Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Maksuhäiriö

"Miten voi olla näin p*ska tuuri?!"
Maksuhäiriö

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 171 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. miinaharava 13.4.2013 1:16
      Tulos: +2220 (2256 ääntä)
      Hernekeittopurkki maksaa alle euron, lähtee nälkä paremmin kuin tikkareilla. T. opiskelija

      Lainaa

    2. Tulos: +376 (452 ääntä)
      Hyvin ymmärrän jennin tuskan. Lapsi saalistaa lompakkoni aina tilaisuuden tullen ja viimeksi maksuavain löytyi kaminasta!

      Lainaa

    3. Tulos: +333 (403 ääntä)
      voin kuvitella tilanteen kun noora ja samuli noukkivat kolikkoa hädissään hyllyjen alta :D

      Lainaa

    4. Tulos: -330 (884 ääntä)
      Kannattas opiskelijana jättää se bissen juominen, niin ei tarvii valittaa kun ei ole ruokaan varaa

      Lainaa

    5. ...ääliö 13.4.2013 1:38
      Tulos: +394 (518 ääntä)
      Miksei pokemonkortti käy? Ei kai vaan kassaneiti huoli vain digimonkortteja? Kamalaa syrjintää!!!

      Lainaa

    6. Tulos: +744 (826 ääntä)
      Juuh..: Kannattas opiskelijana jättää se bissen juominen, niin ei tarvii valittaa kun ei ole ruokaan varaa
      Kaikki opiskelijat eivät juo bisseä. Kuten ei juo allekirjoittanutkaan. Mutta ei se opintotuki ole kovin suuri raha. Jos on vähänkin suurempi vuokra, voi oikeasti loppukuusta joutua syömään näkkileipää. Se on helppo tuomita, kun ei itse tiedä tai ole kokenut.

      Lainaa

    7. Tulos: +756 (772 ääntä)
      Ei kyllä ehkä kalapullia kannata ekana ostaa jos rahat noin lopussa. Ei nimittäin siitä halvimmasta päästä. Ois ostanu vaikka makaronia. Ja eurollakin tosiaan olis saanu jotain täyttävämpääkin ostettua kun tikkareita. Muuten kyllä tiedän ton fiiliksen ku ei oo rahaa ees ruokaan.

      Lainaa

    8. Tulos: +88 (144 ääntä)
      Ei kyllä pokemonkorttia mahdu tunkemaan kortinlukijaan...

      Lainaa

    9. Tulos: -107 (627 ääntä)
      Hassua, että itse opiskelijana en oo koskaan joutunut nälkää näkemään. Kaverit kyllä valittaa, kun ei oo rahaa ruokaan eikä mihinkään. Eiku ainiin, se oli vaan se, että kun en vaan jaksa sitä rahatonta elämää ja meen luentojen jälkeen vielä kuudeks tunniks töihin neljä kertaa viikossa. Miks pitää ruikuttaa, jos ei tee asialle mitään? Samaa kaveritkin valittelee koko ajan, mutta sympatiaa ei tipu, kun edes kesätöihin ei jaksa ihmiset hakea. T. Opiskelija täälläkin

      Lainaa

    10. Aino Kopra 13.4.2013 2:39
      Tulos: +276 (300 ääntä)
      Nooralla selvästi budjetointiongelmia.

      Lainaa

    11. Tulos: +176 (186 ääntä)
      Toivottavasti Jennin lompakossa oli oikeatakin rahaa... :D

      Lainaa

    12. Tulos: +143 (247 ääntä)
      Cippy: Hyvin ymmärrän jennin tuskan.Lapsi saalistaa lompakkoni aina tilaisuuden tullen ja viimeksi maksuavain löytyi kaminasta!
      Mahdotonta nostaa se lompakko lasten ulottumattomiin? Vaikka hattuhyllylle. Lapsellekin turvallisempaa, koska jos se kolikon vetään hengitysputkeen, niin...

      Lainaa

    13. Tulos: +473 (529 ääntä)
      Silloin jos ei ole varaa ruokaan, ei todellakaan mennä ostamaan mitään kalliita valmis kalapullia! Vaan ostetaan just esim. makaronia, tonnikalaa ym. muuta halpaa ruokaa. Sillä eurollakin jonka Noora tuhlasi tikkareihin olisi saanut jo vaikka mitä! Esim. kaurahiutalepaketin, josta olisi syönyt pitkään. Ei tyttö taida oikeasti tietää mitä on olla köyhä opiskelija/vähätuloinen. Noora on tainut pistää rahansa juhlimiseen ja shoppailuun ja nyt päivää ennen tukien tuloa on olevinaan niin vähävarainen.

      Lainaa

    14. Tulos: +286 (306 ääntä)
      Juuh..: Kannattas opiskelijana jättää se bissen juominen, niin ei tarvii valittaa kun ei ole ruokaan varaa
      En juo bisseä, enkä käy baareissa tai ulkona syömässä. Vuokran ja välttämättömien laskujen jälkeen jää 90e kuussa, Että semmosta.

      Lainaa

    15. Tulos: -173 (235 ääntä)
      Vali vali. Omia valintojahan nuo ovat.

      Lainaa

    16. Tulos: +282 (298 ääntä)
      Esimerkiksi puuro vie nälkää aika hyvin ja on käytännössä ilmaista herkkua. Jos jotain (valmis)kalapullia syö joka päivä niin enpä ihmettele opiskelijan rahojen loppumista ennen kuun loppua.. ps. bonbon -tikkareidenkin hinnalla saisi esim. nuudelipussin mutta liputan silti puurojen puolesta.

      Lainaa

    17. Opiskelija 13.4.2013 7:01
      Tulos: -120 (204 ääntä)
      Muuttakaa halvempaan asuntoon ja etsikää töitä. Itse olen asunut jopa avioliitossa ollessani vaimoni kanssa solukämpässä ja kävin töissä. Ei ollut puutetta ja vara pitää jopa autoa.

      Lainaa

    18. Tulos: +126 (146 ääntä)
      Köyhänä opiskelijana on myös hyvää tietää mitkä kaupat (yleensä Prismat) jakaa ilmaisii "maistiaisii" aina tai milloin, niitä kuin ottaa kourallisen niin lähtee nälkä + hyvät tutut +eri tapahtumat, AA kerhot yms jakaa kahvii ja pullaa joskus ;) ja jotkut kirkot antaa leipää

      Lainaa

    19. Tulos: +162 (176 ääntä)
      Näläkä: Hassua, että itse opiskelijana en oo koskaan joutunut nälkää näkemään. Kaverit kyllä valittaa, kun ei oo rahaa ruokaan eikä mihinkään. Eiku ainiin, se oli vaan se, että kun en vaan jaksa sitä rahatonta elämää ja meen luentojen jälkeen vielä kuudeks tunniks töihin neljä kertaa viikossa. Miks pitää ruikuttaa, jos ei tee asialle mitään? Samaa kaveritkin valittelee koko ajan, mutta sympatiaa ei tipu, kun edes kesätöihin ei jaksa ihmiset hakea. T. Opiskelija täälläkin
      Töitä ei kaikille riitä.. Mutta jotkut elää sitten vanhempien rahoilla.. En ole itsekkään nähnyt nälkää, vaikka välillä rahat olleet vähissä, kun opintorahat menee vuokraan pelkästään. Periaattees sitä elää kokoajan omilla säästöillä, jotka on saanut loma ajan töistä..

      Lainaa

    20. Tulos: +180 (200 ääntä)
      Juu, ei ole ainakaan järjellä pilattu tätä "köyhää opiskelijaa". Kyllä kolmella eurolla saisi paljon fiksumpaakin sapuskaa.

      Lainaa

    21. työssäkäyvä opiskelija 13.4.2013 7:44
      Tulos: +169 (207 ääntä)
      jos minä kävisin töissä luentojen jälkeen 4x viikossa 6h kerrallaan, olis kyllä mulla tulorajat menny yli jo viimestään syksyllä. kun ne menee jo nytten loppuvuodesta joka kerta vaikka teen vain 2kpl 6-7h vuoroa viikossa. kyllä siinä saa nälkää valittaa siinä vaiheessa ku ei voi enää tehdä töitä kun kela kieltää.
      Näläkä: Hassua, että itse opiskelijana en oo koskaan joutunut nälkää näkemään. Kaverit kyllä valittaa, kun ei oo rahaa ruokaan eikä mihinkään. Eiku ainiin, se oli vaan se, että kun en vaan jaksa sitä rahatonta elämää ja meen luentojen jälkeen vielä kuudeks tunniks töihin neljä kertaa viikossa. Miks pitää ruikuttaa, jos ei tee asialle mitään? Samaa kaveritkin valittelee koko ajan, mutta sympatiaa ei tipu, kun edes kesätöihin ei jaksa ihmiset hakea. T. Opiskelija täälläkin

      Lainaa

    22. Tulos: -174 (246 ääntä)
      Onneks mun ei tarvii varmaan koskaan elää nälässä ku oon rikkaasta perheestä :P

      Lainaa

    23. Se on sitä logiikkaa 13.4.2013 8:46
      Tulos: +75 (209 ääntä)
      työssäkäyvä opiskelija: jos minä kävisin töissä luentojen jälkeen 4x viikossa 6h kerrallaan, olis kyllä mulla tulorajat menny yli jo viimestään syksyllä. kun ne menee jo nytten loppuvuodesta joka kerta vaikka teen vain 2kpl 6-7h vuoroa viikossa. kyllä siinä saa nälkää valittaa siinä vaiheessa ku ei voi enää tehdä töitä kun kela kieltää.
      Tuota noin... Kela ei kiellä ketään tekemästä töitä, mutta jos sinulla on enempi tuloja kuin rajat sallivat, niin miksi sinun sitten pitäisi saada yhteiskunnalta tukia? Selkeästihän sinulla on silloin rahaa. Ei sitä opintotukea ole tarkoitettu extrarahaksi palkan päälle, vaan takaamaan toimeentulo opiskelijalle, jolla ei ole (juurikaan) muita tuloja.

      Lainaa

    24. Tulos: +58 (76 ääntä)
      V: Mahdotonta nostaa se lompakko lasten ulottumattomiin? Vaikka hattuhyllylle. Lapsellekin turvallisempaa, koska jos se kolikon vetään hengitysputkeen, niin…
      Cippy: Hyvin ymmärrän jennin tuskan.Lapsi saalistaa lompakkoni aina tilaisuuden tullen ja viimeksi maksuavain löytyi kaminasta!
      On järkevää, eikä edes yhtään traumaattista, opettaa lapselle, että joillain asioilla ei leikitä. Vaikka ei vielä kaikkia sanoja tietäisikään, niin oppii kyllä ymmärtämään, kun vie sen lompakon tms. pois ja sanoo, että "tämä on äidin/isän, ei sinun" ja antaa jotain lapselle kuuluvaa tilalle. Ja niin tosiaan, onko ne lompakot/koti- tai autonavaimet pakko jättää lapsen ylettyville? Oikeastaan ihan oma moka, jos niitä joutuu esim. aamulla ennen töihin lähtöä hätäpäissään etsimään.

      Lainaa

    25. justiinsa ja juu 13.4.2013 9:04
      Tulos: +251 (277 ääntä)
      Arvon kaikkitietävät kanssaihmiset. Olettehan tietoisia ettei töitä ole aina tarjolla kaikille? Ei edes kesätöitä. Olettehan myös tietoisia siitä, että ihmisillä on erilaiset voimavarat käytössään. Kun minä opiskelin, en halunnut vanhempien tukea vaikka sitä olisi ollut tarjolla. Menin siis töihin, sillon niitä töitä oli tarjolla ihan eri tavalla kun nykyään. Päivät koulussa, illat ja viikonloput töissä-rumbaa en kuitenkaan jaksanut kauaan. Uuvuin, koulu jäi kesken ja työpaikkakin meni siinä sivussa. Meni vuosia ennen kuin pääsin taas kiinni normaaliin elämään, aloitin uuden opiskelun, valmistuin ja pääsin töihin. En ole katkera tapahtuneesta ja hukkaan menneistä vuosista, sillä kaikella on tarkoituksensa. Tämä on kuitenkin osoitus siitä, ettei ihminen, ei edes nuori opiskelija ole mikään kone joka pelkän makaroonin voimalla painaa ympäripyöreitä päiviä ilman lomaa tai lepoa. Eikä kukaan kauaa pärjää pelkällä puurolla ja makaroonilla, vaikka ne hyviä ruokia ovatkin. Ihminen tarvitsee monipuolista ravintoa, eikä sen kasaan haaliminen pienillä tuloilla aina ole niin helppoa. Myönnän että yllämainitut tikkariostokset olivat hölmö juttu, mutta vähän nyt kulkaa ymmärrystä kanssaihmisille.

      Lainaa

    26. opiskelijatääki 13.4.2013 9:07
      Tulos: +68 (76 ääntä)
      kolmella eurolla saa myös paketin jauhelihaa ja makaronipussin. siitä syö hyvin monta päivää ;) Tai kaurapuuroa saa myöskin 4 pakettia ja siitä vasta syöki monta päivää.

      Lainaa

    27. Tulos: +226 (238 ääntä)
      Näläkä: Hassua, että itse opiskelijana en oo koskaan joutunut nälkää näkemään. Kaverit kyllä valittaa, kun ei oo rahaa ruokaan eikä mihinkään. Eiku ainiin, se oli vaan se, että kun en vaan jaksa sitä rahatonta elämää ja meen luentojen jälkeen vielä kuudeks tunniks töihin neljä kertaa viikossa. Miks pitää ruikuttaa, jos ei tee asialle mitään? Samaa kaveritkin valittelee koko ajan, mutta sympatiaa ei tipu, kun edes kesätöihin ei jaksa ihmiset hakea. T. Opiskelija täälläkin
      En tiedä mitä koulua käyt, mutta ainakin meillä jopa oikeasti opiskellaan. Jos haluaa pitää edes yhden vapaapäivän viikossa, ei mitenkään voi käyttää 4pv työntekoon. Eivätkä läheskään kaikki ihmiset kykene olemaan aktiivisia päivät yöt läpeensä 7pv viikossa, ja jos kuulut tähän harvinaiseen ryhmään joka pystyy, älä vertaa muita itseesi. Ja mitäs, kun hakee töitä jatkuvasti, mutta ei vaan saa, paikkakunnan työllisyystilanteesta johtuen? Aina ei ole laiskuudesta kyse.

      Lainaa

    28. Tulos: -142 (210 ääntä)
      Jotenkin itelläkin vaikea ymmärtää miten se voi olla niin hankalaa se elämä. Mieheni kanssa molemmat olemme opiskelijoita, meillä on auto, joka on runsaassa käytössä, käymme harva se viikonloppu ulkona syömässä ja ostelemme kaupastakin yleensä mitä ikinä haluamme. Silti rahat jännästi riittävät. Vanhemmilta sitä ei ole tippunut vuosiin, mutta kesälomaahan meillä ei ole, kun koko loman ajan olemme TÖISSÄ! Sieltähän sitä rajaa opiskelijoille yleensä tulee. Kyllä nyt herranen aika jotakin kannattaa tehdä eikä vain itkeä rahapulansa!! Ja turha väittää ettei töitä saa koska kyllä nyt kaikille jotakin työtä on! Itsekkin teen semmoista p*skaduunia, ettei paremmasta väliä, mutta ompahan rahaa elää!!!

      Lainaa

    29. Tulos: +95 (107 ääntä)
      Se on sitä logiikkaaEi sitä opintotukea ole tarkoitettu extrarahaksi palkan päälle, vaan takaamaan toimeentulo opiskelijalle, jolla ei ole (juurikaan) muita tuloja.
      Muuten hyvä mutta eipä se kyllä toimeentuloa takaa. Itsellä on kohtuullinen vuokra (asun solussa), saan maksimiopintotuen ja kuussa jää pelkän vuokran jälkeen ~70 euroa kaikkeen muuhun.

      Lainaa

    30. Tulos: +140 (144 ääntä)
      Näläkä: Hassua, että itse opiskelijana en oo koskaan joutunut nälkää näkemään. Kaverit kyllä valittaa, kun ei oo rahaa ruokaan eikä mihinkään. Eiku ainiin, se oli vaan se, että kun en vaan jaksa sitä rahatonta elämää ja meen luentojen jälkeen vielä kuudeks tunniks töihin neljä kertaa viikossa. Miks pitää ruikuttaa, jos ei tee asialle mitään? Samaa kaveritkin valittelee koko ajan, mutta sympatiaa ei tipu, kun edes kesätöihin ei jaksa ihmiset hakea. T. Opiskelija täälläkin
      Juu ei mullakaan rahan kanssa ollut ongelmia ku kävin viikonloput töissä yliopistoaikana, mutta se stressi ja vapaapäivien puute vei sitten kyllä mielenterveyden. :) Ei kaikki jaksa käydä töissä ja koulussa samaan aikaan. Ja sitten ihmetellään, kun nuoret voi pahoin? Ja niitä töitähän ei kyllä opiskelijalle ihan tyhjästä tipu.

      Lainaa

    31. Tulos: -153 (181 ääntä)
      Ei kyllä oo opiskelijan pakko elää nälässä. Itse asuin vuokralla, enkä saanut kuin kelan asumistuen joka ei tosiaan kata edes koko vuokraa. Porukoilta en koskaan ole edes pyytänyt apua. Kävin nimittäin TÖISSÄ koko opiskelu ajan ja nyt olenkin vakituisena samassa paikassa. Eniten asiaan vaikuttaa oma asenne. Hoidin työssäoppimiset kiitettävästi ja kolmeen paikkaan olisin päässyt joten valinnanvaraakin oli. Joten eiköhän suurin vika ole ihmisessä itessään kun ei tehdä asian eteen mitään.

      Lainaa

    32. Opiskelijatko köyhiä? 13.4.2013 9:49
      Tulos: -199 (229 ääntä)
      Hohhoh. Itse viime vuonna opiskelijana tienasin 44000 euroa ihan palkkatöillä. Nyt keväällä maksoin vielä vajaat 1300 euroa viime vuoden tukia takaisin, mutta kyllä näillä palkoilla kelpaa. Veroprosentti tällä hetkellä 33,5. Lakatkaa valittamasta. Ei opiskelija ole köyhä, jos ei itse halua olla köyhä.

      Lainaa

    33. Tulos: +208 (222 ääntä)
      Näissä opintotukiasioissa on hienoa kun ainoastaan suorittajat otetaan huomioon. Mitäs väliä tavallisella opiskelijalla, joka ei saa töitä tai ei jaksa rankan koulun takia tehdä jokaisen työnantajan vaatimia minimituntimääriä. Sama vastaus tulee aina, "mitäs et oo töissä laiska paska".

