Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Pekka perussuomalainen

Kaikki lainasanat on kiellettävä.
Taustatietoja: Keskustelu on käyty ryhmässä "Kielletyt sanat ja sanonnat". Pekka perussuomalainen

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 86 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. Tulos: +756 (900 ääntä)
      Ahh, tässä syy siihen miksi hakeuduin opiskelemaan suomen kieltä. Kohta mäkin pääsen pätemään kaikille!

      Lainaa

    2. kuparipiippu 27.8.2015 1:01
      Tulos: +1259 (1289 ääntä)
      Hahaa Pekka pikku Pätijätti! Jarmon viimeinen kommentti on priceless. Eiku hinnaton?!

      Lainaa

    3. Tulos: +1241 (1249 ääntä)
      Pekka, onneksi olkoon, pääsit lärvivihkoerheisiin!

      Lainaa

    4. Pekka Peitsi 27.8.2015 1:08
      Tulos: -56 (326 ääntä)
      Tyypillistä persulogiikkaa taas.

      Lainaa

    5. Tulos: +163 (209 ääntä)
      Ba dum tss.

      Lainaa

    6. Tulos: -143 (433 ääntä)
      Minä en kyllä ymmärrä miten perussuomalaiset liittyivät tähän vai oliko tässä tarkoitus pilkata samalla perussuomalaisia vaikka koko keskustelusta ei tullut edes kanta esille? Yhtä hyvin olisi rimmannut vaikka Pekka Pedantti.

      Lainaa

    7. Tulos: +257 (347 ääntä)
      Pekalla on kyllä hyvä pointti, vaikka tämä väittely menikin aika persiilleen.. kuten moni väittely internetissä menee. Kouluja käyneet viljelee todella paljon turhia "sivistyssanoja". Silloin kun itse kirjoitin kandityötä niin meitä kannustettiin kirjoittamaan suomea ja jopa keksimään uusia suomenkielisiä vastineita tekniikan ilmiöille ja sanoille. Suomalaiselle on todella hienoa ja vakuuttavaa lukea oppimateriaalia joka on suomeksi kirjoitettu ilman huonoja väännöksiä englanninkielestä.

      Lainaa

    8. hattufolio 27.8.2015 1:46
      Tulos: +176 (192 ääntä)
      Masukka

      Lainaa

    9. Tulos: +193 (265 ääntä)
      Veikkaisin myös, että Pekka on opiskellut elämänkoulussa.

      Lainaa

    10. hattufolio 27.8.2015 1:48
      Tulos: +304 (316 ääntä)
      joop: Minä en kyllä ymmärrä miten perussuomalaiset liittyivät tähän vai oliko tässä tarkoitus pilkata samalla perussuomalaisia vaikka koko keskustelusta ei tullut edes kanta esille? Yhtä hyvin olisi rimmannut vaikka Pekka Pedantti.
      Ei käy pedantti, se on lainasana.

      Lainaa

    11. Tulos: +134 (196 ääntä)
      Lärvivihko? Naamakirja? =__= Ei sitte yhtään juntilta kuulosta... Ja herran jessus jos toi tyyppi oikoo itse kaikki lainasanat nii siinäpä on tyypillä tekemistä. XD

      Lainaa

    12. Tulos: -34 (266 ääntä)
      Perussuomalaiset nyt eivät liity tähän mitenkään, joten otsikko on jokseenkin typerä.

      Lainaa

    13. Tulos: +247 (257 ääntä)
      Pekka nyt vaan yritti haukata liian suuren palan. Ei ymmärtänyt alkuunkaan mihin ryhtyi eikä ymmärtänyt edes lopettaa.

      Lainaa

    14. Tulos: +150 (178 ääntä)
      MrT: Pekalla on kyllä hyvä pointti, vaikka tämä väittely menikin aika persiilleen.. kuten moni väittely internetissä menee. Kouluja käyneet viljelee todella paljon turhia “sivistyssanoja”. Silloin kun itse kirjoitin kandityötä niin meitä kannustettiin kirjoittamaan suomea ja jopa keksimään uusia suomenkielisiä vastineita tekniikan ilmiöille ja sanoille. Suomalaiselle on todella hienoa ja vakuuttavaa lukea oppimateriaalia joka on suomeksi kirjoitettu ilman huonoja väännöksiä englanninkielestä.
      Mua ärsytti kauheasti englannin kääntämisen ja englantilaisen filologian pääsykokeet, joissa puhuttiin kvalitatiivisesta ja kvantitatiivisesta. Ymmärrän, miksi niitä käytettiin, mutta niitä kirjoja päntätessä otti kyllä päähän, ettei voitu puhua laadullisesta ja määrällisestä...

      Lainaa

    15. Tulos: +202 (210 ääntä)
      Onhan tämä koomista, eikun siis huvittavaa.

      Lainaa

    16. Tulos: +252 (264 ääntä)
      Kuulin kerran, kuinka eräs ilmeisesti sivistynyt rouva kertoi olevansa "sifistikoitunut". Olis tehnyt mieli heittää kivellä.

