukkuun. Miltä se itestä tuntuis, jos olisit ainoa jota pyydetään näyttämään laukkua? T. Kaupantäti

      Lainaa

    41. Tulos: -8 (48 ääntä)
      riesa: Ei. Jos pyydetään jotakuta näyttämään laukkunsa sisältö, niin silloin olisi minusta asiallista pyytää samaa muiltakin asiakkailta. Olkoonkin sitten että kyseessä olisi epäily, että kyseinen henkilö olisi jotain pöllinyt, niin se olisi silti vasta epäily. Ja ilmeisesti tämä tyyppi ei ollut mitään vienyt. Ei menis kauaa kurkata jokaisen laukkuun. Miltä se itestä tuntuis, jos olisit ainoa jota pyydetään näyttämään laukkua? T. Kaupantäti
      Siitä vaan sitte Stokkalle kasseja tarkistamaan. Ei ole joo vaiva eikä mikään. Mitä ny arviolta tuhansia kasseja ja laukkuja päivässä sais olla tonkimassa. Toinen vaihtoehto on aluksi vähän kameroista ja silmillä katsella ja sitten tarkastaa vain epäilyttävästi käyttäytyneet.

      Lainaa

    42. Tulos: +55 (95 ääntä)
      Deebol: Pasi on taas näitä ritareita jotka kuvittelee tekevänsä jotain hyödyllistä. On aivan perusteltua pääkaupunkiseudulla kysellä tummemilta kavereilta reppujen sisältöä, he tekevät enemmän rikoksia ja se nyt vaan on niin.
      Väärin. Vähemmistöryhmiä profiloidaan enemmän koska rasismi on länsimaissa systematisoitu täysin. Näpistystapauksia tulisi paljon enemmän ilmi myös valkoihoisilta ihmisiltä jos heidänkin laukkujaan tarkistettaisiin useammin. Valkoihoisia on kuitenkin huomattavasti enemmän joten on aivan satavarmaa että prosentuaalisesti enemmän näpistyksiä tekevät valkoihoiset suomalaiset. On myöskin paljon tavanomaisempaa uutisoida juuri vähemmistöryhmien tekemistä rikoksista ja jättää valkoihoisten rikokset pienempään arvoon koska tällä ylläpidetään sitä oletusta että kaikki muut paitsi valkoiset olisivat jotenkin haitallisempia yhteiskunnalle.

      Lainaa

    43. Hörhöjä kaikkialla 2.10.2014 10:43
      Tulos: -66 (112 ääntä)
      masuanikannan: Ihana pasi! Näin kuuluisikin toimia, inhottavaa tuollainen rasismi vaikka toisaalta sen ymmärrän. Ois ees nyt huomaamattomasti ollu rasistinen ka talastanu muiden reput huvin vuoks.
      Roturealismi ei edelleenkään ole rasismia.

      Lainaa

    44. Hörhöjä kaikkialla 2.10.2014 10:49
      Tulos: +21 (73 ääntä)
      "vaikka kieltämättä joskus ottaakin aivoon kun ulkomaalaisilla ja eri uskon edustajilla on erilaiset arvot ja tavat, mitä ei itse siedä" Ja lisättäköön vielä, että jos et voi sietää jotain kulttuuria ja/tai uskontoa niin se ei tee sinusta rasistia. Minä esim. en hyväksy islamia. En hyväksy eläinten kiduttamista ja naisten alistamista, mestauksista ja lasten silpomisista nyt puhumattakaan.

      Lainaa

    45. Tulos: +3 (61 ääntä)
      Jospa vaikka tummat pojat on useampia kertoja näpistelleet tavaraa kaupasta ja esimies on sanonut, että katsotte sit tämän tietyn jätkäporukan reput joka kerta. Eipä siinä yksittäinen kassa oikein muuta voi kuin totella. Ei kassaa edes kiinnostaisi tonkia toisten laukkuja. Suurin osa näistä some- ja uutismediahypetyksistä saa huomiota, koska asia esitetään täysin mustavalkoisesti. Eräs oma kokemus on sellainen, että kassojen jälkeen myymäläpäällikkö tuli luokseni, otti repun remmistä kiinni ja vaati saada nähdä reppuni sisällön, kun olin selvästi varastanut jotain. Olin tuolloin 12-14v. Oliko kokemani teko mielestänne rasistinen hyökkäys varhaisteini-iässä olevaa valkoihoista poikaa kohtaan, kun kenenkään muun (aikuisen) reppuja ei tutkittu?

      Lainaa

    46. Tulos: +50 (50 ääntä)
      Täällä Ruotsissa oli muuten pari vuotta sitten isolla kauppaketjulla sellainen ystävänpäiväkampanja, että asiakkaat saivat valita punaisen tai vihreän ostoskorin sen mukaan, olivatko varattuja vai saiko heitä lähestyä treffikutsujen merkeissä.

      Lainaa

    47. Tulos: +100 (116 ääntä)
      Kaupan vartijana voin sanoa sen että kyllä se on useimmin se vanha mummo joka sinne laukkuunsa sujauttaa maksamattomia tavaroita.

      Lainaa

    48. Tulos: +11 (29 ääntä)
      Reppuja tai kasseja ole mikään pakko näyttää vaikka kuinka kassatäti pyytelisi. Voi vastata vaan että "en näytä, kiitos".

      Lainaa

    49. Tulos: -18 (22 ääntä)
      Ei ne korit oo yhden ihmisen ostoksille tarkotettu... pöljä...

      Lainaa

    50. Tulos: +58 (82 ääntä)
      Hörhöjä kaikkialla: Roturealismi ei edelleenkään ole rasismia.
      Roturealismi? Voi hitto sentään. Ja jos ei hyväksy jotain kulttuuria, niin senkö varjolla voi sitten yleistää kaikki vähänkin sen näköset rikollisiksi? Entä jos esimerkiksi kaikki saksalaiset pitäisivät kaikkia suomalaisia potentiaalisina kouluampujina ja tavaratalo-pommittajina, ja kohtelu olis sen mukaista?

      Lainaa

    51. Tulos: -32 (42 ääntä)
      no: Kaupan vartijana voin sanoa sen että kyllä se on useimmin se vanha mummo joka sinne laukkuunsa sujauttaa maksamattomia tavaroita.
      Mä kannan maksamattomat korissa tai työnnän kärryissä kassalle. Saahan se mummo sujauttaa kaupassa ostokset mihin huvittaa.

      Lainaa

    52. Kuusmetrinenkaulahuivi 2.10.2014 11:34
      Tulos: +15 (31 ääntä)
      Deebol: Pasi on taas näitä ritareita jotka kuvittelee tekevänsä jotain hyödyllistä. On aivan perusteltua pääkaupunkiseudulla kysellä tummemilta kavereilta reppujen sisältöä, he tekevät enemmän rikoksia ja se nyt vaan on niin.
      Alakouluikäiset ja teinit sortuu myös enemmän näpistykseen kun täysikasvuiset ja vanhukset muttei heidän reppuja kuitenkaa koskaa tarkisteta ku menevät kassalle (tai sen ohi).

      Lainaa

    53. yli opisto hörho 2.10.2014 11:40
      Tulos: -7 (41 ääntä)
      No tuossa on kyllä aikamoinen asenne kassalla. Olisinpa varmaan pyytänyt esimiestä paikalle, ja jos ei olisi riittänyt niin ottanut yhteyttä Keskoon. Ei tuollaista voi tehdä asiakkaalle. Terv. Liiketalouden opiskelija.

      Lainaa

    54. Tulos: +25 (25 ääntä)
      SINKKUTARJOUS! Vain 1 per talous!

      Lainaa

    55. yli opisto hörho 2.10.2014 11:49
      Tulos: +21 (65 ääntä)
      Ziimind: Taas rasistikortti. Huh huh. Tummaihoinen ei saa näyttää kenenkään mielestä epäilyttävältä? Ja vaikka näyttäisiki, siihen tulee suhtautua kuten vilpittömän näköiseen valkoihoiseen, niinkö?
      Eikö toi sun kommentti muka ole rasistinen? Jos sun mielestä tummaihoiset näyttää automaattisesti epäilyttäviltä. Tuomittu kunnes toisin todistetaan. Ihan vain sen ihonvärin takia. Se on rasismia, vaikket tietäisikään sitä itse.