      Lainaa

    34. Tulos: +143 (169 ääntä)
      Lähinnä huvittaa nää "hienot ihmiset", jotka vittuilevat opiskelijoille, että pitäs vielä röitäkin tehdä koulun ohella. Itselleni ei tulisi mieleenkään, jäis ehkä tunti päivässä vapaa/aikaa kaiken sen jälkeen. Ollaan sitten vaikka mielummin köyhiä tukiaisilla eläviä. t: toinen osapuoli opiskelija-avoparista jonka tulot yhteensä kuussa on ~800e/kk (ja vuokra vajaa 500e/kk)

      Lainaa

    35. Tulos: +112 (114 ääntä)
      Joo, kyllä todellakin opiskelijanakin pärjää. Jos vaan niin hyvä tuuri käy, että töisä jostakin saa. Se taas on ihan eri homma, että jaksaako semmosta elämää. Ensin mahdollisesti jopa neljään asti koulua, sitten pitäs vielä kotona koittaa lukea tai tehdä tehtäviä, sitten vielä töihin. Nojaa, ehkä minä vaan oon niin heikko ihminen kun vapaa-aikaa tarvitsen päivääni. Viikonloppuisin taas on hyvä tehdä töitä, kun koko päivän voi olla töissä. Sitten vaan tulee vastaan se, että jaksaako seitsemän päivän työviikkoja miten kauan. Kyllä se vapaapäivä on semmonen, että sitä ihan oikeesti välillä tarttee. Mutta arvostukset lähtee kyllä opiskelijoille jotka jaksaa pyöriä koulussa ja töissä ja panostaa molempiin kunnolla. Kaikista vaan ei oo tommoseen työmäärään. Eri asia sitten toki on se, että kouluun ei panostaisi ollenkaan, sittenhän se työskentely olisi oikeastaan helppoa. Silti ymmärrän myös näitä, joilla ei meinaa rahat riittää etes ruokaan. Sitä tosin en ymmärrä, että viimeisellä eurolla ostetaan nälissään tikkarit. :D

      Lainaa

    36. Tulos: -26 (60 ääntä)
      Pulla: Näissä opintotukiasioissa on hienoa kun ainoastaan suorittajat otetaan huomioon. Mitäs väliä tavallisella opiskelijalla, joka ei saa töitä tai ei jaksa rankan koulun takia tehdä jokaisen työnantajan vaatimia minimituntimääriä. Sama vastaus tulee aina, “mitäs et oo töissä laiska paska”.
      Jos ongelmana on jaksaminen, voi ottaa opintolainaa. Jos ongelmana on töiden saaminen, voi hakea toimeentulotukea. Opintorahan tarkoitus on helpottaa opiskelija taloudellista asemaa, ei taata opiskelijalle hyvää toimeentuloa. Opintotuki koostuu opintorahasta, asumistuesta ja opintolainan takauksesta, ja niiden yhteinen tehtävä on taata siedettävä toimeentulo. Niillä kuka tahansa elää jo verrattain leveästi. Jos ei halua koko tukea (=laina) hyödyntää, joutuu sitten kiristämään vyötä hieman enemmän. Eikä sekään ole mahdotonta, kunhan paiskii kesät töitä.

      Lainaa

    37. Tulos: -68 (94 ääntä)
      Turhake: Lähinnä huvittaa nää “hienot ihmiset”, jotka vittuilevat opiskelijoille, että pitäs vielä röitäkin tehdä koulun ohella. Itselleni ei tulisi mieleenkään, jäis ehkä tunti päivässä vapaa/aikaa kaiken sen jälkeen. Ollaan sitten vaikka mielummin köyhiä tukiaisilla eläviä. t: toinen osapuoli opiskelija-avoparista jonka tulot yhteensä kuussa on ~800e/kk (ja vuokra vajaa 500e/kk)
      Monet nistä "hienoista ihmisistä" on nykyisiä tai entisiä opiskelijoita. t: "hieno ihminen", toinen osapuoli entisestä opiskelija-avioparista, ja kahden lapsen isä jo opiskeluaikana. Tulot silloin yhteensä 2200€/kk, vuokra noin 650€/kk. Ja hyvin onnistui lastenhoidon, opiskelujen ja työnteon yhdistäminen. Hauskaahan se ei kylläkään aina ollut, mutta eipähän tarvinnut valittaa köyhyyttä.

      Lainaa

    38. Tulos: +126 (142 ääntä)
      Näläkä: Hassua, että itse opiskelijana en oo koskaan joutunut nälkää näkemään. Kaverit kyllä valittaa, kun ei oo rahaa ruokaan eikä mihinkään. Eiku ainiin, se oli vaan se, että kun en vaan jaksa sitä rahatonta elämää ja meen luentojen jälkeen vielä kuudeks tunniks töihin neljä kertaa viikossa. Miks pitää ruikuttaa, jos ei tee asialle mitään? Samaa kaveritkin valittelee koko ajan, mutta sympatiaa ei tipu, kun edes kesätöihin ei jaksa ihmiset hakea. T. Opiskelija täälläkin
      No se on hienoa, että nimenomaan sinulla on töitä. Mutta ei kaikilla ole, eivätkä kaikki saa töitä. Moneenkohan paikkaan minä olen nyt hakenut töihin? Ainakin kahteenkymmeneen, kahdella eri paikkakunnalla. Täällä missä asun, on helvetin suuri nuorisotyöttömyys, ja puolet kesätöistä on tarkoitettu pariksi viikoksi 15-17 vuotiaille nassikoille, ja palkkana 200 euroa. Kaupungilta voi saada yhdeksi kuukaudeksi töitä, josta saa 850. No sillä maksaa kesän vuokrat. Juuri ja juuri.
      Miimii: Jotenkin itelläkin vaikea ymmärtää miten se voi olla niin hankalaa se elämä. Mieheni kanssa molemmat olemme opiskelijoita, meillä on auto, joka on runsaassa käytössä, käymme harva se viikonloppu ulkona syömässä ja ostelemme kaupastakin yleensä mitä ikinä haluamme. Silti rahat jännästi riittävät. Vanhemmilta sitä ei ole tippunut vuosiin,mutta kesälomaahan meillä ei ole, kun koko loman ajan olemme TÖISSÄ! Sieltähän sitä rajaa opiskelijoille yleensä tulee. Kyllä nyt herranen aika jotakin kannattaa tehdä eikä vain itkeä rahapulansa!! Ja turha väittää ettei töitä saa koska kyllä nyt kaikille jotakin työtä on! Itsekkin teen semmoista p*skaduunia, ettei paremmasta väliä, mutta ompahan rahaa elää!!!
      Uudelleenkin, taas on hienoa että sinulla on töitä, ja sinulla on mies, jonka kanssa jakaa elämisen kuluja. Mutta kaikki eivät ole niin onnellisessa asemassa. Ystäväni opiskelee kasvatustieteitä, hänellä on parhaimmillaan 8 tunnin päiviä! Herää kuudelta, mene luennolle, tule kuudelta taas kotiisi, mene töihin. Tosin hetkinen, nukkuminenkin voisi olla ihan kivaa? Niin, ja edelleenkin. Töitä ei edes löydy kaikille. Itselläni on taas niin typerähköt luentojenajat, etten oikeastaan pääse töihin. Yritin hankkia töitä, mutta se torppasi opiskeluaikoihini. Onneksi sitten sain kuin sainkin serkun kautta töitä, jota voin tehdä vaikka yöllä, jos haluan. Niin, tässä on muuten se, miten niitä töitä usein saadaan: SUHTEILLA. Kaikilla ei ole suhteita, tai lähipiirissä ihmisiä, jotka voivat sinut työllistää. Minä tiedän tämän, ja olen kiitollinen kaikesta.
      piupau: Ei kyllä oo opiskelijan pakko elää nälässä. Itse asuin vuokralla, enkä saanut kuin kelan asumistuen joka ei tosiaan kata edes koko vuokraa. Porukoilta en koskaan ole edes pyytänyt apua. Kävin nimittäin TÖISSÄ koko opiskelu ajan ja nyt olenkin vakituisena samassa paikassa. Eniten asiaan vaikuttaa oma asenne. Hoidin työssäoppimiset kiitettävästi ja kolmeen paikkaan olisin päässyt joten valinnanvaraakin oli. Joten eiköhän suurin vika ole ihmisessä itessään kun ei tehdä asian eteen mitään.
      Edelleenkin, kiva että sulla on töitä, Kaikilla ei ole. Kesätöistä sen verran, että niitäkin on hiton vaikea löytää. Paikassa, jossa nyt asun, on suuri nuorisotyöttömyys, kuten jo kerroin aiemminkin. Synnyinpaikkakuntani taas elää oikeastaan vain talvisin, kesällä koko pitäjä on kuollut paikka. Mahdollisesti tosin sain sieltä kesäksi taas töitä, mistä olisin hyvin kiitollinen.
      Opiskelijatko köyhiä?: Hohhoh. Itse viime vuonna opiskelijana tienasin 44000 euroa ihan palkkatöillä. Nyt keväällä maksoin vielä vajaat 1300 euroa viime vuoden tukia takaisin, mutta kyllä näillä palkoilla kelpaa. Veroprosentti tällä hetkellä 33,5. Lakatkaa valittamasta. Ei opiskelija ole köyhä, jos ei itse halua olla köyhä.
      Edelleenkin, se on hieno juttu, että sulla(kin) on töitä, mutta ei niitä työpaikkoja OLE kaikille. Lähipiiristäni JOKAINEN opiskelija on hakenut töitä, mutta tilanne on silti hieman synkkä. Kesäksi, jos pääsee töihin, on hyvä, ja niillä tuloilla minäkin pärjään aika pitkälle talveen. Se vain, että kun kesätöihin pitää hakea jo tammi/helmikuussa, ja tulokset tulevat vasta sitten, kun maaliskuuntyöpaikkahaut ovat menossa umpeen, ei naurata. Onneksi nyt näyttää hieman valoisammalta, mutta sekään ei ole varmaa. Se on helppo todeta, että "menkää töihin." Ihan kuin niihin työpaikkoihin vain mennään, ja todetaan "moi, olen Mauri Maurila ja tulen tänne tänään töihin." Minunkaan ei tarvitse nähdä nälkää, btw, Saan apua vanhemmiltani, ja nyt minulla on pienimuotoinen työ. En silti ole netissä julistamassa muille, että "hommatkaa yhtä reilut vanhemmat ja työpaikat, niin pärjäätte." Vituttaa oikein kunnolla. Jossain vaiheessahan sitä pitäisi opiskellakin. Niin, ja jos opintotuen on tarkoitus antaa opiskelijalle perustoimeentulo, sehän on pahasti epäonnistunut siinä. Perustoimentuloon kuuluu asunto + ruoka.

      Lainaa

    39. Tulos: +96 (118 ääntä)
      Täällähän on oikeita tuomareita tuomitsemassa ihmisiä facebook -päivitysten perusteella? Tarkoittaako se, että joku pystyy syömään makaroonia, niin toinenkin pystyy? Laskekaa allergiat arvosteluunne. Ja se, että joku ryyppää/shoppailee, niin kaikki tekee sitä? Entä jos jollain menee rahat lääkitykseen, muihin ihmisiin kuin itseensä tai vastaavaa? Kaikkeen ei tukia saa! Entäpä vaihto halvempaan asuntoon? Täällä puhuu varmaan kaupunkilaiset: joillain alueilla metsästetään yli puoli vuotta asuntoja, niitä ilmenee siinä ajassa 5 ja kaikkien vuokra on yli 500 euroa, on se sitten kaksio, yksiö tai neliö. Niin ja työpaikasta: kaikki eivät voi sairauksien tai OIKEAN työpaikan puutteen takia tekemään töitä. Jos joku pystyy, tarkoittaako että kaikki pystyy? Ja kalapullista: itse urheilijana tiedän, että makarooneilla ja puurolla ei ihan hirveän pitkälle pääse, jos koittaa pysyä kunnossa eikä nääntyä nälkään. Joskus on pakko syödä kunnon ruokaa, ei sillä että kalapullat niitä välttämättä olisi. Eiköhän tästä tullut selville, että jos joku pystyy elämään jollain, toinen pystyy tekemään toisin, JOKU TOINEN ei sitä välttämättä pysty tekemään. On olemassa muuttujia, kukaan ei ole samanlainen. Kaikki eivät vaan voi ajatella vain itseään.Kiva että joku siihen pystyy, mutta ei täällä kukaan voi lähteä yhden FB -päivityksen takia muita arvostelemaan, kun ei tiedetä mistään mitään ja verrataan koko maailmaa siihen, miten itsellä menee? Ihme porukkaa.

      Lainaa

    40. Tulos: +104 (114 ääntä)
      Onhan se mukava jos jollakin on niin pieni vuokra, että jää pakollisten menojen jälkeen opintotuista käteen niin paljon rahaa, että sillä elää herroiksi loppukuun. Tai jos jollakin on niin kevyet opinnot että pystyy tekemään kunnon työviikkoja opiskeluiden ajan. On se varmaan mukavaa kun voi taputella itseään päähän ja kuvitella että kaikki, joille opintotuki ei riitä, ryyppäävät rahansa ja ovat patalaiskoja. Aika samanlaista kuvastoa elätätte päänne sisällä kuin porvaristo rahvaasta parisaaa vuotta takaperin.

      Lainaa

    41. Tulos: 0 (20 ääntä)
      Opiskelijahan saa tienata n. 10500e ilman että se vaikuttaa opintotuen määrään, eli kyllä siihen saa aika tienata n. 700e kuussa vaikka olisi koko kesän täyspäiväsesti töissä. Reilulla tonnilla kuussa elää jo helposti, jos siis sattuu käymää niin hyvä munkki että jonnekin opiskelijana pääsee töihin.

      Lainaa

    42. Tulos: -37 (55 ääntä)
      eekoo: Kaikki opiskelijat eivät juo bisseä. Kuten ei juo allekirjoittanutkaan. Mutta ei se opintotuki ole kovin suuri raha. Jos on vähänkin suurempi vuokra, voi oikeasti loppukuusta joutua syömään näkkileipää. Se on helppo tuomita, kun ei itse tiedä tai ole kokenut.
      Join opiskeluaikana kaljaa minkä kerkesin ja asuin vuokralla. Aina oli rahaa. Menkää opiskelijat kesällä töihin ja opiskelkaa sellaista alaa, mistä sitä työtä löytyy.

      Lainaa

    43. Tulos: +138 (140 ääntä)
      milo: Silloin jos ei ole varaa ruokaan, ei todellakaan mennä ostamaan mitään kalliita valmis kalapullia! Vaan ostetaan just esim. makaronia, tonnikalaa ym. muuta halpaa ruokaa.
      Tonnikala EI OLE HALPAA.

      Lainaa

    44. Tulos: +72 (72 ääntä)
      Pulla: Näissä opintotukiasioissa on hienoa kun ainoastaan suorittajat otetaan huomioon. Mitäs väliä tavallisella opiskelijalla, joka ei saa töitä tai ei jaksa rankan koulun takia tehdä jokaisen työnantajan vaatimia minimituntimääriä. Sama vastaus tulee aina, “mitäs et oo töissä laiska paska”.
      Näinpä, mulla ei olis edes AIKAA olla töissä (en tosin jaksaisikaan), nytkin saan just ja just tehtyä kouluhommat ajoissa, vaikken ole töissä ja painan kouluduunia kuin hullu. Monet kaverit tekee pikkuduuneja koulun ohella, ja heillä on harvoin samat arvosanat kun niillä, joilla opiskelu täyttää koko vapaa-ajan. Elän kelan tuilla, joista jää alle 70e / kk ruokaan ja muuhun, ja (koko kesän) kesätyörahoilla sekä säästöillä, ja pärjään hyvin. Arvostan niitä, jotka jaksaa käydä töissä koulun ohella, mutta ainakaan tällä hetkellä minusta itsestäni ei olisi siihen.

      Lainaa

    45. vuosi sitten valmistunut 13.4.2013 12:35
      Tulos: -30 (60 ääntä)
      Pulla: Muuten hyvä mutta eipä se kyllä toimeentuloa takaa. Itsellä on kohtuullinen vuokra (asun solussa), saan maksimiopintotuen ja kuussa jää pelkän vuokran jälkeen ~70 euroa kaikkeen muuhun.
      Opintotuki kyllä takaa toimeentulon, jos osaa olla säästeliäs. Opintotukihan nimittäin on suunnilleen 800 e (opintoraha+asumislisä+opintolaina). Vähätuloinen opiskelija saa valtiolta n. 500 lähes vastikkeetta ja loput toimeentulosta on kustannettava joko lainalla, työllä tai vanhempien kukkarosta. Jos tulot ovat suuret, opiskelija ei tarvitse tukea ja tukea vähennetään. (Opintoraha on tuki opiskeluun, ei palkka opiskelusta -> tulorajoista valittaminen on melkein sama kun työtön valittaisi työttömyyskorvauksen menetystä työpaikan saatuaan.) Asiasta voi olla montaa mieltä, mutta minusta nykyinen systeemi on ihan OK. Valtio ei kustanna koko opiskelua (eikä minusta pitäisikään, poikkeuksena ehkä korkeaa koulutusta vaativat matalapalkka-ammatit), mutta tukee kuitenkin n. vuokran verran. Lisäksi mahdollisuus työhön ja lainaan mahdollistaa opiskelijoille mahdollisuuden nostaa elintasoaan ja/tai köyhien vanhempien lapsillekin mahdollisuuden opiskeluun.

      Lainaa

    46. Tulos: +62 (64 ääntä)
      Aino Kopra: Nooralla selvästi budjetointiongelmia.
      No ai hiukan. Jos nälkä kurnii suolistossa ja rahaa on yksi euro, niin tämä päättää ostaa kilohinnaltaan yhden kalleimmista kaupan tuotteista. Toinen hyvä ostopäätös ois ollu mausteet, niiden kilohinnat huitelee helposti satasissa.

      Lainaa

    47. Tulos: +62 (62 ääntä)
      Joku kertoi tehneensä työssäharjottelut hyvin, vitun hienoa, mutta tule yliopistoon opiskelemaan teoreettista fysiikkaa. Duunia joutuu tekee paljon et saa nopat kasaan eikä aikaa jää töille. Joten ei sitä rahaakaan tule. Helppo se on puhua kun opiskelee inssiks tai liiketaloutta, joissa ei opiskelu vie liikaa aikaa.

