Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Julkinen nöyryytys

"Meidän 13- vuotias tytär oli jättänyt vahingossa naamatilinsä auki"
Taustatietoja: Kävin kattelemassa tuttuni Facebookia, kun huomasin tällaisen hienon viestin hänen etusivullaan. Kyseessä oleva poika on 16-vuotias. julkinen nöyryytys Lähettänyt: good fella

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 84 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. Tulos: +708 (746 ääntä)
      Mitä jos Laura tekee samoin o_O

      Lainaa

    2. Tulos: +325 (375 ääntä)
      toivottavasti hävettää x)

      Lainaa

    3. Tulos: +827 (1083 ääntä)
      Mr. Ällö Junior. Nam nam.

      Lainaa

    4. Tulos: -232 (336 ääntä)
      Kyseessä oleva _poika_ on 16-vuotias??

      Lainaa

    5. Tulos: +446 (464 ääntä)
      ^ Eikö 16-vuotias ole vielä poika vai mitä ajat takaa?

      Lainaa

    6. Tulos: +340 (350 ääntä)
      Ismo: Kyseessä oleva _poika_ on 16-vuotias??
      Eiköhän Lauran vanhemmat olleet jättäneet viestin pojan seinälle Lauran tilillä. Näin ainakin ymmärsin. :D

      Lainaa

    7. Tulos: +363 (399 ääntä)
      !6-vuotias kun itsekin olen niin koskaan en tollasii viestei kellekkää 13-vuotiaalle lähettelis, ehkä oman ikäsille jos niillekkää :D

      Lainaa

    8. Tulos: +454 (642 ääntä)
      Lauran vanhemmat syyllistyivät identiteettivarkauteen ja toisen yksityisyyden loukkaamiseen.

      Lainaa

    9. Tulos: +362 (474 ääntä)
      Toi nuuskiminen on jo törkeetä....

      Lainaa

    10. Tulos: -32 (168 ääntä)
      Swast: Lauran vanhemmat syyllistyivät identiteettivarkauteen ja toisen yksityisyyden loukkaamiseen.
      Siis ei identiteettivarkauteen, vaan siihen kun käyttää toisen henkilökohtaista tiliä ilman lupaa. Ja tuo 16-vuotias vielä lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, mutta hauska kuva oli. =D

      Lainaa

    11. Tulos: +205 (213 ääntä)
      Swast: Siis ei identiteettivarkauteen, vaan siihen kun käyttää toisen henkilökohtaista tiliä ilman lupaa. Ja tuo 16-vuotias vielä lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, mutta hauska kuva oli. =D
      Tosiaan, suomessa ei ole lakia, joka kieltäisi esiintymästä netissä tekaistulla tai jonkun toisen nimellä. Kirjesalaisuutta Lauran vanhemmat kyllä loukkasivat lukiessaan yksityisiä viestejä. Ainakin oletan, että runkkaus-viestit eivät olleet Lauran seinällä..

      Lainaa

    12. Tulos: +111 (223 ääntä)
      Vanhemmilta törkeää, ei toisen fb-tiliä tai muutakaan henk.koht. saa mennä nuuskimaan :( Tosiaan luultavasti Laura ja poika seurustelevat.

      Lainaa

    13. Tulos: +109 (165 ääntä)
      Swast: Siis ei identiteettivarkauteen, vaan siihen kun käyttää toisen henkilökohtaista tiliä ilman lupaa. Ja tuo 16-vuotias vielä lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, mutta hauska kuva oli. =D
      Minkä lain mukaan tuo 16-vuotias syyllistyy lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön? :D

      Lainaa

    14. Tulos: +67 (217 ääntä)
      Eipä ne vanhemmat mihinkään ole syyllistyny koska alle 15v on vielä vanhempiensa "holhousvallan" alainen eli vanhemmat on vastuussa lapsen tekemisistä ja heillä on oikeus puuttua tämmöseenkin asiaan, jos ei täysin laillinen oikeus niin moraalinen velvollisuus.

      Lainaa

    15. Tulos: +84 (134 ääntä)
      Swast: Siis ei identiteettivarkauteen, vaan siihen kun käyttää toisen henkilökohtaista tiliä ilman lupaa. Ja tuo 16-vuotias vielä lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, mutta hauska kuva oli. =D
      Mitenköhän hän on Lauraa käyttänyt seksuaalisesti hyväksi? Mielikuvituskullilla raiskannut vai? Ihan hyvä kuitenkin että vanhemmat valvoo mitä kakaransa puuhaa netissä.

      Lainaa

    16. Tulos: +50 (108 ääntä)
      Ei ole todellista: Siis, koko asia. Joko vanhemmat ovat älyttömän uteliaita tai eivät luota tyttäreensä ollenkaan. No joo, lieventävä asianhaara taitaa olla, että tuo poika jäi kiinni. Mutta aaargh, saisin raivarin jos joku muu lukis minun käymiä keskusteluja :D jos en itse anna lupaa siihen.

      Lainaa

    17. Tulos: +10 (98 ääntä)
      Swast: Siis ei identiteettivarkauteen, vaan siihen kun käyttää toisen henkilökohtaista tiliä ilman lupaa. Ja tuo 16-vuotias vielä lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, mutta hauska kuva oli. =D
      En nyt usko että Lauran vanhemmat syyllistyy mihinkään kun kyseessä on 13-vuotias. Eiköhän heillä oo oikeus puuttua tyttärensä nettikirjoitteluihin yms..

      Lainaa

    18. Tulos: +48 (84 ääntä)
      No eiköhän kakarat voi omallakin käytöksellään vaikuttaa siihen, että luotetaanko heihin vai pitääkö tarkistella tekstareita/fbtä, että saa tietää mitä se kullannuppu tällä kertaa on mennyt tekemään.

      Lainaa

    19. Tulos: +75 (133 ääntä)
      Eiköhän tämä ole aika itsestään selvä osoitus siitä että 13-vuotiaan nettikeskusteluja nimenomaan pitää valvoa. Itse en varmaan vanhemman osassa olisi osannut pitäytyä noin hillityssä viestissä.

