Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Selkosuomea

Kerrankin lääkäri, jota on liian helppo ymmärtää.
Taustatietoja: Päivityksen on tehnyt suomea kuin äidinkieltään puhuva venäläissyntyinen mies. Selkosuomea

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 46 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. KaroliinaCZ 29.3.2016 1:12
      Tulos: +1510 (1598 ääntä)
      Itselleni on useamman kerran tapahtunut, että juttelin jonkun kanssa joku aika suomea ja ku selviää, että en ole suomalainen, tulee hetki hiljaisuutta ja sitten: Öööö... duu juu spiik Finniss? T: maahantunkeutuja

      Lainaa

    2. Local Hero 29.3.2016 1:14
      Tulos: +1045 (1057 ääntä)
      Luulisi muutenkin tavuttamalla puhumisen olevan suomea huonosti puhuvallekin vaikeampaa, kuin tavallisesti puhumisen.

      Lainaa

    3. Etelän tyttö 29.3.2016 1:15
      Tulos: -542 (626 ääntä)
      En ymmärrä tavuviivoja tässä, ei kuulosta selkosuomelta lääkärin repliikit päässä luettuna. Eikä ole edes oikein tavutettuja sanat, jos sitä haki. Hauska juttu silti, hymyilin varovasti hetken.

      Lainaa

    4. KaroliinaCZ 29.3.2016 1:15
      Tulos: +360 (400 ääntä)
      KaroliinaCZ: Itselleni on useamman kerran tapahtunut, että juttelin jonkun kanssa joku aika suomea ja ku selviää, että en ole suomalainen, tulee hetki hiljaisuutta ja sitten: Öööö… duu juu spiik Finniss? T: maahantunkeutuja
      Pointina siis- mitä oikein ihmisen päässä tapahtuu, kun yht'äkkiä unohtaa, mitä kieltä on juuri puhunut?

      Lainaa

    5. Tulos: +494 (532 ääntä)
      Sain kyllä makeat naurut :'D Asiakaspalvelua parhaimmillaan. Nyt alkaa mietityttämään, opetetaanko hoitajille ja lääkäreille asiakaspalvelua lainkaan? Jos potilas/asiakas puhuu ihan sujuvasti suomea, kyllä itsekin puhun tälle sitä takaisin. Ei tulisi mieleenkään alkaa tavuttelemaan jokaista sanaa. Tuossa on jo vi**uilun makua!

      Lainaa

    6. Tulos: +228 (276 ääntä)
      Ei luoja: Sain kyllä makeat naurut :’D Asiakaspalvelua parhaimmillaan. Nyt alkaa mietityttämään, opetetaanko hoitajille ja lääkäreille asiakaspalvelua lainkaan? Jos potilas/asiakas puhuu ihan sujuvasti suomea, kyllä itsekin puhun tälle sitä takaisin. Ei tulisi mieleenkään alkaa tavuttelemaan jokaista sanaa. Tuossa on jo vi**uilun makua!
      Ei meil mtn asiakaspalvelua erikseen opeteta, tietenkin pitää olla kuunteleva, empaattinen jne. mut ite en yhdistäis sitä asiakaspalveluun (vrt. myyjä). Mokassa oleva lääkäri on vaan idiootti.

      Lainaa

    7. KaroliinaCZ 29.3.2016 3:39
      Tulos: +314 (326 ääntä)
      khaleesi: Mokassa oleva lääkäri on vaan idiootti.
      Aamen.

      Lainaa

    8. Tulos: -24 (116 ääntä)
      Allekirjoittaneelle määrättiin päivystyspoliklinikalla henkiseen ahdistukseen astmaatikoille sopimattomia beetasalpaajia. Söin kaksi ja vedin loput päntöstä alas. Onneksi omalääkäri määräsi oikeat lääkkeet.

      Lainaa

    9. Tulos: -454 (532 ääntä)
      Hauskinta tässä mokassa on se, ettei ven-äl-äi-nen os-aa näk-öj-ään tav-ut-taa su-om-ea.

      Lainaa

    10. Tulos: +92 (128 ääntä)
      Ei luoja: Sain kyllä makeat naurut :’D Asiakaspalvelua parhaimmillaan. Nyt alkaa mietityttämään, opetetaanko hoitajille ja lääkäreille asiakaspalvelua lainkaan? Jos potilas/asiakas puhuu ihan sujuvasti suomea, kyllä itsekin puhun tälle sitä takaisin. Ei tulisi mieleenkään alkaa tavuttelemaan jokaista sanaa. Tuossa on jo vi**uilun makua!
      Lääkiksessä opetetaan kuinka potilaiden kanssa ollaan. Eli lyhyesti sanottuna, kyllä. Mutta ei se ole asiakaspalvelua.

