Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Kielletyt sanat, osa 2

Pakollinen ryhmä jokaiselle kielipoliisille.
Taustatietoja: Ryhmässä "Kielletyt sanat ja sanonnat" voi kieltää itseään ärsyttäviä sanoja "niiden ihmiskunnan psyykeä rappeuttavien vaikutuksiensa vuoksi." Kielletyt sanat, osa 2

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 49 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. Tulos: +829 (843 ääntä)
      Nukkui pois jos hän nukahti rattiin?

      Lainaa

    2. Tulos: -91 (237 ääntä)
      Oli pakko poistua muuten hyvästä ryhmästä kun sinne aikanaan alkoi ilmestyä keski-iän ihmeita PETÄVÄT MIHET ON KILETTÄVÄ EIX NII scheissensa kanssa

      Lainaa

    3. totuudensana 30.8.2016 0:48
      Tulos: +324 (344 ääntä)
      Kolaroi pois

      Lainaa

    4. Tulos: +187 (205 ääntä)
      Juha sai naurahtamaan.

      Lainaa

    5. Tulos: -165 (315 ääntä)
      Miten jotakin voi ärsyttää se, että sureva sukulainen haluaa käyttää kuolemasta lempeämpää nimitystä?

      Lainaa

    6. BitchinWallaby 30.8.2016 1:56
      Tulos: -42 (76 ääntä)
      Ainakin tuon sanan ''vaikutuksiensa'' voisi kieltää.

      Lainaa

    7. Tulos: +113 (127 ääntä)
      3 strikes, you're out Paul!

      Lainaa

    8. Paremmin tietäjä 30.8.2016 6:03
      Tulos: +361 (379 ääntä)
      Red: Miten jotakin voi ärsyttää se, että sureva sukulainen haluaa käyttää kuolemasta lempeämpää nimitystä?
      Autokolarissa ei yleensä "nukuta pois". Kyse on siis yhteydestä. Sairaalassa pitkään sairastunut nukkuu pois, kolarissa näin ei tapahdu, tapauksessa jossa menehtyy heti.

      Lainaa

    9. TapioRautaWaara 30.8.2016 6:56
      Tulos: +37 (65 ääntä)
      Parasta tähän maailman urpouteen olisi että kaikki sanat kielletään.

      Lainaa

    10. Tulos: -63 (91 ääntä)
      Psyykeä??

      Lainaa

    11. Tulos: +269 (289 ääntä)
      Ihailtavaa ja ennenkaikkea erittäin harvinaista suoraselkäisyyttä Juhalta myöntää heti kättelyssä olleensa väärässä. Yleensä somessa aloitetaan kauhea vastavänkääminen siitä miten ollaan kuitenkin oikeassa, sitten käännetään asia niin että tarkoitettiinkin asiassa alunperinkin ihan toisella tavalla mitä muut väittävät, kaikki muut vain ymmärsivät väärin ja lopuksi ragequit haistatusten kera. Juha is smart. Be like Juha.

      Lainaa

    12. Tulos: +54 (56 ääntä)
      Haha: Psyykeä??
      Kyllä. http://www.kielitohtori.fi/suomen-kielenhuollon-kysymys/onko-yht%C3%A4-oikein-taivuttaa-sanaa-psyyke-psyyken-ja-psyykkeen

      Lainaa

    13. kielitohtori 30.8.2016 8:37
      Tulos: +47 (55 ääntä)
      Haha: Psyykeä??
      ihan oikea taivutusmuoto se on

      Lainaa

    14. Tulos: +147 (157 ääntä)
      Red: Miten jotakin voi ärsyttää se, että sureva sukulainen haluaa käyttää kuolemasta lempeämpää nimitystä?
      Ei se ole lempeä vaan karmiva nimitys, sitä sai lapsena kuulla liikaa ja rupesi pelkäämään nukahtamista. Kuulemma tuttu "trauma".

      Lainaa

    15. Tulos: +31 (41 ääntä)
      Juha taitaa sanavalinnoista päätellen käydä ylilaudalla

      Lainaa

    16. Ei-tekniikan-ihmelapsi 30.8.2016 10:51
      Tulos: -12 (36 ääntä)
      kielitohtori: ihan oikea taivutusmuoto se on
      Niin eiku kuullostaa paljon paremmalta että jonkun psyykettä on rasitettu..