      Lainaa

    20. Tulos: +39 (69 ääntä)
      Mistäs sen tietää, että Laura ei itse ole tuota viestiä kirjoittanut, jos on halunnut päästä ahdistelijasta eroon.

      Lainaa

    21. Tulos: -20 (68 ääntä)
      :F: Minkä lain mukaan tuo 16-vuotias syyllistyy lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön?
      Siis hän seksuaalisesti häiritsi alle 15 vuotiasta henkilöä? Kaikenlainen intiimi kanssakäyminen ja puhuminen on yli 15 ja alle 16 välillä laissa kiellettyä.

      Lainaa

    22. Tulos: +68 (86 ääntä)
      Hohoho: En nyt usko että Lauran vanhemmat syyllistyy mihinkään kun kyseessä on 13-vuotias. Eiköhän heillä oo oikeus puuttua tyttärensä nettikirjoitteluihin yms..
      Heillä on oikeus puuttua nettikirjoitteluihin, mutta ei oikeutta käyttää lapsensa tiliä. Jokaisella on oikeus kirjesalaisuuteen, eikä vanhemmillakaan ole oikeutta lastensa facebook-tileihin.

      Lainaa

    23. Tulos: -72 (124 ääntä)
      Siellä on pojalla oikea meno, nuorta lihaa sen kuuluukin olla!

      Lainaa

    24. Tulos: -37 (93 ääntä)
      vanhemmat on perseestä voi saatana :d

      Lainaa

    25. Tulos: +25 (103 ääntä)
      Aika törkeet vanhemmat.

      Lainaa

    26. Tulos: +10 (38 ääntä)
      Oletan et kyseessä on ollu kaverit jotka on kirjoittanut tämän kiusallaan... tämmösiähän tapahtuu koko saatanan ajan... eikä mitenkään vakavasti otettavia... eiköhän vanhemmat ois jutellu just niille keille ois sanonu niin T.Aku Ankka

      Lainaa

    27. Tulos: +21 (95 ääntä)
      Jos nuo kaksi seurustelevat, en näkisi asiassa mitään pahaa. Etenkin kun kyseessä oli kumminkin (käsittääkseni) yksityisviesti, eikä kaikille näkyvä seinäkirjoittelu. Nuoret kollit nyt vaan sattuu runkkaamaan, ja mikäs siinä sievää neitokaista ajatellessa.

      Lainaa

    28. Tulos: +48 (98 ääntä)
      Ei, ei, ei... Toisten FB-viestejä, niin kuin ei myöskään kirjeitä tai sähköposteja, EI lueta... Ja 'Lauran' facebookin kautta sitten piti ottaa yhteyttä, ja vielä seinällä. Ei helvetti miten typerä äiti, ei voi muuta sanoa. x( Jos joku sattuu jättämään FB'n auki, tarkoitus on mennä kirjottelemaan seinälle että "Hahahaa olen homoooo xdxd trololoo", eikä tonkimaan viestejä. Piste.

      Lainaa

    29. Tulos: +16 (60 ääntä)
      ...Korjaan: Ei helvetti miten typerät VANHEMMAT. :D

      Lainaa

    30. Tulos: +24 (62 ääntä)
      Siis mitä helvettiä. Ei noin saa tehdä.

      Lainaa

    31. Tulos: +8 (56 ääntä)
      "Siis hän seksuaalisesti häiritsi alle 15 vuotiasta henkilöä? Kaikenlainen intiimi kanssakäyminen ja puhuminen on yli 15 ja alle 16 välillä laissa kiellettyä." SIIS ANTEEKS MITÄ? :D ei ihan toi sun pointti tullu selväks, eli siis että 15-16-vuotiaana ei sais olla intiimissä kanssakäymisessa? :D mut muuten sais? vai et yli 15-vuotias ei sais olla alle 16-vuotiaan kanssa? :D no mut eihän siinäkään oo mitään järkeä. Siis toi ikärajahan on 16, niin että täysi-ikäiset eivät saa olla intiimissä kanssakäymisessä alle 16-vuotiaan kanssa. Ja huomioon otetaan myös henkisen kehityksen aste. Eli usein tytöt kypsyy (henkisesti ja fyysisesti) ennen poikia. Noitten ikäero on kuitenkin VAAN 3 vuotta.

      Lainaa

    32. Tulos: +21 (53 ääntä)
      Chase ja VR, hienoa, että vielä on olemassa tuonkaltaisen ajattelutavan omaavia ihmisiä. Mä oon ihan samaa mieltä. Kyl sevaan niin on, että jos teinit pitäisivät keskusteluyhteydet auki vanhempiinsa ja hyvää luottamusta löytyy, niin ei vanhempien tarvitsisi ollenkaan mennä tonkimaan teini-ikäisen lapsensa viestejä puhelimesta/Facebookista/you name it.

      Lainaa

    33. Tulos: -3 (19 ääntä)
      Myös Aku Ankalla on hyvä pointti, jos toi koko juttu olikin vaan ton pojan kavereiden ilkeää trollausta...

      Lainaa

    34. Tulos: +36 (56 ääntä)
      Suomessahan toimii laki ns "sakkolihasta" ja ikäraja tähän on 16 vuotta. Ja tollaset tekstit lasketaan siihen mukaan. Syytteitähän ja sakkoja yms on jaettu myös esim 15 ja 17 vuotiaille pareille (tai siis tälle vanhemmalle osapuolelle) jos seurusteluun on kuulunut seksiä. (huom, vanhemmat ilmoittanut poliisille). Näitä näkyy joskus lehdissä. Mutta on se kumma ettei kunnolla puututa raiskauksiin ja lasten myös fyysiseen seks. hyväksikäyttöö. Niistä saa ne saa vain päiväsakkoja..