      Lainaa

    56. Tulos: +45 (71 ääntä)
      yli opisto hörho: Eikö toi sun kommentti muka ole rasistinen? Jos sun mielestä tummaihoiset näyttää automaattisesti epäilyttäviltä. Tuomittu kunnes toisin todistetaan. Ihan vain sen ihonvärin takia. Se on rasismia, vaikket tietäisikään sitä itse.
      Eihän toi ziimind sanonut mitään siitä että kaikki tummaihoiset olis epäilyttäviä. Lue uudelleen. Rotuun perustuva syrjintä on tietenkin aivan totaalisen p*******tä mutta niin on tämä rasistiksi leimaaminenkin. Rasismia siellä, rasismia täällä, rasismia joka puolella. Valkea ritari Pasikin näytti olevan täysin vakuuttunut myyjän rasismista, ihan vain oman arvauksensa perusteella. Minulla sattuu olemaan neljä mustaihoista sisarpuolta ja voin ihan lähietäisyydeltä seuranneena sanoa, että heidän kohtaamansa rasismi on ollut aivan minimaalista. Näitä Valkeita ritareita ja ammattiloukkaantujia taas puolestaan riittää vaivoiksi asti. Yhdenkin siskon (valkoihoinen) poikakaveri oli ottamassa hernettä nenäänsä ja nostelemassa rasistikorttia joka ikisestä pikku lvastoinkäymisestä jonka siskoni koki. Vaikka mikään näistä loukkauksista ei johtunut rodusta mitenkään. Mäkkärissä väärä purilainen = rasismi ei päässyt hakemaansa AMK:hon = rasismi känninen yritti iskeä vähän liian tungettelavasti = rasismi ei tullut valituksi työhaastattelussa = rasismi Kundi tais olla siskoni kanssa vain todistaakseen mahtavaa avarakatseisuuttaan ja epärasistisuuttaan ja tärkeimpänä kenties se, että pääsi vihdoin oikein kunnolla ammattiloukkaantumaan.

      Lainaa

    57. Tulos: +27 (45 ääntä)
      yli opisto hörho: Eikö toi sun kommentti muka ole rasistinen? Jos sun mielestä tummaihoiset näyttää automaattisesti epäilyttäviltä. Tuomittu kunnes toisin todistetaan. Ihan vain sen ihonvärin takia. Se on rasismia, vaikket tietäisikään sitä itse.
      Missä kohtaa olen väittänyt tummaihoisten näyttävän automaattisesti epäilyttäviltä? En missään. Jos ihminen näyttää epäilyttävältä, hänet tarkistetaan, oli hän sitten tumma tai vaalea. Mä en ymmärrä miksi nousee AINA joku hemmetin kohu jos tummaihoinen sattuu joutumaan poikkeavan tapahtuman kohteeksi. Ehkä siihen on joskus syynä muukin kuin pigmentti.. Minut tarkistettiin lentoasemalla. Pyydettiin ottaan jopa huppari pois päältä. Edelläni meni tummaihoinen mies puku päällä. Häntä ei tarkistettu. Eikä kukaan tehnyt tästä tapahtumasta facepäivitystä..

      Lainaa

    58. Tulos: +12 (30 ääntä)
      no: Kaupan vartijana voin sanoa sen että kyllä se on useimmin se vanha mummo joka sinne laukkuunsa sujauttaa maksamattomia tavaroita.
      No huhhuh, aikamoista mummojen yleistämistä! MUMMORASISTI!

      Lainaa

    59. Insinörtti 2.10.2014 12:37
      Tulos: +3 (57 ääntä)
      Täällä on taas kukkahattutädit inisemässä rasismista tietämättä yhteiskunnan tilastoista ja faktoista yhtään mitään. Lukekaapa vaikka iltasatuna polisiin tilastoja siitä, miten moninkertaisesti mamut tekee rikoksia kantaväestöön nähden.. vaikka niitä on vaan 6% suomen asukasmäärästä. Silmät auki nyt ja niitä valoja päälle.. idiootit.

      Lainaa

    60. Tulos: +25 (31 ääntä)
      Zekko: Eihän toi ziimind sanonut mitään siitä että kaikki tummaihoiset olis epäilyttäviä. Lue uudelleen. Rotuun perustuva syrjintä on tietenkin aivan totaalisen p*******tä mutta niin on tämä rasistiksi leimaaminenkin. Rasismia siellä, rasismia täällä, rasismia joka puolella. Valkea ritari Pasikin näytti olevan täysin vakuuttunut myyjän rasismista, ihan vain oman arvauksensa perusteella. Minulla sattuu olemaan neljä mustaihoista sisarpuolta ja voin ihan lähietäisyydeltä seuranneena sanoa, että heidän kohtaamansa rasismi on ollut aivan minimaalista. Näitä Valkeita ritareita ja ammattiloukkaantujia taas puolestaan riittää vaivoiksi asti. Yhdenkin siskon (valkoihoinen) poikakaveri oli ottamassa hernettä nenäänsä ja nostelemassa rasistikorttia joka ikisestä pikku lvastoinkäymisestä jonka siskoni koki. Vaikka mikään näistä loukkauksista ei johtunut rodusta mitenkään. Mäkkärissä väärä purilainen = rasismi ei päässyt hakemaansa AMK:hon = rasismi känninen yritti iskeä vähän liian tungettelavasti = rasismi ei tullut valituksi työhaastattelussa = rasismi Kundi tais olla siskoni kanssa vain todistaakseen mahtavaa avarakatseisuuttaan ja epärasistisuuttaan ja tärkeimpänä kenties se, että pääsi vihdoin oikein kunnolla ammattiloukkaantumaan.
      Nimen omaan. Rasismia on se, jos joku vaikka sanoo että kaikki tummaihoiset ovat raiskaajia tai kaikki mustalaiset ovat varkaita. Rasismia ei ole se, että jollekin tummaihoiselle kerran käy ikävästi, ihan samalla tavalla kuin valkoihoisellekin olisi samassa tilanteessa käynyt, sillä aikaa kun hän vain sattuu olemaan tummaihoinen. Myös nuo edellä mainitsemani yhdysvaltalaiset tapaukset ovat rasismia. Poliisi ampui miehen koska hän piti tummaihoista miestä automaattisesti vaarallisena. Valkoihoista ei olisi ammuttu.

      Lainaa

    61. Tulos: -17 (55 ääntä)
      Itse en kyllä näe tälläisessä profiloinnissa mitään rasistista. Se nyt vain on niin, että mustat miehet tilastollisesti varastavat enemmän, joten on täysin loogista tarkistaa heitä enemmän Ei se millään tavalla implikoi, että mustat ovat automaattisesti varkaita ja valkoiset eivät. Yhtälailla jos nuoriso tai kaljut varastaisivat enemmän, heitä tarkistettaisiin enemmän. On täysin eri asia väittää, että kalju=varas.

      Lainaa

    62. Ilmapuntari 2.10.2014 13:25
      Tulos: +16 (18 ääntä)
      Shadou: Tuosta repun tarkastamisesta vielä sen verran, että toisinaan tulee esimieheltä ihan käsky näihin toimiin. Kun vielä jouduin kassalla istumaan tuli esimieheltä aina välillä soitto kassan vieressä oleviin puhelimiin ja ilmoitus, että tietyltä asiakkaalta pitää reppu tarkistaa. Toisinaan syynä oli epäilyttävä ulkonäkö (omassa työpaikassani tarkoitti tummiin pukeutuneita, mahdollisesti lävistettyjä ihmisiä eli olisin yhtä epäilyttävältä näyttänyt itse normivaatteissani) tai sitten sellaisilta, joiden tiedettiin toisinaan jotain näpistävän. Sain ymmärtää, että olisin ilman soittoakin voinut näin tehdä, mutta eipä paljoa kiinnostanut. Nolotti jo esimiehen käskystä alkaa laukkua pyytelemään “ihan vain kun näyttää siltä, että on varastanut jotain”.
      Laukun näyttämistä saa totta kai pyytää mutta kenenkään ei ole pakko totella. Oikeus laukun tarkastukseen on vain jos näpistäjä saadaan verekseltään tai pakenemasta kiinni. Kannattaa mainita tästä esimiehelle ellei hän tiedä sitä jo...

      Lainaa

    63. Tulos: +14 (28 ääntä)
      Pasi teki mitä piti

      Lainaa

    64. Tulos: +18 (36 ääntä)
      SeLeipuriTiedätkö,pullapoika: Rasismia? Loogista profilointia.
      Profilointia ei saa tehdä edes lentokentän turvatarkastuksessa. Eikä todellakaan kaupan kassalla.

      Lainaa

    65. Tulos: +26 (42 ääntä)
      Kivaa, että muutkin asiakkaat lähtivät hommaan mukaan.

      Lainaa

    66. Tulos: +4 (24 ääntä)
      Hienoa toimintaa Pasi!!!!!!!!!!! Eiks tollanen jo selkeesti o jonku rasismipykälän rikkomista?

      Lainaa

    67. Tulos: +11 (23 ääntä)
      Hyvä Pasi! :)

      Lainaa

    68. Tulos: -9 (25 ääntä)
      Miksi ihmiset ylipäätään availevat laukkujaan kassalla? Itselleni ei tulisi mieleenkään näyttää reppuni sisältöä missään ruokakaupassa vaikka kuinka pyydettäisiin ja rukoiltaisiin.

      Lainaa

    69. Tulos: +11 (13 ääntä)
      Puolikiero_savolainen: Näillä tiedon jyväsillä kyllä, täti oli rasistinen. Myymälävaras saa porttikiellon paikkoihin, joista varastelee. Ja lain mukaanhan kassit on näytettävä kassalle pyydettäessä (heh, dont get me wrong), joten miksi mustalta koulupojalta vaaditaan tämä? Koska kassatäti ei päässyt elämässään pitkälle ehkä juurikin ennakkoluulojensa ja rasisminsa takia.
      No en ole tarkistanu mutta tuskimpa tarvii lain mukaan näyttää yhtään mitään kassatädille ::D lain mukaan saavat perustellun epäilyn takia pidätellä epäiltyä siihen asti että poliisi tulee. Poliisi saa sitten tarkistaa. Lain mukaan myymälä saa valita asiakkaansa mutta ei paljoakaan silti komennella niitä jotka on jo erehtynyt päästämään sisälle. Ulos saa passittaa.

