Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Joulutaikaa

Näin saat yhdestä lahjasta 36 uutta lahjaa.
Joulutaikaa

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 46 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. Tulos: +771 (783 ääntä)
      Organisoinnin huippuihmiset vauhdissa :D

      Lainaa

    2. Tulos: +539 (553 ääntä)
      Voisin sanoa näinkin klassisesti että: "ei kukaan ole tahallaan tyhmä"

      Lainaa

    3. Tulos: +721 (733 ääntä)
      Hyvinpä ne ketjukirjeet lapsena toimi. Ikinä en saanut mitään.

      Lainaa

    4. Tulos: +696 (700 ääntä)
      Itse kerran osallistuin lapsena samanlaiseen mutta jaossa oli karkkia, en koskaan saanut karkkipussia takaisin mikä luvattiin. Se oli mun eka huijauskokemus, traumat jäi pakko myöntää. Oon vieläkin katkera.

      Lainaa

    5. Tulos: +228 (248 ääntä)
      Eih... Tää juttu kiertää munkin kavereiden Whatsapp-ryhmissä. :D Tästäkö se lähti? Nimenä kiertää "leidien lahjarinki".

      Lainaa

    6. Tulos: +509 (513 ääntä)
      Tästä puuttuu se perinteinen ketjukirjeiden uhkailu osuus. Jos et toimi näin, niin sinulla on seuraavat seitsemän - sata vuotta epäonnea.

      Lainaa

    7. jukkapalmu 8.12.2015 2:43
      Tulos: -36 (112 ääntä)
      Noi on laittomia vaikkei raha liikkuisi. https://fi.wikipedia.org/wiki/Ketjukirje

      Lainaa

    8. Tulos: -67 (165 ääntä)
      Rinki != pyramidi. Taitaa olla geometriakin huonolla tolalla.

      Lainaa

    9. Tulos: +198 (200 ääntä)
      pylynalle: Itse kerran osallistuin lapsena samanlaiseen mutta jaossa oli karkkia, en koskaan saanut karkkipussia takaisin mikä luvattiin. Se oli mun eka huijauskokemus, traumat jäi pakko myöntää. Oon vieläkin katkera.
      Sama, mutta "panoksena" oli Fazerin sininen suklaalevy.

      Lainaa

    10. Tulos: +95 (115 ääntä)
      jukkapalmu: Noi on laittomia vaikkei raha liikkuisi. https://fi.wikipedia.org/wiki/Ketjukirje
      "Tavallinen, mutta laiton, muunnelma ketjukirjeestä on niin sanottu pyramidihuijaus. " Tavalliset ketjukirjeet ei ole laittomia, vaikka yleensä rasittavia :)

      Lainaa

    11. Tulos: +199 (223 ääntä)
      Itsekin törmännyt samaan jossain ryhmässä ja yritin kysellä miten on mahdollista, sain saman ohjeen listasta johon laitellaan nimiä ja siirretään eteenpäin... Miten löytyy noin paljon ihmisiä jotka eivät tajua niin yksinkertaista asiaa että jos jokainen antaa yhden lahjan niin jokainen ei voi saada monta lahjaa... Välillä oikeasti huolestuttaa tän maan tulevaisuus, nämä ovat sitten niitä tulevia äitejä ja isiä.

      Lainaa

    12. Tulos: +104 (124 ääntä)
      Tämähän on suora kopio jenkkilästä, jossa viranomaiset on asiasta jo kansaa valistaneet. Ei ole matemaattisesti mahdollista koko homma, edes jenkeissä, on myös laiton. Mutta uskoo ken tahtoo. :)

      Lainaa

    13. Tulos: +19 (95 ääntä)
      jepjep: Tästä puuttuu se perinteinen ketjukirjeiden uhkailu osuus.
      Uhkailuosuus on yhdyssana.

