Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Kuka osa tavuttaa?

"En osaa tavuttaa sanoja enää oikein."
tavutus

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 30 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. Tulos: -183 (285 ääntä)
      Ma-dos-ta jooo mut mites toi ongen? Ong-en? Vai onko se sanoja, joita ei voi tavuttaa? Mut ei ollu kovin paha moka, mielestäni Suomessa ei ole niin vakavaa jos ei osaa tavuttaa kaikkia sanoja.

      Lainaa

    2. Tulos: +250 (272 ääntä)
      Se on on-gen... äng-äänne tavutetaan keskeltä vaikka se lausutaan yhtenäiseksi äänteeksi. Tämä tavutusongelma (ta-vu-tus-on-gel-ma) lienee hyvin yleinen kaikille niille, jotka ovat opetelleet lukemaan ta-vut-tain, ei tee aa TA, vee uu tee VUT, tee aa ii än TAIN.... En muista tarkkaan milloin tämä opetustyyli vaihtui, uuden pitäisi olla helpompi tapa oppia lukemaan, mutta tavuttaminen ei enää onnistu niin helposti. Tavuttamisella ei käytännössä ole tänä päivänä enää juurikaan merkitystä, vai missäpä sitä tarvisi? Mutta onhan se silti aika koomista kun ei osaa kunnolla omaa äidinkieltään... Amerikkalaisillehan tästä on naurettu jo pitkään...osuu omaan nilkkaan jo nekin naurut? :D

      Lainaa

    3. Tulos: +136 (140 ääntä)
      heh, toki harvinaista, mutta tartteehan sitä tavutella jos sana tarvitsee katkoa rivivaihdoin vuoksi. En tosin itse käsitä mikä noissa voi olla missään määrin vaikeaa.

      Lainaa

    4. Tulos: +113 (125 ääntä)
      Kuules heh, pikkuveljeni on toisella luokalla ja kyllä he opettelivat lukemaan tavuttaen. Ja tavutushan on tärkeä taito, näyttää kamalalta jos rivin katkaisee väärästä kohdasta vielä lukiossakin.

      Lainaa

    5. Tulos: +78 (90 ääntä)
      "Tavuttamisella ei käytännössä ole tänä päivänä enää juurikaan merkitystä, vai missäpä sitä tarvisi?" No kyllä sitä nyt jonkin verran tarvitsee, esimerkiksi jos pitää saada mitä vain tekstiä nätisti taitettua.

      Lainaa

    6. Tulos: -18 (36 ääntä)
      Kuka osa kirjottaa? :D

      Lainaa

    7. Tulos: -13 (31 ääntä)
      Kuka osa tavuttaa?

      Lainaa

    8. Tulos: -25 (57 ääntä)
      Pikku selvennös tuohon juttuun, että osaan tavuuttaa kyllä muuten, mutta tuo NG hommeli oli aika vaikea :)

      Lainaa

    9. Tulos: +40 (46 ääntä)
      se olisi ehkä helpoin miettiä siitä perusmuodosta eka on-ki ja sitten miettiä genetiivimuotoa on-gen, joissa molemmissa eka tavu on 'on'. Ja kannattaa ehkä miettiä tavuja erikseen on ja gen voi lausua erikseen, mutta ong ja en ei pysty. sama käytäntö toimii madosta sanassa.

      Lainaa

    10. Tulos: +35 (43 ääntä)
      Tai sitten voi vaikka pitää nyrkkisääntönä, että jokaista konsonantti-vokaali yhdistelmää edeltää tavukatkos. Siis tavu alkaa yleensä siten, että ensin on konsonantti ja sitten vokaali. Yhdyssanoissa katkos tulee tietysti yhdyssanojen muodostavien sanojen väliin ja sanat tavutetaan erikseen. Aivan joka tapauksessa tämäkään sääntö ei tietysti toimi, mutta valtaosassa tapauksista kyllä. Tuohan se tietysti hieman monimutkaisuuttakin, kun pitää tietää mikä on konsonantti ja mikä vokaali, saati sitten yhdyssana.

      Lainaa

    11. Tulos: -48 (58 ääntä)
      Pakkoko se rivi on katkasta mistään kohdasta? Kirjoittakaa niin ettei tarvi, ei ruotsinkielessäkään sanoja katkoja eri riveille..