      Lainaa

    48. Tulos: -15 (15 ääntä)
      nyt jäi vaivaamaa, missä oon lukenu ton jennin jutun enne?

      Lainaa

    49. Yli opistö hörhö 13.4.2013 13:07
      Tulos: +58 (60 ääntä)
      Näläkä: Hassua, että itse opiskelijana en oo koskaan joutunut nälkää näkemään. Kaverit kyllä valittaa, kun ei oo rahaa ruokaan eikä mihinkään. Eiku ainiin, se oli vaan se, että kun en vaan jaksa sitä rahatonta elämää ja meen luentojen jälkeen vielä kuudeks tunniks töihin neljä kertaa viikossa. Miks pitää ruikuttaa, jos ei tee asialle mitään? Samaa kaveritkin valittelee koko ajan, mutta sympatiaa ei tipu, kun edes kesätöihin ei jaksa ihmiset hakea. T. Opiskelija täälläkin
      Olen käsittänyt sen niin, että kolmannen asteen oppilaitoksessa käydessä on helpompaa käydä töissä samalla. "Luennot" kertovat ettet todennäköisesti ole ammattikoulussa, kauppaoppilaitoksessa tai lukiossa. Ihan silleen valaistakseni asiaa voinen kertoa että jos ensin istut koulussa sen 8 tuntia niin ei sen jälkeen enää hirveästi huvita lähteä minnekään töihin kun on jo sen verran puhki. Sama juttu jos olet työssäoppimisessa jossain, harvat jaksavat kahdeksan tunnin "työpäivän" (koulussa tai muualla) jälkeen enää minkään sortin töitä, edes sitä minimiaikaa mikä yleensä on missäkin. Kolmannen asteen oppilaitoksissa se opiskelu on hieman vapaampaa kuin toisen asteen. Alkaa tympimään nämä "joo minäkin aina koulun jälkeen menen kymmeneksi tunniksi töihin kyllä kaikkien muidenkin pitäisi tai sitten ei saisi valittaa".

      Lainaa

    50. Tulos: +35 (41 ääntä)
      Kyllä on niissä opiskelualoissakin huimia eroja, että pystyykö töissä käymään, vai ei. Esimerkiksi tiedän, että TKK- tai arkkitehtiopiskelijoilla on monesti hyvin pitkiä koulupäiviä (ainakin jos oikeesti haluaa dippainssiksi, eikä roiku siellä odottaen lääkikseen sisäänpääsyä..) Olen kuullut, että monesti jopa 11h päiviä on, jos on laskareita, tms, eikä siinä hirveästi ehdi töitä tehdä. Sitten taas "hömppähumanisteilla" useinkin voi olla vain 2h koulupäiviä ja useita vapaapäiviä viikossa, kun on "raskaita oppimispäiväkirjatehtäviä" itsenäisesti tehtäviksi. Miettikääpäs, kumpi samalla unentarpeella voi käydä töissä, ja kumpi ei :) Itse opiskelen terveystieteitä, ja meillä ei ole vielä (ainakaan minulle) mitenkään erityisen vaativaa, mutta tahti kai tulee kovastikin kiristymään. Niin, ja se on eri asia tukien ja opiskelujen osalta, onko AMK vai yliopisto.

      Lainaa

    51. Tulos: -16 (38 ääntä)
      Mitäköhän Noora ja Samuli olisivat ostaneet sillä kahdella eurolla nälkänsä pitimiksi? Pari energiajuomaa, kenties? Ihan vinkkinä, että jos joskus oikeasti on rahat loppu, niin makaroni ja kaurahiutaleet ovat halvimpia vatsantäytteitä. Makaronista saa ihan syötävää, kun laittaa keitinveteen yhden lihaliemikuution ja kaurapuuroakin pystyy mättämään, kunhan laitaa vähän suolaa. Niitä minä vedin, kun elin pelkällä opintorahalla ja asumislisällä.

      Lainaa

    52. Tulos: +86 (90 ääntä)
      Näläkä: Hassua, että itse opiskelijana en oo koskaan joutunut nälkää näkemään. Kaverit kyllä valittaa, kun ei oo rahaa ruokaan eikä mihinkään. Eiku ainiin, se oli vaan se, että kun en vaan jaksa sitä rahatonta elämää ja meen luentojen jälkeen vielä kuudeks tunniks töihin neljä kertaa viikossa. Miks pitää ruikuttaa, jos ei tee asialle mitään? Samaa kaveritkin valittelee koko ajan, mutta sympatiaa ei tipu, kun edes kesätöihin ei jaksa ihmiset hakea. T. Opiskelija täälläkin
      Kai tiesit että vapaita työpaikkoja oli esimerkiksi viime vuonna yksi kappale yhdeksää työvoimatoimiston työtöntä työnhakijaa kohti? Sitten kun tähän päälle laitetaan vielä se että valtaosa vapaista työpaikoista vaatii jonkinlaista erityisosaamista ja työmarkkinoilla on vielä paljon ihmisiä jotka ovat tilastojen ulkopuolella, kuten työkkärin ulkopuolella olevat, opiskelijat, osa-aikatyöläiset jotka hakevat toista työpaikkaa, yhtä kaupankassaduunia isossa kaupungissa saattaa hakea 40-50 henkeä. Ei se ole ihan niin yksinkertaista vain "mennä töihin".

      Lainaa

    53. Kultamitali 13.4.2013 13:46
      Tulos: +55 (57 ääntä)
      Joo on kyllä tosiaan myytti tuo, että tonnikala olisi muka halpaa edelleen. Taitaa Rainbow-merkkinenkin purkki olla jo 2e. Sillä hinnalla saa jo melkein jauhelihapaketinkin.

      Lainaa

    54. Tulos: +20 (22 ääntä)
      Niin ja itse söin opiskelijana nuudeleita. Niihinkin kun lisää välillä enempi omiakin mausteita, niin ei töki niin nopeasti. Mutta nyt kun en opiskelija enää ole, niin juurikin nuudelit ja hernekeitto on sellaista ruokaa, jota on tosi vaikea saada enää kurkusta alas.

      Lainaa

    55. Tulos: +50 (52 ääntä)
      Eurolla tosiaan saa lähes kilon banaaneja (tai omenoita) ja takuulla lähtis nälkä paremmin. Mutta, sehän on tunnettu fakta että nälkä vie järjen

      Lainaa

    56. opiskeliatäällämoi 13.4.2013 14:18
      Tulos: +70 (72 ääntä)
      Itse olin juuri noin kolme kuukautta koulussa lähes joka päivä ilta yhdeksään asti tekemässä koulutuöitä. välillä viikonloppunakin, ei siihen olisi enää jaksanut töitä hakea lisäksi. Ainiin, en olekkaan yhtä ahkera kuin te.

      Lainaa

    57. Tulos: +5 (25 ääntä)
      Jäin ihmettelemään, miksi Noora lähti lenkille, jos hänellä ei kerran ollut ruokaa eikä varaa siihen. Ajattelikohan hän, että nälkä unohtuu kun vähän urheilee... :D

      Lainaa

    58. Tulos: +43 (45 ääntä)
      Juuh..: Kannattas opiskelijana jättää se bissen juominen, niin ei tarvii valittaa kun ei ole ruokaan varaa
      Joo hei, opintotuki kun on asumislisä mukaan luettuna reippaasti vajaa viis hunttia kuussa, niin sehän on bissenjuonnista kiinni kuinka se raha riittää - esim. jos vuokra on tyypilliset 350-450 egee kuussa, jää rahaa jäteen silloin 20-120 euroo tuista. Ihan rautalangasta väännettynä se ei ole kovin paljon, osti bisseä tai ei. Ai mitä? "Mee töihin"? Niin kun on tämä työllistymistilanne vähän sellainen ettei jokainen opiskelija pääse.

      Lainaa

    59. Tulos: +30 (34 ääntä)
      Ongelma on usein se, ettei hallita rahankäyttöä tai edullisten ruokien tekemistä. Eräs tuttu valitti köyhyyttään, kun ei voinut kuin einespizzoja syödä joka päivä. No eihän ne mitään halpoja ole, vähintään sen 1,5e kappaleelta. Jos kolikko ei olisi tipahtanut hyllyjen väliin, kolmella eurolla saa mm. paketin edullista lenkkimakkaraa (1e), kaurahiutaleita puuroa varten (60 senttiä), hernekeittopurkin (60 senttiä) ja paketin viimeisen myyntipäivän leipää loppusummalla. Mutta tämän tyyppiseenkään köyhäilyyn ei tarvinne lähteä, jos yhtään jaksottaa rahojen menoa tukien/palkan tullessa.

      Lainaa

    60. Tulos: +45 (45 ääntä)
      "Maksaisin tällä Pikachulla"

      Lainaa

    61. Kouluhieroja 13.4.2013 15:27
      Tulos: +48 (54 ääntä)
      t: “hieno ihminen”, toinen osapuoli entisestä opiskelija-avioparista, ja kahden lapsen isä jo opiskeluaikana. Tulot silloin yhteensä 2200€/kk, vuokra noin 650€/kk. Ja hyvin onnistui lastenhoidon, opiskelujen ja työnteon yhdistäminen. Hauskaahan se ei kylläkään aina ollut, mutta eipähän tarvinnut valittaa köyhyyttä.
      Missä vaiheessa sä sitten elät?

      Lainaa

    62. Tulos: +42 (42 ääntä)
      Tota...ite käyn pelastusarmeijalta opiskelija päivänä hakee ruokaa ja lisäks käyn dyykkaa. Kyl hätä keinot keksii heh.

      Lainaa

    63. Tulos: +30 (30 ääntä)
      kosola: Tota…ite käyn pelastusarmeijalta opiskelija päivänä hakee ruokaa ja lisäks käyn dyykkaa. Kyl hätä keinot keksii heh.
      Hei joku tekee samaa! Joo kyl se niin vaan on, että ei suomessa nälkä tuu. Roskikset pursuu ruokaa ja niin onhan noita muitaki ruoka jonoja. Tietenki on kyse siit, että "alistuuko" menee semmoseen, mut jos on noin nälän hätä oikeesti, niin kyllä pitäis alistua.

      Lainaa

    64. Tulos: +33 (33 ääntä)
      Idiootti: Mitäköhän Noora ja Samuli olisivat ostaneet sillä kahdella eurolla nälkänsä pitimiksi? Pari energiajuomaa, kenties? Ihan vinkkinä, että jos joskus oikeasti on rahat loppu, niin makaroni ja kaurahiutaleet ovat halvimpia vatsantäytteitä. Makaronista saa ihan syötävää, kun laittaa keitinveteen yhden lihaliemikuution ja kaurapuuroakin pystyy mättämään, kunhan laitaa vähän suolaa. Niitä minä vedin, kun elin pelkällä opintorahalla ja asumislisällä.
      Eikös siinä ihan selvästi lukenut, että kalapullia Noora olisi ostanut.

      Lainaa

    65. Tulos: +4 (18 ääntä)
      eekoo: Kaikki opiskelijat eivät juo bisseä. Kuten ei juo allekirjoittanutkaan. Mutta ei se opintotuki ole kovin suuri raha. Jos on vähänkin suurempi vuokra, voi oikeasti loppukuusta joutua syömään näkkileipää. Se on helppo tuomita, kun ei itse tiedä tai ole kokenut.
      Olen kyllä kokenut. Itsellä jää vuokran yms jälkee n. 100e ja pärjään sillä mainiosti kuukauden, kun katon mistä ostan ja mitä ostan.

      Lainaa

    66. Tulos: +32 (48 ääntä)
      Juuh..: Kannattas opiskelijana jättää se bissen juominen, niin ei tarvii valittaa kun ei ole ruokaan varaa
      Anteeksi mikä bissen juominen? Itselläni jää tään kuppaisen solukämpän vuokran(350e) ja pakollisen lääkitykseni(40e) jälkeen huimat 80euroa kuussa. josta pitää vielä laskut maksaa. Niin ja ei se kouluruokakaan ilmaista ole vaan maksaa 2,6euroa aterialta. eli pelkästään koulussa syömiseen menee kuukaudesta riippuen sen 78euroa kuussa. Yrittää tässä sitten laskujakin maksaa. Eli kerro toki pelle, mistä helvetistä sitä oluttakin pitäisi ostaa, kun ei ruokaankaan ole rahaa. Ps. Jos et ole sen vertaa vielä tajunnut, niin se haalarikansa, jota näet ryyppääässä, on saattanut saada jostain töitä koulun ohelle, tai heillä sattuvat olemaan rikkaat vanhemmat.

      Lainaa

    67. Bissebisseee 13.4.2013 17:13
      Tulos: -6 (14 ääntä)
      Juuh..: Kannattas opiskelijana jättää se bissen juominen, niin ei tarvii valittaa kun ei ole ruokaan varaa
      Kukkahattutätien puhetta.

      Lainaa

    68. Tulos: +56 (56 ääntä)
      Siis mistä jengi täällä päättelee, että sinne töihin noin vain mennään? Että kaikille opiskelijoille ensinnäkin riittää töitä ja he vielä täyttäisivät kaikki vaatimukset? Ja että siellä ylipäänsä jaksaisi joka päivä roikkua 8 tunnin koulupäivän jälkeen toiset 8 tuntia. Itse teen pari kolme päivää viikossa koulun ohessa ja minulle jo se on tarpeeksi väsyttävää. Mitä ihmettä niillä tienatuilla rahoilla edes ehtii tekemään, jos menee suoraan koulusta töihin ja töistä nukkumaan. Hienoa elämää. Tai ehkä minä vain sitten olen itserakas ja köyhä paska, joka haluaa muutakin sisältöä elämään.

      Lainaa

    69. Tulos: +33 (33 ääntä)
      miinaharava: Hernekeittopurkki maksaa alle euron, lähtee nälkä paremmin kuin tikkareilla. T. opiskelija
      Ja pussillinen herneitä maksaa vielä vähemmän. Vaatii toki pikkaisen ennakointia siinä mielessä, että pitää tänään tajuta laittaa herneet likoon jos huomenna mahdollisesti tulee nälkä. Kaurahiutaleet eivät maksa juuri mitään; niilläkin elää kätevästi kokkaamalla annos kerrallaan mikrossa.

      Lainaa

    70. Tulos: -47 (69 ääntä)
      Hassusti kaikki antaa miinusta niille, jotka puolustaa opiskelijoiden työssäkäyntiä ja kertoo sen olevan mahdollista. Taitaa vituttaa, kun jotkut osaa asennoitua elämään niinkin, että eivät jää rannalle ruikuttaa nälkää ja surkeeta rahatilannetta, hmm.

      Lainaa

    71. Tulos: -19 (35 ääntä)
      Herne: Siis mistä jengi täällä päättelee, että sinne töihin noin vain mennään? Että kaikille opiskelijoille ensinnäkin riittää töitä ja he vielä täyttäisivät kaikki vaatimukset? Ja että siellä ylipäänsä jaksaisi joka päivä roikkua 8 tunnin koulupäivän jälkeen toiset 8 tuntia. Itse teen pari kolme päivää viikossa koulun ohessa ja minulle jo se on tarpeeksi väsyttävää. Mitä ihmettä niillä tienatuilla rahoilla edes ehtii tekemään, jos menee suoraan koulusta töihin ja töistä nukkumaan. Hienoa elämää. Tai ehkä minä vain sitten olen itserakas ja köyhä paska, joka haluaa muutakin sisältöä elämään.
      Opiskelijan duunia on opiskeleminen. Ellei se saatanan opintoraha-ilmaislahja-laiskimuksille riitä elämiseen, on olemassa opintolaina. Sen ottamiseen ei kuole, sen takaisinmaksu on helppoa korkojen ollessa alle inflaation ja loppuu se ainainen kitinä rahan riittämättömyydestä. Ei kaikilla ole isi ja äiti niin rikkaita, että saisi 500 egeä kuussa taskurahaa opintorahan lisäksi. Työnantajat arvostavat nopeasti valmistuvia, eikä Mäkkärin kassalla olo ole kovin huimasti arvostettu työkokemus CV:ssä.

      Lainaa

    72. Tulos: +32 (32 ääntä)
      milo: Silloin jos ei ole varaa ruokaan, ei todellakaan mennä ostamaan mitään kalliita valmis kalapullia! Vaan ostetaan just esim. makaronia, tonnikalaa ym. muuta halpaa ruokaa. Sillä eurollakin jonka Noora tuhlasi tikkareihin olisi saanut jo vaikka mitä! Esim. kaurahiutalepaketin, josta olisi syönyt pitkään. Ei tyttö taida oikeasti tietää mitä on olla köyhä opiskelija/vähätuloinen. Noora on tainut pistää rahansa juhlimiseen ja shoppailuun ja nyt päivää ennen tukien tuloa on olevinaan niin vähävarainen.
      Tonnikala EI ole halpaa. Se on kilohinnaltaan melkoisen kallista, kun vielä laskee että siinä purkissa kolmannes on vettä tai öljyä. Ei köyhällä ole varaa ostaa tonnikalaa. Minä käyn töissä, mutta en osta tonnikalaa, koska se on mielestäni liian kallista ja purkissa mautonta.

      Lainaa

    73. Tulos: +36 (42 ääntä)
      Elli: Hassusti kaikki antaa miinusta niille, jotka puolustaa opiskelijoiden työssäkäyntiä ja kertoo sen olevan mahdollista. Taitaa vituttaa, kun jotkut osaa asennoitua elämään niinkin, että eivät jää rannalle ruikuttaa nälkää ja surkeeta rahatilannetta, hmm.
      Kiva niille, jotka työtä saavat ja jaksavat/pystyvät siellä käymään, mutta kaikille se ei ole mahdollista. Kun herää seitsemältä ehtiäkseen kahdeksaksi yliopistolle (jos aikoo syödä aamupalaa, täytyy herätä hieman aikaisemmin), istuu sen 6-8 tuntia luennoilla ja käyttää pari kolme tuntia esseiden yms. kirjoittamiseen, energia ei oikein riitä kunnollisiin työpäiviin. Plus että töitä ei riitä kaikille, vaikka kuinka ruikuttaisi.

      Lainaa

    74. työssäkäyvä opiskelija 13.4.2013 19:13
      Tulos: +10 (20 ääntä)
      juu, mutta sitte jos jätän yhen tukikuukaudenki pois että saan tienata vähä enemmän, sitte mun pitäiski tehdä jo niin paljo enemmän töitä että se haittais jo tuntuvasti opiskeluja. ei se tuki mikään palkka olekaan, kyse ei oo siitä että saisin tienata tonneja enemmän vaan siitä, että saisin tehdä ees koko vuojen tasasesti sen pari vuoroa mikä on ihan mitätön määrä loppujen lopuksi, mutta auttais kuitenkin elämisessä sen verran ettei tartte kituuttaa kokoajan.
      Se on sitä logiikkaa: Tuota noin… Kela ei kiellä ketään tekemästä töitä, mutta jos sinulla on enempi tuloja kuin rajat sallivat, niin miksi sinun sitten pitäisi saada yhteiskunnalta tukia? Selkeästihän sinulla on silloin rahaa. Ei sitä opintotukea ole tarkoitettu extrarahaksi palkan päälle, vaan takaamaan toimeentulo opiskelijalle, jolla ei ole (juurikaan) muita tuloja.

