Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Köyhän keittiössä

Näillä mennään, kun tili on miinuksella.
Köyhän keittiössä

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 135 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. Tulos: +1249 (1261 ääntä)
      Hyvä että noissakin tilanteissa jaksaa vielä vetää huumorilla! :D

      Lainaa

    2. Tulos: +285 (1175 ääntä)
      Pistää kyllä oikeasti välillä miettimään mihin nämä ihmiset ne tukensa käyttävät (oma valinta toki), kun ei ruokaan ole varaa. Itse tajuan kyllä että näin opiskelijana en voi juuri mitään ylimääräistä ostaa - mutta koskaan ei ole tarvinnut keittää pelkkää riisiä ruoaksi. Kyllä ne rahat yllättäen vaan riittää kun ei käy ryyppäämässä joka viikonloppu. Sanoisin silti ehdottomasti että asumistuen pitäisi olla korkeampi. Vuokrat on nousseet huimasti, tuki ei. Ei mulla muuta. Ois se meinaan välillä ihan kiva ostaa esimerkiksi vaate tai käydä elokuvissa,joka ei kyllä näillä rahoilla onnistu :/

      Lainaa

    3. Tulos: +682 (708 ääntä)
      Eipä tuossa tilanteessa oikein voi enää muulla vetää, kuin huumorilla. Jos senkin menettää, niin on aika lähellä kiskaista itsensä narun jatkoksi.

      Lainaa

    4. Tulos: +376 (456 ääntä)
      Jäin miettii et viljeliköhän Tepa nyt varmasti tota vittua ihan tarpeeks päivityksessään?

      Lainaa

    5. Tulos: +845 (941 ääntä)
      Ja kohta joku tulee oikeasti kommetoimaan, kuinka nuo ovat onnekkaita kun heillä edes on ruokaa, koska "itse aikoinani en mitään tukia alistunut pyytämään ja söin pelkkiä kuusenkerkkiä ja ruohoa koko vuoden ja tein 12 tuntista työpäivää siinä sivussa lapsetkin vielä kasvatin niillä kuusenkerkillä ja ruoholla ja hyvin meni ja lapsistakin tuli melkein täysjärkisiä kansalaisia, ja nyt olen miljonääri kun säästin ja ahkerasti paiskin hommia ja koskaan mitään tukia keneltäkään en halunnut"

      Lainaa

    6. Tulos: +362 (374 ääntä)
      Tulipas lukioajat mieleen tästä... nyt voin jo nauraa, mutta silloin lähinnä itketti. Pointsit näille jotka pystyvät kyseisessä tilanteessa näkemään asian humoristisen puolen. :)

      Lainaa

    7. vatuiksmän 17.11.2015 1:30
      Tulos: +230 (278 ääntä)
      Mörri, no minä en ole baareissa käynyt herran aikoihin - tokikin olisin voinut vetää vielä tiukempaa linjaa mutta aika laimeat huvit on tähänkin mennessä ollut. Mutta ei se paljon rälläämistä tarvitse, kun auto kosahtaa ihan kunnolla niin siitä tulee äkkiä yllättävän kallis reissu. Joten kyllä tässä on käynyt mielessä että imeskelenkö viimeisiä voikukanlehtiä tienpientareelta vai käynkö hakemassa teurastamolta teurasjätettä että selviän loppukuun...

      Lainaa

    8. Tulos: +261 (265 ääntä)
      Marialla on sentäs ruoan visuaalinen puoli kunnossa. :D

      Lainaa

    9. yövuorolainen 17.11.2015 1:37
      Tulos: +354 (370 ääntä)
      "Voit itkeä samalla jos siltä tuntuu." Nauroin ainakin vedet silmissä. Tarjoaisin safkat jos tietäisin minne laitetaan.

      Lainaa

    10. Sweeney Todd 17.11.2015 1:37
      Tulos: +332 (378 ääntä)
      Mörri: Pistää kyllä oikeasti välillä miettimään mihin nämä ihmiset ne tukensa käyttävät (oma valinta toki), kun ei ruokaan ole varaa. Itse tajuan kyllä että näin opiskelijana en voi juuri mitään ylimääräistä ostaa – mutta koskaan ei ole tarvinnut keittää pelkkää riisiä ruoaksi. Kyllä ne rahat yllättäen vaan riittää kun ei käy ryyppäämässä joka viikonloppu. Sanoisin silti ehdottomasti että asumistuen pitäisi olla korkeampi. Vuokrat on nousseet huimasti, tuki ei. Ei mulla muuta. Ois se meinaan välillä ihan kiva ostaa esimerkiksi vaate tai käydä elokuvissa,joka ei kyllä näillä rahoilla onnistu
      Ne tuet on kyllä sen verran kuppaasia, että jos tulee yxkin ylimääräänen meno niin saa alkaa miettiä, että millä sitä mahtaa loppukuun elää täs.

      Lainaa

    11. Tulos: +348 (364 ääntä)
      Aurinko: Ja kohta joku tulee oikeasti kommetoimaan, kuinka nuo ovat onnekkaita kun heillä edes on ruokaa, koska “itse aikoinani en mitään tukia alistunut pyytämään ja söin pelkkiä kuusenkerkkiä ja ruohoa koko vuoden ja tein 12 tuntista työpäivää siinä sivussa lapsetkin vielä kasvatin niillä kuusenkerkillä ja ruoholla ja hyvin meni ja lapsistakin tuli melkein täysjärkisiä kansalaisia, ja nyt olen miljonääri kun säästin ja ahkerasti paiskin hommia ja koskaan mitään tukia keneltäkään en halunnut”
      Vakava aihe, mutta ai hitto alkoi naurattamaan ajatus siitä, että joku söisi oikeesti kuusenkerkkiä ja ruohoa..:D tähän vielä se "kesät talvet hiihdettiin 20km ylämäkeen kouluun pikkusisarukset selässä, ei sillon millään busseilla kuljettu.. koulun jälkeen ahkerasti peltohommiin ja kynttilän valossa tehtiin läksyt ite valmistettuihin vihkosiin ja sitten aamulla ennen kukonlaulua sukset jalkaan ja menoksi.. koulussa sai opettajalta keppiä, jos ei osannut ja ollu hiljaa"

      Lainaa

    12. Tulos: +131 (203 ääntä)
      Jos Tepa kirjoittaisi kokonaisen reseptikirjan, lukisin sen kannesta kanteen.

      Lainaa

    13. Tulos: +297 (315 ääntä)
      Mörri: Pistää kyllä oikeasti välillä miettimään mihin nämä ihmiset ne tukensa käyttävät (oma valinta toki), kun ei ruokaan ole varaa. Itse tajuan kyllä että näin opiskelijana en voi juuri mitään ylimääräistä ostaa – mutta koskaan ei ole tarvinnut keittää pelkkää riisiä ruoaksi. Kyllä ne rahat yllättäen vaan riittää kun ei käy ryyppäämässä joka viikonloppu. Sanoisin silti ehdottomasti että asumistuen pitäisi olla korkeampi. Vuokrat on nousseet huimasti, tuki ei. Ei mulla muuta. Ois se meinaan välillä ihan kiva ostaa esimerkiksi vaate tai käydä elokuvissa,joka ei kyllä näillä rahoilla onnistu
      Opintotukihan on sama kaikkialla ja kaikilla, riippumatta missäpäin suomea asustaa. Vuokrat on esimerkiksi pk-seudulla pilvissä verraten johonkin pikkukaupunkiin itärajalla. Ei mulla olis helsingissä opiskelijana ikinä ollut varaa syödä, jos en olisi käynyt satunnaisesti duunissa ja saanut porukoilta apua. Vuokran jälkeen jäi sähköön, puhelinlaskuun, nettiin, bussikorttiin ja vesilaskuun sekä muihin pakollisiin menoihin 40€ kuussa, tsing tsing! Eipä sillä olisi paljon syöty, edes sitä pelkkää riisiä.

      Lainaa

    14. Tulos: +151 (235 ääntä)
      Samanlaiselta vaikuttaa kuin ruokailu omina opiskelija-aikoinani, mutta ainakin minulla se oli täysin oma valinta -- rahat käytettiin johonkin ihan muuhun huviin, ja ruokaan optimoitiin vain se ihan minimi. Huumorintajua riitti hyvin, koska se oli täysin oma valinta, ja päättäväisenä kävelin 4 km keskitalvella 30 asteen pakkasessa, koska siten säästin seutulipun hinnan, ja saatoin käyttää senkin vähän johonkin kivempaan. Ei tullut mieleenikään valittaa rahapulaa, koska rahat kyllä olisivat riittäneet parempaankin ruokaan ja bussilippuun, minä vain olin ovela ja pihi ja käytin ne muuhun. Samaa fiilistä näissäkin päivityksissä näkyy, ei valitusta vaan hyväntuulista veistelyä tilanteesta.

      Lainaa

    15. Tulos: +148 (160 ääntä)
      ymmärrän: Opintotukihan on sama kaikkialla ja kaikilla, riippumatta missäpäin suomea asustaa. Vuokrat on esimerkiksi pk-seudulla pilvissä verraten johonkin pikkukaupunkiin itärajalla. Ei mulla olis helsingissä opiskelijana ikinä ollut varaa syödä, jos en olisi käynyt satunnaisesti duunissa ja saanut porukoilta apua. Vuokran jälkeen jäi sähköön, puhelinlaskuun, nettiin, bussikorttiin ja vesilaskuun sekä muihin pakollisiin menoihin 40€ kuussa, tsing tsing! Eipä sillä olisi paljon syöty, edes sitä pelkkää riisiä.
      Tottapa tuo. Itselläni on myös opintolaina, ei pelkällä tuella kyllä mihinkään pääse. Se ehkä olisikin pitänyt mainita, että valtio oikeastaan pakottaa ottamaan opintolainan, ellei vanhemmilla ole varaa auttaa. Ei sillä tuella kukaan voi elää, epäilen että missään syrjemmässäkään. Opintolainankin kanssa täytyy pitää melko tiukkaa budjettia, itsellä se on onneksi tähän mennessä toiminut. Saa nähdä milloin itse istun riisilautasen äärellä :D

      Lainaa

    16. Tulos: +34 (78 ääntä)
      vatuiksmän: Mörri, no minä en ole baareissa käynyt herran aikoihin – tokikin olisin voinut vetää vielä tiukempaa linjaa mutta aika laimeat huvit on tähänkin mennessä ollut. Mutta ei se paljon rälläämistä tarvitse, kun auto kosahtaa ihan kunnolla niin siitä tulee äkkiä yllättävän kallis reissu. Joten kyllä tässä on käynyt mielessä että imeskelenkö viimeisiä voikukanlehtiä tienpientareelta vai käynkö hakemassa teurastamolta teurasjätettä että selviän loppukuun…
      Itse toki puhuin näin opiskelijan näkökulmasta. En tiedä omasta elämäntilanteestasi, mutta onhan se sanomattakin selvää että jos on kuluja esim lapsista ja autosta, on tilanne paljon mutkikkaampi. Itse olen yksineläjä, en omista autoa ja nostan opintolainaa - kun on pakko. Yllättävistäkin menoista olen tähän mennessä selvinnyt (ilman riisiaterioita), mutta eihän sitä koskaan tiedä mitä voi käydä :p ehkä olen vain onnekas yksilö.

      Lainaa

    17. Tulos: +67 (247 ääntä)
      Viimeinen kuva pitäisi näyttää niille Herra Pakolaisille, jotka valittavat että ilmainen ruoka on mautonta.

      Lainaa

    18. Tulos: +22 (82 ääntä)
      KonnaJee: Jäin miettii et viljeliköhän Tepa nyt varmasti tota vittua ihan tarpeeks päivityksessään?
      Kiinnitin samaan huomiota. Itsekin kyllä todella suuttuneena kirjoilen paljonkin mutta en kyllä kirjoitettuna päivityksenä ymmärrä. Ainakin jos meinaa useammin Facebookin kavereilleen kirjoitella samanlaisia reseptejä niin takuulla aika puuduttavaa luettavaa. On sitä itselläkin ollut rahat loppu,monestikin. Mutta silti sen kerran kun joku oli seurassani niin en viitsinyt pilata sitä hetkeä kiroilemalla kuin tukkijätkä.

      Lainaa

    19. Tulos: +206 (212 ääntä)
      Opiskelijanahan tämä oli itselleni ok, koska kuuluin siihen sukupolveen joka arveli valmistuvansa kivasti palkattuihin töihin (nykyisillähän ei ole niin). Kyllä sitä vuoden pari riisillä elää, varsinkin kun porukat pelastavat jos vaikka silmälasit menevät rikki tai kissa sairastuu, joten ei tarvitse olla peloissaan vaikka köyhä onkin, ja tietää että parin vuoden päästä saa kyllä syödä vaikka ravintolassa. Lohdutonta tulee sitten jos tilanne ei olekaan väliaikainen ja turvaverkko puuttuu. Eläkeläisten, yksinhuoltajien yms tukia pitäisi nostaa, varmaan ihmisen tekee mieli vetää itsensä narun jatkoksi jos tilanne ei ole se että "tänä talvena en saa mitään kivaa, ensi talvena saan" vaan se että "en koskaan enää saa mitään kivaa".

      Lainaa

    20. Tulos: -149 (259 ääntä)
      Muumi: Samanlaiselta vaikuttaa kuin ruokailu omina opiskelija-aikoinani, mutta ainakin minulla se oli täysin oma valinta — rahat käytettiin johonkin ihan muuhun huviin, ja ruokaan optimoitiin vain se ihan minimi. Huumorintajua riitti hyvin, koska se oli täysin oma valinta, ja päättäväisenä kävelin 4 km keskitalvella 30 asteen pakkasessa, koska siten säästin seutulipun hinnan, ja saatoin käyttää senkin vähän johonkin kivempaan. Ei tullut mieleenikään valittaa rahapulaa, koska rahat kyllä olisivat riittäneet parempaankin ruokaan ja bussilippuun, minä vain olin ovela ja pihi ja käytin ne muuhun. Samaa fiilistä näissäkin päivityksissä näkyy, ei valitusta vaan hyväntuulista veistelyä tilanteesta.
      No mutta vau, kävelit neljä kilometriä? Lähinnä tulee mieleen kysymys että kulkeeko joku oikeasti neljän kilometrin matkan bussilla? Ei se bussin skippaaminen tuollaisen matkan kyseessä ollessa mitenkään pihiä ole, jos ei tuota matkaa viitsi kävellä ja käyttää rahaa bussikorttiin, sitä on jumalattoman vetelä ja laiska. Ei mulla muuta.