      Lainaa

    11. S. aivartelija 29.3.2016 6:43
      Tulos: +249 (255 ääntä)
      Mustakuu: Hauskinta tässä mokassa on se, ettei ven-äl-äi-nen os-aa näk-öj-ään tav-ut-taa su-om-ea.
      Puhuminen on eri asia. Itselläkin oli eräällä kurssilla samassa ryhmässä pitkään Suomessa asunut venäläinen, jonka puheesta ei huomannut eroa suomalaiseen, mutta kirjoittaminen oli vaikeampaa. Hän oli kuitenkin tullut Suomeen vasta aikuisena; siinä vaiheessa asunut jo pitkään.

      Lainaa

    12. Mother of Vile Excrement 29.3.2016 7:30
      Tulos: +157 (207 ääntä)
      Jeba: Lääkiksessä opetetaan kuinka potilaiden kanssa ollaan. Eli lyhyesti sanottuna, kyllä. Mutta ei se ole asiakaspalvelua.
      On se. Potilas on lääkärin asiakas ja yleensä myös maksaa tästä saamastaan asiantuntijapalvelusta (suoraan tai välillisesti). Eli potilaan kanssa asioiminen on lääkärin kannalta asiakaspalvelua. Kovin on rajoittunut käsitys asiakassuhteista ja -palvelusta ihmisillä.

      Lainaa

    13. Tulos: +341 (361 ääntä)
      Mustakuu: Hauskinta tässä mokassa on se, ettei ven-äl-äi-nen os-aa näk-öj-ään tav-ut-taa su-om-ea.
      Koska maahanmuuttajan pitää osata täydellistä Suomea, jopa paremminkin kuin kantasuomalaisten.

      Lainaa

    14. Infotätyli 29.3.2016 8:33
      Tulos: +134 (152 ääntä)
      Kyllä itsekin ennakkoluuloisesti melkein aina meinaan alkaa puhua englanniksi jos ulkonäkö sanoo, ettei kantasuomalainen ole infoon tulossa apua kyselemään. Mutta ei kertaakaan ole ongelmana ollut puhua ihan tavan suomenkieltä, jos toinenkin on sitä haastanut. Yhdelle kollegalle tosin tuntuu olevan hankalaa, jos ulkomaalaisen näköinen asiakas puhuu kaikesta huolimatta suomea, kollega jäätyy totaalisesti (ei osaa englantia, joten yleensä silloin solkkaa ruotsitsi, että tarvitsee apua).

      Lainaa

    15. Tulos: +223 (225 ääntä)
      Huomannu saman jossain virastoissa. Asiakaspalvelija alkanu sönköttää enkkuu, koska oon muka niin ulkomaalaisen näkönen, eikä millään meinaa ymmärtää että puhun suomea. Ja hauskintahan tässä on se että olen kantasuomalainen :) Edes esi-isät ei ole Ruotsia kauempaa tulleet :D Kai mä sit näytän punaisine hiuksineni ja valkoisine ihoineni kamalan ulkomaalaiselta xD

      Lainaa

    16. Tulos: +166 (174 ääntä)
      Juu osaan mie suomea, mutta hyvä kun nostit esiin, että mulla on ulkomaalanen nimi ja haluan sen nimen takia puhua englantia.

      Lainaa

    17. Kuinka noloa 29.3.2016 9:42
      Tulos: -102 (132 ääntä)
      Tämän takia en mene enää koskaan julkiselle puolelle, monet ulkom. lääkärit eivät ymmärrä edes auttavasti suomea!

      Lainaa

    18. Tulos: -205 (225 ääntä)
      Orpja: Koska maahanmuuttajan pitää osata täydellistä Suomea, jopa paremminkin kuin kantasuomalaisten.
      En tunne yhtäkään maahanmuuttajaa joka osaisi täydellistä suomea, mutta hyvä jos sinä tunnet.

      Lainaa

    19. Tulos: +206 (212 ääntä)
      Jassoo: En tunne yhtäkään maahanmuuttajaa joka osaisi täydellistä suomea, mutta hyvä jos sinä tunnet.
      Sarkasmi on taitolaji.

