Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Äkkiä Faceen!

"Varoitus, tämä julkaisu käsittelee järkyttävää tapaturmaa."
Tämä julkaisu on poistettu.

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 121 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. Tulos: +478 (502 ääntä)
      Auts :/

      Lainaa

    2. Tulos: +179 (203 ääntä)
      Joo että terve..

      Lainaa

    3. Tulos: -114 (186 ääntä)
      No huh huh, juu EI näin! Noloo! :S

      Lainaa

    4. Ventriloquist 11.9.2012 3:10
      Tulos: +537 (551 ääntä)
      Voi helvetti, tuo jos mikä on karua.

      Lainaa

    5. Tulos: -185 (279 ääntä)
      Aika karuu.. mut tähän tää menee.. Osanotto siskolle ja kaikille omasille. YOLO.

      Lainaa

    6. Tulos: +320 (330 ääntä)
      Tämä on niin todella väärin, että sukulaisille ilmoitetaan asiasta viimeisenä, jos ollenkaan. Ensin laitetaan viesti FB:n ja sit aletaan soittelemaan kaikki mahdolliset tutut luettelosta läpi ja kysellään et joko olet kuullut tästä. Mutta homman ei pitäis todellakaan toimia näin =´(

      Lainaa

    7. Tulos: +112 (188 ääntä)
      Ihtellä kuoli kaveri 4 viikkoa sitten ja pistin kans ensimmäisenä kun tiedon sain hänen seinälleen "lepää rauhassa Ilkka". Myöhemmin samana päivänä tuli vasta mieleen, että hitsi jos omaiset ei ookkaan saanu tietoa vielä. Onneks näin ei ollut kuitenkaan käynyt.

      Lainaa

    8. Tulos: +165 (169 ääntä)
      Niin väärin ;__; Osanottoni.

      Lainaa

    9. Tulos: +233 (249 ääntä)
      Tuli mieleen se, kun luin tässä viimeviikolla jotain naistenlehtiä odotushuoneessa. Siellä oli tarina äidin ja tyttären selviytymisestä sen jälkeen, kun poika+veli oli tehnyt itsemurhan. Äiti oli jutun mukaan aloittanut aamunsa aivan normaalisti, lukenut lehden ja lähtenyt töihin. Silmiini pisti se kohta, missä kerrottiin äidin lukeneen sieltä lehdestä pienen jutun itsemurhan tehneestä miehestä, jonka tapausta poliisit tutkivat. Myöhemmin poliisit olivat soittaneet, ja kävi ilmi, että se ilmoitus koski hänen omaa poikaansa. Ymmärrän tietysti, jos omaisiin saadaan yhteys vasta paljon myöhemmin, lehdellä on kiire tai muuta viivettä ilmenee, mutta silti.. Voisi tuntua kurjassa mielessä aika jännältä, jos tämäntapainen sattuisi omalle kohdalle.

      Lainaa

    10. Tulos: +108 (138 ääntä)
      Toisaalta ymmärtäähän sen, etteivät ihmiset heti ole osittelemassa omaisille, kun kaikki kuitenkin varmaan olettavat että viranomaiset ilmoittavat heille ensitilassa. Joka tapauksessa hirveää, että noin voi käydä.

      Lainaa

    11. Tulos: +169 (185 ääntä)
      Tunsin tuon henkensä menettäneen ja kyse oli siis ulosajosta. Myöhemmin eräs mies oli käynyt faceen kirjoittamassa, että ONNEKSI KUOLI VAAN TUO YKSI TURHA KIKKAILIJA ja ulkopuoliset säilyivät vahingoittumattomina. Tämä on kuulemman hänen kantansa ja turha omaisten tulla poraamaan. Palaute oli tulikiven katkuista.

      Lainaa

    12. sori mutta 11.9.2012 8:05
      Tulos: +100 (234 ääntä)
      Billie: Tunsin tuon henkensä menettäneen ja kyse oli siis ulosajosta. Myöhemmin eräs mies oli käynyt faceen kirjoittamassa, että ONNEKSI KUOLI VAAN TUO YKSI TURHA KIKKAILIJA ja ulkopuoliset säilyivät vahingoittumattomina. Tämä on kuulemman hänen kantansa ja turha omaisten tulla poraamaan. Palaute oli tulikiven katkuista.
      Olenkin aina sanonut, että liikenteessä juopuneena tai muuten vaan päin h*lvettiä ajavat saisivat ajaa ensimmäisellä kerralla itsensä hengiltä. Paras palvelus yhteiskunnalle heiltä. (Ottamatta kantaa, oliko tämän henkilön tapauksessa todellisuudessa näin.)

      Lainaa

    13. Korppityttö 11.9.2012 8:13
      Tulos: +69 (75 ääntä)
      Veti aika hiljaiseksi :I

      Lainaa

    14. Tulos: +16 (238 ääntä)
      sori mutta: Olenkin aina sanonut, että liikenteessä juopuneena tai muuten vaan päin h*lvettiä ajavat saisivat ajaa ensimmäisellä kerralla itsensä hengiltä. Paras palvelus yhteiskunnalle heiltä. (Ottamatta kantaa, oliko tämän henkilön tapauksessa todellisuudessa näin.)
      Naurettavaa tuo yhteiskunta-länkytys näissä asioissa. Tyyppi oli nuori, todella nuori, ja tässä tapauksessa ei ole MITÄÄN hyvää ketään kohtaan tapahtunut. Sinulla ei onneksi ole oikeutta päättää kuka saa elää ja kuka ei. Aika raadollinen elämänkatsomus jos vain täydelliset yksilöt saisi elää. Kotia kasvamaan siitä.

      Lainaa

    15. Tulos: +114 (146 ääntä)
      Stereotypiat lähtee aina tosi nopeasti liikkeelle näissä tapauksissa, kun nuori (oletettavasti nuori?) poika on kuollut onnettomuudessa. Kyseessä oletetaan olevan 1. viritetty mopo taikka mopoauto 2. poika humalassa 3. holtitonta ajamista 4. alunperinkin onnettomuuden oletetaan olleen kolari tai vastaava. En ole sellainen ihminen, että minua surettaisi yhtään pojan kohtalo. Täysin tuntematon henkilö minulle ja näitä sattuu joten so what? Sen sijaan tuo siskon reaktio iskee herkkään paikkaan, koska itsekin siskon omistan ja pystyn kuvittelemaan tilanteen omalle kohdalle.

      Lainaa

    16. Tulos: +192 (202 ääntä)
      Pitäisihän ihmisten tajuta, että omista asioistaan saa tietty niin paljon huudella kuin sielu sietää, mutta älkää toisten asioista ilmoitelko (ei omalla, eikä toisen seinällä), ennen kuin "saatte luvan". Itse en laita edes mitään lapsen syntymisen onnentoivotteluja tai hääonnitteluja, ennen kuin asianomainen on julkisesti siitä facessa itse ilmoittanut. Vähän hei kunnioitusta toisten yksityisyydelle!

      Lainaa

    17. jokuvaan;) 11.9.2012 8:41
      Tulos: +32 (36 ääntä)
      Veti hiljaseks..

      Lainaa

    18. Tulos: +41 (121 ääntä)
      Billie: Tunsin tuon henkensä menettäneen ja kyse oli siis ulosajosta. Myöhemmin eräs mies oli käynyt faceen kirjoittamassa, että ONNEKSI KUOLI VAAN TUO YKSI TURHA KIKKAILIJA ja ulkopuoliset säilyivät vahingoittumattomina. Tämä on kuulemman hänen kantansa ja turha omaisten tulla poraamaan. Palaute oli tulikiven katkuista.
      Ehkä väärä aika ja foorumi ilmaista tuo mielipide. Se ei silti poista sitä, että kirjoittaja on oikeassa.

      Lainaa

    19. Tulos: +105 (117 ääntä)
      Voi helvetti :( Eipä tässä muuta voi snoa, paitsi sen että jälkeenpäin tapahtumaa ei varmaan ole kiva lukea myöskään feissarimokista.

      Lainaa

    20. Tulos: +81 (91 ääntä)
      Jep, näin kävi myös itselle, luin facebookista että mummi nukkunut pois. Tulipa tosi hieno fiilis.

      Lainaa

    21. Tulos: +35 (35 ääntä)
      voi ei :-( raukka sisko..

      Lainaa

    22. Tulos: +78 (82 ääntä)
      Eräs iäkäs nainen kuoli kotonaan myöhään illalla. Kerrostalossa oli aamulla suruliputus, kun omaiset etsivät tätä. Vaikka paikalla oli tietenkin käynyt mm. poliisi, eivät olleet ilmoittaneet tapauksesta lähiomaiselle. Omaiset saivat lopulta tiedon, kun soittelivat sairaaloihin.

      Lainaa

    23. Tulos: +22 (30 ääntä)
      Kylläpäs veti hiljaiseksi. Tälläistä se on nykyään, tämä on se kuuluisa "ajan henki". Voimia siskolle, velipoika on nyt varmasti hyvässä paikassa.

      Lainaa

    24. Tulos: +69 (93 ääntä)
      Musta on raivostuttavaa kun faceen laitetaan näitä rip-juttuja ja tehdään muistokansioita. Onko kaikki kaverlistan tyypit sellasia kenen haluisit välttämättä tietää näin henk.koht asioista? moni siellä ihan uteliaisuuttaan kytsii ja seuraa miten on käyny kellekin ja itse en haluaisi et tämmösellä asialla jotkut pääsee "mässäilemään". Toisten tuki on tärkeää kyllä, mut eikö sitä vertaistukea voisi saada kasvokkain paremmin. Vois halatakin.