      Lainaa

    14. Käyttäjä 8.12.2015 10:16
      Tulos: +102 (120 ääntä)
      No kyllähän tämä periaatteessa toimisi aika pitkälle, jos jokainen jatkaisi ketjua. Kunnes kaikki mahdolliset ihmiset olisi käyty läpi, ja iso joukko häntäpäästä jäisi tietysti ilman, pyramidin pohja joka "rikastuttaa" huipun. Mutta vain JOS. Käytännössä eivät nämä ikinä toimi. Vähän kuin kommunismi: teoriassa kuulostaa hienolta, mutta käytännössä ei vaan millään onnistu ihmisillä, älkää enää kokeilko. Kokeilin minäkin lapsena tarrakirjeitä, eikä tullut mitään. Mutta miksei edes tarroja lähettelemään löytynyt koskaan ketään? Periaatteessa se olisi voinut toimia edes lyhyen pätkän. Ehkä joku joskus jossain sai jokusen tarran. Minä ainakin lähetin jollekin sen yhden vaaditun...

      Lainaa

    15. Tulos: +64 (66 ääntä)
      pylynalle: Itse kerran osallistuin lapsena samanlaiseen mutta jaossa oli karkkia, en koskaan saanut karkkipussia takaisin mikä luvattiin. Se oli mun eka huijauskokemus, traumat jäi pakko myöntää. Oon vieläkin katkera.
      Mä kans olin samassa systeemissä mukana, mun kaverit kyllä sai kaikki pusseja mut mä en saanu yhtäkää :D

      Lainaa

    16. Tulos: +28 (48 ääntä)
      Käyttäjä: No kyllähän tämä periaatteessa toimisi aika pitkälle, jos jokainen jatkaisi ketjua. Kunnes kaikki mahdolliset ihmiset olisi käyty läpi, ja iso joukko häntäpäästä jäisi tietysti ilman, pyramidin pohja joka “rikastuttaa” huipun. Mutta vain JOS. Käytännössä eivät nämä ikinä toimi. Vähän kuin kommunismi: teoriassa kuulostaa hienolta, mutta käytännössä ei vaan millään onnistu ihmisillä, älkää enää kokeilko. Kokeilin minäkin lapsena tarrakirjeitä, eikä tullut mitään. Mutta miksei edes tarroja lähettelemään löytynyt koskaan ketään? Periaatteessa se olisi voinut toimia edes lyhyen pätkän. Ehkä joku joskus jossain sai jokusen tarran. Minä ainakin lähetin jollekin sen yhden vaaditun…
      Siis... Miten tämä kuulosti edes teoriassa hienolta? :D Itse nyt olen vähän romantikko lahjojen suhteen sikäli että minusta lahja on ylipäänsä lahja vain silloin jos sen antamisella ei ole mitään tekemistä sen kanssa saako itse "takaisin" mitään. Joten tällainen "lahjabisnes" on lahjan ideaa vastaan jo siinä kohtaa. saati että siinä nyt olisi mitään järkeä bisnesmielessäkään! Pyramidissa sen koiran pitää olla vähän nokkelammin haudattuna jotta riittävän moni menisi halpaan sitä ajatellen, kannattaako edes kovin alkupäässä lähteä mukaan vai ei. Eiku nevermind, nää vähän kevyemmällä järjenkäytöllä rakennellut huippusuunnitelmathan voi markkinoida nykyään whats äpissä ja äityli- ym faceryhmissä kaikille sopivan älykkäille.

      Lainaa

    17. Tulos: +75 (81 ääntä)
      Kyseessä on aivan tavallinen pyramidihuijaus (https://fi.wikipedia.org/wiki/Pyramidihuijaus), suorastaan oppikirjaesimerkki. Homma toimii niin kauan kun systeemiin riittää tulijoita. Teoriassa huijaus toimii siis 12 porrasta, kun alin kerros kuusinkertaistuu edelliseen verrattuna, jonka jälkeen pitäisi alimmalle tasolle saada enemmän väkeä kuin maapallolla on asukkaita. Käytännössä huijaus on lyhyempi, sillä aivan kaikkia ei saa koijattua mukaan. Erikoista mokan huijauksessa on vain se, että siinä ei pyramidihuijausta ole yritetty peitellä mitenkään.

