Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Siniverinen rahvas

Minkä väristä veri oikeasti on?
Siniverinen rahvas

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 80 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. Tulos: +1245 (1271 ääntä)
      Ja mä ku oon ymmärtäny et veri kuljettaa happee elimistössä... tyhmä minä.

      Lainaa

    2. Tulos: +249 (271 ääntä)
      Huhhuh, välillä mietin miten tälläiset on mahdollisia..

      Lainaa

    3. Tulos: +137 (173 ääntä)
      Mullakin tulee itku kun tätä lukee.. no mutta hyvä kuitenkin jos kaverit on vähän järkevämpiä :D

      Lainaa

    4. Tulos: -167 (395 ääntä)
      Kyllähän se veri todella on sinistä, ennekö hapettuu ja muuttuu punaiseksi. Joskus voisi varulta tarkastaa googlesta, ennenkö alkaa väittämään vastaan.

      Lainaa

    5. Tulos: +217 (249 ääntä)
      I'm blue da ba dee da ba die..:)

      Lainaa

    6. Tulos: +153 (185 ääntä)
      Jos kukaan miettii niin laskimot näkyvät selvemmin, koska ne ovat sinisiä. Valtimot maastoutuvat paremmin. Ja veri on punaista.

      Lainaa

    7. Tulos: +285 (339 ääntä)
      lol: Kyllähän se veri todella on sinistä, ennekö hapettuu ja muuttuu punaiseksi. Joskus voisi varulta tarkastaa googlesta, ennenkö alkaa väittämään vastaan.
      Tajusin että sarkasmini ei paista läpi tästä

      Lainaa

    8. Tulos: +61 (157 ääntä)
      Laskimoissa vertaava veri on pääsääntöisesti sinertävää, muualla virtaava veri taas punaista.

      Lainaa

    9. Tulos: -67 (107 ääntä)
      lol: Tajusin että sarkasmini ei paista läpi tästä
      Itse ainakin huomasin sarkasmisi heti.

      Lainaa

    10. Tulos: +25 (65 ääntä)
      Jää kyllä vaivaamaan miten joku voi edes esikouluikäiseksi asti elää noin suuri harhaluulo sivistyksessä, saatikka sitten facebook ikäiseksi asti

      Lainaa

    11. Tulos: +191 (209 ääntä)
      Ainoa selitys; Smurffi.

      Lainaa

    12. Tulos: +62 (120 ääntä)
      Siis antaako nää kaverit tälle vinkiksi tehdä kynteen itse reikä? Ja ap tekee ja purskuttaa verta sormestaan? Onko tää joku ihan normaali hoito-ohje kun kukaan ei kiinnitä tähän huomiota vai mitä ihmettä...?

      Lainaa

    13. veri on sinertävää 1.7.2014 2:12
      Tulos: +86 (102 ääntä)
      http://tieku.fi/kysy-meilta/verisuonet-erottuvat-ihon-lapi-sinisina

      Lainaa

    14. Siniverinen 1.7.2014 2:12
      Tulos: -15 (55 ääntä)
      Tuen Saaraa täysin rinnoin. Itsekkin olen huomannut olevani siniverinen, kavereille kerrottuani valkotakit koputelleet oven takana. Miksiköhän? :O

      Lainaa

    15. Tulos: +12 (40 ääntä)
      (╯°□°)╯︵ ┻━┻

      Lainaa

    16. juupaseipäs 1.7.2014 2:24
      Tulos: +3 (17 ääntä)
      Tää on äityleistä napattu...

      Lainaa

    17. Pottuvarpas 1.7.2014 2:43
      Tulos: +55 (55 ääntä)
      Duah: Siis antaako nää kaverit tälle vinkiksi tehdä kynteen itse reikä? Ja ap tekee ja purskuttaa verta sormestaan? Onko tää joku ihan normaali hoito-ohje kun kukaan ei kiinnitä tähän huomiota vai mitä ihmettä…?
      Itellä meni kerran varpaankynsi paskaks ja kyllä terveysasemalla ihan sen kummempia ihmettelemättä tehtiin kuumennetulla neulalla reikä kynteen että veri tuli pihalle. En sitten tosin tiedä miten kotona sellanen sujuu... Luulisin että puhtailla välineillä onnistuu, ainakin helpottaa alkuun :D

      Lainaa

    18. Tulos: +42 (42 ääntä)
      Duah: Siis antaako nää kaverit tälle vinkiksi tehdä kynteen itse reikä? Ja ap tekee ja purskuttaa verta sormestaan? Onko tää joku ihan normaali hoito-ohje kun kukaan ei kiinnitä tähän huomiota vai mitä ihmettä…?
      http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=jal00096 ^ Tuo artikkeli käsittelee varpaassa olevaa kynnenalaista verenvuotoa, mutta ammattilaisten antama omahoito-ohje kivun helpottamiseksi pätee sormenkynsiinkin. Eli joo, on ihan normaali hoito-ohje, että kynteen voi itse tehdä reiän, jos siellä alla on verta, mikä aiheuttaa kipua ja painetta.