      Lainaa

    25. Tulos: +46 (58 ääntä)
      Ei helvetti. Täytyy kai tehdä nyt eläessään selväksi että jos minä kuolen noin äkillisesti, ensin tehdään ilmoitus perheelleni ja läheisimmille ystävilleni. Sitten se tieto saa mennä miten on mennäkseen ja Faceen saadaan perustaa vaikka muistosivu. Aika karua. Kaikki sisarukseni ovat Facebookissa ja voin kuvitella heidän reagoivan samoin, kuin tässä mokassa.

      Lainaa

    26. Tulos: +39 (57 ääntä)
      En kyllä haluaisi ikinä facebookissa mitään, jos sukulainen kuolisi. Ennemminkin haluaisin osanotot in real life, koska se olisi aitoa. Eri asia on tietty, jos asuu eri paikkakunnilla ja ei ole heti mahdollisuus tulla, mutta senkin voi hoitaa aina chatin kautta. Mieluummin juttelisin suoraan toisen kanssa, kun katsoisin miljoonia "jaksamisia" viestejä.

      Lainaa

    27. Yli öpistö hörhö 11.9.2012 12:20
      Tulos: +7 (23 ääntä)
      Vittu että ihmiset taas ajattelevat... Aivojakin saisi tietysti käyttää.

      Lainaa

    28. Tulos: -49 (61 ääntä)
      ei nyt ihan tolla tavalla mennyt. uhrin sisko kyllä tiesi mitä oli käynny ennen kuin näki naamakirjasta ton tekstin. ei kannattais ihan tälläsii tänne laittaa kun ei tiedä miten asia oikeasti on!

      Lainaa

    29. Tulos: +55 (57 ääntä)
      Itsekin luin viikko sitten setäni kuolemasta, Facebookista. Epätodellinen olo tuli. Ja en pysty edes kuvittelemaan miltä tuntuisi, jos kyseessä olisi ollut vielä läheisempi. Ja olen kovin pahoillani tuon sisaren puolesta.

      Lainaa

    30. Tulos: +51 (79 ääntä)
      Siis oikeastiko pitäisi alkaa ensin uutisen kuultuaan soittamaan jonkun tutun vanhemmille tai muille sukulaisille "Hei, oletko kuullut että poikasi/tyttäresi/siskosi/veljesi on kuollut auto-onnettomuudessa. halusin vain että kuulet sen ennen uutisia.".... Tietysti olettaisin, että jos fb-tuttuni olisi kuollut, tämän omaiset tietäisivät siitä ennen minua. Olen elämässäni joutunut soittamaan noita "istu alas, x on kuollut..."-puheluita tarpeeksi lähisuvussa, en hemmetissä niitä alkaisi sukua kauemmas toimittamaan. Se ottaa koville, mitä kautta sen ikinä sitten saakaan kuulla, osaanotto on vain pieni virke siinä surun keskellä. Minä nostan hattua silti niille, ketkä sen edes vaivautuvat sanomaan, mutta tukensa voi osoittaa paremminkin..

      Lainaa

    31. Tulos: -36 (52 ääntä)
      Voi kuinka tekopyhää. Plaah mitä pässinpäitä tämäkin palsta täynnä.

      Lainaa

    32. Tulos: +44 (72 ääntä)
      No onhan tuo tietysti karua, mutta mistäs surunvalittelijat tiesivät, että omaisille ei oltu asiaa kerrottu. Kyllä tää moka oli ihan jonkun muun tahon moka, kun Naamakirjan.

      Lainaa

    33. Tulos: +52 (64 ääntä)
      Itsekin siskona osaan kuvitella kuinka kamalaa tuo olisi. Sen verran empaattinen oon, että kyynel kävi silmäkulmassa. Ja toi r.i.p juttukin on musta jotenki kauheeta ku ei edes jakseta kokonaisia sanoja kirjottaa, vaan kuitataan toisen kuolema parilla kirjaimella! Sanoisin osan ottoni, mutta se kuulostaisi niin tekopyhältä, kun en heitä edes tunne. Kauheeta.

      Lainaa

    34. Tulos: +22 (32 ääntä)
      Mie en oikein ymmärrä viimeisiä kommentteja? Ei kai kukaan ajattelekaan, että mokan olisivat tehneet ne RIP-tekstien kirjoittajat? (Toki, olkaamme mitä mieltä tahansa surunvalittelukulttuurista sosiaalisessa mediassa.) Täysin inhimillisiä reaktioita, kun edellä on jo osanottoja kirjoitettu, niin itse sitten perässä. Mutta vaikkei kukaan olisi mokaa tässä "feissarimokassa" tehnytkään, niin eihän se silti poista sitä, että aika kammottava moka on päässyt tapahtumaan. Kukaan asianosaisista ei ole toiminut typerästi, mutta lopputulos on silti varsin karu. Näitä voi tapahtua ilman, että voidaan nimetä sitä yhtä idioottia, kuten valtaosassa tämän sivun tekstejä. Ja sitten varsinaisesta asiasta; Kuten ylempänä todettua, varsin karua tämä. Itseäni jo vähän tympi aikanaan, kun kuulin yhden hyvän kaverini naimisiin menosta fb:n kautta. (Juhlia ei siis pidetty kuin perheille, eli kutsua ei tarvinut odotella.) Itse olen vähän sillä henkilökohtaisemman yhteydenpidon puolella... Mutta saati sitten tällaisessa asiassa.

      Lainaa

    35. Tulos: +15 (19 ääntä)
      :( Voin vaan kuvitella miten pahalta siskosta tuntuu. Otan osaa

      Lainaa

    36. sattuisetämäkin 11.9.2012 15:27
      Tulos: +48 (50 ääntä)
      Mulle sattui samankaltainen juttu kolmisen vuotta sitten, kun luin fb:stä mummoni kuolleen. Setäni vaimo oli päivittänyt jonkun runon pätkän ja rip mummo, eikä hän ollut edes ikinä nähnyt mummoa. Sattui se kyllä sekin kun itse en ollut yhtään tietoinen asiasta, eivätkä vanhempanikaan... mutta olihan tää nyt kuitenkin ihan kauhee juttu, hiljaiseks veti, ei tätä voi edes verrata tuohon mun juttuun.

      Lainaa

    37. Tulos: +32 (56 ääntä)
      oma serkkuni kun kuoli sain tiedon viikko sen jälkeen. laitoin tottakai facebookissa "lepää rauhassa, rakas serkkuni" hänen seinälleen. pari tuntia myöhemmin serkkuni sisarukset laittoivat viestiä, "mitä ihmettä on käynyt, onko heidän veljensä muka kuollut" ei ollut kiva fiilis, mutta ajattelin että he olisivat tietäneet asiasta jo.

      Lainaa

    38. Tulos: +44 (44 ääntä)
      Ei tässä varmaan ihmiset juurikaan sure täysin tuntemattoman pojan kohtaloa, vaan kauhistelevat tätä tapaa jolla omaiset tiedon pojan kuolemasta saavat.

      Lainaa

    39. Tulos: -11 (49 ääntä)
      Aika vitun tyylitöntä laittaa toi tänne!!!

      Lainaa

    40. Löygelsön 11.9.2012 15:59
      Tulos: +11 (19 ääntä)
      Nykyaikaa.

      Lainaa

    41. Tulos: +42 (56 ääntä)
      Mitähän virkaa niillä "lepää rauhassa" viesteillä on siellä profiilissa...

      Lainaa

    42. Tulos: +50 (78 ääntä)
      Tonzo: Ihtellä kuoli kaveri 4 viikkoa sitten ja pistin kans ensimmäisenä kun tiedon sain hänen seinälleen “lepää rauhassa Ilkka”. Myöhemmin samana päivänä tuli vasta mieleen, että hitsi jos omaiset ei ookkaan saanu tietoa vielä. Onneks näin ei ollut kuitenkaan käynyt.
      En tajuu tota kuolleen seinälle kirjoittamista. Ei se vainaja niitä lue.

      Lainaa

    43. Tulos: +20 (24 ääntä)
      mäkin sain tietää mummon poismenosta tällä lailla :/ ei sukulaiset paljoa ajattele, ku kilpaa päivittävät facee..

      Lainaa

    44. ken leikkiin ryhtyy 11.9.2012 17:04
      Tulos: +55 (61 ääntä)
      …..: Naurettavaa tuo yhteiskunta-länkytys näissä asioissa. Tyyppi oli nuori, todella nuori, ja tässä tapauksessa ei ole MITÄÄN hyvää ketään kohtaan tapahtunut. Sinulla ei onneksi ole oikeutta päättää kuka saa elää ja kuka ei. Aika raadollinen elämänkatsomus jos vain täydelliset yksilöt saisi elää. Kotia kasvamaan siitä.
      Tähän tapaukseenhan en ottanutkaan kantaa. Sisälukutaitoa nyt! Jokaisella kerralla, kun juoppo tai m*lkvisti rattiin ryhtyy, hän asettaa muut vaaraan. Käytöksellään hän osoittaa sellaista halveksuntaa muiden elämää kohtaan, että koen oikeudekseni halveksua yhtä lailla hänen elämäänsä. Minulla ei tosiaan ole oikeutta päättää, kuka elää ja kuka ei, enkä sellaista ole tässä vaatinutkaan. Juoppokuskit puolestaan kokevat ilmeisesti oikeudekseen päättää toisten turvallisuudesta ja ääritapauksessa elämästä, ja siksi toivonkin onnettomuuden kohdistuvan vain heitä itseään kohtaan. Kotia hiomaan niitä argumentteja.