      Lainaa

    35. Tulos: +29 (61 ääntä)
      jr: Vanhemmilta törkeää, ei toisen fb-tiliä tai muutakaan henk.koht. saa mennä nuuskimaan Tosiaan luultavasti Laura ja poika seurustelevat.
      Toivottavasti ei, ovat tuossa iässä sen verran eri kehitysvaiheissa että melko sairasta menoa ois 16-vuotiaalta.

      Lainaa

    36. Tulos: +14 (22 ääntä)
      Swast: Siis hän seksuaalisesti häiritsi alle 15 vuotiasta henkilöä? Kaikenlainen intiimi kanssakäyminen ja puhuminen on yli 15 ja alle 16 välillä laissa kiellettyä.
      Itseasissa 15 ja 16v välille se ei niinkään ole kiellettyä, mutta nämä on aina tapauskohtaisia. Myöskään isompi ikäero ei välttämättä ole este jos todetaan että vanhempi on ollut henkisesti nuorempi ja taas nuorempi on ollut henkisesti ikäistään kypsempi. Mutta tosiaan 15v ja 17v on joissain tapauksissa jo laskettu liian suureksi ikäeroksi ja on tullut tuomioita. Suojaikäraja on kuitenkin se 16v

      Lainaa

    37. Tulos: -14 (40 ääntä)
      olipa siisti temppu tytön vanhemmilta. ei kuitenkaan toi jätkä ole 18v tms

      Lainaa

    38. Tulos: +11 (41 ääntä)
      btw huvittavaa kun täällä näyttää jokainen pikku-liisa olevan asianajaja :D

      Lainaa

    39. Tulos: +11 (63 ääntä)
      Täällä 13-vuotiaat ja sun muut alaikäset vanhempien luona asuvat kirjottelee et hyi ku on törkeetä vanhemmilta :D No, onhan toi nuuskimista mutta silti kyseessä on kuitenkin vanhempien alaikäinen _lapsi_, ja jos 16-vuotias 13-vuotiasta vikittekee luulen et kyse on ihan vaan siitä että halutaan nk. helppo saalis.

      Lainaa

    40. Tulos: -48 (82 ääntä)
      Eihän tossa nyt oo vielä mitään outoa; 13 vuotiaatkin on aika hyvin kehittyneitä (yksilöllistä tietty, mutta ketä runkkais jollekkin tissittömälle lättäperseelle) ja kun 10 vuotiaatkin pukeutuvat ja meikkaavat kuin täysi-ikäiset huorulit, niin en olisi tästä asiasta huolissani ollenkaan.

      Lainaa

    41. Tulos: +35 (45 ääntä)
      VR: Eipä ne vanhemmat mihinkään ole syyllistyny koska alle 15v on vielä vanhempiensa “holhousvallan” alainen eli vanhemmat on vastuussa lapsen tekemisistä ja heillä on oikeus puuttua tämmöseenkin asiaan, jos ei täysin laillinen oikeus niin moraalinen velvollisuus.
      Kirjesalaisuus jne pätevät ihan samalla tavalla kuin ala-ikäiseen kuin täysi-ikäiseenkin. Eivät vanhemmat saa tutkia ilman lupaa lapsensa facebook-tiliä ilmoittamatta siitä lapselleen tai kysymättä lupaa, elleivät epäile että lapsi on jollain tavalla vaarassa. Viestittely toisen alaikäisen lapsen/nuoren kanssa eivät täytä tätä kuvausta. Ja tuon viestin julkaisemisesta pojan seinällä julkisesti voisi nostaa syytteen kunnianloukkauksesta.

      Lainaa

    42. Tulos: +36 (38 ääntä)
      Nyt pohdin minkä sydärin tyttöystäväni vanhemmat saisivat jos lukisivat tyttöystävälleni lähettämät viestit (joihin hän myös vastaili, että sinäänsä) ne kun mua vihaa jo valmiiksi, pitää hirveänä ihmisenä vaikkei ikäeroakaan ole edes vuotta. Toivon syvästi ettei tyttöystäväni isä koskaan oikeasti stalkkaa tyttöystäväni posteja....

      Lainaa

    43. Tulos: +11 (15 ääntä)
      Porukka puhuu ihmisten henkisestä kehityksestä kans, itse tunnen itteni välillä lapsenvahdiksi itseni ikäsille. (Voi vaikuttaa että tosiaan olen ollut lapsenhoito apulainen virallisestikkin.)

      Lainaa

    44. Tulos: +29 (33 ääntä)
      niille, jotka puhuvat että luottamus on ansaittava, ei sitä kaikki vanhemmat anna, vaikka kuinka yrittäisi olla kunnolla/pärjätä koulussa/olla kavereina vaan "hyvisten" kanssa. Jotkut vanhemmat todellakin penkovat kaikki kaappisi ja lukevat kaikki mahd. päiväkirjaa muistuttavat kirjat huoneestasi, sekä tonkivat tietokoneen läpikotaisin. Vaikka mitään ei löytyisikään, olet silti syyllinen johonkin, ja sinua on syytä pitää silmällä. Kummallista, että jos tuo pari seurustelee, niin tyttö ei voinut kertoa asiasta vanhemmilleen... tottakai aina joskus parien välillä on härskimpääkin läppää, joka on sitten tarkoitettu vain kahdenkeskiseksi asiaksi.

      Lainaa

    45. Tulos: -10 (60 ääntä)
      Voi olla että mä olen wanha mutta ihan oikein... vanhemmilta siis.

      Lainaa

    46. Tulos: +4 (22 ääntä)
      Enemmän tässä jutussa huvittaa nämä kommentit ja kuinka ihmiset pätevät asioista joista todellisuudessa eivät tiedä mitään. Keep it up d-(^_^)z

      Lainaa

    47. Tulos: +20 (32 ääntä)
      Ainoa asia, mikä itselle tuli tästä mieleen: "Amis tunnistettu!" :D Mikähän siinäkin on, kun pitää suurin piirtein ala-asteelta käydä hakemassa kyytiläisiä sinne Corollan takapenkille? Tosin tässä tapauksessa kyseessä on varmaan enemmänkin mopoauto.

