Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Kissaihmiset, osa 16

Kissa karkuteillä. Ei hätää!
Kissaihmiset, osa 16

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 92 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. Tulos: +470 (694 ääntä)
      Eläinsuojelulain mukaan omistajan on huolehdittava, että lemmikki on turvassa. Miten omistaja voi siitä huolehtia, jos lemmikki kulkee vapaana?

      Lainaa

    2. Tulos: +212 (446 ääntä)
      Mikä tuossa ekassa on nyt se juju? Mulkku omistaja, joka antaa kissansa kulkea vapaana. Ok. Ja?

      Lainaa

    3. Tulos: +448 (556 ääntä)
      taas joku maailmanparantaja tää tanja... Ite sain kerran duunissa nuhtelut pomolta, kun tauolla oli yks lihava koirahullu akka jonkun kim-jong un uutisen jälkeen sanoi että koko pohjois-korean kansa pitäis pyyhkiä maailmankartalta, mihin totesin että ei ne nälkää näkevät p-korealaiset mitään pahaa ole tehneet ja, että sekin nälänhätä olis äkkiä ratkaistu kun annettais kaikki kulkukoirat niille syötäväksi (koira siis on ihan yleisesti e- ja p-koreassa ruokalistalla). Meni sitten itkee pomolle että haluan tappaa kaikki maailman koirat, vaikka ite halus just pyyhkäistä 25miljoonaa ihmistä maailman kartalta :D

      Lainaa

    4. Tulos: -80 (444 ääntä)
      Maijja: Eläinsuojelulain mukaan omistajan on huolehdittava, että lemmikki on turvassa. Miten omistaja voi siitä huolehtia, jos lemmikki kulkee vapaana?
      Kai ulkokissat nyt osaa huolehtia itsestään? Jääkö mulla nyt jotain tajumatta (kissaihminen kun en ole) koska käsittääkseni kaikki Suomen landelat on täynnä ulkokissoja jotka käyvät kotona lähinnä nukkumassa ja syömässä.

      Lainaa

    5. Sami Kuupas 14.8.2018 0:58
      Tulos: +133 (153 ääntä)
      Tästä taitaa tulla todennäköisimmin kommentoinnin "popcorn-ketju".

      Lainaa

    6. Tulos: +262 (368 ääntä)
      Ihmiset jotka kaupunkialueilla antavat kissansa vaeltaa vapaasti, eivät välitä lemmikistään.

      Lainaa

    7. Tulos: +57 (175 ääntä)
      traumcity: Kai ulkokissat nyt osaa huolehtia itsestään? Jääkö mulla nyt jotain tajumatta (kissaihminen kun en ole) koska käsittääkseni kaikki Suomen landelat on täynnä ulkokissoja jotka käyvät kotona lähinnä nukkumassa ja syömässä.
      Kyllä ne kissat maalla pärjää vapaana mutta tuo kissa taitaa olla kaupungissa vapaana

      Lainaa

    8. Tulos: +18 (54 ääntä)
      Kulla: Kyllä ne kissat maalla pärjää vapaana mutta tuo kissa taitaa olla kaupungissa vapaana
      Oulussahan se...

      Lainaa

    9. Tulos: +221 (323 ääntä)
      Ottamatta kantaa siihen, onko kissa turvassa liikkuessaan yksikseen, niin ainakaan lähistön pikkulinnut eivät silloin ole! Kissa toteuttaa metsästysvaistoaan, vaikka saisi kotonaan yllin kyllin ruokaa. Minusta koskaan ei saisi antaa kissan olla vapaana, varsinkin kun pikkulintujen kannat ovat muutenkin pahasti heikentyneet. Linnuillakin on arvoa, eikä pelkillä lemmikkieläimillä.

      Lainaa

    10. Tulos: +124 (134 ääntä)
      kissaryhmään kuuluvana vältän tuota kissojen ulkoiluaihetta. Takuupommi

      Lainaa

    11. Tulos: -133 (309 ääntä)
      Kaali: Ottamatta kantaa siihen, onko kissa turvassa liikkuessaan yksikseen, niin ainakaan lähistön pikkulinnut eivät silloin ole! Kissa toteuttaa metsästysvaistoaan, vaikka saisi kotonaan yllin kyllin ruokaa. Minusta koskaan ei saisi antaa kissan olla vapaana, varsinkin kun pikkulintujen kannat ovat muutenkin pahasti heikentyneet. Linnuillakin on arvoa, eikä pelkillä lemmikkieläimillä.
      Itsekin yritän säilöä kaikki hyönteiset aina sisätiloihin, koska ulkona ne eivät ole turvassa kaiken maailman pikkulintujen takia. Sehän just on validi syy antaa kissan olla ulkona, jotta se pääsee toteuttamaan luontaisia vaistojaan. Ei ole mikään lelu kissa.

      Lainaa

    12. Tulos: +245 (315 ääntä)
      traumcity: Itsekin yritän säilöä kaikki hyönteiset aina sisätiloihin, koska ulkona ne eivät ole turvassa kaiken maailman pikkulintujen takia. Sehän just on validi syy antaa kissan olla ulkona, jotta se pääsee toteuttamaan luontaisia vaistojaan. Ei ole mikään lelu kissa.
      Kissa ei ole myöskään villieläin, eikä Suomen luontoon kuulu.

      Lainaa

    13. Tulos: -147 (259 ääntä)
      King: Kissa ei ole myöskään villieläin, eikä Suomen luontoon kuulu.
      No on niitä Suomen luonnossa rautakaudelta asti ollut, joten eiköhän ne ole ihan hyvin integroitunut jo.

      Lainaa

    14. Tulos: +93 (131 ääntä)
      traumcity: No on niitä Suomen luonnossa rautakaudelta asti ollut, joten eiköhän ne ole ihan hyvin integroitunut jo.
      Onkohan kissa rautakauden jälkeen vähän kesyyntynyt?

      Lainaa

    15. Tulos: -98 (222 ääntä)
      King: Onkohan kissa rautakauden jälkeen vähän kesyyntynyt?
      En mä ole suositellutkaan niitä kissoja heitteille jättämään. Ihan sama mulle mitä eläimet keskenään puuhailevat, ulkokissat omaan silmään vaikuttaa kotikissoja onnellisemmilta kun pääsevät lajityypillisiä vaistojaan toteuttumaan. Jos linnut sen vuoksi saa kyytiä niin elämä on vähän sellaista.

      Lainaa

    16. Tulos: +191 (229 ääntä)
      traumcity: No on niitä Suomen luonnossa rautakaudelta asti ollut, joten eiköhän ne ole ihan hyvin integroitunut jo.
      Joo on toki. Siksi niitä kuolee massoittain kovilla pakkasilla ja loukutetaan korvat kuolioon asti jäätyneinä. Ei ole koskaan ollut eikä tule olemaan Suomen luontoon kuuluva tai integroitunut eläin, löytyykö lähdettä joka tukisi väitettä? Ihan perustellusta syystä myös vieraslajilistalla yhtenä haitallisimmista.

      Lainaa

    17. Tulos: +148 (186 ääntä)
      traumcity: En mä ole suositelIutkaan niitä kissoja heitteille jättämään. Ihan sama mulle mitä eläimet keskenään puuhailevat, ulkokissat omaan silmään vaikuttaa kotikissoja onnellisemmilta kun pääsevät lajityypillisiä vaistojaan toteuttumaan. Jos linnut sen vuoksi saa kyytiä niin elämä on vähän sellaista.
      Onnellisempia tai ei, on niistä kissoista siellä luonnossa haittaa ihmisillekin eikä vain villieläimille. Monet eivät arvosta sitä, jos kissa käy kotipihassa tekemässä tarpeensa ja merkkailemassa. Jos taas kissa on kaiken päälle leikkaamaton, se lisääntyy ja kasvattaa tätä kissaongelmaa. Löytöeläinkodit täyttyvät kissoista, joita kukaan ei halua. Tänä kesänä niitä on löytynyt ennätyksellisiä määriä. Eli ehkä kannattaa kuitenkin pitää se kissa sisällä ja tarjota sille riittävästi virikkeitä, jotta se on onnellinen. Välillä voi vaikka viedä valjaissa ulos. Jos ei kissalle jaksa virikkeitä keksiä, ei kannata kissaa hankkiakaan.

      Lainaa

    18. Tulos: -149 (201 ääntä)
      BGB: Joo on toki. Siksi niitä kuolee massoittain kovilla pakkasilla ja loukutetaan korvat kuolioon asti jäätyneinä. Ei ole koskaan ollut eikä tule olemaan Suomen luontoon kuuluva tai integroitunut eläin, löytyykö lähdettä joka tukisi väitettä? Ihan perustellusta syystä myös vieraslajilistalla yhtenä haitallisimmista.
      Mikä se perusteltu syy on? Höpöhöpöhommia tuollaiset vieraslajilistat. Enemmän eläimet mihin tahansa luontoon kuuluu kuin ihmisten leluksi sisätiloihin. Evoluutio karsii sitten ne heikot ja sopimattomat lajit pois ihan varmasti, tarkastelet asiaa kovin suppeasta näkökulmasta ja muutaman sadan vuoden otannalla.