      Lainaa

    45. Tulos: +13 (35 ääntä)
      Just: En tajuu tota kuolleen seinälle kirjoittamista. Ei se vainaja niitä lue.
      Vaikkei lukisikaan... Saahan sitä läheistään kaivata. Tippa linssissä tullut lauseita hahmoteltua muutamankin seinälle, sitten miettinyt että mitähän nuo muut nyt miettii jos kirjoitan, vaikutanko tekopyhältä, tuonko muillekin surun taas pintaan.. Jäänyt julkaisematta mutta en ihmettele tapaa. Eihän se vainaja niitä muistolauseitakaan ole kuulemassa kun seppeleitä luetaan. Nykyaikaa. Voimia omaisille.

      Lainaa

    46. Tulos: +42 (54 ääntä)
      Just: En tajuu tota kuolleen seinälle kirjoittamista. Ei se vainaja niitä lue.
      Ei vainaja myöskään ole tietoinen siitä, että hän on haudassa, tai että hänen hautansa luona vieraillaan. Silti näitä muistomerkkejä lyödään tuonne pönöttämään. Se idea niissä viesteissä on varmaankin se, että osoittaa välittävänsä henkilön poismenosta.

      Lainaa

    47. Tulos: -30 (38 ääntä)
      En oikein ymmärrä, että miksi se on jotenkin paljon parempi kuulla läheisen kuolemasta esim. poliisilta? Ei sitä tietoa tahdo hyväksyä heti vaikka saisikin sen ns. 'luotettavalta taholta'. Pitäähän se FB:n kautta saatu tieto tietenkin varmistaa, mutta tuli se nyt mitä kautta tahansa, niin aina sattuu.

      Lainaa

    48. Tulos: -15 (21 ääntä)
      Kun ambulanssi törmää mopoautoon, ei mopoautossa olevilla ole mitään selviytymismahdollisuuksia. Jos kyse on siis siitä onnettomuudesta

      Lainaa

    49. Tulos: -51 (63 ääntä)
      tuuli: Pitäisihän ihmisten tajuta, että omista asioistaan saa tietty niin paljon huudella kuin sielu sietää, mutta älkää toisten asioista ilmoitelko (ei omalla, eikä toisen seinällä), ennen kuin “saatte luvan”. Itse en laita edes mitään lapsen syntymisen onnentoivotteluja tai hääonnitteluja, ennen kuin asianomainen on julkisesti siitä facessa itse ilmoittanut. Vähän hei kunnioitusta toisten yksityisyydelle!
      Älä viitti jauhaa paskaa, ei siihen kenenkään lupaa tarvita, jos naamakirjaan laittaa "ripit", jos joku frendi kuolee.. Se ole niiden osaanottajien tehtävä ilmoitella omaisille.. Tai hääonnittelut tai mitä vaan, totta munas saa onnitella facessa, oma moka, jos julkisuusasetukset on niin, että koko kylälle näky.. Tervetuloa tähän maailmaan!

      Lainaa

    50. Tulos: +26 (50 ääntä)
      Anteeksi nyt vaan, mutta miksi ihmeessä pitää mennä kuolleen ihmisen seinälle jotain kirjoittamaan, koska ei tää henkilö sitä näe? Ehkä olen liian vanha, mutta en näe ko. tapaa edes osanottona. Eivät nämä asiat mielestäni kuulu ollenkaan Facebookiin. Minulla kuoli kaveri, hänen profiilinsa poistettiin ja sen jälkeen ilmoitettiin muille (joille tieto syystä tai toisesta kuului.) Mutta tietoa ei levitetty julkisesti facebookin seinällä.

      Lainaa

    51. Tulos: +9 (11 ääntä)
      Nous kylmät väreet.

      Lainaa

    52. Oma kokemus 11.9.2012 20:17
      Tulos: +48 (52 ääntä)
      Mun mielestä paras tapa olisi hoitaa siten, että omainen/kaveri kommentoi omalle seinälleen ja siihen sitten voi vastata halutessaan. Ei sen kuolleen seinälle, se on jotenkin tyylitöntä - vaikka nykyaikaa olisikin. Tässäkin mokassa olisi sisko voinut (tiedon saatuaan) laittaa jonkin kaipaavan viestin OMALLE seinälleen ensin, ennen kuin muut alkavat laittelemaan RIP-viestejä. Ja todellakin: jos on ollut onnettomuuspaikalla, niin surffataan FB:ssä päivittelemässä R.I.P.??? Wtf? Eikö todellakaan tullut kenellekään mieleen vaikka ottaa omaisiin yhteyttä? "Minä eka päivitän statuksen!" "Hähä, minä kerkesin eka, vähän olen kunkku!" Näinkö? Ja todellakin, eikö keksitä edes omankielistä ilmaisua, kuin tuo amerikkalainen rip, jota ei edes viitsitä avata? Moukkamaista.

      Lainaa

    53. Tulos: +24 (32 ääntä)
      Jos mun ystävä kuolisi, ei mulla olis heti ekana mielessä R.I.Ppien kirjottelu faceen. Yh.. Ja onks joku kisa että kuka kerkii ekana perustaa facebook muistoryhmän kuolleelle? Jotenki tyylittömiä semmoset.. Ja vieläpä jos se on perustettu tyyliin heti kuoleman jälkeen, hyvä jos tunti kerkii mennä:D Mut Facebookkiha se on joka nykyää hallitsee. Munki ystävä suuttu ku sanoin varta vasten, että "näitä kuvia ei sit faceen", ihan ku nykyää kaikki pitäs saada sinne ja mitään ei voi tehdä tai kuvata jollei sitä saa laittaa faceen!! Huoh!

      Lainaa

    54. SiisVoiTsiisus 11.9.2012 21:16
      Tulos: +67 (67 ääntä)
      Kukkis, Juliet, Dg, Tyttönen ja muut torvelot!! Luittekohan saman mokan kuin minä? Mokassahan lukee, että PAIKALLA OLLEET olivat alkaneet kirjoittamaan faceen rippejä. Eli siis mokahan on siinä. Jos teidän kaveri kuolisi teidän nokan edessä, tulisiko ensimmäisenä mieleen kaivaa puhelin taskusta ja laittaa r.i.p sen facebook seinälle? Kyllä suurin osa ihmisistä soittaa kyllä omaisille.

      Lainaa

    55. Tulos: +47 (47 ääntä)
      Juliet: No onhan tuo tietysti karua, mutta mistäs surunvalittelijat tiesivät, että omaisille ei oltu asiaa kerrottu. Kyllä tää moka oli ihan jonkun muun tahon moka, kun Naamakirjan.
      HMMMMMM varmaan siitä, että olivat itse paikalla onnettomuuden sattuessa, eli siis ennen poliisia ja ambulanssa.

      Lainaa

    56. Tulos: +4 (12 ääntä)
      swow: HMMMMMM varmaan siitä, että olivat itse paikalla onnettomuuden sattuessa, eli siis ennen poliisia ja ambulanssa.
      Juu, kirjoitusvirhe, nyt äkkiä joku älykääpiö huomauttamaan asiasta :D

      Lainaa

    57. Tulos: +20 (26 ääntä)
      Hmm no itse todistin omissa kavereissani sellaista, että ensin henkilö A kirjoitti B:n seinälle, että onneksi olkoon. (Ei ollut synttärit) Noh, yhtäkkiä kaikki muutkin kirjoitti, että onnea. Kohta koko seinä oli ihan täynnä jotain onnitteluja. Sitten joku jo kirjoitti, että onnea kihloista. Kohta henkilö B tulee FB:kiin ja tekee statuspäivityksen, että mitäs helevetin onnitteluja nämä on, ei olla kihloissa eikä ole tapahtunut muutakaan onnittelun arvoista :D:D:D Että eihän sitä tiedä, vaikka tässä olisi sama?

      Lainaa

    58. harmaahärpäke 11.9.2012 22:09
      Tulos: +36 (36 ääntä)
      SiisVoiTsiisus: Kukkis, Juliet, Dg, Tyttönen ja muut torvelot!! Luittekohan saman mokan kuin minä? Mokassahan lukee, että PAIKALLA OLLEET olivat alkaneet kirjoittamaan faceen rippejä. Eli siis mokahan on siinä. Jos teidän kaveri kuolisi teidän nokan edessä, tulisiko ensimmäisenä mieleen kaivaa puhelin taskusta ja laittaa r.i.p sen facebook seinälle? Kyllä suurin osa ihmisistä soittaa kyllä omaisille.
      Joillakin ihmisillä ehkä tilanteen järkytys saa aikaan järjetöntä toimintaa, mikä tässä nykyajassa ilmenee esimerkiksi hakeutumisena jonkin tutun ja turvallisen ja aina olevan asian äärelle, kuten vaikka faceen. Onpa maailmalla uutisoitu tilanteista, joissa onnettomuuksien tai sairaskohtausten äärelle joutuneet ihmiset ovat refleksinomaisesti kaivaneet kännykkänsä esille... nauhoittaakseen tapahtumista videota. Tai ottaakseen kuvia. Ei suinkaan SOITTAAKSEEN SILLÄ SAAKELIN PUHELIMELLA APUA. Käsittämätöntä, mutta joko ihmiset ovat todella kylmiä, tai sitten asian aiheuttaa järkytys. Erityisen tyylitöntä mielestäni on ruveta näpsimään kuvia kuolleesta henkilöstä. Kaverini oli junassa, jonka alle joku ihminen jättäytyi. Jokunen matkustaja oli poistunut junasta ja kuvannut tapahtumapaikkaa, en tiedä kuinka lähelle olivat päässeet. Eihän tuolla ole muuta tarkoitusta kuin saada omaksi viihteeksi (?) talteen kuvia karseasta tapahtumasta, mikä on jo enemmän kuin sairasta. Täytyy toivoa, että ovat myös iloisena noita loisto-otoksiaan esitelleet tutuilleen, ja saaneet osakseen tiukat saarnat niistä lukuisista syistä, miksi toimintansa on ollut suoraan sanottuna perseestä.