      Lainaa

    48. Tulos: +7 (67 ääntä)
      Itse olin jo 13-vuotiaana kiinnostunut pojista ja kuvitelma, että olisin "seurustellut" silloin oman ikäisten poikien kanssa, niin -.-`. Kyllä mä silloin koin itse tietäväni missä mennään, enkä tehnyt mitään mitä en itse olisi halunnut tehdä. En koe, että olisin tullut mitenkään hyväksikäytetyksi, vaikka poikaystävät olivat muutamalla vuodella vanhempia. Ja itse ihan tietoisesti "etsin" vanhempia poikia, koska koin, että minulla oli heidän kanssa paljon enemmän yhteisiä ajatuksia. Ei 13-vuotiaat pojat edes ymmärrä tytöistä vielä mitään. Vanhemmilta törkeyden huippu. Entisaikaan ja vielä nykyäänkin joissain kulttuureissa sen ikäiset lapset rinnastetaan aikuisiin, koska murrosikä on alkanut. Tää taitaa osittain olla niitä kukkahattutätien juttuja, että pitää ainakin meidän yhteiskunnassa lailla säädellä alaikäisten seurustelukokeiluja.

      Lainaa

    49. Tulos: -6 (32 ääntä)
      Näköjään täälläki kannatetaan natsimeininkiä ku kaikki pitäis saada lukee... Toi on erittäin törkeetä ja rikollista toimintaa vanhemmilta ja jopa toivoisin et noi tekis rikosilmotuksen... Tohon ikäeroon en ota kantaa vaihka ohan se vähän moraalisesti arveluttavaa...

      Lainaa

    50. Tulos: +17 (53 ääntä)
      Kyllä se vaan on niin, että 13-vuotias on täysin lapsi vielä ja vanhempien tulee huolehtia hänen hyvinvoinnistaan. Toki itsekin tykkäsin vanhemmista pojista tuossa iässä, mutta nykyään sen vasta tajuaa kuinka helkkarin typerä ja naiivi noin nuorena on. Ja tottakai silloin on naiivi, kun ei tiedä maailmasta juurikaan mitään. Enkä tajua miksi kukaan 16-vuotias kundi haluaisi pyöriä noin nuoren tytön kanssa, muuten kuin siksi että luultavasti saa helpommin. Ei se ole kukkahattutäteilyä, että haluaa suojella _lapsia_ sellaisilta asioilta, jotka eivät vielä heille kuulu.

      Lainaa

    51. Tulos: -6 (10 ääntä)
      No voi ny helevetin kuustoist -.-

      Lainaa

    52. Tulos: +27 (33 ääntä)
      ihanaa kun tulee ihan oma äiti mieleen... lukenu jokasen mun päiväkirjani (ainakin ihmeellisesti tietänyt asioita, joita olin kirjottanut vaan niihin), tutkinut myös mun facebook-tiliäni ja katsonut kännykän viestit. Ja nyt kyseessä ei ole edes anarkistiteini vaan kohta 20-vuotias ja kunnollisesti käyttäytyvä ihminen. Go moms!

      Lainaa

    53. Tulos: +26 (48 ääntä)
      Runkkaaminen lapsena ei ole kiellettyä, sensijaan viestintäsalaisuuden rikkominen on. Vanhemmat tässä mogasivat, vaikka sinänsä varsin creepyltä kaverilta tämä poika vaikuttaakin.

      Lainaa

    54. EpäkohteliasÄrsyttäjä 30.11.2011 21:26
      Tulos: -7 (21 ääntä)
      Joo, aika vittumaista kun tuollaista menee selittämään ja tonkimaan tuommoisa asioita. En tiedä creepyltä, itse olen aika creepy tyyppi. Mutta aika ääliöltä vaikuttaa tuo 16-vuotias poika, kun se tuollaista kirjoittelee. Ja aika ääliöltä vaikuttaa myös tuo 13-vuotias Laura, kun se tekee ja kirjoittaa juuri samalla tavalla kun tuo poika.

      Lainaa

    55. Tulos: +10 (16 ääntä)
      Minun isälläni oli joskus tapana lukea sähköpostejani ja päiväkirjojani. Joku vielä ihmettelee miksen oikeasti kirjoita edes sähköpostiviestiin tai päiväkirjaan asioita joita en voi pitää sisällänikään mutten tahdo vanhempien tietävän? Niin.

      Lainaa

    56. Tulos: +7 (29 ääntä)
      Lea: Eiköhän tämä ole aika itsestään selvä osoitus siitä että 13-vuotiaan nettikeskusteluja nimenomaan pitää valvoa. Itse en varmaan vanhemman osassa olisi osannut pitäytyä noin hillityssä viestissä.
      Kröhöm, niin me alle 16-vuotiaat "äidin siveät kullat jotka ei koskaan ajattele likaisesti tai tyydytä itseään koska ovat äidin ja isin kultia toisin kuin muut". Tosiasiassa aikuiset oiekasti tuntuu olevan sitä mieltä että alle 16-vuotias ei saisi pitää minkäälaista ei-kaveri- tai ei-ystäväsuhdetta toiseen ihmiseen. Alle 15-vuotiashan ei tietenkään myös runkkaa, koska on vielä teinilapsi. Oiekasti. Tämä on verrattavissa siihen että vnahemmilalkni on seksielämä niin voi myös teinilapset seurustella ja tehdä miltein mitä lystää.

      Lainaa

    57. Tulos: +3 (21 ääntä)
      mutta miettikääs jos viestit ahdistivakin vaikkapa Lauraa.. Saattaa ehkä isompana ajatella että hyvä vain kun vanhemmat puuttuivat.

