Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.
 • Uusimmat

 • Kategoriat • Kohtaamisia kaupoilla, osa 47

  21-vuotias vauva kävi kaupassa.
  Suurenna näkymä
  Kohtaamisia kaupoilla, osa 47

  Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 72 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: -73 (297 ääntä)
   Sokea kassatäti vai lökäpöksy parikymppinen? Siinäpä pulma! Jussin vaatteet esille!

   Lainaa

  2. Tulos: +429 (459 ääntä)
   Siksi ei kannata ajaa partaa.

   Lainaa

  3. Tulos: +292 (396 ääntä)
   "siinä vaiheessa mun kivekset imeyty sisälle mun kehoon", hahhahahahaha en kestä

   Lainaa

  4. Tulos: +307 (355 ääntä)
   ei tiedä itkeäkö vaiko nauraa kun aina loppuviikosta kauppaan lähtiessä alkossa ei kysytä papereita, mutta sitten heti perään Prismassa siinä vieressä joka-ainoa kerta myyjä katsoo pitkään ja epäileväisesti ennen kun kysyy paperit koska ostosten joukossa on pari lonkeroa, nimim. Kylmän sodan aikana syntynyt.

   Lainaa

  5. Tulos: -58 (456 ääntä)
   Kärpäsestä härkänen, ja vieläpä uskomattoman ärsyttävällä tyylillä kerrottuna. Jussin henkinen ikä ei tosin taida olla vielä edes kymmentä vuotta, joten kassa oli ihan oikealla asialla kysyeessään papereita.

   Lainaa

  6. Tulos: +81 (97 ääntä)
   Dr. Dummy: Siksi ei kannata ajaa partaa.
   empiirisissä kokeiluissa olen havainnut että sänki saa olla vähintään viikon vanha että sillä on haluttu vaikutus, yhtään lyhyempi sänki ja aivan varmasti kysytään paperit jos ostosten joukossa on mitään millä on minkäänlaista ikärajaa.

   Lainaa

  7. Tulos: +202 (266 ääntä)
   mortal1ty: ei tiedä itkeäkö vaiko nauraa kun aina loppuviikosta kauppaan lähtiessä alkossa ei kysytä papereita, mutta sitten heti perään Prismassa siinä vieressä joka-ainoa kerta myyjä katsoo pitkään ja epäileväisesti ennen kun kysyy paperit koska ostosten joukossa on pari lonkeroa, nimim. Kylmän sodan aikana syntynyt.
   Suomessa on ollut jo pitkään voimassa laki, jonka mukaan alkoholi- ja tupakkatuotteita ostavalta tarkistetaan henkkarit, jos hän VAIKUTTAA alle 30-vuotiaalta, PAITSI Alkossa, jossa pitää vaikuttaa 23-vuotiaalta. Ilmeisesti Alkon työntekijöitä koulutetaan iän arviointiin. Meitä muita myyjiä ei. Tämä lukee myös hyvin selvästi kaupoissa ja Alkoissa kassoilla, mutta jatkuvasti se tulee yllätyksenä ihmisille.

   Lainaa

  8. Tulos: +63 (183 ääntä)
   Tenavoita?? Ei kai kukaan oikeasti taivuta sitä noin?!

   Lainaa

  9. Tulos: +420 (430 ääntä)
   Tästä tuli mieleen kun viime äitienpäivänä ostin ärrältä jonkun Äiti-teema-arvan. Ei kysytty edes henkkareita, vaan myyjä nappasi arvan pois ja selitti tosi kärsivällisellä ja hiukan säälivällä äänellä : "Voi että ku sun pitäs olla täysikänen että voit ostaa tän. Otatko noi purkat kuitenki?"

   Lainaa

  10. tulppanaama 19.8.2014 6:17
   Tulos: +177 (213 ääntä)
   aija: Tenavoita?? Ei kai kukaan oikeasti taivuta sitä noin?!
   Toivottavasti ei kukaan muu kuin tässä kyseessä ollut henkilö. Tulee lähinnä mieleen joku uusi virtsankarkailuun tarkoitettu suoja: Tenavoi, valele alapäähän, ei yli- eikä läpivuotoja.

   Lainaa

  11. Tulos: +98 (140 ääntä)
   mitä se haittaa jos kysytään henkkarit? mult kysytää aina jos ei oo tuttu myyjä ja jos ny satuttais mopokorttii kysyyn ni näyttäsin ajokorttii ja kysyisin et kelpaaks tää. :D

   Lainaa

  12. Tulos: -85 (137 ääntä)
   Ikäraja energiajuomille. Suomi <3

   Lainaa

  13. Tulos: -35 (53 ääntä)
   Mun luokkalaiset virittää mopoa & kuuntelee sxrillexiä.

   Lainaa

  14. pers reikä 19.8.2014 7:38
   Tulos: +102 (138 ääntä)
   Onko tenavoi naisten versio sissijuustosta?

   Lainaa

  15. pers reikä 19.8.2014 7:41
   Tulos: -21 (69 ääntä)
   Garza: mitä se haittaa jos kysytään henkkarit? mult kysytää aina jos ei oo tuttu myyjä ja jos ny satuttais mopokorttii kysyyn ni näyttäsin ajokorttii ja kysyisin et kelpaaks tää.
   Eikös se "mopokortti" olekaan ajokortti?

   Lainaa

  16. Tulos: -57 (95 ääntä)
   Muistan kun viime vuonna tein poliisiasemalla hakemuksen henkilökortista ja virkailija kysyi: "haet varmaan alaikäisen henk. korttia". No olisiha se kiva 18-vuotiaana näyttää 18-20 vuotiaalta mutta ei sitten.

   Lainaa

  17. nakkisämpylä 19.8.2014 8:27
   Tulos: +101 (113 ääntä)
   pers reikä: Eikös se “mopokortti” olekaan ajokortti?
   Tarkoitettiin varmaan ihan aikuisten ajokorttia.