      Lainaa

    21. Tulos: +126 (132 ääntä)
      Köyhyys ei oo ilo vaikka se rikasta naurattaakin.

      Lainaa

    22. Tulos: +107 (113 ääntä)
      Peku: No mutta vau, kävelit neljä kilometriä? Lähinnä tulee mieleen kysymys että kulkeeko joku oikeasti neljän kilometrin matkan bussilla? Ei se bussin skippaaminen tuollaisen matkan kyseessä ollessa mitenkään pihiä ole, jos ei tuota matkaa viitsi kävellä ja käyttää rahaa bussikorttiin, sitä on jumalattoman vetelä ja laiska. Ei mulla muuta.
      Saattaahan se matka olla esim 15 kilometriä, joista 11 kilometriä Helsingin puolella ja loput neljä Espoon puolella. Seutulippu maksaa kuukaudessa n. 100 euroa. Jos ostaa pelkän Helsingin sisäisen lipun ja kävelee Espoon puolella sen neljä kilometriä, säästää 50 euroa.

      Lainaa

    23. Tulos: +70 (80 ääntä)
      itsehän oon paska palkakisessa työssä,kun ei muuta saa nykypäivänä, rahat menee kaikki vuokraan,veteen ja sähköön,sit mä syön vaan tota riisiä tai hernekeittoa

      Lainaa

    24. Tulos: +4 (70 ääntä)
      Aika tutulta kuulostaa ja näyttää näin opiskelijan näkökulmasta. Tää on ruokavalio yleensä loppukuusta kun viimesiä pennosiaan laskeskelee... Tosin pakko sanoa, että hyvin harvoin on tää tilanne näin paha. En ottanu lainaa ja saan sen vaivaset 500 € ja sillä pärjätään koko kuu. Vanhemmalt ei tipu rahaa, vaan se lainaa multa rahaa.. Kaikki laskut, vuokrat ja bussikortit maksan tosta summasta ja asun Helsingissä, enkä käy töissä. Rahaa jää yleensä vapaa-aikaanki. Hyvin oon pärjänny, mut ehkä oonkin jonkunlainen luonnonoikku. :DD

      Lainaa

    25. Tulos: +25 (75 ääntä)
      Mörri: Sanoisin silti ehdottomasti että asumistuen pitäisi olla korkeampi. Vuokrat on nousseet huimasti, tuki ei.
      Korkeampi asumistuki = korkeammat vuokrat.

      Lainaa

    26. Tulos: +220 (224 ääntä)
      Näin kun itselläni on tällä hetkellä vuoden loppuun asti vain 6€:n viikottainen ruokabudjetti, pystyn samaistumaan tähän vähän liiankin hyvin. Tässäpä halpa ruokavinkki: Mene Lidliin ja osta paketti halvinta uunilenkkiä (75snt) ja kaksi pussia Myllyn Paras -makaronia (yhteensä 30snt). Mene sen jälkeen S-Markettiin tai Prismaan ja osta kaksi pientä pussia Rainbow'n pakastevihanneksia, joissa on porkkanaa, herneitä, papuja ja kukkakaalia (yhteensä 90snt). Kotona pilko yksi lenkkimakkara paloiksi ja tunge isoon kattilaan pussi makaronia, makkaranpalat, pussi vihanneksia, kaksi liemikuutiota ja pippuria maun mukaan. Kun saat tyhjennettyä kattilan, toista. Tadaa, ruokaa ruokahalusta riippuen 4-6 päiväksi hintaan 1,95€. Olkaa hyvät. :)

      Lainaa

    27. Tulos: +69 (87 ääntä)
      Itse en opiskeluaikana (2v sitten) edes bilettänyt koskaan, koska ei ollut varaa! Tuet olivat aivan olemattomat suhteutettuna ruoka+vuokra+vesi+sähkö+netti/puhelin+bussikortti -komboon. Tähän oheen maksoin vielä kuntosalimaksua, koska terveet elämäntavat jee jee. Onneksi tuli itsekin välillä naurettua näille jutuille, vaikka kerran jos toisenkin kävin laskin kourassa kaupassa ja ynnäsin jokaisen ostoksen summan, kun tiesin että tilillä on 6,5€ ja ruokaa pitäisi saada vielä kolmeksi päiväksi. Että ne jotka ihmettelee, että miten joillakin ei ole rahaa, niin kannattaa tosiaan kokeilla opiskelijaelämää 4 vuotta ilman opintolainaa. Työkkärissä lusmuilu on taloudellisesti huomattavasti kannattavampaa.

      Lainaa

    28. Tulos: +59 (65 ääntä)
      Mun luokkakaveri amiksessa teki aina ketsuppikeittoo :D

      Lainaa

    29. Tulos: -112 (160 ääntä)
      Sweeney Todd: "Ne tuet on kyllä sen verran kuppaasia"
      ymmärrän: Opintotukihan on sama kaikkialla ja kaikilla, riippumatta missäpäin suomea asustaa. Vuokrat on esimerkiksi pk-seudulla pilvissä verraten johonkin pikkukaupunkiin itärajalla. Ei mulla olis helsingissä opiskelijana ikinä ollut varaa syödä, jos en olisi käynyt satunnaisesti duunissa ja saanut porukoilta apua. Vuokran jälkeen jäi sähköön, puhelinlaskuun, nettiin, bussikorttiin ja vesilaskuun sekä muihin pakollisiin menoihin 40€ kuussa, tsing tsing! Eipä sillä olisi paljon syöty, edes sitä pelkkää riisiä.
      Höpö höpö. Kukaan Suomessa ei oikeesti elä noin kun yllä olevissa kuvissa, jos ei ihan itse ole niin valinnut tehdä. Opintituki on 430e/kk + laina 400e/kk + toimeentulotuki riippuen vuokrasi hinnasta. Myös työtön (olettaen yllä mainittu raha "työkkäristä", TE-toimisto ei maksa rahaa kenellekään btw) saa lähemmäksi tonnin kuussa käteen. Josei dokaa niitä rahoja tai elä leveesti kunnes rahat loppuu, niin tässä maasssa ei kukaan ole noin köyhä oikeasti. Ja kyllä tiedän tämän omasta kokemusta, niin opiskelijana, työttömänä, kun töissä sosiaalialalla.

      Lainaa

    30. Tulos: -135 (155 ääntä)
      Töihin mars ja loppuu valitus!

      Lainaa

    31. entinen opiskelija 17.11.2015 7:49
      Tulos: -13 (63 ääntä)
      Mörri: Tottapa tuo. Itselläni on myös opintolaina, ei pelkällä tuella kyllä mihinkään pääse. Se ehkä olisikin pitänyt mainita, että valtio oikeastaan pakottaa ottamaan opintolainan, ellei vanhemmilla ole varaa auttaa. Ei sillä tuella kukaan voi elää, epäilen että missään syrjemmässäkään.
      Kyllä vaan pelkällä tuella voi elää, itse tein juuri sen opiskeluaikoina. En ottanut opintolainaa enkä käynyt töissä opiskelun ohessa, vaan pelkällä opinto- ja asumistuella pärjäsin. Tietenkään en voinut missään Helsingissä asua, vaan juuri siellä syrjemmällä pienellä paikkakunnalla, ja hyvin rahat riitti niin tarpeelliseen kuin välillä johonkin pieneen turhuuteenkin.

      Lainaa

    32. Tulos: +73 (73 ääntä)
      Peku: No mutta vau, kävelit neljä kilometriä? Lähinnä tulee mieleen kysymys että kulkeeko joku oikeasti neljän kilometrin matkan bussilla? Ei se bussin skippaaminen tuollaisen matkan kyseessä ollessa mitenkään pihiä ole, jos ei tuota matkaa viitsi kävellä ja käyttää rahaa bussikorttiin, sitä on jumalattoman vetelä ja laiska. Ei mulla muuta.
      niin siis se käveli 4km ettei tarvinnu käyttää seutulippua :) asuen vissiin siis jossain kaupungin rajalla...

      Lainaa

    33. Tulos: +27 (43 ääntä)
      KonnaJee: Jäin miettii et viljeliköhän Tepa nyt varmasti tota vittua ihan tarpeeks päivityksessään?
      Siitä puhe mistä puute, ruuasta ja siitä toisesta. Olisko ehkä ruuan suhteen kannattanut kuitenki välillä käväistä lapsuudenkotinsa keittiössä katsomassa, mitenä äiti ruokahomman hoitaa. Ei ole vanhemmillakaan pätäkkää liiaksi ja elätettävänä useampia kuin vain itsensä. Sitä toista saa helpommin, kun opettelee laittamaan ruokaa. Naiset arvostavat miestä, joka osaa keittiössä muutakin kuin lämmittää einespitsaa. Huom! Perunat ovat halvempia kuin valkoinen riisi ja niistä sentään saa myös kivennäis- ja hivenaineita ja vitamiineja.

      Lainaa

    34. Mother of Vile Excrement 17.11.2015 8:07
      Tulos: +31 (63 ääntä)
      Mörri: Itse toki puhuin näin opiskelijan näkökulmasta. En tiedä omasta elämäntilanteestasi, mutta onhan se sanomattakin selvää että jos on kuluja esim lapsista ja autosta, on tilanne paljon mutkikkaampi. Itse olen yksineläjä, en omista autoa ja nostan opintolainaa – kun on pakko. Yllättävistäkin menoista olen tähän mennessä selvinnyt (ilman riisiaterioita), mutta eihän sitä koskaan tiedä mitä voi käydä ehkä olen vain onnekas yksilö.
      Opiskeluaikoina opintorahalla pärjäsi just ja just, kun kesätöistä saadut tienestit jakoi talvikuukausille tasan siihen päälle. Mulla ei ollu varaa autoon tai lapsiin. Ei edes kissaan. Jos on varaa pitää autoa, niin turha valittaa että oikeeasti muka olis köyhä. Hah hah.

      Lainaa

    35. Asennevamma 17.11.2015 8:10
      Tulos: +38 (38 ääntä)
      Mörri: Pistää kyllä oikeasti välillä miettimään mihin nämä ihmiset ne tukensa käyttävät (oma valinta toki), kun ei ruokaan ole varaa. Itse tajuan kyllä että näin opiskelijana en voi juuri mitään ylimääräistä ostaa – mutta koskaan ei ole tarvinnut keittää pelkkää riisiä ruoaksi. Kyllä ne rahat yllättäen vaan riittää kun ei käy ryyppäämässä joka viikonloppu. Sanoisin silti ehdottomasti että asumistuen pitäisi olla korkeampi. Vuokrat on nousseet huimasti, tuki ei. Ei mulla muuta. Ois se meinaan välillä ihan kiva ostaa esimerkiksi vaate tai käydä elokuvissa,joka ei kyllä näillä rahoilla onnistu
      Jos vain mitenkään mahdollista, kokoa muista opiskelihjoista tms. vaatevaihtopiiri. Itse olen sellaisessa mukana ja vaatekaapin sisältö päivittyy mukavasti aina välillä. Kirppiksiltä löytyy myös toisinaan kelvollisia ja jopa uuden veroisia vaatteita muutamilla euroilla. :)

      Lainaa

    36. Muumi (kopio) 17.11.2015 8:11
      Tulos: -10 (22 ääntä)
      Muumi: Samanlaiselta vaikuttaa kuin ruokailu omina opiskelija-aikoinani, mutta ainakin minulla se oli täysin oma valinta — rahat käytettiin johonkin ihan muuhun huviin, ja ruokaan optimoitiin vain se ihan minimi. Huumorintajua riitti hyvin, koska se oli täysin oma valinta, ja päättäväisenä kävelin 4 km keskitalvella 30 asteen pakkasessa, koska siten säästin seutulipun hinnan, ja saatoin käyttää senkin vähän johonkin kivempaan. Ei tullut mieleenikään valittaa rahapulaa, koska rahat kyllä olisivat riittäneet parempaankin ruokaan ja bussilippuun, minä vain olin ovela ja pihi ja käytin ne muuhun. Samaa fiilistä näissäkin päivityksissä näkyy, ei valitusta vaan hyväntuulista veistelyä tilanteesta.
      Varo, oikea Muumi tulee kohta syyttämään sua identiteettivarkaudesta.

      Lainaa

    37. Tulos: +81 (81 ääntä)
      Mörri: Pistää kyllä oikeasti välillä miettimään mihin nämä ihmiset ne tukensa käyttävät (oma valinta toki), kun ei ruokaan ole varaa. Itse tajuan kyllä että näin opiskelijana en voi juuri mitään ylimääräistä ostaa – mutta koskaan ei ole tarvinnut keittää pelkkää riisiä ruoaksi. Kyllä ne rahat yllättäen vaan riittää kun ei käy ryyppäämässä joka viikonloppu. Sanoisin silti ehdottomasti että asumistuen pitäisi olla korkeampi. Vuokrat on nousseet huimasti, tuki ei. Ei mulla muuta. Ois se meinaan välillä ihan kiva ostaa esimerkiksi vaate tai käydä elokuvissa,joka ei kyllä näillä rahoilla onnistu
      Niin jos ne käyttää rahansa siihen vuokraan...