      Lainaa

    17. Tulos: +294 (310 ääntä)
      - Mikä käyttöjärjestelmä sulla on? - Ikkunat 8

      Lainaa

    18. Tulos: +231 (241 ääntä)
      Ymmärrän kyllä Pekan pointin, ärsyttää tosiaan ihmiset jotka turhaan viljelee noita sivistyssanoja, vaikka asian voisi sanoa selkeämminkin. Mutta että mitään lainasanoja ei pitäis käyttää, ei edes englanninkielisiä erisnimiä? Pikkusen meni jo överiksi. Vaikuttaa ettei Pekka oo oikein kielimiehiä, kun jo Mazdan lausuminen tuottaa vaikeuksia.

      Lainaa

    19. Tulos: +195 (209 ääntä)
      piirsin koneella, tarkemmin maalilla pekalle just kuvan ja kirjotin siihe kauniin runon sanalla. ajattelin ladata sen naamakirjaan tai sirkutukseen mutta ehkä sitä pitäisi vielä parannella kuvakaupalla..

      Lainaa

    20. Tulos: +144 (152 ääntä)
      riesa: Ymmärrän kyllä Pekan pointin, ärsyttää tosiaan ihmiset jotka turhaan viljelee noita sivistyssanoja, vaikka asian voisi sanoa selkeämminkin. Mutta että mitään lainasanoja ei pitäis käyttää, ei edes englanninkielisiä erisnimiä? Pikkusen meni jo överiksi. Vaikuttaa ettei Pekka oo oikein kielimiehiä, kun jo Mazdan lausuminen tuottaa vaikeuksia.
      *Ymmärrän kyllä mitä Pekka tarkottaa...

      Lainaa

    21. Tulos: +256 (280 ääntä)
      Foo: Perussuomalaiset nyt eivät liity tähän mitenkään, joten otsikko on jokseenkin typerä.
      Ei sitten tullut mieleen, että perussuomalaisella ei aina viitata Perussuomalaiset-nimiseen puolueeseen? Ja mitä tulee lainasanojen välttelyyn, niin hankalaksi menee. Suomeen on kuitenkin vuosisatojen aikana tullut valtavasti lainasanoja monista germaanisista ja slaavilaisistakin kielistä, eikä läheskään kaikkia edes mielletä enää lainoiksi. Vai kuinka monen mielestä ikkuna on lainasana? (Ikkuna on muodostettu samasta kannasta kuin ikoni, eli siis se on lainaa venäjästä.)

      Lainaa

    22. JesseJames 27.8.2015 7:38
      Tulos: +20 (130 ääntä)
      MrT: -- Kouluja käyneet viljelee todella paljon turhia “sivistyssanoja”. Silloin kun itse kirjoitin kandityötä niin meitä kannustettiin kirjoittamaan suomea ja jopa keksimään uusia suomenkielisiä vastineita tekniikan ilmiöille ja sanoille. --
      Siit on varmaan melkoisesti aikaa tuosta sun kandista sitten... Meilläkin kyllä kehoitettiin kirjoittamaan siten, että alaa tuntematonkin ihminen pystyy - ainakin jossain määrin - ymmärtämään kirjoitetun. Ei kukaan kyllä kehottanut keksimään omia sanoja! :D Millä sitä voisi tarkastaakaan jos siellä on Pertti Perähirmun itse keksimiä sanoja. Helppo väittää vaan sit jälkeenpäin "No just totahan mun 'yngervöittää' tarkoitti!" Ja hieno yleistys muuten kouluja käyneistä. 10/10.

      Lainaa

    23. en ole persu 27.8.2015 7:51
      Tulos: +69 (105 ääntä)
      joop: Minä en kyllä ymmärrä miten perussuomalaiset liittyivät tähän vai oliko tässä tarkoitus pilkata samalla perussuomalaisia vaikka koko keskustelusta ei tullut edes kanta esille? Yhtä hyvin olisi rimmannut vaikka Pekka Pedantti.
      Uusi peli: bongaa persu!

      Lainaa

    24. Tulos: -61 (133 ääntä)
      En ymmärrä miksi niin moni on lainasanoja ja sivistyssanoja vastaan. Suomen kielen sanasto on melko suppea (esimerkiksi englannin kieleen verrattuna suomalainen perussanasto voi arvioiden mukaan olla jopa 1/10 suppeampi), jolloin lainasanojen käyttöönotto on ihan ymmärrettävää. Useimmat nykyään kuitenkin puhuvat useaa kieltä, joten on turhauttavaa yrittää keksiä jotain suomalaiselta kuulostavaa vastinetta hyvän anglismin sijalle. Jo monet suomen perussanoistakin (risti, sisar, äiti) ovat lainasanoja. Lisäksi akateeminen teksti kuulostaisi puisevalta mikäli kaikki sanat olisivat äärimmäisen suomalaiselta kuulostavia. Lisäksi lisätietoa on vaikea etsiä esim. netistä mikäli akateemisen tekstin suomalaiset termit eivät tarpeeksi viittaa siihen mikä englannin kielinen vastine voisi olla.