      Lainaa

    58. Tulos: +15 (29 ääntä)
      Ehkäpä vanhemmat olisi voineet keskustella Lauran kanssa ensin, että missä mennään? Minä en edelleenkään, jo monta monta vuotta vanhempana, kadu tekojani 13-vuotiaana. Ja eikai pojat/miehet oikeasti ajattele, että nuoremmalta saa helpommin? Pihtaako 16-vuotiaat jo paremmin? O.o

      Lainaa

    59. Tulos: -1 (23 ääntä)
      hmmh: mutta miettikääs jos viestit ahdistivakin vaikkapa Lauraa.. Saattaa ehkä isompana ajatella että hyvä vain kun vanhemmat puuttuivat.
      Ihan mahdollista...ja ehkä Laura siksi juuri olikin jättänyt fb:n auki ja vanhemmille helposti saataville...koska asiasta olis ollut vaikea puhua isän tai äidin kanssa...lapset ja nuoret vain toimivat niin.

      Lainaa

    60. Tietämättömyys on maailman ____? 1.12.2011 4:05
      Tulos: +9 (23 ääntä)
      Esimerkkitapauksia joissa kyseessä on ollut alle 16-vuotias: 30-kymppinen mies suuteli 14-vuotiasta, käräjäoikeus päätti ettei asiassa ole tapahtunut rikosta http://www.kaleva.fi/uutiset/syyte-seksuaalisesta-hyvaksikaytosta-hylattiin-oulun-karajaoikeudessa/511119 14 ja 19-vuotias harrastivat seksiä, käräjäoikeus JA myöhemmin hovioikeus päätti ettei asiassa ole tapahtunut rikosta http://www.kaleva.fi/uutiset/poikakaveri-vapaaksi-hyvaksikayttosyytteesta/362220 18-vuotias raiskasi 13-vuotiaan, käräjäoikeus JA hovioikeus päättivät, ettei kyseessä ollut niin suuri ikäero, että olisi tapahtunut lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, vain "pelkkä" raiskaus http://www.kaleva.fi/uutiset/nilsian-raiskausjutun-tuomio-sailyi-hovissa/343848 17-vuotias harrasti seksiä 14-vuotiaan kanssa, syyttäjä JA käräjäoikeus katsoivat, ettei asiassa ole tapahtunut rikosta http://www.karjalainen.fi/scripts/edoris/edoris.dll?tem=lsearchart&search_iddoc=3750374 13-vuotias harrasti seksiä 18-vuotiaan kanssa, syyttäjä päätti ettei asiassa tapahtunut rikosta http://keskustelu.suomi24.fi/node/1860112 (iltalehden linkki vanhentunut) Ote lakikirjasta: "6 § (24.7.1998/563) Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö Joka 1) on sukupuoliyhteydessä kuuttatoista vuotta nuoremman lapsen kanssa, 2) koskettelemalla tai muulla tavoin tekee kuuttatoista vuotta nuoremmalle lapselle seksuaalisen teon, joka on omiaan vahingoittamaan hänen kehitystään, tai 3) saa hänet ryhtymään 2 kohdassa tarkoitettuun tekoon, on tuomittava lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vankeuteen enintään neljäksi vuodeksi. Lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä ei kuitenkaan pidetä 1 momentissa tarkoitettua tekoa, jos osapuolten iässä tai henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä ei ole suurta eroa. Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomitaan myös se, joka menettelee 1 momentissa tarkoitetulla tavalla kuusitoista mutta ei kahdeksantoista vuotta täyttäneen lapsen kanssa, jos tekijä on lapsen vanhempi tai vanhempaan rinnastettavassa asemassa lapseen nähden sekä asuu lapsen kanssa samassa taloudessa. Yritys on rangaistava." ELI: - missään kohtaa lakia ei lue, että alle 16v ja yli 18v paneminen olisi laitonta - missään kohtaa lakia ei puhuta yhtään mitään, että täysi-ikäisyys (18-ikävuotta) olisi se raja jonka jälkeen alle 16-vuotiaihin "sekaantuminen" olisi laitonta - ensimmäisen momentin 1) kohta tarkoittaa siis sitä, että 15v ja 16v keskenäinen seksin harrastaminen on laitonta, ihan yhtälailla laitonta kuin 15v ja 17v keskenäinen seksin harrastaminen, ja vaikkapa 14v ja 19v seksin harrastaminen. Yhtä laitonta kaikki edellä mainitut. Laissa kuitenkin on säädetty erikseen näin "Lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä ei kuitenkaan pidetä 1 momentissa tarkoitettua tekoa, jos osapuolten iässä tai henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä ei ole suurta eroa." ELI: - laki ei määrää, että alle 16-vuotiaan ja hänen kanssaan yli 16-vuotiaan seksiä harrastavan tulisi olla "YHTÄ KYPSIÄ." Ainoastaan se mainitaan, ettei osapuolten iässä TAI henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä ole suurta eroa. Näinollen 14v ja 19v seksin harrastaminen voi olla aivan laillista. Tai 15v ja 16v keskenäinen seksin harrastaminen täysin laitonta.

      Lainaa

    61. Tulos: -12 (24 ääntä)
      Nämä ns. kirjesalaisuuden puolestapuhujat eivät ole vieläkään tajunneet sitä, että kaikki mitä internetiin laittaa, tulee julkiseksi ennemmin tai myöhemmin. Olisi kuvitellut, että edes Feissarimokien lukijakunta ymmärtää, ettei mikään yksityinen ole netissä yksityistä. Koska lapsille tämä on vaikea konsepti, on vanhempien syytä teroittaa se heille uudestaan ja uudestaan, ja sopia, että kaikki mitä nettiin kirjoitetaan ja sieltä luetaan on oltava ok myös vanhempien halutessaan nähdä -- tällä tavoin lapsi oppii säätelemään sitä, miten netissä kirjoittelee. Jos lapsen nettikeskustelut eivät ole sopivia vanhempien nähtäväksi, kyseiset keskustelut eivät kuulu internetiin ollenkaan, tai vaihtoehtoisesti vasta sitten kun täysikäisenä haluaa pilata elämänsä omalla vastuulla. Internetissä ei ole yksityisyyttä.