      Lainaa

    19. RuskaaPakkasessa 1.7.2014 3:49
      Tulos: -18 (26 ääntä)
      Onkohan Saaralla esim. siniset huulet?

      Lainaa

    20. yövuorolainen 1.7.2014 3:50
      Tulos: -9 (27 ääntä)
      Ei siihen sormeen mitään reikiä olis tarvinnut tehdä. Paranee ihan itsekseen.

      Lainaa

    21. Tulos: +27 (37 ääntä)
      Nyt äkkiä kaikki kuuklettamaan minkä väristä veri on

      Lainaa

    22. Tulos: +66 (66 ääntä)
      yövuorolainen: Ei siihen sormeen mitään reikiä olis tarvinnut tehdä. Paranee ihan itsekseen.
      Joo, mutta jos sitä verta on paljon, se voi olla aika helvetin kipeä. Kynteen tehty reikä, jonka kautta veri pääsee pois, helpottaa kipua heti.

      Lainaa

    23. Tulos: +128 (142 ääntä)
      Miettikääs tamppooni- ja terveyssidemainoksia, minkä väristä "veri" niissä on? Sinistä!

      Lainaa

    24. Captain O. 1.7.2014 7:01
      Tulos: +89 (103 ääntä)
      Ihan tälleen huomautuksena, että sinertävä ei ole sama kuin sininen. Kyllä sitä laskimovertakin edelleen kuvailtaisiin ensimmäisenä punaiseksi, tumman punaiseksi, korkeintaan joku saattaisi sanoa, että violetihtava. Ja kyllä, tämä "sinertävyys" johtuu siitä, että laskimoveren hemoglobiini ei ole niin hapettunutta. *flies away*

      Lainaa

    25. Tulos: +19 (27 ääntä)
      Tämä lähde taas sanoo veren olevan aina punaista (laskimoveri tummempaa, valtimoveri helakanpunaista), ja sinertävyys suonissa johtuu suonista (syanoosi ainakin mainitaan). http://chemistry.about.com/od/biochemistry/a/Is-Deoxygenated-Human-Blood-Blue.htm PS. joidenkin ei-ihmis-eläinten veri on sinistä, esim simpukoiden.

      Lainaa

    26. Tulos: +17 (23 ääntä)
      Laitetaan nyt vielä tiede-lehden kysy-palstan vastaus, joka on päinvastainen tiekun vastaavaan: http://www.tiede.fi/artikkeli/kysy/miksi_verisuonet_nayttavat_ihon_lapi_sinisilta "Hapekas valtimoveri on kirkkaan punaista, ja vaalean ihon punertavuus johtuukin ihon hiussuonten punaisuudesta. Sen sijaan laskimoiden nähtyä väriä ei voi selittää pelkällä laskimoveren värillä, joka on mustanpunainen, ei sinertävä."

      Lainaa

    27. pers reikä 1.7.2014 7:43
      Tulos: -22 (40 ääntä)
      Ei jumalauta...Saaran oli kannattanut olla paikalla koulun biologian tunneilla. Tämän kaltaiset järjen jättiläiset ovat juurikin niitä, jotka tv-mainosten perusteella luulevat, että kusen/menkkavuodon pitäisi olla sinistä ja vauvojen paska on vihreitä kuulia.

      Lainaa

    28. rölliemäntä 1.7.2014 8:30
      Tulos: -47 (97 ääntä)
      Hapeton veri on sinistä, minkä takia laskimot näkyvät sinertävinä. Hapellinen veri - uunoillekkin tiedoksi, se veri joka kuljettaa hapen kudoksiin hapen ollessa sitoutuneena hemoglobiiniin - on punaista. Laskimoveri ei kuitenkaan näy sinisenä haavasta tursutessa, koska ilman kanssa kosketuksissa ollessaan happi tekee siitäkin punaista. Nimim. kuukausi sitten ihmisen biologiaa käsittelevästä kurssista erinomaisen arvosanan saanut. Toivottavasti ei ollut aikuisillekkaan ihmisille liian vaikeita sanoja. ;)

      Lainaa

    29. Tuleva lääkäri 1.7.2014 8:32
      Tulos: -5 (69 ääntä)
      Laskimoissa virtaava veri on sinistä ennen ku joutuu tekemisii hapen kans ja hapettuu... Että on kaverit tässä enemmän pihalla vaikka vois sanoo et niin ovat kaikki ja monet kommentoijat täälläki

      Lainaa

    30. Tulos: +1 (15 ääntä)
      Itse en pidä tätä mokaa kovin pahana. Tuollaisia aivopieruja tulee kaikille, eikä niistä ole helppoa päästä irti. Varmasti toteaa itsekin, että niimpä tietennii!