      Lainaa

    25. Tulos: +97 (143 ääntä)
      Ai että, onpas minulla ollut kovin mukavaa :) Haluan jakaa teillekin! Kävin kuulkaas eilen eläintarhassa! Näin siellä kaikkea jännittävää, monet näkemistäni eläinlajeista ovat kotoisin kaukaisista maista. Opin niistä eilen paljon mielenkiintoista tietoa! Esimerkiksi kohdulliset kalat eivät oikeastaan ole kaloja, vaan vesinisäkkäitä, ja kuuluvat valaiden alalahkoon. Ne ovat yksi maailman älykkäimmistä eläinlajeista! Nopeakävelijät puolestaan olivat keltaisen värisiä sorkkaeläimiä, ja niillä on niin pitkä kaula, että ne ovat sen ansiosta maailman korkeimpia maanisäkkäitä! Eläintarhan jälkeen menin elokuvankatsomispaikalle. Ostin itselleni mustan, hiilihappopitoisen juoman ja hieman paukkumaissia, ja kävin katsomassa luontotieteiselokuvan. Sen jälkeen palasin kotiin linjahyrysysyllä, elikkäs itseliikkuvalla kulkuneuvolla, jossa on yksi kuljettaja, ja johon kuka vain voi mennä kyytiin maksua vastaan. Illalla rauhoituin sitten aivan omiin oloihini, söin oranssia kiinanomenaa ja join kasvinlehdistä uutettua, lämmintä juomaa. Aamulla saatoin sitten herätä pirteänä ja suodattaa kupillisen kasveista valmistettua viiniä, joka on muuten niin piristepitoinen tuote, että sen voi luokitella nautintoaineeksi!

      Lainaa

    26. Tulos: -30 (78 ääntä)
      Mazda lausutaan Masukka? Kyllä oma Mazda on ihan vaan Mazda. Miten muuten perussuomalaisus liittyy tähänKIN mokaan?

      Lainaa

    27. Käyttäjä 27.8.2015 8:49
      Tulos: +109 (117 ääntä)
      Eli siis lainasanoja saa käyttää, kunhan ne väännetään suomalaiselle sopivampaan muotoon, kuten Mazda -> Masukka? No mutta eikös lähes kaikki olekin jo väännetty? Kuten nyt sanotaan vaikka, hmm, operatiivinen, pedantti, proaktiivinen...

      Lainaa

    28. Käyttäjä 27.8.2015 8:55
      Tulos: +87 (91 ääntä)
      Kala: Ai että, onpas minulla ollut kovin mukavaa Haluan jakaa teillekin! Kävin kuulkaas eilen eläintarhassa! Näin siellä kaikkea jännittävää, monet näkemistäni eläinlajeista ovat kotoisin kaukaisista maista. Opin niistä eilen paljon mielenkiintoista tietoa! Esimerkiksi kohdulliset kalat eivät oikeastaan ole kaloja, vaan vesinisäkkäitä, ja kuuluvat valaiden alalahkoon. Ne ovat yksi maailman älykkäimmistä eläinlajeista! Nopeakävelijät puolestaan olivat keltaisen värisiä sorkkaeläimiä, ja niillä on niin pitkä kaula, että ne ovat sen ansiosta maailman korkeimpia maanisäkkäitä! Eläintarhan jälkeen menin elokuvankatsomispaikalle. Ostin itselleni mustan, hiilihappopitoisen juoman ja hieman paukkumaissia, ja kävin katsomassa luontotieteiselokuvan. Sen jälkeen palasin kotiin linjahyrysysyllä, elikkäs itseliikkuvalla kulkuneuvolla, jossa on yksi kuljettaja, ja johon kuka vain voi mennä kyytiin maksua vastaan. Illalla rauhoituin sitten aivan omiin oloihini, söin oranssia kiinanomenaa ja join kasvinlehdistä uutettua, lämmintä juomaa. Aamulla saatoin sitten herätä pirteänä ja suodattaa kupillisen kasveista valmistettua viiniä, joka on muuten niin piristepitoinen tuote, että sen voi luokitella nautintoaineeksi!
      Kauhee miten rappiollista, tekstisi vilisee lainasanoja, kuten keltainen, oranssi, maissi ja kuppi... (Onkos lajikin?)

      Lainaa

    29. Käyttäjä 27.8.2015 8:58
      Tulos: +56 (58 ääntä)
      Käyttäjä: Kauhee miten rappiollista, tekstisi vilisee lainasanoja, kuten keltainen, oranssi, maissi ja kuppi… (Onkos lajikin?)
      Ai juu, ja väri ja linja ainakin vielä:)

      Lainaa

    30. Tulos: +55 (63 ääntä)
      "Pekka poisti keskustelun." Hyvä Pekka! Good for you!

      Lainaa

    31. mörökölli minut vieköön 27.8.2015 9:59
      Tulos: +31 (57 ääntä)
      Hyvä Pekka!! Vaikka nettiväittelyn hävisitkin niin oikealla asialla olet. Mielestäni ainakin internetissä käytettyyn (suomen) kieleen ilmaantuu aivan liian helposti muista kielistä suoraan otettuja ilmauksia. On niille suomalaiset vastineetkin, kun vaan hiukan jaksettaisiin miettiä.

      Lainaa

    32. Tulos: +31 (37 ääntä)
      Ladata on lainasana:)
      pulla: piirsin koneella, tarkemmin maalilla pekalle just kuvan ja kirjotin siihe kauniin runon sanalla. ajattelin ladata sen naamakirjaan tai sirkutukseen mutta ehkä sitä pitäisi vielä parannella kuvakaupalla..

      Lainaa

    33. Tulos: +43 (49 ääntä)
      Ei kukaan kyllä kehottanut keksimään omia sanoja! Millä sitä voisi tarkastaakaan jos siellä on Pertti Perähirmun itse keksimiä sanoja. Helppo väittää vaan sit jälkeenpäin “No just totahan mun ‘yngervöittää’ tarkoitti!”
      Tekniikan alalla niitä uusia juttuja tulee niin tiuhaan että jonkun pitää suomalaisia nimiä niille antaa. Joskushan oli oikein ideakilpailu siitä mitä termiä pitäisi sähköposteissa esiintyvästä miukumauku merkistä käyttää.