      Lainaa

    75. Tulos: +6 (44 ääntä)
      Bee: Opiskelijan duunia on opiskeleminen. Ellei se saatanan opintoraha-ilmaislahja-laiskimuksille riitä elämiseen, on olemassa opintolaina. Sen ottamiseen ei kuole, sen takaisinmaksu on helppoa korkojen ollessa alle inflaation ja loppuu se ainainen kitinä rahan riittämättömyydestä. Ei kaikilla ole isi ja äiti niin rikkaita, että saisi 500 egeä kuussa taskurahaa opintorahan lisäksi. Työnantajat arvostavat nopeasti valmistuvia, eikä Mäkkärin kassalla olo ole kovin huimasti arvostettu työkokemus CV:ssä.
      Aamen. En tajua tätä lähes irrationaalista jankutusta opiskelijoiden köyhyydestä. Se opintolaina on ihan varteenotettava vaihtoehto. (ja miinusvyöry seuraa, mutta mitä sitten)

      Lainaa

    76. Raivoisa Myyjä 13.4.2013 21:18
      Tulos: -6 (34 ääntä)
      apina: Köyhänä opiskelijana on myös hyvää tietää mitkä kaupat (yleensä Prismat) jakaa ilmaisii “maistiaisii”aina tai milloin, niitä kuin ottaa kourallisen niin lähtee nälkä + hyvät tutut +eri tapahtumat, AA kerhot yms jakaa kahvii ja pullaa joskus ja jotkut kirkot antaa leipää
      Ne maistiaiset on markkinointia, ja tosiaan MAISTIAISIA - ei sitä varten että joku tulee syömään niitä. Päivittäin näkee näitä nälkäisiä urpoja jotka muka huomaamatta äkkiä kouraisevat kasan maistiaisia ja lähtevät äkkiä pois. Kyllä suomalainen ilmaisen ruoan tuntee..

      Lainaa

    77. keksi-ikäinen ukko 13.4.2013 22:46
      Tulos: +25 (29 ääntä)
      Nyt, kaksikymmentä vuotta, kaksikymmentä kiloa myöhemmin, keskiansioisessa työpaikassa ollessani ja joskus harvoin koko päivän paastottuani, kun ei ole lounaalle ehtinyt, kotimatkalla muistaa mikä oli lähes jatkuva tunne opiskelijana.

      Lainaa

    78. Tulos: +31 (31 ääntä)
      Juuh..: Kannattas opiskelijana jättää se bissen juominen, niin ei tarvii valittaa kun ei ole ruokaan varaa
      En ole viela yhtaan kertaa nahny kenenkaan bissea juovan opiskelijan joutuvan taloudellisiin ongelmiin. Rankalla saastokuurilla elavia raittiita nuoria sitakin useammin. Tuo 100-200e riittaa yleensa aika hyvin kuukauden ruokiin(3-6e/paiva) niin kauan kun et osta vaatteita, et kayta liikennevalineita, et huvittele, et osta koulukirjoja, et riko mitaan omaisuuttasi, et osta elektroniikkaa, jne, mutta jostain syysta nuo hedonistiset opiskelijat saattavat, opintotuella elamisesta huolimatta, tehda jotain edella mainittua, ja budjetti ei sitten valttamatta sita kestakkaan. Tuo jatkuvasti aktiivista, alkoholipainotteista opiskelijaelamaa viettava porukka tuppaa olemaan myos niita joilla on asiat todella hyvin jarjestetty ja talous vahvasti turvattu jotenkin muuten kuin opintotuen ansiosta.

      Lainaa

    79. Tulos: +34 (36 ääntä)
      On se hyvä tulla tänne kertomaan, kuinka kaikki köyhät opiskelijat on vaan laiskoja bilettäjiä. Itse olen absolutisti, jolle kyllä kelpaisi työt, mutta taas tuli kielteinen vastaus kesätyöpaikasta. Olivat saaneet 157 hakemusta. 157. Ei ne työt puussa kasva. Suhteita ei ole, joten niiden kautta en töihin myöskään pääse, ja asuinpaikkakuntanikin on sen verran pieni, ettei täällä ole kuin tutkinnon omaaville täyspäivästä työtä, kesällä kunnan paikat 14-18-vuotiaille ja mansikanpoimintaa pariks viikoks muutamille.

      Lainaa

    80. Tulos: +14 (16 ääntä)
      töiden saaminen on kiinni myös aika paljon alasta mitä opiskelee, toisilla aloilla kun voi vaikkapa työharjoittelun suorittaa palkallisena, kun taas toisilla se on vain kaukainen haave. opiskelijat ei esim. sosiaali- ja terveyshuollon aloilla saa töitä, koska siellä työn tekoa määrittää erilaiset lait ja säädökset, jotka ei yletä opiskelijoihin asti eli eivät ole lain mukaan kelpoisia tekemään suorittavia vuoroja tietyissä tehtävissä.

      Lainaa

    81. Tulos: -25 (43 ääntä)
      Kaupanalalla ja siivoushommissa kyllä pääkaupunkiseudulla töitä löytyy. Toki jos pitää saada liksaa 3000 e/kk, niin hiljasta on. Lukiossa ollessani menin 17-vuotiaana lähikauppaan töihin ja tein vähintään 30 h/vko töitä koulun lisäksi. Oli pakko että sai koulukirjat. Vanhemmilla niihin ei ollut varaa. Maksoin myös töihin menon jälkeen kaikki muutkin hankintani itse, ajokortin, auton, puhelimet, vakuutukset, vaatteet jne. Ja kirjoitin hyvät paperit. Omasta päästä ja haluumisesta se etelässä on kiinni...Jos et kestä työntekoa opiskellessa, turha nillittää rahapulastakaan.

      Lainaa

    82. Tulos: +17 (25 ääntä)
      Joo ei ei mee tasan kaikilla aina. Miksi muuten juuri opiskelijoiden olisi pakko elää sillä lainalla, jos(kun) opintotuki on riittämätön?

      Lainaa

    83. Tulos: -9 (19 ääntä)
      Öö kandee mitää tikkareit ostaa q eix es ollu euro ? siit saa energiaa niinku

      Lainaa

    84. Tulos: +28 (28 ääntä)
      Näläkä: Hassua, että itse opiskelijana en oo koskaan joutunut nälkää näkemään. Kaverit kyllä valittaa, kun ei oo rahaa ruokaan eikä mihinkään. Eiku ainiin, se oli vaan se, että kun en vaan jaksa sitä rahatonta elämää ja meen luentojen jälkeen vielä kuudeks tunniks töihin neljä kertaa viikossa. Miks pitää ruikuttaa, jos ei tee asialle mitään? Samaa kaveritkin valittelee koko ajan, mutta sympatiaa ei tipu, kun edes kesätöihin ei jaksa ihmiset hakea. T. Opiskelija täälläkin
      Opiskelija se huutelee täältäkin. Toiset opiskelee alalla, jossa ei ole kovin suositeltavaa käydä töissä samanaikaisesti ja toiset yrittävät suoriutua opinnoistaan lyhyemmässä aikamääreessä, jolloin aikaa ei jää työntekoon. :)

      Lainaa

    85. Tulos: +47 (47 ääntä)
      Elli: Hassusti kaikki antaa miinusta niille, jotka puolustaa opiskelijoiden työssäkäyntiä ja kertoo sen olevan mahdollista. Taitaa vituttaa, kun jotkut osaa asennoitua elämään niinkin, että eivät jää rannalle ruikuttaa nälkää ja surkeeta rahatilannetta, hmm.
      Mä kävin lukioaikana töissä neljänä iltana viikossa. Esimerkiksi tiistain aikataulu oli tämä: 7.00 Herätys 08.20: Kouluun 15:45: Koulusta pois, suoraan töihin. 22.30: Töistä pois, 40 minuuttia kotimatkaan. 23:10: Kotona. Läksyt. 00:00 Nukkumaan Kun tekee tollasia 12-16 tuntisia päiviä, ni ei kyllä oikeasti hirveesti jää mielenterveyden rippeitä jäljelle. En ihmettele ollenkaan miten a) Jotkut eivät jaksa opiskelun lisäksi käydä töissä, koska se on ihan oikeasti henkisesti niin kuluttavaa ja b) Kaikki eivät saa töitä, vaikka haluaisivat. Opiskelijan työssäkäynti on joissain tilanteissa mahdollista, mutta se ei todellakaan sovi kaikkien psyykkeelle. Se, että sinä pystyt siihen on mahtava homma! Ihanaa, että on ihmisiä, joilla on tuollaisia voimavaroja. Mutta kaikki eivät siihen pysty syystä tai toisesta.

      Lainaa

    86. Tulos: +25 (25 ääntä)
      kirjotetaan nyt alkuun tämä varsinainen mokiin liittyvät vastaukset: tietenkin opiskelija olis voinut käyttää sen euronsa fiksumminkin ja täyttävämpäänkin ruokaa. ja ei se välttämättä sen lompakon nostoaan olis estänyt lasta sitä saamasta.
      Näläkä: Hassua, että itse opiskelijana en oo koskaan joutunut nälkää näkemään. Kaverit kyllä valittaa, kun ei oo rahaa ruokaan eikä mihinkään. Eiku ainiin, se oli vaan se, että kun en vaan jaksa sitä rahatonta elämää ja meen luentojen jälkeen vielä kuudeks tunniks töihin neljä kertaa viikossa. Miks pitää ruikuttaa, jos ei tee asialle mitään? Samaa kaveritkin valittelee koko ajan, mutta sympatiaa ei tipu, kun edes kesätöihin ei jaksa ihmiset hakea. T. Opiskelija täälläkin
      siis sun mielestä se että, ei ole saanut töitä tarkoittaa samaa että, ei ole edes hakenut? ikävä tuottaa petettymys, mutta maailma ei ole niin mustavalkoinen.
      qwerty: Jos ongelmana on jaksaminen, voi ottaa opintolainaa. Jos ongelmana on töiden saaminen, voi hakea toimeentulotukea. Opintorahan tarkoitus on helpottaa opiskelija taloudellista asemaa, ei taata opiskelijalle hyvää toimeentuloa. Opintotuki koostuu opintorahasta, asumistuesta ja opintolainan takauksesta, ja niiden yhteinen tehtävä on taata siedettävä toimeentulo. Niillä kuka tahansa elää jo verrattain leveästi. Jos ei halua koko tukea (=laina) hyödyntää, joutuu sitten kiristämään vyötä hieman enemmän. Eikä sekään ole mahdotonta, kunhan paiskii kesät töitä.
      kai tiesit että, jos haet opintotukea / tai saat sitä jo. olet oikeutettu vain saamaan opintolainan ja asumistuen. Toimeentulotukea ei saa jos olet jo saamassa opintotukea. työttömyys ja vaikka palkkatuettu tyyppi jne. saa myös toimeentulotukea haettua, mutta opiskelija joka saa optintotukea ei saa muita tukia (poislukien jo nuo mainitut asumislisän ja opintolainan) ja mitä tulee siihen opintotuen määrästä, se ei todellakaan ole minimimäärä millä ihmisen pitäis elää. toimeentulotuella, on se sitten työttömän tai opiskelijan. pitäisi pystyä maksamaan, vuokran / ruuan / välttämättömimmät laskut / ja itseasiassa vanhalla ajattelulla myös tv-lupamaksun. opintotuki (sisältäen asumislisän) ei kykene tähän, vaan opiskelija pakotetaan joko ottaan lainaa (jota välttämättä ei pysty maksaan takaisin) tai mennä töihin (jota ei niin vaan kykenekkään tekemään).
      ???: Join opiskeluaikana kaljaa minkä kerkesin ja asuin vuokralla. Aina oli rahaa. Menkää opiskelijat kesällä töihin ja opiskelkaa sellaista alaa, mistä sitä työtä löytyy.
      kiva kun satuit valitsemaan ennen opiskelua sellaisen alan jossa löytyy töitä myös opiskelusi jälkeen. valitettavasti kaikki ei ole samanlaisia ennustajia.
      Pantsu: Kai tiesit että vapaita työpaikkoja oli esimerkiksi viime vuonna yksi kappale yhdeksää työvoimatoimiston työtöntä työnhakijaa kohti? Sitten kun tähän päälle laitetaan vielä se että valtaosa vapaista työpaikoista vaatii jonkinlaista erityisosaamista ja työmarkkinoilla on vielä paljon ihmisiä jotka ovat tilastojen ulkopuolella, kuten työkkärin ulkopuolella olevat, opiskelijat, osa-aikatyöläiset jotka hakevat toista työpaikkaa, yhtä kaupankassaduunia isossa kaupungissa saattaa hakea 40-50 henkeä. Ei se ole ihan niin yksinkertaista vain “mennä töihin”.
      ja itseasiassa joissain aloissa tilanne on vielä huonompi. esim. omalla alallani on tehty viimeaikoina hirveä määrä yt-neuvotteluita jonka takia on työttömänä hirveä määrä. kun hommaan lisätään se, että kotikaupungissani vielä kaiken lisäksi on kaksi eri koulua joista valmistuu molemmista joka vuosi valtavat määrät uusia. tietenkin on aloja joissa on hyvä työllisyystilanne tai oikeastaan jopa työntekijöistä pulaa. mutta koska nekin on joko opetusalan paikkoja tai lääketieteen alan paikkoja. niihin nyt ei pääse töihin pelkällä hymyllä vaan nekin vaatii sitten alan pätevyyden.

      Lainaa

    87. Tulos: +21 (21 ääntä)
      hamish: töiden saaminen on kiinni myös aika paljon alasta mitä opiskelee, toisilla aloilla kun voi vaikkapa työharjoittelun suorittaa palkallisena, kun taas toisilla se on vain kaukainen haave. opiskelijat ei esim. sosiaali- ja terveyshuollon aloilla saa töitä, koska siellä työn tekoa määrittää erilaiset lait ja säädökset, jotka ei yletä opiskelijoihin asti eli eivät ole lain mukaan kelpoisia tekemään suorittavia vuoroja tietyissä tehtävissä.
      tämän lisäksi on todella paljon sellaisia yrityksiä jotka näkee jo valmiiksi työharjoittelijan vain ilmaistyövoimana. siittä riippumatta kuinka hyvin tekis työnsä ja tulis ajallaan jne, mutkun tulee puhe mahd. jatkosta niin eipä ole enään töitä tarjolla.

      Lainaa

    88. Tulos: +26 (26 ääntä)
      "Mene töihin" ei valitettavasti ole ratkaisu. Jos olisi, en taatusti olisi vapaaehtoisesti kolmatta vuotta työtön. Oman alani hommien lisäksi olen nöyränä hakenut aivan alimpia paskahommiakin - tuloksetta. Jo työpaikkahaastatteluun pääseminen on pienimuotoinen lottovoitto.

      Lainaa

    89. Tulos: +6 (12 ääntä)
      Meidän koulussapa (AMK) saa valitukset ja kaikki mahdolliset ongelmat jos käy töissä ja keskiarvo alle 4-5. Ihan naurettavaa, koska ei niillä numeroilla (lukuaineilla) töitä tehdä. Ja koulua joka arki päivä 8-16 niin yritäppä etsiä työpaikka sitten. Onneksi olen saanut yhden paikan nyt mutta viime vuonna ei ollut mitään. Opintolainan kanssa pärjää hyvin kyllä ilman töitäkin. Ihan turhaa valittas, ettei opintotuki riitä jos ei edes opintolainaa kehtaa ottaa. Se pari tonnia ei tunnu missään enää myöhemmin jos vertaa monen tonnin asunto/autolainaan esimerkiksi.

      Lainaa

    90. Tulos: +10 (12 ääntä)
      Opisgelija: Meidän koulussapa (AMK) saa valitukset ja kaikki mahdolliset ongelmat jos käy töissä ja keskiarvo alle 4-5. Ihan naurettavaa, koska ei niillä numeroilla (lukuaineilla) töitä tehdä. Ja koulua joka arki päivä 8-16 niin yritäppä etsiä työpaikka sitten. Onneksi olen saanut yhden paikan nyt mutta viime vuonna ei ollut mitään. Opintolainan kanssa pärjää hyvin kyllä ilman töitäkin. Ihan turhaa valittas, ettei opintotuki riitä jos ei edes opintolainaa kehtaa ottaa. Se pari tonnia ei tunnu missään enää myöhemmin jos vertaa monen tonnin asunto/autolainaan esimerkiksi.
      opintolainan ottamisessa tutkitaan vähemmän kykyäsi maksaa se takaisin. esim. asuntolainaa ei saa jos ei ole työsuhteessa. joten riski joutua opintolainan takia ongelmaa maksaa sitä lainaa takaisin on huomattavasti suurempi kuin asuntolainassa.

      Lainaa

    91. makarooniossi 14.4.2013 11:19
      Tulos: +26 (26 ääntä)
      Mitä järkeä on väitellä raha-asioista ku yksinkertasesti se on kaikilla eri =? Mitä järkeä on käskytellä töihin menemisestä, kun se ei ole kaikille mahdollista =? Mitä järkeä on kiistellä, mitä ruokaa kannattaa kaupasta ostaa ku kaikki päättää siitä kuitenkin ihan itse =? Ittiä lähinnä vaa huvitti koko kauppareissu tarina, sen suuremmin en alkanu spekuloimaan että "miksi se tyttö ei ostanu makaroooooonia". =D

      Lainaa

    92. Tulos: +41 (45 ääntä)
      Juuh..: Olen kyllä kokenut. Itsellä jää vuokran yms jälkee n. 100e ja pärjään sillä mainiosti kuukauden, kun katon mistä ostan ja mitä ostan.
      Aloitetaanko köyhyyskilpailu? Mulla jää opintotuesta käteen 86 euroa, mutta pärjään mukavasti, koska vanhempani antavat minulle vähän rahaa joka kuukausi ja NYT, minulla on töitä, josta saan hieman ekstarahaa.. Pientä työtä, jota voin tehdä kotona, ja voin sovittaa sen opiskelujeni kanssa todella hyvin yhteen, tulorajatkaan eivät pauku. . Mutta tässä ei ole nyt pointtina se, kuka pärjää. Pointti minulla on se, ETTEIVÄT KAIKKI PÄRJÄÄ. Vaikka minä pärjään, minä tiedän, etteivät kaikki pärjää. Kaikkien vanhemmat eivät pysty auttamaan lapsiaan rahallisesti, vaikka haluaisivat. Kaikkien vanhemmat eivät halua auttaa lapsiaan, vaikka voisivat. Kaikki eivät saa töitä, jota voisivat tehdä opiskelujen ohella. Kaikki eivät jaksa tehdä opiskelujen ohella. Kaikki eivät voi syödä samaa ruokaa kuin muut, koska allergiat. Jotkut eivät ole yhtä terveitä, kuin toiset ja pärjäävät siksi huonommin. Jollakin menee tietokone rikki, ja se romuttaa talouden... Se riippuu loppujen lopuksi monesta seikasta, pärjäätkö, vai et. Se on ihan oikeasti hienoa, että sinä pärjäät kuukauden alle satasella. Tosin uteliaisuudesta kyselen, saatko ikinä laskuja? Missä asut? Missä vanhempasi asuvat? Käytkö kotona? Tuleeko sinulle yllättäviä menoja? Rahaa täytyy käyttää nimittäin kaikkeen muuhunkin, kuin pelkkiin ostoksiin... Miljoonannen kerran: töitä ETSITÄÄN, töitä HAETAAN, töitä SAADAAN, mutta töihin VOI MENNÄ, vasta kun ON TYÖPAIKKA.