      Lainaa

    70. Tulos: -16 (40 ääntä)
      Jooh elikkäs taas jumalaton valittaminen rasismista jne jne. Toki tottta,kyllä, vvaikuttaasiltä että kassahenkilkö oli raistinen. Mutta ehkäpä on syytä ymmärtää taas asiaa laajemmin katsokaas. Voihan olla että kyseisessä kaupassa suurinosa myymälävarkaista on mustia ja siski toimenpide. tiedämmekö onko noin? Emme. Siispä älkää suvaitsevuushuuteliat tuomitko noin nopeasti. Hieman off topicina tässä sittten tuosta teidän rakastamastamme suvaitsevaisuudesta. Kyllä täällä pallolla on peräti yli 7mrd ihmistä ja kaikki erilaisia joten ehkä kannattaaa ymmärtää muita totta. Kuitenkin. Johtuen perimästä ja kulttuurista erilaiset ihmisryhmät toimivat eritavoin. Voitte kiistää asiaa itseltänne (ja muilta) mutta se on turhaa. Kannattaako yksilöä tuomita jos hän sattuu kuulumaan "väärään" ryhmään? Ei. Kannattaako kuitenkin mahdollisia varotoimia olla? Ehkäpä. Kuten jo aiemmin esitin tuo vaikuttaa hieman tekopyhältä että te suvaitsevaiset katsotte oikeudeksenne tuomita muita epäsuvaitsevaisuudesta (vähät siitä millä perustein ja tiedoin he sitä tekevätkään). Ei vaikuta loogiselta millään tapaa. Samaan tapaan te valikoitte itsellene sopivia asioita ja tuomitsette sitten muita. Tai jos ette niin sitten tuo äärimmäinen suvaitsevaisuus eli kaikki saa tehdä mitä tahtoo (kyllä se on äärimmäinen muoto ja ei en väitä että kannatette sitä) kuulostaakin jo siltä että tämä ei ole sota ihmisryhmien välillä (jota te tunnutte pelkäävän) vaan kaikkia kaikkia vastaan sota 7mrd osallistujakokoonpanolla (tietty molemmat skenariot aika naurettavia) Ja ksoka joku nero tähän nyt tulee kertomaan kuinka vihainen/katkera tai mitä ilkeää nyt kukakin haluaa tuohon keksiä olen tummia tai muita poikkeavia kohtaan niin ei. Katsokaas kun jotkut eivät muodosta mielipidettää tunteiden perusteella. Onko väärin hakata joku koska hän on musta? Koko kysymys on väärä, ketään ihmistä ei pidä hakata (olettaen että kysessä ei ole joku poikkeustila jne en mene tuohon saivarteluun enempää ellette välttämättä halua kysyä asiasta) . On totta että keskimäärin useammin maahanmuuttajataustainen ihminen tekee rikoksia kun kantaväestön edustaja. Tekekö hän sitä huvikseen? Tuskin. Jos kuitenkin tuossa tapauksessa on havaittu, nyt tässä tapauksessa mustien toimesta, jonkin ihmisryhmän toimesta ongelmatoimintaa on vain järkevää syynätä heitä hieman tarkemmin vahinkojen estämiseksi. On eri asia tuomita kun tarkastaa onko kyseessä syytön vai syyllinen. Miksi ei sitten joakista reppua tarkasteta? En tiedä milloin olette kaupassa käyneet viimeksi mutta minun kokemuksella ne jonot liikkuvat tarpeeksi hitaasti jo nyt. Onhan tuo ikävää tuon pojan kannalta mutta jos sen repun sinne ottaa ei tuosta tule yllättyä. Jos jonkun mielestä näytän niin hämärältä että pakko on se reppu tarkistaa niin tarkistakoot. Uskon että kuitenkin ihan terve ja normaali ihminen oli tuokin poika eikä nyt traumatisoitunut vaikka varmasti on jo väsynyt tuollaiseen jos joka paikassa noin kohdellaan. Ja vanhaan tapaan jos tuossa nyt jotain on pielessä mielstänne niin ilamiskaa ongelmat sanoin älkääkä vain painamalla namikasta koska siinnä kumpikaan osapuoli ei vahingossakaan saa mitään kun taas kesksutelusta voisi jotain syntyäkkin.

      Lainaa

    71. Tulos: +28 (30 ääntä)
      Syrjähyppysämpylät xD

      Lainaa

    72. Tulos: +3 (39 ääntä)
      Mielestäni kaupan toiminta tässä tietysti on tökeröä, mutta oletan että he pyytävät myös ihan suomalaisia laitapuolenkulkijoita/muita epäilyttävämpiä ihmisiä näyttämään reppunsa. Mitä luultavimmin tämänkin kaupan tapaukseen liittyy se, että on todettu että ulkomaalaiset ovat varastelleet paljon ja siksi toimenpide otettu käyttöön kytkemään ongelmaa pois. Kauppa on kuitenkin bisnes, ja bisneksen pitää tuottaa rahaa. Kukaan kaupan henkilökunnasta tuskin aamuisin hyppii ringissä huutamassa "white power!". Mua muutenkin ärsyttää suuresti se kuinka tietyt ulkomaalaisryhmät (mitään nyt ääneen mainitsematta) usein valittavat rasismista suureen ääneen. Eiköhän he omalla käytöksellään ole saaneet omanlaisensa maineen itselleen. Tuntuu myös, että juurikin tummaihoiset aina rupeavat pätemään että se ja se johtuisi pelkästään jotenkin heidän VÄRISTÄÄN, lyön vetoa että 99% tapauksissa värillä ei ole yhtikäs mitään väliä vaan asenteella ja käytöksellä, jonka osa heidän ryhmästään on suomalaisille luonut ihan itse. Sehän tietysti on todella valitettavaa, koska myös 'viattomat' joutuvat siitä kärsimään, mutta sehän ei niinkään ole suomalaisten syy vaan tämän ryhmän itsensä. Eihän juuri kukaan esimerkiksi aasialaisia vihaa... tai pyydä aasialaista avaamaan kaupassa reppua. Aasialaiset eivät ole antaneet SYYTÄ tälläiseen (vaikka yhtälailla he ovat mukamas "vääränlaisia"). Ymmärtäkää se ja muuttakaa suomalaisten käsityksiä. Niin ja tässä tietysti voisi vinkua yleistyksestä jne. Maailma valitettavasti toimii nyt ja tulee aina toimimaan ennakkoluulojen -ja käsitysten varassa ja yksilöt on helpompi nähdä vähemmistöissä ryhmänä, oli se sitten oikein tai väärin. Kannattaisi siis luoda niistä käsityksistä positiivisia eikä negatiivisia. Faktahan kuitenkin on, että ulkomaalaiset ovat tulleet meidän maahamme ja me täällä heitä autamme verorahoillamme eikä se minulle ole ongelma. Mielelläni autan mutta odotan saavani hyvää käytöstä siitä kiitokseksi. Heidän kuuluisi sopeutua meidän kulttuurimme mikä tuntuu monelle olevan valitettavasti ongelma. En tiedä tuleeko heiltäkään arvostusta siihen paljonko suomikin on joustanut. Rakennuttanut moskeijoita, kouluista löytyy rukoushuoneita ja mitä kaikkea. Suvivirrenkin ne meinaa viedä vai ovatkohan jo vieneetkin. Eihän suomen valtion mitään tätä tarvitsisi heille tehdä mutta me tehdään silti. Jos osat olisivat toisinpäin olisin ainakin todella kiitollinen ja koettaisin sopeutua ja käyttäytyä maan tavalla, mitä tietysti monet tekevätkin. Itsekin syyllistyn tiettyjen ryhmien kohdalla yleistykseen, vaikka muuten en koe lainkaan rasisiti olevani. Minulla on ulkomaalaisia ystäviä ja kohtaan jokaisen ulkomaalaisen kyllä yksilönä jos naaman eteen sellainen tupsahtaa. Kiitti ja hei.