      Lainaa

    20. Etelän tyttö 29.3.2016 14:50
      Tulos: -142 (160 ääntä)
      Etelän tyttö: En ymmärrä tavuviivoja tässä, ei kuulosta selkosuomelta lääkärin repliikit päässä luettuna. Eikä ole edes oikein tavutettuja sanat, jos sitä haki. Hauska juttu silti, hymyilin varovasti hetken.
      Hahaa, miksi niin paljon miinusta tälle? Onko replat teidän mielestänne oikein tavutettu? Oli tai ei, onko käsityksenne selkosuomesta tavutus?

      Lainaa

    21. Tulos: +202 (210 ääntä)
      Etelän tyttö: Hahaa, miksi niin paljon miinusta tälle? Onko replat teidän mielestänne oikein tavutettu? Oli tai ei, onko käsityksenne selkosuomesta tavutus?
      Tavuttamisella viitattiin siihen, että lääkäri yritti puhua mahdollisimman hitaasti ja "selkeästi", että potilas varmasti ymmärtää. Miten sitä on niin vaikea käsittää?

      Lainaa

    22. Tulos: +84 (94 ääntä)
      Töissä eräs kantasuomalainen sönkötti aina huonoa suomea maahanmuuttajataustaisille, vaikka ihan hyvin ymmärsivät suomen kieltä. Eikä suomalainen ollut rasisti, ehkä tosin vähän vajaa.

      Lainaa

    23. Tulos: -57 (79 ääntä)
      Häiritsee hirveästi toi tavutus! "tä-llä-in-nen"!?

      Lainaa

    24. Paroni Puolipallo 29.3.2016 19:32
      Tulos: +96 (104 ääntä)
      Tulee mieleen joskus kuulemani anekdootti, jossa suomalainen aasialaisperäinen tyttö ja kanadalainen valkonaama menivät baariin. Tilasivat kumpikin juotavaa, ensinmainittu selvällä suomella ja jälkimmäinen englanniksi. Baarimikon tullessa takaisin juomien kanssa puhutteli suomalaista englanniksi ja kanadalaista (joka ei siis osannut suomea sanaakaan) suomeksi. Toki mistään rasismista ei ollut kyse, ja tämä aasialaisperäinen tyttö piti tapahtunutta vain huvittavana. Baarin hulinassa, metelissä ja kiireessä voi olla vaikea muistaa kuka puhui mitäkin kieltä. Baarimikko varmaan muisti että jompikumpi puhui suomea ja toinen englantia, ja arvasi ulkonäön perusteella todennäköisyyksien mukaan, mutta väärin. Tämän mokan lääkärin paksupäisyyttä on vaikea kyllä käsittää. Miten joittenkin aivot oikeasti toimii (tai on toimimatta)? Jännittikö nuorta lääkäriä sitten vain niin paljon, että mikään ei yksinkertaisesti mennyt jakeluun?

      Lainaa

    25. Arkkienkeli 29.3.2016 19:37
      Tulos: -60 (92 ääntä)
      Äiti venäjältä tulee todella mielenkiintoisia lekureita. Itse breikkasin kaksi kylkiluuta rampilla ja hakeuduin hoitoon Marian EA:lle rinta/maha-kipujen vuoksi. Eka naispuolinen venakkolekuri halusi poistaa pernan. Toinen miespuolinen venakkolekuri halusi suorittaa umpilisäkkeen poiston. Ei auttanut sanoa, että "voi sori, se on poistettu jo yli 10v. sitten." ja kundi huusi jotain "huoraa" venäjäksi. Lähti kuin aropupu paikalta puukengät kopisten. Vasta seuraavana aamuna tuli paikalle ihan supisuomalainen lekuri joka totesi että kaksi kylkiluuta murtunut. Suositellaan lepoa 2-3 vk. PS. mitään leikkauksia ei tehty ja edelleen ollaan kondiksessa.

      Lainaa

    26. Tulos: +31 (45 ääntä)
      minulle on taas käynyt niin että kohdalle on sattunut venäläinen lääkäri joka on pyytänyt hidastamaan puhetta kun ei ymmärtänyt normaalipuhenopeudestani mitään :D siinä sitten tyylillä tavuttelin mitä oireita mulla oli ja lääkäri sitten määräsi loppujen lopuksi jotain ihme migreeni lääkettä vaikka vaiva ei ollut edes lähellä mitään migreeniin liittyvää.. en edes tiennyt että lääke on migreenilääke ennenkuin apteekissa farmaseutti tokas "nii että onko tuttua miten tätä käytetään migreenin kanssa" ja olin vaan et anteeks mut mitä...

      Lainaa

    27. Tulos: +41 (67 ääntä)
      Itsehän jouduin venakkolekurin vastaanotolla kirjoittamaan itse tietokoneelle taudinkuvani "mononukleoosi", kun oli lääkärin mielestä niin ylitsepääsemättömän vaikea sana, eikä tiennyt miten se kirjoitetaan. Miten nämä edes saavat toimiluvan?