      Lainaa

    59. Tulos: +17 (19 ääntä)
      Tässäkin mokassa on tullut huomattua yksi asia mihin ainakin itseäni ollaan opetettu ensinmäisestä peruskoulun luokasta asti. Lukemisen ymmärtäminen ja sen sisäistäminen näyttää olevan liian monelle vaikeaa.

      Lainaa

    60. Tulos: -15 (33 ääntä)
      R.I.P. <3

      Lainaa

    61. Tulos: +54 (54 ääntä)
      Just: En tajuu tota kuolleen seinälle kirjoittamista. Ei se vainaja niitä lue.
      Ei luekaan, mutta lähiomaiset lukee. Isäni kuoli vajaa kuukausi sitten ja niin oudolta kuin se kuulostaakin, niin on mieltä lämmittänyt, kun isän ystävät ovat käyneet kirjoittamassa viimeiset terveiset, muistelleet yhteisiä aikoja ja tapahtumia tms..

      Lainaa

    62. Tulos: +6 (32 ääntä)
      Itse en näe tässä muuta mokaa kuin sen, että miksi viranomaiset eivät ilmoittaneet asiasta aivan ensimmäisenä lähiomaisille?!? Minusta tuo on ihan mukava tapa kirjoittaa menehtyneen seinälle osanottonsa ymv. Avopuolisoni menehtyi joitakin vuosia sitten, itse päivitin tilani melko pian tämän jälkeen. Tähän nyt oli monia syitä. Tarkoitus ei ollut kerjätä mitään surunvalitteluja tms, halusin vain tiedon julkiseksi yhteisten kavereidenkin (enpä olisi jaksanut ruveta - etenkään tällaisen tapahtuman jälkeen - soittelemaan jokaiselle erikseen ja kertoa ikävät uutiset) ja muidenkin takia, esim. miksi en vastannut tuolloin puheluihin jne. Kerroin asiasta profiilissa myöskin mm. sen takia, ennen kuin kaverit kuulevat juoruja jostain muualta ja pohtivat, olenko minä kuullut asiasta. FB kuitenkin helppo ja nykyaikainen tiedotustapa.

      Lainaa

    63. Tulos: +34 (42 ääntä)
      Tyttönen: Älä viitti jauhaa paskaa, ei siihen kenenkään lupaa tarvita, jos naamakirjaan laittaa “ripit”, jos joku frendi kuolee.. Se ole niiden osaanottajien tehtävä ilmoitella omaisille.. Tai hääonnittelut tai mitä vaan, totta munas saa onnitella facessa, oma moka, jos julkisuusasetukset on niin, että koko kylälle näky.. Tervetuloa tähän maailmaan!
      Voi voi, olet niin väärässä. Ettäkö sinunlaistesi, jonka mielestä 'ihan mitä vaan saa kirjoitella toisen seinälle, on hänen oma mokansa, jos on asetukset niin, että näkyy kaikille', vuoksi pitäisi tosiaan vaihtaa asetuksia tai jopa estää, ettei kukaan pysty seinälle mitään kirjoittamaan. Mitä tapahtuu minun elämässäni, on minun päätettävissäni raportoida eteenpäin. Jos menen naimisiin, enkä asiasta ilmoita mitään fb:ssa, ei ole SINUN asiasi onnitella minua fb:ssa, vaikka olisit vieraana häissänikin ollut. Et taida vieläkään ymmärtää? Onko yksityisyyden merkitys täysin livahtanut mielestäsi. Ja hyvien tapojenkin. Taidat olla niitä, joiden mielestä tilaisuus tekee varkaan? Jos et suojaa omaisuuttasi viimeisenpäälle hyvin, on oma mokasi, jos se varastetaan? Ja jos annat mahdollisuuden kirjoittaa omalle seinällesi, saan sinne ihan mitä tahansa kirjoittaa?

      Lainaa

    64. Tulos: +5 (13 ääntä)
      Vetää kyllä ihan pohjattoman vakavaks tämä. Itekki isona siskona tuli oikeen pala kurkkuun. Vaan eipä tää nyt tänne feissarimokiinkaan olis kuulunut, huonoa arviointikykyä ylläpidolta vaikka laitoittekin suruvalittelut perään.

      Lainaa

    65. Tulos: +37 (37 ääntä)
      Aa, nyt hoksasin minäkin, aivan, siis onnettomuuspaikallaolijat kaivelivat iphonet taskuistaan ja kirjoittelivat uhrin seinälle "tilanteen vielä ollessa päällä", eivätkä siis vasta jälkeenpäin. No sehän on sangen fiksua, huhhuh...

      Lainaa

    66. Tulos: -12 (18 ääntä)
      Mä en tiedä mitä ton "ystävän" mieles on liikkunu ku on tänne ton lähettny, mut ylläpito poistakaa tää pliis kun täs on faktat nii päin helvettiä...

      Lainaa

    67. Tulos: +7 (13 ääntä)
      Taisi mullakin olla luetunymmärtämisessä vikaa. Eli useat tyypit kirjoittelivat vainajan seinälle RIP-viestejä TILANTEEN OLLESSA PÄÄLLÄ, liekö vainajaa vielä edes todettu kuolleeksi. Älytöntä...

      Lainaa

    68. Tulos: +13 (13 ääntä)
      Itsekin sain tietää oman isäni kuolemasta vasta kun tutut alkoivat laittamaan osanottoviestejä.. :/

      Lainaa

    69. Tulos: +26 (28 ääntä)
      Onko tämmöisistä asioista edes ylipäätään pakko postata facebookkiin? Tai jos kokee sen välttämättömäksi niin asia voi hyvin odottaa ainakin sen muutaman päivän että kaikki omaiset ovat saaneet viestin, ja jos haluaa ottaa osaa niin se on muutenkin paljon uskottavampaa ja tahdikkaampaa ihan livenä tai puhelimitse. Vielä vinkki nuorisolle: Jos äidinkielenne ei ole englanti, ÄLKÄÄ käyttäkö R.I.P.-lyhennettä, varsinkaan väärin kirjoitettuna. Se on todella mautonta! Englanninkielisissä maissakin lyhenteen käyttöä pidetään epähienona jos edesmennyt on ollut henkilökohtaisesti tuttu (jolloin lyhenne vähintään kirjoitetaan auki tai mieluummin otetaan osaa omin sanoin).

      Lainaa

    70. nyt vittu oikeesti 12.9.2012 14:05
      Tulos: +15 (23 ääntä)
      oscar: En kyllä haluaisi ikinä facebookissa mitään, jos sukulainen kuolisi. Ennemminkin haluaisin osanotot in real life, koska se olisi aitoa. Eri asia on tietty, jos asuu eri paikkakunnilla ja ei ole heti mahdollisuus tulla, mutta senkin voi hoitaa aina chatin kautta. Mieluummin juttelisin suoraan toisen kanssa, kun katsoisin miljoonia “jaksamisia” viestejä.
      Oon kyllä niin samaa mieltä noista "jaksamisista." Vielä pahempi kun söpöstellään ja kirjoitetaan "Jaksuja! ♥ " ja kuitataan sillä se, että toiselle on tapahtunu jotain kamalaa. Itse en kyllä haluais "jaksuja" tai "voimia ihkuraksupoksulle." Ärsyttää kun aikuiset ihmiset lässyttää vauvakieltä facebookissa! Jostain syystä se on vielä pahempaa kuin teinien ihqdaa-murre.

      Lainaa

    71. Tulos: +14 (16 ääntä)
      Yksi tuttu luki lehdestä isänsä kuolemasta. Poliisit olivat kyllä lehteen ilmoittaneet mutta unohtivat ainoalle omaiselle ilmoittaa.

      Lainaa

    72. nyt hessu oikeesti 12.9.2012 16:28
      Tulos: +13 (29 ääntä)
      ei nyt vittu. pitääkö niitä nyyhkytyksiä sinne sivuille spammia. Uhri ei niitä näe, vaan totuushan on, että tykkäätte lähetellä niitä sinne, että MUUT näkisivät miten ihana ja välittävä ja kaikkea paskaa olette. Vitut. olette vain itsekeskeisiä, tekopyhät paskat.

      Lainaa

    73. Tulos: +9 (9 ääntä)
      Hyi, tuli ihan kamala olo kun ajattelin jos itse huomaisin facebookin kautta että joku läheinen olisi kuollut, varsinkin tässä tapauksessa todella kamalaa kun kyseessä on uhrin sisko! Ja lisään vielä että se on kans ihmeellistä että kun joku kuolee, niin heti on kaikki kirjoittamassa uhrin facebook seinälle niitä "R.I.P" tekstejä sun muita, vaikkei olisi ollut edes kovin läheinen kyseisen henkilön kanssa.