   Lainaa

  18. Tulos: +27 (67 ääntä)
   ylästeella oli jo partaa ja 16 vuotiaana melko tuuhea kokoparta. kätevästi pystyi itse hakemaan väkevätkin alkosta.

   Lainaa

  19. Tulos: +114 (134 ääntä)
   "Passissa on naisen nimi, mutta edessäni seisoo mies" -versio olis ollut hauskempi. Mutta joo vähän turha avautuminen tuosta aiheesta, lyhyempi ja vähemmän marttyyrimäisempi ois ollut hauskempi, itselleenkin voi yrittää nauraa.

   Lainaa

  20. Tulos: -2 (66 ääntä)
   Toisaalta, jos myyjä olisi voinut kuvitella Jussin reilusti yli 16-vuotiaaksi, niin ei hän mitään henkkareita olisi kysynyt... Eli siinä vaiheessa oletus on, ettei ostajalla ole kuin mopokortti. Energiajuomat ja niiden ikärajat ovat aiheuttaneet huvitusta meidänkin lähikaupassa. Avokilta (21v) kysytiin keväällä henkkareita energiajuomaa ostaessa, itseltäni (23v) pari kuukautta sitten. Huvittavaa hommassa oli se, että avokilta henkkareita kysynyt myyjä on myynyt hänelle joskus alkoholia kysymättä papereita, omassa tapauksessani myyjä oli luullut energiajuomaa siideriksi (onneksi, sillä ei sattunut olemaan lompakkoa (henkkarit siellä) matkassa). PS. Energiajuomilla ei ole mitään pakottavaa ikärajaa, eli kauppojen ei ole pakko valvoa ostajien ikää. PPS. Tenavoita-valittajat, oletteko koskaan kuuleet MURTEISTA?

   Lainaa

  21. Tulos: +104 (114 ääntä)
   Jonain päivänä sama tyyppi kirjoittaa innoissaan someen: "Kassalla kysyttiin henkkareita, oonko mä tosiaan niin nuoren näköinen??!? :D"

   Lainaa

  22. Tulos: +25 (97 ääntä)
   Turhasta asiasta taas tehty iso juttu, joka on kirjoitettu ärsyttävästi ja loppuun vielä laiton uhkaus, josta voisi ihan hyvin saada poliisit kotikäynnille. Menikös se nyt taas ihan vahvasti?

   Lainaa

  23. Tulos: +9 (15 ääntä)
   Tuli heti mieleen tää: http://www.feissarimokat.com/2012/09/tyhmaa-ja-epareilua/ En ymmärrä ihmisiä :'D

   Lainaa

  24. Pallireiska 19.8.2014 9:59
   Tulos: +70 (76 ääntä)
   trrr: Suomessa on ollut jo pitkään voimassa laki, jonka mukaan alkoholi- ja tupakkatuotteita ostavalta tarkistetaan henkkarit, jos hän VAIKUTTAA alle 30-vuotiaalta, PAITSI Alkossa, jossa pitää vaikuttaa 23-vuotiaalta. Ilmeisesti Alkon työntekijöitä koulutetaan iän arviointiin. Meitä muita myyjiä ei. Tämä lukee myös hyvin selvästi kaupoissa ja Alkoissa kassoilla, mutta jatkuvasti se tulee yllätyksenä ihmisille.
   Ei tuollaista missään laissa lue. Se on PTY:n jäsenten (eli isojen ruokaketjujen) keskinäinen sopimus. Ei velvoita muita mihinkään. Ja koskee vain tupakkia ja alkoholia, ei mitään itse keksittyjä k-16-rajoja. Ei henkkareita tarvitse lain mukaan kysyä keneltäkään. Laki kieltää vain alaikäiselle myymisen.

   Lainaa

  25. Tulos: -8 (16 ääntä)
   trrr: Suomessa on ollut jo pitkään voimassa laki, jonka mukaan alkoholi- ja tupakkatuotteita ostavalta tarkistetaan henkkarit, jos hän VAIKUTTAA alle 30-vuotiaalta, PAITSI Alkossa, jossa pitää vaikuttaa 23-vuotiaalta. Ilmeisesti Alkon työntekijöitä koulutetaan iän arviointiin. Meitä muita myyjiä ei.
   No ei se loppupeleissä kovin pitkään ole ollut voimasssa tuo laki, koska tuli voimaan vuoden 2013 alussa.

   Lainaa

  26. Tulos: +70 (72 ääntä)
   24v…: Tästä tuli mieleen kun viime äitienpäivänä ostin ärrältä jonkun Äiti-teema-arvan. Ei kysytty edes henkkareita, vaan myyjä nappasi arvan pois ja selitti tosi kärsivällisellä ja hiukan säälivällä äänellä : “Voi että ku sun pitäs olla täysikänen että voit ostaa tän. Otatko noi purkat kuitenki?”
   Näytithän henkkarit, että sait arvan ostettua? Saithan? Niin toivoisin, että sait sen ostettua >_</

   Lainaa

  27. Tulos: +15 (45 ääntä)
   [email protected]: Jonain päivänä sama tyyppi kirjoittaa innoissaan someen: “Kassalla kysyttiin henkkareita, oonko mä tosiaan niin nuoren näköinen??!? :D”
   Itse olen melkein 40 ja yhä vaiheessa jossa paperien kysyminen ärsyttää eikä ilahduta.