      Lainaa

    19. fakta homma 14.8.2018 2:36
      Tulos: -72 (224 ääntä)
      Kaali: ainakaan lähistön pikkulinnut eivät silloin ole! Kissa toteuttaa metsästysvaistoaan. Minusta koskaan ei saisi antaa kissan olla vapaana, varsinkin kun pikkulintujen kannat ovat muutenkin pahasti heikentyneet. Linnuillakin on arvoa, eikä pelkillä lemmikkieläimillä.
      Suomen järjestyslain mukaan kotikissa saa ulkoilla vapaasti, eikä kissaan saa kajota tai ilkivaltaisesti loukuttaa sitä tai kyyditä löytöeläintaloon, eikä muuten tarpeettomasti häiritä sen liikkumista. On ennakkotapaus, jossa fanaattinen sisäkissaharrastaja suuttui omakotialueella naapurinsa vapaasti kulkevalle kissalle, pyydysti sen salaa loukkuun, kyyditsi sadan kilometrin päähän ja palasi kotiinsa tyytyväisenä itseensä, kun omistajat alkoivat hädissään etsiä lemmikkiään. Tämä "eläinsuojelija" jäi kiinni teostaan ja sai syytteen hallinnan loukkauksesta. Pikkulintuja kuolee valtavasti rekkojen keulaan ja jää autojen alle, häviävän vähän terveitä lintuja jää kotikissojen kynsiin. Kissojen syyttely tässä asiassa on pelkkää valhetta. Sellainen ihminen on luonnostavieraantunut kontrollifriikki, joka haluaa pitää kaikki kissat sisällä koko niiden elämän ajan. Kontrollihullu ei siedä luonnon villiyttä eikä eläinten vaistonvaraisuutta. Ohessa ote Suomen järjestyslaista koskien kissojen vapaata ulkoilua: https://www.hesy.fi/arkisto/info/tiedote300508.htm

      Lainaa

    20. Tulos: +88 (108 ääntä)
      fakta homma: Suomen järjestyslain mukaan kotikissa saa ulkoilla vapaasti, eikä kissaan saa kajota tai ilkivaltaisesti loukuttaa sitä tai kyyditä löytöeläintaloon, eikä muuten tarpeettomasti häiritä sen liikkumista. On ennakkotapaus, jossa fanaattinen sisäkissaharrastaja suuttui omakotialueella naapurinsa vapaasti kulkevalle kissalle, pyydysti sen salaa loukkuun [...] https://www.hesy.fi/arkisto/info/tiedote300508.htm
      Kissa saa ulkoilla omistajan vahtimana. Kuinka hyvin vahdit sitä jos et nää sitä, se on "jossain" ulkona ja sinulla ei ole mitään kontrollia (valjaat)? Just näiden ihmisten takia kissakannat vaan kasvaa ja löytöeläintalot täyttyy. Lisäksi omistaja on korvausvelvollinen kissan tappamiin rauhoitettuihin eläimiin. Kissoja ei saa missään tapauksessa pitää vapaana maaliskuusta elokuuhun kun on luonno eläinten pesintäaika, noudattakaa edes sitä.

      Lainaa

    21. Tulos: +69 (77 ääntä)
      fakta homma: Suomen järjestyslain mukaan kotikissa saa ulkoilla vapaasti, eikä kissaan saa kajota tai ilkivaltaisesti loukuttaa sitä tai kyyditä löytöeläintaloon, eikä muuten tarpeettomasti häiritä sen liikkumista. On ennakkotapaus, jossa fanaattinen sisäkissaharrastaja suuttui omakotialueella naapurinsa vapaasti kulkevalle kissalle, pyydysti sen salaa loukkuun, [...] https://www.hesy.fi/arkisto/info/tiedote300508.htm
      Kissan liikkumista säätelee liuta muitakin lakeja ja asetuksia kuin järjestyslaki, mutta valikoitu fakta paras fakta. Tuossakin esimerkkitapauksessa ongelma oli kissan haltuunotto ja muiluttaminen. Lähimpään löytöeläintaloon toimittaminen sen sijaan olisi ollut täysin ok ja poliisin ohjeistuksen mukaan jopa suositeltava keino. Syytetty toimi väärin jättäessään kissan oman onnensa nojaan sille outoon paikkaan. Autot, tuulivoimalat ja metsähakkuut on kelvottomia ja hölmöjä argumentteja kun puhutaan kissojen vapaasta ulkoilusta. Lintuasiasta löytyy tutkimuksia, ne osaa varmaan jokainen löytää ihan itse. https://www.sll.fi/keski-suomi/luonto/lajit/muut-lajit/poliisi_kissojen_vapaanapidosta https://lansi-savo.fi/uutiset/lahella/f0c300df-72bb-44f7-8fd3-3573e7bb6f84 http://www.lomy.fi/2018/06/21/miksi-lemmikkielainten-ulkoilun-tulee-tapahtua-valvotusti-moraali-etiikka-lait-ja-asetukset-pahkinankuoressa/

      Lainaa

    22. Tulos: +55 (73 ääntä)
      Kyllähän kissat varmaan pärjää varsinkin tälleen kesäaikaan hyvin ulkona yksinään, mutta mutta... Omistaja on vastuussa kissansa tekemisistä. Varmasti on mukava jos naapuri on aamulla oven takana että kissa on ryöminy autotalliin ja pudottanut hyllyn Mersun päälle, kakannut terassille ja raapinut sen puukaiteet ruvelle. Jos ei naapurin asiat kiinnosta niin varmasti myös naurattaa oikein paljon jos vaikka oman auton konepellillä on linnunpoikasesta koostuva oksennus ja takalasissa ripulipaskat. Ja tietenkin metsässä kissoille on petoja, joten voiko omistaja taata kissan turvallisuuden jos se liikkuu vapaana ulkona? Tuskin. Varmaan myös sanomattakin selvää, millainen riski kissalle liikenne on?

      Lainaa

    23. Tulos: +86 (92 ääntä)
      Yleensä yleiseen hätänumeroon ei tule soittaa eläimen vuoksi, mutta toivoisin todella, että eläimille olisi oma hätänumeronsa. Ja samalla voisi vähän tehostaa sitä tiedottamista, että mistä asioista soitetaan hätänumeroon (sekä eläinten hätänumeroon), ja mistä asioista muihin numeroihin, koska sitä voi joskus olla todella vaikea arvioida. Kun eräänä sunnuntaipäivänä epäilin naapurini koiran olevan vaikeuksissa, niin kesti aika pitkään löytää Googlesta tieto siitä, minne olla yhteydessä. En ollut varma, oliko koiralla hätätilanne, joten kaipasin sellaista sunnuntaisinkin päivystävää konsultaatiota, että mitäs tässä tilanteessa tehdään. En uskaltanut vaivata hätänumeroa tällaisella asialla, mutta onneksi löysin sellaisen henkilön kuin päivystävä eläinsuojeluneuvoja, jolta sain viiveetöntä apua. (Koirankin tilanne selvisi, huoleni oli onneksi aiheeton.) Sain samassa ruljanssissa tietää, että joissain tilanteissa eläinten hädästä voi soittaa myös hätänumeroon. Jos tietää eläimen olevan akuutissa hädässä, esim. parhaillaan pahoinpideltävänä tai lukkojen takana ilman vettä ja ruokaa, niin voi soittaa 112.

      Lainaa

    24. Tulos: +46 (70 ääntä)
      Kaali: Ottamatta kantaa siihen, onko kissa turvassa liikkuessaan yksikseen, niin ainakaan lähistön pikkulinnut eivät silloin ole! Kissa toteuttaa metsästysvaistoaan, vaikka saisi kotonaan yllin kyllin ruokaa. Minusta koskaan ei saisi antaa kissan olla vapaana, varsinkin kun pikkulintujen kannat ovat muutenkin pahasti heikentyneet. Linnuillakin on arvoa, eikä pelkillä lemmikkieläimillä.
      Juuri näin. Paskaa semmonen eläinrakkaus joka ulottuu vain omaan irtiterrorisoivaan kissuun tai sessuun.