      Lainaa

    38. kerro meillekin 17.11.2015 8:27
      Tulos: +97 (101 ääntä)
      Nyt on pakko kyllä pyytää vähän vinkkiä että miten sen teet? Ja minkälainen sun vuokra oikein on??
      kiki: Aika tutulta kuulostaa ja näyttää näin opiskelijan näkökulmasta. Tää on ruokavalio yleensä loppukuusta kun viimesiä pennosiaan laskeskelee… Tosin pakko sanoa, että hyvin harvoin on tää tilanne näin paha. En ottanu lainaa ja saan sen vaivaset 500 € ja sillä pärjätään koko kuu. Vanhemmalt ei tipu rahaa, vaan se lainaa multa rahaa.. Kaikki laskut, vuokrat ja bussikortit maksan tosta summasta ja asun Helsingissä, enkä käy töissä. Rahaa jää yleensä vapaa-aikaanki. Hyvin oon pärjänny, mut ehkä oonkin jonkunlainen luonnonoikku. :DD

      Lainaa

    39. Keijo K. Kissa 17.11.2015 8:37
      Tulos: +100 (116 ääntä)
      Itse aikoinani en mitään tukia alistunut pyytämään ja söin pelkkiä kuusenkerkkiä ja ruohoa koko vuoden ja tein 12 tuntista työpäivää siinä sivussa lapsetkin vielä kasvatin niillä kuusenkerkillä ja ruoholla ja hyvin meni ja lapsistakin tuli melkein täysjärkisiä kansalaisia, ja nyt olen miljonääri kun säästin ja ahkerasti paiskin hommia ja koskaan mitään tukia keneltäkään en halunnut

      Lainaa

    40. Ydinfysiikkaa 17.11.2015 9:10
      Tulos: -54 (76 ääntä)
      Suosittelen tekemään töitä opiskelujen ohessa.

      Lainaa

    41. koska minä niin kaikki muutkin 17.11.2015 9:12
      Tulos: +118 (130 ääntä)
      Mörri: Pistää kyllä oikeasti välillä miettimään mihin nämä ihmiset ne tukensa käyttävät (oma valinta toki), kun ei ruokaan ole varaa. Itse tajuan kyllä että näin opiskelijana en voi juuri mitään ylimääräistä ostaa – mutta koskaan ei ole tarvinnut keittää pelkkää riisiä ruoaksi. Kyllä ne rahat yllättäen vaan riittää kun ei käy ryyppäämässä joka viikonloppu. Sanoisin silti ehdottomasti että asumistuen pitäisi olla korkeampi. Vuokrat on nousseet huimasti, tuki ei. Ei mulla muuta. Ois se meinaan välillä ihan kiva ostaa esimerkiksi vaate tai käydä elokuvissa,joka ei kyllä näillä rahoilla onnistu
      Se on niin harmi, ettei kaikki ole sinä eivätkä sinun tilanteessasi. Jaksaa kerta toisensa jälkeen ärsyttää tällaiset "kun ei juuri minulla ollut vaikeaa niin miten voi muillakaan olla" -kommentit. Mistä sinä tiedät näistä ihmisistä ja heidän rahoistaan yhtään mitään? Entä jos hei eivät ryyppää ollenkaan, entä jos rahat menevät sairauden vuoksi lääkkeisiin ja ruokaan jää vähemmän? Entä jos heillä on kalliimpi asunto kuin sinulla, eikä halvempaan ole saanut vaihdettua vaikka hakee? Itseään ja elämäänsä ei todellakaan voi yleistää koskemaan kaikkia. Mieti vähän mitä kirjoitat.

      Lainaa

    42. Tulos: +84 (92 ääntä)
      Ymmärrän tuskan. Soijarouheella kun jatkat puolikin vuotta jokaista ruokalajiketta, alkaa sen maku vituttamaan. Ei siitä kumimurskasta saa hyvää vaikka sen uppopaistais rasvalla ja Gordon Ramsey maustaisi koko muhjun. Mutta pakko se oli, kun alle 300 euron vuokraisesta solukämpästä ja pakollisesta bussikortista kun joka kuukausi oli maksut suoritettu, loppukuukauden kaikkiin menoeriin tuista jäi ruhtinaallinen 130 euroa. Eli katos ville pirua, housut rätkes ja sinne katosi neljännes ruokabudjetista. Ai kirja kurssille? Humps sanoi tilin saldo, vielä on kakskymppiä kuukauden ruokiin. Joka kesä töistä sai parsittua säästöjä pari tonnia, ja joka kevät tilin saldo oli nolla. Koska ei sillä saatanan soijarouheella elä, ilman että pää hajoaa. Välillä on pakko saada pihvi. Nimimerkillä huhheijaa ja mitä helvettiä tällä rahalla tekisikään, kun opintotukihakemus evättiin ja tipahdin toimeentulotuen piiriin, nyt käteen jää kuussa 400 euroa enemmän. Ei tarvitse joka kerta kauppaan mennessään ensin katsoa tilille että onkos minulla varaa käydäkkään tuolla kaupassa. Vaikka olin opintotyötä kirjoittamassa ja koulusta ulospotkaisu oli edessä, stressiä oli vähemmän kuin vuosiin sitä ennen.

      Lainaa

    43. Tulos: -137 (145 ääntä)
      Töistä saa rahaa, tommoset sietäski kuolla nälkään.

      Lainaa

    44. Tulos: -19 (53 ääntä)
      Kyllä opintotuella voi pärjätä, jos asuu esim. opiskelijakämpässä jossa vuokra on erittäin alhainen. Tottahan se on että eri asia yksityisillä markkinoilla pk-seudulla...

      Lainaa

    45. Käyttäjä 17.11.2015 9:50
      Tulos: +66 (78 ääntä)
      On olemassa halvempiakin ruokia kuin valmismaksalaatikko ja -hernekeitto (oletan ettei Sanni ole itse valmistanut niitä ainaisia samoja). Makaronikaan ei ole oikein kannattavaa, koska ei pidä nälkää, eikä muutenkaan juuri ravitse. Vanhemmat, opettakaa lapsenne kokkaamaan ennen kuin joutuvat omilleen! Tai Tepahan se voi opettaa... Hyvältähän tuo kaalikeitto kuulostaa, kun saisi vielä vähän proteiinia ja rasvaa sekaan. Kaali, sipuli ja juurekset ovat halpoja tähän aikaan vuodesta. Ostaa öljypullon silloin kun on edes vähän rahaa, niin siitä riittää pitkäksi aikaa. Yksi hyvä keino on laskea, paljonko energiaa ja täyttävyyttä ostamastaan ruuasta saa käyttämäänsä euroa kohti - täten se öljypullo on yksi kannattavimpia ostoksia. Tiedän, että joillakin on tosi tiukkaa ja rahat eivät vaan riitä, vaikka kuinka pihistelisi. Mutta väitän, että OSA nykyisistä ikityhjätaskuista voisi elellä suht mukavasti ja jopa terveellisesti, jos opettelisivat itse tekemään ruokaa taloudellisesti ja hyödyntämään sitä mitä milloinkin halvalla saa.

      Lainaa

    46. Tulos: +42 (42 ääntä)
      Opintotuki on sama riippumatta siitä opiskeleeko Iisalmessa vai pääkaupunkiseudulla. Ja pääkaupunkiseudulla ei ole halpoja opiskelijasoluja kaikille. Ei kukaan väitä että opintotuella pitäisi saada yksiö Ullanlinnasta. Mutta kun lähiössä solussa asuessa vuokran ja bussilipun jälkeen kaikkiin laskuihin ja muihin menoihin jää se 200-400e. Jos nostaa lainaa.

      Lainaa

    47. Mark Spenser 17.11.2015 10:09
      Tulos: +51 (61 ääntä)
      Tepan reseptissä lisättiin vittua koko ajan. Voi olla että sen takia menee pakki sekaisin. Vittua ei saa lisätä liikaa, se on vain mauste.

      Lainaa

    48. Tulos: +27 (47 ääntä)
      Riisiä ketsupilla. Ketsuppia riisillä. Miksi? D:

      Lainaa

    49. Tulos: +58 (68 ääntä)
      Vittuliemikuutio. Kuvottava mielikuva.

      Lainaa

    50. Tulos: -47 (77 ääntä)
      Alle eurollahan saa kaupasta vaikka mitä? Esimerkiksi nuudelit ei maksa montaakaa senttiä, sit ne valmispussiruuat ja -keitot maksaa korkeintaan puoltoista euroo, mut saa niitä halvemmallaki. Säilykkeet on halpoja. Halvimmat herkkusienisäilykkeetki maksaa 80 senttiä, niitä voi sitte laittaa makarooniin ihan hyvin. Ne valkosipuliyrttivoipatongitki maksaa 80 senttiä kappale (jotain vähä päälle euro jos ostaa kahen kappaleen pussin). Suurinta osaa kasviksista/vihanneksistaki voi kasvattaa uudelleen ihan kotona niistä jämäpaloista... Toki jos haluaa terveellistä tai laihduttavaa ruokaa niin se nyt on valitettavasti vähä varakkaampien luxury, mutta ei pienipalkkaisenakaa nyt aivan nälkään tartte sentään kuolla.

      Lainaa

    51. Tulos: -53 (77 ääntä)
      Ryyppäisivät vähemmän, niin riittäisi rahatkin paremmin...

      Lainaa

    52. Tulos: +16 (26 ääntä)
      Nyt nauroin enemmä ku pitkään aikaan :D joku laittakaa Tepan yhteystiedot ja tarjoan hänelle kunnon aterian!

      Lainaa

    53. Tulos: -46 (58 ääntä)
      Valivalivali.

      Lainaa

    54. Tulos: -18 (68 ääntä)
      K.: Viimeinen kuva pitäisi näyttää niille Herra Pakolaisille, jotka valittavat että ilmainen ruoka on mautonta.
      Korjaus: turvapaikkashoppaajille.

      Lainaa

    55. Tulos: +53 (59 ääntä)
      Mörri: Pistää kyllä oikeasti välillä miettimään mihin nämä ihmiset ne tukensa käyttävät (oma valinta toki), kun ei ruokaan ole varaa. Itse tajuan kyllä että näin opiskelijana en voi juuri mitään ylimääräistä ostaa – mutta koskaan ei ole tarvinnut keittää pelkkää riisiä ruoaksi. Kyllä ne rahat yllättäen vaan riittää kun ei käy ryyppäämässä joka viikonloppu. Sanoisin silti ehdottomasti että asumistuen pitäisi olla korkeampi. Vuokrat on nousseet huimasti, tuki ei. Ei mulla muuta. Ois se meinaan välillä ihan kiva ostaa esimerkiksi vaate tai käydä elokuvissa,joka ei kyllä näillä rahoilla onnistu
      koskaan kuullut siitä, että joillakin aloilla pitää maksaa itse kuluttamansa materiaalit? esim. tekstiili puolella. Ja kaikkien iskät ja äiskät ei auta lastaan pahan paikan tullen. Itse syön kunnon ruokaa vain koululla, ja ostan paljon kuiva muonia ja niiden kylkeen kanaa tai muuta lihaa. ja kaikki eivät myöskään asu opiskelija asunnossa vaan vuokra-asunnossa jossa korkeampi vuokra ja vesi ja sähkö ei välttis kuulu siihe vuokraa ollenkaan...

      Lainaa

    56. Tulos: +72 (80 ääntä)
      Peku: No mutta vau, kävelit neljä kilometriä? Lähinnä tulee mieleen kysymys että kulkeeko joku oikeasti neljän kilometrin matkan bussilla? Ei se bussin skippaaminen tuollaisen matkan kyseessä ollessa mitenkään pihiä ole, jos ei tuota matkaa viitsi kävellä ja käyttää rahaa bussikorttiin, sitä on jumalattoman vetelä ja laiska. Ei mulla muuta.
      Ainakin mun oma aika on sen verran kallista, että valkkaan kyllä nopeamman keinon kulkea se 4km kuin kävellen. Tai vaikkapa vain 2km. Mikä ihme olet kertomaan miten ihmisten pitäisi tehdä. Jumalattoman veteläksi tai laiskaksi se ei ketään tee jos arvottaa asiat eri tavalla kuin sinä.

      Lainaa

    57. yli opisto hörho 17.11.2015 11:30
      Tulos: +4 (36 ääntä)
      Ketsuppia riisiin? Hyihyi.

      Lainaa

    58. yli opisto hörho 17.11.2015 11:45
      Tulos: +47 (53 ääntä)
      kkyhg: Höpö höpö. Kukaan Suomessa ei oikeesti elä noin kun yllä olevissa kuvissa, jos ei ihan itse ole niin valinnut tehdä. Opintituki on 430e/kk + laina 400e/kk + toimeentulotuki riippuen vuokrasi hinnasta. Myös työtön (olettaen yllä mainittu raha “työkkäristä”, TE-toimisto ei maksa rahaa kenellekään btw) saa lähemmäksi tonnin kuussa käteen. Josei dokaa niitä rahoja tai elä leveesti kunnes rahat loppuu, niin tässä maasssa ei kukaan ole noin köyhä oikeasti. Ja kyllä tiedän tämän omasta kokemusta, niin opiskelijana, työttömänä, kun töissä sosiaalialalla.
      On kyllä sanottava että silloin kun minä olin opintotuella niin en saanut soskusta yhtään mitään. Paitsi kesäkuukausina jos ja kun ei saanut töitä. Ja silloinkin toimeentulotukea tuli vasta kun oli vuoden opintolaina nostettu kokonaisuudessaan, mikä tietysti lisää sitä lainamäärää. Lisäksi opintolainaa en saanut ns. kuukausittain, vaan se tuli nostettavaksi syyskuussa ja sieltä piti sitten tarvittava määrä nostaa itse tilille kun siltä tuntui (50e oli nostomaksu). En yhtään ihmettele jos ihmiset eivät halua lainaa edes ottaa, ellei ole ihan pakko. Opinnot jos syystä tai toisesta myöhästyy niin huonolla tuurilla joudut sitä vielä lisääkin ottamaan, ja kaikkihan on siinä tapauksessa itsesi maksettava. Oletat että opiskelijat saavat tukia tonnilla kuussa, mutta en ole kyllä itse sellaisesta kuullut ikinä. Itse kitkuttelin sillä opintotuella pelkästään ensimmäisen opiskeluvuoden, kun en olisi halunnut ottaa lainaa. Myöhemmin oli vain pakko, 440e/kk on aika surkea summa jos asut vuokra-asunnossa. Ota myös huomioon että jos olet alaikäisenä opiskelemassa, niin vanhempiesi tulot vaikuttavat opintotuen määrään.

      Lainaa

    59. Tulos: +10 (32 ääntä)
      Ja nyt teille opintotukia käyttäville tiedoksi, paljonko vanhempanne tienaa vuodessa? Mä en saanu opintotukea yhtään, koska porukat tienas liikaa ja vuokralle ei voinu muuttaa, kun tukia ei saa mistään. KELA sentään myönsi bussikorttiin rahat(42€/kk)ei siinä paljoa juhlittu kyllä.