      Lainaa

    74. Tulos: +6 (12 ääntä)
      ken leikkiin ryhtyy: Tähän tapaukseenhan en ottanutkaan kantaa. Sisälukutaitoa nyt! Jokaisella kerralla, kun juoppo tai m*lkvisti rattiin ryhtyy, hän asettaa muut vaaraan. Käytöksellään hän osoittaa sellaista halveksuntaa muiden elämää kohtaan, että koen oikeudekseni halveksua yhtä lailla hänen elämäänsä. Minulla ei tosiaan ole oikeutta päättää, kuka elää ja kuka ei, enkä sellaista ole tässä vaatinutkaan. Juoppokuskit puolestaan kokevat ilmeisesti oikeudekseen päättää toisten turvallisuudesta ja ääritapauksessa elämästä, ja siksi toivonkin onnettomuuden kohdistuvan vain heitä itseään kohtaan. Kotia hiomaan niitä argumentteja.
      mulla meni ohi, sanottiinko tässä jossain kohassa että se oli rattijuoppo? itekkää en niitten puolella oo, mut en niille kuolemaakaan toivo, ja tässä ei ees (?) sanottu että on rattijuoppo että ei kannata vetää johtopääkösiä

      Lainaa

    75. Tulos: +5 (5 ääntä)
      johtopäätöksiä*^^

      Lainaa

    76. Tulos: +1 (5 ääntä)
      entäs jos ei oo veispuukissa (esim mä) ni saakohan noi sukulaiset koskaan tietää tollasta jos tää maailma tähän menee. ite siskon menettäneenä voin sanoo ettei noilla surunvalitteluilla oo oikestaan mitään merkitystä, koska ei ne tuo sitä siskoo takas, ja sellaset ihmiset tuli jossain irc:seessä valittamaan osaanottoja ketkä ei tuntenu tätä mun siskoo hyvä ku jos vaa nimellä. tietysti jos joku oikeesti tuli päin naamaa sanoo osanotot ja tarkotti sitä, ni tuntu se paremmalta, ku tollaset ohimennen heitot vaa, "et sanotaan nyt vaa ku se on kohteliasta".

      Lainaa

    77. Tulos: +2 (6 ääntä)
      oscar: En kyllä haluaisi ikinä facebookissa mitään, jos sukulainen kuolisi. Ennemminkin haluaisin osanotot in real life, koska se olisi aitoa. Eri asia on tietty, jos asuu eri paikkakunnilla ja ei ole heti mahdollisuus tulla, mutta senkin voi hoitaa aina chatin kautta. Mieluummin juttelisin suoraan toisen kanssa, kun katsoisin miljoonia “jaksamisia” viestejä.
      sc Luulenpa, että he, jotka surustaan (oli syy sitten mikä tahansa) ilmoittavat fb:ssa, toivovatkin näitä osanottoviestejä.

      Lainaa

    78. Tulos: -11 (15 ääntä)
      En ees lukenu muita kommentteja, mutta mitä vittua faceen laitetaan kuolleelle ihmiselle että lepää rauhassa, RIP, ym paskaa. Ei pysty ymmärtämään. Siis mitä vittua!??

      Lainaa

    79. Pikkutyttö 12.9.2012 23:04
      Tulos: +11 (17 ääntä)
      Hautajaiset ovat eläviä varten. Samoin muu vainajan muistaminen. Ja saattaapa läheisetkin saada vähän lämpimiä fiiliksiä siitä, että menehtyneellä rakkaalla on elämänsä aikana ollut ihmisiä jotka välittävät. Että nih! Kamala tapa saada tietää joka tapauksessa tämä.. :/
      jaajaa: Mitähän virkaa niillä “lepää rauhassa” viesteillä on siellä profiilissa…

      Lainaa

    80. Pikkutyttö 12.9.2012 23:13
      Tulos: -9 (25 ääntä)
      No huhhuh. Siis käsittämättömän paska kaveri, jos kehtaa onnitella naimisiin menosta. Ja ihan julkisesti! KARSEETA :D
      tuuli: Voi voi, olet niin väärässä. Ettäkö sinunlaistesi, jonka mielestä ‘ihan mitä vaan saa kirjoitella toisen seinälle, on hänen oma mokansa, jos on asetukset niin, että näkyy kaikille’, vuoksi pitäisi tosiaan vaihtaa asetuksia tai jopa estää, ettei kukaan pysty seinälle mitään kirjoittamaan. Mitä tapahtuu minun elämässäni, on minun päätettävissäni raportoida eteenpäin. Jos menen naimisiin, enkä asiasta ilmoita mitään fb:ssa, ei ole SINUN asiasi onnitella minua fb:ssa, vaikka olisit vieraana häissänikin ollut. Et taida vieläkään ymmärtää? Onko yksityisyyden merkitys täysin livahtanut mielestäsi. Ja hyvien tapojenkin. Taidat olla niitä, joiden mielestä tilaisuus tekee varkaan? Jos et suojaa omaisuuttasi viimeisenpäälle hyvin, on oma mokasi, jos se varastetaan? Ja jos annat mahdollisuuden kirjoittaa omalle seinällesi, saan sinne ihan mitä tahansa kirjoittaa?

      Lainaa

    81. Tulos: +15 (15 ääntä)
      Kuolemantapauksesta tiedottamiseen (missä tahansa mediassa tai esimerkiksi koulussa tai työpaikalla) tarvitaan omaisten lupa. Omin päin ja lupaa kysymättä tiedon levittäminen on törkeää. Jos tunsit menehtyneen henkilön, voit kysyä omaisilta, voitko kertoa asiasta eteenpäin. Jos et voi olla omaisiin yhteydessä, on luultavasti paras antaa heidän kuitenkin päättää asiasta.

      Lainaa

    82. Tulos: +3 (7 ääntä)
      sori mutta: Olenkin aina sanonut, että liikenteessä juopuneena tai muuten vaan päin h*lvettiä ajavat saisivat ajaa ensimmäisellä kerralla itsensä hengiltä. Paras palvelus yhteiskunnalle heiltä. (Ottamatta kantaa, oliko tämän henkilön tapauksessa todellisuudessa näin.)
      Totta tämäkin.

      Lainaa

    83. Tulos: +11 (13 ääntä)
      hhhhh: mulla meni ohi, sanottiinko tässä jossain kohassa että se oli rattijuoppo? itekkää en niitten puolella oo, mut en niille kuolemaakaan toivo, ja tässä ei ees (?) sanottu että on rattijuoppo että ei kannata vetää johtopääkösiä
      Mitä siellä äidinkielen tunneilla nykyään opetetaan? Minkä vuoksi täällä kommentoivien on niin vaikea sisäistää viestistä kohtaa "en ota kantaa tähän tapaukseen"?

      Lainaa

    84. Tulos: +13 (29 ääntä)
      Pikkutyttö: No huhhuh. Siis käsittämättömän paska kaveri, jos kehtaa onnitella naimisiin menosta. Ja ihan julkisesti! KARSEETA
      Naimisiin meno ei ole jokaiselle mikään "ryypätään kavereiden kanssa" -juhla, se voi olla hyvinkin intiimi tapahtuma ja nykyään kun kaikki tietää kaiken facessa, moni sen saattaa pitääkin vain lähipiirin tiedossa. Ja facessa on muitakin kavereina kuin lähipiiri. Kaikki ei välttämättä kerro joka asiaansa facessa, idiootti. Sulle se voi olla henkireikä ja kerrot siellä pillutulehduksistas asunnon ostohintaan kaiken.

      Lainaa

    85. nyt vittu oikeesti 13.9.2012 16:43
      Tulos: +5 (7 ääntä)
      tuuli: sc Luulenpa, että he, jotka surustaan (oli syy sitten mikä tahansa) ilmoittavat fb:ssa, toivovatkin näitä osanottoviestejä.
      Niin, luultavasti. Olishan se karua, jos joku ilmoittaisi läheisen poismenosta, ja kukaan ei kommentoisi mitenkään. Toivottavasti ei tarvi lähiaikoina miettiä, että pitäiskö tällaista asiaa ilmoittaa facebookissa vai ei...

      Lainaa

    86. pesservisser 13.9.2012 17:32
      Tulos: +6 (6 ääntä)
      Ongelma on siinä, että omaisille ilmoitetaan vasta kun uhri on tunnistettu, mutta joku tuttu voi olla paikalla ja nähdä tapahtuneen. Ajattelemattomat ihmiset vaan haluavat olla jopa ekoja...sellainen on ihmismieli. Mutta malttia liikenteeseen, siellä jos ei ole täydellinen, niin ainakin pitää pyrkiä täydelliseen ja muita huomioivaan ajotapaan. Näin säästyy moni ihmishenki ja paha vammatuminen.

      Lainaa

    87. Tulos: +4 (4 ääntä)
      Mila: Auts :/
      Veti kyllä juttu ekan kerran lukemisen jälkeen niin sanattomaksi etten muuta kommentoitavaa saanut aikaan. Kummiskin multakin osanotot. On kyllä järkyttävää kerrassaan.