      Lainaa

    73. Tulos: +2 (24 ääntä)
      Mikäs tässä vaikea ymmärtää etkö älyä? Toisaalta kaikki tummat eivät ole varkaita yms. mutta toisaalta ulkomaalaiset kyllä tekevät enemmän rikoksia. Eli siis periaatteessa yksilöä ei saisi rangaista siitä että heidän joukossaan enemmän rikollisia, mutta toisaalta niitä on enemmän jotenka parempi tarkistaa. Yksinkertaista.
      Banaani: Anteeks…? Jos “ymmärrät” kassatyöntekijää tässä tilanteessa niin olet ikäänkuin samalla kannalla hänen kanssaan ja tekisit toisin kuin hän vain jotta muut eivät huomaisi rasistista asennettasi. Ja kuitenkin se oli nyt inhottavaa sen toisen tekemänä? Aikamoista kaksinaamaisuutta, vaikka toisaalta mä sen ymmärrän…

      Lainaa

    74. Tulos: -16 (40 ääntä)
      Pasille tiedoksi, että myyjä toimi 100% oikein todennäköisyyksien ja järjen lain mukaan.

      Lainaa

    75. Tulos: +11 (23 ääntä)
      Liipalaapalaa: Jä ihonvärikö tekee ihmisestä epäilyttävän? Jutusta päätellen tyyppi oli kuitenkin suomalainen…
      matemaatikko: Olen täysin sama mieltä, että ihmisiä pitäisi pystyä profiloimaan tällaisissa asioissa heidän TILASTOLLISEN RISKIN perusteella ilman pelkoa rasismista. Tähän profilointiin pitäisi saada käyttää asioita, joita näkee helposti ulospäin. Ihonväri on yksi tällainen. Otetaan kuveltu esimerkki: ajatellaan, että meillä on tilastoitua tietoa siitä, että 90 %:a henkiöistä, jotka ovat kaljuja, juovat liikaa. Tällöin mielestäni on sallittua, että näitä ihmisiä valvotaan baarissa normaalia tarkemmin, koska riski on suurempi. Minusta tämä on ok myös silloin, kun itse kuulun ko. ryhmään.
      Minusta taas ei. Kas, kun ihmiset (täysin väristä riippumatta) harvemmin toimivat täysin loogisesti. Lainaan nyt vanhasta tyttökirjasta joka kirjoitettiin ennenkuin eriväristen oli huomattu oleman olemassakaan: "Päätin että kun kerran epäilet niin jukoliste, epäile tarpeeksesi, minä en sanallakaan rupea parsimaan asiaa. Olen kuitenkin iloinen että olet lakannut näkemästä mörköjä". Itse olen ollut sekä maailman tunnollisin työntekijä että kaamein lusmu. Tunnollinen työpaikalla jossa sai itse laskea tuntinsa, ja jos heräsi lauantaiyöstä ja unettomana täytti exceliä pari tuntia niin sen saattoi työtunteihinsa lisätä eikä kysymyksiä tullut. Niinpä en koskaan tehnyt työtuntien aikana kuin töitä, ja niin hyvin kuin ikinä suinkin. Sensijaan paikassa jossa ajoitettiin vessatauotkin munakellon kanssa tein kaiken sinnepäin hutaisten jos lainkaan -ihmistä alkaa kyttääminen ketuttamaan pikaisesti ja asenne muuttuu sen mukaiseksi. Tietysti eräät yksilöt ovat lusmuja joka tapauksessa ja toiset pyhimyksiä, mutta useimmat jäävät keskivälille josta he voivat valua kumpaankin suuntaan -riippuen siitä mitä heiltä odotetaan. Kaljuista osa joi jo muutenkin liikaa, osa ei vaikka tapahtuisi mitä -mutta jos oletettaisiin että kaljut juovat liikaa se olisi aika monelle syy ryhtyä tekemäänkin niin, koska jos maine on kerran mennyt niin hittoako sitten väliä. Negatiiviset oletukset helposti toteuttavat itse itsensä.

      Lainaa

    76. Tulos: +3 (13 ääntä)
      masuanikannan: Ihana pasi! Näin kuuluisikin toimia, inhottavaa tuollainen rasismi vaikka toisaalta sen ymmärrän. Ois ees nyt huomaamattomasti ollu rasistinen ka talastanu muiden reput huvin vuoks.
      Toisaalta sen ymmärrät?? Miten sen voi ymmärtää? Miten sen voi selittää? Ja huomaamattomasti rasistinen? Ei sellaista olekaan.

      Lainaa

    77. Tulos: -5 (27 ääntä)
      Yhdenkin siskon (valkoihoinen) poikakaveri oli ottamassa hernettä nenäänsä ja nostelemassa rasistikorttia joka ikisestä pikku lvastoinkäymisestä jonka siskoni koki. Vaikka mikään näistä loukkauksista ei johtunut rodusta mitenkään. Mäkkärissä väärä purilainen = rasismi ei päässyt hakemaansa AMK:hon = rasismi känninen yritti iskeä vähän liian tungettelavasti = rasismi ei tullut valituksi työhaastattelussa = rasismi Kundi tais olla siskoni kanssa vain todistaakseen mahtavaa avarakatseisuuttaan ja epärasistisuuttaan ja tärkeimpänä kenties se, että pääsi vihdoin oikein kunnolla ammattiloukkaantumaan.
      Valkoihoinen ei voita lotossa = paska tsägä, aina ei voi voittaa. Tummaihoinen ei voita lotossa = rasismi! =) Kiitos ja anteeksi.

      Lainaa

    78. Tulos: -5 (21 ääntä)
      Kassallehan ei ole pakko repun sisältöä näyttää vaikka tämä sitä pyytäisi. Ei ole pakko edes vartijalle. Itsehän ihan periaatteesta antaisin soittaa poliisit paikalle vaikka mitään en olisi varastanut. Kaupan vika kun vainoavat asiakkaitaan.

      Lainaa

    79. Tulos: +12 (20 ääntä)
      Kotimies: Pasille tiedoksi, että myyjä toimi 100% oikein todennäköisyyksien ja järjen lain mukaan.
      Ainoastaan poliisilla on oikeus tutkia reppuja. Kassa/kauppias/vartija saa toki pyytää, mutta ei voi mitenkään pakottaa.

      Lainaa

    80. Tulos: +25 (41 ääntä)
      Itse pikkukaupassa työskennellessäni kyllä kyttäsin mustalaisia tavallista tarkemmin. Sanokaa rasistiksi, mutta lähes aina oli syytäkin. Jos eivät nyt ihan koittaneet varastaa, niin sitten availivat pakkauksia ja maistoivat tai vaikka sanoivat, että "Tätä en maksa, otan tämän kaupan päälle!" jne. Olihan niitä hyvin käyttäytyviäkin yksilöitä, mutta hirveä rasisti olin silti.

      Lainaa

    81. Tulos: -1 (13 ääntä)
      Kikka: Mikäs tässä vaikea ymmärtää etkö älyä? Toisaalta kaikki tummat eivät ole varkaita yms. mutta toisaalta ulkomaalaiset kyllä tekevät enemmän rikoksia. Eli siis periaatteessa yksilöä ei saisi rangaista siitä että heidän joukossaan enemmän rikollisia, mutta toisaalta niitä on enemmän jotenka parempi tarkistaa. Yksinkertaista.
      Ei se ole noin yksinkertaista. Jos kommentoijan mielestä on parempi tarkistaa/aiheellista niin se on ristiriidassa sen kanssa että rasismi oli tässä tapauksessa "inhottavaa". Jauhoi asiaa miltä puolelta tahansa niin lopulta kysymys kiteytyy siihen tekikö myyjä oikein vai ei. Jos rasismi nähdään inhottavana niin se viittaa siihen että myyjä teki väärin mutta jos myyjän tekoa ymmärtää niin se viittaa samanmielisyyteen jolloin myyjän teko arvioitaisiinkin oikeaksi. Tähän ristiriitaan vain tartuin. Jompaa kumpaahan sen täytyy olla, oikein tai väärin. Ne jotka ovat yhtä aikaa molemmilla kannoilla eivät ehkä ole miettineet asiaa ihan läpikotaisin, että mitä itse asiassa ollaan mieltä, ja sitten vähän myötäillään yhtä aikaa molempiin suuntiin jota sanoin kaksinaismoralismiksi. Näin yksinkertaista. Sanoit että "periaatteessa ei saisi" mutta silti että "kuitenkin parempi". Hei, päätä oliko se sinusta oikein vai väärin, jos kerta niin yksinkertaista on. Kai se nyt vaikuttaa sinusta yksinkertaiselta kun perustaa asiasta kaksi toisiinsa nähden ristiriitaista mielipidettä,molemmat yhteen seikkaan vedoten, toisessa käytit sanaa periaatteessa ja toisessa vetosit rikostilastoon, ilman että nämä seikat muodostaisivat mitään keskinäistä logiikkaa tai tarkastelisivat kysymystä muutenkaan kokonaisuutena, kyllä kuka tahansa yksinkertainenkin osaa tuon verran päätään asialla vaivata.

      Lainaa

    82. Tulos: +11 (13 ääntä)
      Banaani: viittaa siihen että teki väärin mutta jos tekoa ymmärtää niin se viittaa samanmielisyyteen jolloin teko arvioitaisiinkin oikeaksi.
      Miten ymmärtäminen = samanmielisyys ja teon oikeaksi näkeminen? Voihan vaikka puolisonsa tappanutta ymmärtää, jos tämä on ollut vuosia rankan pahoinpitelyn kohteena, eikä silti tarkoita, että pitäisi tekoa eli toisen ihmisen tappamista missään nimessä oikeana.

      Lainaa

    83. Tulos: +10 (24 ääntä)
      No joo. Oman huomioni kiinnitti lähinnä tuo "nuori mies". Harvemmin vanhemmalta väeltä niitä laukkuja tms tarkastellaan, en tiedä faktoja että minkä verran toi ihonväri on asiaan vaikuttanut mutta ikä aivan varmasti. Oliskohan Pasi ollut yhtä ritarillinen jos olis ollut ihan tavallinen kalpea finninaamanen teinipoika siinä?