      Lainaa

    93. Tulos: +16 (22 ääntä)
      qwerty: Jos ongelmana on jaksaminen, voi ottaa opintolainaa. Jos ongelmana on töiden saaminen, voi hakea toimeentulotukea. Opintorahan tarkoitus on helpottaa opiskelija taloudellista asemaa, ei taata opiskelijalle hyvää toimeentuloa. Opintotuki koostuu opintorahasta, asumistuesta ja opintolainan takauksesta, ja niiden yhteinen tehtävä on taata siedettävä toimeentulo. Niillä kuka tahansa elää jo verrattain leveästi. Jos ei halua koko tukea (=laina) hyödyntää, joutuu sitten kiristämään vyötä hieman enemmän. Eikä sekään ole mahdotonta, kunhan paiskii kesät töitä.
      Eli opiskelija pakotetaan velkaantumaan, jotta saa ostettua ruokaa? Hahah, kyllähän sitä kesätöitä tekisi, jos niitä vain jostain saisi. Loistavasti elelisin koko vuoden pienenkin palkan kesätyörahoilla. Itse olen viimeiset kaksi kesää ollut ilman työtä kovasta hakemisesta huolimatta ja toivon, ettei tästäkin kesästä tule samanlaista. Aina olen väärän ikäinen tai minulla on liikaa kokemusta tai liian vähän kokemusta tai sitten vaan naama ei miellytä. Niin ja toimeentulotuki voidaan opiskelijalta evätä, jos ei ole nostanut opintolainaa (eli velkaannuttanut itseään).

      Lainaa

    94. Tulos: +22 (22 ääntä)
      ???: Join opiskeluaikana kaljaa minkä kerkesin ja asuin vuokralla. Aina oli rahaa. Menkää opiskelijat kesällä töihin ja opiskelkaa sellaista alaa, mistä sitä työtä löytyy.
      Ai se on noin helppoa, kiitti kun kerroit, en olisi itse keksinytkään! Kerro minullekin, missä tämä taikaportti on, jonka läpi astelemalla pääsee tähän maagiseen paikkaan nimeltä työ? Työhakemuksia lähettelemällä kun ei näytä pääsevän!

      Lainaa

    95. Tulos: -4 (4 ääntä)
      Jennin siskohan siis on yli 10-vuotias. Tuskin vetäsee kolikkoa henkitorveensa ihan helposti.

      Lainaa

    96. Tulos: +20 (24 ääntä)
      vuosi sitten valmistunut: Opintotuki kyllä takaa toimeentulon, jos osaa olla säästeliäs. Opintotukihan nimittäin on suunnilleen 800 e (opintoraha+asumislisä+opintolaina). Vähätuloinen opiskelija saa valtiolta n. 500 lähes vastikkeetta ja loput toimeentulosta on kustannettava joko lainalla, työllä tai vanhempien kukkarosta. Jos tulot ovat suuret, opiskelija ei tarvitse tukea ja tukea vähennetään. (Opintoraha on tuki opiskeluun, ei palkka opiskelusta -> tulorajoista valittaminen on melkein sama kun työtön valittaisi työttömyyskorvauksen menetystä työpaikan saatuaan.) Asiasta voi olla montaa mieltä, mutta minusta nykyinen systeemi on ihan OK. Valtio ei kustanna koko opiskelua (eikä minusta pitäisikään, poikkeuksena ehkä korkeaa koulutusta vaativat matalapalkka-ammatit), mutta tukee kuitenkin n. vuokran verran. Lisäksi mahdollisuus työhön ja lainaan mahdollistaa opiskelijoille mahdollisuuden nostaa elintasoaan ja/tai köyhien vanhempien lapsillekin mahdollisuuden opiskeluun.
      Kyllähän sitä 800 eurolla eläisi kevyesti. En vain halua velkaantua siksi, että elän, eikä halua moni muukaan. Kyllä tämä on aikalailla menossa siihen, että ainoastaan rikkaiden lapsilla on varaa opiskella, tai niillä jotka saavat työpaikkoja suhteilla. Itsekin saan pientä tukea vanhemmilta, mutta kyllä useamman vuoden kestävä putki, kun ei ole rahaa mihinkään muuhun kuin aivan välttämättömiin menoihin, syö jaksamista ja opintomenestystä. Eikä saa edes keskittyä siihen kouluun, kun koko ajan pitää miettiä, mistä saisi töitä ja miten elän kesän kun silloin en saa mitään tukea ja vuokrat pitää silti maksaa. Nimim. aika varattuna lääkärille hallitsemattomasta stressistä ja masennuksen oireista.

      Lainaa

    97. Tulos: +10 (10 ääntä)
      miksi ostaa eurolla tikkareita? tai 3e kalapullia... jos on oikeasti kova nälkä niin luulis ostelevan vähän järkevämmin.

      Lainaa

    98. Tulos: +4 (14 ääntä)
      hmm: kai tiesit että, jos haet opintotukea / tai saat sitä jo. olet oikeutettu vain saamaan opintolainan ja asumistuen. Toimeentulotukea ei saa jos olet jo saamassa opintotukea. työttömyys ja vaikka palkkatuettu tyyppi jne. saa myös toimeentulotukea haettua, mutta opiskelija joka saa optintotukea ei saa muita tukia (poislukien jo nuo mainitut asumislisän ja opintolainan) ja mitä tulee siihen opintotuen määrästä, se ei todellakaan ole minimimäärä millä ihmisen pitäis elää. toimeentulotuella, on se sitten työttömän tai opiskelijan. pitäisi pystyä maksamaan, vuokran / ruuan / välttämättömimmät laskut / ja itseasiassa vanhalla ajattelulla myös tv-lupamaksun. opintotuki (sisältäen asumislisän) ei kykene tähän, vaan opiskelija pakotetaan joko ottaan lainaa (jota välttämättä ei pysty maksaan takaisin) tai mennä töihin (jota ei niin vaan kykenekkään tekemään).
      Toimeentulotukea voi hakea esim. kesällä, kun ei nosta opintotukea eikä ole töitä onnistunut saamaan. Itse en joutunut siihen koskaan turvaamaan, mutta moni lähipiiriläinen kyllä joutui. Opintotuki koostuu edelleenkin sekä opintorahasta, asumistuesta että lainasta. Nämä kolme yhdessä takaavat riittävän elintason. Jos lainaa ei halua nostaa, joutuu elämisensä sitten rahoittamaan jollakin muulla tavalla. As simple as that. Opiskelijaa on muutenkin turhaa verrata esim. pitkäaikaistyöttömään toimeentulotuen saajaan. Mahdollisuus maksaa lainat takaisin on aivan eri planeetalta, kuten myös rahoitusvajeen ajallinen kesto. Opiskelu on investointi, ja jos epäilee sen kannattavuutta, ei kannata opiskella ensinkään, tai kannattaa ainakin vaihtaa alaa.

      Lainaa

    99. Tulos: +8 (10 ääntä)
      Noora taitaa olla vähän avuton ruuanlaiton suhteen? Kuten joku jo sanoi, niin hernekeitto olisi ihan järkevä ratkaisu. Ja dyykkaaminen on ilmaista, jos ei ole varaa ostaa ruokaa. T. Opiskelija

      Lainaa

    100. Tulos: +8 (12 ääntä)
      PS. Mun opintotuki oli kyllä about 250 euroa (en laske lainaa tueksi, enkä itse suostu sellaista ottamaan). Eikä 800 eurolla elä kevyesti jos asuu Helsingissä, missä on hyvin vaikeata löytää kotia joka maksaisi alle 600e/kk.

      Lainaa

    101. Tulos: +4 (6 ääntä)
      miinaharava: Hernekeittopurkki maksaa alle euron, lähtee nälkä paremmin kuin tikkareilla. T. opiskelija
      + + Nuudelit. T: Opiskelija ja oikeesti perc aukinen.

      Lainaa

    102. Tulos: -9 (13 ääntä)
      Jännä tämä. Olen opiskellut viimeset kaksi vuotta 3,5 vuoden ammattikorkeakoulussa ja valmistun ensi kuun lopussa. Olen tehnyt töitä samaan aikaan keskimäärin kaksi päivää viikossa ja arkipäivinä. Toki koulupäivät on venynyt 8-20 ja kotona jatkuu viikonloppuisin. Ei oo kyllä tullut nälkää nähtyä vaikka kaikkia opintotukia ei ole tullut nostettuakkaa. Mikäli olen nostanut niin olen laittanut säästöihin. Se mikä tässä vaan rahaa vie on tuo auto, josta ei halua luopua.

      Lainaa

    103. Tulos: +40 (40 ääntä)
      jotenkin nyt en taas tajua miten täälläkin porukka vaan tulee leijumaan sillä töissä käymisellään vaikka opiskelee samalla, mitäs hemmettiä, joku kunniamerkkikö tässä pitäs antaa? hieno juttu jos pärjäätte omillanne, mutta mikä oletusarvo paremmuudelle se on? omasta mielestäni on niin, että opiskelun pitäisi saada olla se "päivätyö" opiskelijalle ilman minkään sortin syyllistämistä. ei kaikki vaan jaksa puurtaa koko ajan. ei fyysisesti eikä henkisesti. jotenkin ajatellaan että opiskelija on toisarvoinen kansalainen jonka pitäisi olla nöyrä ja ottaa mitä pöydältä tippuu ja pysyä hiljaa, kun ei edes verotuloja karruta mokoma. tuntuu että on vähemmistössä sen kanssa, ettei mittaa kaikkea rahassa. ei se elämä millään pausella ole opiskellessakaan, itse en ainakaan jaksa pistää kaikkia kortteja sen varaan "sitten kun", huomisesta kun kenenkään on paha mitään sanoa. ja se töissäkäyminenkin useilla liittyy opiskeluun, esim. harjoittelujaksot ja muut, mutta jos on yliopistossa ja opiskelee jotain ei niin käytännönläheistä niin eipä niitä töitä niin helposti löydy. helppohan se on sitten jos saisikin oman alan töitä tehdä. enpä omasta lähipiiristä osaa varmaan yhtäkään sanoa joka samaan aikaan olisi jaksanut opiskella täyspäiväisesti ja käydä töissä, ellei kyseisestä järjestelystä olisi kyse. ei se ole aina jaksamisestakaan kiinni, aikaa kun on vuorokaudessa rajallisesti. monella tässä iässä ( reilusti yli 20) alkaa olla jo perhettäkin. ihmiset on erilaisia, ihmisillä on erilaisia elämäntilanteita. mikä se on suomessa kun sanoo et nyt on vaikeaa ja tarttis vähän apua ni jotkut alkaa omanarvontuntoaan pönkittämään näillä "mene töihin kuten minä jajaja kuten minä sitä ja tätä, älä valita kun et vaan jaksa laiska ähäkutti". tuleeko siitä jotenkin parempi fiilis? luulis et ihmiset pitäs ennemmin toistesa puolia mut täällä sitä vaan verrataan omaa mersua naapurin mersuun. ei se työ ja tienaaminen hyvää ihmistä tee, joskus saa enemmän irti työttömän pulsun kanssa keskustellessa kuin näitten "all good and proper" ihmisten.

      Lainaa

    104. miinaharava 14.4.2013 17:49
      Tulos: +24 (26 ääntä)
      Komppaan "marchia", opiskelu on opiskelijan työtä. Ihan hienoa, jos joillakin on mahdollisuus ja valmiudet tehdä työtä siinä sivussa ja kaikki kunnia heille, mutta kaikilla ei näin ole. Kaikilla aloilla ja kaikille ihmisille sellainen ei vaan ole mahdollista! Miksi se on ihan oletusarvoista, että ihmisen pitäisi käydä ensin päivä töissä (koulussa), tuoda töitä kotiin (läksyt/koulutehtävät) ja sitten jaksaa vielä käydä toisissa töissä. Ja sitten jos voimavarat ei tähän riitä, niin pidetään yhteiskunnan iilimatoina, joiden pitäisi elää lainalla jos ei muuten pärjää. Opiskelijathan valmistuttuaan ja töihin päästyään kustantavat seuraavien sukupolvien opiskelut muun muassa! Eli sillä opiskelulla on ihan tarkoituskin, ei se mitään huvittelua ja tyhjäntoimittamista ole. Ollaan mekin ihmisiä. Peace. P.S. Töihin ei mennä, sinne päästään.

      Lainaa

    105. Tulos: +13 (15 ääntä)
      march: ihmiset on erilaisia, ihmisillä on erilaisia elämäntilanteita. mikä se on suomessa kun sanoo et nyt on vaikeaa ja tarttis vähän apua ni jotkut alkaa omanarvontuntoaan pönkittämään näillä “mene töihin kuten minä jajaja kuten minä sitä ja tätä, älä valita kun et vaan jaksa laiska ähäkutti”. tuleeko siitä jotenkin parempi fiilis? luulis et ihmiset pitäs ennemmin toistesa puolia mut täällä sitä vaan verrataan omaa mersua naapurin mersuun.
      Näinpä. Jos joku pärjää nykyisellä systeemillä niin kiva juttu, en silti ymmärrä miksi pitää tulla lesoamaan ja huutelemaan kaikkiin keskusteluihin missä keskustellaan siitä kun valtaosa _ei_ pärjää ja asioissa todella olisi parantamisen varaa. Enkä ymmärrä sitä, miksi opiskelijan pitäisi olla opintojen jälkeen loppuunkulutettu raato. Burnout 30 ikävuoteen mennessä on se mihin nykyinen systeemi hyvin vahvasti nuoria ajaa.

      Lainaa

    106. Tulos: +2 (8 ääntä)
      Ei ne tulot, vaan menot.

      Lainaa

    107. Tulos: +3 (9 ääntä)
      BlueNote: Ei ne tulot, vaan menot.
      Kyllä ne tulotkin, jos ne on reippaasti alle inhimillisen elintason. Opintotuki on juuri sitä.

      Lainaa

    108. Tulos: 0 (4 ääntä)
      "Ei ole ruokaa" = ei ole mitään syötäväksi kelpaavaa, koska olen hieman nirso?

      Lainaa

    109. Tulos: -29 (37 ääntä)
      Näläkä: Hassua, että itse opiskelijana en oo koskaan joutunut nälkää näkemään. Kaverit kyllä valittaa, kun ei oo rahaa ruokaan eikä mihinkään. Eiku ainiin, se oli vaan se, että kun en vaan jaksa sitä rahatonta elämää ja meen luentojen jälkeen vielä kuudeks tunniks töihin neljä kertaa viikossa. Miks pitää ruikuttaa, jos ei tee asialle mitään? Samaa kaveritkin valittelee koko ajan, mutta sympatiaa ei tipu, kun edes kesätöihin ei jaksa ihmiset hakea. T. Opiskelija täälläkin
      Komppaan täysin!!!! Rahaa tulee opintotuen lisäksi tonni kuussa, kun teen 3-5 vuoroa viikossa. Vuokra 500 € ja silti jää tonni muuta rahaa. Ainiin, mutq en mä voi mennä töihin, kun mulla on koira/haluun juoda kaljaa/maata sohvalla, sossun pitäs kyllä maksaa, opiskeluki on niin rankkaa ja yhyy.

      Lainaa

    110. Tulos: 0 (2 ääntä)
      Pulla: Kyllä ne tulotkin, jos ne on reippaasti alle inhimillisen elintason. Opintotuki on juuri sitä.
      Meikä sai yhtenä vuonna opintotukea 95e/kk. Jotkut mun kavereista ei saa yhtään mitään. Silti jostakin syystä me pysytään hengissä. Ymmärrän kyllä, että tulot voi olla tosiaanki liian pieniä, mutta viittasin tolla vähän Nooran ruokaostoksiin. Olis nyt vaikka ostanut sitä puuroa tai makaroneja.

      Lainaa

    111. Tulos: -17 (19 ääntä)
      Niin ja pakko vielä lisätä, että samalla käyn kolmoistutkintoa, ja saan kiitettäviä arvosanoja. Ja jää aikaa kyllä sille baareilulle ja harrastamisellekin. Sitten välillä esim kirjoitusten aikaan otan vaan vähempi vuoroja ja elän pienemmällä rahalla.

      Lainaa

    112. Tulos: +4 (6 ääntä)
      jopo: En juo bisseä, enkä käy baareissa tai ulkona syömässä. Vuokran ja välttämättömien laskujen jälkeen jää 90e kuussa, Että semmosta.
      90:llä saa vaikka mitä! itelle jää vuokran ja pakollisten menojen (ruoka, laskut) jälkeen sellanen 25e. mutta ku en osta muuta ku välttämättömät ni saan tuonki summan säästöön :)

      Lainaa

    113. Tulos: -1 (3 ääntä)
      ja säästämällä sain ostettuun koiran :) ^^

      Lainaa

    114. Tulos: +14 (14 ääntä)
      jepejep: Niin ja pakko vielä lisätä, että samalla käyn kolmoistutkintoa, ja saan kiitettäviä arvosanoja. Ja jää aikaa kyllä sille baareilulle ja harrastamisellekin. Sitten välillä esim kirjoitusten aikaan otan vaan vähempi vuoroja ja elän pienemmällä rahalla.
      Cool story, bro.

      Lainaa

    115. Tulos: +7 (9 ääntä)
      Näläkä: Hassua, että itse opiskelijana en oo koskaan joutunut nälkää näkemään. Kaverit kyllä valittaa, kun ei oo rahaa ruokaan eikä mihinkään. Eiku ainiin, se oli vaan se, että kun en vaan jaksa sitä rahatonta elämää ja meen luentojen jälkeen vielä kuudeks tunniks töihin neljä kertaa viikossa. Miks pitää ruikuttaa, jos ei tee asialle mitään? Samaa kaveritkin valittelee koko ajan, mutta sympatiaa ei tipu, kun edes kesätöihin ei jaksa ihmiset hakea. T. Opiskelija täälläkin
      itellä menee 10h päivästä opiskeluun (8h koulua, 2h matkoihin) herätys 6:delta nukkumaan pitää mennä joskus 21-23 aikaan että kerkiää nukkua. kotona olen viideltä. missä välissä kerkiäisin tehdä töitä + nukkua? Jos menisin vielä töihin, nukkumaan en pääsisi koko yönä. eli väh. viisi päivää nukkumatta päivät koulussa illat/ yöt töissä! ja olen muutenkin niin väsynyt koulupäivien jälkeen (en oo aamuihminen) että pyhitän vkl:t nukkumiseen. eli jos tekisin vkl:t töitä, olisin taas ihan loppuun palanut. kesätöihin kyllä hain ja yritän vieläkin, mutta se ei aina ole niin helppoa. Joten paras keino itsellä on säästäminen.