      Lainaa

    12. Tulos: +67 (69 ääntä)
      Nimimerkki Jooooo: edelleenkin on useita formaatteja, joihin se teksti täytyy saada nätisti taitettua ja sanaa joutuu katkaisemaan esimerkiksi kilometrin pituisten välien välttämiseksi silloin kun teksti on molemmista reunoista tasattu tai palstoitettu. Olet varmaan sattunut joskus pitelemään käsissäsi esimerkiksi sanoma- tai aikakauslehteä tai jopa kirjaa? ;)

      Lainaa

    13. Tavuttamaton 4.3.2011 11:26
      Tulos: -22 (44 ääntä)
      Minä en ole maailman paras tavuttamisessa, sillä olen oppinut lukemaan 4-vuotiaana Aku Ankkoja selaillessani. Niissähän ei tunnetusti tavuviivoja ole. Onneksi tekstinkäsittelyohjelmat huolehtivat tavutuksesta automaattisesti, sillä työskentelen toimittajana :-)

      Lainaa

    14. Tulos: +37 (37 ääntä)
      Itse muistan opetelleeni ala-asteella tavutusta (lukemaan olin kyllä oppinut jo 5-vuotiaana) taputtamalla sanoja eli aina taputettiin kädet yhteen, kun tuli tavunvaihto. Vieläkin jos tulee vastaan joku niin vaikea sana, että ei osaa suorilta tavuttaa, niin käytän samaa keinoa, joko konkreettisesti tai mielessä. Ja ikää on siis 20 v.

      Lainaa

    15. Tulos: +13 (17 ääntä)
      Ju-ti ril-laa

      Lainaa

    16. Tulos: +8 (18 ääntä)
      uus-a-vut-to-muus.

      Lainaa

    17. Tulos: +29 (31 ääntä)
      Nimim. heh: "Amerikkalaisillehan tästä on naurettu jo pitkään", tarkoitat varmaan spelling bee -kilpailuja, jotka usein suomennetaankin tekstityksissä tavauskilpailuiksi, minkä vuoksi varmaankin perussuomalaiskatsojalle jää mielikuva amerikkalaisista tavaamassa äidinkielensä sanoja. Tosiasiassa spelling tarkoittaa kirjoitusasua, esim. kirjoitetaanko /'breik/ "brake" vai "break" (huono esimerkki toki kun molemmat oikein).

      Lainaa

    18. Tulos: +16 (18 ääntä)
      Pakko mainita että nimimerkki jjo:n sääntöehdotus on tragikoominen ja hyödytön. Sääntö ei todellakaan päde niin usein että sitä voisi säännöksi edes kutsua. Toisekseen vaadittujen olosuhteiden tunnistamiseen kykenevä henkilö luultavasti osaa jo tavuttaa äidinkieleään.

      Lainaa

    19. Tulos: +9 (25 ääntä)
      "Tai sitten voi vaikka pitää nyrkkisääntönä, että jokaista konsonantti-vokaali yhdistelmää edeltää tavukatkos."
      ä-kki-se-ltää-n vai-kea ny-rkki-sää-ntö. :) on todellakin monia medioita/tilanteita, joissa tavutus on edelleen vahvasti voimissaan, itse tarvitsen sitä työssäni joka päivä (graafikko). on myös muutenkin hyvä osata äidinkieltään; konsonantit, vokaalit, pisteet ja pilkut... mielestäni tuo taputtamalla tavuttaminen jos tulee ongelmia on varmaan toimivin, niinhän se koulussakin on opeteltu; luulisi siis olevan selkärangassa. :)

      Lainaa

    20. kohtuukäyttäjä 27.5.2011 10:17
      Tulos: +32 (32 ääntä)
      Tarkennetaas vielä, että amerikkalaisilla on tavauskisoja, ei tavutuskisoja.