      Lainaa

    17. Tulos: +55 (75 ääntä)
      Kuullostaa kuulostaa ja näyttää kyllä ärsyttävältä. Sama "mitalli", mistä ihmeestä kukaan keksii siihen sen ylimääräsen ällän? Tai se, kun jonkun maan kansalainem kirjotetaan isolla alkukirjaimella, silloinhan se on sukunimi (esim. Suomalainen). Nyt kun käy miettimään niin kyllähän noita löytyy..

      Lainaa

    18. Tulos: +38 (72 ääntä)
      Erikoinen tämä nykyään yleinen tarve aina "oikaista" muita ihmisiä ja osoittaa heidän olevan väärässä. Ihan sama missä asiassa, mutta edes jossain. Jos ei muuten, niin vaikka kirjoitusasu on jotenkin väärin.

      Lainaa

    19. Tulos: -52 (122 ääntä)
      Suurimmalla osalla kielinatseista on itsellä päässä vikaa. Jos kirjoitettu sana aiheuttaa noin suuria vihantunteita, on aika hakea ulkopuolista apua mielenterveytensä hoitamiseksi.

      Lainaa

    20. Tulos: +152 (156 ääntä)
      Kalmari: Nukkui pois jos hän nukahti rattiin?
      "Haluan kuolla rauhallisesti nukkuessani niin kuin isoisäni... en kirkuen kauhusta kuten hänen matkustajansa."

      Lainaa

    21. Tulos: +80 (84 ääntä)
      "Siirtyi laajemmille ajoväylille?"

      Lainaa

    22. Tulos: +4 (30 ääntä)
      Haluan kuolla rauhallisesti unessa, kuten isäni - en kauhusta kirkuen, kuten hänen matkustajansa.

      Lainaa

    23. Tulos: +68 (78 ääntä)
      Red: Miten jotakin voi ärsyttää se, että sureva sukulainen haluaa käyttää kuolemasta lempeämpää nimitystä?
      Lapsen kuullen kun menee tuollaisia "lempeämpiä ilmauksia" suoltamaan, niin pahimmassa tapauksessa lapsi alkaa pelätä nukkumaan menemistä, koska siihen kuulemma kuolee.

      Lainaa

    24. Tulos: -20 (38 ääntä)
      "Kiidätettiin sairaalaan" - sanonta joutais kiidättää hornaan..

      Lainaa

    25. Tulos: +30 (52 ääntä)
      Suurin osa ymmärtänee tuon "nukkuu pois" niin, että ihminen kuolee rauhallisesti nukkuessaan, ja niin minäkin sen ymmärrän. Jäin kuitenkin miettimään, miksihän jotkut sanovat kaikesta kuolemisesta "nukkuu pois". Ehkä jotkut ymmärtävät tuon ilmaisun toisella tavalla. Kun ihminen on jo kuollut, hän vertauskuvallisesti "nukkuu". Nukkuminen tarkoittaisi siis kuolemista. Kuolla pois, nukkua pois. Tällainen tuli vain mahdollisena selityksenä mieleen. Voin olla väärässä...? (En siis sano, että mistään syystä huolimatta noin olisi oikein sanoa, halusin vain miettiä mikä on joidenkin ihmisten syy tuohon käyttötapaan.) Joku tuolla ihmetteli, mistä joku keksii "mitalli"-sanaan sen ylimääräisen l:n. No, minusta ei ole vaikea päätellä, että mitä tällaisen kirjoitusvirheen tehnyt on ajatellut (jos joku ei kuitenkaan oikeasti keksi, niin no siksi, että se sana lausutaan noin eikä ihminen tiedä tai muista, että sana kirjoitetaan eri tavalla). Eri asia, jos joku kirjoittaisi aina vaikka kala-sanan "kalla". Ihmettelisin minäkin sitten.