      Lainaa

    31. Tulos: +31 (55 ääntä)
      Linkkaan vaikka joku jo ylempänä linkkasikin saman. Lukekaa nyt saatana tämä ennen kuin ulisette yhtään enempää. http://tieku.fi/kysy-meilta/verisuonet-erottuvat-ihon-lapi-sinisina "Osa laskimoista kulkee aivan ihon pinnassa. Ne erottuvat selvästi juuri siksi, että vähähappinen veri on sinertävää. Haavasta tuleva veri näyttää kuitenkin punaiselta, koska se hapettuu heti joutuessaan ilman kanssa tekemisiin. Verenluovuttajat tietävät, että laskimoveri ei ole niin punaista kuin miltä se haavasta vuotaessaan vaikuttaa. Laskimosta talteen otettava veri ei pääse tekemisiin ilman kanssa, minkä vuoksi se näyttää vielä pussissakin hieman sinertävältä."

      Lainaa

    32. DiipaDaapa 1.7.2014 8:48
      Tulos: +23 (23 ääntä)
      Duah: Siis antaako nää kaverit tälle vinkiksi tehdä kynteen itse reikä? Ja ap tekee ja purskuttaa verta sormestaan? Onko tää joku ihan normaali hoito-ohje kun kukaan ei kiinnitä tähän huomiota vai mitä ihmettä…?
      Kyllä se vaan on ihan normaali ja hyvä hoitokeino. On kuulemma aivan sairaan kipee, kun verta rupee pakkautuu tollei kynnen alle. Opettaja teki luokkakaverin varpaan kyntee reiän kuumennetulla klemmarilla, ei kauaa menny et pysty taas kävelee kunnol ku ne muhjut oli saatu pois kynnen alta. Ite en kyllä antais kenenkää koskee jo valmiiks kipeesee varpaaseen tulikuumalla klemmarilla vaikka tietäisinki sen toimivaks keinoks...:D

      Lainaa

    33. Tulos: +13 (21 ääntä)
      Oikein silmiä särkee kun on niin punaista verta. http://img.yle.fi/uutiset/arkisto/article6131732.ece/ALTERNATES/w960/Veripalvelu

      Lainaa

    34. kuparipiippu 1.7.2014 8:51
      Tulos: +29 (61 ääntä)
      Höpöhöpö! Laskimoveri on tumman punaista, joillakin melkein mustaa, kun taas valtimoveri on kirkkaan punaista. Johtuu veren rautaoitoisuudesta. Joku ottanut opettajan kommentit laskimoveren "sinertävyydestä" vähän turhan kirjaimellisesti. Myötähäpeä..

      Lainaa

    35. kuparipiippu 1.7.2014 8:56
      Tulos: +43 (59 ääntä)
      Wääk: Linkkaan vaikka joku jo ylempänä linkkasikin saman. Lukekaa nyt saatana tämä ennen kuin ulisette yhtään enempää. http://tieku.fi/kysy-meilta/verisuonet-erottuvat-ihon-lapi-sinisina “Osa laskimoista kulkee aivan ihon pinnassa. Ne erottuvat selvästi juuri siksi, että vähähappinen veri on sinertävää. Haavasta tuleva veri näyttää kuitenkin punaiselta, koska se hapettuu heti joutuessaan ilman kanssa tekemisiin. Verenluovuttajat tietävät, että laskimoveri ei ole niin punaista kuin miltä se haavasta vuotaessaan vaikuttaa. Laskimosta talteen otettava veri ei pääse tekemisiin ilman kanssa, minkä vuoksi se näyttää vielä pussissakin hieman sinertävältä.”
      "Hieman sinertävä" on eri kuin sininen.

      Lainaa

    36. Tulos: -7 (15 ääntä)
      Tämä on ätyleistä. Siellä luin ko ketjua. Joku kommentoikin et niin feissarimoka ainesta. Mut joo. Veri on sinertävää ja kun hapettuu muuttuu punaiselsi. Esim hyytynyt veri ei ole täysin punaista.