   Lainaa

  28. Päällikkö 19.8.2014 10:27
   Tulos: +18 (34 ääntä)
   trrr: Suomessa on ollut jo pitkään voimassa laki, jonka mukaan alkoholi- ja tupakkatuotteita ostavalta tarkistetaan henkkarit, jos hän VAIKUTTAA alle 30-vuotiaalta, PAITSI Alkossa, jossa pitää vaikuttaa 23-vuotiaalta. Ilmeisesti Alkon työntekijöitä koulutetaan iän arviointiin. Meitä muita myyjiä ei. Tämä lukee myös hyvin selvästi kaupoissa ja Alkoissa kassoilla, mutta jatkuvasti se tulee yllätyksenä ihmisille.
   No ei todellakaan ole tollasta lakia voimassa! Nuo on kaupan itse käyttöönsä ottamia ohjeistuksia, jolla pyrkivät varmistumaan, ettei alle 18-vuotiaille myydä kiellettyjä tuotteita. Tuo, että esim. energiajuomaa ei myydä alle 16-vuotiaille ei myöskään perustu lakiiin. Itse asiassa tuosta voisi kauppa mahdollisesti saada haasteen oikeuteen syrjinnästä. Ikä on yksi niistä seikoista, jonka perusteella ei ole lupa syrjiä asiakkaitakaan.

   Lainaa

  29. Tulos: +54 (56 ääntä)
   trrr: Suomessa on ollut jo pitkään voimassa laki, jonka mukaan alkoholi- ja tupakkatuotteita ostavalta tarkistetaan henkkarit, jos hän VAIKUTTAA alle 30-vuotiaalta, PAITSI Alkossa, jossa pitää vaikuttaa 23-vuotiaalta. Ilmeisesti Alkon työntekijöitä koulutetaan iän arviointiin. Meitä muita myyjiä ei. Tämä lukee myös hyvin selvästi kaupoissa ja Alkoissa kassoilla, mutta jatkuvasti se tulee yllätyksenä ihmisille.
   Ei se mikään LAKI ole, vaan kauppojen käytäntö. Laki kieltää tupakan ja mietojen alkoholijuomien myynnin alle 18-vuotiaille ja väkevien alkoholijuomien myynnin alle 20-vuotiaille. Alkoholin ja tupakan myynnistä näitä ikärajoja nuoremmille tulee seuraamuksia. Lisäksi laki kieltää alkoholin myynnin humalaiselle, toisaalta ainakaan vielä ei kaupan kassalla puhalluteta. Mihinkään paperien kysymiseen laki ei ota kantaa, vaikka sitten henkilö näyttäisi alle 30-vuotiaalta tai 50-vuotiaalta tai hänellä on punainen paita tai viikset tai olkihattu, tai on juhlapyhän aatto tai syyskuun kolmas torstai. Ei siinä ole kyse mistään henkilöllisyyden tai iän todistamisesta LAIN vuoksi, vaan siksi, että kauppa varmistaa, ettei syyllisty rikokseen. Jos asiakkaalla ikää on, mitään rikosta ei ole tapahtunut, vaikka ilman papereita myytäisiinkin. Ainostaan tyänantajan puolelta myyjä voi joutua vaikeuksiin, jos ei kaupan omia ohjeita noudata, mitkä ne sitten ovatkaan. (Toisaalta myyjällä on oikeus kieltäytyä myymästä asiakkaalle yhtään mitään, jos katsoo sen aiheelliseksi. On yleinen harhakäsitys, että laki jotenkin velvoittaisi myymään. Mitään.)

   Lainaa

  30. Tulos: +34 (42 ääntä)
   Nämä henkkareiden kysymiset jaksaa kyllä aina huvittaa ja ihmetyttää, kun itselleni on ihan sama kysytäänkö niitä vai ei.Ysätävni seurassa saa aina kuulla marinaa siitä, että häneltä kysytään papreit kaupassa ja Alkossa ja minulta ei. Tämä siis alkoi jo siihen aikaan kun paperit piti kysyä, jos henkilö vaikuttaa alle 18-vuotiaalta. Nykyään olen muutaman kerran kaverilta kysynyt marinan alkaessa leikkimielisesti, että eikö se ole vaan hyvä että hän näyttää nuorelta ja eikö minun pitäisi loukkaantua kun automaattisesti olettavat minun olevan yli 30-vuotias. Olemme siis molemmat naisia, ikäeroa on tasan viikko ja ikää reilusti alle 30 :D

   Lainaa

  31. Tulos: +32 (44 ääntä)
   foo: Itse olen melkein 40 ja yhä vaiheessa jossa paperien kysyminen ärsyttää eikä ilahduta.
   En ole ikinä ymmärtänyt miten voi paperien kysyminen ärsyttää. Se s-kortin kysyminen kyllä hieman ärsyttää välillä, mutta en siitäkään lähde kassalla tai muualla valittamaan.

   Lainaa

  32. Tulos: +26 (54 ääntä)
   Ilmeisesti Jussin henkinen ikä on siellä alle 18v mutta kassa oli myöskin tässä kohtaa se urpo. Ikinä ei saa tuomita ulkonäköä ennen kuin on ne paperit nähnyt... Muistan elävästi sen kun olin vain siskoni mukana alkossa (minä silloin 23v, sisko 21v) ja hän sitten päätyi ostamaan jotain bileisiin. Kassa oli nähnyt kun olimme jutelleet ja kun siskoni meni kassalle niin myyjä töykeästi kysyi "saisko sitten henkkarit". Noh, tämän jälkeen kassamyyjä kääntyi tuijottamaan minua tosi ylimielisesti naamalla "sä et varmasti oo" ja tiuskas jotain suuntaan "ja mä tarviin sit sunkin henkkarit kun te ootte samaa seuruetta ja en voi myydä jos sulla ei riitä ikä"... minäpä ojensin henkkarit kaikessa rauhassa ja oli kivaa katsoa kun myyjän naama oikein venähti kun tajusi että minä olin se vanhempi meistä :D Sen jälkeen myyjä tyytyi vaan mumisemaan hinnan eikä edes sanonut heippa tai mitään sen jälkeen. Niin, ylimielisyys ja asenne "kyllä mä tiedän tämän" kostautuu.