      Lainaa

    28. Ilonpilaaja 29.3.2016 23:58
      Tulos: +153 (155 ääntä)
      TheAmokz: Allekirjoittaneelle määrättiin päivystyspoliklinikalla henkiseen ahdistukseen astmaatikoille sopimattomia beetasalpaajia. Söin kaksi ja vedin loput päntöstä alas. Onneksi omalääkäri määräsi oikeat lääkkeet.
      Ööö. Vedit beetasalpaajat pöntöstä alas? Ymmärsin kyllä kommenttisi pointin, mutta älä nyt jeesusmaaria sentään vedä tollasia lääkkeitä viemäriin, vaikka olis kuinka sopimattomia!

      Lainaa

    29. Tulos: +15 (25 ääntä)
      Epäterveyskeskus loistaa taas.

      Lainaa

    30. Tulos: +44 (46 ääntä)
      -Heppa! -No mokka mo!

      Lainaa

    31. Tulos: +89 (93 ääntä)
      riesa: Tavuttamisella viitattiin siihen, että lääkäri yritti puhua mahdollisimman hitaasti ja “selkeästi”, että potilas varmasti ymmärtää. Miten sitä on niin vaikea käsittää?
      Itse veikkaisin, että tässä on tahallaan tavutettu väärin, jotta teksti olisi yhtä vaikealukuista kuin lääkärin puhetta oli kuunnella...

      Lainaa

    32. Tulos: +58 (62 ääntä)
      Itse juttelin joskus baarissa tummaihoisen suomalaisen kanssa. Ystäväni tuli mukaan juttelemaan ja hän puhui juurikin tuolla tavalla mah-dol-li-sim-man sel-ke-äs-ti. Sanoin monta kertaa, että keskustelukumppanini puhuu ihan suomen kieltä, mutta ehkä humalankin vuoksi asia ei mennyt ystävälleni jakeluun :) Tilanne hieman nolotti.

      Lainaa

    33. muukalainen 30.3.2016 13:48
      Tulos: +77 (87 ääntä)
      Mustakuu: Hauskinta tässä mokassa on se, ettei ven-äl-äi-nen os-aa näk-öj-ään tav-ut-taa su-om-ea.
      osaatko ite tavuttaa venäjää? tiiätkö ees kirjaimet?

      Lainaa

    34. Koettu näinkin päin 30.3.2016 18:21
      Tulos: +94 (104 ääntä)
      Tehdessäni asiakaspalvelutyötä Helsingin ydinkeskustassa tapasin paljon ulkomaalaisia. Palvelin ihmisiä neljällä vieraalla kielellä kotimaisten lisäksi. Tämä ei kuitenkaan aina millään mennyt perille niille suomalaisille, jotka toivat ystäviään ja sukulaisiaan meille; kun he kerta olivat varautuneet tulkkaamaan, he tulkkasivat eivätkä edes huomanneet että asiakas ja minä kommunikoimme sujuvasti ja suoraan keskenämme ilman heitä. Se oli monesti noloa ja surrealistista, kun sille rallienkkua vääntävälle Suomi-tönkölle ei oikein voinut sanoa, että olepa sinä hiljaa niin tämä sujuu paljon kätevämmin. Eiväthän ne osanneet edes alan sanastoa, joka taas oli minulle jokapäiväistä leipää. En kirjoittanut tätä kehuskellakseni vaan ihmettelen vain ihmisen havaintokyvyn puutteita. Kun oletetaan jotain, se ennakkoluulo istuu kuin täi ja terva eikä sitä horjuta mikään.

      Lainaa

    35. Tulos: +12 (18 ääntä)
      arvauskeskuksesta mo

      Lainaa

    36. Tulos: +62 (66 ääntä)
      Jassoo: En tunne yhtäkään maahanmuuttajaa joka osaisi täydellistä suomea, mutta hyvä jos sinä tunnet.
      Minä tunnen. Useita. Tulleet suomeen 80- ja 90-luvuilla. Lisäksi myös eräs, joka hämmentää monesti ihmisiä, kun selkeästi kasvonpiirteiltään aasialainen henkilö puhuu paksulla turun murteella.