      Lainaa

    60. Tulos: +18 (22 ääntä)
      Itsehän tein AMK:n aikana todella paljon hommia ja harrastin pientä autojobbausta, jolloin oli varaa pitää ihan ok autoja kierrossa ja ajaa niillä kouluun, sekä syödä kunnolla niin koulussa, töissä kuin kotonakin. Miinuspuolena oli se, etten saanut sitten minkäänlaisia tukia ja välillä oli vähän kiirettä, mutta mielummin näin kuin ilman ruokaa. Esimerkiksi kerran ajelin reilun 12 tunnin yövuoron jälkeen kouluun tekemään labroja puoleksi päiväksi ja siitä sitten kotiin unille ja uuteen yövuoroon.

      Lainaa

    61. Tulos: +59 (63 ääntä)
      Mörri: Pistää kyllä oikeasti välillä miettimään mihin nämä ihmiset ne tukensa käyttävät (oma valinta toki), kun ei ruokaan ole varaa. Itse tajuan kyllä että näin opiskelijana en voi juuri mitään ylimääräistä ostaa – mutta koskaan ei ole tarvinnut keittää pelkkää riisiä ruoaksi. Kyllä ne rahat yllättäen vaan riittää kun ei käy ryyppäämässä joka viikonloppu. Sanoisin silti ehdottomasti että asumistuen pitäisi olla korkeampi. Vuokrat on nousseet huimasti, tuki ei. Ei mulla muuta. Ois se meinaan välillä ihan kiva ostaa esimerkiksi vaate tai käydä elokuvissa,joka ei kyllä näillä rahoilla onnistu
      Ei meikälläkään opiskelijana mikään hätä ollut, kun sai lainaa ja laitoksesta lämpimän ruuan päivittäin. Voitaisko lopettaa syyllistäminen, sillä harva niitä rahojaan viinaan pistää ja jos pistää, oisko vaikka siksi kun elämä kusee köyhänä? Itse en juo, polta, enkä syö edes lihaa ja silti loppukuusta syön pelkkää makaroonia. Opintolainaa ja laskut pitää maksaa, siihen se menee. Puhumattakaan, ettyä ruoka jo itsessään on saatanan kallista.

      Lainaa

    62. Tulos: +38 (44 ääntä)
      Mäsä: Korkeampi asumistuki = korkeammat vuokrat.
      Asumistuen katto on kuitenkin sen verran alhainen, että vaikka asuisi miljoonakartanosta, Kela maksaa korkeintaan sen about kolmesataa kuussa. Esim Helsingissä tai Tampereen keskustassa 300 ei riitä edes yksiöön.

      Lainaa

    63. Suosittelen riisin kaveriksi voita 17.11.2015 13:20
      Tulos: +42 (42 ääntä)
      Mörri: Pistää kyllä oikeasti välillä miettimään mihin nämä ihmiset ne tukensa käyttävät (oma valinta toki), kun ei ruokaan ole varaa. Itse tajuan kyllä että näin opiskelijana en voi juuri mitään ylimääräistä ostaa – mutta koskaan ei ole tarvinnut keittää pelkkää riisiä ruoaksi. Kyllä ne rahat yllättäen vaan riittää kun ei käy ryyppäämässä joka viikonloppu. Sanoisin silti ehdottomasti että asumistuen pitäisi olla korkeampi. Vuokrat on nousseet huimasti, tuki ei. Ei mulla muuta. Ois se meinaan välillä ihan kiva ostaa esimerkiksi vaate tai käydä elokuvissa,joka ei kyllä näillä rahoilla onnistu
      Rahat luultavasti menevät vuokraan. Itse asun varmaan Helsingin halvimmassa asunnossa ja silti vuokran jälkeen jää opintotuesta käteen 20€/kk. Siltä varalta, että joku aikoo neuvoa minua hankkimaan kämppiksen/muuttamaan soluun: ihan hyvin tässä pärjäilen, en valita vaan kerron omasta tilanteestani esimerkinomaisesti. Tässä kohtaa olisi luontevaa neuvoa näitä riisin puputtajia hankkimaan työpaikka. Mutt kun ei sitä työpaikkaa noin vain hankita, minkä lisäksi on olemassa työkyvyttömiä ihmisiä. Aika moni syö riisiä ketsupilla (itse suosittelen kokeilemaan voita ketsupin sijasta), koska vuokrat ja muutenkin elinkustannukset ovat korkeat ja tuet matalia. Hauskaa päivää kaikille riippumatta siitä, elättekö köyhyysrajan ylä- vai alapuolella.
      Mörri: Pistää kyllä oikeasti välillä miettimään mihin nämä ihmiset ne tukensa käyttävät (oma valinta toki), kun ei ruokaan ole varaa. Itse tajuan kyllä että näin opiskelijana en voi juuri mitään ylimääräistä ostaa – mutta koskaan ei ole tarvinnut keittää pelkkää riisiä ruoaksi. Kyllä ne rahat yllättäen vaan riittää kun ei käy ryyppäämässä joka viikonloppu. Sanoisin silti ehdottomasti että asumistuen pitäisi olla korkeampi. Vuokrat on nousseet huimasti, tuki ei. Ei mulla muuta. Ois se meinaan välillä ihan kiva ostaa esimerkiksi vaate tai käydä elokuvissa,joka ei kyllä näillä rahoilla onnistu
      Mörri: Pistää kyllä oikeasti välillä miettimään mihin nämä ihmiset ne tukensa käyttävät (oma valinta toki), kun ei ruokaan ole varaa. Itse tajuan kyllä että näin opiskelijana en voi juuri mitään ylimääräistä ostaa – mutta koskaan ei ole tarvinnut keittää pelkkää riisiä ruoaksi. Kyllä ne rahat yllättäen vaan riittää kun ei käy ryyppäämässä joka viikonloppu. Sanoisin silti ehdottomasti että asumistuen pitäisi olla korkeampi. Vuokrat on nousseet huimasti, tuki ei. Ei mulla muuta. Ois se meinaan välillä ihan kiva ostaa esimerkiksi vaate tai käydä elokuvissa,joka ei kyllä näillä rahoilla onnistu
      Rahat luultavasti menevät vuokraan ja sähkölaskuun ja vakuutuksiin yms (joskus sellaiseen hurvitteluun kuin talvikenkien ostaminen tai hammaslääkärilaskun maksaminen). Asun itse luultavasti Helsingin halvimmassa asunnossa, mutta opintotuestaa jää silti vuokran jälkeen käteen 20€/kk. Siltä varalta, että joku aikoo ehdottaa kämppiksen hankkimista tai soluun muuttamista: en valita vaan käytän vain omaa tilannettani esimerkkinä, pärjäilen ihan hyvin. Tässä kohtaa tuntuisi varmaan luontevalta ehdottaa riisin puputtajille töihin menemistä, mutta kun töihin ei noin vaan mennä. Aika monilla aloilla opiskelu on täyspäiväistä ja sitten on tietysti olemassa paljon työkyvyttömiä ihmisiä. Opintotuki on elinkustannuksiin nähden matala. Hauskaa päivää kaikille tasavertaisesti riippumatta siitä, elättekö köyhyysrajan ylä- vai alapuolella.

      Lainaa

    64. Tulos: +35 (37 ääntä)
      kkyhg: Höpö höpö. Kukaan Suomessa ei oikeesti elä noin kun yllä olevissa kuvissa, jos ei ihan itse ole niin valinnut tehdä. Opintituki on 430e/kk + laina 400e/kk + toimeentulotuki riippuen vuokrasi hinnasta. Myös työtön (olettaen yllä mainittu raha “työkkäristä”, TE-toimisto ei maksa rahaa kenellekään btw) saa lähemmäksi tonnin kuussa käteen. Josei dokaa niitä rahoja tai elä leveesti kunnes rahat loppuu, niin tässä maasssa ei kukaan ole noin köyhä oikeasti. Ja kyllä tiedän tämän omasta kokemusta, niin opiskelijana, työttömänä, kun töissä sosiaalialalla.
      Et oo vissiin yhtään kärryillä siitä mitä kerrot?! Opintotuki EI ole 430€/kk. Opintotuki sisältää opintorahan (~330€ korkeakouluopiskelijalla), asumislisän (max. ~200€) ja opintolainalle (400€) valtiontakauksen. Opintoraha ja asumislisä ovat suunnilleen tuon ~530€ ja siinä se asuminen on jo otettu huomioon. Sen lisäksi tuloksi lasketaan tuo opintolainan osuus. Käytännössä siis opiskelijan tuloiksi lasketaan ~930€/kk ja sen lasketaan riittävän. Sossusta ei siis saa opiskeluaikana mitään (opiskelukuukausina), mikäli luottotiedot on kunnossa. Asumislisä vain on kuitenkin melko pieni suhteessa vuokriin. Eli opiskelijan on tehtävä töitä tai nostettava tuo laina. Mutta kyllä tuolla jo pärjää. Ylimääräistä ei kamalasti kyllä tehdä, mutta josko järkevänä sitten laittelee kesäduuneista sivuun, niin kaipa niitä sitten piisaa talven varallekin hieman.

      Lainaa

    65. Tulos: +16 (22 ääntä)
      Sami: Ja nyt teille opintotukia käyttäville tiedoksi, paljonko vanhempanne tienaa vuodessa? Mä en saanu opintotukea yhtään, koska porukat tienas liikaa ja vuokralle ei voinu muuttaa, kun tukia ei saa mistään. KELA sentään myönsi bussikorttiin rahat(42€/kk)ei siinä paljoa juhlittu kyllä.
      Riippuu ihan iästäsi ja siitä minkä asteen oppilaitos on kyseessä. Korkeakoulussa vanhempien tuloilla ei ole mitään merkitystä missään vaiheessa.

      Lainaa

    66. Entinen opiskelija 17.11.2015 14:19
      Tulos: +23 (33 ääntä)
      Nyt on pakko ihmetellä ihmisten uusavuttomuutta. Kyllä pienelläkin rahalla ja vaivalla saa tehtyä hyvää ja täyttävää ruokaa. Kasvissosekeittoon riittää peruna ja porkkana, suola&pippuri ja jos ei ole mahdollisuutta esim. käyttää sauvasekoitinta niin keittää vaan tarpeeksi kauan, kyllä saa mössöksi lusikallakin. 10l keittoa muutamalla eurolla. Pizzapohjan tekeminen ei maksa sekään paljon (jauhot, öljy ja hiiva kirpaisee kerran, mutta saa tehtyä monta taikinaa!) ja täytteiksi voi rääpiä mitä vaan halpaa makkaraa, tonnikalaa, herkkusieniä, tomaattia, sipulia ja juustokaan ei ole välttämätöntä, mutta taas kertainvestointina (500g pala 3e) silloin kun tuet tullu. Ja opiskeluaikana tehtiin monesti kaverin kanssa ruokaa, pelillinen pizzaa ei maksa per naama paljoa, mutta täyttää (parikin täytettä riittää). Ja oli siis itselläkin loppukuusta nälkä ja tilillä 3e, mutta kun oli tehnyt pakkaseen alkukuusta jotain niin pärjäsi! :) Ja niinkun joku sanoikin niin pakastekasvikset on erittäin halpoja, niin ei tarvii pelkkää riisiä syödä..

      Lainaa

    67. Tulos: +35 (37 ääntä)
      Mörri: Pistää kyllä oikeasti välillä miettimään mihin nämä ihmiset ne tukensa käyttävät (oma valinta toki), kun ei ruokaan ole varaa. Itse tajuan kyllä että näin opiskelijana en voi juuri mitään ylimääräistä ostaa – mutta koskaan ei ole tarvinnut keittää pelkkää riisiä ruoaksi. Kyllä ne rahat yllättäen vaan riittää kun ei käy ryyppäämässä joka viikonloppu. Sanoisin silti ehdottomasti että asumistuen pitäisi olla korkeampi. Vuokrat on nousseet huimasti, tuki ei. Ei mulla muuta. Ois se meinaan välillä ihan kiva ostaa esimerkiksi vaate tai käydä elokuvissa,joka ei kyllä näillä rahoilla onnistu
      Yksinkertaista ja yksi ainut sana, kaksi kirjainta: YT. Olet töissä, tienaat vaikka sen 1800€/kk ja elät sen mukaan. Sinulla on auto osamaksulla, vähän turhan korkea vuokra kun homeasuntoa et halua sieltä hevon helevetin korvesta, kännykkä, netti, harrastuksia, ehkä parisuhde ja muksuja. Sitten ilmoitetaan, että töttöröö, tuli YT:t ja sinut potkittiin pellolle, onnea! Jos et ole liittynyt työttömyyskassaan, karu totuus ilmestyy jo yleensä parin kuun sisällä. Rahat ei riitä, kun aiemmin olet käyttänyt kuussa melkein koko tilin ja nyt pitäisi selvitä 1/3 tuista. Se on pienessä ajassa aika iso pudotus, että ehtisit ihmetellä taloustilanteesi uudestaan.

      Lainaa

    68. Tulos: +12 (14 ääntä)
      Entinen opiskelija: Nyt on pakko ihmetellä ihmisten uusavuttomuutta.
      Mulla esimerkiksi ei ekan opiskeluvuoden asunnossa ollut pakastinta, eikä hellaa... Mikro sentään kuulu vuokraan, keittolevyn ostin ite. Jääkaappikin piti ite ostaa... Ja tiskata vessassa. :D Mutta oli halpa vuokrakin. Ja tonnikalan koin kyllä harvinaiseksi herkuksi opiskeluaikana, kun ei se kovin halpaa kuitenkaan ole. Eikä tullut mieleenkään että oisin montaa kertaa kuussa syönyt koulussa, vaikka ateria ois terveellisempi ja monipuolisempi ollut. Siis siihen hintaan todellakin koko rahan arvoinen. Se vaan ois tarkottanut sitä että sitten en söisi koulun jälkeen enää ainakaan loppukuusta varmaan edes sitä riisiä. Mä tosin jätin lainan nostamatta ja kituutin pelkällä asumislisällä ja opintotuella ekat kaksi vuotta (joiden välisen kesän olin töissä eri paikkakunnalla). Kesätöistä kyllä säästin sen minkä pystyin, joten kakkosvuoden talven selvisin hieman ykkösvuotta paremmin. Sen jälkeen onneksi sain opiskelupaikkakunnalta töitä, joita sain jatkaa opiskelun ohessa (ja pääsin maksamaan tukia takas).