      Lainaa

    26. Tulos: +54 (54 ääntä)
      Pertti on täysin oikeassa siinä, ettei epäorgaanista etanolia ole, sillä orgaaniset tuotteet ovat hiiltä sisältäviä yhdisteitä ja etanolissa hiiltä on. Etanolia voidaan kuitenkin valmistaa muillakin menetelmillä kuin käymisprosessilla, joten täysin aukottomat hänen perustelunsa eivät ole.

      Lainaa

    27. Tulos: +23 (39 ääntä)
      Izev: Lapsen kuullen kun menee tuollaisia “lempeämpiä ilmauksia” suoltamaan, niin pahimmassa tapauksessa lapsi alkaa pelätä nukkumaan menemistä, koska siihen kuulemma kuolee.
      Won't somebody please think of the children!

      Lainaa

    28. Tulos: +36 (40 ääntä)
      No esimerkiksi teollisuudessa käytetty synteettinen etanoli ei ole bioetanolia. Sitä valmistetaan kemianteollisuuden sivutuotteena saatavasta etyleenistä.

      Lainaa

    29. jeejeeoujee 30.8.2016 20:40
      Tulos: +5 (45 ääntä)
      Turhake: Joku tuolla ihmetteli, mistä joku keksii “mitalli”-sanaan sen ylimääräisen l:n. No, minusta ei ole vaikea päätellä, että mitä tällaisen kirjoitusvirheen tehnyt on ajatellut (jos joku ei kuitenkaan oikeasti keksi, niin no siksi, että se sana lausutaan noin eikä ihminen tiedä tai muista, että sana kirjoitetaan eri tavalla). Eri asia, jos joku kirjoittaisi aina vaikka kala-sanan “kalla”. Ihmettelisin minäkin sitten.
      Mitali lausutaan mitali. Jos olet lausunut sen toisin, olet lausunut väärin. Ja yleensäkin, jos joku lausuu suomenkielisen sanan vähän eri tavalla kuin miten se yleensä kirjoitetaan, kyseessä on vain sanan erilainen rinnakkainen muoto, joka sekin kirjoitetaan kuten lausutaan. Kirjoitetussa ja lausutussa ei ole eroa. Eri muodot voivat olla murteellisia tai jonkun omasta päästä keksimiä. Esim. vihriä/vihree/vihreä tai mitali/mitalli.

      Lainaa

    30. Tulos: +16 (30 ääntä)
      jeejeeoujee: Mitali lausutaan mitali. Jos olet lausunut sen toisin, olet lausunut väärin. Ja yleensäkin, jos joku lausuu suomenkielisen sanan vähän eri tavalla kuin miten se yleensä kirjoitetaan, kyseessä on vain sanan erilainen rinnakkainen muoto, joka sekin kirjoitetaan kuten lausutaan. Kirjoitetussa ja lausutussa ei ole eroa. Eri muodot voivat olla murteellisia tai jonkun omasta päästä keksimiä. Esim. vihriä/vihree/vihreä tai mitali/mitalli.
      Miten selität sanan kenkä?

      Lainaa

    31. Hernekkeitto 30.8.2016 21:57
      Tulos: +19 (27 ääntä)
      jeejeeoujee: Mitali lausutaan mitali. Jos olet lausunut sen toisin, olet lausunut väärin. Ja yleensäkin, jos joku lausuu suomenkielisen sanan vähän eri tavalla kuin miten se yleensä kirjoitetaan, kyseessä on vain sanan erilainen rinnakkainen muoto, joka sekin kirjoitetaan kuten lausutaan. Kirjoitetussa ja lausutussa ei ole eroa. Eri muodot voivat olla murteellisia tai jonkun omasta päästä keksimiä. Esim. vihriä/vihree/vihreä tai mitali/mitalli.
      Vaikka se lausuttaisiinkin mitali (mihin haluaisin väitteesi tueksi vielä lähteen, esim. sanakirja.orgissa lausumismalli on /ˈmi.tɑ.lːi/ eli mitalli, jos ymmärrän tuon kaksoispisteen näköisen merkin oikein), moni lausuu sen niin, mikä lienee siis syy siihen, miksi se kirjoitetaan noin väärin, eikä se kuulosta monen korvaan oudolta niin lausuttuna. Sanoisin muuten, että hyvä tietää, jos olen itsekin lausunut sen väärin, mutta toivoisin lähdettä asiaan, jotta voisin tuon uuden tiedon vastaanottaa. Lisäselitys "mitallin" kirjoittamiseen voi olla siinä, että sen sekoittaa sanaan metalli. Pikagooglauksella löytynyttä: "Sana ”mitali” kirjoitetaan näin, vaikka ääntämyksessä on usein kaksi l:ää (lähinnä kai sanan ”metalli” vaikutuksesta)." (https://www.cs.tut.fi/~jkorpela/kielenopas/6.4.html) En tiedä pitäisikö tuosta vielä tulkita, että mitalli on virheellinen ääntämystapa, varmempaa tietoa toivoisin.