      Lainaa

    18. Tulos: +47 (55 ääntä)
      Mouho: Organisoinnin huippuihmiset vauhdissa
      Aloittelevat pyramidihuijarit.

      Lainaa

    19. Tulos: +35 (39 ääntä)
      Kerubi: Kyseessä on aivan tavallinen pyramidihuijaus (https://fi.wikipedia.org/wiki/Pyramidihuijaus), suorastaan oppikirjaesimerkki. Homma toimii niin kauan kun systeemiin riittää tulijoita. Teoriassa huijaus toimii siis 12 porrasta, kun alin kerros kuusinkertaistuu edelliseen verrattuna, jonka jälkeen pitäisi alimmalle tasolle saada enemmän väkeä kuin maapallolla on asukkaita. Käytännössä huijaus on lyhyempi, sillä aivan kaikkia ei saa koijattua mukaan. Erikoista mokan huijauksessa on vain se, että siinä ei pyramidihuijausta ole yritetty peitellä mitenkään.
      Onhan se nimitetty kuitenkin "joululahjaringiksi" eikä klassiseksi Ponziksi.

      Lainaa

    20. Tulos: +99 (103 ääntä)
      Litton: Mä kans olin samassa systeemissä mukana, mun kaverit kyllä sai kaikki pusseja mut mä en saanu yhtäkää
      Parempi tulla huijatuksi karkkipussilla kuin esim. 50 000 euron "sijoituksella".

      Lainaa

    21. Tulos: +51 (53 ääntä)
      pylynalle: Itse kerran osallistuin lapsena samanlaiseen mutta jaossa oli karkkia, en koskaan saanut karkkipussia takaisin mikä luvattiin. Se oli mun eka huijauskokemus, traumat jäi pakko myöntää. Oon vieläkin katkera.
      Mieti sitä kalliina opetuksena, ei kannata osallistua, jos kuulostaa liian hyvältä :]

      Lainaa

    22. Tulos: +120 (130 ääntä)
      Vaikka Mirka vaikuttaakin olevan hiukka hitaammanpuolinen nainen, niin pakko myöntää, että loppua kohden mun kyllä alko käydä sitä jo vähän sääliksi. Mirka olis vaan tahtonut yllätyslahjan. Tai siis lahjoja.

      Lainaa

    23. Tulos: +23 (53 ääntä)
      Siis ton joululahjaringin on tarkoitus toimia niin että jokainen antaa lahjan eri henkilölle, niin jokainen saa yhden lahjan. Toimisi ehkä paremmin jos järjestäjä antaa suoraan nimen, kenelle lahja on.

      Lainaa

    24. Tulos: +79 (87 ääntä)
      Aissu: Siis ton joululahjaringin on tarkoitus toimia niin että jokainen antaa lahjan eri henkilölle, niin jokainen saa yhden lahjan. Toimisi ehkä paremmin jos järjestäjä antaa suoraan nimen, kenelle lahja on.
      No ei sitä niin ole tuossa selitetty, vaan nimenomaan niin, että ekana mukana olleet saa paljon lahjoja eli vikat ei sitten saa mitään (tosin sitä he ei kait ole älynneet). RINKI toimisi tosiaan niin, että kaikki antaa lahjansa sille, joka istuu itsestä vasemmalla ja näin kaikki saisivat YHDEN (1) lahjan, mutta Mirkahan tahtoi itselleen kymmeniä paketteja. Ja se ei voi rehellisesti onnistua ringissä ellei itse ole valmis ostamaan juuri miin monta pakettia, kuin haluaa saada.

      Lainaa

    25. Tulos: -72 (108 ääntä)
      Itse lähdin tähän mukaan ihan siksi, että lahjojen antaminen on mukavaa. Ei tässä alkuperäisen aloittajan pussiin kaikki lahjat valu, sillä jo kolmas "lista" on täysin erilainen. Omien lahjojen saamisen määrä on kiinni siitä kuinka monta ihmistä itse "värväämäsi" ihmiset saavat mukaan. Vaikken saisi yhtään lahjaa takaisin olen iloinen, että itse kuitenkin lähetin lahjan.