      Lainaa

    84. Tulos: -29 (37 ääntä)
      Liipalaapalaa: Jä ihonvärikö tekee ihmisestä epäilyttävän? Jutusta päätellen tyyppi oli kuitenkin suomalainen…
      Eivät ole suomalaisia sori vaan.

      Lainaa

    85. Tulos: +10 (26 ääntä)
      Itse olen joutunut näyttämään usein reppuni sisällö kauppareissuilla, vaikka olen ihan valkoihoinen mies. Ja vaikka minä olen ollut aina se ainoa jonossa joka joutuu näyttämään, niin en ole siitä tehnyt yleensä sen suurempaa numeroa. Eikä ole muutkaan asiakkaat, vaan antaneet kassan tehdä työnsä rauhassa. Mutta joskus olen toki kysynyt, että miksi ja vastaus on ollut, että "epäilyttävän näköinen" :D En ole koskaan edes vahingossa kantanut mitään ulos kaupasta (vaikka olen unohtanut kassalle monesti tavaraa). En toki väitä, että nauttisin tästä epäilyn kohteena olemisesta ja kyllähän se minua joskus loukkaakin, mm. erääseen Motonettiin en mene enää koskaan. Mutta eipä ole kukaan muu asiakas noussut taistoon minun oikeuksien puolesta, niin kuin Pasi väittää tehneensä. Saatika sitten, että loppu kassajono olisi lähtenyt hommaan mukaan. Johtuu vissiin siitä, että olen väärän värinen (he he) Rasismi on asia mihin kannattaa ja pitää puuttua aina! Vaikkakaan tässä ko asiassa en näe rasismia, vaan kassatädin joka on vain tehnyt työtään ja tarkistanut kassin eikä mittän sen ihmeempää. Mutta veikkaan, että Pasi on tainnut pikkasen kehitellä päänsä sisällä tämän tarinan. Tai Pasi ei ole nähnyt tarpeeksi usein vastaavia tilanteita ja on täten heti luullut, kysessä olevan ehdottomasti rasistinen konkflikti.

      Lainaa

    86. Jemppukemppu 3.10.2014 12:08
      Tulos: -9 (41 ääntä)
      Jos tuo kuuluu sinun mielestäsi islamiin, et tiedä kyllä ko. uskonnosta yhtään mitään. Avomieheni on somalialainen muslimi ja pakko sanoa, että yksikään suomalainen tai ylipäätään kukaan muukaan mies ei ole minua niin kauniisti ja kunnioittavasti kohdellut, kuin hän. Koraanissakin nainen on se kaikkein korkein ihmisistä. Ja saanko kysyä, että mistä mestauksista, eläinten kiduttamisesta ja lasten silpomisesta puhut? Islamissa toisen ihmisen hengen vieminen on anteeksiantamaton rikos. Eläimiä tulee tappaa vain käyttöön tarpeellinen määrä, kuten Raamatussakin. Ei missään nimessä huvikseen. Jos lasten silpomisella tarkoitat ympärileikkausta, on se tyttöjen kohdalta lopetettu jo aikoja sitten. Pojille sen sijaan ympärileikkaus on itseasiassa aika hyvä juttu. Toimenpide on nopea ja helppo, eikä tuota sen enempää tuskaa kuin nielurisaleikkauskaan. Tuloksena saat hygieenisemmän ja terveemmän pippelin, mutta jos tykkäät sissijuustostasi niin ei pakko ole. Jos joskus saan oman pojan, voisin hänellekin harkita kyseistä toimenpidettä. Jokaisessa uskonnossahan kuitenkin valitettavasti on ääripäänsä ja sille emme voi mitään. Islam ja Kristinusko on lähestulkoon ihan samaa uskontoa, Jeesusta lukuunottamatta. Taitaa vaan olla niin, että kristinuskon nimissä tehdyt hirmuteot ovat niin kaukaista historiaa, etteivät ihmiset muista niihin enää palata, kun syyttävät muslimeja ihmishirviöiksi.
      Hörhöjä kaikkialla: “vaikka kieltämättä joskus ottaakin aivoon kun ulkomaalaisilla ja eri uskon edustajilla on erilaiset arvot ja tavat, mitä ei itse siedä” Ja lisättäköön vielä, että jos et voi sietää jotain kulttuuria ja/tai uskontoa niin se ei tee sinusta rasistia. Minä esim. en hyväksy islamia. En hyväksy eläinten kiduttamista ja naisten alistamista, mestauksista ja lasten silpomisista nyt puhumattakaan.
      Deebol: Pasi on taas näitä ritareita jotka kuvittelee tekevänsä jotain hyödyllistä. On aivan perusteltua pääkaupunkiseudulla kysellä tummemilta kavereilta reppujen sisältöä, he tekevät enemmän rikoksia ja se nyt vaan on niin.

      Lainaa

    87. Tulos: +21 (41 ääntä)
      Jemppukemppu: Jos tuo kuuluu sinun mielestäsi islamiin, et tiedä kyllä ko. uskonnosta yhtään mitään. Avomieheni on somalialainen muslimi ja pakko sanoa, että yksikään suomalainen tai ylipäätään kukaan muukaan mies ei ole minua niin kauniisti ja kunnioittavasti kohdellut, kuin hän. Koraanissakin nainen on se kaikkein korkein ihmisistä. Ja saanko kysyä, että mistä mestauksista, eläinten kiduttamisesta ja lasten silpomisesta puhut? Islamissa toisen ihmisen hengen vieminen on anteeksiantamaton rikos. Eläimiä tulee tappaa vain käyttöön tarpeellinen määrä, kuten Raamatussakin. Ei missään nimessä huvikseen. Jos lasten silpomisella tarkoitat ympärileikkausta, on se tyttöjen kohdalta lopetettu jo aikoja sitten. Pojille sen sijaan ympärileikkaus on itseasiassa aika hyvä juttu. Toimenpide on nopea ja helppo, eikä tuota sen enempää tuskaa kuin nielurisaleikkauskaan. Tuloksena saat hygieenisemmän ja terveemmän pippelin, mutta jos tykkäät sissijuustostasi niin ei pakko ole. Jos joskus saan oman pojan, voisin hänellekin harkita kyseistä toimenpidettä. Jokaisessa uskonnossahan kuitenkin valitettavasti on ääripäänsä ja sille emme voi mitään. Islam ja Kristinusko on lähestulkoon ihan samaa uskontoa, Jeesusta lukuunottamatta. Taitaa vaan olla niin, että kristinuskon nimissä tehdyt hirmuteot ovat niin kaukaista historiaa, etteivät ihmiset muista niihin enää palata, kun syyttävät muslimeja ihmishirviöiksi.
      Sä et kyllä oo tästä maailmasta :D Fakta: Tyttöjen sukuelinten silpomisia ei ole lopetettu. Fakta: Koraanissa nainen ei ole kaikkein korkein ihmisistä. Fakta: Muslimimaissa naisten ihmisoikeustilanne on todella heikko. Fakta: Ympärileikkaus on pojillekin pääsääntöisesti turha operaatio, jonka tarkoitus on lähinnä vaikeuttaa runkkausta mutta jota perustellaan ties millä korkeammilla periaatteilla. Fakta: Ympärileikkaus ei lisää peniksen hygieniatasoa vaan vähentää tuntoherkkyyttä. Fakta: Esimerkiksi kunniaväkivalta on islamissa ihan kvalidi juttu. Fakta: Islam ja kristinusko eivät ole "lähestulkoon sama juttu jeesusta lukuunottamatta". Taisit sekoittaa juutalaisten tanakin ja kristinuskon vanhan testamentin, joista jälkimmäinen pohjaa ensinnämainittuun. Sen sijaan islam nimeää kyllä Jeesuksen yhdeksi Allahin profeetoista, mutta ko. uskonto syntyi myöhemmin eri alueella eri traditioiden pohjalta, ja Koraanin väitetään olevan islamin tärkeimmän profeetan, Muhammedin, sanelua. Siten raamattu ja koraani eivät sisällä samoja kirjoja eikä niiden sisältö ole lainkaan sama. Siihen nähden että avomiehesi on muslimi, tiedät koko jutusta aika hemmetin vähän :D

      Lainaa

    88. Tulos: +6 (22 ääntä)
      Jemppukemppu: Ja saanko kysyä, että mistä mestauksista, eläinten kiduttamisesta ja lasten silpomisesta puhut? Islamissa toisen ihmisen hengen vieminen on anteeksiantamaton rikos.
      Eipä tuo näytä aika montaa muslimia esimerkiksi Syyriassa, Irakissa tai Afganistanissa juuri häiritsevän.

      Lainaa

    89. Tulos: +4 (12 ääntä)
      Rasisti: Itse pikkukaupassa työskennellessäni kyllä kyttäsin mustalaisia tavallista tarkemmin. Sanokaa rasistiksi, mutta lähes aina oli syytäkin. Jos eivät nyt ihan koittaneet varastaa, niin sitten availivat pakkauksia ja maistoivat tai vaikka sanoivat, että “Tätä en maksa, otan tämän kaupan päälle!” jne. Olihan niitä hyvin käyttäytyviäkin yksilöitä, mutta hirveä rasisti olin silti.
      Mutta eikö ole hieman eri asia seurata esim. mustalaisia tarkemmin kuin osoittaa ihmisten edessä epäilevänsä juuri heitä? kyllähän esimerkiksi epäilyttävän näköistä valkoihoista miestä varmasti karttaa illalla kaupungilla, mutta ei siitä kuitenkaan tehdä numeroa. Sen sijaan voidaan hyvin suositella kaikki välttämään tummaihoisia miehiä vastaavassa tilanteessa...