      Lainaa

    32. Tulos: +18 (18 ääntä)
      Osasit ottaa huumorilla, hyvä Juha. :)

      Lainaa

    33. muumi (kopion kopio) 31.8.2016 0:41
      Tulos: -28 (38 ääntä)
      koskaan en oo tälläsestä ryhmästä kuullukkaan, ja hyvin oon pärjänny ilman :o onko tää joku päivi räsäsen uusi keksintö? sehän hyvä että kaikki kielletään!

      Lainaa

    34. muumi (kopion kopio) 31.8.2016 0:42
      Tulos: -16 (24 ääntä)
      nykysin ei saa enää mitään sanoa tai tehdä. opettelen nuo kai sanonnat ulkoo ja hoen vaa niitä. siinäpä kiellätte! >;)

      Lainaa

    35. Tulos: +19 (23 ääntä)
      Haluaisin kieltää toteamuksen "Voihan vitun ikenet!"

      Lainaa

    36. King Arthur 31.8.2016 14:59
      Tulos: +27 (33 ääntä)
      jeejeeoujee: Kirjoitetussa ja lausutussa ei ole eroa.
      Jongkinlaista rautakangkea tarvitaan, ottaa sydämmestä.

      Lainaa

    37. Arthur Brown 31.8.2016 18:13
      Tulos: -5 (15 ääntä)
      4tr5: No esimerkiksi teollisuudessa käytetty synteettinen etanoli ei ole bioetanolia. Sitä valmistetaan kemianteollisuuden sivutuotteena saatavasta etyleenistä.
      Käsittääkseni lähes kaikki ei-juotava etanoli on tuotettu muuten kuin käymällä.
      King Arthur: Jongkinlaista rautakangkea tarvitaan, ottaa sydämmestä.
      Kanki lausutaan kyllä kankena, joskin painotus menee eritavalla kuin luulisi jolloin n olisi tarkemmin ŋ. Tämän huomaa taivutuksesta esim. kanget. Tuokaan ei lausuttaessa kuitenkaan ole kan-get vaan kyseessä on aivan sama äänne – ŋ – ilman seuraavaa k:ta.

      Lainaa

    38. King Arthur 31.8.2016 19:18
      Tulos: +24 (24 ääntä)
      Arthur Brown: Käsittääkseni lähes kaikki ei-juotava etanoli on tuotettu muuten kuin käymällä. Kanki lausutaan kyllä kankena, joskin painotus menee eritavalla kuin luulisi jolloin n olisi tarkemmin ŋ. Tämän huomaa taivutuksesta esim. kanget. Tuokaan ei lausuttaessa kuitenkaan ole kan-get vaan kyseessä on aivan sama äänne – ŋ – ilman seuraavaa k:ta.
      Kanget -sanan äng-äänne on tosiaan sama kuin sanassa kanki. Halusin vain tuoda pointin mahdollisimman selkeästi esille ettei tule väärinkäsityksiä sille jolle vastasin. Suomi ei ole täydellisen kirjain-kirjaimelta lausuttava kieli. (Olisi hauskaa jos tähän joku vastaisi: "Onpas!"

      Lainaa

    39. Tulos: +13 (27 ääntä)
      Aika usein olen tämänkin saanu nostaa esille, mutta paituli on yhäkin ihan oma juttunsa eikä mikään "hellittelynimi" paidalle. Että siltä kannalta en noin vaan heittäis romukoppaan.