      Lainaa

    26. pasilan mies 8.12.2015 13:34
      Tulos: +50 (58 ääntä)
      Mirka voisi toimia koulussa ala-astelaisten pikkujoulujen pukkina. Kakkos- ja kolmosluokkalaiset antaisivat tuomansa lahjat ykkösluokkalaisille, jotka pitäisivät yhdet lahjat ja antaisivat loput lahjat Mirkalle, joka kiittäisi ja lähtisi. Alle kymmenenvuotiaat ovat ainoita, jotka saattavat langeta tuohon.

      Lainaa

    27. Tulos: +21 (41 ääntä)
      No mikäs siinä jos annat lahjoja, ja saat lahjoja. Ongelma vaan on siinä että ei lahjoja mitenkään enemmän tule. Jos itse ostat neljälle yhdet lahjat ja sitten saat itse neljä lahjaa niin eipä siinä taikaa ole.

      Lainaa

    28. Tulos: +57 (63 ääntä)
      Eipä todellakaan tarvitse ihmetellä miksi ZinZinot, Wincapitat yms. pyramidiku$etukset edelleen menestyvät, vaikka helposti kuvittelisikin että niihin lankeavien idioottien määrä on rajallinen.

      Lainaa

    29. Tulos: +39 (49 ääntä)
      nevis: Tämähän on suora kopio jenkkilästä, jossa viranomaiset on asiasta jo kansaa valistaneet. Ei ole matemaattisesti mahdollista koko homma, edes jenkeissä, on myös laiton. Mutta uskoo ken tahtoo.
      On matemaattisesti mahdollinen, jos maapallon väkiluku kasvaa samassa tahdissa kuin lahjaketju.

      Lainaa

    30. yli opisto hörho 8.12.2015 18:34
      Tulos: +32 (52 ääntä)
      Ideahan tuossa on ihan hauska. Ostetaan random-lahja jollekin randomille ja näin, mutta se että yhdeksän ihmistä ostaa yhden lahjan itsekukin, ei mystisesti nosta lahjojen määrää kolmeenkymmeneenkuuteen. Ja idean hauskuus kyllä katoaa aika nopeasti jos jokaisen pitää ostaa kahdeksan lahjaa joista jokainen maksaa 9e. Ei nyt ihan toimi käytännössä.

      Lainaa

    31. Käyttäjä 8.12.2015 22:48
      Tulos: +45 (51 ääntä)
      564: No mikäs siinä jos annat lahjoja, ja saat lahjoja. Ongelma vaan on siinä että ei lahjoja mitenkään enemmän tule. Jos itse ostat neljälle yhdet lahjat ja sitten saat itse neljä lahjaa niin eipä siinä taikaa ole.
      Siis pitäisi toimia kuten ketjukirje, Mirka ei oikein onnistunut selittämään. Mirka liittyy ketjuun ja hankkii mukaan kuusi ihmistä. Nämä kuusi hankkivat kukin kuusi ihmistä lisää - yhteensä 36. Nämä 36 lähettävät kaikki Mirkalle lahjan. Mirka lähettää samalla tavoin yhden lahjan ketjussa taaksepäin, sille joka hankki sen kaverin, joka hankki Mirkan. Toimii, kunnes ihmiset maailmasta loppuvat kesken. Paitsi käytännössä ei toimi, koska niin harva osallistuu, löytää tarpeeksi seuraavia uhreja tai oikeasti lähettää lahjaa toiselle vaikka itse ahneuksissaan tulee listoille... Kamalan hämäävää kyllä, kun Mirka puhuu ringistä. Saa ihan sen kuvan, että kasataan 6 ihmisen porukka ja vaihdellaan lahjoja sen kesken.

      Lainaa

    32. Tulos: +65 (77 ääntä)
      Miksi edes kukaan haluaisi jotain random roinaa, jonka joku tuntematon on ostanut tuntemattomalle? Perustan paremman lahjaringin: Ehdotan, että kaikki, jotka haluavat lahjan, ostavat 9 eurolla lahjan ja antavat sen itselleen. Kas, kaikki saavat lahjan!

      Lainaa

    33. Lasse Viren 8.12.2015 23:45
      Tulos: +52 (56 ääntä)
      Melkee kuin lotossa 5 miljoonaa eli jokaiselle suomalaiselle miljoona.