      Lainaa

    34. aivo katkos 27.8.2015 11:25
      Tulos: -17 (59 ääntä)
      Persut riensivät joukolla puolustamaan toveriaan Pekkaa. lol.

      Lainaa

    35. Hannu Siivonen 27.8.2015 12:41
      Tulos: -69 (75 ääntä)
      Eikö se ole ihan yleistä tietoa että 'facebook' tarkoittaa ystäväkirjaa? Miksi halutaan suomalaistaa se vääntämällä englanninkielinen sana joksku 'naamikseks', kun aito suomalainen puhuu sähköisestä ystäväkirjasta

      Lainaa

    36. Eppuepänormaali 27.8.2015 13:55
      Tulos: +30 (34 ääntä)
      sesse: Ahh, tässä syy siihen miksi hakeuduin opiskelemaan suomen kieltä. Kohta mäkin pääsen pätemään kaikille!
      Täällä kanssa yksi tänä syksynä suomen kielen opiskelut aloittava, voidaan päteä kohta kaksissa tuumin! :)

      Lainaa

    37. Tulos: -3 (35 ääntä)
      : Mua ärsytti kauheasti englannin kääntämisen ja englantilaisen filologian pääsykokeet, joissa puhuttiin kvalitatiivisesta ja kvantitatiivisesta. Ymmärrän, miksi niitä käytettiin, mutta niitä kirjoja päntätessä otti kyllä päähän, ettei voitu puhua laadullisesta ja määrällisestä…
      No siellä englannin opintojen aikana puhutaan kuitenkin qualitative- ja quantitative-tutkimuksista, joten on lienee helpompaa tuo kuin opetella kahdet termit joka asialle. Vaikka nämä vielä ovat aika itsestäänselviä termejä, myöhemmin terminologian määrän kasvaessa on sitten elämä simppelimpää.

      Lainaa

    38. Tulos: +8 (10 ääntä)
      Hyvä Jarmo!!

      Lainaa

    39. Tulos: +23 (39 ääntä)
      joop: Minä en kyllä ymmärrä miten perussuomalaiset liittyivät tähän vai oliko tässä tarkoitus pilkata samalla perussuomalaisia vaikka koko keskustelusta ei tullut edes kanta esille? Yhtä hyvin olisi rimmannut vaikka Pekka Pedantti.
      Niin. Median ajojahti. Elmäm kova koulu.

      Lainaa

    40. Tulos: +6 (10 ääntä)
      Tää oli hauskin Lärvikirja*joku-ihan-alkuperäisesti-suomalainen-sana-mokalle* pitkään aikaan.

      Lainaa

    41. polvipetteri 27.8.2015 15:39
      Tulos: +36 (48 ääntä)
      Pekalla on kyllä hyvä tarkoitus kirjoituksessaan. Suuri osa ihmisistä käyttää lainasanoja ikäänkuin omaa älykkyyttään tai sivistystään ilmaisemaan. Yritetään väkisin puhua sivistyneemmin kuin mitä tarvitsisi. Moniin sanoihin ja ilmaisuihin on itse asiassa parempia ja vivahteeltan juuri oikeanlaisia suomalaisia sanoja, mutta ne korvataan väkinäisillä käännöksillä.

      Lainaa

    42. Tulos: +21 (35 ääntä)
      Kielihän kehittyy koko ajan. Pitäisikö palata Mikael Agricolan aikaisiin kielen ilmaisuihin ja ulkoasuun, jotta Pekka olisi tyytyväinen? "Oppe nyt wanha / ia noori / joilla ombi Sydhen toori ." - Agricola Tästä tuli mieleeni vielä se, että tieteelliset tekstit ovat täynnä jargonia, jossa asia kuten "hauki on kala" on saatu kuulostamaan todella ihmeelliseltä ja hienolta, kuten Esox lucius teoreeman todentaman perusteella kyseinen korrelantti muuttuja on suhteessa muuttujaan ö.

      Lainaa

    43. Tulos: +57 (65 ääntä)
      Foo: Perussuomalaiset nyt eivät liity tähän mitenkään, joten otsikko on jokseenkin typerä.
      Vielä pahempi juttuhan on englanninkielen kohdalla, kun ovat halunneet puoluenimeksi pelkästään "The Finns". Jos joku sitten vaikka kirjoittaa artikkelin "Alcoholism increased in Finns between 2005 and 2015" niin voivat heti vimmastua että emme me ole alkoholisteja! Ennen kuin pistää puolueelleen nimen jonka on tarkoitus tehdä vaikutelma että edustaa kaikkia suomalaisia tai tyypillistä suomalaista, vähät siitä onko asia niin, olisi kannattanut ehkä ottaa huomioon että kaikissa yhteyksissä se ei ole hyvä juttu...

      Lainaa

    44. Tulos: +31 (39 ääntä)
      Eppuepänormaali: Täällä kanssa yksi tänä syksynä suomen kielen opiskelut aloittava, voidaan päteä kohta kaksissa tuumin!
      Kukaan ei ole yhtä pätevä kuin ensimmäisen vuoden opiskelija. Onneksi - tai harmiksi - opintojen ja elämön edetessä tajuaa enenevissä määrin, kuinka vähän sitä itse tietääkään edes siitä omasta alastaan.