      Lainaa

    69. Tulos: -10 (18 ääntä)
      Aliiine: Jos Tepa kirjoittaisi kokonaisen reseptikirjan, lukisin sen kannesta kanteen.
      entäs sitten välissä olevat sivut...

      Lainaa

    70. Tulos: +41 (45 ääntä)
      Litton: Alle eurollahan saa kaupasta vaikka mitä? Esimerkiksi nuudelit ei maksa montaakaa senttiä, sit ne valmispussiruuat ja -keitot maksaa korkeintaan puoltoista euroo, mut saa niitä halvemmallaki. Säilykkeet on halpoja. Halvimmat herkkusienisäilykkeetki maksaa 80 senttiä, niitä voi sitte laittaa makarooniin ihan hyvin. Ne valkosipuliyrttivoipatongitki maksaa 80 senttiä kappale (jotain vähä päälle euro jos ostaa kahen kappaleen pussin). Suurinta osaa kasviksista/vihanneksistaki voi kasvattaa uudelleen ihan kotona niistä jämäpaloista… Toki jos haluaa terveellistä tai laihduttavaa ruokaa niin se nyt on valitettavasti vähä varakkaampien luxury, mutta ei pienipalkkaisenakaa nyt aivan nälkään tartte sentään kuolla.
      Nuudelipussin hinnalla saa 2kg makarooneja. Ei muulla muuta.

      Lainaa

    71. Ex-Opiskelija 17.11.2015 16:45
      Tulos: +27 (33 ääntä)
      ADASCASD!!?? :D :D Opiskelijana varaa pitää autoa mitä hemmettiä? :D Ite ku olin opiskelija, ni autosta pysty korkeintaan haaveilemaan. Vuokra söi lähes kaikki rahat, loput meni ruokaan. Vaatteet hommattiin lähinnä pyytämällä joulu ja synttärilahjaks. Ajatus siitä et ois ollu joku auto vielä siinä, ni hahhah. Ois ollu varaa pelkkään bensaankaan vaikka joku muu olis maksanu kaiken muun autosta.
      vatuiksmän: Mörri, no minä en ole baareissa käynyt herran aikoihin – tokikin olisin voinut vetää vielä tiukempaa linjaa mutta aika laimeat huvit on tähänkin mennessä ollut. Mutta ei se paljon rälläämistä tarvitse, kun auto kosahtaa ihan kunnolla niin siitä tulee äkkiä yllättävän kallis reissu. Joten kyllä tässä on käynyt mielessä että imeskelenkö viimeisiä voikukanlehtiä tienpientareelta vai käynkö hakemassa teurastamolta teurasjätettä että selviän loppukuun…

      Lainaa

    72. Tulos: -16 (26 ääntä)
      aamu: niin siis se käveli 4km ettei tarvinnu käyttää seutulippua asuen vissiin siis jossain kaupungin rajalla…
      Ihan sama missä se sen neljä kilometriä käveli, sitä luulisi moisen olevan itsestään selvää.

      Lainaa

    73. Tulos: +10 (10 ääntä)
      MrT: Saattaahan se matka olla esim 15 kilometriä, joista 11 kilometriä Helsingin puolella ja loput neljä Espoon puolella. Seutulippu maksaa kuukaudessa n. 100 euroa. Jos ostaa pelkän Helsingin sisäisen lipun ja kävelee Espoon puolella sen neljä kilometriä, säästää 50 euroa.
      Tosin opiskelijalle on sentään 50% alennus, mutta onhan se 50 euroakin tuplasti enemmän kuin 25e. Mutta jos on pienituloinen jostain muusta syystä, niin kyllä se melkein satasen seutulippu kuussa kirpaisee. Ja 6 vuotta sitten se oli jotain päälle 80e, nyt jo 98,50e. Kaikki on kallistunu.

      Lainaa

    74. Data Scientist 17.11.2015 17:23
      Tulos: -43 (59 ääntä)
      Mörri: Pistää kyllä oikeasti välillä miettimään mihin nämä ihmiset ne tukensa käyttävät (oma valinta toki), kun ei ruokaan ole varaa. Itse tajuan kyllä että näin opiskelijana en voi juuri mitään ylimääräistä ostaa – mutta koskaan ei ole tarvinnut keittää pelkkää riisiä ruoaksi. Kyllä ne rahat yllättäen vaan riittää kun ei käy ryyppäämässä joka viikonloppu. Sanoisin silti ehdottomasti että asumistuen pitäisi olla korkeampi. Vuokrat on nousseet huimasti, tuki ei. Ei mulla muuta. Ois se meinaan välillä ihan kiva ostaa esimerkiksi vaate tai käydä elokuvissa,joka ei kyllä näillä rahoilla onnistu
      Ei tarvita yhtään lisää asumistukea. Ei sossun elättejä tarvitse asuttaaa Suomen kalleimmilla premium-alueilla, vaan heitä voi kannustaa muuttamaan havelmpaan. Esimerkiksi Varkaudesta, Kouvolasta ja Forssasta sekä Asikkalasta saa yksiön alle 300 euron kuukausivuokralla. Sinne vaan Helsingistä, niin loppuu rahahuolet. Opikiskeluaikanakin voi asua solussa. Jos on niin prinsessa, ettei soluhuone kelpaa, niin sitten pitää kärsiä.

      Lainaa

    75. Tulos: +12 (18 ääntä)
      Petkele: Nuudelipussin hinnalla saa 2kg makarooneja. Ei muulla muuta.
      en lisänny tohon listaan makaroneja ja riisejä koska alkuperäsessä päivityksessä ne oli jo mainittukki, ja kyseinen henkilö valitti kyllästyneensä niihin :D

      Lainaa

    76. Tulos: -46 (58 ääntä)
      Sweeney Todd: Ne tuet on kyllä sen verran kuppaasia, että jos tulee yxkin ylimääräänen meno niin saa alkaa miettiä, että millä sitä mahtaa loppukuun elää täs.
      Menkää töihin älkääkä marisko, suomalaisiin on iskostunut outo käsitys että kaikki pitää saada ilmaiseksi.

      Lainaa

    77. Tulos: -7 (39 ääntä)
      Eikö näillä ihmisillä ole mitään käsitystä miten rahaa jaotellaan koko kuukaudelle? Jos tiedät saavasi x määrän rahaa kuussa josta määrä y on ruokaan, mitä siinä on vaikeaa jakaa tämä summa vaikka jokaiselle viikolle ja käydä sillä ruokakaupassa kerran viikossa tarkan budjetoidun listan kanssa? Eikä tarvi itkeä fb että pitää syödä pelkkää makaronia mausteitta

      Lainaa

    78. Tulos: -6 (12 ääntä)
      Onko Tepa miehen nimi??? :D

      Lainaa

    79. Tulos: +17 (17 ääntä)
      Litton: en lisänny tohon listaan makaroneja ja riisejä koska alkuperäsessä päivityksessä ne oli jo mainittukki, ja kyseinen henkilö valitti kyllästyneensä niihin
      Niinpä tietysti. Yritin jopa etsiä tekstistäsi sanaa tonnikala se kun on tunnetusti "halpaa opiskelija safkaa", mutta en onneksi löytänyt. :)

      Lainaa

    80. Tulos: -11 (33 ääntä)
      Mörri: Sanoisin silti ehdottomasti että asumistuen pitäisi olla korkeampi. Vuokrat on nousseet huimasti, tuki ei. Ei mulla muuta. Ois se meinaan välillä ihan kiva ostaa esimerkiksi vaate tai käydä elokuvissa,joka ei kyllä näillä rahoilla onnistu
      Se on opintoTUKI, sillä ei ole tarkoitus kustantaa elintasoa.

      Lainaa

    81. Makaroonia voilla 17.11.2015 19:22
      Tulos: +14 (14 ääntä)
      Kiitos resepteistä! Koitan heti huomenna perunaporkkanamössöä :) näillä päästään taas pitkälle.

      Lainaa

    82. Tulos: -33 (61 ääntä)
      Mulla on vinkki: kenkälakkia naamaan, paperit roskiin ja ekalla bussilla Tornioon. Varmasti saa hyvää ruokaa, ei mitään sellaista jota voi antaa vain koirille ja naisille!

      Lainaa

    83. Tulos: +30 (32 ääntä)
      kkyhg: Höpö höpö. Kukaan Suomessa ei oikeesti elä noin kun yllä olevissa kuvissa, jos ei ihan itse ole niin valinnut tehdä. Opintituki on 430e/kk + laina 400e/kk + toimeentulotuki riippuen vuokrasi hinnasta. Myös työtön (olettaen yllä mainittu raha “työkkäristä”, TE-toimisto ei maksa rahaa kenellekään btw) saa lähemmäksi tonnin kuussa käteen. Josei dokaa niitä rahoja tai elä leveesti kunnes rahat loppuu, niin tässä maasssa ei kukaan ole noin köyhä oikeasti. Ja kyllä tiedän tämän omasta kokemusta, niin opiskelijana, työttömänä, kun töissä sosiaalialalla.
      Tervetuloa tänne opiskelijakämpille etsimään niitä piiloteltuja rahatukkoja, jolla voisin elää halutessani leveästi. Keitän kahvit jos jotain löydät.

      Lainaa

    84. Tulos: +46 (46 ääntä)
      joo: Menkää töihin älkääkä marisko, suomalaisiin on iskostunut outo käsitys että kaikki pitää saada ilmaiseksi.
      Voi sitä töihinkin mennä eikä välttämättä kauheasti auta, tästä esim infoa: http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2015/11/17/tervetuloa-todellisuuteen/ Itse olen ollut töissä ns. nollasopimuksella: piti olla tavoitettavissa ja valmiina olemaan missä tahansa tunnin sisällä (vaikka sunnuntaiaamuna kello kuusi) -mutta silti töitä joillain viikoilla oli 10 tuntia tai ei ollenkaan. Tietysti hain koko ajan parempaa duunia, mutta ei sitä ihan heti löydy vaikka kandin paperit löytyykin. Löysin kunnon työpaikan vasta kun mieheni sanoi että ei halua katsella kun olen koko ajan stressaantunut ja huono-uninen, ja hän elättää koko perheen ilman kyselemisiä jotta saan hankkiutua eroon paskaduunista ja keskittyä kaikilla voimillani hakemaan kunnollista. Mitä tapahtuu porukoille joilla ei ole tuollaisia läheisiä joten ovat kaiken aikaa rahattomia, stressaantuneita ja puoliunessa?

      Lainaa

    85. Tulos: +40 (40 ääntä)
      Ex-Opiskelija: ADASCASD!!?? Opiskelijana varaa pitää autoa mitä hemmettiä? Ite ku olin opiskelija, ni autosta pysty korkeintaan haaveilemaan. Vuokra söi lähes kaikki rahat, loput meni ruokaan. Vaatteet hommattiin lähinnä pyytämällä joulu ja synttärilahjaks. Ajatus siitä et ois ollu joku auto vielä siinä, ni hahhah. Ois ollu varaa pelkkään bensaankaan vaikka joku muu olis maksanu kaiken muun autosta.
      Kaikki te opiskelijan autoa ihmettelevät, niin ajatelkaa sitä sillä tavalla, että siinä missä etelän kaupungeissa maksetaan korkeampaa vuokraa ja kuljetaan halvalla julkisilla (kyllä, kaupungeissa pääsee yleisesti ottaen vielä halvalla julkisilla JA ylipäätään ne julkiset edes kulkee joka paikkaan), niin syrjässä maksetaan sitä autoa, mopoa, mönkijää ynnä muuta menopeliä, koska muuten et pääse kulkemaan niitä välimatkoja. Vuokrat on puolestaan matalammat. Tämä on ainakin oma elämänkokemukseni itärajalta lounaiseen Suomeen muuttaneena opiskelijana; autosta luovuin mutta vuokra pomppasi.

      Lainaa

    86. Tulos: +3 (29 ääntä)
      Pakolaiset pistäisivät pystyyn mielenosoituksen jos tällaista ruokaa saisivat eteensä..

      Lainaa

    87. Tulos: -22 (28 ääntä)
      Aurinko: Ja kohta joku tulee oikeasti kommetoimaan, kuinka nuo ovat onnekkaita kun heillä edes on ruokaa, koska “itse aikoinani en mitään tukia alistunut pyytämään ja söin pelkkiä kuusenkerkkiä ja ruohoa koko vuoden ja tein 12 tuntista työpäivää siinä sivussa lapsetkin vielä kasvatin niillä kuusenkerkillä ja ruoholla ja hyvin meni ja lapsistakin tuli melkein täysjärkisiä kansalaisia, ja nyt olen miljonääri kun säästin ja ahkerasti paiskin hommia ja koskaan mitään tukia keneltäkään en halunnut”
      Nääh... Itse en aikoinani tuhlannut tukiani ensimmäisenä viikonloppuna baarissa, joten oli loppukuustakin varaa syödä ihan oikeaa ruokaa.

      Lainaa

    88. Tulos: +14 (18 ääntä)
      kkyhg: Höpö höpö. Kukaan Suomessa ei oikeesti elä noin kun yllä olevissa kuvissa, jos ei ihan itse ole niin valinnut tehdä. Opintituki on 430e/kk + laina 400e/kk + toimeentulotuki riippuen vuokrasi hinnasta. Myös työtön (olettaen yllä mainittu raha “työkkäristä”, TE-toimisto ei maksa rahaa kenellekään btw) saa lähemmäksi tonnin kuussa käteen. Josei dokaa niitä rahoja tai elä leveesti kunnes rahat loppuu, niin tässä maasssa ei kukaan ole noin köyhä oikeasti. Ja kyllä tiedän tämän omasta kokemusta, niin opiskelijana, työttömänä, kun töissä sosiaalialalla.
      Jos saat 430 opintotukea ja 400 opintolainaa, et kyllä toimeentulotukea saa kuin erikoistapauksissa muutaman kympin. Ja jos vertaat työttömään, niin älä ota laskuihin tuota 400 lainaa. Työttömän ei tarvitse ottaa penniäkään lainaa. Ja jos työtön ei saa tarpeeksi, niin toimeentulotukea hakemalla saa vähintään sen, mitä opiskelija. Opiskelijalle olisi helpompaa, jos voisi pimeesti opiskella muka työttömänä, ja saisi täyden toimeentulotuen.