   Lainaa

  33. harmaahärpäke 19.8.2014 13:30
   Tulos: +20 (40 ääntä)
   Elämän kovin koettelemus, yksi arkinen päivä joutua vilauttamaan henkkareita kassalla, sieluun jää syvä ja pitkään verestävä haava, kun tilanteen yhteydessä mainitaan mopokortti. Jos näin on tilanne, voi onnitella itseään siitä, ettei ole joutunut elämässään kohtaamaan yhtään todellista ongelmaa. Reaktio tuohon tilanteeseen tosin saa epäilemään selviytymiskykyä jonkin oikean kiperän tilanteen edessä.

   Lainaa

  34. ärsyttävä tapa 19.8.2014 13:40
   Tulos: +60 (64 ääntä)
   Multa kysyttiin kerran "onko niitä papereita vai "jäikö autoon"..." :D Täytän kohta 30-vuotta ja olin kyseisessä liikkeessä ensimmäistä kertaa elämässäni. Ja henkkarit oli siinä sormien alla lompakossa. Todella epäkohteliasta myyjältä.

   Lainaa

  35. Tulos: +37 (49 ääntä)
   pers reikä: Eikös se “mopokortti” olekaan ajokortti?
   Mopokortti on mopokortti ja ajokortti on ajokortti. Vai kutsutko itse sitä ehkä autolla-ajokortiksi? Tai autokortiksi? Mutta voi Jussi "vanha" 21-vee. Aina yhtä noloa, kun joku just-ja-just 20-vuotias jaksaa nostaa ison metelin siitä, kuinka hän on jo niinkin vanha, hei daa! Ja jaksaa vielä olla noin katkera asiasta, voi tsiisus.

   Lainaa

  36. Tulos: +65 (69 ääntä)
   Henkkareiden kysymisessä ei juurikaan ärsytä muu kuin juurikin tuo myyjän nenänvarttapitkin mulkoilu ja se että äänestä kuulee että hän niin haluais nyt kerrankin saada jonkun kiinni kellä ei oo henkkareita (-> tavataan huomattavan paljon hieman vanhemmissa myyjissä)

   Lainaa

  37. Tulos: +20 (28 ääntä)
   (Toisaalta myyjällä on oikeus kieltäytyä myymästä asiakkaalle yhtään mitään, jos katsoo sen aiheelliseksi. On yleinen harhakäsitys, että laki jotenkin velvoittaisi myymään. Mitään.)
   Liike saa valita asiakkaansa, mutta valinta ei saa perustua tiettyihin asioihin, kuten etniseen alkuperään, uskontoon yms. Laissa nuo on lueteltu. Muistaakseni ikä kuului niihin asioihin. Sinänsä ymmärrän, miksei esimerkiksi energiajuomia tai sytkäreitä myydä lapsille. Enpä tiedä, mitä käräjäoikeus päättäisi, jos lapsen vanhemmat nostaisivat tuosta syrjintäsyyteen. Ja toiseen asiaan. Ajokortti se mopokorttikin on. Samoin traktorikortti on ajokortti. Moottoripyöräkorttikin on ajokortti. Minulla on henkilöautokortti, jota myös ajokortiksi kutsutaan. Ja jos tarkkoja ollaan, niin ajokortti ei ole virallinen henkilöllisyyden todistuskortti. Kaupat hyväksyvät sen henkilöllisyyden osoittamiseen ihan hyvää hyvyyttään.

   Lainaa

  38. Tulos: +29 (37 ääntä)
   japile: Ikäraja energiajuomille. Suomi
   Energiajuomat pitäis kieltää lailla.

   Lainaa

  39. Tulos: +30 (38 ääntä)
   No enpä tiedä, itseäni tuo kyllä yleensä naurattaa. Siis tosiaan Alkon kassa on avautunut mahdollisimman töykeästi että "eikö neiti tiedä että kaikilta alle 25-vuotialta kysytään". En ole ollut senikäinen kohta vuosikymmeneen enkä kyllä neitikään. Mutta nauroin vain kun kaivoin sitä autolla-ajokorttia tai mikä nyt onkaan esiin, ja lopulta kassakin nauroi. Toisaalta tietysti olisi kivempi jos kaupat sopisivat samantien että kaikilta kysytään ja aina, tai sitten vain pelkästään lapsilta. Itseltäni kysytään paperit aika usein joten pidän ne mukana, mutta mieheltäni ei yhtään koskaan. Sitten kun kerran kysyttiin eikä tämä ollut tietenkään niitä tuonut niin olikin hauska tilanne; hihnalla viikon ruoka-ostokset ja tyyliin kaksi kaljaa, itselläni tosiaan paperit messissä joista käy ilmi että olen yli 18 vaikka jaettuna kahdella meille molemmille, ja olemme selkeästi pari -ei kai se ole ihan hirveän todennäköistä että puuma ostaisi alaikäiselle (omituisen vanhan näköiselle)poikaystävälle viikon safkat ja saunaoluen. Siinä jotenkin tuli tunne että myyjä kettuili koska pystyi.

   Lainaa

  40. Tulos: +8 (18 ääntä)
   trrr: Suomessa on ollut jo pitkään voimassa laki, jonka mukaan alkoholi- ja tupakkatuotteita ostavalta tarkistetaan henkkarit, jos hän VAIKUTTAA alle 30-vuotiaalta, PAITSI Alkossa, jossa pitää vaikuttaa 23-vuotiaalta. Ilmeisesti Alkon työntekijöitä koulutetaan iän arviointiin. Meitä muita myyjiä ei. Tämä lukee myös hyvin selvästi kaupoissa ja Alkoissa kassoilla, mutta jatkuvasti se tulee yllätyksenä ihmisille.
   nii no alkoholi on vähän eri asia ku energiajuoma. vai pitääkö energiajuoman ostajajakin näyttää yli 30 vuotiaalta?