      Lainaa

    116. Tulos: +8 (14 ääntä)
      jepejep: Komppaan täysin!!!! Rahaa tulee opintotuen lisäksi tonni kuussa, kun teen 3-5 vuoroa viikossa.Vuokra 500 € ja silti jää tonni muuta rahaa. Ainiin, mutq en mä voi mennä töihin, kun mulla on koira/haluun juoda kaljaa/maata sohvalla, sossun pitäs kyllä maksaa, opiskeluki on niin rankkaa ja yhyy.
      miten voit verrata koiraa kaljan juontiin ja sohvalla makaamiseen. koira on perheenjäsen. sama ku sanoisit että mulla on lapsi, en voi mennä töihin. lapsi ja koira on enemmän verrattavissa ku sohvalla makoilu/ kaljan juonti.

      Lainaa

    117. Tulos: +6 (8 ääntä)
      qwerty: Toimeentulotukea voi hakea esim. kesällä, kun ei nosta opintotukea eikä ole töitä onnistunut saamaan. Itse en joutunut siihen koskaan turvaamaan, mutta moni lähipiiriläinen kyllä joutui. Opintotuki koostuu edelleenkin sekä opintorahasta, asumistuesta että lainasta. Nämä kolme yhdessä takaavat riittävän elintason. Jos lainaa ei halua nostaa, joutuu elämisensä sitten rahoittamaan jollakin muulla tavalla. As simple as that. Opiskelijaa on muutenkin turhaa verrata esim. pitkäaikaistyöttömään toimeentulotuen saajaan. Mahdollisuus maksaa lainat takaisin on aivan eri planeetalta, kuten myös rahoitusvajeen ajallinen kesto. Opiskelu on investointi, ja jos epäilee sen kannattavuutta, ei kannata opiskella ensinkään, tai kannattaa ainakin vaihtaa alaa.
      ilmiselvästi kaveris on saanut jonkun kivan lisän tai sitten toimeentulotuen maksamiseen vaikuttavat päätökset on kuntakohtasia. omassa kaupungissa kun hain just kesälle tukea niin ilmotettiin ihan suoraan ettei aleta. maksamaan kun olen opiskelija ja saan opintotukea. olet kyllä oikeassa, opintolaina mukana se riittää perus toimeentuloon. mutta eikös se ole aika väärin että, kaikki muut tuet riittää perustoimeentuloon mutta, opiskelija pakotetaan joko velkaantumaan tai löytään töitä tai etsiin ne rahat muualta.

      Lainaa

    118. Tulos: +31 (35 ääntä)
      Ei kyllä paljon napostele lukea, miten selkäänsätaputtelijat täällä tulee leijailemaan (luultavasti suhteilla/perseellä) saaduilla työpaikoillaan ja pätemään ihmisille, joiden elämäntilanteista ja vaikeuksista eivät tiedä mitään. Itse olen nyt keväällä valmistumassa medianomiksi. Velkaa valtiolle on 13000 euroa (tämä siitä hyvästä, että en saanut opintokausien välisiksi kesiksi töitä vaan oli pakko opiskella ja nostaa opintolainaa, että sai pidettyä kämpän). Ja nyt sitten kun katselee media-alan työllisyystilannetta, niin jokaista.. 20-50 valmistunutta kohtaan on se yksi työpaikka. (Asia, johon koulutusjärjestöt heräsivät auttamatta liian myöhään - nythän Suomesta käsitääkseni lakkautetaan kaikki AMK-medianomilinjat kahta/kolmea lukuunottamatta). Eli kun paperit tulee käteen, niin no bonus oman alan hommien kanssa. Kyllä niitä töitä on tullut etsittyä vajaa puoli vuotta, mutta parhaillaan pääsis vaan ilmaiseksi assariksi tai statistiksi johonkin parin päivän projuun. Woop. Nuorisotyöttömyys on ihan karseissa lukemissa Suomessa. Että tosiaan voin omasta puolestani käskeä imemään ne kärsät rullalle, jos tekee mieli tulla tappi tanassa huutelemaan kuinka helppoa se elämä on, kun vaan MENEE töihin. Itse olen nyt tosiaan sen 6 kk etsinyt viikottaisella aktiivisuudella töitä. No bonus. Ei ole oikeaa tutkintoa, tarpeeksi työkokemusta, tai mikä tärkeintä, äidin serkku ei ole rekrytoimassa firmaansa työntekijöitä. Puhelinmyyntiä en vaan voi oikeasti suositella kellekään. Tuli sitäkin hätäpäissään kokeiltua, mutta se ei ole ihmisen työtä. Mielummin kärsin siitä hiljaisesta häpeästä, että menen sossun luukulle kuin myyn enää yhtäkään puhelinliittymää. Puhelinmyyntiin kyllä siis otetaan, tosiaan otetaan, kaikki halukkaat. Jotkut siellä jopa pärjäävät. Ja varmasti kaikilla vähänkin suuremmilla paikkakunnilla on tarjolla puhelinmyyntipaikkoja. Jos talous on kuralla, niin kannattaahan sitä toki kokeilla, mutta ei tosiaan kannata masentua, jos pää ei kestä. On sieltä fiksumpiakin lähtenyt lätkimään. Nyt sitten vähävaraisille muutama pro tip ihmiseltä, joka ei (valitettavasti/onneksi) ole saanut elämässä mitään ilmaiseksi: 1. Kirkko tukee vähävaraisia useissa kunnissa. Esim. Kymenlaaksossa diakoniatoimistolta voi hakea kuukausittain 60 euron arvoisen ruokamaksulapun, joka käy tiettyihin S- ja K-ryhmän kauppoihin. 2. Opiskelijana kannattaa järkätä bileet aina omassa kämpässä. Siivo on seuraavana päivänä kamala, mutta mitä enemmän vieraita, sitä enemmän niiltä jää pulloja jälkeensä. Cash in! 3. Älä ajattele olevasi dyykkauksen yläpuolella, jos suoli kurnii. Sitä harrastavat oikeasti helvetin monet ihmiset, niin opiskelijat, työttömät kuin perheenäidit. Dyykkareille on myös oma fooruminsa, ja aloittelevalle dyykkaajalle löytyy 101 tästä linkistä: http://www.dyykkarit.tk/phpBB3/viewtopic.php?f=5&t=15 4. Ota selvää kotikuntasi ruokajonoista. 5. Osta/dyykkaa aina mahdollisuuden osuessa kohdalle halpoja/ilmaisia päiväystuotteita ja PAKASTA. Auttaa monesta nälkäisestä päivästä yli. 6. Kalasta kesällä, marjasta/sienestä syksyllä ja PAKASTA. 7. Netti tursuaa erinäisiä itsensätyöllistämismahdollisuuksia. Lisätuloa voi saada mainosklikkaajana, voit myydä osan konettasi serverikäyttöön, kirjoittaa blogia, tehdä youtube-videoita, työskennellä seksichatissä, tehdä käännöshommia ulkomaalaisille firmoille, jotka tarvitsee suomenkielisiä osaajia (ei vaadita tutkintoa), jos sinulla on erikoisosaamista, kannattaa neuvotella paikkakuntasi kansalaisopiston/kunnan/kulttuuriviraston/vastaavan kanssa mahdollisuudesta vetää omaa kurssia/työpajaa (keskivertoliksa 100e/osallistuja), yms. pientä paskaduunia 8. Jos harkitset alan vaihtoa tai olet vasta lähdössä opiskelemaan, ja tärkeintä olisi saada työ, jossa työllistyminen on lähes idiootinvarmaa, hae lähihoitajaksi. Maailmasta ei hullut ja sairaat ikinä lopu. Töitä taattu loppuelämäksi. 9. Lopeta valitus ja anna persettä (oletpa sitten mies tai nainen) jollekin äidin setämiestutulle, että pääset töihin. Lisäpiste, jos opiskelet kaksoistohtoritutkintoa siinä ohessa. Papukaijamerkki, jos olet vielä kolmen lapsen yh. Tee perse kipeänä töitä ja vedä piriä, ettei tarvitse nukkua, kun töiden ohella täytyy hoitaa lapset, omat harrastukset, kaksoistutkinto ja sosiaalinen elämä. Äänestä kokoomusta. Tule feissarimokiin leijumaan, miten köyhät on vaan laiskoja. Polttele sigaareja Saul Schubakin kanssa. Ja tadaa! Olet kaikkia muita parempi ihminen.

      Lainaa

    119. Tulos: +13 (19 ääntä)
      jepejep: Komppaan täysin!!!! Rahaa tulee opintotuen lisäksi tonni kuussa, kun teen 3-5 vuoroa viikossa.Vuokra 500 € ja silti jää tonni muuta rahaa. Ainiin, mutq en mä voi mennä töihin, kun mulla on koira/haluun juoda kaljaa/maata sohvalla, sossun pitäs kyllä maksaa, opiskeluki on niin rankkaa ja yhyy.
      Tai en voi mennä töihin JOS TÖITÄ EI OLE. Kuinka lujalla vasaralla se pitää joidenkin ihmisten kalloon takoa? Töitä ei ole kaikiille.

      Lainaa

    120. Tulos: -6 (8 ääntä)
      eekoo: Kaikki opiskelijat eivät juo bisseä. Kuten ei juo allekirjoittanutkaan. Mutta ei se opintotuki ole kovin suuri raha. Jos on vähänkin suurempi vuokra, voi oikeasti loppukuusta joutua syömään näkkileipää. Se on helppo tuomita, kun ei itse tiedä tai ole kokenut.
      Jaaha ja itse äsken tuomitsit että hän ei olisi kokenut sitä, vaikka et tiedä. Juujuu

      Lainaa

    121. Tulos: +5 (15 ääntä)
      Pulla: Näinpä. Jos joku pärjää nykyisellä systeemillä niin kiva juttu, en silti ymmärrä miksi pitää tulla lesoamaan ja huutelemaan kaikkiin keskusteluihin missä keskustellaan siitä kun valtaosa _ei_ pärjää ja asioissa todella olisi parantamisen varaa.
      Mistä päättelet ettei valtaosa pärjäisi? Kumma juttu, mutta kukaan omista opiskelukavereistani ei kuollut nälkään tai joutunut sellaista edes näkemään. Joukkoon mahtui monenlaista ihmistä: niin työssä käyvää, lainannostajaa, vanhempien rahoilla elijää kuin ihan vain vyönkiristäjääkin. Itse painotit viestissäsi aiemmin, ettei se ole merkki kaikkien hyvästä tilanteesta, että joillain menee hyvin. Käänteisesti: se että sinulla menee huonosti ei ole merkki siitä, että kaikilla menisi huonosti. Ei tukipolitiikkaa voida tehdä jakamalla niin paljon rahaa jotta heikoimminkin toimeentulevalle riittäisi tarpeeksi käytettäväksi ilman mitään muita toimenpiteitä. Se kun olisi nimenomaan pois kaikilta muilta: maksettaisiin joko korkeampia veroja, tai sitten leikattaisiin jollekulle muulle tärkeistä palveluista. Ehkei sinunkaan ongelmasi ole rahan vähyys, vaan opiskelu- ja työnhakutaitojen puute tjm., jos kerran olet stressin ja masennuksen kalvama ja toistuvasti ilman työtä. Tätäkin ongelmaa olisi toki varmaan mukavaa lääkitä rahalla, mutta ei se yhtäkään ongelmaa poistaisi. Opintopsykologi, työnhakuvalmennus ja tarvittaessa YTHS:n psykiatriset palvelut ovat huomattavasti parempi ratkaisu kuvattuun ongelmaan. Itsehän tosiaan olin hyvässä tilanteessa: kykenin organisoimaan elämäni niin, että jaksamista riitti samanaikaisesti töissä käymiseen, opiskeluun ja vielä perheen perustamiseenkin. Kaikki eivät eittämättä omaa samoja organisointi-, opiskelu- ym. taitoja joiden avulla se oli mahdollista. Silloin heidän asemaansa voidaan parantaa kahta kautta: nostetaan tuloja, tai parannetaan heidän henkistä pääomaansa em. asioiden osalta. Ensimmäinen on housuun virtsaamista pakkasella, sillä se vain siirtää ongelmia eteenpäin. Jälkimmäinen on lyhyellä tähtäimellä tuskallista, mutta parantaa elämänlaatua pitkässä juoksussa.
      hmm: ilmiselvästi kaveris on saanut jonkun kivan lisän tai sitten toimeentulotuen maksamiseen vaikuttavat päätökset on kuntakohtasia.omassa kaupungissa kun hain just kesälle tukea niin ilmotettiin ihan suoraan ettei aleta. maksamaan kun olen opiskelija ja saan opintotukea.
      Ei siinä ole kyse mistään lisästä tai paikkakuntakohtaisista eroista, vaan perus Kelan kanssa asioimisesta. Kyllä heillekin ensimmäisenä ilmoitettiin, ettei tukea tipu koska opiskelija. He joutuivat osoittamaan, etteivät kykene opiskelemaan kesällä koska mitään omiin opintoihin kuuluvia kursseja ei järjestetä, ja ettei heillä ole myöskään töitä. Tämän jälkeen Kela myönsi tuen. Saman kohtelun saa jokainen opiskelija: tukea ei haluta myöntää, mutta kyllä se kuitenkin myönnetään jos osaa näyttää että sen ehdot täyttyvät.

      Lainaa

    122. Tulos: +7 (15 ääntä)
      Sprinkles: 8. Jos harkitset alan vaihtoa tai olet vasta lähdössä opiskelemaan, ja tärkeintä olisi saada työ, jossa työllistyminen on lähes idiootinvarmaa, hae lähihoitajaksi. Maailmasta ei hullut ja sairaat ikinä lopu. Töitä taattu loppuelämäksi.9.
      Tiivistetäänpäs tuo rantti yhteen yllä lainattuun kohtaan: mieti etukäteen mitä elämältäsi haluat, ja elä sitä sen mukaan. Haluatko sen unelmakoulutuksen Hobbitin miekankiillotuksen syventävistä opinnoista, vaiko sittenkin sen tylsän lähihoitajan, insinöörin tai vaikka lastentarhanhoitajan koulutuksen? Jos valinta on ensin mainittu, niin kannattaa varautua työttömyyteen, köyhyyteen ja v-mäisiin ihmisiin joilla menee paremmin. Ei voinut tulla sinullekaan yllätyksenä, ettei medianomeille riitä töitä. Jos tuli, olet tehnyt oman osasi opintopaikan valintaan liittyen todella huonosti (hitto, kun itse joskus vuosia sitten valitsin opiskelualaa, ensimmäinen asia minkä sain kuulla, oli että älä opiskele viestintäalaa, koska siellä ei töitä ole). Itsekin tykkäisin piirrellä sarjakuvia 24/7, mutta koska sillä ei yksinkertaisesti elä, joudun sitten tekemään niitä "paskahommia" 5pv viikossa ja piirtelemään sarjakuvia vapaa-ajallani. Tätä ennen jouduin hankkimaan niihin "paskahommiin" pätevöittävän koulutuksen. Vaikka yhteiskunta ei ole täydellinen (jos olisi, et olisi luultavasti ikinä päässyt opiskelemaan medianomiksi), ei se tarkoita että vain yhteiskuntaa tulisi kehittää.

      Lainaa

    123. Tulos: +1 (11 ääntä)
      En ole itsekään opiskelijana kokenut tuota rahattomuuden tilannetta kun ei tullut juhlittua ja söin hyvinkin mielelläni tonnikalaa/riisiä, makaronia, purkkihernekeittoa, pastaa ja alennustuotteita. (Lähikaupassa oli aika liha -50% jos meni samana päivänä vanhaksi.) Enkkä todellakaan ymmärrä Nooran ajatuksenjuoksua. Eurolla tikkareita, wtf? Sillä olisi saanut kolme makaronipussia, tarjouksesta jopa 5!

      Lainaa

    124. kahviakahvia 15.4.2013 10:40
      Tulos: +11 (15 ääntä)
      vuosi sitten valmistunut: Opintotuki kyllä takaa toimeentulon, jos osaa olla säästeliäs. Opintotukihan nimittäin on suunnilleen 800 e (opintoraha+asumislisä+opintolaina). Vähätuloinen opiskelija saa valtiolta n. 500 lähes vastikkeetta ja loput toimeentulosta on kustannettava joko lainalla, työllä tai vanhempien kukkarosta. Jos tulot ovat suuret, opiskelija ei tarvitse tukea ja tukea vähennetään. (Opintoraha on tuki opiskeluun, ei palkka opiskelusta -> tulorajoista valittaminen on melkein sama kun työtön valittaisi työttömyyskorvauksen menetystä työpaikan saatuaan.) Asiasta voi olla montaa mieltä, mutta minusta nykyinen systeemi on ihan OK. Valtio ei kustanna koko opiskelua (eikä minusta pitäisikään, poikkeuksena ehkä korkeaa koulutusta vaativat matalapalkka-ammatit), mutta tukee kuitenkin n. vuokran verran. Lisäksi mahdollisuus työhön ja lainaan mahdollistaa opiskelijoille mahdollisuuden nostaa elintasoaan ja/tai köyhien vanhempien lapsillekin mahdollisuuden opiskeluun.
      kaikki (kuten allekirjoittanut) ei halua ottaa opintolainaa. Monet tuntuu unohtavan, että vaikka se laina tulee kelalta, se on LAINA, eli se pitää maksaa takaisin.

      Lainaa

    125. kahviakahvia 15.4.2013 10:46
      Tulos: +20 (20 ääntä)
      eekoo: Miljoonannen kerran: töitä ETSITÄÄN,töitä HAETAAN, töitä SAADAAN, mutta töihin VOI MENNÄ, vasta kun ON TYÖPAIKKA.
      Aamen.