      Lainaa

    37. Savon kukko 1.7.2014 9:07
      Tulos: +19 (65 ääntä)
      Saara on valitettavasti periaatteessa oikeassa. Hapeton veri on sinertävää, ei sinistä, ja siksi mm. laskimot näkyvät käden läpi sinisinä. Jos käytte verenluovutuksessa niin saatatte huomata, että myös veripussissa oleva veri on hieman sinertävää. Ihmiset on yllättäen huutamassa kurkku suorana tietämystään koska kaikkihan tietää, että veri on punaista ja Saara on vähintään niuvanniemen avohoitopotilas kun väittää muuta. Jos esimerkiksi pers-reikä lukisi aiemmassa postissa olevan linkin sisällön oikein ajatuksella läpi niin olisi taas tällekin päivälle kaksi opittua asiaa lisää: hapeton veri sinistä, älä kommentoi ivallisesti ollessasi itse väärässä

      Lainaa

    38. Tulos: +6 (14 ääntä)
      Eihän Saara sitä miksikään kirkkaansiniseksi ole väittänytkään. DiipaDaapa, kuumentaminen on vain helppo keino desinfioida se klemmari tai neula, jolla reikä aiotaan tehdä. Ei se enää pistohetkellä ole tulikuuma eikä sen tarvitsekaan olla.

      Lainaa

    39. ymmarta hoono biologi ku jehova 1.7.2014 9:39
      Tulos: -15 (35 ääntä)
      huh te kommentoijat ootte yhtä idiootteja kuin saaran kaverit. eikö hävetä ? mua ainakin hävettää suomalaisen biologian tietämys. ootteko te kaikki jotain kreationismin kannattajia? hahah.

      Lainaa

    40. Tulos: +77 (83 ääntä)
      Sabotage loukkasi kätensä keikalla ja sai siihen verta vuotavan haavan. Manageri hieman säikähti, sillä veri oli Sinistä.

      Lainaa

    41. Tulos: +2 (24 ääntä)
      Mulle tuli kerran rakko varpaaseen joka alko täyttyä verellä, ja olin ihan mindblown ku se oli sinisen sävynen ja tajusin et laskimot ei ookkaan bilsan kirjois sinisellä pelkästään havainnollistamista varten.

      Lainaa

    42. Tulos: +10 (22 ääntä)
      Onhan tuossa vinha perä, mutta ei lainkaan niin kuin tämä tarina on aikanaan alkanut. Veri muuttuu punaiseksi vasta, kun siinä on happea (eli veri on normaalisti punaista). Mutta veri, jossa ei ole happea on enemmän sinistä kuin punaista. Tästä syystä hukkuneen veri on sinistä (tai vähintäänkin purppuran väristä). Siinä veressä, kun ei ole enää happea.

      Lainaa

    43. Tulos: +16 (16 ääntä)
      Ronja: Ei, jos kyseessä on mutaatio veri on vihreää. Luin tämän Intter Netistä.

      Lainaa

    44. Tulos: -3 (5 ääntä)
      Tää on tosiaan äityleistä (oon liittyny sinne lukeakseni just tälläsiä myötähäpeää aiheuttavia juttuja...) ja ennen tota Tiian kommenttia oli tullut jo n. 30 "tee siihen kynteen reikä, mulla toimi" -kommenttia. Ja muutenkin juttu jatkui vaikka miten vielä.

      Lainaa

    45. Tulos: -3 (11 ääntä)
      Thunder: Ja mä ku oon ymmärtäny et veri kuljettaa happee elimistössä… tyhmä minä.
      Ei olis kannattanu olla hereillä siellä biologian tunnilla vaan kuunnella oppeja Saaralta ni tietäisit et veri on sinistä

      Lainaa

    46. Tulos: +2 (22 ääntä)
      Suurin moka tässä on tuo Jennan "enääN"

      Lainaa

    47. Tulos: +27 (35 ääntä)
      J-P: Onhan tuossa vinha perä, mutta ei lainkaan niin kuin tämä tarina on aikanaan alkanut. Veri muuttuu punaiseksi vasta, kun siinä on happea (eli veri on normaalisti punaista). Mutta veri, jossa ei ole happea on enemmän sinistä kuin punaista. Tästä syystä hukkuneen veri on sinistä (tai vähintäänkin purppuran väristä). Siinä veressä, kun ei ole enää happea.
      Ei veri missään tapauksessa sinistä ole, vaan joko kirkkaamman punaista (hapettunut) ja tummemman punaista (ei). Ihmisestä ulos tullut veri on aina punaista.