      Lainaa

    34. Tulos: +40 (46 ääntä)
      AnnKa: Miksi edes kukaan haluaisi jotain random roinaa, jonka joku tuntematon on ostanut tuntemattomalle? Perustan paremman lahjaringin: Ehdotan, että kaikki, jotka haluavat lahjan, ostavat 9 eurolla lahjan ja antavat sen itselleen. Kas, kaikki saavat lahjan!
      En saanut :-( Ei ollut rahaa. Ihan kustusta, älkää menkö tähän mukaan!

      Lainaa

    35. Tulos: +9 (15 ääntä)
      Masse: Onhan se nimitetty kuitenkin “joululahjaringiksi” eikä klassiseksi Ponziksi.
      Hyvin huomattu, ihan selvä hämäys nimittää pyramidia ringiksi. Oli vain niin onneton yritys, että en edes huomannut sitä hämäysyritykseksi. Vaikka siis ainakin Mirka oli sen nielaissut. Ajattelin vain sitä varsinaista mekanismia, jossa ei oltu yritetty lisätä mitään ternimaitouutetta, erilaisia bonusvirityksiä tms. röhnää, jolla saisi pyramidin piiloon.

      Lainaa

    36. Tulos: +24 (26 ääntä)
      Käyttäjä: Siis pitäisi toimia kuten ketjukirje, Mirka ei oikein onnistunut selittämään. Mirka liittyy ketjuun ja hankkii mukaan kuusi ihmistä. Nämä kuusi hankkivat kukin kuusi ihmistä lisää – yhteensä 36. Nämä 36 lähettävät kaikki Mirkalle lahjan. Mirka lähettää samalla tavoin yhden lahjan ketjussa taaksepäin, sille joka hankki sen kaverin, joka hankki Mirkan. Toimii, kunnes ihmiset maailmasta loppuvat kesken. Paitsi käytännössä ei toimi, koska niin harva osallistuu, löytää tarpeeksi seuraavia uhreja tai oikeasti lähettää lahjaa toiselle vaikka itse ahneuksissaan tulee listoille…
      Näinhän sen pitäisi toimia. Ja lapsena tuli itsekin osallistuttua, lähetin yhden suklaalevyn, sain yhden takaisin. Plus miinus nolla. Mutta esim. postikorttirinki toimi ihan jees, lähetti yhden niin saattoi saada jopa kolme. Uuh! Ja ne uhkailut... Niin onkohan elämäni mennyt ihan perseelleen siksi, koska niin monet kirjeet jätin lähettämättä eteenpäin? Siitäkö se johtuukin? Ou fuk.

      Lainaa

    37. Käyttäjä 9.12.2015 14:45
      Tulos: +12 (18 ääntä)
      Eikä kauheasti auttanut Mirkan “En jaksa selittää – lähtekää mukaan niin näette;)” Minulle tuli ihan mieleen legendaarisehko feissarimoka: http://www.feissarimokat.com/2014/10/haluatko-miljonaariksi/

      Lainaa

    38. super_allah 9.12.2015 15:09
      Tulos: -5 (19 ääntä)
      Taidan tehä tästä tutkintapyynnön poliisille.

      Lainaa

    39. Tulos: +3 (11 ääntä)
      Itse muistan lapsuudesta ketjukirjeen, jossa piti lähettää lahjaksi sukkia. Taisin saada muutamat sukat eli ihan kiva muisto jäi, mutta on tietty mahdollista että joku jäi ilmankin.

      Lainaa

    40. Tulos: +9 (11 ääntä)
      Itse sain lapsena yhden suklaalevyn tuosta, tais kyllä olla plusmiinusnolla, koska lähetinkin yhden :D