      Lainaa

    25. Tulos: +10 (12 ääntä)
      https://www.112.fi/fi/hatanumero_112/milloin_soitat_112
      Jos epäilet, onko kyseessä hätätilanne vai ei, on aina parempi soittaa hätänumeroon 112 kuin olla soittamatta. Milloin soitat 112? - Kun kohtaat hätätilanteen tai tarvitset kiireellisesti viranomaisapua paikalle. - Kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön ollessa uhattuna tai vaarassa. Soita hätänumeroon 112 esimerkiksi, kun - huomaat onnettomuuden tai tulipalon - huomaat meneillään olevan tai tapahtuneen rikoksen - on tarvetta ambulanssille tai sosiaaliviranomaiselle

      Lainaa

    26. Tulos: +36 (44 ääntä)
      traumcity: Mikä se perusteltu syy on? Höpöhöpöhommia tuollaiset vieraslajilistat. Enemmän eläimet mihin tahansa luontoon kuuluu kuin ihmisten leluksi sisätiloihin. Evoluutio karsii sitten ne heikot ja sopimattomat lajit pois ihan varmasti, tarkastelet asiaa kovin suppeasta näkökulmasta ja muutaman sadan vuoden otannalla.
      Sinäkin tarkastelet asiaa kovin suppeasta näkökulmasta. Luonnonsuojelussa ei ole kyse niinkään eläinlajien kuin tietynlaisten eettisten arvojen säilyttämisestä. Tuskin mikään järjestö on tehnyt suunnitelmia 10-100 miljoonan vuoden aikajänteellä, mikä olisi tarpeen jos lajeja todella haluttaisiin suojella siihen asti, että... niin, kuinka kauan niitä pitäisi suojella? Viekö ihminen sitten joskus kaikki muutkin eliöt mukanaan pois, ennen kuin aurinko nielaisee maapallon? Mitä niille sitten tehdään? Tutustutetaan jonkun toisen planeetan ekosysteemin? Rakennetaan jokin avaruusasema, jossa ne voivat elää? Ihminen tuskin voi pitää luonnonsuojelupoliisin hattua loputtomiin. Mutta ihminen voi yrittää säilyttää arvoja, joissa kaikkea elämää kunnioitetaan ja tuntea siitä parempaa mieltä. Ja siihen kuuluu keskustelu siitä, että saako kissa tappaa linnun vai ei.

      Lainaa

    27. Väsynyt tuhnu 14.8.2018 8:14
      Tulos: +31 (39 ääntä)
      Mikä lienee Tanja näkökulma asiaan kun ambulanssia vaativa tilanne sattuu omalle kohdalle ja häke ei vastaa kun sitä työllistää kotoaan karanneen kissan omistajatietojen selvitys.

      Lainaa

    28. Tulos: +91 (123 ääntä)
      traumcity: Itsekin yritän säilöä kaikki hyönteiset aina sisätiloihin, koska ulkona ne eivät ole turvassa kaiken maailman pikkulintujen takia. Sehän just on validi syy antaa kissan olla ulkona, jotta se pääsee toteuttamaan luontaisia vaistojaan. Ei ole mikään lelu kissa.
      olet idiootti. Kissa ei kuulu Suomen luontoon, se on vieraslaji ja vieläpä erityisen tehokas metsästäjä ja lisääntyjä. Toistan KISSA EI KUULU SUOMEN LUONTOON. Mikä ihme siinä on, että kissa on ainoa eläin, jonka niin kovasti pitäisi vapaana päästä toteuttamaan luontaisia vaistojaan. "Päästin meidän hevoset vapaaksi tonne niitylle, että pääsevät toteuttamaan luontaista käyttäytymistä ja vaeltamaan laumana" "Päästin meidän koiran kylälle vapaana tapaamaan muita koiria. Koita on kuitenkin laumaeläin!" ei sanonut kukaan koskaan missään... Kun ottaa itselleen lemmikin, ottaa myös vastuun sen hyvinvoinnista ja turvallisesta elinymäristöstä. Jos eläin kulkee vapaana niin miten takaat ettei se jää auton alle tai joku hullu ei keksi rääkätä sitä hengiltä? Tarkastellaan asiaa sitten luonnon ja ymäristön tai kissan kannalta, niin kissan ei kuulu ulkoilla vapaana. Sitten voidaan tietysti muistaa vielä laki, joka ei myöskään salli vapaata ulkoilua.

      Lainaa

    29. Tulos: +52 (62 ääntä)
      fakta homma: Suomen järjestyslain mukaan kotikissa saa ulkoilla vapaasti, eikä kissaan saa kajota tai ilkivaltaisesti loukuttaa sitä tai kyyditä löytöeläintaloon, eikä muuten tarpeettomasti häiritä sen liikkumista. On ennakkotapaus, jossa fanaattinen sisäkissaharrastaja suuttui omakotialueella naapurinsa vapaasti kulkevalle [...]
      luepa seuraavaksi eläinsuojelulaki ja mieti asiaa sen kannalta uudestaan.

      Lainaa

    30. Tulos: +7 (21 ääntä)
      Ihme, ettei hätäkeskus lähetä kissalanssia täynnä kissaensihoitajia, jotka veisivät hädässä olevan pennun kissasairaalaan, eivätkä myöskään kissapoliisia, joka veisi rettelöivät mirrit pahviputkaan.

      Lainaa

    31. Tulos: +94 (96 ääntä)
      Ainut luonnonvarainen kissa Suomen luonnossa on ilves.

      Lainaa

    32. Tulos: +63 (77 ääntä)
      traumcity: En mä ole suositelIutkaan niitä kissoja heitteille jättämään. Ihan sama mulle mitä eläimet keskenään puuhailevat, ulkokissat omaan silmään vaikuttaa kotikissoja onnellisemmilta kun pääsevät lajityypillisiä vaistojaan toteuttumaan. Jos linnut sen vuoksi saa kyytiä niin elämä on vähän sellaista.
      Et taida ymmärtää eläinten ja luonnon päälle? Ihan sama miltä asiat "oman silmään" näyttävät, mutta logiikkasi perusteella esim. corgit ja muut paimenkoirat eivät voi olla onnellisia, jos ne eivät pääse ohjaamaan karjaa, ja vastaavasti terrierit ovat masentuneita, jos niitä ei säännöllisesti usuteta kanien tai kettujen perään. Kissat pääsevät toteuttamaan vaistojaan ja purkamaan energiaansa lelujen ym. virikkeiden ja sopivien tilojen parissa vaikkapa pelkässä kerrostalohuoneistossa. Ulkoilmassa metsästäminen ei ole niillä millään tapaa välttämätöntä, ja ulos päästäminen taajamalla tai tiheämmin asutulla alueella synnyttää ainoastaan turhia riskejä, kuten juuri asuinalueiden pikkulintukantojen pienenemistä sekä kissojen ulostamiseen liittyviä saniteettihaittoja. Eikä ihmisen elinympäristö ole kissallekaan vaaratonta. Mitään evoluutiotakaan siinä ei tapahdu, että muutama kissa Suomen suuresta kissakannasta jää auton alle tai joutuu toisen eläimen hampaisiin. Toiveajattelua. Niin mutta ihan sama vaikka linnut kuolisivat erämaiden ulkopuolella ja asuinalueilla olisi sitten sen johdosta hyönteisongelmia, koska "elämä on sellaista". Voi liibalaaba sentään. :D

      Lainaa

    33. Lukijon Käyny /Vartia 14.8.2018 9:34
      Tulos: -31 (43 ääntä)
      Toivottavasti Tanja vammautuu itse vakavasti, koska apu myöhästyi. Syy: eläinpellet tukkivat hätäkeskuksen linjat koska Kuljussa oli nähty loukkaantunut orava.

      Lainaa

    34. Tulos: +5 (23 ääntä)
      Pentti: taas joku maailmanparantaja tää tanja… Ite sain kerran duunissa nuhtelut pomolta, kun tauolla oli yks lihava koirahullu akka jonkun kim-jong un uutisen jälkeen sanoi että koko pohjois-korean kansa pitäis pyyhkiä maailmankartalta, mihin totesin että ei ne nälkää näkevät p-korealaiset mitään pahaa ole tehneet ja, että [...]
      Tyhmä työkaveri sulla, (tosin en tiedä miten hänen lihavuutensa vaikutti asiaan, ei yhtään mitenkään), mutta ei todellakaan ole Etelä-Koreassa koira yleisesti ruokalistalla! Siellä pidetään lemmikkikoiria siinä missä länsimaissakin ja syödään ihan muuta lihaa. Pohjois-Koreasta ken tietää, mutta syököön koiraa jos syövät, niin hirveät olot siellä on (ja oon muuten kasvissyöjä, mutta kaikki on suhteellista.)

      Lainaa

    35. Tulos: +69 (69 ääntä)
      traumcity: Mikä se perusteltu syy on? Höpöhöpöhommia tuollaiset vieraslajilistat. Enemmän eläimet mihin tahansa luontoon kuuluu kuin ihmisten leluksi sisätiloihin. Evoluutio karsii sitten ne heikot ja sopimattomat lajit pois ihan varmasti, tarkastelet asiaa kovin suppeasta näkökulmasta ja muutaman sadan vuoden otannalla.
      Huoh... Päätin jo mokaa lukiessa, että en ala kommentoimaan sisä-/ulkokissa-asiaan, mutta pakko kait se on... Normaalitilanteessa luonto pyrkii aina tasapainoon, eli petoeläimet rajoittavat saaliseläinten kantaa ja saaliseläinten saatavuus petoeläinten kantaa. Aliravittu petoeläin ei pysty lisääntymään ja siten kanta pysyy sen kokoisena, ettei se pysty hävittämään saalislajejaan. Jos kuitenkin ekosysteemiin päästetään petoeläimiä, joiden ravinnonhankinta ja lisääntyminen ei ole kiinni saaliseläinten kannasta, tasapainomekanismi ei toimi, vaan teoriassa pedot voivat saalistaa saalislajinsa vaikka sukupuuttoon.