      Lainaa

    48. yli opistö horhö 1.7.2014 12:34
      Tulos: +3 (17 ääntä)
      Oon törmännyt tähän kummalliseen harhaluuloon ennenkin, tosin muualla kuin suomessa. Eräs amerikkalainen tuttavani luuli pitkälle yli 20v asti että veri on sinistä, koska näin häntä oli koulussa opetettu. Suomessa luulisi että opettajat tietävät vähän paremmin asioista, joten veikkaan että mokan tyyppi on ottanut vähän turhan vakavasti puheet "siniverisistä"..

      Lainaa

    49. yli opistö horhö 1.7.2014 12:37
      Tulos: +5 (11 ääntä)
      J-P: Mutta veri, jossa ei ole happea on enemmän sinistä kuin punaista. Tästä syystä hukkuneen veri on sinistä (tai vähintäänkin purppuran väristä). Siinä veressä, kun ei ole enää happea.
      Veri on aina punaista kun se ihmisestä ulos tulee.

      Lainaa

    50. Tulos: +1 (3 ääntä)
      Mulle tuli alien leffat mieleen jo tästä :D

      Lainaa

    51. Tulos: -30 (30 ääntä)
      Se kynnenalus on sitten todellakin paljon ilmatiiviimpi kuin esim. se putki mihin veri menee? Mutta joo, kukaan ei sanonut tärkeintä, eli vittu ei niitä kynsiä ruveta millään neuloilla tökkimään. Sitten on kiva kun tulehtuu tai tulee pahimmillaan verenmyrkytys..

      Lainaa

    52. Tulos: -20 (24 ääntä)
      Onkohan tuolle ikinä tullut haavaa, josta on valunut verta? Tai menkkoja? Vai aatteleeko se vaan, että se on tietenkin heti muuttunut punaiseksi kun pääsee kosketuksiin ilman kanssa. Varmaankin juuri niin sitten..

      Lainaa

    53. Tulos: -7 (17 ääntä)
      Epo: Se kynnenalus on sitten todellakin paljon ilmatiiviimpi kuin esim. se putki mihin veri menee? Mutta joo, kukaan ei sanonut tärkeintä, eli vittu ei niitä kynsiä ruveta millään neuloilla tökkimään. Sitten on kiva kun tulehtuu tai tulee pahimmillaan verenmyrkytys..
      Lääkäri voi näin tehdä desinfioiduilla välineillä, mutta älkää nyt kukaan herranjestas kotona jollain nuppineuloilla tehkö! Seuraukset voi olla paljon pahemmat kun se kynnen alla oleva veri.

      Lainaa

    54. Tulos: +14 (16 ääntä)
      mun mielestä noilla muilla kommentoijilla oli paljon vammasempi asenne ku ite tietämättömällä, joskus menee vähä pieleen.

      Lainaa

    55. Tulos: +39 (45 ääntä)
      rölliemäntä: Hapeton veri on sinistä, minkä takia laskimot näkyvät sinertävinä. Hapellinen veri – uunoillekkin tiedoksi, se veri joka kuljettaa hapen kudoksiin hapen ollessa sitoutuneena hemoglobiiniin – on punaista. Laskimoveri ei kuitenkaan näy sinisenä haavasta tursutessa, koska ilman kanssa kosketuksissa ollessaan happi tekee siitäkin punaista. Nimim. kuukausi sitten ihmisen biologiaa käsittelevästä kurssista erinomaisen arvosanan saanut. Toivottavasti ei ollut aikuisillekkaan ihmisille liian vaikeita sanoja.
      Hävitäpäs toi ylimielinen asenteesi ennen kuin tulet kirjoittamaan. Ylimielisellä asenteella et saa mitään mielipidettäsi/asiaasi läpi missään. Sinunkin kannattaisi laittaa termisi kuntoon. Sininen ja sinertävä ovat eri asia. Sininen on esim. tälläinen http://www.spicearoma.fi/product_pictures/big/53-55-sininen.jpg ja kyllähän nyt on päivänselvää, että veri ei tuon väristä hapettomana ole. Sinertävä taas tarkoittaa siniseen väriin vivahtavaa. Kuten kaikki jo varmasti tietävät edellisten kommenttien takia, veri on kirkkaan punaista sidottuaan happea keuhkoissa ja muuttuu mustanpunaiseksi menettäessään hapen. Mielestäni on mahdollista, että jotkut ihmiset näkevät tämän mustanpunaisen veren sinertävänä. Syy taas siihen, miksi verisuonet näkyvät sinisinä ihon läpi voi hyvinkin johtua siitä, mitä Tiede-lehden artikkelissa selitettiin. (http://www.tiede.fi/artikkeli/kysy/miksi_verisuonet_nayttavat_ihon_lapi_sinisilta) Nimim. Erinomainen arvosana ei aina ole sama asia kuin paras tietämys (varsinkaan tällaisissa pikkujutuissa)