      Lainaa

    45. Tulos: +63 (69 ääntä)
      illuusia: En ymmärrä miksi niin moni on lainasanoja ja sivistyssanoja vastaan. Suomen kielen sanasto on melko suppea (esimerkiksi englannin kieleen verrattuna suomalainen perussanasto voi arvioiden mukaan olla jopa 1/10 suppeampi), jolloin lainasanojen käyttöönotto on ihan ymmärrettävää. Useimmat nykyään kuitenkin puhuvat useaa kieltä, joten on turhauttavaa yrittää keksiä jotain suomalaiselta kuulostavaa vastinetta hyvän anglismin sijalle. Jo monet suomen perussanoistakin (risti, sisar, äiti) ovat lainasanoja. Lisäksi akateeminen teksti kuulostaisi puisevalta mikäli kaikki sanat olisivat äärimmäisen suomalaiselta kuulostavia. Lisäksi lisätietoa on vaikea etsiä esim. netistä mikäli akateemisen tekstin suomalaiset termit eivät tarpeeksi viittaa siihen mikä englannin kielinen vastine voisi olla.
      Suomen kieli on kyllä moneen muuhun kieleen verrattuna suhteellisen rikas kieli. Vertaaminen englannin kielen sanamäärään on ongelmallista, koska virallisten englannin sanojen joukkoon pääsee käytännössä mikä tahansa sana mistä tahansa kielestä, jos sitä on käytetty englanninkielisessä tekstissä muutamia kertoja. Ja englannin kieli se vasta on muiden kielten sekoitus. Peräti yli 70% englanninkielisistä sanoista on lainasanoja. Varsinkin adjektiivien osalta suomen kieli on tarpeeksi laaja. Mielestäni on pelkästään kielen köyhyyttä, jos joku käyttää sanojen turhantarkka, pikkumainen, sanatarkka, kirjaimellinen, pilkunviilaaja tai saivartelija sijasta sanaa pedantti. Lisäksi suomen kieli on täynnä luontevia uudissanoja. Miettikää vaikka sanoja: kännykkä, tietokone, hävittäjä, ohjus, tutka, kelata ja nauhoittaa.

      Lainaa

    46. Tulos: +15 (19 ääntä)
      Jos jätetään lainasanat pois, niin eihän suomen kieleen jää kuin muutama sana. Yle: Suuri osa suomen sanoista on lainattu muilta – suomesta taas on napattu sanoja yllättäviin kieliin (26.8.2015)
      Suomen kielen sanoista vain muutama sata on peräisin kantakielestä, jota puhuttiin tuhansia vuosia sitten. Kaikki muut on lainattu naapureilta tai kehitelty itse vanhoja aineksia kierrättämällä. Uudet tutkimukset valottavat, että suomea melko läheisesti muistuttavista kielistä on kuitenkin lainattu paljon sanoja eteenpäin kieliin, joiden olemassa olosta moni suomalainen ei nykyään tiedä mitään.

      Lainaa

    47. Tulos: +27 (29 ääntä)
      Hannu Siivonen: Eikö se ole ihan yleistä tietoa että ‘facebook’ tarkoittaa ystäväkirjaa?
      En ole kuullut tuota aiemmin.

      Lainaa

    48. Tulos: -24 (42 ääntä)
      Pilaatte hauskan keskustelun idioottimaisella otsikolla.

      Lainaa

    49. Tulos: +42 (46 ääntä)
      Pekka taitaa toimia hyvänä vastapainona Cannalle :DD

      Lainaa

    50. Tulos: +5 (15 ääntä)
      Jarmo, I love you! Julkeasti englanniksi.

      Lainaa

    51. purppurakruunu 27.8.2015 22:50
      Tulos: +26 (30 ääntä)
      LOllero91: Pekka taitaa toimia hyvänä vastapainona Cannalle :DD
      Miten me saadaan noin kaksi samalle sos. mediakeskusteluun, tämä pitää tapahtua!

      Lainaa

    52. Tulos: +6 (10 ääntä)
      MissK: Jarmo, I love you! Julkeasti englanniksi.
      Mutsisti obligoitunut. Mutta kiippaa päntsit päällä, Jer. :)

      Lainaa

    53. Asiasta ananakseen 28.8.2015 4:26
      Tulos: -24 (44 ääntä)
      Minun mielestäni Pekka puhuu puoliksi asiaa. Vaikka itse ymmärrämme sanoja niin kaikki ei välttämättä ymmärrä. Esimerkiksi puolet jotka tänne fb mokiin joutuu. Politiikassa puhutaan tarkoituksella monesti vaikeilla sanoilla, että voidaan peiteltlä totuutta ja suurin osa suomalaisista ei ymmärrä mitään mitä esimerkiksi täysistunnossa puhutaan, joten onko se parenpi vai huononpi? Tekeekö se ihmisestä huononmman jos ei tiedä kaikkia "trendisanoja". En näe tässä viihde arvoa sinänsä, koska Pekka puhuu koko ajan asiallisesti, oikeastaan ainut viihde arvo tässä on ihmiset, jotka yrittävät keljuilla Pekalle.