      Lainaa

    36. Tulos: -48 (78 ääntä)
      Meillä päin ei semmosia kuin sisäkissoja ole. Ja aika onnellisilta ne näyttää pyytäessään hiiriä ja muita, mitä ne on varmaan vuosituhansia tehneet. Luonnotontahan eläimelle on olla riippuvainen ihmisestä, eikä kissa ulos menis jos se ei siitä tykkäisi.

      Lainaa

    37. Tulos: -40 (60 ääntä)
      traumcity: Itsekin yritän säilöä kaikki hyönteiset aina sisätiloihin, koska ulkona ne eivät ole turvassa kaiken maailman pikkulintujen takia. Sehän just on validi syy antaa kissan olla ulkona, jotta se pääsee toteuttamaan luontaisia vaistojaan. Ei ole mikään lelu kissa.
      Tätä minäkin aina pohdin. Entä käpytikat, jotka raastavat sinitiasen poikaset pesästä ja pistävät suuhunsa? Ketut, jotka syö jäniksenpoikaisia? Jännittävää, että niin monen muun eläimen kanssa itketään (lehmä, lammas, sika jne) että niille pitää sallia mahdollisuus mahdollisimman luonnolliseen käyttäytymiseen mutta kissoilta se näyttää olevan ehdottoman kielletty. Mä nyt oon tämmönen landepaukku, mutta mun kissat kyl enimmäkseen pyytää jyrsiöitä - välillä toki varpunen (joita on ihan riittävästi) joutuu listalle (voi toki olla muitankin lintuja) Mutta itse mokaan. En kyl kaupungissa antaisi kissojeni olla vapaana... tosin jos asuisin kaupungissa, en kyllä ottaisi edes kissaa.

      Lainaa

    38. Tulos: +20 (22 ääntä)
      Siis me löydettiin joskus uuden vuoden pakkasilla koira kuljeksimasta, ja äiti ryhtyi soittamaan hätänumeroon. Kyseenalaistin että ei kai siihen numeroon soiteta muissa kuin juuri niissä hätätapauksissa, että eikö ole mitälie eläinnumeroita, ja äiti vastasi varmana asiastaan, että poliisiin karkueläimistä soitetaan ja numero on tämä. Puhelimen päässäkään eivät sitten ilmoittaneet että tämä asia ei kuulu heille vaan alkoivat kysellä onko remmiä jolla ottaa koira kiinni... Oletin sitten että ne siellä hoitavat monenlaisia tilanteita ja priorisoivat ja ohjaavat puhelut tarpeen mukaan. Nyt vasta vaivauduin hakemaan tietoa ja näyttää että useimmissa eläintilanteissa on tosiaan muita numeroita mihin soittaa. Koska äidillä kuitenkin oli erilainen käsitys, on kai mahdollista että ohjeistus on joskus ollut toisenlainen, ja jotkut muutkin toimivat sen vanhan mukaan? Irrallaan olevan eläimen pitäminen hätätilanteena on toki toisenlaista tyhmyyttä.

      Lainaa

    39. Tulos: +50 (60 ääntä)
      Ei kannata väitellä tietämättömien kanssa biodiversiteetin suojelusta. Kissa luonnossa on kuitenkin tuholainen. Nämä samat ihmiset eivät myöskään ymmärrä maitohorsman haitallisuutta Suomen luonnolle. "Onhan se kauniimpi" ja niin edelleen.

      Lainaa

    40. Tulos: +18 (28 ääntä)
      Taas joku linkitti tuon Hesyn erittäin oudon tulkinnan kissojen vapaanapitämisestä väittäen taas sitä laiksi - sitähän se ei ole. Tässä useamman tahon näkemys ja linkit kaikkiin lakeihin jotka koskevat asiaa. https://lansi-savo.fi/uutiset/lahella/f0c300df-72bb-44f7-8fd3-3573e7bb6f84

      Lainaa

    41. yli opisto hörhö 14.8.2018 11:06
      Tulos: +54 (64 ääntä)
      traumcity: Itsekin yritän säilöä kaikki hyönteiset aina sisätiloihin, koska ulkona ne eivät ole turvassa kaiken maailman pikkulintujen takia. Sehän just on validi syy antaa kissan olla ulkona, jotta se pääsee toteuttamaan luontaisia vaistojaan. Ei ole mikään lelu kissa.
      Minusta on aina hyvin ikävää nähdä koiria hihnassa ulkoilemassa, tai lehmiä/possuja/kanoja/hevosia/lampaita aitauksissa. Kyllä kesytetyt eläimet kuuluvat kaikki vapaina ulos juoksentelemaan metsiin ja kaupunkeihin! Puhutaan siis eläimistä jotka on kesytetty tuhansia vuosia sitten. Kissat ei ole mitään villieläimiä ja on vain omistajan laiskuutta jos niistä ei viitsitä pitää huolta sen vertaa. "Parempi kissalle juosta vapaana ja jäädä auton alle mut ainakin sai olla vapaa kuten lemmikkieläimen kuuluukin"? Ei ole ihmisen itsekkyydellä rajoja.

      Lainaa

    42. Tulos: +21 (37 ääntä)
      Nämä keskustelut aina harmittaa. Kunpa kymmenistä tuhansista kesäkissoista, jotka oikeasti jätetään heitteille vuosittain, huolestuttaisiin yhtä paljon kuin ulkoilevista kotikissoista.

      Lainaa

    43. yli opisto hörhö 14.8.2018 11:19
      Tulos: +50 (56 ääntä)
      fakta homma: Suomen järjestyslain mukaan kotikissa saa ulkoilla vapaasti, eikä kissaan saa kajota tai ilkivaltaisesti loukuttaa sitä tai kyyditä löytöeläintaloon, eikä muuten tarpeettomasti häiritä sen liikkumista. On ennakkotapaus, jossa fanaattinen sisäkissaharrastaja suuttui omakotialueella naapurinsa vapaasti kulkevalle kissalle, pyydysti sen salaa loukkuun, [...] https://www.hesy.fi/arkisto/info/tiedote300508.htm
      Jos luet sen järjestyslain kokonaan, siellä muunmuassa tarkennetaan että omistajan tulee pitää huolta ettei koira tai kissa pääse vapaana muunmuassa lasten leikkipaikoille, yleisille kuntopoluille tai uimarannoille tai yksityisomistuksessa oleville tonteille. Tähän ei ole vielä yksikään niistä piittaamattomista kissanomistajista vaivautunut vastaamaan, kun olen kysynyt että miten käytännössä pidät huolen ettei kaupungissa tai taajamassa vapaana liikkuva kissasi käy noilla paikoilla. Ja vastaushan on tietysti itsestäänselvä koska et sä voi hallita sitä missä se kissa kulkee, eli käytännössä rikot lakia kun päästät kissan vapaaksi kaupungeissa. Kovasti idiootit vetoavat siihen lakiin ja jättävät huomioimatta siitä kaiken muun paitsi sen mikä tukee omaa piittaamattomuutta.

      Lainaa

    44. Tulos: +13 (15 ääntä)
      Muhveli: Siis me löydettiin joskus uuden vuoden pakkasilla koira kuljeksimasta, ja äiti ryhtyi soittamaan hätänumeroon. Kyseenalaistin että ei kai siihen numeroon soiteta muissa kuin juuri niissä hätätapauksissa, että eikö ole mitälie eläinnumeroita, ja äiti vastasi varmana asiastaan, että poliisiin karkueläimistä soitetaan ja [...]
      Johtunee siitä, että Suomessa poliisi on eläinsuojeluviranomainen. Tai tässä käsityksessä itse olen. Akuutit tehtävät siis juridisesti kuuluisivat heille, mutta käytännössä eivät juurikaan tee esim. irtokoirien talteen ottoa, vaan siihen löytyy sopivampaa porukkaa. Poliisilla kun tuppaa olemaan niitä akuutimpia tehtäviä ja käytännössä esim. koirakokemusta ei välttämättä ole.