      Lainaa

    56. Tulos: +18 (18 ääntä)
      Epo: Mutta joo, kukaan ei sanonut tärkeintä, eli vittu ei niitä kynsiä ruveta millään neuloilla tökkimään. Sitten on kiva kun tulehtuu tai tulee pahimmillaan verenmyrkytys..
      Kyllä ihan lääketieteen ammattilaisetkin ohjeistavat, että tämän (siis reiän kynteen) voi itsekin tehdä kotona. .

      Lainaa

    57. Tulos: +25 (25 ääntä)
      skörä: DiipaDaapa, kuumentaminen on vain helppo keino desinfioida se klemmari tai neula, jolla reikä aiotaan tehdä. Ei se enää pistohetkellä ole tulikuuma eikä sen tarvitsekaan olla.
      Ei, vaan sen nimenomaan pitää olla kuuma (mielellään ihan hehkuva). Tässä tapauksessa kun kuumentamisessa ei ole kyse vain desinfioimisesta vaan siitä, että se reikä tavallaan "sulatetaan" kynteen. Ja jos kynsi on paksu, klemmaria/neulaa/tms. voi välillä joutua kuumentamaan uudestaan, ennen kuin kynnestä pääsee läpi. Eihän jotain tylppää klemmaria edes saa vain painettua kynnestä läpi.

      Lainaa

    58. Tulos: +9 (9 ääntä)
      En sanoisi siniseksi... http://en.wikipedia.org/wiki/Blood#mediaviewer/File:Bloodbags.jpg "[A]rterial blood and capillary blood are bright red, as oxygen imparts a strong red color to the heme group. Deoxygenated blood is a darker shade of red; this is present in veins, and can be seen during blood donation and when venous blood samples are taken." http://en.wikipedia.org/wiki/Blood#Color

      Lainaa

    59. Tulos: -9 (17 ääntä)
      Vähähappinen veri on tosiaan vähän sinertävää. Totta kai se on punaista kun se ihmisestä ulos tulee, koska se joutuu saman tien tekemisiin hapen kanssa. Vaikka verikoeputkessa olisikin alipaine, siellä on silti edelleen happea, jonka kanssa reagoidessaan veri ottaa ominaisen, punaisen värinsä. Laskimoissa veri on sinertävää, sen takia laskimot kuvataan anatomiaoppaissakin sinisenä, koska ne ovat valtimoita sinertävämpiä.

      Lainaa

    60. Tulos: +25 (25 ääntä)
      Kröhöm. "Veins close to the surface of the skin appear blue for a variety of reasons. However, the factors that contribute to this alteration of color perception are related to the light-scattering properties of the skin and the processing of visual input by the visual cortex, rather than the actual color of the venous blood."

      Lainaa

    61. Tulos: 0 (2 ääntä)
      Smurffi

      Lainaa

    62. Tulos: -17 (27 ääntä)
      Kyllä pitää sanoa että ihmisten sivistystaso on todella matalla jos noin moni ei tosiaan tiennyt eikä usko vieläkään että vähähappinen/hapeton veri on sinertävää.

      Lainaa

    63. Tulos: +28 (34 ääntä)
      rölliemäntä: Hapeton veri on sinistä, minkä takia laskimot näkyvät sinertävinä. Hapellinen veri – uunoillekkin tiedoksi, se veri joka kuljettaa hapen kudoksiin hapen ollessa sitoutuneena hemoglobiiniin – on punaista. Laskimoveri ei kuitenkaan näy sinisenä haavasta tursutessa, koska ilman kanssa kosketuksissa ollessaan happi tekee siitäkin punaista. Nimim. kuukausi sitten ihmisen biologiaa käsittelevästä kurssista erinomaisen arvosanan saanut. Toivottavasti ei ollut aikuisillekkaan ihmisille liian vaikeita sanoja.
      Kouluissa käytetyt punaiset ja siniset verisuonet vain havainnollistavat laskimoita ja valtimoita... Älä ole niin ylimielinen jos satut myös olemaan aivan helvetin typerä. Vielä kerran, ihmisen veri on_aina_punaista. Se voi olla tumman punaista tai kirkkaan punaista, mutta ei helvetti missään tapauksessa sinistä, ellet satu olemaan Gorgolox-planeetalta.