      Lainaa

    88. Tulos: +10 (14 ääntä)
      nyt ei kaivata mr ällöä

      Lainaa

    89. Tulos: +8 (8 ääntä)
      hhhhh: entäs jos ei oo veispuukissa (esim mä) ni saakohan noi sukulaiset koskaan tietää tollasta jos tää maailma tähän menee. ite siskon menettäneenä voin sanoo ettei noilla surunvalitteluilla oo oikestaanmitään merkitystä, koska ei ne tuo sitä siskoo takas, ja sellaset ihmiset tuli jossain irc:seessä valittamaan osaanottoja ketkä ei tuntenu tätä mun siskoo hyvä ku jos vaa nimellä. tietysti jos joku oikeesti tuli päin naamaa sanoo osanotot ja tarkotti sitä, ni tuntu se paremmalta, ku tollaset ohimennen heitot vaa, “et sanotaan nyt vaa ku se on kohteliasta”.
      No ei niiden surunvalittelijoiden tarvitse tuntea siskoasi edes nimeltä. ei näöltä, hyvä vaikka kuulisivat siinä yhteydessä ensimmäistä kertaa että sinulla oli sisko. Sillä lauseella otetaan osaa SINUN suruusi, eikä siskon suruun, joten riittää että tuntee sinut. Ja veikkaan että jonkinlaista tapakulttuuria olisi myös sinulla tullut aika äkkiä ikävä siinä vaiheessa jos sitä tapakulttuuria ei olisi tuolloin kenelläkään ollut.

      Lainaa

    90. Tulos: +5 (7 ääntä)
      Aina menee viesti viranomaisilta ensimmäisenä perheelle.. ei kavereille. joten perhe kyllä tietää aina asiasta ensimmäisenä. Ellei kaveri ole vierellä päivittämässä turmaa FB:hen ennen viranomaisten saapumista. aivot?

      Lainaa

    91. Tulos: +4 (4 ääntä)
      En osaa kuvitellakkaa miltä tuosta siskosta on tuntunut.. :( Kauheeta !

      Lainaa

    92. Tulos: -7 (23 ääntä)
      No mistä nuo kommentoijat olis voinut tietää, ettei uhrin sisko jo tiedä? Mä en nää noissa R.I.P. kommenteissa mitään väärää.

      Lainaa

    93. Tulos: +7 (11 ääntä)
      Idiootti se tyyppi joka laittoi tuon jutun vielä tänne! Mun työkaveri kuoli kesällä yllättäen, eikä tullut mieleenkään laittaa asiasta faceen! Vaikka kukaan edesmenneen lähiomaisista ei olekaan fb-kaverini, niin mielestäni asia on niin surullinen ja ei-kuulu-muille-osastoa, etten halunnut mitenkään tiedottaa asiasta kenellekään. Voisin kuvitella, että joku teinari olis päinvastoin ajatellut että vähänks siistii kerjätä myötätuntoa ja kommentteja tuollaisella, mutta minä en.

      Lainaa

    94. Tulos: +1 (1 ääni)
      Siis tämä on ihan hirveää! Kuinka ihmiset todella voivat olla näin ajattelemattomia?! Otan osaa suruun, kumpa se ei olisi vain tullut ilmi näin....

      Lainaa

    95. pessevisser 15.9.2012 17:25
      Tulos: +6 (6 ääntä)
      joku: Aina menee viesti viranomaisilta ensimmäisenä perheelle.. ei kavereille. joten perhe kyllä tietää aina asiasta ensimmäisenä. Ellei kaveri ole vierellä päivittämässä turmaa FB:hen ennen viranomaisten saapumista. aivot?
      No itse pidän todennäköisenä, että joku kavereista on ollut paikalla, ehkä jopa kyydissä. Eikä omaisia välttämättä tavoiteta heti, kuten kirjoitin aiemmin, ei omaisille viedä viestejä ennen kuin ollaan suht. varmoja vainajan henkilöllisyydestä. Eikä omaisia aina välttämättä edes tavoiteta heti, vaan vie aikansa tavoittaa heidät. Ei kukaan ole 24/7 puhelimen ääressä tai kotona, vaan puhelin voi olla kiinni esim. työn vuoksi ja ei sitä lähiomaisen työpaikkaa ihan hetkessä selvitetä. Siksipä ihmiset, ettei teillä ole vielä ICE tunnusta puhelimessanne, laittakaa se nyt. ICE1 on se, jolle haluatte ensimmäisenä tiedon, ICE2 jolle, jos ensimmäistä ei heti tavoiteta jne.

      Lainaa

    96. Tulos: +4 (10 ääntä)
      Kuin idiootti on henkilö kuka tän tänne on pistäny? Suosittelen että ottaa asioista ensin selvää ennenku pistää tänne.

      Lainaa

    97. Tulos: +1 (7 ääntä)
      Kuin idiootti on henkilö kuka tän tänne on pistäny? Suosittelen että ottaa asioista ensin selvää ennenku pistää tänne.
      Olen täysin samaa mieltä. Mielestäni asia ei kuulu tänne?

      Lainaa

    98. Tulos: -6 (20 ääntä)
      Teillä ei ole KENELLÄKÄÄN tietoa tapahtuneesta! Aikuisilla ihmisillä jotka näkevät kaverin onnettomuuden on varmaankin paljon tärkeämpää tekemistä, kuin päivitellä FB! Vai niinkö te tekisitte? Juttujenne perusteella henkinen ikä taitaa pyöriä niillä suunnilla, joilloin vielä nauratti sanat pieru ja kakka. Jatkaisitteko asian spekulointia, jos kyseinen ihminen olisikin juuri sinun tuttusi? No et tietenkää, mutta kun tätä ihmistä et tuntenut voit sanoa mitä tahansa. Noh, se ihminen sattui olemaan toisen ihmisen kaveri, ystävä, veli, poika! En haluaisi olla kenenkään teidän ystävä, häpeäisin ja paljon! Kuolema on asia, joka jätetään kokonaan rauhaa! Pitäisihän se aikuisten ihmisten tietää sanomattakin!

      Lainaa

    99. Tulos: +22 (24 ääntä)
      Voisiko ylläpito tai joku muu kertoa miksi moka on poistettu? Loukkaantuiko joku läheinen, vai oliko kyseessä mauton vitsi?

      Lainaa

    100. bumblebeetuna 16.9.2012 20:48
      Tulos: -14 (36 ääntä)
      tsaikovsk: Kylläpäs veti hiljaiseksi. Tälläistä se on nykyään, tämä on se kuuluisa “ajan henki”. Voimia siskolle, velipoika on nyt varmasti hyvässä paikassa.
      Hyvässä paikassa? Mitä helvettiä sä horiset? Se on arkussa 6 feet under.

      Lainaa

    101. Tulos: +10 (16 ääntä)
      Eiii hitto ku alkaa ny häiritsee et mitä tos on oikein lukenu, ku tos näkyy et julkaisu on poistettu, nii voisko joku kertoo mikä julkaisu täs oli?:0 kiitos :)

      Lainaa

    102. Tulos: +7 (11 ääntä)
      Oma kokemus: Mun mielestä paras tapa olisi hoitaa siten, että omainen/kaveri kommentoi omalle seinälleen ja siihen sitten voi vastata halutessaan. Ei sen kuolleen seinälle, se on jotenkin tyylitöntä – vaikka nykyaikaa olisikin. Tässäkin mokassa olisi sisko voinut (tiedon saatuaan) laittaa jonkin kaipaavan viestin OMALLE seinälleen ensin, ennen kuin muut alkavat laittelemaan RIP-viestejä. Ja todellakin: jos on ollut onnettomuuspaikalla, niin surffataan FB:ssä päivittelemässä R.I.P.??? Wtf? Eikö todellakaan tullut kenellekään mieleen vaikka ottaa omaisiin yhteyttä? “Minä eka päivitän statuksen!” “Hähä, minä kerkesin eka, vähän olen kunkku!” Näinkö? Ja todellakin, eikö keksitä edes omankielistä ilmaisua, kuin tuo amerikkalainen rip, jota ei edes viitsitä avata? Moukkamaista.
      Ihan asian vierestä, RIP ei ole mikään amerikkalainen ilmaisu vaan se on alunperin latinaa (requiescat in pace), mutta tunnetaan nykyään toki paremmin englanninkielisessä muodossaan. Mitenkään erityisen amerikkalainen se ei silti ole.

      Lainaa

    103. Tulos: +8 (8 ääntä)
      Siis se oli sellainen juttu jossa sukulaiset olivat kirjoitelleet kuolleen pojan seinälle "R.i.p" - viestejä ja kuolleen sisko kommentoi, että "onko se muka kuollut" ja "miks en minä tiedä asiasta"

      Lainaa

    104. Tulos: +2 (18 ääntä)
      HALUAN LUKEE TÄMÄN MUTTA TÄÄ ON POISTETTU): VOIKO TÄTÄ LUKEE ENÄÄ MISTÄÄ?

      Lainaa

    105. Tulos: +5 (7 ääntä)
      Voi jumalauta ihmiset mitä kommentteja.

      Lainaa

    106. Tulos: +16 (18 ääntä)
      Luin kaikki kommentit, itse "mokaa" en ole lukenut, koska se on poistettu, mutta sen sisältö tulee kyllä hyvin selville, kun kommentit lukee. Niille siis, ketkä kehtaavat mankua ko. sisältöä nähtäväksi. En tiedä syytä poistolle, toivottavasti koko asia ei ollut vitsi, koska kuolemalla on sairasta vitsailla. Mutta mauton varmasti juttu oli, koska koski kuolemaa ja sitä miten nuoret eivät ole osanneet toimia joidenkin mielestä oikein onnettomuustilanteessa. (?) Eli ilmeisesti onnettomuuspaikalta toiset nuoret on päivittäneet heti faceen ko. henkilön kuoleman, vaikka henkilöä ei oltu vielä edes todettu kuolleeksi. ELi oli mautonta heiltä päivittää faceen josta sukulaiset asian lukivat, koska poliisi ei vielä ollut ilmoittanut heille, koska poliisille ei ollut tullut virallista tietoa/varmistusta kuolemasta. Mutta on vaikea mennä noiden nuorien saappaisiin ketkä ovat paikalla olleet. Shokki saa käyttäytymään erikoisella tavalla. esim päivittämään faceen heti toisen kuolemasta, vaikka tulisi ajatella, että soittaisi henkilön sukulaisille. Jokatapauksessa osanotot sukulaisille ja ystäville ja annettaan kaikkien surra omalla, itselleen parhaaksi katsomallaan tavalla.