      Lainaa

    62. Oikein Kirjoitus 1.12.2011 9:26
      Tulos: -10 (42 ääntä)
      Käsittämätöntä miten paljon puolustellaan törkyviestejä 13-vuotiaalle PIKKUTYTÖLLE lähettävä idioottia. Tuossa olisi tosin voinut harkita jo marssimista suoraan poliisiasemalle tutkintapyyntöä tekemään, mutta ehkä tämä oli tehokkaampi tapa.

      Lainaa

    63. Tulos: +8 (14 ääntä)
      Niin, toivottavasti täällä ei nyt joku ihan oikeasti kuvittele, että Facebook on mitenkään kiinnostunut kirjesalaisuudesta. Kaikki, minkä Facebookiin laittaa, jää sinne ja huolimatta ties mistä yksityisyysasetuksista, Facebook voi käytännössä tehdä tiedoillaan mitä haluaa. Vanhempien tehtävä nykyään onkin teroittaa tämä asia lasten mieleen. Mikä laitetaan nettiin, pysyy netissä. Niitä herutuskuvia on sitten mukava katsoa vielä vanhainkodissakin, lastenlasten kanssa.

      Lainaa

    64. Tulos: +10 (10 ääntä)
      Nimesi: Nämä ns. kirjesalaisuuden puolestapuhujat eivät ole vieläkään tajunneet sitä, että kaikki mitä internetiin laittaa, tulee julkiseksi ennemmin tai myöhemmin. Olisi kuvitellut, että edes Feissarimokien lukijakunta ymmärtää, ettei mikään yksityinen ole netissä yksityistä. Koska lapsille tämä on vaikea konsepti, on vanhempien syytä teroittaa se heille uudestaan ja uudestaan, ja sopia, että kaikki mitä nettiin kirjoitetaan ja sieltä luetaan on oltava ok myös vanhempien halutessaan nähdä — tällä tavoin lapsi oppii säätelemään sitä, miten netissä kirjoittelee. Jos lapsen nettikeskustelut eivät ole sopivia vanhempien nähtäväksi, kyseiset keskustelut eivät kuulu internetiin ollenkaan, tai vaihtoehtoisesti vasta sitten kun täysikäisenä haluaa pilata elämänsä omalla vastuulla. Internetissä ei ole yksityisyyttä.
      Se, että sitä yksityisyyttä ei oo, ei tarkota etteikö sitä pitäis olla. Ja ei ne yksityisviestit palvelusta riippuen ainakaan kovin helposti oo kaikkien luettavissa. Tässä tapaukses nyt ne oli helpommin luettavissa ku tili oli auki. Ja se, että viestit on ylläpidon tarkastettavissa, on pikkasen eri asia kun, että vanhemmat pystyis ne lukeen. Ja myöskin tietojen käyttötarkoitus on täten eri. Tosiasia kyl on, että minkä nettiin pistää, se myös pysyy siel.

      Lainaa

    65. Tulos: -10 (16 ääntä)
      Roosa: Mistäs sen tietää, että Laura ei itse ole tuota viestiä kirjoittanut, jos on halunnut päästä ahdistelijasta eroon.
      Ööööö? Mites Laura olisi sen muka itse kirjoittanut, jos tämä 16-vuotias poika on sen hänelle kaiketi chatin kautta lähettänyt? Tuskin se oli julkisesti Lauran seinällä. Ja epäilen, että Laura olisi pojan tunnuksilla käynyt tuollaista kirjoittelemassa. Siihen tarvittaisiin pojan salasana.

      Lainaa

    66. Tulos: +11 (11 ääntä)
      HUOH: Ööööö? Mites Laura olisi sen muka itse kirjoittanut, jos tämä 16-vuotias poika on sen hänelle kaiketi chatin kautta lähettänyt? Tuskin se oli julkisesti Lauran seinällä. Ja epäilen, että Laura olisipojan tunnuksilla käynyt tuollaista kirjoittelemassa. Siihen tarvittaisiin pojan salasana.
      SIIIIS että laura kirjoitti tuon viestin pojan seinälle EIKÄ laura tuota viestiä itselleen pojan tunnuksilla, sherlock

      Lainaa

    67. Tulos: +12 (16 ääntä)
      Nimesi: Nämä ns. kirjesalaisuuden puolestapuhujat eivät ole vieläkään tajunneet sitä, että kaikki mitä internetiin laittaa, tulee julkiseksi ennemmin tai myöhemmin. Olisi kuvitellut, että edes Feissarimokien lukijakunta ymmärtää, ettei mikään yksityinen ole netissä yksityistä. Koska lapsille tämä on vaikea konsepti, on vanhempien syytä teroittaa se heille uudestaan ja uudestaan, ja sopia, että kaikki mitä nettiin kirjoitetaan ja sieltä luetaan on oltava ok myös vanhempien halutessaan nähdä — tällä tavoin lapsi oppii säätelemään sitä, miten netissä kirjoittelee. Jos lapsen nettikeskustelut eivät ole sopivia vanhempien nähtäväksi, kyseiset keskustelut eivät kuulu internetiin ollenkaan, tai vaihtoehtoisesti vasta sitten kun täysikäisenä haluaa pilata elämänsä omalla vastuulla. Internetissä ei ole yksityisyyttä.
      Yksityisviestit ovat verrattavissa sähköposteihin jotia voi verrata kirjeisiin, eli kirjesalaisuus pitää silti, mikäänhän ei estä myöskään ketaan hakemasta ppostilaatikostasi kirjei9tasi ja lukemaan niitä, kirjeissä ei ole yksityisyyttä.