      Lainaa

    64. Tulos: +2 (12 ääntä)

      Lainaa

    65. Tulos: +8 (10 ääntä)
      Nyt oikeesti: Ihan itse olen monia kertoja tehnyt tämän klemmarireiän kynteen ja todellakin siis lääkärissä. Klemmarin pitää olla kuuma, että sulattaa kynnen ja millään neuloilla en juurikaan lähtis kynsiä tökkimään. Klemmari on paras. Veren väriin en juuri muuta kantaa ota kuin, että lukemattomia eläviä ihmisiä olen nähnyt mitä ihmeellisimmistä paikoista avatun, en silti vielä ole sinistä verta nähnyt. Laskimosuonen läpi se toki kuultaa sinertävänä, vanha veri/verihyytymät ovat tummanpunaisia, joskus jopa lähellä mustaa väriä.

      Lainaa

    66. rölliemäntä 2.7.2014 0:57
      Tulos: -4 (12 ääntä)
      SiniSiner: Hävitäpäs toi ylimielinen asenteesi ennen kuin tulet kirjoittamaan. Ylimielisellä asenteella et saa mitään mielipidettäsi/asiaasi läpi missään. Sinunkin kannattaisi laittaa termisi kuntoon. Sininen ja sinertävä ovat eri asia. Sininen on esim. tälläinen http://www.spicearoma.fi/product_pictures/big/53-55-sininen.jpg ja kyllähän nyt on päivänselvää, että veri ei tuon väristä hapettomana ole. Sinertävä taas tarkoittaa siniseen väriin vivahtavaa. Kuten kaikki jo varmasti tietävät edellisten kommenttien takia, veri on kirkkaan punaista sidottuaan happea keuhkoissa ja muuttuu mustanpunaiseksi menettäessään hapen. Mielestäni on mahdollista, että jotkut ihmiset näkevät tämän mustanpunaisen veren sinertävänä. Syy taas siihen, miksi verisuonet näkyvät sinisinä ihon läpi voi hyvinkin johtua siitä, mitä Tiede-lehden artikkelissa selitettiin. (http://www.tiede.fi/artikkeli/kysy/miksi_verisuonet_nayttavat_ihon_lapi_sinisilta) Nimim. Erinomainen arvosana ei aina ole sama asia kuin paras tietämys (varsinkaan tällaisissa pikkujutuissa)
      Kiitos asiallisesta kommentista :) Sinertävä ja sininen ovat eri asioita, mutta empä jaksanut korjailla spämmimällä sen jälkeen kun moni oli sen tänne kommenttini jälkeen jo kirjoittanut. Ja harvinaisen väärässä ovat tämän vuoden biologian oppikirjat, opettaja ei nimittäin kyseisestä asiasta mitään maininnut vaan nörttinä luin itse kirjasta o.O Ja nyt kun itseasiassa äsken tarkemmin kaivelin niin kyllähän siellä kirjassa niin lukee, eli joku on täällä pahasti pihalla. Se saatan olla minä, enhän ole lääkäri vaan yhden kurssikirjan ulkoa opiskellut. :)

      Lainaa

    67. rölliemäntä 2.7.2014 1:06
      Tulos: +4 (18 ääntä)
      Ja mitä siihen ylimieliseen asenteeseen tulee, tottakai käytin tilanteen hyväksi kun kerrankin luulin tietäväni paremmin kuin muut. Toisin sanoen tein samanlaisen virheen minkälaisille feissareiden lukijat saavat facepalmata joka tiistai ja torstai. Damnit!

      Lainaa

    68. rölliemäntä 2.7.2014 1:08
      Tulos: -5 (5 ääntä)
      Jaaha, se ensimmäinen kommentti jäikin sinne matkan varrelle. Kai se sieltä perästä tulee ~

      Lainaa

    69. Tulos: +4 (12 ääntä)
      kuka menee tommosen pikkujutun takii lääkärii? ja joo mul ainaski posket sinistyy ku on kuuma.

      Lainaa

    70. voivittunyt 2.7.2014 13:34
      Tulos: -21 (25 ääntä)
      Veri on sinertävää mutta se muuttuu punaiseksi kun se kohtaa hapen. Saatanan vajukit, tulkaa pätemään sitten ku on varaa pätiä..........