      Lainaa

    89. Tulos: +12 (16 ääntä)
      Opsikelijan asumistuki on pääsääntöisesti aina pienempi, kuin muiden kansalaisten asumistuki. Sekin on tietysti OK, koska eihän mikään ole ilmaista. Opiskelijat ei vaan tajua (äänestää).

      Lainaa

    90. Tulos: +24 (24 ääntä)
      Kitta: Asumistuen katto on kuitenkin sen verran alhainen, että vaikka asuisi miljoonakartanosta, Kela maksaa korkeintaan sen about kolmesataa kuussa. Esim Helsingissä tai Tampereen keskustassa 300 ei riitä edes yksiöön.
      Tähän on vielä hyvä muistuttaa, että opiskelija saa omaa spesiaalia asumistukea, joka on max 252€/kk.

      Lainaa

    91. vatuiksmän 18.11.2015 0:22
      Tulos: +2 (4 ääntä)
      Ex-Opiskelija: ADASCASD!!?? Opiskelijana varaa pitää autoa mitä hemmettiä? Ite ku olin opiskelija, ni autosta pysty korkeintaan haaveilemaan. Vuokra söi lähes kaikki rahat, loput meni ruokaan. Vaatteet hommattiin lähinnä pyytämällä joulu ja synttärilahjaks. Ajatus siitä et ois ollu joku auto vielä siinä, ni hahhah. Ois ollu varaa pelkkään bensaankaan vaikka joku muu olis maksanu kaiken muun autosta.
      Ai kato perhana, multa on mennyt ihan ohi että opiskelen!

      Lainaa

    92. Tulos: +18 (18 ääntä)
      Mörri: Itse toki puhuin näin opiskelijan näkökulmasta. En tiedä omasta elämäntilanteestasi, mutta onhan se sanomattakin selvää että jos on kuluja esim lapsista ja autosta, on tilanne paljon mutkikkaampi. Itse olen yksineläjä, en omista autoa ja nostan opintolainaa – kun on pakko. Yllättävistäkin menoista olen tähän mennessä selvinnyt (ilman riisiaterioita), mutta eihän sitä koskaan tiedä mitä voi käydä ehkä olen vain onnekas yksilö.
      Juu, oot onnekas ja oo kiitollinen siitä. Koskaaan ei voi tietää, mitä sattuu.Itse olen sairastunut vakavasti kerran opiskellessa ja kerran työttömänä. Opiskellessa akuutteihin sairasmenoihin meni kuussa 300 € ja työttömänä 600 € kahtena peräkkäisenä kuukautena. Toisin sanoen kuukauden tuet meni mukavasti sairaalalle ja lääkkeisiin.

      Lainaa

    93. Tulos: +15 (17 ääntä)
      Mörri: Pistää kyllä oikeasti välillä miettimään mihin nämä ihmiset ne tukensa käyttävät (oma valinta toki), kun ei ruokaan ole varaa. Itse tajuan kyllä että näin opiskelijana en voi juuri mitään ylimääräistä ostaa – mutta koskaan ei ole tarvinnut keittää pelkkää riisiä ruoaksi. Kyllä ne rahat yllättäen vaan riittää kun ei käy ryyppäämässä joka viikonloppu. Sanoisin silti ehdottomasti että asumistuen pitäisi olla korkeampi. Vuokrat on nousseet huimasti, tuki ei. Ei mulla muuta. Ois se meinaan välillä ihan kiva ostaa esimerkiksi vaate tai käydä elokuvissa,joka ei kyllä näillä rahoilla onnistu
      Eipä siinä muuta tarvita, jos vaikkapa haluaa ostaa talvitakin tai kengät, jotka pysyvät useamman vuoden hyvinä (mikä tulee halvemmaksi kuin uusien ostaminen joka vuosi). Siihen päälle vielä puhelimen hajoaminen tms yllättävä meno, niin ei se 480 euroa ihan riitä. Kaikki opiskelija eivät myöskään nostaa täyttä lainaa...

      Lainaa

    94. Tulos: +25 (29 ääntä)
      Eräillä kirjoittajista ei näköjään ole tietoa siitä, että opiskelijahan ei sitä toimeentulotukea saa - ellei kaikki laina ole jo nostettu ja kulutettu. Jokin siinä silti väärin menee, että tullaksesi toimeen on PAKKO ottaa lainaa pelkkään elämiseen, eihän näin muidenkaan tarvitse tehdä, kuin opiskelijoiden? (Pikavipit erikseen.) Oikein odottelen tätä päiväraha-kokeilua, vaikka opiskelijat taitavat senkin ulkopuolelle jäädä aikanaan, saadaan edelleen se 500 € kuukaudessa jolla sitten nikotellaan. Muistan kun aikanaan maaseudulla ihmettelin juuri sitä, mihin opiskelijat rahansa kuluttaa - toki tuesta silloinkin iso osa meni vuokraan, mutta toisin kuin nyt kaupungissa, maaseudulla oli töitä tarjolla (niin ihmeelliseltä kuin se kuulostaakin). Nyt menee koko opintoraha vuokraan ja vähän päällekin tarvitsisi olla, töitä tekee jos sattuu saamaan. Sillä sitten nitkutetaan ja yritetään välttää lisälainaa, joka kuitenkin on pakko nostaa. Viihteellä tulee käytyä ja harvoin, mutta järjestötoiminnasta saa onneksi ilmaiset juomaliput ja pääsee moneen paikkaan ilmaiseksi sisään. Kaukana on ne ihanat päivät kun duunia oli rahaa paloi milloin mihinkin, elelen toivossa että korkeakoulusta joskus työllistyy niin että saa lainat maksuun ja tarjoamaan sitten omille lapsille helpompaa opiskeluaikaa.

      Lainaa

    95. Tulos: -23 (31 ääntä)
      Mohdo: Eipä siinä muuta tarvita, jos vaikkapa haluaa ostaa talvitakin tai kengät, jotka pysyvät useamman vuoden hyvinä (mikä tulee halvemmaksi kuin uusien ostaminen joka vuosi). Siihen päälle vielä puhelimen hajoaminen tms yllättävä meno, niin ei se 480 euroa ihan riitä. Kaikki opiskelija eivät myöskään nostaa täyttä lainaa…
      Haluaa? Opiskelijan kannattaisi sisäistää kyllä mitä tarvitsee oikeasti ja mitä vain haluaa. Puhelimia saa muutamalla kympillä. Ja varmaan jokaisella on joku tuttu, jolla on joku ylimääräinen käytetty puhelin. Mutta eihän se toki varmaan käy, koska opiskelija HALUAA jonkun paremman. Ja se ettei opintolainaa nosta, on opiskelijan ihan oma valinta. Sen voi nostaa, se on tarjolla. Jos sen jättää käyttämättä, on aika turha vikistä ettei tuet piisaa.

      Lainaa

    96. Tulos: -4 (14 ääntä)
      jepjep: Tähän on vielä hyvä muistuttaa, että opiskelija saa omaa spesiaalia asumistukea, joka on max 252€/kk.
      Nimeltään asumisLISÄ. Joka on osa opintorahaa. Asumislisä on 80% vuokrasta, mutta maksimissaan 252€/kk. Tarkoittaa siis että se vuokra olisi tuossa tapauksessa ~318€.

      Lainaa

    97. Tulos: +21 (21 ääntä)
      Itse
      Mörri: Pistää kyllä oikeasti välillä miettimään mihin nämä ihmiset ne tukensa käyttävät (oma valinta toki), kun ei ruokaan ole varaa. Itse tajuan kyllä että näin opiskelijana en voi juuri mitään ylimääräistä ostaa – mutta koskaan ei ole tarvinnut keittää pelkkää riisiä ruoaksi. Kyllä ne rahat yllättäen vaan riittää kun ei käy ryyppäämässä joka viikonloppu. Sanoisin silti ehdottomasti että asumistuen pitäisi olla korkeampi. Vuokrat on nousseet huimasti, tuki ei. Ei mulla muuta. Ois se meinaan välillä ihan kiva ostaa esimerkiksi vaate tai käydä elokuvissa,joka ei kyllä näillä rahoilla onnistu
      Itsellänihän rahat menevät hyvin pitkälti lääkkeisiin ainakin alkuvuodesta, kun lääkekatto ei vielä ole kertynyt. Yhteensä noin 100e kuussa, korvausten jälkeen. Ja kyllä, tarvitsen lääkkeet selvitäkseni hengissä ja ollakseni syrjäytymättä. Eivät ole mitään masennuslääkkeitä. Sen lisäksi opiskelijana menee rahaa, yllättäen, opiskelumateriaaleihin. Kynät, kumit ja paperi eivät montaa ropoa kustanna, mutta annas olla, kun 200:n ihmisen kurssilla on pakollinen kurssikirja. Se tarkoittaa sitä, että joko olet muutamaa viikkoa ennen kurssin alkua koulun kirjaston jonossa ja kopioit kirjasta tarvittavat sivut (onneksi nykyään on älypuhelimet, eikä tarvitse käsin kopioida, niinkuin isäni kertoi tehneensä omana opiskeluaikanaan!) ennen parin viikon lainan päättymistä tai maksat (käytetystä) kirjasta hunajaa. Yleenä ei paljoa alle 20e:llä selviä. Kaiken huipuksi en ole teknisesti edes opiskelija, vaan kuntoutuja ja opintotuen sijasta saan kuntoutusrahaa, joka on suunnilleen saman suuruinen, hieman alle 500e. Siihen ei saa mitään lainoja päälle, eikä edes asumislisiä, koska asumiskuluni ovat viisi euroa, aivan oikein, viisi euroa alle omavastuun. Siinä sitten räknäilet rahoilla, voin kertoa, että paljon ei esimerkiksi tule opiskelijaruokailua käytettyä, koska se 2,60 yhdestä ateriasta on liian kallista. Kerran viikossa sallin itselleni sen juhlallisuuden, otan lautasen täyteen ja syön itseni ähkyyn hyppytunnilla. Ai niin, sossu ei muuten auta, koska asun avoliitossa toisen ihmisen kanssa ja tämä toinen ihminen käy hyvin pienituloisissa töissä. Sossu kuitenkin katsoo, että tämä toinen ihminen on velvollinen elättämään myös minut alle tonnin palkastaan. No, ei tässä onneksi nälkään kuole niin kauan, kun kaupoissa on bulkkiriisiä, aleja, hävikkiruokaa ja ikkunalaudalla on tilaa kasvattaa vaikkapa tomaatteja kesäisin. Kyllä tämä tästä!

      Lainaa

    98. Tulos: +19 (19 ääntä)
      Peku: No mutta vau, kävelit neljä kilometriä? Lähinnä tulee mieleen kysymys että kulkeeko joku oikeasti neljän kilometrin matkan bussilla? Ei se bussin skippaaminen tuollaisen matkan kyseessä ollessa mitenkään pihiä ole, jos ei tuota matkaa viitsi kävellä ja käyttää rahaa bussikorttiin, sitä on jumalattoman vetelä ja laiska. Ei mulla muuta.
      Kyllä kulkee. Enkä ole ainoa. Ja etenkin -30 pakkasella.

      Lainaa

    99. Tulos: +15 (15 ääntä)
      RouvaP: Nimeltään asumisLISÄ. Joka on osa opintorahaa. Asumislisä on 80% vuokrasta, mutta maksimissaan 252€/kk. Tarkoittaa siis että se vuokra olisi tuossa tapauksessa ~318€.
      Asumislisä on osa opintoTUKEA.

      Lainaa

    100. Tulos: +43 (45 ääntä)
      Musta on ihan sairasta ja epäinhimillistä, miten niin monen mielestä on ihan ok ja normaalia, että ihmiset joutuu miettimään sellasia asioita kuin "jos ostan halpaa makaronia, pärjään sillä viikon eikä mene paljoa rahaa" Ihan oikeesti? Eikö teidän mielestä myös opiskelijoiden ja muiden tuilla elävien pitäisi saada syödä terveellisesti ja monipuolisesti ilman, että sen takia joutuu stressaamaan rahasta? Eikö ihmisen pitäis voida elää niin, ettei joudu tarkasti laskemaan ja miettimään jokaista euroa, jonka saa? Ja ihan erityisesti opiskelijan, jolla on vähän muitakin stressinaiheita kuin vaan raha. Eikä kaikilla ole niitä mystisiä tuttuja joilla on vanhoja puhelimia tai koneita myynnissä aina kun tarvii (ja mitä jos tarviin uudet silmälasit? ne maksaa yli 400€ ilman kehyksiä). Kaikilla ei ole mitään sosiaalista verkostoa joka auttaa rahattomuuden aikana. Kaikilla ei oo henkisiä voimavaroja miettiä jatkuvasti, mihin tämän ja tuon euron pistän tässä kuussa. Ja minkä helvetin takia opiskelijan pitää aina tyytyä johonkin ö-luokan paskaan sen takia että on päättänyt opiskella jotakin alaa joka kiinnostaa? Tottakai on niitä lusmuja, jotka elää työttömyys- tai opintotuilla tyytyväisenä mitään tekemättä, oon itsekin tavannut pari sellaista, mutta... minkä takia kaikkia työttömiä/opiskelijoita pitää rangaista näiden elämäntapalusmujen olemassaolosta?