      Lainaa

    21. Tulos: +16 (30 ääntä)
      " “Tai sitten voi vaikka pitää nyrkkisääntönä, että jokaista konsonantti-vokaali yhdistelmää edeltää tavukatkos.” ä-kki-se-ltää-n vai-kea ny-rkki-sää-ntö. :)"
      Siis voi ei :D Nyt ei kyllä säännön lyttääjä ymmärrä itse mitään! Konsonantti-vokaali yhdistelmä on esim ak tai tä tai vaikkapa sä. Ei kki tai ltä..huh huh :D Eli konsonantti-vokaali säännön mukaisesti: äk-ki-sel-tään vai-ke-a nyrk-ki-sään-tö

      Lainaa

    22. Tulos: +10 (16 ääntä)
      Menkää kaikki kouluun takaisin , HE-TI !

      Lainaa

    23. Tulos: -12 (18 ääntä)
      no voi LUOJA ! menkää ihmiset kouluun jos ette tavuttaa osaa! kaikki tääl melkee joka jutus dissaa teinei (nojes ei täs) mut nyt pääseeki teini äänee! >=) oon siis 16v. ja hyvin sujuu tavuttamine mis vaa sanas!

      Lainaa

    24. Tulos: +10 (10 ääntä)
      Ma-dos-ta.

      Lainaa

    25. Tulos: +7 (7 ääntä)
      Ö_ö: ä-kki-se-ltää-n vai-kea ny-rkki-sää-ntö. on todellakin monia medioita/tilanteita, joissa tavutus on edelleen vahvasti voimissaan, itse tarvitsen sitä työssäni joka päivä (graafikko). on myös muutenkin hyvä osata äidinkieltään; konsonantit, vokaalit, pisteet ja pilkut… mielestäni tuo taputtamalla tavuttaminen jos tulee ongelmia on varmaan toimivin, niinhän se koulussakin on opeteltu; luulisi siis olevan selkärangassa.
      Käsillä taputtaminen on tosi toimiva keino. Aina jos mulla sattuu olemaan niitä ongelmia tavuttamisen kanssa alan taputtaa kättä jalkaan nii kyllä siinä aina nopsaa tajuaa miten se tavutetaan.

      Lainaa

    26. Tulos: -1 (3 ääntä)
      * facepalm *

      Lainaa

    27. telamiina 4.8.2012 3:55
      Tulos: +3 (11 ääntä)
      Hei olen lääketieteen opiskelija ja halusin sanoa että, tälläisen asian jos huomaa aikuisiällä niin olisi syytä käydä lääkärissä kertomassa. Kyseessä voi olla lievä tukos verisuonessa jossain päin aivoja. Tai jossain vaiheessa myöhemmällä iällä tapahtuneesta aivotärähdyksestä joka on jättänyt aivoruhjeen. Tosin jos muuten ei ole mitenkään kukaan tai itse huomannut muuta omituista tai kuten vasemman/oikean puolen unohtamista niin ei se silloin kovin vakavaa ole.

      Lainaa

    28. Tulos: -2 (2 ääntä)
      fac-epi-lmöä

      Lainaa

    29. Neppariini 4.1.2013 6:28
      Tulos: -10 (10 ääntä)
      Ö-ö "ä-kki-se-ltää-n vai-kea ny-rkki-sää-ntö", tosiaanko? Tykkään todellakin tappaa leppäkerttuja sukupuuttoon, sillä ei tuo vokaali-konsonantti -sääntö nyt ihan kaikkeen päde, kuten jjo jo kommenttinsa lopussa totesikin. Itselläni tuotti vaikeuksia oppia tavuttamaan, koska opettelin itse lukemaan 4-vuotiaana. Mutta opin sen silti hammasta purren ja kaiken oppimani mukaan tuo lainausmerkeissä oleva tavutushirviö menee muodossa: äk-ki-sel-tään vai-ke-a nyrk-ki-sään-tö ;)

      Lainaa

    30. Tulos: +9 (13 ääntä)
      jes: no voi LUOJA ! menkää ihmiset kouluun jos ette tavuttaa osaa! kaikki tääl melkee joka jutus dissaa teinei (nojes ei täs) mut nyt pääseeki teini äänee! >=) oon siis 16v. ja hyvin sujuu tavuttamine mis vaa sanas!
      Hyvin sujuu, vaan vielä kun jaksaisit kirjoittaa sanat edes suurin piirtein kokonaan ja oikein, niin sitten vasta sujuukin. Ei nyt mitään kirjakieltä tartte olla mutta olisi kiva, jos jokaisesta sanasta ei tarttisi ottaa osaa pois.

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: tavutus, ongen, madosta, iltapäiväkerho