   Lainaa

  41. Tulos: +8 (12 ääntä)
   multa on noin 90% kysytty paperit, eli ne on aina mukana, kaveri joka on kuukauden vanhmepi, ei oo kysytty kertakaan, ja sillä hirvee ikäkriisi "näytänkö mie niin vanhalta?" (ollaan reilusti siis yli 20) ja mun vanhemmalta serkulta kysyttiin paperit (kohta 30), ja mun siskolta joka on tätä serkkuu nuorempi ni ei kysytty papereita. sillekki tuli ikäkriisi :D itelle on ainakin iha sama kysytäänkö niitä vai ei. tutut myyjät ei kysy, mut muualla kysyy. ihan hyvä vaa jos näyttää sen verran nuorelta että kysytään.

   Lainaa

  42. Tulos: +14 (16 ääntä)
   trrr: Suomessa on ollut jo pitkään voimassa laki, jonka mukaan alkoholi- ja tupakkatuotteita ostavalta tarkistetaan henkkarit, jos hän VAIKUTTAA alle 30-vuotiaalta, PAITSI Alkossa, jossa pitää vaikuttaa 23-vuotiaalta. Ilmeisesti Alkon työntekijöitä koulutetaan iän arviointiin. Meitä muita myyjiä ei.
   Se ei ole laki, vaan se sääntö on Päivittäiskauppatavara ry:n suositus, lain kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

   Lainaa

  43. Tulos: +17 (33 ääntä)
   Ainoastaan mopoikäiset jonnet ostavat energiajuomia, joten mopokortin kysyminen oli ihan aiheellista.

   Lainaa

  44. Tulos: +37 (37 ääntä)
   Dr. Dummy: Siksi ei kannata ajaa partaa.
   Hieno vinkki hermanni. Mä oon 27 ja parta ei kasva vieläkään.

   Lainaa

  45. Tulos: +11 (15 ääntä)
   34ge: Muistan kun viime vuonna tein poliisiasemalla hakemuksen henkilökortista ja virkailija kysyi: “haet varmaan alaikäisen henk. korttia”. No olisiha se kiva 18-vuotiaana näyttää 18-20 vuotiaalta mutta ei sitten.
   Minusta on mukavaa näyttää näin kaksikymppisenä 16 vuotiaalta :) En halua olla aikuinen.

   Lainaa

  46. Tulos: +14 (18 ääntä)
   trrr: Suomessa on ollut jo pitkään voimassa laki, jonka mukaan alkoholi- ja tupakkatuotteita ostavalta tarkistetaan henkkarit, jos hän VAIKUTTAA alle 30-vuotiaalta, PAITSI Alkossa, jossa pitää vaikuttaa 23-vuotiaalta. Ilmeisesti Alkon työntekijöitä koulutetaan iän arviointiin. Meitä muita myyjiä ei. Tämä lukee myös hyvin selvästi kaupoissa ja Alkoissa kassoilla, mutta jatkuvasti se tulee yllätyksenä ihmisille.
   Paitsi että tässä oli kyseessä energiajuomat ja niiden 16v ikäraja. Vai kehotetaanko siinäkin tapauksessa tarkastamaan paperit alle 30 vuotiailta? :P

   Lainaa

  47. Tulos: +3 (7 ääntä)
   trrr: Suomessa on ollut jo pitkään voimassa laki, jonka mukaan alkoholi- ja tupakkatuotteita ostavalta tarkistetaan henkkarit, jos hän VAIKUTTAA alle 30-vuotiaalta, PAITSI Alkossa, jossa pitää vaikuttaa 23-vuotiaalta. Ilmeisesti Alkon työntekijöitä koulutetaan iän arviointiin. Meitä muita myyjiä ei. Tämä lukee myös hyvin selvästi kaupoissa ja Alkoissa kassoilla, mutta jatkuvasti se tulee yllätyksenä ihmisille.
   Ei ole laki, vaan päivittäistavarakauppa ry'n yhteinen sopimus.

   Lainaa

  48. Tulos: -20 (24 ääntä)
   Kauppa ei käsittääkseni ole oikeutettu rajoittamaan tuotteiden myyntiä tuolla tavalla. Sama kun kiellettäisiin muslimeita vessaparen osto. Tai miehiltä pesuaineiden ostaminen. Kauppa ei ole oikeutettu valikoimaan asiakkaitansa muun, kuin käytöksen perusteella (eli esim näpistely tai riehuminen).

   Lainaa

  49. Tulos: +2 (12 ääntä)
   riesa: Mopokortti on mopokortti ja ajokortti on ajokortti. Vai kutsutko itse sitä ehkä autolla-ajokortiksi?
   No mopokortti on tosiaan ajokortti ihan siinä kuin se "autolla-ajokorttikin".

   Lainaa

  50. Tulos: +1 (13 ääntä)
   Oisko tän pitäny olla jotenkin hauskakin? Arkipäivää meille jokaiselle nuoren näköiselle yli parikymppiselle.

   Lainaa

  51. Tulos: +15 (17 ääntä)
   Nonnu: Oisko tän pitäny olla jotenkin hauskakin? Arkipäivää meille jokaiselle nuoren näköiselle yli parikymppiselle.
   hauskuus oli se ku toi raivos siit. :D

   Lainaa

  52. Tulos: +12 (16 ääntä)
   pers reikä: Eikös se “mopokortti” olekaan ajokortti?
   joo mut sitä kutsutaa mopokortiks ja tota autokorttii ajokortiks.

   Lainaa

  53. Tulos: +20 (20 ääntä)
   Itseltäni muutama vuosi takaperin tupakkia ostaessa myyjä kysyi että olenko täyttänyt jo 16 :D Se tilanne oli hiukan huvittava :D mutta yleisesti ottaen ei ainakaan ärsytä jos kysytään henkkareita. Ihmettelin kovin kylläkin kun tänä kesänä magnumin jäätelö missä on samppanjaa oli joissakin kaupoissa k-18 merkinnällä..