      Lainaa

    54. Asiasta ananakseen 28.8.2015 4:45
      Tulos: -26 (52 ääntä)
      Ja uskaltaisin väittää että puolet jotka täälä huutelee "persulogiikasta" eivät tiedä mitään edes mitä persut ajavat takaa. Vastaukseksi ei riitä "ne ovat rasistinatseja, jotka ei suvaitse maahanmuuttoa ja muutenkin juntin olosta porukkaa"

      Lainaa

    55. pylly-esko 28.8.2015 8:16
      Tulos: +13 (29 ääntä)
      Foo: Perussuomalaiset nyt eivät liity tähän mitenkään, joten otsikko on jokseenkin typerä.
      joo Putkosen mustalle listalle vain ja ei muuta ku käräjille!! Kyllä persujen täytyy saada olla ainuita, jotka voi huudella perusteettomasti!!

      Lainaa

    56. Tulos: +46 (50 ääntä)
      Fennisti: Kukaan ei ole yhtä pätevä kuin ensimmäisen vuoden opiskelija. Onneksi – tai harmiksi – opintojen ja elämön edetessä tajuaa enenevissä määrin, kuinka vähän sitä itse tietääkään edes siitä omasta alastaan.
      Fuksi tietää kaiken. Vuoden perästä oivaltaa ettei tiedä paljoakaan, maisteritutkintoa tehdessä tuntuu jo ettei tiedä yhtään mitään -ja väitöskirjaa vääntäessä oivaltaa että ei kyllä kukaan muukaan ^^

      Lainaa

    57. Tulos: +32 (40 ääntä)
      polvipetteri: Pekalla on kyllä hyvä tarkoitus kirjoituksessaan. Suuri osa ihmisistä käyttää lainasanoja ikäänkuin omaa älykkyyttään tai sivistystään ilmaisemaan. Yritetään väkisin puhua sivistyneemmin kuin mitä tarvitsisi. Moniin sanoihin ja ilmaisuihin on itse asiassa parempia ja vivahteeltan juuri oikeanlaisia suomalaisia sanoja, mutta ne korvataan väkinäisillä käännöksillä.
      En usko, että suurin osa ns. sivistyssanoja viljelevistä tekisi niin silkkaa omahyväisyyttään. Jos on paljon tekemisissä kyseisten sanojen kanssa esim. yliopistotutkimuksen parissa niin ne alkavat omassa päässä syrjäyttää vastaavat suomalaisperäiset sanat, jolloin puhuessa niitä alkaa käyttää automaattisesti. Sama efekti tapahtuu myös esim. ulkosuomalaisten keskuudessa, kun he unohtavat suomalaisia sanoja ja alkavat puheessaan paikata niitä vaikka englanninkielisillä. "Oikean" sanan käyttäminen vaatisi aktiivista muistamista puhumisen aikana, mikä rasittaisi puhujaa.

      Lainaa

    58. Tulos: -29 (45 ääntä)
      kirppu: Ei sitten tullut mieleen, että perussuomalaisella ei aina viitata Perussuomalaiset-nimiseen puolueeseen?
      Siinä tapauksessa se olisi perus suomalainen.

      Lainaa

    59. Tulos: +20 (20 ääntä)
      J: Ba dum tss.
      ei ollu suomee kyllä tuo...

      Lainaa

    60. Tulos: +3 (3 ääntä)
      purppurakruunu: Miten me saadaan noin kaksi samalle sos. mediakeskusteluun, tämä pitää tapahtua!
      feissarimokiin!

      Lainaa

    61. Satunnainen randomi 28.8.2015 15:30
      Tulos: +5 (7 ääntä)
      4tr5: Suomen kieli on kyllä moneen muuhun kieleen verrattuna suhteellisen rikas kieli. Vertaaminen englannin kielen sanamäärään on ongelmallista, koska virallisten englannin sanojen joukkoon pääsee käytännössä mikä tahansa sana mistä tahansa kielestä, jos sitä on käytetty englanninkielisessä tekstissä muutamia kertoja. Ja englannin kieli se vasta on muiden kielten sekoitus. Peräti yli 70% englanninkielisistä sanoista on lainasanoja. Varsinkin adjektiivien osalta suomen kieli on tarpeeksi laaja. Mielestäni on pelkästään kielen köyhyyttä, jos joku käyttää sanojen turhantarkka, pikkumainen, sanatarkka, kirjaimellinen, pilkunviilaaja tai saivartelija sijasta sanaa pedantti. Lisäksi suomen kieli on täynnä luontevia uudissanoja. Miettikää vaikka sanoja: kännykkä, tietokone, hävittäjä, ohjus, tutka, kelata ja nauhoittaa.
      Se onkin jännä kieli juuri siinä, että kun vanha perussanasto on muinaisen saksan eli friisin kielen peruja ja siinä on sitten latinalaisten kielten lainoja jo tällä hetkellä suurempi osa, niin myöhaisajan lainoja saksasta on mennyt sekaan, kuten kindergarten... ja saksassa on suuri osa nykytekniikan sanastoa lainattu takaisin englannista.