      Lainaa

    101. Tulos: +3 (7 ääntä)
      Hurmos: Asumislisä on osa opintoTUKEA.
      No aivan näin. Kiitos. :) Jo menee tässä termit sekaisin... :) Opintotuki = opintoraha + asumislisä + opintolainan valtiontakaus

      Lainaa

    102. Tulos: -2 (12 ääntä)
      Mörri: Tottapa tuo. Itselläni on myös opintolaina, ei pelkällä tuella kyllä mihinkään pääse. Se ehkä olisikin pitänyt mainita, että valtio oikeastaan pakottaa ottamaan opintolainan, ellei vanhemmilla ole varaa auttaa. Ei sillä tuella kukaan voi elää, epäilen että missään syrjemmässäkään. Opintolainankin kanssa täytyy pitää melko tiukkaa budjettia, itsellä se on onneksi tähän mennessä toiminut. Saa nähdä milloin itse istun riisilautasen äärellä
      ja ei varmasti pakota! ite en oo mitään opintolainaa ottanu, vanhemmat autto vähän, muttei mitään hirveitä määriä (n.20e/kk), muuten säästämällä ja opintotuella pärjäsin. silti ei ollu rahanpulaa.
      Mörri: Tottapa tuo. Itselläni on myös opintolaina, ei pelkällä tuella kyllä mihinkään pääse. Se ehkä olisikin pitänyt mainita, että valtio oikeastaan pakottaa ottamaan opintolainan, ellei vanhemmilla ole varaa auttaa. Ei sillä tuella kukaan voi elää, epäilen että missään syrjemmässäkään. Opintolainankin kanssa täytyy pitää melko tiukkaa budjettia, itsellä se on onneksi tähän mennessä toiminut. Saa nähdä milloin itse istun riisilautasen äärellä
      ei varmasti pakota! ite en oo koskaan ottanu mitään opintolainaa, vanhemmat autto vähän, ei hirveesti (n20e/kk), opintotukea sain vähän, silti ei oo ikinä ollu rahan pulaa. ite oon tosi hyvä säästämään, enkä toisten rahoja tarvii. pistän kaiken mahollisen säästöön pienemmästäkin määrästä. oon varmasti melkein yhtä pihi ku roope ankka.

      Lainaa

    103. Tulos: +10 (10 ääntä)
      sehän meni hyvin ^^ edellinen kommenttini.

      Lainaa

    104. TapioRautaWaara 18.11.2015 17:45
      Tulos: -2 (14 ääntä)
      vatuiksmän: Mörri, no minä en ole baareissa käynyt herran aikoihin – tokikin olisin voinut vetää vielä tiukempaa linjaa mutta aika laimeat huvit on tähänkin mennessä ollut. Mutta ei se paljon rälläämistä tarvitse, kun auto kosahtaa ihan kunnolla niin siitä tulee äkkiä yllättävän kallis reissu. Joten kyllä tässä on käynyt mielessä että imeskelenkö viimeisiä voikukanlehtiä tienpientareelta vai käynkö hakemassa teurastamolta teurasjätettä että selviän loppukuun…
      Ei helvetti. Kun auto kosahtaa?? Ootko ihan tosissas? Auto? I rest my case....

      Lainaa

    105. Tulos: +10 (12 ääntä)
      Mörri: Pistää kyllä oikeasti välillä miettimään mihin nämä ihmiset ne tukensa käyttävät (oma valinta toki), kun ei ruokaan ole varaa. Itse tajuan kyllä että näin opiskelijana en voi juuri mitään ylimääräistä ostaa – mutta koskaan ei ole tarvinnut keittää pelkkää riisiä ruoaksi. Kyllä ne rahat yllättäen vaan riittää kun ei käy ryyppäämässä joka viikonloppu. Sanoisin silti ehdottomasti että asumistuen pitäisi olla korkeampi. Vuokrat on nousseet huimasti, tuki ei. Ei mulla muuta. Ois se meinaan välillä ihan kiva ostaa esimerkiksi vaate tai käydä elokuvissa,joka ei kyllä näillä rahoilla onnistu
      Mulla jäi opintotuesta käteen 50€/kk; ei sillä paljoo elellä muuta ku makaroonilla ja ketsupilla.. Ja niin, olen täysin päihteetön, joten sitäki turha väittää että sinne ois rahat tollon mennyt. Opiskelijoiden tuet on naurettavan alhaalla, siitä syystä että jollain v*tun logiikalla Suomi päättää että sen pitää olla lainapohjainen; KUKAAN ei halua opiskelijana jo joutua lainakierteeseen, joka on melko todennäköinen kun miettii miten huonosti töitä nykyään saa, vaikka valmistuisikin koulusta; Kyllä tuolloin tuli huumorilla otettuu se, että jääkaapissa ei ruokaa ollut, ja eipä sitä vieläkään niin paljoo rahaa oo, että mihinkää ylimääräseen kovin usein ois varaa laittaa;

      Lainaa

    106. Mörökölli 18.11.2015 18:33
      Tulos: -18 (26 ääntä)
      ymmärrän: Opintotukihan on sama kaikkialla ja kaikilla, riippumatta missäpäin suomea asustaa. Vuokrat on esimerkiksi pk-seudulla pilvissä verraten johonkin pikkukaupunkiin itärajalla. Ei mulla olis helsingissä opiskelijana ikinä ollut varaa syödä, jos en olisi käynyt satunnaisesti duunissa ja saanut porukoilta apua. Vuokran jälkeen jäi sähköön, puhelinlaskuun, nettiin, bussikorttiin ja vesilaskuun sekä muihin pakollisiin menoihin 40€ kuussa, tsing tsing! Eipä sillä olisi paljon syöty, edes sitä pelkkää riisiä.
      Pakkoko siellä PK-seudulla on opiskella jollei rahat riitä? On niitä hyviä kouluja muuallakin Suomessa.

      Lainaa

    107. Tulos: +18 (18 ääntä)
      kkyhg: Höpö höpö. Kukaan Suomessa ei oikeesti elä noin kun yllä olevissa kuvissa, jos ei ihan itse ole niin valinnut tehdä. Opintituki on 430e/kk + laina 400e/kk + toimeentulotuki riippuen vuokrasi hinnasta. Myös työtön (olettaen yllä mainittu raha “työkkäristä”, TE-toimisto ei maksa rahaa kenellekään btw) saa lähemmäksi tonnin kuussa käteen. Josei dokaa niitä rahoja tai elä leveesti kunnes rahat loppuu, niin tässä maasssa ei kukaan ole noin köyhä oikeasti. Ja kyllä tiedän tämän omasta kokemusta, niin opiskelijana, työttömänä, kun töissä sosiaalialalla.
      Työtön ei todellakaan saa liki tonnia kuukaudessa, otapa asioista selvää. Kelan maksama työmarkkinatuki on nettona 524 €/kk. Siitäpä kun makselet vuokran, sähkön, veden, kotivakuutuksen (tämäkin monissa vuokra-asunnoissa pakollinen nykyään), netin ja puhelimen, niin ei siitä paljon jää ruokaan. Toimeentulotuestakin aina huudellaan, mutta sitäkään et saa, jos menosi jäävät euronkaan plussan puolelle heidän laskukaavan mukaan. Että silleen.

      Lainaa

    108. Entinen opiskelija 18.11.2015 20:12
      Tulos: +18 (18 ääntä)
      Itse opiskelin tampereella, olen asunut omillani lukiosta asti ja voin sanoa että yksin opintotuella ei pärjää täällä niin helposti kuin jotkut teistä kuvittelevat. En saa apua vanhemmiltani, työttömiä kun ovat. Asuntojakaan ei voi vain valita, opiskelija-asuntoja joutuu jonottamaan, eikä silti välttämättä nappaa. Päihteetön olen enkä onistanut edes omaa tietokonetta koska siihen ei ollut varaa. Lukiossa kirjat söivät suurimman osan jääneestä tuesta vaikka käytettyjä tietysti suosinkin, joka jaksoon kun piti ostaa kirjat. Ammattikoulussa aloin käydä opintojen ohella töissä, siellä se onnistui hyvinkin kunnes tuli työharjoittelujaksot, jolloin tein pahimmillaan päivää 07.00 - 22.30, minkä lisäksi matkustin tunnin aamulla ja illalla vielä toisen jotta pääsin töihin ja kotiin. Heräsin siis viideltä ja pääsin nukkumaan joskus puolen yön jälkeen. Ei tuntunut työnteon tuoma 400-800 euroa siltä että se korvaisi yöunet. Viikonloppuisinkin tein töitä. Lisäksi joskus sai jännittää kesäisin miten saa yleensä maksettua vuokran kun ne kesätyötkin olivat aika kortilla. Opiskelijat tekevät täyttä päivää koulussa, se rangaistaan pakottamalla lainaan ja jotkut sen välttääkseen raatavat sen lisäksi töissä ja ne läksytkin pitäisi lukea joskus. Moniko työtön tekee niin paljon töitä lainattoman tukensa eteen?

      Lainaa

    109. Tulos: +4 (14 ääntä)
      kerro meillekin: Nyt on pakko kyllä pyytää vähän vinkkiä että miten sen teet? Ja minkälainen sun vuokra oikein on??
      Ite asun Hoasin solussa, lähiös, kävi tuuri et on mukavat kämppikset ja näin. Vuokra on huimat 211 € ja siihen kuuluu sähkö, vesi ja netti. Kaikki toimii todella hyvin mul ainakin, että jos hieman on valmis antaan periks nii pärjää. Maksan sit enää puhelinlaskun ja bussikortin viel päälle. Loput on sit ruokaan ja muihin huveihin. Ostan tosin kaikist halvimpii juttui kaupast ja käyn mones kaupas tsekkaamas tarjoukset jne. Ruuan suhteen kannattaa tehä isompii erii, että riittää moneks päiväks. Käyn vaan kerran kuussa oma kustanteisesti ulkona syömässä, mut juhlis tulee kyl si kans käytyy. Pitää vaan olla valmis luopuun muutamast asiast, nii hyvin pärjää. ^^

      Lainaa

    110. Tulos: +19 (19 ääntä)
      Data Scientist: Ei tarvita yhtään lisää asumistukea. Ei sossun elättejä tarvitse asuttaaa Suomen kalleimmilla premium-alueilla, vaan heitä voi kannustaa muuttamaan havelmpaan. Esimerkiksi Varkaudesta, Kouvolasta ja Forssasta sekä Asikkalasta saa yksiön alle 300 euron kuukausivuokralla. Sinne vaan Helsingistä, niin loppuu rahahuolet. Opikiskeluaikanakin voi asua solussa. Jos on niin prinsessa, ettei soluhuone kelpaa, niin sitten pitää kärsiä.
      Ja mitä sielä Kouvolassa, Forssassa ja Asikkalassa opiskelet... No Kouvolassa viel ehkä onkin joku koulu mutta noi muut... Ja työtä et suomessa saa ilman koulutusta.

      Lainaa

    111. Tulos: +6 (16 ääntä)
      Owava: Opiskelijoiden tuet on naurettavan alhaalla, siitä syystä että jollain v*tun logiikalla Suomi päättää että sen pitää olla lainapohjainen; KUKAAN ei halua opiskelijana jo joutua lainakierteeseen,
      Paskastihan ne asiat täällä Suomessa on kun saattaa joutua ottamaan opintolainan. Paremminhan ne asiat on siellä, jossa vanhemmat alkavat jo vauvan synnyttyä säästämään että se rääpäle saadaan joskus opiskelemaan. Yksi lukukausimaksu voi olla jotain ihan muuta kuin täällä koko nostettavissa oleva laina yhteensä.

      Lainaa

    112. Tulos: +1 (5 ääntä)
      dyykkaus ja/tai leipäjonot. Hyvää ruokaa saa, monipuolistakin.

      Lainaa

    113. Tulos: +8 (10 ääntä)
      Samaa ihmettelen kuin moni muukin kommentoija. Ei ne valmiseinekset niin kovin halpoja ole. Paljon halvemmalla pääsee kun tekee itse. Esim. jotkut purkkiherkkusienet on minusta oikeastaan aika kalliita siihen nähden, paljonko niistä saa energiaa. Tässä joitain oikeasti halpoja raaka-aineita (sesongin mukaan tietty): - perunat - porkkanat - kaali - lanttu - soijarouhe - linssit - herneet (kuivatut) Ja yllättävän paljon saa ilmaiseksi, toki vaivaa se vaatii: Mustikkaa, puolukkaa, vadelmia, karpaloita, sieniä, nokkosta, vuohenputkea, kalaa... Ainakin Turussa ylioppilaskylän ympäristössä kasvoi ties mitä syötävää; omenoita, luumuja, ruusunmarjoja, aronioita, eikä niitä kukaan poiminut ja sit opiskelijat valittivat nälkää tai kun ei ole varaa syödä terveellisesti. Ja joku vitsaili kuusenkerkistä. Mä käytän niitä oikeasti ruuaksi. Ovat perinteinen liharuokien mauste. Kerkistä saa myös hyvää teetä.

      Lainaa

    114. ideanikkari 21.11.2015 17:47
      Tulos: +10 (10 ääntä)
      Onko olemassa yhteisöjä, joissa "varakkaammat", esim. työssä käyvät ilmoittavat ylijäämäruuasta ym. tarpeellisesta, jota köyhät opiskelijat voisivat hakea? Esim. facebookissa? Siinä olisi antajaosapuolikin iloinen, kun saisi ennemmin antaa ne pian ylipäiväiset jääkaapin perältä jollekin tarvitsevalle, kuin että roskiin täytyisi heittää.

      Lainaa

    115. Tulos: +2 (4 ääntä)
      vatuiksmän: Mörri, no minä en ole baareissa käynyt herran aikoihin – tokikin olisin voinut vetää vielä tiukempaa linjaa mutta aika laimeat huvit on tähänkin mennessä ollut. Mutta ei se paljon rälläämistä tarvitse, kun auto kosahtaa ihan kunnolla niin siitä tulee äkkiä yllättävän kallis reissu. Joten kyllä tässä on käynyt mielessä että imeskelenkö viimeisiä voikukanlehtiä tienpientareelta vai käynkö hakemassa teurastamolta teurasjätettä että selviän loppukuun…
      Minne se työtön sillä omalla limusiinilla oikein ajelee?

      Lainaa

    116. Tulos: +8 (8 ääntä)
      Pöljä <span class="wp-smiley emoji emoji-smile" title=":)">:)</span> : Töihin mars ja loppuu valitus!
      Jeps ja siinäpä sitten makselet kelalle järjettömiä summia takaisin kun tienasit euron liikaa. Sen lisäksi että saa olla äärettömän tarkka siitä paljonko tienaa, ei kaikilla ole aikaa töille koulun ohella. Itse 16 vuotiaana saan vain asumislisän, joka on n. 200e/kk ja vuokrahan on se 400e/kk. Vuokran lisäksi pitäisi maksaa sähkö-,vesi- ja puhelinlaskut. Ja sen jälkeen arvuutella kuinka kauan elää pyhällä hengellä.