      Lainaa

    68. Tulos: -7 (15 ääntä)
      neiti: “Siis hän seksuaalisesti häiritsi alle 15 vuotiasta henkilöä? Kaikenlainen intiimi kanssakäyminen ja puhuminen on yli 15 ja alle 16 välillä laissa kiellettyä.” SIIS ANTEEKS MITÄ? ei ihan toi sun pointti tullu selväks, eli siis että 15-16-vuotiaana ei sais olla intiimissä kanssakäymisessa? mut muuten sais? vai et yli 15-vuotias ei sais olla alle 16-vuotiaan kanssa? no mut eihän siinäkään oo mitään järkeä. Siis toi ikärajahan on 16, niin että täysi-ikäiset eivät saa olla intiimissä kanssakäymisessä alle 16-vuotiaan kanssa. Ja huomioon otetaan myös henkisen kehityksen aste. Eli usein tytöt kypsyy (henkisesti ja fyysisesti) ennen poikia. Noittenikäero on kuitenkin VAAN 3 vuotta.
      Paskat kypsy henkisesti nopeemmin. Mää ainakin ku noita nykysiä peruskoululaisia oon nähny nii tytöt käyttäytyy paljon lapsellisemmin ku pojat. Ja se jätkä on muuten aika pedo paitsi jos joku(joka on löytäny lauran tilin auki) on läpällä laittanu ton sen seinälle jolloin se ei olis mitään runkkausviestejä oikeesti lähettäny.

      Lainaa

    69. Tulos: -9 (9 ääntä)
      Kuulkaas, lopettakaa tuo paskanjauhanta. Eiköhän se ole ihan fakta, että kyseisellä käyttäjällä on jäänyt esim. kaverinsa koneelle facebook päälle ja kaverukset ovat halunneet tehdä julmaa pilaa. Cheers

      Lainaa

    70. Tulos: -4 (14 ääntä)
      Swast: Lauran vanhemmat syyllistyivät identiteettivarkauteen ja toisen yksityisyyden loukkaamiseen.
      Oikein! Mutta onko poikakaan niin syyllinen tässä loppujen lopuksi? Tarkotan vaan, että jos tytöllä ja pojalla on jonkisortin juttua ollut ja tyttöä ei tämmöiset pojan viestit haittaa, niin eihän siinä mitään väärää ole pojan osalta? Ellei tyttö sitte ite tykkää näistä viesteistä, niin sitten se vasta on väärin. Eikös? ;D

      Lainaa

    71. Tulos: -6 (10 ääntä)
      Swast: Siis ei identiteettivarkauteen, vaan siihen kun käyttää toisen henkilökohtaista tiliä ilman lupaa. Ja tuo 16-vuotias vielä lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, mutta hauska kuva oli. =D
      Niin ja miten, missä lukee että ne on oikeasti jotain tehneet ? & Eikö 16 & 13 veet saa muka panna.....

      Lainaa

    72. Herätkää nyt v***u 8.1.2012 0:41
      Tulos: -16 (20 ääntä)
      Täytän kohta 12 ja masturbointi on mulle ihan normaalia. Joten voisivat koska nuo vitun typerät vanhemmat jo ymmärtää että jotkut lapset eivät enää ole pikkupoikia/tyttöjä.

      Lainaa

    73. Tulos: -8 (12 ääntä)
      Minun mielestäni itsetyydytyksessä ei ole mitään väärää? Uskon että tuon tytön vanhemmatkin ovat joskus itsetyydyttäneet ajatellen jotakin ihmistä. :) Ja hänen isänsä luultavasti, niinkuin (ainakin melkein) kaikki miehet, on pornoa katsellessaan runkannut?

      Lainaa

    74. Tulos: -6 (12 ääntä)
      mitähän pahaa siinä on että vanhemmat haluavat huolehtia lapsistaan? nykypäivänä ei saa tehdä mitään lapsille tai joutuu syytteeseen, esim. luunapit. väkivaltaa en tietenkään hyväksy, koska itselläni oli erittäin väkivaltaiset vanhemmat, mutta nykynuoret eivät kuuntele! ei se pelkkä puhe tehoa, pitää olla myös kunnon kuri. ja jos katsoo nykyäitejä (teiniäitejä) niin he eivät millään tavalla huolehdi lapsistaan, joten mitä pahaa siinä on, että on välittävät vanhemmat? vanhemmat, joita oikeasti kiinnostaa mitä lapselle kuuluu ja jotka haluaa suojella sitä. kyllähän se ärsyttäisi, jos oma äiti menisi nuuskimaan facebook-tiliä, mutta loppujen lopuksi se on vain tuolle tytölle hyväksi.

      Lainaa

    75. Tulos: +1 (5 ääntä)
      Swast: Lauran vanhemmat syyllistyivät identiteettivarkauteen ja toisen yksityisyyden loukkaamiseen.
      Mihin hemmetin identiteettivarkauteen, eivät he esittäneet lauraa, aivan selvästi laittoivat viestin loppuun: T. lauran vanhemmat... pätekää enemmän!!

      Lainaa

    76. Mehinaattori 27.5.2012 14:12
      Tulos: -8 (12 ääntä)
      Eipä tuossa mitään, itsehän olen parikymppinen jätkä ja saan niiltä 13v tytöiltä vastaavia viestejä..

      Lainaa

    77. jorgeranger 30.10.2012 17:53
      Tulos: +4 (12 ääntä)
      Eeva: mitähän pahaa siinä on että vanhemmat haluavat huolehtia lapsistaan? nykypäivänä ei saa tehdä mitään lapsille tai joutuu syytteeseen, esim. luunapit. väkivaltaa en tietenkään hyväksy, koska itselläni oli erittäin väkivaltaiset vanhemmat, mutta nykynuoret eivät kuuntele! ei se pelkkä puhe tehoa, pitää olla myös kunnon kuri. ja jos katsoo nykyäitejä (teiniäitejä) niin he eivät millään tavalla huolehdi lapsistaan, joten mitä pahaa siinä on, että on välittävät vanhemmat? vanhemmat, joita oikeasti kiinnostaa mitä lapselle kuuluu ja jotka haluaa suojella sitä. kyllähän se ärsyttäisi, jos oma äiti menisi nuuskimaan facebook-tiliä, mutta loppujen lopuksi se on vain tuolle tytölle hyväksi.
      no mun oma mutsi on ihan hirvee kyylä ja pitää ihan liikaa ''huolta'' musta ja monta kertaa pölliny mun kännykän ja selannu sen kokonaa läpi ja sama fb profiilin kanssa ja monta kertaa kun mun mutsi on tehnyt näin ja ottanut asiat (joita esim tyttöystävieni kanssa olen keskustellut) puheeksi silloin kun meillä on vieraita tai muissa tälläisissä tilaisuuksissa ja tupakoinnin hän ottaa erittäin raskaasti ja hän on ottanut haltuunsa omat kesätyörahani ''etten voisi tuhlata niitä kaljaan/tupakkan kun minuun ei kerta voi luottaa'' monta kertaa olen ahdistunut niin pahasti että ollut poislähtö hyyyyvin lähellä... niin että onko tälläinen ''huolehtiminen'' muka sitten oikein? sen minä saatana haluaisin kyllä vittu kuulla.