      Lainaa

    62. Tulos: +27 (33 ääntä)
      SERVED! öh.. anteeksi siis TARJOILTU!

      Lainaa

    63. Tulos: +8 (10 ääntä)
      Kala: Ai että, onpas minulla ollut kovin mukavaa Haluan jakaa teillekin! Kävin kuulkaas eilen eläintarhassa! Näin siellä kaikkea jännittävää, monet näkemistäni eläinlajeista ovat kotoisin kaukaisista maista. Opin niistä eilen paljon mielenkiintoista tietoa! Esimerkiksi kohdulliset kalat eivät oikeastaan ole kaloja, vaan vesinisäkkäitä, ja kuuluvat valaiden alalahkoon. Ne ovat yksi maailman älykkäimmistä eläinlajeista! Nopeakävelijät puolestaan olivat keltaisen värisiä sorkkaeläimiä, ja niillä on niin pitkä kaula, että ne ovat sen ansiosta maailman korkeimpia maanisäkkäitä! Eläintarhan jälkeen menin elokuvankatsomispaikalle. Ostin itselleni mustan, hiilihappopitoisen juoman ja hieman paukkumaissia, ja kävin katsomassa luontotieteiselokuvan.
      Maissi nyt ainakin on lainasana.

      Lainaa

    64. vahinkomiinus 28.8.2015 22:36
      Tulos: +7 (11 ääntä)
      purppurakruunu: Miten me saadaan noin kaksi samalle sos. mediakeskusteluun, tämä pitää tapahtua!
      Tuskin huomaat, mutta pakko sanoa, että vahingossa miinustin. :)

      Lainaa

    65. käännetty tavaramerkki 29.8.2015 20:09
      Tulos: +5 (7 ääntä)
      Rauman kielessä on muuten oma nimi Facebookille: "Fasuungiri"!

      Lainaa

    66. Maailmankansalainen 29.8.2015 22:20
      Tulos: -10 (12 ääntä)
      sesse: Ahh, tässä syy siihen miksi hakeuduin opiskelemaan suomen kieltä. Kohta mäkin pääsen pätemään kaikille!
      Etkö sä muuten olis tiennyt näitä?

      Lainaa

    67. Arthur Brown 30.8.2015 13:07
      Tulos: +28 (34 ääntä)
      Foo: Perussuomalaiset nyt eivät liity tähän mitenkään, joten otsikko on jokseenkin typerä.
      Ilmeisesti et ymmärrä että perussuomalainen on myös substantiivi, joka tarkoitaa perussuomalaista. Se että puolue on halunnut omia perussuomalaisuuden (vrt. True Finns) on lähinnä idiotismia.

      Lainaa

    68. Tulos: +6 (8 ääntä)
      Pekka, harmi että poistit keskustelun. Olisin halunnut sen jatkuvan!

      Lainaa

    69. Tulos: -31 (39 ääntä)
      Miksei tämän jutun nimi olisi ollut Kalle kokoomuslainen, Kaapo keskustalainen, Sami sosialidemokraatti?

      Lainaa

    70. Import/Export 31.8.2015 21:43
      Tulos: +3 (5 ääntä)
      Suomenkieli kuuluu samaan perheeseen suomalais-ugrilaisten kielten kanssa, johon kuuluu mm. Marinkieli. Marinkieltä puhutaan venäjällä volga-joen mutkassa suht kaukana täältä. Suomenkieli on kotoisin tuolta samalta paikalta, eli venäjältä volga-joen mutkasta. Sen on tänne tuonut muinainen muuttoliike , ja tuo kieli on matkalla muuttanut muotoaan. Eli suomenkieli on tuotu aikoinaan suomeen venäjältä ! Tämän kieltentutkijat voivat todistaa. Tosin se on aikojen saatossa muuttunut ja sekoittunut niin paljon, että tuskin sitä enää tunnistaisi nykyiseksi suomenkieleksi.

      Lainaa

    71. AsdfAsdfsson 1.9.2015 12:34
      Tulos: +13 (15 ääntä)
      Anglismi ja lainasana ovat hieman eri asioita.

      Lainaa

    72. Lusikkasuu 1.9.2015 14:27
      Tulos: +10 (14 ääntä)
      Pitäisikö tämän Feissarimokat -sivunkin nimi olla Lärvärimokat?

      Lainaa

    73. Tulos: +11 (17 ääntä)
      Suomennan nyt teille, mitä Pekka oikeasti tarkoitti viestillään: "Lainasanat kuten [lista sanoista, joita Pekka ei ymmärrä] jne...voitaisiinko käyttää vain sellaisia lainasanoja, joiden merkityksen minä ymmärrän?"

      Lainaa

    74. Kertakäyttöinen nimimerkki 2.9.2015 13:24
      Tulos: +8 (8 ääntä)
      ttk: Veikkaisin myös, että Pekka on opiskellut elämänkoulussa.
      Koulu on lainasana. Elämänoppilaitos? Veikkaan kyllä että laitoskin on lainaa...?

      Lainaa

    75. Justiin(s)a 2.9.2015 22:43
      Tulos: +3 (21 ääntä)
      Ja minä en ymmärrä mistä nämä repii persut nyt tähän. Siis itelle tuli vaan mieleen että hän on perinteinen suomalainen koska haluaa vaalia kieltämme. Ei aina tarvitse ylireagoida ja pahoittaa mieltä. ;]

      Lainaa

    76. Tulos: +12 (20 ääntä)
      "Silloin kun itse kirjoitin kandityötä niin meitä kannustettiin kirjoittamaan suomea ja jopa keksimään uusia suomenkielisiä vastineita tekniikan ilmiöille ja sanoille. Suomalaiselle on todella hienoa ja vakuuttavaa lukea oppimateriaalia joka on suomeksi kirjoitettu ilman huonoja väännöksiä englanninkielestä." Eli teitä kannustettiin keksimään huonoja väännöksiä, ettei tarvisi käyttää huonoja väännöksiä? Onkohan ohjeet kuultu/ymmärretty väärin?