   Lainaa

  54. Tulos: +11 (13 ääntä)
   Isäni entiseltä naisystävältä kysyttiin kerran paperit Alkossa. Hän siis oli yli nelikymppinen.

   Lainaa

  55. Tulos: +24 (48 ääntä)
   Jonnet: Lainaa
   Huoh, ettekö te apinat tiedä että miksi niitä henkkareita kysellään? Vaikka olisi tuttu ostamassa alkoholia tai tupakkatuotteita ja tiedät hänen olevan yli 18v niin et voi koskaan tietää, onko kaupassa lurkkimassa tarkastaja, joka pahimmassa tapauksessa mäjäyttää myyjälle suuren sakon siitä, että ei ollut kysynyt henkilöllisyyspapereita alle 30 vuotiaan näköiseltä. Monesti porukka alkaa valittaa, kun olen kysyny papereita uudestaan ja uudestaan vaikka tulis 10minuutin välein ostamaan uudestaan olutta, mut kun ei millään tajuta sitä, että kassahenkilöstöä ei kiinnosta v*ttuakaan, että minkä ikänen ostaja on, kuhan sil on ne paperit, että ite ei joudu kuseen siitä, että on a) jättänyt kysymättä paperit b) pahimmassa tapauksessa myynyt alaikäiselle c) tarkastaja on ollut kassajonossa/lurkkimassa jossain hyllyn takana piilossa ja nähny kaiken ja sakottaa siitä myyjää ja vielä pahemmassa tapauksessa liike menettää myyntiluvat (ja varmasti on työpaikka sen jälkeen siinä lafkas, tai sen jälkeen varmasti on haluttu ihminen työmarkkinoilla?) Ja tosiaan, sitä, että henkkareita kysytään, jos näytät alle 30 vuotiaalta mainostetaan joka kaupassa ovella, kassalla, liikkeen sisällä alkoholihyllyjen luona ja kaikissa se on näkyvillä kissan kokosin kirjaimin, että jos myyjä kysyy henkkareita ja niitä ei ole niin myyjä ei sillon myy tuotetta, eikä siinä auta jossittelut ja mitkään selittelyt tai paras "ootko tosissas" "no perkele olen!" Ei ne henkkarit niin paljoa paina kulettaa mukana. Parhaimpia on nämä 92-94 syntyneet jantterit, jotka alkaa esittämään kovista ja ollaan niin vanhaa, ja sanovat että "kysyt sä multa paperit?????" "no kysyn ja tulen kysymään vielä päälle vuosikymmenen, et deal wirth it!" Peace Terveisin Kassamyyjä

   Lainaa

  56. ex-kassaneiti 19.8.2014 22:18
   Tulos: +40 (44 ääntä)
   Mitenkään puolustelematta kassan mopokortti-heittoa, ihmisten iän arvioiminen on yllättävän hankalaa! Varsinkin jos kaupalla on omia ikärajoja esim. energiajuomissa tai liköörisuklaissa, voi olla korkea kynnys lähteä kysymään papereita sellaisen takia. Itselläni oli aina hirveä ahdistus, jos tyyppi näytti mielestäni siltä, että saattaa olla mitä vain 20-40-ikävuoden väliltä, koska silloin pitäisi kysyä paperit, mutta jos se sattuukin olemaan 40, niin se on jo vähän noloa kysyä niitä. Omina kassa-aikoinani, kun kolmenkympin sääntö oli juuri tullut voimaan, kysyin henkkarit mm. 40-vuotiaalta, vaikkakin hyvin säilyneeltä aasialaisnaiselta, pistin jonkun päälle kolmekymppisen hakemaan henkkarit autosta, kun tämä olisi ostanut olutlavan ja kysyin joltain 25-vuotiaalta henkkarit, kun tämä oli ostamassa tiramisua. Ei kassoistakaan ole kiva kysellä papereita aikuisilta ihmisiltä. Yrittäkää suhtautua ymmärtäväisesti.

   Lainaa

  57. Tulos: +31 (33 ääntä)
   Huoh: Huoh, ettekö te apinat tiedä että miksi niitä henkkareita kysellään? Vaikka olisi tuttu ostamassa alkoholia tai tupakkatuotteita ja tiedät hänen olevan yli 18v niin et voi koskaan tietää, onko kaupassa lurkkimassa tarkastaja, joka pahimmassa tapauksessa mäjäyttää myyjälle suuren sakon siitä, että ei ollut kysynyt henkilöllisyyspapereita alle 30 vuotiaan näköiseltä.
   Ei muuten pidä paikkaansa. Kauppa voi saada sakot tai menettää myyntiluvat, jos asiakas jolle myydään alkoholia/tupakkaa on _alaikäinen_. Siis alle 18 (Alkossa 18/20). Ei siksi, että kassa ei kysynyt papereita täysi-ikäiseltä ihmiseltä. Mikään laki kun ei velvoita kyselemään papereita esim. 21- tai 25-vuotiaalta, se on ihan kaupan ja myyjän vastuulla varmistaa, että alaikäisille ei myydä ja piste. Alaikäiselle myynnistä tai myynnin yrityksestä kärähtäneen kaupan myyntilupa voidaan peruuttaa määräajaksi esim. viikoksi, ja onhan noita tapauksia ollutkin. Sanoohan sen järkikin että "alle 30-vuotiaan näköinen" on subjektiivinen asia eikä sen perusteella voitaisikaan ketään lähteä sakottamaan tai myyntilupia viedä. Muutenhan kassa joutuisi kysymään paperit ihan kaikilta, iästä riippumatta, ihan siltä varalta jos tarkastaja sattuu olemaan sitä mieltä, että joku ei näytä yli 30-vuotiaalta. "Jaa, vai 45-vuotias, no niinhän siinä ajokortissa näköjään lukee. No mutta MINUN mielestäni hän näyttää alle 30-vuotiaalta, mitä nyt vähän harmaita hiuksia, joten sinä tyttö saat nyt isot sakot ja kaupalta menee myyntilupa kun et kysynyt papereita!"