      Lainaa

    90. Liipalaapalaa 3.10.2014 14:56
      Tulos: +10 (30 ääntä)
      hehee: Eivät ole suomalaisia sori vaan.
      Eli ainoastaan täysin suomalaiset geenit omaava henkilö voi olla suomalainen? Esimerkiksi henkilö, joka puhuu täydellistä suomea, mutta jonka isovanhemmat ovat muuttaneet Suomeen Norjasta, ei voi olla suomalainen? Tai lapsi, joka on adoptoitu välimeren maasta, ei ikinä saavuta suomalaisuutta, vaikkei muistaisi omasta maastaan mitään? Vai viittasiko kommentisi siihen, etteivät _ei valkoiset, länsimaalaiset_ voi koskaan saavuttaa suomalaisuutta? Kaikki "normaalia profiliointi, ei mitään rasismia" -kommentoijat: huomasitteko, että myyjä ei pelkästään pyytänyt tummaihoista tyyppiä näyttämään reppuaan, vaan myös suhtautui häneen eri tavalla kuin muihin asiakkaisiin? "Kylmä tervehdys, välitön pyyntö." "Kassatäiti vaikutti vaivaantuneelle." Nainen siis kohteli miestä eri tavalla pelkästään ihonvärin perusteella, muita syitä epäilylle ei ollut. Jos olisi, olisi nainen varmasti käyttäytynyt toisin.

      Lainaa

    91. Liipalaapalaa 3.10.2014 14:58
      Tulos: +3 (9 ääntä)
      Liipalaapalaa: etteivät _ei valkoiset, länsimaalaiset_ voi koskaan saavuttaa suomalaisuutta?
      Siis ei-valkoiset ja ei-länsimaalaiset.

      Lainaa

    92. Tulos: +1 (15 ääntä)
      Sannni: Minusta taas ei. Kas, kun ihmiset (täysin väristä riippumatta) harvemmin toimivat täysin loogisesti. Lainaan nyt vanhasta tyttökirjasta joka kirjoitettiin ennenkuin eriväristen oli huomattu oleman olemassakaan: “Päätin että kun kerran epäilet niin jukoliste, epäile tarpeeksesi, minä en sanallakaan rupea parsimaan asiaa. Olen kuitenkin iloinen että olet lakannut näkemästä mörköjä”. Itse olen ollut sekä maailman tunnollisin työntekijä että kaamein lusmu. Tunnollinen työpaikalla jossa sai itse laskea tuntinsa, ja jos heräsi lauantaiyöstä ja unettomana täytti exceliä pari tuntia niin sen saattoi työtunteihinsa lisätä eikä kysymyksiä tullut. Niinpä en koskaan tehnyt työtuntien aikana kuin töitä, ja niin hyvin kuin ikinä suinkin. Sensijaan paikassa jossa ajoitettiin vessatauotkin munakellon kanssa tein kaiken sinnepäin hutaisten jos lainkaan -ihmistä alkaa kyttääminen ketuttamaan pikaisesti ja asenne muuttuu sen mukaiseksi. Tietysti eräät yksilöt ovat lusmuja joka tapauksessa ja toiset pyhimyksiä, mutta useimmat jäävät keskivälille josta he voivat valua kumpaankin suuntaan -riippuen siitä mitä heiltä odotetaan. Kaljuista osa joi jo muutenkin liikaa, osa ei vaikka tapahtuisi mitä -mutta jos oletettaisiin että kaljut juovat liikaa se olisi aika monelle syy ryhtyä tekemäänkin niin, koska jos maine on kerran mennyt niin hittoako sitten väliä. Negatiiviset oletukset helposti toteuttavat itse itsensä.
      Eli jos tiettyä ihmisryhmää syynättäisiin herkemmin kaupoissa, se lisäisi rikosten määrää? En nyt ihan ymmärrä tätä logiikkaa. Eikö suurempi riski jäädä kiinni nimenomaan vähentäisi rikoksia tekevien kyseiseen ihmisryhmään kuuluvien määrää? Ja sitä paitsi, on edelleenkin olisi täysin eri asia olettaa, että kaljut juovat liikaa ja hyväksyä se, että olisi tilastollisesti todennäköisempää, että kalju joisi liikaa. Mielestäni se, että tiettyihin ihmisryhmiin kiinnitettäisiin tilastollisen riskin perusteella enemmän huomiota ei millään tavalla tarkoita, että oletettaisiin kaikkien kyseisten ihmisryhmien jäsenten olevan varkaita. Vai pitäisikö sinusta mummoja syynätä yhtä tarkasti kuin nuorisoa? Olisiko tälläisen toiminnan implikaatio, että mummot eivät ole varkaita mutta nuoriso on?

      Lainaa

    93. Tulos: +18 (28 ääntä)
      SirMakkara: Kassallehan ei ole pakko repun sisältöä näyttää vaikka tämä sitä pyytäisi. Ei ole pakko edes vartijalle. Itsehän ihan periaatteesta antaisin soittaa poliisit paikalle vaikka mitään en olisi varastanut. Kaupan vika kun vainoavat asiakkaitaan.
      Juurikin niin. Sen sijaan, että muutamassa sekunnissa todistaisit olevasi syytön, päätätkin "periaattesta" inttää turhaa paskaa.

      Lainaa

    94. Tulos: +15 (29 ääntä)
      Mistäs Pasi tai kukaan kommentoijista voi tietää, jos kassalla olikin hyvä, mitenkään ihonväriin liittymätön, syy pyytää tämän tietyn asiakkaan reppua näytettäväksi? Vai ovatko tummaihoiset aina niin rehellisiä ihmisiä, että heidän reppuaan ei ole koskaan syytä tarkistaa? Pasi itse kiinnitti huomiota henkilön ihonväriin. Ei ole mitään todistetta, että kassahenkilö teki niin.

      Lainaa

    95. Tulos: +17 (33 ääntä)
      Stevenkin hommia tehneenä voisi kuvitella, että esimerkisi aiemmasta näpistyksestä/yrityksestä johtuvaa varmistusta. Tai kuka ties nohevana tätinä havaitsi että herran reppu oli täynnä ja päätti tarkistaa, siinä missä Pasin reppu tarinasta päätellen oli tyhjä. Who knows, ei ainakaan Pasi. Taitaa tuo kassatyö olla sen verran kusista puuhaa lähtökohtaisestikin, että tämmöset arjen ankeuttajat voisi pitää kassinsa piilossa ja turpansa tukossa.

      Lainaa

    96. Tulos: -9 (27 ääntä)
      Juuri näin! Törkeä kassa ja aiheellinen näpäytys todella törkeästä käytöksestä!

      Lainaa

    97. Tulos: 0 (10 ääntä)
      Näen sieluni silmillä tuon alemman jutun myyjän naaman. Itse näin kerran myyjän hieman samalaisessa tilanteessa

      Lainaa

    98. Tulos: 0 (4 ääntä)
      Jos vaan hankitaan kaikille silmälaput molempiin silmiin ni ei ois enää väriongelmia.

      Lainaa

    99. Tulos: +10 (20 ääntä)
      Jos kassan tädillä olisi ollut syy ("aikaisemmin jäänyt kiinni näpistelystä"), niin se olisi sen varmaan kysyttäessä jollain lailla tuonut ilmi. On kyllä aika tavallista, että tietyn näköisiä ihmisiä pidetään "epäilyttävinä" - tai siis, tietystä normista poikkeavia ihmisiä. Ihonväri on varmasti yksi syy, mutta myös pukeutumistapa. Itse olin teininä punkkarikaverin kanssa lähikaupassa, ja myyjänplanttu käveli lähestulkoon perässä vahtien, ja samaan aikaan pikkupojat työnsivät karkkia taskuihinsa hyllyn toisella puolella minkä ehtivät. Myyjä ei tietenkään ehtinyt nähdä tätä, kun hänellä oli niin kiire kyylätä meitä. Samoin yksi hippikaveri on kertonut, että ruotsinlaivalla hänen tuomisiaan tarkisteltiin useampaan kertaan, ennen kuin sitten jätti puolet rintamerkeistä pois. Moni täällä huutelee tilastollisia mutu-totuuksia ihonvärin yhteydestä rikosten tekemiseen - voisiko seuraava laittaa lähdeviitteen mukaan, jotta muutkin näkisivät, mistä numerot koostuvat? Minua asia ainakin kiinnostaisi. Oman, täysin sattumanvaraiseen otantaan perustuvan käsitykseni mukaan kiinni on jäänyt ja poliisin hoteisiin toimitettu lähinnä rajoja kokeilevia koululaisia ja yhteiskunnasta syrjäytyneitä (asunnottomat alkoholistit, työttömät sosiaalitapaukset jne).