      Lainaa

    126. kahviakahvia 15.4.2013 10:59
      Tulos: +7 (7 ääntä)
      Sprinkles: ...tehdä käännöshommia ulkomaalaisille firmoille, jotka tarvitsee suomenkielisiä osaajia (ei vaadita tutkintoa)...
      Olisiko tarkempaa informaatiota tällaisesta mahdollisuudesta? Mistä vois löytää? (vähän tarkemmin ku "googlesta" :) )

      Lainaa

    127. Tulos: +15 (15 ääntä)
      qwerty: Itse painotit viestissäsi aiemmin, ettei se ole merkki kaikkien hyvästä tilanteesta, että joillain menee hyvin. Käänteisesti: se että sinulla menee huonosti ei ole merkki siitä, että kaikilla menisi huonosti. Ei tukipolitiikkaa voida tehdä jakamalla niin paljon rahaa jotta heikoimminkin toimeentulevalle riittäisi tarpeeksi käytettäväksi ilman mitään muita toimenpiteitä. Se kun olisi nimenomaan pois kaikilta muilta: maksettaisiin joko korkeampia veroja, tai sitten leikattaisiin jollekulle muulle tärkeistä palveluista. Ehkei sinunkaan ongelmasi ole rahan vähyys, vaan opiskelu- ja työnhakutaitojen puute tjm., jos kerran olet stressin ja masennuksen kalvama ja toistuvasti ilman työtä. Tätäkin ongelmaa olisi toki varmaan mukavaa lääkitä rahalla, mutta ei se yhtäkään ongelmaa poistaisi. Opintopsykologi, työnhakuvalmennus ja tarvittaessa YTHS:n psykiatriset palvelut ovat huomattavasti parempi ratkaisu kuvattuun ongelmaan. Itsehän tosiaan olin hyvässä tilanteessa: kykenin organisoimaan elämäni niin, että jaksamista riitti samanaikaisesti töissä käymiseen, opiskeluun ja vielä perheen perustamiseenkin. Kaikki eivät eittämättä omaa samoja organisointi-, opiskelu- ym. taitoja joiden avulla se oli mahdollista. Silloin heidän asemaansa voidaan parantaa kahta kautta: nostetaan tuloja, tai parannetaan heidän henkistä pääomaansa em. asioiden osalta. Ensimmäinen on housuun virtsaamista pakkasella, sillä se vain siirtää ongelmia eteenpäin. Jälkimmäinen on lyhyellä tähtäimellä tuskallista, mutta parantaa elämänlaatua pitkässä juoksussa.
      Olen jo nyt YTHS:n jonossa psykologille. Se vaan kun jonot ovat sen puoli vuotta, ja sinne yleensä tajuaa hakeutua vasta, kun voimat alkavat olla todella lopussa. En tarkoittanutkaan, että kaikilla menisi huonosti. Aika monella vaan. Niillä, jotka pääsevät töihin suhteilla tai hyvällä onnella, tai niillä jotka saavat vanhemmilta rahaa, ei todennäköisesti mene, mutta eri asia niille jotka todella joutuvat elämään omillaan työahdingossa pelkillä tuilla. Työkokemusta on, CV on asiallinen ja kattava, työmoraali korkea, olen ahkera, reipas ja tunnollinen, tulen toimeen ihmisten kanssa, mutta silti en saa töitä. Lisäksi jatkuva tulokseton hakeminen vie voimia ja aikaa opiskelulta. Ongelmani ei ole rahan vähyys itsessään vaan se, että jää joka kuukausi miinukselle eikä riitä rahaa virkistymiseen. Tottakai tuottavuuteni on laskenut pitkään jatkuneen raha-ahdistuksen takia, ja se yrittää kovasti ajaa tilannetta noidankehään. Työpaikka ja sen myötä kuukausittaiset tulot varmasti korjaisi/ehkäisisi myös mielenterveydellisiä ongelmia, koska ne ovat työpaikan puutteesta syntyneetkin. Pienetkin kuukausittaiset tulot toisivat jaksamista ja söisivät stressiä. Niitä töitä _EI VAAN OLE_ pääkaupunkiseudulla läheskään kaikille. Ymmärrän pointtisi ongelmien oikeaoppisesta ehkäisystä, ja olen samaa mieltä. Tukipolitiikka kaipaisi silti muutosta. Esimerkiksi työttömyys- ja toimeentulotuki kattavat oikeasti elämisen kulut, eikä ensimmäinen vaadi kuin sitä että on työnhakujonossa ja toinen ei vaadi sitäkään. Miksi opiskelijat, jotka ovat tulevaisuuden veronmaksajia, ovat ainoa ryhmä joka pakotetaan kituuttamaan alle inhimillisten tulojen? Kenen etu on, että opiskeluajat pitkittyvät opiskelijoiden ylettömästä stressistä aiheutuvien mielenterveysongelmien takia? Ja tämä koskee siis tuilla eläviä opiskelijoita, jotka eivät hakemisesta huolimatta saa töitä. Tiedän, etten ole ainoa, johan tämä ketjukin sen osoittaa.

      Lainaa

    128. Tulos: 0 (12 ääntä)
      qwerty: Toimeentulotukea voi hakea esim. kesällä, kun ei nosta opintotukea eikä ole töitä onnistunut saamaan. Itse en joutunut siihen koskaan turvaamaan, mutta moni lähipiiriläinen kyllä joutui.
      Opiskelija ei saa kesäisin opintotukea koska ei opiskele, mutta ei myöskään muita tukia koska on opiskelija.

      Lainaa

    129. Tulos: +5 (9 ääntä)
      Pfs: Opiskelija ei saa kesäisin opintotukea koska ei opiskele, mutta ei myöskään muita tukia koska on opiskelija.
      Ihan nyt oikeasti, selvittäkää tukimahdollisuutenne, jos rahat ovat tiukassa: "Jos et opiskele kesällä etkä ole saanut kesätöitä, voit hakea asuinkuntasi sosiaalitoimelta toimeentulotukea." http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/250510112555JP?OpenDocument

      Lainaa

    130. Tulos: +4 (4 ääntä)
      Jepeero: Ei kyllä pokemonkorttia mahdu tunkemaan kortinlukijaan…
      Jep. Ilmeisesti tarinaa vähän väritetty.

      Lainaa

    131. pöytäkoreeks 15.4.2013 16:08
      Tulos: +13 (15 ääntä)
      Ai mitä.. että budjetointia. No aloitetaan budjetointi vaikka siitä, että meikän pakolliset lääkkeet maksaa noin 600€. Ok. Sitten siihen päälle vielä vuokra, joka on reippaasti yli 500€. Jo tässä vaiheessa menot on yli tonnin. Siihen päälle vielä sapuskat ja laskut. Fakta on se, ettei meikä vaan yksinkertaisesti voi opiskella, koska ei ole varaa sellaiseen ylellisyyteen. Senpä takia tässä kitkutellaankin sossun toimeentulotuella ja odotellaan, että olisin taas työkuntoinen, että pääsisin paiskimaan sitä 10h työpäivää minimipalkalla paskaduunissa. Siinä teille hyvinvointivaltiota! :) Ps. Hitto kun olenkin laiska ja saamaton paskiainen.

      Lainaa

    132. Tulos: +1 (3 ääntä)
      Pfs: Opiskelija ei saa kesäisin opintotukea koska ei opiskele, mutta ei myöskään muita tukia koska on opiskelija.
      Espoossa ainakin saa kesäisin toimeentulotukea jos on opiskelija, nimim. kokemusta on.

      Lainaa

    133. Tulos: 0 (2 ääntä)
      eekoo: Kaikki opiskelijat eivät juo bisseä. Kuten ei juo allekirjoittanutkaan. Mutta ei se opintotuki ole kovin suuri raha. Jos on vähänkin suurempi vuokra, voi oikeasti loppukuusta joutua syömään näkkileipää. Se on helppo tuomita, kun ei itse tiedä tai ole kokenut.
      Opiskelijana on tullut oltua aika monta vuotta. Ruokaan on kyllä aina raha riittänyt. Parin ensimmäisen opiskeluvuoden aikana ei tainnut tulla baarissa käytyä, eikä muutenkaan alkoholia juuri juotua, kun ei vaan ollut varaa siihen. Rahat riittivät silti hyvin 59,5-neliöiseen julkisilta markkinoilta olevaan vuokrakaksioon (eli ei opiskelija-asunto), sähköön ja jopa nettiliittymäänkin. Kahden viikon ruoat kahdelle hengelle (oppilaitosruokailujen lisäksi) taisivat olla silloin (alle 10 vuotta sitten) 20-40 euroa riippuen siitä, kuinka "hienoa" söi. Autoakin tuli pidettyä ajossa, vaikka ei se mikään välttämättömyys olisi ollut. Kun suunnittelee ja priorisoi kulutuksen, niin kyllä sillä opintotuella pärjää. Tosin ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeenhän opintotukea ei enää saanutkaan, kun tuli kesät oltua töissä.

      Lainaa

    134. Tulos: -3 (5 ääntä)
      Jepeero: Ei kyllä pokemonkorttia mahdu tunkemaan kortinlukijaan…
      Moista kun en ole nähnyt, niin täytyy ihmetellä, kuinka paksu se pokemonkortti oikein on? Kyllähän magneettijuovalukijaan jää kuitenkin hieman klappia pankkikortillakin ja onhan siinäkin jonkin verran paksuutta jo.

      Lainaa

    135. Tulos: 0 (4 ääntä)
      Pfs: Opiskelija ei saa kesäisin opintotukea koska ei opiskele, mutta ei myöskään muita tukia koska on opiskelija.
      Voipi saada opintotukea, jos suorittaa opintoja riittävästi. Eri asia sitten, onko siihen mahdollisuutta.

      Lainaa

    136. VAROITUS: Vihainen opiskelija 15.4.2013 21:05
      Tulos: +20 (20 ääntä)
      Lisäänpähän nyt tähän "kaikki ei duunia saa tai sinne jaksa mennä" sen, että ihan oikeasti, jotkut ihmiset saattavat jopa opiskella alaa, jossa tyo on ruumiillista, vaatien paljon voimaa ja energiaa. Kahdeksantuntisen käytäntopainoitteisen päivän jälkeen missä esim leipurina, puuseppänä yms. olet raatanut niska limassa, nostellut perkeleen painavia asioita, käyttänyt käsiäsi tehden jotakin joka vaatii voimaa (esim leipurina taikinan riivaus, taikinapatojen tuuppiminen ympäri leipomoa, taikinan nostaminen poydälle, jauhosäkkien liikutteleminen, kuorman purkaminen, yms. Puuseppänä puun tyostäminen käsin, materiaalin siirtäminen varastosta tyopisteelle, pintakäsittely... lista jatkuisi loputtomiin jos olisi aikaa ja tahtoa kirjoittaa), ja sitten pitäisi raahautua duuniin 4-8 tunniksi kun tahtoisi painua nukkumaan, kun ei lihakset enään jaksa kantaa omaa painoaan? Niin, läksytkin ovat olemassa, joskus pitäisi syodäkin, nukkuminenkin suositeltavaa. Rankan päivän jälkeen pienen ihmisen keho tarvitsee enemmän unta ja lepoa, mitäs helvettiä sitten pitäisi tehdä? Kaivaa jostain lampun henki joka pidentää päivää, taikoo sinulle rahaa, energiaa, uuden kehon, tyopaikan ja mielenterveyden? Sen duunipaikankaan saaminen ei ole mikään itsestäänselvyys. Vaikka paikkoja olisikin muilta aloilta, niille ei aina pääse. Eikä pääse aina omankaan alan toihin vaikka niihin haettaisiinkin tyontekijää, kaikki kun ei ota toihin ihmistä jolla ei ole alalta useamman vuoden kokemusta. Onko tälläinen käynyt teidän mielessänne? Ja jos joku tulee nyt minulle valittamaan että ei leipurina tai puuseppänä joita esimerkkinä käytin ole vaikea olla, niin mene saatana itse vaikka leipomoon päiväksi tekemään kahdeksassa tunnissa 680 sämpylää, 340 perusleipää, 264 patonkia taikinasta paistetuksi tuotteeksi ihan alusta asti omin pikku käsin (taikinakoneen saisit käyttoosi) ja sano sitten ettei ole jumalauta rankkaa. Niin, siivotakin pitäisi. Oli nimittäin tämän päivän saldo tällä pienellä katkeralla leipuriopiskelijalla jolla ei rahat riitä paskaankaan, energiaa vielä vähempään. Ja vaikka riittäisikin voimia, duunia ei saa koska ei ole varsinaista kokemusta ja muut paikat täynnä.

      Lainaa

    137. VAROITUS: Vihainen opiskelija 15.4.2013 21:13
      Tulos: +8 (8 ääntä)
      lkr: Moista kun en ole nähnyt, niin täytyy ihmetellä, kuinka paksu se pokemonkortti oikein on? Kyllähän magneettijuovalukijaan jää kuitenkin hieman klappia pankkikortillakin ja onhan siinäkin jonkin verran paksuutta jo.
      Ei se ole paksu, se on liian leveä.

      Lainaa

    138. VAROITUS: Vihainen opiskelija 15.4.2013 21:15
      Tulos: +1 (1 ääni)
      VAROITUS: Vihainen opiskelija: Ei se ole paksu, se on liian leveä.
      Lisäisin vielä että oletettavasti ihmiset jotka sanoivat ettei pokemonkortti lukijaan mahdu puhuivat sirukortista :)

      Lainaa

    139. Tulos: -6 (14 ääntä)
      Täällä myös työssä käyvä AMK-opiskelija! Viikot koulussa ja yleensä perjantaista sunnuntaihin töissä, tällä tahdilla on menty jo toista vuotta. En koe työssäkäynnin rajoittavan vapaa-aikaani tai vaikuttavan arvosanoihini, päinvastoin: kun tietää olevansa viikonloput kiinni, ei tule kasattua kaikkia tehtäviä muutamalle päivälle vaan osaa hyödyntää arki-illat tehokkaammin. Bilettäminenkin onnistuu, onhan keskiviikko opiskelijan lauantai;) Työssäkäynti opiskelun ohella on asenteesta kiinni, jos vaan on töitä tarjolla!

      Lainaa

    140. Tulos: -10 (14 ääntä)
      eekoo: Tai en voi mennä töihin JOS TÖITÄ EI OLE. Kuinka lujalla vasaralla se pitää joidenkin ihmisten kalloon takoa? Töitä ei ole kaikiille.
      Suurin osa näistä inisijöistä ei edes yritä, tai kaikki työ ei kelpaa. Ei esim. viitsitä hakea tyyliin siivoukseen, kaupan kassalle eikä pikaruokalaan.

      Lainaa

    141. Tulos: +2 (12 ääntä)
      miten voit verrata koiraa kaljan juontiin ja sohvalla makaamiseen. koira on perheenjäsen. sama ku sanoisit että mulla on lapsi, en voi mennä töihin. lapsi ja koira on enemmän verrattavissa ku sohvalla makoilu/ kaljan juonti.
      No mutta etkö sä pässi tajua, että elämässä pitää tehdä valintoja. Sitä nyt ei vaan voi saada kaikkea. Jos et voi koiran takia mennä töihin, niin et mene, ja elät sillä pikkurahalla. Oma valinta, turha napista rahattomuudesta. Tai sitten hankit sen koiran vasta opiskelujen jälkeen ja menet opiskelun ohella töihin. Mullakin oli teininä rakas kissa, joka oli/lon perheenjäsen, mutta tein valinnan ja jätin sen vanhemmilleni. Toinen vaihtoehto olisi elää rahattomana kissan kanssa, tai olla kouluttautumatta ja kissallinen. Sellasta se elämä vaan on.

      Lainaa

    142. Tulos: -9 (11 ääntä)
      Jazka: Cool story, bro.
      Eikös olekin, ja mikä parasta, täysin tosi. Jotkut nyt vaan saa sen perseensä penkistä ylös ja asioita tapahtumaan.

      Lainaa

    143. Heinähattu 16.4.2013 0:39
      Tulos: +1 (13 ääntä)
      Jopas täällä on keskustelua! Minua kuitenkin henk. kohtaisesti eniten häiritsee se, että Pokèmon on kirjoitettu väärin. Siis: pokÈmon, EI pÒkemon. Kiitos.

      Lainaa

    144. Tulos: +20 (20 ääntä)
      Heinähattu: Jopas täällä on keskustelua! Minua kuitenkin henk. kohtaisesti eniten häiritsee se, että Pokèmon on kirjoitettu väärin. Siis: pokÈmon, EI pÒkemon. Kiitos.
      Itsekin laitoit aksentin väärään suuntaan, joten hiljaa. Se on Pokémon.

      Lainaa

    145. Tulos: +6 (10 ääntä)
      piupau: Ei kyllä oo opiskelijan pakko elää nälässä. Itse asuin vuokralla, enkä saanut kuin kelan asumistuen joka ei tosiaan kata edes koko vuokraa. Porukoilta en koskaan ole edes pyytänyt apua. Kävin nimittäin TÖISSÄ koko opiskelu ajan ja nyt olenkin vakituisena samassa paikassa. Eniten asiaan vaikuttaa oma asenne. Hoidin työssäoppimiset kiitettävästi ja kolmeen paikkaan olisin päässyt joten valinnanvaraakin oli. Joten eiköhän suurin vika ole ihmisessä itessään kun ei tehdä asian eteen mitään.
      No ei tietenkään asumistuki kata koko vuokraa, se on asumisTUKI eikä kelan vuokranmaksupalvelu. Sinä taidat olla hoitoalalla, etkö vain? Sillä alalla ei ole työstä pulaa ja ensimmäisen vuoden opiskelijoillekin on loma-ajoiksi duuni tarjolla niin paljon kun vaan jaksaa painaa. Muut alat ovat sitten eri juttu, joten suurin vika taitaa olla sinun päässäsi eikä muualla. Se on kiva että sinä hoidit työssäoppimiset niin hienosti että senkun vaan valitset minne menet hommiin, mutta älä viitsi olla niin lapsellinen että kuvittelisit sen todellakin olevan vain omasta asenteesta kiinni.

      Lainaa

    146. Tulos: +6 (8 ääntä)
      milo: Silloin jos ei ole varaa ruokaan, ei todellakaan mennä ostamaan mitään kalliita valmis kalapullia! Vaan ostetaan just esim. makaronia, tonnikalaa ym. muuta halpaa ruokaa. Sillä eurollakin jonka Noora tuhlasi tikkareihin olisi saanut jo vaikka mitä! Esim. kaurahiutalepaketin, josta olisi syönyt pitkään. Ei tyttö taida oikeasti tietää mitä on olla köyhä opiskelija/vähätuloinen. Noora on tainut pistää rahansa juhlimiseen ja shoppailuun ja nyt päivää ennen tukien tuloa on olevinaan niin vähävarainen.
      Tonnikala on ihan pirun kallista, jonkun pirkkatonnikalan kilohinta sille kalalle on joku 12 euroa. Kalliimpaa siis kuin naudan paistijauheliha, porsaan filettäkin saa helposti halvemmalla kuin purkkitonnikalaa. Ei todellakaan ole opiskelijan ruokaa se.

      Lainaa

    147. Tulos: +13 (15 ääntä)
      mä olen koulussa n. 8-17 joka arkipäivä ja sen jälkeen vielä pitäisi jaksaa tehdä tehtäviä seuraavaa päivää varten ja lukea tentteihin. en tiedä mitä yli-ihmisiä te olette, mutta mulla ei todellakaan riitä aika eikä energia mennä vielä tuon jälkeen töihin. mun koulussa nimittäin todellakin tulee tehdä töitä, että pärjää.

      Lainaa

    148. Tulos: -14 (22 ääntä)
      Ärsyttää tämä jatkuva opiskelijoiden marmatus, te sentään saatte jotain tukea jonka työssä käyvät teille verojen kautta maksavat! Menkää vaikka jenkkeihin opiskelemaan niin rupeatte arvostamaan ilmaista rahaa!