      Lainaa

    45. Tulos: +39 (45 ääntä)
      traumcity: En mä ole suositelIutkaan niitä kissoja heitteille jättämään. Ihan sama mulle mitä eläimet keskenään puuhailevat, ulkokissat omaan silmään vaikuttaa kotikissoja onnellisemmilta kun pääsevät lajityypillisiä vaistojaan toteuttumaan. Jos linnut sen vuoksi saa kyytiä niin elämä on vähän sellaista.
      Kyllä! Siksi minäkin annan koirani kulkea vapaana, päästän vaan ovesta ulos. Onnellisempi se on vapaana kulkiessaan kuin kotona sisällä. Mitä väliä, että asutaan kaupungissa. Koiran kuuluu saada toteuttaa luonnollisista tarpeitaan.

      Lainaa

    46. Tulos: -30 (36 ääntä)
      tiril: Sitten voidaan tietysti muistaa vielä laki, joka ei myöskään salli vapaata ulkoilua.
      Suomessa toki ei löydy yhtäkään lakia joka KIELTÄISI kissan pitämisen vapaana. Ainoa laki joka ottaa kantaa kissan vapaana pitämiseen on järjestyslaki joka sanoo vain ja ainoastaan seuraavaa kissasta: "Koirakuri: 2) pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua; (19.12.2003/1195) Mitä 1 momentin 2 kohdassa säädetään, koskee myös kissaa. "

      Lainaa

    47. Cancel Human Race 14.8.2018 11:56
      Tulos: -16 (32 ääntä)
      Kaali: Ottamatta kantaa siihen, onko kissa turvassa liikkuessaan yksikseen, niin ainakaan lähistön pikkulinnut eivät silloin ole! Kissa toteuttaa metsästysvaistoaan, vaikka saisi kotonaan yllin kyllin ruokaa. Minusta koskaan ei saisi antaa kissan olla vapaana, varsinkin kun pikkulintujen kannat ovat muutenkin pahasti heikentyneet. Linnuillakin on arvoa, eikä pelkillä lemmikkieläimillä.
      Ihminen on vapaaksi päästyään aikalailla julmempi peto. Esimerkkinä nyt nää Pohjanmaan eläinkidutusjutut. Sen lisäksi on sotia, julmuutta, alistamista, pohjatonta itsekkyyttä ja meidän toiminta on aiheuttanut eläinlajien joukkotuhoja ja edelleen kavennamme monien eläinten elintilaa toiminnallamme. Minusta koko ihmiskunta vaan telkien taakse (mieluiten toki pois kokonaan) niin sais luonto palata oikeille raiteilleen.

      Lainaa

    48. Villiväkkärä 14.8.2018 12:16
      Tulos: +57 (63 ääntä)
      hmmm: Suomessa toki ei löydy yhtäkään lakia joka KIELTÄISI kissan pitämisen vapaana. Ainoa laki joka ottaa kantaa kissan vapaana pitämiseen on järjestyslaki joka sanoo vain ja ainoastaan seuraavaa kissasta: “Koirakuri: 2) pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua; (19.12.2003/1195) Mitä 1 momentin 2 kohdassa säädetään, koskee myös kissaa. ”
      Jos se kissa on vapaana, miten sitä estetään menemästä kuntopolulle, rannalle tai lasten leikkialueelle? Ohjeitetaanko sitä ennen ulospäästämistä, että ei saa mennä em. paikoille?

      Lainaa

    49. Tulos: -2 (4 ääntä)
      Heinola mainittu! Torilla tavataan!!!

      Lainaa

    50. Tulos: +22 (24 ääntä)
      hmmm: Suomessa toki ei löydy yhtäkään lakia joka KIELTÄISI kissan pitämisen vapaana. Ainoa laki joka ottaa kantaa kissan vapaana pitämiseen on järjestyslaki joka sanoo vain ja ainoastaan seuraavaa kissasta: “Koirakuri: 2) pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua; (19.12.2003/1195) Mitä 1 momentin 2 kohdassa säädetään, koskee myös kissaa. ”
      Eläintautilaki? Eläinsuojelulaki?

      Lainaa

    51. Tulos: +27 (31 ääntä)
      Villiväkkärä: Jos se kissa on vapaana, miten sitä estetään menemästä kuntopolulle, rannalle tai lasten leikkialueelle? Ohjeitetaanko sitä ennen ulospäästämistä, että ei saa mennä em. paikoille?
      Ei kun se saa paskoa muiden pihat ja hiekkalaatikot, koska se on kissa.

      Lainaa

    52. Tulos: +1 (33 ääntä)
      Minä asun maalla keskellä-ei-mitään, meillä on kolme kissaa jotka ovat leikattuja. Mutta käytännössä kaksi nuorempaa on pihakissoja, ne metsästää talon ja muiden rakennusten läheltä sekä tontilta lähinnä tuhoeläimiä. Hiiriä, päästäisiä, myyriä ja räkättirastaita, myös kyyt pääsee hengestään noiden ansiosta. Näiden tappokoneiden ansiosta talon seinissä ja välikatossa ei ole jyrsijöitä, kyyt ei tee pesää pihasaunaan tai kivikkoon tontille, myyrät ei tuhoa kasvillisuutta esim. puita, linnut ei pasko jokapaikkaan eivätkä tuhoa kasvimaata, rotat yms. ei levitä tauteja. Jos näitä kissoja ei olisi saman tekisi myrkyt, kivääri ja loukut. Ja kaikkia noita eläimiä mitä meidän kissat ovat tappaneet riittää tässä lähialueella todella paljon. Kissat hoitavat vain oman tontin ja läheisiä peltoalueita, eikä noilla tunnu olevan mikään iso reviiri.

      Lainaa

    53. Tulos: -14 (20 ääntä)
      Väsynyt: Eläintautilaki? Eläinsuojelulaki?
      Eläintautilaki ilmoittaa, että eläintä ei saa vapauttaa luontoon jos eläimen vapauttamista harkitseva henkilö tietää tai epäilee eläimen voivan levittä jotain eläintautia joka voi olla vaaraksi muille. Eläinsuojelulaki ei edes senkään vertaa. Mutta joka tapauksessa ainoa laki joka puhuu jotain kissan pitämisessä vapaana ulkona on järjestyslaki. Ja se sanoo vain ja ainoastaan sen mitä yllä jo mainitsin. Eli: "Koirakuri: 2) pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua; (19.12.2003/1195) Mitä 1 momentin 2 kohdassa säädetään, koskee myös kissaa. ”
      Villiväkkärä: Jos se kissa on vapaana, miten sitä estetään menemästä kuntopolulle, rannalle tai lasten leikkialueelle? Ohjeitetaanko sitä ennen ulospäästämistä, että ei saa mennä em. paikoille?
      Tuskin pitenkään, mutta tattadaa, enpä edes ottanut kantaa siihen, onko kissan pitäminen vapaana ulkona järkevää, tai miten se käytännössä hoidetaan. Vaan vain ja ainoastaan se, mitä suomen LAKI sanoo kissan pitämisestä vapaana ulkona.

      Lainaa

    54. Tulos: -5 (17 ääntä)
      Kyllä minäkin kerran soitin 112 kun omaa koiraa lenkkeilytessä vastaan pikkukaupungin keskustassa tuli rotikka vastaan ilman, että oli ketään omistajaa lähettyvillä, tai ihmisiä sillä hetkellä ylipäätään. Rotikan tuijottaessa muutaman metrin päässä säikähdin oman hihnaräyhäävän pikkukoirani turvallisuuden puolesta sen verran, ettei tullut edes mieleen alkaa googlaan eri numeroa.. Eikä ne häkessä sanoneet, ettei asia heille kuulu. Toivottavasti omistaja löyty. Ulkokissat, ja kissat ylipäätään, on ihan jees, ottamatta kantaa pikkulintyjen kohtaloon, mutta myönnettävä on, että ulkokissojen jätökset omissa kukkapenkeissä hieman kismittää..

      Lainaa

    55. Tulos: -20 (46 ääntä)
      Maijja: Eläinsuojelulain mukaan omistajan on huolehdittava, että lemmikki on turvassa. Miten omistaja voi siitä huolehtia, jos lemmikki kulkee vapaana?
      Lastensuojelulain mukaan huoltajan on huolehdittava että lapsi on turvassa. Miten huoltaja voi siitä huolehtia jos lapsi kulkee vapaana? Sori oli pakko.

      Lainaa

    56. Tulos: +21 (27 ääntä)
      Juhani: Minä asun maalla keskellä-ei-mitään, meillä on kolme kissaa jotka ovat leikattuja. Mutta käytännössä kaksi nuorempaa on pihakissoja, ne metsästää talon ja muiden rakennusten läheltä sekä tontilta lähinnä tuhoeläimiä. Hiiriä, päästäisiä, myyriä ja räkättirastaita, myös kyyt pääsee hengestään noiden ansiosta. Näiden [...]
      Ja jännästi, meillä on neljä kissaa jotka näkevät ulkomaailman vain valjaissa ja hoitavat ihan saman homman. En usko että tämä porukka edes osaa metsästää, paitsi leluja. Mutta olen nähnyt jyrsijän nousevan parvekkeelle, katsahtavan ikkunaan jossa kissat tuijottavat kiinnostuneina, ja lähtevän menemään aikamoista haipakkaa. Naapureilla sekä yllä että alla oli jyrsijäongelma: meillä ei. Pelkkä kissan haju riittää; ne voivat hyvin olla kiinni ja olla tekemättä harmia itselleen, naapureille tai luonnolle. Tai pilaamatta naapurirauhaa; kyllä oman lemmikkinsä sotkut pitää itse siivota.