      Lainaa

    117. Tulos: +15 (15 ääntä)
      Saan nyt varmasti miinusta, mutta on vaan pakko muistuttaa että vaikka opintotuki on pieni summa rahaa elämiseen, niin mietitään mikä meno toisissa maissa on. Monissa Euroopan maissa, puhumattakaan Jenkeistä, korkeakouluopiskelu maksaa aivan järjettömiä summia vuodessa ja lisäksi elämiseen menevät kulut täytyy rahoittaa jollain. Suomessa taas sulle maksetaan 500€ kuussa että käyt ilmaista, maailmanlaajuisesti huipputason korkeakoulua :D Lisäksi jos kaipuu leveämpään elämään on suuri, voi nostaa valtion takaamaa opintolainaa josta Kela saattaa hyvittää jopa monta tonnia jos valmistut tavoiteajassa eli oikeasti teet siellä koulussa jotain. Tiedän että opiskelija on yksi köyhimmistä kansalaisista Suomessa mutta opiskelu on kuitenkin vain väliaikainen tila. Mä otan kyllä mielelläni viisi hunttia tilille kuussa ja suunnittelen sen käyttämisen järkevästi kuin maksaisin 30 000 euroa vuodessa että saan opiskella.

      Lainaa

    118. Tulos: +3 (3 ääntä)
      kurkku: Samaa ihmettelen kuin moni muukin kommentoija. Ei ne valmiseinekset niin kovin halpoja ole. Paljon halvemmalla pääsee kun tekee itse. Esim. jotkut purkkiherkkusienet on minusta oikeastaan aika kalliita siihen nähden, paljonko niistä saa energiaa. Tässä joitain oikeasti halpoja raaka-aineita (sesongin mukaan tietty): - perunat - porkkanat - kaali - lanttu - soijarouhe - linssit - herneet (kuivatut) Ja yllättävän paljon saa ilmaiseksi, toki vaivaa se vaatii: Mustikkaa, puolukkaa, vadelmia, karpaloita, sieniä, nokkosta, vuohenputkea, kalaa… Ainakin Turussa ylioppilaskylän ympäristössä kasvoi ties mitä syötävää; omenoita, luumuja, ruusunmarjoja, aronioita, eikä niitä kukaan poiminut ja sit opiskelijat valittivat nälkää tai kun ei ole varaa syödä terveellisesti. Ja joku vitsaili kuusenkerkistä. Mä käytän niitä oikeasti ruuaksi. Ovat perinteinen liharuokien mauste. Kerkistä saa myös hyvää teetä.
      Ihmettelin opiskeluaikana itse samaa. Töitä kesäisin ja muina loma-aikoina, lainaa en joutunut nostamaan. Oikeasti suunnittelemalla ja miettimällä mitä kannattaa milloinkin hankkia, rahat riittivät elämiseen ja välillä juhlimiseenkin. Purkkitonnikalan kilohinta on helposti kaksinkertainen sikajauhelihaan verrattuna. Makaronit samoin, verrattuna perunaan, tai muihinkin juureksiin, varsinkin syksyn sesonkiaikaan. Jos talosta löytyy kylmäkellari, niin pahvisäkkejä perunaa saa 10kg/2e, siitä parilla kympillä koko vuoden hiilarit. Isiltä vaan auto lainaksi, että saa ne kotiin. Salaattiainekset kalleimpia pakollisia terveeseen ruokavalioon, varsinkin talvisin, mutta sekin suhteellista.

      Lainaa

    119. Tulos: +9 (13 ääntä)
      Joo o.. Täällä joku mussutti että "mihi ne tukensa käyttää". Itse olen aina ollut säästeliäs, en juo, en polta, en ostele mitään ylinmääräisiä enkä koskaan käytä luottoja, vippejä yms. Ja kyllä, kyllä täälläkin välillä ayödään pelkkää makaroonia, pakastekasvista yms puoli ilmaista kun muuhu ei ole varaa. Maksan menoni yksin! vuokrat, kakarat, kaiken. Tein vaan sen virheen että katkaisin liukaatumalla 3 vuotta sitten käteni, joka ei ole kahdesta leikkauksesta huolimatta parantunut. Joten en pääse työelämään. Ai luojaa miten vituttaa nää viisaatelijat jotka eivät tiedä mistään mitään..

      Lainaa

    120. Tulos: +5 (5 ääntä)
      Iida: Se on opintoTUKI, sillä ei ole tarkoitus kustantaa elintasoa.
      Valtion on tarkoitus kustantaa perusturva jos siihen ei itse pysty. Elokuvat ei oo perustarve. Käyn töissä ja maksan veroja joista sinunkin opintotuki maksetaan eikä ees mulla oon varaa käydä kovinkaan usein elokuvissa ja vaatteeni ostan kaikki kirppikseltä.

      Lainaa

    121. Tulos: +3 (3 ääntä)
      suomi on hieno maa täällä porukka on ylpeä köyhyydestään

      Lainaa

    122. Tulos: +9 (9 ääntä)
      Sargee: Ihmettelin opiskeluaikana itse samaa. Töitä kesäisin ja muina loma-aikoina, lainaa en joutunut nostamaan. Oikeasti suunnittelemalla ja miettimällä mitä kannattaa milloinkin hankkia, rahat riittivät elämiseen ja välillä juhlimiseenkin.
      Ja siksihän me opiskelemme että osaaminen ihan oikeasti tuo lisäarvoa. Osaan kerätä hyötykasveja, kasvattaa tomaatteja ja chillejä, ja tehdä kolmen euron linssipussista hyvää ruokaa neljäksi arkipäiväksi, koska jossain vaiheessa ehdin opetella. Omilleni muuttaessani en osannut edes paistaa munaa, saati tunnistaa syötävää sientä myrkyllisestä. Osaaminen ei ole asia joka laskeutuu ilmaiseksi kaikkien ylle, se maksaa aikaa ja vaivaa. Joten on aika turhaa kertoa porukoille joilla ei ole aikaa eikä energiaa, että jos vain kuluttaisivat vähän näitä hyödykkeitä joita heillä ei ole, niin pääsisivät pidemmän päälle helpommalla. Jos opiskelee 8 tuntia ja tekee toiset 8 töitä, niin ei siinä oikein voi marttakerhoilla.

      Lainaa

    123. fisu_hukkui_kaivoo 28.11.2015 22:47
      Tulos: -8 (10 ääntä)
      en ny jokaista kommenttia lukenu. mut jos ei oo rahaa safkaa eikä luottotietoi nii klarna laskulla saa pizza onlinest safkaa.

      Lainaa

    124. Tulos: +4 (4 ääntä)
      Mäsä: Korkeampi asumistuki = korkeammat vuokrat.
      Näinhän siinä on käynyt. Asumistuki ilman vuokrasääntelyä ei yhtälönä toimi. Annamme 1.5 miljardia asumistukea / vuosi ja se on sattumalta samaa suuruusluokkaa kuin verotetuissa pääomatuloissa oleva kohta "vuokratulot"...

      Lainaa

    125. Tulos: -7 (7 ääntä)
      Ilmesesti näille pitäs kertoo et ruokajonoon saa mennä jos on nälkä. Tai no, jos ei sitä ite tajua ni enpä sitte tiiä onko ruualle niin kova tarviskaan.

      Lainaa

    126. Tulos: -2 (4 ääntä)
      kkyhg: Höpö höpö. Kukaan Suomessa ei oikeesti elä noin kun yllä olevissa kuvissa, jos ei ihan itse ole niin valinnut tehdä. Opintituki on 430e/kk + laina 400e/kk + toimeentulotuki riippuen vuokrasi hinnasta. Myös työtön (olettaen yllä mainittu raha “työkkäristä”, TE-toimisto ei maksa rahaa kenellekään btw) saa lähemmäksi tonnin kuussa käteen. Josei dokaa niitä rahoja tai elä leveesti kunnes rahat loppuu, niin tässä maasssa ei kukaan ole noin köyhä oikeasti. Ja kyllä tiedän tämän omasta kokemusta, niin opiskelijana, työttömänä, kun töissä sosiaalialalla.
      loistavia nuo tonnin kuussa käteen -jutut kun työmarkkinatuki on about 520 euroa. tyhmiä ihmisiä vittu ku ois kondomit tehokäytössä

      Lainaa

    127. edes jotain silloin tällöin 9.9.2016 20:23
      Tulos: -12 (16 ääntä)
      Mikä perkele siinä on ettei voi mennä töihin???? saatanan pummit sanon minä jotka tämmösiä päivityksiä tekee ja roikkuu suomen talouden hidasteena valitellen et oioioivoi ei elämä ollutkaan kuin tuhkimolla että kunhan sopivan kengän löytää niin kaikki toimii. TÖIHIN JA TUKI ESIMERKIKSI YRITYKSILLE JOTKA TYÖLLISTÄVÄT!!!

      Lainaa

    128. edes jotain silloin tällöin 9.9.2016 20:25
      Tulos: -9 (11 ääntä)
      edes jotain silloin tällöin: Mikä perkele siinä on ettei voi mennä töihin???? saatanan pummit sanon minä jotka tämmösiä päivityksiä tekee ja roikkuu suomen talouden hidasteena valitellen et oioioivoi ei elämä ollutkaan kuin tuhkimolla että kunhan sopivan kengän löytää niin kaikki toimii. TÖIHIN JA TUKI ESIMERKIKSI YRITYKSILLE JOTKA TYÖLLISTÄVÄT!!!
      Ja älkää ny vaan tulko kertomaan hölynpöly tarinoita ettei ole töitä! tekevälle on aina töitä!!!

      Lainaa

    129. Tulos: 0 (4 ääntä)
      Itseäni vituttaa suunnattomasti ihmiset jotka valittaa, et tuet ovat pienet ja ei pärjää. Valtiolla ei ole mitään velvoitetta maksaa, puolta/koko vuokraasi (itselläni tuet kattaa puolet vuokrasta) silti pärjään oikein hyvin.

      Lainaa

    130. Tulos: -13 (13 ääntä)
      ni, onse yhtä vitt*a kun ei tuet riitä,ite lähdin peruskoulun jälkeen maailmalle,ei ikinä mitään tukia porukoilta eikä valtiolta,mut nyky-tissiposket ei pysty ominavuin muuhun kun nippanappa perseensä pyyhkimiseen... ja valittamiseen...

      Lainaa

    131. Tulos: +6 (6 ääntä)
      ideanikkari: Onko olemassa yhteisöjä, joissa “varakkaammat”, esim. työssä käyvät ilmoittavat ylijäämäruuasta ym. tarpeellisesta, jota köyhät opiskelijat voisivat hakea? Esim. facebookissa? Siinä olisi antajaosapuolikin iloinen, kun saisi ennemmin antaa ne pian ylipäiväiset jääkaapin perältä jollekin tarvitsevalle, kuin että roskiin täytyisi heittää.
      Eiköhän se minuutin ehtisi olla pystyssä kun joku kukkahattu valittaisi Valviralle, joka kieltäisi koko homman alkuunsa ja lätkäisisi sakot kaikille.

      Lainaa

    132. Tulos: +5 (5 ääntä)
      Joooooooo:lle: Ainakin täällä lähiössä on toiminnassa FB-ryhmä, johon voi laittaa omat ylimääräruokansa tarjolle noudettavaksi. Ilmot tyyliä "Keitin liikaa xyzkeittoa eikä kenellekään enää maistu. Tule ja nouda, oma astia mukaan, osoite YV:llä". Ihan hyvin tuo näyttää toimivan. On ollut myös esim. jauhoja, sinappia, mausteita, marjoja (tule noukkimaan suoraan pensaasta), omenoita (poimi puusta) jne. Koska toimii, suosittelen - ei tähän ainakaan n. 1.5 vuoden aikana ole mikään instanssi puuttunut.

      Lainaa

    133. Tulos: +4 (4 ääntä)
      Ydinfysiikkaa: Suosittelen tekemään töitä opiskelujen ohessa.
      Missä vaiheessa ne ehtis töissä käydä ku joka hengenvedon välissä saa jonkun uuden esseen tmv tehtäväksi.

      Lainaa

    134. Tunteeton sitruuna 8.11.2021 13:47
      Tulos: +1 (1 ääni)
      Mörri: Pistää kyllä oikeasti välillä miettimään mihin nämä ihmiset ne tukensa käyttävät (oma valinta toki), kun ei ruokaan ole varaa. Itse tajuan kyllä että näin opiskelijana en voi juuri mitään ylimääräistä ostaa - mutta koskaan ei ole tarvinnut keittää pelkkää riisiä ruoaksi. Kyllä ne rahat yllättäen vaan [...]
      Just. Minulla opiskeluaikaan vuokra 400 eur/kk, tuet 500 eur, josta verojen jälkeen 460 jäi. Siitä maksaa sähkön ja puhelinlaskun niin on kk-tulot miinuksella... Kesätyörahoilla pärjäsi yleensä tammikuuhun ja loppu meni lainarahalla...

      Lainaa

    135. Tunteeton sitruuna 8.11.2021 13:50
      Tulos: 0 (0 ääntä)
      Annie: Saan nyt varmasti miinusta, mutta on vaan pakko muistuttaa että vaikka opintotuki on pieni summa rahaa elämiseen, niin mietitään mikä meno toisissa maissa on. Monissa Euroopan maissa, puhumattakaan Jenkeistä, korkeakouluopiskelu maksaa aivan järjettömiä summia vuodessa ja lisäksi elämiseen menevät [...]
      Kysymys kuuluukin, että miksi maksamme työttömälle kotona makoilijalle enemmàn kuin opiskelijalle, joka kouluttautuu työelämään. Ei siinäole mitään järkeä!

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: ruoka, kuva, riisi, maksalaatikko, hernekeitto, hampurilainen, euron juusto, McDonald's, juustohampurilainen, raha, köyhyys, köyhä, makaronit, liha