      Lainaa

    100. Tulos: +9 (11 ääntä)
      Eli yksinkertaistaen: jos henkilö tiettää näyttävänsä "epäilyttävältä" ja että riski jäädä "satunnaisiin tarkistuksiin" on huomattavan suuri, ymmärtänee hän olla visummin. Tavalliset myymälävarkaat näyttävät ihan tavallisilta ihmisiltä - ymmärrettävistä syistä.

      Lainaa

    101. Tulos: +4 (10 ääntä)
      masuanikannan: Ihana pasi! Näin kuuluisikin toimia, inhottavaa tuollainen rasismi vaikka toisaalta sen ymmärrän. Ois ees nyt huomaamattomasti ollu rasistinen ka talastanu muiden reput huvin vuoks.
      >inhottaa tuollainen rasismi >toisaalta sen ymmärrän Joo...

      Lainaa

    102. Tulos: +2 (10 ääntä)
      Ai niin ja kassiahan ei tarvitse näyttää kassoille. Ainoastaa poliisi voi tarkistaa kantamukset ilman lupaa. Eli seuraavan kerran kun teitä pyydetään näyttämään reppu/laukku, niin sanotte vaan "sayonara".... Tosin teille ei sitten välttämättä myydä mitään.

      Lainaa

    103. Tulos: -2 (12 ääntä)
      Jeesus kristus mikä rinkirunkkaus kun joku TAISTELEE RASISMIN KOURAA VASTAAN. Itse olisin tehnyt samoin jos tumma mies olisi ollut somali.

      Lainaa

    104. Tulos: +8 (8 ääntä)
      Banaani: No en ole tarkistanu mutta tuskimpa tarvii lain mukaan näyttää yhtään mitään kassatädille ::D lain mukaan saavat perustellun epäilyn takia pidätellä epäiltyä siihen asti että poliisi tulee. Poliisi saa sitten tarkistaa. Lain mukaan myymälä saa valita asiakkaansa mutta ei paljoakaan silti komennella niitä jotka on jo erehtynyt päästämään sisälle. Ulos saa passittaa.
      Ainoastaan poliisilla on oikeus ottaa henkilö kiinni ja tarkistaa pelkän epäilyn perusteella. Muutoin jokamiehen kiinniotto-oikeus koskee vain ja ainoastaan verekseltään kiinni saatua tai pakenevaa rikoksentekijää. Myös vartijat toimivat ainoastaa tämän jokamiehen kiinniotto-oikeuden puitteissa, heilläkään ei ole oikeutta ottaa ihmistä kiinni vaan koska epäilevät tätä jostakin. Tosin mikäli vartija ottaa sinut kiinni väärin perustein, niin kannattaa silti mennä mukaan, koska he ovat järjestystä ylläpitäviä henkilöitä, ja järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta tulee varmasti sakot, vaikka olisitkin syytön. Poliisin tultua paikalle voit sitten vaatia vartijalle puolestasi rapsuja vapaudenriistosta tms. mihin sattuukaan syyllistymään. Kassin näyttäminen kassalla, mikäli sitä pyydetään, on toki kohteliasta ja nopeuttaa kaikkien kotiinpääsyä, mutta mitään pakkoa siihen ei ole, ei missään olosuhteissa. Kieltäytyminen voi toki johtaa siihen, että kauppa ei suostu myymään sinulle ostoksiasi, mutta siinäpähän sitten kärräävät niitä hihnalta takaisin hyllyyn ja/tai roskikseen.

      Lainaa

    105. Tulos: -1 (5 ääntä)
      Niin aika rasistiselta vaikuttaa mutta sitä reppuahan tai mitään muutakaan laukkua ei siinä tarvitse kassalla avata edes pyynnöstä, ei edes vartijoille näyttää. Poliisi saa vaan laillisesti tutkia ja sitten hutkia jos tarvetta on.. jos ei ole voi nauraa vaan kaupan henkilökunnan naamaa päin. Ja poliisillakin täytyy olla selkeä rikosepäily että vartija tai joku muu on nähnyt sen anastuksen, ei voi poliisikaan noin vain penkoa tai jos penkoo, rikkoo lakia.

      Lainaa

    106. Tulos: +4 (4 ääntä)
      Sargee: Ainoastaan poliisilla on oikeus ottaa henkilö kiinni ja tarkistaa pelkän epäilyn perusteella. Muutoin jokamiehen kiinniotto-oikeus koskee vain ja ainoastaan verekseltään kiinni saatua tai pakenevaa rikoksentekijää. Myös vartijat toimivat ainoastaa tämän jokamiehen kiinniotto-oikeuden puitteissa, heilläkään ei ole oikeutta ottaa ihmistä kiinni vaan koska epäilevät tätä jostakin. Tosin mikäli vartija ottaa sinut kiinni väärin perustein, niin kannattaa silti mennä mukaan, koska he ovat järjestystä ylläpitäviä henkilöitä, ja järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta tulee varmasti sakot, vaikka olisitkin syytön. Poliisin tultua paikalle voit sitten vaatia vartijalle puolestasi rapsuja vapaudenriistosta tms. mihin sattuukaan syyllistymään. Kassin näyttäminen kassalla, mikäli sitä pyydetään, on toki kohteliasta ja nopeuttaa kaikkien kotiinpääsyä, mutta mitään pakkoa siihen ei ole, ei missään olosuhteissa. Kieltäytyminen voi toki johtaa siihen, että kauppa ei suostu myymään sinulle ostoksiasi, mutta siinäpähän sitten kärräävät niitä hihnalta takaisin hyllyyn ja/tai roskikseen.
      Juurikin näin. Tosin en ole nyt ihan varma tuosta järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta. Sehän tarkoittaa, jos yrität estää vartijan laissa määritetyn tehtävän suorittamista, niin syyllistyt järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamiseen. T. Vartijana työskentelevä

      Lainaa

    107. Tulos: +3 (3 ääntä)
      Sargee: Ainoastaan poliisilla on oikeus ottaa henkilö kiinni ja tarkistaa pelkän epäilyn perusteella. Muutoin jokamiehen kiinniotto-oikeus koskee vain ja ainoastaan verekseltään kiinni saatua tai pakenevaa rikoksentekijää. Myös vartijat toimivat ainoastaa tämän jokamiehen kiinniotto-oikeuden puitteissa, heilläkään ei ole oikeutta ottaa ihmistä kiinni vaan koska epäilevät tätä jostakin. Tosin mikäli vartija ottaa sinut kiinni väärin perustein, niin kannattaa silti mennä mukaan, koska he ovat järjestystä ylläpitäviä henkilöitä, ja järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta tulee varmasti sakot, vaikka olisitkin syytön. Poliisin tultua paikalle voit sitten vaatia vartijalle puolestasi rapsuja vapaudenriistosta tms. mihin sattuukaan syyllistymään. Kassin näyttäminen kassalla, mikäli sitä pyydetään, on toki kohteliasta ja nopeuttaa kaikkien kotiinpääsyä, mutta mitään pakkoa siihen ei ole, ei missään olosuhteissa. Kieltäytyminen voi toki johtaa siihen, että kauppa ei suostu myymään sinulle ostoksiasi, mutta siinäpähän sitten kärräävät niitä hihnalta takaisin hyllyyn ja/tai roskikseen.
      Niin ja vartija ei periaatteessa ole järjestystä ylläpitävä henkilö, vaikkakin sille on asetettu se suoja rikoslaissa.

      Lainaa

    108. Tulos: +9 (9 ääntä)
      Jemppukemppu: Jos tuo kuuluu sinun mielestäsi islamiin, et tiedä kyllä ko. uskonnosta yhtään mitään. Avomieheni on somalialainen muslimi ja pakko sanoa, että yksikään suomalainen tai ylipäätään kukaan muukaan mies ei ole minua niin kauniisti ja kunnioittavasti kohdellut, kuin hän. Koraanissakin nainen on se kaikkein korkein ihmisistä. Ja saanko kysyä, että mistä mestauksista, eläinten kiduttamisesta ja lasten silpomisesta puhut? Islamissa toisen ihmisen hengen vieminen on anteeksiantamaton rikos. Eläimiä tulee tappaa vain käyttöön tarpeellinen määrä, kuten Raamatussakin. Ei missään nimessä huvikseen. Jos lasten silpomisella tarkoitat ympärileikkausta, on se tyttöjen kohdalta lopetettu jo aikoja sitten. Pojille sen sijaan ympärileikkaus on itseasiassa aika hyvä juttu. Toimenpide on nopea ja helppo, eikä tuota sen enempää tuskaa kuin nielurisaleikkauskaan. Tuloksena saat hygieenisemmän ja terveemmän pippelin, mutta jos tykkäät sissijuustostasi niin ei pakko ole. Jos joskus saan oman pojan, voisin hänellekin harkita kyseistä toimenpidettä. Jokaisessa uskonnossahan kuitenkin valitettavasti on ääripäänsä ja sille emme voi mitään. Islam ja Kristinusko on lähestulkoon ihan samaa uskontoa, Jeesusta lukuunottamatta. Taitaa vaan olla niin, että kristinuskon nimissä tehdyt hirmuteot ovat niin kaukaista historiaa, etteivät ihmiset muista niihin enää palata, kun syyttävät muslimeja ihmishirviöiksi.
      Pitää tulla vielä pätemään, että tyttöjen silpomista ei ole lopetettu Lähi-Idässä tai Afrikassa. Tässä lähteeksi yks juttu http://www.iltalehti.fi/nainen/2014011017915271_na.shtml Eikä poikien ympärileikkaus ole mikään pikku juttu vaikka onkin "nopea ja helppo". Haluaisitko itse, että sinulta olisi esimerkiksi leikattu korvannipukat pois alle yksivuotiaana ja kuulosi tai muu aistisi heikkenisi, kuten ympärileikkauksessa tuntoherkkyys vähenee peniksessä? Voisin kirjoittaa tähän enemmänki perusteluita ympärileikkausta vastaan, mutta työt kutsuu...