      Lainaa

    40. Tulos: -20 (26 ääntä)
      Haluaisin kieltää savon murteen.

      Lainaa

    41. Tulos: +13 (13 ääntä)
      Paremmin tietäjä: meneh
      Itse asiassa tuo menehtyminen viittaa sekin hitaampaan, ei-äkilliseen kuolemaan, yleinen virhe. Jos heti kolarissa kuolee niin...saa surmansa. Menettää tai heittää henkensä. Kuolee, poistuu keskuudestamme, mikä nyt on tarpeeksi hienotunteista.

      Lainaa

    42. Tulos: +4 (4 ääntä)
      Tomi on mustan huumorin mestari :)

      Lainaa

    43. Tulos: -4 (14 ääntä)
      Turhake: Joku tuolla ihmetteli, mistä joku keksii “mitalli”-sanaan sen ylimääräisen l:n. No, minusta ei ole vaikea päätellä, että mitä tällaisen kirjoitusvirheen tehnyt on ajatellut (jos joku ei kuitenkaan oikeasti keksi, niin no siksi, että se sana lausutaan noin eikä ihminen tiedä tai muista, että sana kirjoitetaan eri tavalla). Eri asia, jos joku kirjoittaisi aina vaikka kala-sanan “kalla”. Ihmettelisin minäkin sitten.
      Kyllä 'mitali' äännetään ihan /mitali/, monilla se sekoittunee sanaan 'metalli'

      Lainaa

    44. suurlukija 2.9.2016 18:47
      Tulos: +26 (28 ääntä)
      Itse voisin kieltää tuon kehitysvammaiseen itsensä yhdistämisen tilanteissa joissa mokaa.

      Lainaa

    45. Tulos: +15 (17 ääntä)
      Selvästi kaivataan asiantuntijaa, ei hätää, olen paikalla. :D Lausuttaessa kan-get äännettään kaksi äng-äännettä, lausuttaessa kanki, puolestaan yksi äng-äänne ja k.
      Arthur Brown: Käsittääkseni lähes kaikki ei-juotava etanoli on tuotettu muuten kuin käymällä. Kanki lausutaan kyllä kankena, joskin painotus menee eritavalla kuin luulisi jolloin n olisi tarkemmin ŋ. Tämän huomaa taivutuksesta esim. kanget. Tuokaan ei lausuttaessa kuitenkaan ole kan-get vaan kyseessä on aivan sama äänne – ŋ – ilman seuraavaa k:ta.

      Lainaa

    46. Tulos: +16 (18 ääntä)
      Apua, kun aloin hihittää tuolle "nukkui pois"-jutulle, vaikka pitäisi olla hissukseen :D nukkui pois todellakin viittaa rauhalliseen kuolemaan. Kolarissa murjoutunutta ja mahdollisesti kauhuja kokenutta uhria se ei oikein kuvaa. Mutta ymmärrän, ettei tällaisista ole helppo puhua muutenkaan niin turha ryhtyä arvostelemaan.

      Lainaa

    47. Tulos: +16 (16 ääntä)
      Ann: Jos kirjoitettu sana aiheuttaa noin suuria vihantunteita, on aika hakea ulkopuolista apua mielenterveytensä hoitamiseksi.
      Niin suuria, että jutustelee sanoista jossain huumori-FB-ryhmässä? Olen kuullut dramaattisemmastakin.

      Lainaa

    48. rottanpää 18.9.2016 5:41
      Tulos: +9 (13 ääntä)
      Uskomatonta miten (kehitys)vammaista vielä käytetään tolleen negaatiivisissa yhteyksissä haukkuma- ym sanoina. :O Kauheen moni ei enää (toivottavasti) kuvittelis et olis ok "haukkua" itseään tolleen vaikkapa homoksi. Miten sit vammanen haukkumasanana olis yhtään sen ookoompi? No ei mitenkään.

      Lainaa

    49. Tulos: +4 (8 ääntä)
      Ex-mies (silloin n. 25v) liikuttui lähes kyyneliin nähdessää sellasen minisipsipussin, koska se pussi oli niin sulonen.

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: kielletty, kielipoliisi, bioetanoli, kuulostaa, kuullottaa, paituli, nukkua pois, kuolla