      Lainaa

    57. Tulos: +3 (11 ääntä)
      The Muumi: Tyhmä työkaveri sulla, (tosin en tiedä miten hänen lihavuutensa vaikutti asiaan, ei yhtään mitenkään), mutta ei todellakaan ole Etelä-Koreassa koira yleisesti ruokalistalla! Siellä pidetään lemmikkikoiria siinä missä länsimaissakin ja syödään ihan muuta lihaa. Pohjois-Koreasta ken tietää, mutta syököön koiraa jos syövät, niin hirveät olot siellä on (ja oon muuten kasvissyöjä, mutta kaikki on suhteellista.)
      Minä olen siinä uskossa, että koiraa syödään molemmissa Koreoissa. Etelä-Koreassa sitä kutsutaan hienosti kiertäen 'makeaksi lihaksi', kun taas pohjoisessa puhutaan suoraan koiranlihasta. Näin luin muistaakseni Jouni Hokkasen kirjasta 'Pohjois-Korea, Siperiasta itään'.

      Lainaa

    58. Tulos: -35 (49 ääntä)
      Meillä oli kissa. Kuoli kasvaimeen 18 vuotiaana. Ei todellakaan ollut koskaan kiinni. Talvisin kulki ovesta. Kesäisin keittiön ikkunasta jota pidetään kesäisin aina auki. Kulki tahtonsa mukaan. Talomme sijaitsee noin 6 km kaupungin keskustassa tälläisessä ns. omakotilähiössä. Jos meille nyt tulis uusi kissa niin sitäkään ei todwlla narussa ulkoilutettaisi eikä myöskään vangittais sisälle. Eikä kiinnosta vähääkään mitä täällä kommentoivat ovat tästä mieltä. Ainiin... meidän kissa eli onnelliset 18 vuotta.

      Lainaa

    59. Tulos: +35 (35 ääntä)
      traumcity: Mikä se perusteltu syy on? Höpöhöpöhommia tuollaiset vieraslajilistat. Enemmän eläimet mihin tahansa luontoon kuuluu kuin ihmisten leluksi sisätiloihin. Evoluutio karsii sitten ne heikot ja sopimattomat lajit pois ihan varmasti, tarkastelet asiaa kovin suppeasta näkökulmasta ja muutaman sadan vuoden otannalla.
      Tällä pettämättömällä logiikalla koiratkin pitäisi vissiin päästää aina yöksi tai vaikka työpäiväksi pihalle telmuamaan.

      Lainaa

    60. Tulos: +24 (28 ääntä)
      Juhani: Minä asun maalla keskellä-ei-mitään, meillä on kolme kissaa jotka ovat leikattuja. Mutta käytännössä kaksi nuorempaa on pihakissoja, ne metsästää talon ja muiden rakennusten läheltä sekä tontilta lähinnä tuhoeläimiä. Hiiriä, päästäisiä, myyriä ja räkättirastaita, myös kyyt pääsee hengestään noiden ansiosta.
      Jep, totta että kissat ovat oikein loistavia tuholaisten hätyyttäjiä ja pitävät varmasti pihapiiristä ne poissa. Muttamutta, kissa voi yhtälailla hyökätä vaikka liito-oravan, siilin, lepakon ym. suojeltun eläimen kimppuun, ja sinä omistajana olet siitä vastuussa.

      Lainaa

    61. Tulos: +18 (22 ääntä)
      hmmm: Eläintautilaki ilmoittaa, että eläintä ei saa vapauttaa luontoon jos eläimen vapauttamista harkitseva henkilö tietää tai epäilee eläimen voivan levittä jotain eläintautia joka voi olla vaaraksi muille. Eläinsuojelulaki ei edes senkään vertaa.
      1. Toksoplasmoosi. 2. Eläimen pitopaikan on oltava turvallinen.

      Lainaa

    62. Tulos: -19 (19 ääntä)
      Sprikles: Tällä pettämättömällä logiikalla koiratkin pitäisi vissiin päästää aina yöksi tai vaikka työpäiväksi pihalle telmuamaan.
      Jos ne koirat siellä ulkona pärjää ja viihtyy niin anna mennä vaan.

      Lainaa

    63. Tulos: -4 (20 ääntä)
      Lemmikit kaupungissa kiinni mutta maaseudulla vapaana

      Lainaa

    64. Tulos: +6 (8 ääntä)
      Kala: Yleensä yleiseen hätänumeroon ei tule soittaa eläimen vuoksi, mutta toivoisin todella, että eläimille olisi oma hätänumeronsa. Ja samalla voisi vähän tehostaa sitä tiedottamista, että mistä asioista soitetaan hätänumeroon (sekä eläinten hätänumeroon), ja mistä asioista muihin numeroihin, koska sitä voi joskus olla [...]
      Kyllä sellainen onkin. http://www.karkurit.fi Selaa etusivu loppuun, alhaalla on numero jonne voi soittaa.

      Lainaa

    65. Tulos: -8 (28 ääntä)
      Tämän mokan perusteella skippasin suoraan kommentit yli, ja luulen voivani tehdä tiivisteen niistä: -Kissat ei saa kulkea vapaana! Ne kuolee heti! Autot, pedot, ja kaiken maailman hullut iskee heti kissan kimppuun kun astuu ovesta ulos!!!! -Mitenkäs talli/navetta-kissat? Ja maallahan niiden on muutenkin hyvä... -EI! Välinpitämättömät omistajat! Eläinsuojeluun heti yhteyttä, lemmikki talteen (ja todennäköisesti piikille kun ei uutta kotia löydy) ja omistaja linnaan! -Kissat ovat onnellisempia kun saavat seikkailla luonnossa.. -Kissat ovat jatkuvassa epävarmuudessa ja peloissaan stressaavat kaikkea ympärillä elleivät ole turvassa neljän seinän sisällä!!! -Kissan paikka on kontrolloiduissa sisätiloissa missä niille järjestetään virikkeitä ja paapotaan 24/7!!! -Kissat on perseestä ja ne kaikki pitäisi ampua/hukuttaa/myrkyttää. (tai kaikkea muuta mitä eläinvihaajat/hullut saa päähänsä) -Kyllä mummunkin kissa eli onnellisesti heidän navetassa... -Se pelkäsi koko elämänsä kun joutui olla susien/karhujen/ilvesten jahtaamana!!! -Kissoilla on usein ihan työ ulkona tuholäimiä torjumassa... -Ja taas tämä ihmisen tarve orjuuttaa eläimiä! Ei ne ole mitään työkaluja!!! -Metsästyskissat tekevät työtä ihan vapaaehtoisesti. -EI!!! Meniköhän edes lähelle? Ainakin kaikki aikaisemmat aihealueen keskustelut ovat menneet kutakuinkin näin...

      Lainaa

    66. Tulos: +14 (16 ääntä)
      fakta homma: Suomen järjestyslain mukaan kotikissa saa ulkoilla vapaasti, eikä kissaan saa kajota tai ilkivaltaisesti loukuttaa sitä tai kyyditä löytöeläintaloon, eikä muuten tarpeettomasti häiritä sen liikkumista. On ennakkotapaus, jossa fanaattinen sisäkissaharrastaja suuttui omakotialueella naapurinsa vapaasti kulkevalle [...]
      Miten valvotte ulkona olevaa kissaa omalta sohvalta? Vastaus kysymykseenne ei ole yksinkertainen tai johdettavissa vain yhdestä laista, mutta yllä mainittujen säädösten perustein kissa ei saa kulkea vapaana taajamassa ilman valvontaa. Kissan tulee suoran valvonnan lisäksi olla kytkettynä kuntopoluilla tai sen kaltaisilla juoksuradoilla. Lähde: https://www.sll.fi/keski-suomi/luonto/lajit/muut-lajit/poliisi_kissojen_vapaanapidosta

      Lainaa

    67. Tulos: +13 (13 ääntä)
      Harri Heitteillejättäjä

      Lainaa

    68. Tulos: +16 (20 ääntä)
      traumcity: Itsekin yritän säilöä kaikki hyönteiset aina sisätiloihin, koska ulkona ne eivät ole turvassa kaiken maailman pikkulintujen takia. Sehän just on validi syy antaa kissan olla ulkona, jotta se pääsee toteuttamaan luontaisia vaistojaan. Ei ole mikään lelu kissa.
      Ei kaikkia vaistoja ja viettejä pidäkään toteuttaa. Mainitaan nyt esimerkkinä vaikka pedofilia ja negrofilia. Jos omalla pihallasi ei ole kisalle riittävästi liikuntatilaa, et voi hankkia kissaa.