      Lainaa

    37. Tulos: +109 (109 ääntä)
      Minä puhun varmuuden vuoksi kaikille ensin suomea. Kyllä ne kertovat jos eivät ymmärrä :)

      Lainaa

    38. KaroliinaCZ 31.3.2016 0:39
      Tulos: +46 (52 ääntä)
      Jassoo: En tunne yhtäkään maahanmuuttajaa joka osaisi täydellistä suomea, mutta hyvä jos sinä tunnet.
      Itse tiedän monia, jotka osaavat kirjoittaa suomeksi paremmin kuin jotkut suomalaiset. Valitettavasti.

      Lainaa

    39. rottanpää 31.3.2016 4:45
      Tulos: +82 (82 ääntä)
      Etelän tyttö: Hahaa, miksi niin paljon miinusta tälle? Onko replat teidän mielestänne oikein tavutettu? Oli tai ei, onko käsityksenne selkosuomesta tavutus?
      Koska takerruit pointtiin joka jutun kannalta on täysin merkityksetön.

      Lainaa

    40. Tulos: +43 (43 ääntä)
      Mieheni on myös venäläinen ja puhuu sujuvasti ja lähes korostuksettomasti suomea. Hän on myös joutunut outoihin tilanteisiin asiakspalvelussa kun näkevät nimen, yrittävät kovasti kysellä millä kielellä pitäisi puhua ja jos edellisellä kerralla puhuivat suomea niin seuraavalla se vaihtuukin englantiin. :D

      Lainaa

    41. Not li-ke this 31.3.2016 10:34
      Tulos: +61 (67 ääntä)
      En tiedä oliko tavutettu tarkotuksella väärin, mutta tuli kuitenkin tästä mieleen, että itsekään en osaisi tavuttaa esim. englantia juuri yhtään. Osaakohan monikaan? Suomalainen saattaisi lähteä tavuttamaan englannin sanoja suomen ääntämyksen mukaan (vaikka tietäisikin, miten sanat oikeasti äännetään). Silloin tavuttaisi esim. yksitavuisen "name"-sanan virheellisesti "na-me". Toisena esimerkkinä "wanted": olisin luullut tavutuksen menevän "wan-ted", mutta se meneekin "want-ed" (tarkistin netistä). Tavutus "suomilogiikalla" näyttäisi varmaan englantia puhuvien mielestä aika oudolta.

      Lainaa

    42. Tulos: -44 (58 ääntä)
      Etelän tyttö: Hahaa, miksi niin paljon miinusta tälle? Onko replat teidän mielestänne oikein tavutettu? Oli tai ei, onko käsityksenne selkosuomesta tavutus?
      koska kukkahatun sisällä oleva pieni polla ei kestä pienintäkään kritiikkiä maahantunkeutujaa vastaan..

      Lainaa

    43. Tulos: +12 (12 ääntä)
      Jännää, että kolmoishermosäryltä kuulostavaan vaivaan määrätään allergialääkkeitä. Minulle tulee pitkästä setiritsiini-kuurista (antihistamiini) toispuoleista kolmoishermosärkyä, joka tuntuu nimenomaan ohimolla, silmän takana, ja ylä- ja alaleuassa (kuin hammassärky). Jos kohtaus pääsee alkamaan, niin 2-3 tuntia menee tuskissaan kieriessä. Mieluummin niiskutan vähän.

      Lainaa

    44. Hairysteed 1.4.2016 8:57
      Tulos: +10 (12 ääntä)
      KaroliinaCZ: Itselleni on useamman kerran tapahtunut, että juttelin jonkun kanssa joku aika suomea ja ku selviää, että en ole suomalainen, tulee hetki hiljaisuutta ja sitten: Öööö… duu juu spiik Finniss? T: maahantunkeutuja
      Siis hetkinen! Puhuitte suomea, jonka jälkeen kaveri tulee kysymään, että puhutko suomea?! https://www.youtube.com/watch?v=rxUm-2x-2dM

      Lainaa

    45. kaasukake 2.4.2016 4:00
      Tulos: -13 (19 ääntä)
      Mustakuu: Hauskinta tässä mokassa on se, ettei ven-äl-äi-nen os-aa näk-öj-ään tav-ut-taa su-om-ea.
      no et kyllä näimmä sinäkään sen enempää :D

      Lainaa

    46. Tulos: +4 (6 ääntä)
      TheAmokz: Allekirjoittaneelle määrättiin päivystyspoliklinikalla henkiseen ahdistukseen astmaatikoille sopimattomia beetasalpaajia. Söin kaksi ja vedin loput päntöstä alas. Onneksi omalääkäri määräsi oikeat lääkkeet.
      Miks sä söit niitä yhtään?

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: lääkäri, terveyskeskus, kieli, englanti, suomi, ulkomaalainen, tavuttaa, tavutus