      Lainaa

    149. Tulos: +2 (6 ääntä)
      qwerty: Ihan nyt oikeasti, selvittäkää tukimahdollisuutenne, jos rahat ovat tiukassa: “Jos et opiskele kesällä etkä ole saanut kesätöitä, voit hakea asuinkuntasi sosiaalitoimelta toimeentulotukea.” http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/250510112555JP?OpenDocument
      Näin juuri. Toimeentulotukea voi myös saada opintotukikuukausina, jos opintotuki ei vuokran ja ns. perusmenojen jälkeen riitä esimerkiksi reseptilääkkeisiin ja terveydenhuoltomaksuihin. Ja vastoin yleistä luuloa, opintolainaa EI tarvitse nostaa, jotta voisi saada toimeentulotukea. Lainatakaus tulee olla haettu Kelalta ja opintolaina lasketaan kuukausittain käytettävissä oleviin tuloihin, mutta sitä ei ole pakko nostaa.

      Lainaa

    150. Tulos: +2 (4 ääntä)
      Kyllä nyt röllit ovat ylpeitä Jennin muksusta.

      Lainaa

    151. Tulos: +9 (11 ääntä)
      Mun mielestä suurin moka oli: 2 euron kolikko tipahti lattialle, joka vieri syvälle hyllyjen alle.

      Lainaa

    152. Tulos: -2 (6 ääntä)
      Taitaa olla vähän väritetty satu tai Jenni on pelkkä trolli. Noin ei voi tosi elämässä käydä ellei ole retardi.

      Lainaa

    153. Sosiaalipolitiikka rules 16.4.2013 23:08
      Tulos: +6 (10 ääntä)
      Feissarimokat on huumorisivusto, ja tämä keskusteluketju kieltämättä onkin jo suorastaan naurettava.

      Lainaa

    154. herranjestas 17.4.2013 3:17
      Tulos: +3 (9 ääntä)
      Miten joku voi vielä tässä Suomen työllisyystilanteessa tulla huutelemaan että MENE TÖIHIN? Ei ole!! Itsellä on laina, niin sillä elää nyt, mutta mites kun valmistun? 30 K velkaa, kiva! On totta, että opintotuki ja asumislisä menevät työssäkäyvien pussista nyt, mutta sitä vartenhan tässä opiskellaan, että töihin päästäänkin joskus. Itse ajattelen sen niin päin, että maksan omat opintotukenikin jossain vaiheessa valtiolle takaisin. Ei kannata aina katkeroitua ja ajatella niin päin, että "minun palkasta menee sille sitä ja tätä yhyy". Sitä paitsi, miksi opiskelijoille itketään valtion takaamasta toimeentulosta(jos siitä voi puhua, kun kyseessä on 500 e kuussa, eli yleisissä opiskelijakaupungeissa n. vuokran verran)? Mites työttömänä kotona makaavat oikeasti sossupummit? Enkä todellakaan puhu työttömistä, töihin haluavista työnhakijoista, he sentään tekevät tilanteelleen jotain! Ja niin tekevät opiskelijatkin! Silti meidät velkaannutetaan, eikä toimeentuloamme turvata läheskään yhtä hyvin, kuin toimeentulotuen piirissä elävillä. On hienoa, jos pystyy tekemään töitä opiskelun ohella ja onnistuu niitä saamaan. Kaikille tämä ei ole kuitenkaan mahdollista. On hienoa, jos pelkällä opintotuella ja lainalla pystyy elämään, mutta sekään ei ole kaikille mahdollista. Koittakaa tajuta, että se ei ole mistään laiskuudesta kiinni. Ja jep, tikkari oli ehkä paskin tapa käyttää viimeinen euro.

      Lainaa

    155. Ei kannattais 17.4.2013 6:43
      Tulos: +6 (8 ääntä)
      Juuh..: Kannattas opiskelijana jättää se bissen juominen, niin ei tarvii valittaa kun ei ole ruokaan varaa
      Kerropa uteliaalle koska olisi bissen ja bileiden vuoro? Kun on pieniä ja isoja lapsia? Töitä ja asuntovelkoja, eihän se haittaa jos töistä myöhästyy muutaman tunnin mutta luennolta ei parane olla pois? Eläkkeellä? Kaappijuoppoilu kun lapsenlapset on kylässä? Kun on kertaalleen eronnut elämättömän nuoruuden kaipuussa ja notkuu räkälässä kun ei teinidiskoonkaan enää kehtaa mennä? On meinaan niin joka paikkaan sopiva ohje tuo, kaikkien kannattaisi aina jättää bileet ja bisset. Ja AINA puuttuu jatko-ohjeistus. Nyt kun on fiksut paikalla ja äänessä niin sivistäkäähän jälkipolvia ihan loppuun asti. Mun kohdalla on jo myöhäistä, kävin opiskelijabileissä silloin kun olin opiskelijana. En ole edes pyrkinyt nyt nelikymppisenä opiskelijakämppiin sisälle jos näen siellä jotain menoa, joten en tiedä päästäisivätkö. "Hei, mä tulin teidän bileisiin koska kun itse olin opiskelija niin en koskaan bailannut vaan säästin rahaa hyvään ja terveelliseen ruokaan. Nyt mulla olis aikaa ja varaa joten tulin tänne, eiks oo kiva?"

      Lainaa

    156. Tulos: +8 (10 ääntä)
      milo: Silloin jos ei ole varaa ruokaan, ei todellakaan mennä ostamaan mitään kalliita valmis kalapullia! Vaan ostetaan just esim. makaronia, tonnikalaa ym. muuta halpaa ruokaa. Sillä eurollakin jonka Noora tuhlasi tikkareihin olisi saanut jo vaikka mitä! Esim. kaurahiutalepaketin, josta olisi syönyt pitkään. Ei tyttö taida oikeasti tietää mitä on olla köyhä opiskelija/vähätuloinen. Noora on tainut pistää rahansa juhlimiseen ja shoppailuun ja nyt päivää ennen tukien tuloa on olevinaan niin vähävarainen.
      Ootko millon viimeks kattonu tonnikalan kilohintaa?? Se on kalliimpaa kuin kirjolohi.

      Lainaa

    157. opiskelija_töissä 17.4.2013 13:13
      Tulos: +8 (14 ääntä)
      Ottamatta kantaa alkuperäiseen Facebook-"mokaan", niin tässä(kin) keskustelussa tuntuu ihmisillä olevan kummallinen käsitys koulun ja työn yhdistämisestä. Itse yhdistän molemmat, ja työskentelen 10 h / vko -sopimuksella kouluni ohella kaupan alalla. Käytännössä tämähän ei tarkoita "8 tuntia koulun jälkeen joka päivä", niin kuin jokainen varmasti voi laskea. Koulupäivien raskaus siis ei pitäisi olla ongelma. Käytännössähän tämä tarkoittaa sitä, että töissä olet esimerkiksi perjantai-illan 16-21 sekä lauantain 9-18 - ja joka kolmas viikko on kokonaan vapaa. Näin esimerkiksi itse tienaan 500 euroa kuussa, nettona, koska näiden vuorojen tuntipalkkaa kasvattaa iltalisät & lauantailisät. En tykkää tehdä sunnuntai-vuoroja, jotta saisin yhden lisävapaapäivän viikossa, mutta ottamalla vaikkapa yhden sunnuntain kuukaudessa, jää käteen n. 600 euroa kuussa. Plus opintotuki. Itse opiskelen tekniikan alalla yliopistossa, ja työkavereina on opiskelijoita aina lukiolaisista lääkisläisiin. Näillä tuntimäärillä ansaitsee myös palkallisen kuukauden kesäloman. Asioita vain yleensä tunnutaan perustelevan sillä, että on niin raskas koulu, ettei pysty. Mutta todellisuudessa opintotuen "tuplaaminen" on mahdollista erittäin vähillä tuntimäärillä, ja usealle varmasti riittäisi pienempikin. Niin ja kyllä, saan kiitettäviä arvosanoja, biletän normaaliin tapaan, aikaa riittää myös kaverien tapaamiseen ja muuhun elämään.

      Lainaa

    158. Tulos: +4 (4 ääntä)
      Mitä hauskaa siinä muka on, että ihmisellä on nälkä eikä saa ruokaa?

      Lainaa

    159. Arthur Brown 19.4.2013 15:44
      Tulos: +2 (2 ääntä)
      miinaharava: Hernekeittopurkki maksaa alle euron, lähtee nälkä paremmin kuin tikkareilla. T. opiskelija
      Khyl. Samalla hinnalla saa myös pussin makaronia tai jonkin verran pottuja ja pakastevihanneksia, jos siis keitto kelpaa.

      Lainaa

    160. Tulos: +1 (3 ääntä)
      Täällä on taas hirveä paskasota käynnissä, mutta totenpa että jenni kirjoitti Pokémonin väärin.

      Lainaa

    161. Tulos: +3 (3 ääntä)
      opiskelija_töissä: Ottamatta kantaa alkuperäiseen Facebook-”mokaan”, niin tässä(kin) keskustelussa tuntuu ihmisillä olevan kummallinen käsitys koulun ja työn yhdistämisestä. Itse yhdistän molemmat, ja työskentelen 10 h / vko -sopimuksella kouluni ohella kaupan alalla. Käytännössä tämähän ei tarkoita “8 tuntia koulun jälkeen joka päivä”, niin kuin jokainen varmasti voi laskea. Koulupäivien raskaus siis ei pitäisi olla ongelma. Käytännössähän tämä tarkoittaa sitä, että töissä olet esimerkiksi perjantai-illan 16-21 sekä lauantain 9-18 – ja joka kolmas viikko on kokonaan vapaa. Näin esimerkiksi itse tienaan 500 euroa kuussa, nettona, koska näiden vuorojen tuntipalkkaa kasvattaa iltalisät & lauantailisät. En tykkää tehdä sunnuntai-vuoroja, jotta saisin yhden lisävapaapäivän viikossa, mutta ottamalla vaikkapa yhden sunnuntain kuukaudessa, jää käteen n. 600 euroa kuussa. Plus opintotuki. Itse opiskelen tekniikan alalla yliopistossa, ja työkavereina on opiskelijoita aina lukiolaisista lääkisläisiin. Näillä tuntimäärillä ansaitsee myös palkallisen kuukauden kesäloman. Asioita vain yleensä tunnutaan perustelevan sillä, että on niin raskas koulu, ettei pysty. Mutta todellisuudessa opintotuen “tuplaaminen” on mahdollista erittäin vähillä tuntimäärillä, ja usealle varmasti riittäisi pienempikin. Niin ja kyllä, saan kiitettäviä arvosanoja, biletän normaaliin tapaan, aikaa riittää myös kaverien tapaamiseen ja muuhun elämään.
      Ota huomioon että eri ihmisillä on eri voimavarat ja joillain voi kulua opiskelumatkoihinkin niin kauan että jos sen lisäksi menee töihin, voi aika olla tosi tiukilla. Ja kaikki ihmiset ei opi yhtä helposti, joten jotkut joutuu käyttää enemmän aikaa kotiopiskeluun oppiakseen saman asian. Joillain opiskelijoilla on myös lapsia joille pitää myös antaa aikaa ja joihin kuluu rahaa.

      Lainaa

    162. Tulos: +2 (2 ääntä)
      Jos on kolme euroa varallisuutta, kalapullat on ehkä vika juttu mihin satsata. Sillä yhdellä eurollakin olisi saanut kaksi, tai kaupasta riippuen peräti kolme pussia makaroonia. Jos käytössä on se kolme euroa niin Lidlin lihapullia olis saanut makaroonien lisäksi kaksikin pakettia. Mutta jos ei osaa, niin sit vetää jotain bonbon-tikkareita ja poraa nälkäänsä. Lapset...

      Lainaa

    163. Tulos: -2 (2 ääntä)
      Ammattikouluaikoina olin viisi päivää viikossa 8-16 koulussa. Matka vei yli tunnin suuntaansa, kun piti kulkea ensin junalla, sitten bussilla ja sama toisinpäin. Lähtö oli siis ennen seitsemää aamulla ja paluu vasta viiden jälkeen iltapäivällä. Siitä pääsin kotiin, jossa ehdin olla sen vajaan viisi tuntia, kunnes lähdin yöksi töihin. Tätä tein kaksi-kolme kertaa viikossa. Jos sattui olemaan arkipäivinä vapaita tai lyhyempiä päiviä, tein päivätöitä kuusi tuntia illalla. Töitähän on mol.fi:ssä tarjolla vaikka kuinka, pitää vaan tinkiä ylpeydestään ja mennä tekemään esimerkiksi niitä siivoushommia. Jos on liian nirso töiden kanssa jo opiskeluaikoina, ei tule ikinä saamaan työkokemusta, jota ne työnantajat useimmiten katsovat hyvällä. Tietenkin on niitä, jotka suhteilla saavat töitä, mutta muiden on vain pakko suostua tekemään niitä ns. p*skahommia, jotta voivat joskus tehdä niitä hommia, mitä haluavat. Ruoka-/rahapuolesta sen verran, että ensimmäinen asuntoni oli iso yksiö, jossa vuokra reilun 400€/kk ja vuoden päästä vaihdoin isoon kaksioon, jonka vuokra 650€/kk. Silti kummassakin ruokaan riitti aina hienosti rahaa, kun jätti alkoholin juonnin satunnaiseksi huviksi, sisäfileet ja muut pihvilihat harvinaiseksi herkuksi ja tyytyi jauhelihakastikkeeseen, tonnikalasalaattiin, kanasuikalekastikkeeseen ja riisiin jne. Vihannekset (oikein valittuna) ovat muuten uskomattoman edullisia - ja tietenkin terveellisiä - nälän karkottajia.

      Lainaa

    164. Tulos: -5 (5 ääntä)
      Ainiin, vielä sen verran, että valmistuin 4,8 keskiarvolla, olin samalla myös tutori, opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja ja luokan vastuuhenkilö. (Asteikko siis se vanha 1-5)

      Lainaa

    165. Tulos: -2 (4 ääntä)
      Facebookissa surffaamiseen löytyy aina rahaa, vai ovatko opiskelija-asunnoissa sähkö ja netti ilmaisia?

      Lainaa

    166. Tulos: +1 (1 ääni)
      Ei työnteko opiskelun ohella tarkoita sitä, että sun pitää tehdä vakkarityyliin 40 tuntia viikossa, vaikka jotkut hullut näköjään sitäkin harrastaa... Kun teet osa-aikaisena vaikka 8h viikossa töitä (esim. yksi päivä viikonloppuna, tai parina iltana muutama tunti), niin kyllä kuukaudessa jää käteen yli 300-400e enemmän. Jos tämä ei kuulosta hyvältä, niin kesätöissä pystyy hyvin tienaamaan vaikka monta tonnia, joilla sitten pärjää kouluvuoden. Ja kyllä niitä töitä tekevälle löytyy, jos ei oo liian tarkat vaatimukset.

      Lainaa

    167. Tulos: +6 (6 ääntä)
      Näitä kommentteja kun lukee, niin nään selvän kahtiajakauman, vaikka selvästi tässä ollaan samaa porukkaa. Opiskelijoita pienillä tuilla ja vähällä ruoalla, mutta kuitenkin elämä edessä. Toinen puoli tässä vastakkainasettelussa syyllistää työttömiä opiskelijoita ja korostaa omaa paremmuuttaan, kun he käyvät töissä ja he osaavat käyttää rahojaan paremmin. Sitten toinen puoli kokee tarvetta puolustaa itseään puhuen voimavaroista ja jaksamisestaan. Ja sitten on pieni joukko näitä, jotka ottavat kaikki asianhaarat huomioon, kuten erityisruokavaliot (mm. minä itse, joka onneksi rakastan hernekeittoa ja nuudeleita, koska teille normisyöjille makaronipaketti maksaa vaivaisen 0,20€ ja mulle gluteeniton versio 4€ enemmän), sairaudet, voimavarat, perhetilanteet ja kaikki mahdolliset, jotka vaikuttavat kaikkeen. Miten nykyaikana onkin niin vaikeaa se YMMÄRTÄMINEN ja EMPATIA? Ai niin, mutta kun sellaiset ominaisuudet on vain heikoille, ja kun vain vahvat pärjää ja jyrää tässä maailmassa. Nykyaika on ihan hanurista. En pidä! Uppoaisi koko laiva. Itse mokaa voisin myös lähteä arvostelemaan, koska tikkari vie nälän ehkä minuutiksi, mutta sikäli mikäli jotain diabeetikkona tiedän kaupassa käymisestä nälkäisenä lähes hypoglykeemisenä, niin tulee tehtyä typeriä ratkaisuja ruoan suhteen. Kaikki me tehdään elämässämme virheitä. Kukaan ei ole täydellinen. Sen kun kaikki tajuais, niin kaikki vois olla ehkä helpompaa.

      Lainaa

    168. spamminorsu 8.5.2018 21:14
      Tulos: +3 (3 ääntä)
      V: Mahdotonta nostaa se lompakko lasten ulottumattomiin? Vaikka hattuhyllylle. Lapsellekin turvallisempaa, koska jos se kolikon vetään hengitysputkeen, niin…
      mikä helvetin hengitysputki :DDD

      Lainaa

    169. Nerokas kissa 3.12.2020 1:04
      Tulos: 0 (0 ääntä)
      Huomiohuoraukset osa 1500z.

      Lainaa

    170. Kanneton koala 9.1.2021 17:10
      Tulos: 0 (0 ääntä)
      Jepeero: Ei kyllä pokemonkorttia mahdu tunkemaan kortinlukijaan...
      Muutenkin Jennin stoori on näitä joista puuttuu alusta: "Olispa hassua jos tapahtuisi niin että..."

      Lainaa

    171. Tulos: 0 (0 ääntä)
      Aina kun tämä moka tulee vastaan, mietin omaa opiskeluaikaa. Osa otti täydet opintolainat ja kävi töissä ja valitti, että on niin köyhiä. Samaan aikaan minä sitten otin pelkän opintotuen ja lisäksi olin vain kesät töissä enkä valittanut. Jälkikäteen ajateltuna hyvä, että opintolaina jäi ottamatta, koska pätkätyöläisenä ei mulla olisi ollut varaa maksaa sitä takaisin ja sain samalla harjoiteltua pienellä rahalla pärjäämisen niitten toistuvien työttömyyskausien varalle. Ruokaostosvinkit muille (ei allergisille) köyhille: - jos on vain euro rahaa, kannattaa ostaa puuroa, siitä syö useamman kerran ja nälkä lähtee paremmin kuin tikkareilla - jos käytettävissä on kolme euroa ja kaksi syöjää, niin ostoslista voisi olla vaikka seuraava: puuropaketti, pussi makaronia, kaksi pussia pakastevihanneksia, pussi HK:n lihapullia ja omena kummallekin. Kyllä tuolla pari päivää selviää ilman että taju lähtee.

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: kauppa, kassa, maksuväline, raha, kolikko, köyhä, opiskelija, ruoka, ruokakauppa, ostokset, maksaa, lapsi