      Lainaa

    69. Tulos: +5 (13 ääntä)
      hehe: Lemmikit kaupungissa kiinni mutta maaseudulla vapaana
      Kyllä ne kissat on mallakin syytä pitää kiinni, ellei siitten puhuta ihan eläintilasta ja navettakissasta.

      Lainaa

    70. Tulos: +3 (5 ääntä)
      Kala: Minä olen siinä uskossa, että koiraa syödään molemmissa Koreoissa. Etelä-Koreassa sitä kutsutaan hienosti kiertäen ‘makeaksi lihaksi’, kun taas pohjoisessa puhutaan suoraan koiranlihasta. Näin luin muistaakseni Jouni Hokkasen kirjasta ‘Pohjois-Korea, Siperiasta itään’.
      Voihan sitä uskoa kaikenlaista ja varmaan koreassa syödäänkin koiraa ennen kuin kuollaan nälkään, mutta korean kisojen aikaan kävi usesta lähteestä selväski että koiran käyttö ruokana oli kiellettyä eteläkoreassa.

      Lainaa

    71. Tulos: +1 (11 ääntä)
      Joo: Ja jännästi, meillä on neljä kissaa jotka näkevät ulkomaailman vain valjaissa ja hoitavat ihan saman homman. En usko että tämä porukka edes osaa metsästää, paitsi leluja. Mutta olen nähnyt jyrsijän nousevan parvekkeelle, katsahtavan ikkunaan jossa kissat tuijottavat kiinnostuneina, ja lähtevän menemään aikamoista [...]
      höpö höpö. Työkaveri oli samassa uskossa, kunnes heillä alkoi tulla hiiret sisälle. Kissa ei ollut niistä kovinkaan kiinnostunut ja hiiret vielä vähemmän kissasta.

      Lainaa

    72. Tulos: +5 (7 ääntä)
      Joo: Ja jännästi, meillä on neljä kissaa jotka näkevät ulkomaailman vain valjaissa ja hoitavat ihan saman homman. En usko että tämä porukka edes osaa metsästää, paitsi leluja. Mutta olen nähnyt jyrsijän nousevan parvekkeelle, katsahtavan ikkunaan jossa kissat tuijottavat kiinnostuneina, ja lähtevän menemään aikamoista [...]
      höpö höpö. Työkaveri oli samassa uskossa, kunnes heillä alkoi tulla hiiret sisälle. Kissa ei ollut niistä kovinkaan kiinnostunut ja hiiret vielä vähemmän kissasta.
      tep: Lastensuojelulain mukaan huoltajan on huolehdittava että lapsi on turvassa. Miten huoltaja voi siitä huolehtia jos lapsi kulkee vapaana? Sori oli pakko.
      Olitko olevinasi vitsikäs? Pieni lapsi otettasiin huostaan jos se juoksentelesi yöllä ulkona.

      Lainaa

    73. Tulos: +15 (17 ääntä)
      hmmm: Eläintautilaki ilmoittaa, että eläintä ei saa vapauttaa luontoon jos eläimen vapauttamista harkitseva henkilö tietää tai epäilee eläimen voivan levittä jotain eläintautia joka voi olla vaaraksi muille. Eläinsuojelulaki ei edes senkään vertaa. Mutta joka tapauksessa ainoa laki joka puhuu jotain kissan pitämisessä [...]
      Laki kieltää eläimen heitteillepanon ja laki kieltää kissoilta liikkumisen tietyissä paikoissa. Laki myös kieltää rauhoitettujen eläinten hättyyttämisen. Olet vastuussa kissasi toiminnasta. Jos kissan omistajia ei kiinnosta lain noudattaminen, niin ei varmaan tarvi sitten niitäkään kiinnosta kenelle irtokissa aiheuttaa harvmia. Vai mitä?

      Lainaa

    74. Tulos: -7 (11 ääntä)
      Meillä ei enää juokse hiiret välikatossa eikä piha ole täynnä myyränkoloja. Kiitos vapaasti ulkoilevan kissan. Ja nukkumalähiössä asutaan.

      Lainaa

    75. Tulos: +14 (18 ääntä)
      traumcity: Kai ulkokissat nyt osaa huolehtia itsestään? Jääkö mulla nyt jotain tajumatta (kissaihminen kun en ole) koska käsittääkseni kaikki Suomen landelat on täynnä ulkokissoja jotka käyvät kotona lähinnä nukkumassa ja syömässä.
      Ei todellakan ole vapaana. Se on typerää ja edesvastuutonta. Etenkin pesimäaikana.

      Lainaa

    76. Tulos: +26 (28 ääntä)
      : Nämä keskustelut aina harmittaa. Kunpa kymmenistä tuhansista kesäkissoista, jotka oikeasti jätetään heitteille vuosittain, huolestuttaisiin yhtä paljon kuin ulkoilevista kotikissoista.
      Kyllä eläimistä välittävät ihmiset varmasti huolestuvatkin. Nyt käydään keskustelua vapaana ulkoilevista kotikissoista, koska siitä oli mokassa kyse. Jos mokassa olisi ollut kyse kesäkissoista, käytäisiin keskustelua siitä aiheesta. Minä en ymmärrä sitä, että jostain ongelmasta keskusteltaessa pitäisi mainita kaikki muutkin olemassaolevat ongelmat tai joku tulkitsee asian niin, ettet ole huolestunut näistä muista ongelmista.

      Lainaa

    77. Tulos: +3 (3 ääntä)
      Jopas: höpö höpö. Työkaveri oli samassa uskossa, kunnes heillä alkoi tulla hiiret sisälle. Kissa ei ollut niistä kovinkaan kiinnostunut ja hiiret vielä vähemmän kissasta.
      Meillä on ihan 100% syntymästä sisäkissoja, ja jos (kun) hiiriä on tullut aidatulle terassille ... Ei ne osaa syödä niitä, mutta henki lähtee ellei ehdi paikalle.

      Lainaa

    78. Tulos: +18 (20 ääntä)
      Heitteillä oleva eläin tarkoittaa lemmikkieläinten suojelua koskevan yleissopimuksen ensimmäisen artiklan 5 kohdan mukaan joko koditonta lemmikkieläintä tai sellaista lemmikkieläintä, joka on omistajansa tai haltijansa kotipiirin rajojen ulkopuolella, eikä kenenkään muun omistajan tai haltijan hallinnassa tai suorassa valvonnassa. Tämä on poliisin ylijohdon vastaus. Eli jos se kissa tai muu lemmikki ei ole valvonnan alla eikä oman tontin rajojen sisällä, se on heitteillejättö. Valitettavasti monet kissat ovat tällä tavoin heitteillejätettyjä ja sakot siitä pitäisi tulla. Tai jokin muu rangaistus. Jos ei osaa eläintä hoitaa niin ei eläintä pidä ottaa.

      Lainaa

    79. Tulos: -8 (8 ääntä)
      Neropatti: Kyllähän kissat varmaan pärjää varsinkin tälleen kesäaikaan hyvin ulkona yksinään, mutta mutta… Omistaja on vastuussa kissansa tekemisistä. Varmasti on mukava jos naapuri on aamulla oven takana että kissa on ryöminy autotalliin ja pudottanut hyllyn Mersun päälle, kakannut terassille ja raapinut sen puukaiteet [...]
      Entäs jos vaihtaa tuossa tekstissäsi kissan tilalle lapsen?

      Lainaa

    80. Tulos: +10 (10 ääntä)
      Dildis: Entäs jos vaihtaa tuossa tekstissäsi kissan tilalle lapsen?
      Vittu sun muksuilla on ankeat oltavat, jos 24/7 lukittuna neljän seinän sisään. Syövät ja juovat lattialta kupeista, tekevät tarpeensa laatikkoon. Viihdykkeenä vaan pieniä leluja, jotka aiheuttavat tukehtumisvaaran ja kiipeilypuu, josta voivat tippua. Lääkärissä saanu 2 rokotusta, saanu tunnistesirun niskaan ja kaupanpäälle pakkosteriloitu. Uudelleen viet vissiin sitten lopetettavaks, jos sattuvat sairastumaan vähän pahemmin? Tätäkö tarkoitit, että vaihdetaan lapsi siihen tilalle? Noh, kukin taaplaa tavallaan, mutta kyllä yleensä ihmiset ja lemmikit käsitellään ainakin vielä erikseen.

      Lainaa

    81. Voi tietämättömyyden ylistys 16.8.2018 8:30
      Tulos: +17 (17 ääntä)
      Juhani: Minä asun maalla keskellä-ei-mitään, meillä on kolme kissaa jotka ovat leikattuja. Mutta käytännössä kaksi nuorempaa on pihakissoja, ne metsästää talon ja muiden rakennusten läheltä sekä tontilta lähinnä tuhoeläimiä. Hiiriä, päästäisiä, myyriä ja räkättirastaita, myös kyyt pääsee hengestään noiden ansiosta.
      Päästäinen ei ole tuhoeläin. Kaikki päästäislajit ovat Suomessa rauhoitettuja, korvausarvot vaihtelevat 17 eurosta viiteenkymppiin. Kissanomistajana olet vastuussa kissasi tappamista eläimistä.