      Lainaa

    107. Sokerikukka 19.9.2012 20:26
      Tulos: +9 (9 ääntä)
      Hyvä veikkaus mutta meni vähän metsään. Tää päivitys koski sitä että joku nuori oli kuollut auto-onnettomuudesta ja ihmiset päivitteli noita R.I.P. päivityksiä Faceen eikä kukaan sitten viitsinyt omaisille ilmoittaa pojan kuolleen. Tässä oli kyse siitä että uhrin sisko sai tietää Facebookin kautta veljensä kuolemasta. En ymmärrä alunperinkään miksi tää julkaistiin.

      Lainaa

    108. Tulos: +9 (23 ääntä)
      Ihan sellanen juttu että se "ystävä tai kaveri" kuka tän julkaisi onnettomuutta seuraavana päivänä tänne sivuille niin mä toivon ja rukoilen että tapaamme joku kaunis päivä. Ei kukaan jumalauta lisää mihinkään feissarimokiin nitään tällaista jos on kerta olevinaan kaveria. Ja tietämättömille tiedoksi, istun tälläkin hetkellä uhrin siskon vieressä. Tiedonkulku oli tässäkin tapauksessa viranomaisten vikaa. Tän sivuston pitäs olla käsittääkseni "hauska". Tämä asia ei mua henkilökohtasesti naurata pätkääkään. Se kenellä on pätemisen tarvetta tähän asiaan voi miettiä asiaa omalle kohdalleen ja pitää päänsä kiinni. Alkuperäinen julkaisu on poistettu ylläpidon puolesta. Se kuka julkaisun kirjoitti voi ottaa toki yhteyttä minun facebookin kautta mikäli itse ihmettelet asiaa ja julkaisun poistamista. Etköhän löydä minut uhrin kaverilistalta. Kyseessä oli erittäin taitava moottoripyöräilijä, erittäin mahtava ihminen, rakas veli, mallia antava eno ja luotettava ystävä. Keksikää ihmiset muu aihe josta udella, tämä asia ei kuulu teille yhtään. Minulle tämä oli suuri menetys ja todella järkytys että kuulin adian olevan täällä. Kenellekkään tuntemattomslle ihmiselle asian yksityiskohdat ei kuulu ja ette tule niitä koskan kuulemaan, en tunne minkään maan selittelyn tarvetta nyt enkä koskaan. Eikä kukaan muukaan ihmisistä jotka kuuluvat oikeisiin ystäviin, kavereihin tai lähipiiriin yleensäkkään. Asia EI KUULU TEILLE ja tämä ei ollut facebook moka.

      Lainaa

    109. Tulos: +17 (17 ääntä)
      No minun mielestäni tämä oli suorastaan harvinaisen tarpeellinen keskustelu siitä miten ei kuulu toimia, shokissakaan, sekä keskustelu viranomaisten toiminnasta ja toimintatavoista. Ikävää tietenkin omaisille jos tuntuu siltä että vainajaa tai omaisia jotenkin halvennetaan, mutta suurin osa meistä ei todellakaan tunne teitä joten oikea, tietoinen halventaminen pelkästään asiasta puhumalla on melko vaikeaa. Ymmärrän että tällä hetkellä tuntuu koko keskustelu siltä niinkuin sielua raastettaisin riivinraudalla mutta kuolema ei poistu keskuudestamme sillä että siitä ei puhuta. Jokainen TULEE täältä joskus lähtemään ja vaikka joku ystävällinen sielu tuolla ylempänä lähtikin jo suorastaan nimittelylinjalle niin minun mielestäni asiaan ei ole yhtä oikeata tapaa suhtautua, poislukien tietenkin hyvät tavat. Tämä kyseinen kirjoittaja arveli että jos kyseessä olisi meidän keskustelijoiden oma läheinen niin emme asialla spekuloisi, mikä pistää epäilemään että kyseinen kirjoittaja ei ole menettänyt vielä yhtään etäisestikään tuttua tähän mennessä. Toki tässä on sekin ero että tämä tapahtuu julkisesti, mutta pitäkää edelleen mielessä että emme tunne teitä. Tarkoitushakuinen loukkaaminen meiltä asiaankuulumattomilta varmaankin halutessa onnistuu mutta pelkkä puhuminen ulottuvillemme saatetusta uutisesta ei taida olla loukkaavaksi tietoisesti tarkoitettua toimintaa. Kuolemantapauksesta varsinkin onnettomuuden ollessa kyseessä on todennäköisesti maininta ainakin paikallislehdessä ja luultavasti uutisesta keskustellaan ainakin jonkinverran ainakin yksityisesti. Onko pelkkä uutinen ja asiasta keskustelu siis loukkaus? Yleissävy on ollut kuitenkin suht asiallinen verrattuna vaikkapa siihen jos uutinen päätyy iltapulujen uutisiin ja sitä myöten keskustelupalstoille. (Mikäli näin on käynyt niin neuvon vahvasti omaisia pysymään sieltä poissa.) Asioita, joista ei puhuta, kutsutaan tabuiksi. Kuoleman lisäksi niitä on muitakin, vakavia sairauksia, avioeroja... Tässäkin keskustelussa on tullut sivulauseissa ilmi kuinka surraan sitä miten väärin eri asioihin on kirjoittajien mielestä suhtauduttu. Ei saisi viljellä "tyhjiä" kliseitä, ei saisi kirjoittaa, ei puhua puhelimessa, mielummin pitäisi toimittaa asiansa kasvokkain, pitäisi tehdä niin ja näin. Ja lopulta päädytään itkemään sitä kuinka kaikki vanhat tuttavat juoksevat karkuun jonkun tradegian läpikäynyttä ihmistä kun eivät tiedä mitä pitäisi, tai edes saa, sanoa tai tehdä, ja ihminen jää murheinensa yksin.

      Lainaa

    110. jokkelispokkelis 21.9.2012 14:40
      Tulos: 0 (4 ääntä)
      huuuu: No minun mielestäni tämä oli suorastaan harvinaisen tarpeellinen keskustelu siitä miten ei kuulu toimia, shokissakaan, sekä keskustelu viranomaisten toiminnasta ja toimintatavoista. Ikävää tietenkin omaisille jos tuntuu siltä että vainajaa tai omaisia jotenkin halvennetaan, mutta suurin osa meistä ei todellakaan tunne teitä joten oikea, tietoinen halventaminen pelkästään asiasta puhumalla on melko vaikeaa. Ymmärrän että tällä hetkellä tuntuu koko keskustelu siltä niinkuin sielua raastettaisin riivinraudalla mutta kuolema ei poistu keskuudestamme sillä että siitä ei puhuta. Jokainen TULEE täältä joskus lähtemään ja vaikka joku ystävällinen sielu tuolla ylempänä lähtikin jo suorastaan nimittelylinjalle niin minun mielestäni asiaan ei ole yhtä oikeata tapaa suhtautua, poislukien tietenkin hyvät tavat. Tämä kyseinen kirjoittaja arveli että jos kyseessä olisi meidän keskustelijoiden oma läheinen niin emme asialla spekuloisi, mikä pistää epäilemään että kyseinen kirjoittaja ei ole menettänyt vielä yhtään etäisestikään tuttua tähän mennessä. Toki tässä on sekin ero että tämä tapahtuu julkisesti, mutta pitäkää edelleen mielessä että emme tunne teitä. Tarkoitushakuinen loukkaaminen meiltä asiaankuulumattomilta varmaankin halutessa onnistuu mutta pelkkä puhuminen ulottuvillemme saatetusta uutisesta ei taida olla loukkaavaksi tietoisesti tarkoitettua toimintaa. Kuolemantapauksesta varsinkin onnettomuuden ollessa kyseessä on todennäköisesti maininta ainakin paikallislehdessä ja luultavasti uutisesta keskustellaan ainakin jonkinverran ainakin yksityisesti. Onko pelkkä uutinen ja asiasta keskustelu siis loukkaus? Yleissävy on ollut kuitenkin suht asiallinen verrattuna vaikkapa siihen jos uutinen päätyy iltapulujen uutisiin ja sitä myöten keskustelupalstoille. (Mikäli näin on käynyt niin neuvon vahvasti omaisia pysymään sieltä poissa.) Asioita, joista ei puhuta, kutsutaan tabuiksi. Kuoleman lisäksi niitä on muitakin, vakavia sairauksia, avioeroja… Tässäkin keskustelussa on tullut sivulauseissa ilmi kuinka surraan sitä miten väärin eri asioihin on kirjoittajien mielestä suhtauduttu. Ei saisi viljellä “tyhjiä” kliseitä, ei saisi kirjoittaa, ei puhua puhelimessa, mielummin pitäisi toimittaa asiansa kasvokkain, pitäisi tehdä niin ja näin. Ja lopulta päädytään itkemään sitä kuinka kaikki vanhat tuttavat juoksevat karkuun jonkun tradegian läpikäynyttä ihmistä kun eivät tiedä mitä pitäisi, tai edes saa, sanoa tai tehdä, ja ihminen jää murheinensa yksin.
      Kyseessä onkin nyt se, että ihmiset ovat kauhistuneita että ennenkuin kuolema on millään lailla tullut kuin parin ihmisen korviin, rynnätään facebookkiin siitä kertomaan. Jos läheinen ihmisesi kuolee niin avaatko todella tunnin parin sisällä kuolemasta facebookin ? Ensimmäiseksi (jos ihminen on todella läheinen sinulle) soittaisin hänen perheenjäsenilleen osanotot ja puisimme asiaa yhdessä. Kyseisessä "mokassa" on kuitenkin ollut vain ajattelemattomuutta ja näinollen tahattomasti aiheutettua vääryyttä, josta toivottavasti kaikki otamme opiksemme miten asioita ei kannata tehdä. Rauha hänen sielulleen.