   Lainaa

  58. Tulos: +19 (25 ääntä)
   Hauska et monet ottaa kysymisen jotenki ylimielisenä vittuiluna. :) myyjän on vaan parempi kysyä, ikää on oikeasti välillä mielettömän hankalaa arvioida ja jonossa seuraavat asiakkaat voivat aina laittaa kärkästä palautetta, jos heidän mielestään nuoren näköiseltä asiakkaalta ei kysytä papereita. Sit saa kusta ja paskaa ja helvetin tulta niskaan. Ite kysyn vakkareiltakin aina vaikka osaisin jo sotun ja kortin vanhenemispäivän ulkoa, ja luojan kiitos meillä asiakkaat ymmärtävät.

   Lainaa

  59. Tulos: +10 (10 ääntä)
   trrr: Suomessa on ollut jo pitkään voimassa laki, jonka mukaan alkoholi- ja tupakkatuotteita ostavalta tarkistetaan henkkarit, jos hän VAIKUTTAA alle 30-vuotiaalta, PAITSI Alkossa, jossa pitää vaikuttaa 23-vuotiaalta. Ilmeisesti Alkon työntekijöitä koulutetaan iän arviointiin. Meitä muita myyjiä ei. Tämä lukee myös hyvin selvästi kaupoissa ja Alkoissa kassoilla, mutta jatkuvasti se tulee yllätyksenä ihmisille.
   Myönnän ensimmäisenä, että tämä kaupan kassa ei jaksa vaivautua kysymään papereita jos ostaja vaikuttaa 29-vuotiaalta. Jos parta ei kasva ja päällä on neonvihreä Jack Daniel's-paita niin sitten.

   Lainaa

  60. Tulos: +2 (12 ääntä)
   21 v. mies näytti viistoistakesäseltä. Voi voi. Alapeukku tuli multa kyllä, joillain on hitusen isompiakin ongelmia ja vitutuksen lähteitä.

   Lainaa

  61. Tulos: +10 (10 ääntä)
   ei nyt tarkotus kuulostaa taas joltakin, joka valittaa siitä että paperit kysytään. Ajattelin vaan kysästä, kun kassa henkilökuntaa kommenteissakin, että miksi useammassa kaupassa jossa käyn säännöllisesti kysytään poikkeuksetta paperit jos ostan saunakaljan tai pari tai muuten vaan vaikka pari ulkomaalaista erikoisolutta. mutta 12 tai 24 packin ostaessa ei juuri koskaan. ja muutenkin erikoinen linjaus joillakin sama kassaneiti myi ensin kontin kaljaa kysymättä papereita, mutta 5 min. kuluttua tuli kysymään papereita kun pelasin pelikonetta :) niin ja alkoissa varmaan koulutetaan henkilökuntaa iän havaitsemiseen, sillä esim 16v täysparran kanssa kysyttiin kun kaupoissa ei koskaan ja nyt viimeiset kolmevuotta 20-23 vuotiaana ei olla alkossa taidettu kysyä kuin kerran.

   Lainaa

  62. Tulos: +15 (15 ääntä)
   tepapa: ei nyt tarkotus kuulostaa taas joltakin, joka valittaa siitä että paperit kysytään. Ajattelin vaan kysästä, kun kassa henkilökuntaa kommenteissakin, että miksi useammassa kaupassa jossa käyn säännöllisesti kysytään poikkeuksetta paperit jos ostan saunakaljan tai pari tai muuten vaan vaikka pari ulkomaalaista erikoisolutta. mutta 12 tai 24 packin ostaessa ei juuri koskaan. ja muutenkin erikoinen linjaus joillakin sama kassaneiti myi ensin kontin kaljaa kysymättä papereita, mutta 5 min. kuluttua tuli kysymään papereita kun pelasin pelikonetta niin ja alkoissa varmaan koulutetaan henkilökuntaa iän havaitsemiseen, sillä esim 16v täysparran kanssa kysyttiin kun kaupoissa ei koskaan ja nyt viimeiset kolmevuotta 20-23 vuotiaana ei olla alkossa taidettu kysyä kuin kerran.
   Erikoisella kassaneidillä on erikoiset linjaukset. Eihän noin pitäis tosiaankaan tehdä, mutta eihän sitä jokanen kassahenkilö teekään. Mutta kaupan kassa tuntuu olevan ainoa paikka, missä ihmiset ei halua jostain syystä näyttää ikäistään nuoremmalta. Muutenhan nuoruutta ihannoidaan ympäri maailmaa. Ja pitää vielä sanoa, Jussi 21-vuotiaalle, ettei ole kassan vika jos Jussi näyttää vielä teini-ikäiseltä, eihän?

   Lainaa

  63. Tulos: +26 (26 ääntä)
   Silloin kun kauppojen kolmekymppissääntö oli vielä tuore ja hyvinkin paljon tapetilla, kävin alkosta viinipulloa ostamassa ja tapani mukaan (aina alkossa asioidessani) iskin henkkarit tiskiin. Myyjä ei edes katsonut niitä vaan heti rupes että "joo se on vaan tuo päivittäistavarakauppa ketä kolmekymppisiltä kysyy, meillä alle kaksvitosilta" Ikää oli silloin 22, mutta monesti olen kuullut näyttäväni vanhemmalta (tupakointi on pahasta!), joten en ottanut tosta pahemmin itteeni, mut kyllä vois asiakaspalvelijat vähän miettiä mitä suustaan päästää. Itsekin kaupassa työskentelevänä ei tulisi mieleenkään ruveta asiakkaiden ulkoista olemusta kommentoimaan tai edes vihjailemaan mitään, se on sitä ammattitaitoa osata pitää turpansa kiinni oikealla hetkellä :) Yksinkertainen "saisinko nähdä henkkarit" ei pitäisi ketään suututtaa, ja jos suututtaa niin johtoportaaseen sitten valitusta että myyjät kiusaa. Myyjä saa tästä kiitokset (:

   Lainaa

  64. yli opisto hörho 20.8.2014 11:23
   Tulos: +22 (22 ääntä)
   Alentuvasti käyttäytyvät myyjät ovat niin suurta syöpää. Helposti menee päivä pilalle. Parikymppisenä menin uudenvuoden aikaan ostamaan raketteja eräästä ns. työkalukaupasta, ja kun myyjältä kysyin että onko vielä varastossa tavaraa jäljellä, niin tämä about keski-ikäinen mies sitten virnisti ja sanoi "kyllähän sitä on jäljellä mutta ei sulle ennen kuin olet tarpeeksi vanha". Vilautin henkkareita ja kysyin että mitenköhän vanha vielä pitäisi olla, ja virne suli pois ja asenne muuttui. Raketit jäi kyllä siitä kaupasta ostamatta. Vähän sama juttu kuin eräs vanhempi rouva ruokakaupan kassalla joka ikinen kerta kun ostin tupakkaa pyysi tietysti henkkareita ja tutki ja käänteli niitä ja tarkisti hologrammeja yms ikäänkuin olisi varma että ne on väärennetyt. Olen itse aloittamassa liiketalouden opintoja tänäsyksynä ja ollut työharjoitteluissa erinäisissä kaupoissa joten tiedän kyllä mikä on asiallista käytöstä myyjältä ja mikä ei. Toisinaan näkee näitä myyjiä jotka muodostavat sen ennakkokäsityksen asiakkaasta ennen kuin henkilö ehtii edes avata suutaan, eikä siinäkään mtn jos osattaisiin pyytää anteeksi. Mutta kun ei osata. Huonolla tuurilla se vaikuttaa suoraan liikkeen maineeseen. En ole siellä työkalukaupassa käynyt sen raketti-episodin jälkeen kertaakaan.

   Lainaa

  65. Tulos: +10 (16 ääntä)
   Siis aivan kamalaa! Tekstistäsi huokuu se miten NÖYRYYTTÄVÄÄ ja USKOMATTOMAN TÖRKEÄÄ käytöstä tämä KASSANAINEN on sinulle osoittanut! Voi sinua AIKUISTA MIESTÄ, voimia ja jaksamisia!

   Lainaa

  66. Tulos: -1 (1 ääni)
   mortal1ty: empiirisissä kokeiluissa olen havainnut että sänki saa olla vähintään viikon vanha että sillä on haluttu vaikutus, yhtään lyhyempi sänki ja aivan varmasti kysytään paperit jos ostosten joukossa on mitään millä on minkäänlaista ikärajaa.
   Niin. Kylmäsotahan loppui vasta vuonna 1991, joten jos olet alle 30v tai hieman yli, niin totta kai kassat kysyy henkkareita.

   Lainaa

  67. Tulos: +9 (9 ääntä)
   Rankeli: Isäni entiseltä naisystävältä kysyttiin kerran paperit Alkossa. Hän siis oli yli nelikymppinen.
   Alko kysyy papereita välillä tarkistaakseen asiakkaan kunnon. Varsinkin rähjäisiltä ja hieman vanhalle viinalle haisevilta kysytään aina. Liian humalainen ei sitä korttia saa kaivettua yhtä huolettomasti kuin selvinpäin oleva.

   Lainaa

  68. Tulos: +11 (11 ääntä)
   Multa ei kysytä varmaan koskaan papereita, kun olen mieheni kanssa liikkeellä. Ei kaupassa, jos maksan ruokaostokset ja miehet tupakat, eikä alkoholia ostaessa kuin ehkä Alkossa. Ja näin on ollut jo muutaman vuoden. Ainoastaan samanikäisten tai nuorempien naispuolisten kavereiden kanssa ollessani saatetaan papereita kysyä. Siksi hämmennyin aika lailla, kun kerran bussikuski kysyi kertalippua ostaessani, että aikuisten vai lasten lippu. Olen 21.

   Lainaa

  69. Sulkapallo 21.8.2014 0:54
   Tulos: -7 (9 ääntä)
   trrr: Suomessa on ollut jo pitkään voimassa laki, jonka mukaan alkoholi- ja tupakkatuotteita ostavalta tarkistetaan henkkarit, jos hän VAIKUTTAA alle 30-vuotiaalta, PAITSI Alkossa, jossa pitää vaikuttaa 23-vuotiaalta. Ilmeisesti Alkon työntekijöitä koulutetaan iän arviointiin. Meitä muita myyjiä ei. Tämä lukee myös hyvin selvästi kaupoissa ja Alkoissa kassoilla, mutta jatkuvasti se tulee yllätyksenä ihmisille.
   Itseasiassa papereita pitäisi kysyä kaikilta, jotka näyttävät alle 30 vuotiailta.

   Lainaa

  70. Tulos: +12 (12 ääntä)
   No kylläpä taas ihmiset ottaa tosissaan. Ehkäpä tuo oli vähän virne suupielessä kirjotettu :D

   Lainaa

  71. Tulos: -4 (6 ääntä)
   Boss93: Sokea kassatäti vai lökäpöksy parikymppinen? Siinäpä pulma! Jussin vaatteet esille!
   Voisitko vaan mennä pois? Ärsytät kaikkia!

   Lainaa

  72. Tulos: -1 (3 ääntä)
   trrr: mortal1ty
   että oikein LAKI, näytähän ihmeessä lakiteksti joka näin sanoo

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  Avainsanat: ikä, henkilötodistus, mopokortti, nuori, energiajuoma, ikäraja