      Lainaa

    82. Tulos: +20 (22 ääntä)
      : Nämä keskustelut aina harmittaa. Kunpa kymmenistä tuhansista kesäkissoista, jotka oikeasti jätetään heitteille vuosittain, huolestuttaisiin yhtä paljon kuin ulkoilevista kotikissoista.
      Nämä kaksi aihetta itse asiassa liittyvät toisiinsa. Kissojen arvostuksen lisääntyminen vähentää kesäkissojen määrää. Lisäksi osasyyllinen kesäkissaongelmaan on luultavasti ilmaisten kissanpentujen runsas saatavuus, mikä taas suoraan johtuu siitä, että ihmiset antavat leikkaamattomien kissojensa vaeltaa ulkona vapaasti. Kun tietoa lisätään esimerkiksi siitä, ettei kissa kuulu Suomen luontoon, eikä se siellä selviä, uskon sen vaikuttavan myös kesäkissojen vähentymiseen. Ainakin osassa tapauksista kesäkissa jätetään ajatellen sen selviävän ja ehkä jopa olevan onnellisempi yksinään luonnossa, mikä on aivan samaa soopaa kuin tämä "kissa ei ole onnellinen sisällä"-mantra. Jos et ole valmis tekemään mitään lemmikkisi viihtymisen eteen, se on oma vikasi eikä siitä pitäisi rangaista lemmikkiä heittämällä se kaikenlaisille vaaroille alttiiksi. Jos tuntuu, ettet kykene rakentamaan kissalle viihdyttävää ympäristöä sisätiloihin, älä hanki kissaa. Ei kukaan laiskalle sohvaperunallekkaan suosittele lemmikiksi vaikka bordercollieta. Tai kerrostaloasuntoon hevosta.

      Lainaa

    83. Tulos: -12 (14 ääntä)
      Asun maalla ja kissani viettää suurimman osan päivästään pihalla. Sitä parempi, mitä enemmän vihreitä tästä asiasta pahoittaa mielensä. Kissa elää onnellista elämää ja se riittää minulle. Pää pois perseestä siellä suurkaupungeissa.

      Lainaa

    84. Tulos: -3 (3 ääntä)
      fakta homma: Suomen järjestyslain mukaan kotikissa saa ulkoilla vapaasti, eikä kissaan saa kajota tai ilkivaltaisesti loukuttaa sitä tai kyyditä löytöeläintaloon, eikä muuten tarpeettomasti häiritä sen liikkumista. On ennakkotapaus, jossa fanaattinen sisäkissaharrastaja suuttui omakotialueella naapurinsa vapaasti kulkevalle [...]
      Mielestäni aivan ymmärrettävä reaktio omakotitalon asukkaalta hankkiutua eroon mistä tahansa pihallaan harmia aiheuttavasta eläimestä. Ei sentään ollut tappanut, tai kiduttanut.

      Lainaa

    85. Avaruuskatti 19.8.2018 8:52
      Tulos: +10 (10 ääntä)
      Dipoli: Ei kannata väitellä tietämättömien kanssa biodiversiteetin suojelusta. Kissa luonnossa on kuitenkin tuholainen. Nämä samat ihmiset eivät myöskään ymmärrä maitohorsman haitallisuutta Suomen luonnolle. “Onhan se kauniimpi” ja niin edelleen.
      Tarkoitit varmaan lupiinia?

      Lainaa

    86. Avaruuskatti 19.8.2018 8:58
      Tulos: +4 (4 ääntä)
      Ei näy koko kommenttini. Jatkui seuraavasti: Maitohorsma on kotoperäinen, ei-haitallinen laji. Muutoin olen kyllä kanssasi samaa mieltä.

      Lainaa

    87. Tulos: +7 (9 ääntä)
      Ronwe: Kyllä! Siksi minäkin annan koirani kulkea vapaana, päästän vaan ovesta ulos. Onnellisempi se on vapaana kulkiessaan kuin kotona sisällä. Mitä väliä, että asutaan kaupungissa. Koiran kuuluu saada toteuttaa luonnollisista tarpeitaan.
      Komppaan täysin. Ja koska mun koirani myös tykkää jahdata ja tappaa kissoja, täytyy sen saada toteuttaa sitäkin vaistoaan täysin vapaasti. Kissani taas pidän yläkerrassa nauttimassa turvallisesta elämästä, ne pysyvät sangen onnellisina ja tyytyväisinä omatessaan paljon kiipeilymahdollisuuuksia, leluja, sekä toisensa. Eivät ne näyttäneet ollenkaan noin tyytyväisiltä neliviikkoisina, kun löysin ne nälkäkuolemaa tekevän villiintyneen emonsa vierestä.

      Lainaa

    88. Tulos: +10 (12 ääntä)
      traumcity: Mikä se perusteltu syy on? Höpöhöpöhommia tuollaiset vieraslajilistat. Enemmän eläimet mihin tahansa luontoon kuuluu kuin ihmisten leluksi sisätiloihin. Evoluutio karsii sitten ne heikot ja sopimattomat lajit pois ihan varmasti, tarkastelet asiaa kovin suppeasta näkökulmasta ja muutaman sadan vuoden otannalla.
      Ei se mitään evoluutiota ole kun ihmisen keinotekoisesti aiheuttama ongelma. Samalla tavalla kun eri koirarodut ovat ihmisen valinnan tuotosta, ei luonnon valinnan. Sinun logiikallasi se olisi "evouutiota" jos myrkyttäisi metsästä jokaisen eläimen kuoliaaksi, kun se juuri ei ole mitään mikä luonnollisesti tapahtuisi ajansaatossa vaan ihmisen luoma ongelma. Mutta myrkyn sijaan ihminen on tuonut järjettömän määrän kissoja jotka ei kuulu suomen luontoon ja ne sitten tappavat järjettömiä määriä eläimiä jotka kuuluvat suomen luontoon. Maailmanlaajuisesti kissat tappavat kymmeniä miljardeja lintuja ja pien-eläimiä joka vuosi.

      Lainaa

    89. rikka omassa silmässä 22.8.2018 18:46
      Tulos: +8 (10 ääntä)
      Idiots: Asun maalla ja kissani viettää suurimman osan päivästään pihalla. Sitä parempi, mitä enemmän vihreitä tästä asiasta pahoittaa mielensä. Kissa elää onnellista elämää ja se riittää minulle. Pää pois perseestä siellä suurkaupungeissa.
      Kaikella kunnioituksella maalaista kohtaan, sinä olet kylläkin se jonka tulisi ottaa pää pois peestä ;)

      Lainaa

    90. lemmikki lajin vaatimustason mukaan 22.8.2018 18:50
      Tulos: +7 (9 ääntä)
      Partamuumi: Nämä kaksi aihetta itse asiassa liittyvät toisiinsa. Kissojen arvostuksen lisääntyminen vähentää kesäkissojen määrää. Lisäksi osasyyllinen kesäkissaongelmaan on luultavasti ilmaisten kissanpentujen runsas saatavuus, mikä taas suoraan johtuu siitä, että ihmiset antavat leikkaamattomien kissojensa vaeltaa ulkona [...]
      Juuri näin. Niille, joiden aktiivisuustaso ei riitä edes kissan hiekkalaatikon siivoamiseen ja päivittäiseen leikittämiseen, en suosittelisi edes hamsteria. Akvaario tai joku hidastempoinen matelija voisi olla toimiva vaihtoehto. Toisaalta on vaikea uskoa, että kukaan enää nykypäivänä oikeasti kuvittelisi huomattavasti lämpimämmistä maista kotoisin olevan kissan pärjäävän talvea Suomen luonnossa. Se on vain sellainen omaa syyllisyyttä helpottava valhe, johon halutaan uskoa.

      Lainaa

    91. Tulos: +4 (6 ääntä)
      Juhani: päästäisiä
      Myönnät siis syyllistyväsi rauhoitettujen lajien tappamiseen?

      Lainaa

    92. Pilkukas leijona 11.6.2023 16:35
      Tulos: 0 (0 ääntä)
      traumcity: Kai ulkokissat nyt osaa huolehtia itsestään? Jääkö mulla nyt jotain tajumatta (kissaihminen kun en ole) koska käsittääkseni kaikki Suomen landelat on täynnä ulkokissoja jotka käyvät kotona lähinnä nukkumassa ja syömässä.
      En kyllä voi sanoa olevani yllättynyt että nimenomaan sinulta jäi jotain tajuamatta.

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: kissat, 112, hätänumero, karannut, hätätilanne, kuva