      Lainaa

    111. Tulos: +1 (3 ääntä)
      Juuri tätä minä yritin tarkoittaa ja ajatella. Teille omaisille paljon rakkautta, en osaa muuta sanoa. Mautonta oli julkaista koko juttu yleensäkin täällä. Musta tänkin kommenttiosion vois poistaa, että omaiset saa oikeasti rauhan surulle.
      mehis: Ihan sellanen juttu että se “ystävä tai kaveri” kuka tän julkaisi onnettomuutta seuraavana päivänä tänne sivuille niin mä toivon ja rukoilen että tapaamme joku kaunis päivä. Ei kukaan jumalauta lisää mihinkään feissarimokiin nitään tällaista jos on kerta olevinaan kaveria. Ja tietämättömille tiedoksi, istun tälläkin hetkellä uhrin siskon vieressä. Tiedonkulku oli tässäkin tapauksessa viranomaisten vikaa. Tän sivuston pitäs olla käsittääkseni “hauska”. Tämä asia ei mua henkilökohtasesti naurata pätkääkään. Se kenellä on pätemisen tarvetta tähän asiaan voi miettiä asiaa omalle kohdalleen ja pitää päänsä kiinni. Alkuperäinen julkaisu on poistettu ylläpidon puolesta. Se kuka julkaisun kirjoitti voi ottaa toki yhteyttä minun facebookin kautta mikäli itse ihmettelet asiaa ja julkaisun poistamista. Etköhän löydä minut uhrin kaverilistalta. Kyseessä oli erittäin taitava moottoripyöräilijä, erittäin mahtava ihminen, rakas veli, mallia antava eno ja luotettava ystävä. Keksikää ihmiset muu aihe josta udella, tämä asia ei kuulu teille yhtään. Minulle tämä oli suuri menetys ja todella järkytys että kuulin adian olevan täällä. Kenellekkään tuntemattomslle ihmiselle asian yksityiskohdat ei kuulu ja ette tule niitä koskan kuulemaan, en tunne minkään maan selittelyn tarvetta nyt enkä koskaan. Eikä kukaan muukaan ihmisistä jotka kuuluvat oikeisiin ystäviin, kavereihin tai lähipiiriin yleensäkkään. Asia EI KUULU TEILLE ja tämä ei ollut facebook moka.

      Lainaa

    112. Tulos: +6 (6 ääntä)
      Enkö mä sen juuri noin sanonut?
      Sokerikukka: Hyvä veikkaus mutta meni vähän metsään. Tää päivitys koski sitä että joku nuori oli kuollut auto-onnettomuudesta ja ihmiset päivitteli noita R.I.P. päivityksiä Faceen eikä kukaan sitten viitsinyt omaisille ilmoittaa pojan kuolleen. Tässä oli kyse siitä että uhrin sisko sai tietää Facebookin kautta veljensä kuolemasta. En ymmärrä alunperinkään miksi tää julkaistiin.

      Lainaa

    113. Tulos: +3 (3 ääntä)
      jokkelispokkelis: Kyseessä onkin nyt se, että ihmiset ovat kauhistuneita että ennenkuin kuolema on millään lailla tullut kuin parin ihmisen korviin, rynnätään facebookkiin siitä kertomaan. Josläheinen ihmisesi kuolee niin avaatko todella tunnin parin sisällä kuolemastafacebookin ?Ensimmäiseksi (jos ihminen on todella läheinen sinulle) soittaisin hänen perheenjäsenilleen osanotot ja puisimme asiaa yhdessä. Kyseisessä “mokassa” on kuitenkin ollut vain ajattelemattomuutta ja näinollen tahattomasti aiheutettua vääryyttä, josta toivottavasti kaikki otamme opiksemme miten asioita ei kannata tehdä. Rauha hänen sielulleen.
      No kiitokset nyt vaan selvennyksestä, enpä ollut vissin tosiaan tajunnutkaan....? Itse puhuin tässä nyt kyllä pikkuisen eri asioista, esimerkiksi nyt vaikkapa tästä:
      nanni: Teillä ei ole KENELLÄKÄÄN tietoa tapahtuneesta! Aikuisilla ihmisillä jotka näkevät kaverin onnettomuuden on varmaankin paljon tärkeämpää tekemistä, kuin päivitellä FB! Vai niinkö te tekisitte? Juttujenne perusteella henkinen ikä taitaa pyöriä niillä suunnilla, joilloin vielä nauratti sanat pieru ja kakka. Jatkaisitteko asian spekulointia, jos kyseinen ihminen olisikin juuri sinun tuttusi? No et tietenkää, mutta kun tätä ihmistä et tuntenut voit sanoa mitä tahansa. Noh, se ihminen sattui olemaan toisen ihmisen kaveri, ystävä, veli, poika! En haluaisi olla kenenkään teidän ystävä, häpeäisin ja paljon! Kuolema on asia, joka jätetään kokonaan rauhaa! Pitäisihän se aikuisten ihmisten tietää sanomattakin!
      Itse luulin lukemani perusteella että pyyhkeitä saa tässä koko raati eikä ne tahot jotka alunperin mokasi, mutta ei sitten kai ilmeisesti. Myöskin uhrin tuntenut tuntuisi olevan sitä mieltä että voisimme pikkuhiljaa lopetella tämän koko keskustelun ja yritin nyt vaan sanoa että tuskinpa tässä nyt kukaan MEISTÄ on pahalla tarkoittanut. Sitä en tiedä mitä siellä uhrin fb-kamun/-kamujen päässä on liikuskellut. Mukavaa tietenkin että olet kanssani samaa mieltä siitä että ehkä tästä keskustelusta oli opin muodossa edes jotain hyötyä ihmisille jatkossa eikä pelkkää pahaa mieltä asianosaisille.

      Lainaa

    114. Tulos: -10 (18 ääntä)
      HiDi: En tiedä syytä poistolle, toivottavasti koko asia ei ollut vitsi, koska kuolemalla on sairasta vitsailla.
      Maailma on sairas paikka, jos et kestä ajatella sitä, poistu internetistä ja muuta hauta-arkkuun asumaan kuuden jalan syvyyteen ja elätä itseäsi piikittämällä ravintoa suoneen. PS. "Sairaampiakin" asioita on, kuin kuolema.

      Lainaa

    115. Tulos: 0 (18 ääntä)
      Voiko joku kertoa mitä täs "mokas" on käyny ko en oo ehtiny lukea ennen poistoa :| aiemmista kommenteista ymmärsin et pitäis kai antaa osanotot..?

      Lainaa

    116. Tulos: +11 (11 ääntä)
      Miä: Voiko joku kertoa mitä täs “mokas” on käyny ko en oo ehtiny lukea ennen poistoa aiemmista kommenteista ymmärsin et pitäis kai antaa osanotot..?
      Erään henkilön veli(?) Oli kuollut ja tämä henkilö ei ollut vielä saanut siitä tietoa, mutta jotenkin hänen ystävänsä olivat kuulleet siitä aiemmin ja ilmoittaneet Facebookkiin. Tämä henkilö sai siis tietää veljensä(?) kuolemasta Facebookin kautta. Tai jotakin sinnepäin.

      Lainaa

    117. niin se vaan o 11.7.2013 1:44
      Tulos: -1 (23 ääntä)
      Kuoleman pakoilu ei auta mitään, julkaisun poisto oli turhaa. Jokainen kuolee joskus.

      Lainaa

    118. Tulos: -1 (11 ääntä)
      Totta, kuolema on luonnollisempaa kuin seksi, jokainen meistä kuolee joskus.

      Lainaa

    119. Tulos: +4 (6 ääntä)
      eih tää on poistettu ja luin kommentit D:

      Lainaa

    120. Tulos: +1 (9 ääntä)
      Löytyyhän tuo vielä kun osaa etsiä.

      Lainaa

    121. Tulos: +2 (4 ääntä)
      …..: Naurettavaa tuo yhteiskunta-länkytys näissä asioissa. Tyyppi oli nuori, todella nuori, ja tässä tapauksessa ei ole MITÄÄN hyvää ketään kohtaan tapahtunut. Sinulla ei onneksi ole oikeutta päättää kuka saa elää ja kuka ei. Aika raadollinen elämänkatsomus jos vain täydelliset yksilöt saisi elää. Kotia kasvamaan siitä.
      On eriasia puhua "täydellisistä" ihmisistä kuin idiooteista, jotka ajaa kännissä.

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: onnettomuus, kuolema