      Lainaa

    71. Tulos: +9 (11 ääntä)
      Joissain tapauksissa veri on ihan asiallista poistaa kynnen alta. Elimistö kyllä ajan kanssa asian hoitaa ihan itsekseenkin, mutta suuremmissa vammoissa verta voi pakkautua kynnen alle niin paljon, että se haittaa valtimoiden toimintaa, jolloin voidaan lopulta joutua poistamaan koko sormenpää. Kipua myös helpottaa suuresti veren poistaminen. Eli jos kipu on siedettävissä muutaman päivän ja tunto/lämpö/väri pysyy sormessa, ei tarvitse mitään toimenpiteitä. Tulipas nyt ohjeita, ihan maalaisjärjellä nämä yleensä hoituu ja lääkäriin hakeudutaan yleensä, kun kipu on liian kovaa. Kaikki sormien vammat eivät aina ole ihan pikkujuttuja. Klemmari on hyvä sen tylpän kärkensä ansiosta, jolloin polttaa juuri sopivan reiän kynteen ja sopii hyvin päivystyksellisiin olosuhteisiin.

      Lainaa

    72. Tulos: -5 (7 ääntä)
      Onhan se juuri noin ihmiset on sitten tyhmiä, kommentoijistakin näkökään suurin osa

      Lainaa

    73. Tulos: -9 (11 ääntä)
      Hapeton veri on sinertävää ja hapellinen veri punaista, mutta tietty keuhkossahan se hapettuu. Huvittava keskustelu

      Lainaa

    74. Tulos: +31 (37 ääntä)
      Tässä tuntuu yllättävän monelle ihmiselle olevan vaikea tajuta että "sinertävä" tässä yhteydessä edelleen tarkoittaa punaista. Sininen ja sinertävä ovat ihan eri asioita, sininen on absoluuttinen väri ja sinertävä on jonkin muun värin muunnos normaalia sinisempään suuntaan, tässä tapauksessa verenpunaisen. Missään olosuhteissa ihmisveri ei ole sinistä, ei suonissa, ei ulkona, ei hapettuneena, ei hapettamattomana, se on aina punaista. Ainut kysymys on kuinka tummaa punaista se on. Sinertävä veri = tummanpunainen veri. Saara on yksi niistä jotka ovat kujalla koska ovat lukeneet jostain että hapeton veri on sinertävää ja kuvitteli että se on sinertävää valkoiseen verrattuna (siis sinistä) eikä sinertävää paloautonpunaiseen verrattuna (eli tummanpunaista, mitä se oikeasti on).

      Lainaa

    75. Tulos: +19 (19 ääntä)
      Olin eilen labrassa verikokeissa. Putkiin tullut veri ei ollut sinertävää nähnytkään, pikemminkin se oli hyvin tumman punaista, miltei mustan punaista.

      Lainaa

    76. Tulos: -4 (10 ääntä)
      kuparipiippu: “Hieman sinertävä” on eri kuin sininen.
      Ja veren rautapitoisuus on eri kuin veren happipitoisuus. Myötähäpeä.

      Lainaa

    77. Suomalainen 4.7.2014 10:31
      Tulos: +4 (10 ääntä)
      Jennahan keksiikin ihan omia sanoja, kuten "enään" ja "suurinosa". Tosin niin näköjään tekee nimimerkki Jearekin.

      Lainaa

    78. Tulos: +6 (6 ääntä)
      "This blood is Rrrrr...Royalblue!!!" ;)

      Lainaa

    79. Kristitty oliivi 27.10.2021 7:21
      Tulos: +1 (1 ääni)
      Hehers: Ainoa selitys; Smurffi.
      Eikö siniverisiksi kutsuta tosi aatelisia ihmisiä?

      Lainaa

    80. Tulos: +1 (1 ääni)
      Duah: Siis antaako nää kaverit tälle vinkiksi tehdä kynteen itse reikä? Ja ap tekee ja purskuttaa verta sormestaan? Onko tää joku ihan normaali hoito-ohje kun kukaan ei kiinnitä tähän huomiota vai mitä ihmettä...?
      No on.  Mikäli sormeen (kynnen alle) trauman seurauksena pakautuu verta, sormi voi tulehtua, turvota ja olla hirmuisen kipeä. Tuolloin hoitona on kuumentaa juurikin esim klemmari, painaa kynteen reikä, painaa kynttä, ja ananasakäämä tilanne helpottuu ja kipu kaikkoaa. Jos et tee tätä itse, tekee sen lääkäri vastaanotolla. Tässä sin tänään opit yhden uuden asian!

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: veri, väri, sininen, punainen, kuva, kynsi