      Lainaa

    78. You'll Never Walk Alone 1.1.2013 3:57
      Tulos: +10 (14 ääntä)
      jorgeranger: no mun oma mutsi on ihan hirvee kyylä ja pitää ihan liikaa ”huolta” musta ja monta kertaa pölliny mun kännykän ja selannu sen kokonaa läpi ja sama fb profiilin kanssa ja monta kertaa kun mun mutsi on tehnyt näin ja ottanut asiat (joita esim tyttöystävieni kanssa olen keskustellut) puheeksi silloin kun meillä on vieraita tai muissa tälläisissä tilaisuuksissa ja tupakoinnin hän ottaa erittäin raskaasti ja hän on ottanut haltuunsa omat kesätyörahani ”etten voisi tuhlata niitä kaljaan/tupakkan kun minuun ei kerta voi luottaa” monta kertaa olen ahdistunut niin pahasti että ollut poislähtö hyyyyvin lähellä… niin että onko tälläinen ”huolehtiminen” muka sitten oikein? sen minä saatana haluaisin kyllä vittu kuulla.
      Joillakin ihmisillä on sellainen kummallinen käsitys, että lapsuus/nuoruus on vain jonkinlainen pakollinen paha ennen ''elämää'' joten lapsia ja nuoria saa kohdella ihan miten haluaa kunhan lopputulos on hyvä.

      Lainaa

    79. Tulos: +3 (3 ääntä)
      Swast: Lauran vanhemmat syyllistyivät identiteettivarkauteen ja toisen yksityisyyden loukkaamiseen.
      Identiteettivarkaus on Suomen laissa tuntematon käsite. Kuka tahansa voi rankaisematta esiintyä kenenä tahansa, ellei aiheuta tälle rahallista tai muuta huomattavaa konkreettista vahinkoa. Näistä vahingoista voi haastaa oikeuteen, ei toisena esiintymisestä. Tytön vanhemmat rikkoivat tytön viestintäsalaisuutta. Heidät voisi haastaa siitä.

      Lainaa

    80. Tulos: +3 (7 ääntä)
      Pfs: Toivottavasti ei, ovat tuossa iässä sen verran eri kehitysvaiheissa että melko sairasta menoa ois 16-vuotiaalta.
      Mistä sinä sen tiedät ? Hyvin voi kolmetoistavuotias olla vaikka normaaleiden 16 vuotiaitten tasolla kehityksessä..

      Lainaa

    81. Tulos: 0 (6 ääntä)
      Swast: Lauran vanhemmat syyllistyivät identiteettivarkauteen ja toisen yksityisyyden loukkaamiseen.
      Eivät muuten syyllisty, koska kyseessä on heidän ALA-IKÄISEN tyttärensä facebook-tili. Tytön vanhempina, heillä on vastuu nuoren neidin netin käytöstä, joten heillä on myös oikeus puuttua siihen, mitä tyttö siellä oikeen kirjoittelee. Mikäli kyseinen tyttö olisi jo täyttänyt 18-vuotta, niin sitten asia olisi eri..

      Lainaa

    82. Tulos: -7 (7 ääntä)
      Huvittavaa lukea näitä joitakin kommentteja. Kyllä sitä vaan alle 16-vuotiaana oli jo niin vilkas mielikuvitus ettäh ;) ja kyllä sitä pojille kirjotettiin kuola poskella. Hieno yritys "suojella" omaa lastaan, mutta kyllä ne osaa sen salaa jossei muuten ;)

      Lainaa

    83. Tulos: -11 (11 ääntä)
      .:S:.: Suomessahan toimii laki ns “sakkolihasta” ja ikäraja tähän on 16 vuotta. Ja tollaset tekstit lasketaan siihen mukaan. Syytteitähän ja sakkoja yms on jaettu myös esim 15 ja 17 vuotiaille pareille (tai siis tälle vanhemmalle osapuolelle) jos seurusteluun on kuulunut seksiä. (huom, vanhemmat ilmoittanut poliisille). Näitä näkyy joskus lehdissä. Mutta on se kumma ettei kunnolla puututa raiskauksiin ja lasten myös fyysiseen seks. hyväksikäyttöö. Niistä saa ne saa vain päiväsakkoja..
      Paskapuhetta.. Suomessa 17 vuotias saa seurustella vaikka 11 vuotiaankaa.. Ainut laki mitä on ni yli 18 vuotias ei saa sekaantua alle 16 vuotiaaseen.. Iteki seurustelin 16 vuotiaana 12 vuotiaankaa.. Mutku täytin 18, ni meijän piti purkaa kihlaus ja erota..

      Lainaa

    84. Jonnet pätee 14.5.2018 5:44
      Tulos: -2 (6 ääntä)
      Suomessa alaikäiset ovat vanhempien vastuulla, joten heillä on täysi oikeus lukea kaikki nettikirjoittelu, ja vaikka pistää mitä rajoja tahansa. Tai evätä kokonaan netin käyttö, jos niikseen tulee. Ei tietysti nykysukupolvelle kuulosta reilulta, mutta näin se vaan on.

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: äiti, lapsi, teini, viesti

  • Uusimmat

  • Kategoriat