      Lainaa

    77. Tulos: +22 (22 ääntä)
      Nimi: Siinä tapauksessa se olisi perus suomalainen.
      Nimi: kirppu: Ei sitten tullut mieleen, että perussuomalaisella ei aina viitata Perussuomalaiset-nimiseen puolueeseen?
      Nimi: Siinä tapauksessa se olisi perus suomalainen.
      Ja höpöhöpö. "Perus" ei ole sana, vai keksitkö yhtään lausetta mihin sen voi laittaa yksinään? Tänään oli perus päivä? Onpa hieno perus? Se on aina yhdyssanan etuosa (esim. peruskoulu, mikä on tainnut jäädä kesken). Jos jätettäisiin vähemmälle se englannin kieliopinkin tuominen suomenkieleen.

      Lainaa

    78. Tulos: 0 (0 ääntä)
      Saatat ehkä päteä silloin oikein :D
      sesse: Ahh, tässä syy siihen miksi hakeuduin opiskelemaan suomen kieltä. Kohta mäkin pääsen pätemään kaikille!

      Lainaa

    79. Tulos: -5 (11 ääntä)
      Asiasta ananakseen: Minun mielestäni Pekka puhuu puoliksi asiaa. Vaikka itse ymmärrämme sanoja niin kaikki ei välttämättä ymmärrä. Esimerkiksi puolet jotka tänne fb mokiin joutuu. Politiikassa puhutaan tarkoituksella monesti vaikeilla sanoilla, että voidaan peiteltlä totuutta ja suurin osa suomalaisista ei ymmärrä mitään mitä esimerkiksi täysistunnossa puhutaan, joten onko se parenpi vai huononpi? Tekeekö se ihmisestä huononmman jos ei tiedä kaikkia “trendisanoja”. En näe tässä viihde arvoa sinänsä, koska Pekka puhuu koko ajan asiallisesti, oikeastaan ainut viihde arvo tässä on ihmiset, jotka yrittävät keljuilla Pekalle.
      Täysin sama ajatus tuli kommenttiketjusta. Aikuisia(?) hapannaamoja rivissä huutelemassa oman ideansa röyhkeästi kertovalle Pekalle. Kielletyt sanat -ryhmä tulvii äkkivääriä viiden-pennin-paskiaisia, jotka odottavat korppikotkan punasilmät kiiltäen, ehdottaako joku jotain, jonka voi mitätöidä muka-närkästyneenä. Pääasia on halu nolata, muotoilla inhottavuuksia ja huudella kuin yläasteen välitunnilla. Tuossa ryhmässä ei ole ns. kunnon ihmisiä, mukavat ihmiset eivät käyttäydy tuolla tavoin.

      Lainaa

    80. Tulos: +9 (11 ääntä)
      : Mua ärsytti kauheasti englannin kääntämisen ja englantilaisen filologian pääsykokeet, joissa puhuttiin kvalitatiivisesta ja kvantitatiivisesta. Ymmärrän, miksi niitä käytettiin, mutta niitä kirjoja päntätessä otti kyllä päähän, ettei voitu puhua laadullisesta ja määrällisestä…
      Asian vierestä, mutta luit englantilaisen filologian pääsykokeisiin suomeksi?

      Lainaa

    81. Tulos: -10 (10 ääntä)
      Nipo: Ja höpöhöpö. “Perus” ei ole sana, vai keksitkö yhtään lausetta mihin sen voi laittaa yksinään? Tänään oli perus päivä? Onpa hieno perus? Se on aina yhdyssanan etuosa (esim. peruskoulu, mikä on tainnut jäädä kesken). Jos jätettäisiin vähemmälle se englannin kieliopinkin tuominen suomenkieleen.
      Olen vastannut monestikin minulle lähetettyihin anekdootteihin vain että "perus"

      Lainaa

    82. Tulos: -10 (10 ääntä)
      ttk: Veikkaisin myös, että Pekka on opiskellut elämänkoulussa.
      Veikkaisin myös, että sä olet ihan saatanan nolo tyyppi irl.

      Lainaa

    83. Syötävä kesyhanhi 20.8.2020 1:05
      Tulos: +3 (3 ääntä)
      Jos nää kiinnostaa, niin tsekatkaapa "Uncleftish Beholding". "Puhtaaksi englanniksi" käännetty lyhyt julkaisu atomeista, vailla esim. germaanisia lainasanoja.

      Lainaa

    84. Sekalainen Kaniini 10.4.2021 12:15
      Tulos: +4 (4 ääntä)
      mievaa: - Mikä käyttöjärjestelmä sulla on? - Ikkunat 8
      Eikös nuo numerot ole lainattu meleko kaukaa kanssa?

      Lainaa

    85. Varjoissa hiipivä flamingo 2.6.2022 9:00
      Tulos: 0 (0 ääntä)
      Pekalla oli ihan ok pointti, mut se meni nopeesti vihkoon. Enkä muuten puhu lärvivihkosta!

      Lainaa

    86. Avaimeton kani 1.11.2022 19:08
      Tulos: +1 (1 ääni)
      Feissarimokien aatelia

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: suomi, suomalainen, lainasanat, kieli, suomalaiset, suomalaisuus