      Lainaa

    109. Ötze Kamishkaja 9.10.2014 4:24
      Tulos: -2 (16 ääntä)
      No voi, nyt meni Pasilla pasmat sekaisin, kun myyjä halusi tarkistaa suojaväritetyn laukun. Aijaijai mitä fassismia! Voi voi voi mitä rassismia, kun olemukseen perustuvista syistä halutaan olla vähän tarkempia t. Mertsi puukko-osastolta

      Lainaa

    110. Tulos: -12 (20 ääntä)
      Voi voi Pasi! Tuliko nyt tippa linssiin kun mustalta katottiin laukku? Nyyh, soita vaikka Päivi Räsäselle...

      Lainaa

    111. Tulos: +2 (6 ääntä)
      Banaani: Ei se ole noin yksinkertaista. Jos kommentoijan mielestä on parempi tarkistaa/aiheellista niin se on ristiriidassa sen kanssa että rasismi oli tässä tapauksessa “inhottavaa”. Jauhoi asiaa miltä puolelta tahansa niin lopulta kysymys kiteytyy siihen tekikö myyjä oikein vai ei. Jos rasismi nähdään inhottavana niin se viittaa siihen että myyjä teki väärin mutta jos myyjän tekoa ymmärtää niin se viittaa samanmielisyyteen jolloin myyjän teko arvioitaisiinkin oikeaksi. Tähän ristiriitaan vain tartuin. Jompaa kumpaahan sen täytyy olla, oikein tai väärin. Ne jotka ovat yhtä aikaa molemmilla kannoilla eivät ehkä ole miettineet asiaa ihan läpikotaisin, että mitä itse asiassa ollaan mieltä, ja sitten vähän myötäillään yhtä aikaa molempiin suuntiin jota sanoin kaksinaismoralismiksi. Näin yksinkertaista. Sanoit että “periaatteessa ei saisi” mutta silti että “kuitenkin parempi”. Hei, päätä oliko se sinusta oikein vai väärin, jos kerta niin yksinkertaista on. Kai se nyt vaikuttaa sinusta yksinkertaiselta kun perustaa asiasta kaksi toisiinsa nähden ristiriitaista mielipidettä,molemmat yhteen seikkaan vedoten, toisessa käytit sanaa periaatteessa ja toisessa vetosit rikostilastoon, ilman että nämä seikat muodostaisivat mitään keskinäistä logiikkaa tai tarkastelisivat kysymystä muutenkaan kokonaisuutena, kyllä kuka tahansa yksinkertainenkin osaa tuon verran päätään asialla vaivata.
      Ttu Raineri sä oot kyllä tyhmä. Meinaatko todella, että ymmärtäminen ja hyväksyminen tarkoittavat samaa? Ja että asioiden on aina pakko olla mustavalkoisesti joko oikein tai väärin, välimuotoja ei ole? Siitä onkin aikaa kun viimeksi törmäsin näin yksinkertaiseen mielipiteeseen. Jos minä sanon ymmärtäväni jotain, ei se mitenkään kieli samanmielisyydestä. Ymmärrän esimerkiksi alkoholisteja ja muita riippuvaisia. Ymmärrän ihmisiä, jotka varastavat. Ymmärrän jopa rasisteja. En kuitenkaan millään tasolla ole heidän kanssaan samaa mieltä. Kykenen vain empatian avulla tajuamaan, miltä toisesta ihmisestä tuntuu ja mitä on hänen toimintansa takana. Vielä kertaalleen haluaisin myös kysyä, että ihan todellako, sinusta kaikki on aina joko oikein tai väärin? Voi nyt jumaliste, koitas nyt avata niitä silmiäsi vähän. Jos nälkään kuoleva ihminen varastaa ruokaa syödäkseen, onko se oikein vai väärin?

      Lainaa

    112. JokainenOnYksilö 19.3.2015 22:24
      Tulos: -2 (10 ääntä)
      Liipalaapalaa: Jä ihonvärikö tekee ihmisestä epäilyttävän? Jutusta päätellen tyyppi oli kuitenkin suomalainen…
      Tässä tulee hankala tilanne, kun jokainen ihminen kuitenkin tulisi huomioida yksilönä ihonväristä huolimatta ja tuomita vasta sitten jos siihen on syytä. Myyjälle se on kuitenkin kovin vaikeaa, kun ei ole aikaa tutustua asiakkaisiin, tämän takia helppoa tuomita ihonvärin perusteella. Mutta kun nämä joukkoraiskaus tapaukset ja miesylivoimalla pahoinpitelyt ovat viimeaikoina ollut uutisissa on täysin normaalia, että kantasuomalaiset ovat varautuneita tai peloissaan. Jos suomesta häädettäisiin kaikki ulkolaistaustaiset joilla on rikosrekisteri, niin ei ainakaan lainkuuliainen ulkolainen joutuisi näistä syytöksistä kärsimään. EN siis hyväksy rasismia, enkä myyjän toimintaa. Itse myyjänä varmaan tarkastaisin vain niiden reput ketkä aijemmin on jäänyt kiinni varastamisesta tai jos asiakkaan kehonkielestä on huomattavissa jotain salattavaa.

      Lainaa

    113. Tulos: -1 (11 ääntä)
      Puolikiero_savolainen: Näillä tiedon jyväsillä kyllä, täti oli rasistinen. Myymälävaras saa porttikiellon paikkoihin, joista varastelee. Ja lain mukaanhan kassit on näytettävä kassalle pyydettäessä (heh, dont get me wrong), joten miksi mustalta koulupojalta vaaditaan tämä? Koska kassatäti ei päässyt elämässään pitkälle ehkä juurikin ennakkoluulojensa ja rasisminsa takia.
      Öö on nyt niin muotia tää rasismin näkeminen joka paikassa. Jos mammalla on käsilaukku ja rasisminmetsästäjällä täysin tyhjä reppu, mutta välissä on joku painavan kirjoja täynnä olevan repun kanssa, niin ei ehkä ole mistään etnisestä profiloinnista johtuva tarkastus. Täysi ja painava reppu voisi olla ihan pätevä syy. Kirjaston kirjat vielä joskus aina hälyttikin kassalla.

      Lainaa

    114. Tulos: +2 (12 ääntä)
      Mitäpä jos oikeasti tämä tyyppi oli käyttäytynyt kaupassa epäilyttävästi ja sattui vaan olemaan tumma? Eihän kassa voi puolustautua tuossa ja heti leimataan rasistiksi.

      Lainaa

    115. Tulos: +2 (10 ääntä)
      Hyvä, Pasi! Olettaen, että tarina pitää kutinsa. Ja kivaa, että muutkin osallistuivat tähän. Ennakkoluuloja on hyvä pyrkiä rikkomaan, jos vain on mahdollista.

      Lainaa

    116. Tulos: +2 (10 ääntä)
      Pasi oot äijä! ❤

      Lainaa

    117. Keuhkoton mato 30.6.2020 6:12
      Tulos: +1 (5 ääntä)
      Ja vaik mummot ja papat on pahimpia "oho mites se sinne laukkuun joutu"

      Lainaa

    118. Juovikas appelsiini 13.6.2021 22:30
      Tulos: 0 (4 ääntä)
      SeLeipuriTiedätkö,pullapoika: Rasismia? Loogista profilointia.
      Ulkonäköön perustuva "profilointi" on laissa kielletty. 
      Jos ryhmästä löytyy yksi varas, ei silloin todeta että kaikki on ryhmässä varkaita. 
      Poliisitkaan ei saa enää nykyään ulkonäön perusteella ottaa käsittelyyn ketään. 

      Lainaa

    119. Tulos: -1 (1 ääni)
      Liipalaapalaa: Eli ainoastaan täysin suomalaiset geenit omaava henkilö voi olla suomalainen? Esimerkiksi henkilö, joka puhuu täydellistä suomea, mutta jonka isovanhemmat ovat muuttaneet Suomeen Norjasta, ei voi olla suomalainen? Tai lapsi, joka on adoptoitu välimeren maasta, ei ikinä saavuta suomalaisuutta, vaikkei muistaisi [...]
      Kyllä. Ei voi olla. Ei sekään. Hyvä että alat pikku hiljaa ymmärtämään. Kassa teki täysin oikein tutkiessaan mahdollisen rikollisen repun, siinä ei ole mitään rasistista.

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: kauppa, kaupassa, rasismi, rasisti, reppu, laukku, kassi, sinkku, sinkkukori, sinkkusämpylät, sämpylät