      Lainaa

    41. Tulos: +1 (13 ääntä)
      Täähän on jo vanha juttu eli en usko tää Mirka on tätä keksiny.

      Lainaa

    42. Joulutonttu 11.12.2015 6:37
      Tulos: -9 (15 ääntä)
      Joulumieli: Itse lähdin tähän mukaan ihan siksi, että lahjojen antaminen on mukavaa. Ei tässä alkuperäisen aloittajan pussiin kaikki lahjat valu, sillä jo kolmas “lista” on täysin erilainen. Omien lahjojen saamisen määrä on kiinni siitä kuinka monta ihmistä itse “värväämäsi” ihmiset saavat mukaan. Vaikken saisi yhtään lahjaa takaisin olen iloinen, että itse kuitenkin lähetin lahjan.
      Jos ostat vain yhdelle lahjan ja kaikki muutkin osallisujat ostavat vain yhden lahjan, ei ole mitenkään mahdollista että kaikki tai edes osa saisivat monta lahjaa, eikä kukaan jäisi ilman lahjaa. Miten se muka vaikuttaisi millään lailla kuinka monta ihmistä itse "värväämäsi" ihmiset saa mukaan? Jos joku saa monta lahjaa joidenkin täytyy ostaa enemmän, kuin yksi lahja tai jotku jää ilman lahjaa.

      Lainaa

    43. Tulos: +4 (8 ääntä)
      Itsellä kesti hetki tajuta tämä. Se tosin johtui siitä, että jotenkin kuvittelin, että kaikki lähettäisivät viestinkin vain yhdelle. Jos viesti lähetettäisiin vain yhdelle, tämähän melkein toimisi rinkinä - kaikki saisivat yhden lahjan. Vaarana tosin se, ettei viimeiset välttämättä saa mitään, jos eivät saa sitä yhtä mukaan. Jotenkin pitäisi varmaan pyytää kuittaus siltä, että tuleeko mukaan (tai ensimmäisten tiedot - saisi sitten niiltä pyytää lahjan, jos muuten ei kuuluisi). Tämä saattaisi toimia myös, jos lista olisi jossain muualla kuin viestissä: jossain, missä se päivittyisi samaksi kaikilla (esim. google docs tms.). Huijauksenhan tästä tekee se, että kaikille n. 6:lle henkilölle lähetetään se sama lista, missä ensimmäinen henkilö on sama. He eivät tiedä, montako henkilöä listan ensimmäiselle lähettää lahjan. Näin ollen listan ensimmäinen saisi ainakin näiltä kuudelta. Jos nämä kuusi lähettävät viestin kuudelle, on siis 36 henkilöä, jotka saavat listan jossa alunperin toisena ollut on nyt ensimmäisenä (jos siis listassa enemmän kuin yksi nimi). Hän siis saisi 36 lahjaa. Jos listassa enemmänkin henkilöitä (listahan periaatteessa pysyy alkuperäisen mittaisena), kasvaa lahjamäärä vieläkin suuremmaksi. Viimeiset kerroksethan tässä tietenkin jäävät paitsi lahjoista, kun ei löydy enää halukkaita.

      Lainaa

    44. hmmmmmmmmmmmmmm 12.12.2015 13:15
      Tulos: -6 (12 ääntä)
      "eikö sillo jokainen sais 1/9 lahjan noin keskimäärin." Valitettavasti Aleksanterinkin matemaattiset taidot ja/tai itseilmaisu on hieman hatarahkoja. Jos ihmisiä on se 10 kpl ja jokanen saa yhen lahjan, niin todellakin se on sitten 1/10 lahjaa per henkilö aina tasan tarkkaan. Toisaalta Aleksanteri ei vaikuta yhtä toivottomalta tapaukselta kuin toi Mirka :D (Joskaan en tiiä, uskooko hän ite tähän lahjarinkiin vaiko aliarvioi pahasti muiden ihmisten älykkyyden.) Joka tapauksessa fiksua kuvaa Mirka ei itestään anna, olipa syy mikä tahansa.

      Lainaa

    45. Tulos: +12 (14 ääntä)
      Harmi,että välistä oli poistettu Mirkan sarkastiset kommentit ja pari muutakin kommenttia.Sinä joka laitoit tämän jutun tänne laita ihmeessä loputkin!

      Lainaa

    46. Syötävä kesyhanhi 24.8.2020 5:46
      Tulos: 0 (0 ääntä)
      Hauska idea. "Anna mulle lahja ja mene sen jälkeen pyytämään että joku muu antaa sulle lahjan. Joo joo, jäät voitolle!"

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: ketjukirje, pyramidihuijaus, lahjat, joulu, kiertoviesti